ARHIVA VESTI ZA DECEMBAR - DECEMBER - PROSINAC, 2008. GODINE


Godina izlaženja: X Uređuje: Zlatko Milenković Gagarinova 10/4, Novi Sademail: zmcomics@neobee.net

prethodni mesec - arhiva - sledeći mesec

    NOVITETI VESELOG ČETVRTKA
30.12.2008.
Press: Veseli četvrtak

     Novi, dvanaesti po redu, broj Mister No-a, je već od prošlog četvrtka na kioscima širom Srbije, Naslov epizode je "Na tragu gospodina Kaplana".

     Takođe se ovog četvrtka na kioscima može naći i treći broj Marti Misterije pod naslovom: "Trinaesto iskušenje. Ovo izdanje ima 160 strana po ceni od 240 dinara!!!

     Izdavač je Beoštampa-Grafart iz Beograda, edicija Veseli četvrtak. Celih 100 strana (sa koricama) odlično uvezanih sa dobro odabranim kvalitetom hartije i cenom od 150 dinara (CG 2€, Mk 120 den).    


povratak na vrh

    STRIP IZ PARISKE BIBLIOTEKE (69)
30.12.2008.
Piše: Aleksandar Manić

     CHRONIQUES BIRMANES
     Scenario i crtež: Guy Delisle
     Delcourt, 2007


     Strip autor Guy Delisle je 2005. godine otišao za Burmu sa svojom ženom gde je ona bila koordinator "Lekara bez granica" za jednu regiju udaljenu od Ranguna. Tokom četrnaest meseci boravka, Delisle je bio stub porodi čnog života – brinuo se o domaćinstvu i odgajao je dvogodišnjeg sina. Istovremeno, on se upoznavao sa ljudima, beležio dogadjanja i pripremao skice za album. Tako su nastale "Burmanske hronike", strip nalik njegovim prethodnim albumima "Shenzhen" i "Pyongyang", putopisima iz gradova i zemalja gde je saradjivao na crtačkim projektima.

     Za razliku od prva dva albuma, nesigurna u crtežu, ali vrlo živa i oštroumna, "Hronike" nemaju istu oštrinu. Ima se osećaj da ovaj album, bez previše istraživanja, eksploatiše uspešan recept dva prethodna koja su proslavila autora. Opisujući stvarnost zemlje koja, kao i većina totalitarnih režima, ne pokušava da se bavi opštim prosperitetom, nego očuvanjem vlasti, autor beleži odredjena zapažanja vrlo oštroumno i ironično, dajući tako reljef slici zemlje i ljudi. Pored vojne hunte koju podržavaju moćni industrijski koncerni, Delisle, kroz humor, slika male detalje iz svakodnevnice njegovog kvarta.

     "Ja sam povremeno didaktičan i ne plaši me da na dve table objasnim nešto. Medjutim, pazim da prethodno postavim situaciju koja će učiniti da čitalac poželi da pročita objašnjenje. (...) U knjigu stavljam dogadjaje koje smatram zanimljivim i od toga pravim 'patchwork' vezan ritmom i hronologijom jedne protekle godine – kaže Delisle o svom radu. Medjutim, njegove anegdote nisu uvek najuspešnije i povremeno se oseća izveštačenost u autorovom pristupu naraciji i povezivanju raznorodnih dogadjaja u jednu celinu. Odredjene banalnosti i opšta mesta su uzdignuta na stepen "ličnog iskustva", i zvuče prilično šuplje i udžbenički. Dobar putopis zavisi od sprege putnika, odredišta i slučaja, a Delisle u svojoj svakodnevnici ne nalazi uvek prave motive.

     Delislov crtež je jednostavan i karikaturalan, crno beli, a kompozicije tabli i montaža se ne udaljavaju od klasičnih voda što je i vrlo primereno njegovom scenarističkom prosedeu. Naracija je vrlo fluidna i album se, kroz povremene padove u ritmu i koherenciji, čita prilično lako.

povratak na vrh

    POST SCRIPTUM (87)
29.12.2008.
Piše: Zoran Đukanović

Knjiga riznica: „Maurović“
     TRAGOM MAUROVIĆA

     Svaki pokušaj vrednovanja nekog relevantnijeg autorskog opusa susreće se sa zamkama sinhronije i dijahronije, odnosno konteksta svetske i domaće lokalne scene u periodu u kome je nastao i u kome deluje. Pod pretpostavkom da i dalje deluje. Opus Andrije Maurovića vrlo je ilustrativan primer za to. Mesto najznačajnijeg jugoslovenskog autora stripa u relacijama predratnog svetskog stripa mora se određivati post festum, ali nedostaju neke bitne pretpostavke koje bi to u potpunosti omogućile. Iako postoje dosta valjani argumenti da se Maurović ravnopravno svrsta među takva imena svetskog stripa kao što su Raymond, Foster i Gould, činjenica je, međutim, da Maurovićevi stripovi nisu bili pre rata objavljivani u inostranstvu. Svetska scena nije bila njihov kontekst. Internacionalne reference posvećene Mauroviću ne možemo naći pre 1976. godine. The World Encyclopedia of Comics (1976) Mauricea Horna jeste početak obraćanja pažnje svetske javnosti na njegove stripove. Na žalost, Horn u godinu dana kasnije objavljenoj knjizi Comics of the American West (1977) u pokušaju da akcentira Maurovićeve vesterne to čini nedovoljno obavešteno, te navodi samo jedan njegov predratni vestern, pri tom prilažući ilustrativne materijale iz posleratne verzije. Otuda je vrednovanje Maurovićevog opusa u svetskom kontekstu osuđeno da ostane na spekulativnom nivou, na nivou hipoteze „šta bi bilo kad bi bilo“, da dolazi samo „iznutra“ (iz konteksta u kome je objavljivan), a da se implicitno obraća spoljašnjem kontekstu (gde nije objavljivan) i ostaće tako sve dok njegovi radovi ne budu objavljeni u svetskim centrima kulture stripa. A onda? Onda je stvar recepcije u tom novom kontekstu, ako ga ikada bude.

     Prvo svetsko objavljivanje neke Maurovićeve strip celine zbilo se tek 1983. godine kada mu je francuski izdavač Dargaud posmrtno objavio Čuvaj se senjske ruke u formi albuma. No, tu se radi o stripu nastalom šezdesetih godina tako da je svet ostao uskraćen za ono najrelevantnije – Maurovićeve predratne stripove. Ipak, izložbom jugoslovenskog stripa u Parizu 1986. godine, Maurovićeve predratne originalne table stripa uspele su da pređu granice tadašnje Jugoslavije. Već to je bilo dovoljno da razmišljanja francuskog kritičara Gilesa Cimenta krenu u smeru uočavanja svetske relevantnosti Maurovićeve izvornosti.

     U jugoslovenskim okvirima ocena Maurovićevog strip stvaralaštva počela je da se uobličava sedamdesetih godina. Mada je Zlatko Posavac 1971. godine prvi javno ukazao na vrednost njegovog dela, tek sa studijom Vere Horvat-Pintarić iz 1974. Maurovićevo promovisanje u velikana postaje potpunije obrazloženo. Povremena repriziranja u strip revijama učinila su delimično dostupnim njegove stripove publici u osamdesetim godinama. Dve knjige kolor stripova u izdanju “Dečjih novina” iz Gornjeg Milanovca (1981. i 1983) označile su početak jednog trajnijeg i kompletnijeg uvida u njegovo strvaralaštvo. Knjiga stripova Maurović u redakciji Veljka Krulčića, pojavivši se 1986. godine (“Istarska naklada”, Pula), omogućila je do sada najobimniji i najbogatiji uvid u Maurovićevo stvarašaštvo u jednom izdanju. Obuhvaćeno je osam stripova: Podzemna carica (1935), Trojica u mraku (1936), Sedma žrtva (1936), Lutalica Chagos (1936-1937), Grob u prašumi (1943-1944), Meksikanac (1951), Cvijet u kamenu (1952) i Posljednja petorica (1964).

     Ono što Krulčićev izbor stripova čini reprezentativnim jeste uspeo pokušaj da ostvari presek žanrova, crtačkih stilova i epoha u Maurovićevom opusu. Zastupljeni su naučna fantastika, vestern, avanturistički žanr u egzotičnim krajevima, narodni motivi i tematika vezana za antifašistiku borbu. Ipak, žanrovska raznovrsnost Maurovićevih stripova može da zavara. Maurović se nikada nije u punoj meri pokoravao postojećim žanrovskim konvencijama, već ih je prilagođavao svojoj izrazitoj individualnosti. Za te svrhe možda su mu najbolje poslužili vesterni i okolnost da su mu upravo ti stripovi bili najvećeg obima, što je dopuštalo uspostavljanje zrelije motivisane strukture priče i u njoj likova. Karakteristično je, takođe, da se Maurović nije pridržavao dominantnog običaja stvaranja serijskih stripova. Za tek tri celine od njegovih sedamdesetak stripova može se reći da predstavljaju kakve-takve serijale. U pitanju su predratni vesterni koje objedinjavaju likovi Starog Mačka, s jedne, i Dana, s druge strane, kao i posleratna trilogija Barba Niko i Ivo.
Pratt pre Pratta – Maurovićev „Grob u prašumi“, 1943-1944.
     Knjiga stripova sadrži i obiman predgovor Veljka Krulčića koji vrvi od istoriografskih pojedinosti dragocenih za osvetljavanje Maurovićevog stvaralaštva. Uspešno objedinivši postojeće izvore (novinske tekstove i studije) i unevši niz novih pojedinosti koje su rezultat vlastitog istraživanja, Krulčić je sačinio dosad najinformativniji tekst o Mauroviću. Pored toga, knjiga sadrži i do tada najpotpuniji spisak Maurovićevih stripova grupisan po izdanjima u kojima su izlazili, kao i kratak popis najvažnijih tekstova o Mauroviću. I pored navedenog, ovo raskošno izdanje možda ne treba smatrati monografijom pošto bi takav naziv zahtevao mnogo temeljniju i opsežniju studiju na koju ćemo izgleda još morati da pričekamo. Takođe, nije reč ni o albumu jer taj naziv treba rezervisati za ona izdanja koja sadrže pojedinačno predstavljanje neke strip celine. Adekvatan naziv za ovo obuhvatno i krajnje dragoceno izdanje jeste knjiga stripova, bogato opskrbljena istoriografskim referencama i predgovorom. Između monografije i knjige stripova ne postoji razlika u vrednosnoj hijerarhiji, samo u žanru, a čitaoci će ovo izdanje zvati onako kako im se bude sviđalo. Ako je potrebno istaći ono što u ovoj knjizi nije trebalo da se nađe, onda je to nesuvisla pretencioznost njene pete i šeste stranice. Iscrtani portreti i prigodne izjave priređivača Krulčića, zatim urednika iz “Istarske naklade” i, takođe, grafičkog urednika ovog izdanja samo štete ozbiljnosti i velikom trudu inače sadržanim u Mauroviću.

     Najznačajniji strpovni domet knjige Maurović jesu Trojica u mraku i Sedma žrtva, dve povezane vestern priče u kojima je Maurović nesumnjivo dosegao mitsku dimenziju i koji predstavljaju najjači argument za Maurovićevo promovisanje u sam svetski vrh predratnog vesterna u stripu. Majstor nikada nije radio po sopstvenim scenarijima. Međutim, njegov udeo u interpretaciji, u onom što je postalo integralno stripovno pripovedanje, toliko je velik da mu nijedan analitičar njegovog rada nije osporavao izrazito autorski status. Dok su se tadašnje svetske veličine Raymond i Foster koristili nekim elementima filmske tehnike rakursa opredeljujući se za neutralni, čak hladni odnos prema predmetu prikazivanja, Maurović je već tridesetih godina prošlog veka primenio subjektivni pogled “kamere”. Takođe, njegova dinamična vizuelna režija zaslužuje da se nazove žestinom vizuelnog pripovedanja, kakvu će se usuditi da primenjuju tek posleratni autori u svetu.

