naslovna  |  arhiva  |  strip  |  autori  |  istorija  |  online stripovi  |  striparnice  |  izdavači  |  škole stripa  |  festivali  |  linkovi  |  youtube  |  kontakt  |  impresum


Predstavljamo festivale stripa u regionu
(redosled predstavljanja je po terminima održavanja u kalendarskoj godini)

NOVOSADSKI STRIP VIKEND SKC NOVI SAD
Vaše mesto da zavolite strip

Kao tradicionalna manifestacija, Novosadski strip vikend se svake godine održava u periodu od četvrtka do nedelje, tokom drugog vikenda septembra, u svim prostorima SKC-a Fabrika kao i Muzej savremene umetnosti Vojvodine.

10. novosadski strip vikend će biti održan
     u period 08 .09 - 10.09. 2016. godine.

Novosadski strip vikend je nastao kao logičan nastavak promotivnih i izdavačkih aktivnosti Studentskogkulturnog centra Novi Sad (u daljem tekstu) SKCNS. Posle niza objavljenih albuma domaćih autora; od MajeVeselinović, Đorđa Milovića, Ivice Stefanovića, Wostoka, Nebojše Pejića, Mladena Oljače, Gradimira Smuđe i drugih afirmisanih i anonimnih autora odlučili smo se da jednom godišnje napravimo presek svih bitnih strip događaja u Srbiji i region. Od prvog NS strip vikenda u Art klinici (2007. godine) do poslednjeg u Fabrici (2015. godine) SKCNS je rešavao svoje prostorne problem a strip se od incidenta pretvarao u ozbiljnu kulturnu ponudu. Autori, izdavači, kolekcionari i ljubitelji stripa iz Novog Sada, Vojvodine i šireg okruženja, prepoznali su ovo okupljanje u Novom Sadu kao mogućnost da se susretnu s prijateljima, autorima stripa, izdanjima koja sui ma baš tad potrebna. Od naših značajnih autora Baneta Kerca, Sibina Slavkovića, Zorana Janjetova, Gradimira Smuđe, Svetozara Obradovića..  do mladih i neafirmisanih Dušana Durmana, Vanje Urukala i drugih, strip vikend je bio prilika da se susretnete I stekne uvid u strip produkciju, bez obzira da li je fanzin ili tvrdo koričeni album. Naši gosti su bili i prijatelji koji više nisu sa nama; Branko Plavšić, Zdravko Zupan ali i mnogi koji su prvi put čuli za Novi Sad. Frančesko Konte, Uju Šibuja kao i Igor Kordej, Vančo Rebac, Istok Sitar, Matjaž Bertoncelj, Ivana Armanini… činili su program zanimljivim i verbalnovizuelno bogatim, dovoljno izazovnim za mnoge autore koji žele da se predstave u Novom Sadu.

Tim SKCNS-a i urednik Jovan Gvero učinili su dovoljno da se NS strip vikend dobro pozicionira u mozaik sada već mnogobrojnih strip dešavanja kako bi strip dobio svoje zasluženo mesto u kulturi ovog dela sveta. Poštujući tradiciju koju Novi Sad ima sa mnoštvom značajnih autora, izdavača, promoter i ljubitelja stripa NS strip vikend će pokušati da i dalje bude na nivou dosadašnjih devet okupljanja a to je sasvim dovoljno da dođete i na sledeće, deseto izdanje.

NOVOSADSKI STRIP VIKEND / SKC Novi Sad - Fabrika • bul. Despota Stefana 5. Novi Sad, Srbija • Tel.: 021 262 24 22
Web: www.skcns.org • fb: www.facebook.com/... • E-mail: jovangvero@yahoo.com


MEĐUNARODNI SALON STRIPA SKC BEOGRAD
MEĐUNARODNI SALON STRIPA SKC BEOGRAD
Održava se od 26 - 29. 09. 2019.
Konkurs: do 15. avgusta 2019. godine.

Međunarodni salon stripa je festival devete umetnosti kojeg, od svog osnivanja 2003. godine, organizuje i vodi Srećna galerija Studentskog kulturnog centra Beograd, kao svoj redovni redakcijski program. Ovaj festival je manifestacija neprofitnog karaktera i predstavlja najmasovniji i najsveobuhvatniji strip projekat u Srbiji, i jednu od najznačajnijih smotri devete umetnosti u regionu.
   Kroz izlagački i edukativni program, Salon stripa je koncepcijski  zasnovan na: takmičenju po međunarodnom konkursu autora svih uzrasta iz svih zemalja sveta; gostovanju najrelevantnijih svetskih strip autora; revalorizaciji domaćeg strip stvaralaštva od njegovog početka do danas; afirmaciji domaćeg strip izdavaštva; afirmaciji mladih autora; popularizaciji stripa i srodnih izraza poput animiranog filma i ilustracije.
   Potencirajući artistički karakter stripa kao i koncepciju predstavljanja stripova kao ostvarenja likovne umetnosti u galerijskim prostorima, jedinstvenost ovog festivala se ogleda i u tome što kroz izložbe i nagrade za inovaciju u stripu, publici prezentuje stripove posebne likovne poetike, i na taj način razbija stereotipe o ovom mediju.
   Po raspisanom međunarodnom konkursu, do sada se, na Salonu, takmičilo preko 2000 strip autora iz 58 zemalja sveta a u revijalnom delu programa gostovali su i najeminentniji svetski autori kao što su Brian Bolland, David Lloyd, Igor Kordey, John Higgins, Esad T. Ribić, R.M. Guera, Matt Hollingsworth, Enrique Sanchez Abuli, Marco Nizzoli, Paul Gravett, Robert Crumb, Gilbert Shelton, Roberto Diso, Borivoj Dovniković - Bordo, Manuele Fior, Moreno Burattini, Bryan Talbot, Petar Meseldžija, Helena Klakočar, Dejan Nenadov, Dobbs, Nicolas Grivel, Mikica Ivanović, Toni Fejzula...
   Najznačajniji domaći autori i pioniri stripa, eminencije strip umetnosti kako kod nas tako i u svetskim okvirima dobijali su Specijalno priznanje Salona za životno delo: Zoran Janjetov, Aleksandar Zograf, Branislav Kerac, Željko Pahek, Žika Bogdanović, Srećko Jovanović, Rajko Milošević Gera, Novica Đukić, Novica Kruljević, Petar Radičević, Lazo Sredanović, Radivoj Bogičević, Zdravko Zupan, Gradimir Smuđa, Marko Stojanović, Aleksa Gajić.

   Kao tradicionalna manifestacija, Salon stripa se svake godine održava u periodu od četvrtka do nedelje, tokom poslednje sedmice septembra, u svim prostorima SKC-a.
   17. MEĐUNARODNI SALON STRIPA će biti održan u periodu 26 - 29. 09. 2019. godine. Konkurs raspisan na međunarodnom nivou, za takmičenje u najboljim ostvarenjima strip umetnosti, za autore svih uzrasta iz svih zemalja sveta, otvoren je do 15. avgusta 2019. godine.

MEĐUNARODNI SALON STRIPA / SKC Beograd - Srećna Galerija • Kralja Milana 48, 11000 Beograd , Srbija • Tel.: 011 360 20 44
Web: www.salonstripaskc.rs • fb: www.facebook.com/comicsfest • E-mail: srecnagalerija@gmail.com


Svi prilozi su vlasništvo autora. U slučaju da želite da ih na bilo koji način eksploatišete, molimo vas da se obratite autorima priloga.
U slučaju da nisu potpisane možete ih slobodno koristiti jer su to neautorizovane vesti ovog servisa, STRIP VESTI.