STRIP VESTI
Broj:
386
29.06.2006. Godina VIII

prošli broj - arhiva - sledeći broj


SADRŽAJ

  1. NAGRADE SALONA STRIPA - SKC
  2. IZLOŽBA: GENEVIEVE CASTRÉE - StripCore
  3. NOVA IZDANJA - Bane Kerac
  4. SYSTEM COMICS NEWS - System Comics
  5. THOMAS MANN ILI PHILIP K. DICK (19) - Zoran Đukanović
  6. KVINTALOVA TJEDNA KARTICA (333) - Darko Macan
  7. Q STRIP - Strip Vesti
  8. INTERNET STRIPOVI - Strip Vesti
  9. ŠTAMPA - štampa
  10. VESTI IZ SVETA - Strip Vesti
    -MARKO AJDARIĆ NEWS
  11. POZIVI NA SARADNJU - mail
  12. LINKOVI - Strip Vesti


Svi prilozi su vlasništvo autora. U slučaju da želite da ih na bilo koji način eksploatišete, molimo Vas da se obratite autorima priloga, koji su potpisani (uz potpis će uvek ići i email adresa putem koje možete kontaktirati autora), u slučaju da nisu potpisane možete ih slobodno koristiti jer su to neautorizovane vesti ovog servisa, STRIP VESTI.

Sajt na kom ćete uvek moći da pročitate stare brojeve STRIP VESTI i još neke druge sadržaje vezane za strip je na sledećoj adresi:
www.zmcomics.co.yu

stripvesti.50webs.com



UVODNIK...


Strip vesti vam ekskluzivno donose rezultate velikog strip konkursa u organizaciji beogradskog SKC-a, organizovanog u okviru IV Međunarodnog festivala stripa. Iskrene čestitke svim nagrađenim autorima upućuju Strip vesti sa svojim čitaocima!!!

Drznuh se juče da odem na Salon stripa pa ostadoh bez vremena da neke stvari dodam u SVestima. No, računam da će vam i ovako biti zanimljive i dovoljno informativne. Lepo je videti i da apel upućen izdavačima stripa počinje da daje rezultate...:)

Zbog (zastrašujućih...:) pritisaka čitalaca, SVesti će od idućeg broja krenuti da u svom sadržaju donose i sličice, tj. vizuelne priloge. Promene u izgledu SVesti neće biti konačne ni brze, ali će i do toga doći u nekoj bližoj budućnosti. Takođe će vas čekati verovatno i nova adresa, gde se free daje neograničen prostor na serveru (još moram proveriti kako funkcioniše). Cena free prostora je popbox koji se pojavljuje kod otvaranja, ali, kao što i sami već znate, svi noviji pretraživači imaju opciju da ih ignorišu, pa ćete to verujem lako preživeti...:)

Za kraj uvodnika, ostaje da se lepo k'o svet oprostimo od još jedne kolumne. Nakon skoro sedam godina redovnog pisanja za SVesti, na čemu mu mnogo HVALA. Darko je rešio da prekine sa pisanjem kartice u dobrom i prijateljskom duhu, kao što ih je i započeo, i na tome mu posebno HVALA. Nećemo se mi od Darka nešto posebno opraštati, izašao je on iz nedeljnog ritma, ali to ne znači da je odlazak konačan, čitaćemo mi njega kada se ukaže prilika. Zato, Darku kažemo samo jedno jednostavno do-viđenja (čitanja)...:)

S poštovanjem,

Zlatko Milenković

sadržaj

1.

NAGRADE SALONA STRIPA

SKC



IV MEĐUNARODNI SALON STRIPA
NAGRADE

NAGRADE ŽIRIJA

GRAND PRIX:
MIROSLAV MARIĆ (1957), Čačak, Srbija


NAJBOLJE OSTVARENJE U DOMENU KLASIČNOG STRIP JEZIKA:
KOSTA VOJVODIĆ (1981), Novi Beograd, Srbija

NAJBOLJE OSTVARENJE U DOMENU ALTERNATIVNOG STRIP JEZIKA:
IVAN RANKOVIĆ (1981), Beograd

NAJBOLJI SCENARIO:
SLOBODAN STOŠIĆ (1989), Novi Sad

NAJBOLJI CRTEŽ:
BORIS BAKLIŽA (1985), Kragujevac

SPECIJALNA NAGRADA ŽIRIJA ZA INOVACIJU U STRIP UMETNOSTI:
BRATISLAV MILENKOVIĆ (1984), Aranđelovac


NAGRADE ŽIRIJA U KATEGORIJI TAKMIČARA DO 15 GODINA

MLADI LAV:
TAMARA LAZIĆ (1996.) BEOGRAD

SPECIJALNA NAGRADA ŽIRIJA ZA NAJBOLJU IDEJU:
MIHAJLO VITEZOVIĆ (1991), Beograd

SPECIJALNA NAGRADA ŽIRIJA ZA ZREO I MAŠROVIT IZRAZ:
JELENA NIKOLIĆ (1991) Beograd

SPECIJALNA NAGRADA ŽIRIJA ZA NAJMLAĐEG UČESNIKA:

MILOŠ DENIĆ (2000), Beograd


NAGRADE SPONZORA I PRIJATELJA SALONA

NAGRADA POLITIKINOG ZABAVNIKA:
TOMAŠ PROKUPEK / TOMAŠ CHLUD, ČEŠKA REPUBLIKA

NAGRADA IZDAVAČKE KUĆE SYSTEM COMICS
1.MILAN ANTANASIJEVIĆ / MARKO STOJANOVIĆ, Srbija (za rad pod nazivom: "OLDTIMER")
2. VESSELIN ANKOV / ALEXADER KRUSTEV, BUGARSKA
3. JOHANNA MARCADE, FRANCUSKA

NAGRADA STRIPOTEKE
DUŠAN BOŽIĆ, Beograd, Srbija

NAGRADA MAGAZINA STRIP PRESSING
UROŠ BEGOVIĆ, Beograd, Srbija

NAGRADE IZDAVAČKE KUĆE BELI PUT
MIROSLAV MARIĆ (1957) Čačak, Srbija
DEJAN ŠIJUK (1975), Banja Luka, BIH

NAGRADA STRIP MAGAZINA MUNJA STRIP
MILOŠ DENIĆ (2000), Beograd, (kao najmlađem takmičaru Salona)

NAGRADE FIRME COMPUTER LAND BEOGRAD
1. VLADIMIR ALEKSIĆ / MARKO STOJANOVIĆ, Srbija, (za rad pod nazivom "Pseći životi")
2. SAŠA MIHAJLOVIĆ, Beograd, Srbija
3. DRAGAN PAUNOVIĆ / LJUBIŠA TRIFUNOVIĆ, Majdampek

NAGRADE EUNETA
1. DEJAN MANDIĆ (1977), Beograd, Srbija
2. TIHOMIR ČELANOVIĆ / MARKO STOJANOVIĆ, Srbija, (za rad pod nazivom "Bajka")
3. NIKOLA KORAĆ (1980), Beograd, Srbija


sadržaj

2.

IZLOŽBA: GENEVIEVE CASTRÉE

StripCore



12. Mednarodni festival sodobnih
umetnosti - Mesto zensk
2. - 10. oktober 2006

Nedelja, 1. 10. (20.00)

Galerija Alkatraz, AKC Metelkova mesto
Qui va nous apprendre a se tenir debout?/ Kdo nam bo pokazal, kako se postaviti zase?
Genevieve Castrée (Kanada / ZDA)

Otvoritev razstave in akusticni koncert
Razstava bo odprta od nedelje, 1.10. do torka 10. 10. , od 21.00 do 24.00 ; ( razen v nedeljo, 8. 10. zvecer ) in v casu delavnice – v soboto 7. 10. in nedeljo 8. 10. od 10.00 do 14.00.

