STRIP VESTI
Broj
101
Godina III

prošli broj - arhiva - sledeći broj

SADRŽAJ

  1. SPIRIT OF THE AGE - Nikola Vitković
  2. STRIPOTEKA BROJ 951 - Srđan Aćimović
  3. QMOVA KOLUMNA (44) - Bojan M. Đukić
  4. KVINTALOVA TJEDNA KARTICA (53) - Darko Macan
  5. X-LJUDI (8) - Vanja Mišković
  6. KAKO POSTATI SUPER-HEROJ - 7. deo
  7. VESTI IZ SVETA - Strip Vesti
    -
    ANGOULEM 2001
    -TOP 10. Another Univers
  8. POZIVI ZA SARADNJU -mail
  9. PISMA CITALACA - mail
  10. LINKOVI - Strip Vesti
  11. DATUMI - Strip Vesti

Svi prilozi su vlasnistvo autora. U slucaju da zelite da ih na bilo koji nacin eksploatisete, molimo Vas da se obratite autorima priloga, koji su potpisani (uz potpis ce uvek ici i email adresa putem koje mozete kontaktirati autora), u slucaju da nisu potpisane mozete ih slobodno koristiti jer su to neautorizovane vesti ovog servisa, STRIP VESTI.

Sajt na kom cete uvek moci da procitate stare brojeve STRIP VESTI i jos neke druge sadrzaje vezane za strip je na sledecoj adresi:
http://www.unovomsadu.com/strip/sv/index.htm



NEŠTO IZMEĐU,… NOVITETA
Eto, pre nedelju dana još nisam znao da ću prvi od sledećih sto brojeva slati na novi način u novom ruhu. Nije to ništa izuzetno. Šta više malo će povećati veličinu emaila, ali nadam se da će vam se dopasti i da mi se isplatio trud.
Trebao sam u ovom broju da ubacim tekst, nešto kao najavu, "Pola noći… nisam spav'o" u kome bi vam najavio promene u izgledu Svesti i napravio anketu o tome da li vam odgovara da na taj način primate svoj primerak časopisa.
Nekoliko persona, od Svesti, me je začikavalo da treba malo da umijem časopis, što sam ja odbijao sve u nameri da zaštitim čitaoce sa zastarelom opremom koji možda ne bi mogli da uživaju u blagodetima novih SVesti. Jedna od pomenutih persona je bila u zadnje vreme upornija i ubacila mi crv koji mi pola noći nije dao mira da spavam dok napokon nisam posustao i rešio da "umijem" naš časopis.
Odlučio sam da ga šaljem ovako, bez ankete, iz dva razloga. Prvo, svidelo mi se da baš prvi broj posle stotke bude taj koji donosi promene. Drugo, anketa bi zbunila ljude i ne bi znali dali mogu da čitaju ovakve Svesti. Zato vam prvi ovakav broj saljem kako bi na najdirektniji način utvrdili dali imate problema sa čitanjem.
Čak će, kao što (nadam se) vidite i tekstovi imati naša slova. Naravno samo oni tekstovi koji budu tako dostavljeni kao i oni kraći kod kojih mogu brzo i sam ubaciti domaće karaktere. Duže tekstove, kao qmovu kolumnu, verovatno neću moći da ispravljam (ovo je zbog crvića i neprospavane noći:).
Meni je svejedno koju kodnu stranu koristite kod kucanja domaćih karaktera jer ću ih jednostavno zameniti, automatski, sa onim koji odgovaraju SVestima. Inače bi vaš email program morao da prikaže automatski ispravnu kodnu stranicu (CP1250). Ako eventualno to ne može email program koristite se Navigatorom ili Eksplorerom koji nakon verzije 3.0 (a mislim čak i malo ranije) to svakako mogu.
Nadam se da ćete ubuduće uživati u novom obliku Svesti i da ćete više tekstova prilagati kako bi mi napravili veće probleme kod sklapanja broja. Mislim, ovo je već bilo malo i jednostavo…:)
Ako se javi veći broj (10% = 37 čitalaca) onih koji ne mogu da pročitaju Strip Vesti u ovakvoj formi za njih ću posebno praviti časopis na stari način. Samo je potrebno da mi se nakon prijema ovog emaila jave (zovu upomoć).
Ako vam problem predstavljaju domaća slova, preporučujem da odete do nekog od domaćih sajtova koji su obradili tu tematiku (http://pretraga.co.yu) ili imaju programčiće koji to automatski rade (http://www.download.cg.yu),…
Tol'ko za sada. Mrtav sam umoran. Puno posla, malo spavanja pa uz sve to još i par dana patnje oko nabavke programa za lak rad u HTML-u, zatim nabavljanje crack-a da bi ga "legalizovao", pa,… Ma šta se pravdam, valda se isplatilo…:)
(ne prihvatam odgovor "ne":)

S poštovanjem,

Zlatko Milenković

sadržaj

1.

SPIRIT OF THE AGE

Nikola Vitković


Ljubaznošću gospodina Michelangela Pistoletta [poznatog onima koji prate konceptualnu i uopste modernu umetnost], bio sam pozvan da provedem mesec dana u Italiji, u malom gradiću Biella, na samim Alpima, pod krovom prelepe CITTADELLARTE - FONDAZIONE PISTOLETTO, svojevrsnog art centra, izgrađenog u napuštenom industrijskom komplexu iz 17-18 veka. Moj boravak na tom mestu, "vanvremenskom raskršću", "manastiru umetnos-ti", "mentalnoj klinici" ili već kako ko voli, ostavio je traga u 27 kolornih tabli stripa SPIRIT OF THE AGE. Strip je u celini objavljen na http//www.cittadellarte.it/ sajtu. Da ne biste mnogo lutali [ako ne zelite] po ovom obimnom sajtu, otiđite na
http://www.cittadellarte.it/unidee/residents/index.html
i kliknite u donjem levom uglu crtež nekog čudnog bića. Odatle, put je lak.

Na neke od crteža u stripu je postavljen mouseover. Svaki mouseover vodi na neku drugu stranu sajta koja nema nikakve veze sa stripom, ali strip ima veze sa njom. Lično preporu-čujem čitanje stripa bez praćenja linkova. Kad ga u celini pročitate, možete malo da ISTRAŽUJETE kuda sve ti linkovi vode. Ako ih uopšte nađete.

Ovom prilikom se zahvaljujem Omiju, Terezi, Michelangelu i ostalima koji su tehnički realizovali celu stvar. Takođe se srdačno zahvaljujem Ireni Jukić Pranjić, odnosno Ankici Pavić, na textu iz prošlog broja svesti.

Do čitanja...
n
http://www.net.yu/~phantom/

sadržaj

2.

STRIPOTEKA BROJ 951

Srđan Aćimović


STRIPOTEKA BROJ 951 - licni osvrt

Zašto baš 951? Odgovor: zbog "Valerijana". Da kažem već na početku, "Valerijan" je moj omiljeni strip, Pjer Kristin i Žan-Klod Mezijer su moji omiljeni autori, prema ovom stripu potpuno sam subjektivan i nekritičan. Sve je počelo od 935. broja stripoteke, predzadnjeg koji je izašao pre početka rata. Epizoda "Ambasador senki" je nešto najbolje što sam uopšte pročitao u formi stripa. Specifično crtanje likova nastalo direktnim kombinovanjem groteske i realizma - likovi su nacrtani realistično ali nesrazmerno - budi u meni neku nostalgiju vezanu za stare dečije lutkarske SF serije, sam jedan pogled na naslovnu stranu bio je dovoljan da me začara. Tekst je opet ciničan, sa akcentom na društvenu satiru, paleta vanzemaljskih civilizacija smeštena u okvir radnje pruža velike mogućnosti za to. Dramaturgija je bazirana na jednom vrćenju u krug, tačnije, najveći deo radnje mogao se izbeći (rekli bi oni koji su navikli na dramaturgiju usresređenu na tok radnje i informaciju, kakva se najčešće sreče u američkom filmu), ali bismo onda ostali uskraćeni za živopisan opis imaginarnih društava, atmosfere i situacije koji vladaju na mestu radnje, famoznoj "Središnjoj tački", a koji su neophodni za pravo shvatanje dogadjaja na samom kraju stripa. I na kraju, ovakav način vođenja priče ima u sebi jednu postmodernističku notu koja nije zanemarljiva - jedan dokaz više da najznačajniji književni pravac 20. veka nije stran ni stripu.

