naslovna  |  arhiva  |  strip  |  autori  |  istorija  |  online stripovi  |  striparnice  |  izdavači  |  škole stripa  |  festivali  |  linkovi  |  youtube  |  kontakt  |  impresumStripotekaRosencrantz
Alan FordPolitikin Zabavnik
Mali Politikin ZabavnikMojStrip magazinMesečni email časopis:LA BETE NOIRE
strip

DIVLJE OKO
grupa

BLACK & ANGELA
strip

SPEC ARHIVA
specifični, izdvojeni prilozi
Predstavljamo izdavačke kuće
(redosled predstavljanja je po abecednom redu)

BESNA KOBILA   
Izdavačko preduzeće Besna kobila osnovano je 2010. godine. Namera izdavača je da čitalačku publiku, pažljivim odabirom autora i naslova, učvrsti u veri da je strip istinska deveta umetnost te da objavljivanjem najkvalitetnijih svetskih (a i domaćih) stripova, prevashodno grafičkih romana, zauvek razbije famu o stripu kao petparačkoj zabavi. Od prvog izdanja, opredelili smo se da nam zarada ne bude u prvom planu već kvalitet, kako samog stripa, tako i kvalitet papira i štampe, a da i pored svega omogućimo našim čitaocima da stripove kupuju po pristupačnim cenama.

U našim edicijama Stripčine i Francuska veza do sada su objavljeni sledeći naslovi: Autoput sunca Barua, Veštice / Pun mesec Kristofa Šabutea, Duplo dno Džejsona Lutsa, Ibikus Paskala Rabatea, S one strane i druge priče Erika Krika. Ediciju Džambas, posvećenu domaćem stripu, otvorio je Korporativni pandemonijum Aleksandra Zolotića i Zorana Penevskog.

U proteklih pet godina postojanja, Besna kobila postala je i ostala sinonim za izvanredne grafičke romane. Uz nove naslove koje spremamo, verujemo da će tako biti i ubuduće.


IP BESNA KOBILA • Branka Pešića 20, 11080 Zemun – Beograd • Tel.: 011 261 50 60 i 063 441 826
E-mail: info@besnakobila.co.rs • Sajt: www.besnakobila.co.rs • Blog: www.besnakobila.wordpress.com


DARKWOOD   
DARKWOOD – STRIPOVI ZA SVE!

Darkwood
je izdavačka kuća i knjižara
specijalizovana za izdavanje i prodaju stripova.


Godine 2010. Darkwood se otisnuo i u izdavačke vode. Darkwood kao izdavačka kuća pokušava da revitalizuje domaće strip-izdavaštvo i da mlađe generacije čitalaca upozna sa stripom kao medijem. Od samog početka je krenula sa širokim, ambicioznim konceptom. Ideja koju, sada već pola decenije, uspešno sprovodimo u delo jeste da se domaćoj čitalačkoj publici predstave sve najvažnije škole stripa, počev od italijanskog Bonelija, preko francusko-belgijske BD produkcije, američkih superherojskih stripova i grafičkih romana, pa do japanskih mangi. Pored toga, trudimo se da objavljujemo i stripove domaćih autora, kako reprint izdanja poznatih serijala, tako i manje afirmisane scenariste i crtače u kojima prepoznajemo zvezde u usponu. Svaka od pomenutih stripskih škola nosi svoje specifičnosti, pa su tako različiti naslovi adekvatno tretirani i u izdavačkom smislu. Oformili smo desetak edicija, prilagođenih objavljenim naslovima, koje se odlikuju specifičnom opremom – lepezom različitih uveza, formata i vrsta papira.

