38706.10.2006.
GODINA VIII


prošli broj - arhiva - sledeći broj

SADRŽAJ

  1. MOSTOVI - press: StripCore
  2. DIVLJA MAGIJA #1 - Strip vesti
  3. FIBRA - piše: Marko Šunjić
  4. JULIA - press: Van Gogh
  5. NADZIRAČI - press: Beli Put
  6. NJENO VELIČANSTVO SATANIK! - piše: V. Fumeti
  7. kritIVKOVanje 33 - piše: Slobodan Ivkov
  8. STRIP: MIŠ KOSTA - autor: Zoran Janjetov
  9. POST SCRIPTUM (74) - piše: Zoran Đukanović
  10. THOMAS MANN ILI PHILIP K. DICK (21) - piše: Zoran Đukanović
  11. NEORAMA NEWS - uređuje: Marko Ajdarić
  12. STRIP: VOLIM TV - autor: Darko Macan
  13. Q STRIP - Strip vesti
  14. INTERNET STRIPOVI - Strip vesti
  15. STRIP: DO GLAVE - autor: Mladen Oljača
  16. ŠTAMPA - priredili: D. Banjanin i M. Ajdarić
  17. STRIP: MONTENEGRINI - autor: Simon Vučković
  18. POZIVI NA SARADNJU - priredio: Marko Ajdarić
  19. LINKOVI - Strip vesti


Svi prilozi su vlasništvo autora. U slučaju da želite da ih na bilo koji način eksploatišete, molimo Vas da se obratite autorima priloga, koji su potpisani, u slučaju da nisu potpisane možete ih slobodno koristiti jer su to neautorizovane vesti ovog servisa, STRIP VESTI.
Sajt na kom ćete uvek moći da pročitate stare brojeve STRIP VESTI i još neke druge sadržaje vezane za strip je na sledećoj adresi:
www.zmcomics.co.yu i stripvesti.50webs.com.


UVODNIK


     Kao što je prošle nedelje obećano, stižu vam nove SVesti, sa novim dizajnom, sa sličicama, novim rubrikam i nekim promenama kod starih.

     Naravno da ste, čak pre sličica, primetili novi dizajn. Napokon sam sredio logotip, i spram ostalih promena redizajnirao kompletne SVesti. Takođe je urađen i redizajn početne stranice na internetu. Mada... moram napomenuti da je redizajn urađen samo za naslovnu stranu, sa koje će se ostale stranice otvarati sa starim izgledom. Ostale strane će biti promenjene u narednom periodu, u hodu. Ne mogu garantovati kada će sve biti gotovo, ali pokušaću da to bude urađeno što je pre moguće.

     Velika novina je i uvođenje strip kaiševa u časopis. Kada se već ide sa sličicama, onda je red da tu bude i stripa. Kaiševi će biti isključivo crno-beli (za sada), i ima još prostora za kaiš-dva, pa ako ima dobrovoljaca za rad, mogu slobodno da se jave...:) Za sada su obezbeđeni kaiševi Darka Macana, Mladena Oljače, Simona Vučkovića i Zorana Janjetova.

      Od ovog broja je i Marko Ajdarić dobio rubriku Neorama News koju će praktično on popunjavati i samim tim uređivati. Tako da postoji mogućnost da se i drugi prijave da uređuju i popunjavaju poseban segment SVesti. Kao urednici svoje rubrike će biti i potpisani.

     Toliko za sada, mislim da je dovoljno. Posebno bih istakao izdavače koji šalju priloge, i podstakao i druge da to isto rade ubuduće. Reklama je čudo, a čitalaca na listi Strip vesti trenutno ima 1016, dok sajt nosi još par stotina poseta svakodnevno!!!

     S poštovanjem,

     Zlatko Milenković


     Napomene: Ako vaš email program nije u mogućnosti da ispravno prikaže SVesti sa sličicama, dovoljno je da sve fajlove (sv-387.htm, te gif i jpg sličice) kopirate u neki direktorijum (na primer sv-386 - da si organizujete arhivu kako ćete je pamtit i ubuduće) i odatle otvorite SVest i lepo ih natenane pročitate...:)
     U slučaju da je pojedinim čitaocima problem da primaju SVesti u ovakvoj formi mogu da se prijave da SVesti primaju u jednom upakovanom zip fajlu, tako da će tim čitaocima biti zipovan ceo direktorijum sa sličicama i da će ga morati otpakovati na svom računaru da bi mogao da ga čita.

povratak na sadržaj

   1. MOSTOVI
press:
StripCore


Vecletni projekt Mostovi, katerega pobudnik je slovenski stripovski avtor Ciril Horjak, se letos nadaljuje s predstavitvama dveh srbskih ustvarjalcev, ki sodelujeta v stripovski trilogiji Mostovi. Z dvema razstavama srbskega ustvarjalca Vladana Nikolica, s predavanjem Danila Miloseva Wostoka in stripovskim jam sessionom.

10. okt. 2006 od 21.00:
VLADAN NIKOLIC: NENAKLEPNI SAMOMOR - razstava stripov in slik, KUD France Preseren, Ljubljana

11. okt. 2006 ob 20.00:
VLADAN NIKOLIC: IZGINJAJOCE VRSTE - razstava slik, galerija Kresija, Ljubljana

12. okt. 2006 ob 18.00:
WOSTOK: OD KRNJETINA DO KMETA - predavanje, KUD France Preseren, Ljubljana

14. okt. 2006, 14.30 - 16.30:
WOSTOK: Mosturbacija? stripovski jam session, KUD France Preseren, Ljubljana

V priponki so poleg bolj podrobne predstavitve projekta (in napovedi programa Strip Core-a v naslednjih mesecih) se besedili Spele Standeker in Matjaza Brulca o delu Vladana Nikolica ter Wostokov manifest Wostok proti Wostoku.

VIZUALNI MATERIAL ZA NOVINARJE JE NA VOLJO NA
http://www.ljudmila.org/stripcore/mostovi/press     Večletni projekt, katerega iniciator je slovenski avtor stripa Ciril Horjak, je posledica goste in plodne kulturne izmenjave v času nekdanje skupne države in dolgoletne tradicije stripa, stripovske ustvarjalnosti v Srbiji. Slednje potrjuje že redna navzočnost srbskih avtorjev v reviji Stripburger, najbolj pa seveda prva izdaja antologije vzhodnoevropskega stripa Stripburek - comics from behind the rusty iron curtain, ko so zavzeli skoraj tretjino obsega publikacije. Horjaka je kot avtorja zanimal tudi proces soustvarjanja stripovske knjige; Mostovi so tako tudi metafora tega sodelovanja in povezovanja ter hkrati še glavna tema stripov, s katerimi pri projektu sodeluje šest srbskih avtorjev: Miroslav Lazendić, Maja Veselinović, Vladan Nikolić, Mr. Stocca, Aleksander Zograf, Wostok. Wostokov strip je pravzaprav plod sodelovanja s Profijem (A. Opačić), Rashidom (R. Popović) in Moskovskim. Kaj se zgodi, če striparji razmišljajo o mostovih, se bo delno razkrilo decembra, ko v zbirki Republika Strip izide prvi del trilogije Mostovi. Drugi in tretji del sledita v prvi polovici 2007.
Projekt Mostovi se je po raziskovalni poti nadaljeval z razstavo Mostovi, pri kateri so sodelovali kipar Matej Turnšek in srbski stripovski ustvarjalci in je bila avgusta 2006 na ogled v ljubljanski galeriji Kresija. Mostovi se letos oktobra nadaljujejo z dvema razstavama srbskega ustvarjalca Vladana Nikolića, s predavanjem Danila Miloševa Wostoka in stripovskim jam sessionom.

     VLADAN NIKOLIĆ: NENAKLEPNI SAMOMOR

     razstava stripov

     Vladan Nikolić je iz ilustratorja, slikarja in izredno aktivnega ter uspešnega karikaturista (sodeloval je na več kot 30 različnih mednarodnih razstavah in festivalih karikatur in prejel posebni nagradi na italijanskem festivalu v Toletinu (2001) in v izraelskih Haifih (2002)) v tretjem tisočletju evalviral v vse bolj aktivnega stripovskega avtorja. Pasične stripe objavlja v lokalnih časopisih, vedno pogosteje pa je njegova dela zaslediti v tujih stripovskih antologijah in revijah. Spomnimo se lahko njegovih stripov, objavljenih v rednih in posebnih izdajah Stripburgerja, mlajši bralci pa peripetij mačka Igorja v reviji Ciciban. Poleg doma in v Sloveniji je vzbudil zanimanje založnikov tudi v širšem prostoru, njegova stripovska dela pa so dobila že pet mednarodnih nagrad.
     Prepoznaven stiliziran stripovski izraz, ki ga je razvil iz lastnega slikarskega, Nikolić nadgrajuje z detajli v ozadjih, v zgodbah pa obravnava tako družbeno-politično tematiko kot vsakdanjik malega človeka. V stripovskih zgodbah ustvari pester univerzum stripovskih junakov, ki pa v stripu Nenaklepni samomor, narejen za projekt Mostovi, skoraj vsi nastopajo v stranski vlogi. Zanj so značilni tudi bogati humorni elementi in satirični pristop do družbenega in političnega dogajanja.
     Na ogled bo tudi del njegovega slikarskega opusa.
     Razstava bo na ogled do 23. okt. 2006. Galerija je odprta med pon. in soboto od 10. do 24. ure, ob nedeljah pa od 15. do 24. ure.
      Torek, 10. okt. 2006 ob 21.00, KUD France Prešeren, Ljubljana

