STRIP VESTI

Broj:
107
02.03.2001.
Godina III

prošli broj - arhiva - sledeći broj

SADRŽAJ

  1. NOVI STRIPER - LOW-FI VIDEO
  2. IZLOŽBA STRIPA - Zdravko Jandrić
  3. BOJAN M. ĐUKIĆ, email intervju - Strip Vesti
  4. UMETNIČKA STANJA STRIPA - Aleksandar Manić
  5. POSTMODERNIZAM U STRIPU (1) - Srđan Aćimović
  6. KVINTALOVA TJEDNA KARTICA (59) - Darko Macan
  7. VESTI IZ SVETA - Strip Vesti
    -Bonelli na internetu
    -TOP 10. Another Univers
  8. POZIVI ZA SARADNJU -mail
  9. PISMA CITALACA - mail
  10. LINKOVI - Strip Vesti
  11. DATUMI - Strip Vesti

Svi prilozi su vlasništvo autora. U slučaju da želite da ih na bilo koji način eksploatišete, molimo Vas da se obratite autorima priloga, koji su potpisani (uz potpis će uvek ići i email adresa putem koje možete kontaktirati autora), u slučaju da nisu potpisane možete ih slobodno koristiti jer su to neautorizovane vesti ovog servisa, STRIP VESTI.

Sajt na kom ćete uvek moći da pročitate stare brojeve STRIP VESTI i još neke druge sadržaje vezane za strip je na sledećoj adresi:
http://www.unovomsadu.com/strip/sv/index.htm



NEŠTO IZMEĐU,… IDEJE I SCENARIJA

Još uvek se sećam blagog šoka kada sam svojevremeno u jednoj školi stripa pročitao kako se piše scenario. Bio je to recept Toze Obradovića gde objašnjava kako gleda film do pola i posle sam smišlja kraj. Pošto pri izmišljanju kraja ubaci neke svoje elemente onda mora da menja i početak i.. tako dobija originalnu novu priču.

Zvučalo mi je nekako,… šta da lažem, zvučalo mi je kao plagijatorstvo, mada verujem da krajni produkt može biti potpuno drugačiji, zavisi koliko se autorova mašta odlepi.

Iz ličnog iskustva znam da filmovi mogu biti inspirativni i bez Tozinog recepta. Što su film, ili neko književno delo, pitkiji nekreativniji mogu da nateraju čoveka da se postavi u ulogu nekog "ko to može i bolje".

Malopre se završio film koji je meni bio inspirativan. Pitak, patetičan film za široke narodne mase. Nikad ne bih otišao do bioskopa gde pored imena filma "Skitnica" većim i bitnijim slovima piše Patrik Svejz. Moš'te misliti kakav je film. Ali… pogledao sam film na TV-u. Klinca je trebalo uspavati a već započeti film sam odgledao do kraja, ne koristim tuđe recepte za scenarije.

Pola sata nakon filma sam imao u glavi ceo serijal o skitnici čudotvorcu. Ne bi bio patetičan i bezličan poput pomenutog filma. Radilo bi se o pravom klošaru koji svojim domaćinima, ljudima koji mu pomognu, čini mala sitna čuda u znak zahvalnosti. Ali sirotinja u tom stripu nije kao u jeftinim filmovima. U prvoj priči bi muž, pripit, izlomio ženu koja je "samo nahranivši skitnicu" obezbedila sjajnu večeru. Izvukao bi taj strip sve tamne strane različitih porodica, različitih kulturnih i socijalnih statusa. Pun kofer neobičnih priča. Neću pričati kako mi se ta ideja do kraja nije konkretizovala, ali ću skrenuti pažnju da i od neke najmanje ideje iz najnebitnijeg filma možete napraviti nešto zanimljivo. Nije to krađa, već samo podsticaj. Jer ostala je samo ta jedna mala idejica koja se može opisati s dve reči skitnica-čudotvorac. A to što bi u ovom stripu njegova čudesa pravila više nevolje nego dobrog, to je svakako posebna priča…

Ja sam se malo ispovedao. Hajde, priznajte. Kako vi dolazite do priče za strip?

S poštovanjem,

Zlatko Milenković

 

sadržaj

1.

NOVI STRIPER

LOW-FI VIDEO

 

A, sad jedna vazna informacija:

U nedelju, 04. marta, od 21h, bratska stripadzijska cerga organizuje promociju novog broja casopisa STRIPER i to u Domu omladine Bgd.

Kao i uvek, veliki guru strip-scene Radovan Popovic-Aga potrudio se da obezbedi bogat kulturno-zabavni program. Pored stripova, bice tu i low-fi filmova i to u izvedbi poznatih strip autora, kao i elektronske muzike.

LFV: Nego, Radovane, kada ces da isplatis honorare?
Aga: Ux, ovaj....hmmm....
LFV: Nemoj tako Radovane!
Aga: Ux, ovaj....hmmm....
LFV: E, moj, Radovane....
Aga: Ux, ovaj....hmmm....

Ljudi, dodjite, kada Aga pravi dernek i Bog i Alah licno & zajedno dolaze, tj. zabava je na zavidnom nivou ili kako se kaze u narodu nasem bistrom 'tera se ker do zore'.

Hvala na paznji!
Izvin'te na deranzmanu!
Vidimo se! Ziveli!
lfv - Der Serbische Freund

sadržaj

2.

IZLOŽBA STRIPA

Zdravko Jandrić

 

IZLOŽBA STRIPA I ILUSTRACIJE U DVORU, HR

Dana 8. Marta 2001. otvoriće se prva samostalna izložba čiji je autor Zdravko Jandrić. Izložba će se održati u Prostorijama gradske biblioteke u Dvoru na uni, i računa se da će trajati nekoliko sedmica, vjerovatno do kraja mjeseca.

Pošto je autor izložbe, u periodu od 1997. pa do polovine 1999. godine bio član strip radionice iz Novog Sada, kao specijalni gosti biće upravo njihove table stripa, kao i nekoliko ilustracija. Dakle na izložbi će biti: Mladen Oljača, Saša Nedeljković, Obrad Popovic-Čo, Biljana Malešević, Dalibor Stupar-Stups i Saša Bovan.

sadržaj

3.