Deveta umetnost u Srbiji još uvek je nedovoljno poštovana i svedoci smo paradoksa da se strip i dalje doživljava kao laka zabava za decu, dok stripove u Srbiji u poslednje dve decenije čitaju gotovo isključivo odrasli. Kritika se u tom periodu svela na lamentiranje nad boljom prošlošću. Sada, međutim, s Darkwoodovim ambicioznim izdavačkim programom, s pojavom mangi na kioscima i revitalizacijom domaće scene, situacija počinje da se menja i kultura čitanja stripova ponovo se vraća i među školske klupe. Ili tačnije, ispod njih, kao nekada. Mange su pravi, možda i jedini put da nove generacije pronađu svoj ulaz u magični svet stripa, koji u Srbiji ima tradiciju dugu čitav vek.
Tokom pet godina izdavanja stripova Darkwood je objavio preko dvesta pedeset naslova. Ostvarili smo saradnju sa svim najvećim svetskim izadavačkim kućama (Marvel, DC, Dark Horse, Panini, Bonelli, Casterman, Shueisha, Shogakukan...). Kao rezultat svih napora, sa zadovoljstvom konstatujemo da se u poslednje dve godine situacija na domaćoj strip-sceni drastično poboljšala. Sve je više čitalaca. Sve je više dece i mladih ljudi koji postaju ljubitelji stripa. Sve je više razumevanja državnih institucija kulture za devetu umetnost i izdavačku delatnost posvećenu stripu. Strip se u našoj zemlji vraća tamo gde mu je oduvek bilo mesto – i to na velika vrata!

Darkwood• Lomina 5 (TC Zeleni venac), 11000 Beograd , Srbija • 011/2622-867; 064/6465-755; 064/6465-759
Web: www.darkwood.co.rs • E-mail: info@darkwood.co.rs
Južni Darkwood
Generala Milojka Lešjanina 1, 18000 Niš, Srbija • 018/242-261
Severni Darkwood
• (u okviru knjižare Bulevar Books) Bulevar oslobođenja 60, 21000 Novi Sad, Srbija • 021/6612-511
Čarobna šuma • Trg republike 5, 11000 Beograd


KOMIKO   
Izdavačka kuća Komiko osnovana je 2009. godine u Novom Sadu s ciljem objavljivanja i bolje prezentacije prvenstveno domaćih autora i njihovih ostvarenja - kako klasičnih (edicija "Zlatno doba - vremeplov kroz svet srpskog stripa") tako i savremenih u okviru biblioteke "Moderni srpski strip".

Pored toga, Komiko se jasno pozicionirao i kao izdavač savremenih grafičkih romana velikana poput Žaka Tardija, Danijela Klouvsa, Didijea Komesa, Barua, ili Macukelija i najcenjenijih autora nove generacije - De Kresija, Đipija, Krejga Tompsona, Manuelea Fiora, Frederika Petersa, Rajnharda Klajsta. Ne zapostavljajući ni alternativniji autorski izraz i sasvim drugačiju, rubnu estetiku, pokrenuli smo i biblioteku "Stripovi Roberta Kramba" posvećenu rodonačelniku američkog andergraunda i objavili stripove Gilberta Šeltona, norveškog samotnjaka Jasona i skandinavsku senzaciju "Rokija" Martina Kelermana. Dužnu pažnju posvetili smo i klasicima kao što je Harold Foster ili najpoznatiji britanski strip svih vremena - Sudija Dred, a u budućnosti planiramo da proširimo svoj izdavački program publikovanjem velikih majstora crteža poput Huana Himeneza i Sajmona Bizlija.
KOMIKO • Kosovska 20, 21000 Novi Sad, Srbija • Tel.: 064 277 48 36 • Broj računa: EFG Eurobank: 250-2060000245780-39
E-mail: info@komiko.rs • Web: www.komiko.rs i www.zlatnodoba.com


LAVIRINT    
Lavirint je svake godine sve malobrojnija, džangrizavija i ogorčenija (i sedija, i ćelavija, i deblja...) grupica  sujetnih zgubidana koja se već punih 18 i kusur godina, na ovaj ili onaj način, u većoj ili manjoj meri, bavi izdavanjem stripova.