     Maurović nije imao stripovnih uzora. Otud je izrazitija njegova originalnost u svetskim razmerama. Istinsko iznenađenje koje sadrži knjiga stripova Maurović je Grob u prašumi nastao 1943-1944. U njemu je vidljiva tendencija koju će otprilike u to vreme tek naznačiti Milton Caniff, da bi je u potpunosti razvio Hugo Pratt šezdesetih godina. Reč je o redukciji crteža koja u punoj meri zadržava izražajnost crno-belih odnosa. Neke deonice Groba u prašumi ću nazvati fenomenom “Pratt pre Pratta”, i to dvadesetak godina pre.

     Ipak, Maurović nije bio bez uzora. Oni su se, međutim, nalazili izvan medija stripa. Veza Maurovićevih stripova sa nemim filmom nemačkog ekspresionizma je višestruka: kontrastni efekti svetla i tame, hipertrofija gesta i mimike lica, implicirani element groteske, izobličavanje i razaranje realističkih formi izraza. To su upravo oni elementi čije je estetičke domete Ranko Munitić pokušao da sahrani u knjizi Fantastika na ekranu – 1 (1971), da bi četiri godine kasnije odao priznanje animalnoj hipersenzibilnosti, emotivnoj i legendarnoj patetici Maurovićevih predratnih stripova. Očigledno, kod ovog tipa stilizacije, nije uopšte reč o “oduzimanju psiholoških nijansi svim likovima”. Kada se ekspresionistički prenaglašena izražajnost nemog filma, više nego prisutna u Maurovićevim kako predratnim tako i posleratnim stripovima, prihvati kao konvencija, kada suspendujemo naivni cinizam naše neverice, kada se “odseku pikovi” tog prenaglašavanja, goli vrhovi visokih planina ekspresije – što je ključ za razumevanje svake stilizacije – ispod površine prenaglašavanja otkrivamo fino psihološko tkanje likova, duboke slojeve Maurovićeve moći karakterizacije.

[
originalna verzija teksta prvi put je objavljena u nedeljniku
“Književna reč” br. 298, Beograd, 10. 4. 1987]

povratak na vrh

    STRIP: MONTENEGRINI
29.12.2008.
Autor: Simon Vučković
    EXTRA GEDŽA - Tatko na superheroji
28.12.2008.
Piše: Predrag Ikonić

     Kao specijalno izdanje STRIP PRESSING u ediciji CRNO BELI SVET a pod rednim brojem #2, 22. decembra je izašla prva južnomoravska grafička novella:

     EXTRA GEDŽA - Tatko na superheroji

     Podatci od strip:
Format: b5, crno belo, mat korice u boju, još malo strane u boju...
Strane: 80
Stripovi: 4 epizode (ukupno 55 strana)
Dodatci: intervjui, prateći tekstovi, Južnomoravski rečnik...
Cijena: prava sitnica, 250 din
Autori: Peđa Slavni (nacrto sve epizode) i Andrija TAM-TAM (vizuelno osmislio Gedžu), scenarijo napisali Homer Karabeg i Dexa Pantelejski, još dodatni crteži, skečevi i takoto uradili neki naši drugari strip crtači udarnici, uppsovci i slični

     Posle Nove godine izlazi kolekcionarsko izdanje sa dodatnih 10 strana kao i izdanje sa alternativnom koricom.

     Ovih dana će da vidimo oko distribucije (zainteresovani neka se jave na mail pantelejski@gmail.com), a trejd možete naručiti direkt od dexe pantelejskog (telefon: +381 (0)18 523 418 ili na gorepomenuti mail.

povratak na vrh

    STRIP: INSERTI
28.12.2008.
Autor: Franja Straka

Franja Straka putem interneta distribuira Samonikli korov strip
koji možete besplatno da dobijete ako mu se javite na email.

povratak na vrh

     NEORAMA DOS QUADRINHOS: 5 NAJBOLJIH
27.12.2008.
Uređuje: Marko Ajdarić

Lucca: izložba Gradimira Smuđa u Muzeju Stripa
www.loschermo.it/articolo.php?idart=14511


Nova izdavčka kuća za Bonellija i Alan Ford,
u Makedoniju
www.varmcomics.com/


Bonelli: Dragonero već na prvi pogled obećava epsku raspričanost
www.popboks.com/tekst.php?ID=6977


Largo Winch: šta se već zna o filmu
www.variety.com/review/VE1117939262.html?...


Malo kasno, ali bolje neko nikada: umro je Ico Voljevic
www.hdk.hr/vijesti/umroVoljevica.htm


Neorama dos Quadrinhos, kao i Strip Vesti, su besplatne. Svake nedelje, preko 300 izabranih novosti o devetoj umetnosti. Samo trebaš da popuniš subscribe na našem sajtu: www.neorama.com.br/

povratak na vrh

    POVRATAK TORNADA
26.12.2008.
Piše: V. Fumeti

     -Uz ponovnu pojavu Magičnog vetra -

     Na samom početku izlaska Bestselera, u drugom broju, pisao sam o Magičnom vetru koji je tada kao licencno izdanje pokrenuo beogradski Sistem komiks. Ovaj izdavač je objavio 15 brojeva stripa, u početku kao mesečno izdanje mekih korica, da bi kasnije, verovatno pritisnut slabijim odzivom publike od očekivanog, Magičnog vetra po povišenoj ceni prebacio u tvrdi povez. Izašlo je prvih petnaest epizoda pa je taj neobični i uspešni Bonelijev heroj nestao s naših prostora. U junu ove godine novi editor iz Beograda Sfera nastavio je tamo gde je Sistem komiks zastao. Do sada su objavljene dve epizode, u relativno malom tiražu od po 500 primeraka, a što je najinteresantnije sem striparnica, mogli smo da na njih naletimo i na kioscima.

     Kako smo zabeležili u martu 2006. godine Magični vetar nastaje na ukrštanju vestern mitema sa mitemama horora i fantastike. Dok je recimo Ken Parker usamljenik i lutalica, koji godinama luta diljem Divljeg zapada i potvrđuje ili demistifikuje obrasce "priča o kaubojima", Magični vetar, kaubojsku optiku podređuje indijanskoj. Glavni junak, dugokosi pravednik, živi među Indijancima, naklonjen im je, bori se za njihova prava, razume njihova verovanja i folklor. Otuda je potencijalno stalno na ivici gubitka, ali snagom razuma i pesnica, uspeva da pobedi preteću, belačku ideologiju nasilja.

     Interesantno je da su se Boneli, Manfredi i crtači koji su ušli u posao crtanja stripa, poučeni iskustvom Dilana Doga, kao verovatno najuspelijeg Bonelijevog stripa iz poslednje dve decenije, odlučili da mu pridruže pratioca. Dok Dilana prati Gručo Marks, zadužen da se u svetu totalnog horora zanima "komendijom", Magičnog vetra prati Vili Ričards zvani Po, novinar, nespretnjaković i pijanac, koji fizički liči na svog prototipa, Edgara Alana Poa. Već taj izbor određuje žanrovske namere, a 15 prvih epizoda koje su naši čitaoci mogli da pročitaju ranije, kao i dve "nove" potpuni su dokaz tvrdnje.

     Šesnaestu priču pod naslovom Velika vizija je po Manfredijevom predlošku nacrtao hrvatski crtač Goran Parlov, a sedamnaestu, Kolekcionar, Euđenijo Sikomoro. U standardno dobru storiju Parlov je pre svega investirao poštovanje uspostavljenih crtačkih obrazaca, dok je u dosta nategnuti horor Sikomoro uneo odlično profilisane likove mnoštva antiheroja. Govor lica i pokreta tela uneo je u predvidljivi scenario epizode o ljubitelju voštanih figura likovnu notu koja je 17. Magičnog vetra učinila stripom vrednim razgledanja i uživanja u crtačevoj veštini. Među ljubiteljima devete umetnosti u Beogradu se priča da je izašla i treća epizoda u Sferinoj produkciji, ali je ja verovatno zahvaljujući malom tiražu nisam video na kioscima. Tako naslov Ratnikova senka postaje i simbolički znak situacije.

     Magični vetar je strip kojem i pored vrednosnih aberacija obavezno treba ponoviti poverenje iz više razloga. Prvi je zanimljivost žanrovskog spoja, drugi interesantnost pojedinih epizoda, treći zanimljivost glavnog lika i njegovog pratioca, a četvrti činjenica da je na kioscima malo stripova ovog kvaliteta.


[Objavljeno: Bestseler broj 66, Beograd, 19.09.2008.godine]

povratak na vrh

    IZBOR IZ ŠTAMPE
26.12.2008.
Priredio: Zoran Đukanović

     FRANK MILLER UHVATIO "DUH" U NOVOM FILMU

     Manijakalni zlikovac u potrazi za besmrtošću, smrtonosne lepotice i snežne ulice velegrada pod budnim oko maskiranog heroja - ovo mora biti posao za Franka Millera. Miller je sa svojom 51 godinom postao ikona stripskog sveta prinoseći žanr široj publici - ovog puta vraća se na veliko platno svojom filmskom adaptacijom serije stripova iz 40-tih godina "The Spirit", o borcu protiv kriminala koji se vraća iz groba da bi zaštitio grad koji voli.
     Miller je 2005. godine osvojio box office filmom Sin City koji je snimljen prema njegovoj grafičkoj noveli, i koji je režirao zajedno sa Robertom Rodriguezom. Da ne pominjemo adaptaciju njegove grafičke novele "300" o staroj bici kod Termopila, u režiji Zacka Snydera. U filmu The Spirit glavne uloge tumače Gabriel Macht kao heroj koji se bori protiv Samuela L. Jacksona kao Octopusa. Miller se ovim filmom osvrće na klasični strip svet koji je kreirao njegov dugogodišnji prijatelj i mentor Will Eisner, koji je preminuo 2005. godine.
     "Sve je započelo svađom", rekao je Miller o svom odnosu sa Eisnerom. "On i ja smo se svađali 25 godina, ali bile su to ljupke svađe." Eisner je sa "The Spirit" doprineo stvaranju strip formata tokom 40-tih godina, dodavši nekoliko modernih elemenata - kao što je mobilni telefon.
     The Spirit nailazi na teškoće u borbi protiv kriminala u vidu njegove davno izgubljene ljubavi Sand Saref (Eva Mendes), bivše verenice (Sarah Paulson) i plesačice sa noževima Plaster of Paris (Paz Vega).
     Miller je pristupio ekranizaciji ovog stripa u znak sećanja na Eisnera, jer je to bio projekat koji on prvobitno nije želeo. "Posle tri minute bio sam rešen da odustanem od svega, ali onda sam stao i pomislio, 'Niko drugi neće ovo pipnuti.' Od tada je to moj projekat", kaže Miller.
     Millerov The Spirit teži da bude mešavina misticizma, krimi drame i romanse koja je karakterisala originalni strip, sa blagom dozom komedije da osvetli brutalne scene borbe. Na pitanje kako da zadovolji fanove originalnog stripa dok u isto vreme snima blockbuster, Miller odgovara: "Fanovi stripa se dele na one koji su skeptici u duši i koji žele da stvari krenu loše, i mnogo veću grupu onih koji se brinu za mene i nadaju se da neću uprskati stvar."