Galerija Alkatraz, AKC Metelkova mesto
Sobota 7. 10. in nedelja 8. 10. (10.00 – 14.00)
Delavnica stripa
Voditeljica: Genevieve Castrée (Kanada / ZDA)
Prijave in informacije: igorp@animatekafestival.org
+386.31.836.431 (Igor Prassel)

Organizacija: Festival Mesto zensk
V sodelovanju: Galerija Alkatraz in Strip Core Ljubljana

Kanadska risarka stripov, pevka in kitaristka Genevieve Castrée ali WOELV razstavlja izsek iz glasbeno-likovnega projekta v nastajanju z naslovom Tout Seul dans la Foret en Plein Jour ( Cisto sam v gozdu sredi belega dne ). Njeni novejsi stripi in kantavtorski napevi nasprotujejo ameriski gonji proti terorizmu, kar je za avtorico, ki slovi po vase zazrtih in poeticnih zgodbah, precejsen tematski zasuk. V njenih zgodbah tava v tesnobo in razmrsene lase odeta deklica, ki prijatelje in ljubimce srecuje v gozdovih in gorah, med medvedi in opicami, v barih in tovarnah, med mackami, ljudmi in roboti. Divji notranji svet Genevieve Castrée je v desetih letih ustvarjanja postal dostopnejsi, njene risbe se zdijo izciscene in spokojne, vendar je obcutek lahko varljiv. Ob spremljavi krhkih, vecinoma akusticnih pesmi, ki stripe vsebinsko dopolnjujejo, se sprehod skozi gozd sredi belega dne lahko spremeni v soocenje s strahovi noci.

WOELV je glasbeni obraz Genevieve Castrée, dopolnilo in dovrsitev njenega, kot pravi sama, veliko bolj napornega risarskega dela. Nezne in zasanjane skladbe na albumu Pamplemoussi (2004) in letos izdani mali plosci Gris je napisala sama in jih ob spremljavi kitare, bobna in harmonija tudi odigrala. Poje v francoscini s 'cudnim' quebeskim naglasom, ki je nenavaden celo za prebivalce njenega rojstnega mesta Quebec. Morda zato, ker WOELV svoj dekliski glas dojema kot instrument, ki se odmika od pomenske ravni jezika in se voljno predaja obcutju pesmi. Te pesmi, pravi, ''naj govorijo o miru, resnici. Verjamem, da je edina dobra plat konflikta, kateregakoli konflikta, njegov konec.''


Sobota, 7. in nedelja, 8. oktober med 10.00 in 14.00
Stripovska delavnica za dekleta in zenske
Informacije in prijave: igorp@animatekafestival.org
+386.31.836.431 (Igor Prassel)

Genevieve Castrée od udelezenk delavnice ne pricakuje risarskih vescin ali poznavanja stripovskih zanrskih obrazcev, saj verjame, da stripovsko zgodbo lahko zastavi, izrise in objavi vsakdo. Za vzpodbudo bo na delavnico prinesla stripe priznanih, predvsem pa trmastih avtoric, ki so uspele brez posebnih risarskih spretnosti.

Genevieve Castrée je eno od stevilnih umetniskih imen petindvajsetletne kanadske risarke stripov in glasbenice Genevieve Gosselin, ki zivi na zahodni obali Kanade. Rise od leta 1996, ko je v samozalozbi izdala prve fotokopirane mini stripe. Zgodbe objavlja v stevilnih stripovskih revijah, izdala pa je tudi stiri samostojne albume: Lait Frappé (2000), Roulatheque Roulatheque Nicolore (2001), Die Fabrik (2002), pri berlinski zalozbi Reprodukt in Pamplemoussi (2004) pri montréalski zalozbi l'Oie de Cravan. Album Pamplemoussi je opremljen z avtorsko glasbo, pred izidom pri ameriski zalozbi K Records pa je tudi glasba za projekt Tout Seul dans la Foret en Plein Jour , ki je njeno najobseznejse delo, saj ga pripravlja ze od leta 2004. Odlomke z albuma je predstavljala na festivalih in samostojnih razstavah v Calgaryju, Tokiju, Los Angelesu in New Yorku. Po postanku na Mestu zensk bo z razstavo in glasbenim nastopom potovala v Avstralijo in na Novo Zelandijo.

Povezava: http://www.opaon.ca/


KUD MREZA, GALERIJA ALKATRAZ, MASARYKOVA 24, 1000 LJUBLJANA
E-MAIL: KUD.MREZA@GUEST.ARNES.SI
Telefon: +386 1 434 03 45
GSM: 040 454 714
Fax: +386 1 432 33 78


sadržaj

3.

NOVA IZDANJA

Bane Kerac



Pozdrav svim čitaocima SVesti,

a uz pozdrav (za mene ugodna) najava da je za oktobar spremna CAT CLAW #1, tj. PRVE tri epizode skupljene u album formata Cat Claw Ultimate Collection.

Plus, BILLY THE PLJUC je rešio da se otrgne od zaborava u formi albuma tvrdih korica, specijalno iskolorisan za tu priliku. Album će imati 48 strana što će reći da su nacrtani dodatni gegovi kako bi se ispoštovala dužina albuma. Uz gegove idu i dva nostalgična teksta plus galerija likova u smislu ko je ko i zašto baš tu. Naslovna je ista kao ona od Stripoteke od pre ohoho godina čisto zato da ne bi bilo zabune o čemu se radi, a i red je, pošto je album oficijelno izdanje MARKETPRINTa povodom hiljadu brojeva Stripoteke.

Takođe, u oktobru izlazi iz štampe i KOSOVSKA BITKA, ilustrovana i luksuzno opremljena knjiga koja doduše nema mnogo veze sa stripom, ali verujem da će zanimati sve one koji su pratili moje radove. 'Kosovska bitka' je knjiga iz edicije Zmajevo krilo u kojoj se bavim slavnim događaima i ličnostima iz naše istorije.

Do viđenja na Sajmu u Bgdu

srdačno Vas

Bane Kerac


sadržaj

4.

SYSTEM COMICS NEWS

System Comics



Za sve one koji su sumnjali, za one koji nisu verovali, a najviše za one koji su se nadali...
izašao je iz štampe Dilan Dog br. 15 - METAMORFOZE, a uz njega, u knjižari OMEN, možete naći i Ken Parkera Specijal br. 2

Uskoro IZBACIVAČ i DILAN DOG GIGANT br. 1

Pozdrav

System Comics


sadržaj

5.

THOMAS MANN ILI PHILIP K. DICK (19)

Zoran Đukanović



PARADOKSALNI KLASIK

Prošlog utorka na sajtu www.stripovi.com izašlo je novo poglavlje knjige koja se inače može naći samo u kolekcionarskim zbirkama. Ovim nastavkom se završava trodelni esej Paradoksalni klasik Milton Caniff sa isrcpnom analizom inovacija koje je doneo Caniffov pristup mediju. Naslov trećeg dela u eseju-triptihu je Paradoksalni klasik.

* * *

- Caniffov stav prema kritici
- Zašto majstor nije čuvao svoje originale?
- Ko je pozvaniji da sudi o delu, autor ili, pak, drugi?
- Da li Umberto Eco zaista želi da ubija autore?
- Ko privlači više Stevea Canyona, njegova sekretarica ili fatalne žene?
- Caniffov patriotizam protiv pripovedačke darovitosti
- Probijati klišee kao superheroji zidove
- Pratt pre Pratta, šta li je Pratt ugledao u Caniffovim pozadinama?
- Neverovatni skup u stripskom raju
- Trubadur koji peva da zaradi svoju večeru



sadržaj

6.

KVINTALOVA TJEDNA KARTICA (333)

Darko Macan
darko.macan@zg.htnet.hr



SAMO NAPOLA ĐAVAO

U korijenu Kartice bila su tri razloga: želja da poduprem Zlatkove Strip Vesti koje su tada napunile godinu dana redovita izlaženja i dokazale se, želja da se okušam u pisanju tjednih promišljanja o stripu kakve sam i sâm rado čitao kad bi ih pisali Warren Ellis ili Steven Grant, te želja da razgovaram sa stripovskim svijetom za kojeg sam se nadao da postoji onkraj monitora, da podijelim s nekim sve te razgovore o stripu, najljepšoj stvari na svijetu, koji su krčkali u meni.

