STRIP VESTI
Broj:
345
16.12.2005. Godina VII

prošli broj - arhiva - sledeći broj


SADRŽAJ

  1. PAGATOVA IZPOVED IN DIKA - StripCore
  2. REHABILITACIJA EMIGRANATA - Wostok
  3. VRŠAČKI STRIP 90tih (3) - Ilija Bakić
  4. JUŽNJAČKA UTEHA No 237. - Marko Stojanović
  5. KVINTALOVA TJEDNA KARTICA (296) - Darko Macan
  6. Q STRIP - Strip Vesti
  7. INTERNET STRIPOVI - Strip Vesti
  8. ŠTAMPA - štampa
  9. VESTI IZ SVETA - Strip Vesti
    -MARKO AJDARIĆ NEWS
  10. POZIVI NA SARADNJU - mail
  11. PISMA ČITALACA - mail
  12. LINKOVI - Strip Vesti


Svi prilozi su vlasništvo autora. U slučaju da želite da ih na bilo koji način eksploatišete, molimo Vas da se obratite autorima priloga, koji su potpisani (uz potpis će uvek ići i email adresa putem koje možete kontaktirati autora), u slučaju da nisu potpisane možete ih slobodno koristiti jer su to neautorizovane vesti ovog servisa, STRIP VESTI.

Sajt na kom ćete uvek moći da pročitate stare brojeve STRIP VESTI i još neke druge sadržaje vezane za strip je na sledećoj adresi:
www.zmcomics.co.yu




UVODNIK...


Šta ovo bi? Suša?!

Nemojte tako, dajte za sledeći broj jedan pljusak, makar bio sačinjen od tekstova...:)

Izvinjavam se za kašnjenje, ali je reč o objektivnim razlozima. To jest, više njih, pa da se ne pravdam po svakoj tački, dovoljno je reći "objektivni razlozi"...:)

Do čitanja...

Zlatko Milenković

sadržaj

1.

PAGATOVA IZPOVED IN DIKA

StripCore



REPUBLIKA STRIP:
Pagatova izpoved in Dika
četrtek, 15. dec. 2005 ob 20.00
Galerija v izložbi

(izložba na zadnji strani trgovske hiše Globus, Koroška cesta 4, Kranj)
do 25. januarja 2006
www.ljudmila.org/forum/rs

Na razstavi bodo na ogled izseki iz 5. in 6. izdaje Republike Strip, Kocove Pagatove izpovedi in Dike Marka Kocipra. Gre za stripovska albuma, ki sta pri Stripurgerju (Forumu Ljubljana) izšla 1. novembra letos.

KOCO: Pagatova izpoved, Republika Strip #5
Matej Kocjan – Koco je podnevi učitelj na gimnaziji in oče, ponoči pa se prelevi v risarja stripov. O svojih padcih in vzponih razmišlja v jeziku stirpa. Živi in dela v trikotniku med slvoenskimi vasicami Povirjem, Koprom in Ljubljano.
Leta 2000 v samozaložbi izdal sitotiskan mini album Delikatessen, leta 2001 dočakal prestižno objavo stripa A tale from the face v sitotiskani manufakturi Drozophile, lansko leto pa je Stripburger v svoji posebni izdaji Miniburger izdal tudi avtorjevo mini knjižico The Golden Sccissors. Pagatova izpoved je avtorjeva prva izdaja v obliki albuma.
Koco je tudi avtor animacij Možgani na begu in Ti si moja ljubica, animiranega videospota za skladbo Danija Kavaša.
Pagatova izpoved Mateja Kocjana je zgodba o blaznilu in brezumju sodobnega sveta, je na pol avtobiografska izpoved, ki bralca potegne iz njegove udobne brezskrbnosti in ga sooči z eksistencialno krizo malega človeka...
A4, barvna naslovnica, 72 čb strani, 1.600 sit

MARKO KOCIPER: DIKA, Republika Strip #6
Marko Kociper je mojster erotične karikature in stirpa ter amterski seksolog. S prijateljem dr. Hardyjem ob petkih rada vržeta črve in ribarita v kalnem.
Dika je avtorjev 3. samostojni album. Prvi, Svinjsko dobrih 8 let, je izšel leta 2000 pri DPZN/MKC Koper, drugi, Podgana, l. 2002 v zbirki Republika Strip (Forum Ljubljana). Strip Dika temelji na zgodbi Vinka Möderndorferja, ki je izšla v zbirki kratkih zgodb z naslovom Tarok pri Mariji. Zgodba govori o snažilki, ki se prostituira in o sosedu, slikarju, v katerega se ta zaljubi. V zgodbi, ki problematizira vprašanje ljubezni, se reflektira problematika revnega sloja vpetega v vsakdanje življenje in vdajanje strasti. Album se zaključi z nadrealističnim Reality Showom Tomislava Vrečarja.
"Z vzpostavljanjem lastne notranje strukture zaporedja stripovskih sekvenc Kociper presega klasično narativno logiko stripa in mu da postmoderni značaj, ki dopušča mnogo večjo avtonomijo risbe. Ta je značilno zgoščena in šrafirana, skorajda ekspresivna, a dovolj stilizirana, da se v njej ne izgubi specifična tipografija Kociprove pisave." (BARBARA STERLE VURNIK)
A4, barvna naslovnica, 48 čb strani, 1.200 sit


Vizualni material za novinarje je nawww.ljudmila.org/forum/rs/press
Izdaji sta sofinancirala Ministrsto za kulturo in MOL – Oddelek za kulturo
Medijska sponzorja: Mladina d.d. in Radio Študent
kontakt: Strip Core, Forum Ljubljana, Metelkova 6, 1000 Ljubljana,
01 2319662, core@mail.ljudmila.org



sadržaj

2.