     VLADAN NIKOLIĆ: IZGINJAJOČE VRSTE
     razstava slik
      Posebnost Nikolićevih slik (olje na platno) so močno stilizirana risba, kompaktne, presekane elipse zaprtih oblik. Ekspresijam z mehkimi linijami daje posebno noto tudi avtorjev izraziti smisel za barvne tone. Svojstveno poigravanje s površino, minimalistična risba, značilna barvna paleta in emulzija, ki zamegljuje predmetno določenost, kažejo na premišljeno izoblikovan likovni izraz. Izginjajoče vrste so le del Nikolićevega slikarskega opusa, slike z živalskimi motivi. Za popoln ogled razstave morate dejavno sodelovati, z nakupom slike pa prispevate k preživetju ene od upodobljenih vrst.
     Vladan Nikolić je rojen 1968 v Zrenjaninu, kjer še vedno živi in dela. Ukvarja se s slikarstvom, karikaturo, ilustracijo in stripom. Sodeloval je na številnih likovnih kolonijah, imel več skupinskih razstav in štiri samostojne ter prejel dve nagradi: leta 1998 na salonu Ulaz v Zrenjaninu in leta 2001 na Zrenjaninskih srečanjih slikarjev. Svoj slikarski stil (zaobljeni, kovinsko svetleči in prepletajoči se volumni) je precej prenesel tudi v stripovsko izražanje, ki se mu posveča zadnjih nekaj let in je zavzelo vodilno vlogo v njegovem ustvarjanju.
     Razstava bo na ogled do 21. okt. 2006. Galerija je odprta med pon. in soboto od 10. do 18. ure, ob sobotah od 10. do 14. ure, ob nedeljah pa od 10. do 13. ure.
     Sreda, 11. okt. 2006 ob 20.00, galerija Kresija, Ljubljana

     WOSTOK: OD KRNJETINA DO KMETA
     predavanje, stripovski jam session
     Strip je način življenja! Ta fraza najbolje opisuje Wostoka, srbskega avtorja stripa, ki je pravzaprav ustvarjalec v polnem pomenu besede in hkrati kulturni aktivist. Za ustvarjanje v stripovskem mediju in drugih umetniških oblikah je navdušil številne prebivalce Vršca (še pomnite stripe njegove hčerke Lole?), kjer živi, kot soustvarjalec pa je sodeloval s številnimi srbskimi avtorji in širše. Wostok izdaja fenzin Krpelj (Klop), ki je v papirnati obliki presegel 400 številk, v digitalni pa preko 600.
      Za njegova zgodnejša dela je značilna gotska risba z izrazitimi kontrasti. Za te stripe krajših form je porabil tudi po nekaj mesecev. V zadnjih letih je njegovo ustvarjanje hitrejše in velikokrat pogojeno s skupinskim delom, uporablja pa tudi druge tehnike. Doslej je izdal 2 albuma: Nikad se ne zna (zgodbe: Nabor Devolac) in Popošak i Cveće (soavtor: Saša Mihajlović). Wostokovo ustvarjanje je že od samega začetka povezano z delovanjem drugih srbskih avtorjev. Tako je risal stripe po zgodbah Naborja Devolca, drugi pa po njegovih. Organiziral in sodeloval je pri številnih stripovskih jam sessionih oz. skupinskih stripovskih risarskih seansah po Srbiji. Tudi v publikaciji Mostovi sodeluje s skupinskim stripom, katerega avtorji so poleg njega še Profi, Rashid in Moskovski. S svojimi stripi in stripovskimi akcijami je spodbudil debate o avtorskem stripu, razkuril številne ljubitelje mainstream stripa, zainteresiral širšo publiko in navdušil Ramba Amadeusa.
     Wostok bo imel predavanje Od Krnjetina do kmeta ali Kako je srbski underground strip našel svojo dušo in vodil stripovski jam session Mosturbacija. Vabljeni izkušeni stripovski borci, začetniki in radovedneži!
     Četrtek, 12. okt. 2006 ob 18.00, KUD France Prešeren, Ljubljana - predavanje
     Sobota, 14. okt. 2006, 14.30 - 16.30, KUD France Prešeren, Ljubljana - jam session

NAPOVEDNIK
Strip Core jesen-zima 2006

www.ljudmila.org/stripcore/2006_3

URNIK

 • 6. okt. 2006 ob 20.00: IZTOK SITAR: GLAVE - stripovska zbirka in razstava stripa, ŠMOCL, Laško,
 • 10. okt. 2006 od 21.00: VLADAN NIKOLIĆ: NENAKLEPNI SAMOMOR - razstava stripov, KUD France Prešeren, Ljubljana
 • 11. okt. 2006 ob 20.00: VLADAN NIKOLIĆ: IZGINJAJOČE VRSTE - razstava slik, galerija Kresija, Ljubljana
 • 12. okt. 2006 ob 18.00: WOSTOK: OD KRNJETINA DO KMETA - predavanje, KUD France Prešeren, Lj
 • 14. okt. 2006, 14.30 - 16.30: WOSTOK: Mosturbacija – stripovski jam session, KUD France Prešeren, Ljubljana
 • 20. okt. 2006 ob 19.00: LG NEBO: TAKE LJUDSKE - lutkovna predstava, Mini teater, Ljubljana - premiera, 21. in 22. okt. 2006 ob 17.00: LG NEBO: TAKE LJUDSKE - lutkovna predstava, Mini teater, Ljubljana - ponovitvi
 • 26. okt. 2006 ob 19.00: IZTOK SITAR: GLAVE – predstavitev stirpovske zbirke, StripArtnica Buch, Murgle center, Ljubljana
 • 7. nov. 2006 ob 21.00: MILORAD KRSTIĆ: DAS ANATOMISCHE THEATER - večmedijska razstava, Galerija ŠKUC, Ljubljana
 • 8. nov. 2006 ob 19.00: FILMSKI VEČER PO IZBORU MILORADA KRSTIĆA, Kinodvor, Ljubljana
 • 9. nov. 2006 ob 19.00: MILORAD KRSTIĆ: BUDIMPEŠTA - razstava fotografij, Galerija Fotografija, Ljubljana
 • nov.: PAUL KARASIK, DAVID MAZZUCCHELLI: MESTO IZ STEKLA - stripovski album, A5 format, 140 str., 2.500 SIT, 2.000 SIT za naročnike
 • 14. dec. 2006 ob 19.00: MOSTOVI VOL. I - stripovska knjiga, StripArtnica Buch, Murgle center, Ljubljana

povratak na sadržaj

   2. DIVLJA MAGIJA #1

Strip vesti


    Od 1. oktobra na svim kioscima, novi strip serijal, novo izdanje. Domaći autori, 36 strana, ful kolor. Cena 100 dinara. Sledeći broj 1. novembra!

     DIVLJA MAGIJA je strip o multiverzumu i fantastičnom svetu Gei, u kojem su mitovi i legende našeg podneblja stvarnost. Junak stripa je Adam Avarom, poslednji od loze kraljeva tog sveta, u kojem se budi divlja magija, sila koju su zmajevi ostavili kraljevima Gee na čuvanje. Međutim, tim svetom vlada Mračni čarobnjak Angstrom, koji želi da se dokopa mladog prestolonaslednika zbog svojih mračnih planova. Adamu ne preostaje ništa drugo, do da sa malom družinom heroja krene u poslednju borbu protiv zla...

     Scenario piše Milan Konjević, a crta zaječarski autor Bojan Vukić, jedna od budućih zvezda domaćeg, ali i svetskog stripa. Oba stripa su digitalno kolorisana i za to je zaslužan Branislav Cimeša, poznati beogradski crtač i animator.

povratak na sadržaj

   3. FIBRA
Piše:
Marko Šunjić

     Sa zadovoljstvom vam mogu najaviti pojavljivanje novog strip serijala na domaćoj strip sceni, ali i novog izdavača!

     Novoosnovana izdavačka kuća Fibra iz Zagreba predstavlja Spaghetti Brothers autora Carlosa Trilla i Dominga Mandrafine, svoje premijerno izdanje na koje smo vrlo ponosni, a koje bi trebalo ugledati svjetlo dana 15.10. Više informacija o samom stripu možete pročitati na našim internet stranicama na adresi www.fibra.hr. Stranice su trenutno u izradi, ali neki osnovni podaci (pa i nešto više od toga) su već sada dostupni.


     Trenutno su u pripremi i dvije knjige iz poznatog serijala Love & Rockets (Ljubav i Rakete), kao i albumi "Bosanske basne" Tomaža Lavriča, te "Presveto srce" Moebiusa i Jodorowskog, čiji se izlazak očekuje 20.11.

povratak na sadržaj

   4. JULIA
press:
Van Gogh


    Veliko nam je zadovoljstvo predstaviti Vam novog strip junaka na sceni, a to je Julia (Džulija) u izdanju dubrovačke firme Van Gogh d.o.o.. Tvorac Julie je Giancarlo Berardi koji uživa veliki ugled među stripofilima na račun Ken Parkera. Premijerno izdanje Julie bilo je u Italiji u listopadu 1998.g. u izdanju izdavačke kuće Bonelli. Uz naravno sjajne crtače (Luca Vanini, Laura Zucchera i ostali) valja izdvojiti i Marco Soldi-a koji je glavni "krivac" za najljepše naslovnice od svih Bonellijevih junaka. Svaka naslovnica je naprosto malo remek djelo.

    Toliko u uvodu, a sada malo o samom stripu. Julia je kriminologinja koja radi kao asistentica na Hollyhock University-u u Garden City-u, ali od strane tužiteljstva i policije često biva pozvana da im pomogne u rješavanju najtežih slučajeva. Julia živi sama sa svojim mačkom Tony-jem, a društvo joj pravi kućna pomoćnica Emily. Od Julijinih suradnika tu su: glavni tužitelj, poručnik Webb, narednik Irvin i privatni detektiv Leo Baxter. (svi su dobili lik po nekom od filmskih junaka). Glavni neprijatelj Julie je serijski ubojica Myrna Harrod koja se pojavljuje u prve tri epizode kao i 40-tak epizoda kasnije, dok su ostali negativci razni psihopati, bombaši, otmičari, mafijaši i sl. Tijekom stripa Julia vodi svoj dnevnik čime je Berardi približio Juliu i ženskom dijelu publike, ali daje stripu i dodatnu književnu vrijednost. Juliu će sigurno obožavati svi ljubitelji krimića i trilera s tim da se dosta pažnje pridonosi psihološkom profiliranju kriminalaca. Prema prvim reakcijama čitatelja mogu Vam reći da Julia ima svijetlu budućnost jer se radi o stvarno kvalitetnom i zanimljivom izdanju koje je u Italiji uz Tex-a i Dylan Dog-a najpopularniji strip izdavačke kuće Bonelli.

