prosli broj - arhiva - sledeci broj


STRIP VESTI #43
26.11.1999.


S A D R Z A J

1. SKOLA STRIPA PONOVO RADI (Strip Vesti)
2. VRSACKI DAN(I) STRIPA '99 (Nikola Vitkovic)
3. BOJAN KOVACEVIC, email intervju (Strip Vesti)
4. SRECKO JOVANOVIC O BOZIDARU VESELINOVICU (Srecko Jovanovic)
5. VESTI IZ SVETA (Strip Vesti)
-Novi album Bluberija
-TOP 10. Another Univers
6. LINKOVI
7. DATUMI (zmcomics)


Svi prilozi su vlasnistvo autora. U slucaju da zelite da ih na bilo koji nacin eksploatisete, molimo Vas da se obratite autorima priloga, koji su potpisani (uz potpis ce uvek ici i email adresa putem koje mozete kontaktirati autora), u slucaju da nisu potpisane mozete ih slobodno koristiti jer su to neautorizovane vesti ovog servisa, STRIP VESTI.


Sajt na kom cete uvek moci da procitate stare brojeve STRIP VESTI i
jos neke druge sadrzaje vezane za strip je na sledecoj adresi:
http://www.unovomsadu.com/strip/sv/index.htm


Kao sto se da videti nakon duzeg perioda ponovo krecu email intervjui. Ovog puta je to Bojan Kovacevic, a vec je stigao i intervju sa Tomazom Lavricem koji ce ici u sledecem broju. Vrsacki dan(i) stripa su bili i prosli a o tome je na svoj nacin izvestaj napisao Nikola Vitkovic. Tu se jos nalazi i tekst Srecka Jovanovica koji smo dobili zahvaljujuci Zdravku Zupanu. I to je to...

E da, broj kasni iz tehnickih razloga, zivela ptt i telefonske linije!!!

S postovanjem,

Zlatko Milenkovic

POZIV NA SARADNJU i dalje ostaje aktuelan.


1. SKOLA STRIPA PONOVO RADI

Skola stripa, koju vodi Vlada Vesovic, od nedavno je ponovo pocela da radi. Skola radi subotom i nedeljom od 13.00-17.00 casova. Nalazi se u krugu bolnica na Medicinskom fakultetu (preko puta ruske ambasade) u studentskoj biblioteci, Pasterova ulica bez broja.

Takodje radi i grupa za mladje ucenike (osnovna skola) u Domu Vojske na Trgu Republike. Ta grupa radi subotom od 10.00-12.30 casova.

Svi zainteresovani se mogu javiti direktno Vladi Vesovicu na telefon: (011)492-250.

Strip Vesti


2. VRSACKI DAN(I) STRIPA '99

Za one koji se tek ukljucuju:

Prvi vrsacki dani stripa zbili su se '96 i sastojali su se iz izlozbe radova nekih autora i ne mnogo cega vise. '97 je Vrsac ugostio pregrst autora i svi su sqpa radili na session stripu ZIVOT U BOLITVUDU koji je vrsacka ekipa i ekranizovala. '98 je sve to dignuto na profi nivo maltene, bilo je preko deset autora iz beograda i panceva, spavali smo i zdrali u hotelu, pivara nas je sponzorisala sa pivom, trajalo je bogme 3 ili 4 dana, i nacrtano je oko 35 tabli stripa UZAS U BOLITVUDU sto se u tom trenutq smatralo za neprejebivi podvig. ALI vrsacki dani stripa '99 su sto se tice produktivnosti definitivno naj jaci. Evo kako je to islo:

