STRIP VESTI
Broj:
372
23.06.2006. Godina VIII

prošli broj - arhiva - sledeći broj


SADRŽAJ

  1. "XEROX" CREATURES - Saša Martinović
  2. DANGUBE U BUNKERU - Mladen Oljača
  3. MANGADROM - Anica Tucakov
  4. MAKS DEBRIS U POLITIKINOM ZABAVNIKU - Strip vesti
  5. VIDI, MALI LJUDI! - D.M.
  6. SAŠA KERKOŠ: FIMIPIDIPI - Stripburger
  7. KONAN OD SIMERIJE - V. Fumeti
  8. JUŽNJAČKA UTEHA No 264. - Marko Stojanović
  9. KVINTALOVA TJEDNA KARTICA (323) - Darko Macan
  10. Q STRIP - Strip Vesti
  11. INTERNET STRIPOVI - Strip Vesti
  12. ŠTAMPA - štampa
  13. VESTI IZ SVETA - Strip Vesti
    -MARKO AJDARIĆ NEWS
  14. POZIVI NA SARADNJU - mail
  15. PISMA ČITALACA - mail
  16. LINKOVI - Strip Vesti


Svi prilozi su vlasništvo autora. U slučaju da želite da ih na bilo koji način eksploatišete, molimo Vas da se obratite autorima priloga, koji su potpisani (uz potpis će uvek ići i email adresa putem koje možete kontaktirati autora), u slučaju da nisu potpisane možete ih slobodno koristiti jer su to neautorizovane vesti ovog servisa, STRIP VESTI.

Sajt na kom ćete uvek moći da pročitate stare brojeve STRIP VESTI i još neke druge sadržaje vezane za strip je na sledećoj adresi:
www.zmcomics.co.yu

stripvesti.50webs.com



UVODNIK...


Opet kasnimo, ali ovog puta sam sebi dao slobodno veče, jer nije bilo ničeg hitnog, pa sam mogao ovog jutra napokon da ubacim sve priloge i očistim folder za idući broj...:)

Trudiću se da se to više ne ponavlja. Potrudiću se i da u sledećih par nedelja napokon redizajniram stranicu i da krenu već jednom te, davno obećane, sličice. Takođe više ne bi trebalo da bude problema sa "nestajanjem" sajta. Rešeno je pitanje hostinga tako što je uzet manji prostor na adresi zmcomics.co.yu gde će praktično fizički biti samo najnoviji broj SVesti, dok će kompletan sadržaj biti na stripvesti.50webs.com. No, to ne treba da brine nikoga ko je davao linkove svojih stranica (autori, stripovi, grupe..itd.) jer su stranice relinkovane (uz asistenciju Predraga Ikonića) tako da posetioci neće primetiti da stranica dolazi sa 50webs-a, i te adrese treba i dalje da držite kao važeće jer će se kad-tad te stranice i fizički vratiti na zmcomics.co.yu. Malo gnjavim objašnjavajući, većinu te tehničke stvari ne interesuju ili ih ne razumeju, ali je uvodnik jedino mesto gde mogu obavestiti o "promenama" one kojima je ta informacija potrebna.

Dakle, sada prekidam sa tehnikalijama i dajem prednost prilozima...:)


S poštovanjem,

Zlatko Milenković

sadržaj

1.

"XEROX" CREATURES

Saša Martinović



Izložba i promocija strip albuma

Miro Nemeth
"Xerox" creatures


Galerija Modulor
otvorenje 27. 6. 2006.
u 19 sati

Centar za kulturu Trešnjevka
Park Stara Trešnjevka 1

Zagreb


sadržaj

2.

DANGUBE U BUNKERU

Mladen Oljača



29. juna (sledeći četvrtak) u 20.00h u Bunker-u. Organizuje se izložba povodom godišnjice "Danguba", autor Stups,u Građanskom list.

''Dangube''
su, inače, njegov strip serijal kaiševa sa aktuelno političkom tematikom koji redovno ide u novosadskom "Građanskom listu"


sadržaj

3.

MANGADROM

Anica Tucakov



Poziv na učešće u manifestaciji MANGADROM
BELEF 06

Beogradski letnji festival ove godine organizuje četvorodnevnu manifestaciju MANGADROM, posvećenu fenomenu mangi i anime filmova. Program obuhvata predavanja, radionice, gostovanja autora mangi, bazar stripova, izložbu radova eminentnih japanskih autora i izložbu radova domaćih autora, odnosno tabli stripova inspirisanih mangama. Manifestacija će biti održana od 27. do 30. jula.

Pozivamo sve zainteresovane da podnesu predloge za izložbu domaćih manga ostvarenja.

Autori projekta: Mihalo Ršumović i Vladimir Vesović
Direktor BELEF Centra: Milena Stojićević
Selektor vizuelnog programa: Anica Tucakov
Producenti vizuelnog programa: Mirjana Stojadinović i Saša Nenadović

Predlozi radova se primaju do 15. jula, kada će kustos izložbe domaćih manga ostvarenja, Vladimir Vesović, odabrati radove za izložbu u Domu Omladine.

Radove slati na adresu:
BELEF Centar
Za MANGADROM
Ilije Garašanina 24
11 000 Beograd
Srbija

Kontakt: Mirjana Stojadinović
Tel: 32 38 341



sadržaj

4.

MAKS DEBRIS U POLITIKINOM ZABAVNIKU

Strip vesti



Strip serijal Maks Debris počinje danas, 23.6.2006. svoj život u Politkinom Zabavniku, epizodom Ispovest pravog krivotvoritelja, nacrtan od strane Tonija Radeva, a po scenariju Đorđa Milosavljevića i Marka Stojanovića. Nastavci, kako čujemo, slede...


sadržaj

5.

VIDI, MALI LJUDI !

D.M.


Slika i prilika


VIDI, MALI LJUDI!

