STRIP VESTI
Broj:
175
28.06.2002. Godina IV

prošli broj - arhiva - sledeći broj


SADRŽAJ

  1. MRAK - Strip Vesti
  2. GRAFIČKA ZAVERA #6 - Strip Vesti
  3. Momci’s CRUCIFORM: za generaciju koja raste - Momci
  4. KOMIKAZE #2 - Strip Vesti
  5. CRNA STRANA BELOG MAGA - Aleksandar Manić
  6. BRODOM-BALONOM U AVANTURU - Ilija Bakić
  7. JUŽNJAČKA UTEHA No 67. - Marko Stojanović
  8. KVINTALOVA TJEDNA KARTICA (127) - Darko Macan
  9. MOJ POGLED (14) - zmcomics
  10. ŠTAMPA - štampa
  11. VESTI IZ SVETA - Strip Vesti
    -NAUKA I SUPER-HEROJI
    -DAREDEVIL
  12. POZIVI NA SARADNJU - mail
  13. PISMA ČITALACA - mail
  14. BERZA - mail
  15. LINKOVI - Strip Vesti
  16. DATUMI - Strip Vesti

Svi prilozi su vlasništvo autora. U slučaju da želite da ih na bilo koji način eksploatišete, molimo Vas da se obratite autorima priloga, koji su potpisani (uz potpis će uvek ići i email adresa putem koje možete kontaktirati autora), u slučaju da nisu potpisane možete ih slobodno koristiti jer su to neautorizovane vesti ovog servisa, STRIP VESTI.

Sajt na kom ćete uvek moći da pročitate stare brojeve STRIP VESTI i još neke druge sadržaje vezane za strip je na sledećoj adresi:
www.zmcomics.co.yu



UVODNIK...


Uspevam li da se vratim u kolosek?

Toliko me je krenulo to vraćanje da sam se napokon prisetio sugestije jednog od čitaoca Strip Vesti koji je svojevreno primetio da pojedine informacije (uglavnom one iz vanrednih brojeva) nisu kompletne. Često se izostavi ime grada gde se održava najavljeno dešavanje. Uglavnom je to bilo u slučajevima kad su dešavanja bila u Beogradu ili Zagrebu što nije predstavljalo problem njihovim sugrađanima ali su pojedinci ostali pomalo zbunjeni ili razočarani nepotpunošću informacije. Zato vas molim da uvek napišete kompletnu informaciju jer kada je reč o hitnim vanrednim brojevima nemam dovoljno vremena da ispitujem pošiljaoca informacije. Lično za mene nije bilo dileme ali, iskustvom stečenim od par pogrešnih informacija, nisam dopunjavao takve vesti računajući da će oni kojima je dešavanje dostupno, na osnovu datih informacija, znati da je to dešavanje u njihovom komšiluku.

Dugo vas već nisam podsećao da skoknete do stranice Nedeljni strip, gde je trenutno aktuelan 19-ti broj!!! Postoji i arhiva gde sve ranije brojeve možete pročitati:
www.zmcomics.co.yu/strip

S poštovanjem,

Zlatko Milenković

sadržaj

1.

MRAK

Strip Vesti



Pao je "Mrak" Bojana Redžića. Pao je i mrak kad smo na promociji izdavača, Systemcomics-a, u Francuskom kulturnom centru, od Milana Rusalića čuli da je taj album svojevrstan autorov oproštaj od strip publike... U nadi da su me uši prevarile i da ćemo i dalje čitati Redžine stripove preporučujem da brzo kupite ovo Redžino čedo i time mu pokažete kako njegov postupak nema smisla.

Album je A4 formata, odlično je odštampan u crno-beloj tehnici, uz "naslovne" stranice koje idu pre svakog stripa i koje su štampane u koloru, gde se nalazi po jedan kolorisani kadar iz stripa. Album ima 70 strana i može se kupiti u svim knjižarama koje i inače prodaju stripove.

U ovom albumu se mogu naći neke nove kao i neke već viđene storije: "Working Girls", "Preko Leševa", "Zahvalnost", "Porodične veze", "Money Flow", "Mr. Visarionovič & Joseph", "Momo! O, Momo!", "Jedne noći, iznenada, nebom je proletela kometa...", "Tolerancija", "Sistematski pregled", "Models", "Noćna smena" i "Beogradski trougao".


sadržaj

2.

