388



13.10.2006.
GODINA VIII


prošli broj - arhiva - sledeći broj

SADRŽAJ

    1. SOVULJAGA JESENJI MARATON ARTISTIČKI - piše: Zoran Jović Letač
    2. RANDEZ-VOUS U PARIZU - striparnica: Alan Ford
    3. BOOKGLOBE NA WEBU - press: Bookglobe
    4. MARKETPRINT NEWS - press: Marketprint
    5. OKTOBARSKA NAGRADA GRADA LESKOVCA - piše: Predrag Ikonić
    6. SKICE ZA CRŠ AUKCIJU!!! - mail: Denis Pajtak
    7. JEDNA PIVARSKA DINASTIJA - piše: V. Fumeti
    8. STRIP: MIŠ KOSTA - autor: Zoran Janjetov
    9. THOMAS MANN ILI PHILIP K. DICK (22) - piše: Zoran Đukanović
    10. NEORAMA NEWS - uređuje: Marko Ajdarić
    11. STRIP: VOLIM TV - autor: Darko Macan
    12. Q STRIP - Strip vesti
    13. INTERNET STRIPOVI - Strip vesti
    14. STRIP: DO GLAVE - autor: Mladen Oljača
    15. ŠTAMPA - priredili: D. Banjanin i Z.Đukanović
    16. STRIP: MONTENEGRINI - autor: Simon Vučković
    17. POZIVI NA SARADNJU - priredio: Marko Ajdarić
    18. LINKOVI - Strip vesti


Svi prilozi su vlasništvo autora. U slučaju da želite da ih na bilo koji način eksploatišete, molimo Vas da se obratite autorima priloga, koji su potpisani, u slučaju da nisu potpisane možete ih slobodno koristiti jer su to neautorizovane vesti ovog servisa, STRIP VESTI.
Sajt na kom ćete uvek moći da pročitate stare brojeve STRIP VESTI i još neke druge sadržaje vezane za strip je na sledećoj adresi:
www.zmcomics.co.yu i stripvesti.50webs.com.


UVODNIK


     Da kasnimo, nije se moglo, nije ni prvi put. Naravno, delimično je reč i u uhodavanju novog načina funkcionisanja SVesti. Ima se ipak nešto više posla, a i neke nabrzaka urađene stvari moraju da se srede u hodu. Tako da je par kraćih priloga otpalo, tako da neki dogovoreni intervjui još uvek vise u vazduhu... ali mora se od nečega i živeti pa se tome moralo proteklih dana više vremena posvetiti.

    Kako bih vremenom, zbog svih obaveza i mog zamora, mogao teret oko SVesti podeliti sa nekim bilo bi dobro da se poneko odazove pozivu da uređuje sopstvenu rubriku, spram svojih nahođenja. Takvi saradnici bi mogli vremenom da postanu i ko-urednici, pa da se uređivanje SVesti podeli na par ljudi, na način kako bi se vremenom dogovorilo ili pokazalo najpraktičnijim. Mislite o takvim opcijama...;)

    Napominjem da je sledeći broj predsajamski, mislim na Sajam knjiga u Beogradu, tako da će nakon njega uslediti jednonedeljna pauza. Što će reći, kao prvo, šaljite za sledeći broj sve najave za vaša sajamska dešavanja kao i najave novih "sajamskih" izdanja. Kao drugo, ne pravite paniku kada 27.10. ne bude Strip vesti, jer će se preskakanje tog petka dogoditi zbog mojih obaveza na Sajmu!

    I da, naravno, ne smem da zaboravim da se zahvalim svim čitaocima koji su se javili povodom novog izgleda Strip vesti. Promene su primljene bolje nego što sam očekivao, i što je važno, praktično niko nije imao nepremostivih problema kod otvaranja broja. Zamerke su takođe prihvaćene i još će se raditi na unapređenju časopisa, kako na sadržaju tako i na principu slanja kako bi vaš mailbox jednostavnije "čitao" SVesti.

    Čitamo se sledeće nedelje,

     S poštovanjem,

     Zlatko Milenković

povratak na sadržaj

   1. ČETVRTI ŠABAČKI FESTIVAL STRIPA
press:
ULSŠ

13-14. oktobar, foaje Šabačkog pozorišta

     Šabac je jedan od retkih gradova u Srbiji koji ima svoj strip festival. Manifestaciju ovakvog tipa imaju još samo Beograd, Leskovac, Pančevo i Novi Sad. Do sada je strip festival bio u sastavu Šabačkog letnjeg festivala koji finansira SO Šabac. Organizaciju ovogodišnjeg festivala preuzelo je ULSŠ. Kao i uvek kada je reč o stripu u našem gradu ključni doprinos dali su članovi Udruženja ljubitelja stripa „Eon”.

     Program festivala:

Petak, 13. oktobar
19:00 Otvaranje festivala i izložbe „Šabački strip danas“
Promocija novog broja šabačkog strip magazina „Eon”

Subota, 14. oktobar
17:00 Strip radionica
Projekcije filmova
18:00 „V kao Vendeta”
20:15 „Da li je čovek dobar?”
20:30 „X-MEN: Poslednje uporište”

Izložba će biti otvorena do 20. oktobra.

povratak na sadržaj

   2. SOVULJAGA JESENJI MARATON ARTISTIČKI
Piše:
Zoran Jović Letač

Jesenji artistički maraTON
- alternativnih izraza i formi
Banatsko Novo Selo


      Svakog vikenda u priodu od oktobra do kraja decembra 2006. godine u prostoru kluba Springfield biće priređeni koncerti, propraćeni programima iz oblasti stripa, fotografije, fanzinaštva, instalacije u prostoru, audio i video promocije, i iz drugih umetničkih formi...

     Kompletan program možete pročitati na forumu NNL-a:
     www.spnet.co.yu/nnl/forum/showthread.php?tid=14


povratak na sadržaj

   3. RANDEZ-VOUS U PARIZU
striparnica:
Alan Ford



Enki Bilal: Rendez-vous u Parizu: treci cin

Novi strip album Enki Bilala "RENDEZ-VOUS U PARIZU" se može kupiti u našoj knjižari. Izdavač je kao i ranije, sarajevska Publika. Pun naziv:

     Deluks formata (32x24 cm), u tvrdom povezu sa 70 strana u punom koloru.