Starije epizode, izašle ranije u "Stripoteci", otkrivaju razvoj Mezijerovog stila od jednog čisto karikaturalnog, sa jasnim uticajem Morisa, do onog, njemu poznatog, pedantnog mada ne perfekcionističkog. Njegov krajnje spor tempo rada rezultuje da za 32 godine rada imamo svega dvadesetak albuma "Valerijana", ali je zato krajnje opravdan. Mezijer hoće da pruži ono najbolje, ne mareći za uobičajeni tempo izlaženja u Francuskoj, i to se jasno vidi iz njegovih tabli. Jedan moj prijatelj, koji za "Valerijana" zna samo iz mojih priča, posle prvog pogleda na stripoteku 951 rekao je: "Sad znam zašto tako sporo crta." Što se tiče scenarija, u prvim epizodama nalaze se samo tragovi buduće socijalne satire, kroz jasne Kristinove političke stavove, poznate i iz rada sa Bilalom. Ove prve epizode su korektno vođene, radnjom bogate avanture (nešto što stripu, u globalu nedostaje), koje postepeno bivaju sve pretencioznije, sve manje sklone pukom "avanturizmu" a sve više pomenutoj satiri, poigravanju sa istorijom, religijom, običajima i ostalim. Za čitaoce "Stripoteke", rast kvaliteta kulminira u "Ambasadoru senki", a sada se konačno nastavlja sa epizodom "U virtuelnim zemljama", koja potvrđuje orijentaciju prethodnog albuma. Sedma epizoda svakako nije tako dobra kao prethodna, isključivo zato što je vrhunac teško postići dva puta zaredom: ipak, i za ovu epizodu malo je reći da je odlična. Zato neću dalje trošiti reči hvale.

To je bio moj potpuno nekritičan osvrt na "Valerijana" a ko se ne slaže sa mnom, nek se slobodno ne slaže. Kao zanimljivost mogao bih još pomenuti da je Mezijer rastao na farmi u Teksasu, domovini vesterna i kauboja, ali se ipak opredelio za naučnu fantastiku; rekao bih da je to bila srećna okolnost za strip uopšte, između crtanja zemaljskih i vanzemaljskih pejzaža ipak postoji značajna kreativna razlika.

U stripoteci 951, dobar deo kontakt-strane zauzima pismo izvesnog Srđana Aćimovića koji je izneo neke svoje stavove o tome kako bi i šta bi trebalo da bude, kako je bilo a nije trebalo da bude i slično. Igrom slučaja, objavljivanje njegovog pisma poklopilo se u istom broju sa objavljivanjem njegovog omiljenog stripa. Slučajnost ili kosmičko-telepatska povezanost?

A sad šalu na stranu. Višak prostora iza "Valerijana" popunio je "Torpedo", strip koji, zaista, nikad nisam voleo. Pretpostavljam da mi je uvek smetao kratak obim epizoda, koje se zbog toga svode na manje-više besmislene crtice iz života Torpeda, kao što je ova iz epizode "Čovek koji je hteo da me ucenjuje". Moram dodati da na par mesta u ovoj epizodi u prvi mah nisam sasvim razumeo tok radnje, što tumačim kao Bernetovu omašku. Znam da ima mnogo onih koji se neće složiti sa mojim stavom o "Torpedu" tako da neću ni o ovome dalje pričati.

Ostatak broja čine table i kaiševi već ustaljenih junaka. Pomenuću samo da mi se čini da je "Mali Spiru" samo zamaskiran strip za decu, da bih rado tu opet video neki novi strip, ali, zaboga, ne samo "Video Kiću"!!! (;-( , dakle, i o tome smo sve rekli.

Izgleda da nema više šta da se kaže. KRAJ

sadržaj

3.

QMOVA KOLUMNA (44)

Bojan M. Đukić


"Domaci izdajnik"

Gledanje jedne TV emisije nedavno me je podsetilo na interesantan povremeni sadrzaj programa koji se 'prevode' za gluvoneme gledaoce pojavom 'prevodioca' u donjem (uglavno) desnom uglu, koji znacima, uvijanjem tela i grimasama docarava hendikepiranim gledaocima ono sto se zbiva na malom ekranu. Iako sam taj vid komunikacije, cini mi se, zapazio jos dok sam ziveo sa porodicom u Otadzbini u nekim uvezenim programima na televiziji, ovde u Engleskoj sam se osvedocio o relativnoj redovnosti takvog prezentiranja, uprkos postojanja teleteksta koji pritiskom broja "888" na daljinskom upravljacu pruza gledalistu komfor pracenja emisija sa titlovima (na engleskom, normalno), uz sve ostale informativne blagodeti koje taj dodatak TV-ponudi omogucava. Meni i mojoj porodici je ta trostruka osmica prilicno pomogla da ovdasnji govorni jezik sa svim mogucim varijantama sto bolje razumemo i unapredimo svoje znanje i takvim dopunama.

Pomenuti program koji sam nedavno poluzainteresovano pratio bio je neki crtani film u kojem se puno govori, a jako malo radi i uopste dogadja. Izvinjavam se sto ovako opisujem okolnost, ali nesretnik u donjem desnom uglu se svojim batrganjem, uvijanjem, kreveljenjem i razmlacenim gestikuliranjem pretvorio u sadrzaj za sebe - umesto bivanja DELOM sadrzaja programa koji se, je li, prevodi osobama ostecenog sluha i govorne moci, prevazilazeci tako meni od ranije znane uglavnom umerene i dostojanstvene signalizatorske domete nekih drugih gestikularnih prevodilaca. U potpunosti sam zaboravio na crtani film koji je dominirao ekranom i koncentrisao se na 'izvodjaca'. Da li je bivao svestan na sta lici? Da li su u studiju sakrili monitor koji bi mu dao pravu sliku kako izgleda njegov izlazak u etar e da bi se on sto kreativnije razmahao? Svasta mi je padalo na pamet, od cega je najekstremnnija bila fantazija o gestikulatoru koji odlazi kuci na zasluzeni odmor, potom na pocinak; pomislio sam, kako li izgleda kada on - prica u snu? Da li samo mumla i tiho tuli ili se u krevetu bacaka, mlateci nekontrolisano i sebe i eventualnog partnera-ku, prozivljavajuci svoj san..? Kako i da li partneru-ki, porodici, prijateljima i kolegama objasnjava sta ga je snaslo kada (i ako) se sablazne videvsi ga modrog ili krvavog i izgrebanog sutradan ujutro..? Da li ih laze kako je naleteo na bandu ulicara sinoc po povratku sa posla ili prepricava san..? Ili samo cuti, prelazeci preko svega kao da se nista nije dogodilo..?

Znam da ce sada zvucati nesuvislo, ali sebi sam ponekad izgledao kao taj 'prevodilac'.

Da krenemo redom: u studiju 'Amblimation' sam se ustalio u odeljenju animacije karaktera (postojala su i odeljenja za FX - animaciju nezivih objekata, zatim lej-aut, slikanja pozadine, kolor separaciju i storibord) i postupno sam se, uprkos nedostatku vremena za profesionalno i kontinuirano crtanje stripova, ukljucio u strip kao saradnik americkog magazina COMICS INTERVIEW (Strip Intervju). Vec sam ziveo i radio u Londonu kada mi je u stotom jubilarnom broju objavljen razgovor sa Enkijem Bilalom, obavljen jos 1987.g. kada je on posetio rodni Beograd. U impresumu sam najavljen ne samo kao saradnik, vec i kao jedan od urednika i time su mi otvorena jedna nova vrata kroz koja sam od tada prosao nekoliko puta u istom svojstvu. To mi je kod nekolicine kolega podiglo ugled, ali nisam primetio da je iko iz uprave Studija bio imalo impresioniran mojom demonstracijom sposobnosti. A nisam se bas trudio da sakrivam cinjenicu da me ima u jednom od izdanja njujorskog izdavaca "Fictioneer Books" kojeg je predvodio Dejvid Entoni Kreft (David Anthony Kraft), bivsi Marvelov scenarista i urednik.

