401



23.02.2007.
GODINA IX


prošli broj - arhiva - sledeći broj

SADRŽAJ

    1. IZLOŽBA I VIRTUALNE ŠETNJE - press: Irena Bekić
    2. TERATOGRAFI - press: Radovan Popović
    3. IZLOŽBA STRIPA U LAKTAŠIMA - piše: Predrag Ikonić
    4. TRIBINA O FRANCUSKOM STRIPU - piše: Vladimir Roganović
    5. ANTOLOGIJA NOVOSADSKOG STRIPA - piše: Svetozar Obradović
    6. ROMANTIČNI VESTERN - piše: Aleksandar Manić
    7. TRI FANTAZIOVA PODVIGA - piše: V. Fumeti
    8. NEORAMA NEWS - uređuje: Marko Ajdarić
    9. STRIP: VOLIM TV - autor: Darko Macan
    10. TjedniQ - Darko Macan
    11. STRIP: DO GLAVE - autor: Mladen Oljača
    12. INTERNET STRIPOVI - Strip vesti
    13. STRIP: MONTENEGRINI - autor: Simon Vučković
    14. POZIVI NA SARADNJU - priredili: Z.Matić, I.Armanini i M.Ajdarić
    15. LINKOVI - Strip vesti


Svi prilozi su vlasništvo autora. U slučaju da želite da ih na bilo koji način eksploatišete, molimo Vas da se obratite autorima priloga, koji su potpisani, u slučaju da nisu potpisane možete ih slobodno koristiti jer su to neautorizovane vesti ovog servisa, STRIP VESTI.
Sajt na kom ćete uvek moći da pročitate stare brojeve STRIP VESTI i još neke druge sadržaje vezane za strip je na sledećoj adresi:
www.zmcomics.co.yu i stripvesti.50webs.com.


UVODNIK


     Kratak uvodnik, žurim da ispoštujem da do vas stignu SVesti u petak. Nažalost ni ovog puta nisam uspeo da na vreme pustim neke vesti, kroz Tiker. Međutim, katastrofa nije velikih razmera, mada se ipak IZVINJAVAM zbog toga, jer je reč o izložbama koje traju i posle ovog datuma pa barem imate informaciju koja će vas uputiti da ih pogledate. Opet obećavam da ću se potruditi da takve vesti šaljem kao Tiker, svaki put kada to bude izvodljivo!

     Eto, opet se izvinjavam, ali i opet stižemo otprilike kada se očekuje i u pristojnom obimu. Na, preko 1040 adresa jer je ovih dana bilo dosta novih prijava, kao što i web stranica polako dostiže "staru slavu" po broju poseta!!!...:)

     Čitamo se, idućeg petka...;-)

     S poštovanjem,

     Zlatko Milenković

povratak na sadržaj

   1. IZLOŽBA I VIRTUALNE ŠETNJE
Press:
Irena Bekić


Krešimir Zimonić
PUTOPISI
IZLOŽBA I VIRTUALNE ŠETNJE


22.02. - 12.03.2007
otvorenje 22.02.2007. u 19 sati

Knjižnica S.S.Kranjčevića,
Zapoljska 1, Zagreb

     "Ako našim životima prevladava potraga za srećom, onda je malo djelatnosti u kojima se očituje dinamika te potrage kao u našim putovanjima." napisao je Alain de Botton u svom priručniku Umijeće putovanja. Možda je baš potraga za srećom, možda duh vremena (ako postoji), možda čisti slučaj, razlog porasti popularnosti putopisa. Police naših knjižara, u posljednje su vrijeme, ispunili vodiči i putopisi. Neumorni putnici kao Robert Pauletić, Davor Rostuhar, Dvina Meler ili Stipe Božić objavili su zapise sa svojih nevjerojatnih putovanja, a nagradu Izdavačke kuće vbz za najbolji neobjavljeni rukopis u 2006. dobio je Hrvoje Šalković za roman koji, slijedeći Kerouaca. u sebi sadrži putopisne naznake.

     Putopisi Krešimira Zimonića mogli bi se uklopiti u priču o potrazi za srećom (i/ili spokojem?). Svoja putovanja po Egiptu, Jordanu, Izraelu i Iranu, po Veneciji ili Slavoniji, Zimonić |e unio u strip serijal Kronike koji, gotovo čitavo desetljeće, predstavlja značajni dio njegova rada. Stalnim likovima, nestalnoj Zlatki, zagonetnom Keyu i galebu Yeku - likovima koji se ne uklapaju u prototip stripovskog junaka, a probijanje žanrovskih okvira obilježje je Zimonićeve umjetničke prakse - pridružio je ili ih potpuno zamijenio anonimnim licima s putovanja, kao i gradovima, Lokalitetima ili jednostavno mjestima na kojima je bio. Stapajući kadrove fotografija, reprodukcija, crteža i teksta u iznimno vizualno jedinstvo, bazirajući priču na atmosferi, povijesnoj crtici, vlastitom promišljanju ili usputnom i naoko beznačajnom dijalogu malobrojnih likova, Zimonić je stvorio hibridnu formu temeljenu na fotografiji.
     Značajan dio "Putopisa" čine velike panoramske fotografije i virtualne šetnje. Bilježeći kretanje snimatelja koji opisuje puni kut, one su bilješke vremena jednako kao i prostora, pozivaju na pokretanje i uvlače u sebe gledatelja. Virtualne šetnje sastavljene su od nekoliko tisuća fotografija kroz koje se gledatelj kreće poput igrača u arkadijskim igrama. Izbor rute, smjer kretanja, eventualna zadržavanja ili zaobilaženja nekih punktova, Zimonić je prepustio gledatelju pružajući mu uzbuđenje kakvo osjeća putnik pri otkrivanju vizura, zavirivanju u uličice i zakutke ili jednostavno pri lutanju novim prostorima, zamagljujući razliku između stvarnog i zamišljenog boravka na nekom mjestu.