     Cena u našoj knjižari je 995 dinara.



   4. BOOKGLOBE NA WEBU
press:
Bookglobe

     PRESS RELEASE 03/2006 DATUM 12.10.2006.

     Šleper vijesti za ljubitelje stripa! Bookglobe je bio vrijedan pa u listopadu objavljujemo cijeli niz novih naslova:


     1. TAJNA POVIJEST KNJIGA 3: GRAL IZ MONTSEGURA
     2. TAJNA POVIJEST KNJIGA 4: KLJUČEVI SVETOG PETRA

Evo vam još jedne prilike da otkrijete što se odista krije iza ključnih događaja iz povijesti! Doznajte kako, od početaka svijeta, četvero igrača manipulira vremenom i zbivanjima nastojeći zadovoljiti svoju želju za moći i osvetom. Ova majstorski realizirana fantastična saga namjenjena je istinskim ljubiteljima stripa, no istodobno i rastućem broju ljubitelja teorija zavjera nudeći nov pogled na povijesna zbivanja.
     U listopadu 2006. godine Bookglobe nastavlja s objavljivanjem albuma iz serijala Tajna Povijest. Prva dva albuma Geneza i Dvorac duhova na kojima je scenarist Jean-Pierre Pecau surađivao s našim crtačem Igorom Kordejom nastavljaju se epizodama Gral iz Montsegura koji su crtali Goran Sudžuka i Geto, te Ključevi svetog Petra nacrtanim od Leonida Pilipovića.
     Putovanje kroz vrijeme nastavlja se u XIII stoljeću. Reka, sada kardinal, drži u šaci cijeli kršćanski svijet. S bratom osniva Svetu inkviziciju. No preostalo dvoje arhonta, Aker i Erlin, udružuju se s Fridrikom II, odlučni da pomrse planove bratu i sestri...
     Radnja se potom seli u XVI stoljeće gdje Italijom hara kuga. Arhonti za to sumnjiče jedni druge, ali nitko od njih nije povezan s tim događajem. Znači li to da netko raspolaže moćima koje sliče njihovima?
     Preostale tri knjige iz prvog ciklusa Tajna povijest Bookglobe će objaviti u proljeće 2007. godine, a kako je serijal u brojnim europskim zemljama postigao senzacionalan uspjeh Pecau i Kordej već rade na novom ciklusu albuma.


     1. MOBY DICK 1: NEW BEDFORD
     2. MOBY DICK 2: LOV

     Brojne adaptacije veličanstvenog literarnog epa Hermana Melvillea obogaćene su nedavno još jednom varijacijom. Strip verziju čuvenog romana Moby Dick, smještenu u daleku budućnost kada su zemaljski resursi iscrpljeni i brojni svemirski brodovi tragaju za kometama i meteorima bogatima mineralima, potpisuju scenarist Jean-Pierre Pécau i Željko Pahek.
     Prvi album New Bedford upoznaje nas s mladim Išamelom koji se u svemirskoj luci New Bedford ukrcava na svemirski brod Pequod kao informatičar. Kapetan broda Ahab ima reputaciju najboljeg lovca na zvijezde. On je tragač za rijetkim i vrijednim mineralima koji su na Zemlji posve iscrpljeni. Išmael na brodu nelagodne atmosfere ubrzo otkriva kako je njihov zapovjednik upravo opsjednut željom da pronađe i razori mitski bijeli komet odgovoran za uništenje njegovog starog broda, smrt posade i kapetanovu nakaznost.
     U drugom albumu nazvanom Lov posada Pequoda susreće se s letjelicom koja je susrela mitski komet Moby Dick. Napuštaju lov na asteroide i polaze u opasnu potragu za velikim bijelim. Kapetan im je obećao golemu nagradu i zakleo ih sve na vjernost, no nitko od posade ne može se oteti dojmu kako putuju u sigurnu propast.
     Radar ubrzo registrira ogromnu bijelu točku...


     1. SILLAGE 1: DO VATRE I PEPELA
Sillage je jedan od ponajvećih strip hitova u Europi u posljednjih nekoliko godina. Samo u Francuskoj svaki album ovog znanstveno fantastičnog serijala scenarista Jeana Davida Morvana i crtača Phillipea Bucheta prodaje više stotina tisuća primjeraka što je u današnje vrijeme prava senzacija. Prvi album iz serijala, Do vatre i pepela otkriva nam što se krije iza kontroverznog imena Brazda.      
     Brazda (Sillage) je višerasni konvoj svemirskih brodova sastavljen od brojnih svemirskih vrsta koje su u potrazi za planetima pogodnima za kolonizaciju. Hottardi, rasa iz konvoja, baca oko na jedan divlji planet pokriven džunglom i oceanima koji – po njihovim kriterijima – nije nastanjen ni jednom inteligentnom vrstom. Kako bi planet prilagodili vlastitim potrebama bogatu površinu moraju uništiti do vatre i pepela. Ali po dolasku na planet susreću Nävis, divlje dijete iz vrste koju Brazda dotad nije upoznala: ljudske.


     1. BELADONNE 1: MARIE
     2. BELADONNE 2: MAXIME

     Belladone: Nikita u doba mušketira!     Između Versaillesa i Pondichéryja, od Dvora čuda do Plutajuće tržnice, Belladone miješa povijesnu stvarnost i romaneskno.
     1680. godina, ministar Louvois stvara Tajnu komoru, tajnu službu koja okuplja najbolje specijalne agente iz kraljevstva. Špijunaža, kontrašpijunaža, sabotaža, zaštita važnih osoba, ti agenti ispunjavaju sve one zadaće o kojima se nikad ne govori. Među njima izdvaja se jedna mlada i misteriozna žena po imenu Marie. Njezino je tajno ime Belladone.
     Kao dijete pronađena je na stubištu crkve, odgojena u samostanu i poslana u Indiju, gdje upoznaje brojne tajne istočnjačke vještine. Marie se vraća u Francusku i više od svega želi doznati tko je. Ali to će morati pričekati, jer kraljev je život u opasnosti i svi mušketiri svijeta neće biti dovoljni da ga zaštite.


