STRIP VESTI
Broj:
325
22.07.2005. Godina VII

prošli broj - arhiva - sledeći broj


SADRŽAJ

  1. HELLBLAZER #1 - Strip Vesti
  2. ŠTA (NI)JE STRIP? - Ilija Bakić
  3. ARHIV SEVERA (13) - Boris Lazić
  4. JUŽNJAČKA UTEHA No 217. - Marko Stojanović
  5. KVINTALOVA TJEDNA KARTICA (276) - Darko Macan
  6. INTERNET STRIPOVI - Strip Vesti
  7. ŠTAMPA - štampa
  8. VESTI IZ SVETA - Strip Vesti
    -DOBITNICI EISNER-a 2005.
    -STRIPBURGER GOVORI ŠPANSKI
    (Marko Ajdarić)
    -KAKO IZGLEDA IGRICA ASTERIX?!
    (Marko Ajdarić)
    -BRAZILAC NAGRAĐEN U ZAGREBU
    (Marko Ajdarić)
    -SAŠA DIMITRIJEVIĆ NAGRAĐEN U GABROVU
    (Marko Ajdarić)
    -FADAO DOBI MEĐUNARODNU NAGRADU
    (Marko Ajdarić)
  9. LINKOVI - Strip Vesti

Svi prilozi su vlasništvo autora. U slučaju da želite da ih na bilo koji način eksploatišete, molimo Vas da se obratite autorima priloga, koji su potpisani (uz potpis će uvek ići i email adresa putem koje možete kontaktirati autora), u slučaju da nisu potpisane možete ih slobodno koristiti jer su to neautorizovane vesti ovog servisa, STRIP VESTI.

Sajt na kom ćete uvek moći da pročitate stare brojeve STRIP VESTI i još neke druge sadržaje vezane za strip je na sledećoj adresi:
www.zmcomics.co.yu



UVODNIK...


Štagod rek'o u uvodniku, opet će ispasti kako se žalim da bi moglo biti mnogo više peiloga, vesti,...:(

S poštovanjem,

Zlatko Milenković

sadržaj

1.

HELLBLAZER #1

Strip Vesti



Napokon se pojavilo, dugoočekivano, prvo izdanje nove izdavačke kuće "Beli put". Reč je o strip serijalu o Džon Konstantinu, "HELLBAZER: Prvobitni gresi". Prva grafička novela ove izdavačke kuće ima 230 strana, originalnog je američkog formata u punom koloru i na 125 gramskoj hartiji. Izdanje odlično izgleda i kvalitetno je urađeno, cena je u knjižarama oko 920 dinara dok se u specijalizovanim striparnicama prodaje po ceni nižoj od 10 eura.

Edicija grafičkih novela u izdanju Belog puta treba ovih dana da bude upotpunjena i sa preostalim naslovima predviđenim za ovu prvu turu, ili da kažemo... za prvo kolo. Tako da je Hellbazer, iako se pojavio prvi, numerisan kao peti. Prvi treba da budu Watchmen-i (koji će po trenutnim informacijama malo kasniti) dok su ostali naslovi već bili dostupni novinarima na zajedničkoj promociji HELLBLAZER-a i DVD izdanja filma Konstantin.

Dakle slede još: 100 METAKA, BETMEN (Mračni vitez), SENDMEN, PROPOVEDNIK, i KNJIGE MAGIJE. Takođe se na zadnjoj strani Hellblazer-a najavljuje i Liga izuzetnih Džentlmena.



sadržaj

2.

ŠTA (NI)JE STRIP?

Ilija Bakić



ŠTA (NI)JE STRIP?

Povodom knjige "Kako je sve počelo (strip album)" Dejana Bogojevića
izdavač: Signum, Beograd 2004.g.

Na koricama knjige "Kako je sve počelo" Dejana Bogojevića, znatiželjni čitalac pričitaće i odrednicu "strip album" što će biti dovoljno da sebi postavi pitanje 'zašto je to napisano, da li autor time provocira ili se sprda?' Prelistavanje sadržaja, odnosno desnih stranica knjige (leve nisu odštampane) nudi nekoliko mogućih odgovora (koji će biti pravi zavisi od afiniteta svakog čitaoca ponaosob).

Dejan Bogojević (1971) žustar je i nemiran duh koji se pretače u pisane forme: prozu, poeziju (posebice onu haiku), eseje i kritike, pripremanje antologija i izdavanje časopisa, odnosno one vizuelne: meil art, ilustracije, priprema i likovno oblikovanje knjiga te, konačno, u autorski strip. Bogojević je, uz Milivoja Kostića, osnivač i izdavač valjevskog umetničkog projekat-časopisa "Crni kreč" a u svojoj režiji objavljuje strip fanzin "Pomamna nozdrva". Deo strip radova sabrao je u ovu knjigu i predstavio široj javnosti.

Prelistavanje i iščitavanje 'strip albuma' najpre će zbuniti, dovesti u nedoumicu a zatim (ponovo) formirati u svesti nekoliko pitanja:
1. Mora li onaj ko crta stripove znati da - crta?
2. Moraju li stripovi biti smisleni?
3. Da li je ovo strip?
4. Konačno: šta je, u stvari, taj strip?

Ambiciozniji čitaoci, skloniji spekulacijama, neminovno će nastaviti u pravcu: 'Čemu sve ovo? Kuda idemo? Jesmo li sami u svemiru? Ima li života posle smrti?' No, kako ovaj tekst nema nameru da reši sve krucijalne dileme, zadržimo se na onim trivijalnijim.
Elem, odgovor na pitanje broj 1: ne.
Odgovor na pitanje broj 2: ne.
Odgovor na pitanje broj 3: da.
Odgovor na pitanje 4: 'đe me nađe'.

