ARHIVA VESTI ZA NOVEMBAR - NOVEMBER - STUDENI, 2008. GODINE


Godina izlaženja: X Uređuje: Zlatko Milenković Gagarinova 10/4, Novi Sademail: zmcomics@neobee.net

prethodni mesec - arhiva - sledeći mesec

    NOVA ŽIKIŠON IZDANJA
30.11.2008.
Press: Žikišon

     Duga Devetka, broj 7


     Urednik Stripa i DD:
     Franja Straka;

     Design & Editor:
     Zoran Matić Mazos


     Dragi Prijatelji, ljubitelji stripa, priredili smo DD sa sledećim stripovima:

     - OŠTRICA SEKIRE - Svetozar Toza Obradović & Pavel Koza;
     - ŽIKA, MILE I LJUTITO PRASE - Miroslav Milojević &
      Aleksandar Grujić;
     - KRAHAN - Dragoš Jovanović Fera;
     - DEVOJKA KOJA PROPADA - Dino Bucati & Đorđe Milović;
     - TOŠE & CHE - Zlato Krstevski.

     REDAKCIJA (click here e-mail)
     Duga Devetka # 7
     DOWNLOAD, Best Quality, unrar.pdf, 17,021 KB;



IKAR #6

Achmad Cholid - INDONESIA
short comic strip without words


DOWNLOAD
Best Quality
(PDF.rar, 4.173 MB)


povratak na vrh

     NEORAMA DOS QUADRINHOS: 5 NAJBOLJIH
29.11.2008.
Uređuje: Marko Ajdarić

Gradimir Smuđa crta..... Sky Doll!
www.bdgest.com/preview-455-BD-SKY-DOLL-...


Fernando Relvas, portugalac koj živi u Hrvatskoj (to smo već obijavili ) lansira graphic novel koja se dešava u Zagrebu preko Lulu.com
www.lulu.com/content/4907671


5 najbolji ove godine, u svetu bandes dessinées
www.auracan.com/Indiscretions/indis.php?actu=213


Kratka Istorija Srpske Karikature, u Žikišon 22
www.zikison.net/ZIKISON_Broj%20_22_files/...


Izložba Alexa Falca u Hrvatskoj + nagrada za Vladimir Stankovskog + 3 ARTIJA NET CARTOON AND SHORT COMIC STRIP CONTEST + poziv Nosoroga + Poziv za Zlatni Osmeh + poziv Zlatna Kaciga
yeniakrep.org/files/yeni_akrep_74.pdf


Neorama dos Quadrinhos, kao i Strip Vesti, su besplatne. Svake nedelje, preko 300 izabranih novosti o devetoj umetnosti. Samo trebaš da popuniš subscribe na našem sajtu:
www.neorama.com.br/

povratak na vrh

    STRIP SUSRETI: SCENARIJ
28.11.2008.
Press: FKC

     "Strip susreti: Scenariji

     Petak 28. novembar u 18.00
     Francuski kulturni centar, Knez Mihailova 31, Beograd

     Strip susreti, koji se jednom mesečno organizuju u Francuskom kulturnom centru u Beogradu, bave se raznim temama iz oblasti Devete umetnosti. Učesnici će 28. novembra imati priliku da se upoznaju sa važnošću i ulogom strip scenarija, sa tehnikama pisanja i sa analizom dela velikih majstora, kao što su Alehandro Žodorovski, Žan Van Am, Žan-Mišel Šarlije, Rene Gosini itd. Ovaj susret predstavlja uvod u niz radionica pisanja strip scenarija koje će uskoro biti organizovane u Francuskom kulturnom centru.

     Susretu će prisustvovati strip stručnjaci Zoran Stefanović, Marko Stojanović i Vladimir Vesović"

povratak na vrh

    NOVITETI VESELOG ČETVRTKA
28.11.2008.
Press: Veseli četvrtak

     Novi, jedanaesti, broj bonelijevog stripa Dampyr je već na kioscima širom Srbije, Naslov epizode je "Nemezis". Autori lika su Mauro Boselli i Maurizio Clombo.

     Takođe se ovog četvrtka na kioscima može naći i drugi broj edicije Zagor - odabrane priče, koji donosi epizodu "Sveti breg", po ceni od 280 dinara!!!

     Izdavač je Beoštampa-Grafart iz Beograda, edicija Veseli četvrtak. Celih 100 strana (sa koricama) odlično uvezanih sa dobro odabranim kvalitetom hartije i cenom od 150 dinara (CG 2€, Mk 120 den).

     Do idućeg četvrtka i novog Mister No-a!!!


povratak na vrh

    GRRR! PROGRAM 28.11.2008.
27.11.2008.
Press: Grrr! Program

     Kao nastavak serije dešavanja pod nazivom GRRR!PROGRAM, nastalog saradnjom Kulturnog centra Pančeva i Saše Rakezića, u prostoru Elektrika (Radomira Putnika 7, Pančevo), sa početkom u 19h, u petak 28.11. 2008. će biti upriličena jednodnevna izložba radova Danila Miloševa poznatog kao Wostok (odnedavno samoprozvanog Ex Wostok), vršačkog underground gurua, i jednog od najznačajnijih predstavnika srpskog autorskog stripa. Tokom razgovora, Wostok će govoriti o svom radu, i o najnovijim izdanjima njegovih stripova koja su se pojavila u nas – „Podzemne vode“ (SKC Novi Sad) i „Popošak i cveće“ (Fabrika knjiga) – izdanja će biti moguće pazariti na licu mesta.
          Gost GRRR!PROGRAMA je i Vladimir Protić, poznat kao Dr Protić, koji će predstaviti izbor iz svog legendarnog „uradi sam“ filmskog serijala „Jaganjac“. „Jaganjac“je nastao 2005. godine, i – zahvaljujući internetu i prepričavanjima – postao srpski underground hit, ako tako nešto uopšte postoji. „Jaganjac je ovan neutvrđene starosti koji se obraća deci pogrešnim savetima koji ih dovode do ispravnog zaključka“, kaže Dr Protić, nesvršeni student Filozofije i džez trubač.

povratak na vrh

    IZNOGUD U SLOVENIJI
26.11.2008.
Press: Strip.art.nica Buch

V četrtek, 27. novembra, ob 19.00, vas vabimo v STRIP.ART.NICO BUCH, Murgle center, Cesta v mestni log 55, Ljubljana, na predstavitev nove založbe GRAFFIT in njene prve izdaje – strip albumov iz zbirke IZNOGUD.

     IZNOGUD je ena najboljših humorističnih zbirk francosko-belgijskega stripa. Pisec Iznoguda je znameniti Rene Goscinny, ki je sicer najbolj znan kot avtor ASTERIKSA, zgodbe pa je izvrstno ilustriral Jean Tabary.

     Iznogud je veliki vezir (meter in pol s šlapami vred) v veličastnem strodavnem Bagdadu. Je zelo nizkoten, saj ga je sama zloba in se žene samo za enim ciljem – hoče namreč postati kalif namesto kalifa, in s tem absolutni vladar. Za dosego svojega cilja ne izbira sredstev: dobrodušnega kalifa Haruna el Salama se skuša znebiti na najbolj nenavadne načine, kar privede do serije komičnih zapletov.

     Iznogudovo popularnost med bralci dokazuje dejstvo, da se je njegov znameniti vzklik – Hočem biti kalif namesto kalifa! – tako močno zakoreninil med bralci s frankofonskega področja, da je priromal tudi v dnevno časopisje in politiko. Med zadnjimi francoskimi volitvami so novinarji celo proglasili Nicolasa Sarkozyja za Iznoguda.

     Po mnenju novinarjev sta si namreč podobna v bistvenih značilnostih: oba sta nizka in oba sta ‘grebatorja’, ki si želita na vsak način priti na oblast… enemu je to že uspelo, kako to uspeva drugemu, pa lahko preberete v knjigah o Iznogudu.

povratak na vrh

    STRIP IZ PARISKE BIBLIOTEKE (64)
25.11.2008.
Piše: Aleksandar Manić

     La ligne de fuite
     Scenario: Christophe Dabitch
     Crtež i kolor: Benjamin Flao
     Futuropolis, 2007


     Pariz, kraj 19. veka. Arthur Rimbaud već deset godina živi u Africi i više se na bavi književnošću. Medjutim, njegovo delo je toliko izmenilo poeziju, da mu je ime prisutno u svakom trenutku, kako u stvaralaštvu, tako i u diskusijama francuskih pesnika. Adrien, pesnik amater, dobija zadatak od časopisa "Le Décadent" da napiše poeme, koje će potom biti potpisane Rimbaudovim imenom. Verlaine napada časopis koji je lažnom poezijom pokušao da isprovocira skandal. Adrien, bežeći od optužbi i ismevanja, odlazi tragom Rimbauda za Etiopiju, u potrazi za originalnim tekstovima. Pred njim se otvara "rimbaudovski" put koji će mu poslužiti u spoznavanju i sazrevanju.

     Scenario Christopha Dabitcha je učenikova potraga za učiteljem i oda poeziji. Iako on ne govori o Rimbaudu, veliki pesnik je prisutan na svakoj tabli i svakom kadru, kao nadahnuće, ali i kao nedorečena enigma. "Smeta mi ta fascinacija pesnikovim patnjama i njegovim krajem, isto kao i industrijsko recikliranje buntovničkog lika. Rimbaud u Africi su njegova pisma porodici i potpuna tišina prema svim ostalima – kaže Christophe Dabitch, inače Srbin poreklom i autor ilustrovane knjige "Voyage au pays des Serbes – Dix ans apres". Elegantan i dobro ritmiziran scenario zasnovan je na mnoštvu dokumentarne gradje sačinjene od autentičnih tekstova, poema, pisama i stvarnih likova.