     1. BLACKSAD 3: CRVENA DUŠE
     2. BLACKSAD: AKVARELI PRIČAJU

          Detektiv John Blacksad u svojoj će se trećoj pustolovini, Crvena duša, uplesti u jednu od najprljavijih političkih spletki suvremene američke povijesti: hladnoratovski progon osumnjičenih za komunističko djelovanje. Radnja se zbiva u razdoblju kada se špijuni Sovjetskog Saveza pokušavaju dokopati tajni američkoga nuklearnog oružja. Blacksad slučajno upada u društvo skupine ljevičara koji se nazivaju Dvanaestoricom apostola. Oni se protive eskalaciji hladnoga rata i nuklearnog naoružavanja, a među njima je i stari Blacksadov učitelj Otto Lieber, nuklearni znanstvenik. Ubrzo ljudi iz kruga Dvanaestorice apostola počinju ginuti, a Blacksad posumnja kako je razlog Lieberovo sudjelovanje u razvoju atomskog naoružanja.
     Akvareli pričaju fascinantna je analiza načina rada Juanjoa Guarnidoa, genijalnoga crtača serijala Blacksad. U ovoj obimnoj knjizi crtač detaljno pojašnjava svoj način rada, te svoj stav prema umjetnosti i stripu. Knjiga je bogato ilustrirana akvarelima koje je izrađivao kao kolor probe za ealizaciju strip tabli. U svakom pogledu ovo je jedinstvena prilika svim ljubiteljima stripa, te svima koje zanima umjetnost da zavire iza kulisa i pobliže se upozaju s procesom rada jednog od najtalentiranijih crtača današnjice.
     Guarnido je rođen u Grenadi u Španjolskoj. Radio je za studio Walta Disneya u Montreuilu u Francuskoj, a potom je s Juanom Diazom Canalesom razvio lik detektiva Johna Blacksada. Za rad na serijalu nagrađen 2004. godine je u Angoulemeu.

Bookglobe d.o.o. T/F ++385 (0)1 468 04 75
W http://www.bookglobe-comics.hr E bookglobe@zg.t-com.hr
A Horvatovac 100, 10000 Zagreb, Hrvatska

povratak na sadržaj

   5. MARKETPRINT NEWS
press:
Marketprint


     Dopis članovima stripotekinog kluba čitalaca:

     Poštovani članovi,

     Najava izlaska 13. toma serijala „Boa-Mori” (svetska premijera), dovela je do izvesnog pomeranja u našem izdavačkom programu. Naime, najnovije Hermanovo ostvarenje pojaviće se u prodaji već sredinom oktobra, dok će (ranije najavljen) 10. tom „Tornjevi Boa-Morija” izaći tek u novembru. Oba albuma će imati cenu od 630 dinara.

     Povodom predstojećeg Sajma knjiga u Beogradu (24-30. oktobar), pripremamo dva izdanja. Prvo je, kao što smo i najavili, 18. tom „Princa Valijanta”; dok je drugi naslov prezentacija svih ranije objavljenih, ali i novih tabli stripa „Billy the Pljuc” našeg proslavljenog autora Branislava Kerca. Predviđeno je da ovaj album bude u koloru i u tvrdom povezu, a njegova cena 600 dinara.

     Za vreme Sajma knjiga nalazićemo se u hali 14, na približno istom mestu kao i prethodne godine.

     Srdačan pozdrav.

     Redakcija Stripoteke

povratak na sadržaj

   6. OKTOBARSKA NAGRADA GRADA LESKOVCA
Piše:
Predrag Ikonić


     11. oktobra 2006. Marko Stojanović i Srđan Nikolić Peka dobili su Oktobarsku nagradu grada Leskovca za organizaciju i izvođenje osam Balkanskih smotri mladih strip autora. U pitanju je najveće priznanje grada koje se jednom godišnje na dan oslobođenja Leskovca dodeljuje zaslužnim građanima.  


   7. SKICE ZA CRŠ AUKCIJU!!!
mail:
Denis Pajtak



    Pozdrav radnom crtackom narodu!

    Denis Pajtak iz Varazdina tu;
    Neke od vas poznajem, neke (jos) ne ali ja pomazem Tici i Prletu da sklepaju ovogodisnji CRS na nacin da furam aukcije sketcheva crtaca Hrvatske, Slovenije i Srbije, koje bi se trebale dogoditi uoci i na Crtani Romani Sou vikendu u Zagrebu od 24. do 26.11.2006.

    Elem, da ne laprdam previse;
    Temeljna ideja je sljedeca: Svaki od autora bi meni poslao TRI A4 SKICE (sketcha), vise ili manje doradjene, svojih radova, crno bijelih ili u boji (jasno, pozeljno je da budu doradjenije da feeling ne bude "eh, to ce on meni i besplatno nacrtati"), dakle te skice mogu biti i potpuno gotovi radovi samo imajte na umu dubinu dzepova nasih kupaca. S druge strane, pretpostavljam da sto je sketch ljepsi, to ce vise love donjeti.
    1. Skica nekog od njegovih/njezinih poznatih radova (u slucaju da takvih ima)
    2. Skica nekog poznatijeg Europskog ili americkog heroja - npr. Boba Rocka, Modesty Blaise, Batmana, Love & Rockets, na vama je..!
    3. Slobodna skica
S time da ako se nekom autoru ne da posebno nista crtati a zeli ucestvovati u ovom projektu, moze poslati i tri prije napravljene skice po svom odabiru.

    Lova: 60% od prodane cijene ide autoru, 30% u blagajnu CRS-a za daljnje salone, a 10% meni. Ja cu se osobno potruditi da lova dodje do autora, pa makar je slao u kuverti!