     Još je nešto važno za Zimonićeve putopise. Čista srca. otvoren prema kulturi u koju dolazi, on je ne provlači kroz zapadnjačke filtre. Odatle lirski ton i osjećaj sklada, nježno razumijevanje Drugog. Odatle mogućnost da, čitajući ih, možemo, "....Možda na koji trenutak zajedno i istovremeno osjetiti da smo ljudi, sinovi i kćeri iste Zemlje, i... putnici, Putnici kroz vrijeme i priče. Toliko različiti, a opet, toliko slični. Ništa više i ništa manje od toga." (Davor Rostuhar, Na putu u skrivenu dolinu: umijeće prihvaćanja besmisla)

     Irena Bekić

     Krešimir Zimonić (1956), autor animiranih filmova, stripova, ilustracija i dr. Višestruko nagrađivan u zemlji i svijetu. Dugogodišnji suradnik Zagreb filma i Modre laste, odnedavna umjetnički direktor Svjetskoga festivala animiranog filma (Animafest). Posljednjih godina putovao zemljama Bliskoga istoka snimajući fotografije i putopisne dokumentarce. VR fotografijom (Virtual Realitv) bavi se zato što ne poznaje nikoga tko se njome bavi.

povratak na sadržaj

   2. TERATOGRAFI
Press:
Radovan Popović


Johanna Marcade
TERATOGRAFI
Izložba printova i ilustracija


Otvaranje:
Petak, 23. februar 2007, 20h

Galerija ELEKTRIKA,
Vojvode Radomira Putnika 7,
Pančevo

     Kombinujući u svom stvaralaštvu ljubav prema stripovima i praksu stečenu tokom školovanja za grafičkog dizajnera, Johanna Marcade je do sada objavljivala izvestan broj radova u underground magazinima i "do it yourself" izdanjima, aktivnim na francuskoj strip sceni u potezu od Angulema do Tuluza. Često je inspirisana legendama i mitologijom mesta koja posećuje, mada voli i da, kako sama kaže, izmišlja sopstvena čudovišta, koristeći često nadrealističkoj avangardi svojstvene kombinacije tehnika, različite vrste štampe, kolaž, crtež i kompjutersku grafiku. Osim ovih neobičnih čudovišta i kreatura, Johanna na sličan način dizajnira i fontove.

     Na otvaranju izložbe nastupiće tridesetšestočlani sastav "Horkestar", donedavno poznat kao "Horkeškart". Pre i posle ceremonije vaše uho zabavljaće Dj CH, legendarni "glas iz mraka" i voditelj emisije UrbaniTurbani, svojim izborom gitarske muzike na potezu od funka, soula, preko pshychobilly bluesa do japanskog noisea.

     Izložba "Teratografi" realizovana je kroz saradnju Centra za kulturu Pančeva, Opštine Pančevo i strip magazina SilentWall.

     Web: collectomaestro.free.fr/johanna

povratak na sadržaj

   3. IZLOŽBA STRIPA U LAKTAŠIMA
Piše:
Predrag Ikonić

     Izložba strip autora Republike Srpske u Laktašima

     Izložbena aktivnost petorice strip autora iz Republike Srpske (Aleksandar Gaćanović, Milorad Vicanović, Dejan Šijuk, Stanko Gojić, Predrag Ikonić) nastavlja svoj put započet na Palama u decembru 2006. godine. Dio radova sa "Prve uzlože stripa Srpske" bio je prezentovan u Sarajevu početkom februara zajedno sa strip tablama kolega stripaša iz Federacije BiH. Organizatori izložbe u Sarajevu Emir Pašanović i Filip Andronik redovno apdejtuju svoj sajt/blog www.stripopeka.com/ tako da tamo možete pročitati nešto više o ovom događaju, a ima i dosta fotografija sa otvaranja izložbe.

     U Domu Kulture u Laktašima (Republika Srpska) će 1. marta 2007. godine u 19 časova biti otvorena izložba pomenute petorke sa početka ovog teksta. Izložba će biti otvorena desetak dana. Nakon otvaranja posjetiocima će biti prezentovan i strip "Školan Ford" njihovih sugrađana Milorada Vicanovića i Nenada Suzića. Do sada su izašla dva broja ovog stripa koji je krenuo sa dvomjesečnim ritmom, a kako stvari stoje moglo bi ubrzo doći i do ubrzavanja na mjesečni.

     Svih ovih godina, malo uspavana strip scena Republike Srpske, kao da je čekala samo inicijalnu kapislu pa da eksplodira jer poslednjih mjeseci dešavaju se vrlo zanimljive stvari na ovim prostorima (izložbene aktivnosti, izlasci strip časopisa, mediji (a naročito dnevne novine među kojima prednjači "Glas Srpske") sve više prostora posvećuju stripu). Naše je da se nadamo da će sve ovo da potraje što duže!

povratak na sadržaj

   4. TRIBINA O FRANCUSKOM STRIPU
Piše:
Vladimir Roganović


     Izdavačka kuća Beli Put i Francuski kulturni centar
     KZN i tribina o francuskom stripu


     Izdavačka kuća Beli Put predstavila je, na konferenciji za novinare u Francuskom kulturnom centru, svoju biblioteku Integrali u kojoj je dosad objavljeno pet knjiga sa najboljim ostvarenjima francusko-belgijske škole stripa. Iz štampe je upravo izašao izvanredni strip Žorža Abolena i Olivijea Pona Tamo gde pogled ne dopire, koji će se u narednih 15 dana ekskluzivno, sa popustom od 25%, prodavati samo u knjižari IPS Akademija u Knez Mihajlovoj ulici. Pre ovog izdanja, u biblioteci Integrali, u kojoj se najbolja strip ostvarenja objavljuju integralno, odnosno u jednoj svesci mesto nađu sve epizode određenog serijala, objavljeni su serijali Šninkel, Jaguar, Bleksad i Sambrovi.

     Konferenciju je otvorila direktorka FKC Korina Komana. Ona je istakla da veoma ceni napore izdavačke kuće Beli Put u afirmaciji francuskog stripa i najavila nastavak podrške FKC strip izdavaštvu u Srbiji. Druženje sa predstavnicima medija započelo je kratkim predstavljanjem izdavačke kuće Beli Put, koja se za nepune dve godine afirmisala kao mesto elitnih biblioteka i pažljivo biranih naslova koji su naišli na odličan čitalački prijem. Dva osnovna pravca delovanja Belog Puta su objavljivanje najupečatljivijih dela dečije literature i stripa. O tome je, kao i o značaju knjiga koje je Beli Put objavio, govorio glavni i odgovorni urednik Milan Vuletić.

Francuski kulturni centar, 16. februar 2007.

     U drugom delu konferencije pres ataše Francuskog kulturnog centra Jasna Stojković istakla je da je dan posvećen francuskom stripu, koji će biti zaokružen tribinom, samo početak saradnje ove institucije i izdavačke kuće Beli Put.

     Dan posvećen francuskom stripu u FKC zaokružen je veoma posećenom tribinom na kojoj su, pored glavnog urednika Belog Puta Milana Vuletića i urednika Bobana Kneževića i Vuka Markovića, govorili i Slobodan Ivkov, jedan od naših najeminentnijih strip kritičara i istoričara stripa i "dobri duh srpskog stripa" strip autor i scenarista Vlada Vesović. Tribinu je najavio PR Belog Puta Vladimir Roganović.