     Grafizam Benjamina Flaoa je realističan, ali na poseban način, izmedju putopisnih krokija i oniričnih karikatura u stilu popularnih magazina s kraja 19. veka. Likovna karakterizacija protagonista uradjena je vrlo dobro, a odredjeni likovi su prikazani vazdušasto, čime se povećao utisak nestabilnosti i krhkosti. Mešavina ambijenata i dekora, francuskih kafana, afričkih luka, stvarnih likova i oniričkih vizija, daje reljef figurativnoj naraciji. Montaža kadrova varira od klasične do neobične, bez uokvirenih prizor-polja, dok akvarel odlično prenosi emocije predvidjene scenarijem. Izbor čvrstog i matiranog papira, samo pojačava opšti utisak poetičnosti i putopisa kroz krajolike i duše. Neophodno je napomenuti da je ovaj album prvi strip projekat Benjamina Flaoa, inače, ilustratori po struci.

povratak na vrh

    SREĆKO JOVANOVIĆ (1930-2008)
24.11.2008.
Piše: Zdravko Zupan

     Zdravko Zupan nam je poslao ovu kratku, tužnu. vest:

     Danas, 24. novembra 2008. u Beogradu posle kraće i teške bolesti iznenada je preminuo Srećko Jovanović, jedan od osnivača i dugogodišnji glavni urednik "Dečjih novina".

Biografija
(preuzeta iz kataloga ovogodišnjeg, šestog po redu, Međunarodnog Salona stripa gde je dobio specijalno priznanje za doprinos srpskom strip)

    SREĆKO JOVANOVIĆ (Valjevo, 1930.) je diplomirao na odseku slavistika Filološkog fakulteta u Beograda. Počeo je da radi u školama po Srbiji, gde je bio nosilac novih audio-vizuelnih metoda u učenju stranog jezika, naročito u sistemu seminarskih časova u nastavi književnosti. Krajem 1956. godine, zajedno sa kolegom Aleksandrom Lazarevićem, osniva list za decu Dečje novine u okviru vančasovne aktivnosti učenika. Iako je prvi broj lista ostvaren u standardnom obliku školskih listova, brzo se menjao sadržaj i osnovna koncepcija, tiraž počeo frapantno da raste, pa su dvojica osnivača već nakon nekoliko godina "izašli" iz škole i osnovali posebno preduzeće.

     Sve vreme, do odlaska u penziju 1995. godine, Jovanović je bio glavni urednik izdavačke kuće Dečje novine, nosilac novih ideja i realizator svih najvažnijih projekata, čime je najzaslužniji za ogroman uspeh same kuće. Bio je pionir u kontaktima sa partnerima iz čitavog sveta: Amerike, Rusije i zemalja trećeg sveta. Kao vrsni pedagog, uspeo je da obuči više generacija uspešnih novinara, urednika, dizajnera i istraživača u oblasti štampe. Već na početku svoga rada, uneo je stripovane sadržaje u sva izdanja Dečjih novina i ovaj vid komunikacije sa stotinama hiljada čitalaca, konstantno negovao i unapređivao osnivajući i objavljujući više specijalizovanih časopisa.

     Za svoj rad nagrađivan je više puta, i to za dostignuća u različitim oblastima: Vukova nagrada za razvoj srpskog jezika i kulture, Nagrada Zmajevih dečjih igara za doprinos u negovanju književnosti za decu, Orden rada sa zlatnim vencem za uspehe za celokupnu delatnost, Septembarska nagrada Gornjeg Milanovca za afirmaciju i ugled lokalne zajednice.

povratak na vrh

     NEORAMA DOS QUADRINHOS: 5 NAJBOLJIH
22.11.2008.
Uređuje: Marko Ajdarić

Igor Kordej:
izlazi L'Histoire Secrète 13
www.editions-delcourt.fr/catalogue/bd/l_histoire_13...

Goran Sudžuka:
recenzija za Odmetnuti,
preko Libellusa
www.popboks.com/tekst.php?ID=6854

Stjepan Šejić: 4 rada za Top Cow u februaru
www.brokenfrontier.com/headlines/details.php?...

Miki Maus slavi 80 godina
www.gradjanski.co.yu/navigacija.php?vest=33495

Giuseppe Camuncoli otvara sastanak koji smo
mi organizovali
www.comicsblog.it/post/4196/giuseppe-camuncoli-...


Neorama dos Quadrinhos, kao i Strip Vesti, su besplatne. Svake nedelje, preko 300 izabranih novosti o devetoj umetnosti. Samo trebaš da popuniš subscribe na našem sajtu: www.neorama.com.br/

povratak na vrh

    MALI GUJ IN NJEGOV ZMUJ
20.11.2008.
Press: Strip.art.nica Buch

     Mali Guj in njegov Zmuj

     Zadnja leta imamo na našem tržišču veliko pomanjkanje stripov za najmlajše.

     To vrzel poizkušata Zavod za Intelektualno Produkcijo in Strip.art.nica Buch zapolniti s stripom Mali Guj in njegov Zmuj, prvim v zbirki za otroke.

     Simpatične slikice avtorjev Darka Macana in Frana Petruše nas popeljejo v otroški svet domišljije.

     Novinarje vabimo na predstavitev v
     Strip.art.nico Buch,
Cesta v mestni log 55, Ljubljana

     v četrtek, 20.11.08, ob 13:00 uri.

     Z nami bo tudi avtor besedila, Darko Macan. Na voljo bojo recenzijski izvodi.

     Vsi ostali pa ste vabljeni ob 19:00 uri, ko se nam bosta pridružila tudi risar Frano Petruša in eden od organizatorjev letošnjega Zagrebškega festivala stripa CRŠ, Ratko Dragaš (dveribad).

povratak na vrh

    CICO VITEZ I DILAN DOG #11
20.11.2008.
Press: Veseli četvrtak


     Novi, jedanaesti, broj bonelijevog stripa Dilan Dog je već na kioscima širom Srbije, Naslov epizode je "Nelojalna konkurencija".

     Ovog četvrtka na kioscima možete naći i prvi Čiko specijal - "Cico vitez" koji donosi kompletnu epizodu i ima cenu od 200 dinara.

     Izdavač je Beoštampa-Grafart iz Beograda, edicija Veseli četvrtak. Celih 100 strana (sa koricama) odlično uvezanih sa dobro odabranim kvalitetom hartije i cenom od 150 dinara (CG 2€, Mk 120 den).

     Do idućeg četvrtka i novih izdanja

povratak na vrh

    NOVA KNJIGA U IZDANJU VEDIS-A
19.11.2008.
Press: Vedis

     Strip monografija: „FRANO GOTOVAC - zaboravljeni
     klasik hrvatskog dnevnog stripa“

     „Crni biser“, „Grad samoubojica na Rio Magdaleni“, „Anđeo sjevera“, „Lovci na čaplje“ i „Zemlja slijepih“ niz je od pet stripova koje je između 1956. i 1964. godine na stranicama „Slobodne Dalmacije“, u formi dnevnih nastavaka, objavio poznati arhitekt FRANO GOTOVAC (1928-1990). Spomenuti stripovi u zrelom razdoblju tzv. tržišnog socijalizma predstavljali su jedan od aduta tiražnog prosperiteta i nacionalne afirmacije splitskog dnevnika, ali su i ti stripovi i njihov autor danas gotovo nepoznati, pa i zaboravljeni.

     Ipak, neovisno od takve recepcije, koja je dobrim dijelom vezana uz činjenicu da suradnjom nije bio vezan za specijalizirana strip-izdanja nego za dnevne i tjedne listove, sagledavajući u cjelini opus Frane Gotovca (treba pridodati još tri-četiri naslova, od kojih će „Morski vuk“ iz kultnog „Horizontovog zabavnika“ 1953. ostati nezavršen, a „Prodana utakmica“ kojeg je crtao za natječaj „Plavog vjesnika“ 1964. - neobjavljena) jasno je da se radi o jedinstvenom autoru u korpusu hrvatskog strip-stvaralaštva, pa i šire.

     Svi Gotovčevi stripovi imaju melodramatično-pustolovnu dramaturgiju, pa i trivijalnu strukturu; ali i izrazit autorski pečat, tekstualni i crtački. Bili su i ostat će prepoznatljivi samo kao njegovi. Tradicionalist u punom smislu riječi (obožavatelj Hala Fostera i Andrije Maurovića), Gotovac se odlučio za stripovnu poetiku u kojoj nema mjesta za balončiće, nego će tekst upisivati ispod sličica, za specifični crtački izričaj u kojem zasebno mjesto pripada likovno atraktivnim i sadržajnim zaglavljima koje čitatelji zapravo i prvo upamte, pa i memoriraju.

     O tome u ovom monografskom izdanju pišu Zlatko Gall, Alem Ćurin, Rudi Aljinović, Veljko Krulčić, Jules Radilović, Ante Obuljen, Sibe Kvesić, te je kao dodatak objavljen intervju kojeg je Gotovac 1978. dao novinaru Vojku Mirkoviću.

     Monografija, koju je priredio Veljko Krulčić, sadrži i kompletnu Gotovčevu stripografiju, a ukazuje i na njegove vrijednosti kao agilnog popularizatora stripa, te kao teoretičara devete umjetnosti – nezaboravne su njegove analize stvaralaštva Hala Fostera, Andrije Maurovića, Julesa Radilovića, kao i najave budućih karijera Bore Pavlovića i Alema Ćurina.

     Opus Frane Gotovca više-manje je ujednačen i kao takvog ga je teško vrijednosno rangirati, ali se „Crni biser“ – strip koji vješto balansira između nekoliko žanrovskih matrica sa snažnim emocionalnim nabojem i psihološki motiviranim likovima – ipak u svijesti čitatelja i stručne javnosti nametnuo kao njegov zaštitni znak, pa je u ovoj mini-monografiji i objavljen.