    Do kada? S obzirom da bi aukcije pocele oko 15.11., bilo bi idealno da su sketchevi kod mene oko 5.11. ili najkasnije do 10.11. da ih stignem skenirati i staviti na stranice.

    Skice bi se ponudile na aukcijama www.stripovi.com 7-10 dana prije CRS-a i ljudi bi bidali on-line... a zatim bi se kreshendo dogodio live na CRS-u, gdje bi se postigle konacne cijene.

    Ako ste zainteresirani za ovaj projekt, javite se pa se mozemo dogovoriti o detaljima.

    Best regards iz Varazdina!

    Denis

PS saljem vam dvije skice iz moje kolekcije, Hammersona (to bi bio doradjeni sketch) i Gajica (manje doradjen ali meni interesantan :-), da vam donekle docaram raspon...
PS2 Ako ne znate, ja sam dobavljac americkog/europskog/japanskog stripa za ove prostore, i uvijek sam spreman mijenjati sketcheve za stripove, pa mi se mozete javiti i za to (npr. jos niste nabavili Watchmene ili Dark Knighta - kostat ce vas pokoji dobar sketch!)
Cheers!
d:
--
Denis Pajtak, Mestroviceva 2/3, 42000 Varazdin, Croatia
+385 (0)42 210009, (0)98 1320580
logossun@logossun.com, backup: inbabel@yahoo.com

povratak na sadržaj

   8. JEDNA PIVARSKA DINASTIJA
Piše:
V. Fumeti

     Van Ham i Vales: Gospodari ječma, Bukglob, Zagreb, 2006.

     Može li strip da preraste u porodični roman? Čuveni scenarista Van Ham i crtač stripa Gospodati ječma Vales (Valles) verovali da je to moguće i tako je nastala stripska knjiga od 354 strana, za strip albume pomalo neobičnog malog formata. Rađena u periodu 1992-1998. ova porodična epopeja je sačinjena od 7 crno-belih albuma standardne dužine, koji hronološki prate uspon pivarske porodice Stenfort, takmaca nekih drugih belgijanskih familija (Hajneken...) koje su se bavile i bave proizvodnjom piva. Hronološki razvijane i nadovezivane jedna na drugu ove epizode, povremeno sa fantastičkim elementima, prate iz faktički realističke perspektive živote osnivača i docnijih vlasnika pivarske industrije u mestu Dorp, počev od 1854. godine pa sve do 1997. godine. Oko jedan i po vek pivske pene.

     Kažem pene, jer me to podseća na sapunicu, koja žanrovski oblikuje melodramske situacije dve prve, uvodne priče, da bi kasnije varirala između socijalne epopeje o borbi pivarskih kapitalista sa sindikatima i radnicima, odnosno istorijskim nedaćama. Svaka od sedam epizoda počinje Van Hamovim zgodnim, sažetim uvodom koji kontekstualizuje priču na planu evropske i belgijske istorije, pri čemu je posebno belgijanski nama nepoznati pogled na stvarnost zanimljiv, bilo da se poklapa sa onim koji smo učili u osnovnoj i srednjoj školi ili da zgodno, a to je ređe, unekoliko odstupa od «zadanog života». Počevši ljubavnom avanturom jednog siromašnog svešteničkog «novaka» Čarlsa i putene Adrijane Gospodari ječma se posle neočekivanog finalnog preokreta u prvoj epizodi i pragmatične ženidbe glavnog junaka sa ružnom kćerkom njegovog glavnog takmaca, u priči s naslovom Margrit, 1886, pretvara u melodramatičnu storiju o bračnim i buržoaskim prevarama, da bi u storiji Adrijen, 1917, sve to bogatila i ratnim uticajem, pokoljem kod Verdena i uticajem savezničke pobede.

     U četvrtom nastavku Nole, 1932, Van Ham pokušava da učini dinamičnim izveštaj o tipičnom funkcionisanju kapitalizma, uticaju tehnoloških usavršavanja i ukrupnjavanja kapitala te političkih borbi i smicalica na status pivare Stenfort. Preskočivši Drugi svetski rat, Van Ham situira peti nastavak, Džulijen, 1950, u poratno vreme, obnove pivare, njenog narastanja... Tada postaju očevidne slabosti ovakvog koncepta, strip poostaje dosadan, što bitno ne menjaju ni epizode Džej, 1973. i Frenk,1997.

     Ma koliko obuhvatan i zasnovan, scenario Gospodara ječma je svakako slabiji deo ovog stripskog romana, pogotovo u njegovom drugom delu. Crtež Valesa je u sedam albuma ili epizoda nepromenjiv, kao da je sve nastalo u jednom trenu, bez ikakvih kolebanja u stilu, što doprinosi utisku celine, ali i zamara. Baš na planu crteža postaju očevidne slabosti ovakvih zahvata. Ne toliko u rekonstruktivnom naporu, koji je za svako poštovanje, jer belgijski crtač i hrabro i skrupulozno prati promenu evropske civilizacije, nego više u malim gestovima: bilo da na grupnim scenama dvoje od desetina likova razgovara, a ostali su nema pozadina utiska ili da faktički ostaje bez svog stila, nalikujući najviše na ranog Prentisa.

     Posebna priča je izdavački podvig Bukgloba. Savršeno odštampana strip knjiga u crno-beloj verziji prati original na visokom nivou. Mali format pak, onemogućava Valesov detaljistički crtež da gradi nameravani utisak, čak i ako stavite naočare s jačom dioptrijom. Nešto vam stalno izmiče: možda stoga što strip ipak ne može biti roman ili bar ne porodični roman u kojem se nekoliko generacija smenjuju na sceni, dok se istorija komeša i postaje sasvim indiferentna prema priči na njenom koncu.

     Više od očekivanog ili manje od mogućeg – i obratno.