Ono što se u medijima definiše kao postojanje dveju Srbija, strip autor Vladimir Nedeljković u samom uvodu strip izdanja „Tesla, Pančevo i druge priče” predstavio je mnogo jednostavnije. U Novom Sadu je nekada postojala Ulica DŽona Lenona, koja se pre toga zvala Ulica Blagoja Parovića.

Jedna strana zagovara ideju o „kul plejsu”, a druga ispoljava srpski inat. U naše vreme pobeđuje, naravno, koncept – Ulica Blagoja Parovića. Između ta dva pola odvija se nekoliko strip priča ovog pančevačkog autora. Tako, dok Cale, lik iz komšiluka, obilazi ovdašnje kafiće i traži svoje muzičke uzore u Kleptonu, Majlsu Dejvisu, DŽimiju Hendriksu i DŽonu Meklafinu, srpski folk pevač Ira Ojdanić (bre!) stiče „svemirsku” popularnost.

U knjizi je na nekoliko mesta ispoljena kritika društva. Kao u Domanovićevoj priči „Marko Kraljević po drugi put među Srbima”, Nedeljković Nikolu Teslu postavlja u vremeplov i vodi ga u Srbiju 1999. godine. Zgrožen prizorom, Tesla se brže-bolje „isključuje” iz takvog vremena i prostora. Kritiku nalazimo i u „Čoveku sa kockastom glavom”, koji je najpre kriminalac i pandur, pa zatvorenik i na kraju radnik u obezbeđenju JUL-a i DOS-a.

Oduševljenje rokenrolom, zagovaranje ideje o dekriminalizaciji marihuane i antimilitaristički stav otkrivaju u Nedeljkoviću starog hipika, zgroženog nad futurističkim spojem plastike i ljudi. Protiv institucija on „najglasnije” govori u priči „Mali ljudi”, gde su iz dečje perspektive, uz podsmeh, sagledani predstavnici crkve, razni činovnici, funkcioneri itd.

Iako trenutno živi u Novom Sadu, Vladimir Nedeljković je neraskidivo vezan za Pančevo, što se može videti i po izboru radova uvrštenih u ovu publikaciju. Neki od njih nastali su u sklopu strip radionice „Kuhinja”. Pre dve godine priredio je knjigu „Helikopter na glavi – Istorija pančevačkog rokenrola”, a svojim najnovijim radom vratio se Pančevu na nešto drugačiji način.

Knjigu „Tesla, Pančevo i druge priče” objavio je „Dirty edition” novosadskog Studentskog kulturnog centra. Reč je o jednom od retkih, domaćih, odlično opremljenih andergraund izdanja, pošto se slične publikacije obično štampaju u vidu fanzina. Prema rečima Jovana Gvera, urednika ove edicije, Nedeljkovićevo delo je samo jedno od planiranih izdanja ovakve žanrovske orijentacije.

D. M.



Objavljeno: Pančevac, Pančevo, 02.06.2006.godine


sadržaj

6.

SAŠA KERKOŠ: FIMIPIDIPI

Stripburger



SAŠA KERKOŠ: FIMIPIDIPI
urbana razstava + knjiga + NATEČAJ
www.ljudmila.org/stripcore/fimipidipi, www.anadesetnica.org

29. junij - 1. julij 2006, Ana Desetnica,
Zvezda park, Ljubljana, 17.00 - 20.30

2. julij 2006, Ana Desetnica,
Argentinski park, Ljubljana, 16.30 - 20.30

KNJIGA: Fimipidipi in pot do srca je kratka zgodba o stvoru, ki živi v škatli na strehi mesta, čisto blizu slehernega od nas. Potrka na vrata vsakomur, ki potrebuje in željno pričakuje ljubezen ... Je zgodba o tem, kako Fimipidipiju nikakor ne uspe dostaviti srca dečku, ki živi na vrhu majhnega bloka. Trdno se odloči, da bo dal vse od sebe, da mu to uspe. V nerodnosti razbije dečkov srček v nešteto koščkov, a se spomni novih rešitev. Tako se zapleta in srečno razplete preprosta, ljubka zgodba o domišljijskem bitju, raznašalcu ljubezni. Namenjena je vsem tistim, ki spijo in ne slišijo trkanja na vrata, pred katerimi že dolgo čaka Ljubezen, tistim, ki morajo samo odpreti oči in dovoliti, da Fimipidipi vstopi, primerna pa je tudi za najmlajše bralce. Fimipidi je posebna izdaja revije Stripburger, ki je izšla v novi zbirki Minimundus, namenjeni predvsem mlajšim bralcem.

RAZSTAVA: Fimipidipijeva zgodba se iz dvodimenzionalne knjižne oblike prelevi v dodatno, tretjo dimenzijo, ko v času festivala Ana Desetnica postane interaktivna s sprehajalci našega mesta. Fimipidipijeva pot do srca postane sestavljanka, ki od vas pričakuje, da jo sestavljate ter znotraj festivala Ana Desetnica soustvarja igrišče za mlade in še mlajše.

NATEČAJ: Obenem Fimipidipi poziva ‘male velike', da se priključite njegovi zgodbi in kreativno sodelujete. V obliki kratkega stripa prispevajte nadaljevanje zgodbe po tem, ko Fimipidipiju uspe predati srce v prave roke. Izbrana dela bodo objavljena bodisi v reviji NG Junior, bodisi na spletni strani Stripburgerja, vsi sodelujoči pa boste prejeli Fimipidipijeve nagrade. Kaj: strip, Kdo: nepolnoletni, Rok: do 31. julija 2006, Kam: Stripburger/Forum Ljubljana, Metelkova 6, 1000 Ljubljana (s pripisom: za Fimipidipija), info: core@mail.ljudmila.org, 01 2319622.