    I za kraj nešto o izdavačkoj kući. Van Gogh je firma iz Dubrovnika i mjesečno objavljujemo izdanja Mali rendžer (Kit Teller) – do sada objavljeno prvih šest brojeva i izdanja već spomenute Julie, koja je tek počela sa objavljivanjem.

    Uredništvo Van Gogh

povratak na sadržaj

   5. NADZIRAČI
press:
Beli Put


     Kao što ste iz Tikera mogli da saznate izašla je nova grafička novela „Nadzirači". Promocija je se održana 03. oktobra u 19h u Studentskom kulturnom centru, u okviru Salona stripa.

    Izdavačka kuća Beli Put i ovaj put za Vas izdvaja najbolje. Po rečima samog autora Alana Mura, „ovo je najbolji mogući izbor ukoliko nikada niste čitali grafičke novele; a ako jeste, vreme je da pročitate najbolju".povratak na sadržaj

   6. NJENO VELIČANSTVO SATANIK!
Piše:
V. Fumeti
    -Uz prvi broj nove strip edicije-

     Veliki deo bogate, skoro fascinatne savremene produkcije stripova u Hrvatskoj pripada reprizama stripova junaka koji su bili popularni u Jugoslaviji (sa onim eks ili bez ovog eks!). I koji su, veoma često, premijerno i dugovečno izlazili baš ovde, u Srbiji, odnosno u novosadskom Dnevniku.

      Zahvaljujući tzv. striparnicama, Alan Ford i Darkvud, pa i nekim beogradskim knjižarama, i naši ljubitelji devete umetnosti sada su u prilici da čitaju reprize starih priča i serijala ili pak da prate nove avanture stripskih heroja (pre svega italijanske produkcije) koje su zavoleli tokom 70-ih, 80-ih...

      Tako trenutno pratimo stare i nove stripove o Teksu, Bleku, Dr Nou, o Kenu Parkeru, Martiju Misteriji, Dilanu Dogu, Malom rendžeru, a donedavno i o Konanu!

      Posebnu priču predstavljaju stripovi Magnusa i Bunkera – Alan Ford, pre drugih, koji trenutno, što u tvrdim što u mekim koricama izlazi i u Hrvatskoj i kod nas! I nove epizode i stare, dobre priče!

      Na talasu te "alan fordovštine", koja kao da nikada neće minuti, dolazi i strip Satanik, čija se prva sveska upravo pojavila u izdanju zagrebačkog "Bukgloba", gotovo istovremeno sa serijalom Kriminal istog tandema, a koja nam omogućava da upoznamo i jedan malo drugačiji strip iz rane faze Magnusovog i Bunkerovog probijanja na prenaseljenoj talijanskoj stripskoj sceni.

      Serijal Satanik je nastao nekoliko meseci posle kreiranja serijala Kriminal, daleke 1964. godine. Ne ulazeći u medijske razloge odluke Magnusa i Bunkera da paralelno rade Kriminal i Satanik, u sveskama kakve su jugoslovenski čitaoci prvi put sreli u tzv. Super strip "Vjesnikovoj" biblioteci (setićemo se: Čelična pandža, Pauk, Nero Volf, Barakuda, Mardokovi junaci, Ajronsajd; a zatim bez reda: Dijabolik, Desperado, Uranela i, naravno, Alan Ford), posvetićemo pažnju, posle ove preduge rečenice samoj Satanik! (Ne, nisam pogrešio, Satanik je žena!)

      U osnovi serijala o zloj ženi Satanik, nalazi se genijalna Stivensonova ideja o doktoru Džekilu i mister Hajdu, dakle o dvojnosti ljudske prirode, koja se aktivizuje i podstiče kakvim hemijskim sredstvom. U biti te ideje, koja će biti ugrađena i u druge fikcije popularne kulture leže dve bitne miteme. Prva je, pominjana dvojnost ljudskog karaktera, druga strah od (napretka) tehnologije, kao posledica negativnih civilizacijskim iskustava sa primenom naučnih pronalazaka u 19. i 20. veku.

      Glavna junakinja Marni Banister, mlada je naučnica sa gadnim felerom na licu. To je usmerava ka naučnoj karijeri, ali i udaljava od porodice i drugih ljudi njenog naraštaja, posebno muškaraca. Iskompleksiranost i negativna porodična presija, vode je u pustolovinu otkrića i upotrebe napitka koji je posle stadijuma još ružnijeg lika, ubrzo pretvara u zanosnu lepoticu. U tom stadijumu, ova leptirica, međutim, ima izrazito zle ideje i ubija one koji joj se nađu na putu. I naklonjene i nenaklonjene. Od leptirice postaje bogomoljka!
 
     Strip Satanik smešten je u Ameriku, kao i Alan Ford. Magnus i Bunker u ovom serijalu koriste gotovo identičnu satiričko-kritičku matricu, a uvodna priča Zakon zla, vožnja je kroz niz stereotipa o američkom društvu i hororno-metamorfoznom žanru, takođe. Smešno i neverovatno zvuče informacije o svojevremenim neprilikama serijala sa italijanskom cenzurom, sa plenidbom nekih spizoda, jer je svet u međuvremenu napredovao, s obe strane okeana, pa nam se sem hinjenosti zle matrice, Satanik čini bezazlenim u poređenju sa aktuelnim trendovima.

      Sama priča je, naravno, uticala da Magnusov crtež bude realističniji, manje stilizovan u odnosu na Alana Forda, ali se i u Sataniku nazire onespokojavajući svet 60-ih koji je podsticao njegovu maštu i maštu Bunkera, da s neverovatnom upornošću kreiraju stotine priča ružeći (univerzalne) američke mitove i gradeći svoj mali (umetnički) mit.

      Dobro je što je Bukglob pokrenuo ovu ediciju, a loše je što na korici, i dalje, uz cenu u kunama, tolarima i konvertabilnim markama nema i cene u dinarima.

      Važno je zvati se Ernest, ali je lepo i ne praviti se lud!

povratak na sadržaj

   7. kritIVKOVanje 33
Piše:
Slobodan Ivkov


VAMPIR KAO BREND

PROJEKAT: "Vampir Luka Vranić" (1996 - 2006.)
AUTORI: Dejan Vujić (autor inicijalne koncepcije i crteža pojedinih epizoda) i Marko Stojanović (scenarista Vujiću i drugim crtačima)
ŠTAMPANA IZDANJA: Strip album "Postelja od gloga" (Studentski informativno - izdavački centar, Niš, 2004/2005.) i katalog 8. Balkanske smotre mladih strip autora (Leskovac, jul 2006.)
PISMO: Latinica i ćirilica

     Nažalost, i pored toga što pravac od Srbije do Tokija nesporno vodi preko današnje države Rumunije, a koja, samo usput da napomenemo, kao takva država i nije postojala u vreme vlaškog vladara Vladislava Besaraba Juniora (1431 - 1476), među ne samo prisnim poznanicima poznatijeg kao "Cepeš" (ne znači: "proizvođač cepanica" ili kolaca, već "onaj koji nabija na kolčeve") ili, popularnije, "Drakula", izgleda da smo za brendiranje pod našom zastavom njegovog imena, lika i dela kao takvog, definitivno zakasnili.

    U to sam se lično uverio još pre pet godina kada sam tokom jednog višedenevnog međunarodnog seminara boravio u Drakulinom zamku u Rumuniji. Da razjasnim, teme skupa su bile karikatura i strip, a ne hematologija ili dobrovoljno davanje krvi.

     Jeste da se irski pisac koji je živeo, radio i umro u Londonu, ali koji u razgovorima ni za živu glavu nije priznavao da je engleski književnik, Bram (skraćeno od Abraham) Stoker (1847 - 1912.), da ne bi zbunjivao čitaoce svog romana "Drakula" (1897.) koji je ova stvorenja proslavio, u njegovom viđenju Transilvanije nije držao istorijskih činjenica "kao pijan plota" i nije baš naglašavao da se i otac Vlada Drakule zvao Vlad Drakul, ali upornim advertajzinškim radom na našem terenu stvari bi se ipak mogle marketinški izdiferencirati i okrenuti u našu korist.

     Inkriminisani Drakulin otac čije daleke krvne veze sa Srbijom i srpskim plemstvom doduše pominje izvesan broj istraživača (i danas u Bukureštu živi jedan njegov bočni potomak Balučanu Stolnić), takođe se zvao Vlad Drakul (ime sinu "Drakula" je detetu, malom Drakulu, tamo dato od milja, nešto kao: Drakulče ili Drakulić, mali Drakul), ali on svetu, nažalost, marketinški nije toliko zanimljiv. Tja.

    Ne tvrdim da je čuveni američki filmski režiser Alan Pakula rumunskog porekla, a još manje da mu se otac možda zvao Pakul, no držim da bi možda vredelo tu stvar ispitati i konačno isterati na čistac.

    Ako smo u vezi sa brendiranjem vlastite imenice "Drakula" i zakasnili, u slučaju da sam sve zaista dobro proučio, stvari mnogo bolje stoje sa našom zaštitom zajedničke imenice "vampir". Za nju mnogi domaći i inostrani poznavaoci jezika potvrđuju da je autentično srpska.

