prosli broj - arhiva - sledeci broj


STRIP VESTI #82
08.09.2000.


S A D R Z A J

1. BELKIC NA NET-U (Strip Vesti)
2. MARKETPRINT NEWS (Marketprint)
-Stripoteka 948
-Izdavacki program
-Nove cene
3. ALAN FORD ENCIKLOPEDIJA (Marko Kovacevic)
4. LJUDSKO LICE COVJEKA OD CELIKA (Rajko Radovanovic)
5. QMOVA KOLUMNA (26) (Bojan M. Djukic)
6. STRIP AUTOR: IGOR RIBIC (Saso Jankovic)
7. KVINTALOVA TJEDNA KARTICA (34) (Darko Macan)
8. VESTI IZ SVETA (Strip Vesti)
-Moebius potpisao filmski ugovor
-TOP 10. Another Univers
9. KOREKCIJA (Bane Kerac)
10. POZIV NA SARADNJU (grumble.co.yu)
11. ALEKSANDAR ZOGRAF LINKS #2 (mail)
12. THE FESTIVAL OF COMICS (mail)
13. LINKOVI
14. DATUMI (zmcomics)


Svi prilozi su vlasnistvo autora. U slucaju da zelite da ih na bilo koji nacin eksploatisete, molimo Vas da se obratite autorima priloga, koji su potpisani (uz potpis ce uvek ici i email adresa putem koje mozete kontaktirati autora), u slucaju da nisu potpisane mozete ih slobodno koristiti jer su to neautorizovane vesti ovog servisa, STRIP VESTI.

Sajt na kom cete uvek moci da procitate stare brojeve STRIP VESTI i
jos neke druge sadrzaje vezane za strip je na sledecoj adresi:
http://www.unovomsadu.com/strip/sv/index.htm

Nesto izmedju,... autora i urednika

Ko je ovde kome protivnik?

Da li oni sto autore teraju da rade "bas ono sto ne vole" nisu u pravu? Ili su pak u pravu oni sto "zbog malih honorara" stalno "protivnika" dovode do ludila svojim kasnjenjima?

Ko je u pravu kada prica sta je dobar strip?

Oni koji smatraju da "oni drugi" nemaju pojma i da im sputavaju kretivnost? Ili oni koji citajuci postu jednog relativno malog broja citalaca "misle" da znaju sta citaoci vole? Ko bolje poznaje citaoce?

Da li mi, autori, uopste radimo za citaoce ili iz ljubavi prema stripu (iliti novcu)? Da li strip postoji radi citalaca ili da bi mi imali prostor za "umetnikovanje"? Da li su nama uopste potrebni citaoci?

Da li urednici grese kada se plase da "ne oteraju publiku" nekim "nestandardnim" stripom? Da li urednici sazrevaju istim tempom kao i citaoci? Da li citaoci sazrevaju spram hrabrosti urednika? Da li mi autori ipak precenjujemo ukuse citalaca? Da li autori potcenjuju vrednosti urednika?

Da li urednici treba da budu strip autori? Ili samo zaljubljenici u strip? Ili mozda zaljubljenici u novac, pa da se svom silom trude da strip zaradi novac?

Ko kome treba da bude urednik? A ko kome, autor?

Upleo bih ja ovde jos i citaoce, ali vec su bili u jednom od proslih brojeva upleteni, ali vi mozete da ih ubacite u tekst gde god vam se pricini zgodno mesto:)

Ah, da! Za kraj da pitam. Da li urednik Strip Vesti sme da izjavi, kako bi voleo da i sledeci brojevi budu ovako bogati:)?

S postovanjem,

Zlatko Milenkovic





1. BELKIC NA NET-U

Strip Vesti


Na web sajtu "Projekat Rastko" (www.rastko.org.yu), u Biblioteci srpskog stripa, se od nedavno nalazi novi takst Zdravka Zupana: "Vlastimir Belkic - zaboravljeni pionir".

http://www.rastko.org.yu/strip/zzupan-belkic.html





2. MARKETPRINT NEWS

Marketprint


-Stripoteka 948
U septembarskom broju Stripoteke svoje mesto su nasli sledeci stripovi:
Ratnici sa Akbara, "Crno jaje", prvi deo cetvrte epizode, drugi deo ce biti objavljen vec u sledecem broju. Scenario: Le Tendre, crtez: Loazel.
Modesti Blejz, "Drugi covek", scenario: Peter O'Donnell crtez: Neville Colvin.
Hogar strasni, (dva kaisa) autor: Dik Browne.
Viva Zapapa, autor: Peter de Smet.
Jugurta, "Autori i njihovi junaci", crtez: Franz.
Hogar strasni, autor: Dik Browne.
Mali Spiru, scenario: Tome, crtez: Janry.

Cena je i dalje 40 dinara.




-Izdavacki program
Konacno smo u prilici da vas obavestimo o kompletnom izdavackom programu albuma i knjiga do kraja ove godine, kao i o nekim planovima za sledecu. Naime, do 20. septembra treba da izadju dva crno-bela albuma: Bernard Prins 1 i Komanca 3. U oktobru, kao sto smo vec ranije najavili, pojavice se druga knjiga Modesti Blejz, a do 20. novembra bice izdat Petar Pan 2 (naravno u boji, kao i prvi album). Do 20. decembra planiramo da stampamo Bernarda Prinsa 2 i Komancu 4.
Na kraju, nekoliko najava za sledecu godinu. Vec zapocetim serijalima u ovoj godini (Komanca i Bernard Prins) pridruzice se, takodje u crno-beloj tehnici, Kosmicki putnici, a u koloru ce od prve epizode izlaziti Ratnici sa Akbara i Aster Blistok. Razume se, to ni izbliza nije sve (za neke serijale smo jos u pregovorima), ali obecavamo da ce biti vise prijatnih iznenadjenja i za razlicite ukuse.