REHABILITACIJA EMIGRANATA

Wostok



DA LI JE REHABILITACIJA "ILEGALNIH EMIGRANATA" U TOKU?

"Inace,meni su "Ileglni emigranti" toliko dobri upravo zbog te sirove energije i zato jer dok ih citas ti se vilica steze i skrguces zubima od cistog zadovoljstva!"
(Dunja Jankovic)

"Vrh! Do jaja je! Previse je dobar da bi ga hvalili mediokriteti.Strip treba rehabilitovati,dati mu pripadajuce mu pocasti,a vrijednosnoj provjeri treba izloziti njegove kriticare!"
(Rambo Amadeus)

"Mislim da ne treba ponavljati da sam velik fan "Ilegalnih emigranata",to se podrazumeva.Mislim da je to svez pristup Dizniju kao autoru i da bi on,da je kojim srecnim slucajem duze poziveo i sam dosao do slicnih resenja u grafizmu i fabuli!"
(Danijel Kovac)

"Da ne duzim, mislim da je strip "Ilegalni emigranti" sada vec znacajan kao svojevrsni fenomen!I,ako cemo posteno,ima jednu dublju konotaciju i daleko vise kreativnog "ludila" nego sve ono sto rade oni moroni iz magazina "Slic"!
(Dejan Stoiljkovic)


Strip "Ilegalni emigranti" je u svom kretkom,svega jednogodisnjem,javnom zivotu prosao krajnje neobican put od gotovo jednoglasne osude i nipodastavanja, uz kvalifikacije kao sto su: "Nepatvoreni shund", "Djubre", "Smece", "Izravni napad na mozak i zdrav razum", "Odvratan", "Vredja duhovnost stripa, duhovnost kulture, stavise duhovnost vaspitanja, a bogami i duhovnost razuma" do pohvala i odusevljenog odobravanja koje sam izneo u zaglavlju teksta.Otkud takav preokret u toku samo jedne jedine godine u vrednovanju ovog stripa?... Ne znam u cemu je zapravo stvar,ali mozda ce od neke pomoci biti ako ukazem na sve ono sto sam cinio i prozivljavao u kreativnom smislu u poslednjih desetak i nesto vise godina, a sto je, po mom misljenju oblikovalo atmosferu iz koje su se iznedrili "Ilegalni emigranti", pa sta god ko o njima u vrednosnom smislu mislio.

Naime,kada sada pogledam unazad, na prethodnu dekadu, mora biti da sam saradjivao u radu na stripu sa vise od 100 "autora", od moje tada cetvorogodisnje cerke Lole, do jedne Sonje Savic, Radomira Belacevica, nekoliko staraca amatera, jednog majora nase vojske(!), pa onda jedne lokalne alkoholicarske vrsacke. legende, pa sve do samog Moebiusa ciji sam jedan crtez dobijen na festivlu u Erlangenu inkorporirao u jedan nastavak stripa "Gusle u kosmosu"!... Moje radionice su se godinama odvijale po principu "Crta i Kurta i Murta", ili jednostavnije receno, svako je bio dobrodosao da se poduhvati crtanja stripova i izrazi sasvim slobodno ono sto je u njemu. Ono sto sam shvatio, nakon tog silnog i obimnog iskustva je da medju takozvanim "amaterima", "diletantima", "marginalcima" svih vrsta cesto ima neuporedivo vise neke izvorne kreativnosti nego u radovima takozvanih "pravih profesionalaca"! Mislim da, cak isuvise cesto, profesionalizam i kreativnost u nasem stripu nemaju ama bas nikakvih dodirnih tacaka! A pritom smo svedoci da kod nas kriticari teoreticari vrednosne sudove o umetnickoj vrednosti nekog stripa gotovo iskljucivo podredjuju kriterijumima takozvanog "profesionalizma", kao da se ne radi o potencijano kreativnoj delatnosti nego o proizvodnji nekakve robe, cisto materijalnih produkata.

Sve ovo gore navedeno morao sam da navedem da bih zapravo pripremio teren za razjasnjenje nacina na koji su nastali "Ilegalni emigranti". Jednoga dana, sredinom proslog leta dobio sam scenario od Bureka koji mi se ucinio veoma zabavnim i za jedan jedini dan sam, koristeci stare, pohabane i razvaljene flomastere, nacrtao ceo strip od 16 strana! Zapravo sam koristio sve moguce trikove da bi strip izgledao sto vise "neprofesionalno", "diletantski", "antiestetski". Kopirao sam Burekove crteze iz nekog drugog njegovog stripa kroz staklo, desavalo se da budu i po tri ista crteza iskopirana na istoj strani, lica glavnih junaka najcesce izgledaju kao da ih je nacrtalo neuko sedmogodisnje dete, camac izgleda "kao upotrebljeni kurton ili ljuska od jajeta", Silja vise izgleda kao da pusi flasu piva nego sto pije iz nje, itd. E, pa ta silna nagomilana "ruznoca", "nakaznost", "neukus", mora biti da ipak nesto znaci... Za mene je ona zapravo jeste sirova i brutalna, ali sasvim iskrena satira na korporativno produciranu i kontrolisanu umetnost koja sve vise potiskuje bilo kakvu umetnicku individualnost i kreativnost.

