prosli broj - arhiva - sledeci broj


STRIP VESTI #47
23.12.1999.


S A D R Z A J

1. MAMA & TATA & KLINAC & PAS & PC (zmcomics)
2. NOVA KNJIZARA (Milos Gubas)
3. WATTERSON O UTICAJIMA (Brada)
4. VESTI IZ SVETA (Strip Vesti)
-Mailing lista
-Intervjui na internetu
-Online strip
5. LINKOVI (Darko Krgovic)
6. DATUMI (zmcomics)


Svi prilozi su vlasnistvo autora. U slucaju da zelite da ih na bilo koji nacin eksploatisete, molimo Vas da se obratite autorima priloga, koji su potpisani (uz potpis ce uvek ici i email adresa putem koje mozete kontaktirati autora), u slucaju da nisu potpisane mozete ih slobodno koristiti jer su to neautorizovane vesti ovog servisa, STRIP VESTI.


Sajt na kom cete uvek moci da procitate stare brojeve STRIP VESTI i
jos neke druge sadrzaje vezane za strip je na sledecoj adresi:
http://www.unovomsadu.com/strip/sv/index.htm


Da li neko cita strip vesti? Da, u naslovu teksta povodom novog broja stripoteke sam permutirao brojeve i drasticno podmladio reviju. Ispalo je da izlazi broj 393 a ne kao sto je ispravno 939. Samo jednu opomenu na gresku sam dobio. Hvala. Slobodno mi prijavite svaku gresku koju vidite tako da mogu u sledecem broju da izvrsim ispravke, ipak ovo trajno ostaje na internetu pa bi bilo dobro da barem naknadno u sledecem broju budu ispravljene greske, makar i otvorio rubriku sa korekcijama. Trudicu se da gresaka bude sto manje ali desi se.

Napokon je dosao na red i novi nastavak Wattersonovog teksta, koji je Brada jos odavno poslao, ali se nekako stalno odlagalo sa objavljivanjem jer su prethodni brojevi bili prepuni.

Mogu odmah i malo da kukam jer nemam rezerve teksta za novogodisnji broj tako da ce dobro doci svaki prilog. Licno cu se potruditi da sajt malo obogatim do nove godine tako da ce mi to biti glavni zadatak, a pisanje tekstova ostavljam "dobrovoljcima":)

Za kraj mi ostaje da u svoje licno ime i u ime Strip Vesti svim citaocima koji ovog vikenda slave bozic pozelim

* * * * * * * * * * * * * * * * * *
SRETNE BOZICNE PRAZNIKE
* * * * * * * * * * * * * * * * * *

S postovanjem,

Zlatko Milenkovic

POZIV NA SARADNJU i dalje ostaje aktuelan.


1. MAMA & TATA & KLINAC & PAS & PC

Ovih dana je izasao novi album Dusana Kastelica "Mama & tata & klinac & pas & PC". U albumu su sakupljeni njegovi stripovi, geg table, koji su od 1995. godine redovno objavljivani u slovenackom magazinu "PC & Mediji". Stripovi su duhoviti, originalni, odlicno nacrtani i kompjuterski kolorisani sa ukusom i merom u primamljivoj paleti boja. Dokazano je da racunar ne mora upropastiti strip, cak sta vise moze biti od velike pomoci u njegovom kreiranju. Naravno ako se zna.

Zanimljivo je da je neke scenarije napisao i Tomaz Lavric, zatim su tu pomagali i Dalibor Jovanovic, Miha Mazzini i Nikola Pecenko. Na jednoj tabli je i koriscena fotografija Branka Klancara. Album je oblikovala Alenka Leskovsek. Izdavaci su Infomediji d.o.o. (www.infomediji.si) i Zalozba Pasadena d.o.o. (www.pasadena.si), dok je album odstampala Tiskarna Hren.

Spomenuo sam sve koji su ucestvovali u izradi albuma jer kvalitet izdanja govori da je svako od njih odlicno uradio svoj posao, i da sazluzuju svi da budu spomenuti.

