STRIP VESTI
Broj:
137
05.10.2001. Godina III

prošli broj - arhiva - sledeći broj


SADRŽAJ

  1. MAJICE SMRTI 2 - Strip Vesti
  2. DUKE DLAKU MENJA... - štampa
  3. EDICIJE VANNINI - SEPTEMBAR - Strip Vesti
  4. NASTAVLJAČI SIZIFOVOG POSLA - Ilija Bakić
  5. JUŽNJAČKA UTEHA No 29. - Marko Stojanović
  6. KVINTALOVA TJEDNA KARTICA (89) - Darko Macan
  7. VESTI IZ SVETA - Strip Vesti
    -GEORGE GATELY
    -DIK TREJSI
  8. LINKOVI - Strip Vesti
  9. DATUMI - Strip Vesti

Svi prilozi su vlasništvo autora. U slučaju da želite da ih na bilo koji način eksploatišete, molimo Vas da se obratite autorima priloga, koji su potpisani (uz potpis će uvek ići i email adresa putem koje možete kontaktirati autora), u slučaju da nisu potpisane možete ih slobodno koristiti jer su to neautorizovane vesti ovog servisa, STRIP VESTI.

Sajt na kom ćete uvek moći da pročitate stare brojeve STRIP VESTI i još neke druge sadržaje vezane za strip je na sledećoj adresi:
www.zmcomics.co.yu/svesti


 

NEŠTO IZMEĐU... ROMANA I STRIPA

Ima li smisla raditi adaptacije romana u stripove?

Koliko je svrsishodno prebaciti neko uspešno literarno delo u formu stripa? Vredi li iskoristiti uspeh nekog romana, Stivena Kinga na primer, zarad zagarantovanog uspeha stripa?

Može li strip dočarati snagu literarnog predloška? Ne mislim da umanjujem vrednost stripa, već da pitam da li vredi na jezik stripa prevesti nešto što je izvorno zamišljeno kao literarno delo? Nisam video kvalitetnu adaptaciju stripa ili književnog dela u film. Osim ako strip ili književno delo nisu poslužili samo kao osnova za neko novo autentično delo.

Nije li možda strip vremenom nipodaštavan, između ostalog, i zbog želje da se dokaže kao umetnost adaptacijama, najčešće minornih vrednosti, književnih dela?

Zašto ne kreirati autentična dela, zašto gubiti energiju na neke prežvakane stvari?

Opet, Režis Loazel u svom Petru Panu dokazuje da od adaptacija ne treba ni bežati. Mada možemo reći da je u ovom stripu iskorišćen recept po kojem samo delo služi kao osnova, a da je autorski, lični, pečat ono što ovaj strip čini posebnim. A možda mislite da ni pomenuti pokušaj nije uspešan?

Koliko je litara tuša i sati napornog rada potrošeno na pokušajima da se neko delo poput Gospodara prstenova pretoči u strip? Da li bi neka stripovana verzija pomenutog romana bila vredna koliko i autentično delo koje bi sasvim spontano, ne obavezno bežeći od uticaja, autor uradi iz čiste ljubavi prema fantazi stripu? A ne želeći da dostigne uzor, koji ovom prilikom ni nije strip. Možda je i taj pokušaj da se dosegne uzor problem? Možda je to ono što blokira autora da napravi "veliko" delo? Strah od idola koji deluje dalek i velik.

Da li vam se dopala neka adaptacija književnog dela ili filma u strip? Ako jeste, zašto? Pišite o tome. Nemojte da kuburim sa tekstovima kao u ovom broju...:(

Jesam li zaboravi adaptacije stripova u literarna dela???


* * *
Molim sve kolumniste, kao i ostale autore tekstova, da mi, ako je moguće, ranije pošalju priloge za 140 broj, koji izlazi 26. oktobra, jer ću cele te nedelje boraviti na Beogradskom Sajmu Knjiga tako da neću imati vremena da pripremam broj. Voljan sam da ga uredim i pošaljem, ali mi zato prilozi trebaju ranije kako bi rano, pre polaska za Beograd, mogao da ga pošaljem. Nemojte reći da vas nisam upozorio na vreme...:)
* * *
Takođe se u ime Bojana Đukića izvinjavam što u ovom broju nema Qmove kolumne, koja je, samo ovog puta, izostala zbog Bojanove sprečenosti da je uradi.