S ovom monografijom, koja ima opseg 100 strana i izdana je u tvrdom uvezu, nakladnik „Vedis“ je započeo svoju novu ediciju koju je imenovao „Bolja prošlost“. Za likovnu opremu monografije zadužen je Branko Gredelj. Cijena knjige je 13 eura, a sve informacije i narudžbe na adresu: „Vedis“, Badalićeva 14, Zagreb, na www.vedis.hr ili tel. 01/3698-774, 098/380-331, odnosno vedis@zg.t-com.hr.

povratak na vrh

    NOVA IZDANJA
18.11.2008.
Press: Bookglobe

     IZAŠAO JE THE AMAZING SPIDER-MAN, knjiga 5!

     Izašla je i peta knjiga najprodavanijeg Spider-Man serijala u nas! Ovu jedinstvenu priču napisao je poznati TV i strip scenarist J. Michael Straczynski (Babylon 5, Rising Stars) nacrtao legendarni John Romita Jr., tuširao Scott Hanna, a obojali Dan Kemp & Avalon Studio. Četvrta knjiga sadrži The Amazing Spider-Man, brojeve 42, 43 i 44. Čak 84 stranice u boji za samo 25 kuna! Morate ga imati na polici!

     Ukratko u ovom broju:
     Ljubavni problemi.
     Tragajući za rješenjem problema učenice Jenny, a u potrazi za Sjenkom, Spidey je zatražio pomoć Dr. Strangea koji ga je uputio u tajne meditacije i poniranja u astralni svijet. Nakon što se riješio Sjene, vraća se u stvarni svijet, no kako vri jeme ovdje brže leti propustio je sastanak s M. J. Ona je jako razočarana i sumnja u njihovu vezu, no Peter se ne predaje...
     Dvije hobotnice.
     ...odlazi u Kaliforniju gdje susreće starog poznanika Doc Ocka koji posjećuje biznismena g. Carlylea, no, poziv Octaviusu nije prijateljske prirode, jer ga ovaj pohlepni znanstvenik zarobljava u želji da otkrije tajnu njegovih moćnih pipaka. Nakon što je usavršio svoje hobotične pipke pljačka banku, ali tu je i Spidey koji se sada mora boriti s čak dvije moćne krakate hobotnice...


     ULTIMATE SPIDER-MAN &
     ULTIMATE X-MEN, broj 49


     Izašao je jubilarni 50. broj USX magazina za mjesec studeni!

     
U Ultimate Spider-Man serijalu, Spidey spašava Peterovog šefa J. J. Jamesona od Kingipovih grubijana. A u Ultimate X-Men serijalu X-Meni zajedničkim se snagama rješavaju robota Čuvara, no ne bez žrtava. U ovom broju su završetci epizoda obaju serijala. Flip sistem, još uvijek samo 19,90 kuna!
     Požurite na najbliži kiosk po svoj primjerak!

povratak na vrh

    STRIP IZ PARISKE BIBLIOTEKE (63)
18.11.2008.
Piše: Aleksandar Manić

     Petites éclipses
     Scenario: Jim i Fane
     Crtež: Fane i Jim
     Casterman, 2007


     Nekoliko dana pred veliko pomračenje sunca, grupa prijatelja, tridesetogodišnjaka, odlazi na selo, na jugu Francuske, da se odmori i da prisustvuje neobičnom prirodnom fenomenu. Situacija deluje kao katalizator na troje muškaraca i tri žene, već načete životom, prepune planova, ali i razočarenja. Uz roštilj, pivo, smeh, galamu, svadju, seks i mirenje, medju njima se odvijaju male i velike drame. Nalik adolescentima, sapetim u telima zrelih ljudi, oni istražuju sopstvene duše, ali i tudje, izmišljaju smicalice i sprdnje, i postavljaju večna pitanja: šta je ljubav, šta je prijateljstvo, šta je smisao života...

     Grafički roman je uradjen u četiri ruke. Svaki od autora je stvorio tri lika, a scenario je razvio Jim. Story-board i olovku su uradila oba autora zajedno, a tuširanje je na sebe preuzeo Fane, već poznat po stripu "Joe Bar Team". Scenario polazi iz zadate situacije, svima poznate ne samo iz života, nego i iz mnoštva filmova, a posebno iz popularnih knjiga francuskog pisca Beigbedera. Istovremeno, radi boljeg komercijalnog efekta, oni su se potrudili da unesu voajerističku notu televizijskih emisija nalik "Velikom Bratu". Karakteri su delimično neubedljivi i povremeno izveštačeni, a često se oseća nedostatak finese u konstrukciji zapleta. Grafizam, uspešan kompromis izmedju Jimovog glamura i Faneovih kararikatura, odgovara tonu priče. Faneov stil nalazi inspiraciju u velikom belgijskom majstoru Franquinu – crno, belo i nijanse sivog. Montaža je efikasna i fluidna, malo monotona u početku, klasična u nastavku, a na kraju čak i neobična.

     Naracija ovog grafičkog romana uradjena je sa ciljem da stvori efekat "identifikacije". Slabost, ali i šarm se upravo nalazi u prepoznavanju emotivnih i intelektualnih klišea i opštih mesta koje i mi sâmi neprekidno upotrebljavamo. Uprkos stereotipima karaktera, situacije i dijaloga, autori su uneli dozu humora i podsmešljivosti u ovaj grafički roman, čineći ga vrlo zabavnim za čitanje.

povratak na vrh

    MEĐUNARODEN STRIP SALON VELES 2008
17.11.2008.
Piše:Vane Trajkov

     TAJFA ART”-OVOGODINEŠNI LAUREATI

     Mladite i veće afirmirani: Davor Dramićanin, Igor Jovčevski i Zdravko Girov koišto se odzivaat i na zaedničkoto ime “TAJFA ART” se ovogodinešni dobitnici na Priznanieto za razvoj i afirmacija na stripot vo Makedonija .Ova priznanie će im se dodeli za vreme na 6-tiot po red MEĐUNARODEN SALON NA STRIP “VELES 2008”, organiziran od strana na Strip centar na Makedonija.
     So tek na vremeto ovaa najstara i najrenomirana strip manifestacija vo našata zemja, i pokraj hroničnata besparica, go stekna zasluženiot publicitet so se pogolema masovnost i publika. Otvaranjeto na istata će bide na 14 noemvri vo Likovniot salon vo Veles
     Osven prezentirawe na dosegašnata rabota na “TAJFA ART” organizatorot predvide i pretstavuvanje na svetski poznatiot strip avtor Igor Kordej od Hrvatska, potoa dodeluvawe na nagradi i izložba na delata od ovogodinešniot Međunaroden konkurs za strip kade ovaa godina učestvo zemaa preku 120 avtori od 26 zemji od site kontinenti.Svoe mesto na salonot će najdat i makedonskite strip izdanija: ALAN FORD, STRIP KREATOR, prviot makedonski specijaliziran strip sajt i drugi sodržini.


     ТАЈФА АРТ - ОВОГОДИНЕШНИ ЛАУРЕАТИ

     Младите и веће афирмирани: Давор Драмићанин, Игор Јовчевски и Здравко Гиров коишто се одзиваат и на заедничкото име “ТАЈФА АРТ” се овогодинешни добитници на Признанието за развој и афирмација на стрипот во Македонија .Ова признание ће им се додели за време на 6-тиот по ред МЕђУНАРОДЕН САЛОН НА СТРИП “ВЕЛЕС 2008”,организиран од страна на Стрип центар на Македонија.
     Со тек на времето оваа најстара и најреномирана стрип манифестација во нашата земја, и покрај хроничната беспарица, го стекна заслужениот публицитет со се поголема масовност и публика. Отварањето на истата ће биде на 14 ноември во Ликовниот салон во Велес.
     Освен презентирање на досегашната работа на “ТАЈФА АРТ” организаторот предвиде и претставување на светски познатиот стрип автор Игор Кордеј од Хрватска ,потоа доделување на награди и изложба на делата од овогодинешниот Међународен конкурс за стрип каде оваа година учество земаа преку 120 автори од 26 земји од сите континенти.Свое место на салонот ће најдат и македонските стрип изданија: АЛАН ФОРД, СТРИП КРЕАТОР, првиот македонски специјализиран стрип сајт и други содржини.

povratak na vrh

    STRIP: MONTENEGRINI
17.11.2008.
Autor: Simon Vučković
    NOVA IZDANJA NA CRŠ-u i INTERLIBERU
15.11.2008.
Piše: Strip vesti

     Dok nam Darko Macan ne pošalje obimniju informaciju o novim izdanjima evo mali privju, kao vodič za kupovinu na CRŠ-u i Interliberu. Na Interliberu se Mentor, Sfera i Fibra nalaze na štandu 10B, poviljona 6!!!

povratak na vrh

     NEORAMA DOS QUADRINHOS: 5 NAJBOLJIH
15.11.2008.
Uređuje: Marko Ajdarić

Aleksandar Zograf i Wostok u novom broju
Inguine mah!-a
www.libreriauniversitaria.it/inguine-mah-2008-...

Rajko Milošević Gera: Scalped 24 izlazi u decembru
www.dccomics.com/vertigo/comics/?cm=10794

Egmont Hrvatska: Miki Maus 17, onako kako inače
predstavlja Inducks
coa.inducks.org/issue.php?c=hr/MMH2008-17

Simpsonovi na kioscima Srbije
www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=12&status=...

17. Međunarodna Izložba Crteža, Rijeka
www.mmsu.hr/Default.aspx?art=130&sec=2


Neorama dos Quadrinhos, kao i Strip Vesti, su besplatne. Svake nedelje, preko 300 izabranih novosti o devetoj umetnosti. Samo trebaš da popuniš subscribe na našem sajtu:
www.neorama.com.br/

povratak na vrh

    FIBRA NEWS
14.11.2008.
Press: Fibra

          Dva starčića, Edmond i Emile, dijele mnogo zajedničkih osobnina: obojica su udovci, vole bijelo vino, iznad svega uživaju u pecanju, ali i pate od samoće. Stvari se stubokom mijenjaju kad Emile sazna kako Edmond traži (i pronalazi) partnerice putem agencija, te da se potajice bavi slikarstvom - ili, točnije rečeno, aktovima. Kad Edmond iznenada umre, Emile odlučuje kako je došlo vrijeme da promijeni svoj život ...