(Objavljeno u dvonedeljniku Bestseler broj 14 , 22.09. u izdanju Narodne knjige.)


povratak na sadržaj

   9. STRIP: MIŠ KOSTA
Autor:
Zoran Janjetov

povratak na sadržaj

   10. THOMAS MANN ILI PHILIP K. DICK (22)
Piše:
Zoran Đukanović

     MIRIS RUŽE

     Na sajtu www.stripovi.com pojavilo se novo poglavlje knjige čudnog i neshvatljivog naslova samo za one kojima će doživotna zagonetka biti šta je tu lepo, bilo u čitanju Thomasa Manna, bilo Philipa K. Dicka. Ko zna da uživa u oboje, njemu ne treba baš sve nacrtati kredom na tabli odeljenja za ometene u emocionalnom i etičkom, pa tek onda u kognitivnom razvoju. Priču Eloise de Montgri, drugu u seriji Tornjeva Boa-Morija, uvek sam voleo posebnom vrstom čitalačke ljubavi. Osluškivanje buke i tišine, posebno tišine, u Eloise de Montgri koja mi pripoveda prizorima, bojama, neverbalnim gestovima i stanjima, vodilo me je ka tome da naslutim šta se od istorije pamti, a šta zaboravlja. Poglavlje koje vam govori o mirisu stvari i pokazuje zašto ne možete da ga nozdrvama osetite nego ipak nekim drugim čulima je ovde: Miris ruže.

Hermann ovde pripoveda prizorima, bojama, neverbalnim gestovima i stanjima  

-Zašto pamtim esej Ljubomira Kljakića Heroji drugačijeg senzibiliteta?
- Kaži mi o kakvim junacima pričaš u svojim stripovima?
- Zašto su neki posve drugačiji junaci doveli do renesanse pripovedanja u stripu?
- Ko piše istoriju nepismenih?
- Da li je razbiti okoštalu strukturu klasičnog pričanja u stripu isto što i razbiti čašu?
- Ako razbijete mozaik, šta možete s parčićima?
- Šta se dogodilo na kraju i kome je ostala kokoš Aldegonda?

   11. NEORAMA NEWS
Uređuje:
Marko Ajdarić

Aleksandar Zograf u Bolonji - Nakon serije skupova 'Fumetti sul Divano', Black Velvet je odvela Aleksandra Zografa u Bolognu, da potpisuje novi broj od 'Appunti: Un Anno con Aleksandar Zograf'
neorama2.blogspot.com/2006/10/fumetti-sul-divano-otto-gabos.html

Portugal - Aleksandar Zograf, Wostok, Igor Hofbauer i Tomaž Lavrič su najavljeni kao gosti u Amadora 2006e . Trebao bi da ide i Marko, ako sve bude kako treba (onda bude i neki izveštaj...:). U svakom slučaju Marko im je već slao izložbu iz Brazila .

Danijel Žeželj - Možete videti naslovnicu i 4 strane od Desolation Jones 7, koji izlazi preko WildStorm-a, od DC Comics-a, 18. ovog meseca.
www.comicscontinuum.com/stories/0610/11/dcfirsts.htm

Nove Strip Vesti, na portugalskome - Marko je predstavio SVesti, i napisao ponešto o novoj fazi našeg časopisa.
www.bdesenhada.com/modules/eNoticias/article.php?articleID=57

Esad Ribić za stotinu hiljada ljudi, u Italiji - Sportske novine Gazzetta dello Sport cu izdati jednu kolekciju u koju je ukljucen i Loki, nacrtan od strane Esad Ribića.
www.fantasymagazine.it/notizie/6453/

Bilal u Belgiji - Odlična galerija, pa i mala izdavacka kuca, Galerie Brüsel izdaje spacijalnu versiju stripa Rendez-vous ŕ Paris
www.brusel.com/site/...
Recenzija od 'Afspraak in Parijs' (Rendes vous a Paris) preko Castermana NL
http://www.guido.be/...

Marc Piskic u parizu - Marc Piskic biće prisutan na skupu koji organizuje Emanuel Proust u Parizu 25. i 26. ovog meseca.
neorama2.blogspot.com/2006/10/marc-piskic-en-ddicace-paris-marko.html
Piskic je jedan od umetnika koji će biti prisutani na 5. Palais de la BD, krajem nedelje.
www.palaisdelabd.com/article.php3?id_article=92

Kompletan Torpedo - serija čiji su autori Enrique Sanchez Abuli i Jordi Bernet već poznati čitaocima naše Stripoteke, izlazi u novembru preko Vents d'Ouest, na 640 strana, na francuskom.
www.bdnet.com/9782749303390/alb.htm
Sve o Torpedu može se čitati na stranici Stripovi.com, gde se, zanimljivo je, prisećamo da je neverovatno zaboravljeni Josep Toutain 'kriv' za uspeh te serije.

Gorillaz ima dva noviteta - Oficijalna knjiga i novi DVD

24-Hour Comics Day - Da možete pratiti tu odličnu međunarodnu manifestaciju koja povezuje više od 70 gradova širom sveta, evo oficijalnog bloga.
www.24hourcomics.com/blog/

Najveći strip - 25 umetnika iz Francuske će probati da izrade najveću stranu stripa u istoriji, 25. ovog meseca
www.bdzoom.com/...

CBLFD se bori protiv nove varste cenzure u SADu.
www.cbldf.org/articles/archives/000309.shtml

SPX 2006. - Krajem ove nedelje se dešava SPX, The Small Press Expo, koji važi kao najvažniji 'con' nezavisnog stripa u SADu. Biće prisutni Center for Cartoon Studies, Drawn & Quarterly, Top Shelf, Fred van Lente, Jules Feiffer, Gabrielle Bell, Marc Bell, Ivan Brunetti, J. Chris Campbell, Max Estes, Paul Hornschemeier, Kevin Huizenga, Denis Kitchen, James Kochalka, Scott McCloud, Tony Millionaire, Scott Morse, Dan Nadel, Anders Nilsen, Alex Robinson, Andy Runton, Rick Veich, Craig Yoe, Ted Rall i Matthias Lehmann, francuz koga znate od Stribburger-a.
www.spxpo.com/



Sultan u Brazilu - Reąad Sultanović (ili Sultan) je prisutan u oficialnu listu 8og salona od Caratinga, u Brazilu
fabricarica.2it.com.br/?sec_cod=9&news_cod=144

Jesse Ribeiro u Kragujvcu - Da ne zaboravite da brazilac Jesse Ribeiro otavara izložbu, kao pobednik prošle godine, 'Salon Antiratne Karikature' u Kragujevcu 20. oktobra, evo poziva:
neorama2.blogspot.com/...