-Nove cene
Zbog evidentnih pomeranja vrednosti dinara prinudjeni smo da na domacem trzistu izvrsimo korekcije cena.
Nove cene nasih izdanja vaze od 3. septembra.
-Komanca 1, 2 i 3 - 200 dinara (165-za clanove kluba) -Bernard Prins 1, - 200 dinara (165-za clanove kluba) -Petar Pan 1 - 360 dinara (290-za clanove kluba) -Modesti Blejz 2 - 400 dinara (320 za clanove kluba)
Uplate treba izvrsiti na sledecu adresu:
MARKETPRINT d.o.o. NOVI SAD
Ziro-racun broj 45700-603-3-6158


Nekoliko reci i o tehnici narucivanja pojedinih naslova. Na uplatnicu pored svog imena i prezimena u zagradi, ako ste clan kluba, treba dodati i registarski broj clanske kartice. Kod naziva narucenog naslova obavezno dodati i redni broj u serijalu (npr. Komanca-1). Najzad, zbog nedovoljnih informacija koje dobijamo od Sluzbe platnog prometa, neophodno je da na nasu adresu Marketprint, Postanski fah 20, 21102 Novi Sad ili na fax: 021/611-989 posaljete kopiju svoje uplatnice. Odmah po prijemu kopije uplatnice bice vam poslat trazeni primerak(ci).
Za ostala Marketprintova izdanja kontaktirajte nas sektor prodaje na telefonu: 021/613-045

http://www.stripoteka.co.yu





3. ALAN FORD ENCIKLOPEDIJA

Marko Kovacevic


Alan Ford enciklopedija na CD

ALAN FORD ENCIKLOPEDIJA

Halo bing, kako brat?
Sta, dobio kompjuterski virus, zar u ovo doba
godine? Momak nema srece. Slusaj imam za tebe
nesto zanimljivo:
Novi CD: ALAN FORD ENCIKLOPEDIJA

- 100 prvih epizoda Alan Forda
- Muzicke numere o tajnoj grupi TNT
- Price Broja 1
- Igra (avantura) Grupa TNT sa pocetka '90-ih domaceg autora
- Istorija Alan Forda
- Popisi epizoda
- Prikazi likova koji se pojavljuju u stripu
- Razni tekstovi o Alan Fordu i intervjui sa njegovim tvorcima
- Grunfovi izumi, parole sa Grunfovih majica
- Sir Oliver u akciji...
- I jos mnogo toga

Cijena diska:
Republika Hrvatska: 70 kn
Bosna i Hercegovina: 15 km
SR Jugoslavija: 300 din
Evropske zemlje: 20 dm
Amerika i Australija: 15 dolara

U cijenu nisu ukljuceni ptt troskovi ako narucujete pouzecem.


KAKO NARUCITI DISK

Disk mozete naruciti tako sto cete poslati e-mail na moju adresu (svrakac@yahoo.com). Ukoliko narucujete iz YU, CRO ili BiH mozete platiti pouzecem, kad primite disk.
Ukoliko zelite da narucite disk iz ostalih zemalja, javite se na e-mail, pa cemo se dogovoriti oko nacina isporuke i placanja.

Marko Kovacevic (svrakac@yahoo.com)





4. LJUDSKO LICE COVJEKA OD CELIKA

Rajko Radovanovic
"Republika", br.19


"Supermen" Pula Dinija i Aleksa Rosa

LJUDSKO LICE COVJEKA OD CELIKA

Sta li to fali Supermenu, ocigledno je pitanje ljubitelja stripa u posljednjih 15 godina. Ono je, naoko, besmisleno: sta moze da nedostaje covjeku od celika, bicu sa Kriptona koje je odraslo na Zemlji, prvom superheroju u mediju, te i dan-danas jednom od najprodavanijih stripova uopste. Kada, medjutim, kazemo Betmen, stvari i te kako dobijaju smisao.

Mit o Supermenu imao je i ima, naime, skoro sve sto i onaj o Betmenu: popularan strip kao izvoriste mita, uspjesnu filmsku i animiranu seriju, brojne licence... Ono sto se, medjutim, Supermenu nije desilo, i na sta se odnosi gornje pitanje, jeste cinjenica da se nije pojavio autor ranga Frenka Milera da napravi prekretnicki strip poput "Povratka Viteza tame" koji je potpuno redefinisao osnove mita o Betmenu, ucinio ga modernim, popularnim kao u najboljim danima i boljim nego ikada prije. Na Milerovo djelo ugledali su se i drugi i zato o Betmenu ima, a o Supermenu nema stvarno zanimljivih stripova, barem ne za odraslog citaoca.

Nije, opet, tesko dokuciti zasto je Betmen bio mnogo zanimljiviji danasnjim autorima. Supermen je, naprosto, savrsen i to je njegov problem. On je nepobjediv, neunistiv, superioran nad ljudima do sterilnosti. A Betmen, suprotno njemu, jeste ljudsko bice, njemu su kao djetetu pred ocima ubili roditelje. On je maskirani osvetnik, borac protiv kriminala, ukratko podijeljena licnost, paranoik. I jasno je da je kao takav bio daleko interesantniji kako autorima tako i citaocima stripova danas koji sa bezgresnim Supermenom jednostavno nisu mogli da se identifikuju.

Sav ovaj (dugacki i nepotrebni, naravno) uvod pisemo samo zato da bismo istakli znacaj djela koje se, konacno, na ozbiljan nacin bavi Supermenom, djelom koje nije revolucionarno kao Milerov strip o Betmenu, ali je krajnje interesantno i mozda je korak ka Supermenovom "Povratku Viteza tame". Rijec je o "Miru na Zemlji" scenariste Pola Dinija i crtaca Aleksa Rosa.

Izasao u januaru prosle godine u knjizi neuobicajeno velikog formata (34 puta 25,5 centimetara) da bi Rosovi crtezi sto vise dosli do izrazaja, "Mir na Zemlji" nam pokazuje kakva moze da bude prica o Supermenu kad je urade rasni autori. Dini je, inace, poznat kao producent animiranih serija o Betmenu i Supermenu, a napisao je odlican strip o Betmenu "Luda ljubav" (1994, crtao Brus Tim). Ros je najcjenjeniji americki slikar u mediju, zovu ga "Rembrantom stripa", ali ima i te kakav zivac za strip pa mu djela nisu lijepe ali dosadne slike nego pravi stripovi. Najpoznatii rad mu je "Kraljevstvo dolazi" (1996, pisao Mark Vejd) u kojem je Supermen najistanutiji lik.