Prvo Wostok nam je reko da ce biti pozvati Mr. Stocca, Grubanov, Sasa Mihajlovic i N.Vitkovic (svoja malenkost) i da cemo svi sqpa spavati u nekoj privatnoj qci, i da ce sve to trajati jako kratko, samo jedno nocenje, ali zato ce strip koji cemo crtati imati oko 5-6 tabli, tako da nece biti puno posla. vece pred festu, Wostok javlja da nam je odobreno da spavamo u hotelu (!!!) i to jos da zovemo Relju Pajica, posto su uspeli da navataju Hemofarm za jos neq kintu. Ja se nalozio, kad ono, Relju ne mogu da dobijem, a Mr. Stocca ima mnogo posla pa ne moze na put. Sta cu qd cu, pozovem ja Rajsica i Dalibora (Novaka) i sa Sasom Mihajlovicem dodemo svi u Vrsac. Prvo smo dobili nogu u hotelu, pa smo otisli do Kraljevica Marka (mislim, ulice) i tamo se pojavi Wostok i uvali nam da radimo ne 5-6 tabli nego DVADESET DVE (22). Strip se zove KOSKA KOSKA KOSKICA i prectavlja zitije tj. uspon i pad qltnog vrsackog benda MULJ (milozvuci usuncanog ljeta). Sedeli smo celo poslepodne i crtali. Grubanov se iz misterioznih razloga nije pojavio, tako da je teret crtanja pao na nase plecke (komada 4, posto Wostok naravno ne crta). Svo vreme ocekivali smo da ce se pojavi onaj smrad Caki koji je trebo da nam obezbedi hotel, al njega nema. Na kraju se smorismo i odlucimo da ako nema hotela, ako nema koncerta Rasprljenog Jelena (obecani nastup pank benda Wostokovog caleta) ako nema Grubanova i ostalih koji su trebali da budu prisutni (Boca, Peki, Red, Mr Stocca, Relja) sta ima da se smaramo bre i da ostajemo da spavamo u ovoj qci da bi se sutra vracali i zapalismo na zadnji za BG u 20:00. Na stanici se NARAVNO ali NARAVNO pojavio cakani Caki koji nas je ispalio za hotel. Kad smo ga pitali sta je bilo sa smestajem, on krene nesto "pa ne, mislim, ja sam lepo reko, mislim, ne, ja, razumes" i tako mi odosmo natrag.

Pretpostavljam da sve ovo zvuci kao da se ja nesto zalim kako nam je bilo sranje, ali nije tako. Bilo je zabavno i veselo, ali posto smo zavrsili skoro ceo strip nismo imali dalje sta da radimo pa smo se vratili. Dakle, nije da se zalim, ali se hvalim: nas cetvorica (uz pomoc dime i grabowskog) izgurasmo za 4 sata skoro 20 tabli! Od toga sam ja nacrto tacno 5 (pet, kazem pet). Svi koji su videli kolko smo uradili pitali su KAKO ali odgovor je jednostavan: MOMCI znaju svoj poso.

Daklen, iako do sada mozda naj niskobudzetniji, vrsacki dani stripa '99 su zapravo naj produktivniji do sad. I svima nam je zao sto nismo imali priliq da spavamo u hotelu pa da vrsacki dani stripa budu zaista vrsacki dani a ne vrsacki DAN, a inace sam poneo punu torbu flomastera i floroscentnih kreona da zvrljamo momacki logo po hotelskom inventaru.

Nikola Vitkovic


3. BOJAN KOVACEVIC, email intervju

-Kada i kako je pocelo Vase interesovanje za Strip?
Vise se i ne secam. Verovatno je to bilo kada sam prvi put kupio strip magazin "Zenit" u izdanju D.Novina.

-Od svega sto ste do sada uradili (na polju stripa) sta smatrate najboljim, gde ste dali najvise od sebe, gde ste SEBE najvise inplementirali u Strip?
To je strip "Nikoletina Bursac" koji sam uradio l979.g. za konkurs D.Novina.

-Sta trenutno radite i kakvi su Vam planovi za buducnost?
Trenutno crtam i kolorisem strip "Rubine" za stranog izdavaca. Sledeci projekat: "Rubine".

-Kakav je Vas stav prema pojedinim Strip scenama (Amerika, Evropa, Japan, i ostali)?
Previse djubreta, premalo dobrih crtaca.

-Lista od deset najboljih stripova svih vremena (po Vasem izboru)?
Pre bih izdvojio deset najboljih godina strip stvaralaštva. Od 1937-1947.

-Kako vidite buducnost Stripa u odnosu na ostale medije TV, multimedije, internet, video...?
To je jedan medijski maraton u kome strip nece proci kroz cilj!

-Sta mislite o upotrebi racunara u izradi Stripa?
Kada budem mogao da crtam pomocu kompjutera strip verovatno nece vise ni postojati.

-Kako vidite buducnost Stripa na nasim podnebljima na lokalnom nivou, sta bi bilo potrebno da se urati da u Vasoj sredini, Strip zazivi i dobije zadovoljavajuci tretman i publiku (citaoce)?
Sve sto je potrebno da bi se nesto kupovalo je dobra reklama u smislu: it,s the real thing...

-Vasi omiljeni Strip Autori (mozda i hronoloski kroz periode sazrevanja Vas kao strip autora)?
Svi crtaci dobre stare klasike.

-Sta mislite o mainstream i undergraund stripu (razlike, slicnosti, granice...)?
Ne podnosim undergraund.