O AVTORICI
: Saša Kerkoš , rojena 1977 , je diplomirala iz vizualnih komunikacij na ljubljanski ALU , se izobraževala na Academy of Industrial design and Arts v Helsinkih in Akademiji likovnih umjetnosti v Zagrebu. Je oblikovalka, ilustratorka, grafik, strip avtorica in mentorica različnih delavnic. Za svoje delo je prejela več nagrad : Prešernovo nagrado 2003 (za oblikovalski dosežek v Caroussel du Louvre, Pariz 2002), Break 21 festival 2000 (izbor za STRIP), Magdalena 2001 (prva nagrada za najboljše poslovno darilo), Izbor za Spominek mesta Ljubljana in protokolarno darilo 2002, Svetovni bienale male grafike 2003, Francija – Honorable mention, Magdalena 2004 - Specialna pohvala za Banner DELO, Magdalena 2005 – Finalist na področju internetnih iger. Samostojno in skupinsko je razstavljala doma in v tujini (Akademija likovnih umetnosti, Budimpešta; Design Museum, Helsinki; KUD France Prešeren, Ljubljana; INTO Galleria, Helsinki; Vilnius, Lithuania; Likovni salon, Celje; Magdalena Festival, Maribor; strip festival Raptus, Norveška; Salao Lisboa, Portugalska; SPX, Stockholm; Caroussel Du Louvre, Pariz; Voipaala Art Center, Saksmaki, Finska; Moderna galerija Rotovž, Maribor).

Projekt sta podprla Ministrstvo za kulturo RS in MOL – Oddelek za kulturo
Produkcija Strip Core / Forum Ljubljana. V sodelovanju z Gledališčem Ane Monro.

Vizualni material za novinarje je na voljo na
http://www.ljudmila.org/stripcore/fimipidipi/press/.
Recentzentske izvode lahko naročite po mejlu na core@mail.ljudmila.org


sadržaj

7.

KONAN OD SIMERIJA

V. Fumeti



KONAN OD SIMERIJE

Uz pojavu knjige Hronike: Konan, Kula od slonovače, Beli put, 2005.

Ako se prisetimo da je Konan prvi put na srpskohrvatskom govornom području objavljen u 16. avgusta 1977. godine u Stripoteci, pokazaće se da je aktuelna pojava knjige s dugim naslovom Hronike, Konan, knjiga 1, Kula slonova i druge priče, kolekcije od prvih osam premijernih epizoda slavnog Marvelovog stripa, svojevrsno obeležavanje tri decenije druženja naše publike sa slavnim herojem. Naime, od prve pojave, u epizodi Tigar ubica, tandema Bjusema-Tomas, Konan je osvojio srca ovdašnjih ljubitelja stripova, pa se «selio» iz Stripoteke u Spunk novosti (dnevna Bjusemina verzija), u mali i veliki Marvel i druga «konanovska» izdanja Marketprinta, kratko vreme i Maverika a posle raspada Jugoslavije, u Slobodnu Dalmaciju iz Splita. Ovdašnju slavu stripa o neustrašivom varvarinu, čiji je lik izmislio ekscentrični i nesretni Robert E. Hauard u vreme američke depresije, a stripovski oživele Marvelove scenariste Roj Tomas, Flejšer i drugi, uz crtačke varijante Bjuseme, Vindzor-Smita, De Zunige, Čena, Nebresa, Alkale, Redonda, Markosa, Kejna ... podupro je uspeh čuvenog Milijusovog filma, da bi se u obratnoj vezi, potom kolo Konanove popularnosti širilo sezonama. Odluka mladog i kvalitetnog stripskog izdavača Belog puta, da našim čitaocima prezentira «najranijeg» Konana u stripu, kao i očevidni uspeh poduhvata, potvrđuju da je i pored izvesnog odustva sa ovdašnje čitalačke scene (od aprila 2002.) ovaj strip junak i dalje voljen.

Kako to tumačiti?

Pravi odgovor je nemoguće dati, osim ako ga na zamaskiramo činjenicom da je Marvelov strip izuzetno kvalitetan, da su ga pisali i pišu odnosno crtali i crtaju najveći majstori žanra. Ali možda dublji odgovor nudi upravo sam egzotični žanr mača i čarolije, odnosno Konanov jednostavni lik velikog, usamljenog ratnika, koji živi i bori se odnosno pobeđuje u surovom predistorijskom svetu hibornijanskog doba, u kojem su nasilje i otimačina (jedini mogući) način opšteg života. I sve to u prostoru šire shvaćenog Bliskog istoka, u kojem su pet hiljada godina pre «naše» istorije postojala slavna carstva i surovi, beskrupulozni despoti. Imenujući te zemlje, sa uočljivim osloncem na docniju istoriju i geografiju, ali najviše sa osloncem na prirodu ljudske vrste koja se nije bitno izmenila, Rob Hauard, a mnogo godina docnije scenaristi i crtači koji su pošli od njegovih priča, uvode u surove pustolovine Konanovog postojanja, čarobnjake i vračeve, goleme divlje zveri, fantastična, natprirodna bića, dovodeći svoju fantaziju u samu blizinu bajke, ali je vazda čuvajući u okvirima žanra pustolovnog pseudoistorijskog (hroničarskog) romana.

Na 164 kolorne stranice i izuzetne kvalitetnom papiru, sa dobrim prevodom, Beli put nudi ovdašnjem čitaocu u prvoj knjizi Konanovih Hronika začetnih osam epizoda iz 1970-1971. godine, dok se sam strip-mit tek uobličavao, pomalo nesigurno i tim interesantnije, iz posteriorne pozicije sadašnjeg čitanja. Naime, koordinate konteksta samog stripa i Konanovog mitskog lika, ovde se oblikuju, u pričama koje zadaju parametre, ali ih nikad ne premašuju, sputane okvirima surovog korektiva američkog tržišta i njegovih ekonomsko-žanrovskih zakona kojima je (vazda) morala da se prilagođava fantazija Stena Lija i njegovih prijatelja i nameštenika.

O svemu tome u iskrenom i uzbudljivom memoarskom pogovoru ove kolekcije govori scenarista Roj Romas, otkrivajući nam porođajne muke nastanka serijala o Konanu Simerijancu, vlastita polazišta u kupovini prava za lik, građenju prvih osam epizoda, o njihovoj recepciji, njegovim i Lijevim dilemama itd.