S poštovanjem,

Zlatko Milenković

 

sadržaj

1.

MAJICE SMRTI 2

Strip Vesti


Majice sa motivima iz stripova nisu novina čak ni kod nas. Novina je kada ilustracije za majice urade domaći strip autori, a ne da se sve svede na kopiranje stranih.

Kontaktirajući Toni Šarića, možete doći do preslikača za majice koje je ilustrovao Dubravko Mataković, na svoj jedinstven i prepoznatljiv način. Na ponuđenim preslikačima ćete naći celu galeriju vaših omiljenih likova: Malog Ivicu, Protmana, Gmizića,...

Ako ste zainteresovani da za sebe kupite preslikače, ili da radite dalju prodaju onda se slobodno javite na sledeći email: tonisaric@inet.hr


sadržaj

2.

DUKE DLAKU MENJA...

Marko Stojanović



Lenjo popodne. Sunce sija, prava harmonija. Posle rucka sedam da pregledam najnoviji, peti broj veoma informativnog strip magazina COMICOLOGY (bolje da me ne pitate odakle mi, niti kroz koje muke siroti scenarista mora da prodje da bi ga iz Engleske dobavio na ove nase prostore), koji izdaje kompanija TWOMORROWS (imaju i sajt (ko ga, iole ozbiljan, nema ovih dana?) na adresi www.twomorrows.com) a uredjuje ga Brian Saner Lamken. Listam ja ovo stivo koje zlata vredi, listam, kad imam sta i da vidim. Veliki intervju sa Brianom Bolandom, potpisan od strane Briana 'Duke' Boyanskog (nagradna igra: ko ne pogodi ko je u pitanju dobija kijavicu, mozda i temperaturu!) koji smo mi, citaoci Strip Vesti (evo jos jednog, prilicno sarolikog plemena za Darka Macana i Zlatka), imali prilike da na srpskom odavno ekskluzivno procitamo! U intervjuu su pomenute i nase premile Strip Vesti, a doticni Boyanski dobio posebnu zahvalnicu i pohvalu, te te titulu 'our Anglo-Serbian correspondent'. Sta reci nego svaka cast Duke, i sram te bilo sto se sam ne hvalis nego moram ja ovako!

sadržaj

3.

EDICIJE VANNINI - SEPTEMBAR

Strip Vesti


Nova beogradska izdavačka kuća "Edicije Vannini" je u septembru mesecu izbacila sledeće naslove:

DYLAN DOG 1
6. septembar 2001.
Epizoda: "Užas beskonačnosti"

Original: "Terrore dall'infinito" (N. 61)
Ideja i scenario: Tiziano Sclavi
Crtež: Bruno Brindisi
Naslovna strana: Angelo Stano
Cena: 75 dinara


MISTER NO 1
13. septembar 2001.
Epizoda: "Opasne vode"

Original: "Acque pericolose" (N. 275)
Autor: Guido Nolitta
Scenario: Luigi Mignacco
Crtež: Oliviero Gramaccioni
Naslovna strana: Roberto Diso
Cena: 75 dinara



ZAGOR 1
20. septembar 2001.
Epizoda: "Braća po krvi"

Original: "Fratelli di sangue" (N. 462)
Ideja i scenario: Mauro Boselli
Crtež: Carlo Marcello
Naslovna strana: Gallieno Ferri
Cena: 75 dinara



MARTIN MISTÉRE 1
27. septembar 2001.
Epizoda: "Avgustovski sneg"

Original: "Neve d'agosto" (N. 125)
Ideja i scenario: Michelangelo La Neve
Crtež: Roberto Di Caracuzzo
Naslovna strana: Angelo Stano
Cena: 75 dinara



sadržaj

4.

NASTAVLJAČI SIZIFOVOG POSLA

Ilija Bakić


STRIP

NASTAVLJAČI SIZIFOVOG POSLA

"Strip pressing - magazin za devetu umetnost", broj 1; Studentski informativni izavački centar Niš, 2001.