Dakle, Bogojević nam na ovim tablama sasvim dobrovoljno pokazuje da ne zna da crta ako pod crtanjem podrazumevate veštinu dočaravanja linijama onoga što se vidi u prirodi; Bogojević čak beži i od manira tzv. primitivnog crteža. I šta mu onda ostaje: likovi groteskno-karikaturalni kojima je strana svaka crtačka zakonitost kao i pokoravanje estetskim kanonima; kad se ne bavi likovima autor odlazi u apstrakcije raznorodne da bi, konačno, svoje metode dopunio kolažima. Sve-u-svemu: jako, jako šareno (iako je štampano crno-belo). Slike se, ponekad, nižu u standardnim strip nizovima, ponekad su razbacane po stranici-tabli da bi se, kao krajnja mogućnost, mešale i pretapale.

Pošto je element stripa i tekst, Bogojević je i njime namerio da se poigrava pa u standardnim balonima ili iznad, u i ispod slika, nalazimo stihove, isečke iz novina, latinske poslovice, mini priče, samostalne, nevezane reči. Na nekoliko strana tekst brojčano nadjačava sliku mada ima i obrnutih slučajeva. Haotičnost predstavljanja teksta ima odjek i u samom sadržaju koji je na nivoima fragmenata i minimalističkih slika; u haiku poeziji to je imperativ (spoznaja makrokosmosa kroz mikrokosmos) a u 'proznim' slučajevima ova rascepkanost otkriva izgubljenost, potapanje u haos i entropiju.

Rečju: nema klasičnog stripa kod Bogojevića ni u tragovima. Ali, njemu je medij poznat i on je voljan da ga koristi i istražuje mu granice koje su, ispostavlja se, vrlo daleke. Eksperiment je najmanji zajednički imenilac svih radova. Otuda ovu knjigu treba razgledati kao niz pokušaja da se likovnost i njena narativnost spoji sa tekstom i njegovom narativnošću. U najradikalnijim tablama čitalac ima pred sobom rezultat konceptualnog rada na tragu interesovanja avangardnijih likovnih umetnika. U ostalim slučajevima reč je o nameri da se strip (d)otera do svoje negacije odnosno da se tekst pokori slici ili da se ova usadi u njega. Sklapanjem korica ne dobijaju se odgovori jer poruke nema niti se autor osećao obaveznim da tako nešto ponudi. "Kako je sve počelo" jeste umetnička egzibicija, oteletvorenje želja za stvaranjem i radovanje samom činu samopostvarenja na komadu papira koji ograničava ali i nudi mnogo slobode. Na čitaoce će knjiga delovati ili kao definitivna (pročiščujuća) potvrda da ovakve sadržaje više ne žele da konzumiraju ili će ih naterati da pretresaju sopstvene stavove i otkrivaju kako su im neke ideje o tome šta jeste ili nije strip okoštale i sumnjive. Kakva god bila odluka konzumenta, autor je svoju ulogu umetnika-provokatora ispunio.



sadržaj

3.

ARHIV SEVERA (13)

Boris Lazić
boris.lazic@wanadoo.fr



leto, leto, letovanje
za nas, srbe, hrvate, makedonce sa zapada (tragicnost periferije nas je bol( to znaci, jug, juga, YUtopija!

ovog leta se odlucih na put po celoj Jugi, cela mi nece biti dovoljna, toliko sam zeljan predela juga, toliko zeljan lica ljudi juga, tako gladan juge i nasih govora!

ko nam je kriv sto smo seljacki narod pa lumpenproleteri iz svabenlenda pice na cuke i brda a niko od njih da svojim nazove ohrid, kotor ili dubrovnik!

pa opet, kako je dobro biti na jugu, kako dobro biti u tom svetu, kako dobro lutati od zagreba i banja luke do novog sada i primorja.

ovaj put saljem srdacan pozdrav svim crtacima i scenaristima koje sam sreo na exitu, aci, njegovoj supruzi, nebojsi, marku, alexi, a za naredni put obecavam tekst o kritici /koja je, inace, moja uloga ovde?/ posto sebe smatram tek citaocem, povlastenim citaocem stripova,

a povlasten, jer je je par izvanrednih ljudi, umetnika, iz meni neshvatljivih razloga, citalo moje tekstove, kritike i eseje o stripu, i ucinilo da za trenutak, jedne veceri, na exitu, steknem utisak da je i kritika, cak, nekom interesantna, mozda i potrebna.

ali susret s crtacima znaci i svest o odgovornosti za napisano. kritika, ukoliko nije dobronamerna, sto ce reci otkrivalacka, nekonvencionalna, ukoliko nije pisana s ciljem da se podrzi crtac, bolje da je, zar ne, ni nema?

dakle,
citamo se za nedelju dana.



sadržaj

4.

JUŽNJAČKA UTEHA No 217.

Marko Stojanović
misto83@ptt.yu



THE PITANJE

U jeku su pripreme za održavanje Sedme Balkanske Smotre Mladih Strip Autora, a ja sam dobio još jednu od svojih genijalnih ideja. Nećemo raditi klasičan katalog, radićemo ekvivalent strip časopisa, sa gotovim, kvalitetnim i kraćim stripovima pristiglim na smotru, rekoh ja Peki, i time načinih prvi korak stazom bola. I znaš šta bi još bilo dobro, Peko? Šta, reče Peka? Kad bi uradili jedan unakrsni intervju, da sva tri dobitnika glavnih nagrada od prošle godine jedan drugom postavlju pitanja i daju odgovore na dobijena pitanja! Evo me, posle dve nedelje, sa nekim prilično dobrim odgovorima i prlično nezgodnim pitanjima u inboksu. Miloš Nicić, dobitnik prve nagrade za ilustraciju od prošle godine, postavio mi je pitanje: „Pisanje ili uredništvo - kada bi morao da biraš, šta bi odabrao i zašto?” Razmišljao sam malo o tome, i evo šta sam smislio.