     Cenim da nama, kao narodu iskusnom po tom pitanju i kao zemlji u kojoj su postmortalne krvopije posle duge i teške borbe za svoj identitet i emancipaciju tokom srednjeg veka, sve do sedamnaestog stoleća od kada, što kod Čajkanovića, što u onovremenim policijskim izveštajima, postoji i zvanična evidencija o našim obračunima sa njima, konačno zasluženo dobile svoj današnji naziv "vampir" (dalekovidost i ispravnost ovdašnje lingvističke orijentacije potvrđuje i to što je rumunska reč "jastrigoj", koja je tamo nekada označavala vampira, u svetu potpuno nepoznata, pa je i ostala samo deo lokalne folklorne tradicije), ne bi bilo ispod časti ni da prisvojimo, brendiramo i standardizujemo njegovog manje poznatog oca.

     Po našem običaju, zakasnili smo, kao i u slučaju šljivovice, ajvara, pršute, kačamaka, kačkavalja, kajmaka... Tim pre kada uzmemo u obzir dve vesti koje su pre izvesnog vremena obišle svet: prve, da je Drakulin dvorac Bran, posle petogodišnjeg sudskog spora sa državom Rumunijom, vraćen vlasnicima kojima su ga rumunski komunisti silom oduzeli posle Drugog svetskog rata - potomcima dinastije Habzburg, i, druge, da rumunska vlada planira gradnju još jednog zabavnog parka po uzoru na "Diznilend", samo što će se ovde iz razumljivih razloga zvati "Drakulalend" u okviru kojeg će, pored ostalih bogatih sadržaja, biti ustanovljen i "Drakula institut" (kako su nas obavestili, ni on se neće baviti hematologijom, već će koordinisati rad 4.000 svetskih Drakula - klubova.

     Čak je nedavno i u Hrvatskoj na jednoj stripskoj smotri predstavljen najnoviji stripski album čuvenog belgijskog stripara Hermana Ipena čiji naslov je tamo preveden kao "Drakulinim tragovima - Vlad Nabijač".

     Inače, nije neobično što se o vampirima prave stripovi. To samo govori o rasprostranjenosti ovog žanrovskog koncepta širom sveta. Kao što se o mrtvacima koji čine zla živima oduvek govori u ljudskim predanjima na svim meridijanima, tako se, od kada strip i postoji, o ovim krvopijama kreiraju i crtane priče: od japanskih mangi do evropskih stripova o japanskim vampirima u vreme samuraja. Na primer, pre više od tri decenije smo u jugoslovenskom časopisu "Strip art" čitali prevedenu epizodu "Samuraja Ugakija" odličnog francuskog stripara Roberta Žižija o japanskim vampirima.

     Dvojica naših mladih stripara su, sve ovo ispravno sagledavši, pre deset godina došla na bolju ideju. Odlučili su da kreiraju novog vampira. Možda malo brzopleto ostavivši po strani narodnu tradiciju po kojoj je u celoj stvari prvenstveno reč o zloduhu, a ne materijalnom biću, fenomen Luke Vranića je 1996. godine započeo malo poznat sedamnaestogodišnji beogradski stripar Dejan Vujić, u to vreme, podrazumeva se, sa veoma skromnom crtačkom veštinom. No, u stripu se godine ne potcenjuju, pogotovo kada se zna da su tvorci "Supermena" bili i mlađi kada su ga osmislili. Rane radove je zapazio scenarista iz Leskovca Marko Stojanović i, prvo pišući samo za Vujića, a zatim i, zahvaljujući svojoj sposobnosti mobilisanja drugih stripara, ceo projekat proširivši na druge gradove, koncept je razradio.

     Luka Vranić je lekar koji se krajem devetnaestog veka sa studija u Beču vraća u svoju Šumadiju, ženi se Marijom, simpatijom iz detinjstva, ali nju na prvu godišnjicu braka na svečanom balu ujede neki gost, vampir iz Engleske. Ona se transformiše, ugrize svog muža, unaokolo se vampiri umnožavaju, a Luka saznaje da je uzrok vampirizma nekakav virus (ovde se oseća snažan uticaj američkog SF pisca Ričarda Metisona i njegovog romana "Ja, legenda"), da u svetu postoje različite organizacije vampira, da je prvi vampir izvesni Sektus, itd.

     Ono što je zanimljivo su istorijski događaji u kojima se zatiče naš vampir (Prvi i Drugi svetski rat, povlačenje preko Albanije, proboj Solunskog fronta, on beži u emigraciju i vraća se tek posle Titove smrti...) i ličnosti koje susreće. Luka je monarhista i četnik, nailazi na Živojina Mišića, Dražu Mihailovića, Tita, Karađorđa, Nikoletinu Bursaća, Marka Kraljevića, streljaju ga sa likovima iz TV serije "Otpisani" (pretpostavljam, za razliku od njih, njega neuspešno, ili bar sa promenljivim uspehom)... U ovakvom pristupu i načinu razmišljanja oseća se posredan uticaj italijanskih, "Bonelijevih", naravno onih uspelijih stripova, prvenstveno postmodernističkih "Dilana Doga" i "Kena Parkera". Scenarista je ovaj svoj pristup u objavljenom stripskom manifestu okarakterisao kao "istorijski horor", pa mu ni mi nećemo protivrečiti.

     Svaku inicijativu da se napravi originalan domaći lik treba pozdraviti, pogotovo kada se ona realizuje u uslovima u kojima stripski i novinski izdavači ne investiraju u domaće autore jer u tome ne nalaze brz i neposredan finansijski interes. No, potpuno ostvarenje ovakvih ideja je bez njihove pomoći nemoguće, i tu se krug zatvara.

     Uostalom, uprkos relativno bogatoj pisanoj građi i dokumentaciji, od Vukove, preko Čajkanovićeve, do manje dostupne policijske koja se bavila "terenskim evidentiranjem", a o kojoj najviše znamo iz "Politikinog zabavnika", ne postoji i zadovoljavajuća srazmera u vizuelizaciji ove zanimljive teme. Za pola veka srpske televizije svega nekoliko TV filmova od kojih je možda najznačajniji "Leptirica" Đorđa Kadijevića - i to je sve. U likovnoj umetnosti - skoro ništa. U stripu? Povremene "čorbine čorbe čorbe" stereotipnih zapadnih stripova o vampirima i vizuelnih predstava aktera proisteklih iz vizija Brama Stokera sa par hiljada kilometara razdaljine. Jedan od časnih izuzetaka: parodija vampira kao organizatora legalnih dobrovoljnih davalaca krvi i volontera - sakupljača boca sa plazmom iz italijanskog "Alana Forda".

     Razrađeni koncept "Luke Vranića" zasnovan je na entuzijazmu pomenute dvojice inicijatora, a prvenstveno na energiji, ove godine na beogradskom Salonu stripa u SKC-u najnagrađivanijeg scenariste Marka Stojanovića, na angažmanu uloženom za nekomercijalno pridobijanje crtača za ideju.

     Sasvim je razumljivo što u tim ranim radovima, kratkim pričama sabranim u "Postelju od gloga", u album skoro duplo deblji od standardnih, u broširano izdanje koji su posle mnogo godina čekanja na izdavača konačno objavili niški studenti i za koji je, sasvim primereno žanru, naslovnu stranicu visokoprofesionalno kreirao Aleksa Gajić, nema izuzetnih radova (ističu se crtači Saša Arsenić, Miloš Nicić i Jovan Ukropina), no svih 18 kratkih priča scenariste Stojanovića je veoma korektno "spakovano" i, što je najvažnije, primećuje se polako ali sigurno napredovanje u svakom pogledu.

     Prošlo je već deset godina od iniciranja i predstavljanja javnosti ovog, za sada poslednjeg srpskog stripskog vampira "Luke Vranića", pet godina od postavljanja sajta o njemu (www.geocities.com/luka_vranic) koji se izgleda već godinama nije dopunjavao, kao i premijernog štampanja pojedinih crtanih priča istog scenariste i različitih crtača u niškom časopisu "Strip presing", te godinu dana od izlaska iz štampe u celini mu posvećenog prvog izdanja "Postelja od gloga", a Luku i dalje crtaju.

     Poslednji put smo ga, posle nekoliko sezona pauze videli jula ove godine u zajedničkom stripu nastalom od strane čak četrnaestorice autora, a objavljenom u katalogu nedavno završene osme leskovačke stripske smotre.

     Luka živi!

     Ako!

(ovo je proširena i "Strip vestima" prilagođena verzija isto naslovljenog teksta, prvobitno objavljenog u rubrici Kultura, na str. 41-42 nedeljnog časopisa "NIN" br. 2907 od 14. septembra 2006. godine; izdavač "NIN d. o. o.", Beograd)

povratak na sadržaj

   8. STRIP: MIŠ KOSTA
Autor:
Zoran Janjetov

povratak na sadržaj

   9. POST SCRIPTUM (74)
Piše:
Zoran Đukanović


KRITIČARSKI BEDEKER – BOJA NOĆI, BOJA DANA

(Džejms Holdavej i Piter O’Donel: Modesti Blejz: Mašina. Duga ruka. Gabrijel, “Forum-Marketprint”, Novi Sad, 1990)

      Dva možda najeksponiranija ženska lika u klasičnom avanturističkom stripu su Aleta, žena princa Valijanta i – Modesti Blejz. Kažem klasičnom jer Holdavejeva i O’Donelova Modesti Blejz to već poodavno jeste. Zajedničke Aleti i Modesti jesu crte dominantne ličnosti i na tome (i na još koječemu drugome) nadgrađen sindrom izuzetnosti. Razlike nisu ništa manje zanimljive. Zlatokosa Aleta je simbol dana i porodice, ona je Fosterov ideolog i omogućila mu je ozbiljno žanrovsko pomeranje Princa Valijanta od istorijsko-pseudoistorijskog stripa ka porodičnom. Modesti je drugo. Njena ličnost je boje noći. Ona je oličenje nečega nedosegnutog, što izmiče kao sumrak ili senke.