Studentski informativni izavački centar Niša znan je po mnoštvu aktivnosti namenjenih akademskoj populaciji Niškog univerziteta a na širim prostorima po "Akademskom listu Pressing" koji izlazi već deset godina. Ovaj, po rečima Jugoslava Jokovića, "skromni list sa megalomanskim ambicijama da menja svest" uspešno prati društveno-politička i kulturna dešavanja (film, književnost, muziku, strip...). Otuda je pojava "Strip pressinga" logičan nastavak napora da se gurne kamen domaćeg stripa uzbrdo, kako piše Marko Stojanović u uvodniku prvog broja. Sadržaj 64 strane prvenca čini mnoštvo stripova i članaka o njima što, sveukupno, daje jednu od mogućih slika YU stripa danas.

Broj otvaraju "Avanture mladog Tila", humoristička fantazija po priči Vlade Vesovića koju je, s malim osvrtom na Moebiusa, nacrtao Tony Radev (dijalozi su delo Marka S.). Tonyjev saborac po peru, Zoran Stoiljković Kiza crta urbano cinični "Muk", epizodu "Gradske lajke", po tekstu Bora koji govori. Tony i Kiza u paralelno-naizmeničnom intervjuu "Stripom protiv ludila" pričaju o svojim strip odrastanjima i dešavanjima u Nišu 90-tih. O nastanku Luke Vranića, srpskog strip vampira, govori njegov tvorac Dejan Vujić ("Intervju sa Drakulom") a u epizodi "Nočni krstaši" Luka sreće starog zmaja koji će ga uputiti u mračne tajne besmrtnosti njegove sabraće; sledi "Tajna", ratno-mistički strip Marka Stojanovića, ponovo sa Lukom Vranićem u glavnoj ulozi, što čitaocima pruža mogućnost da uporede dva načina oslikavanja istog junaka a što će ih uveriti da ovaj projekat u "više ruku" daje zanimljive rezultate.

"Crossroads" Dragana Pujića je o Smrti koja nudi ugovor crnom muzičaru koji liči na Jimmy Hendrixa. Istraživaču natprirodnih pojava Dilan Dogu posvećen je analitički tekst Dejana Kostića koji prepoznaje brojne uzore i značenja u ovom stripu. Ticijano Sklavi, Dilanov "otac", u obimnom intervjuu otkriva ponešto o tom liku, o knjigama koje voli i koje piše, slobodnom vremenu, trenutnim planovima. Da nije uvek zdravo mešati maštu i stvarnost otkriva tabla Milisava Bankovića "Shortcut" a na tom tragu su i ambiciozan ali nedorađen "Egregor: Inplanter" Andrije Milojkovića, odnosno "Nirvana" Dragana Lazarevića. "Čovek koji je pojeo maglu" Dušana Cvetkovića je zanimljiva stilizacija čistog crteža; Ekstra Gedža u epizodi "Mačji život" (ideja D. Kostić / olovka A. Milojković / tekst i tuš D. Stojiljković) bavi se riskantnom misijom spasavanja mačke lokalnog moćnika (zvuči poznato zar ne?). Nebojša Pejić autor je razgaljujuće kvaziepske igrarija "Marko Kraljević i Musa Kesedžija" fino doziranog karikaturalnog crteža.

(Ne)obična ljubav

Podsećanjem na "Princa Valijanta" Hala Fostera, jednog od najboljih stripova svih vremena, iz pera Dejana Stojljkovića, te tablom "(Ne)obična ljubav" sirene i kentaura Danijela Radosavljevića, uz ilustracije Siniše Banovića (naslovna) , Srđana Nikolića Peke, Dragana Božilova i Andrije Milojkovića (zadnja strana), završava se prvi broj "Strip pressinga" za koga se najkraće može reći da, kao pravi magazin, ima za svaki ukus po nešto.

Objavljeno: Dnevnik, Novi Sad, 20. avgusta 2001.godine

sadržaj

5.

JUŽNJAČKA UTEHA No 29.

Marko Stojanović
misto83@ptt.yu


APSOLUTNIH STO (100): GRENDEL TALES: DEVILS AND DEATHS

VRAZIJE KOLO

Only the hopeless battles
are worth winning...
Only the life of a warior
is worth living!