Uredništvo je power trip, rukovodiš ekipom, određuješ šta će i gde ići. To je ono, generalski posao, za koji je potrebno nekoliko stvari. Neophodno je, pre svega, da imaš jasnu viziju onoga što želiš da uradiš i približno jasnu ideju kako možeš svoju viziju da ostvariš. Treba biti dovoljno samodopadljiv da izguraš ono što si zamislio uprkos svim preprekama koje srećeš, i dovoljno pametan da zauzdaš svoju saodopadljivost kad pristignu korisne kritike i saveti. Sledeći bitan uslov za uspešno uređivanje je umeti da se okružiš prvim ljudima, jedinstveno umeće da regrutuješ prave saradnike, jer su oni ti koji tvoju viziju dovode u život. Bez trista kila entuzijazma i osnovnih organizacionih veština ne može uraditi ama baš ništa, to je valjda svima jasno. Ja sam, po svom skromnom mišljenu, u tim stvarima dobar, pošto, jelte, imam puno energije, inicijative, znam šta hoću i ne smeta mi da preuzmem odgovornost kad ustreba – a po mom iskustvu preuzimanja odgovornosti treba stalno. Lepa stvar u uredništvu je što si sam svoj gazda utoliko što je sve u tvojim rukama, sam sastavljaš svoj magazin, pa prema tome sam plivaš... Ili se sam daviš.

Pisanje je mnogo škakljivija stvar. U gomili drugih autora, u poplavi štiva koje izlazi (a kvantitet zaista rađa kvalitet, uprkos svemu što su vam možda rekli), teško je naći sebe, teško je biti originalan, teško je biti kvalitetan. Svaki put kad sedneš za tastauru, isti problem, isti prazan ekran, ista potreba da iz sebe isteraš ono što znaš da imaš u sebi, isti strah od neuspeha u tom poduhvatu, od blokade, od toga da ne razočaraš. Što se pisanja stripova dalje tiče, tu si sve samo ne svoj gazda. Napišeš nešto, ali ono što čitalac viđa predstavlja crtačevu interpretaciju tvoga pisanja, a ona zavisi od mnogo stvari, kao što je njegova crtačka veština, stepen razumevanja među vama pa i od toga da li su mu prijale sarme koje je tog jutra doručkovao (a naravno da nisu, jer ko normalan doručkuje sarme?!). Ono što do čitalaca dolazi nekad ima tek površne veze s onim što si napisao, ali tvoje ime stoji tamo gde piše scenario, pa izvoli, češkaj se tamo gde te ne svrbi...

No, sve žalopojke frustriranog scenariste na stranu, pisanje je nesumnjivo kreativniji proces, jer su mogućnosti beskonačne – kod uredništva su ti ipak ruke dosta vezane materijalom koji ti je ponuđen za objavljivanje, kao i materijalnim sredstvima kojima raspolažeš. Pisanje je sjajna, sjajna stvar, jer kad sedneš za tasturu i kad te krene, stvarno krene, znaš da možeš da istreseš čitaoca iz gaća, da se igraš s njim, jedino ograničenje predstavlja lična veština baratanja rečima... A to je jedan od tri najbolja osećaja koja sam osetio u životu (pazite da vam ne kažem koja su druga dva!).

Znači, pisanje. Zato što sam lud. Zašto što volim da se češkam, pa i tamo gde me ne svrbi. I zato što skupljam tuđe gaće (istina, uglavnom ženske).



sadržaj

5.

KVINTALOVA TJEDNA KARTICA (276)

Darko Macan
darko.macan@zg.htnet.hr



JEDNA (FOL) EROCKA

Što je seksi?

Kako kome, naravno, ali uvijek me kanda zbunjivalo ono kad ljudi imaju svoj "tip". Vole plave ili vole na kratko ošišane, vole visoke ili vole debele, vole dobro dupe ili poderane čarape. Mislim, meni je sve to okej i zanimljivo, ali nije presudno. Pa sam onda dugo razmišljao koji je moj "tip" (da ne kažem "fetiš") i zaključio kako ću govoriti da padam na osmijeh. Što je istina točno u istoj mjeri u kojoj je i teško sranje. Jerbo, jest da me osmijeh namah pomete (i da zato ne volem ove rvacke duplerice u Playboyu koje odreda mrko gledaju mazohiste što ih iz mjeseca u mjesec kupuju), ali to je samo simptom dublje čežnje.

Jer ja volim kad me trebaju.

Ili neka makar tako izgleda ... Neka se pretvaraju kako im je drago što me vide i ja ću svašta napraviti za još jedan osmijeh. Biti potreban je moj afrodizijak, jedini lijek rastućem strahu od besmisla (o kojem se već mjesecima, na sveopću radost, ovdje suzdržavam pisati). Što nas elegantnim lupingom dovodi do stalne teme ove rubričice - do stripa.

Jer, pita mene Milan (i opet i opet i opet), da kakve bih stripove želio raditi? Pa ja nešto muljam i mrmoljim, filozofiram da nije bitno "što" nego "kako", ali da "kako" ipak proizlazi iz "što", a da će se to "što" (ili "ja") već izraziti ma pisao što bilo. I sve je to istina, i sve je to sranje jer ja zapravo želim raditi - naručene stripove.

Jer hoću da me vole! Hoću čuti kako je neophodno da baš ja napravim taki i onaki strip jer nitko drugi to ne može, a bez njega ništa neće biti isto! Znam da mogu više-manje sve što poželim (iako mi se čini kako sam možda mrvicu prestar da bi me primili u Dinamove juniore) i nije im izazov željeti nego morati! Jebe mi se (aha, erocka komponenta!) za strip koji crtam za Banku, ali nikad nisam radio aktualno-ekonomski komentar i hoću se dokazati i na tome polju, hoću da me i oni vole! Hoću da me svi vole! Hoću - râââh! - orgiju obožavanja!

Eto, sad znate kaki sam i kako me kupiti.

Te zato par mjeseci, dok ovo ne zaboravite, ne prihvaćam nove narudžbe.


***
Ne, nije mi bilo dosta što pišem kritike knjiga i stripova na Blogovom kolcu (mcn.blog.hr/) već sam morao pokrenuti i Q-ov dnevni blog! Vijesti, kolumne, prikazi i sve što vam padne na pamet, samo i jedino strip, na qstrip.blog.hr/ ! Bajdvej, tražim nekoga tko bi napisao, recimo, suvislu kritiku filjma Batman Begins, jerbo se meni ne gleda filjmove. Hvala!
A novi, deveti Q, izlazi idućeg tjedna (srijeda-četvrtak, to je van mojih šapica). Najave će za koji sat biti postavljene na... qstrip.blog.hr/ , dakako!



sadržaj

6.