GRAFIČKA ZAVERA #6

Strip Vesti



Šta nam je Zoran Penevski obećao to je i ispunio. Ako ste zaboravili, reč je o obećanju da će Grafička Zavera nastaviti svoj život u jednoj novoj, nešto drugačijoj formi. Format je ostao isti, kvalitet štampe i dalje odličan a novitet je... naravno u tome da je sada, ova šesta Zavera, praktično autorska sveska Milana Pavlovića poznatog kao Mr. Stocca, kao što će i ubuduće biti praksa da se rade autorski brojevi.

Šesta Zavera nosi naslov "Les Jours Etrangers" po jednoj od priča koje se u svesci nalaze. Ova Zavera ima 32 strane stripa i dvobojne, ali ipak luksuzno opremljene, korice. Izdanje je kompletno na engleskom jeziku... i u njoj se nalaze, u već prepoznatljivom Milanovom maniru rađene, storije: "Moonstory", "The Bedtime Story", "The Lost Episode", "Les Jours Etrangers" i "Les Jours Etrangers 2".

Još jedno vredno izdanje, još jedan razlog da posetite vašu omiljenu knjižaru gde kupujete stripove!!!


sadržaj

3.

Momci’s CRUCIFORM:
za generaciju koja raste

Momci


Čekanje se isplatilo!

Počeo je vek strip grupe XXI veka:

MOMCI

Proteklih godina, kružila je legenda o drugom dolasku ovog entiteta na Zemlju. Mlada generacija koja odrasta uz strip vesti se i ne seća vremena kada su MOMCI vladali strip svemirom. Danas, proročanstvo se obistinjava! Ponovo su među nama i ostaće ovde kao stameni breg.

Godine samoizgnanstva MOMCI nisu proćerdali na strip, kako većina misli, već su ih protraćili na seks, nasilje i hrišćanstvo - jednom rečju CRUCIFORM.

Cruciform?

Da. Dosta nam je zarđalog S.F.-a, sa svojim zarđalim metalnim svemirskim brodovima.

Cruciform?

Da. Drugi dolazak Hrista mnogo toga je promenio.

Dobro, dobro, ali CRUCIFORM?

Više od stripa, više od igre i najviše od religije!!!

Uf, sad mi tek ništa nije jasno...

Dakle, objavljen je CRUCIFORM, prvi od tri strip-albuma, u izdanju Beogradskog MAH MEDIA CENTRA. Scenario je scenarisao Goran Rajšić a crtež crtao Nikola Vitković. Ovaj album nosi naziv CRUCIFORM: DEFIANCE i predstavlja zapravo veoma LIMITIRANO, LUKSUZNO, PROMOTIVNO IZDANJE na engleskom jeziku sa ne više od 300 primeraka u prodaji. 56 STRANA, FULL COLOUR, HARD COVER (tvrd povez), HARD CORE (žešći!!!) prema tome, požurite i oma kupite dok je još vruć! A ako vam je za to potreban dokaz kvalitete, izvolite nas da posetite na www.mah.co.yu/cruciform (i sa sobom ponesite flash player).

Za sada, CRUCIFORM ćete naći u knjižarama: BEOPOLIS u Domu Omladine Beograda, STUBOVI KULTURE, MALI PLATO, PLATO 3 u Knez Mihajlovoj, IPS (poneka) i ALAN FORD, a u Novom Sadu u SOLARISu i MALA VELIKA KNJIGA.

Naj jevtinije ćete pak proći ukoliko naručite direktno od izdavača preko sledećih kontakata:
MAH MEDIA CENTAR
Tel: (011) 3434 543
Ćirila i Metodija 2A,
Beograd


zmah@yubc.net
www.mah.co.yu


sadržaj

4.

KOMIKAZE #2

Ivana Armanini



http://www.jedinstvo.hr/komikaze

na sajtu jedinstva

smjesteni su autorski stripovi /_also, dakle stripovi, fotostripovi, haiku stripovi, crtezi i slike u strip-duhu, , , teme: dada, antikonzumerizam, anarhizam i sl… e-galerija likova: cudnovati deponij totalnih nula, grotesknih i cudnovato glupih figura nacrtanih po birtijskim racunima, podloscima za pivo, nevjerojatno-imbecilnih imena i prica, umobolnosti razne…/.

uglavnom, radi se o stripovima koji su provokativni, bolesni, mracni, prljavi, ili subverzivni, deformirani, zli, konfuzni, nocne more, seksualne frustracije, debilane, apsurd, brutalije, crnog i inog humora, morbidalije, cinicnosti, ludila, podsvijesnih/nesvjesnih te inih trauma, darka, flash-backovi, traumaticne vizije, bad tripovi, paranoje i ostale devijacije te zaumnosti.