BOJAN M. ĐUKIĆ, email intervju

Strip Vesti

 

O tvojim animatorskim iskustvima si vec sve ispricao u svojoj kolumni. Idemo malo dalje. Nakon Ablimationa radio si stripove za Fleetway Editions i Marvel. O kojim stripovima je reč?
Za Fleetway bile su to samo dve serije (od po sest epiz[o]da svaka) "Uonderboja" (Wonderboy) i jedna epiz[o]da "Sonic The Hedgehog-a" (Jeza Sonika) prema SEGINOJ video-igri... kada je redakcijski miljenik i glavna scenaristicko-crtacka zvezda Najdzel skroz zbrljacio rokove i neko je morao bukvalno za dva dana (i tri noci) da izvadi celu stvar iz bule. Normalno, to sam ispao ja i odradjeno je sve - olovka, tusiranje i kolorisanje (ali kopija na kartonu, ne originala zbrzanih flomasterima!) u roku, sa uspehom, uz valjda samo dva-tri sata spavanja rasprsena sirom tog ludackog kratkog perioda... Ni 'hvala' ne rekose sto im je broj spasen da izadje na vreme bez placanja kaznenih penala... Dobro, i platili su mi na vreme ubrzo.
Za MARVEL nisam crtao pod profesionalnim angazmanom... A nije da nisam zeleo.
Nikada to nisam tvrdio niti se ikome hvalio nepostignutim. Nastojao sam da se uglavim u MARVEL UK (tada u usponu) ali nisu bili voljni da mi pruze sansu. Mozda sam i ja isuvise agresivno pokusavao da im 'dokazem' kako sam 'bolji od vecine crtaca' koje su uzeli u svoju ekipu predvodjenu Lijamom Sarpom (Liam Sharp) - propalim studentom slavnog Dona Lorensa (Don Lawrence) i najvecim precrtavacem i plagijatorom koga je strip ikada imao - no to i pored svega nije smetalo njegovom precenjenom statusu svuda, kod svakog izdavaca, na obe strane Atlantika. Zbog Lijama su napravili veliki studio dok su imali redakciju na obali Temze, u Arundel Stritu. Okupili su vecinu crtaca da tu rade i prave mu atmosferu posto je Lijam brzo gubio strpljenje i zainteresovanost, ali je uzivao da bude u centru paznje i da se oko njega sve vrti. Bio je cuven po starom obicaju da prihvati neki posao i onda nestane danima, ne odgovarajuci na telefonske pozive niti otvarajuci vrata uspanicenim urednicima... Uprkos svemu, vazda je bio trazen i uspeo je da se odrzi jer su ga postovali! Nema veze, niti sam mu se pridruzio, niti ga zamenio.
Za malo da dobijem crtacki posao kod njih na strip-adaptaciji animiranog TV-serijala 'Mocni Maks' (Mighty Max). Preko agenta sam im posalo probe - nesto u plavoj olovci samo, nesto istusirano i navodno su se odusevili, obecavsi uskoro scenario. Iako sam im nudio da ja pisem scenarije ('na slepo' sam ih napisao tri-cetiri i opet preko agenta ponudio - ali ignorisali su to) kako bih ubrzao proces, 'nisu trzali'. Sa MAKSOM sam napravio par dizajna ambalaze za igracke i neke ilustracije i onda je od urednika dosla javka da im nisam dovoljno kvalitetan i serijal je dat jednom Italijanu (solidan crtac!) i dvojici engleskih zvekana koji su ocajno crtali. Moj agent - vrlo postovani ali isto tako veoma ostareli i usporeni gospodin - nije uspeo da ih ubedi ni recima ni [mojim nacrtanim] delima da sam bolji od njihovog izbora. Kako bilo, ugasili su strip ediciju nakon tri-cetiri broja zbog katastrofalne prodaje.
Za 'originalni' americki Marvel isto tako nisam uspeo da uradim nista osim nekoliko 'proba' i ponuda koje nisu urodile plodom. Nekim stvarima - kad sam ja u pitanju - nije sudjeno da se dese, a sam Bog zna da tesko da je bilo coveka vise vidjenog da radi za njih od mene... Bilo nekad.
Stvar sa 'Betmenom' za DC se prakticno skoro ostvarila '95. godine; proba sa nacrtanom celom [kratkom] epizodom je prihvacena, receno mi je da je posao na stalnoj osnovi moj AKO GA HOCU. Normalno, rekao sam da ga hocu, onda sam spustio telefonsku slusalicu i malo vristao i valjao se po patosu, pa onda telefonirao Slavici na posao i pohvalio se, grlio sina Davida i igrali smo po kuci pustajuci muziku 'do daske'. Smirivsi se malo, telefonirao sam skoro svakome koga sam imao u imeniku, pogotovo ljudima iz stripa i pateticno najavio da sam postao novi crtac serijala BATMAN ADVENTURES. Nekoliko dana sam ziveo ne u vec NA oblacima.
Da skratim pricu - svi koji iole prate zbivanja u svetskom stripu znaju da NIKADA nisam zbilja dobio posao na tom serijalu, nekom drugom se posrecilo, oni koji su mi kazali da je posao moj ako ga zelim su mi se kasnije izvinjavali rekavsi da je urednik Skot Pitersen (Scott Peterson) imao poslednju rec i neko drugi je dobio tu tezgu.
Kazem ja - nekim stvarima prosto nije sudjeno da se dese...
Sto se tice animacije, ima preskocenih ili precutanih stvari koje ce najverovatnije da ostanu neispricane... Meni je vrlo bitna situacija da sam jednom PRED ono cuveno prvo otpustanje sa vristanjem i pishanjem dobio na obradu scenu sa animatorskom greskom. Duga je prica, samo da kazem kako nista nije smelo da se menja, animator koji je asistirao Varabu na romanticnoj sceni izmedju Luija i Cecilije u jednom kadru je zagrljaj nacrtao sa Luijevim rukama PREKO Cecilijinih ruku, u zavrsnom ekstremu njegove ruke su se cudom nasle ISPOD njenih ruku, pod miskom takoreci. Varab je tog dana bio odsutan, nikog se nista nije ticalo, kazano mi je da se snalazim kako znam - i to sam i ucinio, uprkos nemogucnosti da dodam ekstra-faze ili izbrisem gumicom problematicne detalje na ekstremima. Stvar sam majstorski izveo tako da sve biva glatko steceno u jednom pokretu uz mali spontani trzaj u trazenoj medjufazi... Nekog bi za postignuti rezultat i nalazenje resenja proglasili Devetim Sekretarom SKOJ-a (posto je Bora Djordjevic bio vidjen da bude Osmi) - no to se u Studiju tretiralo kao normalno...
Tek sada razumem znacenje reci jednog naseg nesretnika u Parizu koji je jadikovao nad emigrantskom sudbinom u nekim novinama, rekavsi kako 'mi' moramo da budemo i deset puta dokazano bolji od 'njih' (Francuza posebno, Zapadnjaka uopsteno) e da bi nam oni priznali da smo im - do kolena.
Ziva istina.