WOSTOK alias MEDIOKRITET


sadržaj

3.

VRŠAČKI STRIP 90tih (3)

Ilija Bakić



Napomena
Feljton "Vršački strip 90-tih" objavljivan je marta i aprila 1999.g. u "Banatskim novinama", ambiciozno zamljišljenoj nedeljnoj novini koja je izlazila u Vršcu i bila kratkog veka (od jeseni 1998.g. do početka rata 1999.g.). Poslednji nastavak feljtona je predat ali broj u kome je trebao biti objavljen nikada nije izašao.
Obzirom da je pisan za 'široko' čitalaštvo koje nimalo ili slabo poznaje strip te da mu je namera bila da znatiželjne upozna sa ondašnjom strip scenom u Vršcu (i SRJ), feljton je pisan 'pojednostavljeno' tj. neki pojmovi su deduktivno objašnjavani a obilno su korišćeni i vrednosni sudovi tipa 'značajan', 'slavan' i sl. Sadržaj je prilagođavan i feljtonskom obliku pa je 'seckan' a ima i ponavljanja.
Mada svestan tih manjkavosti, nisam želeo da menjam već objavljeni tekst, stoga je pred čitaocima original takav kakav je, sa svim manama i (eventualnim) vrlinama.
Ilija Bakić


RAZVOJ STRIP POKRETA

Predstavljanje prvog broja "Patagonije" odnosno otvaranje izložbe Vršačkog stripa kojoj je "Patagonija" bila katalog, održano je, pod imenom "Patagonija Dream" u leto 1993.g. (05.07. - 25.08.) u, naravno, Domu omladine Vršac. Tako je i širi krug vršačke kulturne javnosti imao priliku da se upozna sa radom mladih autora koji se kriju i stvaraju u starom gradu pod kulom.


"Krpelj"

U jesen 1993.g. Wostok je, u sopstvenoj režiji, pokrenuo drugo vršačko strip izdanje, koje će daleko nadrasti okvire grada u kome je stvoreno. Reč je o "hard kor andergraund žurnalu Krpelj". U prvom broju 'podzemnog žurnala' pojavilo se nekoliko radova već famoznog Mediokriteta, okrutno-porno-mazohističke tematike, te table Vrščana: Genevra-Higia, Odina-Grabowskog i Mučibabića, i gosti Leibachovsky Rigenstein i Preda. Ono po čemu će prvi broj "Krpelja" biti posebno zapamćen jesu dve strip table Lole, najmlađe strip autorice kako u Jugoslaviji tako, najverovatnije, u i svetu. U vreme objavljivanja ova dva rada ona je imala jedva 4 godine (rođena je 1989.g.). Fascinantna svežina i lucidnost komentara kao i nesputanost crteža oduševili su sve čitaoce "Krpelja" i Lola je naprečac postala zvezda novog YU stripa.

"Krpelj" broj 1 prepun je buntovog, nekultivisanog sarkazma i pobune te obznane sopstvenog postojanja, uprkos svemu. Čak i ako se u ovome iscrpljuje sav potencijal stripa, sam čin umetničkog grča vredan je pažnje. I svi naredni brojevi "Krpelja" nosiće ovu snagu, bez obzira što će se pojavljivati neredovno, u minimanom tiražu (čak i ispod 10 primeraka) i sa krajnje šarolikim sadržajem koji podrazumeva, osim stripova pojedinih autora, grupne radove, odnosno intervjue, kolaže pa čak i romane.

Istovremeno sa pojavom prvog "Krpelja", Wostok objavljuje, kao posebnu svesku, i svoj strip "Prorezi na krinki", po priči Jeana Lorrainea. Ovaj rad je umogome reprezentativan za fazu Wostokovog rada u kojoj je bio zaokupljen maskama, pajacima i dubokim senkama.


"Patagonija" broj 2

Inflacioni kolaps druge polovine 1993.g. stavio je pod veliki znak pitanja sve aktivnosti koje nisu direktno vezane za održavanje gole egzistencije, što se odrazilo i na neprestano odlaganje izlaska drugog broja "Patagonije". Strip radionice vršačkih autora, ipak, nisu prestajale sa radom, čak bi se moglo reči da im je mnoštvo odziva i pohvala koje je prva "Patagonija" pobrala, dalo novi polet. Povezivanje sa srodnim autorima širom Jugoslavije uveliko je bilo u toku a kontakti sa A. Zografom otvorili su i mogućnost ulaska u svetsku mrežu alternativnog stripa koja, u vreme sankcija i izopštavanja Jugoslavije, nije prekidala kontakte sa domaćim umetnicima, ne mareći za zabrane i pretnje.