INTERNET STRIPOVI

Strip Vesti



Ovo rubrika je redovna, pozicionirana na ovom mestu u SVestima, nije u samom vrhu jer na sajtu već stoje, u samom vrhu na udarnom mestu, linkovi ka svim domaćim internet stripovima koji redovno izlaze. Ostali stripovi, koji ne zadovoljavaju ove kriterijume - dakle nisu na nekom od domaćih jezika ili ne izlaze redovno - će ipak imati svoje mesto u ovoj rubrici.
Dakle zasucite rukave i poradite na dopunjavanju ove rubrike tako što ćete pokretati nove internet stripove. Svaki novi strip na spisku će, onog petka kada bude dodat, imati oznaku NOVO!
Redosled je po abecednom redu:

STRIPOVI KOJI REDOVNO IZLAZE:

-BUZZ & FZ (Gudvin)
www.screaming-planet.com/comics.php?area_id=

-ČAROBNJACI (Niko Barun)
www.tportal.hr/stripovi/carobnjaci

-JOHN'S PARADISE (Saša - Venes)
www.crazytwo.com/novi/

-MALI MEUR (Vladislav Gajski)
www.plastelin.com/index.php?option=com_content&...

-MARTINA MJESEC (Macan - Sudžuka)
www.stripovi.com/martinamjesec.asp

-MISTER MAČAK (Macan - Bob)
www.stripovi.com/mistermacak.asp

-NETOVCI (Niko Barun)
www.t.ht.hr/netuskoli/5-5.html

-OVERKLOKING (Dubravko Mataković)
iskon.hr/webcafe/matakovic/

-SERGEJ (Darko Macan)
www.zmcomics.co.yu/sergej

-SIVI GRAD (Rico)
www.stripovi.com/sivigrad.asp

-SOB SA SOBOM (Sonjecka)
www.stripovi.com/SobSaSobom.asp

-STRIP "DAN"-a (Simon Vučković - Mirko Zulić)
www.dan.cg.yu/stripovi.php

-SvRBI iU SVEMIRU (Milivoj Kostić) NOVO!
vigled.sky.prohosting.com/

STRIPOVI KOJI SE REDOVNO DISTRIBUIRAJU E-MAIL-om

-SAMONIKLI KOROV STRIP (Franja Straka)
prijaviti se na email adresu: fstraka@eunet.yu

STRIPOVI SA ZAOKRUŽENOM PRIČOM

-Bilo jednom u Makarskoj (Dalibor Brdar)
www.stripovi.com/makarska.asp

-Zagor & Chico u Paklu Droge (Saša - Venes)
www.najbolje.com/zagor/

-Stripovi... (Dunja Janković)
deenes.ffzg.hr/~tdujmovi/strip.htm

STRIPOVI DOMAĆIH AUTORA NA STRANOM JEZIKU

-ACTION TRIP COMICS (Jojić - Grabović - Solanović)
www.actiontrip.com/index/comics.phtml

-Mc DUFFIES (Srđan Aćimović)
mcduffies.keenspace.com

-LITTLE WHITE KNIGHT (Srđan Aćimović)
www.graphicsmash.com/series.php?name=littlewhiteknight&view=current

-LEGOSTAR GALACTICA (D. M. Jeftinija)
legostargalactica.keenspace.com/

STRIPOVI KOJI VIŠE NE OBNAVLJAJU SVOJE STRANICE

-NEDELJNI STRIP (Oljača, Aćimović, Ikonić, Jovanović, Vučković)
members.lycos.co.uk/zmcomics/strip/strip.htm

-VILINTULJKOVA DRUŽINA (zmcomics)
www.zmcomics.co.yu/vilintuljak



sadržaj

7.

ŠTAMPA

štampa


Zoran Đukanović, Dušan Banjanin, Predrag Ikonić, Miroslav Ajder, Dušan Mladenović i Marko Ajdarić su obezbedili sledeće priloge:


"Konstantin" kao strip prvi put na srpskom + DVD/VHS izdanje


HELLBLAZER IZ BELOG PUTA I TUCKA

Distributerska kuća Tuck i izdavačka kuća Beli put, predstavili su juče u Mamut megastoru svoja nova izdanja vezana za čuveni strip serijal "Hellblazer - Džon Konstantin". Nakon skidanja filma sa bioskopskog repertoara, od 15. jula u prodaji su Tuckova DVD/VHS izdanja "Konstantina", a u paketu sa njima, prvi put na srpskom jeziku, i strip po kome je ovaj film nastao, inače najdugovečeniji Vertigov serijal. DVD izdanje "Konstantina", pored filma, ima i drugi disk sa 18 minuta izbačenih scena, alternativnim završetkom, muzičkim spotom, razgovorom sa autorima o "prebacivanju" strip priče na film.

Beli put je izdavačka kuća koja će se, kako je rekao urednik Boban Knežević, baviti ilustrovanim stvarima - slikovnicama, knjigama, grafičkim novelama, stripom. Jedan od prvih pet stripova koje objavljuje upravo je "Konstantin". Prema Kneževićevim rečima, Konstantin je jedan od najčudnijih strip junaka, zamišljen najpre kao pomoćni lik Čoveka iz močvare, potom se pojavljivao i u Sendmenu, seleći se, kako to često uobičavaju strip autori, iz jednog serijala u drugi. On je beli mag koji prelazi iz sveta u svet, povezujući pakao i raj. Od dečjih knjiga Belog puta među prvima je "Čarli i fabrika čokolade" čuvenog pisca za decu Roalda Dala, čija će promocija biti upriličena ponovo sa Tuckovom distribucijom filma Tima Bartona, nastalog po ovoj knjizi. Biće tu i slikovnice, kako je najavio Knežević, već u mnogo verzija objavljenim, najpoznatijim pričama i bajkama za decu. Komplet DVD plus strip "Konstantin" prodavaće se u IPS radnjama i Videopolisu u Domu sindikata po ceni od 1999 dinara.