Predavao si u Londonu crtanje i ilustrovao jedan udžbenik za crtanje, o kakvim školama i udžbenicima je reč?
Dzoni Uotkis - moj dragi prijatelj i velikodusni dobrocinitelj - dobio je ponudu da bude saradnik na izradi jedne 'crtacke enciklopedije', no posto je bio prezauzet, galantno je ceo posao prepustio meni, prethodno me preporucivsi izdavacu 'Quarto Publishing' (odeljenje cuvenih 'Simon & Shuster'). Svidelo im se kako i sta radim, dali mi prelome strana sa markiranim tekstualnim prostorom i ja sam pun entuzijazma muski odradio svoj posao na crtanju perspektive, anatomije, saka i faza starenja na muskom i zenskom licu. Bili su prezadovoljni, hrabrili me i lepo te na vreme isplatili. Pred kraj angazmana sam saznao da je u pitanju knjiga-projekat mog [tada vec uveliko bivseg] prijatelja Stivena Uitekera, koji je svojim neodgovornim ponasanjem i nepostovanjem rokova doveo ceo projekat u pitanje, pa je izdavac Kuarto navrat-nanos okupio s'koca i konopca, od zla oca i jos gore majke svakog ko je imao olovku ili flomaster u dzepu. Legenda je bila da je samo onaj ko je zurio na voz propustio da radi na Stivenovoj 'Enciklopediji Crtackih Tehnika' (Encyclopediae of Cartooning Techniques). Obecan mi je primerak cim se delo odstampa.
Mom razocarenju nije bilo kraja kada sam otvorio uskoro pristiglu knjigu... Osim nekolicine Stivenovih ilustracija (koje je uspeo da uradi pre nego sto mu je, po obicaju, pukao film ili ko zna sta vec) i par primera profesionalnih uzleta uglavnom britanskih strip-velikana, sve ostale slike su odisale bolnim amaterizmom i nedoteranoscu. Mom beskrajnom razocarenju pridruzio se osecaj nemoci i stida kada sam video da su mi - osim jednostavnih ali efektnih primera crtanja perspektive - SVE druge crteze izmenili tako sto je neko vrlo drhtavog i nezgrapnog poteza ili neuko precrtao ili izmenio i 'doterao' ostale moje ilustrativne priloge koje sam naveo gore. Bes mi nije dao mira i zvao sam izdavace koji u tome nisu videli nista lose - sto me je jos vise razbesnelo i smesta sam odjurio u severni London da se objasnim sa njima.
Rekli su mi da se nije moglo dozvoliti da moji 'doterani crtezi' odskacu od ostalih vizuelnih priloga, pa je stoga urednica Kler dala nekom trecem da mi 'sredi i adaptira' crteze. Odbili su da mi priznaju ko je to uradio, takodje i da li je Stiven imao u ovome udela.
Mogao sam da im vratim pare i pismeno se odreknem svog doprinosa... Ali nisam to ucinio. Vazda u besparici, progutao sam ponos i zadrzao novac.
Sta je da je - to se zaboravilo...
Crtanje po modelu i bez njega, tehnike groteske, perspektivu i strukturalnu konstrukciju anatomije figure u pokretu sam predavao samo na dva mesta - u LONDON CARTOON CENTRE-u i nesto kasnije na cuvenom uglednom MORRIS COLLEGE-u u Vejbridzu kraj Londona. Zarada je bila daleko od pristojne ali me je drzao entuzijazam i podrska studenata. Kod Morisa sam promenio misljenje i uverio se kako postoji i druga, mnogo gadnija i bljutavija strana studentskog ponasanja, kao i potreba da se uz svo postovanje prema obrazovanju i vestini predavaca da studente obuci odredjenoj disciplini ipak favorizuje prosta cinjenica da je u krajnjoj instanci jedini cilj vredan pomena cinjenica da od studenata valja UZETI PARE. Shvatio sam da se u placenom obrazovanju manipulise sa ljudima - i onima koji uce duge i onima koji se uce od instruktora, sa uglavnom podgrejavanim laznim nadama i finalnim dobijanjem diplome za koju se placa.
Sve mi se zgadilo i napustio sam cak i to. Zarad opstanka u poslu koji se tice crtanja mozda jesam bio spreman na mnoge stvari i kompromise, ali da za pare lazem beznadezne slucajeve kako su dobri u crtanju i da im na kraju potpisujem diplome - to nisam mogao ni po koju cenu, tim pre sto su se kod Morisa favorizovali ne oni najtalentovaniji i sa potencijalom, vec upravo ti beznadezni, kao po pravilu najpotkovaniji parama slucajevi koje su zeleli da muzu do iznemoglosti. Na SVE sam mogao da budem spreman osim da budem deo masinerije lazi i mahinacija.

Kroz tvoje kolumne se oseti veliko oduševljenje udžbenicima za crtanje. Kao što si malopre objasnio bio si predavač i učestvovao u izradi jednog takvog udžbenika. Da li postoji udžbenik koji si napisao i za koji čekaš da nađeš izdavača? Mislim, i internet je dobar za početak!?
Jeste, postoji jedan nedovrseni 'udzbenik'... Negde polovinom 1997. godine sam napravio deo prvog poglavlja zamisljene i scenaristicki [od moje malenkosti] realizovane strip-serije o - crtanju stripova! Avanturisticka storija na tragu Tvejnovog 'Jenkija na dvoru Kralja Artura' sa ucenjem odredjenih crtackih disciplina kao delom dramaturskih razresenja odredjenih dramskih momenata u prici (!!!) ponudjena je malom, privatnom - da ne kazem, alternativnom izdavacu (sa ogromnom i nezajazljivom ambicijom da bude ne medju velikima, vec veci od najvecih!) "BlueSilver Comics". Bila je to u stvari obicna londonska periferijska striparnica iz zapadnog Ilinga, vlasnik je bio Indus-anglofil, Fransis Li (Francis Lee), cudna i problematicna osoba za poslovanje, a istovremeno neverovatno sarmantan i pouzdan prijatelj blagorodne naravi!?! On se vec polu-uspesno okusavao u izdavanju strip-projekata u zacetcima, poslujuci relativno uspesno u okolnostima ne preterano naklonjenima stripu.
Nije zgoreg spomenuti kako su nam planovi i ambicije bivali skoro podudarni, a naravi i temperament KADA JE POSAO U PITANJU skoro totalno nekompatibilni. Objavio je u jednoj svesci ocajno i amaterski nacrtan strip sa premisom ukradenom od mene (sa Fransisovim scenarijem, razume se - imao je nezajazljivu ambiciju da bude Sten Li! Crtao mu je neki ubogi jadnik koji ga je gledao kao Boga...) a kao prateci sadrzaj posle toga - DEO mog napisanog i nacrtanog prvog poglavlja serijala zamisljenog pod RADNIM naslovom "Kako se crtaju stripovi na PlavoSrebrni nacin" (How To Draw Comics The BlueSilver Way). Ne samo da je Fransis zadrzao taj bespotrebno bombastican naslov, vec se drznuo da bez konsultacija sa mnom prepravlja i menja dijaloge i samim tim smisao izgovorenog u stripu koji sam zamislio kao ironicno preispitivanje smisla fanovske zanesenosti bez spoznaje o bazicnim medijskim i likovnim premisama i sl. U Fransisovoj 'scenaristicko-dijaloskoj' interpretaciji strip je dobio jednu pateticnu i bespotrebno ozbiljnu intonaciju.
Da se ne lazemo - ma koliko da sam se trudio da to brzo ali pristojno nacrtam, rezultat je ispao... barem po meni problematican.
Onda je doslo do razilaska - zbog cega drugog, do zbog prokletih para - i uz dosta teskih reci i pretnji ja sam dobio samo deo obecanog honorara NAKON sto sam potpisao 'ugovor' (izjavu..?) da se odricem svih autorskih i imovinskih prava nad kreacijom pod gornjim bombasticnim imenom, kao i originala stripa i svih likova koji se u njemu pojavljuju. U to vreme sam bio u tako beznadeznoj materijalnoj situaciji da sam i pored svesnosti kakvu gresku cinim bez treptaja potpisao papir i na ruke primio u gotovini nesto malo vise od polovine dogovorene love.
Nikada se nisam vratio tom stripu i ne nameravam. Fransisova radnja je bankrotirala, bezuspesno je napravio par sto 'zivih', sto animiranih forspana za filmske projekte baziranih na njegovim nedovrsenim strip-idejama koje ni u tom vidu nisu nikoga impresionirale. Iz trece ruke sam cuo pricu kako je svojim partnerima u poslu ukrao ono malo preostalih para i da je najverovatnije negde dole na indijskom Potkontinentu.
Ne cekam vise izdavaca niti ga [ih..?] jurim ni povodom ovog niti povodom ijednog drugog projekta. Internet je dobar za mnoge stvari - i za pocetak i za kraj, no to u ovom kontekstu mene ni najmanje vise ne interesuje.