Sajt okuplja sve sto mirise na personality u svim svojim bolesnim ekstremnostima-u duhu negativaca iz «zadacnica»/ jednog 4d iz bjelovara http://www.geocities.com/onlajn_4d/zadacn.htm/ , otprilike i jednake poruke-u drustvu odbaceno i sa –sjedi jedan –odredjeno.

Sajt se mijenja kad se skupi materijal za novi broj, Ritam objavljivanja nije zadan i ovisi o priljevu materijala.

stari broj ide u arhivu,novi je u prvom planu.brojevi se mogu nizat u dnevnom ritmu ili mjesecnom/tromjesecnom, sve ovisi o autorima. Profil sajta je zadan, broj suradnika neogranicen.

Novi suradnici se javljaju sami ili su zvani/mailom kontaktirani.

Svi sakupljeni materijali imaju tendenciju da se jednog dana materijaliziraju u papir ili na cd. A i ne moraju. Distribuira se samo. Svako downloudanje, przenje i preprzivanje, printanje i fotokopiranje pohvalno je i potice se.

U/ne/rednica Ivana Armanini

U/ne/rednistvo: Goran Cvek, Sven Cvek

NE nabrijava se nikakav dizajn nego onako sirovo-poskenirano, golo, samo na prihvatljivim rezolucijama.

Bez dizajnerskih kerefeka i onanija.

…S vremenom bi se ludilo prosirilo pa bi i nas sajt rastao…

http://www.jedinstvo.hr/komikaze


sadržaj

5.

CRNA STRANA BELOG MAGA

Aleksandar Manić


U profesionalnom strip izdavasstvu, uobiccajeno je da crtacc, scenarista i izdavacc tesno saradjuju i neprekidno se dogovaraju. Sve adaptacije scenarija radi scenarista, a prepravke crtezza izvodi crtacc stripa. Izdavacc garantuje posstovanje vech potpisanog ugovora i rokove. U sluccaju drugog dela strip serijala "Diosamanta - parabola o izgubljenom sinu" francusko-ccileanskog scenariste Alesandra Jodorovskog i hrvatskog crtacca Igora Kordeja, nikakvi profesionalni okviri nisu posstovani. Najmanji problem bio je ssestomeseccno kassnjenje ssvajcarskog izdavacca "Humanoides Associes". Mnogo vechi problem predstavljao je rezultat njihovog samovoljnog prepravljanja stripa. Nezadovoljni Kordejevim crtezzom, uprkos visokog kvaliteta, "Humanoidi" su unajmili crtacca koji je pre svega prikrio svaki prikaz nepriliccnih delova zzenskog tela. O istom trossku, on je prepravio lice junakinje, i od zzene sa karakternim crtama napravio je manga-barbi klona. Potom su obrisane sve linije obzorja, mnosstvo oblaka i po neki detalj, a na kraju je izbaccena naslovna strana i stavljena jedna tabla iz stripa. Masakru je neophodno dodati bezimenog koloristu, sa svojom mraccnom paletom, bez reljefa i izraza. Kordej o promenama nikada nije bio obavessten.

U drugom delu serijala, zapoccetog sa pokojnim Zzan-Klod Galom, Alesandro Jodorovski slabo je razradio scenario, ostavio je mnosstvo opsstih mesta i jeftinih trikova o "duhovnoj inicijaciji", temi kojom on zaradjuje pare vech visse decenija. "Ja sam dovoljno slavan da mogu napissem bilo ssta i strip che se prodati - rekao je Jodorovski prossle godine povodom novog nastavka sage o "Inkalu" u saradnji sa Mebijusom. Smatran za "gurua" i "belog maga", Jodorovski vessto vodi svoju profesionalnu karijeru, vrtechi iste motive, pissuchi sve lossije, a prodajuchi sve skuplje.