     Milan Vuletić je u generalnim crtama predstavio uređivački plan Belog puta, kao i osnovnu ideju i važnost strip serijala biblioteke Integrali, u kojoj su po prvi put na srpskom jeziku objavljeni neki od umetnički najvrednijih svetskih stripova. Vuletić je istakao da je Beli Put uspeo da pokrene domaću strip scenu i najavio nove serijale u okviru Integrala, ali i ostalih biblioteka Belog Puta.

     Slobodan Ivkov je prisutne upoznao sa istorijom francuskog stripa, od njegovih početaka do danas, kada se u ovoj zemlji godišnje proda više od 40 miliona primeraka.

     Boban Knežević, urednik Belog Puta je govorio o savremenim tendencijama u francuskom stripu, a Vuk Marković o biblioteci Integrali., dok je o uzajamnim vezama i dodirnim tačkama srpskog i francuskog stripa izlagao Vlada Vesović.

     Tribina, koja će postati tradicionalna, zaključena je pitanjima posetilaca i prijatnim druženjem u prostorijama Francuskog kulturnog centra.


povratak na sadržaj

   5. ANTOLOGIJA NOVOSADSKOG STRIPA
Piše:
Svetozar Obradović


     ANTOLOGIJA NOVOSADSKOG STRIPA
     PROMOTIVNO – PRETPLATNIČKA CENA

     Knjiga "Antologija novosadskog stripa" izlazi u drugoj polovini Marta i promotivno–pretplatnička cena iznosi 1.000 dinara. U daljoj prodaji cena ove knjige će biti znatno viša.

     Knjiga će biti na A4 formatu obima 350 strana sa tvrdim plastificiranim koricama i osim kratkog istorijata novosadskog stripa predstaviće 45 autora sa svojim biografijama, fotografijama i stripovima. Knjiga je inače samostalno autorsko izdanje u saradnji sa IP "Prometej" iz Novog Sada.

     Pretplata se vrši na sledeći način:
     1. Na uplatnici se upiše navedena suma;
     2. Pod uplatilac upisati svoje ime, prezime i adresu;
     3. Pod svrha uplate upisati "Antologija novosadskog stripa"
     4. Pod primalac upisati Svetozar Obradović – Prometej;
     5. Sumu uplatiti na Žiro-račun 3450006141050921-03

     Uplatnicu ili kopiju poslati na adresu Svetozar Obradović-Prometej, Banatska 8, 21000 Novi Sad, ili je pokazati na e-mail zora.obradovic@panban.co.yu

     Poslati e-mail ili telefon radi kontakta kako bi se izbeglo postanski troskovi.

     Ova pretplatna cena važi do 15. Marta 2007. godine.

     Ostala obaveštenja se mogu dobiti na telefon 021/ 6322-497

povratak na sadržaj

   6. ROMANTIČNI VESTERN
Piše:
Aleksandar Manić

          Pobegavši iz Sijetla, Kristina i Džastin došli su na sever Kanade i krenuli u potragu za zlatom. Medjutim, sustižu ih kriminalci, bivši Džastinovi prijatelji i uvode ih u neprilike. Uz pomoć Frejna i indijanskog vodiča Hakine, oni se upućuju ka jezeru Benet. Izlazeći iz radnje sa namirnicama, Kristina i Džastin bivaju napadnuti, a spasava ih detektiv koga je Kristinin otac angažovao da mu pronadje kći. "Razbijena glava" (Dipi), drugi nastavak serijala "Devojka iz Jukona" francuskog scenariste Filipa Tiroa i srpskog crtača Siniše Radovića nastavlja avanture tragača za zlatom u ledenim bespućima Kanade.

     Tiroov romantični vestern poseduje efikasnost dramaturgije u jednostvanijem delu, u spoljašnjoj verovatnoći, zasnovanoj na istorijskoj i materijalnoj verovatnosti. Njegova pozadina dogadjanja i običaji odgovaraju onome što znamo o vremenu obradjenom u serijalu. Medjutim, unutrašnja verovatnoća, ona koja se odnosi na akciju, kao i psihološka razrada likova, ostaju zarobljeni u nizu stereotipa. U glavnu dogadjajnu liniju punu lako predvidljivih preokreta, scenarista uvodi mnoštvo marginalnih likova. Njihovi karakteri nisu razradjeni, a prisustvo nije uvek opravdano, medjutim, oni doprinose da pripovest bude šarolikija.

     Kvalitet grafizma Siniše Radovića opao je u drugom nastavku. Čuvajući realistički pristup, on se opredelio za manje razradjen crtež, uradjen sa manje senčenja i manje brige o detaljima. Dekori i pejzaži su uradjeni solidno, medjutim, likovi nemaju izražajnosti u mimikama i u pokretima. Ne ulazeći u psihološko produbljivanje likova crtačkim sredstvima, i zaboravljajući da je ovaj parajezik od prvorazrednog značaja, on se zadovoljio sistemom ikoničnih znakova. Istovremeno, Radovićevo stilizovanje crteža nalik izrazu pedesetih godina prošlog veka, imalo je smisla u prvom, grafički razradjenijem, albumu. U pojednostavljenom crtežu "Razbijene glave", ovakav pristup gubi značaj i scenama daje nepotrebnu i neprirodnu statičnost.
     Strip "Devojka iz Jukona" bio je predvidjen u pet nastavaka, ali je naglo skraćen na tri albuma. Ova tendencija ka smanjivanju obima upotrebljava se sve češće kada se proceni da serijal neće imati željeni komercijalni domet. U današnjoj francusko-belgijskoj hiperprodukciji stripa, kada se na tržištu pojavljuje 350 novih naslova mesečno, izdavači se trude da smanje gubitke. Serijali se lako zaustavljaju zbog slabe prodaje, ili, sve češće, njihov obim se bitno redukuje. Po mišljenju velikog broja francuskih strip profesionalaca, takve mere su nedovoljne, jer bi čitava produkcija trebala da se umanji bar za polovinu. Medjutim, izdavači veruju u rastegljivost čitaočevog novčanika i u fascinantnu moć komunikacije strip medija.

povratak na sadržaj

   7. TRI FANTAZIOVA PODVIGA
Piše:
V. Fumeti

     Andre Franken: Spiru i Fantazio, ep. Nasljednici, Libelus, Zagreb, 2006.