U tvojoj kratkoj biografiji, u katalogu izložbe "60 godina stripa u Srbiji", piše da si jedno vreme bio i urednik Njujorškog "Comics Interview"-a.
Dejvid Entoni Kreft (David Anthony Kraft) - izdavac, glavni urednik i vlasnik 'Fictioneer Books'-a (koji su u svom asortimanu ponude uz ostalo imali i magazin 'Strip-Intervju') me je samovoljno proizveo u 'Contributing Editor'-a (urednika-dopisnika ili nesto slicno - 'urednika-doprinositelja', sta ja znam) prvom prilikom kada smo stupili u saradnju, a bilo je to u njegovom jubilarnom stotom broju te publikacije (Comics Interview) u kojem je objavljen prevod sa srpskog na engleski mojih razgovora sa Enkijem Bilalom objavljenih u nasem beogradskom 'ZUM-Reporteru' i zagrebackom 'RS Magazinu', ako se ne varam...
Pre dolaska u Britaniju ja sam mu iz Beograda poslao prekucani prevod razgovora, to je izaslo kada sam vec uveliko ziveo i radio u Londonu. Bio sam jako ponosan, no iz ko zna kog razloga niko u Studiju nije bio nesto impresioniran... Iako urednik 'crno na belom', ni danas nemam pojma sta sam to uredio i tada i u nekim drugim prilikama... Objavio sam kod njih nekoliko zgodnih razgovora sa raznim ljudima, sve je bilo skromno ali na vreme placeno - Kreft je bio profesionalcina starog kova, prekaljen scenarisanjem i urednikovanjem u Marvelu. Negde '95. ili '96. - ne secam se vise tacno, Dejvid je izveo hrabar i iznenadjujuci potez - tek po izlasku 150-og broja objavio je da 'Strip-Intervju' vise nece izlaziti i da je to poslednji broj ikada; rekao je da je bolje otici u punom sjaju i snazi nego kada pregazi vreme i ediciju izgrize istrosenost i ucmalost.
Izgubili smo kontakt, stara adresa im vise ne vazi... Nadam se da cemo se nekako opet sastaviti makar i preko pisama/e-poste, makar nikada vise ne saradjivali - sto ako se ja nesto pitam, SIGURNO vise necemo.

Bio si, u ono vreme, i redovni kolumnista Londonskog "Comics Forum"?
Kao clan SSI-a (Society For Strip-Illustration = Drustvo za Strip-Ilustraciju) koje je kasnije postalo CCG (Comics Creators Guild = Gilda Kreatora Stripova) formalno sam bio 'clan izdavackog saveta' Comics Foruma za koji sam napisao nekoliko priloga, a objavljen je samo jedan koji ce u dogledno vreme vrlo verovatno izaci preveden na srpski jezik i u SVestima - intervju ni sa kim drugim, do velicanstvenim Majkom Mignolom (Mike Mignola)! Moja privatna 'istorija bavljenja stripom' u Engleskoj zapravo je niz konflikata i razilazenja sa raznim individuama i grupama razlicitim povodima - sto [ne]opravdanim, sto [ne]motivisanim [ne]prikladnim okolnostima, suceljavanjima i sl. Nikoga ne zelim da optuzim i okrivim - osim sebe za rezultate proistekle iz tih i takvih okolnosti.
Izuzetno emotivno motivisani moj ispad rezultirao je izlazenjem iz CCG-a i, samim tim, i iz redakcije '...Foruma' sa kojim[a] vise nikada nisam obnovio profesionalan kontakt. Dakle, etiketa 'redovni kolumnista' - ma koliko dobronamerna i donekle opravdana bila u odredjenom momentu - ipak jeste preterivanje.
Ali ne marim, lepo je zvucalo... "Boki, pises li nesto za nekog..?" - Naravno, ja sam REDOVNI KOLUMNISTA 'Komiks Foruma'!

Dok čekamo da u svojim kolumnama opišeš ostale tvoje dogodovštine iz belog sveta, reci nam ukratko šta ti se sve izdešavalo, na čemu si sve radio u međuvremenu?
Da ti kratko i najpostenije kazem - izbegavao sam da se ista vise zameram ljudima, da se izlecem po bilo kakvim i kojim pitanjima, da upadam u konflikte raznih profila - ukljucujuci i fizicke - i da ne lazem ni sebe, ni porodicu, ni druge o svom zivotu, predstavljajuci se kao ne znam kako uspesan 'gastos' tamo napolju kada to nisam.
Naravno, nisam ni nesto neuspesan, ali to je sasvim druga prica... Bio sam ponovo poceo da sviram gitaru, pojavili su se neki reumaticno-artriticki problemi, prestao sam ponovo sa sviranjem, nedavno se ponovo reaktivirao nakon polaska na terapiju i tako to... Nadesavalo se i svasta i nista narocito... Puno sam pisao na 'Netu povodom rata sa NATO-om (na engleskom, razume se!), ucio se radu sa kompjuterom, spartao 'Netom, naucio se samostalno da naslepo kucam (dobro, uz pomoc jednog CD-ROM-a kupljenog na rasprodaji)... I poceo sam da saradjujem sa SVestima. To pisanje mi je samo dodatak na svu silesiju dopisivanja sa Kurtom i Murtom sirom sveta.
Mislim da mi je jedno od mozda najvaznijih dostignuca spoznaja da mi je dosta crtanja, da na kraju krajeva MOZDA i nisam toliko 'dobar' kako sam i koliko zamisljao i da svi oni kriticari i kritizeri koji su mi na ovaj ili onaj nacin omalovazavali likovne dosege verovatno nisu bas lupetali bez veze...
Otprilike toliko o tome...

Sada si na novom poslu, zbog njega smo i reprizirali kolumne, da li on ima bar neke dodirne veza sa stripom?
Ni najmanje. Vrlo obican i prozaican sluzbenicki posao za astalom, sa racunarom i 24-casovnim stalnim izlaskom na Internet. Nema crtanja, tu i tamo nesto valja da se napise i to odradim dok si rekao 'piskota'. (Inace, da li znas kako se piskote zovu na engleskom..? SPONGE FINGERS/Spandz Fingers = 'Sundjerasti Prsti'!)
Ne bih da kvarim -po nekom mom misljenju - efektan zavrsetak onog dela Kolumne koji se nekada zvao 'Kad sam bio crtac...', stoga ne bih detaljisao ista vise o poslu i oko njega. Nista narocito... Redovno placen, debelo oporezovan prihod, kirija i razni doprinosi, krediti, klopa, racuni i sta sve ne... Kao i sav ostali svet...