Za razliku od njega, Igor Kordej je u svom stvaralasstvu znatno uznapredovao u zadnjih desetak godina, radechi za americcke izdavacce. Crtezz mu je postao jednostavniji, brzzi, "prljaviji" i ekspresivniji. Kadriranje je dinamiccno, a kompoziciona ressenja tabli su zanimljiva. Kordej je, pored Janjetova i Zzezzelja, jedini autor iz bivsse Jugoslavije, cciji se albumi nalaze ccitaocima na raspolaganju u francuskim bibliotekama, ssto je zvaniccni znak visokog umetnicckog kvaliteta. Zanimljivo je dodati da je Igor, crtajuchi za poznatog izdavaccku kuchu "Marvel Comics", tokom ove godine postao i ljubimac americcke publike sa izuzetno visokim tirazzima meseccnih strip sveski.


sadržaj

6.

BRODOM-BALONOM U AVANTURU

Ilija Bakić


STRIP

BRODOM-BALONOM U AVANTURU


"Stripoteka" br. 968, izdavač Marketprint, Novi Sad 2002.

Strip tandem Jean Van Hamme, scenarista, i Grzeorgorz Rosinski, crtač, objavili su, 1977. godine u magazinu "Tintin", prvi deo sage o bebi koju nalazi posada vikinškog broda. Mališan dobija ime Torgal Egirson (tj. sin boga mora Egira) a njegovo poreklo je vanzemaljsko, jer su mu roditelji potomci ljudi koji su se sa Zemlje otisnuli u dubine beskonačnog. Priča o traganju za sopstvenim poreklom trebala je da se završi u četiri nastavka, ali je vanredna popularnost serije u Francuskoj naterala autore da je nastave. Torgal odrasta i luta svetom punim zlih vojnika i čarobnjaka, misterija i tajni, gde vrebaju svakakve opasnosti a starovekovno-nomadska ustrojstva mešaju se sa ostacima naprednih tehnologija, sve vreme žudeći za istinom o sebi i neprestano težeći da se skrasi. Međutim, uprkos svim naporima on nema sreće ni sa ženskim rodom ni sa građenjem sopstvene porodice, kadgod mu izgleda da je našao mir nešto se desi, neko se umeša, pa mora da se vrati starom zanatu pustolova.

Upravo tako počinje i epizoda "Zemlja Ka" iz aprilske "Stripoteke": zla i pohlepna Kris De Valnor, koja sa Torgalom ima odavno neraščišćene račune, otima njegovog sina Jolana i druga Drvenu nogu, ne bi li ga naterala da sa njom krene u novu opasnu misiju koja će joj doneti ogromno blago. Nemajući kud Torgal ponovo pripasuje mač a pridružuju mu se žena Arisija i Tjale Vatreni. Mala družina posebnim brodom-balonom leti ka zemlji Ka sa zadatkom da, uprkos svim opasnostima, od zlog vladara Ogotaia otme šlem koji mu daruje snagu. Posle 46 tabli naši junaci stižu na lice mesta i kreću u akciju koju ćemo pratiti u sledećim epizodama.

Serijal o Torgalu započeo je kao poetično-mistična priča, koja je prerasla u pustolovnu epsko-naučnu (mestimično i horor) fantastiku i u dosadašnjih 25 albuma umela dobrano da varira u kvalitetu, kako priče, tako i crteža. Ipak, Torgal je ostao rado čitan junak, možda i zato što pored egzotike fantastičnih svetova (istini za volju, spram prvih delova pomalo iskopnele i rutinirane) ima i mesta za melodramske elemente odnosno porodičnu atmosferu. Znano je da strip heroji retko stare, još se ređe žene a najređe imaju decu koja odrastaju. Ipak, i to se dešava, na primer Princu Valijantu, a eto i Torgalu. Rosinski nije uvek najraspoloženiji da bude na visini prvih epizoda, već ume da redukuje poteze svog pera; no, u slučaju "Zemlje Ka" bio je sasvim u formi.

U formi je, barem crtačkoj, i Ruben Pallejero i njegov grafizam u priči "Golubar" iz serije "Priče o Barseloni" sasvim je korektan (za razliku od mršavo motivisanog scenarija), mada se sećamo i delotvornijih kjaroskuro slika u "Avanturama Ditera Lumpena". Standardno finale "Stripoteke" čini trojac "Redova Bilija", "DŽoe bar tima" i legendarnog "Hogara Strašnog", koji dugi monolog svoje drage posvećen predstojećim izmenama u kući koristi da natoči pićence, poigra se sa psom, odgleda zalazak sunca i stigne da se, na kraju, složi sa svim Helginim predlozima, jer, naravno, majstor ostaje majstor.