      Šta još izmiče u Modesti Blejz? Ipak, ovo je strip i dana i noći, a danju se senke povlače u prevoje tkanina. Pri njihovom povlačenju izmiče nam ono što još ostaje gotovo opipljivo, tek nešto dalje od naših vrhova prstiju. Ako ga uspemo izgovoriti, neće nam delovati kao nešto što nismo znali. No, stvar je u tome da sve vreme nije bilo izgovoreno. Izmiče nam i ostaje prisutna najvažnija priča u Modesti Blejz, ljubavna priča o Modesti i Viliju Gervinu, priča koja ne može da se okonča jer nije istinski ni započela. Ovaj tok, paralelan sa njihovim svesnim životima, pretače se u saspens odložene ljubavi. Njihov polazak u akciju ima gotovo eksplicitan erotski sadržaj – umesto da se svlače, oni imaju ritual odevanja jednog pred drugim.
Ritual zajednickog odevanja pred odlazak u akciju
      
      Za razliku od lakoće Romea Brauna, Holdavej je znao da zaroni u psihologiju Modesti i, udružen sa O’Donelom, načini od nje jedan od radikalno samosvesnih ženskih likova. Nedostaje joj samo jedna presudna pomisao – da treba da vodi ljubav sa Vilijem Gervinom. U suprotnom, oboje su prinuđeni da grade simbolične zamene i da, kao u melodrami, ne znaju šta čine. Ma koliko, inače, odbacivao psihoanalizu kao univerzalni hermeneutički kalauz, zaista je teško poreći da avantura u Modesti Blejz postoji na način beskonačno odloženog koitusa između glavnih protagonista.

      Da se vratim izuzetnosti kraljice Alete i Modesti, koju Vili zove “princezo”. Za razliku od Alete, sama Modesti nije kič (zadržavam se striktno u domenu Holdavejevog opusa), ali je njen lik veoma pogodan za čitalačku kič identifikaciju. Upravo u njenom liku očituje se sva težina razlike između fikcionalnog i realnog konteksta. Ono što jeste motivaciono opravdano u delu, postaje banalnost ako ga pokušamo doslovno preneti u kontekst naših života. Stoga, vi koji čitate pre svega da biste projektovali likove u sebe, čuvajte se, posle čitanja neće biti ni Holdaveja ni O’Donela da vam pomognu. Modesti Blejz svakako nije Gospođa Bovari, ali čitateljke, a i čitaoci ovog stripa, mogu da pate od onoga što je poznato kao bovarizam. Na Modestinom nerešenom konfliktu – da ga nazovem “Modestin sindrom” – moguće je straćiti čitav jedan život, ali je on, konflikt, isto tako je dobar za napinjanje pripovedačkog luka u ovom sjajnom stripu.

      Osetljivost ravnoteže mita o Modesti pokazuje se ne samo u rizicima čitalačke recepcije nego i u produžavanju serijala, nakon Holdavejeve smrti u saobraćajnoj nesreći. Da i fikcija može straćiti svoje mogućnosti pokazali su Enrik Romero, Džon Barns i Nevil Kolvin. Romero je svakako najodgovorniji što je latentnu kič recepciju uneo u srce samog dela. Otud se sve posle Holdaveja može tretirati kao šum u prijemniku vrednosti ovog dela; u Romerovom slučaju, čak, kao nesnosno krčanje. Interakcija scenarija i crteža je povratno delovala na O’Donela u svim navedenim slučajevima. Iako on sam nije verovao da je strip medij u kome je moguće nijansiranje likova, Holdavej ga je, u njihovoj autorskoj simbiozi, demantovao, a neuspeli nastvaljači su, pak, dali O’Donelu za pravo. No, time su, takođe, upravo potvrdili radikalnost i veličinu Holdavejevog iskoraka, miljama daleko od njih.

(“NIN”, Beograd, 19. jul 1991)


P. S.
Ovo je poslednja kolumna koju sam tokom šest godina kritičarskog rada u “NIN-u” objavio. Obratite pažnju na datum, 19. jul 1991. Čujete li nešto? Da, to sat otkucava, vreme ističe, sat na tempiranoj bombi mog života. Manje od mesec dana kasnije, od 12. avgusta 1991. živeću u Holandiji. Taj period od tri i po nedelje je nešto duži od rata u Sloveniji, ali svakako kraći od rata u Hrvatskoj koji je tek počinjao, i mnogo kraći od rata u Bosni i ratovima koji su usledili. Da li se uopše iko više seća da je bilo nekakvih ratova? Naravno, 12. avgusta 1991. nisam znao da ću živeti u Amsterdamu sve do danas. Pet godina kasnije postaću holandski državljanin i uzeću holandsku nacionalnost, do koje mi je stalo kao do bilo koje nacionalnosti, hoću reći ni malo. Prozori moje sobe gde ove misli danas pretvaram u digitalni oblik gledaju na Erasmus park. Nazire se iza mojih leđa: www.stripovi.com/ViewColumn.asp?ID=12. Park Erazmo ili Erazmov park, tako bi ga zvali mi koji transkribujemo imena u neke čudne domaće oblike, začudili bi i sigurno obradovali Erazma Roterdamskog, mog heroja sumnje još od studentskih dana. Obradovali bi ga zato što je bio kosmopolita i lingvista, nasmešio bi se na činjenicu da njegovo ime u jednom jeziku ima padešku promenu kroz sedam oblika. Moj Erazmo, koji se u vlastitom životu uvek kretao između uloga junaka sumnje i bespomoćnog junaka, tokom jednog putovanja ne dužeg od dve nedelje doživeo je susret sa nebeskom svetlošću (X Files, see: abduction), počeo i pre kraja puta završio knjigu Pohvala ludosti, jednu od najboljih knjiga ikad napisanih o ljudskoj iracionalosti. Zahvalan sam Erazmu, mislim parku Erazmo. Njegovo ogromno drveće gleda pravo u moje prozore i već godinama čini moj život u Holandiji zeleno-šumećim, bar kada pišem. Naročito po kišnom i vetrovitom danu kakav je ovaj. Nedostajaće mi kolumna koju je pisao Cecile Quintal.

povratak na sadržaj

   10. THOMAS MANN ILI PHILIP K. DICK (21)
Piše:
Zoran Đukanović


     HERMANN - KAKO DA AVANTURA PRESTANE DA BUDE „OBIČNA”

     Prošlog utorka na sajtu www.stripovi.com dobili ste novo poglavlje knjige koje sada ima više na webu nego po antikvarnicama. Esej se bavi Hermannovom karijerom od početka do zenita. Njegova hiperprodukcija iz novijeg vremena, na vašu sreću, nije ušla u razmatranje. Time se Hermann inovator epancipuje od Hermanna rutinera, pa se bavimo onim prvim. Naslov eseja je dugačak, za boga miloga! Ali, zato ćete laše pogoditi gde da kliknete. Hajde malo, obuzdajte maus u ručici, naberite obrve, skoncentrišite se, ovde je: Hermann - kako da avantura prestane da bude „obična”.

* * *

- Da li je tandemu Hermann-Greg bilo potrebno vreme za uigravanje?
- Šta je to škripalo sa Hermannovom stilizacijom Jugurthe?
- Kako ugraditi western u antiutopiju?
- Kakve veze ima Hermann s Maurovićem, i čemu to poređenje?
- Zašto u panstripskom raju nema opštinskih i nacionalnih granica?
- Ako razbijete mozaik, šta možete s parčićima?
- Otkud to da Roman Polanski kaže da su Hermannovi stripovi film?
- Koliko je teško pronaći tragove ljudskosti i pružiti je drugome?
- Neverovatni skup u stripskom raju, ali šta je ispred vrata raja?
- „Šta se dogodilo na kraju” i „kome su ostali novci”?


povratak na sadržaj


   11. NEORAMA NEWS
Uređuje:
Marko Ajdarić


24-Hour Comics Day - Da bi mogli da pratite ovaj odličan međunarodni projekat u preko 70 gradova širom sveta, dajemo vam adresu oficielnog bloga.
www.24hourcomics.com/blog/

Aleksandar Zograf, zvezda od INDaYs - U ovome članku , još se bolje vidi da je naš Zograf najvažniji umetnik tog skupa nezaviznog stripa u Viterbo-u, Italija. Osim njega, smatramo da treba da se spomene da će biti prisutni, između ostalih, Manuele Fior i Miguel Angel Martin.

Žeželj u Italiji - U odličnoj galeriji D406, u ModenI, Žeželj učestvuje na jednoj izložbi o mitologiji, zajedno za Anke Feuchtenberger, Lorenzo Mattotti i Stefano Ricci.
neorama2.blogspot.com/2006/10/comunicato-stampa-galleria-d406.html

Stjepan Šejić - Kade: Sun of Perdition 1 već je u prodaji.
www.milehighcomics.com/...

Još dve vesti o Stjepanu Šejiću - Evo naslovnice (i recenzija) od Savage Red Sonja: Queen of the Frozen Wastes 2, gde Stjepan sarađuje sa Frank Cho-om.
comicbookbin.com/savageredsonjaqueenofthefrozenwastes002.html
i vest od naših kolege iz HQ Maniacs (Brazil) po kojima se 1. broj Kade: Sun of Perdition toliko dobro prodao da ide novo izdanje:
www.hqmaniacs.com/home_meio.asp?cod=9233&op=4

Esad Ribić - Naslovnica za Black Panther 20, izlazi u novembru, preko Marvela.
www.marvel.com/comics/...