I. Matijević


Objavljeno: Danas, Beograd, 21.07.2005.godine





TINTIN FESTIVAL U BRISELU

Belgijski strip junak TINTIN glavna je zvezda četvorodnevnog festivala, koji je počeo juče u Briselu, pod nazivom "Tintofili od sedam do 77". Osim ogromnog murala dečaka-detektiva TINTINA i njegovih prijatelja iz stripa, predviđene su i izložbe, maskenbal i filmske projekcije. Festival obuhvata i okupljanje TINTINOVIH obožavalaca, ture sa vodičima kroz Brisel, kao i market koji će biti otvoren 23. jula na istom mestu gde se dešava radnja njegove klasik avanture iz 1943. "Tajna Jednoroga" (The Secret of the Unicorn). Erže (Herge), autor tog stripa, postao je, prema navodima organizatora festivala, najbolji ambasador svog rodnog grada, iako se radnja većine njegovih knjiga događa van Belgije. TINTINOVA 75. godišnjica obeležena je prošle godine. Između ostalog, lansiran je i komemorativni novčić od deset evra.

SEECULT.org


Objavljeno: Danas, Beograd, 21.07.2005.godine





NEOBIČAN HOBI MAŠINSKOG INŽENJERA IZ PALA

PEĐA CRTAČ STRIPOVA

Poslije kopiranja poznatih svjetskih likova iz crtanih romana Predrag Ikonić stvorio originalnog domaćeg strip junaka Žorža Strašnog i Ekstra Gedžu

PALE – Tridesetjednogodišnji Predrag Ikonić iz Pala je diplomirani mašinski inženjer i radi kao dizajner web stranica, ali, i pored toga što se bavi ozbiljnim i zahtjevnim poslom, ne krije da je crtanje stripova nešto u čemu pronalazi veliko zadovoljstvo i nešto čemu posvećuje najveći dio slobodnog vremena.

Kaže da se ta ljubav dogodila "na prvi pogled" i to veoma rano, između treće i četvrte godine života, kao i to da je uz strip naučio da čita i piše, a nešto poslije, naravno, i crta.

- Kada je sve krenulo, crtao sam na svemu što mi je dolazilo pod ruku, odnosno olovku, na papiru, novinama, rođakovoj školskoj svesci... a ovakav način druženja sa mojim junacima drži me i dan danas – veli Predrag, podsjećajući da je sve počelo sa Mikijem, Šiljom i ostalim Diznijevim junacima, nastavilo sa Zagorom, Blekom, Kobrom i Alan Fordom, da bi "u nekim ozbiljnijim godinama sve preraslo u pravi autorski rad".

Peđa kaže da su ga, kako je odrastao, sve više privlačili stripovi čiji su autori bili domaći crtači, kao i to da ga je sve više interesovao i sam postupak nastanka jednog takvog stripa.

Neposredno pred izbijanje rata na ovim prostorima Predrag je završavao srednju školu i još učio o stripu, objavivši do tada par stranica u časopisima "Madcap" i "Gavran", a negdje u isto vrijeme gostovao je i na stranicama "Malih novina".

- Došao je rat i olovku je zamjenila puška, sobu rov i nisam našao dovoljno motiva da nastavim sa crtanjem stripova. U tom periodu nastalo je tek nekoliko sličica. Talenat sam koristio uglavnom kada je trebalo nekome nešto pokloniti za rođendan – govori Predrag.

Po završetku rata i poslije niza selidbi upisao je Mašinski fakultet u Istočnom Sarajevu, gdje je, veli, stekao, pored znanja, i prijatelje "za sva vremena". Tu je, ispostaviće se kasnije, pronašao i inspiraciju da se nastavi baviti onim što mnogo voli – crtanjem stripova.

- Crtanju stripova vratio sam se zahvaljujući liku Đorđa Ćeranića, čovjeka sa hiljadu životnih priča. On je zaposlen na Mašinskom fakultetu, a ja sam neke od njegovih priča preslikao na papir i tako je nastao moj najpoznatiji junak Žorž Strašni, a Predrag Ikonić postao Peđa Slavni – kaže on i dodaje kako je, zahvaljujući strip autoru iz Novog Sada Zlatku Milenkoviću, koji je Žoržove dogodovštine objavljivao na svom sajtu, Đorđe Ćeranić, postao omiljen, ne samo među studentima u svom gradu, već i u Srbiji. Podsjeća nas i na reportažu o Žoržu, objavljenu u našem listu.

Peđa nastavlja kako je trenutno aktuelna saradnja sa grupom autora iz Niša, sa kojima radi na stripu Ekstra Gedža. Nosilac cijele te priče je Dejan Stojiljković, a on je uradio crtački dio posla za dvije epizode, koje se ako nekoga interesuje, mogu pronaći na stranicama www.ekstragedza.tk.

- Ovaj strip je nastao kao parodija na američke superjunake, poput Supermena, spajdermena i Betmena. Ekstra Gedža je, u stvari, Milisav Lukić, običan čovjek i poljoprivrednik iz okoline Niša, koji uz pomoć čarobnog napitka, poznatijeg kao džibra, stiče superherojske moći i pomaže svom narodu da se odbrani od svih nedaća i nevolja – kaže Peđa, te otkriva da je trenutno u pripremi i još jedna "poveća epizoda Žorža Strašnog, ali i obiman strip čija tema je najnovija srpska tragedija na Kosovu i Metohiji".

Naš sagovornik na kraju kaže da će se truditi da opravda nadimak, mada kuburi sa manjkom slobodnog vremena. U to ne treba sumnjati, jer i svi koji ga poznaju kažu da je riječ o upornom i marljivom mladiću, koji i poslu i hobiju prilazi sa velikom ozbiljnošću.