I uspjelo je. Zlatko kaže da su SVesti zaživjele uspostavom kolumne, mene je veselilo svaki tjedan pripovijedati i propovijedati, čitatelji su se znali javljati, slagati, ne slagati, ispovijedati, komentirati ... Uspjelo je preko svake mjere, samo na jedno nisam računao. Na stalnu mijenu stvari.

Nije bilo sumnji, tada, na početku. Bio sam napunio tucet godina profesionalnog rada, sedam godina gastarbajta i osjećao sam se pozvanim odgovarati na pitanja koja su mene mučila kad sam počinjao, pomoći onima koji još nisu imali sreće raditi, putovati, čitati, saznati sve što ih o stripu zanima. No, nekako se, kroz godine, ta želja prometnula u potrebu da odgovorim na pitanja koja su mene mučila; na pitanja o svrsi i smislu rada te života. Strip je i dalje bio najljepša stvar na svijetu, ali je, budući od ovoga svijeta, pokazao i naličje. Što sam dublje u njega ulazio, što su kolumne više postajale moj dnevnik, ispovijed i biografija, sve je veći muk bio s druge strane. Ako me se čitalo, činilo se to u tišini. Vrzino sam kolo plesao s odjecima vlastita glasa. Put je to k ludilu.

I sad smo tu. Negdje nakon prve godine Kartica odlučio sam ih pisati sedam godina, tristošezdesetpet tjedana, jedan životni ciklus. Sedma se godina bliži kraju, ali zbog nekih preskoka tjedna - što Zlatkovih, što mojih - do planiranog broja bih trebao čekati još osam mjeseci, za koje više nemam snage. Stat ću zato ovdje, na pola puta od prapočetka do broja zvijeri, broja čovjeka. Tu mi je, nekako, i mjesto.

Benvenuto Cellini na početku knjige "Moj život" kaže kako čovjek sa četrdeset godina treba napisati svoj životopis. Ovo pišem na svoj četrdeseti rođendan i osjećam kako Kartice, taj pokušaj životopisa, treba danas dovršiti.

(U Zagrebu, 12. rujna 2006. Svršetak.)


sadržaj

7.

Q STRIP

Strip Vesti



Na blogu Q STRIP Darka Macana ima puuuno vesti i zanimljivosti a Strip vesti vam uvek prenesu jednu kao malu drašQalicu:

Evo me načas s vijestima koje su poslali dobri ljudi. Karlo Radulić nalazi zanimljivim strip u kojem je Nikola Tesla "predstavljen kao kriminalni mastermindi, koji je sve svoje izume pokrao od drugih, i još je ženskar i pijančina." Pa zar takve gadosti na godišnjicu? Ništa više nije sveto! :)
(mcn/karrlo/ire)



Osim toga, na Q Strip-u ste protekle nedelje mogli pročitati sledeće priloge:
  • [miQropriQazi] Stripopad, dio sedmi (mcn)
  • [povremeniQ] Pregled vijesti za 28.9. (Djole)
  • [miQropriQazi] Stripopad, dio šesti (mcn)
  • [miQropriQazi] Stripopad, dio peti (mcn)
  • [povremeniQ] Pregled vijesti na 26.9. (mcn/karrlo/ire)
  • [arQiva] Qolumbo (mcn)
  • [miQropriQazi] Stripopad, dio četvrti (mcn)
  • [miQropriQazi] Stripopad, dio treći (mcn)
  • [miQropriQazi] Stripopad, dio drugi (mcn)
  • [povremeniQ] Pregled vijesti na 23.9. (Bob)
  • [miQropriQazi] Stripopad, dio prvi (mcn)


    Kompletne priloge možete pročitati na sledećoj adresi:
    http://qstrip.blog.hr/


sadržaj

8.

INTERNET STRIPOVI

Strip Vesti



Ovo rubrika je redovna, pozicionirana na ovom mestu u SVestima, nije u samom vrhu jer na sajtu već stoje, u samom vrhu na udarnom mestu, linkovi ka svim domaćim internet stripovima koji redovno izlaze. Ostali stripovi, koji ne zadovoljavaju ove kriterijume - dakle nisu na nekom od domaćih jezika ili ne izlaze redovno - će ipak imati svoje mesto u ovoj rubrici.
Dakle zasucite rukave i poradite na dopunjavanju ove rubrike tako što ćete pokretati nove internet stripove. Svaki novi strip na spisku će, onog petka kada bude dodat, imati oznaku NOVO!
Redosled je po abecednom redu:

STRIPOVI KOJI REDOVNO IZLAZE:

-A STAR IS UNBORN (UnBornStar)
unbornstar.blog.hr/

-BLIC STRIP (Marko Somborac)
www.blic.co.yu/strip/

-BUZZ & FZ (Gudvin)
www.screaming-planet.com/comics.php?area_id=

-ČAROBNJACI (Niko Barun)
www.tportal.hr/stripovi/carobnjaci

-KUĆA STRAHA (Jurica)
www.kajgod.co.nr/

-MALI MEUR (Vladislav Gajski)
www.plastelin.com/index.php?option=com_content&...

-MARTINA MJESEC (Macan - Sudžuka)
www.stripovi.com/martinamjesec.asp

-MISTER MAČAK (Macan - Bob)
www.stripovi.com/mistermacak.asp

-NETOVCI (Niko Barun)
www.t.ht.hr/netuskoli/5-5.html

-OVERKLOKING (Dubravko Mataković)
iskon.hr/webcafe/matakovic/

-SERGEJ (Darko Macan)
www.zmcomics.co.yu/sergej

-SIVI GRAD (Rico)
www.stripovi.com/sivigrad.asp

-SOB SA SOBOM (Sonjecka)
www.stripovi.com/SobSaSobom.asp

-STRIP "DAN"-a (Simon Vučković - Mirko Zulić)
www.dan.cg.yu/stripovi.php

-SvRBI iU SVEMIRU (Milivoj Kostić)
vigled.sky.prohosting.com/

ŠTEFICA Jambriščak, prijateljica noći koja je previše znala" (Nik Titanik)
www.niktitanik.com

STRIP ČASOPISI ZA DOWNLOAD

-ZONA 9 (Udruženje strip autora Crne Gore)
www.zona9-stripmagazin.users.cg.yu

STRIPOVI KOJI SE REDOVNO DISTRIBUIRAJU E-MAIL-om

-SAMONIKLI KOROV STRIP (Franja Straka)
prijaviti se na email adresu: fstraka@eunet.yu

STRIPOVI SA ZAOKRUŽENOM PRIČOM

-Bilo jednom u Makarskoj (Dalibor Brdar)
www.stripovi.com/makarska.asp

-Zagor & Chico u Paklu Droge (Saša - Venes)
www.najbolje.com/zagor/

-Stripovi Maje Veselinović (Maja Veselinović)
www.majaveselinovic.com/comics.php

-Stripovi Dunje Janković (Dunja Janković)
deenes.ffzg.hr/~tdujmovi/strip.htm

STRIPOVI DOMAĆIH AUTORA NA STRANOM JEZIKU

-ACTION TRIP COMICS (Jojić - Grabović - Solanović)
www.actiontrip.com/index/comics.phtml

-GHOST OF THE PAST (Vladimir Kuzmanov & Mišo Živanov)
www.celestialheavens.com/viewpage.php?id=491

-JOHN'S PARADISE (Alić/Gelemanović)
www.johnsparadise.com

-Mc DUFFIES (Srđan Aćimović)
mcduffies.keenspace.com

-LITTLE WHITE KNIGHT (Srđan Aćimović)
www.graphicsmash.com/series.php?name=littlewhiteknight&view=current

-LEGOSTAR GALACTICA (D. M. Jeftinija)
legostargalactica.keenspace.com/

STRIPOVI KOJI VIŠE NE OBNAVLJAJU SVOJE STRANICE

-JOHN'S PARADISE (Saša - Venes)
www.crazytwo.com/novi/

-NEDELJNI STRIP (Oljača, Aćimović, Ikonić, Jovanović, Vučković)
members.lycos.co.uk/zmcomics/strip/strip.htm

-VILINTULJKOVA DRUŽINA (zmcomics)
www.zmcomics.co.yu/vilintuljak



sadržaj

9.