Takodje sam se ukljucio kao redovni posetilac u zbivanja na cuvenom (i od pre dve godine na zalost ukinutom) strip-festivalu UKCAC (United Kingdom Comic Art Convention) gde sam se upoznao sa Dejvom Gibonsom, Brajenom Bolendom, Majkl Kalutom (Michael Kaluta) i jos mnogima... Tu je i prvi i jedini pokusaj presadjivanja americkog strip-festivala 'Great Eastern Convention' koji se februara '92. organizovao u slavnoj palati Aleksandra (Alexandra Palace) u severnom Londonu - mestu odakle je u prvoj polovini tridesetih godina krenuo prvi redovan TV program, gde su se odrzavala velika takmicenja u umetnickom klizanju, gde su se upoznali Dzon Lenon i Joko Ono na nekom hepeningu... Da ne govorimo o bezbrojnim izlozbama, sajmovima i cemu sve ne. Za razliku od mesta u centralnom Londonu gde se odrzavao UKCAC u koje sam mogao da ulazim besplatno kao profesionalac i clan udruzenja SSI (Society For Strip Illustration), ovde sam morao da platim, mislim, dvadesetak funti za ulazak i sansu da se druzim sa Moebiusom, Dzimom Lijem (Jim Lee), Majkom Mignolom (Mike Mignola), Dzimom Starlinom (Jim Starlin) i dr. Vrlo goropadan i siguran u sebe zahtevao sam da me nadju na spisku 'specijalnih gostiju' posto sam, je li, dopisni urednik i korespondent "Comics Interview-a". Napravio sam scenu u kojoj sam uzivao iako sa zbao da me ni na kakvom spisku ni pod razno nema, masuci obezbedjenju 100-tim brojem magazina pred nosem, potom su mi se ljudi iz uprave koje su pozvali izvinjavali i na kraju mi izdali novinarsku propusnicu. Sklopio sam nekoliko poznanstava, upoznao Moebiusa - kako taj covek ima pametan pogled i miran sarm svetskog coveka! - i intervjuisao ga, kao i Majka Mignolu, cuvenog tusera i scenaristu Marka Farmera, mog drugara Dejvida Lojda; nagledao sam se originala strip-tabli Marvel UK-a, Dzim Lijevih tabli za X-Mene (najskuplja je kostala Ł4500!!!) koje su delovale jos lepse nego u stampi i sa uzivanjem sam gledao kako Li crta olovkom i flomasterima na stafelaju sa blokom A1 formata pred ocaranim obozavaocima...

Sva cudesa koja sam video i samopregoran studijski rad koji mi je omogucavao nesluceno crtacko napredovanje nisu mogli da potisnu realnost sve zesceg pakla koji se rasplamsavao kod kuce, postajuci neslucena i sve veca tragedija koja se otimala i kontroli i elementarnom razumu. Medijska jednostranost na srpsku stetu me je izludjivala i ja sam se tome suprotstavljao kako sam znao i umeo - pisanjem, crtanjem, telefoniranjem redakcijama, TV-kucama, protestom, govorenjem u svakoj prilici - pogotovo javno... U tome sam imao bezrezervnu podrsku novostecenog i ubrzo dozivotnog prijatelja Miska, koji nema koga nije znao u Londonu i Engleskoj. Rodoljubivi krug koji se postepeno sirio imao je svoj centar u crkvi Svetog Save i ogranku Ravnogorskog Pokreta u kome sam stekao sto poznanika, sto prijatelja od kojih su neki jos uvek u redovnom kontaktu sa mnom i porodicom mi. Kao odgovoran i svestan covek odlucio sam se da predjem vestacku i vaspitanjem te obrazovnom anti-propagandom nametnutu granicu, postavsi pripadnikom organizacije pod nazivom Serbian Chetniks, London. Radilo se sve sto treba - skupljanje i slanje para u Otadzbinu, lekova, svakovrsne pomoci i organizovanje manifestacija i propagandnih akcija. Neki su otisli u raspadajucu Jugoslaviju kao dobrovoljci, ima ih i koji se nikada nicu vratili... Ja sam se ukljucio svojom pisacom masinom, olovkom te perima, cetkicom i tusem, kao i govornickim umecem kojeg mi nikada nije falilo. Moj odeljak u Studiju se zvao Serbian Free Territory (Slobodna srpska teritorija), uz fotografije moje porodice stajala je i slika Prestolonaslednika sa njegovom porodicom.

To je bio svojevrsni inadzijski gest, dopuna novonastalom 'zidno-novinskom ratu' koji nisam ja zapoceo. Naime, neko je krenuo da na panoe Studija nedaleko od mog radnog mesta, koji treba da sluze kao oglasno-informativne table, kaci isecke iz novina koje bezrezervno pisu protiv Srba, Srbije i svega srpskog, bez obzira da li je u vezi gradjanskog rata ili ne. Nisam hteo da se ukljucujem svojim srocenim odgovorima - umesto toga sam kopao po svim mogucim izvorima koji su stampali pozitivne stvari po 'srpsku stvar' (izraelski magazini i dnevnici, na primer, mnoge ozbiljne dnevne novine i magazini za stratesku odbranu, istorijski casopisi i dr.) - sve uz obilatu Miskovu pomoc, i pravio sam fotokopije koje sam kao 'utuk' kacio na iste panoe, NE SKIDAJUCI prethodne za mene pogrdne tekstove. Kazem 'za mene' posto sam bio jedini gradjanin [bivse] Jugoslavije zaposlen u Studiju i jedini Srbin. Na zalost, moji 'utuci' su bili skidani skoro smesta - ja sam kacio sledece kopije ili nove utuke na 'njihove' utuke, nikada ne saznavsi ko su to bili 'oni', ma koliko da sam se trudio da ih uhvatim na delu. Nisam se pokolebao ni pod kritikama kako nemam prava da svojim traumama uznemiravam ostali svet - to sto su drugi zapoceli 'zidno-novinski dijalog' smatralo se za pravo i demokratsku slobodu onoga kome se prohtelo da to i tako radi. Ja nisam potpadao pod to, ocigledno, jer mi je govoreno da ako me stanje u Otadzbini boli treba da budem dole, dajuci svoj konkretni doprinos.

Mislim da je jasno da nikada nisam otisao 'dole', cak ni kao turista... Cak ni na Tatinu sahranu. Mozda sam stvarno bio i ostao kukavica koji se prodao 'za karijeru' i radnu dozvolu... Mozda sam hteo da ne propustim sansu koja se pruza samo jednom u zivotu... Mozda sam se tesio da je oduvek bilo i rodoljuba koji se nisu dokazivali 'na frontu', vec i delovanjem u emigraciji, ma koliko da moj primer nije bio politickog profila. U 'dubokoj pozadini' sam radio za zivot, cuvao svoju porodicu, skupljao informacije, pisao na sve strane i adrese, komunicirao sa urednicima radija i televizije, prevodio svedocenja prezivelih u emisijama (u kojima su posle perfidnim postupkom i izopacavanjem prevoda ti Srbi predstavljani kao hrvatske/bosanske zrtve srpskog terora!!!) i da ne nabrajam kroz sta se sve prolazilo. Jedno od zescih ponizenja je bio clanak sa naslovne strane uglednog londonskog "Independenta" u kojem je otkrivena monstruozna podvala u vezi masakra civila u sarajevskom redu za hleb - naime, u tekstu je receno kako su francuski posmatraci iz UN ustanovili da Srbi NISU izveli pokolj, vec protivnicka strana, koja je usmrcujuci SVOJE sunarodnike htela da optuzi Srbe! Skoro niko mi nije verovao kada sam te novine pokazivao, govoreno mi je kako u ovoj zemlji svako moze da plati da se odstampa primerak postojece novine u kojem pise sta pojedinac koji placa hoce. Nisu mnogo pomagale ni emisije na TV gde su pokusavali da nam pomognu britanski prijatelji Srba i Srbije, ukazujuci na drugu stranu medalje, blisku i dalju proslost...