MUZIKA
U ratnom periodu Predrag Ikonić je svirao u grupi "Parabellum" iz Vogošće.
- Vježbali smo na stotinjak metara od prve borbene linije bez obzira na ratno okruženje, granate, zvuke sirena, smrti koja je tako reći bila pred svim vratima – prisjeća se Peđa.
Kaže da je poslije na fakultetu, pošto se "Parabellum" razišao, od Amerike do Kozarske Dubice, uključio u rad benda "Larmadžije", koji je svirao iz zadovoljstva i ljubavi, ali i nastupao kao predgrupa poznatim sastavima kakvi su "Galija" i "Negativ", te na brojnim mašinijadama u Srpskoj i Srbiji i Crnoj Gori.

- Planova ima dosta. Između ostalog, želio bih da kupim automobil, možda nekada i kuću u Novom Sadu. Važno je da radim, imam platu. Uglavnom, zadovoljan sam – zaključuje Peđa i kroz osmjeh veli kako bi volio "kada bi i Ekstra Gedža postojao u stvarnosti, kao Žorž Strašni, odnosno Đorđe Ćeranić, da pritekne u pomoć kada nam zapne".

S. Šekara


Objavljeno: GLAS SRPSKE, broj 10738, 22.07.2005.godine





"HELLBLAZER - DŽON KONSTANTIN" NA SRPSKOM

Nakon skidanja istoimenog filma sa bioskopskog repertoara, od 15. jula su u prodaji Tuckova DVD/VHS izdanja Konstantina, a u paketu sa njima, prvi put na srpskom jeziku, i strip (izdavačka kuća Beli put) po kome je ovaj film nastao, najdugovečeniji Vertigov serijal. DVD izdanje Konstantina , pored filma, ima i drugi disk sa 18 minuta izbačenih scena, alternativnim završetkom, muzičkim spotom, razgovorom sa autorima o "prebacivanju" strip priče na film. Komplet DVD plus strip Konstantin prodavaće se u IPS radnjama i Videopolisu u beogradskom Domu sindikata po ceni od 1.999 dinara.


Objavljeno: www.popboks.com, 21.07.2005.godine





PRVI SNIMCI NOVOG SUPERMENA PRIKAZANI U SAN DIJEGU

Na 36. Comic-Con skupu ljubitelja stripova u San Dijegu, reditelj Brajan Singer je, pred oko 6.500 zainteresovanih, prikazao prve snimke novog Supermena. Najnoviji film o "Čoveku od čelika" zvaće se "Povratak Supermena", a Singer je doleteo iz Sidneja da bi ga predstavio fanovima. Koliko je predstavljanje novog Supermena bilo uspešno najbolje govore dobijene stojeće ovacije. Nova priča o Supermenu će se naći u bioskopima 30. juna 2006.

V. T.



Objavljeno: DANAS, Beograd, 19.07.2005.godine





FESTIVAL POSVEĆEN POZNATOM STRIP JUNAKU


TINTIN U BRISELU

BRISEL – Belgijski strip junak Tintin glavna je zvijezda četvorodnevnog festivala koji je počeo u srijedu u Briselu pod nazivom "Tintinofili od sedam do 77", javljaju agencije.

Osim ogromne slike dječaka – detektiva Tintina i njegovih prijatelja iz stripa, predviđene su i izložbe, maskenbal i filmske projekcije.

Festival obuhvata i okupljanje Tintinovih obožavalaca i market, koji će biti otvoren 23.jula na istom mjestu gdje se dešava radnja njegove klasik avanture iz 1943. godine "Tajna jednoroga".

Žorž Remi Erže, autor tog stripa, postao je, prema navodima organizatora festivala, najbolji ambasador svog rodnog grada, iako se radnja većine njegovih knjiga događa van Belgije.

Tintinova 75-godišnjica obilježena je prošle godin. Erže je stvorio 23 Tintinove avanture, koje su prevedene na oko 60 jezika i prodate u više od 200 miliona primjeraka širom svijeta.

Žorž Remi je označen kao jedan od najuticajnijih strip umjetnika 20.vijeka.

Tintin je više od pedeset godina u bivšoj Jugoslaviji bio poznat jedino u inostranim verzijama. Eržeov heroj je bio pod naročitom vrstom embarga i to zbog prve epizode koju je Belgijanac nacrtao daleke 1929.godine u kojoj je njegov hrabri mladi junak ratovao s boljševicima.

Objavljeno: GLAS SRPSKE, broj 10738, 22.07.2005.godine





TIN TIN FESTIVAL U BRISELU

U Briselu, zamišljenom rodnom gradu popularnog strip-junaka i reportera Tin Tina otvoren je prvi "Tin Tin festival".


Crtač Erže prve epizode ovog popularnog stripa objavio je još tridesetih godina prošlog veka, a pored Tin Tina, u njima su se prvi put pojavili i junaci danas poznati milionima čitalaca širom sveta - pas Sneško, Kapetan Hedok, Profesor Kalkulus i blizanci Tompson.

Avanture u koje je Erže slao svoje junake odvele su ih do nekih od najudaljenijih kutaka planete Zemlje - od Afrike, preko Južne Amerike do Indije i Tibeta.

Organizatori festivala očekuju posetu više hiljada ljudi, ali je nas pre svega zanimalo koliko je u današnje vreme Tintin popularan, i da li je u dvadest prvom veku on i dalje univerzalni strip-heroj kao i pre 75 godina?

Nik Rodvel, sekretar fondacije Erže i jedan od organizatora TinTin festivala, odgovara: Pa kakve će onda sadržaje ovaj festival ponuditi posetiocima?

"Pre svega, kroz grad će proći velika kolona automobila - okupićemo sve modele koje ste mogli tokom godina da vidite u stripovima o Tintinu! Napravićemo veliku žurku u Tintin kostimima, nakon čega sledi stručna konferencija o Tintinu u kulturnom centru Pale de Bozar, a na kraju festivala - veliki Tintin koncert. Očekujemo više stotina hiljada ljudi na ulicama pošto u isto vreme Belgija slavi i sto sedamdeset petu godišnjicu Revolucije." - kaže za BBC Nik Rodvel, sekretar Erže fondacije i jedan od organizatora briselskog Tintin festivala.