Zoran Penevski i Ivica Stevanović - Recenzija za L'Anatomie du Ciel.
critiques-bd.over-blog.com/article-3961080.html

Zograf u Italiji - Drugi broj od 'Appunti', preko Black Velvet-a, sa stripovima Zografa što su se izdavali u nedeljniku Vreme taman izlazi.
antonella.beccaria.org/?p=233

Dalibor Talajić - Evo na stranici sajta Comics Continuum možete videti puno tabli novog izdanja od Deadworld-a.
www.comicscontinuum.com/stories/0610/01/index.htm

O kvalitetima od Mirka Čolaka još jednom govori Ron Marz. Uz tekst ima i dosta crteža.
www.comicbookresources.com/news/newsitem.cgi?id=8525

Zograf i Basta u Minhenu - Organizacija Comicologische Congress-a je odvela Aleksandra Zografa i Gordanu Basta na jedan skup u Nemačkoj, ove nedelje.
www.wochenanzeiger.de/article/62745.html

Biuković - Prvi broj antologije Negative Burn 1 izlazi ovog meseca u Špniji preko Recerca, U njemu su prisutni i radovi Edvina Biukovića.
www.lacarceldepapel.com/indexblog.php?p=1370

Bilal u sportskom magazinu crtajući Zidane-a.
www.universohq.com/quadrinhos...

Enki Bilal - Alessandro Editore najavljuje 'Appuntamento a Parigi', lokalna verzija stripa Rendez-vous a Paris, za ovaj mesec.
www.alessandroeditore.it/dett_albo.php?COD=334

Bilal: Koncert/Strip - Bilal i Chrsitin otvaraju 24a Fête de la BD et de l'Illustration, u Audincourt.
www.mission-bd.com/contacts/contacts.html

Adi Granov u Lille - Američki (pa i engleski) mainstrem je glavna atrakcija 1. festivala stripa u Lille (Lille Comics Festival), koji se održava 8. i 9 decembra. Osim Granova, biće prisutni Glenn Fabry, Mike Carey, Bryan Talbot, Jamie Delano i Jock.
lillecomicsfestival.ifrance.com/

Rantanplan, u TV seriji - Najglupiji pas u Farwest-u već je - od septembra - na francuskoj televiziji. Na osnovu onoga što smo videli, i po tome što smo čitali, izgleda da nije samo produkt da se zgrnu pare.
www.xilam.com/xilam/library_series_rtp.html

Svjetlan Junaković i Alenka Sottler u Italiji - XXIV Mostra Internazionale d'Illustrazione per l'Infanzia, u Sàrmede, dešava se od 21. oktobra do 17. decembra. Među gostima, biću prisutni Svjetlan Junaković i Alenka Sottler.
www.sarmedemostra.it/sarmede/artistiospiti.htm
U ovom članku o toj izožbi, ako prođete cursorom preko slike, videćete da je od Junakovića.

povratak na sadržaj

   12. STRIP: VOLIM TV
Autor:
Darko Macan

povratak na sadržaj

   13. Q STRIP

Strip vesti

     Na blogu
Q STRIP Darka Macana ima puuuno vesti i zanimljivosti a Strip vesti vam uvek prenesu jednu kao malu drašQalicu:

     Omukae desu #1 Najbolja od svih ovih mangi, i to za dva koplja. Jednostavan i čitak crtež, lak pozadinski humor i vješto pripovijedanje. No glavni adut su dirljive, obične priče u neobičnom kontekstu agencije za skupljanje umrlih duša koje neka čežnja još veže za ovaj svijet. Priključenje još jednog člana ekipi na kraju trećeg dijela prijeti mogućom sapunicom, ali ostaje za vidjeti... Omukae desu je samo polovica sveske, ostatak je popunjen dvjema samostojnim romansama, također čitljivim, zabavnim i dirljivim. Vrijedno čitanja, i praćenja.
(manekineko)


Osim toga, na Q Strip-u ste protekle nedelje mogli pročitati sledeće priloge:

   • [miQropriQazi] Stripopad EXTRA: manga, manga, manga! (manekineko)
   • [miQropriQazi] Stripopad, dio osmi (mcn)

    Kompletne priloge možete pročitati na sledećoj adresi:
    http://qstrip.blog.hr/

   14. INTERNET STRIPOVI

Strip vesti


     Ovo rubrika je redovna, pozicionirana na ovom mestu u SVestima jer na sajtu već stoje u samom vrhu na udarnom mestu, linkovi ka svim domaćim internet stripovima koji redovno izlaze. Ostali stripovi, koji ne zadovoljavaju ove kriterijume - dakle nisu na nekom od domaćih jezika ili ne izlaze redovno - će ipak imati svoje mesto u ovoj rubrici.
     Dakle zasucite rukave i poradite na dopunjavanju ove rubrike tako što ćete pokretati nove internet stripove. Svaki novi strip na spisku će, onog petka kada bude dodat, imati oznaku NOVO!
     Redosled je po abecednom redu:

STRIPOVI KOJI REDOVNO IZLAZE:

A STAR IS UNBORN (UnBornStar)
unbornstar.blog.hr/

BLIC STRIP (Marko Somborac)
www.blic.co.yu/blic/strip

BUZZ & FZ (Gudvin)
www.screaming-planet.com/comics.php?area_id=

ČAROBNJACI (Niko Barun)
www.tportal.hr/stripovi/carobnjaci

KUĆA STRAHA (Jurica)
www.kajgod.co.nr/

MALI MEUR (Vladislav Gajski)
www.plastelin.com/index.php?option=com_content&...

MARTINA MJESEC (Macan - Sudžuka)
www.stripovi.com/martinamjesec.asp

MISTER MAČAK (Macan - Bob)
www.stripovi.com/mistermacak.asp

NETOVCI (Niko Barun)
www.t.ht.hr/netuskoli/5-5.html

OVERKLOKING (Dubravko Mataković)
iskon.hr/webcafe/matakovic/

SERGEJ (Darko Macan)
www.zmcomics.co.yu/sergej

SIVI GRAD (Rico)
www.stripovi.com/sivigrad.asp

SOB SA SOBOM (Sonjecka)
www.stripovi.com/SobSaSobom.asp

STRIP "DAN"-a (Simon Vučković - Mirko Zulić)
www.dan.cg.yu/stripovi.php

SvRBI iU SVEMIRU (Milivoj Kostić)
vigled.sky.prohosting.com/

ŠTEFICA Jambriščak, prijateljica noći koja je previše znala" (Nik Titanik)
www.niktitanik.com

STRIP ČASOPISI ZA DOWNLOAD

ZONA 9 (Udruženje strip autora Crne Gore)
www.zona9-stripmagazin.users.cg.yu

STRIPOVI KOJI SE REDOVNO DISTRIBUIRAJU E-MAIL-om

SAMONIKLI KOROV STRIP (Franja Straka)
prijaviti se na email adresu: fstraka@eunet.yu

STRIPOVI SA ZAOKRUŽENOM PRIČOM

Bilo jednom u Makarskoj (Dalibor Brdar)
www.stripovi.com/makarska.asp

Zagor & Chico u Paklu Droge (Saša - Venes)
www.najbolje.com/zagor/

Stripovi Maje Veselinović (Maja Veselinović)
www.majaveselinovic.com/comics.php

Stripovi Dunje Janković (Dunja Janković)
deenes.ffzg.hr/~tdujmovi/strip.htm

STRIPOVI DOMAĆIH AUTORA NA STRANOM JEZIKU

ACTION TRIP COMICS (Jojić - Grabović - Solanović)
www.actiontrip.com/index/comics.phtml

GHOST OF THE PAST (Vladimir Kuzmanov & Mišo Živanov)
www.celestialheavens.com/viewpage.php?id=491

JOHN'S PARADISE (Alić/Gelemanović)
www.johnsparadise.com

Mc DUFFIES (Srđan Aćimović)
mcduffies.keenspace.com

LITTLE WHITE KNIGHT (Srđan Aćimović)
www.graphicsmash.com/series.php?name=littlewhiteknight&view=current

LEGOSTAR GALACTICA (D. M. Jeftinija)
legostargalactica.keenspace.com/

STRIPOVI KOJI VIŠE NE OBNAVLJAJU SVOJE STRANICE

JOHN'S PARADISE (Saša - Venes)
www.crazytwo.com/novi/

NEDELJNI STRIP (Oljača, Aćimović, Ikonić, Jovanović, Vučković)
members.lycos.co.uk/zmcomics/strip/strip.htm

VILINTULJKOVA DRUŽINA (zmcomics)
www.zmcomics.co.yu/vilintuljak

povratak na sadržaj

   15. STRIP: DO GLAVE
Autor:
Mladen Oljača

povratak na sadržaj

   16. ŠTAMPA
Priredili:
D. Banjanin i M. Ajdarić


     Grafička novela "Nadzirači" u izdanju Belog puta

     PRIČA O SUPERHEROJIMA I STRIP O STRIPU

     Izdavačka kuća Beli put predstavila je na 4. salonu stripa u SKC nova izdanja biblioteke "Grafičke novele", knjigu broj jedan - "Nadzirače", Alana Mura i Dejva Gibonsa i knjigu broj jedanaest "V kao Vendeta". Urednici ove kuće najavili su i izlazak iz štampe knjige "Put u Tulum" Federika Felinija, biblioteku knjiga sa francuskog govornog područja "Integrali", kao i biblioteku "Veliki klasici", u okviru koje će se u prvom kolu pojaviti crno-bele knjige o pet klasičnih super junaka poput Fantoma ili Flaša Gordona.
     Prvo, originalno izdanje grafičke novele "Nadzirači" pojavilo se davne 1986. godine. Nastala po početnoj zamisli Alana Mura, da oživi serijal o superherojima, ova knjiga prema mišljenju velikog broja strip kritičara, utire put za novo poimanje stripa, donevši mu novu publiku. Inspirisan Orvelovim romanom "1984", Mur odlazi mnogo dalje, rekonstruiše i stvara alternativnu stvarnost u kojoj se i dalje vodi hladni rat između Amerike i Rusije, a postoji stalna opasnost od globalnog uništenja. U takvom svetu, penzionisani superheroji uzimaju aktivno učešće u događajima od sudbonosnog značaja.
     - "Nadzirači" su, zapravo, roman koji je intenzivnije ilustrovan. Pored toga ovaj ambiciozan poduhvat sintetisao je i druge raznovrsne elemente, poput isečaka iz novina ili provlačenja autopoetičkih stanovišta o stripu, tako da se može reći da je ovo zapravo i neka vrsta stripa o stripu. Upravo iz tog razloga, prevođenje ove grafičke novele bio je pravi izazov, pogotovo kad se uzme u obzir ostrašćenost strip fanova po pitanju prevoda ovakvih izdanja - rekao je Goran Skrobonja, urednik i prevodilac Belog puta.
     Poklonici grafičkih novela imaće, osim ilustrovanih avantura Dr Menhetna, Kapetana Atoma, Ozimandijasa, Noćne sove, Plave bube i ostalih, priliku da zavire i u beleške autora u kojima su čitaocima na uvid ponuđene osnovne premise sveta "Nadzirača", kao i linija nastanka i razvoja glavnih likova.