-Kakav je Vas stav prema trendu da se pojedini stripovi ekranizuju (posebno naglasak stavio bi na crtani film, Korto malteze, Tarzan (Disney!), Batman...)?
To je dobra reklama za strip, iako se poneki put razocaram kada gledam takve filmove.

-Koji zanr Vam je autorski najblizi (realisticki, karikaturalni, istorijski, SF, krimi,...), a koji Vam je citalacki najdrazi?
SF,SF.

-Sta mislite o akcijama tipa, stop aids, borba protiv droge... ? Da li takvi projekti mogu, osim svog humanog karaktera, da nekako uticu da strip kod nas malo krene sa mrtve tacke, promena stava okoline prema Stripu, angazovanje autora, dobijanje sredstava za stampanje takvih projekata,...?
Sve su to gluposti,jer moja zena dugo nije dobila platu!

-Da li imate kontakte sa drugim autorima sa prostora ex-yu, imate li neke informacije vezane za njih, gde su, sta rade,...?
Svi su otisli tamo gde se stripovi prodaju.

-Koliko na Vas utice kinematografija?
Mnogo.
Vasi omiljeni filmovi, reziseri?
"Solaris", "Zabranjena planeta", Tarantino, Kjubrik...

-Veza muzika-strip (nemali broj autora se bavio, ili se jos uvek bavi i muziciranjem)?
Nekad sam svirao gitaru, a sada pomalo klavir. Trenutno najvise sviram na kompjuteru.

-Sta sve utice na Vas i Vase radove, okruzenje, TV, stampa, internet, literatura, Strip i sl.?
Poceo sam da uticem na samog sebe, sto mi se zaista svidja.

- Na vasem sajtu se mogu videti table, u punom koloru, ARON-a. Da li ste pokusali taj strip da ponudite nekom vecem izdavacu, i kakve su sanse da se negde objavi?
Mnogi su ga videli, ali niko nece da zagrize.

- Kod nas se malo cuje o Vama i vasem radu, tako da nas sigurno mnogo interesuje sta trenutno radite i sta ste sve uradili u zadnjih par godina, osim kolorisanja Rubine,..?
To mi je najteze pitanje, i zato mislim da je najbolje da se pogleda moj site koji cu uskoro dopuniti sa vise informacija.

-Sta bi ste za kraj mogli da porucite mladim autorima?
Mozda ne bih trebao to da kazem, ali bih im preporucio da razmisljaju o tome sta ce jesti u buducnosti!

Hasta la vista, folks!

Bojan


4. SRECKO JOVANOVIC O BOZIDARU VESELINOVICU

BOZIDAR VESELINOVIC

Pojavio se u stampariji "Glas" na pocetku nase ekspanzije i interesovanja za strip. Mozda ga je neko preporucio, a mozda je i sam imao osecaj za to gde moze da iskaze svoje izuzetne sposobnosti. Brzo smo se sporazumeli iako su u pocetku njegovi uslovi bili pomalo neobicni i nisu se odnosili samo na materijalnu nadoknadu.

Ti uslovi vise su poticali iz njegove neobicnosti i razlicitosti, kojoj je trebalo da poklonimo vise paznje, ali to nismo ucinili mozda zbog nedostatka urednickog vremena ili zbog malog i kratkog iskustva u radu sa autorima. A Boza je po svemu bio drukciji, neobicniji. Nije trebalo ni trenutka da se ne raspozna njegov crtez - taj manir nije postojao, imaginacija je bila kao iz nekog drugog sveta - sve jasno, ali sve podsticajno - prosto je citaoca privlacilo da nadje razlog zasto su stvari, likovi, pejzazi, arhitektura postavljene bas tako. Zasto su ljudske figure izduzene u ambijentu u kojem svaka i najmanja crta ima svoje mesto? Citalac je morao biti i istrazivac; onakav kakvog trazi prava umetnost. Citalac njegovih stripova nije smeo biti lenj - receno jednostavno. Boza je pokusavao da ga aktivira i ukljuci u taj neobicni svet carobnih kadrova.

Voleo je da objasnjava i dokazuje pa je trebalo i dosta strpljenja sa njim. Ali, bio je u pravu - zeleo je da sve bude jasno, bez dilema pa da posle svako od urednika do citalaca aktivno dozivi i usvoji poruke iz stripa. Izgledalo je da strip za njega nije samo posao od koga cesto mora da se zivi, vec da je za umetnika vrlo nametljiv zahtev da se postigne perfekcija.