Ovo svakako nisu prvi radovi ovog autora pa da samo spomenem sta je jos do sada objavljivao: Kralj Matjaz (Mladina 1982), Partizani (Mladina 1988), Afera JBTZ (Mladina 1991, izasao kao samo-izdati album 1996.), Butalci (PIL 1992, izaslo u albumu 1995. izdavac EMMA).

Vise nego prijatno je videti da strip i na ovim nasim podnebljima moze biti kvalitetno tretiran. Malo je kod nas kvalitetnih izdanja bilo, albumi su retki, pa jos u boji,... a o tvrdim koricama i da se ne prica. Ovog puta je napokon strip kvalitetno prezentiran, odstampan u punom koloru intezivnih boja, na kvalitetnoj hartiji pa verovali ili ne cak i u tvrdom povezu. Odlican dizajn prilagodjen senzibilitetu stripa. Sve u svemu izdanje kojim bi se ponosili i najizvikaniji svetski izdavaci i pretpostavljam da bi rado u svom izlogu istakli ovaj album. Tako da je ovo preporuka inostranim urednicima da ga obavezno pogledaju. A svim ostalim citaocima Strip Vesti preporuka da obavezno nabavite primerak.

zmcomics


2. NOVA KNJIZARA

Udruzenim snagama izdavacke kuce BEOPOLIS, strip magazina STRIPER, kao i nekoliko pojedinaca (pojedinki) otvorena je nova knjizara! U centru grada, u holu Doma Omladine Beograd (na mestu bivse knjizare Tacka) mozete naci nove knjige, stripove, fanzine, plakate, CD-ove, slikovnice, kasete, casopise, antikvarnu robu...

Knjizara je namenjena uglavnom mladjoj publici, subkulturnog usmerenja, a od trenutne stripovske ponude izdvajamo kompletnu novu domacu produkciju (underground, fanzini, novi albumi, magazini...), slovenacke i hrvatske stripove, a ocekuju se i iznenadjenja iz daljeg inostranstva.

Knjizara radi svakog dana osim nedelje od 9:00 - 22:00 informacije na telefon: 011/ 322-99-22
e-mail: beopolis@yubc.net
striper@eunet.yu

Milos Gubas


3. WATTERSON O UTICAJIMA

UTICAJI

Tri komicna stripa su strahovito inspirativni za mene: Peanuts Charles Schulz-a, Pogo Walt Kelly-a, i Krazy Kat George Herriman-a. Ti stripovi poseduju veoma razlicite senzibilitete, ali su mi pomogli da otkrijem sta sve moze komican strip.

Peanuts knjige su bile medju prvim koje sam ikad citao, i od trenutka kada sam ih video, znao sam da zelim da budem strip autor. Odmah sam se srodio sa zapletom, stedljivim crtezom, iskranoscu decje nesigurnosti, i Snoopy-jevim bizarnim i odvojenim svetom. U to vreme nisam znao da cenim inovativnost svega toga - samo sam znao da ima onu vrstu humora i istine koja nedostaje u ostalim stripovima. Sad dok ponovo citam te stare knjige, zapanjen sam kolicinom melanholije u tom stripu iz sezdesetih. Sigurno da nijedan drugi strip nije prikazao svet tako nemilosrdno surovim i bezosecajnim. Charlie Brown-ovo samokaznjavanje u suocavanju sa stalnim neuspehom je smesno na gorak, beznadezno tuzan nacin. Mislim da je najvaznija stvar sto sam naucio iz Peanuts-a to da komicni strip moze imati emocionalnu ostrinu i da moze govoriti o vaznim stvarima u zivotu na nezan nacin pun zapazanja.

