prosli broj - arhiva - sledeci broj


STRIP VESTI #49
06.01.2000.


S A D R Z A J

1. JIM STERANKO - INTERVJU (Anica Tucakov)
2. HEPI NJU JIR (Le Ja)
3. KVINTALOVA TJEDNA KARTICA (1) (Darko Macan)
4. VESTI IZ SVETA (Strip Vesti)
-Umro kreator Rahan-a
-TOP 10. Another Univers
5. LINKOVI
6. DATUMI (zmcomics)


Svi prilozi su vlasnistvo autora. U slucaju da zelite da ih na bilo koji nacin eksploatisete, molimo Vas da se obratite autorima priloga, koji su potpisani (uz potpis ce uvek ici i email adresa putem koje mozete kontaktirati autora), u slucaju da nisu potpisane mozete ih slobodno koristiti jer su to neautorizovane vesti ovog servisa, STRIP VESTI.


Sajt na kom cete uvek moci da procitate stare brojeve STRIP VESTI i
jos neke druge sadrzaje vezane za strip je na sledecoj adresi:
http://www.unovomsadu.com/strip/sv/index.htm


S novim brojem stizu i prijatna iznenadjenja. Prvo ce u oci upasti ranije najavljeni intervju sa Jim Sterankom koji je Anica Tucakov uradila za Strip Vesti. Sledeca novina je uvodjenje nove stalne kolumne "Kvintalova tjedna kartica" gde ce nas svake nedelje cekati novi tekstovi ispod pera (tipki) Darka Macana.

Dobar pocetak za SVesti, samo da tako i potraje...

Jos samo da vas podsetim da u utorak na sajtu mozete ocekivati nove strip kaiseve, i da ce samim tim i sajt biti redovnije azuriran. U ovom broju nisam, kao sto sam obecao, predstavio autore koji rade nedeljne stripove samo zato sto cu za to iskoristiti novu rubriku predstavljanja strip autora, pa da se ne ponavljaju informacije. Rubrika ce uskoro krenuti, za par nedelja. Dotle od vas ocekujem table (fotokopije) i biografije (pozeljno emailom+engl.verzija).

Za kraj mi ostaje da u svoje licno ime i u ime Strip Vesti svim citaocima pravoslavne veroispovesti pozelim

* * * * * * * * * * * * * * * * * * *
SRETNE BOZICNE PRAZNIKE
* * * * * * * * * * * * * * * * * * *

S postovanjem,

Zlatko Milenkovic

POZIV NA SARADNJU i dalje ostaje aktuelan.


1. JIM STERANKO - INTERVJU

Na Njujorskoj strip konvenciji jedan od najzapazenijih dogadjaja bilo je, svakako, gostovanje Jim Steranka. U vreme kada se pojavio, ovaj autor je munjevito osvojio jednu od vodecih pozicija na svetskoj strip sceni i to ponajvise zahvaljujuci "SHIELD"-u na kome je radio i kao scenarista i kao crtac. Prepoznatljiv senzibilitet "filma noir", filmsko kadriranje, montaza i elaborirani dijalozi cine najupecatlji- vije karakteristike ovog autora. Jim Steranko je poznat i kao predstavnik pin-up kulture, a "Shadow" kao njegov omiljeni lik pulp literature i na ovoj manifestaciji zauzima veliki deo izlozenih radova, naslovnih strana i ilustracija. Najzad, ne smemo zaboraviti niti "Istoriju stripa" u dva toma koju je izdao 1969. godine. Nakon puno godina tokom kojih se povukao iz zvanicne strip produkcije (samo sporadicno radeci naslovne strane za Marvel), godine 1976. stvara prvu graficku novelu "Chandler". Ozivljavanje i dalja evolucija ovog lika jeste i razlog njegovog povratka na strip scenu i ucesca na Njujorskoj konvenciji.