     "Potočići" su nježna, pametna, smiješna, osjećajna komedija koja uspješno zaobilazi opća mjesta i još uspješnije pronalazi put do čitateljskih i kritičarskih srca.

     Kao i obično, nudimo vam na čitanje preview od 45 stranica (PDF, 18Mb).

     Kolorka 1 • Potočići • 92 stranica Kolor 215 x 280 mm tvrdi uvez Scenarij Pascal Rabate • Crtež Pascal Rabate • Prijevod Goran Marinić • Lektura i redaktura Josip Sršen • Dizajn Melina Mikulić • Datum objavljivanja 15.11.2008 • Cijena 130 Kn

     SAD osvajaju Filipine u ratu sa Španjolskom, što izaziva otpor lokalne gerile. Borbe su krvave i nemilosrdne, pa pukovnik Harris, zapovjednik američke vojske pokušava dogovoriti mirovne pregovore. James Stapleton, stari Harrisov prijatelj, dolazi u vojni logor upravo u trenutku kad pregovori trebaju započeti. Ali, naravno, stvari kreću po zlu ...

      Pročitajte prvih 17 stranica (PDF, 8Mb).

     Kolorka 2 • Čovjek s Filipina • 52 stranica Kolor 215 x 280 mm tvrdi uvez Scenarij Giancarlo Berardi • Crtež Ivo Milazzo • Prijevod Marko Šunjić • Lektura i redaktura Darko Macan • Dizajn Melina Mikulić • Datum objavljivanja 15.11.2008 • Cijena 85 Kn




Marco pokušava nastaviti živjeti nakon očeve smrti. Svagdanja je to borba s vlastitom tjeskobom, uspomenama na oca, majčinom samoćom, supruginom željom za djetetom i potrebom da pomogne radnicima u brodogradilištu koje se zatvara. Drugi, završni dio ovog iznimnog djela nastavlja u istom tonu kao i prvi, koji je naprečac osvojio svjetsku i domaću publiku. Taj snažan kontrast sjete i sreće, očajničke potrage za smislom života i bezbrižnog uživanja u malim stvarima, obiteljske idile i beznađa stvarnog svijeta nasmijat će vas i rastužiti do suza, ostavljajući gorkoslatki okus u ustima za sobom.

     Svagdanja borba je tako osobna, a ipak tako univerzalna; tako bliska, a ipak tako daleka; tako topla, a ipak tako hladna. Pročitat ćete je u dahu, ali odjeke ćete joj čuti još dugo, dugo nakon što je odložite.

     Svagdanja borba 2 • Svagdanja borba • 128 stranica Kolor 240 x 320 mm tvrdi uvez Scenarij Manu Larcenet • Crtež Manu Larcenet • Prijevod Goran Marinić • Dizajn Melina Mikulić • Datum objavljivanja 15.11.2008 • Cijena 150 Kn



                                                                                            „Rat je kod nas stigao osamnaestog siječnja. Naravno, bilo je i drugih ratova uokolo, ali oni nisu imali nikakve veze s nama. Bili su to crnački ratovi. Arapski ratovi. Slavenski ratovi. Naš je rat počeo osamnaestog siječnja i u nekoliko je dana sve promijenio...“

     Stefano, Christian i Giuliano su tinejdžeri koji je zatekao ratni vihor. Stefano, koga zovu „Killerčić“ je bezobziran i opasan, Christian naivan i povodljiv, a Giuliano slab i „drugačiji“. Nakon što upoznaju Felixa, životi će im se nepovratno promijeniti...

     „Bilješke za ratnu priču“ su pokupile sve najvažnije svjetske nagrade, a s Gipijem je talijanski strip konačno dobio novog velikog autora i Prattova nasljednika.

     „Koliko blizu ti bombe moraju eksplodirati da bi si rekao kako je neki rat tvoj?“

     Pročitajte prvih 47 stranica! (PDF, 10Mb).

     Orka 11 • Bilješke za ratnu priču • 120 stranica C/B 215 x 280 mm tvrdi uvez Scenarij Gipi  • Crtež Gipi  • Prijevod Marko Šunjić • Lektura i redaktura Josip Sršen • Dizajn Melina Mikulić • Datum objavljivanja 15.11.2008 • Cijena 130 Kn



Karim ima 22 godine i lošu reputaciju. Priča se da masno zarađuje na kartama, da prodaje drogu i da ima AIDS, ali da mu ni jedna žena ne odolijeva i da spava samo s najbogatijima, za novce. Alexandre Barbieri ima sedamnaest godina, ne karta se, ne drogira se i ne spava s bogatim ženama, ali bezuvjetno obožava Karima. Štoviše, spašava ga od lokalnog političara koji ga zatiče u krevetu s njegovom ženom i tada kreće njihova nevjerojatna pustolovina koja će ih odvesti niz francusku Autocestu sunca. U tom bijegu od poludjelog fašiste i njegovih fanatika susreću obespravljene i bijesne radnike i emigrante, kamiondžije, dilere, kriminalace, pandure, konobarice, razmaženu curicu, njenu majku rospiju i tatu kurvara u suludom vrtologu događaja što ih prijeti progutati...

     Autocesta sunca je prva europska manga nastala po narudžbi japanskog giganta Kodanshe te Baruovo najuspješnije i najznačajnije djelo, okrunjeno Grand Prixom festivala u Angoulèmeu 1995.

     Ovaj put vam poklanjamo preview od čak 91 stranice na čitanje! (PDF, 23Mb).

     Orka 10 • Autocesta sunca • 216 stranica C/B 215 x 280 mm tvrdi uvez Scenarij Baru  • Crtež Baru  • Prijevod Marija-Mihaela Perković • Lektura i redaktura Josip Sršen • Dizajn Melina Mikulić • Datum objavljivanja 15.11.2008 • Cijena 130 Kn




     — Što je to lijes?
     — Velika kutija.
     — I bit će sasvim sam u svojoj kutiji?
     — Da.

     Prvih 18 stranica su dostupni na download (PDF, 7MB)

     Orka 9 • Lucin pogreb • 80 stranica C/B 215 x 280mm tvrdi uvez Scenarij Benoit Springer • Crtež Benoit Springer • Prijevod Nataša Polgar • Lektura i redaktura Josip Sršen • Dizajn Melina Mikulić • Datum objavljivanja 15.11.2008 • Cijena 80 Kn





          9. listopada 1967, u bolivijskom selu La Higuera, Ernesto "Che" Guevara pada beživotno na pod od cigle u maloj školi. Slika tog tijela, okruženog ispitivačkim pogledima vojnika i novinara, je obišla svijet i natjerala milijune ljudi u plač. Srdačan, neutješan, bijesan plač. Bile su to godine protesta i mladi su buntovnici od tog trena dobili još jednu zastavu: onu s Cheovim licem.

     Godinu dana poslije, 1968., Buenos Aires je oblijepljen plakatima koji najavljuju objavljivanje Chea, biografije koju su napravila najveća imena argentinskog stripa: Hector Oesterheld i Alberto Breccia, uz suradnju sina Enriquea. Uspjeh je bio trenutan. Strip se munjevito širio među mladima, prelazio iz ruke u ruku i postao neka vrsta revolucionarnog evanđelja.

     1974. kriza u Argentini kulminira vojnim udarom. Odjednom se cijela zemlja morala odreći uspomene na Guevaru, a Che biva zabranjen. Prijeteća spirala zločina tjera crtače da se riješe originalnih tabli i svih primjeraka stripa koje su posjedovali. Svih osim jednog, koji je godinama ostao zakopan u vrtu ispred njihove kuće. Che umire po drugi put.

     1987., s padom diktature, ponovo izlazi na vidjelo i s Brecciom odlazi u Španjolsku. I tako ovaj zabranjeni klasik započinje svoje putovanje Europom, koje ga, evo, konačno vodi i do Hrvatske.

     Kao i obično, obilan preview od 45 stranica možete pogledati ovdje (PDF, 3Mb).

     Orka 8 • Che • 96 stranica C/B 215 x 280mm tvrdi uvez Scenarij Hector German Oesterheld • Crtež Enrique BrecciaAlberto Breccia • Prijevod Irena Rašeta • Lektura i redaktura Josip Sršen • Dizajn Melina Mikulić • Datum objavljivanja 15.11.2008 • Cijena 100 Kn



Francesco mora pronaći način kako probuditi Ameriga iz obamrlosti te izbaviti Filomenu iz consigliorijevih kandži, a jedini koji mu u tome može pomoći je njezin bivši ljubavnik Antonio. To ne može i neće dobro završiti pa će cijena koju će Filomena morati platiti biti previsoka ... jer Amerigo, kao svaki pošteni Talijan, ne oprašta nevjeru!

     Novi nastavak dogodovština Centobucchijevih neodoljiv je kao i svi prethodni!

     Spaghetti Brothers 5 • Spaghetti Brothers • 196 stranica C/B 215 x 280mm tvrdi uvez Scenarij Carlos Trillo • Crtež Domingo Mandrafina • Prijevod Marko Šunjić • Lektura i redaktura Darko Macan • Dizajn Melina Mikulić • Datum objavljivanja 15.11.2008 • Cijena 115 Kn




          Dvadesetak godina nakon zbivanja u prošloj knjizi uloge su se promijenile, ali međusobne ljubavi i mržnje još plamte. Centobucchijevi su ostarjeli, neki su živi, neki nisu, a James Ricci, Carmelin sin i televizijski scenarist, pokušava iskopati što više prljavog rublja za knjigu o braći Spaghetti. Opasna je to zadaća za janje u obitelji vukova.