Pogo, na neki nacin, je suprotnost Peanuts-ima. Gdegod su Peanuts-i vizualno stedljiv strip o licnim nesigurnostima, Pogo je bio bujno crtan strip, pun bombasticne i fizicke gungule. Dijalog u stripu je bio mesavina dijalekta, igre reci, i besmislice, a baloni s tekstom su cesto bili ispunjeni gotickim slovima ili slovima kakva se koriste na cirkuskim posterima da bi sugerisali karakter nekog lika i glas. Crtezi su bili divno animirani a price cudnovato idu niz put, izgube se, i zaborave gde su se zaputili. Kelly-jeve zivotinje su izlagale satiri svakodnevnu politiku, u vrame kad se od stripova ocekivalo da izbegavaju svaku mogucu kontroverzu. Pored hausa i hvalisanja, taj strip je imao sustinsku veru u ljudsko dostojanstvo i optimizam za bombaste preokrete. Pogo je imao tempo i atmosferu koja verovatno nece nikad vise biti vidjena. On je predivna lekcija o tome koliko zivotan, bogat svet stripa moze biti.

Ali je Krazy Kat taj, koji me danas najvise ispunjava strahopostovanjem. Krazy Kat je vise poetican nego smesan, sa sarmom koji je nemoguce opisati. Sve u vezi ovog stripa je osobeno i neobicno - divni, skripavi crtezi, neustrasiv dizajn i boje Nedeljne table, sasavi, strogi pejzazi Arizone, i bizaran konglomerat Spanskog jezika, slenga, knjiskih aluzija, dijalekta, i pogresnog izgovora sto sacinjava dijalog. Kruzni zaplet, kakav jeste, moze da se tumaci (i nanovo tumaci) kao alegorija o dobru i zlu, ljubavi i mrznji, drustvu i individui... ili se prosto moze uzivati u njegovom ludom mehanizmu. Za mene, magija stripa nije tako mnogo u tome sta se kaze, vec kako se kaze. U svojoj jedinstvenoj, bezkompromisnoj viziji, svojoj istancanoj hirovitosti i svojoj cudnoj lepoti, Krazy Kat stoji sam.

Ostali strip autori i umetnici su me takodje inspirisali, ali ova tri stripa su uoblicili moju ideju sta komicni strip moze biti. Svi stripovi deluju na nekoliko nivoa, zabavljajuci dok se nose sa krupnim zivotnim pitanjima. I najvaznije, ovi stripovi odrazavaju jedinstveno licne poglede na svet. Oni raspravljaju kako stripovi mogu biti nosioci prelepog umetnickog rada i ozbiljnog, inteligentnog izraza. Oni su postavili primer koji sam pozeleo da sledim.

Izazov za svakog strip autora nije u tome da duplira dostignuca iz proslosti, vec da na njima i gradi. Komicni stripovi imaju kratku istoriju, ali je njihova tradicija vazna. Strip autori uce o pravljenju stripova citajuci stripove. Na nesrecu, istorija stripova nije lako dostupna. Popularni stripovi nisu redovno sakupljani u knjige sve do skora. Peanuts i Pogo kolekcije se cesto tesko mogu naci i veoma su skupe. Krazy Kat jos uvek nije adekvatno publikovana u formi knjige. Tek u zadnjih nekoliko godina da sam video poneki poduzi deo pravih klasika medija. Rani strip je neverovatan - neki su daleko inventivniji od danasnjih - ali oni ne mogu obrazovati buduce autore ako ne budu sakupljeni i ponovo stampani. Ponekad se zapitam kako bi strip izgledao da svaka generacija nije morala da izmislja tocak nanovo.

Prevod Brada


4. VESTI IZ SVETA

-Mailing lista
Ako ste zainteresovani za stripove iz perioda pre 1938 godine ("Platinum Age") mozete se prijaviti na novu mailing listu koja se bavi tim periodom. Listu je pokrenuo Bob Beerbohm, a da bi se prijavili na listu dovoljno je da posaljete email na sledecu adresu:
PlatinumAgeComics-subscribe@onelist.com.