     Na jarko žutoj korici albuma Nasljednici, četvrtog u nizu koji izdaje ili će tek izdati Libelus, vide se tri "objekta". Spiru koji vozi sedeću leteću mašinu s elisom na vrhu, slavni Marsupilami, kao i dva trkaća automobila, dizajnirana u pedesetim godinama prošlog veka. Te tri žive Frankenove ilustracije, ustvari, vešto prikazuju tri zadatka, koji su po klasičnom obrascu pozajmljenom iz bajki Spiru i njegov drugar Fantazio morali da savladaju, kako bi Fantazio dobio jedno nasledstvo. Interesantno je da je u borbi za nasledstvo, takmaca imao u rođenom bratu Zantafiju, svom moralnom negativu.

     Priča protiče u standardnom avanturističko-komičkom tonu, otpočetka neodoljivo crtana, ali u naraciji, što je za strip dobro, iz čina u čin sve uzbudljivija i duhovitija, tako da kraj stripa čitalac dočekuje u nekoj vrsti totalne oduševljenosti. Da pojednostavim: Fantazio pobeđuje u građenju leteće mašine, uspeva da osujeti bratovu zaveru na auto-trkama, da bi u finalu sa Spiruom po prvi put susreo "legendarnu" latinoameričku zverčicu Marsupilamija, koji će od te priče i 1951. biti zaštitni znak serijala i potisnuti pomalo nemuštu vevericu s imenom Spip u senku.

     Spiru i Fantazio su kreacija Belgijanca Rob-Vela, koji je prve sličice stripa o idealnom momku u crvenom liftboj-odelu radio još pre Drugog svetskog rata. Naslediće ga čuveni Žiže, koji je koncem rata u strip uveo kontrastni lik Fantazija, prepustivši potom strip njegovom najčuvenijem crtaču Frankenu. Iz Spirua će izaći i Gaston, koji se kao epizodista nametnuo Frankenu, pa je ostavivši tandem "usvojio" Gastona. Ostalo je strip istorija... I docnije su Spiru i Fantazio zabavljali decu i roditelje, u kreaciji više autora, i danas to čine, pokazujući koliko je zdrava ideja bila njihovo "povezivanje" i kombinacija avanture i komike.

     Kod nas se Spiru prvi put pojavio u legendarnoj Panorami koncem 60-ih, da bi posle izlazio u Stripoteci, Eksu, Biser stripu..., mada, istini za volju nikad nije bio popularan kao Asteriks, Taličnjak, Gaston ili Iznogud!

     Ako sam istakao vrednosti scenarija, dodaću da je baš tokom ove epizode Franken uveliko standardizovao svoj grafizam, crtajući, kao mlad čovek, za nijasnu artificijelnije i naoko simpatičnije likove nego što će činiti u anarhoidnom Gastonu (koga, uzgred, još više volimo!).

     Ukratko: Libelusovo kolorno izdanje je izvanredan album, urađen po najvišim parametrima, a njegovu vrednost uvećava i pogovor na zadnjoj korici, u kojem se nalaze korisni podaci iz istorije jednog od dugovečnijih evropskih serijala.


Objavljeno u Bestseleru broj 26. danas, to jest 23.02.2007.godine

povratak na sadržaj

   8. NEORAMA NEWS
Uređuje:
Marko Ajdarić

Darko Macan i Edvin Biuković, u Španiji - U martu mesecu, Recerca izdaje u Španiji drugi broj svoje verzije antologije 'Negative Burn', gde su Darko Macan i Edvin Biuković objavljeni zajedno sa Paul Pope, Alan Moore, Dave Gibbons, P. Craig Russell i Erik Larsen. Lokalna verzija ima i jedan naslov koji se zove Negative Spain, u kome će biti prisutan odlični Enrique J. Corominas.
neoramaquadrinhos.blogspot.com/2007/02/darko-macan-alan-moore-edvin-biukovi.html

Goran Parlov u Marvel-u - Preview od Punisher Presents: Barracuda Max 4 (februar)
www.marvel.com/catalog/?id=6617
Naslovnica - www.thepunisher.com/past_news/february_2007/main.h6.jpg

Zograf u Italiji - do 1og marta, radovi Aleksanadra Zografa (pa i Maurizio Rosenzweig-a, i Frank Stack-a) učestvuju na jednoj izložbi nezavisnog magazina The Artist.
www.exibart.com/profilo/eventiV2.asp/idelemento/38033

Igor Kordej u Francuskoj - Ovog meseca, Delcourt izdaje Empire 2, pa u oficijalnom preview možete videti 5 strana stripa - www.editions-delcourt.fr/album.php?id=1623
U Holandiji - Sedmi album serijala Histoire Secrete / Tajna Istorija preko izdavačke kuće Silvester, koji se tamo zove De Verborgen Geschiedenis (izdato ovog meseca)
www.silvesterstrips.nl/new/uitgave.php?uid=168

Leo Pilipović u Španiji i Holandiji - Ovog meseca izlazi 4ti album L'Histoire Secrète u Španiji i u Holandiji. To je prvi album kojeg crta Pilipović (posle Gorana Sudžuke i Igora Kordeja) i mogu vam reći, komotno, da je strahovito dobro nacrtano.

Munja sada izdaje i stripove na net-u!!!
munja.rastko.net/strip/index.html

Enki Bilal u Holandiji - Četvrti album tetralogije 'du Monstre' (koja se u Holandiji zove De Slaap van het Monster) izlazi preko Casterman NL u aprilu
Sinopsa: www.stripinfo.be/strip.php?strip=15474
Naslovnica: www.stripspeciaalzaak.be/beelden/TeVerschijnen/Casterman/Vier.jpg
Cela Tétralogie du Monstre će takođe izaći u jednom specijalnom lux integralu, od 272 strana za 350 eura u martu bd.casterman.com/isbn/978-2-203-00445-0

Adi Granov u Marvelu - Dve naslovnice ovog meseca
Nova 2 - www.comicartcommunity.com/gallery/details.php?image_id=23081
Iron Man 15 - www.marvel.com/comics/onsale/lib/view2.htm?filename...

Stanislas crta životopis Hergé-a
www.evene.fr/livres/livre/...