     Pred vama je šesti i posljednji čin sage o Centobucchijevima. Desert.

     Spaghetti Brothers 6 • Spaghetti Brothers • 200 stranica C/B 215 x 280mm tvrdi uvez Scenarij Carlos Trillo • Crtež Domingo Mandrafina • Prijevod Marko Šunjić • Lektura i redaktura Darko Macan • Dizajn Melina Mikulić • Datum objavljivanja 15.11.2008 • Cijena 115 Kn





     Naravno, tu moramo spomenuti i novih osam knjiga Ken Parkera 57-64.

povratak na vrh

    TREĆI VEKOVNICI
13.11.2008.
Piše: Predrag Ikonić

     U petak 14.11.2008. u 19h u Happy galeriji beogradskog SKC-a biće otvorena izložba Vekovnici, sačinjena od tabli stripa, ilustracija i skica tridesetak strip autora iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Bugarske i Rumunije okupljenih oko ovog strip projekta u izdanju Politkinog Zabavnika i System Comics-a.

     Izložbu će otvoriti poznati domaći strip autor i teoretičar, gospodin Bojan M. Đukić.

     U 19:30, otvaranje izložbe biće praćeno promocijom trećeg albuma Vekovnika pod nazivom Prah u DNK klubu beogradskom SKC-a.

     Sva tri dosadašnja albuma Vekovnika biće moguće tada kupiti po specijalnoj, promotivnoj ceni, a uz svaki album kupac će tom prilikom dobiti i specijalan poklon – sketchbook Vekovnika.

povratak na vrh

    NOVITETI VESELOG ČETVRTKA
13.11.2008.
Press: Veseli četvrtak

     Novi, jedanaesti po redu, broj Zagor-a je već na kioscima širom Srbije. Naslov epizode je "Poslednja Tula".

     Takođe se od ovog četvrtka na kioscima može kupiti i trei broj, Teks Vilera, koji donosi epizodu "Mo tame"

     Izdavač je Beoštampa-Grafart iz Beograda, edicija Veseli četvrtak. Celih 100 strana (sa koricama) odlično uvezanih sa dobro odabranim kvalitetom hartije i cenom od 150 dinara (CG 2€, Mk 120 den).

     Do idućeg četvrtka i novog Dilan Doga !!!

povratak na vrh

    NOVO IZDANJE VEDIS-a: CRNI JAHAČ
12.11.2008.
Press: Vedis

     FUIS – MAUROVIĆEV „CRNI JAHAČ“ KONAČNO U STRIP-KNJIZI

     Nevjerojatno je, ali i istinito da „Crni Jahač“, najčešće spominjan strip Andrije Maurovića, crtača koji je ovdašnju stripovnu umjetnost postavio u isti red vrijednosti s europskim i svjetskim vrhuncima, štoviše i ostvarenje za koje se može reći da je zaštitni znak devete umjetnosti na našim prostorima, tek sada – nakon punih sedam desetljeća – dobiva svoje prvo knjižno ukoričenje.

     U međuvremenu je ovaj strip prerastao u serijal, no rijetko je ponovno tiskan (najvažniji njegov reprint je projekt nakladnika „Lykos“ koji ga je 1962. objavio u šest sveski položenog formata). Ali, „Crni Jahač“ je neovisno od bilo čega – zajedno s nastavkom „Misterije Zelenih močvara“ - zadobio status kultnog ostvarenja.

     „Crni Jahač“ je tjedna (u formi table magazinskog formata) verzija dnevnog stripa „Gospodar Zlatnih bregova“ koji je u „Novostima“ (po dvije pasice) izlazio od 31. siječnja do 16. lipnja 1937. godine. Objavljen je u prvih dvadeset brojeva tjednika „Mickey strip“ (od 19. ožujka do 16. srpnja 1938), lista kojeg su kao zajednički projekt pokrenuli upravo autori, scenarist Franjo Fuis i crtač Andrija Maurović. Štoviše, sâm tjednik nazvali su prema anglosaksonskoj inačici (Old Mickey) imena glavnog junaka Starog Mačka, a koje se u stripu koristi.

                                                                                                                                                                                      „Gospodar Zlatnih bregova“, odnosno „Crni Jahač“, sjećaju se suvremenici, izazvao je u drugoj polovici 30-ih zanimanje kao niti jedan strip dotad – do te mjere da je bio važan tržišni adut listova u kojima je objavljivan, ali i da su najnestrpljiviji čitatelji znali tijekom dana ili tjedna nazivati redakcije „Novosti“ i „Mickey stripa“ kako bi im se telefonski ispričali daljnji nastavci stripa.

     O tom i drugim fenomenima Starog Mačka, Crnog Jahača i ostalih junaka, samog stripa i njegovog crtača napisani su brojni tekstovi, eseji, sociološke analize, pa i cijele studije; o njima se raspravljalo na okruglim stolovima, u televizijskim debatama, na sveučilišnim predavanjima i seminarima. Izlagan je na nizu izložbi i u mnogim galerijama, od Zagreba do Pariza.

     Vezano za recepciju i značaj stvari su, međutim, toliko jednostavne da jednostavnije ne mogu biti. Fuis i Maurović su se u formi nove medijske atrakcije, koja je u ovoj sredini tek stjecala građanski status u sâm osvit nadolazećeg ratnog vihora, poistovjetili s ukusom i potrebama publike. U jednom strogo amerikaniziranom žanru stvorili su svoju „lokalnu“ varijantu priče o Dalekom Zapadu, originalnu i netipičnu, dramaturški slojevitu, napetu i bogatu, likovno osebujnu, koja je kao takva bitno odskakala od svega ostaloga što se moglo pronaći u tadašnjim tiskovinama i popularnoj kulturi.

                                                                                                                                                                                      Povjesničar umjetnosti dr Zlatko Posavac je o ovom stripu napisao: Crni Jahač je bez sumnje majstorsko djelo hrvatskog stripa! Jednostavan, tečan i dinamičan scenarij, tijesno povezan uz crtačku vještinu Maurovićevu, daje najviši domet u svojoj vrsti. Istaknuti je pri tome da likovna morfologija tog stripa upućuje na izvornost i jednu speci­fičnu stilizaciju, kojoj nema uzora u svjetskom stripu.

     Ukratko, „Crni Jahač“ (ili „Gospodar Zlatnih bregova“, kako vam drago) definitivno je kvalitativno nadživio protekla razdoblja ne gubeći na dojmljivosti i atraktivnosti niti nakon sedamdeset godina. To je bio i povod da se kao svojevrsno „obljetničarsko“ izdanje (1938-2008) objavi (uz samo najnužnije leksičke prilagodbe i retuše) integralna verziju ovog remek-djela iz „Mickey stripa“.

     Knjiga stripa „Crni Jahač“ objavljena je u velikom formatu, u tvrdom uvezu, na 160 stranica, a osim kompletnog stripa donosi tekstove Fadila Hadžića „Najbolji crtač stripa u Europi ili Maurović, sam samcat“, Veljka Krulčića „Crni Jahač – sedamdeset godina kasnije“, te kao „iznenađenje“ kolor reprinte naslovnica „Mickey stripa“ iz 1938. s Maurovićevim ilustracijama „Crnog Jahača“. Autor likovno-grafičkog oblikovanja knjige je Branko Gredelj.

     Po cijeni od 20 eura knjiga se može dobiti direktno kod izdavača: „Vedis“, Badalićeva 14, Zagreb, tel. 01/3698-774, 098/380-331 ili na vedis@zg.t-com.hr.

     Nakladnik „Vedis“ u najskorije vrijeme namjerava objaviti i „Misterij Zelenih močvara“, nastavak „Crnog Jahača“, isto objavljen 1938. u „Mickey stripu“.

povratak na vrh

    STRIP IZ PARISKE BIBLIOTEKE (62)
11.11.2008.
Piše: Aleksandar Manić

     QUELQUES MOIS A L'AMELIE
     Scenario i crtež: J-C. Denis
     Dupuis, 2002


     Pedesetogodišnji pisac Aloys Clark, nalazi se u duhovnom ćorsokaku. Opterećen samoćom, progonjen smrću svoga oca, bez inspiracije i bez mogućnosti da išta napiše, on kruži Francuskom i u bibliotekama i kulturnim centrima, ogorčeno govori o književnosti i napija se. Iz depresije ga izvlači knjiga koju slučajno nalazi zagubljenu na svojim policama. Priča, nalik autobiografiji prepunoj optimizma, zavodi ga u toj meri, da se odlučuje da krene tragom autora. Zaustavlja se u mestu Amélie, gde susreće Marianne, lepu prodavačicu u lokalnoj knjižari. Druženje sa njenim sinom, razgovori sa njom i razmena emocija, izvlače ga iz depresije i pomažu mu da ponovo počne da piše.

     Denijev strip o Clarku postavlja pitanja o stvaralačkom radu, o zgadjenosti samim sobom, o zanimanjem za tudim životima, o sopstvenim i tudjim tajnama, o ljubavi kao motoru života... Naracija je efikasna, ritam je vrlo pravilan, ispresecan analepsama i didaskalijama, dijalozi su irnonični i sarkastični, a teme su znalački upletene, dajući tako pripovesti lep reljef. Scenarističkom pristupu je uskladjena grafička obrada, jednostavna i elegantna, klasične montaže. Crtež, nalik Hergeovim sledbenicima, poseduje debele konture, tipične za "čistu liniju", a senčenja, uprkos svojoj rudimentnosti, povremeno učestvuju u ambijentima. Briga o realističkim detaljima sistematski ustupa mesto narativnoj efikasnosti. Kolor, sveden, ne učestvuje samo u ambijentima, nego i u psihološkom naboju scena.