Kolumna je nosila podnaslov "kad sam bio crtač...". Podnaslov je uklonjen, da li si ponovo crtač, dali si se uželeo crtanja ili ćes se tek vratiti crtanju?
Za malo da nedavno ponovo postanem crtac, ali ispalo je da su se pozivari na 'poslovni intervju' divili mojim starim radovima i samo pozeleli u toj kompaniji [koja dizajnira i pravi elektronske video-igre] da vide coveka koji - po njihovim recima - 'tako dobro crta, a radi posao na kojem je trenutno'. Zahvalio sam im se sa osmehom na komplimentu, kao i na obostranom gubljenju vremena, u sebi sam im se napsovao majke i - otisao kuci, porodici i na slobodne dane... I posle ponovo nazad na sljaku i tako u krug. Ta dogodovstina sa situacijom kojoj sam skoro emotivno podlegao samo me je ucvrstila u mojoj definitivnoj odluci.
Ne, NISAM se ni malo uzeleo crtanja, nisam ponovo postao crtac i ako se ja ista pitam povodom svoje sadasnjosti i buducnosti - nemam nameru da to ikada opet budem.
Zlatko, dete moje - nema vise tih para na ovom svetu za koje bih se makar iz hobija vratio bilo crtanju stripova, bilo crtanju uopste. Sa tim je gotovo i neka mi je prosto sto sam tako odlucio.

* * *

Kada i kako je pocelo tvoje interesovanje za Strip?
Vrlo rano, kada sam kao bolesno trogodisnje dete video Politikin Zabavnik novinskog formata sa Den Berijevim 'Flasom Gordonom' na naslovnoj strani. To me je obelezilo za ceo zivot. Do pojave Asteriksa nikada nisam mario za tzv. 'karikaturalne' (groteskne) stripove; jedino su me interesovale 'realisticki' ilustrovane avanturisticke storije. Pojava [za mene] prvih super-herojskih stripova u novosadskoj 'Panorami' i, mislim, milanovackom 'Zenitu' me je tresnula do te mere da sam definitivno shvatio kako je moja odluka jos povodom spoznaje 'Flasa Gordona' nekada davno da postanem onaj ko pravi stripove - ono pravo i definitivno zivotno opredeljenje. Svu energiju, ljubav, nedostatak prirodnog crtackog talenta i pozrtvovanost sam posvetio samopregornom radu na vezbanju - sto sam, sto uz pomoc drugara, kako bih se pretvorio u crtaca stripova.
Nikada me nije interesovalo da 'trazim motiv' u nekoj zivoj ili mrtvoj prirodi, figuri u setnji, pejzazu pri zalasku Sunca... Jedini motiv koji me je gurao napred, sve dalje i brze, bila je ljubav prema stripu i strastvena zelja da ga crtam... Daleko mu lepa kuca...

Od svega sto si do sada uradio (na polji stripa) sta smatras najboljim, gde si dao najvise od sebe, gde si SEBE najvise inplementirao u Strip?
Kratko i jasno - nigde. Zao mi je, Zlatko, i oprosti mi ako delujem iskljucivo i [samo]nipodastavacki. U celini celosti i nisam napravio za sve ove godine nesto puno stripova - jesam onako, osrednje... Par hiljada tabli, ponajvise licencnih karikaturalnih i decjih stripova (Tom i Dzeri, Care Bears, Alfred J.Kwak, Spike & Tyke i dr.) i jos nekih tu i tamo razbacanih stvari manje-vise radjenih pod tudjim uticajima i tudjim stilovima... Ne verujem da mogu ma i jednu celu tablu od svih koje sam ikada nacrtao da nadjem i kazem: "Evo, OVO je tabla stripa koju sam nacrtao i kojom sam zadovoljan". Mogu tu i tamo da nadjem poneku sliku na ponekim tablama.. ili detalj-dva u toj slici i da budem, kao, nesto zadovoljan... Ispada da sam najvise dao od sebe u nekim pripremnim skicama na kojima sam se opustio - no ipak uspeo da sve aspekte cvrsto zadrzim pod kontrolom. Tu mislim na studije karaktera i pozadine za razne projekte... Kada bi doslo vreme realizacije, odradio bih profesionalno i muski taj deo posla, no ostajala bi spoznaja da su pripremne skice ostajale nekako bolje, lepse i potencijalnom gledaocu ubedljivije od finalne verzije.
Smatram da sam sebe najvise implementirao u strip u nekolicini svojih malo nadahnutijih tekstova koje sam svojevremeno napisao.

Sta trenutno radis i kakvi su ti planovi za buducnost (sledeci projekat-i)?
Apsolutno NISTA vezano za strip... Niti crtam niti pisem - ukoliko ne racunamo saradnju sa SVestima koju ja manje-vise tretiram kao dopisivanje sa prijateljima, a ne profesionalni zadatak. Jedini planovi vezani za buducnost su mi da ucinim sve sto mi je u moci da mojoj porodici bude dobro, da ostanemo zdravi, pravi i veseli i da nam nista po mogucstvu ne fali ni u kom pogledu... Da se zivot zivi prema mogucnostima i da se ne trazi 'preko 'leba pogace'. Nista vise, nista manje.
Dosta sam se mlatio sa ambicijama da isteram svoje besove, hirove i htenja i da vazda nesto budem u pravu jer sam, kao, najupuceniji i sta ja znam...
Imam sa nekim prijateljima internetske planove da nesto probamo, ali tu nema ni pomena o crtanju ili o stripovima. Cist biznis, posrednistvo, menidzment tudjih kreativnih talenata u poslovanju i sl. Vrlo tuste, tmaste i krajnje dosadne stvari koje me ne inspirisu preterano - ali ako se urade valjano, biva para i renomea.