Objavljeno: Dnevnik, Novi Sad, 13. maja 2002.godine.


sadržaj

7.

JUŽNJAČKA UTEHA No 67.

Marko Stojanović
misto83@ptt.yu


KRATKO ALI SLATKO

"Možda je najveća mana u formi kratkih priča koje su na neki način prevaziđene, izgustirane i već, da ne budem prestrog, monotone. U formi kratkih stripova kao da je sve rečeno još sedamdesetih i samo još andergraund može da nađe neke nove puteve za dobre strip-pripovetke. Klasičnom pristupu stripu, koji nosi etiketu glavnog toka, više nego bilo kojoj drugoj formi je potrebna duga priča, serijalizacija, prepoznatljivi karakteri. Naravno, uz dobar crtež treba i dobra priča i eto dobismo plejadu sjajnih mladih autora. Da li je to teško ili neizvodljivo? Ne, nije. Verujem da ćemo sličan sled dešavanja videti na našoj sceni uskoro, pojavljivanjem domaćih izdanja, kako albuma tako i magazina poput Vilajeta ili Pressinga. Samo još nedostaje spona koja će ih povezivati, u formi mesečne edicije koja će nam se smešiti sa kioska." reče nedavno Zlatko, i ostade živ.

Pošto je Zlatko već svoje gore navedeno mišljenje potkrepio isključivo svojim ličnim impresijama, zadržavam pravo da se pozivam na svoj lični ukus (na kraju ovog teksta postaje prilično jasno da se ovde isljučivo i može govoriti o ličnim favoritima) kad iznosim svoje mišljenje o kratkim formama. Dakle, ja lično volim kratke priče i ne smatam ih prevaziđenim. Kratka forma je nešto u čemu mogu uvek da uživam, za razliku od albuma ili serijala. Serijali traže veću koncentraciju koju ćete im posvetiti na (neko) duže vreme, što je u nekim situacijama (uzmimo, na primer, hipotetičku i krajnje neverovatnu situaciju da spremate ispit!) vrlo neizvodljivo. O tome da li su kratke priče izgustirane ne treba ni pričati - raznorazne strip edicije kratkih priča nisu retkost u Američkom stripu; Verigo uobičava (ili je bar do skora običavao) da radi razne edicije u kojima su gostovali najveći majstori (koji inače ne bi mogli da odvoje vremena za duži angažman na nekom stripu) kao što su Weird war tales, Weird western tales, Gangland…), Dark Horse je odlučio (ili je odluku doneo Darko?) storiju o Čubaki i njegovoj smrti ispriča kroz seriju kratkih priča (Star Wars: Chewbacca), setimo se samo sjajne DC-ijeve edicije Batman, Black & White… Maltene svi Američki izdavači danas imaju neku ediciju u kojoj objavlju isključivo kraće stripove. Izjava da samo andergraud autori mogu da nađu neke nove puteve u kratkoj priči smatram za običnu predrasudu, opet nepotkrepljenu bilo kakvim argumentima osim mišljenja autora - s kim sam slobodan da se ne složim.

Kratke price su potrebne autorima, tačnije mladim autorima, još tačnije mladim autorima sa naših prostora. U vreme kad nema redovnog domaćeg strip magazina koji forsira glavni tok, kad magazina u kome bi se kontinuirano i sigurno moglo objavljivati nema već dugi niz godina, teško je bilo kom autoru (a posebno mladom) da zagrize u neki duži projekat, u neki album u čiju je izradu potrebno uložiti puno vremena i koncentracije (opet to vreme i koncentracija!), truda i muke kada je svestan da je veliko pitanje hoće li njegovo remek delo ikada ugledati svetlost dana u štampi (a to što je svestan da u ovoj zemlji može da naplati svoj trud malo morgen, to je tek posebna priča!). Ovako, mnogo je lakše uraditi kraću priču. Objavi li se, sjajno, ostane li u fioci nije sjajno, ali nije ni tragično; nazad za crtaću tablu i olovku u šake! Osim toga, i oni retki mejnstrim magazini koji se pojave najčešće nemaju mesta za duge stripove, a seći ih i objavljivati iz delova, kad se postavlja pitanje hoće li izaći svaki sledeći broj, iluzorno je (reče Marko i u drugom Strip Pressingu objavi samo 10 strana Krakov, Krakova!). Lakše je početi sa kraćim stvarima i na njima se kaliti, lakše je, a i ekonomičnije (mladom autoru, naravno). To su valjda shvatili i ljudi iz Dark Horse-a, pa nam eto nude i nagradni konkurs za stripove od 8 tabli!