Okruzen mnogobrojnim stripovima i karakterima koje je kreirao tokom mozda neobicne, ali svakako jako uticajne karijere, ovaj ugladjeni gospodin, cini se, veoma raspolozeno i sa puno entuzijazma predstavlja svoj novi projekat.

-Razlog vaseg povratka na strip scenu jeste graficka novela "Red Tide". Mozete li nesto vise reci o tom stripu?
Jos tokom 70-ih godina sam kreirao strip "Chandler" za Pyramid Books. To je jedna autenticna detektivska prica i za mene jako izazovna jer je to do tada bio moj najambiciozniji i najduzi narativni eksperiment. "Red Tide" je, zapravo, inspirisan daljom evolucijom stripa - pojavom grafickih novela. Uz razliku da je ovo zbilja jedna prava graficka novela.

-Kako to mislite?
Hocu da kazem da "Red Tide" ne predstavlja simplifikovani niz ilustracija dobro postavljenog i razvijenog scenarija, kao sto je to obicaj kod takozvanih grafickih novela koje mozemo danas naci, vec pravi spoj kvalitetnog i elaborarinog literarnog predloska i isto tako vaznog i razvijenog grafickog elementa u jedinstvenu celinu. Novi format knjige je takodje jako inspirativan i zahteva kompleksu orkestraciju svih elemenata koji cine strip - naracije, kompozicije tabli, slozenu karakterizaciju, set dizajn itd.

-Kada vec govorimo o karakterizaciji, glavni lik "Red Tide" je zapravo Chandler?
Da, Chandler je privatni detektiv ciji je zadatak da pronadje sadistickog masovnog ubicu. Istina je da su me oduvek privlacili sadrzaji i likovi filmova poput "Malteski soko" ili "Chinatown" i to svakako jeste zanr kome "Red Tide" pripada. Medjutim, mene interesuje i buducnost stripa i sve kreativne mogucnosti i putevi kojima bi on mogao poci.

-Da li tu mislite i na elektronske medije?
Prvenstveno na elektronske medije. Smatram da je tradicionalni strip, strip koji mozemo naci u novinama stvar proslosti. Mislim da se sada nalazimo u trenutku kada se tek ispituju mogucnosti koje pruzaju elektronski mediji za strip. Medjutim, ubedjen sam da je to buducnost stripa i jako bih voleo da uradim nesto bazirano na toj novoj tehnologiji.

-Mozda cete trnasponovati Chandlera, odnosno "Red Tide" na CD Rom?
Ha, to je jako dobra ideja i odlicno pitanje. Ne znam, i sam sada razmisljam. Nisam siguran. Ali svakako cu nesto uraditi na CD-Romu.

-Da li biste izdvojili vec neke CD - Romove kao uspesne modele? Npr. sada mi pada na pamet Bilalova "Nikopoljska trilogija". Da li mislite da je to uspesan projekat?
Na zalost to nisam video do sada, ali ako je to Bilal uradio onda znaci da je to najbolje sto se u ovom trenutku moglo uraditi, jer je on svakako najbolje sto oni imaju.

-Zaista tako mislite?
Da, evropski strip je tako jak. Naravno, tu su giganti poput Hugo Pratta. Ja jako, jako volim Hugo Pratta. Volim i Schuitena i uopste sam jako okrenut prema evropskom stripu.

-Kada vec pominjemo evropski strip, da li ste mozda videli neke radove autora iz Jugoslavije. Neke od njih ste mogli naci u "Heavy Metalu" - Pahek, Gera, Tucic ...
Kada ovako cujem njihova imena, tesko da mogu da ih povezem sa radovima i onim kako sam ih ja procitao, tako da ne mogu da kazem da ih prepoznajem. Medjutim, "Heavy Metal" je pravi bastion kvaliteta i talenta. Koliko tu samo ima dobrih stripova! Fascinantan je kvalitet radova koji se tamo moze naci.