Slaba vajda kada ONI KOJI TREBA DA ZASTUPAJU SVOJ NAROD I SVOJU ZEMLJU CUTE. Obicni radni ljudi-emigranti ne mogu da odradjuju posao diplomatije. A i diplomatija bi valjalo da zna makar malo engleski...

Usred te i takve atmosfere neko u Studiju (verovatno iz uprave) je platio striptizetu maskiranu u zenu-policajca da me ponizava pred svim zaposlenima. To je normalna pojava ovde - erotska sala na tudj racun sa unezveravanjem pred sto vise svedoka ('trudna bivsa devojka', 'partnerka iz porno filma koja trazi svoj deo neisplacenih honorara', 'Tarzan', 'Kaludjerica', 'francuska sobarica' i sl.). Nisam ni primetio da se svet okupio, napenaljen da se sladi reagovanjem postidjene balkanske seljacine pred superiornim zapadnim humorom. Isprva zbunjen policajkinjom koja mi je trazila dokumente o boravku i valjanu radnu dozvolu te pasos, ubrzo sam postao svestan da je nasminkana vise nego sto je potrebno, uz predugacku kosu, prevelike (verovatno silikonske) mlecne zlezde, prekratku suknju sa izazovnim izrezom, tamne carape sa seksi-savom pozadi i lakovane cipele sa stiklama od najmanje 20 santimetara. Odbrusivsi da mi ona prvo pokaze sta ima pa cu ja onda da vadim sta treba, pocela je da vadi 'pribor' - portiklu, kapicu za bebe i cuclu, pokusavjuci da mi stavi doticne artikle, sto sam ja odbio - na sta je nastao totalni tajac u gomili koja je do pre sekund zvizdala i urlikala. Iznerviran i zajapuren, ustao sam i grublje nego sto je bilo potrebno pokvario 'tacku' iz inata nasilno skidajuci uniformu sa 'policajkinje', pretvarajuci se da igram sa njom, drpajuci je kao prostak. 'Odvratno!', 'Ponizavajuce, zaustavite ga!', cuo sam par zenskih glasova. Ova nesretnica- -striptizeta je bila prenerazena preokretom situacije koju je ona trebalo da cvrsto drzi u rukama, nervozno mi je saputala: 'Sta radis, ja ovo samo radim zato sto sam placena..!' ali ja nisam vise hteo da se zaustavim, zubima joj strgnuvsi brushalter i cipkanu traku sa vestackim cvetom sa butine. Da krunisem celu stvar, teatralno sam je kao tango-plesac povio poda se i poljubio. Navrat-nanos je, jadnica, pokupila svoje stvari i tako polu-gola istrcala noseci uniformu i portiklu, cucla je pala na pod a ja sam se vrlo hinjeno klanjao 'postovanom publikumu' konsterniranih kolega i koleginica, masuci cipkanom trakom i povelikim grudnjakom.

Sta da kazem vise o ovome - stekao sam postovanje kod veceg muskog dela kolegijuma, dok me je vecina zenskog sveta zamrzela zanavek. Mesecima kasnije su mi prilazile devojke i zene, govoreci mi kako me se gade posto sam pokazao kako ne postujem zene i kako ih javno eksploatisem. Nisam hteo da se zamaram pitajuci ih - ko je prvi ovo zapoceo - ja ili ta placena sisata jadnica koja je dosla da mi trese zlundrama pred licem s nadom da cu da se sablaznim i crvenim od stida. Ili bih ih ignorisao, ili bih rekao: 'Oboje znamo da crkavas od besa sto ti nisi bila na njenom mestu, bejbi!'.

Osecaj relativne satisfakcije i uzivanja u samo-dokazivanju pokvarila je cinjenica da je neko snimao foto-aparatom ceo 'sou' i da je mojoj Slavici na nasu londonsku kucnu adresu stigao koverat bez pisma, sa tri fotografije na kojima se 'crno na belo pa u boji' vidi kako 'matlijam' sa teta-Dojkanom i kako se zvalavimo. Nije bilo lako opravdati se i proci dva dana negovorenja, pa onda objasniti potanko sta je bilo i kako.

Cinjenica da smo i dalje zajedno govori da ipak nisam ispao izdajnik svetinja do kojih mi je najvise stalo.

sadržaj

4.

KVINTALOVA TJEDNA KARTICA (53)

Darko Macan
darko.macan@zg.tel.hr


ZAŠTO JE POVIJEST SUPERHEROJA KRATKA

Strip-ducani su americkoj industriji pružili dvije mogucnosti: slobodu eksperimenta neogranicenu cenzurom ili autorepetitivno kloniranje u okvirima jednog jedinog žanra. Cudi li nas, znajuci ljude, da nije izabrana sloboda?

Superheroji, samo superheroji i gotovo ništa osim superheroja... Ta paradigma bila je toliko sveproždiruca da su se, izvan Amerike, americki stripovi voljeli ili prezirali zato što se voljelo ili preziralo superheroje. Uglavnom ih se, doduše, preziralo, bilo iz razloga ideoloških (u Plavom vjesniku gdje su tekstovi o stripu bilo po pravilu afirmativni, superheroji su - i to iz najbolje, Kirbyeve, faze - krvavo napadnuti kao šund) ili zato što su - a ruku na srce, jesu - stvarno bili loši.

Osobno sam prošao nekoliko faza u flertu sa superherojima. Najprije sam ih, indoktriniran klimom za koju je tipican spomenuti tekst iz Plavca, prezirao. Tada sam ih, pojavom Spider-mana u Eksu, poceo citati i zakacio se jer su bili drukciji, svježiji od evropskog standarda. Groznica se povecala kada sam otkrio Franka Millera i Alana Moorea i kada su mi sline curile na pomisao o pedeset godina neotkrivenih comic book blaga, da bi se konacno ispostavilo da su Miller i Moore bili, zajedno s nekim suvremenicima, vrhunci dugog procesa koji su od prezrene forme (jer posla su se u strip svescima primali samo oni koje prestižniji novinski strip nije htio) sebe radi htjeli uciniti nešto više, nešto cega se nece stidjeti. Pedeset godina povijesti svezaka bilo je pedeset godina klišeiziranih i nesuvislih scenarija i slabih, precrtanih crteža - uz standardne izuzetke C.C. Becka, Jacka Colea, Jacka Kirbya i drugih na kojima je comic book osamdesetih gradio svoj zahtjev za postojanjem poput kakve evropske državice koja zaziva svoje davno mrtve kraljeve. Superheroji su, rjecju, valjan koncept oko kojeg su se trudili smo oni koji nisu znali drukcije dok su oni drugi, s jednim okom na kakvom izglednijem poslu, štancali smece za sitnu nadnicu, znajuci da klinci, dok su klinci, razliku tako i tako nece znati primijetiti.

Trecerazredni tvorci, incestuozna kreativnost, ekonomija nade, ovisnicka publika... Što je još nedostajalo ovom recept katastrofe?

Pokazalo se: mešetari.
(Iduci put: Trenutak prije nego što je postalo prekasno. Zar nisam to vec bio najavio?)

***
Jedanaest zahtjeva za Twilightom! Najbolja reakcija dosad! Još kad bi se netko prihvatio i napisao koju rijec o procitanom... Ali, valjda ne smijem previše ocekivati.
Poruka RAKSTEDU: primio sam fanzin i zabavio se, ali sam zagubio tvoju e-adresu. Javi se!

sadržaj

5.