Od zvaničnijih reakcija na rad vršačkih strip umetnika pomenimo kao najznačajnije i naobimnije prezentacije u niškom časopisu "Gradina", broj 1-2-3-4 za 1993.g., u okviru separata pod imenom "Trip" u kome je reprintovan Wostokov strip "Istina o Jozefu K. i Gregoru Samsi". Priređivač "Tripa" je jedan od najvećih poznavalaca andergraund stripa Branislav Bane Miltojević (autor značajne knjige o američkom andergraund stripu "Tragovi u plavoj ilovači"). Miltojević je pohvalno pisao o radu vršačkih strip autora i u nekoliko članaka u niškim "Narodnim novinama".

Konačno, u februaru 1994.g., pojavljuje se i "Patagonija" broj 2 i to u 'regularnom' izdanju, što će reći odštampana u tiražu od čak 500 primeraka (zahvaljujući pomoći "Nino komerca" i njegovog vlasnika Ninoslava Jovanovića). Ovakva oprema "Patagonije" izbila je i poslednji adut onima koji nisu želeli da zapaze "Patagoniju" jer je ona 'samo fanzin' te su ovo izdanje mogli prenebregavati samo oni strip 'čistunci' koji su zabrazdili u potpunu netrpeljivost prema novim snagama, ne prestajući da nariču nad starim, dobrim vremenima.

Zahvaljujući pominjanim kontaktima i ulasku u svet alternative u "Patagoniji" br. 2, objavljena su, uz pismenu saglasnost autora, dva stripa stranih umetnika: kanađanina Erica Theriaulta i Julie Doucet; potonja umetnica postaće 'zaštitni znak' "Patagonije" zajedno sa Lolom. Radovi gostiju su, osim svojevrsnog kulturnog značaja zbog slamanja blokade, potvrdili da domaće snage nimalo ne zaostaju za stvaraocima iz sveta te da, uprkos izolacije, postoji izvestan fluid, izvesna osećajnost koja je jedinstvena za sve alternativne umetnike na planeti, bez obzira na prostornu udaljenost. Vršački odnosno jugoslovenski strip stvaraoci pokazuju se kao ravnopravni deo te globalnosti.

U "Patagoniji" br. 2 su, pored vršačkih snaga Wostoka, Lole, Grabowskog, Mučibabića, Ingrid+Odina, sarađivali već afirmisani A. Zograf i Redža te Nandor Ljubanović, Rigenstein i Ratoš. Objavljeni radovi svedoče o stalnom razvoju i sazrevanju vršačkih autora. To ne znači odustajanje od eksperimenata već, pre, njihovo usložnjavanje, produbljivanje značenjskih nivoa.

Medijski odjek i recepcija "Patagonije" br. 2 bili su vanredni, od brojnih radio i TV predstavljanja, promocija 'uživo' do natpisa u štampi i časopisima. Rečju, "Patagonija" je definitivno ušla na kulturnu scenu Jugoslavije, postajući, uz magazin "Košava", koji takođe beleži visoki uspon, zaštitni znak kulturne obnove i ekspanzije Vršca, što je rezultat rada čitave generacije mladih vršačkih intelektualaca koji su odbili da se pokore imperativu provincije sažetom u zapovesti "ne talasaj!".

Vršački strip autori započinju brojne i uspešne saradnje na raznim projektima u drugim sredinama. Wostok i Lola objavljuju stripove u projektu "AUT - zidni strip magazin" koji je realizovao "Pokret za mir" iz Pančeva. Pozitivna recenzija "Patagonije" i "Krpelja" pojavila se u holandskom časopisu "Vera Kraut". Wostok, Lola i Grabowski učestvuju na međunarodnom konkursu "Signet by War" i postižu zapažen uspeh: uvršteni su u knjigu-zbornik radova koji prati izložbu. "Krpelj" nastavlja da okuplja poznate alternativce ali i početnike, nudeći svima neortodoksnu, neformalnu scenu za objavljivanje. Pojavljuje se i "Krpelj" br. 11 u potpunosti posvećen Lolinim radovima. Zahuktava se rad na trećem broju "Patagonije", predviđenom da se pojavi u 1995. godini.



sadržaj

4.

JUŽNJAČKA UTEHA No 237.

Marko Stojanović
misto83@ptt.yu



ZEMLJA ŽIVIH MRTVACA (1)

Ahilej u čudu đipi
udari o ruku rukom i reči progovori tužne:
„Avaj, i u dvoru Aidovu nekakve duše
ima, i senke ima, al nikakva nema života!“
ILIJADA, Homer

Zadovoljno se protegnete i nežno pogledate ženu pored sebe, u istom trenutku kad i ona vas, vaši se pogledi sretnu i isprepletu u nežnom zagrljaju. Znali ste da je ona ta, vama suđena, ali ovi mali znaci nežnosti koje svakodnevno razmenjujete stvarno su neprocenjivi. Dok razmišljate o tome koliko vam zaista znače vaša žena i sin, ruka vam sasvim nesvesno sklizne na dršku poluatomatskog revololvera zataknutog za pojas. Žalosno, ali vas njegov čelični, hladni dodir greje u ovoj tihoj, spokojnoj noći bolje nego logorska vatra. Valjalo bi smeniti stražu, zevnete lenjo. „Oni“ u sve većim brojevima napuštaju gradove, nije vam jasno zašto jer im je do sada tamo očigledno bilo sasvim dobro, ali dovraga, Rik, pa jesi li lud kad pokušavaš da shvatiš žive mrtavace?! Nasmešite se sebi u brk, a onda začujete krik tu, odmah iza kamp kućice, praćen halapljivim zvucima gutanja – prestajete da razmišljate, počinjete da pucate. Pokretnih meta, koje tupo bauljaju okolo dok bulje u vas praznim očima i mljackaju ustima punim trulih zuba, ima i više nego što biste ikada mogli da poželite. Mnogo više...