ŠTAMPA

štampa


Dušan Banjanin i Marko Ajdarić su obezbedili sleeće priloge:


Počinje Međunarodni salon stripa u Studentskom kulturnom centru

JUBILEJ MIKE MIŠA

„Odranije poznajem radove srpskih autora, ali sam zatečen činjenicom da se kod vas strip neguje već 70 godina, što znači da je promovisan skoro pola veka pre nego u drugim istočnoevropskim zemljama.“ Ovim rečima je Olivije Ledroa, strip crtač i ugledni ilustrator bajki i knjiga za decu, dva dana uoči otvaranja Salona (28. septembra, u 19 sati) pozdravio učesnike konferencije za štampu priređene njemu u čast.

Ovogodišnji, četvrti salon stripa po mnogo čemu je specifičan. Najpre, na njemu će biti obeleženo sedam decenija od izlaska prvog broja najznačajnijeg međuratnog strip izdanja „Mike Miša“. Pokrenuo ga je Aleksandar J. Ivković u Beogradu 21. marta 1936. godine.

Za strip fan i naše čitaoce zanimljiv je još jedan podatak iz radne biografije Olivijea Ledroa, autora „Rekvijema“, „Viteza vampira“ i tri albuma „Sha“, predstavljenog na posebnoj izložbi. Ledroa trenutno radi na knjizi o vilama kombinujući svoje mnogobrojne „fantasy“ radove iz proteklih 15 godina sa novim. Takođe je art direktor i poznate kompjuterske igre „Heroes of might and magic“. O svojim pionirskim koracima u svet stripa Ledroa kaže:

- U petnaestoj godini sam čitao Tolkina i, naravno, počeo da crtam pod uticajem naučne fantastike. Pošto sam završio Akademiju primenjenih umetnosti, trebalo je odlučiti u kom smeru ići dalje. Opredelio sam se za epsku fantastiku jer nje gotovo da nije bilo na francuskom tržištu. Taj smer mi je omogućio da se rano afirmišem, ali, znajte, za većinu mojih projekata lomio sam glavu kako da ih izguram, izdavači me nisu jurili, pa ni uslovljavali. Danas kažu da sam raznovrstan crtač, jer se moji albumi razlikuju. To je zato što volim da eksperimentišem, a stil menjam da bih izbegao dosadu!

Osvrćući se na strip scenu koju je imao prilike da vidi u SKC-u, Ledroa dodaje: „Kvalitet crtača na izložbama Salona je veoma visok.“

Povodom jubileja „Mike Miša“, osmišljena je izložba originalnih tabli i stranica časopisa, kao i printova strip radova iz perioda njegovog izlaženja. Autor izložbe i predavač biće naš eminentni hroničar stripa Zdravko Zupan (otvaranje je 29. septembra u 19 sati).

Karijera Željka Paheka, dobitnika priznanja za doprinos srpskom stripu, i izložba o „Miki Mišu“ mogu da posluže kao ilustracija puta srpskog stripa od otadžbine u svet.

- Za vaše čitaoce koji to možda ne znaju, Željko Pahek (1954) profesionalnu karijeru započinje 1979. kada mu se objavljuje prva strip tabla u časopisu „Vidici“. Najzaslužnijim za svoj „pravilan razvoj“ Željko smatra strip magazin „YU strip“. Realizam u crtežu i boji glavna su mu orijentacija, ali se rado okušava i u crnohumornoj groteski (uspešno se bavi i karikaturom). Bogatu uporedu karijeru ilustratora Željko započinje u „Politikinom zabavniku“ (1979-1984), a danas najviše ilustruje naslovnice za knjige, i to pretežno svog najomiljenijeg žanra - SF - kaže Dejan Nikolaj Kraljačić, koordinator međunarodnog programa Salona.

Željko Pahek je ušao u strip kolekciju objavljenu u 13 zemalja zajedno sa 27 eminentnih svetskih strip autora. Albume „Mobi Dik 1 i 2“ objavile su mu francuska izdavačka kuća „Delkur“ i španska „Glena“.

Internacionalni salon stripa završava se u četvrtak (5. novembra) prezentacijom strip biografije o Nikoli Tesli Vladimira Nedeljkovića, koja nosi naziv „Nikola Tesla supernaut/energy and light“. U međuvremenu, Salonom će mnogi „prošetati“, a među njima i Aleksa Gajić, Aleksandar Zograf, Aleksandar Manić, Zoran Panevski, čija dela govore o snalaženju, kao glavnoj odlici domaćeg stripa.

Milena Marjanović



Objavljeno: BLIC, Beograd, 28.09.2006.godine






Međunarodni salon stripa u Studentskom kulturnom centru

IZLOŽBE, RADIONICE, PREDAVANJA

Međunarodni salon stripa biće otvoren večeras u 19 sati, izložbom Olivijea Ledroa (na fotografiji), gosta iz Francuske, u Srećnoj galeriji SKC. Istovremeno će u Galeriji SKC biti otvorena izložba Željka Paheka, u galeriji Cirkus izložba Mika Miš: 70 godina od objavljivanja prvog stripa u Srbiji, dok će u Maloj sali biti izloženi radovi nagrađenih autora. Salon će, između ostalog, obeležiti i brojna predavanja strip kritičara, crtača i scenarista, strip radionice, kao i promocije novih izdanja strip časopisa.

Predstavljajući gosta 4. međunarodnog salona stripa, organizatori su istakli da je reč o autoru raznovrsnog izraza prevashodno iz domena epske fantastike (prvi strip rađen u tom stilu objavljen je daleke 1989. pod nazivom "Hronike crnog meseca"), koji je značajna ostvarenja i eksperimentisanja u izrazu postigao kombinovanjem stilova "film noara", nemačkog ekspresionističkog i nacističkog filma, ali i američkih policijskih filmova.

- Raznovrsnost tehnika pomaže mi da izbegnem monotoniju u stvaralaštvu, ali i da ispitam različite stilove koji se iz filmskog, a pre svega književnog jezika može pretočiti u jezik stripa. Na primer, naučno fantastična priča "Skarletna vrata" inspirisana je delom književnika Filipa Dika, dok trenutno radim na serijalu čiji bi vizuelni identitet trebalo da se formira pod uticajem Fosijevog filma "Kabare" - objasnio je Ledroa svoju autorsku viziju na jučerašnjoj konferenciji za novinare. Iako njegovi radovi dosad nisu objavljivani na srpskom tržištu, kompjuterska igra "Heroes of might and magic", čiji je on umetnički direktor, imala je velikog uspeha i među našim poklonicima video igara.

Svoje viđenje stripa Olivije Ledroa će izložiti na sutrašnjem predavanju u 18 sati u Velikoj sali SKC, a zaljubljenici u "devetu umetnost će na predavanju koje će 2. oktobra u 20 sati održati Aleksandar Manić, moći da saznaju nešto više o uticaju Aristotelove poetike na tehniku izrade stripa. Gosti će, između ostalih, biti Aleksa Gajić i Vlada Vesović.

B. D. Belčević


Objavljeno: DANAS, Beograd, 28.09.2006.godine






I TESLA U STRIPU

Četvrti Međunarodni salon stripa obuhvatiće nekoliko izložbi koji će od danas do 5. oktobra biti postavljene u galerijskim prostorima SKC. Pored nagrađenih radova, Salon predstavlja i izložbu dobitnika Specijalnog priznanja za doprinos srpskom stripu Željka Paheka, zatim postavku posvećenu 70. godišnjici prvog srpskog stripa, kao i izložbu radova svog čuvenog gosta - francuskog autora Olivijea Ledroa.