Ukratko: prva od knjiga o Konanu je izvanredno izdanje kojem je skoro nemoguće naći manu i koje nas uvodi u magiju priča o čoveku koji će posle smrti roditelja krenuti od nule simerijanskog seoceta i posle stotina bitaka postati kralj, u dobu koje nastaje posle propasti Atlantide i traje do slave i moći Akvilonije, zemlje o kojoj sem iz hronike o Konanu ne znamo ništa te možemo pustiti na volju mašti tvoraca Konana i nas samih.

V. Fumeti


Objavljeno u dvonedeljniku Bestseler broj 5 ., 05.05. u izdanju Narodne knjige.



sadržaj

8.

JUŽNJAČKA UTEHA No 264.

Marko Stojanović
misto83@ptt.yu


APSOLUTNIH STO (82): EL AZAR

ZRNO PESKA U SOPSTVENOM PEŠČANOM SATU (2)

El Azar: Istina i laž podjednako služe
čoveku. One su otac i majka čovekove
sreće. Sad kad znamo istinu – nismo ništa
srećniji.

BUNAR, Dejan Nenadov

Sa likovne strane, to jedno neverovatno zrelo delo, dragocena studija crtačkog dozrevanja pre nego li sazrevanja – već je Nenadovljeva prva realizovana priča u serijalu El Azar, Smrt u Vavilonu, bila tehnički besprekorna, čega je očigledno bio svestan i žiri zajedničkog konkursa Vidika i Ju Stripa 1985., koji mu je i dodelio prvu nagradu. Smrt u Vavilonu svedočila je o evoluciji Nenadovljevog stila, o rastućoj potrebi za odmakom od sitnog veza njegove dotadašnje crtačke karijere, te predstavljala jasan iskorak iz bogate šrafure u crtežu ka hrabrim belinama – za koje je, kako lično verujem, tek u ovom stripu potpuno shvatio koliko zaista nadopunjuju njegov crtež. S druge strane, i sama montaža koja je do tada znala ponekad da bude (iako uvek zanatski utemeljena) nedovoljno osmišljena, približava kadar kao takav klasičnoj ilustraciji u njenim najpozitivnijim implikacijama te tako postiže jedan novi nivo elaboriranosti i svrsishodnosti. Smrt u Vavilonu je takođe je pokazivala prvi zreli pokušaj sinteze Nenadovljevih crtačkih uzora, klasičnih i bezvremenih velikana poput Džona Buseme i Harolda Fostera sa modernim i eksperimentima sklonim Mebijusom i Enkijem Bilalom. Već je ova epizoda označila pravac kojim će, kroz nekoliko što sitnih što krupnih koraka, crtež Dejana Nenadova približiti tački u kojoj će svaki prigovor njegovom crtežu posatati tek poslovično traženje dlake u jajetu.

Same epizode El Azara, nastale od kraja 1984. pa do avgusta 1986. (na kraju svake epizode jasno je naznačen period u kome je nastajala), retko su svedočanstvo o grafičkom sazrevanje jednog od najtalentovanijih (ako ne i najtalentovanijeg!) crtača svoje generacije, koje se može praktično i neosporno pratiti sa table na tablu. Vrhunac u izgrađenosti crteža i njegovoj ispoliranosti te crtački najupečatljivija epizoda, Bunar, takođe označava i novu prekretnicu, nakon koje Nenadov (shodno svom prezimenu) sasvim nenadano ponovo drastično menja pravac razvoja svog crteža: već sledeću epizodu, Na poljima đavolje trave, krasi razigraniji i mnogo svedeniji crtež, gde ponekad dobijamo utisak da je autor tuširao skice, a ne gotove olovke... No Nenadov ne bi bio takav velikan crteža da čak i ovaj diskutabilan potez nije okrenuo u svoju korist, za potrebe ove priče stvorivši potpuno nov ekspresionistički stil koji sasvim odgovara njenom grozničavom i deriličnom tonu. Čitanjem El Azara ne može se, dakle, prenebegnuti utisak večite promene od epizode do epizode, ali neke odrednice ipak ostaju nepromenjene. U pitanju je, prevashodno, jedan nesvakidašnji osećaj raskoši i bogatstva crteža, kao i osećaj duboke proživljenosti i emotivne vezanosti za baš svaki, pa i najmanji delić stripa i element njegove izražajnosti...

(Nastaviće se)


Na adresi www.upps.org.yumomci iz UUPS-a, jednog veoma posebnog udruženja ljubitelja stripa, napravili su jedan veoma interesantan i kvalitetan sajt sa gomilom najraznovrsnijih podataka, leksikona i svojim sopstvenim, veoma živahnim forumom. Posetite ga i vidite šta se sve dešava u srpskom i svetskom stripu na dnevnoj bazi,i prodiskutujte o tome sa finim ljudima UPPS-a...



sadržaj

9.

KVINTALOVA TJEDNA KARTICA (323)

Darko Macan
darko.macan@zg.htnet.hr



RANI DANI (5): RAZMAZAN

Kad kažem kako "nisam dovoljno precrtavao" onda to može zvučati kao elegantno preseravanje: eto ja, znate, baš nisam; svi drugi da, ali ja, ja ne. No, ja ozbiljno mislim kako mi je to mana (vidio sam koliko je Milan, recimo, stvari naučio proučavajući Arnoa pa Bollanda pa Otomoa pa ... vidim kako Bob uči, vidim što Tonči sve zna zato što Popea nosi u ruksaku i gricka ga za marendu). A u toj mani je sklupčana i moja osnovna mana: lijen sam.

To sad opet, je li, zvuči kao preseravanje? Kao da žicam da mi se kaže "ama nisi, brate, lijen - pogledaj koliko si toga u životu napravio"? Međutim, istina je. Znate onu Džukinu kultnu rečenicu iz razgovora u Q-u - "Volim kad mi ide!" - koja nije samo jedna od velikih istina čovječanstva već bih je mogao i na majicu odštampati umjesto što pišem kolumne? Volim kad mi ide, pa to ti je; volim kad sve ispadne dobro od prve, kad ne treba korekcija. Ne volim se mučiti.