[Objavljeno: www.happynovisad.rs, 25.12.2008. godine]

povratak na vrh

    STRIP: KOKO
26.12.2008.
Autor: Duda Vukojev
    GRRR!PROGRAM U SUBOTU
25.12.2008.
Press: GRRR!Program

     GRRR!Program najavljuje svoju poslednju manifestaciju u 2008. godini - u subotu 27. decembra, u prostoru Elektrike (Vojvode Putnika 7, Pančevo), sa početkom u 19h, biće predstavljena knjiga stripova „Neobičan događaj sa namigivanjem i druge priče“ Maje Veselinović. Nakon razgovora sa autorkom, sledi dupli muzički program, u kojem nastupaju Rebel Star i Jesenji Orkestar.

     Maja Veselinović je beogradska strip autorka, koja se takođe bavi ilustracijom i dizajnom. Kolekcija njenih radova u izdanju Studentskog kulturnog centra Novi Sad je jedno od najzanimljivijih izdanja koja su se pojavila na domaćoj strip sceni tokom 2008. godine. Među publikacijama koje su pisale o radu Maje Veselinović je i ugledni američki časopis Print – domaća publika je poznaje iz časopisa Šlic, Rez, Vreme, Pančevac, Kvartal, a inostrana iz magazina kao Komikaze, Zarez (Hrvatska),Inguine, Internazionale (Italija), Hardcomics (Rumunija), Stripburger (Slovenija), itd.

     Rebel Star je autorsko delo Milana Glavaškog (Eva Braun, Popcycle), trenutno nastanjenog u Sentandreji. Rebel Star odslikava muziku čoveka izgubljenog po svetskim aerodromima i rupama američkog srednjeg zapada, lutanjima po hladnom Londonu i uživanju u mađarskim kafanama. To je muzika nekog koga u Indiji nisu hteli da puste u avion za Tajland kako bi krenuvši iz Mađarske stigao u Australiju. Zbog sprskog pasoša.

     Jesenji orkestar je neformalna grupa Daniela Kovača (inženjera, Jarbola i pisca). Muzika je jednostavna, najčešće odsvirana na akustičnoj gitari, lični folk, umorni, euforični, zaljubljeni, zabrinuti, strasni, blesav... Nešto slično kakav je i život. Izmedju grada i ravnice, naoružan, u vozu na putu za istok, obasjan mesečinom...

povratak na vrh

    NOVITETI VESELOG ČETVRTKA
25.12.2008.
Press: Veseli četvrtak

     Novi, dvanaesti, broj bonelijevog stripa Dampyr je već na kioscima širom Srbije, Naslov epizode je "Izgubljena duša". Autori lika su Mauro Boselli i Maurizio Clombo.

     Takođe se ovog četvrtka na kioscima može naći i drugi broj serijala Brad Barron, koji donosi epizodu "Beg sa Menhetna"!!!

     Izdavač je Beoštampa-Grafart iz Beograda, edicija Veseli četvrtak. Celih 100 strana (sa koricama) odlično uvezanih sa dobro odabranim kvalitetom hartije i cenom od 150 dinara (CG 2€, Mk 120 den).

povratak na vrh

    IZBOR IZ ŠTAMPE
25.12.2008.
Priredio: Dragoljub Radović

     Karikatura:
     ETNO-FUTURIZAM

     Grafički dizajner "Vremena" Vladimir Stankovski dobitnik je dve važne međunarodne nagrade za karikaturu: na bijenalu u Beogradu i na prestižnom konkursu Ujedinjenih nacija za političku karikaturu

     piše: Ivana Milanović

     Na 6. međunarodnom bijenalu karikature "Zlatni osmeh" u Beogradu, od nekoliko stotina duhovitih, provokativnih, sarkastičnih radova koji su pristigli iz celog sveta, prvu nagradu osvojio je Vladimir Stankovski, ilustrator, strip crtač, karikaturista, grafički dizajner "Vremena". Tema ovogodišnjeg bijenala, koje organizuju Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS) i FEKO Srbija, glasila je "Tradicija i progres". Univerzalnost teme očigledno je motivisala veliki broj umetnika, pre svega stranih, iz 43 zemlje, koji su ponudili svoje oštroumne, zabavne, kritične komentare, a s obzirom na njih, predsednik žirija etnolog Dragomir Antonić rekao je da se "poimanje napretka odnosno progresa ogleda samo u onom, na prvi pogled vidljivom, tehnološkom razvoju". U tom smislu, pobednički rad Stankovskog kao da pripada nekom novom, "uvrnutom" pravcu etno-futurizma, budući da je autor duhovito, a u crtačkom smislu istančano i znalački, uklopio tradicionalnu nošnju i tkanje ćilima sa radom na kompjuteru, pri čemu dominira "trenutak" kada tkački razboj prerasta u matičnu ploču.

     U isto vreme, dok još traje izložba radova sa bijenala u Etnografskom muzeju, Stankovski je dobio i jedno od najznačajnijih svetskih priznanja. Reč je o konkursu Ujedinjenih nacija na kome se dodeljuju godišnje nagrade za najbolje političke karikature objavljene u novinama tokom te godine. Nagrada nosi naziv po jednom od najvećih karikaturista današnjice Rananu Lurieu, inače 2002. nominovanom za Nobelovu nagradu za mir budući da porukama u svojim radovima, objavljenim u svim vodećim novinama sveta, doprinosi širenju duha tolerancije i naporima u smirivanju političkih konflikata. Prema sličnim kriterijumima, a poštujući najviše standarde u izvođačkom kvalitetu radova, žiri Ujedinjenih nacija kojim predsedava Eli Vizel, i sam dobitnik Nobelove nagrade za mir 1986, kao i niz vodećih ljudi iz umetničkog i političkog sveta, u naj-uži krug nagrađenih radova uvrstio je i karikaturu Vladimira Stankovskog, objavljenu na naslovnoj strani "Evropskog foruma", dodatka "Vremena" broj 903, na temu evropskih integracija u NATO okruženju.

     Kritika se i o dosadašnjem radu Stankovskog odnosila pozitivno. Njegov stil se ocenjuje kao precizan i lak, a on sam kao umetnik koji traga za estetskom čistoćom. U monografiji 60 godina stripa u Srbiji autor Slobodan Ivkov za Stankovskog kaže da "... eksperimentiše od kada se počeo baviti ovim poslom". Njegove karikature i stripovi nagrađivani su na mnogim konkursima širom sveta, u Japanu, Italiji, Brazilu, Kini, Kipru... U biografiji Stankovskog zabeleženo je da je sedam godina u "Blicu" objavljivao kaiševe popularnog stripa "Đuđa i Muđa šou" (ili, Zoonix), a poslednjih godina radi seriju karikatura "Snapshots" za američko tržište po idejama performera stand up komedije Džejson Lava. Strip album Humanoidi i Kretenoidi, objavljen u izdanju "Vremena" 2002, svojevrstan je presek dotadašnjeg opusa, kolekcija od 17 stripova, kojima je prema rečima kritike Stankovski potcrtao svoju reputaciju rafiniranog crtača "karikaturalnog usmerenja".

[Objavljeno: Vreme, Beograd, 18.12.2008.godine]

povratak na vrh

    IZBOR IZ ŠTAMPE
24.12.2008.
Priredio: Zoran Đukanović

     Ćurin otvorio izložbu ilustracija

     THINK INK U SPLITU

     U subotu je u Splitu, u galeriji Čokot, legendarni ilustrator i strip-crtač Alem Ćurin otvorio svoju izložbu, na kojoj su uglavnom predstavljene ilustracije iz Ferala

     Galerija Čokot u Getu, u Rodriginoj ulici, definitivno je bila tijesna za sve fanove estetike Feralovog ilustratora. Par riječi na otvorenju je rekao Predrag Lucić. Slučaj je htio, ili možda ne, da se otvorenje poklopilo sa polugodišnjicom prestanka izlaska Ferala. Posljednji, 1185. broj iz tiska je izašao 20. lipnja 2008. Predrag Lucić je u kratkom govoru prizvao dane kad je Ćurin srijedom navečer, između ostalog, zaključivao novi broj tjednika sa novom ilustracijom.
     Na izložbi su uglavnom prezentirane ilustracije iz tog vremena. To je ujedno bio podsjetnik na možda najkvalitetniji, dizajnerski dio Feralovog tima, u kojem je Alem Ćurin bio jedna od važnih karika. Rezultat dugogodišnjeg rada tog dizajnerskog tima je i činjenica da je, unatoč relativno skromnim uvjetima, dizajn i prelom tjednika Feral Tribune, puno desetljeće bio apsolutno superioran na hrvatskom tržištu, pa i šire u regiji, kako se ovih dana običava kazati. S obzirom na to da su ti „herojski dani” prošli, teško je vjerovati da se u tiskanoj formi dio toga može ponoviti. Tim vrijedniji je ovaj mali iskorak u prošlost Ćurinova i Feralova opusa.
     Alem Ćurin rođen je 1953. S papirom se druži već ima tridesetak godina, kao slikar, grafičar, striper i ilustrator, a i riječi mu se često lijepe za isti. Tako je to kad papir trpi sve. Od prvoga broja Feral Tribunea stalni je suradnik kao ilustrator. Tokom 1991. osniva samostalnu, nezavisnu , te inokosnu grafičku radionicu Think ink, čiji su radovi predstavljeni u galeriji Čokot. Za rad „Ima me - nema me”, Ćurin je ove godine dobio Gran pri šestog Međunarodnog salona stripa u Beogradu.

[Objavljeno: E-novine, 23.12.2008.godine]

povratak na vrh

    NOVA BOOKGLOBE IZDANJA
24.12.2008.
Press: Bookglobe

     TUUFF, broj 5

     Evo i petog broja TUUFF magazina!

     Svaka čast svima koji ste tako strpljivi i čekate nove nastavke serijala koji se objavljuju u ovom flip magazinu. Složit ćete se da je bolje ikad, nego nikad.

     Dakle, pred vama su novi nastavci dva odlična stripa, na standardnom broju stranica s cijenom koja je prava sitnica, samo 19,90 kn!

     TUUFF
izlazi tromjesečnim ritmom. Požurite na kioske!



     ULTIMATE SPIDER-MAN &
     ULTIMATE X-MEN, broj 51


     Izašao je 51. broj USX magazina za mjesec prosinac!
U Ultimate Spider-Man serijalu, Spidey ima prvi susret s Crnom Mačkom. A u Ultimate X-Men serijalu počinju nove pustolovine. Ovaj put pratimo priču o tajanstvenoj Oluji.

     U ovom broju su početci epizoda obaju serijala. Flip sistem, ovaj broj ima 64 stranice, plus korice (dakle čak 16 str. više) a još uvijek košta samo 19,90 kuna!

     Požurite na najbliži kiosk po svoj primjerak!

povratak na vrh

    STRIP: LOKALCI
24.12.2008.
Autor: Spasoje Kulauzov
    STRIP IZ PARISKE BIBLIOTEKE (68)
23.12.2008.
Piše: Aleksandar Manić

     LES RAMEAUX DE SALICORNE
     Scenario i crtež: Pierre-Yves Gabrion
     Casterman, 1998


     U bretonskom selu Salicorne, tokom noći po hrišćanskom prazniku Cveti, pojavljuje se vila. Prema legendama, ona odabira muškarca čistog srca i ispunjava mu jednu želju. Ovo čudo se dešava prilično retko i odrasli pamte da je zadnji put vila ispunila želju pre petnaestak godina. Nezavisno od pojave vile, to je takodje i noć inicijacije seoskih dečaka koji su napunili četrnaest godina. La Mouche, seosko kopile, upravo navršava godine potrebne za inicijaciju i očekuje da se vila pojavi i da mu ispuni najveću želju, da živi srećno sa svojom verenicom Julie. Medjutim, stvari se odvijaju na neočekivan način.