Strip Walking Dead, kod nas preveden kao Okružen Mrtvima i objavljen u izdanju edicije Lavirint delo je scenariste Roberta Kirkmana i crtača Tonija Mora. Okružen Mrtvima naslanja se u dobroj meri na dugu tradiciju horor filmova koje je krajrm šezdesetih započeo scenarista i reditelj Džordž Romero svojim filmovima Noć živih mrtvaca, Dan živih mrtvaca i Zora živih mrtvaca. Romero je dobrano eksploatisanu galeriju bauka kojom operiše Holivud i američki foklor obogatio zombijima, teturajućim leševima čiji je jedini nagon koji je preživeo smrt glad. Zombiji pošast koje leševe vraća u život prenose ujedom, posle kojeg žrtva umire i vraća se, sa neutaživom glađu za ljudskim mesom. Filmovi sa zombijim, koji u zadnjih nekoliko godina doživljavaju veliki povratak delima kao što su Dvadeset osam dana kasnije, rimejkom Zore živih mrtvaca pa čak i parodijom Šon živih mrtvaca, svoju popularnost duguju jedinstvenoj mešavini straha i paranoje koje proizvode kod gledalaca, te studiji ponašanja čoveka okruženog užasom u susretu sa kojim često sam postaje gori od čudovišta sa kojima ima posla.

Okružen Mrtvima počinje upravo premisom na kojoj počiva i film britanskog režisera Denija Bojla, Dvadeset osam dana kasnije: policajac Rik Grajmz se budi iz kome u kojoj je proveo neki nedefinisan vremenski period i zatiče svet ni nalik onome koji je ostavio u trenutku kad je pogođen sačmaricom tokom službene intervencije. Ceo svet je naime pokriven otpacima i zarđalim automobilima, nigde ni žive duše, sablastan je i prazan. Prazan? Ne, jer puste zgrade i ulice vrve hodajućim leševima čiji je jedini cilj u životu, pardon, smrti, da želuce napune svežim ljudskim mesom.

Usamljen i nenaoružan, bez ikakve ideje šta se to dešava i kako je počelo, Rik ima samo jednu nameru – da pronađe svoju ženu i sina. Da bi u tome uspeo, mora da nauči kako da preživi, što u njegovom slučaju znači upoznavanje ovog novog, stranog i neprijateljskog sveta, ali i borbu sa sopstvenom tugom i očajanjem koji ga sve jače obuzimaju.

(Nastaviće se)

Think Tank! Neverovatan događaj, u kome jejedan književni časopis posvetio gotovo devedeset posto svog sadržaja stripu, i to velikom većinom sripu Balkana! Tekstovi o stripu Tihomira Tikulina, Branislava Miltojevića, Dejana Stoiljkovića, Borisa Lazića, Rastka Ćirića, Rajka Radovanovića, Meta Martina, Pavla Zelića, Davora Dramićanina, Miloša Holclajtnera, Đorđa Milosacljevića, Darija Grgića i moje malenkosti! Ekskluzivni i premijerni stripovi Jovana Ukropine, Nebojše Pejića, Tončija Zonjića, Igora Jovčevskog, Tihomira Čelanovića, Dušana Cvetkovića i Vlade Aleksića... Plus par nestripskih tekstova od tamo nekih Bogdana Tirnanića, Ljube Živkova i Saše Stojanovića! Fama traje!




sadržaj

5.

KVINTALOVA TJEDNA KARTICA (296)

Darko Macan
darko.macan@zg.htnet.hr



DOŽIVOTNA

Imali smo u ovoj kolumni - sjećate li se? - prije nekoliko vrijemeleti godina akciju "Dobro je" u kojoj sam vas molio da mi pišete o stvarima koje su vas u i oko stripa razveselile. Danas takvu akciju ne bi imalo smisla pokretati jer danas jednostavno - jest dobro.

Nije savršeno jer je takav ljudski usud, ali dobro je. Stripova ima k'o pljeve, u knjižarama i na kioscima; kvaliteta izdanja je u prosjeku takva da se kritički nastrojeni moraju orijentirati na gunđanje oko veće ili manje hrapavosti korica; distribucija se polako popravlja (nova knjižara u Splitu); novine objavljuju strip i nije nemoguće zamisliti situaciju u kojoj će neki dnevnik pokrenuti ediciju ili podlistak; četiri Q-ova izdanja ove je godine podržalo Ministarstvo kulture, a prošloga je tjedna strip u Culturenetovu e-biltenu bio prisutan gotovo svakoga dana; strip je redovit gost u obrazovnim emisijama televizije ili na kulturnim stranicama novina; na CRŠ-u su se oko štandova muvale stotine lica od kojih mnoga nisam poznavao; na potpisivanje jedne rubne knjige stigao je čak jedan zainteresiran čitatelj ... Prije nekoliko godina, ovakve smo stvari mogli tek sanjati, a sada su se snovi ostvarili. Dobro je, ljudi!