A bez muke nema nauke. Sjećam se kako sam jednom pokušao precrtati neki kadar iz Tintina - nešto jednostavno, Tintin hoda kroz šumu nizbrdo, koliko da uhvatim pokret - i kako me ljutilo što vidim da je jednostavno, a meni jednostavno nije. U tom je trenutku trebalo sjesti i crtati taj žeženi kadar dok ga se ne razbije, ali ja sam odustao. Nisam se htio mučiti, htio sam crtati stripove.

Crtati stripove je, za mene, značilo šibati kroz stranice: uzeti tabak papira, po njemu izvući pasice širine ravnala (opet da bude lakše i da se ništa ne mjeri) i onda pričati priče: prvi kadar pa drugi kadar pa treći kadar, bez nekog naročitog plana, kuda me priča odvede. I dan danas, ako me pitate, to mi je najdraži način rada. Ne volim pisati sinopsise ni objašnjavati urednicima o čemu će se o stripu raditi jer to ni sâm ne znam. Jedino znam kako želim raditi strip i kako vjerujem da će dobro ispasti jer je oduvijek ispadalo dobro.

Takav pristup, međutim, ima dva problema. Prvo, kad čovjek ne planira dogodi mu se da ponavlja motive (usporediti Grendele, Knjige lažu i Soldiera X) što je mogao izbjeći da se samo zapitao kamo ide, a drugo, takav razmaženi pristup nije baš najzdraviji očekujete li da vas netko za učinjeno i plati.

No, kad sam bio mali, jesu. Ja sam crtao, ljudi su me plaćali.

(Nastavlja se...)


sadržaj

10.

Q STRIP

Strip Vesti



Na blogu Q STRIP Darka Macana ima puuuno vesti i zanimljivosti a Strip vesti vam uvek prenesu jednu kao malu drašQalicu:

Novi slovenski strip. Izgleda zanimljivo. Detalji su vam ovdje (na slovenskom), a skraćena verzija (na hrvatskom) ovdje . (td)



Osim toga, na Q Strip-u ste protekle nedelje mogli pročitati sledeće priloge:
  • i naravno [dnevniQ] Pregled vijesti za svaki dan 17.06.-23.06.


    Kompletne priloge možete pročitati na sledećoj adresi:
    http://qstrip.blog.hr/



sadržaj

11.

INTERNET STRIPOVI

Strip Vesti



Ovo rubrika je redovna, pozicionirana na ovom mestu u SVestima, nije u samom vrhu jer na sajtu već stoje, u samom vrhu na udarnom mestu, linkovi ka svim domaćim internet stripovima koji redovno izlaze. Ostali stripovi, koji ne zadovoljavaju ove kriterijume - dakle nisu na nekom od domaćih jezika ili ne izlaze redovno - će ipak imati svoje mesto u ovoj rubrici.
Dakle zasucite rukave i poradite na dopunjavanju ove rubrike tako što ćete pokretati nove internet stripove. Svaki novi strip na spisku će, onog petka kada bude dodat, imati oznaku NOVO!
Redosled je po abecednom redu:

STRIPOVI KOJI REDOVNO IZLAZE:

-A STAR IS UNBORN (UnBornStar)
unbornstar.blog.hr/

-BLIC STRIP (Marko Somborac)
www.blic.co.yu/strip/

-BUZZ & FZ (Gudvin)
www.screaming-planet.com/comics.php?area_id=

-ČAROBNJACI (Niko Barun)
www.tportal.hr/stripovi/carobnjaci

-KUĆA STRAHA (Jurica)
www.kajgod.co.nr/

-MALI MEUR (Vladislav Gajski)
www.plastelin.com/index.php?option=com_content&...

-MARTINA MJESEC (Macan - Sudžuka)
www.stripovi.com/martinamjesec.asp

-MISTER MAČAK (Macan - Bob)
www.stripovi.com/mistermacak.asp

-NETOVCI (Niko Barun)
www.t.ht.hr/netuskoli/5-5.html

-OVERKLOKING (Dubravko Mataković)
iskon.hr/webcafe/matakovic/

-SERGEJ (Darko Macan)
www.zmcomics.co.yu/sergej

-SIVI GRAD (Rico)
www.stripovi.com/sivigrad.asp

-SOB SA SOBOM (Sonjecka)
www.stripovi.com/SobSaSobom.asp

-STRIP "DAN"-a (Simon Vučković - Mirko Zulić)
www.dan.cg.yu/stripovi.php

-SvRBI iU SVEMIRU (Milivoj Kostić)
vigled.sky.prohosting.com/

ŠTEFICA Jambriščak, prijateljica noći koja je previše znala" (Nik Titanik)
www.niktitanik.com

STRIP ČASOPISI ZA DOWNLOAD

-ZONA 9 (Udruženje strip autora Crne Gore)
www.zona9-stripmagazin.users.cg.yu

STRIPOVI KOJI SE REDOVNO DISTRIBUIRAJU E-MAIL-om

-SAMONIKLI KOROV STRIP (Franja Straka)
prijaviti se na email adresu: fstraka@eunet.yu

STRIPOVI SA ZAOKRUŽENOM PRIČOM

-Bilo jednom u Makarskoj (Dalibor Brdar)
www.stripovi.com/makarska.asp

-Zagor & Chico u Paklu Droge (Saša - Venes)
www.najbolje.com/zagor/

-Stripovi... (Dunja Janković)
deenes.ffzg.hr/~tdujmovi/strip.htm

STRIPOVI DOMAĆIH AUTORA NA STRANOM JEZIKU

-ACTION TRIP COMICS (Jojić - Grabović - Solanović)
www.actiontrip.com/index/comics.phtml

-JOHN'S PARADISE (Alić/Gelemanović)
www.johnsparadise.com

-Mc DUFFIES (Srđan Aćimović)
mcduffies.keenspace.com

-LITTLE WHITE KNIGHT (Srđan Aćimović)
www.graphicsmash.com/series.php?name=littlewhiteknight&view=current

-LEGOSTAR GALACTICA (D. M. Jeftinija)
legostargalactica.keenspace.com/

STRIPOVI KOJI VIŠE NE OBNAVLJAJU SVOJE STRANICE

-JOHN'S PARADISE (Saša - Venes)
www.crazytwo.com/novi/

-NEDELJNI STRIP (Oljača, Aćimović, Ikonić, Jovanović, Vučković)
members.lycos.co.uk/zmcomics/strip/strip.htm

-VILINTULJKOVA DRUŽINA (zmcomics)
www.zmcomics.co.yu/vilintuljak



sadržaj

12.