      Čistoti osećanja i ljubavi La Mouchea i Julie, kao i sentimentalnosti čitave priče, suprostavlja se izuzetno surova stvarnost, ljudska zloba, bezrazložna agresivnost i cinizam seljana. Naviknut na svakodnevno nasilje, La Mouche je naučio da se brani, fizički, ali i snovima, što mu pomaže da gaji nadu u svetliju budućnost. Veštim scenarističkim manevrisanjem, Gabrion pokazuje da La Mouche uz malo griže savesti ubija svog dnevnog mučitelja Blaireaua, ali da laž o vili doživljava kao katastrofu. Naime, vila nikada nije postojala, a čuvena noć posle praznika Cveti, služi muškarcima iz sela da odu u jednu udaljenu krčmu gde ih iščekuju kurve. La Moucheova zbunjenost i zgadjenost ukazuje da je zlazak iz detinjstva i ulazak u svet odraslih oduvek bio bolan.

     Lep grafizam uradjen direktnim kolorom, kroz puno detalja prikazuje je živopisno bretonsko selo i daje dobru vizuelnu karakterizaciju likova. Manjkavost stripa sadržana je u preterivanje sa tekstom upisanim u obliku didaskalija, u većini slučajeva čak i nepotrebnim, jer objašnjava sliku. Inače, ovaj album, po ambijentu nalikuje sagi "Sambrovi", ali bez Yslairove dubine i slojevitosti priče.

povratak na vrh

    IZBOR IZ ŠTAMPE
23.12.2008.
Priredio: Zoran Đukanović

     Novo izdanje
     MARKSOV „KAPITAL” U MANGA STRIPU

     Izdavačka kompanija EastPressCo objavila je čuvenu knjigu Karla Marksa „Kapital” u obliku manga stripa i do sada postiže odličan uspeh na tržištu. Za samo mesec dana japanski strip je prodat u šest hiljada primeraka i preveden na još dva jezika.
     Karl Marks je pronašao novu čitalačku publiku u Japanu pošto je za mesec dana prodato 6.000 primeraka Kapitala objavljenog u vidu manga stripa.
     „Mislim da ljudi traže odgovore na probleme kapitalističkog društva... Globalna kriza očigledno ukazuje da sistem ne radi kako treba”, rekao je Jusuke Maruo iz izdavačke kompanije EastPressCo.
     Maruo se nada da će ova verzija omogućiti da se s uživanjem uvedu čitaoci u originalnu verziju Kapitala iz 1867. Ciljna grupa su 30-godišnji službenici. Božić i Nova godina su pravo vreme za izdavače pošto veliki broj ljudi odlazi na odmor i ima vremena za čitanje.
     U prvom delu Kapitala, Robin vodi fabriku sira i bori se protiv očevih socijalističkih principa. Robin je rastrzan između kapitalističkih ambicija i osećaja krivice zato što eksploatiše radnike.
     Ovaj japanski strip je preveden na engleski, korejski i kineski.

     Beta

[Objavljeno: E-novine, 22.12.2008.godine]

povratak na vrh

    REDIZAJNIRANI SMG! PORTAL!
22.12.2008.
Press: Bookglobe

          Na sam početak zime, 21.12. u 13.04. lansirane su obnovljene SMG! web stranice i pretvorene u strip portal. To se poklopilo s proslavom petnaeste godišnjice tvrtke Bookglobe, koja je domaćin (čitaj – sponzor) ovih stranica. Ipak, treba istaknuti kako su portalu nov život udahnuli urednici - dvojac Tally i Blueberry, koji su neumorno radili na novom izgledu stranica, istodobno me kinjeći lavinom ideja vezanim za unapređenje strip promocije. Na tome im svakako treba zahvaliti. Greške i previde preuzimam na sebe.
     Za one koji su, nekim čudom, prvi puta dolutali na ove stranice ističem da je SMG! portal (za njih je i ova informacija: SMG! - kratica je za legendarni strip uzvik Sto mu gromova!) namijenjen ljubiteljima stripa, ponajprije franko-belgijskog, te američkog i domaćeg stripa, iako su me urednici molili da se stranice učine otvorene i ostalima. Kad je već tako, red je da vas sve pozovemo na suradnju. Dakle, portal je otvoren svim ljubiteljima i žanrovima devete umjetnosti. Kontaktirajte administratore i dogovorite uvjete suradnje. U jednakoj mjeri dobro je došla promocija svih izdavača s područja bivše nam države.
      www.stomugromova.com

     Šaljite kratke informacije o vašim novim izdanjima i koristite portal da potencijalne čitatelje i kolekcionare obavijestite o tome što pripremate ili što ste objavili. Nema potrebe za velikim brojem pravila:
1) Suradnici ili izdavači moraju biti registrirani korisnici i odobreni od administratora.
2) Administrator donosi konačnu odluku o tome što će biti objavljeno.
3) Nema prostota, nema vrijeđanja, nema podmetanja i politiziranja (vezano za strip ili politiku). Znate kako to ide, ako se netko ne drži pravila korištenja...
4) Pokušajte biti koncizni. O tekstovima dužima od 200-300 riječi odlučivat će se posebno, pa će i njihovo eventualno pojavljivanje na portalu kasniti.
5) Zasipanje administratora irelevantnim podatcima ili pretjerano reklamiranje bit će tretirano kao spamiranje i neće biti uvršteno na portal.

     Svaka dobronamjerna kritika i savjet kako da postanemo još bolji portal za devetu umjetnost je dobro došla. Nadamo se da vam se sviđa novi izgled SMG! portala, te da će on prerasti u relevantno mjesto za informiranje o stripu. Bude li tako – mi zadovoljni.

povratak na vrh

    STRIP: MONTENEGRINI
22.12.2008.
Autor: Simon Vučković
    ZAGOR SPECIJAL I DILAN DOG #12
22.12.2008.
Press: Veseli četvrtak

     Novi, dvanaesti, broj bonelijevog stripa Dilan Dog je već na kioscima širom Srbije, Naslov epizode je "Đavolov dodir ".

     Ovog četvrtka na kioscima možete naći i treći Zagor specijal - "Tajna Kristofora Kolumba " koji donosi kompletnu epizodu i specijalni dodatak "Istraživači Severne Amerike" ima(ju) cenu od 240 dinara.
Izdavač je Beoštampa-Grafart iz Beograda, edicija Veseli četvrtak. Celih 100 strana (sa koricama) odlično uvezanih sa dobro odabranim kvalitetom hartije i cenom od 150 dinara (CG 2€, Mk 120 den).

     Do idućeg četvrtka i novih izdanja

povratak na vrh

    STRIP KONKURS
22.12.2008.
Priredio: Dušan Cvetković

Luzern, Switzerland
Datum dogodka: 28. marec - 5. april 2009


FUMETTO
International Comix-Festival Lucerne

The competition's theme this year is VIRUS.
www.fumetto.ch/

Each year, Fumetto, the International Comix Festival Lucerne holds a competition to give comic creators the opportunity to compare their work, present it to a broader public,and to exchange views with others. The competition's theme this year is Virus.

If not treated in time, viruses may cause fatal illnesses, which, in turn, can spark epidemics. Médecins Sans Frontières (MSF) combats the propagation of epidemics throughout the world despite MSF volunteers being infected by a virus, too: the humanitarian virus is extremely contagious, but, contrary to being lethal, it saves lives by creating infallible commitment to people in need.

Conditions
-Deadline: 5th of January 2009 (date of postmark)
-Format: A4 or A3 (other formats will be disqualified)
-Form: only Comics (stories in picture form), no cartoons accepted
-Number of pages: maximum 4 (only 1 comic)
-Labelling: name, address, telephone number, e-mail and date of birth on the back of each page
-Packaging: sturdy envelope, no rolls
-Return Postage: if the return postage is not enclosed or not sufficient, the works will not be sent back / For Swiss Nationals: stamps, or money in the value of the stamps needed / For Foreigners: 5 Euro
-Categories: Cat. 1: 18 years or older / Cat. 2: 13 to 17 years / Cat. 3: up to 12 years of age

Exhibition
Forty to fifty comics will be nominated by the jury for the exhibition during the festival.

Awarding of prizes
The winners will be announced and the prizes awarded on Friday the 27th of March 2009.

The Prizes
The jury will award three prizes in each age category. There will also be a prize for the best scenario, regardless of the categories. The festival's visitors will be able to vote for the peoples choice award, to be awarded and published by the «Neue Luzerner Zeitung». The winners will receive cash prizes totalling 5000 CHF, and goods to the same value.

Rok prijave: 05/01/09 - date of postmark

Kontakt:
FUMETTO Competition
PO Box 5163
CH-6000 Luzern 5
Switzerland

tel: +41 41 412 11 22
fax: + 41 41 412 11 23
comix@fumetto.ch
http://www.fumetto.ch/

povratak na vrh

    STRIP: INSERTI
21.12.2008.
Autor: Franja Straka

Franja Straka putem interneta distribuira Samonikli korov strip
koji možete besplatno da dobijete ako mu da se javite na email.

povratak na vrh

     NEORAMA DOS QUADRINHOS: 5 NAJBOLJIH
20.12.2008.
Uređuje: Marko Ajdarić

Stjepan Šejić još uvek odlično crta Witchblade
thefanboyreview.wordpress.com/2008/...

40 godina Stripoteke
http://www.personalmag.rs/blog/2008/12/40-...


Marko Đurđević, zvezda u Mantova Comics & Games 2009
www.comicus.it/view.php?section=news&id=...

Baru: Fibra lansira album sa privjuom online od...
90 strana
www.happynovisad.co.yu/strip/index.php?...

Srpska digitalna animacija za holivudski film
www.biznisnovine.com/cms/item/stories/...


Neorama dos Quadrinhos, kao i Strip Vesti, su besplatne. Svake nedelje, preko 300 izabranih novosti o devetoj umetnosti. Samo trebaš da popuniš subscribe na našem sajtu: www.neorama.com.br/

povratak na vrh

    40 GODINA STRIPOTEKE
19.12.2008.
Piše: Strip vesti

U subotu 20. decembra u 20. časova će povodom 40 godina izlaženja Stripoteke,
u organizaciji Marketprinta i Francuskog kulturnog centra Novog Sada, biti otvorene izložbe:
FRANCUSKO-BELGIJSKI STRIP U STRIPOTECI i RADOVI DOMAĆIH AUTORA U STRIPOTECI



Muzej savremene umetnosti Vojvodine; Dunavska 37, Novi Sad; od 20.- 30 decembra

povratak na vrh

    STRIP: KOKO
19.12.2008.
Autor: Duda Vukojev
    KOMIKAZE #19 I #7
18.12.2008.
Press: Komikaze

* IZAŠLA JE NOVA ELEKTRONSKA KNJIGA
" KOMIKAZE # 19": www.komikaze.hr

autori/ce novog elektronskog broja: kolbeinn karlson, agaiihine, anna ehrlemark, chiu kwong man, cirq, craoman, drazen brkic, grupni rab, grupni pula, jyrki nissinen, puma 34, vedad sabandjovic, vinko baric, zeljka gracin

- INFO O AUTORIMA/CAMA: www.komikaze.hr/wiki/InfoOAutorima

* IZAŠAO JE NOVI TISKANI ALBUM " KOMIKAZE # 7" !
Ovo izdanje predstavlja 25 autora/ica iz 7 zemalja na 144 stranica.