X-LJUDI (8)

Vanja Mišković


Marvel ne popusta. Jos jednom cu opisivanje starih brojeva zameniti sa novostima u vezi X-Ljudi. Marvel je proslog petka, u potpunosti iznenadjujuci obozavaoce - odlucio da otpusti Roberta Vinberga sa rada na Kejblu. Pre Vinberga Kejbl je bio jos jedan u nizu X-Stripova, ali sa njegovim dolaskom, to se sve menja. Vinberg pise veoma komplikovane price sa elementima horora, naucne fantastike i drame. Zbog njegovog pisanja, obozavaoci (i nize potipisani je bio u masi) su slali poruke Marvelu da pokaze milost prema Kejblu u toku velike sece stripova o X-Ljudima. Marvel se smilovao nad obozavaocima (zeljnim da uzivaju u 3 godine Vinbergovog superiornog pisanja) tako da smo mogli da odahnemo. Sin Askanija, Natan Dejspring Samers se borio protiv Neumirucih, duhova koji zaposedaju tela da bi ih ubili. Dejspring je spasao sestru Rejcel sa kraja vremena iz ruku Gonta, najgoreg moguceg zlikovca. Kejbl je bio zvezda Kraja Sna, price koja se protezala preko gotovo svih X-Stripova. Kejbl je dobio licnost. Od bezlicnog opasnog vojnika postao je osoba koja se gotovo odrice ubijanja i pati za ocem. Kejbl se prikljucuje X-Ljudima da bi popunio nedostatak jos Skota u timu. U najnovijoj (#88) epizodi Kejbla gostuju Kurt i Oluja (koju Vinberg bolje pise nego iko u zadnjih godinu dana). Tada Marvel odlucuje da otpusti Vinberga. Pisao sam novom glavnom uredniku Marvela pitajuci ga zasto... (Jos) nije odgovorio. Vinberg je cikaski pisac horora, stari knjiski moljac i osvajac nagrade "Brama Stokera" (pisac "Drakule"). Njegov Kejbl je na dobrom putu da osvoji nagradu za najbolji stripovski horor. Iako je isplanirao strip o Kejblu za jos gotovo 3 godine, Vinbergov zadnji broj ce biti #92 sa Rejcel Samers. Sledeci pisac ce biti Hauard Cejkin do cijeg prvog broja ce Vinberg pisati, sto znaci da ce se prica sa "Tamnim sestrinstvom " zavrsiti. Njegov zaplet o 3 vestice ce ostati nedovrsen (ako se Kvesada u medjuvremenu ne dozove pameti, poslusa obozavaoce i ostavi Vinberga da pise Kejbla). Zasto je Kejblu potreban novi izgled? Robert Vinberg i crtac Majkl Rejan su "revolucionarnom" Kejblu dali moderan izgled i novu dusu. Prodaja nije bila fenomenalna, uglavnom zbog nedostatka reklame (par brojeva je zestoko reklamirano, dok ostali, narocito povratak Rejcel Samers - gotovo da nisu dobili nikakvu reklamu!).

Da sve bude jos cudnije, Marvel ocigledno potpuno menja SiluX. Od tima koji je nekada zapoceo kao Novi Mutanti (vodio ga je prvo Ekzejvijer, pa Magneto, pa Kebjl uz koga tim menja ime, postaje SilaX i pocinje vise da lici na vojnu jedinicu, da bi konacno Sem Gatri preuzeo tim - postali su odmetnici). Od Sema Gatrija, Deni Munstar, Bobija DeKoste i Praudstara nema ni traga. Nova Sila X krece od broja 1 sa mutantima koje obozavaoci prvi put vide. Ovaj strip ce se razlikovati od ostalih stripova o X-Ljudima posto ove mutante ne mrzi ceo svet... Jedan od njih je debeli oblak protoplazme.... Ocigledno svakom tipu treba jedan lakrdijas ali ovo je previse:) Ostali su manje vise standardni superheroji. Jedan je interesantan, posto se ne zna koja mu je moc (?!?) dok drugi ima moc da oseti slabosti mutanta. Tu je i devojka koja izbacuje energiju iz ruku.

Na sve ovo ja gledam zbunjeno. Prvo je bio Sten Li. On je pisao X-Ljude, onda je vremenom presao u urednika stripa. Kasnije je dosao Dzim Suter koji je dao Klermontu odresene ruke po pitanju X-Ljudi (sto je prekrsio jedino sa Tajnim Ratom Marvelovih superheroja). Potom je dosao Tom DeFalko. Negde u ovo vreme je Klermont otpusten, gotovo bez objasnjenja (zeleli su da osveze strip). Posle par godina je kao glavni urednik dosao Bob Heras. On je gotovo 15 godina bio urednik stripova o X-Ljudima i iako su se stvari na kraju malo otele kontroli (prica o dvanaestorici), dopustio je da se Klermont vrati i pokrene "revolucija" koja je izmenila X-Ljude. Niko nije ocekivao da ce mnogo vise promena doci sa Kvesadom koji je zajedno sa predsednikom Marvela, Bilom Dzemasom odobrio secu. U celoj pricu su Dzemas i Kvesada ocigledno negativci. Dok je Dzim Suter svojim principima doneo Marvelu novac, Tom De Falko ga proveo kroz uzudljiv pocetak devedesetih, pod Herisom Marvel gotovo dolazi do bankrota. Kvesada zeli da se osigura da se sve to nece ponovo dogoditi. Zato cepka i menja. Heris je dozvolio mnogo stvari u vezi X-Ljudi, broj stripova o njima se zaista namnozio za vreme njegovog uredjivanja.

Kvesada ocigledno nema puno veze sa X-Ljudima. Za razliku od svog prethodnika, glavnog urednika Boba Herasa, Kvesada (po meni) u X-Ljudima vidi samo pare. On zna da X-Ljudi imaju potencijal da zarade neverovatno mnogo para, cak visestruko vise nego sada. On trazi zasto je tako i nailazi na petnaestak stripova od kojih neki stvarno slabo zaradjuju, dok su neki suvise komplikovani za ljude koji su samo gledali film. Zajedno sa Dzemasom je gotovo sve promenio. Ukinuti su redom (neki od njih ce prestati da izlaze za par meseci posto se zavrsi neka prica u vise nastavaka, ali su vec 'mrtvi'): Biskup, Skrivene Godine, Generacija X, Gembit, X-Covek, MutantX, kao i visemesecni Bekonacni X-Ljudi o kojima kao da niko i ne mari (ne bi me cudilo da ih sacuvaju, tako da svakih par meseci vidimo po neku avanturicu X-Coveka ili Havoka). Neki od njih su potpuno promenjeni: Nesvakidasnji X-Ljudi, X-Ljudi, Sila X. Jedini strip koji je gotovo van cele ove price je Vulverin, koji najmanje drzi do striktnog kontinuiteta i gotovo da se potpuno razlikuje od pisca do pisca. Kejblu se smesi debela promena. Od novih stripova, vec su pokrenuti Konacni X-Ljudi (bez veze sa ostatkom stripova o X-Ljudima) i strip o Blink, zenski koja se seta po realnostima. Bice pokrenut i strip o Roug, kao i novi strip o . Ponovo ce pokrenuti Gembita i Biskupa.

Nadajmo se samo da ce Dzemas i Kvesada smanjiti apetite. Dzim Suter predpostavlja da Kvesada cisti kucu za prodaju (nije tajna da je Marvel vec dugo na ivici bankrota).

Dzo, dosta je bilo.

W@XM@N

sadržaj

6.