ŠTAMPA

štampa


Dušan Banjanin je obezbedio sledeće priloge:

GARFILDOV ROĐENDAN

Popularni stripski lik, mačak Garfild, danas slavi svoj 28 rođendan a zabava iznenađenja biće mu priređena i u Beogradu, u organizaciji distributreske kuće Tuck koja priprema sinhronizaciju na srpski drugog dela animiranog filma posvećenog "najluđem mačku na svetu". Zabava se organizuje u Američkom kutku (Svetozara Markovića 23-25), sa početkom u 19 sati, gde će biti predstavljen kratak istorijat ovog mačka, uz prisustvo glumaca koji pozajmljuju glasove Garfildu i njegovim animiranim partnerima. Inače, nastavak filmske priče koja će premijerno biti prikazana 28. jula u Domu sindikata, vodi Garfilda (Gordan Kičić), Odija i Džona (Nenad Stojimenović) u staru Englesku.

K. R.



Objavljeno: DANAS, Beograd, 22.06.2006.godine






OMAŽ KONCERT MITRU SUBOTIĆU SUBI

Omaž koncert novosadskom kompozitoru i producentu Mitru Subotiću Subi, pod nazivom "Cadeau - Poklon", biće održan danas u Studiju M Radio Novog Sada, povodom obeležavanja 20 godina od snimanja klavirskih kompozicija francuskog kontroverznog kompozitora Erika Satija (1866-1925) u tom studiju. Jedan od inicijatora i organizatora tog događaja novosadska pijanistkinja Branka Parlić najavila je za Portal SEECULT.org da će na tom koncertu izvesti integralno svih šest Gnosijena Satija i premijerno, skoro otkrivenu, sedmu Gnosijenu. Ona je prvu verziju klavirskih kompozicija Satija snimila sa Dianom Eberts, kao producentom, a ti snimci su se pojavili na ploči "Inities", u izdanju M Produkcije, davne 1988. Drugu verziju je producirao Subotić i svojim intervencijama kreirao, sada već kultnu kompoziciju "10 Ambijenata" na muziku Satija - "Thanx Mr Rorschach". Inače, 23. jun je dan rođenja Subotića, zatim Katie B umetnice iz Brazila, koja će takođe nastupiti, kao i Branke Parlić i Zorana Janjetova Janje, autora plakata i koncertnih programa. Posle nastupa Branke Parlić, u drugom delu koncerta, u holu Studija M, biće emitovani Subini rani radovi nastali od 80-ih do 90-ih godina, prema izboru Dragana Gojkovića Goje, koji je pre 20 godina prvi emitovao u svojoj radijskoj emisiji - za ono vreme sasvim novu i neobičnu Subotićevu muziku. Treći deo koncerta pripada gostima iz Brazila, Katie B Trio, koji čine Katia Bronstein, Marcos Cunha i Gustavo Corsi. Katia B, umetnica iz Rio de Žaneira, sarađivala je sa Subom, između ostalog i na njegovom čuvenom CD-u "Sao Paolo Confessions". Katia B Trio, ekskluzivno i prvi put nastupa u Srbiji, a pored koncerta u Novom Sadu, nastupiće i 25. juna u Zrenjaninu i dan kasnije u Kikindi.

SEECULT.org


sadržaj

13.

VESTI IZ SVETA

Strip Vesti



-MARKO AJDARIĆ NEWS - Neorama dos Quadrinhos

Aleksa Gajić - dobija najveću ocenu za Le Fléau des Dieux 6.
www.coinbd.com/view_album.php?num_bd=5772

Goran Josić opet u Delcourt-u!
www.editions-delcourt.fr/album.php?id=1458

Wostok u Italiji - Na izložbi inguineMAH!gazine-a o Mafiji koja se otvorila ove nedelje u Bolonji nalaze se i radovi našeg Wostoka.
inguinemahgazine.blogspot.com...

Esad Ribic sa Michael Avon Oeming -
U septembru, Image Comics izdaje THE CROSS BRONX #1
www.comicscontinuum.com/stories/0606/20/

Zograf i Lavrič u Grčkoj
mesokosmos.blogspot.com/2006/05/blog-post_28.html

Zezelj u Brazilu -
Tek ove nedelje su naše kolege od Universo HQ dali vest da će Žeželj da crta Desolation Jones, u saradnju sa Warren Ellis-om. Na sreću čitalica Universo HQ, koji pise o tome je Sérgio Codespoti, za nas račun, webwriter koji najviše zna o amerikim stripovima u Brazilu. Kaže Codespoti da će Žeželjcrtati Desolation Jones zbog kvaliteta svog realističkog crteža.
www.universohq.com/quadrinhos/2006/n22062006_10.cfm

Sudžuka. Kordej i Pilipovic u Španiji -
Mada još ništane javljaju na u oficijalnoj stranici, Glenata iz Španije (Koji je već izdao Moby Dick crtana od Željka Paheka sa J-P).Pécau, javlja za ovaj mesec početak izdavanja serije L'Histoire Secrete u zemlju od tebeos. Nadamo se da ćemo imati dosta prilika da vama šaljemo dobre recenzije...