Posle prve celine, koju su cinili DEVIL'S LOT i DEVIL'S WAYS, usledio je cetvorodelni nastavak DEVIL'S CHOICES koji pocinje poglavljem pod naslovom YOUNG DEVILS. YOUNG DEVILS se nastavlja se poglavljima DEVIL DRIVES, DEVILS AT WAR i DEVIL BY DEVIL CONDEMNED i desava deset godina posle dogadjaja opisanih u prethodna dva poglavlja, predstavljajuci prvi (i poslednji) sudar odmentnutog klana Agrami s ostatkom Grendel imperije.

Glavni junaci ovog sjajnog nastavka vec po sebi ionako sjajnog stripa su Dragov brat Goran, najbolji ratnik svoga klana i dostojan uspomene na svoga brata, Grendel general klana Agrami Igor (koji je u prethodnom delu price kao decak mudro sklopio savez sa reakcionarnim snagama unutar klana i dosao glave svome ocu da bi zauzeo njegovo mesto), resen da po bilo koju cenu sprovede svoje planove i zivi po svome kodeksu, bez obzira na to koliko ce njegovih ljudi to platiti zivotom, dezerter iz redova Grendela Borna, sa svojom zenom Ivanom i odojencetom, koji ce biti stavljen pred tezak izbor i otici nazad svome klanu u sigurnu smrt u cilju da urazumi Igora, mlada ratnica klana Sava (zasto li je to Darka Macana asociralo na Srbe? Mozda zbog Svetog Save?) Milica koja je dobila ime po bitci " u kojoj su njeni pobedili ili izgubili nekom necasnom izdajom" kojoj ce susret s Goranom pretstavljati prekretnicu u zivotu (u svakom pogledu), general Antverpen poslat od strane Grendel kana da pokori pobunjene klanove i resen da to ucini sto bezbolnije...

Zivotno islikane likove i ingeniozno osmisljene podzaplete mozemo nabrajati gotovo unedogled, i tu lezi snaga i lepota ovoga stripa. Na bazi jakih temelja koje je Darko Macan postavio u prethodnom delu price, on sada inventivno nadogradjuje potku nove price - price koja je istovremeno narativ za sebe i organski deo prethodno ispricanog. Neki podzaleti se nastavljaju istovremeno potpuno neocekivano a opet sasvim logicki, drugi zapocinju i obrazuju u svom okrilju druge, manje podzaplete koji su zato jos ineresantniji, i sve se na kraju svezuje i razresava sasvim uverljivo, sasvim tragicno i stoga sasvim realno. Prica je opet, sad mozda jos i vise nego u prethodnoj celini, organski deo geografskog podrucja na kome se odvija; od pojave hrabrog klana Sava (zainteresovani mogu da se pronadju (kako na karti tako i u samom stivu)), preko Borninog i Ivaninog bega od svoga klana ka Jadranskom moru (njihov sin dobija ime Jadran) pa do vesto uklopljene i prevedene domace (mozda problematicna upotreba termina 'domace', ali cini mi se na ovom mestu sasvim opravdana) izreke "Bolje grob nego rob" i Borninom okoncanju svoje egzistencije na kolcu. Darko majstorski barata nasim arhietipovima, kao u pogledu likova tako i situacija - izdaje, prenaglasenog rodoljublja, ratne propagande, vodjenja ratova preko tudjih ledja i tudjih leseva, provlaceci kroz sve to i dve dirljive i nesrecne ljubavne price (a kakve bi ljubavne price bile? Kako ono pevase Panonski mornar "Sve prave su ljubavi tuzne." ...) i same po sebi bazirane na arhetipovima (ovog puta univerzalnim) ali sasvim kompetentno izvedene. Poslovicna Darkova ekonomicnost u upotrebi izrazajnih sredstava koju cemo mnogo puta nadalje uocavati u njegovoj scenaristickoj karijeri ovde mozda po prvi put dolazi do izrazaja - nema ni jednog suvisnog kadra, ni jednog suvisnog dijaloga. Crtez pokojnog velikog Edija Biukovica ostavlja bez reci svojom karakterizacijom, montazom i (mestimicno) minucioznim detaljem. Sve sto se o njemu moze reci biloa bi samo bleda senka utiska koji ostavlja pravi pravcati crtacki genije na svom vrhuncu koji ocigledno uziva u svom radu, u saradnji sa svojim scenaristom i mozda podsvesnim saznanjem da upravo ispisuje nove stranice istorije stripa. Treba jos reci da je Edi Biukovic 1995. godine za svoj rad na Grendelu u Americi nagradjen nagradom Ras Maning za novajliju koji najvise obecava.