Obradovao bi se svakoj paznji i uzvratio istom merom, ali je cesto bio nestrpljiv i tada je dolazio do izrazaja njegov pravi temperament. Mislim da ga u takvim slucajevima mnogi nisu razumeli, ali on nikada nije trazio ono sto mu ne pripada - ni mesto u casopisu, ni novcanu nagradu, ni priznanje. Zeleo je samo da se njegovom stvaralackom trudu pokloni toliko paznje, koliko zasluzuje.

Njegov potencijal bio je vrlo velik, odnos prema poslu visoko profesionalan tako da je mogao imati iza sebe citavu skolu crtaca, malo neskromno formulisano, svoj pravac u toj, tada nepriznatoj umetnickoj oblasti. Medjutim, i on je kao i mnogi drugi talentovani crtaci bio zrtva vremena i okolnosti. Nije imao srece da kontinuirano i planski radi na stripu, uz podrsku i casopisa i drustva, vec se, kao i njegove kolege iz tog doba, povremeno, s neskrivenom ljubavlju vracao stripu. To je bio deo tragedije nerazvijenih drustava, koja su uz to bila opterecena ideoloskim predrasudama.

I pored svega, moze se slobodno zakljuciti da je Boza Veselinovic svojom izuzetnoscu obelezio nestabilno vreme u razvoju srpskog stripa i da je svojim likovima slicnim "Dabisi" pokazao koliko je umetnickih potencijala skrivao u sebi. Istrazivaci stripa ce izuciti njegov umetnicki opus, a izdavaci treba da pripreme neko retrospektivno izdanje jer se u njemu moze pokazati koliko je samosvojan, razlicit, ubedljiv i neobican bio ovaj autor.

Ostaje kao tuga saznanje da to nismo mogli da ostvarimo mi iz "Decjih novina" iako smo sa Bozom Veselinovicem sara|ivali vise od jedne decenije.

Srecko Jovanovic


5. VESTI IZ SVETA

-Novi album Bluberija
Sa mesec dana zakasnjenja stize i vest da je izasao novi, treci po redu, album iz serije "Mister Bluberi". Album nosi naziv GERONIMO L'APACHE, autori su vec svima poznati, Giraud i Charlier. Takodje je za preporuku sajt izdavaca Dargaud koji je potpuno promenio dizajn stranica.
sajtovi:
http://www.starwatcher.org/geronimo1.html
http://www.starwatcher.org/blueberry.html
http://www.dargaud.fr/

-TOP 10. ANOTHER UNIVERS
Nedeljna lista od 24.11.1999.godine. Ovu listu su uredili Mike O Connell i Bob Gough. http://www.AnotherUniverse.com/
1. Top 10 #5
2. Tomorrow Stories #4
3. Captain Marvel #1
4. Spawn The Undead #6
5. Heart of Empire #8
6. Galactus the Devourer #5
7. JLA #37
8. Peter Parker: Spider-Man #13
9. Batman Chronicles #19
10. Detective Comics #740


6. LINKOVI

-Asterix - neoficijelni sajt
http://www.madeinasterix.com

-Tintin - neoficijelni sajt, opisi svih albuma na engleskom
http://www.i-page.nl/kuifje


7. DATUMI

od 25. novembra do 2. decembra

28. novembra 1953. Umro je Milt Gross, na brodu S.S.Lurline, na ruti Hawaii - americki kontinent. Radio je na stripovima Banana Oil, Count Screwloose, Dave's Delicatessen, Nize Baby.

30. novembra 1963. Umro je Jimmy Hatlo u New Yorku. Radio je na Little Iodine, They'll Do It Every Time.

1. decembra 1981. Umro je George Swanson u New Yorku. Radio je na stripovima The Flop Family, Salesman Sam.

Izvori: HiES, "Calendrier du centenaire", "Istorija Jugoslovenskog stripa" Slavka Dragincica i Zdravka Zupana, i monografija "Maurovic" Veljka Krulcica, "Pegaz" Zike Bogdanovica.


Ako znate nekog ko bi bio raspolozen da svakog cetvrtka dobije email sa STRIP VESTIMA, posaljite mi njegovu email adresu ili mu predlozite da nam se on sam javi i tako upise na mailing listu.

Zlatko Milenkovic

e-mail: zmcomics@EUnet.yu
web: http://members.tripod.com/~ZM97
web: http://www.unovomsadu.com/strip/zmcomics
Zlatko Milenkovic, Petra Drapsina 16, 21000 Novi Sad

STRIP VESTI SU BESPLATNE