Od takozvane "andergraunderske" faze ('96-'02) koja je kulminirala objavljivanjem (u saradnji sa Samizdat B92) albuma Popošak i Cveće, preko glavnotokovskih, licencnih izdanja, rađenih u sezonama '04-'09, kao što su Nepobedivi/Okružen mrtvima i Životinjska karma pa sve do jučerašnje izdavačke ponude koja se sastoji od serijala Zabava za celu porodicu te revije domaćeg stripa Sergej strip¹– osnovno pravilo je da Lavirint izdaje mahom nekomercijalne i slabije poznate, ali kvalitetne stripove koji se Dekari (otac, majka i Veliki Brat izdavačkog Giganta Lavirint) sviđaju.

U sveskama, moliću lepo.

Ili je barem to bilo pravilo do pred kraj 2013. godine kada se napokon odlučilo da našu krilaticu "Nema biznisa do stripskog biznisa" učinimo realnijom i zaplovimo i mi u, kako pouzdano tvrde strip-forumski eksperti, visokoprofitabilno izdavaštvo strip albuma i integrala.


Albumski Prvenac ove (odmilošte zvane - Keš) Faze - Slomljeni Svemir naišao je na neskriveno oduševljenje sve četvorice naših vernih fanova i zaradio nam još barem dvojicu pride. Integral Valkira - naša prva zajednička saradnja sa System Comicsom,  je uspešno pokrio svoje štamparske troškove. Za Armadilovo Proročanstvo - naš budući bestseler,  pokazuje se neviđeno interesovanje međ' populacijom koja stripove, po difoltu,  uopšte ne čita² a nije zgoreg spomenuti i nagradu za najboljeg izdavača domaćeg stripa sezone '13/'14³ koju smo, uprkos neverovatnoj konkurenciji, uspeli da ugrabimo na Salonu Stripa prošle godine.

Shodno tome, očigledno je da je ovo put kojim će Lavirint hoditi nadalje svojim ustaljenim, usirenim tempom i zgasnulim žarom.

Try to keep up.

Do po/bede! msje Gligorije Žiokovik, PR persona korporacije Lavirint

1 koju smo u međuvremenu, usled prevelikog interesovanja publike i nemogućnosti da u ograničenom prostoru revije publikujemo sve stripove kojima su nas obasipali domaći autori željni rada i dokazivanja, ugasili. • 2 strip-autori, jelte. Čast izuzeTcima(Tjao, Bobe!) • 3 Inače, sezona u kojoj smo, od postanja Nagrade naovamo, izdali manje stripova nego ikad(tačno komada - 2) pa sad razmišljamo predano o tome da u sezoni '14/'15 objavimo nijedan i time, nesumnjivo, zaslužimo laskavu titulu Najboljeg Izdavača Svih Stripova, Svih Vremena.


Taze i bajate informacije o Lavirintu možete naći - ovde  •  Zavire u(neke od) izdanja - ovde  •  Vežbati strpljenje u isčekivanju odgovora - ovde.


MODESTY COMICS   
Izdavač elektronskih knjiga na engleskom jeziku „Modesty Comics“ je rezultat naše namere da predstavimo i promovišemo autore, pre svega iz regiona, ali i šire, na engleskom jeziku. Želimo da ova inicijativa pomogne daljoj afirmaciji naših autora i popularizaciji stripskog stvaralaštva.

Sve naše elektronske knjige su napravljene kao knjige spremne za papirno izdanje, sa obaveznim predgovorom renomiranih kritičara i biografijama autora. Do sada smo predstavili više značajnih autora (Sitar, Ružić. Sotirovski, Ribnik, Nikolić, ...).

Naša sestrinska izdavačka kuća „Modesty stripovi“ bavi se izdavanjem papirnih i elektronskih stripova na srpskom jeziku.

MODESTY COMICS office@modestycomics.com Beograd, Srbija London, UK • Tijana Tamburić – to_tijana@yahoo.com
Živojin Tamburić - 0044 7709070211, zika.tamburic@ch2m.com • web: www.modestycomics.com


MODESTY STRIPOVI   
Izdavač papirnih i elektronskih knjiga na srpskom jeziku „Modesty stripovi“ je nastao iz naše želje da pomognemo afirmaciji stripskog stvaralaštva u Srbiji.