Treba istaci neke vrlo domisljate paralele. Prvo, ova celina kao da se gotovo u potpunosti bavi mladim ljudima; i zaista glavni junaci: Goran, Igor, Borna, Ivana, Marica, i Mislav su otprilike istih godina. Starije generacije su retko prikazane, a i tamo gde se pojavljuju nemaju vecu ulogu, s izuzetkom komandata Kanovih Grendel snaga, generala Antverpena koji na neki nacin kompenzuje nedostatak ostalih starijih i mudrijih likova svojim velikim zivotnim iskustvom. U stripu ne vidimo nijednog starijeg Grendela iz klana Agrami, a od seljaka ce rec dobiti samo dvojica koji se mogu okarekterisati kao stariji likovi. Kroz strip ce nam jasno biti data lepeza modusa komandovanja i upravljanja kako Grendelima tako i obicnim seljacima (zasto bi seljaci bili uopste 'obicni' je sasvim drugo vazno pitanje kojim se Darko i Edi ovde bave). Slepom Grendel generalu Vladetu (iz prethodnih poglavlja) stalo je samo do odrzavanja statusa kvo, nevoljan je da preduzme bilo kakvu akciju osim ako nije neophodna i nezaintersovan za sudbine svoga naroda i svoga klana dok god sluze njegovom cilju. Njegov sin Igor je dosta kompleksniji lik, hrabar i odlucan, sto bi od njega cinilo savrsenog komandata da nije njegove do ludila tvrdoglave ubedjenosti u svoje stavove, ubedjenosti za koju je spreman da zrtvuje ceo svoj narod verujuci da mu cini dobro, podizuci nivo zrtvovanja ljudi nasledjen od svog oca do neslucenih razmera. General Antverpen je stamen poput starog hrasta koji je vec bio pogodjen munjom (o cemu svedoce njegova vestacka ruka i oko) koji je preziveo, sa velikim brojem godina zivotnog iskustva za sobom, uvek promisljen i resen da izbegne gubitak ljudskih zivota (SVIH zivota, kako zivota svojih ratnika tako i zivota pobunjenog klana) po svaku cenu. Milslav, poslusni vojnik koji ne preispituje naredjenja svojih nadredjenih, i cini sta mu se kaze (sve do poslednjeg monstruoznog naredjenja koje cak ni on ne moze da izvrsi), prezivljavajuci tako promenu vodjstva. Goran, koga na pocetku zaticemo kao komandata male grupe Grendela cije ce komande biti lisen zbog toga sto ne ubija bez pogovora, na kraju ce kroz 'izdaju' i preko invalidske stolice doci do mesta Grendel genrala, covek nista manje hrabar niti vest od Igora ali za razliku od njega svestan zrtva koje svakog dana padaju oko njega na svim stranama, medju Grendelima i medju seljacima. Mogu se potraziti (i naci) i brojne druge paralele, sto cine ovo delo neverovatno bogatim i slojevitim, a njegovo tumacenje poslom znatno obimnijim nego sto ova kolumna to dopusta.

Usudjujem se da kazem da nikada pre nisam u stripu doziveo takvo jedinstvo teksta i slike, takvu spregu i uniju dva dela posla koja strip cini onim sto i treba bude - celinom bez vidljivih savova. Ovo delo se cita kao tumacenje nase proslosti i gotovo neverovatno tacno predskazivanje nase buducnosti (sto smo 1999. godine na zalost svi na svojoj kozi imali prilike da iskusimo) ispreceno uvijeno u oblandu razumljivosti i zabave, da bi sto lakse progutali taj gorak zalogaj koji nam ipak zastane u grlu po citanju GRENDEL TALES: DEVILS AND DEATHS-a. Svaki put.


sadržaj

6.