     Bojana D. Belčević

Objavljeno: DANAS, Beograd, 05.10.2006.godine
     NAGRADA JOŠKU MARUŠIĆU

    ZAGREB - Joško Marušić, ugledni autor stripova i filmova, nagrađen je na festivalu "3rd China International Cartoon and Digital Art Festival 2006" za animirani film "U susjedstvu grada". Prije ove posebne nagrade žirija na festivalu u Kini (koji traje od 28. rujna do 3. listopada), film je bio u službenoj selekciji na 12 međunarodnih festivala animiranog i kratkog filma. Marušić je već nagrađivan svjetskim i domaćim nagradama, a najpoznatije priznanje dobio je animirani film "I love you too", koji je uvršten u 84 najbolja filma u povijesti animacije.

     [L. Ž.]

Objavljeno: VJESNIK, Zagreb, 02.10.2006.godine
O KAKO ОДМАЗДА / V FOR VENDETTA
САД, Германија, 2006

РЕАЛИЗАЦИЈА

Режија: James McTEIGUE
Сценарио: Andy&Larry WACHOWSKI, based on the Comic by Alan Moore and David Lloyd
Кинематографер: Adrian BIDDLE
Монтажа: Martin WALSH
Музика: Dario MARIANELLI
Продуценти: Joel SILVER, Grant HILL, Andy&Larry WACHOWSKI
Продукција: WARNER BROS./Silver Pictures/Anarchos Productions
c/o Warner Bros. Studios, 4000 Warner Blvd, Building 90, Suite 1,
USA-Burbank, CA 91522
Colour/35mm/Cinemascope/Dolby Digital
Времетраење: 132 min.
Јазик: англиски

УЛОГИ
Natalie PORTMAN (Evey Hammond)
Hugo WEAVING (V)
Stephen REA (Inspector Eric Finch)
Stephen FRY (Gordon Deitrich)
John HURT (Chancellor Adam Sutler)СОДРЖИНА
Филмот е слободно базиран врз книгата „1984“ на Џорџ Орвел. Дејството се одвива во футуристичка Британија, во која сега владее тоталитарна влада. По завршувањето на една нуклеарна војна, земјата ја презема фашистички режим. Странци, хомосексуалци и целата политичка опозиција се убиени во концентрациони логори. Неколку мажи се подготвуваат да ја силуваат младата Иви, но се вмешува една маскирана фигура, спасувајќи ја од ситуацијата опасна по нејзиниот живот. Човекот познат само под псевдонимот О/V ја носи во неговото скривалиште, од каде што овој радикален анархист врши секакви видови терористички акции и саботажи во обид да го сруши авторитарниот режим...

Џејмс МЕКТАЈГ, режисер
Џејмс Мектајг работел како асистент на режија во Австралија до средината на 90-те (на филмовите ДА ИМАШ ПА ДА НЕМАШ, 1996, режија Џон Хилкот и РАЈСКИОТ ПАТ, 1997, режија Брус Бересфорд).
Потоа се преселил во САД каде што продолжил да го работи истото за режисери како: Џорџ Лукас (ВОЈНАТА НА ЅВЕЗДИТЕ, ЕПИЗОДА 2 - НАПАД НА КЛОНОВИТЕ, 2003), Алекс Пројас (МРАЧЕН ГРАД, 1998), а особено за браќата Енди и Лари Вачовски во нивната трилогија МАТРИКС (МАТРИКС, 1999, ПОВТОРНО НАПОЛНЕТ МАТРИКС и РЕВОЛУЦИИТЕ МАТРИКС, 2003). О КАКО ОДМАЗДА е неговиот деби како самостоен режисер.

Едриен БИДЛ, кинематографер
Роден на 20 јули 1952 во Лондон. Умрел на 7 декември 2005 во Лондон (од срцев удар, токму по завршувањето на филмот О КАКО ОДМАЗДА. Водечки британски кинематографер, најпознат по неговата работа со режисерот Ридли Скот. Бидл ја започнал својата кариера како асистент на камера во првите два филма на Скот, ДУЕЛИСТИТЕ (1977) и ВОНЗЕМЈАНИН (1979), пред да стане кинематографер на рекламни спотови. Неговиот прв целовечерен филм во тоа својство беше филмот ВОНЗЕМЈАНИ (1986) на Џејмс Камерон, продолжение полно со акција, по којшто следуваа малку полесните, посветли слики на два шармантни, полни со фантазија филмови, оној на Роб Рајнер НЕВЕСТАТА ПРИНЦЕЗА (1987) и авантуристичкиот на Џорџ Лукас-Рон Хауард ВРБА (1988).

ФИЛМОГРАФИЈА (избор)
О КАКО ОДМАЗДА (2006); АМЕРИКАНСКО ПРОГОНУВАЊЕ (2005); БРИЏИТ ЏОНС: НА РАБОТ НА УМОТ (2004); ШАНГАЈСКИ ВИТЕЗИ (2003); ЦАРСТВОТО НА ОГНОТ (2002); МУМИЈАТА СЕ ВРАЌА (2001); 102 ДАЛМАТИНЦИ (2000); ТОЧКА НА ПРИТИСОК (1999); МУМИЈАТА (1999); СВЕТЕЦ (1998); ДЕТЕТО НА КАСАПИНОТ (1997);
101 ДАЛМАТИНЕЦ (1996); 1492:ОСВОЈУВАЊЕ НА РАЈОТ (1992); ТЕЛМА И ЛУИС (1991); ВИСОКОТО МОМЧЕ (1989); ВРБА (1988); ВОНЗЕМЈАНИ (1986).


Objavljeno na sajtu festivala: 27. Manaki Brothers film Festival

povratak na sadržaj

   17. STRIP: MONTENEGRINI
Autor:
Simon Vučković

povratak na sadržaj

   18. POZIVI NA SARADNJU
Priredio:
M.Ajdarić


KONKURS XV FESTIVALA

NA TEMU - IGRE NA SREĆU

PRAVILA

KATEGORIJE:
1. KARIKATURA
2 PISANA FORMA
- Kratka priča
- Pesma
- Aforizam
3. STRIP

PROPOZICIJE:
1.KARIKATURA; ORIGINALNA, MINIMUM A4 (210x297) MAKSIMUM A3 (297x420), TEHNIKA SLOBODNA
2. PISANA FORMA: MAKSIMUM DVE KUCANE STRANE I DO 20 AFORIZAMA
3. STRIP: ORIGINAL DO OSAM TABLI, TEHNIKA SLOBODNA

NAGRADE:

KARIKATURA:
I NAGRADA: PLAKETA *ZLATNA KACIGA*............... 1000 €
SAMOSTALNA IZLOŽBA 2008. GODINE
II NAGRADA ..................................................................... 500 €
III NAGRADA .................................................................... 300 €

PISANA FORMA:
KRATKA PRIČA: PLAKETA *ZLATNA KACIGA* ......... 400 €
PESMA: PLAKETA *ZLATNA KACIGA* ........................ 400 €
AFORIZAM: PLAKETA *ZLATNA KACIGA*................... 400 €

STRIP ............................................................................... 200 €

PORTRET KARIKATURA: TEMA – DA VINČI 555
PROPOZICIJE: ORIGINAL, MIN A4 MAKS A3 ........... 300 €

NAGRAĐENI AUTORI
KONKURS 2006.

ROK ZA PRISPEĆE RADOVA 20.11.2006.
U obzir dolaze samo neobjavljivani radovi. Obavezna fotografija, kratka biografija, telefon i e-mail adresa autora.
Pisane radove slati isključivo pod šifrom.

Objavljivanje odluka žirija – 01.12.2006. Dodela nagrada na završnoj večeri Festivala 01.04.2007. Organizator snosi troškove puta i smeštaja nagrađenih autora.
Službeni jezici Festivala su srpski i engleski.
Radovi ostaju vlasništvo Festivala.

formular - word / PDF
www.kck.org.yu“Ošišani jež” poziva sve karikaturiste sveta da se nadju na strani
All world's cartoon .
Pošaljite svoju najbolju karikaturu, kratku biografiju, autoportret,
kontakt i e-mail adresu.
Naša adresa je: info@jez.co.yu

Postanite deo svetske elektronske porodice karikaturista.
Ugradite svoje piksele u mozaik svetske karikature!National Liberty Museum's

Entry Details

What is a "Caretoon":
It is an original cartoon that reflects one of three positive themes:
1) Appreciation for Diversity, 2) Interfaith Understanding, 3) Conflict Resolution
Who should enter:
The Caretoon Contest is open to anyone interested in participating.
All ages and levels of artistic ability are invited to submit an entry(ies).

Deadline for entries: October 30, 2006

Judging:
Entries will be judged in two categories: Adults (age 18 or older) and Students (under age 18)
Caretoons will be judged by a panel of professional cartoonists, educators, Museum staff and others.
Entries will be judged on creativity, originality and message. All judges' decisions are final.