"Mir na Zemlji" (60 tabli) govori nam o Supermenovom pokusaju da rijesi problem gladi na Zemlji. Iako mocan kao sto jeste, Supermenov prvobitni plan se izjalovljava, te on pocinje na drugi nacin. Namjera autora je bila da kombinuju strip sa onim sto bismo mi zvali slikovnica, pa ovdje nema oblacica, a Rosovi crtezi imaju vrlo mali broj kvadrata po strani i na ovom formatu su monumentalni. Dinijeva prica je ubjedljiva, povremeno malo pateticna - kakva, valjda, i mora da bude na zadatu temu - ali to tek malo smeta s obzirom na to da ovdje najzad vidimo da je Supermen, ziveci toliko na Zemlji, zapravo i sam postao - covjek. Obicni mali covjek, sa greskama, sumnjama i neuspjesima. Izuzetno zanimljivo, zaista.

"Supermen: Mir na Zemlji" zapravo je tek prva knjiga tandema koji ima namjeru da napravi stripove o jos nekoliko superheroja. One o cudesnoj zeni i Kapetanu Marvelu cemo da sacekamo, ali je krajem prosle godine izasao njihov "Betmen: Rat zlocinu".

Objavljeno u banjaluckom nedjeljniku
"Republika", broj 19, 11. maj 2000.





5. QMOVA KOLUMNA (26)

Bojan M. Djukic


ZVUK VOLVERINOVIH KANDZI - drugi deo

Ko je ko i ko koga
glumi u filmu X-Ljudi

NASI (POZITIVCI):

Profesor Carls Egzejvijer (Charles Xavier) - najmocniji telepata na svetu je invalid vezan za kolica koji vodi mutantski tim i skolu za natprirodno nadarene mlade ljude. Ne samo da moze da cita misli drugih, vec moze da utice na njih mentalno, kao i da pomocu Serebro (Cerebro) kompjutera udje u trag mutantima sirom sveta. Igra ga cenjeni engleski glumac Petrik Stjuart (Patrick Stewart), najpoznatiji po ulozi kapetana Zan-Lik Pikara iz serije ZVEZDANE STAZE-SLEDECA GENERACIJA, kao i po mnogobrojnim filmskim, televizijskim i narocito pozorisnim ulogama.

Uolverin/Lougen (Wolverine/Logan) - tipican vuk-samotnjak... Zapravo imenjak krvolocne kanadske zvercice, poznate i pod imenom gulo-gulo; on je obdaren neverovatnom sposobnoscu zaceljivanja i brzog oporavljanja od povreda, borbenoscu, upornoscu i jedinstvenim oruzjem - kandzama od nesalomivog metala adamantijuma koje kao seciva noza-skakavca izlecu iz zglobova pesnica (u stripu iz nadlanica), kao i kosturom ojacanim legurom adamantijuma. Parcijalna amnezija ga sprecava da se seti nekih detalja iz blize i dalje proslosti (sumnja se da je mnogo stariji nego sto izgleda i da mu zdravstvena moc omogucava duzi zivot!) tako da samo u kratkom fles-beku spoznajemo da je nad njim u laboratoriji vrsena serija monstruoznih eksperimenata koji su ga nacinili onakvim kakav jeste. Posto je skotski glumac Dagrej Skot (Dougray Scott) povredjen na dosnimavanju finalnih scena za film MISIJA: NEMOGUCE 2, nije mogao da prihvati dodeljenu ulogu Lougena, tako da je na njegovo mesto uskocio nepoznati australijski glumac Hju Dzekmen (Hugh Jackman), ciji je najveci uspeh do sada pevacka uloga na londonskoj mjuzikl-sceni u predstavi OKLAHOMA. Samo jos da mu je frizura u filmu vise nalik na sovinu glavu...

Dzin Grej (Jean Grey) - crvenokosa lekarka i telepata/telekin- eticar (poznata i kao Finiks/Phoenix) je po mentalnim sposobnostima odmah iza profesora Egzejvijera. Takodje je zamenik njega kao komandanta i vodje borbenog tima. Iako zrelog izgleda, devojka je mladjahnog Sajklopsa/Kiklopa (Cyclops), a igra je atraktivna Holandjanka Famke Dzensen (Janssen) koje se secamo kao seksualnog ubice iz jednog od novijih filmova o Dzemsu Bondu (Golden Eye..?).

Sajklops - mladi Skot Samers (Scott Summers) poseduje oci koje nekontrolisano ispustaju opticke zracne udare sposobne da sruse zidove, stoga nosi ili kvarcne crvene zatamnjene naocari ili specijalni vizir kojim manipulise svojoj razornom optickom moci. On i Uolverin se od pocetka ne trpe, sto samo otezava njihovo egzistirajuce geneticko opterecenje koje nose kao novi evoluitivni stepenici u ljudskom razvoju. Dzejms Marzden (James Marsden) se umereno nosi sa tom ulogom, svestan da drugi karakteri imaju prvenstvo u ovoj storiji. I dalje stoji da deluje premlado kao momak Dr Grej. Sretnik...

Storm (Oluja) - prelepa crnkinja Ororo Munrou (Munroe) ima sposobnost da manipulise meteoroloskim elementima i vremenskim prilikama koje kontrolise po volji! Povrh svega - moze i da leti, izgleda strahobalno i pored duge sede kose (a u kasnim je tinejdzerskim godinama) i igra je Hejl Beri (Hale Berry) koje se secamo iz filma BULLWORTH (Buluort).

Roug (Rogue=odmetnica) je nezna devojcica iz duboke provincije konzervativnog americkog Juga na pragu zenstvenosti, prokleta sposobnoscu da baci u komu bilo koga da dodirne golom rukom (ili poljubi), absorbujuci pritom osobine te licnosti i/ili njene moci. Uzas. Igra je Ena Pakin (Anna Paquin) koja je osvojila OSKARA sa 11 godina za ulogu u filmu KLAVIR (Piano) 1993.godine. Ona je karakter u filmu oko koga se vodi borba za buducnost sveta mutanata.


NJIHOVI (NEGATIVCI):

Megnito (Magneto) - najmocniji medju mutantima, sposoban da kontrolise sve napravljeno od metala; otkriva svoje nadprirodne sposobnosti u nacistickom konc-logoru u momentu kada ga razdvajaju od roditelja osudjenih na gasnu komoru, kada je naucio da mrzi sve 'obicne'ljude. Izvanredno ga tumaci briljantni britanski pozorisni i filmski glumac, Ser Ijen Mek Kelen (Sir Ian McKellen).