U našem regionu postojali su oduvek kvalitetni stripski autori, zainteresovani čitaoci i produktivni izdavači. Naš doprinos ovoj aktivnoj stripskoj sceni je izdavanje zapaženih stranih i domaćih stripova, sa obaveznim predgovorom renomiranih kritičara i biografijama autora. Time želimo da upoznamo našu publiku sa vrednim delima i doprinesemo boljoj valorizaciji stripske umetnosti u zemlji.

U načim edicijama predstavljeni su značajni svetski autori (Prado, Talbot, Brigs,...), autori iz regiona (Lavrič, Bunjevac, Milović,...), autori iz istorijskog nasleđa (Bogičević, Jovanović), kao i kritike i monografije.
MODESTY STRIPOVI • Dvadesetprve divizije 15, 11120 Beograd, Srbija • Jugoslav Gorunović - 064 329 6372, jgorunovic@yahoo.com
Gordan Gorunović - 064 206 0603, gordan.gorunovic@gmail.com • Živojin Tamburić - 0044 7709070211, zika.tamburic@ch2m.com
web: www.modestystripovi.com


ROSENCRANTZ   
ROSENCRANTZ je izdavačka kuća osnovana 2012. godine, sa ciljem da promoviše domaće strip autore u zemlji i inostranstvu, da populariše strip umetnost i da se spase od zaborava stripove stvarane na području bivše Jugoslavije tokom XX veka. ROSENCRANTZ takođe ima u planu da objavi vrhunska dela strip umetnosti, posebno nekomercijalna izdanja visokog umetničkog dometa.

U okviru ROSENCRANTZ-a postoje četiri strip edicije:
1. Edicija SMEHOVNIK – u ovoj ediciji objavljuju se karikaturalni stripovi domaćih autora; do sada su objavljena tri albuma, Avanture u Gradu svetlosti (scenario Lazar Odanović, crtež Dragan Lazarević, 2012.), Detektiv Lakonogić (scenario i crtež Nikola Maslovara, 2013.) i Krampi/Kreker Kid (scenario Dušan Vukojev i Petar Meseldžija, crtež Petar Meseldžija, 2014.);
2. Edicija NIKAD ROBOM – u ovoj ediciji objavljuju se antifašistički stripovi; do sada objavljen jedan album, Večernja akcija (scenario Petar Aladžić, crtež Branislav Kerac, Branko Plavšić, Stevan Brajdić, Josip Brajdić, Franja Straka, 2012.);
3. Edicija KRATKE PRIČE – u ovoj ediciji objavljuju se sabrane kratke stripske priče domaćih autora; do sada je objavljen jedan album: Esmeralda i druge priče (scenario Dušan Vukojev i Petar Meseldžija, crtež Petar Meseldžija);
4. Edicija IZA HORIZONTA – u ovoj ediciji se objavljuju  premijerni albumi domaćih autora ili onih nastalih u saradnji domaćih i stranih autora; do sada su objavljeni sledeći albumi: Put (crtež Karla Andrea Lopez Mata i Diego Lopez Mata, 2013.), Komunista (crtež Majk Galager, 2013.), Poslednja stanica (olovka Francisko Maldonado, tuš Katarina Zlatić, 2013.), Begunac (crtež Nenad Cvitičanin, 2013.), Dan kad je počelo leto (crtež Frančesko Konte, 2013.), Godina raka (crtež Karla Andrea Lopez Mata i Diego Lopez Mata, 2014.), Krik (crtež Den Gudfelou, 2014.), P.S. (crtež Marcelo Salaza, 2014.), Nova Panonija (crtež Frančesko Konte, 2014.), Predodređeni (crtež Uju Šibuja, 2014.), Uliks: Početak revolucije (crtež Milan Anđelković, 2014); scenarista svih albuma iz ove edicije je Predrag Đurić.
Pored četiri stripske edicije, u okviru ROSENCRANTZ-a do sada su pokrenute još dve edicije. Edicija PRVI KORACI objavljuje knjige namenjene najmlađem uzrastu. U okviru oce edicije objavljena je Slovarica (tekst Dušan Vukojev, crtež Petar Meseldžija, 2014.). U ediciji IZA HORIZONTA objavljuje se proza savremenih domaćih autora. Do sada je u ovoj ediciji objavljen jedan roman (Predrag Đurić: Kohabitacija, 2013.).