Objavljeno: BBC Serbian, 20.07.2005.godine





BRUCE GERLACH U OSIJEKU

Galerija karikatura Osijek je u ponedjeljak 27. lipnja otvorila 48. izložbu karikatura po redu. Izložbu američkog karikaturista Bruce Gerlach, nazvanu "PREKO BARE".

Bruce Gerlach, rođen je 5. travnja 1966. u Aurori, Colorado, SAD. Nakon godinu dana obitelj mu se seli u Michigan. Sa sadašnjom suprugom Tinom vjenčao se 1998. u Sorrentu, Italija. Posjeduju 2 psa, Reggie i Ritu. Ne posjeduje diplomu, ali je cijeli život pohađao umjetničke škole.

Stripove "Wadeov svijet" i "Umjetnici plaćenici" (ovaj drugi nacrtao je s prijateljem Dugom Rusinom)objavljuje 1987. u "Spectri", glasilu Sienna Heights College-a, a strip "The Beanfield" 1993. u detroitskim novinama "Spirit". U ožujku 2005. bio je finalist on-line izložbe karikatura bazirane u Rimu, na adresi www.artrom.com. Natječaj se zvao: "Potpuno čudan" ("Totally Weird").

Kist

Celu vest mozete da citate ovde




sadržaj

8.

VESTI IZ SVETA

Strip Vesti



-DOBITNICI EISNER-a 2005.
Best Short Story:
"Unfamiliar," by Evan Dorkin and Jill Thompson, in The Dark Horse Book of Witchcraft (Dark Horse Books)
Best Single Issue (or One-Shot):
Eightball #23: "The Death Ray," by Dan Clowes (Fantagraphics)
Best Serialized Story:
Fables #19-27: "March of the Wooden Soldiers," by Bill Willingham, Mark Buckingham, and Steve Leialoha (Vertigo/DC)
Best Continuing Series:
The Goon, by Eric Powell (Dark Horse)
Best Limited Series:
DC: The New Frontier, by Darwyn Cooke (DC)
Best New Series:
Ex Machina, by Brian K. Vaughan, Tony Harris, and Tom Fesiter (WildStorm/DC)
Best Publication for a Younger Audience:
Plastic Man, by Kyle Baker and Scott Morse (DC)
Best Humor Publication:
The Goon, by Eric Powell (Dark Horse)
Best Anthology:
Michael Chabon Presents The Amazing Adventures of the Escapist, edited by Diana Schutz and David Land (Dark Horse)
Best Digital Comic:
Mom's Cancer, by Brian Fies
Best Graphic Album-New:
The Originals, by Dave Gibbons (Vertigo/DC)
Best Graphic Album-Reprint:
Bone One Volume Edition, by Jeff Smith (Cartoon Books)
Best Archival Collection/Project:
The Complete Peanuts, edited by Gary Groth (Fantagraphics)
Best U.S. Edition of Foreign Material:
Buddha, vols. 3-4 by Osamu Tezuka (Vertical)
Best Writer:
Brian K. Vaughan, Y: The Last Man (Vertigo/DC); Ex Machina (WildStorm/DC); Runaways (Marvel)
Best Writer/Artist:
Paul Chadwick, Concrete: The Human Dilemma (Dark Horse)
Best Writer/Artist-Humor:
Kyle Baker, Plastic Man (DC); Kyle Baker, Cartoonist (Kyle Baker Publishing)
Best Penciller/Inker (tie):
John Cassaday, Astonishing X-Men (Marvel); Planetary (WildStorm/DC); I Am Legion: The Dancing Faun (Humanoids/DC); Frank Quitely, WE3 (Vertigo/DC)
Best Painter/Multimedia Artist (interior art):
Teddy Kristiansen, It's a Bird... (Vertigo/DC)
Best Coloring:
Dave Stewart, Daredevil, Ultimate X-Men, Ultimate Six, Captain America (Marvel); Conan, BPRD (Dark Horse); DC: The New Frontier (DC)
Best Lettering:
Todd Klein, Promethea; Tom Strong; Tom Strong's Terrific Tales (ABC); Wonder Woman (DC); Books of Magick: Life During Wartime; Fables; WE3 (Vertigo/DC); Creatures of the Night (Dark Horse) Best Cover Artist: James Jean, Fables (Vertigo/DC); Green Arrow, Batgirl (DC) Talent Deserving of Wider Recognition: Sean McKeever (A Waiting Place; Mary Jane; Inhumans; Sentinels)
Best Comics-Related Periodical:
Comic Book Artist, edited by Jon B. Cooke (Top Shelf)
Best Comics-Related Book:
Men of Tomorrow: Geeks, Gangsters, and the Birth of the Comic Book, by Gerard Jones (Basic Books)
Best Publication Design:
The Complete Peanuts, designed by Seth (Fantagraphics)
Hall of Fame
Judges' choices:
Lou Fine; René Goscinny and Albert Uderzo
Voters' choices:
Nick Cardy, Gene Colan, Johnny Craig, Hugo Pratt
Other Awards
Bob Clampett Humanitarian Award:
George Pérez
Russ Manning Most Promising Newcomer Award:
Chris Bailey (Major Damage)
Bill Finger Excellence in Comic Writing Award:
Jerry Siegel, Arnold Drake
CBLDF Defender of Liberty Award:
Denis Kitchen


-STRIPBURGER GOVORI ŠPANSKI
Taman tako, ''Stripburger habla castellano'', Alvaro Pons, koji vodi najvažniji blog oko stripova na španskom jeziku - La Carcel de Papel - je definisao veliki broj autora iz Španije u 40. broju Stripburgera. Pons je objavio jednu listu gde se nalaze: Max, Miguel Robledo, Sonia Pulido, Olaf Ladousse, Miguel B. Núnez i Pau Masiques. Isto je naš prijatelj lepo opisao kako Stipburger dobija sve više respekta van Slovenije. Pons isto kaže da je Ivan Mitrevski, mlad reprezentant slovenačkih stripova ostavio otvorena vrata u Španiji za buduću saradnju, kad je nedavno bio na festivalu Xornadas de Ourense, u toj varoši od Galicije.
(Marko Ajdarić)