Sejbertut (Sabretooth) - 'Sabljasti Zub' je snagator ropski odan Megnitou; do krajnosti krvozedan, ostrih noktiju i zuba, sugerise se srodnost sa Uolverinom - koja u stripu ide dotle da se sumnja da mu je ili stariji brat ili cak otac!?! Poseduje slicne atribute, kao sto je zaceljivanje povreda. Zivotinja u ljudskom liku, mutant de-evolutivnog profila. Ovu ulogu vrlo efektno realizuje nekadasnji kanadski rvac Tajler Mejn (Tyler Mane).

Toud (Toad = zaba) - kratkovidi pripadnik Megnitove druzine, fantasticno je agilan i majstor borilackih vestina - teleskopski dugacak JEZIK mu dobro dolazi ne samo kod konzumiranja hrane; na ekranu ga otelotvoruje Rej (Ray) Park, DARTH MAUL u poslednjem filmskom izdanju ZVEZDANIH RATOVA koji je i ovom filmu podario svoj talenat za koreografisanje svih scena borbi, a karakteru koji ga je proslavio u ZR: Fantomska pretnja odaje simpatican 'omaz' u jednoj sceni gde sa metalnom sipkom izvodi istovetan pokret kao Maul sa dvostrukom svetlosnom sabljom.

Mistik (Mystique)- pravo ime Rejven Darkhoum (Raven Darkholme) je reptiloidni metamorf plave koze - zenstveni gmizavac ljudskog oblicja, sposobna da poprimi izgled svega, svacega i svakoga. Njena moc transformisanja je remek-delo sminke i kompjuterskih specijalnih efekata, dok je borbena vestina - vizuelna poezija surove koreografije. Ulogu tumaci Rebeka Romijn-Stejmos (Rebecca Romijn-Stamos) koja izgleda veoma seksi i pored odbojne zmijolike pojave (gumeno-plasticna prostetika u vidu krljusti i bodlji po plavoj kozi) te zutih neljudskih ociju.

U stvari, odurna gadura.

------

IKS-LJUDI U STRIPU - vodic za pocetnike
(preneto iz magazina COMICS INTERNATIONAL i tu i tamo obradjeno)

1963. -septembra te godine izlazi prva sveska pod naslovom X-MEN - CHILDREN OF THE ATOM (Iks-ljudi - deca atoma). Prvobitni naslov je trebalo da bude 'Mutanti' ali se pomislilo da nije dovoljno atraktivan niti herojski. Predstavljeni su Profesor Egzejvijer, Sajklops, Marvel Girl (Dzin Grej), Zver (Beast - Hank McCoy), Ajsmen (Iceman - Bobby Drake), Andjeo (Angel - Warren Worthington III) i zlocinac Megnito (Magnus ili Max Lensherr). Tandem Sten Li (Stan Lee) - scenario i Dzek Kerbi (Jack Kirby) - crtez sve nezadrzivije grabi ka formiranju definitivnog nad-ljudskog izdavackog strip-univerzuma.

1964. -objasnjava se poreklo Profesora X i prvi put se pojavljuje Dzagernot (Juggernaut) - Profesorov polu-brat.

1966. -prvi put se pojavljuje Mimik (Mimic), neoficijelni sesti clan X-ljudi koji ce ih uskoro izdati.

1967. -prva pojava Sona Kesidija, 'Bensija' (Sean Cassidy 'Banshee').

1968. -pogibija Profesora X u broju 42, za koju se ispostavlja da je lazna - mutant Changeling (sposoban da se metamorfozira! Muska Mistik..?) daje svoj zivot u zelji da se iskupi. Takodje, uvodi se lik Lorne Dejn (Lorna Dane) - 'Polaris', Megnitove kcerke! Brojeve 50 i 51 crta Steranko i veoma se tesko mogu naci.

1969. -engleski crtac Beri (Vindzor) Smit (Barry Windsor Smith) objavljuje svoje prve table u Americi, pre sticanja slave sa Konanom godinu dana kasnije. Prvi put se pojavljuje Hevok (Havok) - Sajklopsov brat Aleks Samers. Pocinje slavni i nedosegnuti stvaralacki period trijumvirata Roj Tomas (Roy Thomas) - scenario, Nil Edems (Neal Adams) - olovka i Tom Palmer - obrada tusem, brojevi 56-65. Milina.

1970. -povratak Profesora X u broju 65 (Denny O'Neill & Neal Adams). Poslednji broj prve serije jeste 66. Sa brojem 67 lansiraju se reprinti starih epizoda.

1974. -u Hulku br. 181 predstavlja se po prvi put kanadski super-heroj Uolverin (Wolverine) koji kao agent brani svoju zemlju od poznatog zelenog mahnitog cudovista i monstruoznog Uendiga (Wendigo). Scenarista Len Vejn (Wein) i crtac Herb Trimpi (Trimpe) postaju kreatori nove super-zvezde u usponu kojoj sledi skorasnji ulazak u X-drustvo...

1975. -debituju 'potpuno novi i drugaciji' X-ljudi u junu; u gigantskom specijalnom broju 1 predstavljaju se Storm (Ororo Munro), Uolverin, Najtkroler (Nightcrawler/Kurt Wagner - sin Mistik..?!), Kolosus (Colossus, ruski mutant Pjotr Rasputin), i Tanderberd (Thunderbird - John Proudstar, americki Indijanac). Ovim pridoslicama pridruzuju se svi stari poznati likovi iz originalne serije, a vodja grupe je Sajklops. Sa brojem 94 pocinju avanture Marvelovog prvog visenacionalnog mutantskog tima, u broju 95 gine Tanderberd i to je prva PRAVA definitivna smrt jednog super-heroja. Vec u 96. broju upoznajemo Moiru MekTagert (Moira MacTaggert), naucnicu i nekadasnju ljubav Carlsa Egzejvijera - kao i scenaristu Krisa Klermonta (Chris Claremont) koji u potpunosti preuzima strip-serijal tokom sledecih 16 godina!

1976. -smrt i uskrsnuce Dzin Grej kao Feniksa u broju 100.

1977. -Dzon Bern (John Byrne) debituje kao stalni olovkar sa brojem 108, od broja 112 postaje i ko-scenarista. Radja se legenda i arsin po kojem se i dan-danas mere ne samo X-ljudi, nego i akcioni stripovi sa super-herojima uopste, kao i inspiracija za analizirani najnoviji filmski spektakl, X-Men.