     Denisev književni pristup u obradi teme koja varira od tragedije do komedije, produžava se i van albuma. Naime, strip se završava Aloysovom odlukom da napiše roman, a taj roman je potom i izašao u obliku knjige kod drugog francuskog izdavača.

povratak na vrh

    BELI PUT NEWS
11.11.2008.
Press: Beli put

     Nakon što je na beogradskom Sajmu knjiga predstavila drugu knjigu SENDMENA – „Preludijumi i nokturna“, izdavačka kuća Beli Put koja je u okviru svoje prestižne biblioteke Grafičke novele po prvi put upoznala srpsku čitalačku publiku sa ovim u svetu veoma cenjenim i popularnim književnim žanrom, upravo je objavila i treću knjigu ovog kultnog serijala Nila Gejmana pod naslovom „SENDMEN: Lutkina kuća“.

     Gejmanov SENDMEN je možda i najmaštovitija i krajnje zaprepašćujuća knjiga u današnjem stripu glavne struje – a ujedno i najradikalnija.
U njoj se pripovedaju jezive, zapetljane, ponekad turobne priče o kapricioznim, zlosrećnim bogovima i krhkim ljudima, a uspeva i da izvede sjajan trik tako da Smrt učini, na kraju krajeva, nečim za šta vredi umreti. A opet, u svojim najfantastičnijim trenutcima, SENDMEN-ova najveća (i uznemirujuća) snaga jeste to što su svi njegovi užasi i sve njegove nade duboki i poznati koliko i samo ljudsko srce. Čitati SENDMENA znači i čitati nešto što prevazilazi novi maštotoviti strip; to znači čitati snažnu novu književnost, svežu od odjeka mitova koji ne zastarevaju.

     SENDMEN je najkontraverznija serija grafičkih novela u istoriji umetnosti: za jedne najbolje delo ikad stvoreno, za druge to uopšte nije strip. Niko međutim ne spori da je reč o nezaobilaznom štivu za sve ljubitelje savremenog grafičkog izraza. Prati doživljaje sedmoro Svevremenih – sedmorke kojoj se ne moli, koji nisu božanstva, koji nikada nisu bili ljudi: San, Smrt, Sudbina, Strast, Stihija, Sumanutost i Sunovrat – u svim epohama ljudske civilizacije i najrazličitijim odnosima.

povratak na vrh

     NEORAMA DOS QUADRINHOS: 5 NAJBOLJIH
09.11.2008.
Uređuje: Marko Ajdarić

Evo više informacije o stripu Nemirno More,
od Helena Klakočar
www.blic.rs/kultura.php?id=63195

Igor Kordej: Taras Boulba 2 je izdat ovog meseca
www.bedeo.fr/albums-bd/Taras-Boulba-...

Aleksa Gajić: Le Fleau des Dieux, preko Marvela
heavyink.com/comic/7410-Scourge-Of-Gods-1

'Zabava za Celu Porodicu' je retka zverka
www.politika.rs/rubrike/Kultura/Familija-koja-se-...

Sokobanja: Aleksandar Blatnik, intervijujisan
www.gradjanski.co.yu/navigacija.php?vest=32385


Neorama dos Quadrinhos, kao i Strip Vesti, su besplatne. Svake nedelje, preko 300 izabranih novosti o devetoj umetnosti. Samo trebaš da popuniš subscribe na našem sajtu: www.neorama.com.br/

povratak na vrh

    XI CRTANI ROMANI ŠOU
07.11.2008.
Press: CRŠ

     Ovogodišnji međunarodni festival stripa Crtani romani šou održat će se od 14. do 16. studenog u prostorijama Studentskog centra u Zagrebu. Gosti festivala bit će hrvatski velikani stripa Jules Radilović, Rudi Aljinović, Ivica Bednjanec, Žarko Beker, Esad Ribić i Miki Muster iz Slovenije.

          Program 11. festivala stripa 'Crtani romani šou'

          Petak, 14. studenoga
     12-14h Škola crtanja stripa (Voditeljica: Maja Duvnjak) / Klub SC
     15-15.30h Veljko Krulčić predstavlja: Crni Biser Frane Gotovca, zaboravljeni klasik hrvatskoga stripa / Klub SC
     16-16.45h Druženje s legendama: Rudi Aljinović i Žarko Beker / Klub SC
     17-17.45h Druženje s legendama: Rudi Aljinović i Julio Radilović – Jules / Klub SC
     18-18.45h Matt Hollingsworth: Digitalno koloriranje u vizualnim medijima (predavanje) / Klub SC
     19-21h Svečano otvorenje festivala i koktel party / Klub SC

           Subota, 15. studenoga
     12-14h Škola crtanja stripa (Voditeljica: Maja Duvnjak) / Klub SC
     15-15.45h Iztok Sitar: 80 godina slovenskog stripa (predavanje) / Klub SC
     16-16.45h Druženje s legendama: Miki Muster (razgovor) / Klub SC
     17-17.45h Druženje s legendama: Miki Muster (potpisivanje) / Klub SC
     18-18.45h Razgovor i potpisivanje: Milan Tomas i Dubravko Mataković / Klub SC
     19-20h Razgovor i potpisivanje: Esad Ribić / Klub SC

          Nedjelja, 16. studenoga
     12-14h Škola crtanja stripa (Voditeljica: Maja Duvnjak) / Klub SC
     15-15.45h Udruga CRŠ predstavlja: Novi albumi Ivice Bednjanca i Mikija Mustera / Klub SC
     16-16.45h Algoritam predstavlja: Biblioteka Manga i Algoritmovi stripovi / Klub SC
     17-18.30h Domaći autori crtaju za publiku / predvorje kina SC
     19h Zatvaranje festivala i svečana dodjela nagrada / Klub SC

     Burza stripova - svakim danom od 14-20h / predvorje kina SC

     www.crs-festival.com/


     Natječaj 11. festivala stripa 'Crtani romani šou'
      Ove godine, "Mladi lavovi", ravnopravno nagrađeni prigodnim poklon paketima domaćih strip nakladnika su:
      - LUKA DUVANČIĆ
      - MATIJA ŠTAHAN
      - FRAN STRUKAN
      - MIHAEL BADJUN
      - NINA IVANOVIĆ
       Svi pristigli radovi bit će izloženi na natječajnoj izložbi.


     Hrvatski velikani stripa

     U svim ljudskim djelatnostima postoji tendencija kategoriziranja. Takve tendencije postoje i u umjetnosti, pa, dakako i u strip umjetnosti. Kod toga uzimaju se različiti kriteriji, ne samo vrijednosni, pa imamo kategorizaciju po razdobljima, stilu, tehnici rada, uzorima, publikacijama, pripadnosti formalnim i neformalnim grupama, odnosno generaciji, itd.
     Najčešća kategorizacija je po razdobljima ili pripadnost određenoj generaciji. Kako to najčešće susrećemo u svjetskoj strip-publicistici, ni kod nas pisci analitičari i teoretičari stripa nisu imuni. Već je notorna podjela na razdoblje protostripa do 1935. godine, te zlatno doba hrvatskog stripa od 1935. do 1945. godine, zrelo razdoblje hrvatskog stripa od 1950 do 1970., pojava i razdoblje "Novog kvadrata“ i post –Novog kvadrata, te konačno moderno doba uglavnom iza 1990. godine do danas u kojem su se pojavili i još djeluju mnogi mladi strip-crtači mnogi pravi majstori stripskog izričaja.
     S nostalgijom i divljenjem rado evociramo razdoblje od 1935. do 1945. godine koje su obilježili dvojica istinskih velikana strip umjetnosti: Andrija Maurović i Walter Neugebauer. Svojim bogatim opusom i zrelom stvaralačkom virtuoznošću zasjenili su sve druge crtače tog razdoblja ali i uspostavili estetske kriterije koje su samo pojedinci iz budućih generacija strip umjetnika dosegli.

     Julio Radilović-Jules, Žarko Beker i Ivica Bednjanec iz generacije koja je započela svoje djelovanje tijekom 1950-tih, a punu zrelost dosegla u 1960-tim, zasigurno su strip-umjetnici koji su nedvojbeno udovoljili svim estetskim strip-kriterijima po kojima ih možemo staviti uz bok Mauroviću i Neugebaueru velikanima strip umjetnosti u Hrvatskoj koji su im prethodili.

     Jules Radilović (rođ. 1928.) od 1952.godine do danas ostao je vjeran strip umjetnosti. On je svojim djelima i prepoznatljivim crtačkim umijećem ostavio neizbrisiv trag u povijesti hrvatskog stripa. Stvorio je brojne strip junake, nekoliko serijala (Kroz minula stoljeća, kapetan Leši, Afričke pustolovine, Šerloka Holmsa, Partizane) i brojne druge radove najrazličitijih žanrova, tema iz raznih razdoblja. Objavljivao je diljem svijeta u najprestižnijim magazinima i strip-revijama izazivajući divljenje svojim originalnim bogatim crtačkim rukopisom.

     Žarko Beker (rođ 1935.) intenzivno se bavio stripom samo u jednom razdoblju od desetak godina krajem 1950-tih i prvoj polovici 1960-tih. Poslije se vratio stripu samo povremeno i privremeno. Vrlo brzo je pokazao svoj grafički prepoznatljiv stil, sigurnih jasnih i definiranih poteza kistom ili perom, odnosom tamnih i bijelih ploha, smionim kadriranjem s izmjenom statičnih i egzaltiranih vrlo dinamičkih likova, životinja i pejsaža. U kratkom razdoblju stvorio je impresivan opus: Pavel Biri, Demonja, Zaviša Koraljka, Neven i Bobo, Špiljko, Magirus. ... Objavljivao je uglavnom u „Plavom vjesniku“, a stripovi su doživjeli brojne reprinte potvrđujući i podsjećajući da se radi o velikom majstoru stripa koji tim opusom pripada u krug najvećih hrvatskih strip-umjetnika.