I frka je.

Frka je jer ne možemo više stajati sa strane, k'o Dežulovićevi veterani na obljetnici Oluje, i izgledati zajebano jer nas nitko ne razumije. Na naš mali hobi skoro nitko više ne gleda s prezirom. Čini mi se, štoviše, kako privlačimo sve više pozornosti. Nadam se da je to simptom dolaska nove faze općeg blagostanja, kad država i ljudi riješe iminentne probleme i mogu se malo odmoriti uz strip i ostale životno nevažne pizdarije, a ako jest tako, znam i zašto je frka.

Jer nema više mile-lale. Do sada smo se mogli igrati stripa, malo crtati, malo izdavati, malo organizirati festival lijevom nogom. Ta su vremena prošla. Izborili smo se da strip bude respektabilan i više nemamo pravo na kukanje. Htjeli smo se baviti stripom, živjeti od stripa (tražeći izgovor da vječito ostanemo dječaci?), to nas je snašlo i sad treba odrasti i rintati da bi se respekt odradio.

Privežimo kugle o noge, drugovi robijaši, pa na posao.



sadržaj

6.

Q STRIP

Strip Vesti



Na blogu Q STRIP Darka Macana ima puuuno vesti i zanimljivosti a Strip vesti vam uvek prenesu jednu kao malu drašQalicu:

Nakon novoga Q -a svi ste se, naravno, navukli na stripove Dunje Janković i hoćete još. Pa evo, ovdje ima!... A danas u 18 h dođite u More Comics (neboder na Trgu, telefon 01/4812806, ako se izgubite), na potpisivanje antologije Stripovi za djecu XXI stoljeća u izdanju autorske kuće te u prisutnosti Boba, Kukija, Kreča, Stanzera, mene i valjda još nekog autora.



Osim toga, na Q Strip-u ste protekle nedelje mogli pročitati sledeće priloge:

  • [aQtualno] Q10 na qrucijalnim punqtovima! (mcn)
  • [glavolomQa] Tqo zna? (mcn)
  • i naravno [dnevniQ] Pregled vijesti za svaki dan 09.12.-16.12.


    Kompletne priloge možete pročitati na sledećoj adresi:
    http://qstrip.blog.hr/



sadržaj

7.

INTERNET STRIPOVI

Strip Vesti



Ovo rubrika je redovna, pozicionirana na ovom mestu u SVestima, nije u samom vrhu jer na sajtu već stoje, u samom vrhu na udarnom mestu, linkovi ka svim domaćim internet stripovima koji redovno izlaze. Ostali stripovi, koji ne zadovoljavaju ove kriterijume - dakle nisu na nekom od domaćih jezika ili ne izlaze redovno - će ipak imati svoje mesto u ovoj rubrici.
Dakle zasucite rukave i poradite na dopunjavanju ove rubrike tako što ćete pokretati nove internet stripove. Svaki novi strip na spisku će, onog petka kada bude dodat, imati oznaku NOVO!
Redosled je po abecednom redu:

STRIPOVI KOJI REDOVNO IZLAZE:

-BUZZ & FZ (Gudvin)
www.screaming-planet.com/comics.php?area_id=

-ČAROBNJACI (Niko Barun)
www.tportal.hr/stripovi/carobnjaci

-MALI MEUR (Vladislav Gajski)
www.plastelin.com/index.php?option=com_content&...

-MARTINA MJESEC (Macan - Sudžuka)
www.stripovi.com/martinamjesec.asp

-MISTER MAČAK (Macan - Bob)
www.stripovi.com/mistermacak.asp

-NETOVCI (Niko Barun)
www.t.ht.hr/netuskoli/5-5.html

-OVERKLOKING (Dubravko Mataković)
iskon.hr/webcafe/matakovic/

-SERGEJ (Darko Macan)
www.zmcomics.co.yu/sergej

-SIVI GRAD (Rico)
www.stripovi.com/sivigrad.asp

-SOB SA SOBOM (Sonjecka)
www.stripovi.com/SobSaSobom.asp

-STRIP "DAN"-a (Simon Vučković - Mirko Zulić)
www.dan.cg.yu/stripovi.php

-SvRBI iU SVEMIRU (Milivoj Kostić)
vigled.sky.prohosting.com/

ŠTEFICA Jambriščak, prijateljica noći koja je previše znala" (Nik Titanik)
www.niktitanik.com

STRIP ČASOPISI ZA DOWNLOAD NOVO!