1979. -prva pojava kanadske super-herojske ekipe Alpha-Flight (Alfa Flajt) zahvaljujuci Bernu - naturalizovanom Kanadjaninu a Englezu po rodjenju. Takodje upoznajemo i Kiti Prajd (Kitty Pride), te Dezler (Dazzler) - mutantsku disko-igracicu (!!!) - Bog da pozivi Dzima Sutera koji ju je kreirao... U broju 133 Uolverin ima prvu solo-avanturu, a u 137. umire Feniks - no ispostavlja se da to NIJE bila Dzin Grej vec vrsta 'svesne kosmicke sile' (ponovo Suterov uticaj na kreativan tim).

1981. -'Dani buduce proslosti' (Days of the Future Past) - kljucna storija smestena u buducnost, sa uticajem na istoriju X-ljudi. Poslednji Bernov broj je 143. Pocinje Megnitova promena na bolje sa brojem 150.

1982. -prvo pojavljivanje Roug (Rogue) u br.158; takodje upoznajemo Nove Mutante (New Mutants) i Rejcel Samers (Rachel Summers) - Feniks II, kcerku Skota i Dzin iz alternativne dimenzije.

1983. -prvi broj Novih Mutanata, Roug postaje redovan clan X-ljudi u broju 171.

1985. -Suterov serijal Tajni ratovi (Secret Wars) donosi kraj ljubavne veze izmedju Kolosusa i Kiti Prajd (br.196). Broj 200 donosi Sudjenje Megnitou (Magneto's Trial). U broju 286 Fantasticne Cetvorke (Fantastic Four) ponovo vaskrsava Feniks - Dzin Grej.

1986. -debituje X-Faktor (Factor), tim sastavljen od ORIGINALNIH clanova X-ljudi. Sajklops napusta X-ljude nakon rodjenja sina Nejta (Nate) kome je sudjeno da postane Kejbl (Cable). Po prvi put se u vise svezaka-nastavaka razlicitih serijala odvija dramatursko 'prelivanje' (Cross-over) jedinsvene storije Mutantski masakr (Mutant Massacre). Debituju Sajlok (Psylocke - Betsy Braddock) i Longsot (Longshot).

1987. -pojava Sejbertuta (Sabretooth), kljucne licnosti u zivotu Uolverina; kao i Mr Sinister-a; i - debi olovkara Marka Silvestrija (Marc Silvestri).

1988. -smrt X-ljudi (omiljen Klermontov 'trik' - ubijanje likova koji se posle ponovo javljaju pod raznim izgovorima i etablirani stripovski klise ponavljan do neizdrzljivosti); prvi brojevi svezaka-serijala o novim X-ljudima: Ekskalibur (Excalibur) i Uolverinova solo strip-serija.

1989. -prva pojava tinejdzerke Dzubeli (Jubilee) i prvi broj koji je ilustrovala nova svetska crtacka senzacija - mladi Korejanac, diplomirani doktor medicine Dzim Li (Jim Lee). Dr Osamu Tezuka se sigurno osmehnuo u velikom nebeskom vecitom studiju...

1990. -u broju 266 debituje sarmantni Francuz-Kejdzun Gambit - Remi LeBo (Remy LeBeau).

1991. -Klermont napusta seriju i MARVEL usled neslaganja sa urednickom politikom izdavaca koji je postao gargantuanski velika organizacija; pise samo tri prva broja nove serije o X-ljudima, prvi nastavak se prodaje u preko osam miliona primeraka. Debituje Rob Lajfeld (Liefeld) sa serijom X-Fors (X-Force) i prodaje se u tromilionskom tirazu. 'Stara' serija 'Neverovatni X-ljudi' se prodaje u tri miliona primeraka i stripovi dozivljavaju svoj najveci trzisni uspon u zadnjih trideset godina.

1994. -Megnito ponovo postaje zlocinac u broju 300, a u 30. broju 'nove' serije vencavaju se Sajklops i Dzin Grej.

1999. -Klermont se vraca Marvelu i X-ljudima.

2000. -Kontra-X (Counter-X) je mutantska adaptacija za 21. vek.

[Nastavice se..? Nego sta - sledi kraci pregled manje-vise uspesnih filmskih adaptacija poznatih stripova i obecani intervju ni sa kim drugim do Marvel-tatom Stenom Lijem! Ne vidi se kraj uzbudjenjima koja donosi samo i jedino Qk-a! - Kraj paljevine.]





6. STRIP AUTOR: IGOR RIBIC

Saso Jankovic


IGOR RIBIC
ili marginalizovani mainstream

Kao klinac zeleo sam se profesionalno baviti stripom. To mi doduse nije uspelo, no sa stripom kao sporednom djelatnoscu bavim se vec skoro dvadeset godina. U tom razdoblju mogao sam primetiti, da se sa svakom novom generacijom pojavi i neki kriticar ili teoreticar, koji sastavlja "celoviti pregled Slovenackog stripa". Tom pregledu obicno nista ne fali, osim sto bi bilo bolje, da su ispustene rijeci "celoviti" i "Slovenacki". Ili pak da je ponesto dodato, kao na primer: "celoviti pregled Slovenskog underground stripa" ili "Celoviti pregled odredjenih autora" ili cak "Marginalci kao mainstream". A kako ti autori deklariraju svoj rad kao sveobuhvatni, u oci bode dosledna odsutnost nekih prominentnih autora. Da li se radi o "zavjeri" marginale, koja se kao prevladjujuca zapravo nalazi u ulogi mainstreama?

Po odgovor sam otisao do Igora Ribica, verovatno najplodovitijeg i najobjavljivanijeg Slovenskog strip autora u poslednjih dvadeset i pet godina, ali ujedno i najpresutkivanijeg.

Igor se stripom bavi profesionalno i komercijalno i toga se ne stidi. "Dakako da se smatram mainstream autorom. Tom pravcu ne pripadam zbog novca nego zbog licnog afiniteta za takve vrste stripa". I odmah mi razbija mit o tome, da je u Sloveniji sa stripom nemoguce zaraditi. "Istina, imam srecu sto sam samog sebe nasao i u drugim djelatnostima, koje su po obliku blizu stripu, na primer storyboardi, vizualizacije propagandnih akcija, graficka i filmska djelatnost. No nase stripske djelatnosti ne moramo subvencionirati zaradom na tim podrucjima, jer i sama solidno prezivljava mene i moje saradnike." Da, Igor Ribic nije neki samotni strip autor iz ateljea u mracnom podkrovlju, vec vodja grafickog studija sa 6 zaposlenih.