KVINTALOVA TJEDNA KARTICA (89)

Darko Macan
darko.macan@zg.tel.hr


RECIKLAŽA

Dođe to tako. Ne radi vam se, vrijeme curi, deadline je sve bliže i jasno se vidi da ništa pametno nećete smisliti ma batrgali se još satima. Nepreporučljiva, ali praktična taktika u tom slučaju je posegnuti na hard disk minulog rada i, da se ubije tjedan, reciklirati nešto.

Rime koje slijede napisane su prije šest i pol godina za kolumnu STRIP NJUZ u časopisu Arkzin (jednog tjedna kada je vrijeme curilo, a meni se nije radilo) i zastrašujuća je okolnost da je nakon svog ovog vremena mogu upotrijebiti gotovo bez preinaka (čak i naslov paše!). Ispričavam se starim Arkzinlijama, a ostalima predstavljam, po prvi puta, STRIP NEWS BLUES:

I don't care for politics, my religion interest's zero,
In the movie of my life I just try to play the hero.
I stay clear from dope, almost never I touch booze,
The only sin that I'll confess is singin' STRIP NEWS BLUES!

And that's a heavy task, as heavy as they come.
Comics here will snatch your life, abuse it and then some.
It takes a lot of nerve, some persistence you can use,
A clear picture in front of you to sing the STRIP NEWS BLUES!

With nothing ever stable, new magazines a-dying,
The whole sorry mess's takin' a lot more than it is paying.
I wander round around here completely without clues,
And to cheer me up a bit I'm singin' STRIP NEWS BLUES!

My eyes fixed west, hoping for the best,
My love and patience on ultimate of tests,
I try to see colors in an ocean of gray hues,
I can't so I better keep singin' STRIP NEWS BLUES!

If you thought of joining, think about it - twice;
'Coz this is the game of cats and we're only mice.
So, forget about the winning and prepare yourself to loose,
The only thing we can achieve is sing the STRIP NEWS BLUES!


***
P.S. Kako se bar malo osjećam krivim zbog ovog oporabljanja: novi nagradni natječaj! Najbolji prijevod gornjeg teksta na neki od domaćih jezika nagradit ću u dogovoru s dobitnikom.


sadržaj

7.

VESTI IZ SVETA

Strip Vesti



-GEORGE GATELY
George Gately kreator novinskog stripa "Heathcliff" preminuo je u nedelju 30. septembra u 72 godini života. Gatelyjevo pravo ime je bilo George Gately Gallagher.


-DIK TREJSI
Legendarni strip Dik Trejsi (Dick Tracy) Čestera Goldija (Chester Gould) je proslavio sedamdeseti rođendan. Dik Trejsi se prvi put pojavio u nedelju, 4. oktobra 1931. godine u "Sunday Detroit Mirror", a počeo da izlazi kao dnevni strip u "New York Daily News" 12. oktobra 1931.godine.
Dik je došao do miliona čitalaca i postao američka kulturna ikona. Strip je prebačen i u knjige kao i u radio i TV forme. Snimljen je i uspešan film sa Warren Beatty u glavnoj ulozi.


sadržaj

8.

LINKOVI

Strip Vesti



BORDERLINE #3
Sjajan internet magazin u PDF formatu, već je izašao i treći, oktobarski, broj.
http://borderline.mediahall.co.uk/

sadržaj

9.

DATUMI

Strip Vesti


Datumi od 6. do 12. oktobra

7. oktobra 1999. U Pogonu Doma Omladine Beograd održana je promocija novog, prvog broja nove serije strip casopisa Striper.

Izvori:
HiES, "Calendrier du centenaire", "Istorija Jugoslovenskog stripa" Slavka Draginčića i Zdravka Zupana, i monografija "Maurović" Veljka Krulčića, "Pegaz" Žike Bogdanovića, "Strip Vesti".

sadržaj

...
Ako znate nekog ko bi bio raspoložen da svakog petka dobije email sa STRIP VESTIMA, pošaljite mi njegovu email adresu ili mu predložite da nam se on sam javi i tako upiše na mailing listu.

Zlatko Milenković

zmcomics@neobee.net
www.zmcomics.co.yu

Zlatko Milenković, Petra Drapšina 16, 21000 Novi Sad

STRIP VESTI SU BESPLATNE
Ako ne želite da ubuduće dobijate STRIP VESTI, jednostavno odgovorite na ovaj email i u naslovu (subject) napišite ODJAVA.