     Teško je nešto novo napisati o Ivici Bednjancu (rođ. 1934.) koji je uz Julesa također cijeli svoj životni vijek vjeran stripu. Od skromnih početaka u Petku 1953. godine tijekom 1960-tih godina i suradnje s Dečjim novinama iz Srbije kada je usavršio i dotjerao svoj prepoznatljivi jedinstveni stilizirani crtež, do zrelog razdoblja koje je obilježila suradnja s omladinskim listom „Modra lasta“ u kojoj objavljuje svoje stripove do danas. Suradnja s „Modrom lastom“ u vrijeme kad je strip imao utočište jedino u tom listu za mlade omogućila je brojnim generacijama odrastanje uz strip najviše kvalitete crtački virtuozan s neobično gipkim dinamičnim linijama. Za ilustraciju tog jedinstvenog crtačkog stila dovoljno je pogledati tablu bilo koju čuvenog serijala „Osmoškolci“ ili strip „Nježni sport“koji je objavljen u SN reviji (i posebnoj strip knjiizi), odnosno hvaljeni strip o Barunu Trenku iz ZOV-a. Zahvaljujući Bednjančevu neprekidnom djelovanju na polju stripa novi naraštaji su upoznavali strip formu i u razdoblju kad su ostali domaći strip umjetnici ili već umrli ili napustili rad na stripu ili ga nastavili suradnjom s inozemnim magazinima. Opus Ivice Bednjanca nezobilazan je u svakom pregledu povijesti hrvatskog stripa, a svojom vrhunskom kvalitetom i jedinstvenom crtačkom vještinom i on pripada velikanima hrvatskog stripa.

     Esad Ribić
     Rođen je 1972. godine u Zagrebu gdje je završio Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn, smjer grafički dizajn. Početkom 90-tih godina počinje se baviti stripom i ilustracijom. Prve stripove i ilustracije radio je za Plavi zabavnik i horor strip za njemačkog izdavača Bastei. Danas slovi kao jedan od najpoznatijih hrvatskih strip crtača u svijetu, a trenutno radi za američku izdavačku kuću Marvel na projektu SUB-MARINER. Za Marvel je naslikao četverodijelne serijale ''Loki'' i ''Silver Surfer: Requiem'', a za Algoritam je izradio 14 naslovnica i to za serijal o Milesu Vorkosiganu autorice Lois McMaster Bujold i 3 naslovnice za serijal Georga R. R. Martina. Tehnika u kojoj radi stripove i ilustracije je kombinacija vodenih boja, gvaša i akrila.

     Miki Muster
     Akademski kipar, ilustrator i animator, Miki Muster je pionir slovenskoga stripa i animiranih filmova, koji je duboko obilježio i sudjelovao u stvaranju slovenske popularne kulture zadnjih pola stoljeća. Legendarne pustolovine Zvitorepca , Lakotnika i Trdonje, koji su najčitaniji i najprodavaniji strip u Sloveniji ikad, upravo su prošle godine slavili svoju pedeset petu godišnjicu. U sedamdesetim i osamdesetim godinama je radio prije svega u Njemačkoj, gdje je stvarao animirane filmove za brojne naručitelje, a naročito plodna je bila suradnja s istaknutim karikaturistom Guillermom Mordillom. Osim opsežnog opusa s više od pet tisuća tabli stripova i više od deset sati crtanih filmova, stvorio je i brojne slikovnice po motivima domaće i svjetske književnosti za mlade, ilustracije za knjige i karikature za časopise. Njegova se televizijska grafika i animacija, na čelu s Cik-Cak zečićima, zapisala u vizualnu podsvijest mnogih slovenskih generacija, kao i animirane televizijske reklame za Jelovicu, Mercator, Elan, Fructal, Šumi, Ljubljanske mljekare i mnoge druge. Klasik devete umjetnosti, Miki Muster, je transgeneracijski autor, koji je danas jednako aktualan kao na početku svoje karijere. Za svoju ikonu ga je uzela i zadnja generacija slovenskih strip crtača, koji se još i danas suočavaju s jednakim predrasudama s kakvima se cijeli život majstor Muster sukobljavao; strip kao neosporna umjetnička forma, naime, još uvijek nije prihvaćen u slovenski kulturni kanon.

povratak na vrh

    MARKETPRINT NEWS
07.11.2008.
Pres: Marketprint


STRIPOTEKA 1047

novembar, 2008.godine


Poručnik Bluberi
"APAČI"
autor: Žan Žiro


Hogar strašni
autor: Dik Browne

Tekst
Zorana Đukanovića:
Grafički pripovedač Zograf
+ Bajka o superherojima
   Alesandra Zograf

povratak na vrh

    NIŠTA NOVO KOD DARKA MACANA
06.11.2008.
Piše: Strip vesti

     Darko Macan je, kao i uvek, vredan i često nas iznenadi sa novim naslovima, kako iz svoje izdavačke tako i iz svoje kreativne produkcije. Tako da vam sa njegovog sajta prenosimo vesti o njegovim novitetima:

     E da, svakog se ovih dana zove kultnim, ali samo je jedan Dario Kukić! I samo je jedan njegov album "Ništa novo", ovaj ovdje pred vama! 112 stranica (od kojih 16 u koloru), sabrano sve čega se ne srami, osamnaest godina rada za 75 kuna ... kod koga drugog nego kod Mentora?

     Kad u Rvackoj nema mjesta za stripovske serijale, što da se radi? Pišu se knjiški. Nastavak uspješnog i nagrađenog "Dlakovuka", Jadnorog donosi nove strašne zgode Kosjenke, Atene i Josipe... A prva tri poglavlja možete pročitati ovdje!


     Ako želite da redovno budete informisani o Darkovim novitetima, ako želite da pročitete neke njegove stripove i ako ste zainteresovani da pratite njegov rad, onda vam je obavezna destinacija: www.darkomacan.com

povratak na vrh

    NOVITETI VESELOG ČETVRTKA
06.11.2008.
Press: Veseli četvrtak

     Deseti broj Dampyr-a je izašao prošlog četvrtka i donosi epizodu "Kuća krvi"

     Novi, desti po redu, broj Mister No-a, je od danas na kioscima širom Srbije, Naslov epizode je "Pod znakom avanture".

     Takođe se ovog četvrtka na kioscima može naći i drugi broj Marti Misterije sa kompletnom epizodom: "Povratak u Nedođiju " i "Slike". Izdanje ima 160 strane po ceni od 240 dinara!!!

     Izdavač je Beoštampa-Grafart iz Beograda, edicija Veseli četvrtak. Celih 100 strana (sa koricama) odlično uvezanih sa dobro odabranim kvalitetom hartije i cenom od 150 dinara (CG 2€, Mk 120 den).

     Do idućeg četvrtka i novog Zagora !!!

povratak na vrh

    MAKEDONSKI ALAN FORD
04.11.2008.
Press: Varm comics

Izašao je Makedonski Alan Ford broj 2 u tiražu od 500 primeraka, paralelno u mekom i tvrdom uvezu.

Алан Форд: Шуплив Заб
број:2
црта:Magnus
пишува: Max Bunker
насловна: Luggi Corteggi
превод: Делфина Велјаноска
адаптација: Алекс
обработка: Никола
Темков печати: Зомес Прилеп
издава: Varm comics
оргинал: Il dente • cariato 1969-2008

www.varmcomics.com
www.stripovimk.com

povratak na vrh

    STRIP IZ PARISKE BIBLIOTEKE (61)
04.11.2008.
Piše: Aleksandar Manić

     LUCILLE
     Scenario i crtež: Ludovic Debeurme
     Futuropolis, 2006


     Lucille je nesigurna i anorektična devojka u konfliktu sa preterano brižnom i normativnom majkom. Arthur je sin mornara-ribara, alkoholičara i povremeno nasilnog sa svojom porodicom. Pred samoubistvo, Arthurov otac svome sinu menja ime u Vladimir, kao što je i njegov otac njemu promenio ime u Vladimir, prenoseći na dete porodični skript. Da bi izdržavao porodicu, Vladimir napušta školu i počinje da radi u apoteci kao dostavljač lekova i tako sreće Lucille. Ljubav se radja izmedju dvoje mladih, čiji životi ćopaju pod teretom porodičnih psihoza. Potom, oni se odlučuju da pobegnu iz Francuske i zaustavljaju se u Toskani.

     Sartreove reči da "roditelji imaju decu, a deca imaju sudbine" dolazi do punog izražaja u postavci ovog, delimično, autobiografskog grafičkog romana (anoreksija, alkohilizam oca). Imajući utisak da nisu voljeni, da nisu shvaćeni i da ne žive, dvoje mladih se zatvaraju u sebe. Vešto vodjena priča, na 540 strana, prikazuje preobraženje larve u leptira. Promena dolazi u trenutku kada mladi shvataju da ih je partner prihvatio onakve kakvi zaista jesu. "Govoriti o mladosti, znači, govoriti o onome što je još uvek moguće. O nadi – kaže Ludovic Debeurme. Odličan scenarista, on je pažljivo razvio karakterizaciju dvoje protagonista i dobro postavio intrigu koja u sebi nosi veliki emotivni naboj.

     Naracija je višeslojna i autor rado upotrebljava radikalne elipse, košmare, fantazme i sećanja. Konstrukcija je fluidna, dok je montaža netipična. Debeurme ne upotrebljava klasičnu kompoziciju table, niti se služi uokvirenim kadrovima. Scene lebde u prostoru. Minimalistički crtež obraća pažnju samo na suštinsko i tako daje veći reljef sâmoj pripovesti. Linija je vrlo jednostavna, sa malo šrafure i olakšava teret zapleta. Medjutim, grafizam povremeno deluje hladno u odnosu na emocije koje u sebi nosi priča.