Stripom se poceo baviti 1977 godine, kada je za slovensko izdanje Politikinog (Delo) Zabavnika crtao Dolfeta Strunu. Taj je serijal izlazio do osamdeset pete. 1988 zajedno sa autorom ovog teksta za Pil ostvaruje istorijski strip Janez Zbnogar. Otprilike u isto vreme nastaju "Macak Leopold" i kombinacija slikovnice i stripa "Das Junge und das Ungeheur" za njemackog izdavaca Schneider Verlag. Od 1988 u Nedeljnom Dnevniku objavljuje strip "13 kanal" a 1992 zamenjuje ga stripom "Potepuha". Za casopis Profit radi od 1990 do 1992 serijal "Detektivska agencija d.o.o." a od 1992 do 1995 "Polde Menica in Lipe Lopata".

1995 Pil mu u nastavcima objavljuje graficku novelu "Nika" a 1999 glamurozni serijal u boji "Tara in prijatelji", dok njegova stripska verzija "Nove zaveze" jos ceka na izdavaca.

"Strip se moze raditi tako, da se s njim ne zaradjuje ili da se zaradjuje. No u drugom slucaju moras biti spreman na kompromise. Najznacajniji kompromis je uvazavanje zelja narucioca. Autorska sloboda je zbog toga dakako ogranicena, no meni bas odnos neslobode znaci pravi profesionalni izazov. Kao akademski slikar imam iskustvo sa neogranicenom slobodom, ali mi zapravo tek resavanje problema ogranicene slobode daje osjecaj suverenog stvaralastva."

A izazov mu predstavlja i organizacija i tehnoloska racionalizacija stvaranja stripa. Igor Ribic je jedini slovenski stripar, kome je uspelo organizirati takozvani studijski nacin crtanja stripova. Znaci da su njegovi stripovi zapravo rezultat timskog rada i vjestog iskoriscavanja prednosti koje donosi rad na komjuteru.

Unatoc timskom radu njegov stil ostaje karakteristican i lako prepoznatljiv. Na pitanje, tko mu je bio uzor, odgovara sa smjehom: "bilo ih je koliko hoces!" No ipak istice Alexa Raymonda, Hala Fostera te Williamsona i Girauda. A na pitanjen o razlozima za njegovu odsutnost u "zvanicnim" pregledima ovdasnje stripovske djelatnosti odgovara prosto: "Toliko sam zaposlen, da se jednostavno nemam vremena baviti samopromocijom."

Od teorije zavjere, po kojoj "marginala" sa pozicije "mainstreama" sistematski proganja "mainstrim" koji je zapravo u ulozi "marginale", nakon razgovora sa Igorom tako nije ostalo nista. Ali kakav je onda razlog, da kao po pravilu svaka generacija "zvanicnih teoreticara" precutkuje stvaralastvo odredjenih autora? Mislim, da sam odgovor nasao i sam kod pripreme ovog priloga. Pisao sam o Igoru, jer se (eto priznajem!!!) poznajemo, dok me ostali autori bas i ne interesuju puno. Predpostavljam, da se i tzv. zvanicni teoreticari ravnaju po tom istom kriteriju.

* * *

rodjen: 15.8.1962 u Ljubljani

1985. diplomirao kao akademski slikar - graficar na ALU (Akademija za likovno umetnost) u Ljubljani kod prof. Bogdana Borcica.

1988. zavrsava specijalku grafike kod profesora Apolonija Zvesta.

Uz posao upisuje visoku skolu za graficki i industrijski dizajn u Ljubljani. Absolvira 1990. Te godine njegov je razred kolektivno dobitnik studentske Presernove nagrade.

Zbog osnivanja vlastite firme ne uspeva zavrsiti diplomu.

Sa partnerkom i djecom zivi u Ljubljani, gde je vodja grafickog studija Atelier IM.

Najznacajniji stripovi:
Dolfe Struna, Muc Leopold, Janez Zbogar, Potepuha, Nika, Tara in prijatelji

* * *

Web stranicu Igora Ribica sa jednom kolor tablom Tare mozete videti od sada i na sajtu SVesti, na adresi:
http://www.unovomsadu.com/strip/sv/iribic





7. KVINTALOVA TJEDNA KARTICA (34)

Darko Macan
darko.macan@zg.tel.hr


DIJETE KATEDRALE

Zapeo sam na dvadesetoj strani albuma Cathedral Child Leje Hernadez - Teksasanke ni u kakvom rodu slavnoj Love & Rockets braci - i ni makac. A bas sam ga htio procitati da ne ispadne kako ne podnosim zenske stripove.

A ne podnosim ih.

Trenutak, molim! Prije opravdane oluje prosvijetljenih pokuda, dozvolite mi da se pokusam objasniti. Kad su stripasice dobre - kao Donna Barr, kao Rumiko Takahashi, Wendy Pini, Claire Bretecher - onda su briljantne, onda stvaraju svoje svjetove, otvaraju nove perspektive, pamet mi staje od njihove vrsnoce. Ali kad se natjecu u standardnoj igri pustolovnog ili geg stripa, tada - bar u mojim ocima - gube u srazu s frajerima.

Pitanje je, naravno, treba li uopce usporešivati Cathy Guisewhite i, recimo, Scotta Adamsa? Naoko Takeuchi i Johji Manabea? Magdu Dulcic i Dusana Gacica? Ili oni, kroz svoj odabrani zanr - dnevni strip, akcionu mangu, introspektivnu poeziju - komuniciraju s vlastitom idealnom publikom, omedjenom ili ne granicama spola.

Kod Japanaca odavno postoji jasna podjela na mange za jevojcice i djecake - shojo i shonen - i ja cu prvi priznati da se na shojo teritoriju cesto izgubim, da ne slijedim pripovjedanje, da me zbunjuju autorski izbori, da se totalno pometem kad se od mene trazi da likove prepoznajem iskljucivo po frizurama i haljinama (kao u, inace dobroj, Versailleskoj ruzi). Kod Amera postoji prilicno alternativnih stripasica pogled na cije radove me od prve odbija. Annie Goetzinger i njezine francuske kolegice uvijek su mi djelovale ukocenije i nevjestije od svojih muskih kolega... Nije tako samo u stripu - slikarice, spisateljice i kantautorice me u dobroj mjeri promasuju.

Evo, i Lea Hernadez. zena se trudi, dobila je dobre kritike na netu, cak i preporuku Warrena Ellisa, ali ja sam zapeo na dvadesetoj strani i ni makac. I osjecam se krivim sto sam neprosvijecem, barbarin jedan muski, sto si uskracujem vizuru polovice covjecanstva, ali...