Izložba Brazilaca u Banja Luci - oficijalni release
www.nubrs.rs.ba/

60. broj od Etna - Cival Einstein i Amorim, iz Brazila, su prisutni u 60. broju časopisa humora Etna, u kome (naravno) ima i mnogo aforizma pa i druge vrsta članaka. Osim njih, imamo sa svojim radovima prisutni su: Toso Borkovic, Srđan Jovanovic, Slobodan Srdic, Novica Kočić, Zoran Matić Mazos, Branislav Đokic Kan, Goran Čeličanin, Nikola Otas i Korax.
www.planet.satto.co.yu/aforizmi/etna/etna60/index.htm

Nosorog 51 - Ove nedelje je izašao online Nosorg 51, izdnje Gorana Kljajića u Banja Luci. Tu su Zoran Matić Mazos , Nikola Otaą, Korax, Milenko Kosanović, Nedelkjo Deretić zajedno sa Adam Orlamowski , Amorim, Andrea Bersani, Bira Dantas, Raquel Orzuj, Tadeusz Krotos, kao i radovi koji su dobili Rhodes 2006. i Solin 2006.
www.nosorog.rs.sr/51-60/51ns1.html

Karika 61 - HDK je takođe izdao online novi broj svog časopisa ove nedelje u kome se dosta piše i prikazuje nova stranica Kistoon, Gero i Otto Reisinger.
www.hdk.hr/karika/61.pdf

povratak na sadržaj

   12. STRIP: VOLIM TV
Autor:
Darko Macan

povratak na sadržaj

   13. Q STRIP

Strip vesti

     Na blogu
Q STRIP Darka Macana je do sada bilo puuuno vesti i zanimljivosti a Strip vesti su vam uvek prenosile po jednu, kao malu drašQalicu. Ovog puta je malo drugačije:

     Qobni petaQ trinaesti?

     Oqej, stanje stvari je ovakvo: bez dnevnih vijesti ovaj blog jednostavno nije što je bio. Snalazili smo se kako smo znali s dva dobrovoljca (fala, Djole! fala, Bob!), ali svejedno to nije bilo isto - dojam je bio da se životari i lunja bez prave svrhe.
     I što sad? Na staro ne može, a novo ne vidim. Zato Q STRIP blog današnjim danom odlazi u hibernaciju. Kao znak života ostat će Qolumbo, svaqog utorqa do daljnjega, ali neće biti vijesti, neće biti drugih priloga.
     Ako vam bude falilo stripovskih informacija i interakcije, tu su uvijek Forum sajta stripovi.com, upps-ova stranica ili najstariji internetski stripovski neksus SVesti, besplatni e-tjednik Zlatka Milenkovića. Tamo se uvijek možete nahraniti. Ako nekome budem nedostajao ja, moći će me i dalje čitati na Blogovom kolcu, ili na novopokrenutoj Blogoreji (ponedjeljkom). Qolumba sam spomenuo, Martina Mjesec je nedavno krenula s novom epizodom pa je i to u điru, a ako bude drugih (ili trećih, naročito trećih) vijesti postavit ću ih ovdje, kao i kad bude novosti o Q-ovim papirnatim izdanjima. Pa svratite poneqad.
     Niqad se ne zna.:)

     (mcn)

PS E, da. Možda netko ima brilijantnu novu qoncepciju za ovaj blog? Moj mail je još uvijek isti, piše tu zdesna pa...


Osim toga, na Q Strip-u ste protekle nedelje mogli pročitati sledeće priloge:

    • [aQtualno] Qobni petaQ trinaesti? (mcn)
    • [povremeniQ] Pregled vijesti za 12.10. (Djole)
    • [arQiva] Qolumbo (mcn)
    • [aQtualno] Objesili Boba! (mcn)
    • [povremeniQ] Pregled vijesti na 7.10. (Bob)
    • [povremeniQ] Pregled vijesti za 5.10. (Djole)
    • [miQropriQazi] Stripopad, dio jedanaesti (mcn)
    • [miQropriQazi] Stripopad, dio deseti (mcn)
    • [arQiva] Qolumbo (mcn)
    • [miQropriQazi] Stripopad, dio deveti (mcn)


      Kompletne priloge možete pročitati na sledećoj adresi:
      http://qstrip.blog.hr/

   14. INTERNET STRIPOVI

Strip vesti


     Ovo rubrika je redovna, pozicionirana na ovom mestu u SVestima jer na sajtu već stoje u samom vrhu na udarnom mestu, linkovi ka svim domaćim internet stripovima koji redovno izlaze. Ostali stripovi, koji ne zadovoljavaju ove kriterijume - dakle nisu na nekom od domaćih jezika ili ne izlaze redovno - će ipak imati svoje mesto u ovoj rubrici.
     Dakle zasucite rukave i poradite na dopunjavanju ove rubrike tako što ćete pokretati nove internet stripove. Svaki novi strip na spisku će, onog petka kada bude dodat, imati oznaku NOVO!
     Redosled je po abecednom redu:

STRIPOVI KOJI REDOVNO IZLAZE:

A STAR IS UNBORN (UnBornStar)
unbornstar.blog.hr/

BLIC STRIP (Marko Somborac)
www.blic.co.yu/blic/strip

BUZZ & FZ (Gudvin)
www.screaming-planet.com/comics.php?area_id=

ČAROBNJACI (Niko Barun)
www.tportal.hr/stripovi/carobnjaci

KUĆA STRAHA (Jurica)
www.kajgod.co.nr/

MALI MEUR (Vladislav Gajski)
www.plastelin.com/index.php?option=com_content&...