- autori/ce novog papirnatog broja:
pećinski autor/ica (Ti-n-Lalan/ Fezzan, Lybia/ 5.000 bC), Miro Župa (Hrvatska), Vančo Rebac (Hrvatska, Nebojša Vuković (Hrvatska, Dunja Janković (Hrvatska), Puma 34 (Hrvatska), Irena Jukić- Pranjić (Hrvatska), Vinko Barić (Hrvatska), Igor Hofbauer (Hrvatska), Bruno Tolić (Hrvatska), Ivana Armanini (Hrvatska), Anna Ehrlemark (Švedska), Jyrki Nissinen (Finska), Kapreles (Belgija), Mathiew Desjardins (Francuska), Craoman (Francuska), Suicidal RR (Francuska), Dav Guedin (Francuska), Johanna Marcade (Francuska), Brendan Salakoh (Kanada), Lisa Mangum (Kanada), Wostok (Srbija), Radovan Popović (Srbija), Aleksandar Opačić (Srbija), Lazar Bodroža (Srbija)

- KAKO/ GDJE NABAVITI NOVI ALBUM?

DISTROLISTA: www.komikaze.hr/wiki/Distribucija

* NATJEČAJ ZA SUDJELOVANJE HRVATSKIH PREDSTAVNIKA NA 14. BIENNALU MLADIH UMJETNIKA EUROPE I MEDITERANA_SKOPLJE, 2009.
Tema 14. BIENNALA: SEDAM GRADSKIH VRATA
- STRIP-žiri: Nataša Ivančević, Feđa Vukić, Ivana Armanini

- NATJEČAJ JE PRODUŽEN DO 30.12.2008./ ZA LJUDE OD 18-30. GODINA
- SVE O NATJEČAJU: www.mmsu.hr/
www.komikaze.hr/wiki/PRAVILABIENNALAMLADIH

* pobjednik strip- natječaja "Festivala Prvih" na temu " Mediji i prava djeteta " je: DRAŽEN BRKIĆ + specijalna nagrada: ŽELJKA GRACIN

- SVE PRISTIGLE RADOVE MOŽETE POGLEDATI NA: www.komikaze.hr/wiki/PRAVADJECE
* 29.11. "Pozdrav iz budućnosti"/ autorica projekta: Lina Rica/ Zg, Cvjetni trg
www.komikaze.hr/wiki/PozdravIzBuducnosti

* NOVE MAJICE: www.komikaze.hr/wiki/Promostaff

povratak na vrh

    NOVA ŽIKIŠON IZDANJA
18.12.2008.
Press: Žikišon

     Duga Devetka, broj 8


     Urednik Stripa i DD:
     Franja Straka;

     Design & Editor:
     Zoran Matić Mazos


     Dragi Prijatelji, za prave ljubitelje stripa, priredili smo ono najbolje
     DD sa sledećim stripovima:

     - NIKAD SE NE ZNA! - Danilo Milošev Wostok
     - PRODAVAC BALONA - Dušan Vukojev Duda
        & Miodrag Ivanović Mikica
     - SEĆANJE NA PESNIKA - Dino Bucati & Ðorđe Milović


     REDAKCIJA (click here e-mail)
     Duga Devetka # 8
     DOWNLOAD, Best Quality, unrar.pdf, 16,913 KB;

povratak na vrh

    STRIP: LOKALCI
17.12.2008.
Autor: Spasoje Kulauzov
    STRIP IZ PARISKE BIBLIOTEKE (67)
16.12.2008.
Piše: Aleksandar Manić

     LES FUNERAILLES DE LUCE
     Scenario i crtež: Benoît Springer
     Vents d'Ouest, 2008


     Luce, šestogodišnja devojčica, provodi miran i veseo godišnji odmor kod dede na selu. Svakog jutra ona mu pomaže u prikupljanju kokošjih jaja, a potom oni zajedno odlaze na pijac gde prodaju povrće iz bašte i jaja. U pijačnoj gužvi, Luce primećuje jednog visokog crnca i jednu devojčicu sa kapuljačom, koje, očigledno, niko drugi ne vidi. Istog dana umire Simon, prijatelj njenog dede.

     Springerov strip je inicijacija šestogodišnje devojčice koja otkriva postojanje smrti i pokušava da o tome sazna više. Tražeći odgovor, ona se prirodno okreće odraslima, ali oni, iako znaju istinu, nemaju posebnu želju da o tome pričaju. Tako ona, bez ičije pomoći, mora sama da pronadje odgovor. Bivajući okružena starim ljudima, Luce kroz njih otkriva smrt, ali istovremeno, ona vidi ono što odrasli više ne mogu da vide. Ona u više navrata zapaža metaforu smrti u obliku visokog crnca i male devojčice koja nosi kapuljaču preko lica i očiju, sugerišući tako da je smrt nevina i da ne odabira ljude. Pored Lucine inicijacije, Springer govori i o starim ljudima, podeljenim u dve kategorije – oni koji smatraju da njihov život nije još završen i oni koji iščekuju smrt. Njihova svakodnevnica prosejana je uobičajenim pokretima i obavezama koji ritmiziraju miran i monoton provincijski život, ali osećanja, strasti i seksualnost pomaže nekima da se osećaju bolje i srećnije.

     Strip poseduje vrlo fluidnu priču, pravilno ritmiziranu dogadjanjima, dijalozima i trenucima tišine, trenucima kada je osoba sama i kada su reči nepotrebne. Ekspresivan crno beli crtež sa malo dekora, ostao je svetao uprkos debelim crnim konturama koji sačinjavaju konture ljudi i predmeta. Montaža je klasična i u potpunosti prilagodjena ne samo potrebama naracije, nego i opštoj atmosferi. Dobro zamišljene elipse koje prolaze kroz krupne planove i detalje ukazuju na brz ili spor protok vremena u važnim trenucima sreće ili približavanja smrti.

     Lucin put shvatanje, pre svega tudje smrti, a imlpicitno i svoje, metaforično je autorovo razmišljanje o smrti. "Stvaranje svesti o smrti i njena neminovnost utiče na čitav naš život, na sve što činimo ili o čemu razmišljamo, kao što je na primer bolest ili sâm refleks da vežemo siguronosni pojas u kolima. Posebno, svest o smrti nas gura da nešto učinimo sa sopstvenim životom i da mu damo smisao – kaže Benoît Springer o svom stripu čija poruka bi mogla da bude – život je kratak i zato je neophodno biti srećan i uživati u svakom trenutku.

povratak na vrh

    VRŠAČKI STRIP DEVEDESETIH!
15.12.2008.
Priredio: Marko Ajdarić


     Izložba "Vršacki strip devedesetih" biće otvorena u četvrtak 18. decembra u 19 časova u "Domu Omladine Vršac".

     Na jednom istom mestu bi trebalo da se ne samo svojim stripovima, već i uživo nađu takvi gorostasi vršačke alternativne scene kao što su: Boca, Dijabolik, Peki, Red, Opra, Gruja struja, Prcko, itd...

      Najzanimljivija stvar od svega treba da bude katalog izložbe - zapravo strip izdanje od 44 strane!

     Neka vrsta jednokratnog vaskrsenja "Pata-
gonije"!

povratak na vrh

    DVE ZABAVE IZ LAVIRINTA
15.12.2008.
Press: Lavirint

     Drugovi i Drugarice (jednina:) - ZZCP #06 (novembarski broj) i ZZCP #07 (januarski broj) od ponedeonika 15og 12og u prodaji u Vashim omiljenim striparnicama.
     Cena standardna(za sada) - 150 dinusa/15 kunulingusa.

     Generalije, privju kavera i zahvale:
     Za #06: Chike Oljacha i chika Igor koji su svojski zalegli te iscrtali punih 25 strana stripa + izmazali prednjicu. Chika Kerac koji je odradio flip kaver zadnjicu kojoj smo od miloshte odma nakachili naziv “bukkake dzeni”:) Te chika Peka koji je odradio flip back story(8 strana)
Sveukupno - konachan skor za ZZCP 06 – 33strane stripa + flip kaver – malo li je?:)
     Za #07: Kaver + 28 strana sitnog stripskog veza by Oljacha i Igor + BenDjoleIS na scenaristichkom kormilu. Kao i obichno, sve zapakovao i lepo nashminkao nash sexy dizajner chika Plavi.
Hvala svima na trudu i cimachini + hvala nashoj malobrojnoj publici na strpljenju. Nadalje idemo ustaljenim tempom, shto the retji – nova tura u martu! Al mi se svakako prekucavamo i pre toga jer 2009a tje biti zabavna (no pun intended) za Lavirintanje ekipu…
a time, nadam se, i za Vas.

povratak na vrh

    STRIP: MONTENEGRINI
15.12.2008.
Autor: Simon Vučković
     NEORAMA DOS QUADRINHOS: 5 NAJBOLJIH
13.12.2008.
Uređuje: Marko Ajdarić

Igor Kordej: L' Histoire Secrète 14 dolazi u januaru
www.editions-delcourt.fr/catalogue/bd/l_histoire_...

Bonelli: Već se zna kada ce da da se završi odlična serija Magični Vetar (gde su radili i Goran Parlov i Darko Perović)
magicovento.forumfree.net/?t=34829888&view=...

And the winner is... Tošo Borković
http://caricaturque.blogspot.com/2008/12/results-of-...

Dali je Marko Đurđević simpatičan? tako nam izgleda, bar preko YouTube
www.actualidadcomic.com/2008/12/04/marko-...

Wall-E i Betmen, 'najboljih filmova' godine
(po americkom ukusu)
www.24sata.co.yu/vodic.php?id=40458


Neorama dos Quadrinhos, kao i Strip Vesti, su besplatne. Svake nedelje, preko 300 izabranih novosti o devetoj umetnosti. Samo trebaš da popuniš subscribe na našem sajtu:
www.neorama.com.br/

povratak na vrh

    GRRR!PROGRAM ZA 17.12.2008.
12.12.2008.
Press: GRR!Program

     Novo izdanje serije dešavanja pod nazivom “Grrr!Program” zbiva se u sredu 17. decembra, kada će u 19h u Galeriji Dvorište (Vojvode Putnika 7)
Kulturni centar Pančeva i Saša Rakezić predstaviti izložbu radova dve italijanske autorke ilustracije i animiranih filmova. Mara Cerri i Magda Guidi će pokušati da našoj publici predstave delić bogatog umetničkog nasleđa ove zemlje, kao i raznovrsnost uticaja iz kojih njihov rad proizilazi – od ilustrovane literature za decu, preko popularne kulture i stripa.

     Mara Cerri je autorka ilustracija za čitav niz dečijih knjiga, od kojih je nekoliko i napisala. Njene ilustacije objavljene su u značajnim listovima kao što su Internazionale, Lo Straniero, Il Manifesto, itd.

     Magda Guidi je, pored svog rada na ilustraciji, autorka animiranog video spota poznatog italijanskog benda Tre Allegri Ragazzi Morti, a povrh svega kreirala je seriju unikatnih bedževa na kojima se pojavljuje debeljuškasti lik kojeg naziva “Laszlo”.

     Ono što spaja ove dve autorke je i rad na animiranim filmovima koji su prikazani i nagrađivani na festivalima u zemlji i inostranstvu.

     Tokom druženja sa lokalnim umetnicima i izložbe koja traje do 19. 12 . 2008., Cerri i Guidi će nastojati da uspostave smislenu komunikaciju sa ovdašnjom sredinom.

povratak na vrh

    VIZUAL ART U VALJEVU
12.12.2008.
Piše: Simon Vučković

     U petak, 5.decembra 2008. godine u Galeriji "34" u Valjevu otvorena je likovna izlozba "Art grupe Akt" pod nazivom VIZUAL ART. Za organizaciju i postavku izlozbe zaduduzen je Dejan Bogojevic. Izlozene su slike, fotografije, mail-art, vizuelna poezija, strip, crtez, reljef.