...ali meni se Cathedral Child zaista ne svidja!

******

PS Malo je glupo ovako raspravljati o stripu kojeg vecina citatelja SVesti vjerojatno nije vidjela. Zato cu, buduci da je ovo jubilarna 34. kolumna, pokloniti Cathedral Child onoj citateljici (ili, ako se bas ni jedna ne javi, citatelju) SVesti koja mi napise najzanimljivije razmisljanje na temu zena i stripa: citaju li zene stripove? kakve i zasto? kakve ne citaju? postoje li zenski i muski stripovi?
Razmisljanja saljite kroz iduci tjedan na gornji e-mail. Posebna nagrada ide onome koji pogodi zasto je 34. kolumna jubilarna...:)





8. VESTI IZ SVETA


-MOEBIUS POTPISAO FILMSKI UGOVOR
Jean "Moebius" Giraud je sklopio dogovor da kreira svoj prvi duzi kompjuterski animirani film zasnovan na Moebiousovoj traci, po recima The Hollywood Reporter-a. Film ce rezirati Frank Foster koji ce biti i producent. Pred publikom bi trebao da se pojavi 2003.godine. Film prati pricu Dr. Simon Weir-a, fizicara koji nestaje prolazeci kroz portal koji je sam napravio. Protiv porodicnih zelja, njegov sin odlazi u potragu, prateci ga do jedne planete naseljene dzinovima. Scenario je napisao James Cox (The Rescuers Down Under). Film ce biti animiran u Hong Kongu i Kini. Moebius ce nadzirati tim sastavljen od Francuskih i Americkih dizajnera koji ce kreirati referentni materijal koji ce posluziti kao vodilja Kineskim animatorima.



-TOP 10. ANOTHER UNIVERS
Nedeljna lista od 06.09.2000.godine. Ovu listu je uredio Steve Johnson.
http://www.AnotherUniverse.com/
1. Starman #71
2. 100 Bullets #16
3. Marvel Boy #4
4. Wildcats #15
5. Secret Society of Super-Heroes #1
6. Hulk Annual 2000
7. Ultimate Spider-Man #1
8. Martian Manhunter #24
9. Midnight Nation #1
10. Savage Dragon #78
11. Gen Active #3
12. Green Lantern #130
13. Sam and Twitch #14
14. Superman Adventures #49





9. KOREKCIJA

Bane Kerac


Dragi zlatko,
molim te da objavis ovu ispravku jednog dela intervjua Nevena Anticevica. G. Anticevic se sigurno ne seca svega dobro posto su se dogadjaji o kojima govori desili davno, pa je zato zamenio Tozu (Svetozara) Tomica tadasnjeg urednika u Marketprintu sa Tozom Obradovicem. Toliko radi korektnog informisanja.
Pozdrav, Bane Kerac





10. POZIV NA SARADNJU

grumble


saradnici za sajt

potrebni saradnici-volonteri sajtu koji se bavi beogradom i beogradjanima. Izmene su u pripremi, ali mozete videti kako trenutno izgleda na adresi:
http://www.grumble.co.yu
hvala





11. ALEKSANDAR ZOGRAF LINKS #2

mail


As usual, Regards from Serbia weekly strips are posted every Saturday on thecomicstore.com, and here's the link to the archive where previous strips are stored:
http://209.245.245.74/Merchant/regardspage

--------------------------------------

Plus, there's a link to Regards strips posted on the new and very much recommended Mack White's Worldwide Newslink site, where I'm This Week's Guest Artist:
http://worldwidenewslink.com

--------------------------------------

Howard Price did an interesting article on dream comics (DO CHECK IT OUT!!!):
http://www.thecomicstore.com/Merchant/eachaworld.htm

--------------------------------------

The interview was just posted on a new web site:
http://www.men360.com/news_sports.asp

--------------------------------------

Short riview of Psychonaut #3:
http://www.starland.com/sus/sus000712.htm

--------------------------------------

Review of my Serbian book (Okean Iznenadjenja) by Teofil Pancic. In Serbian.
http://www.knjizara.com/pkch/data00/okean_iznenadjenja.html

--------------------------------------

Review of my Spanish Book (Como fui bombardeado por el mundo libre). In Spanish.
http://www.avui.es/avui/00/jul/06/frm/k170306.html

--------------------------------------

An article on Tarcentofumetto convention that Gordana and I attended in April. In Italian.
http://www.messaggeroscuola.it/articoli/cultura/tarcento1.htm

--------------------------------------

Until soon....





12. THE FESTIVAL OF COMICS

mail


Razlog sto vam ovaj tekst stize kasno je to sto je stigao na fatalnu adresu koju nisam dugo otvarao, kao sto ispricah u proslom broju.
Tekst nije kasno objavljen sto se tice samog festivala, jer do njega ima jos dosta, vec zbog konkursa koji je vazio do 31. avgusta :-(
No, ipak imamo priliku da se upoznamo sa tim festivalom. A mozda, ako ima zainteresovanih, i da im predlozimo neku izlozbu za iducu godinu. Verovatno bi odnos prema njoj bio znatno bolji nego u Angoulemeu, ipak je ovo festival manjeg kalibra. Mozda je trebalo tako i poceti, ka vrhu se ide od dna.
(zmcomics)

* * *

the Festival of Comics - info

The first meeting of people fond of cartoons and graphic art "Ogolnopolski Konwent Tworcow Komiksu" took place in Lodz in 1991 and quickly became one of the most interesting cultural events in Poland.

Owing to the festival Lodz was named "the capital of Polish comic works". During the festival one can attend numerous lectures, workshops, join interesting discussions or visit an exhibition of Polish and foreign comics. There is also a competition for the best comics.

The festival lasts two days (Saturday and Sunday). It creates a great opportunity to meet many well-known illustrators and cartoonists. One should mention here G. Rosinski, K. Saudek, J. Skarzynski, B. Polch, and many other young Polish artists.

Year after year it attracts more and more illustrators and publishers. The popularity of the cultural event has led to announcing it The International Comics Festival.

Along with the festival there are many fringe events which are worth mentioning.

You can visit an exhibition presenting the history of comics and admire works of Polish artists. The exhibition is accompanied by comics sessions where you can meet artists and editors of famous comics magazines. You can also watch many cartoons such as classic films by Barbarella or Japanese manga.