Ledroa je strip crtač i ilustrator koji se proslavio kao pionir u žanru epske fantastike, sa "Hronikama crnog meseca" koje je kreirao sa scenaristom Fransoa Frojdevalom. Kasniji radovi, poput dvodelnog stripa "Ksoko" u "film noar" stilu inspirisanog Kastanedom i Orsonom Velsom, ustoličili su ga kao izuzetnog autora koji inspiraciju uglavnom crpi iz literature i filmske umetnosti, a sa svakim radom u potpunosti menja izraz i crtački stil. Plod saradnje sa scenaristom Patom Milsom je futuristički serijal "Ša" koji predstavlja opoziciju američkom snu, dok je postapokaliptična priča "Skarletna vrata", kako kaže Ledroa, inspirisana delom Filipa K. Dika.

Ledroa će u petak održati predavanje u Velikoj sali SKC, u kojoj će do kraja Salona biti u toku berza stripa, a posetioce očekuju i druga zanimljiva predavanja poznatih autora, promocije novih animiranih filmova, knjiga i strip izdanja, među kojima je i interesantna stripovana biografija Nikole Tesle.

M. N. M.


Objavljeno: VECERNJE NOVOSTI, Beograd, 28.09.2006.godine






BAFI NASTAVLJA DA ŽIVI - U STRIPU

Kompanija Dark Horse objaviće novu seriju stripova o Bafi, ubici vampira, koji će nastaviti priču viđenu u popularnoj televizijskoj seriji. Strip serijal o Bafi će, zapravo, biti osma sezona serije. Priče o Bafi treba da počnu da izlaze u stripu tokom marta sledeće godine, a prva priča će biti iz četiri dela i hronološki će pratiti događaje posle finala TV serije iz 2003. godine. Tvorac Bafi, Džoš Vedon, pisaće scenario za strip, a crtaće ga umetnik Džordžes Dženti.


Objavljeno: DANAS, Beograd, 25.09.2006.godine







POKRENUTA DVA DOMAĆA STRIP SERIJALA

Pod pokroviteljstvom Ministarastva kulture lansirana su dva strip serijala - Faktor 4 i Divlja magija, koje je pokrenula izdavačka kuća Luksor. Autor scenarija je Milan Konjević, a crtači Mirko Čolak i Bojan Lukić.

Konjević kaže da su pripreme trajale dve godine i u međuvremenu je završeno šest svezaka prve serije koja pripada SF žanru: „Ideja je bila da se domaćim čitaocima, koji su već zaboravili na kvalitetne stripove ponude domaći ali rađeni prema svim pravilima mejnstrim svetske produkcije“. Serijal Faktor 4 će se pojavljivati 15-og, dok će Divlja magija stizati na kioske svakog prvog u mesecu.

Luksor je najavio da se prema Faktoru 4 priprema dugometražini animirani filom kao i TV serija i da će se trejleri pojaviti uskoro na televiziji.

Objavljeno: Popboks, 15.09.2006.godine





Tvorac Alan Forda Max Bunker
krajem studenom dolazi u Zagreb


Piše: S. Španović

Na 9. međunarodni festival stripa dolazi ‘otac’ jednog od legendarnih stripova


Luciano Secchi, poznatiji pod pseudonimom Max Bunker, legendarni tvorac svjetski poznatih talijanskih stripova, među ostalim i Alan Forda, gostovat će od 24. do 26. studenoga u Zagrebu u sklopu 9. međunarodnog festivala stripa “Crtani romani šou”.

Gostovanje Bunkera u Zagrebu nastavak je prakse gostovanja poznatih strip autora u programu festivala, a talijanski scenarist trebao bi biti dosad najznačajniji gost festivala.

- Željeli smo nastaviti s tradicijom dovođenja poznatih strip-autora u Zagreb na festival, a Max Bunker sigurno je jedan od najpoznatijih u tom području. S obzirom na to da živi blizu, s Bunkerom smo bez većih problema uspjeli dogovoriti njegovo gostovanje. Na festivalu bi trebao izložiti stripove nacrtane po njegovom scenariju, održati predavanje za sve zainteresirane te na samom kraju ako bude voljan potpisivati stripove prisutnima - kažu Ivan Prlić i Tihomir Tikulin, organizatori festivala koji su prije godinu dana u Zagreb doveli i tvorca još jednog poznatog stripa Zagora.


Kako navode, Bunker nije imao previše zahtjeva koja su mu se trebala ispuniti za vrijeme gostovanja u Zagrebu, no zamolio je da se smjesti u što bolji hotel.

Festival međunarodnog stripa održat će se u prostorima Zekaema, a pokrenut je i strip natječaj na zadanu temu. Tema ovogodišnjeg natjecanja je “Vampir”, a svi pristigli radovi bit će izloženi na natječajnoj izložbi.


Objavljeno: Jutarnji list, Zagreb, 25.09.2006.godine






Alan Ford:
Rasprodaja naslova iz Cvjećarnice


Piše: iz Milana Sanjin Španović

Reporteri Jutarnjeg posjetili su stan u kojem su Magnus i Bunker prije 37 godina počeli stvarati “Alan Ford” koji je do danas stekao svjetsku slavu. Originalni crteži Alan Forda u Milanu prodaju se i po 600 eura po stranici.

Prije 37 godina, u svibnju 1969., na kioscima širom Italije pojavio se novi strip već uigranog tandema autora koji su imena skrivali pod pseudonimima Magnus & Bunker. Bili su to crtač Roberto Raviola (Magnus) i scenarist Luciano Secchi (Max Bunker), a njihovo najnovije djelo nosilo je ime Alan Ford. Stvaranje tog danas svjetski poznatog stripa Magnus i Bunker počeli su u Milanskoj ulici Fatebenefratelli u malenom stanu u kojem se i danas nalazi sjedište Max Bunker Pressa.

Reporteri Jutarnjeg posjetili su to mjesto, odakle su članovi grupe TNT počeli svoj put k slavi, a u kojem se danas, po cijeni od 100 do 600 eura po stranici, prodaju originalni crteži ovog dvojca. Malena uličica Fatebenefratelili nalazi se izvan užeg centra grada. Ako se ne zna točna adresa i kućni broj, sjedište ove firme teško je pronaći.

Na zvonu kraj ulaza u zgradu napisani su samo inicijali (M. B. P.), a ploča s nazivom sjedišta ove firme nalazi se tek u samom stubištu. Na drugom katu zgrade osim Max Bunker Pressa nalazi se talijansko tužiteljstvo i druge manje firme. Na vratima malenog stana velika je ploča s imenom firme i radnim vremenom, a iznad vrata nalazi se nadzorna kamera.

U Max Bunker Press može se ući tek nakon što se pozvoni, te osoba s druge strane pulta elektronskim putem otvori vrata. Maleni prostor od kojih pet kvadrata ispred pulta ispunjen je papirnatim likovima iz stripa Alana Forda koji su nalijepljeni na zidove. Brojni stripovi na policama iz pulta prvo su što se nakon tih likova može primijetiti. Osim svih primjeraka Alana Forda, od onog prvog iz 1969. koji stoji 250 eura, do posljednjeg četiristotog, u Max Bunker Pressu mogu se kupiti i originalni crteži autorskog dvojca.

- Cijena jednog primjerka stranice je 200 eura. Riječ je o crtežima Magnusa iz 1974. godine iz 64. broja. Kao dokaz da je riječ o originalnom primjerku stranice Alana Forda dobivate i certifikat. Ako želite, mogu vam pokazati i crteže Paola Piffarerija koji koštaju oko 150 eura. Od njegovih crteža imamo i skice naslovnica Alana Forda specijala koje pak dođu 600 eura - objašnjava nam Thea Valenti, art direktorica Max Bunker Pressa, dok iz posebnih fascikala izvlači Magnusove crteže.