-ZONA 9 (Udruženje strip autora Crne Gore) NOVO!
www.zona9-stripmagazin.users.cg.yu

STRIPOVI KOJI SE REDOVNO DISTRIBUIRAJU E-MAIL-om

-SAMONIKLI KOROV STRIP (Franja Straka)
prijaviti se na email adresu: fstraka@eunet.yu

STRIPOVI SA ZAOKRUŽENOM PRIČOM

-Bilo jednom u Makarskoj (Dalibor Brdar)
www.stripovi.com/makarska.asp

-Zagor & Chico u Paklu Droge (Saša - Venes)
www.najbolje.com/zagor/

-Stripovi... (Dunja Janković)
deenes.ffzg.hr/~tdujmovi/strip.htm

STRIPOVI DOMAĆIH AUTORA NA STRANOM JEZIKU

-ACTION TRIP COMICS (Jojić - Grabović - Solanović)
www.actiontrip.com/index/comics.phtml

-JOHN'S PARADISE (Alić/Gelemanović)
www.johnsparadise.com

-Mc DUFFIES (Srđan Aćimović)
mcduffies.keenspace.com

-LITTLE WHITE KNIGHT (Srđan Aćimović)
www.graphicsmash.com/series.php?name=littlewhiteknight&view=current

-LEGOSTAR GALACTICA (D. M. Jeftinija)
legostargalactica.keenspace.com/

STRIPOVI KOJI VIŠE NE OBNAVLJAJU SVOJE STRANICE

-JOHN'S PARADISE (Saša - Venes)
www.crazytwo.com/novi/

-NEDELJNI STRIP (Oljača, Aćimović, Ikonić, Jovanović, Vučković)
members.lycos.co.uk/zmcomics/strip/strip.htm

-VILINTULJKOVA DRUŽINA (zmcomics)
www.zmcomics.co.yu/vilintuljak



sadržaj

8.

ŠTAMPA

štampa


Dušan Banjanin i Marko Ajdarić suobezbedili sledeće priloge:


NOVI ŠLIC I KUHINJA

Povodom novih brojeva strip magazina Šlic i Kuhinja, u Happy galeriji beogradskog SKC otvorena je izložba radova zastupljenih u ova dva izdanja. U Šlicu broj 6, prvi put će se pojaviti stripovi u boji, koji, za razliku od nekih prethodnih izdanja ovog magazina nije tematski definisan. Sa druge strane, strip magazin Kuhinja iz Pančeva, u potpunosti je posvećen fašizmu i njegovim pojavnim vidovima. Šlic magazin okuplja autore iz istoimene radionice koja ove godine obeležava pet godina postojanja. Novi broj donosi kratke opservacije autora o pojavnoj stvarnosti koja se uglavnom odnosi na interesovanja mladih.

U Osmom broju Kuhinje radila je "internacionalna ekipa", tako da se pored autora koji su već objavljivali svoje radove u ovom strip magazinu, mogu videti i radovi Ralfa Palandta iz Nemačke, Gialuce Constantini iz Italije, Davida Krančana iz Ljubljane...

Tematski određena borbom protiv fašizma, Kuhinja donosi stripove rađene uobičajenom tehnikom, kao i stripove u čijoj su izradi korišćene fotografije. Povodom izložbe stripova u holu SKC nešto kasnije izveden je performans "Tobić Toboć vs. Boris Starešina", a posetioci su mogli da kupe i izdanja video stripa. B.

D. Belčević


Objavljeno: DANAS, Beograd, 16.12.2005. godine





KAZANART

Galerija karikatura Osijek je u ponedjeljak 28. studenog otvorila 53. izložbu karikatura po redu, izložbu ukrajinskog karikaturista Vladimira Kazanevskog, nazvanu Kazanart. Svečanost otvorenja izložbe karikatura u poetskom dijelu uveličao je Zal Kopp, u glazbenom dijelu nastupio je Željko Štrbac na violončelu. Izložbu je otvorio Anđelko Balikić, direktor Osječkog doma, koji je pritom izdvojio: "Svijet karikature ovog ukrajinskog autora očito se pokazao vrlo sličnim našem poimanju stvarnosti. Nije to ni tako čudno, jer su i naša i autorova zemlja članice tranzicijske Europe te u tom smislu dijelimo slične gospodarske i ostale probleme, a time i slične nazore na svijet. Drago mi je što mogu otvoriti još jednu za grad vrijednu izložbu, ali i najaviti kako smo s gospodinom Dušanićem dogovorili otisnuti se u tiskanje godišnjaka, prikaza jednogodišnjeg rada Galerije karikatura Osijek. Izbor radova Kazanevskog, pod izložbenim nazivom Kazanart, opetovano svjedoči o prostoru i vremenu u kome je nastajao te je dokument jednog vremena i jedne epohe koja obilježava vrijeme nakon pada Berlinskog zida. Ovim radovima znakovito se stoga zrcali i naša svakodnevnice, te vas stoga prepuštam ovom svijetu karikature."


Objavljeno: HDK-novosti, 12.2005.godine




sadržaj

9.

VESTI IZ SVETA

Strip Vesti



-MARKO AJDARIĆ NEWS
SAD - Igor Kordej je nominovan medju 10 najbolje naslovnica u mainstream-a, možete nominovane videti i za Kordeja glasati ovde! Kad je o Kordeju reč, upotrebimo malo vremeplov i setimo se još jedne naslovnice gde je pisalo "Genijalni jugosloven Igor Kordej" - španska Zona 84 iz 1984.godine.