MARTINA MJESEC (Macan - Sudžuka)
www.stripovi.com/martinamjesec.asp

MISTER MAČAK (Macan - Bob)
www.stripovi.com/mistermacak.asp

NETOVCI (Niko Barun)
www.t.ht.hr/netuskoli/5-5.html

OVERKLOKING (Dubravko Mataković)
iskon.hr/webcafe/matakovic/

SERGEJ (Darko Macan)
www.zmcomics.co.yu/sergej

SIVI GRAD (Rico)
www.stripovi.com/sivigrad.asp

SOB SA SOBOM (Sonjecka)
www.stripovi.com/SobSaSobom.asp

STRIP "DAN"-a (Simon Vučković - Mirko Zulić)
www.dan.cg.yu/stripovi.php

SvRBI iU SVEMIRU (Milivoj Kostić)
vigled.sky.prohosting.com/

ŠTEFICA Jambriščak, prijateljica noći koja je previše znala" (Nik Titanik)
www.niktitanik.com

STRIP ČASOPISI ZA DOWNLOAD

ZONA 9 (Udruženje strip autora Crne Gore)
www.zona9-stripmagazin.users.cg.yu

STRIPOVI KOJI SE REDOVNO DISTRIBUIRAJU E-MAIL-om

SAMONIKLI KOROV STRIP (Franja Straka)
prijaviti se na email adresu: fstraka@eunet.yu

STRIPOVI SA ZAOKRUŽENOM PRIČOM

Bilo jednom u Makarskoj (Dalibor Brdar)
www.stripovi.com/makarska.asp

Zagor & Chico u Paklu Droge (Saša - Venes)
www.najbolje.com/zagor/

Stripovi Maje Veselinović (Maja Veselinović)
www.majaveselinovic.com/comics.php

Stripovi Dunje Janković (Dunja Janković)
deenes.ffzg.hr/~tdujmovi/strip.htm

STRIPOVI DOMAĆIH AUTORA NA STRANOM JEZIKU

ACTION TRIP COMICS (Jojić - Grabović - Solanović)
www.actiontrip.com/index/comics.phtml

GHOST OF THE PAST (Vladimir Kuzmanov & Mišo Živanov)
www.celestialheavens.com/viewpage.php?id=491

JOHN'S PARADISE (Alić/Gelemanović)
www.johnsparadise.com

Mc DUFFIES (Srđan Aćimović)
mcduffies.keenspace.com

LITTLE WHITE KNIGHT (Srđan Aćimović)
www.graphicsmash.com/series.php?name=littlewhiteknight&view=current

LEGOSTAR GALACTICA (D. M. Jeftinija)
legostargalactica.keenspace.com/

STRIPOVI KOJI VIŠE NE OBNAVLJAJU SVOJE STRANICE

JOHN'S PARADISE (Saša - Venes)
www.crazytwo.com/novi/

NEDELJNI STRIP (Oljača, Aćimović, Ikonić, Jovanović, Vučković)
members.lycos.co.uk/zmcomics/strip/strip.htm

VILINTULJKOVA DRUŽINA (zmcomics)
www.zmcomics.co.yu/vilintuljak

povratak na sadržaj

   15. STRIP: DO GLAVE
Autor:
Mladen Oljača

povratak na sadržaj

   16. ŠTAMPA
Priredili:
D. Banjanin i Z.Đukanović

     MIKI MAUS DESETI PUT 2006.

     Oktobarski broj "dečjeg diznilend-uživanja", koji već drugu godinu raduje ovdašnje klince, pojavio se ovih dana na kioscima, nudeći pregršt slika i reči koje edukuju najmlađi uzrast u zemlji Srbiji. Egmont, koji potpisuje magazin Miki maus, očigledno ima ekipu koja je, bez ostatka, zainteresovana za ovu populaciju. A unutra - Miki Maus se bavi kraljem Bangolije (koji uzvraća udarac), Paja Patak nudi "Sve za pticu", Šilja je "Dobar pas, loš pas"... Klincima se još nude i "Fore i fazoni", priča o vatrogascima, lepo ilustrovana, kao i neizbežna nagradna igra. Konačno, Egmont najavljuje i svoje novo izdanje - Vini Pu, koji startuje 15. oktobra.

     D. S.

Objavljeno: DANAS, Beograd, 07.10.2006.godine




     KREĆE LI SNIMANJE "WATCHMENA"?

     Nakon brojnih pokušaja, kad je već i Paul Greengrass odustao, ekranizacije najkultnijeg stripa Alana Moorea prihvatio se Zack Snyder, koji je prije toga majstorski (po svemu sudeći, budući da je foršpan veliki hit na internetu) adaptirao strip Franka Millera '300'.

     "Spremni smo predati studiju scenarij koji nam se sviđa", kaže Snyder. "Prilično su uzbuđeni oko toga. Mislim da je scenarij koji je za nas napravio Alex Tse najbliži originalnom stripu od svih koji su bili u igri otkad se počelo s tim projektom. Ja mislim da je Alex obavio odličan posao. Sačuvao je sve stvari koje su u tom stripu cool."

     Jedna od stvari koje su za Snydera cool je i vrijeme radnje stripa, i on negira sve glasine da bi to moglo biti osuvremenjeno, zahvaljujući paralelama između svijeta u kojem se "Watchmen" događa i današnjeg svijeta: "1985. je ljudima problem, Hladni rat im je problem. Ali to su stvari koje sam ja pokušavao objasniti ljudima da će biti cool. Sviđa mi se što je u tome Richard Nixon predsjednik. Mislim da je to bitno. Takve ti stvari kažu kakav je to točno strip - to nije 'Fantastična četvorka', kao što znate."