Enki Bilal i Leonid Pilipović
- U Francuskoj, početkom ovog meseca, Enki Bilal i Leonid Pilipović su bili među 10 albuma koji se najviše prodaju. Šteta da je tek sada stigao ovde (u Brazilu) 4. album od L'Histoire Secrete, za koji možemo da kažemo da Pilipovic crta 'strahovito' dobro, i vredi da se upozna što pre taj njegov novi rad!
blogobulles.blog.20minutes.fr/archive/2006/06/09/...

Boro Pavlović -El Nino 5
www.decitre.fr/livres/El-Nino-Tome-5-Le-Paria-des-Celebes

Smuđa u Francuskoj
Pokazuje 20 strana svog novog albuma u festival u Cherbourg
www.bandedessinee.info/article.php3?id_article=230
i ima Novi portfolio
www.toutenbd.com/article.php3?id_article=1550

Zoran Janjetov ima novu bijorafiju u Comiclopedi-i.
www.lambiek.net/artists/j/janjetov_z.htm

Pomozi Lambiek da u pozna naše umetnike - Na listi umetnika kojima Comiclopedia hoće da izda biografije, su prisutni Petar Cvijović i Moma Marković. Moli se da ko može da im pomogne, da šalje podatke.
www.lambiek.net/comics/help.htm

Enki Bilal, najprodavaniji u Francuskoj već 5 nedelje
www.bdzoom.com/index.cfm?page=display&class=...

Najnoviji poster od Enki Bilal
www.bdnet.com/903733AF/alb.htm

Enki Bilal crta Roba
(posle njegove smrti)
www.bdesenhada.com/modules/news/...

Interviju Mirko Ilić
http://www.ladjevic.com/blog/?cat=4

Strapazin 83 - Najbolji nezavisni magazin stripa na nemačkom jeziku (koji se izdaje u Švajcarskoj) stigao je do svog 83. broja.
www.strapazin.ch/magazin/heft83/inhalt83.html

F'Murr u Afganistanu
www.bdselection.com/php/chroniquebd-8623...

Oficijelna stranica od 100 godina od Hergé, u 2007-oj
www.tintin.com/007/

'Vraća se' Jack Kirby
www.fortwayne.com/mld/newssentinel/living/14824136.htm

Harvey Awards 2006. - lista
www.harveyawards.org/awards_2006nom...

Tom Spurgeon priča online istoriju Fantagraphics-a
comicbookbin.com/fantagraphicsbooks002.html

Figurice koje će biti u San Diego Comic Con
toynewsi.com/search.php?q=2006+san+diego+comic+con

Sturmtruppen u 3D
guide.supereva.com/cartoni_animati/...

Slike sa 1 Enquadrando, Encontro sobre Quadrinhos em Sao Paulo, sastanka koji je Marko Ajdarić organizovao.
www.neorama.com.br/q_enquadrando.htm


sadržaj

14.

POZIVI NA SARADNJU

Mail



Marko Ajdarić nam je prosledio sledeće pozive:


2ndbiennale of new figurative authors – new artist

Sectors:
Painting
Sculpture
Engraving
Mosaic
Manufactures
Photograph
Video art
Comics

Subject:
Hydra


Place and time 24 ayg until 10 sept 2006 in the Hydra
Dates of Deposit of files of candidatures until 15 July 2006
Ages until 40 years

Information
Municipality Hydra - ADEPY
22980-52955
info@mikranisia.gr
0030 210-33 19 814


PROCLAMATION OF COMPETITION

In August-September 2006 the city of Hydra will receive the 2nd biennale of new figurative authors.

In the name of particular biennale the city of Hydra calls the new authors to participate and to contribute with their work in the concretization of this program.

The quality of distinguished artists will be also the value of biennale

Invitation of INTEREST of ATTENDANCE

The city of Hydra announces the 2nd BIENNALE of New Figurative Authors.

The Hydra a island of Painting glorified and it was glorified as long as few arts in the Hydra, it organizes the 2nd BIENNALE of new figurative authors aiming at the appointment of new artists and the presentation of their work.

For year 2006 the organizers will present the new talented artists in the public of Hydra.

Subject of attendance for all the artists they is ‘ Hydra.

It can they participate with whoever form and creation wishes the each new artist.

Deadline of submission of participate until 15 July 2006

The each artist should send photographs from 4-6 his work on the subject the Hydra at the latest until 15 July 2006.

The artists they should it is be until 40 years.

All the attendances will be judged by Committee of valorize Greeks and foreigner Figurative Authors and the new figurative authors will present their work in Rooms of Art in the City of Hydra.

At the duration of choice will not be granted other rewards first second etc will become choice of better authors (up to 10 authors per category) globally and no per work.

Process of submission and new artists.

1. All the participating new authors owe their File of attendance to the Committee of Evaluation with the following elements.

A. Photographs of (dimensions at least 12X15 cm from 4-6 their work on the subject the HYDRA and from three photographs the each work.

(P.h.One artist wishes to send photographs from 4 works. Then he should send 3 photographs of each work x4 .Total 12 photographs. Dimensions at least 12x15cm.)

V. Elements and CV of new author. The CV should not exceed the 100 words in the Greek.

G. Application of new artist for his attendance in the process and certification where it is reported inter others that his particular work they is his own creation, they bring his signature and have not been exposed other time in proportional competition. (Script 1, application of Attendance is been disposed by the Committee of organization in the offices of Network in til and Fax ' ' 210-331999814 and email: apolpos@otenet.gr info@mikranisia.gr).

D. In case where the new author is Individual with Infirmity is marked this ' in the application of Attendance.

They will be excluded the further process all candidate authors do not apply in the file of their candidature paragraph 1. (Total of photographs, dimensions of photographs, pages biography etc)

2. The committee of Evaluation will call new creators that at her opinion correspond in the quality and the talent that asks, they bring their work in Athens for the final choice of work and artists. The transport and the insurance of work burden also exclusively the participating artist in no case the committee of evaluation the organizers.