Počeli smo sa Zlatkovim citatom, završićemo sa Zlatkovom parafrazom (ne ovaj život već ovaj tekst!). Naime Zlatko je svojevremeno, pričajući o izvesnom strip magazinu koji je objavljivao (i još uvek objavljuje, koliko ja znam) rame uz rame alternativu i mejnstrim rekao da se u časopisu nalazi "red mesa i red salate" i da je "diskutbilno šta je kome meso, a šta salata". Gurmanima ostavljam da odgonetnu šta je time hteo da kaže i kako se to odnosi na temu našeg današnjeg izlaganja.


sadržaj

8.

KVINTALOVA TJEDNA KARTICA (127)

Darko Macan
darko.macan@zg.tel.hr


NE VOLIM ...

Ne volim, na primjer, kad me nazovu da bi od mene tražili nešto, a onda se uvrijede kad ih pitam plaćaju li. Javio se tako prije dosta mjeseci jedan Umjetnik i tražio tekst. Ja ga pitam koliko plaća i vidim mu po e-mailu da mu nije pravo. Predloži on cifricu i ja pristanem, jer stvar nije u novcu negu u principu. Obavim tekst, pošaljem ga i - naravno - ne samo da ne vidim novce, već ni potvrdu da je tekst primljen, a niti najobičnije "hvala". Prođu mjeseci, kad evo Umjetnika, gunđavo pitajući bih li pristao dati mu spomenuti tekst besplatno, s obzirom da su mu srezali budžet. Zabavljen, kažem mu da može. Naravno, u odgovor ne stigne ni - ovaj put svakako zasluženo - "hvala". Čekanje se nastavlja, časopis za kojeg je tekst napisan se ne pojavljuje (barem koliko znam, možda me se Umjetnik samo nije udostojio obavijestiti), a onda prije neki mjesec nađem tekst, prelomljen kao za tisak, objavljen na Internetu. Hvala, Umjetniče!

Ne volim ni kad me drže za budalu. Izmijenili smo tako, prije nekog vremena, Tanja i ja niz mailova s jednim Drugim Umjetnikom, u dokonoj raspravi o tome što jest strip, a što nije. Pitao nas je Drugi Umjetnik potom smije li sabrana pisma objaviti u prilogu svog fanzina. Pristali smo, kad ga veseli, ali se bome nismo nadali da će u integralnom obliku objaviti samo svoja, a od naših jedva ona na koja je imao spreman odgovor ili ona u kojima smo se s njime, u toku diskusije, složili. Pa, je li to tvoja ideja fer-pleja, Umjetniče? Čudiš li se još što ti prošlog tjedna nisam dozvolio da upotrijebiš drugi jedan moj tekst u svoje samoreklamirajuće svrhe? Čudi li te što ti više ne idem blizu?

Oni što se zovu Umjetnicima često se grade boljima od običnih ljudi, a zabit će ti nož pod rebra prije nego zadnji periferijski šljam. Toliko su povjerovali u veličanstvenost vlastite vizije i poslanja, da svakog drugog bez pardona gaze (tko je ono rekao da bi umjetnik za dobar stih bio spreman ubiti i vlastitu majku, koji je kurvin sin izjavio da je "Oda grčkoj urni" vrijedna bezbrojnih starica?). Zato, kad vidite Umjetnika, zaobiđite ga u širokom luku, baš kako biste učinili sa žutim psećim govnetom u vrućem ljetnom danu.

Ne volim Umjetnike, pa to ti je.


sadržaj

9.

MOJ POGLED (14)

zmcomics


PROMOCIJE

Promocije su lepa i korisna stvar. Jako je lepo otići na neku promociju, odslušati šta ima da se kaže, možda ponešto i pitati, te prodiskutovati.