Turido Paus usao je u Comiclopediu
www.lambiek.net/artists/p/paus_turido.htm

Još Marka Ajdarića u Forbidden Planet-u - I govori se o Tomislavu Dušaniću...
forbiddenplanet.co.uk/blog/?p=2923

Pogo se vraća - Kompletan Pogo će biti izdat izda preko Fantagraphics-a. Jeff Smith (od Bone) će da potpiše ovaj uređivački pokušaj da nove generacije upoznaju seriju klasičnog stripa kog je radio Walt Kelly.
www.cartoonbrew.com/books/the-complete-pogo

Fotogalerija - Frank Margerin kreira.... igračke!
www.objectible.net/objectible/Divers/ProjetL/body.html



Izložba Brazila u Banja Luci, u slikama
www.nosorog.rs.sr/watch/see14.htm

povratak na sadržaj

   9. STRIP: VOLIM TV
Autor:
Darko Macan
   10. TjedniQ
Piše:
Darko Macan

     Luq i voda


     Eh, da. Naqon prošlog tjedna qad me držao radni polet, doneqle je normalno da je došao tjedan u qojem se nema ništa "to write home about". Nije da se nije ništa radilo, znam da sam cijeli tjedan negdje zujao radi dostava ili dežurao radi prozora koji su omogućili da se u studiju manje smrzavam, ali baš i nemam što za poqazati. Uz to, qad sam sinoć qonačno odlučno sjeo raditi, crqo je qomp. Nemo'š protiv sudbine. Valjda idući tjedan bude bolji.

     »liQ i djelo« Daqlem, ovaj tjedan mogu ugrubo podijeliti u nešto malo crtanja (4 sqoro pa gotove stranice brošure o Prelogu), nešto malo izdavanja (tri knjige Tatjane Jambrišak u biblioteci "Mentor", preview usqoro) i nešto puno vremenogutajućih sitnih poslova - recimo pisanja recenzija priča pristiglih na bestselerov natječaj (natječaj vam je ovdje , a recenzije ovdje ). Taqo da ne bih imao sqoro ništa za izvijestiti na stripovsqoj fronti da me pred koju minutu (baš dobro da je qomp jučer crqo pa da ovo nisam pisao u petaq) Damir Žitqo nije obavijestio kaqo se, uslijed masivne grižnje savjesti, odlučio uortačiti s Damirom Ercegovićem i do rujna završiti preostale dvije epizode "Honesty Chase" potrebne kako bismo na CRŠ-u ugledali albumčić. Hvala Damiru i Damiru, ta me vijest čini zaista sretnim!

     ("Tko je rek'o 'Obećanje, ludom radovanje?' Tko, da ga vidim?!)

     Frano petruša, paq, već uveliqe radi na trećoj epizodi "Barbarina Blaža". Ako bude sreće, možda i taj albumčić (s uqupno 6 epizoda) ugledamo za CRŠ. Evo vam preview.:)

     (Sliku videti na qstrip blogu)

     Sad, qad baš i nemam bognašto pisati o obavljenom, mogu bar pisati planiranom (još poznatom qao i "dobre namjere što u paqao vode"). I "Honesty Chase" i "Barbarin Blaž" su dio neqakve mutne ideje o poqretanju domaćih qomercijalnih serijala qoja me uhvatila prije qoju godinu (treća u tom nizu - jer "Mister Mačak" je puno starija priča - je Martina Mjesec koja, na opće čuđenje, ovoga tjedna IMA novi nastavaq!). Qao, radit ćemo pa će ljudi to čitati, "if you build it they will come" i taqo to. Poqazalo se da tome na putu stoji neqoliko prepreqa, a prva je razlika između komercijalnih i qomercijalnih projekata. Komercijalni, dakaqo, plaćaju svoje autore doq qomercijalni računaju na dobru volju svih uključenih koja postoji, ali je uvijek podložna modifiqaciji kad se pojave oni pravi komercijalni projekti. Pa smo tako, dvije-tri godine poslije, još uvijeq na otprilike trećini prvih (jedinih?) knjiga svaqog od navedenih projeqata. Pri čemu nemam qoga qriviti - svim uključenim crtačima mogu biti samo neizmjerno zahvalan - osim sebe glupoga qoji sam insistirao na neqim retro-formatima ("alanford" format ili novinska pasica) koje nećemo moći prodati nigdje neqo u Hrvatsqoj te nam preostaje postati samo domaći qult ...:)

     (U tom su smislu "Kljunovi" daleko prilagodljiviji, a "Mister Mačak" i "Port Silver" pametno apriori određeni neqim postojećim formatom.)

     Ali, što mogu qad mene tlači ta ideja domaćih izdanja i domaće produqcije. I nije tu samo želja da svi čitaju i da svi vole MOJE stripove, već i nekaqav osjećaj qalimerovske nepravde u promatranju činjenice da se domaći autori hvale teq qada odu raditi vani i da se s albumom svaqe dvije-tri-četiri-pet godina niqad nećemo moći nadmetati s vanjskom produqcijom godišnjih albuma, mjesečnih sveski ili dnevnih stripova.

     Nu, kaqo sam shvatio na svojoj qoži, industrija stripa gradi se qao i svaqa industrija: ne na talentu, ne na qvaliteti, već na novcu. Što je dovelo do ovog buma strip-izdavaštva u nas? Priljev kapitala s tri-četiri strane. Sva dobra volja, sve znanje i trud prije toga nisu vrijedili sqoro pa ništa. Q je, dakaqo, odličan časopis, ali izlazi u najboljem slučaju qvartalno što je za stvaranje naviqa - ništa. Napravio sam neqidan qoncepciju jeftinog (i tananog) mjesečniqa, ali i to je goli q: časopis qoji se želi usidriti u pamćenje i naviqe svojih qupaca danas mora izlaziti najmanje TJEDNO. Inače hlapi, biva prebrisan agilnijima. A za tjednu novinu treba točno omanji godzilijun kapitala. I jebi ga.

     Jeftin strip u veliqim naqladama, bojim se, stvar je prošlosti. Stoga sam trenutačno oqrenut stvaranju (i potpomaganju) albumsqih projekata. 100% domaćih, 100% dobrih, 100% konqurentnih. Garancije za uspjeh nema, ali da sam garanciju htio, igrao bih sportsku prognozu.

     »linQovlje« Osim gore spomenutih blogova mojih, na Blogoreju je postavljen stećaq kojeg sam si napisao, doq nečeg sitnog ima i na MCN-u. Hop, hop!

     Ivica Marušić (qojeg ne treba brkati s Ivanom Marušićem, autorom "Entropole") poslao nam je zato linq na razgovor s Johnom Romitom. Intervju je malo stariji, ali zato ima super citata poput onoga "da će se dobrog crtača čekati, ali da će za BRZOG crtača uvijek biti posla". A spominje i Noela Sicklesa (doda mcn, specijalno zbog Tončija) ... A evo i arhive Petera Lairda, jednog od tvoraca Ninja Kornjača.

     Nisam stavio linq kojeg ste mislili da sam trebao? Nu, daqle.