3. The organizers will inform the new authors which will select they participate in the report they bring their work and him they expose in the Hydra the particular interval and it discusses with them for the further details that concerning the process of attendance and report of their work in the Hydra.

4. The organizers can ask from the new artists to clarify to supplement elements from the file of new artists wherever it needs.

5. The organizers maintaining the right of Projection of competition and participating in the M ME Also for the needs of creation of file will give all the new artists interview and illustrate moments that are related with the artist and their work. Still the organizers maintaining the right of choice of work to creation of list of work and album also and economic exploitation of particular list provided that they do not have it contributes economically the participating artists.

6. The new distinguished authors might if him they want they participate with their work and in other reports that will become in the Interior in the abroad on the subject the Hydra act in events where they will be supported by the organizers.

7. The Organizers maintaining the right of extension of - change of dates of deposit of papers applications but also report.

8. Information, Applications and printed material can supply itself interested in Til 210-3319814, with email in apolo@otenet.gr

Information’s'
Hellenic Network of Small Islands.
www.mikranisia.gr www.smallislands.gr
Eleftherios S Kechagjoglou 210-3319814, 6937659825
apolpos@otenet.gr info@mikranisia.gr.





OTVORENI KONKURS ZA IZLAGANJE U GALERIJI REMONT za 2007. godinu

Remont nezavisna umetnicka asocijacija raspisuje konkurs za:
1. Samostalne izlozbe
2. Autorske izlozbe
3. Jednodnevne prezentacije / projekcije / promocije / diskusije

Za konkurs je neophodno podneti:
1. Opis projekta koji bi se izlagao u galeriji Remont
2. Vizuelnu dokumentaciju (fotografije radova ili skice)
3. Radnu biografiju

Mole se umetnici da ne dostavljalju svoje portfolie vec konkretne projekte koje bi izlagali u galeriji Remont. Prijave koje ne budu imale pomenute tri stavke nece ulaziti u razmatranje. Dostavljeni materijal galerija nije u obavezi da vrati umetnicima.

Projekte razmatra Savet galerije koju cine tri clana (predstavnik Remonta, renomirani umetnik srednje generacije i mladji umetnik izlagac iz predhodne godine).

Na konkursu mogu da ucestvuju i strani autori i kustosi pod uslovom da obezbede deo troskova.

Konkurs je otvoren do 15. septembra 2006.

Konkursni materijal dostaviti na adresu:
Remont - nezavisna umetnieka asocijacija,
Makedonska 5/II
11000 Beograd

Telefon 32 23 406, tel/fax 33 44 171
remont@remont.co.yu, www.remont.co.yu



sadržaj

15.

PISMA ČITALACA

mail



From:M. Stojanovic <misto83@ptt.yu>
Subject: Za pisma citalaca

Postovani Zorane Djukanovicu,

ni sam ne znam sta ce mi ovaj epitet kojim pocinjem, posto se ti, je li, meni obracas u svojim tekstovima kao da smo nekoc zajedno krali lubenice na leskovackoj Zelenoj pijaci (sto je nemoguce, posto ja nikada nisam krao lubenice, pa ni na leskovackoj Zelenoj pijaci) pa smo jelte na ti i sve je sjajno-bajno. No dobro, da predjem ja na stvar, kad vec ti uporno neces. I u proslim Svestima Imao sam problema sa tvojim pisanjem, kao sto sam ga imao ranije vec par puta. Jos od cuvenog incidenta Kalovac-Virovitica-osovina, imao sam poteskoca da pronadjem poentu tvog pisanja. Naime, ne zna se ko, kome, sta i gde, a to se samo nastavlja u sve izrazenijoj formi. Evo, recimo, kako si u proslim Svestima zamenio mesta svojoj kolumni i pismima citalaca, pa je neko nasumicno pipanje u mraku bez poente (a tu ukljucujem i lose citirani naslov bez ikakve veze s tekstom iznad koga se nalazi) zavrsilo u kolumni, a izjava ljubavi sa poentom u pismima citaoca, gde mu mesto nije. Prozivanje mene jer sam zapadnim komsijama zamerio prenaglasene (i podvlacim, prenaglasene – nikako ne neopravdane) kritike Dnevnikovih izdanja mogu se nazvati samo nacional-sovinistickim, a cela promasena metafora o otvaranju lubenica cekicima ili sta vec (sto bi, pretpostavljam (iako to ne vidim) trebalo da bude neki poziv na smirivanje strasti iliti toleranciju koju uporno propovedas, iako je sam ne praktikujes) stvarno ne doprinosi jasnosti tvojih argumenata, koje, iskreno receno, ne vidim ali za koje, zbog tvog minulog rada na pisanju, ipak slutim da se negde kriju. Dakle da, mozemo razumno i stalozeno razgovarati, i ne, ne razumem bas jasno o cemu zelis da razgovaramo.

Pozdravi,

Marko Stojanovic.



sadržaj

16.

LINKOVI

Strip Vesti



-ROBUSTO NIJE MRTAV! Posle duze pauze objavljivanje underground serijala"robusto" se nastavlja! Na redu je epizoda broj 15! Nju mozete naci na sledecem linku:
www.klopkazapionira.net/?category=22&content=402
naravno da i prethodnih 14 epizoda mozete naci na istom sajtu...


-Osmi broj internet (pdf) magazina Bulle d’Encre je dostupan:
www.bdencre.com


sadržaj

...
Ako znate nekog ko bi bio raspoložen da svakog petka dobije email sa STRIP VESTIMA, pošaljite mi njegovu email adresu ili mu predložite da nam se on sam javi i tako upiše na mailing listu.

Zlatko Milenković

zmcomics@neobee.net
www.zmcomics.co.yu

Zlatko Milenković, Petra Drapšina 16, 21000 Novi Sad

STRIP VESTI SU BESPLATNE
Ako ne želite da ubuduće dobijate STRIP VESTI, jednostavno odgovorite na ovaj email i u naslovu (subject) napišite ODJAVA.