Bila je, u utorak, promocija Strip Vesti u Francuskom kulturnom centru, i našavši se sa druge strane stola izbacio sam par rečenica i nisam rekao, čini mi se, ništa što sam trebao, morao i želeo. Jednostavno sam izbrbljao par stvari, stao na pola rečenice i... završio. Verovatno je većina prisutnih bila iz korpusa pretplatnika SVesti pa neka posebna priča i nije bila nužna. Međutim, žao mi je ne spomenuti sve ljude koji su u izradi našeg časopisa učestvovali (učestvuju i, računam, učestvovaće...:), nisam uspeo sa svojim ubeđenjima da malo osvežim, ionaku sumornu atmosferu nastalu nakon tužnih priča o teškim vremenima za strip izdavaštvo,... ma nisam ništa rekao. Barem sam uspeo da promovišem La Bete Noire i kažem pokoju reč o tom projektu. Čisto da ne budem potpuno promašen slučaj.

Valda te promocije i te priče nisu za nas autore nešto za šta živimo, zato valda svi izgledamo zbunjeni i izgubljeni kad dođemo da nešto kažemo o onome što radimo.

Možda se zato i bavimo stripom, iz našim sobica i kućeraka, daleko od sveta a sa velikom željom da naša dela dođu do srca tog istog sveta. A o našim delima da pričaju oni što misle da imaju nešto o tome da kažu.

Ljudi smo koji mogu da viknu i zaurlaju, svojim delima, iz sve snage, a opet da ne budu beskičmeni političari ili pozeri na TV-u. Zato smo valda takav, malo čudan, soj ljudi. Jedan poseban svet.

Možeš obožavati Tintina, Princa Valijanta, Tornjeve Boa-Morija, radove Moebiusa, Trondhema, Loazela,... a da nikad ne vidiš ljude koji rade tvoje omiljene stripove, ljude čije stripove obožavaš.

Takvi smo i neka nam na tome oproste oni kojima nešto znači ono što radimo, jer za njih to radimo, kakvi god da smo...:)


sadržaj

10.

ŠTAMPA

štampa


I u ovom broju je priloge za ovu rubriku obezbedio Dušan Banjanin.

Džo Sako objavio novi strip

ROK I JA

Džo Sako, strip crtač poznat po stripovima "Goražde" i "Palestina" napravljenih na osnovu novinskih reportaža izdao je ovih dana još jedan, ovaj put tematski drugačiji strip pod nazivom "Rok i ja".

Strip je nastao na osnovu Džoovih uspomena iz devedesetih kada je pratio američke muzičare na turneji u Berlinu i pravio omote za ploče i plakate za koncerte. Pošto je ovaj strip "namenjen svim odvažnim ljudima koji su imali dovoljno pameti da ne prave rok grupe", možete i sami da pretpostavite šta možete da očekujete.

J. J.

Objavljeno: GLAS JAVNOSTI, Sreda, 26. Jun 2002. godine



Na petom mestu blokbaster liste svih vremena

SPAJDERMEN

Film "Spajdermen" reditelja Sema Rejmija i kompanije "Kolumbija tristar" potvrdio je predviđanja i izbio na peto mesto po zaradi i gledanosti na blokbaster listi svih vremena.

Premijera filma bila je 3. maja ove godine, a "Spajdermen" je u toku prošle nedelje dostigao zaradu od 400 miliona dolara i tako na listi potisnuo "Park iz doba jure" (1993) koji je zaradio 375 miliona dolara.

Na prvom mestu liste i dalje je "Titanik" (1997) sa 600 miliona dolara, slede "Ratovi zvezda" (1997) sa 460 miliona, originalna verzija filma "E.T." (1982) sa 435 miliona i prva epizoda "Ratova zvezda" (1999, 430 miliona).

Jugoslovenski distributer Rejmijevog "Spajdermena" je Tak.

I. S.

Objavljeno: GLAS JAVNOSTI, Sreda, 26. Jun 2002. godine


sadržaj

11.

VESTI IZ SVETA

Strip Vesti



-NAUKA I SUPER-HEROJI

Već smo imali priliku da u SVestima pročitamo tekst o tome kako pojedini naučnici pokušavaju da obrazlože moći koje imaju super-heroji. Na BBC-jevom web sajtu imate obiman prilog na tu temu i to na sledećoj adresi:
www.bbc.co.uk/science/hottopics/superheroes/index.shtml



-DAREDEVIL
Kao što svi već znate uveliko se privodi kraju rad na još jednom filmu koji obrađuje popularnog super heroja. Reč je o Derdevilu, a oni koji su nestrpljivi od nedavno mogu skinuti njegov trejler sa sledeće adrese:
www.apple.com/trailers/fox/daredevil


sadržaj

12.