Kao dokaz o tome da je stvarno riječ o tim crtežima iz 64. broja Alana Forda, Thea nam izvlači i jedan primjerak dotičnog stripa u kojem se zaista nalaze te stranice. S prodajom ovih originala u Max Bunkeru su počeli prije nekoliko godina, a do sada su od 120 stranica prodali njih 117. Preostale tri nalaze se pred nama. Za pregledavanje originalnih stranica i moguću kupnju prvotno je potrebno telefonski se najaviti i tek tada se može krenuti u kupnju. Ipak, nakon što čuju cijene stranica kod zainteresiranih, zanimanje za kupnju ipak opada.

- Posjetitelji uglavnom kupuju cijele pakete Alana Forda jer kada čuju za cijenu, shvate da mogu kupiti pedesetak brojeva po toj cijeni jedne stranice. Ovi originali više zanimaju pasionirane zaljubljenike u strip kojima cijena nije važna, no i njih ima dosta - prepričava Valenti.

Najjeftiniji primjerak stripa Alana Forda stoji 30 eura, a riječ je od 40. broju. Najskuplji je naravno prvi broj pod naslovom “Grupa TNT”. Osim starih primjeraka na brojnim policama nalaze se i druga izdanja Alana Forda. Super Alan Ford naziv je zlatne edicije nastavaka doživljaja likova Magnusa i Bunkera, a unutar jednog primjerka nalaze se tri broja.

Za vrijeme našeg posjeta u Max Bunker Press ušao je postariji gospodin predstavivši se kao vlasnik partner ove firme. Na pitanje o imenu kratko je rekao kako se zove L. S., te da žuri na važan sastanak. Nakon što je otišao, Thea Valenti rekla nam je da je to bio upravo Max Bunker. Medijsko eksponiranje ni sam ne voli previše, no kratko nam je poručio kako ćemo se uskoro vidjeti.

U njegovu uredu u sklopu sjedišta firme nalazi se velik prostrani stol na kojem, kaže nam Thea, Bunker i sam ponekada nariše nešto i napravi nekakvu stranicu stripa. Danas se više bavi drugim naslovima što se nalaze u sklopu Max Bunker Pressa, te ponovnim izdavanjem starih epizoda Alana Forda.

- Tiskamo samo originalnu seriju Alana Forda koju su kreirali isključivo Magnus i Bunker. Riječ je o 65 naslova, a godišnje se ponovno tiska 20 epizoda koje se mogu pronaći na kioscima - kaže art direktorica Max Bunker Pressa. Tako, dodaje, Alan Ford neće izumrijeti, već će ga i nove generacije čitati i obožavati. Alan Ford, Bob Rock, Sir Oliver i ostali likovi jednostavno su nezaustavljivi.

Alan Ford u boji tiskao talijanski dnevnik Republicca
Makar su svi crteži u Alan Fordu crtani crno-bijelom uz talijanski dnevnik Republicca odnedavno se mogu kupiti i primjerci nastavaka Alan Forda u boji i nešto većem formatu. Riječ je naravno o starim nastavcima doživljaja članova grupe TNT.


Tko su idejni autori Alan Forda?


Magnus (Roberto Raviola)
Rođen je u Bologni 30. travnja 1939. Profesor je likovnog odgoja strastveni ljubitelj stripa, pa se posve posvetio kreiranju junaka od papira. Sam o sebi kaže da je on zapravo tvorac novog stila realizacije, koji su počeli oponašati tako da je već postao škola. Diplomirao je i scenografiju, pa se povremeno bavi i kazalištem.

Max Bunker (Luciano Secchi)
Rođen je u Milanu 24. kolovoza 1939. Scenarist, pisac pripovijedaka, donosilac nove linije komike između groteske i satire, s primjesama crnog humora, što se osobito zapaža u Maxmagnusu. Svoju konačnu afirmaciju postigao je s Alan Fordom. Njegove inovacije temelje se na dubokom i neprestanom proučavanju čovjeka, njegovih mana, slabosti i proturječnosti.


Objavljeno: Jutarnji list, Zagreb, 23.09.2006.godine



sadržaj

10.

VESTI IZ SVETA

Strip Vesti



MARKO AJDARIĆ NEWS - Neorama dos Quadrinhos

Zoran Janjetov u Frankfurter Buchmesse - Najzad, Ehapa izdaje oficijalne informacije oko prisutva Zorana Janjetova na najvećoj izložbi nkiga na svetu:
www.ehapa.de/...

Sudžuka - U novembru, Vertigo izdaje ''Y: the Last Man Vol. 8: Kimono Dragons', koji sadrže brojeve 43.-48. te serije, u kojim je prisutan svojim crtežima Goran Sudžuka:
www.dccomics.com/graphic_novels/?gn=6140

Siniša Radović: La Fille du Yukon 2 - Sakupili smo informacije o novom albumu na ovom linku. Tu, smo počeli da objavljujemo naše vesti o umetnicima iz bivše Jugoslavije sa audio fajlovima da ljudi mogu da znaju tačno kako se izgovaraju njihova imena.
Možete glasati za taj album ovde (ja sam bio prvi da glasam...:)
www.bdselection.com/...

Šta li ima u hrvatskoj vodi? - To se pita Alex de Campi (koja, znate, je kreirala odličan 'Smoke' zajedno za Igorom Kordejom, kada komentariše saradnju sa Seb-om Čamagajevac.
forum.newsarama.com/showthread.php?t=81880

Ron Marz govori o radu Mirka Čolaka:
www.wizarduniverse.com/magazine/...

Žeželj, zvezda Komikazen-a
inguinemahgazine.blogspot.com...

Žeželj - Preko Comics Continuuma, stiže preview od DESOLATION JONES #8. Po scenariju Warren Ellis-a, crta Danijel Žeželj. Naslovnicu možete videti na sledećem linku:
www.comicscontinuum.com/...

72 strane od Zografa - Osservatorio sui Balcani, iz Italije, objavio onlajn 72 strane stripa našeg Zografa, koje su originalno bile izdate u nedeljniku Vreme.
www.osservatoriobalcani.org/...

Ceo Outlaw Nation, crno-belo... - Tu se sa svojim radovima nalaze Goran Sudžuka, Goran Parlov, Robert Solanović i Sebastijan 'Seb' Čamagajevac:
neorama2.blogspot.com/...

Dalibor Talajić - Ceo Deadworld u jednoj knjizi:
www.desperado.lightcubed.com/BOOKS/DeadworldTpb.htm

Honey Talks se već prodaje u SADu:
www.atomicbooks.com/products/-/734.html

Bilal u Grčkoj - "Rendez-vous a Paris" izlazi preko Mamoth-a, u Grčkoj:
www.mamouthcomix.gr...

Enki Bilal - muzičar - u Parizu - Zajedno, Goran Vejvoda i Enki Bilal se prezentiraju 30/09a, u Cité des Sciences, u Parisu:
www.cite-sciences.fr/...

Eric Shanower ide u Grčku - Da bolje predstavi sve što izdaje u svojoj odličnoj seriji Age of Bronze:
age-of-bronze.com/aob/CartoonistinTroy.shtml

Grci, ali sada, na engleskom... - Comic Art napokon objavljuje na engleskom jeziku podatke o 2. Komikazen-u, gde je naš Žeželj zvezda.
comicart.gr/...

Šta će se izdati u SADu u novembru - Kao i uvek, Read Yourself Raw ima dosta raznih novosti:
www.readyourselfraw.com/previews...


Brazilci u Banja Luci - Evo oficijalni crtež za izložbu koju organizuje Nosorog od 18. oktobra:
neorama2.blogspot.com...

Ko je dobio nagrade u Sokobanja 2006-e:
neoramaquadrinhos.blogspot.com...