KAKO POSTATI SUPER-HEROJ - 7. deo


KAKO POSTATI SUPER-HEROJ
- spasite Univerzum za trideset dana ili vam vracamo novac! -
(c) Mark Leigh & Mike Lepine
Prevod i adaptacija: Anon Imusovich

SEDMI DEO

KOSMICKE MOCI
Najmocnije moci od najmocnijih medju najmocnijima! Vi postajete provodnik, sve elemntalne sile se kanalisu kroz vase jedro, nabreklo mlado telo! Imate sposobnost da unistite kako vam se prohte svetove, skrenete komete sa putanje, pecete pogacice dok ne postanu super-nova.... I ako jos ocekujete da se nevaljalac tuce sa vama tako obdarenim - znajte: nema sanse!
Kada se glas pronese, cak ni zlice udruzene u nevaljalske timove nece ni pokusati da vam pridju. Da biste odrzali svoj status junacine, moracete da namerno izazivate tucnjave. Napomena: budite VRLO PAZLJIVI da ne ispadnete nepazljivi u svom htenju da privucete paznju. Posledice mogu da budu jezive:


KAPETAN SVEMIR: Do-o-obro, tu smo znaci, Gospodari Zlocina! Predajte se!
MACKUDIN: Moze. Vazi se.
KAPETAN SVEMIR: Molim?!?
MACKUDIN: Sam si rekao : ' Predajte se' i meni izgleda savrseno na mestu da to i ucinimo. Je l' tako, momci?
PAKLENIK: Nema frke sa mnom!
DINAMOVSKI: Prihvata se.
UJKA-NACISTOTELES: Jawohl, mein Fuhrer.
KAPETAN SVEMIR: Cekaj, brate... Ja mislio... A da necete da se prvo malo pocepamo, a..?
PAKLENIK: Ma kakvi, z@j*bi. Samo ti nas privedi, nema problema.
DINAMOVSKI: Tako je, ko jos hoce da gospodari svetom? Bas mi se odradjuje par metara na mardelju!
KAPETAN SVEMIR: Jao, dajte samo malo...
PAKLENIK: Ma jok, bre.
KAPETAN SVEMIR: Cekaj, vidite... Necu da koristim svoj Trans-Gizmotronski Razdrkovnik. Obecavam!
MACKOVNIK: Ne, zalim slucaj. Samo ti nas 'apsi i zatvori... Mos' i da bacis kljuc!
KAPETAN SVEMIR: Polako, evo: drzim jednu ruku iza ledja... Moze..? Dobro, OBE! I nema da sutiram...
DINAMOVSKI: Neka, hvala. Radije bismo da se mirno predamo.
UNAPRED ZAHVALNI! KAPETAN SVEMIR: Paz' 'vamo... A sta ako koristim samo jedan prs'? Ne..? Palac na nozi..? Obrve..?
PAKLENIK: Nismo sisali vesla da se hvatamo u kostac sa tvojim obrvama, Kapetane Svemire!
KAPETAN SVEMIR: Evo, gledaj... Obrijacu jednu. 'Ajde bre, pristanite vec jednom... Samo malo...
MACKOVNIK: A usi..?
KAPETAN SVEMIR: Ne koristim danas usi. Kunem se.
UJKA NACISTOTELES: Ach, ja... Und Guzovi..?
KAPETAN SVEMIR: Nema da mesam. Dabogda crk'o ako lazem. Majke mi mile!
DINAMOVSKI: A kurje oci..? Perut..? Znoj..? Krmelj.. Smegma..?
KAPETAN SVEMIR: U mater sam se zakleo, j*bote, samo jednu obrvu koristim, i to levu!
MACKOVNIK: M-hm... Dobro, sta kazemo svi na ovo, bojsovi?
SVI GOSPODARI ZLOCINA: Drz' seronju i n@j*bimo mu se m@jke!!!!!!!
> PO-KENDRECCHHH!!!!! <
KAPETAN SVEMIR: Klipanderi! Moja leva obrva sadrzi energiju sedam triliona eksplodirajucih galaksija! Nemate ni minimum sanse da... (Pauza) ... da... Pa i nije bila neka krljacina...Ne znam sto sam se uopste... Cek' malo, gde se denu planeta Zemlja..? J'o, $r@nje...

- - -

SUPER-PROLIV
Nema takve super-moci. To samo znaci da ste skoro isli u posLJasticarnicu.

SUPER-SLUH
Nema narocite koristi u posedovanju istog. Mozete da cujete kad se zlodelo desi bilo gde u gradu... Ali kad tamo najzad stignete, nema neke vajde. Ne mozete njime da odbijate metke, niti usnim skoljkama; ne mozete da slusate protivnika dok se ovaj ne preda; sve sto mu treba je da vikne i da vam puknu bubne opne.
Povrh toga, znate li kako grad zvuci nekome ko strahobalno dobro cuje..? Prdenje, podrigivanje, kijanje i smrtonosno dosadni razgovori ispunjavaju etar varosi. Morate da cujete svaki radio i TV kanal SIMULTANO - i politicku platformu svakog delegata u parlamentu; tu su i beskrajne svadje, ogovaranja, vredjanja, plakanja, smeh... I milioni ljudi koji neprestano proizvode ustima mljackave zvuke dok jedu.
Super-sluh je kosmar. Usi su vam toliko osetljive da je nemoguce razlikovati sta neko govori direktno vama ili nekom drugom - 170 kilometara daleko, u Brzoj Palanci recimo. Stoga, tipicna situacija moze da izgleda ovako:

BAKICA: O-oh, Audiosvetniche! Nebu hvala sto si tu... Jedan vagabunda mi bas ote torbicu...
AUDIOSVETNIK: Ma kome ti to j*be$ mater? BAKICA: S...St... S t a - a - a..?!?!?
AUDIOSVETNIK: Um-m, izvinite... Ovaj... skrenite levo i kod druge raskrsnice opet levo, nema da promasite.
BAKICA: Iju, dete..! Jesi li dobro..?
AUDIOSVETNIK: Sta mi tu $ere$ kad to nije moj auto!
BAKICA: Da zovnem ja hitnu pomoc?
AUDIOSVETNIK: Krneta? Ko se, bre, jos preziva 'Krneta' danas?!
BAKICA: O Boze... Mora da si se dobrano udario po glavi...
AUDIOSVETNIK: Molim..?! A, ovaj... Ne... Ne, sasvim sam dobro, gospodjo. Hvala na brizi. I, kako mogu da vam pomognem..?
BAKICA: O, hvala Svevisnjem! Audiosvetniche, rekoh ti vec da mi jedna vagabunda ote tor...
AUDIOSVETNIK: Nogekako, kretenu jedan! I ja tebi!
BAKICA: Ma, z@j*bi radnju, zovem ja miliciju! - - -

IZDUZUJUCE MOCI
Priznajte, od kako pamtite mastate o prelepoj zeni koja ce vam uci u zivot i kazati: "Ja-a-a-o, kako ti je kolosalno nesagledivo ogromantantan taj neumorni pimpili, da nista manje ili krace od Evro-tunela koji spaja Francusku sa Velikom Britanijom ne moze da ga primi u sebe! Za vodjenje ljubavi sa prezervativom potreban bi bio prekovremeni rad u sve tri smene barem sedam fabrika za izradu cepelina, sa svim neto-proizvodima sasivenim ujedno! Mogao bi tu zver da komotno prebacis preko Dunava, zapalis duvan, otvoris butelju sa vinom i samo naplacujes mostarinu!".
Hajde, nije li tako..? Daklem, dobrodosli u supermoc o kojoj svako sanja da je stekne! Tako obdareni, ubrzo biste shvatili kako vam ni malo slobodnog vremena ne preostaje posle zanimanja ocaranih radodajnih dama za borbu protivu kriminala - ali koga je zapravo briga, zar ne?
Ako se posvetite ispravljanju krivdi, nemajte iluzija! Drugi super-junaci ima da vas mrze gore nego kuzno pseto! Nikad vas nece pozvati da se pocasno pridruzite super-timovima, nikad da ucestvujete u Strip-Godisnjacima ili Tajnim Ratovima, a bicete prvi na spisku osumnjicenih da ste zapravo Neukrotivi Ljigavi Masturbator, Purpurni Spolovnik ili neki drugi morfo-oblikopromenljivi karakter i vazda ce se pod najlabavijim opravdanjima udruzivati da vas isprebijaju cim se ukaze prilika.
Poslednja opomena: ucestala upotreba vasih rastegljujucih sposobnosti moze dovesti do razlabavljenja kostima, narocito helanki u predelu kolena. Imajte to na umu i postupajte mudro!