POZIVI NA SARADNJU

Mail



GAMEPLAY!

Traži se game-designer (ne grafički dizajner) za rad na osmišljavanju i razradi game play-a 3D strategije u svemiru čija je izrada u toku.

Idealan kandidat bio bi kreativna i komunikativna osoba koja ume jasno i sistematično da izrazi svoje ideje, spremna je da usvoji tuđe, ima ogromno iskustvo u igranju strategija, sposobnost da analitički razmišlja o elementima igre, i uživa u timskom radu. Iskustvo na nekoj ranijoj igri nije obavezno, ali predstavlja prednost.

Kandidat bi bio zaposlen na 6 meseci, sa redovnom mesečnom platom.

Svi zainteresovani mogu se javiti na: cruciform@tehnicom.net, ili na telefon:
011/3434543 (tražiti programere).


sadržaj

13.

PISMA ČITALACA

mail


From: Armando Alessandrucci <alessandrucci@libero.it>
Subject: dylan dog comic

I'm an Italian boy and I'm very fond of dylan dog comics.

I would like to know if it is possible to buy some dylan dog's comics in Croazia country.

Waiting for your answer

Goodbye Armando

sadržaj

14.

BERZA

mail



From: Goran Skrobonja <goransk@bitsyu.net>
Subject: OGLAS

GRAPHIC NOVELS U CULT-SHOPU VIDEO KLUBA "HOMER": POŽURITE DOK IH JOŠ IMA! Poručite svoje omiljene američke stripove po kataloškim cenama! Sledeća isporuka krajem jula... NOVI BEOGRAD, YU BUSINESS CENTAR, BUL. LENJINA 10i/v.p.66, tel. 011-142 319, svakog radnog dana od 17-22 h, subotom od 14-22 h!
Čekamo vas.


sadržaj

15.

LINKOVI

Strip Vesti



Mogu se procitati najnovije vesti o svim aktuelnim comic2film projektima Daredevil, The Hulk, Blueberry, Crow; pa zatim sadrzaji sledecih epizoda Smallville-a, Jeremiaha; tu su i funovske rasprave o Spidey-u, Klonovima i jos mnogo, mnogo toga... (D. Banjanin)
http://www.comics2film.com

sadržaj

16.

DATUMI

Strip Vesti


Datumi od 29. juna do 5. jula

29. juna 2001. U prostorijama SKC-a u niškoj banovini se održala promocija Strip pressinga.

3. jula 2001. U Galeriji primjenjenih umjetnosti u Zagrebu prvi put je predstavljena strip grupa "Divlje oko" otvaranjem njihove izložbe i promocijom fanzin-kataloga FLIT.

5. jula 2001. Zahvaljujući asocijaciji Remont otvorena je izložba stripova i karikatura holanđanina Bernard Willem Holtrop-a, i upriličen razgovor sa autorom kojeg je vodio Aleksandar Zograf.

---------

27. juna 2001. Umrla je Tove Jansson kreatorka popularnih knjiga i stripova Mumijevi (Moomin).

9. avgusta 1914. Rođena je u Helsinkiju (Finska) Tove Jansson kreatorka popularnih knjiga i stripova Mumijevi (Moomin).


Izvori:
HiES, "Calendrier du centenaire", "Istorija Jugoslovenskog stripa" Slavka Draginčića i Zdravka Zupana, i monografija "Maurović" Veljka Krulčića, "Pegaz" Žike Bogdanovića, "Strip Vesti".

sadržaj

...
Ako znate nekog ko bi bio raspoložen da svakog petka dobije email sa STRIP VESTIMA, pošaljite mi njegovu email adresu ili mu predložite da nam se on sam javi i tako upiše na mailing listu.

Zlatko Milenković

zmcomics@neobee.net
www.zmcomics.co.yu

Zlatko Milenković, Petra Drapšina 16, 21000 Novi Sad

STRIP VESTI SU BESPLATNE
Ako ne želite da ubuduće dobijate STRIP VESTI, jednostavno odgovorite na ovaj email i u naslovu (subject) napišite ODJAVA.