Sokobanja u Portugalu - Naše kolege od BDesenhada.com pišu o nagradi koju je portugalac António Manuel dos Santos dobio u Sokobanji 2006-e:
www.bdesenhada.com...


sadržaj

11.

POZIVI NA SARADNJU

Mail



PODSEĆAMO!!!!!

9. CRŠ - Natječaj


Natječaj 9. Međunarodnog festivala stripa 'Crtani romani šou' Tradicija svakog od dosadašnjih festivala je strip natječaj na zadanu temu.

Tema ovogodišnjeg natječaja je 'Vampir', a dužina stripa ograničena je na jednu stranicu (tablo). Šalju se isključivo kvalitetne fotokopije formata A4! Tehnika izrade stripa treba biti prilagođena crno-bijelom objavljivanju, a primaju se radovi na hrvatskom i engleskom jeziku.

Adresa na koju radovi trebaju stići:
Radio 101, za CRTANI ROMANI ŠOU
Gajeva 10,
10 000 Zagreb Hrvatska.

Rok za slanje radova je 16.10. 2006.


Nagrade za najuspješnije iznose 300, 200 i 100 E. Radovi u kategoriji 'Mladi lav' (mlađi od 15 godina) bit će nagrađeni prigodnim poklon paketima domaćih strip nakladnika. Svi pristigli radovi bit će izloženi na natječajnoj izložbi, a najuspješniji će biti objavljeni u katalogu.

RADIO 101 d.o.o. Gajeva 10, 10 000 Zagreb, tel: 385 1 489 186, fax: 4891 192






9-th INTERNATIONAL COMIC ART FESTIVAL
,,UNLIMITED COMICS”- Prilep-Macedonia


The “Byzant”—Visual Art Center is organizing the 9-th Annual international Comic art exhibition to be held in Prilep, Macedonia. The topic is: ”Integration” (Dreams, freedom, life, borders, walls, war, sex, food, sports, people, zoo, natural…)

1. Participation is open to all artists of comics that currently publish or have published in national or international mass media and not published.

2. Participation will consist of an entry on the topic: ,,INTEGRATION”. The format can be 21 x 29,7cm -A4 Gallery formate. Black & white and color, pages from 1 to 20. Send only good laser copy. Each works must bear the signature or initials of the artist at the front, with name, surname, adress, telephone numberand e-mail address indicated on the back.
3. The entries should be packaged to protect the contents. The organization recommends placing the entry between two pieces of cardboard. Shipping will be paid by the participant. On packaged sign: ,,PRINT OUT OF VALUE”. The organization is not responsible for any damage caused during shipment.

4. December 30th is the deadline for resident authors in Balkans, and Febryary 30th for participants of the other countries. The entries must be sent to the following address:
,,VIZANT,,-Visual Art Center
“Dimo Narednikot”;58
7500-Prilep
MACEDONIA
Attn:comix-expo

Tel:++389-48-430-365

www.vizant.org.mk
Contact person: Spira Dimos
e-mail: tao_of_lifemkd@yahoo.com

5. The entries selected by the Committee will be displayed in the 9th annual international exhibition of comic Arts.

6. The entries become part of the "Byzant", -visual art center archive. The entryes may be displayed in all the premises of the ,,Vizant” - Visual Art center in itinerant exhibitions, and in publications that are periodically published.

7. The ,,Vizant” - Visual Art center has the right to reproduce and circulate the entries, whenever the authors “s name appears and the main objective is the dissemination of the exhibition or the participation in other activities of the “Vizant” - Art center general in area of art comix, that is to say, catalogues, posters, the press, web pages,etc… without generating any obligation towards the participating authors.

8. The organization will communicate through its web page or by means of letter the name of the authors whose entry has been received as well as the names of the selected entries. The authors will be informed of accommodation conditions if they want attend the exhibition opening or any acttivities parallel to this event.
9. Once the exhibition has closed in Prilep, all the authors whose work has been selected will receive a copy of the publication made for the exhibition.

10. The organization reserves the right to not exibit those entries considered to be an affront to individual or collective rights.

11. Awards. Invited 5 artists on international comic art collony in Macedonia traveling expenses, visa, accomodation is a to ensure from organizateur.

12. Participation in the exhibition means the complete acceptance of all the above conditions.

P.S.
“VIZANT”-ORGANIZATEUR IS A UNITED WHO PUBLISH CATALOGUE BOOK MIN. 160 PAGES AND AFTER EXHIBITION SEND BOOK TO ALL SELECTED ARTISTS PARTICIPANTS WITHOUT WHERE LIVING.







Marko Ajdarić nam je prosledio sledeće pozive:



Konkurs za karikature

Povodom 150 godina od rođenja Nikole Tesle, «Tesla Fest» Novi Sad, raspisuje Prvi međunarodni konkurs za karikature u Novom Sadu od 12 – 15. oktobra 2006. godine


Tema: Nikola Tesla – inovacije i pronalazaštvo
Format karikature: A4 (210 x 297).Tehnika izrade: slobodna. Broj radova : najviše 3. Rok za prijem radova: 01. septembar 2006. godine. Karikature moraju biti bez teksta.U obzir dolaze i portreti karikature.Biće prihvaćeni samo orginalna i kompjuterski štampana karikatura (sa potpisom). Karikature koje su ranije nagrađivane neće biti prihvaćene.Uz radove poslati kratku biografiju i sliku.Na poleđini u gornjem levom uglu napisati ime, prezime i adresu. Karikature prispele na konkurs ostaju na raspolaganju organizatoru i mogu se koristiti za izlaganje, izradu postera, suvenira, mogu biti publikovane u medijima, i u reklamne svrhe.

Nagrade
Prva nagrada - Zlatna Medalja «Nikola Tesla»
Druga nagrada - Srebrena Medalja «Nikola Tesla»
Treća nagrada - Bronzana Medalja «Nikola Tesla»
Pobednici će biti pozvani u Novi Sad na otvaranje izložbe. Ceremonija otvaranja će biti u Novom Sadu, 12. Oktobra 2006. godine.Najbolje karikature po izboru žirija biće objavljene u katalogu. Svaki ušesnik čija karikatura bude publikovana u katalogu dobija besplatno primerak kataloga.


Adresa za prijem radova:
Savez pronalazača Vojvodine
Međunarodni konkurs za karikaturu
Resavska 5, 21000 Novi Sad, Srbija,
Tel.: (381) 21 6350 481, fax : (381) 21 6350 948
E-mail: Yuinvent@EUnet.yu


Announces the first International Cartoon Contest

Commemorating the 150th anniversary of Nikola Tesla’s birth, “Tesla fest” Novi Sad,Announces the first International Cartoon Contest in Novi Sad, October 12 through 15, 2006


Task Theme: Nikola Tesla - Innovation and Invention
Format A4 210 x 297 Technique: free choice. Number of submitted works 3 at most. Arrival date September 1, 2006. The cartoons should be without subscripts. Portrait cartoons shall be accepted as well. Only originals and computer prints are eligible signing is compulsory. Cartoons previously rewarded shall not be accepted. Please enclose short biography and photo. Name and address on reverse side left hand corner. Works shall not be sent back. The organizer shall not be held responsible for damages sustained during transport. The cartoons received by the Contest Committee shall remain at disposal of the organizer for public display for posters, souvenir and possible media public presentation, also for commercial purposes.


Rewards
First Prize Gold Medal Nikola Tesla
Second Prize Silver Medal Nikola Tesla
Third Prize Bronze Medal Nikola Tesla
The winners shall receive an invitation to Novi Sad for the opening ceremony. The opening is in Novi Sad, October 12, 2006. The best cartoons according to the choice of the jury shall be published in the catalogue. All contesters with the work published shall receive a free copy of the catalogue.


Mailing address for the works submitted:
Inventors Association of Vojvodina
International Cartoon Contest,
Resavska 5, 21000 Novi Sad, Serbia,
Phone: +381 21/635-0481 Fax: +381 21/635-0948






Zlatna kaciga 2007 - konkurs!
Rok za slanje radova: 20.11.2006
www.donstalens.com/fun/satira/konkursi.php...