Prvi album serije one-shot Spirou-a, od Yoann i Vehlmann, izlazi i u januaru.
Giuseppe Verdi u stripu (Raymond Maric / Pierre Frisano) drugi album serije je Aida. Konzumizam je tema nove serije od Brian Wood-a.

Nosorog nova izložba online, kineski karikaturisti.

...Ima još toga što je Marko Ajdarić poslao, deo toga, recimo i njegova izložba najavljena za početak iduće godine, se odlažu za sledeći broj, kada se bude imalo više snage... U međuvremenu neke od tih vesti možete pročitati i na macanovom qstrip blogu, koji se ažurira svakodnevno i gde Marko redovno asistira kao i kod SVesti. Dakle posećujte redovno i
qstrip.blog.hr


sadržaj

10.

POZIVI NA SARADNJU

Mail



Zahvaljujući Stripburgeru do vas stiže sledeži poziv:

STRIP FIGHT - Natečaj kratkega stripa

KUD KLjUB v sodelovanju z revijo Stripburger razpisujeta natečaj kratkega stripa. Pogoje sodelovanja najdete spodaj, natečaj pa traja od 10. novembra 2005 do 10. januarja 2006. Namen je spodbuditi mlade ustvarjalce in jih navdušiti za čudoviti medij stripa.

Vabljeni k sodelovanju!

Pogoji sodelovanja:
- vsak sodelujoči lahko pošlje / prinese en strip
- strip naj vsebuje 1 - 4 strani, črno-bele ali v barvah
- sodelujoči se strinja z objavo stripa v prostorih KLjUB-a in v Stripburgerju
- tema stripa ni določena
- tehnika je prosta (flomaster, svinčnik, tuš, računalniška tehnika, fotostrip...)
- strip mora biti še neobjavljen
- poleg stripa priložite kratek življenjepis (ni pa nujno), ki bo objavljen poleg vašega stripa
- k stripu pripišite svoje osebne podatke (ime, priimek, naslov, tel. št., mail), ki pa ne bodo objavljeni

Izmed vseh stripov bomo v KLjUB-u izbrali tri finaliste, izmed katerih bomo skupaj z uredništvom revije Stripburger izbrali najboljšega in ga tudi objavili v eni od Stripburgerjevih številk.

Vsi stripi, ki bodo prispeli na natečaj bodo razstavljeni v KLjUB-u.

Stripe lahko osebno prinesete ali jih pošljete (na KLjUBski naslov) v ustrezni obliki (dobre fotokopije v ustreznem formatu, originale zadržite zase).

Stripe pošljite na naslov:
KUD KLjUB
Cankarjeva 13
3000 Celje

Nagrade:
1. nagrada: letna naročnina na revijo Stripburger, ki vsebuje vsaj dve revijalni in eno knjižno izdajo, samostojni album iz zbirke Republika Strip ter objava v reviji
2. nagrada: paket Stripburgerjevih stripov v vrednosti 5.000 sit
3. nagrada: paket stripovskih revij v vrednosti 4.000 sit

p.s.: uredništvo Stripburgerja in Kljub Celje si pridržujeta pravico, da ne podelita nagrad, če stripi ne bodo ustrezali kvalitativnim merilom





SVesti su vam našle sledeće adrese sa strip konkursima:

Concorso di disegni manga-anime
Il pool di minisiti manga-anime L'isola che non c'e ha indetto un concorso a premi per disegni in stile anime e manga. Dettagli e regolamento sono online nel sito dell'organizzazione.
http://www.tuttocartoni.akanime.com/
http://www.tuttocartoni.akanime.com/...


sadržaj

11.

PISMA ČITALACA

mail



From:henrih <henrih@ptt.yu>
Subject: Dusan Cvetkovic

Vezano za text koji se pojavio u dnevnom listu Blic od 10.decembra ove godine osecam se duznim da dam jedno objasnjenje. Text (koji mozete videti i na web prezentaciji Blica na www.blic.co.yu/arhiva/2005-12-10/strane/srbija.htm) nosi naslov "Niski strip crtaci na turneji po Srbiji" a iniciran je izlozbom grupe CAJ...Odlican u kafeu TIME.
Hocu da kazem da nema nikakve turneje vec text nosi takav naslov iz meni nepoznatih, urednickih razloga.

Dusan
CAJ...Odlican
mailto: henrih@ptt.yu


sadržaj

12.

LINKOVI

Strip Vesti



-Stripovi online, DŽABE,...pa još od MARVELA...
comics.ign.com/articles/675/675649p1.html

...kaže nam Marko Ajdarić

sadržaj

...
Ako znate nekog ko bi bio raspoložen da svakog petka dobije email sa STRIP VESTIMA, pošaljite mi njegovu email adresu ili mu predložite da nam se on sam javi i tako upiše na mailing listu.

Zlatko Milenković

zmcomics@neobee.net
www.zmcomics.co.yu

Zlatko Milenković, Petra Drapšina 16, 21000 Novi Sad

STRIP VESTI SU BESPLATNE
Ako ne želite da ubuduće dobijate STRIP VESTI, jednostavno odgovorite na ovaj email i u naslovu (subject) napišite ODJAVA.