     »leQtira« Čitao sam razne stvari ovoga tjedna (e, aqo se ne radi bogznašto, barem se čita), između ostalog i grozno naporno "Zrcalo duše" u Dylanu Dogu, gdje mi nije jasno zašto Barbatova piše Dylana kad očito želi pisati bilo što drugo samo ne Dylana. Nema veze ... Ono što je bilo dobro (iaqo, priznajem, čitao sam u sqeniranom obliqu), bilo je ovo:

     (Sliku videti na qstrip blogu)

     Nije bilo jaaako dobro, jer Morrison ovdje izlaže svoje uobičajene šlampavosti (nedosljednost u doziranju drame i humora, odličan početak i sjajne ideje nakon kojih slijedi zamor i brzanje, svijet kojeg se još nitko nije sjetio sveden na - opet! - treš-superherojske klišeje), ali duh stripa je okej i crtan je sjajno (Philip Bond) pa ga slobodno ovjerite. Ako vam se ne svidi, otkupit ću ga u pola cijene. :)

     »marQeting« Qupite Q , qupite "Entropolu"! A ima i novih, jeftinih auqcija (mange, Wally Wood). Fala unaprijed!

     Do petqa!

(mcn)


povratak na sadržaj

   11. STRIP: DO GLAVE
Autor:
Mladen Oljača
   12. INTERNET STRIPOVI

Strip vesti


     Ovo rubrika je redovna, pozicionirana na ovom mestu u SVestima jer na sajtu već stoje u samom vrhu na udarnom mestu, linkovi ka svim domaćim internet stripovima koji redovno izlaze. Ostali stripovi, koji ne zadovoljavaju ove kriterijume - dakle nisu na nekom od domaćih jezika ili ne izlaze redovno - će ipak imati svoje mesto u ovoj rubrici.
     Dakle zasucite rukave i poradite na dopunjavanju ove rubrike tako što ćete pokretati nove internet stripove. Svaki novi strip na spisku će, onog petka kada bude dodat, imati oznaku NOVO!
     Redosled je po abecednom redu:

STRIPOVI KOJI REDOVNO IZLAZE:

A STAR IS UNBORN (UnBornStar)
unbornstar.blog.hr/

BLIC STRIP (Marko Somborac)
www.blic.co.yu/blic/strip

BUZZ & FZ (Gudvin)
www.screaming-planet.com/comics.php?area_id=

ČAROBNJACI (Niko Barun)
www.tportal.hr/stripovi/carobnjaci

IZ REVOLTA (Vladimir Tadić - Predrag Ikonić) NOVO!
izrevolta.blogspot.com/

KUĆA STRAHA (Jurica)
www.kajgod.co.nr/

MALI MEUR (Vladislav Gajski)
www.plastelin.com/index.php?option=com_content&...

MARTINA MJESEC (Macan - Sudžuka)
www.stripovi.com/martinamjesec.asp

MISTER MAČAK (Macan - Bob)
www.stripovi.com/mistermacak.asp

NETOVCI (Niko Barun)
www.t.ht.hr/netuskoli/5-5.html

OVERKLOKING (Dubravko Mataković)
www.net.hr/webcafe/matakovic/

SERGEJ (Darko Macan)
www.zmcomics.co.yu/sergej

SIVI GRAD (Rico)
www.stripovi.com/sivigrad.asp

SOB SA SOBOM (Sonjecka)
www.stripovi.com/SobSaSobom.asp

STRIP "DAN"-a (Simon Vučković - Mirko Zulić)
www.dan.cg.yu/stripovi.php

SvRBI iU SVEMIRU (Milivoj Kostić)
vigled.sky.prohosting.com/

ŠTEFICA Jambriščak, prijateljica noći koja je previše znala" (Nik Titanik)
www.niktitanik.com

STRIP ČASOPISI ZA DOWNLOAD

ZONA 9 (Udruženje strip autora Crne Gore)
www.zona9-stripmagazin.users.cg.yu

STRIPOVI KOJI SE REDOVNO DISTRIBUIRAJU E-MAIL-om

SAMONIKLI KOROV STRIP (Franja Straka)
prijaviti se na email adresu: fstraka@eunet.yu

STRIPOVI SA ZAOKRUŽENOM PRIČOM

Bilo jednom u Makarskoj (Dalibor Brdar)
www.stripovi.com/makarska.asp

Zagor & Chico u Paklu Droge (Saša - Venes)
www.najbolje.com/zagor/

Stripovi Maje Veselinović (Maja Veselinović)
www.majaveselinovic.com/comics.php

Stripovi Dunje Janković (Dunja Janković)
deenes.ffzg.hr/~tdujmovi/strip.htm

STRIPOVI DOMAĆIH AUTORA NA STRANOM JEZIKU

ACTION TRIP COMICS (Jojić - Grabović - Solanović)
www.actiontrip.com/index/comics.phtml

GHOSTS OF THE PAST (Vladimir Kuzmanov)
www.celestialheavens.com/viewpage.php?id=491

JOHN'S PARADISE (Alić/Gelemanović)
www.johnsparadise.com

Mc DUFFIES (Srđan Aćimović)
mcduffies.keenspace.com

LITTLE WHITE KNIGHT (Srđan Aćimović)
www.graphicsmash.com/series.php?name=littlewhiteknight&view=current

LEGOSTAR GALACTICA (D. M. Jeftinija)
legostargalactica.keenspace.com/

STRIPOVI KOJI VIŠE NE OBNAVLJAJU SVOJE STRANICE

JOHN'S PARADISE (Saša - Venes)
www.crazytwo.com/novi/

NEDELJNI STRIP (Oljača, Aćimović, Ikonić, Jovanović, Vučković)
members.lycos.co.uk/zmcomics/strip/strip.htm

VILINTULJKOVA DRUŽINA (zmcomics)
www.zmcomics.co.yu/vilintuljak

povratak na sadržaj

   13. STRIP: MONTENEGRINI
Autor:
Simon Vučković
   14. POZIVI NA SARADNJU
Priredili:
Z.Matić, I.Armanini i M.Ajdarić


From: mazospn@gmail.com
Subject: www.artija.net


     Postovani prijatelji,
     ovo je otvoren poziv na saradnju! Naime, u pripremi je martovski broj KIKS-a 3, pa bih rado predstavio vase STRIP VESTI, zamolio bih vas da posaljete jedan vas tekst koji bi objavili, po mogucstvu i na ENGLESKOM kako bi se upoznao sto siri auditorijum... KIKS je za samo dva broja stekao izmedju 400 i 500 poklonika iz citavog sveta, sto cete videti u narednim brojevima...
     Naravno, nameravam da u narednim brojevima promovisem u vecoj meri i strip, pa je ovo otvoren poziv i za vase saradnike...
     Srdacno vas pozdravljam, Zoran Matic Mazos & KIKS