During the festival collectors have a suitable occasion for buying excellent comics.

The main aim of the festival is to promote comics and young talented artists.

The International Comics Festival will take place on the 7 and 8 of October 2000 in the Community Centre (LDK) in Lodz.

--------------------------------------

Hello!

Greetings from fans of comics from Poland.

I send You regulations of competition comics and informations about Festival of Comics.

I will be very grateful for delivery these information to authors of comics. We want so that all authors of interested took participation in competition. um of prizes in this year's carries out 10 000 PLN (about 2 500 $).

We would want in this of year during Festival on special exposition to show comics of authors from all Europe. We invite all interested for sending of comics to address:
Lodzki Dom Kultury, Traugutta 18, 90-113 Lodz, Poland
We warrant turn original comics after end of exhibition.

Excuse me for my English, but I know very weakly this language. I write this letter at help of computer translator.

Pozdrawiam. Vitek komiksforum@poczta.wp.pl

--------------------------------------

History Festivals of Comics in Poland

In Poland there is a great number of people interested in creating comics. First comics were drawn in 1919. One should mention here many talented artists who meet at the Festival every autumn. One of them is Grzegorz Rosinski the author of "Thorgal" who has gained much popularity in Belgium.

The Comics Festival in Lodz is one of the oldest and well-known such cultural events in Poland. The first edition of the Festival took place in Kielce in 1991. However, all next editions of the Festivals have been organised in Lodz.

The Festival lasts two days. At that time you can attend numerous meetings and lectures. You can learn much about the history and theory of comics. There are also shown some films. The exhibitions presenting works of Polish and foreign artists are also worth visiting. Along with the Festival there is a competition to find the best comics. It is open to the public. Every year over 150 competitors take part in it and their works are exhibited during the Festival. The jury announce whose works are best.

All winners of the previous editions of the Festival have published their works in Polish magazines.

The Festival is accompanied by a lavishly illustrated catalogue. The Festival is popular with artists, publishers, comic collectors and Mass Media.

While visiting the festival you will have an opportunity to buy older and the latest comics. It is a tradition that new Polish comics appear in autumn just before the Festival.

People organising the festival invite well-known artists such as Karel Saudek from the Czech Republic. In 1994 visitors could see the exhibition of works which had won the International Grand Prix in Angouleme. In 1997 the exhibition of French drawings. In 1996 and 1999 it was a great honour to invite G. Rosinski the author of "Thorgal".

The Festival is a great opportunity to promote this kind of art. During the festival you can read numerous articles in Polish newspapers and watch programmes about comics on TV. You can also meet the best polish artists and talk on topics of your interest.

This year we would like to invite you to the 11th Comics Festival which will take place on the 7th and 8th of October.

--------------------------------------

The International Festival of Comics.
7-8 October 2000
Lodzki Dom Kultury

Regulations of comics competition

The competition is open for the public. The theme of the comics is free. You can use different techniques such as drawing, painting or photography. You may submit comics which have never been published before. You may put forward up to three comics. The number of pages must not exceed twelve pages A3 (297x420 mm).

All the pages should be signed and numbered. At the back of the pages you ought to write the title of the work, your name, surname and your address. All the comics should be packed in a cardboard folder which is needed to send you back the comics (xcopies will not be sent back).
The comics should be sent to
Lodzki Dom Kultury, 90-113 Lodz, Traugutta 18, Poland, KOMIKS 2000, by 31 August 2000.

To take in the competition and exhibition you are requested to pay 25 PLN into our bank account Lodzki Dom Kultury, 90-113 Lodz, Traugutta 18, Poland PKO I o/Lodz, nr 10203352-174642-270-1, and send the receipt together with the comics.

Your works will be shown at The Exhibition of Comics housed in LDK. All competitors will be allowed free catalogues and free admission to all fringe events.

A special jury consisting of the members of The Academy of Comics will announce the final results on the 8th of October 2000. Grand Prix and other awards will be handed to the winners during The International Festival of Comics. Once the festival has been over, the exhibition will be shown in other Polish cities.

The organizers reserve for themselves the right to publish some of the works in the catalogue of the exhibition. You will be requested to collect your comics in The Festival Office when the exhibition is over or they will be sent back in three months.

The organizers of The International Festival of Comics:
Lodzki Dom Kultury, Traugutta 18, 90-113 Lodz, Poland
tel.(0-42) 633-98-00 ext. 244 or 247.
Komiks Forum, e-mail: komiksforum@poczta.wp.pl





13. LINKOVI


- Domaci strip sajt (Nikola)
http://www.geocities.com/nikola_ninja/Zagor_MisterNo.html





14. DATUMI


od 9. do 15. septembra

9.septembra 1917. Rodjen je Frank Robbins u Bostonu, Massachusetts. Radio je na Johnny Hazardu, Scorchy Smith.

9.septembra 1934. Alley Oop, autora Vincenta T. Hamlina, jedan od najpoznatijih svetskih avanturistickih stripova, dobija i svoje nedeljno izdanje.

10. septembra 1960. Pocinje izlaziti u Plavo Vjesniku strip "Biser zla". Strip je ilustrovao Andrija Maurovic, dok je scenario, po knjizi Dzek Londona, uradio Norbert Neugebauer. Strip je izlazio sve do 23. februara 1961.

11. septembra 1950. Beetle Bailey, autora Morta Walkera, legendarno humoristicno ostvarenje devete umjetnosti, po prvi put postaje pravi strip.

15. septembra 1935. Pocinje izlaziti u Novostima "Podzemna carica" Andrije Maurovica i Kresimirs Kovacica. Strip je izlazio do 19. novembra iste godine.

Izvori: HiES, "Calendrier du centenaire", "Istorija Jugoslovenskog stripa" Slavka Dragincica i Zdravka Zupana, i monografija "Maurovic" Veljka Krulcica, "Pegaz" Zike Bogdanovica.





Ako znate nekog ko bi bio raspolozen da svakog petka dobije email sa STRIP VESTIMA, posaljite mi njegovu email adresu ili mu predlozite da nam se on sam javi i tako upise na mailing listu.

Zlatko Milenkovic

e-mail: zmcomics@EUnet.yu
web: http://members.tripod.com/~ZM97
web: http://www.unovomsadu.com/strip/zmcomics
Zlatko Milenkovic, Petra Drapsina 16, 21000 Novi Sad

STRIP VESTI SU BESPLATNE