-Najzad, bilo bi jako lepo da vas jednog dana ugostimo u Beogradu. Strip u Jugoslaviji ima dugu tradiciju i po talentovanim autorima koji trenutno rade i stasavaju sigurnu buducnost.
Svakako, jako bih voleo da se sretnem sa tim mladim ljudima. Ono sto je jedino vazno jeste da budu iskreni prema sebi i svom radu. Tu lezi uspeh i kvalitet.

Anica Tucakov


2. HEPI NJU JIR

hepi nju jir

U pripremi je SMOG 22 visokotirazhni strip fanzin!!! kako je doshlo do toga pitanje je na koje ni mi sami ne znamo odgovor, obzirom da smo se dragi nashi, razgranali po chitavoj nam drzhavi- -PEKA-Nish-MIKE-Shid-GAVRILO-Bejograd-ADAMSKI?-Novi Sad--LE JA-Bor, sa namerom da uz pomocj par prijatelja i kolega izvrshimo nekoliko drzhavnih i mozhdanih udara. uz sve to jako smo zauzeti drugim obavezama- MIKE-vojskom-LE JA-pisanjem scenarija i snimanjem filmova za svoju samostalnu kucju BRAINWASHER LTD. (chiji je sajt trenutno under constructions)-ADAMSKI?- ko zna chim- tako da su jedina dva zaludna studenta GAVRILO i PEKA, obzrom na mikejeve vojne obaveze, i obzirom da ADAMSKI? i LE JA imaju svoje samostalne fanzine (ADAMSKI?-Kusur-Ojed-Prefer za meke shmeke keke i LE JA- ? i CRYPTOGENIC) odluchila da ispale celu druzhinu i samostalno urade 22.SMOG koji bi trebalo da se pojavi rapidno nakon novogodishnijih i bozhicjnih praznika. pa onda chujemo se chim prije.

SMOG

http://welcome.to/smog
(sajt nije obnavljan od letos el nas je mrzelo al LE JA sprema apdejtovanu frejmovanu verziju. bicje super ma bolje od toga, necje mu biti ravna... ozbiljno)

Le Ja


3. KVINTALOVA TJEDNA KARTICA (1)

Darko Macan
darko.macan@zg.tel.hr

MRTVE CRTE

Jednom kad se probije kroz sikare i mocvare koje ga cekaju na putu do dvorca profesionalizma, svaki mladi crtac-vitez shvati da prica ne zavrsava kad poljubi princezu. Jer, treba s njom i zivjeti, djecu hraniti i oblaciti, auto popravljati, stanarinu placati...

Drugim rjecima, vas prvi objavljeni strip, svescica ili album, vas prvi profesionalni ugovor ni priblizno nisu happy ending kakvom ste se nadali. Sretni ste, to je okej, i svi vas prijatelji veselo mrze dok placate turu, ali bajke ne postoje. Nakon prve euforije, prve love ili prvog plesanja pred ducanom u cijem je izlogu vasa naslovnica, slijedi ostatak vaseg zivota. Pun, prepun stripova. Ma kako "zivjeti od stripa" dobro zvucalo dok u sobici roditeljskog stana sanjate o nagradama u Angoulemeu ili San Diegu te pritom svaki drugi tjedan nesto i nacrtate, muzika se sasvim promijeni kad upadnete u zrvanj industrije i kad crtate da biste stigli rokove, da zbog vas drugi ne bi kasnili, da sacuvate posao. Kad strip postane zivot, uhvatite se kako sanjate o partiji biljara, pustom otoku, dobitku na lutriji, vojnoj vjezbi, brzim automobilima, bilo cemu samo ne o stripu. Da li ste vec sreli stare profesionalce koji rutinerski obave svoje potpisivanje albuma i odu do sanka? Da li im se cudite?