     Zato Zack ne planira stilizirani realizam istovjetan stripu kao za "300", i neće se toliko oslanjati na bluescreen : "Postoje mjesta poput Marsa i Antarktika za koje će to trebati, ali postoje i mjesta na kojima moraš osjetiti stvarnost. Ako uzmete, recimo, 'Sin City', grad bluescreena , to ne bi bilo odgovarajuće za 'Watchmen'. Ima toliko mnogo na prvi pogled neprimjetnih detalja u kadrovima tog stripa da nam treba ista takva razina detaljnosti i za film. Premda će to biti teže izvesti. Ali radio sam 'Zoru mrtvaca' (remake Romerova klasika) i sada sam radio '300' i mislim da bi ovo trebalo biti kombinacija tih dvaju pristupa. Smatram da znam kako se to može izvesti."

     A ono najbitnije, izbor glumaca, redatelja uopće ne brine, jer misli da će moći dobiti doslovno koga god poželi: "Zbilja nemam još nikoga u vidu. Ali mnogo ljudi je zainteresirano. Nitko još nije vidio scenarij, ali znam da bi mnogi potpisali i na neviđeno. Poslije ComiCona (strip-sajma na kojem je projekt predstavljen) su nas mnogo puta nazvali; svi glumački agenti imaju klijente koji su obožavatelji 'Watchmena' pa nam se javljaju: "Čujte, sjetite nas se kad budete radili podjelu uloga..."

    M.F.

Objavljeno: KLIK online, 09.10.2006.godine

povratak na sadržaj

   17. STRIP: MONTENEGRINI
Autor:
Simon Vučković

povratak na sadržaj

   18. POZIVI NA SARADNJU
Priredili:
Marko Ajdarić i Zoran Jović

     Ljudmila Stratimirovic
     <ljudmila.stratimirovic@kfro.org.yu>

Zdravo, dolaze nam finski strip crtaci pocetkom novembra.Odrzace radionicu i predstavu u gradskom prevozu. Za potrebe predstave hteli bi da sa lokalnim umetnicima urade malu knjigu/prirucnik koji se u toku predstave deli publici. da li vas zanima da ucestvujete.

Cultural Front
Makedonska 22
11000 Belgrade
Serbia and Montenegro
phone: ++381.11.316.4296;
fax: ++381.11.316.42.95;
web: http://www.kfro.org.yu





Le Prix « Bulle en herbe"
03/10/2006 -

Le Prix Bulle en herbe organisé par Virgin Megastore, DBD et le Figaro Magazine récompense un dessinateur ou un scénariste de bandes dessinées

Virgin Megastore, DBD et le Figaro Magazineorganisent conjointement un concours de bandes dessinées ouvert au grand public[1]. Le Prix « Bulle en herbe » récompensera l’auteur d’un manuscrit de quatre planches portant sur la thématique du week-end.

Les dossiers sont à envoyer du 1er octobre au 31 décembre 2006 à l’adresse suivante:

Virgin Megastore - Concours Bulle en herbe
16 boulevard du Général Leclerc
92210 Clichy

Le jury, composé de libraires de Virgin Megastore (Eric Garnier / Armande Bourgault / Pascal Colombel), de la rédaction de DBD (Frédéric Bosser / François-Régis Houel / Benoît Habert), de journalistes du Figaro Magazine (Sébastien Le Fol / José-Louis Bocquet / Sabine Audrerie) et d’un parrain en la personne de Jean-Pierre Dionnet (scénariste, éditeur, producteur et présentateur télé) se réunira à l’issue de cette période afin de décider du meilleur talent de cette première édition.

La remise du Prix au lauréat se fera au moment du Salon du Livre de Paris Expo Porte de Versailles le samedi 24 mars 2007 sur l’espace Virgin Megastore. L’heureux gagnant recevra un chèque d’une valeur de 3 000 € offert par la Fondation Jean-Luc Lagardère dans le cadre de son soutien aux jeunes talents, et les planches du lauréat seront publiées dans Virgin !, le journal 100 % culture, 100 % gratuit, le magazine DBD et le Figaro Magazine .

La présentation du concours et son règlement sont téléchargeables sur le site www.virginmegastore.fr

'1) les mineurs avec autorisation parentale.

A propos de Virgin Stores SA

Numéro 2 de la distribution intégrée de loisirs culturels en France, Virgin Megastore détient 34 magasins implantés sur Paris, en région parisienne et dans les grandes métropoles régionales.

Aujourd’hui, son premier métier est la librairie avec 28% de parts de marché.

Son chiffre d’affaires est de 333 millions € H.T., hors franchises internationales.

Depuis juillet 2001, Virgin Stores France appartient à Hachette Distribution Services (HDS), la filiale de distribution du groupe LAGARDERE Média.

Parallèlement aux magasins, Virgin Stores SA a lancé en 2004 le site de téléchargement www.virginmega.fr. Il compte aujourd’hui 1 600 000 visiteurs uniques et propose une offre digitale de musique, de vidéo, de musique sur mobile, de magazines (hebdos ou mensuels) à télécharger, de développement photo et de vente de billetterie.

Contacts presse:

Le Public Systeme
Sidonie Dumoulin - 01 41 34 23 02 - sdumoulin@le-public-systeme.fr
Séverine Augoyat - 01 41 34 18 47 - saugoyat@le-public-systeme.fr



povratak na sadržaj

   19. LINKOVI

Strip vesti


Novi brojevi, već nam znanih, internet magazina posvećenih stripu čekaju da ih preuzmete sa interneta, sa sledećih adresa:

Bulle d'Encre n°9 !!!
bulledencre.free.fr/mag/download_mag.php?mag=bulledencre9.pdf

W'ART je stigao do desetog broja
http://www.wartmag.com/download.php?mag=wart10


povratak na sadržaj


Ako znate nekog ko bi bio raspoložen da svakog petka dobije email sa STRIP VESTIMA,
pošaljite njegovu email adresu ili mu predložite da se on sam javi i tako upiše na mailing listu.
e-mail: zmcomics@neobee.net; web: www.zmcomics.co.yu i stripvesti.50webs.com;
adresa: Zlatko Milenković, Pariske komune 31, 21000 Novi Sad
STRIP VESTI SU BESPLATNE
Ako ne želite da ubuduće dobijate STRIP VESTI, jednostavno odgovorite na ovaj email
i u naslovu (subject) napišite ODJAVA.