Knokke-Heist Internationaal Cartoonfestival 2007

Deadline: January 26, 2007

RULES AND REGULATION 2007

1. PARTICIPATION
This contest is open to anybody aged at least 18. By the simple fact of participating, all contestants accept the conditions and provisions of these regulations and agree to abide by the decisions of the jury. There will be no correspondence about this competition. The Belgian law is applied as far as the tax on the prizes awarded to foreign participants is concerned.

2. THEME
NO THEME (free)

3. ENTRIES - In total 5 cartoons
3.1 The entries
a) must be original cartoons; in black and white or in colour.
The drawings may also be made digitally, and submitted on a CD-ROM.
b) may not as yet have been exhibited in Belgium, nor have won a prize at another festival.
c) may bear no captions
d) must be sent
- either flat and not folded
- or not folded, rolled in a hard case
Remark: The entries (dimensions, number, etc.) and the registration form (signature, date of birth) which do not comply with the above mentioned articles will not be taken into consideration for the international competition and will be destroyed.
3.2 The participant will be responsible for the originality of his cartoons. Discussions and probable claims according all sorts of piracy and thus more are at the expense of the participant.

4. DIMENSIONS OF THE CARTOONS
A : min. 21 cm and max. 42 cm
B : min. 30 cm and max. 60 cm.
C : If the entry is submitted on CD-ROM, the cartoon size needs to be A4 or A3 format with a resolution of 300 dpi in TIFF-format.
Cartoons already under glass, framed or on other materials than paper will not be eligible for the exhibition.

5. ENTRY FORM
Your participation will only be taken into account if your entry form carries your date of birth as well as your signature.
Every cartoon must state the surname and first name of the author on the back. Postage must be paid by the participants.

6. PROPERTY RIGHTS
By the mere fact of taking part in the contest, the participants empower the organizing association to make use of their entries for promotional purposes on behalf of the ?International Cartoon festival? and the seaside resort of Knokke-Heist (cartoon book, catalogue, publicity in the press and other media, posters, folders, calendar, official gifts by the local authorities and/or the festival?s organizers, etc.)

7. JURY
Among the entries, a jury makes a selection for the exhibition and appoints the prize-winners.

8. ADMISSION TO THE EXHIBITION
Upon presentation of the receipt of their entries, all contestants will be admitted to the exhibition without charge.

9. PROPERTY OF THE ORGANIZING ASSOCIATION
All award-winning entries will become property of the organizing association. The organizing association will have the option to retain one drawing at the most of every contestant whose work was selected. Article 6. will be applicable.

10. CATALOGUE / CARTOONBOOK
In cooperation with the ?Davidsfonds Leuven? a catalogue / cartoon book will be edited according to the technical and financial means. Selected participants are entitled to one catalogue.

11. RETURN MAIL
As from this year cartoons will only be returned if this has been indicated on the registration form.
The charges for returning such works as will not become the property of the organizing association will be borne by the latter. The organizers will endeavour to handle the return with the utmost care but cannot be held responsible for loss or damages.
CD-ROMs are never returned.

12. PRIZES :
1 Golden Hat - d'Or 3.500 €
(including fligth and hotel accommodation in Knokke-Heist during openings weekend)
2 Silver Hat - 2.000 €
(including fligth and hotel accommodation in Knokke-Heist during openings weekend)
3 Bronze Hat - 1.250 €
(including fligth and hotel accommodation in Knokke-Heist during openings weekend)
4 Knack cartoon Award - 500 €
5 Publics Prize - 2006 - 500 €

13. INFORMATION :
Cultuurcentrum Knokke-Heist vzw
Meerlaan 32 , B-8300 Knokke-Heist
Tel: 00-32-50-630.430 Fax:00-32-50-630.429
e-mail: cartoonfestival@knokke-heist.be
www.cartoonfestival.be






The International Cartoon Contest 100% Natural - Romania
(October 30, 2006)


Theme: THE RAIN (for the utilization in actions of public awareness for environmental protection)
The work techniques free.
Size: A4 (210 x 297 mm) or Letter (8.5 x 11 In)
Only original works are accepted.
The artworks will be used by the organizators for actions of public awareness on the environment protection, and no other purposes.
Deadline: October 30, 2006
Winners announcement date: December 15, 2006
The winners will compulsory become members of the jury for the next competition.


The works will be sent to the address:
GEC BUCOVINA,
Suceava, str. Nlcolae Balcescu, nr. 1,
Cod postal: 720066 Romania


Prizes:
1st Prize: 1000 EURO
2nd Prize: 600 EURO
3rd Prize: 300 EURO
Mentions (2x): 150 EURO

www.gecbucovina.ro
www.ecosv.ro

E-Mail:
gecbucovina@rdslink.ro






16th EURO-KARTOENALE KRUISHOUTEM - 2007 - BELGIUM
(15 January 2007)


1. Theme: “ LOCKS and KEYS “

2. The number of entries is limited until 5. They shall not have been exhibited or published before. Works must be originals and any kind of graphical technique will be accepted, including digital artwork if they are signed and if the print is number one (manual numbered.

3. The works have to be sent to the following address:
EURO-KARTOENALE
WAREGEMSESTEENWEG 113
B- 9770 KRUISHOUTEM - BELGIUM


4. The drawings shall have the following dimensions: 210 x 297 mm. (A4) - (8.268 x 11.693 inches). The works shall not be provided by a passe-partout, neither be stuck on to a larger paper.
The drawing must bear, on the reverse side, the name, first name and address of the participant. The drawings shall not bear subtitles.
5. By virtue of their participation, the participants authorize the organizers to publish some of their works that they have received.


6. The following prizes are foreseen:
first prize: € 1.500,00 + trophy
second prize: € 1.200,00 + trophy
third prize: € 1.000,00 + trophy
prize of the E.C.: € 500,00
best Belgian cartoon: € 250,00


7. By participating the participant lends his works to the organizers for exhibitions. The works received will remain at the disposal of the organizers until the 1st of November 2008.

8. The entries will only be sent back by the organizers on receiving a written request. The awarded works will become the property of the organizers.

9. Deadline: 15 January 2007

Exhibition: during the Eastern Weekend and each Sunday from the 8th of April till the 8th of July 2007 in the European Cartoon Center Kruishoutem. Opening of the exhibition: Friday the 6th of April at 8 pm.

For Rules:
www.ecc-kruishoutem.be/...
For Entry form:
www.ecc-kruishoutem.be...


sadržaj

12.

LINKOVI

Strip Vesti



Letačev novi strip - pogledajte novi Letačev strip sa radionice u Francuskom kulturnom centru, nedavno održanoj u Beogradu.Tema "7 najvažnijih trenutaka u mom životu" na:
www.pionirovglasnik.com/?category=22&content=430


Vladimir Nedeljković ima svoju web stranicu sa popriličnim brojem svojih stripova:
www.vladimirnedeljkovic.com


Srpski sajt od Tintin - Mihailo Vukicevic (ko je vec krejrao jedan veliki sajt za Asteriksa, 4 godina u natrag), ovog meseca je izdao 'Tintin Serbian Site' (tekstove na engleskome), sa sve informacije o izdanja od Tintin-a u bivse Srbije i Slovenije
www.geocities.com/tintin_serbian_site/
(Marko Ajdarić)


sadržaj

...
Ako znate nekog ko bi bio raspoložen da svakog petka dobije email sa STRIP VESTIMA, pošaljite mi njegovu email adresu ili mu predložite da nam se on sam javi i tako upiše na mailing listu.

Zlatko Milenković

zmcomics@neobee.net
www.zmcomics.co.yu

Zlatko Milenković, Pariske komune 31, 21000 Novi Sad

STRIP VESTI SU BESPLATNE
Ako ne želite da ubuduće dobijate STRIP VESTI, jednostavno odgovorite na ovaj email i u naslovu (subject) napišite ODJAVA.