     Ucestvovali su autori iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije i Poljske. Autori: Miroljub Todorovic, Milivoj Kostic, Joze Volaric (Slovenija), Jadran Zalokar (Hrvatska), Dunja Bogojevic, Milica Ilic Gacic, Nenad Glisic,Kamil Krowicki (Poljska), Zoran Spasojevic, Danijela T. Bogojevic, Boris Radivojkov, Olga Lalic Krowicka (Poljska), Ivana Pantelic, Dejan Bogojevic, Marija Jovanovic, Danijela S.Bogojevic i Simon Vuckovic (Crna Gora).

     Priredjivac izlozbe Dejan Bogojevic iz Valjeva, u svijetu alternativnog stripa osim po svojim stripovima koje je radio devedesetih, poznat je po tome sto je istih godina predvodio multimedijalnu grupu Crni krec koja je sadrzavala sekciju za strip. Stripovi su se najvise promovisali kroz fanzin Pomamna nozdrva koji je licno uredjivao (izlasao u vise od 20 brojeva u periodu 1997/98), izlozbe koje su bile po gradovima I manjim mjestima centralne Srbije, saradnje sa ostalim grupama slicne profilacije itd. Stripove na ovoj izlozbi su izlagali: Milivoj Kostic, Dejan Bogojevic, Simon Vuckovic, Ivana Pantelic i Danijela S.Bogojevic.

povratak na vrh

    STRIP: KOKO
12.12.2008.
Autor: Duda Vukojev
    NA BOŽJASTNI POTI #3
11.12.2008.
Press: Strip Core

     Stripburger zaključuje letošnjo izdajalsko sezono, ki obsega 10 publikacij, z zaključnim delom serije Na božjastni poti francoskega avtorja Davida B. in 48. številko revije Stripburger. V naslednjem letu vam bo Stripburger ponudil zopet pester izbor stripov iz domačih in tujih logov v primerljivem obsegu in vonju. Garantirano sveže in hrustljavo!

     David B.: Na božjastni poti 3
     www.ljudmila.org/stripcore/amabasada

     Tretji del Na božjastni poti (prevod: Aleš Berger), sklepa eno najbolj dovršenih in presunljivih del sodobne stripovske literature, ki predstavlja nepogrešljivo obogatitev ponudbe stripov pri nas.
     Beauchardovi, zlasti starša, se še vedno ne morejo dokončno odreči upanju, da bi vendarle ozdravili božjastnega Jeana-Cristopha. V sklepnem dejanju bomo priča še nekaj jalovim poskusom, kako naj bi premagali njegovo bolezen – najsi bo to s pomočjo uradne medicine, novodobnih duhovnih gibanj, ali krščanskih čudežev. Kljub temu se sedaj celo pri starših na tihem poraja spoznaje, da morda njun sin sploh nikoli ne bo ozdravel. Pri tem pa njihov spopad s pošastjo - boleznijo dobi dodaten, še bolj dramatičen zasuk; Jean-Cristoph, ki ga navdaja občutek nemoči in zapostavljenosti, postaja v svojih izbruhih jeze čedalje bolj nasilen...
     V svojem finalu Na božjastni poti preraste meje zgodbe o epilepsiji, oziroma življenju s to boleznijo; hkrati je to zgodba o postopnem razpadu družine, ki je v boju z življensko preizkušnjo žrtvovala medsebojno povezanost. Poleg tega v ospredje čedalje bolj stopa tudi zgodba pripovedovalca, ki se v tretjem delu dokončno odloči, da bo stopil na pot umetnika, striparja. Njegova odločitev ga – paradoksalno – postavi v podobno stanje osamitve, v kakršnem se nahaja njegov brat ...
     Tudi tokrat nam avtor, David B. slika trnovo pot in postopni razpad družine z zanj značilno grafično preciznostjo in popolno lucidnostjo, ki ne opeša niti za trenutek. Obvezno čtivo za vse, ki vas zanima, kakšen je umetniški domet sodobnega stripa.
     
David B. (Pierre-François Beauchard) je ustanovni član L'Association, francoskega kolektiva stripovskih avtorjev, ki se je leta 1990 začel ukvarjati z založništvom, zaradi slogovno in snovno izvirnih ter domiselno oblikovanih izdaj pa je v devetdesetih postal vodilna evropska stripovska založba. David B. je za svoje stripovske albume prejel številne nagrade, vključno s prestižno Alph-Art (2000). Revija The Comics Journal mu je podelila naziv najboljšega evropskega stripovskega avtorja za leto 1998. Med najbolj odmevne izdaje spadajo albumi Le Cheval Bleme (1992), La Lecture des Ruines (2001) in stripovski serial L'Ascension d'Haut-Mal (1996-2003) oz. Na božjastni poti.

     Stripburger 48
     
www.stripburger.org
     48. številka revije Stripburger nam prinaša dve posebni sekciji. V prvi se bomo spoznali z Dongeryjem, skupino norveških striparjev (Bendik Kaltenborn, Flu Hartberg, Sindre W. Goksøyr in Kristoffer Kjølberg). Druga pa nam razkriva eno najmlajših stripovskih scen v Evropi – latvijsko (Anete Melece, Kaspars Groshevs in Ingrīda Pičukāne). Prav tako je v fokusu pričujoče številke tudi Marco Corona, morda eden najbolj intrigantnih italijanskih striparjev ta hip. Intervju z njim je opravila Paola Bristot. Stripburger 48 se lahko pohvali tudi z neobičajno visoko udeležbo domačih, torej slovenskih avtorjev. V cifri debitira mladi Domen Finžgar, medtem ko se po dolgi odsotnosti vrača Damijan Sovec s serijo popotnih stripov. Drugi vrhunci te številke vključujejo dela Olivea Boogerja (Francija), Janeka Koze (Poljska), Tee Hvala (Slovenija), Gašperja Rusa (Slovenija) in ustvarjalnega dvojca Mateja Lavrenčiča in Kocota (Slovenija), če omenimo le nekatere izmed njih.

     Vizualni material za novinarje je na www.ljudmila.org/stripcore...

povratak na vrh

    IZAŠAO SPEKTAKULARNI SPIDER-MAN #15!
11.12.2008.
Press: Bookglobe

     IZAŠAO JE SPEKTAKULARNI SPIDER-MAN, broj 15!

     Izašao je i novi SPSM broj za prosinac. U gostima nam je i dalje Opaka šestorka koja je našem dragom Spideyju zadala jako puno problema u prethodnom broju. Međutim i njemu će budućnost ubrzo postati svijetlija jer mu u pomoć dolaze kolege superheroji. Osim naših redovitih rubrika, predstavljamo vam dosje o Daredevilu, a u ovom broju vam darujemo i veliki poster, točnije Megaposter s jedne strane, a s druge Megakalendar!

     Također vam u ime naše izdavačke kuće Bookglobe-a za iduću godinu najavljujemo koje Marvelove magazine i koliko knjiga možete očekivati i u kojim količinama. A već u idućem broju očekuju vas i novi nastavci popularnih Mini Marvelsa, besplatnog mini strip-dodatka (na šestnaest A5 stranica) kojeg crta Chris Giarrusso. Uživajte!

povratak na vrh

    POZIVI NA SARADNJU
11.12.2008.
Priredio: Komikaze

     Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci raspisuje
     NATJEČAJ ZA SUDJELOVANJE HRVATSKIH PREDSTAVNIKA NA
     14. BIENNALU MLADIH UMJETNIKA EUROPE I MEDITERANA,
     SKOPLJE, 2009.

     Tema 14. BIENNALA:
SEDAM GRADSKIH VRATA

     Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, jedini član međunarodne asocijacije BJCEM iz Hrvatske, poziva hrvatske umjetnike da se jave na natječaj za 14. Biennale u Skoplju. Umjetnici mogu prijaviti sudjelovanje unutar pet umjetničkih područja:
     - Vizualne umjetnosti (likovne umjetnosti - slikarstvo, skulptura, grafika; fotografija, strip, instalacije, performansi, video umjetnost, Cyber Art, Public Art)
     - Primijenjene umjetnosti (arhitektura, vizualni/industrijski/web dizajn, moda, digitalni radovi)
     - Književnost (proza, poezija)
     - Predstave (kazalište)
     - Film (film, video, animacija)

     Trajanje natječaja: 28.10.2008. - 15.12.2008

     STRIPžiri: Ivana Armanini, Nataša Ivančević, Feđa Vukić

     Na natječaj za Biennale mladih mogu se javiti umjetnici od 18 do 30 godina. Tekst natječaja objavljen je na internet stranicama Muzeja, www.mmsu.hr, a više informacija o 14. Biennalu sadrže stranice www.bjcem.org Od 3. do 12. rujna 2009., grad Skoplje ugostit će 14. Biennale mladih umjetnika Europe i Mediterana, u organizaciji Međunarodne Asocijacije BJCEM i Organizacijskog odbora skopskog biennala 2009.
     Provedbu natječaja i cjelokupnog nastupa hrvatskih umjetnika vodi Ksenija Orelj, stručna suradnica MMSU.

     Prijave za 14. BJCEM slati na adresu:
     MUZEJ MODERNE I SUVREMENE UMJETNOSTI
     Dolac 1/II
     51000 Rijeka
     Hrvatska
     (uz naznaku „ BJCEM – NATJEČAJ")

povratak na vrh

    2. NOVOSADSKI STRIP VIKEND
10.12.2008.
Press: SKCNS

     Program drugog Novosadskog strip vikenda


Subota 20. decembar 2008.
Muzej revolucije:
19h Promocija albuma; „Neobičan događaj sa namigivanjem i druge priče“ Maje Veselinović
        govore: Vlada Vesović, Maja Veselinović
20h otvaranje izlozbe 40 godina Stripoteke
21h Koktel za goste i domaćine

Nedelja 21. decembar 2008.

Muzej revolucije
15h Predstavljanje festivala iz okruzenja i Srbije, fanzinaša i alternativnih izdavača; Toza Obradovic, Jovan Gvero (Šlic SKC Beograd, Lavirint...)
16h Predstavljanje treceg izdanja Zlatnog doba – vremeplov kroz svet srpskog stripa: Vuk Markovic urednik i Zdravko Zupan istoričar i teoretičar stripa
17h Predstavljanje strip izdavača: Jovan Gvero SKCNS, Beli put, Veseli četvrtak, Ennea, Market print, System comics
18h Predstavljanje autora Đorđe Milović, Jovan Gvero

Sve vreme trajanja Novosadskog strip vikenda radi berza


     Dobro došli na drugi „Novosadski strip vikend“ manifestaciju koja se mutacijom između festivala i salona pokušava ustoličiti kao redovan susret stripadžija ovog dela sveta. Bez ambicija da konkurišemo ostalim festivali a jako zainteresovani da ih sve okupumo, pokušavamo profilisati program kojim promovišemo aktuelnu produkciju, pogotovo onu koja tretira domace autore, izdavače i alternativce svih mogućih profila. Ovogodišnji fetival je u znaku izdanja SKCNS-a: Van Goga tj Gradimira Smuđe autora koji posle velikog uspeha u svetu konačno dobija dostojnunu pažnju i u Novom Sadu, kao i Maja Veselinović i Đorđa Milović te Almanaha angažovanog stropa „Volvox“. Čast i zadovoljstvo savako upotpunjuje i velika izložba 40. godina Stripoteke što je stripski događaj sezone i svakako značajna postavka i u širem kontekstu. Imamo zadovoljsto da nam je domaćin Muzej savremene umetnosti Vojvodine što dodatno kontekstualizuje naše promovisanje devete umetnosti. No, krenimo redom, posle objavljivanja Smuđinih stripova u Politikinom Zabavniku konačno je objavljen i album Van Gog u izdanju Studentskog kulturnog centra Novi Sad ali ništa manje vazno nije napomenuti da promovišemo i nova izdanja albuma Maje Veselinović i Đorđa Milovića te treće izdanje sveske Zlatno doba „Leteća vilčjuška“. Smuđu zbog silnih obaveza očekujeme nekom drugom (prvom) prilikom a sve ostale kojim je strip posao, zadovoljstvo ili ljubav (!?) pozivamo na prozivku. U mnoštvu festivala koje Novi Sad neguje i podržava Novosadski strip vikend se želi izboriti za bolje i značajnije mesto, da li je to preambiciozno zavisi i od vas? Drugog izdanja „Novosadskog strip vikenda“ realizovano je zahvaljujući Studentskom kulturnom centru Novi Sad, Market printu, Kreativnoj radionici Bunker i Muzeju savremene umetnosti Vojvodine.

povratak na vrh

    STRIP: LOKALCI
10.12.2008.
Autor: Spasoje Kulauzov
    BELI PUT NEWS
09.12.2008.
Press: Beli put

     BELI PUT U DELTA SITIJU: PROMOCIJE I POPUSTI OD 20-50%!