Prizes:
A $1000. prize will be awarded in each of the two categories.

How to create a Caretoon:
A Caretoon must be your original creation.
Caretoons featuring copyrighted or pre-designed clip art or other images are not acceptable.
You can create your Caretoon freehand or electronically.
Caretoons may be created in black & white or in color.
Caretoons must include a graphic; text is optional.
Each Caretoon must be presented on a separate 8.5 x 11 sheet of paper.
Caretoons may be any size provided they fit on an 8.5 x 11 sheet.

How to enter the contest:
There are no entry fees; no purchases of any kind are required.
Print out and complete a Caretoon entry form from www.libertymuseum.org.
There is no limit to the number of Caretoons you may submit.
Print your name on every Caretoon exactly how it appears on your entry form.
If you are submitting your Caretooon(s) via email, attach your entry form
and each Caretoon in jpeg format: must be 300 dpi; no larger than 8.5 x 11.

How to submit your entry:
Caretoons may be submitted by mail, in-person, or by email.
Mail to: Caretoon Contest, National Liberty Museum, 321 Chestnut St., Philadelphia, PA 19106
In Person: Bring your Caretoon & Entry Form to the Museum. Hours are 10am-5pm, Tuesday –Sunday.
Beginning Memorial Day, the Museum is open 7-days a week.
You will receive FREE admission* if you bring an original Caretoon.
Email: Caretoons@libertymuseum.org
*Free admission applies to individual/family visitors only. Excludes guided group tours.

Usage rights:
Caretoons will not be returned to their creator. The Museum reserved the right to display and/or publish any and all Caretoon entries. The creator will be credited for the work wherever his or her Caretoon appears. All entrants receive free membership to the National Liberty Museum and copies of any publication in which their Caretoon appears.

Located just steps away from the Liberty Bell and Independence Hall at 321 Chestnut Street, Philadelphia, PA 19106
Ph: 215-925-2800 Fax: 215-925-3800 www.libertymuseum.org

ECOCARTOONS 2006 - INTERNATIONAL CONTEST OF ECOLOGICAL GRAPHIC HUMOR/
LIMA - PERU / ECOCARTOONS 2006

The «Pontificia Universidad Católica del Perú» and the «Grupo de Apoyo alSector Rural» convoke the Sixth International Contest of Ecological Graphic Humor «ECOCARTOONS 2002»Caricaturists, graphic artists in general, amateurs and professionals are called together, without age limit from all over the world.
• The principal theme of the contest is: The trade in the world.
• The works must reflect ideas related to the ecology with humor or satire.
• Evaluation is based on how well representation of humor and satire is esthetically reached, language can be direct as well as symbolic.
• The technique is totally free.
• Each participant can present an ilimit unpublished works in format A4 (21 x 30 cm)
• The works must not contain text elements (works made by computer, laser printings or photocopies will not be accepted). Information about the name of the author, local address, E-mail or Web address and country of origin must be indicated in the reverse of the sheet.
• Each participant confirms with the delivery of his works the acceptance of the bases and that they will be part of the exhibition the day of the awards ceremony, as well as part of itinerary exhibitions in cities of Peru and in different countries. All works will represent their country of origin in the museum of graphic ecological humor of the Pontificia Universidad Católica del Perú.
• The jury will be integrated with members of sponsors institutions and enterprises, event organizers and the best representative personalities of graphic humor in our country. The decisions of the jury are unappealable.
• Deadline is on 15 Nov(2006). Works awarded will be announced Jan 15(2007), in an official ceremony at the Cultural Center of the Pontificia Universidad Católica del Perú. The organizers of the event will inform the winner by telephon, e-Mail or through the embassies or consulates.
• The post delivery must be in flat packages. Do not roll or bent your works.
They must not be put in frames or glass. The organizers do not assume responsibility for damage of the delivery. The delivery costs will be afforded by the sender. Local post register on the stamp will be considered in the deadline. After that date, works will be refused.
• Prizes:
First Price: US$ 500.00 and honour diploma.
Second Prize: US$ 250.00 and honour diploma
Third Prize: US$ 250.00 and honour diploma
• Works must be sent to the following address:
GRUPO PUCP - ECOCARTOONS
Av. Universitaria Cdra. 18 s/n.
LIMA 32 – PERÚ
Telefone:6262000-5050
Second BAKU International Cartoon Contest-2006

THEME: Sport
Deadline:
November 15, 2006.

1. CONTEST: open to all cartoonists from the world

2. Works can be sent by E-mail to: olimpiya_dunyasi@mail.ru with author�s short biography, Name, Address, Telephone, Email & Photo. Works should be 1000 pixel, Jpg format and 100 dpi.
Amount of pieces: Each participant will be able to send up to 5 Cartoons
The catalogue of the festival will be dedicated to those artists whose works showcased in the exhibition.

3.results: November 27.2006
Prizes: First prize:200 US $
Second prize:150 US $
Third Prize:100 US $

Address of the Contest secretariat:
Yusif Safarov str.21, Baku-AZERBAIJAN
Call for Entries: 2007 Hong Kong International Poster Triennial
Hong Kong, China
27 September 2006

Above: You can access the Call for Entries through the Hong Kong Heritage Museum website.
The Hong Kong International Poster Triennial is a major event of the Hong Kong Heritage Museum to document the development of international poster design and to celebrate its achievements at regular intervals. It is structured in 3 parts: a competition, an exhibition and a symposium. The "2007 Hong Kong International Poster Triennial" is the third time the Museum has organised the Triennial in accordance with the guidelines endorsed by the International Council of Graphic Design Associations (Icograda).
Over 600 exhibited works from 40 countries/regions at the Triennial 2001 and 2004 provided an overview of the new trend of poster design and the cultures of various regions. To promote cultural exchange with mainland China, selected highlights from the Triennial s award-winning works had been showcased at the Guangzhou Museum of Art and the Shanghai Library, where they were well received by visitors in 2005 and 2006.
The event is jointly presented by the Leisure & Cultural Services Department and the Hong Kong Designers Association.
Deadline: All entries must arrive before 17:00, 15 January 2007
Please visit and download from the Hong Kong Heritage Museum web site:
http://hk.heritage.museum .

For further information please contact:
T. (852) 2180 8118 / (852) 2180 8117
F. (852) 2180 8222 / (852) 2180 8111
triennial@lcsd.gov.hk

povratak na sadržaj

   19. LINKOVI

Strip vesti


     Svojevremeno, kada sam radio registraciju domena gde ću udomiti Strip vesti imao sam neke velike planove da na jednom sajtu povežem više svojih ljubavi. Kao što u 114. i 116. broju u uvodnicima objasnih Strip vesti su na www.zmcomics.co.yu trebale da budu samo jedan od sadržaja, te je tako naslovna strana sajta bila i formirana kako bi se sa nje granalo na ostale sadržaje.
     Plan je tada bio da se pokrene i SF nedeljnik, tipa SVesti, za šta sam tražio osobu koja bi ga uređivala bolje od mene, jer sam ipak prvenstveno fan SF literature. Zamišljeno je bilo da na sajtu budu i drugi fan sajtovi, koji bi imali kopču sa stripom, filmom, SF i Fantasy literaturom, TV serijama,... i slično. Zamišljeno je bilo da sve to bude pod jednom kapom, da se možda od toga izrodi i neka izdavačka kuća. Zato se domen nije zvao stripvesti.co.yu.
   Kao što to često biva, završilo se tako da je realno bilo uraditi samo ono gde mogu sam zasući rukave. Da, ispostavilo se da želje i planovi nisu imali osnove. Barem su Strip vesti ostale na net-u, i trudiću se da tako bude još dugo. Za stranice kakve sam hteo da udomim na sajtu su se pobrinuli drugi, tako da ću ovog puta pokušati da sakupim neke meni zanimljive linkove koji nisu vezani za strip, ali računam da će ipak biti zanimljivi i strip fanovima.

www.sfcentar.com/sfc - SciFi Centar
www.sfcentar.com/forum/index.php - SciFi centar forum
www.sfcentar.com/engine - Star Trek centar
www.startrek.com.hr - Star Trek portal
www.sfcentar.com/galactica - Galactica centar
www.battlestarserbia.com/bsg - Battlestar Galactica
www.sfcentar.com/stargate - Stargate centar
www.nosf.net - NOSF portal
www.sfera.hr - SFERA
www.sciencefiction.org.yu/ - SciFi - udruženje fanova naučne fantastike
www.stargate.com.hr - hrvatski Stargate portal
www.cro-lost.com - Lost, tv serija
www.izgubljeni.co.nr - Lost, tv serija
www.izgubljeni.tk - Lost, tv serija
www.lost.co.sr - Lost, tv serija
24.recenzije.com - 24, tv serija
www.dosijex.com - Sve o kultnoj seriji DosijeX
www.astronomija.co.yu - malo i naučnih sajtova, ne samo SF...:)
...i mnogi drugi linkovi su u opticaju za povremeno pregledavanje, ako ih imate pošaljite, pa da i to pustimo u SVestima...:)
Nisu stripovi, ali relano imaju puno dodirnih tačaka sa njima.

povratak na sadržaj


Ako znate nekog ko bi bio raspoložen da svakog petka dobije email sa STRIP VESTIMA,
pošaljite njegovu email adresu ili mu predložite da se on sam javi i tako upiše na mailing listu.
e-mail: zmcomics@neobee.net; web: www.zmcomics.co.yu i stripvesti.50webs.com;
adresa: Zlatko Milenković, Pariske komune 31, 21000 Novi Sad
STRIP VESTI SU BESPLATNE
Ako ne želite da ubuduće dobijate STRIP VESTI, jednostavno odgovorite na ovaj email
i u naslovu (subject) napišite ODJAVA.