MORSKE MOCI
Od vrlo male koristi ce da vam bude talenat baziran na vodi ukoliko ste zakleti da branite Kosmaj, Jastrebac ili Banat. Korist je, uopsteno gledano, premala. Vrlo malo zlocina se dogadja pod talasima sinjeg mora, posto tu nema banki za pljackanje ili tajnih laboratorija koje vredi poharati. Vama niko nece da brani da se i dalje zaklinjete kako haringama ni krljust nece faliti s' tela dok ste vi u blizini da se brinete o njima, ili da cete dok je i poslednjeg daha u vasim skrgama da se neumorno suprodstavljate planovima za akvaticnu dominaciju svetom Poludelih Razstipaljcenih Nindja-Jastoga - no uskoro cete da pocnete da se osecate glupo i prozeblo i dici cete peraja od corava posla.

MOC LETENJA
Nema zamene za osecaj radosti i uzitka dok letite na rodjeni pogon, sigurni u spoznaji da ne zavisite od nekog tipa u pilotskoj uniformi za komandama aviona koji je upravo srokao celu svoju platu kroz nos u vidu Veselog Belog Praha i kliberi se verujuci da mu je ko-pilot u stvari dzinovski pauk sa plavom perikom.
Mozete mirno da pusite dok letite. Necete bivati opominjani i primorani da gledate kako se glavni stjuard demonstrativno zakljucava u avionski klozet jer ga je tog dana pred let napustio decko. A najglavnije - nema problema sa menjanjem rute leta i gubljenjem prtljaga (znate vec - dok vi letite za Ljubljanu preko Tripolija, Malte sa presedanjem u Rejkjaviku na Islandu i cekanjem na promene vremenskih prilika na bolje u Tokiju, vasi koferi se cekiraju u Marseju i idu za Kuala Lumpur preko Zagreba, Buenos Airesa i Grenobla sa prebacivanjem u Garmisch-Partenkirchenu na vizavi terminala za kargo-let ka Mombasi).

MORFO-OBLIKOPROMENLJIVE SPOSOBNOSTI
Sa talentom da se pretvorite u bilo sta i bilo koga, postacete savrseni potencijal za tajnog agenta, iduci na turneje podzemljem u potrazi za svojim [ne]ljudskim plenom. No, pre no sto se upustite u pustolovine, informisite se o nekolicini pravila:


1. NIKADA NE IMITIRAJTE NAMESTAJ ILI BILO KAKAV OBJEKAT U POTRAZI ZA INFORMACIJOM
VI: - Momci, vide li iko od vas Testerka Obezglavljevica skoro..?
HULJA 1: - Narode... Narode! Fliper-masina prica s' mene..!
HULJA 2: - S'a bre kenj@$, koj' si %!Ł*&$ pusio danas? Fliper da cajpri... Svasta.
VI: - I, sta imate za mene dana...a...A-a-a..A!?! Ej, pazi bre gde gu...uu-U-uras sitninu...Au! O-ooo..!
HULJA 1: - Prokletinja mi lapi sitnis a ne dadnu lopticu ni igru! Na! Eve ti... Puscaj kuglicu, bre!
VI: - Ja-ao...o...oh... Auf!.. N-ngg..! Cek' ne sutiraj... Novac mi je jos u g...gu-u-uUU...!
- - -
2. NEMOJTE DA IZABERETE NEKOG NEPRIKLADNOG I VAN KONTEKSTA
VI: - Halo, konobar... Trazim Zatu Bivojinovica. Sto mi mozes rec' o tome..?
KONOBAR: - Bivojinovic, a..? Mozda nesto i mogu, ali ce da kosta... Ko zeli da zna?
VI: - Dvoris Bornik. Dakle..?
- - -
3. NE IMITIRAJTE NEKOG POKOJNOG
VI: - Ej, Rale 'Njusko'! Ti li si?
RALE: - A sta ako jesam?
VI: - Da porazgovaramo malo.
RALE: - Cek'... Cek'..! Ja te znam! Ti si Merilin Monro!
VI: - Nego sta, tako se ja zovem. Nemoj da siris okolo, da cuje narod... 'Aj' da porazgovaramo na mirnijem mestu.
RALE: - Ama cekaj, sestro..! Pa ti si odavno mrtva!!!
VI: - Eto, vec mi je bolje. Vise ne zalazim u Belu kucu. Sada imam svoj biznis i treba mi...
RALE: - Ne... NE! Ti nisi nikakav holivudski pokojni seks-simbol! Ti si zapravo Kapetan Rmbator! Drz'te ga, momci!
VI: - Uh, $r@nje...
- - -
4. NIKADA NE UZIMAJTE OBLIK SVOJE MAJKE KADA POTRAZUJETE INFORMACIJE
VI: - Bok, decki! Bas sam si obavila kupnju i svratila da vidim je li Cinober Ziletsky doma.
HULJA: - Kaj..? A sto bu stara dama poput vas delala sa Cinoberom?
VI: - Ah... On si posjeduje tak fabulozan recept za strukle, pa mi ga je obecal dati... A i stela bi' ga pitat' bil' mi pomogel oko tjednog planiranja promenade umirovljenika...
HULJA: - Ste ziher da je ovdje pravi Cinober..?
VI: - Pa podrazumijeva se, zaboga! Visok je...Tak, metar i osamdeset devet centimetara, ne, ima si oziljak tu, ispod brade, od uha do uha, ne, i cesto suradjuje sa bracom Maliqi... Joj, tak su krasni ti decki, uvijek lijepo odjeveni, puni inozemne valute, ne... Poznam Cinobera jos otkad se pridruzil Kruzoku za...
HULJA: - Cuj, stara... Nisi ti nikak'a stara vec Najmocniji Covjek Na Svijetu! Hapajmo ga, decki!
VI: - Ajoj, pimpek...
- - -
5. NIKADA NI PO KOJU CENU SE NE MASKIRAJTE U SAMOG SEBE
To jednostavno nema nikakvog smisla.
- - -

SUPER-DAH
Ovo je cesto podcenjena moc, pa ipak, u kombinaciji sa karijesom, halitozisom, gljivicnim oboljenjima desni i sluzokoze usta te pokvarenim stomakom - a uz urodjenu predispoziciju za uzivanjem u pivu, gaziranim picima i sl. moze biti primenjena na borbu protiv kriminala sa strahovitim i nesagledivim posledicama.
Vazna napomena - zapravo OPOMENA: ne padajte u iskusenje da se nazovete Kapetan Pljugan ili Nezaustavljivi Ustomir. Privucicete sasma POGRESNU klijentelu protivnika.
I stagod da vam se desi, NE DUVAJTE devojci u uvo.

TRANSFORMACIJSKE MOCI
Korisne stvari u koje mozete da se transformisete:
titanijumski celik
bilo koji elemenat
krvozednu zver iz dzungle
diva
uragan
Beskorisne stvari u koje mozete da se transformisete:
dvopek
przenice
vaseg mladjeg brata
bilo koga sa Interpolovih poternica
slova azbuke
slinu
pasju k@ku
obrano mleko
savremenog pesnika (i estetu)


- - -
*
I to je to..?! Onda, neka se paze od sada zlikovci i gameni! Ima da ih skrkam!
- M-da, bolje nekom drugom prilikom i u sledecem nastavku.

sadržaj

7.