     Izdavačka kuća Beli Put organizovaće od 6. decembra u beogradskom Delta sitiju seriju promotivno-prodajnih akcija pod nazivom “Dobra knjiga – najbolji poklon”.

     U cilju afirmacije kulture čitanja među mladima i darivanja knjiga, čitaoci će tokom mesec dana trajanja akcije biti u prilici da na specijalnom štandu dođu do svih izdanja Belog Puta po promotivnim cenama, sa popustom od 20% do čak 50%!

     U susret praznicima, čitaoci će moći da izaberu neki od 15 različitih poklon paketa, sa najboljim izborom slikovnica, darovnica, knjiga za prvo samostalno čitanje, tinejdžerskih romana, stripova i grafičkih novela. Tako će, na primer, komplet od pet slikovnica, u tvrdom povezu ili komplet od šest romana koštati po 1600 dinara, a komplet od četiri grafičke novele “Grad greha” 2400 dinara.

povratak na vrh

    NOVITETI VESELOG ČETVRTKA
09.10.2008.
Press: Veseli četvrtak

     Novi, jedanaesti po redu, broj Mister No-a, je već od prošlog četvrtka na kioscima širom Srbije, Naslov epizode je "Godišnje doba u paklu".

     Takođe se ovog četvrtka na kioscima može naći i drugi broj naše edicije SUPER BOOK, izdanje van redovne serije Dilan Dog pod naslovom: "Dilan Dog predstavlja Gručo". Ovo izdanje ima 132 strane po ceni od 200 dinara!!!

     Izdavač je Beoštampa-Grafart iz Beograda, edicija Veseli četvrtak. Celih 100 strana (sa koricama) odlično uvezanih sa dobro odabranim kvalitetom hartije i cenom od 150 dinara (CG 2€, Mk 120 den).
     Do idućeg četvrtka i novog Zagora !!!


povratak na vrh

    STRIP IZ PARISKE BIBLIOTEKE (66)
09.12.2008.
Piše: Aleksandar Manić

     WESTERN
     Scenario: Jean van Hamme
     Crtež: Grzegorz Rosinski
     Lombard, 2001


     Sredinom 19. veka, malog Eddie Van Deera sa sobom odvode Lakota Indijanci. Njegov ujak Ambrosius, jedan od najbogatijih farmera Vajominga, nudi nagradu od hiljadu dolara onome ko mu nadje bratanca. Deset godina kasnije, Jess Chisum pokušava da prevari Van Deera, predstavljajući mu svog brata Natea kao malog Eddija. Ambrosius je spreman da plati, samo da bi likvidirao dete i time svoju kćer u činio jedinom naslednicom porodičnog bogatstva. Prilikom susreta, on ubija Jessa, ali ga lažni Eddie teško ranjava. Uplašen, Nate beži sa mesta zlo čina, zbog ganrene gubi ruku i uspeva da postane brz i neumoljiv revolveraš, koga angažuje Ambrosiusova kći.

     Van Hammov scenario je romanti čna priča u kojoj nema "good guys", nego su svi su loši. Udaljeni od manijerizma špageti-vesterna i više nalik Eastwoodovom filmu "Unforgiven", protagonisti su podli, nepošteni, gramzivi i sebični, ali nisu antipatični. Scenario, spiralne strukture, započinje vrlo dobrim zapletom, ali potom ulazi u sterotipna rešenja, već vidjena u stripu i u filmovima. Karakterizacija likova, započeta na osnovama arhetipova, prešla je u kliše, a povremeno i u karikaturu. Uprkos scenarističkim meandrima, vrlo je lako pretpostaviti sled dogadjaja i kraj priče.

     Prava zanimljivost ovog albuma je crtež velikog poljskog strip majstora Grzegorza Rosinskog. Odlučivši se za akvarel i direktno kolorisanje, Rosinski je dao odličan vizuelni pečat "Westernu". Realisti čki crtež i briga o detaljima upotpunjeni su paletom u tonovima sepije, sive i smedje, bez jakih boja, osim krvi. Montaža je vrlo klasi čna i vešto uskladjuje potrebe naracije sa potrebama slike. Album je ispresecan ilustracijama, duplericama, radjenim tehnikom ulja. Pored ambijentalne funkcije, ova platna su ugradjena u strukturu naracije nalik imenima poglavlja.

povratak na vrh

    STRIP: MONTENEGRINI
08.12.2008.
Autor: Simon Vučković
    MARKETPRINT NEWS
06.12.2008.
Pres: Marketprint

STRIPOTEKA 1048

decembar, 2008.godine


Tajna istorija 5. "1666"
scenario: Žan-Pjer Peco; crtež: Leonid Pilipović


Poručnik Bluberi "Apači" 2. deo
tekst i crtež: Žan Žiro

Nagrada Stripoteke na Salonu stripa SKC-a
Posao
scenario: Marko Stojanović; crtež: Ivan Šainović


Hogar strašni
autor: Dik Browne

Džoe Bar Tim
Tekst i crtež: Stéphane Deteindre

povratak na vrh

     NEORAMA DOS QUADRINHOS: 5 NAJBOLJIH
06.12.2008.
Uređuje: Marko Ajdarić

Marko Đurđević crta Ultimate Hulk Annual 1
www.marvel.com/catalog/?id=10070

Vraća se Blueberry
www.graphivore.be/news.php?idnews=1777

Spirou: Emile Bravo dobio nagradu od RTL-a
www.bdzoom.com/spip.php?article3631

Kraj ovog Batman-a
www.b92.net/kultura/knjige/vesti.php?yyyy=2008&...

Otvorena izložba karikatura sa 41. konkursa Pjer
www.e-novine.com/sr/kultura/clanak.php?id=19636


Neorama dos Quadrinhos, kao i Strip Vesti, su besplatne. Svake nedelje, preko 300 izabranih novosti o devetoj umetnosti. Samo trebaš da popuniš subscribe na našem sajtu: www.neorama.com.br/

povratak na vrh

    NOV STRIP ALBUM!
05.12.2008.
Press: Strip.art.nica Buch

          Neutrudni Iztok Sitar se nam tokrat predstavlja s strip albumom Dnevnik Ane Tank. V njem nam oriše 14 let življenja deklice, ki že zelo zgodaj poseže za mamili.

     Kako se bo izognila čerem življenja nam avtor poda z mehko risbo in bogatimi barvami.

     Zgodba o strupu, ki je vedno bolj prisoten med našimi mladostniki.

     Zgodba ob kateri se boste zamislili!

     Knjiga vsebuje 110 strani. Cena je 22,90 eur.

     Predstavitev: Strip.art.nica Buch
     Cesta v mestni log 55, Ljubljana

     Četrtek, 11.12.08, ob 19:00 uri.

     Pogovor z avtorjem bo vodil Aleksander Buh.

povratak na vrh

    POZIVI NA SARADNJU
05.12.2008.
Priredio: Strip Core

     Mednarodni festival za strip in "upodobljeno" literaturo Next Comic, ki ga vodi Gottfried Gusenabuer,razpsiuje mednaroni stripovski natecaj na dolocene teme. Festival bo del programa Linz2009, Evropska prestolnica
kulture. Vec o festivalu, razpsinih pogojih
     nextcomic.org/index.php?menu=home&lang=en
     International comic competition nextComic festival Linz 2009
     nextComic festival Linz 6.7.8 March 2009 - www.nextcomic.org

povratak na vrh

    HELLYCHERRY STRIP
04.12.2008.
Press: Helly Cherry


     HELLYCHERRY #76, #77 su online

     Helly Cherry se povremeno pojavi kao strip specijal.

     Ovoga puta su to dva broja koja donose: "AJ HEJT" - serijal posvećen ljudskoj večnoj gluposti i predrasudama, i SF strip "Zašto je tata otišao od kuće".

     Oba izdanja možete čitati na:
     WWW.HELLYCHERRY.CO.NR.

povratak na vrh

    POZIVI NA SARADNJU
04.12.2008.
Press: HSF


      Udru
ženje ljubitelja stripova „HERCEGNOVSKI STRIP FESTIVAL“ i PRAZNIK MIMOZE Herceg novi raspisuju

KONKURS
za strip-kaiš i karikaturu

     PRAVILA KONKURSA:
Tema konkursa: FEŠTA - dozvoljene varijacije: festival, mimoza, karneval, maskenbal, mažoretkinje
Dimenzije: za karikaturu – do 21x29,7 cm (A4); za strip kaiš – 42x14cm
Stil i tehnika: slobodni
Nagrade:
prva nagrada za karikaturu – 200 evra + samostalna izložba u Herceg Novom u dogovorenom terminu
prva nagrada za strip kaiš – 200 evra + samostalna izložba u okviru HSF-a 2009.
druga nagrada za obje kategorije – 50 evra + plaketa
treca nagrada za obje kategorije – plaketa
Rok za slanje radova: 15. Januar 2009.
Napomena: Slati samo kvalitetne kopije radova; u slučaju da šaljete originale, radove ne vraćamo. Na poleđini obavezno napisati: ime, prezime, adresu, kontakt telefon i e-mail. Uz radove poslati i kratku biografiju. Pravo učešća imaju svi autori/autorke stariji od 18 godina, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost. Autori/autorke se odriču autorskih prava na poslate radove u korist HSF-a.

Po 10 najboljih radova po ocjeni žirija, iz obje kategorije biće izloženi i objavljeni u brošuri, koja će se štampati uz katalog za izloćbu konkursa. Besplatnu brošuru će dobiti svi učesnici konkursa.

Prvonagrađeni iz obje kategorije imaju besplatan sedmodnevni boravak (put, smještaj i hrana) u Herceg Novom za vrijeme trajanja izložbe.