Detaljne informacije o ROSENCRANTZ-u, autorima i izdanjima mogu se pronaći na sajtu www.rosencrantz.co.rs, kao i na fejsbuk stranici.
Svi zainteresovani mogu kontaktirati izdavača putem email adrese info@rosencrantz.rs
Izdanja se mogu naručiti popunjavanjem porudžbenice na navedenom vebsajtu, ili kontaktom putem emaila.
Sve uplate vrše se na račun 340-11007355-60 (primalac ROSENCRANTZ, svrha uplate: stripovi).


SYSTEM COMICS   
Izdavačka kuća Sistem Komiks (System Comics), deo je većeg preduzeća Moro d.o.o. i u poslednjih trinaest godina, koliko i postoji, radi na afirmaciji domaćeg stripa i domaćih autora kako u Srbiji tako i u inostranstvu. Afirmacijom i objavlјivanjem strip albuma domaćih autora, ovde u Srbiji, afirmiše se i strip umetnost koja je kao i ostale umetnosti posle svega što nam se izdešavalo, na kolenima, i dolazi se do mogućnosti da se stripovi, a ne autori kao klasičan odliv „mozgova“, kao gotovi „proizvodi“ „izvoze“ Francuskoj, Belgiji, Americi... zemlјama koje se ponose svojom strip kulturom i važe za najjače u strip industriji, a ono najbolјe što imaju, najpoznatije strip albume, najbolјe strip serijale radili su (uglavnom crtali i kolorisali) upravo autori sa prostora bivše Jugoslavije.

Mi smo prepoznali potencijal u našim strip autorima i za poslednjih par godina izdali više domaćih strip serijala. Naš prvi strip album bio je diplomski rad sada već uveliko poznatog strip crtača i animatora Alekse Gajića „Tehnotajz“, a onda su usledili albumi starijih srpskih majstora; Bojana Kovačevića, Bojana Redžića, Želјka Paheka, Zorana Janjetova, Rajka Miloševića – Gere, Darka Perovića...

Pre svih tu su strip projekati „Vekovnici“ i „Beskrvni“ scenariste Marka Stojanovića, u kojima srpsku tradiciju modernizuju, nepodsmevajući joj se niti je tretiraju kroz otrcane stereotipe, ali je posmatraju kroz jednu malo drugačiju prizmu, povezujući naše epske i mitske ličnosti poput Kralјevića Marka, Kneza Lazara, Miloša Obilića i druge, sa ličnostima, sredinama i događajima iz evropske i svetske baštine. Zatim fenomenala „Družina Dardaneli“, autorski prvenac Pavla Zelića i Dragana Paunovića, te ambiciozni projekat „Konstantinovo raskršće“, Dejana Stojilјkovića i Dragana Paunovića, strip adaptacija istoimenog romana koji je za par godina postao pravi bestseler ne samo u Srbiji već i u regionu. I konačno „Linije fronta“, strip antologija posvećena stogodišnjici od početka Prvog svetskog rata, u kojoj pored na desetine srpskih autora učestvuje i desetak francuskih, i to kao scenaristi.
SYSTEM COMICS • Klare Cetkin 5, 11000 Beograd, Srbija • Tel.: 062 78 38 28
E-mail: info@systemcomics.com i markovich.igor@gmail.com • Sajt: www.systemcomics.com


Svi prilozi su vlasništvo autora. U slučaju da želite da ih na bilo koji način eksploatišete, molimo vas da se obratite autorima priloga.
U slučaju da nisu potpisane možete ih slobodno koristiti jer su to neautorizovane vesti ovog servisa, STRIP VESTI.