     Inače, ovaj album, crtan neposredno bez preliminarnog stvaranja scenarija, tek je prvi tom priče o dvoje mladih. Album je prošao zapaženo i kod čitalaca i kod kritike, i često je bivao poredjen sa grafičkim romanima Clowesa i Warea. Nastavak se očekuje naredne godine.

povratak na vrh

    SERGEJ STRIP #00
03.11.2008.
Press: Lavirint

     Posle par sedmica bezuspešnih startanja ižongliranja između neodgovornog mene i ostatka ekipe, sreća, čast i izrazito zadovoljstvo mi je da napokon najavim izlazak nove Lavirintovske serije znane imenom Sergej Strip!

     Dotično izdanje je najvećim delom posvećeno svome "titularnom" junaku tako da će te na ove 24 stranice (+bledo odztampane korice) uživati u nastavcima Sergejevih avantura započetih u Mister Mačak Magazinu #1-4.
     Ostatak broja, ovaj put, zauzima čika Jusuf Sršen sa svojom brkastom opsesijom:)
     Već za dva meseca (pa nadalje, nadam se, istim ustaljenim tempom) Sergej Strip će doneti novi nastavak i tako dok čika Macanu ne dosadi ili Lavirint ne bankrotira.
     Opcija 2 je verovatnija:)

     shoutouts to: McN-i na strpljenju, Melini na dizajnu, Tončiju (Ecchi rulz!:) na naslovnjači, Jusufi na zadnjici, Zlaji na sklapanju, Plavom na ispodzitisanju!

     U prodaji po nepopularnoj ceni od 150 dindžusa u Darkwoodu od utorka sabajle, u Alan Fordu od četvrtka a u Zagrebu, nadam se, debituje na InterliCrShu.
     15 kuna? - najverovatnije.

povratak na vrh

    ZLATNO DOBA #3: LETEĆA VILJUŠKA
03.11.2008.
Press: Komiko

Leteća viljuška, treći broj edicije Zlatno doba, u prodaji će se naći od utorka 04. 11, na sledećim prodajnim mestima u Srbiji:

     BEOGRAD
     Striparnica Alan Ford (Blok 24)
     Striparnica Darkwood (Tržni centar Zeleni venac)
     Knjižara Beopolis (Dom omladine)

     NOVI SAD
     Klub obožavalaca stripa (Kralja Aleksandra 10)
     Antikvarnica Matice srpske (Pašićeva ulica)

     ZRENJANIN
     Knjižara Teatar (Trg slobode 7)

     Postoji mogućnost da bude uređena i prodaja u Nišu, a svi zainteresovani iz ostalih gradova mogu da se jave na adresu komiko.strip@gmail.com pa ćemo nešto smisliti.

     Kao i drugi brojevi Zlatnog doba, i Leteća viljuška će se uskoro naći u prodaji u striparnici Libellus u Zagrebu, i Striparni Stripoholik i Striparni Buch u Ljubljani.

     Iz uvodnika:
     ...Dve strip avanture Malog Žarka i njegovog mačka Marka objavljene su početkom 1950-ih kada su tehničke karakterističe izdavaštva u našoj zemlji bile na dosta niskom nivou te su izvorni materijali bili u lošem stanju. Iz tog razloga korišćeno je više izvornika, i birale su se najbolje table za obradu. Na kraju, rezultat je, a nadam se da delite ovo mišljenje, odličan , čime su sav trud i vreme opravdani.
     ...
     Sa Letećom viljuškom Ozrena Bačića edicija prvi put odstupa od realističnog autorskog izraza koji je uvek bio dominantan u srpskom stripu. Ipak, pošto postoji puno vrednih dela humorističkog i dečjeg stripa, ona će naći svoje mesto na stranicama ove edicije i ubuduće...

povratak na vrh

    IZBOR IZ ŠTAMPE
03.11.2008.
Priredio: Saša Rakezić

     Još jedno izdanje „Grrr! Programa” u galeriji „Elektrika”

     Saradnja umetnika iz Pančeva i Linca

     U galeriji „Elektrika” 25. oktobra održan je još jedan susret umetnika s domaće i evropske alternativne scene. U pitanju je najnovije izdanje GRRR! PROGRAMA, edicije izložbi i koncerata, koje uređuje strip autor Saša Rakezić. Gosti u „Elektrici” bili su umetnici iz Linca, austrijskog grada na Dunavu. Još krajem devedesetih Rakezić je u sopstvenoj kuhinji pokrenuo strip radionicu s domaćim autorima, koja je iznedrila nekoliko veoma zanimljivih izdanja. Ona su nastavila svoj život i pošto je radionica prestala da se održava. Vremenom je strip sveska „Kuhinja” postala popularna i među umetnicima van naše zemlje. Predstavljena je na nekoliko festivala u inostranstvu. Desilo se tako da su strip autori iz Linca, okupljeni oko magazina „Unkraut”, bili inspirisani ovim konceptom. Spontano su počeli da se sastaju u kuhinji jednog prijatelja i da crtaju. Nakon izvesnog vremena došlo je do kontakta između pančevačke „Kuhinje” i ovih umetnika.
     Gostovanje kolektiva „Unkraut” bilo je zanimljiva prilika da se na GRRR! PROGRAMU pojave i neka bitnija imena domaće scene. Tako su se za istim stolom našli Danilo Milošev Vostok, Maja Veselinović, Larisa Ackov, Vuk Palibrk, Radovan Popović, Zoran Jović i drugi. Zajedno s kolegama iz Austrije, stripadžije su realizovale zajednički strip po unapred zadatom scenariju. Ovo delo, nastalo zahvaljujući saradnji 17 autora, biće istovremeno objavljeno u Srbiji i u Austriji.
     Da bi kreativna saradnja umetnika iz različitih podneblja bila što potpunija, program je upotpunjen i prisustvom Miloša Tomića. Miloš je režiser i autor kratkih filmova rađenih u tehnici stop-trik animacije. Poslednjih godina živi na relaciji Prag –Berlin–Beograd. Ovo je njegova druga poseta Pančevu za kratko vreme – pre mesec dana održao je radionicu stop-trik animacije u Domu omladine. Ovog puta se predstavio svojim autorskim radovima. Naročit utisak na publiku ostavio je ekskluzivni materijal – upravo završen spot za beogradsku rok grupu „Repetitor”. Pored filmova, Miloš Tomić je predstavio i jednu mini-izložbu. U pitanju su dečji crteži avionskih bitaka koje je otkrio u jednom napuštenom podrumu u Pragu.
     – Volim da lutam starim delovima grada. U tim šetnjama često nailazim na interesantne stvari. Ovi crteži su me fascinirali svojom dinamikom i energijom. U pregršti detalja počeo sam da nazirem male, izdvojene kompozicije. Voleo bih da nekako dam život ovim crtežima i da ih u skorijoj budućnosti animiram – objasnio je Tomić.
     Galerija „Elektrika” je još jednom bila mesto kreativnog susreta ljudi s različitih meridijana. Svojim programima ovaj prostor neretko privlači publiku iz drugih gradova. Interesantno je da su posetioci galerije uglavnom i sami umetnici, što pokazuje koliko je ona značajna za strujanje ideja i širenje podsticaja za stvaranje.

     V. P.

     [Objavljeno: Pančevac, Broj 4269 , Pančevo 31.10.2008.godine]

povratak na vrh

    STRIP: MONTENEGRINI
03.11.2008.
Autor: Simon Vučković
    IZAŠAO SPEKTAKULARNI SPIDER-MAN #14!
01.11.2008.
Press: Bookglobe

     IZAŠAO JE SPEKTAKULARNI SPIDER-MAN, broj 14!

     Nakon što je prošli broj bio dosta drugačiji, tj. prepun super postera, evo nas opet s uobičajenim sadržajem. U ovom nam broju u goste dolazi - Opaka šestorka s kojom ćemo se družiti u ovom i idućem 15. broju, a oni će našem dragom Spideyju napraviti puno problema. Hoće li ih uspjeti prebroditi, vidjet ćemo u sljedećem broju. Naravno da je i ovaj broj posvećen glavnim gostima zlikovcima, kako kroz strip, tako i kroz mozgalice, postere i bogate dosjee. A sad brzo na kioske po novi SPSM!

     DAR U OVOM BROJU:
     Kako vam nikada nije dovoljno stripova omiljenih Marvelovih superjunaka, odlučili smo vas i ovaj put poslušati. Dakle, kako smo povećali cijenu, tako od ovog broja povećavamo i broj stranica na obostrano zadovoljstvo. Odsad pa nadalje tijekom godine u svakom drugom broju trebali biste dobivati Mini Marvels, mini strip dodatak na 16 A5 stranica. Ovo je vrlo duhovit strip namijenjen svim generacijama koji crta Chris Giarrusso. Uživajte!

     U IDUĆEM BROJU: Super Spidey Megakalendar za 2009. godinu!

povratak na vrh

     NEORAMA DOS QUADRINHOS: 5 NAJBOLJIH
01.11.2008.
Uređuje: Marko Ajdarić

Esad Ribić i Adi Granov, gosti na
Dublin City Comic Con

www.dublincitycomiccon.com/

Politika intervijujisala Alejandro Jodorowskog
www.politika.rs/rubrike/Kulturni-dodatak/Bio-sam-...

Beograd: Sastanak sa Gallienom Ferri
na Sajmu Knjiga
www.pressonline.rs/page/stories/sr.html?id=...

Albumi koji su izabrani za takmičenje za nagrade
Alph Art na Angoulême 2009

www.bdangouleme.com/37-selection-...

Damir Žitko, novi hrvat kod Delcourt-a
forum.superpouvoir.com/showthread.php?...
(mali urednički dodatak na vest... u pozadini sajta se nalazi reklama za strip album Mirka Čolaka!!! tako da na sajtu možete videti i par strana stripa iz njega - zmcomics)

Neorama dos Quadrinhos, kao i Strip Vesti, su besplatne. Svake nedelje, preko 300 izabranih novosti o devetoj umetnosti. Samo trebaš da popuniš subscribe na našem sajtu:
www.neorama.com.br/

povratak na vrh