Kakav je tvoj stav prema pojedinim Strip scenama (Amerika, Evropa, Japan, i ostali)?
Vrlo slabo poznajem scene van pomenutih u tvom pitanju. Citao sam da su Brazilci opaki i da ima sta da se vidi i procita - ali sta vredi kada se to ne prevodi i ne prestampava..! Nesto mi se ne uci portugalski jezik...
Japanci su carevi i tu nema diskusije. Izmislili su rupu na saksiji kada je strip u pitanju, najuticajniji su stilski faktor na svim planovima i u mnogim sredinama. Od graficke vizuelno-pripovedacke umetnosti napravili su mocnu industriju kojoj drugi mogu samo da se dive ili da je mrze... Ili obe stvari odjednom..!
Americki strip je prakticno degenerisan i na izdisaju u novinama, u strip-sveskama je u pomalo obezglavljenom [samo]preispitivanju i trazenju izlaza, bez istinske zelje za sustinskim promenama... Super-junacenje nije krivo niti je jedini faktor - taj zanr tek treba da se dokaze i potvrdi na velikim ekranima (na malima se ustalio sto u animiranoj, sto u nisko-budzetnoj igranoj 'zivoj' formi). Evropski 'album'-model nikada nije uspeo da zazivi, USA-model 'grafickog romana' je nesto slicno pa ipak, drugacije...
Rece mi svojevremeno u jednom privatnom razgovoru [nekadasnji Marvelov glodur - posle otpustanja Dzima Sutera, a pre Boba Herasa i sada Dzoa Kvesade] Tom DiFalko (DeFalco) kako i 'njegov' Marvel i DC trpe pritisak da ucine nesto po pitanju zanrovskih pomaka... I kad god krenu da pruze nesto novo i drugacije (ratne, horor, SF, istocnoborilacke i sl. stripovske pokusaje), digne se vecinska citalacka qka & mottykka, zahtevajuci svoju redovnu dozu snagatora i pozera u sarenim tesnim helankama, sa kapicama za kupanje sa maskom na glavi i ostalo. Prema tome - kao u nasoj staroj narodnoj prici - 'Svijetu se ne moze ugoditi'.
Uza svo duzno postovanje, cast i cest kada je evropski strip u pitanju, moram ipak da primetim kako se ni tu ne dogadjaju neke izuzetne stvari - izuzmemo li svake pohvale vredne nedavne nastupe autora iz Srbije na franko-belgijskom trzistu. Osim meni standardno dragih Hermanna i Uderzoa, mislim da se tamo nije pojavio izuzetan autor vredan divljenja - sem Konrada! Taj covek me je negde '92. razvalio svojim albumima koje mi je u Studiju pokazao jedan francuski animator. E, da - i onaj blesavi Gosens, taj crta kao cudoviste. Strahota od coveka.
Znam da cu sada da razbesnim evrofile i stripovske tradicionaliste, no u svojim posmatranjima i istrazivanjima dosao sam do zakljucka kako je evropski strip nekako vise ILUSTRATIVAN u odnosu na americki i japanski, koji su vise VIZUELNO NARATIVNI, da ne kazem, pripovedackiji i laksi za razumevanje i shvatanje o cemu se radi pa makar se i ne znao jezik na kojem su napisani. Ne treba ovde biti iskljuciv - i jedan Aleks Rejmond je bio i ostao briljantan ilustrator, ciji stripovi bez citanja teksta tesko da bi bili razumevani. Isto vazi POGOTOVO za Fostera. Sikls, Kenif, Robins, Ejzner, Tot i dr. su majstori-crtaci koji su vizuelno pripovedanje doveli do savrsenstva i nivoa umetnosti koja nije i ne mora organski da bude povezana sa crtackim/slikarskim umecem. To sto stripovi Aleksa Tota, recimo, deluju manje privlacno od ispeglanog i doteranog akvarelnog savrsenstva foto-realizma jednog Aleksa Rosa ni najmanje ne umanjuje cinjenicu da je Rosovo umece isprazno pretabavanje fotografija modela koji ukoceno poziraju na serijama slika unutar tabli koje uopste ne deluju kao organska celina delova koji proizilaze jedan iz drugog - a Totovi stripovi cudesno uvlace citaoca u nevidjeno lapidarne kompozicije i dizajn koji pleni jednostavnoscu i kadrovima od kojih svaki ima i ulaz i izlaz u sledece prizor-polje... i na kraju ceo strip biva organska celina, sto Ros i vecina pripadnika moderne 'lartpurlatisticke skole' tesko da ce skoro moci da dostignu. Taj aspekt vizuelnog sekvencijalnog pripovedanja tek u japanskom stripu se dokazuje kao totalni zakon. APPLESEED, AKIRA, BUBBLEGUM CRISIS, DRAGONBALL Z i toliki drugi serijali su bezbolno prebaceni u kontekst crtanih filmova, ne gubeci nista, ostajuci skoro neizmenjeni u svojoj savrsenosti. Katsuhiro Otomo i Akira Torijama mi prvi padaju na pamet kao najizrazeniji predstavnici moderne Manga-skole, nastavljaci velicanstvene tradicije Dr Osamu Tezuke, Go Nagaija i dr.
Evropski strip ima Hermanna, Uderzoa, Tardija, Fonta, Zizea... ali isto tako ima i Ziroa/Moebiusa, Bilala i tusta i tma briljantnih majstora crtaca i ilustratora ciji stripovi tesko mogu da budu razumljivi i shvatljivi 'na oko', bez znanja jezika na kom su napisani. Ja NE ZASTUPAM tezu da stripovi treba da su 'mutavi' (nemi, bez teksta), ili da je bespotrebno citati ih; no smatram da moraju da budu organskije povezani tekstualni i slikovni deo, a ne da budu na oko zajedno, a u stvari nespojivo odeljeni svojim iskljucivostima i nadasve vizuelno nerazumljivi ili teski za pracenje i shvatanje o cemu i kome se radi.
Verovatno sam preterao, mozda i zastranio - svakako naljutio mnoge koji su mi udelili kompliment udostojivsi se da citaju ono sto se usudjujem da mislim i glasno izjavim

Lista od deset najboljih stripova svih vremena (po Vasem izboru)?
'Mali Nemo' Vinzora MekKeja, 'Poli i njeni drugari' Klifa Stereta, 'Ten-Ten' Erzea, bilo sta od Hermana, bilo sta sto je nacrtao Frenk Belami, bilo sta od Dzona Bjuseme, svaki strip Vila Ejznera, Aleksa Tota, Kjuberta i sinova, Romite i sina, Hecla i sina, Janjetova, Kerca, 'Brade' Milutinovica... Jebi ga, ima vise od deset, sta da radim... Ne pomenuh scenariste koje volim - a ima ih puno: Mark Uejd, Kurt Bjusik, Sten Li, Roj Tomas, braca Stanisic, Hauard Cejkin (a zna i da crta!), Gosini, Arci Gudvin, Kristen... Strasno, ne mogu da se setim tolikih imena koja su mi 'na vr' jezika', da ne kazem, na vr' prstiju (posto ovo kucam, a ne govorim usmeno).