-KAKO IZGLEDA IGRICA ASTERIX?!
Sada se već malo više zna o 'Asterix & Obelix XXL 2: Mission Las Vegum', video igrici koju Atari sprema za ovaj Božić. Može da se kaže da igra podseća na album Obélix et Compagnie, u smislu da je Las Vegas izmišljotina Juluis Caesar-a, kako bi pokušao da zavadi naše prijatelje. U svakom slučaju, evo vam, na ovom linku, prvih 6 'screen shots'ova od te igre.
www.ojgames.com/article/articleview/956380/
(Marko Ajdarić)


-BRAZILAC NAGRAĐEN U ZAGREBU
Evo, na stranici HDK-a rezultata sa Međunarodne Izložbe Karikature Zagreb 2005, na kome je učestvovalo 396 crtača iz 44 zemlje.
30-og je bila otvorena izložba, u Klovicevi Dvori Gallery (Jezuitski trg 4, Zagreb). Da se upoznate sa radovima Ronaldo Cunha Dias-a, iz Brazila, koji je dobio prvo mesto ove godine, posetite njegovu home-page.
(Marko Ajdarić)


-SAŠA DIMITRIJEVIĆ NAGRAĐEN U GABROVU
Kada je bila otvoreno 17. Bienale Humora u Gabrovo (Bugarskoj) mi smo objavili vest koja je izašla u Strip Vestima 317, u maju mesecu. Nekoliko puta smo probali da nađemo šta i kako je bilo, jer njihova stranica (pa i to se desi, nažalost) nije laka za snalaženje. Ali sada kada smo opet probali, našli smo dve lepe ilustrovane vesti oko tog divnog festivala što je zaista ujedinilo stanovnike Gabrova: U slikama, možete videti kakvo je bilo bienala, ove godine, i naročito, kako je narod učestvovao u Karnevalu koj je otvario bijenale. Na ovom linku, može da se vidi cartooon za koga je Saša Dimitrijević (iz SCGe) dobio Prize of the Directorate of CENTRAL BALKAN National Park for a cartoon on the subject of 'Safeguarding Nature'. Viaceslav Bibisev, iz Rusije, dobio je glavnu nagradu.
(Marko Ajdarić)


-FADAO DOBI MEĐUNARODNU NAGRADU
'Svake godine 20. juna, UNHCR pozdravlja nepobedivi duh i hrabrost izbeglica u svetu', kao što kaže stranica UNHCR Srbije i Crne Gore. Ove godine, UNHCR je organizovao međunarodni 'Refugge Caricature Competition' zajedno sa Katuni (Association of East African Cartoonists). Nagradu je dobio Fadao (Fabio Silva ), koji redovno crta za Neorama dos Quadrinhos, i editorijalne ilustracije i logomarke za ovu karikaturu 128 žena i muškaraca iz celog sveta koji su doprineli boljem životu ljudi a koji su izbačeni iz svoje zemlje. Na ovom linku, možete videti kako je izgledala izložba u Nairobiu od UNHCR i Katuni.
Na moje iznenađenje, Fadao je meni dao na poklon ovu karikaturu Dalipagića, mog najvećeg sportskog idola, koju delim sa vama.
(Marko Ajdarić)



sadržaj

9.

LINKOVI

Strip Vesti



Francuzi, nastavak...

-Association FABBLE
mail bnguyen@stylussoftware.com
asso.fabble.free.fr

-Calvin & Hobbes
mail flims@ifrance.com
www.ifrance.com/spationnaute

-Yves Chaland (1957-1990)
mail francois.lebrun@netcourrier.com
www.chez.com/lebrunf9

-Carmen Cru: Vie et Moeurs
mail carmen.cru@free.fr
carmen.cru.free.fr

-A la BD publicitaire
mail alabdpublicitaire@hotmail.com
users.skynet.be/alabdpublicitaire

-Norma Comics Sabadell
mail info@normasabadell.com
www.normasabadell.com

-BD en ligne - Le Trouher Olivier
mail le-trouher@webmails.com
www.chez.com/letrouher

-Dampierre
mail brigitte@soulmakossa.com
users.skynet.be/bachot-muna

-Tonton Robert

mail clrson@videotron.ca
www.tontonrobert.com

-Fanz'
mail nicolas.garcia3@wanadoo.fr
perso.wanadoo.fr/bd.fanzine

-Patryck de Froidmont
mail info@patryckdefroidmont.com
www.patryckdefroidmont.com

-André Juillard a dessiné
mail ajphile@wanadoo.fr
perso.wanadoo.fr/ehl/bd

-La bd des vaches Folles
mail baudryed@hotmail.com
www.chez.com/baudryed

-Au corralö des cavallemands
mail diana@pferdedeutsche.de
www.cavallemands.com

-Bulles.be
mail bulles@pi.be
www.bulles.be/

-Notabédé
mail olivier.collet@ville-alencon.fr
www.bulles.be

-Françis le cafard mégalo
mail ido@woow-fr.com
francis.woow-fr.com

-Jean-Pierre GIBRAT et "Le Sursis"
mail philippemansard@wanadoo.fr
perso.wanadoo.fr/lesursis

-Le Club de la BD - Florenville
mail club.bd@yucom.be
www.clubbd.be.tf

-BD Art Museum
mail sylvaine_bruno@hotmail.com
www.bdartmuseum.org


...nastaviće se!


sadržaj

...
Ako znate nekog ko bi bio raspoložen da svakog petka dobije email sa STRIP VESTIMA, pošaljite mi njegovu email adresu ili mu predložite da nam se on sam javi i tako upiše na mailing listu.

Zlatko Milenković

zmcomics@neobee.net
www.zmcomics.co.yu

Zlatko Milenković, Petra Drapšina 16, 21000 Novi Sad

STRIP VESTI SU BESPLATNE
Ako ne želite da ubuduće dobijate STRIP VESTI, jednostavno odgovorite na ovaj email i u naslovu (subject) napišite ODJAVA.