VESTI IZ SVETA

Strip Vesti

 

-ANGOULEM 2001
Po 28. put će se u malom francuskom gradiću održati veliki strip festival od 25. do 28. januara. Florence Cestac, prošlogodišnja dobitnica Grand Prix grada Angoulema, je inače i prvi ženski predsednik žirija za dodelu nagrada. Čak šta više žiri se ove godine sastoji od osam žena i samo jednog pripadnika muškog dela strip populacije.
U rubrici "Linkovi" imate adekvatne linkove kako bi saznali sve detalje o predstojećim izložbama, dok vam Strip Vesti po već ustaljenom običaju (treći put) dajemo spisak nominovanih stripova i autora za Alph-Art nagrrade...:
Nominacija u kategoriji za najbolji domaći (francuski) album
"Déogratias" de Stassen, Editions Dupuis
"Le Capitaine Ecartate" de David B. et Guibert, Editions Dupuis
"Toutes les fleurs s'appellent Tiaré", Luc Leroi de J.C Denis, Editions Casterman
"L'enquęte Corse" - Jack Palmer T.12 de Pétillon, Editions Albin Michel
"Les Entremondes: Lazarr" de Patrice et Manu Larcenet, Editions Dargaud
Nominacije u kategoriji za najbolji strani album
"Le journal de mon pčre" T.3 de Jiro Taniguchi, Editions Casterman
"Gemma Bovery" de Posy Simmonds, Editions Denoël
"Le canard qui aimait les poules" de Carlos Nine, Editions Albin Michel
"Caricature" de Daniel Clowes, Editions Rackham
"Grimmy" T.10 de Mike Peters, Editions Dargaud
Nominacije u kategoriji za najbolji scenario
"Les quatre fleuves" de Fred Vargas et Baudoin, Viviane Hamy Editions
"Petits contes noirs" T.1 de Pierre et Franck Le Gall, Editions Dargaud
"Le Professeur Bell" T.2 de J. Sfar, Editions Delcourt
"Les Innommables: Pas-de-Mâchoire" de Yann et Conrad, Editions Dargaud
"La rose de Jéricho" T.2 de Uriel, Editions Vents d'Ouest
Nominacije u kategoriji Coup de cour
"Shenzhen" de Guy Delisle, L'Association
"Blacksad: Quelque part parmi les ombres" de Guardino et Canales, Editions Dargaud
"Vagues ŕ l'âme" de Grégory Mardon, Les Humanoďdes Associés
"Chiquito la Muerte" T.1 de J.L Capron et H. Micol, Editions Delcourt
"Persépolis" de Marjane Satrapi, L'Association
Nominacije u kategoriji za humor
"Dans l'cochon tout est bon" de Mazan, Editions Delcourt
"Napoléon et Bonaparte" de Rochette, Editions Casterman
"Pas de quartier ! La mort et Lao Tseu" T.2 de Boucq, Editions Casterman
"Les années Spoutnik" T.2 C'est moi le chef de Baru, Editions Casterman
"Don'on Parade" T.1 Un Donjon de Trop de Sfar/Trondheim/Larcenet, Editions Delcourt
Nominacije u kategoriji za omladinu od 9-12 godina
"CRS=Détresse: Coup coup, C'est nous" T.8 de Achdé et Cauvin, Editions Dargaud
"Gaspard de Besse" de Behem, Editions Daric
"Malika Secousss" T.3 de Tehem, Editions Glénat
"Les profs "Interro surprise"" de Pica et Erroc, Bamboo Editions
"La Clé du Mystčre T.1 Meurtre sous la Manche" de Sikorski et Lapiere, Editions Dupuis
...Ostalo,... kada budu dodeljene nagrade...:)

 

-TOP 10. ANOTHER UNIVERS
Nedeljna lista od 17.01.2001.godine. Ovu listu je uredio Steve Johnson.
http://www.AnotherUniverse.com/
1. Justice Leagues #1
2. JLA: Act of God #3
3. Incredible Hulk #24
4. Simpsons #54
5. Superman Adventures #53
6. Legends of the DC Universe #38
7. Titans #25
8. Catwoman #90
9. Area 52 #1
10. President Luthor Secret Files and Origins

 

sadržaj

8.

POZIVI ZA SARADNJU

mail


Haiku strip br.2, ide kao prilog apokalipsi - časopisu za literaturu i filozofiju. Primamo sve što eksperimentira s vremenom-haiku trenutkom...stripiće, ilustracije, skice...s rečima ili bez...
deadline 05.02.2001.
adresa: APOKAL@KUD-FP.SI
(15/21 cm, 600dpi -bitmap, ili 300 dpi - grayscale)
boris

* * *

Proslijedila mi Sanja Limov:

Trazimo domace ilustratore razlicitih stilova i tehnika za poslovanje na domacem i svjetskom trzistu. Molimo Vas, ako nekog poznajete ili ako sami ilustrirate, da nas kontaktirate na mail; mailto:info@fotospring.com ili na nasu adresu.

Svima zainteresiranima poslat cemo detaljniji opis suradnje i plan rada arhiva ilustracija. Vise informacija o nasoj ponudi i podrucjima djelovanja mozete vidjeti na;
http://www.fotospring.com/hr

Hvala na eventualnom interesu ili pomoci i uspjesnu 2001.

Mario Pusic
Direktor
-------------------------------------------------------
Mario Pusic
Foto Spring d.o.o.
Ruska ulica 10, p.p. 821
Maribor, Slovenija

E-mail: mailto:mario@fotospring.com
WWW: http://www.fotospring.com
Tel: +386 2 450-24-70 2001
Fax: +386 2 450-24-77
-------------------------------------------------------

sadržaj

9.

PISMA ČITALACA

mail


Kolege Stripofili - prodajem:
Maus Arta Spiegelman-a I i II svesku, strip koji je dobio Pulicerovu nagradu - 70 DM
Neil Gaiman's Midnight Days - manje poznati stripovi Nila Gejmena, ukljuchujuchi i dosad neobjavljenu epizodu Swamp Thing-a i popularni Gejmenov Hellblazer br. 27 -"Hold Me" - 50 DM
Bone Jeff Smith-a komplet prvih 6 svezaka, sa specijalnim bonus poklonom 7 sveskom Stupid, Stupid, Rat Tails i prvim brojem Rose-a, uvoda u Bone serijal, pod perom Jeff Smith-a, ilustrovao Charles Vess - 120 DM
ili, specijalna ponuda, sve gore navedeno za 220 DM.
zainteresovani neka se jave na: maja_has@yahoo.com .
Pozdrav, Peca

* * *

From: JJLJ@gmx.net
Subject:
Trazim strip "Astro-idjani" od naseg crtaca (ime mu zaboravio). Ko ih ima ili zna nesto o tom stripu, neka se javi.
J.J.

* * *

From: Aleksandar Lazarevic lavac@EUnet.yu
Subject:
Kupujem sveske i casopise u kojima su objavljivani stripovi Dubravka Matakovica.
Aleksandar

sadržaj

10.

LINKOVI

Strip Vesti

 

-ANGOULEME BD - France
http://www.bdangouleme.com/

-ANGOULEME-CAFE
http://www.angouleme-cafe.com/

-Torino Comics, italijanski festival stripa
http://www.torinocomics.com/

sadržaj

11.

DATUMI

Strip Vesti

 

Datumi od 20. do 26. januara

15. januara 2000. U petrovaradinskom kaficu/klubu/galeriji "Dablin", otvarena je prva samostalna izlozba novosadskog autora Hugo Nemeta.

26. januara 1999. Otvorena je, Kafe-klubu "Dali" strip izlozba mladjih Novosadskih autora iz grupe okupljene oko Strip radionice: Obrada Popovica-Cho-a, Zorana Cvetkovica, Sase Bovana, Dalibora Stupara, Branislava Geme i Zdravka Jandrica.

26. januara 2000. Otvorena je, u okviru 27. Angoulemskog strip festivala, izložba stripa "1h59" na kojoj je izlagalo 50 autora iz pet zemalja koje su nekada sacinjavale Jugoslaviju. Izložba je, kao i sam festival, trajala do 30. januara.

Izvori:
HiES, "Calendrier du centenaire", "Istorija Jugoslovenskog stripa" Slavka Dragincica i Zdravka Zupana, i monografija "Maurovic" Veljka Krulcica, "Pegaz" Zike Bogdanovica, "Strip Vesti".

sadržaj

...
Ako znate nekog ko bi bio raspoložen da svakog petka dobije email sa STRIP VESTIMA, pošaljite mi njegovu email adresu ili mu predložite da nam se on sam javi i tako upiše na mailing listu.

Zlatko Milenković

zmcomics@neobee.net
http://members.tripod.com/~ZM97 http://www.unovomsadu.com/strip/zmcomics

Zlatko Milenković, Petra Drapšina 16, 21000 Novi Sad

STRIP VESTI SU BESPLATNE
Ako ne želite da ubuduće dobijate STRIP VESTI, jednostavno odgovorite na ovaj email i u naslovu (subject) napišite ODJAVA.