Plasim vas ovdje malo, jer to volim raditi, ali postoji i druga strana price. Svi klasicni stripovi, sve legende koje bismo voljeli sustici i nadmasiti, nastale su pod deadlineima, pod rokovima. U vjecnom bijegu pred mrtvom crtom iza koje na vratima tiskare ceka urednik, i Caniff je i Foster i Goscinny i Franquin i Giraud i Schulz isporucivao remek djela. Osobno obozavam rokove onoliko koliko ih se i uzasavam. Ali da nema njih, kad bih ista napravio? Inspiracija je samo druga rijec, parafrazirajmo Calvina & Hobbesa, za paniku pred rokom. A redovan strip vole i citaoci - strip nam je omilio i zato sto je bio stalan. Jeftin, pristupacan i regularan.

Bio je ovo dug uvod kako bih vam rekao da bi ova kolumna trebala na ovom mjestu biti svakog tjedna. Mozda vam se ucini jeftina, ali bit ce razumljiva.

I stalna.


4. VESTI IZ SVETA

-Umro kreator Rahan-a
U petak, 31. decembra 1999. godine je preminuo, u 74. godini zivota, francuski scenarista Roger Lecureux, kreator Rahan-a kao i mnogih drugih likova. Rodjen je 7. aprila 1925. godine u Parizu.
http://www.multimania.com/mrioux/rahan/rahan.html

-TOP 10. ANOTHER UNIVERS
Nedeljna lista od 05.01.2000.godine. Ovu listu je uredio Steve Johnson.
http://www.AnotherUniverse.com/
1. Domination Factor: Avengers #4.8
2. Batman: Legends of the Dark Knight #127
3. Fantastic Four #27
4. X-Men: The Hellfire Club #3
5. Wildcats #7
6. Thor #21
7. Thanos Quest
8. Superman #154
9. Petrefax #1
10. Iron Man #25


5. LINKOVI

-Swiss Comics on line
http://www.swisscomics.ch

-Palestinian cartoons
http://www.baha-cartoon.net


6. DATUMI

od 7. do 13. januara

7. januara 1929. Pocinje da izlazi Tarzan, koga je crtao Harold Foster.

7. januara 1934. Pocinju da izlaze u isto vreme Jungle Jim i Flash Gordon, Alex Raymond-a.

8. januara 1979. Umro je Victor Hubinon, debitovao je 1946. stripom "L'Agonie du Bismarck". Za svoga zivota radio je i na sledecim serijalima: humoristickim "Blondin et Cirage" (Dupuis), i realisticnim "Barbe Rouge" (Dargaud), "Tiger Joe", "La Mouette", itd.

9. januara 1908. Umro je Wilhelm Bush, autor legendarnog stripa "Max und Moritz".

10. januara 1929. Pocinje da izlazi "Tintin et Milou" u Le Petit vingtieme.

12. januara 1913. Pocinje da izlazi strip "Bringing up Father", Geo Mc Manus-a, u "New York American".

13. januara 1914. Rodjen je Jije. Crtao je sledece stripove: humoristicke Spirou, Blondin et Cirage; realisticne Jerry Spring, Jean Valhardi, Don Bosco, Emmanuel, Baden Powell, Tanguy et Laverdure, itd.

13. januara 1947. Pocinje da izlazi Steve Canyon, koga je kreirao Milton Caniff.

Izvori: HiES, "Calendrier du centenaire", "Istorija Jugoslovenskog stripa" Slavka Dragincica i Zdravka Zupana, i monografija "Maurovic" Veljka Krulcica, "Pegaz" Zike Bogdanovica.


Ako znate nekog ko bi bio raspolozen da svakog cetvrtka dobije email sa STRIP VESTIMA, posaljite mi njegovu email adresu ili mu predlozite da nam se on sam javi i tako upise na mailing listu.

Zlatko Milenkovic

e-mail: zmcomics@EUnet.yu
web: http://members.tripod.com/~ZM97
web: http://www.unovomsadu.com/strip/zmcomics
Zlatko Milenkovic, Petra Drapsina 16, 21000 Novi Sad

STRIP VESTI SU BESPLATNE