     Adresa za slanje radova:
     JUK Herceg Fest, Njegoševa BB, 85340 Herceg Novi, Crna Gora
     (sa naznakom: za strip konkurs „FEŠTA“)

povratak na vrh

    SEKIRA V MEDU - POLJSKA
03.12.2008.
Piše: Stripurger

     Sekira v medu: stripi po motivih panjskih koncnic
     Honey talks - comics inspired by painted beehive panels
     Galerija Niewielka (nad Cafe Miesna, Garbary 67),
     Poznan, Poljska
     Otvoritev: 1. dec. 2008 ob 19. uri


     Revija Stripburger, ki jo izdaja Forum Ljubljana, zakljucuje niz gostovanj svoje razstave Sekira v medu - stripi po motivih poslikanih panjskih koncnic. Razstava je bila prvic na ogled leta 2006 v Slovenskem etnografskem muzeju (v Ljubljani) kot del projekta Honey talks - comics inspired by painted beehive panels, ki vkljucuje tudi zbirko stripovskih knjizic. Od svoje premierne predstavitve je razstava obkrozila ze vecji del Evrope, gostovala je v Albiju, Poitiersu (oboje Francija), Stockholmu (Svedska), Helsinkih (Finska), Oslu (Norveska), Lizboni (Portugalska), Castellonu (Spanija), Pancevo (Srbija), v Udinah in Ravenni (Italija).
     Zadnje gostovanje bo v Poznanu na Poljskem, kamor se razstava odpravlja na povabilo drustva Fundacja Transmisja. (Z omenjenim drustvom Stripburger veze vecletno in plodno sodelovanje, saj je Fundacja Transmisja uradni distributer Stripburgerjevih izdaj na Poljskem).
     Razstava Sekira v medu bo tokrat na ogled v Galerija Niewielka v Poznanu. Otvoritev razstave bo 1. decembra 2008, na ogled pa bo do 14. istega meseca.
     Razstavo Sekira v medu bodo na Poljskem predstavljali trije umetniki, povezani s Forumom Ljubljana in revijo Stripburger, in sicer Matej Lavrencic, Vladan Nikolic in Gasper Rus.
     Matej Lavrencic, stripar in animator, je s svojimi stripi ze veckrat sodeloval v reviji Stripburger, na razstavi Sekira v medu pa se predstavlja z dvema animiranima filmoma.
     Tudi Vladan Nikolic, eden najbolj prodornih sodobnih srbskih stripovskih avtorjev, je ze vec let povezan s Stripburgerjem, v katerem je ze veckrat objavljal, sicer pa v reviji Ciciban lahko spremljavo njegove stripovske zgodbe o macku Igorju. Je eden od devetih sodelujocih avtorjev, katerih stripi sestavljajo stripovsko antologijo Honey talks.
     Gasper Rus, sicer prav tako stripovski avtor, pa je trenutno eden od Stripburgerjevih urednikov. Zadnji dve leti v veliki meri oblikuje vsebinsko podobo revije.

povratak na vrh

    STRIP: LOKALCI
03.12.2008.
Autor: Spasoje Kulauzov
    NAGRADE: VELES 2008
02.12.2008.
Press: stripovimk

NAGRADI
Od Konkursot za strip salon”VELES 2008”

     1nagrada ZLATEN STRIP
     Strip delo:”OPASNO ISKUSTVO”
     Svetozar Obradović - scenario
     Miodrag Ivanović -Mikica - crtež
     Nagrada ja dodeluva KOMERCIJALNA BANKA - FILIJALA VELES

     2 nagrada ZLATEN STRIP
     Strip delo:”PRIKAZNA ZA GOLEMATA FIRMA”
     Jovče Krstitelče - scenario
     Darko Bogdanov - crtež

     3 Nagrada ZLATEN STRIP
     Strip delo:”GREH”
     Marko Stojanović - scenario
     Igor Jovčevski - crtež

     Nagrada za najdobro scenario: Jovče Krstitelče,Makedonija
     Nagrada za umetnički izraz: Boris Bagliža
     Nagrada od Strio centarot na Makedonija: Vencislav Krstev ,Bugarija
     Nagrada od Strip centarot na Makedonija: Franjo Anžžlovar
     Nagrada od Hristijanski centar –Veles: Monika Spasić ,Makedonija
     Nagrada za najmlad učesnik: Martin Maznev, Makedonija
     Nagrada na “Detska Radost” za najdobar učesnik do 15 g se dodeli
     na Ivica Sazdovski,, Makedonija

     Poveke na www.stripovimk.com


     Dear,
     To receive an apology you so long waiting to answer, In the competition "GOLDEN COMIC STRIP" in which participate the more than 120 authors from 26 countries (South and North America, Asia and Europe) Awards are attribution in this order:

     1 Awards "Golden comic strip" of "Dangerous experience"
     From authors Svetozar Obradovic (SERBIA)-scenario and Miodrag
      Ivanovic- Mikica (SERBIA)-drawings,

     2 Awards of "The story on large companies"
     From authors Jovce Krstitelce (Macedonia)-scenario and Darko
      Bogdanov (Macedonia)-drawings

     3 award for comic work "Sin"
     From authors Marko Stojanovic (Serbia)-scenario and Igor
      Jovcevski (Macedonia)-drawings

     Award for scenario: Jovce Krstitelce (Macedonia)
     Award for artistic expression: Boris Bakliza
     Award from Comic strip center Macedonia: Vencislav Krstev (Bulgaria)
     Award from Comic strip center Macedonia: Franjo Anzlovar (Croatia)
     Award from Christian's center-Veles: Monika Spasik) (Macedonia)
     Award for youngest author: Martin Maznev (7 g) (Macedonia)
     Award from edition "Children happiness” for the young participants to 15 y to Ivica Sazdovski (Macedonia)
     Comic works is not scheduled to catalog .These comic works that are in the combined for awards is published in comics magazine CREATOR to 2009 g (two editions)
     All authors refer appreciation of the contribution and we hope the meeting again

     More on www.stripovimk.com

povratak na vrh

    STRIP IZ PARISKE BIBLIOTEKE (65)
02.12.2008.
Piše: Aleksandar Manić

     Trois ombres
     Scenario i crtež: Cyril Pedrosa
     Delcourt, 2007


     Mali Joachim mirno živi sa ocem i majkom u kući smeštenoj u idiličnoj prirodi. Dani prolaze bezbrižno sve dok se ne pojave tri jahača lica maskiranih velikim kapuljačama. Joachimov otac, plašeći se nesreće, bezuspešno pokušava da im se približi. Majka odlazi da vidi "stručnjake" za ovakve pojave, ali senke nastavljaju da posmatraju Joachima sa obližnjeg brda. Odbijajući da se povinuje sudbini koja preti da uništi porodičnu sreću, otac uzima Joachima i pred crnim senkama pokušava da utekne u sigurnost zemlje svojih predaka.

     Grafički roman "Tri senke", nadahnut životnom pričom autorovih prijatelja, govori o smrti deteta i o roditeljskom odbijanju da prihvate neumitnost sudbine. Unapred izgubljena metaforična trka protiv smrti predstavlja fascinantnu avanturu oca i sina kroz povratak izvorima, herojske gestove, izrečne laži i utehe, poučne parabole i oniričke vizije. Podela stripa na tri poglavlja, tri etape u neprihvatanju neumitnosti, sadrži dosta neizrečenog, što priču čini još intenzivnijom. Neprihvatanje detetove smrti prikazano je bez patitike i sa puno osećanja, mere i poetičnosti.

     Dinamičan crno beli grafizam Cyrila Pedrose, pročišćenog je poteza, dečjih oblina, ali i dramatičnosti koja može jedino da se ostvari crno-belim izrazom. Mešovitom tehnikom (tuš, četkica, pero, grafit, flomaster, hemijska olovka), autor vešto dočarava ambijente i krajolike, sugerišući sve ono čime nije hteo da optereti naraciju stripa.

     "Različitim grafizmima hteo sam da podvučem odredjene elemente u priči. Sekvenca sa brodom spada u avanturu i akciju, tako da sam je uradio prilično klasično. Nekoliko tabli kasnije, scenaristički i crtački, otišao sam više u fantastično i onirično – kaže Pedrosa o svom radu.

     Glavna zamerka Pedrosinom grafičkom romanu bila bi odredjena scenaristička slabost u strukturi dela (nepotrebna proširivanja, diskutabilna rešenja) kao i povremena nepravilnost ritma pripovedanja. Medjutim, ove slabosti ne ometaju snagu albuma koji je inače bio nagradjen na zadnjem strip festivalu u Angulemu.

povratak na vrh

    STRIPBURGER #48
01.12.2008.
Press: Stripburger

     Stripburger 48 na koncu leta
     Stripburger at the end of the year


     48. številka revije Stripburger nam prinaša dve posebni sekciji. V prvi se bomo spoznali z Dongeryjem, skupino norveških striparjev (Bendik Kaltenborn, Flu Hartberg, Sindre W. Goksøyr in Kristoffer Kjølberg). Druga pa nam razkriva eno najmlajših stripovskih scen v Evropi – latvijsko (Anete Melece, Kaspars Groshevs in Ingrīda Pičukāne). Prav tako je v fokusu pričujoče številke tudi Marco Corona, morda eden najbolj intrigantnih italijanskih striparjev ta hip. Intervju z njim je opravila Paola Bristot. Stripburger 48 se lahko pohvali tudi z neobičajno visoko udeležbo domačih, torej slovenskih avtorjev. V cifri debitira mladi Domen Finžgar, medtem ko se po dolgi odsotnosti vrača Damijan Sovec s serijo popotnih stripov. Drugi vrhunci te številke vključujejo dela Olivea Boogerja (Francija), Janeka Koze (poljska), Tee Hvala (Slovenija), Gašperja Rusa (Slovenija) in ustvarjalnega dvojca Mateja Lavrenčiča in Kocota (Slovenija), če omenimo le nekatere izmed njih.

     The 48th issue of Stripburger features two special sections. The first one introduces us to Dongery, a group of comics artists from Norway (Bendik Kaltenborn, Flu Hartberg, Sindre W. Goksøyr and Kristoffer Kjølberg). The second sections reveals one of the youngest comics scene in Europe – that of Latvia (Anete Melece, Kaspars Groshevs and Ingrīda Pičukāne). Also in the focus of this issue is Marco Corona, perhaps one of the most intriguing Italian cartoonists at this moment. Corona was interviewed by Paola Bristot. Stripburger no. 48 also boasts an unusually high percentage of Slovene authors. Domen Finžgar makes his debut in this issue, while Damijan Sovec returns after a long absence with a series of travel comics. Other highlights of the issue include works by Olive Booger (France), Janek Koza (Poland), Tea Hvala (Slovenia), Gašper Rus (Slovenia) and the duo of Matej Lavrenčič and Koco (Slovenia), to name just a few of them.



     Poziv za Stripburger #49/ call for submissions - Stripburger #49

     Dragi prijatelji,
     Nabor za Stripburger #48 se je pravkar zakljucil. Nacrtujemo pa ze tudi naslednjo cifro, Stripburger # 49, ki je planirana za zacetek prihodnjega leta.
     Vsi, ki ste prejeli to sporocilo, ste prisrcno vabljeni k sodelovanju, torej da nam posljete svoje stripovske prispevke.
     Tokrat imamo temo(!): 8. SMRTNI GREH
     Vabimo vas, da v svojih stripih izhajate iz te iztocnice, o njej meditirate in jo interpretirate ...
     Vse pripravljene na sodelovanje prosimo, da potrdite udelezbo. Poleg tega vas prosimo tudi, da nam cim prej sporocite vsaj okvirno stevilo strani, ki jih bo po vasi oceni obsegal vas strip.
     Uredništvo bo strokovno ocenilo vse prispele stripe, ter tiste, ki ustrezajo konceptualni usmerjenosti naše revije in so likovno kakovostni, tudi objavilo.
     Deadline? 31. januar 2009
     Računamo na vas.

     V imenu Stripburgerja,
     Gasper Rus


     Dear Friends,
     The deadline for the next issue of Stripburger is 31 January 2009. We must also inform you, that this time we have decided to set a main theme for your comics.
     You should send us comics, that reflect the theme - 8. MORTAL SIN !
     If you want to submit your work, please inform us as soon as posible, also note how many pages you plan for your work.
     After the deadline we will make the selection. We tend to publish only those comics, that are suitable for the concept of our magazine. Also, quality of the comic should be at highest level!
     We are counting on you!

     Best wishes,
     Stripburger

povratak na vrh

    STRIP: MONTENEGRINI
01.12.2008.
Autor: Simon Vučković