     Dear friends,
     This is "The KIKS", an electronic newsletter for all cartoon lovers. We believe that you are the same one because of taking of this unity newsletter on our site. The title of it is very simple, „The KIKS" (on Serbian it means: Caricature and Short Cartoon). „The KIKS" contains caricatures and short cartoons of world famous authors with high rang in many views. It's needless talk on that, because in any of the interpretation their value'll is lost. „The KIKS" should be carefully listed on your PC and you'll get the spirit relation with authors and their short masterpiece. This is the poent of sharm at the first, real and unity „The KIKS".
     We are thanking to authors – the cooperators on their excellent works and are inviting the new ones to join us in creating of unity newspaper in the intercontinental ratio of the global village and we can be able to establish ritham of month going out of The KIKS.

     Send your works to: mazospn@gmail.com i zikison@gmail.com
     Sincerely, Satirical Manufactory „ŽIKIŠON" (SRŽ) & www.artija.net




http://www.jedinstvo.hr/pmwiki/pmwiki.php?n=Komikaze.Biennalealexandria

     NATJEČAJ ZA SUDJELOVANJE HRVATSKIH PREDSTAVNIKA NA
     13. BIENNALU MLADIH UMJETNIKA EUROPE I MEDITERANA, ALEKSANDRIJA 2007.

     Trajanje natječaja: 15.01.-31.03.2007.

     Od 25. listopada do 4. studenog 2007. godine, egipatski grad Aleksandrija će biti domaćin 13. Biennala mladih umjetnika Europe i Mediterana. Prvi put će Biennale biti održan izvan Europe, na jugu Mediterana, na tlu Afričkog kontinenta . Ovu međunarodnu manifestaciju organizira Međunarodna Asocijacija BJCEM, Gradska uprava Aleksandrije, Bibilioteka Alexandrina (s Istraživačkim centrom Alex Med) i Atelier d'Alexandria, pod pokroviteljstvom Fondacije Anna Lindh za Interkulturalni dijalog i podrškom Compagnije di San Paolo.

     Tema 13. izdanja Biennala: KAIROS
    
Kairos (grč.) označava pravo vrijeme; dobru priliku; trenutak u vremenu u kome je moguće ostvariti promjenu. Aleksandrija je svoj kairos doživjela u prošlosti ali ga danas iznova proživljava. Nastala je u iznimnom vremenu u dalekoj prošlosti, svjedočeći rađanju civilizacije, uz uzbudljiva politička zbivanja, znanstvena otkrića i začetke kulture. Aleksandrija je postala svjetionikom cijelog Mediterana, a veliki napredak postignut je dok je trajalo vrijeme kairosa.
    
U svijetu smo svakodnevno svjedoci stradanjima i patnji, te postoji snažna volja za izgradnju tog trenutka za kairos u kojem je moguće izazvati i ostvariti promjenu diljem mediteranske regije, a naročito na njenom jugu i Bliskom Istoku.
     Vrijeme kairosa nastupa i za umjetnike. Pored ljepote koja je upućena našim najdubljim osjećajima, umjetnost ima učinke i na drugim razinama. Umjetnost može biti intenzivna i provokativna, podići razinu naše svijesti, kao i ugoditi našim osjećajima. Naročito mladi umjetnici imaju svjež pristup te mogu potaknuti publiku na suočavanje s novim standardima, novim načinima. Mladi umjetnici sposobni su nadići ograničenja nametnuta tradicijom i inercijom te uočiti nove mogućnosti. Mogu prikazati i interpretirati, postavljati pitanja, predložiti promjene, doprinjeti razumijevanju, izraziti neslaganje, potaknuti nadu. Umjetnost tako može imati i funkciju poticaja razvoju misli u kritičnim vremenima, vremenima kairosa.
     
Na Biennalu sudjeluju umjetnici u dobi između 18 do 30 godina, s kulturno-umjetničkim produkcijama iz različitih područja: likovnih umjetnosti, arhitekture, stripa, filma i videa, industrijskog i grafičkog dizajna, fotografije, književnosti, gastronomije, glazbe, kazališta, plesa, urbanih akcija.
     Svaka zemlja učesnica ima određen broj disciplina . Za Hrvatsku ukupni broj je 12, od čega se jedna disciplina odnosi na grupu izvođača koju čini maksimalno 7 učesnika.

     Pozivamo umjetnike iz Hrvatske da se prijave na slijedeće discipline:
– Vizualne umjetnosti (likovne umjetnosti - slikarstvo, skulptura, grafika; fotografija, instalacije, performansi, video umjetnost, cyber art, urban art)
Primijenjene umjetnosti (arhitektura, vizualni dizajn: grafički dizajn, strip, ilustracija; industrijski/web dizajn, moda, digitalno stvaralaštvo)
Predstave (ples)
Književnost (proza, poezija)
Film (film, video, animacija)

     Integralni tekst natječaja objavljen je na internet stranicama Muzeja moderne i suvremene umjetnosti: www.mmsu.hr

     Po završetku natječaja, tijekom travnja 2007., stručnjaci za pojedina područja u svojstvu članova žirija, odabrati će mlade hrvatske umjetnike i izvođače koji će se predstaviti u Aleksandriji

     Provedbu natječaja i cjelokupnog nastupa hrvatskih umjetnika u Aleksandriji vodi Nataša Ivančević , viša kustosica MMSU.