Kako vidis buducnost Stripa u odnosu na ostale medije TV, multimedije, internet, video...?
Vidim je ocima.
Salu na stranu, cvrsto verujem da nema zime za strip - staru kajlu koja ce o[p]stati u svojoj postojecoj formi, sa varijacijama tu i tamo i bez obzira na elektronske medije, Internet-verziju, razvoj animacije, multimedije i sta sve ne... Film ne sa'rani pozoriste, TV ne unisti ni bioskop ni radio i da ne nabrajam primere predvidjanja i predskazanja iz proslosti o tome sta ce ostati a sta nestati. Cak i zanrovi su zanemarljiva kategorija - dok ima citalaca stripa, isti ce da postoji. Elektronska forma lezi pojedinim medijima, stripu bas lepo stoji da je na hartiji, odstampan, crno-beo ili u boji...Samo neka je ponude, naci ce se potrosaca. Prekini izvor ponude - nestace i potraznja. Prosto k'o pasulj.
Naravno, znamo da ce se naci vise njih koji ce smesta da urliknu i negoduju povodom ovoga sto sam sada izjavio. Sta da se radi...
Ne moze da se prica da je strip gotov na osnovu trenutne situacije u svetu - pogotovo u SAD. Bio je strip i u gorim fekalijama, pa je preziveo. Nedavno je u SVestima i na svom gostovanju u Beogradu Jedan Nas Uspesan Umetnik Iz Amerike ponavljao kako je strip umro (valjda zato sto ga je on napustio zarad drugih plateznijih stvari sto se prave na racunaru..?); desilo se to, rekao je on izmedju ostalog, onda kada je tuser dosao u pomoc olovkaru i kada je proces izvedbe stripa poceo da se usitnjava podelom rada; tako je, veli on, umro strip - a definitivno je valjda 'pandrknuo' kada ga je on napustio, sta li...
A da li je likovna umetnost - pogotovo slikarstvo i vajarstvo u svom zlatnom dobu uspona u vreme Renesanse - takodje bila na umoru kada su majstori-velikani u svojim ateljeima ili u crkvama na muralima uposljavali na desetine 'asistenata' koji su pod Majstorovim budnim okom sprovodili u delo njegovu ugljenom ili olovkom i perom i tusem osmisljenu viziju na svitcima papira neumorno slikajuci na platnima, zidovima, daskama... klesuci kamen, rezuci drvo, lijuci metal... Nije mi namera da poredim akademsku umetnost iz perioda najvisih uzleta sa praksom kreiranja 'industrijskih stripova', samo zelim da kazem kako mislim da se ni jedna pojava ne moze i ne sme posmatrati sa iskljucivoscu, niti joj se sme sa nadmenoscu predvidjati kraj sa cisto subjektivnog stanovista.

Sta mislis o upotrebi racunara u izradi Stripa (crtanje, kolorisanje, lettering ili nesto drugo)?
Prava stvar. Samo da se stvara, neka je veselja i radosti. Ko voli flomaster, ili rapidograf, pero na umakanje u tus ili cetkicu preko olovke - neka izvoli, oni tehnoloski skloniji avanturi i nabedjenom futurizmu preci ce na elektronsko kreiranje mausom ili stilusom na tabletu... Kolorisanje i upisivanje slova racunarom je mocna stvar i strahovito ubrzava kreativan proces. Neki crtaci - mahom tuseri - negodovali su sto se pojavio 'Inking Program' koji skenirani crtez u olovci ne samo 'pojacava' na ekranu, vec obradjuje 'kao tusem' u zeljenom stilu! Znaci, neko ko bi hteo da mu njegove problematicne olovke u stampi izgledaju kao istusirane Moebiusovom rukom, moci ce da se zanima racunarskom ponudom. Mozda preterujem... Svojim ocima sam gledao kako se moj vrlo lepo izveden olovkiran crtez vestom intervencijom operatora 'samo-tusira' na ekranu u stilu stripova Dzeka Kerbija...
Na kraju krajeva, Vreme ce sve i svakog da postavi na svoje mesto. Ljudi su mnogo egzaltirani i skloni preterivanju te subjektivnoj iskljucivosti.

Kako vidis buducnost Stripa na nasim podnebljima na lokalnom nivou, sta bi bilo potrebno da se urati da u nasoj sredini, Strip zazivi i dobije zadovoljavajuci tretman i publiku (citaoce)?
Mnogo toga mislim i zelim da kazem povodom ove teme - ali smatram da NEMAM prava, posto vec deceniju boravim van Otadzbine i nisam ni po kojem pitanju cak ni posredan [sa]ucesnik u [ne]zbivanjema.
O tome je godinama puno toga govoreno, diskutovano, pisano... Ja sam tupio sa svojom 'legendarnom' tezom o Smrti Domaceg Stripa i svi su mi se smejali i zavitlavali se na moj racun tim povodom. Uskoro nestade i Domaceg Stripa i Domace Drzave.
Vazda se prekidalo pokusavanje poredjenja sa 'razvijenim inostranim sredinama' jer mi smo vazda bivali 'specificni' i kod nas vazda 'nema uslova da se mnoge stvari valjano urade'. Kada sam naivno probavao da nekome 'na polozaju' sugerisem kako, eto, stvari mogu da idu kao u Americi ili u Engleskoj, odgovarano mi je da ja tako radim kada odem u Englesku.
Probao sam, nesto malo islo, vecina ostalog ne i to ti je to...
Mislim da ljudi koji hoce da se kao stvaraoci bave stripom NE SMEJU da propustaju Bogom dane sanse kao sto je nedavna ponuda da se kreira novinski dnevni strip, a svi junaci nikom ponikose... Zlatna kola sa kojih se baca blago narodu ne prolaze svaki dan sokakom, najcesce su sanse po principu 'Sad ili nikad' - stoga mislim da stripu treba vise odlucnih i energicnih ljudi, bez obzira na biolosku starost ili mladost; mislim da je u redu da se strip tretira kao Umetnost, ali da se ne preteruje sa mistifikacijom i, samim tim, elitizovanjem medija koji u osnovi treba da je 'narodska masovna umetnost' i komunikacijsko sredstvo.
Manje teatralnosti, durenja, spaljivanja svojih i tudjih strip-tabli, vise energicnosti i pozitivne agresivnosti. Ne ujedati, nego gristi dok se ne uspe.
Vidim u SVestima da se nadje ljudi koji na zreo i sarmantan nacin sagledavaju specificnost nase sredine i zrelo opipavaju potencijalni citalacki puls. Navijam za takve projekte, da je neko drugacije vreme i mozak u glavi, na svaki nacin bih se i ja uguravao u to! Kako sam hteo da se ukljucim u 'Luksor strip' projekte sa 'Generacijom Tesla' i ostalim obecavajucim serijalima..! Ali ugasise se, nije se valjda u ta tmasta vremena ni moglo na duze staze...
Mora da se nadje neki 'pomirljiv faktor', ne mogu da se postizu pozitivni rezultati prostim 'presadjivanjem' nekih inostranih uspesnih trendova - neki mozda i mogu da upale, a neki se izduvaju cak i pre nego sto su se naduvali... Govorio mi je svojevremeno jedan zaljubljenik u Moebiusa, zapravo sludjeni fanatik, kako Moebiusu nije potrebna nikakva reklama, samo treba da neko skupi hrabrost i njegove stripove objavi, oni su tako kvalitetni da ce se bez ikakve reklame sami od sebe prodavati JER IM JE TAKAV KVALITET. Nisam to bas primio zdravo za gotovo; bilo bi lepo kada bi se Branko Gavric - privatni izdavac za koga sam cuo da mu se, na zalost, nije bas posrecilo sa prevedenim serijalom Zodorovskog i Moebiusa o 'Inkalu', oglasio u SVestima ukoliko je jos prisutan, u zdravlju i raspolozenju da sa danasnjom generacijom ljubitelja stripova podeli svoja izdavacka iskustva, ma kakva da su. Meni prvom je zao sto se Moebius nije prihvatio kako zasluzuje. Kupio sam sve objavljene albume serijala i doneo ih u London, gde borave na policama sa Hermannima, Kjubertima, Edemsima i ostalima.
Bilalu NI JEDAN STRIP nije bio objavljen u SFRJ kada je njegova poseta rodnom Beogradu aprila 1987.g. ispala medijski dogadjaj godine, sa nezapamcenim interesovanjem i publike i medija. Cudo.
Ko sad da bude tu pametan..?