-Intervjui na internetu
Na sajtu The Word Balloon mozete naci linkove ka ogromnom broju intervjua sa poznatim autorima kao sto su Moebius, Pratt, Giardino, Schulz, itd. Intervjui (linkovi) su poredjani po alfabetskom redu i ima u bazi "svega" 922 autora!!!
http://members.tripod.com/sparehed/wordballoon/

-Online strip
Na internetu se moze procitati "prvih" 39 tabli novog 14. albuma iz serijala Jerome K. Jerome Bloche (Dodier) pod nazivom "Un fauve en cage". To je predpremijerno na internetu i ocito govori da se uvodi nova praksa u izdavastvu da se albumi gotovo kompletno predstave na internetu, u dovoljno kvalitenom izdanju da se potencijalnom kupcu svidi a da ipak ne moze dovoljno kvalitetno da se odstampa zbog niske monitorske rezolucije. Nama koji tesko dolazimo do novih izdanja dobro dodje da vidimo kako to izgleda. I ovog puta je, kao i u slucaju Prattovog Morgana, izdavac "asuivre" taj koji je u sardnji sa sajtom EuroBD predstavio strip.
http://www.eurobd.com/jkjbloche/


5. LINKOVI

Ukoliko ste ljubitelj marvelovih cyber stripova ili pak crtaca tipa South Park, dr.Katz, Dilbert ili dobri stari Snoopy, a volite i da ih posedujete, onda svakako posetite http://www.shockwave.com i preuzmite malu ali veoma korisnu spravicu zvanu shockwave player (potpuno besplatno, naravno) pomocu koje cete moci da odgledate i snimite masu kratkih crtaca koji se nalaze na meniju shockwavea. Poseban specijalitet predstavljaju sjajne animirane cestitke koje nikoga ne ostavljaju ravnodusnim. Downloading shockwave playera traje razumno kratko ali kada pozelite da vidite neki strip ili crtac moze vam se desiti da izgubite strpljenje. pa ko voli...

Ako svratite na sajt http://www.gibbleguts.com , a pri tom volite stripove koji se bas i ne mogu podiciti zdravorazumskim humorom, dolazite u opasnost da postanete ovisnik o neverovatnoj kolicini blesavosti koju Dan Gibson uspeva da ubaci u svoje osinute stripove. Tu je naravno i mogucnost "pretplate" na gibbleguts vesti koje se salju jednom nedeljno (besplatno naravno, inace ih ne bih pominjao) i koje cesto mogu predstavljati izvor dobre zabave. Ako nista drugo bar ce te se nacitati svezih viceva.

Darko Krgovic


6. DATUMI

od 24. do 30. decembra

25. decembra 1911. Rodjen je, na sam dan bozica, Burne Hogart u Chicagu, Illinois. Jedan je od najznacajnijih autora realisticko-avanturistickog zanra Radio je na stripovima Tarzan, Drago.

27. decembra 1955. Umro je Ham Fisher u New Yorku. Radio je na stripu Joe Palooka.

28. decembra 1888. Rodjen je Martin Branner u New Yorku. Radio je na stripu Winnie Winkle.

28. decembra 1964. Umro je u Cliff Sterrett New Yorku. Radio je na stripu Poly and Her Pals.

Izvori: HiES, "Calendrier du centenaire", "Istorija Jugoslovenskog stripa" Slavka Dragincica i Zdravka Zupana, i monografija "Maurovic" Veljka Krulcica, "Pegaz" Zike Bogdanovica.


Ako znate nekog ko bi bio raspolozen da svakog cetvrtka dobije email sa STRIP VESTIMA, posaljite mi njegovu email adresu ili mu predlozite da nam se on sam javi i tako upise na mailing listu.

Zlatko Milenkovic

e-mail: zmcomics@EUnet.yu
web: http://members.tripod.com/~ZM97
web: http://www.unovomsadu.com/strip/zmcomics
Zlatko Milenkovic, Petra Drapsina 16, 21000 Novi Sad

STRIP VESTI SU BESPLATNE