     Riječki Muzej moderne i suvremene umjetnosti (MMSU) sustavno prati i promovira stvaralaštvo mladih na međunarodnom planu. Muzej 1990. godine postaje članom Međunarodnog komiteta Biennala mladih umjetnika Europe i Mediterana (Komitet je 2001. registriran kao Asocijacija pri Vijeću Europe po nazivom BJCEM : Association international pour la Biennale des jeunes créateurs de l'Europe et de la Méditerranée" ) te preuzima obvezu selekcije i organizacije nastupa hrvatskih umjetnika na ovoj međunarodnoj manifestaciji. Tako su se hrvatski umjetnici uspješno predstavili 1990. godine u Marseillu, 1992. u Valenciji, 1994. u Lisabonu, 1997. u Torinu, 1999. u Rimu, 2001. godine u Sarajevu, 2003. u Ateni i 2005. godine u Napulju. Asocijacija do danas broji 75 članica iz 20 zemalja Europe i Mediterana (Albanija, Alžir, Bosna i Hercegovina, Cipar, Finska, Francuska, FYROM, Grčka, Hrvatska, Italija, Jordan, Kosovo, Malta, Palestina, Portugal, San Marino, Srbija, Slovenija, Španjolska, Turska.
     Glavni je cilj BJCEM-a promocija kreativnosti mladih umjetnika, poticanje međunarodne razmjene i razvoj miroljubivih odnosa diljem mediteranskog područja. Tijekom svih ovih godina, Biennale se ubraja u najvažnije manifestacije na području Mediterana koje se bave promocijom stvaralaštva mladih.
     Tijekom održavanja manifestacije, Aleksandrija će ugostiti oko 1000 mladih umjetnika iz više od 48 zemalja Europe i Mediterana, a umjetnici će svojim kreacijama oživjeti i javne prostore grada. Planirano je sudjelovanje 20-tak umjetnika iz Hrvatske.
www.mmsu.hr
www.bjcem.hr
--
* www.jedinstvo.hr/komikaze
* www.jedinstvo.hr/pmwiki/pmwiki.php/Komikaze/HomePage




Poziv iz Osjieka

     Respected colleage and friends,

     My name is Stela Dusanic, im a daughter of Tomislav Dusanic - Tod, director of Cartoon Galery in Osijek. My dad past away a year ago, in march will be anniversary of his death and my plan is to make an exhibition in his honor. I will exhibit press clippings in past 30 (and something) years about my fathers bussines, fighting with the cartoon for differentt things, like collecting money for repairing of the churches, repairing of the monuments in city of Osijek....

     It is an honor for me to informe you about future plans of the Galery! My plan is to exhibit different cartoonists from all over the world (as usual), but with some exception: i will exhibit (also) different kinds of art; pictures, paintings, photography...... One month will be cartoon, next will be photography or somekind of art.

     I will continue to work like my father; there are same conditions about exhibition (A4, 2 originals... you know everything about that, there is no need to explain) when someone exhibit i will send him press clippings, catalogue.. and everything else.

     Currently, my e mail is cartoon_galery@hotmail.com , abut all changes i will informe you in time. Its really a pleasure to touch you after a year and i will really like to cooperate with you again.

     I know that some of cartoonists are have other form of art like paintings, photos.... and i would like to exhibit them if they are interested! If you have some friends that you would like to suggest i will be more than happy to cooperate with you and your friends. If you have any questions about galery, please, be free to ask, it will be my pleasure to respond!

     I have 2 cartoonists that have send me their works during my fathers life, but be free to recomend Galery to your friends!

     Greetings,

     STela Dusanic





The first international cartoonfestival, Zemst

VVV Tourism Zemst, an association of volunteers in Zemst (Belgium), organize in 2007, for the first time an international cartoonfestival with 'King football' as topic. We thank you in advance for your collaboration.

Regulations:
1. Theme: “KING FOOTBALL”.
2. The number of entries is limited until 5. They shall not have been exhibited or published before.
3. The works have to be sent to the following address:
VVV Toerisme Zemst,
Gemeentehuis, De Griet 1, B-1980 ZEMST, Belgium

4. The drawings shall have the following dimensions: 210 x 297 mm. The works shall not be provided by a passe-partout, neither be stuck on larger paper. The drawing must bear, on the reverse, the surname, Christian name and address of the participant. The drawings shall not bear subtitles.
5. By virtue of their participation, the participants authorize the organizers to publish some of their works that they have received.
6. The following prizes are foreseen: 500,00 euro + trophy - 300,00 euro + trophy - 200,00 + trophy.
7. Prize for the best Belgian participant: 100,00 euro.
8. By participating the participant lends his works to the organizers for exhibitions. The works received will remain at the disposal of the organizers during one year until august 2008.
9. The entries will only be sent back by the organizers on receiving a written request. The awarded works will become the property of the organizers.
10. Entry till 31 may 2007.
11. Exhibition: 28 july – 29 august 2007. Opening Friday 27/07/2007 at 8 pm.

povratak na sadržaj

   15. LINKOVI

Strip vesti

Ej, pogledajte na VIP blogu B92 "Fantoma", rađenog u ulju i stilom "naivnog slikarstva". Super je, nekako izgleda vojvođanski dekadentno:
blog.b92.net/node/4520
(Zoran Đukanović)



...nastavak iz prošlog broja:
Gene Ha - www.geneha.com
Matt Haley - www.matthaley.com
Bob Hall - www.bobhall.com
Jason Hall - www.pistolwhipcomics.com
Bo Hampton - www.bohampton.com
John Hankiewicz - www.margomitchell.com/thc/jh.htm
Ed Hannigan - www.sover.net/~hannigan/edjh.html
Marc Hansen - www.ralphsnart.com
Sammy Harkham - members.aol.com/maburrier
Tom Hart - www.newhatstories.com
Rachel Hartman - www.amyunbounded.com
RC Harvey - www.rcharvey.com
Dean Haspiel - www.indyworld.com/deanhaspiel
David Heatley - www.davidheatley.com
Danny Hellman - www.dannyhellman.com
Fred Hembeck - www.hembeck.com
Marc Hempel - www.insightstudiosgroup.com/deliver/hempel.htm
Clyde Henry - www.clydehenry.com
Al Hirschfeld - www.alhirschfeld.com/random/index.html
Sam Hiti - www.samhiti.com
Greg Horn - www.greghornjudge.com
Paul Hornschemeier - www.margomitchell.com/thc/ph.htm
Dylan Horrocks - www.hicksville.co.nz
Matt Howarth - www.matthowarth.com
James Hudnall - www.jameshudnall.com
Adam Hughes - www.comicbookpros.com/adamhughes
Kevin Huizenga - www.usscatastrophe.com/kh
Greg Hyland - www.lethargiclad.com
Stuart Immonen - www.immonen.ca
Geof Isherwood - www.progression.net/~prma1753/ZapGeofNews.htm

povratak na sadržaj


Ako znate nekog ko bi bio raspoložen da svakog petka dobije email sa STRIP VESTIMA,
pošaljite njegovu email adresu ili mu predložite da se on sam javi i tako upiše na mailing listu.
e-mail: zmcomics@neobee.net; web: www.zmcomics.co.yu i stripvesti.50webs.com;
adresa: Zlatko Milenković, Gagarinova 10/4, 21000 Novi Sad
STRIP VESTI SU BESPLATNE
Ako ne želite da ubuduće dobijate STRIP VESTI, jednostavno odgovorite na ovaj email
i u naslovu (subject) napišite ODJAVA.