Tvoji omiljeni Strip Autori (mozda i hronoloski kroz periode sazrevanja tebe kao strip autora)?
Onako, preko reda (ili cak i bez njega): MekKej, Aleks Tot, Dzo Kjubert, Herman Ipen, Uderzo, Endi Kjubert, Stiv Rud, Dzon Bjusema, Dzon Romita Stariji i Mladji (briljantan sin mu), Ziro/Moebius, Brus Tim, Frenk Miler, Dejv Gibons, BRAJEN BOLEND, Hauard Cejkin, Dik Braun, Bane Kerac, Aleks Nino, Voli Vud, Roj Krejn, Franken, Belami, Erze, Tim, Gil Kejn, Janjetov, Mort Meskin, Nil Edems, Dzef Smit, Art Edems, Rudi Nebres, Edem Hjuz, Majk Mignola (sve nacrtano PRE Helboja!), Den Beri, Hordi Bernet, Harvi Kurcman, Gera, Otomo, Mark Silvestri, Rejmond, Dr Tezuka, Lu Fajn, Loazel, Estevan Maroto, C.C. Bek, Vil Ejzner, Robert Kramb, Ron Garni, Frenk Robins, Roni DelKarmen, Al Uilijemson, Dzon Bern i toliko jos drugih sto Evropljana, sto Japanaca, Juznoamerikanaca, Amera i koga sve ne... Ko bi se bas svakog setio...

Sta mislis o mainstream i undergraund stripu (razlike, slicnosti, granice...)?
Mozda sam iskljuciv, ne znam... ali ANDERGRAUND stripovi s'kraja sezdesetih i do polovine sedamdesetih (imao sam slucajnu sansu da NA VREME vidim kod nekih komsija na kamari skoro sve kljucne edicije ko zna kako donesene u Beograd!) nekako su imali smisla... Drago mi je da su pojedinci kao Kramb, Spigelmen, Landon i jos neki opstali i postali prakticno deo 'glavnog toka'... Danas mi 'andergraund' deluje izvestaceno i nekako usiljeno, stvarno ne znam... Verovatno gresim...
Ne svidjaju mi se tzv. 'alternativni stripovi'. U njima vidim manje kreativnosti, a mnogo vise jeda i nemocnog besa sto se [zbog nedostatka kreativnog umeca valjda...] ne pripada 'glavnom toku'. Poneko uradi lepu stvar kao Dzef Smit sa BONE-om, tu i tamo Zograf ili braca Hernandez... No, i pored svega licno vise volim glavni tok, nije mi srce u alternativi i gade mi se stripovi koje vec godinama Comics Journal pokusava da citaocima nametne kao 'pravu stvar'. To je magazin koji izdaju [pseudo]elitisticke drkadzije koje se ekonomski vade i izdrzavaju najcrnjom stripovanom pornografijom (Eros Comics), a s druge strane (valjda na prkno..?) zaglusujuce trube o elitizmu, umetnosti stripa i prozivaju druge koji su se 'prodali' i sta sve ne... Vise iskrenosti vidim u jednoj paljevini poput 'Wizarda' nego u nadmenoj 'uzvisenosti' 'Fantagraphics Books'.
Majmuni.

Kakav je tvoj stav prema trendu da se pojedini stripovi ekranizuju (posebno naglasak stavio bi na crtani film, Korto malteze, Tarzan (Disney!), Batman...)?
Moram da priznam kako sam se pretvarao da volim Korta Maltezea i ono sto pise i crta pokojni Hugo Prat kako ne bih ispao guzica 'u drustvu', a zapravo mi je sve to bilo poprilicno dosadno... i sa znanjem - ali ipak ruzno - nacrtano za moj ukus, kakav god da je. Kao jedna od najdosadnijih i najruznije nacrtanih stvari u stripu do dana danasnjeg mi je ostao Pratov "Fort Viling" i ne umem da shvatim ljude koji su mi godinama ponavljali kako je to remek-delo, vrhunac pripovedanja i sta sve ne... Mozda 'Viling' stvarno I JESTE sve to, samo ja nemam sposobnosti da to razumem i shvatim. Zao mi je - ali tako je, posteno priznajem.
Mislim da je jasno da necu biti ljubitelj crtanog filma o Kortou kada se pojavi. Da se razumemo - NE NEGIRAM kvalitete koje taj strip i crtani film u nastajanju poseduju, samo konstatujem da nisam kompatibilan sa pruzanim ugodjajima tog dela. Letovao sam jednom na Malti i veoma mi se svidelo. Tamo NIKO ZIVI nikada nije cuo ni za Prata ni za Kortoa, a imaju par striparnica sa svim znacajnim sto se objavljuje na engleskom govornom podrucju...
Diznijev TARZAN nije pravljen po stripu, vec po Berouzovoj knjizi; Tarzan NIJE prevashodno junak stripa, vec literature - i tek 'usputno' je i lik iz stripa, filma, animacije... Za Novu godinu sam od moje Slavice dobio specijalano 'kolekcionarsko izdanje' DVD-a "Disney's TARZAN", sa dodatnim dokumentarcima o pripremi, dizajnu karaktera, odlasku u Afriku crtaca 'na teren', storibordovanju i animiranju tog spektakularnog animiranog filma u koji sam se zaljubio i koji i danas obozavam istim intenzitetom kao kada sam ga video na premijeri u bioskopu.
Ne mislim da ekranizovane adaptacije stripova bitno pridonose kvalitetu izvornog dela, niti da mu 'dizu cenu' na bilo koji nacin cineci ga, recimo, 'prestiznijim' i sl. Voleo sam prvog Betmena, pomalo drugog i nesto vise treceg. Cetvrti mi se gadi i mucan mi je kolika je travestija. X-LjUDI su pravi pokazatelj sta i kako treba da se radi sa filmovanjem strip-predloska - ne menjati zarad menjanja, nego funkcionalno, primereno specificnosti medija koji se adaptira za drugi medij i u njemu i sl. Nemam reci koliko sam i dalje iza tog filma koji sam u SVestima vec izprehvaljivao do iznemoglosti i krajnjih granica ukusa i tolerancije. Izasao je tek sada na videu i DVD-u ovde u Engleskoj i ja ga i dalje volim i nalazim ga interesantnim i vrednim paznje.
TV animirana serija DRAGONBALL-Z i dugometrazni AKIRA su mi ponajbolje crtanofilmske adaptacije stripova, mozda i GUNDAM WING... sticajem okolnosti, sve Mange. Od stripova prenesenih animacijom na velike ili male ekrane mislim da su se dobro pokazali WB-ov 'Betmen' u sve tri reinkarnacije (pod Brus Timovom BRILJANTNOM kreativnom kontrolom!), tu i tamo poneka epizoda najnovijeg crtanog serijala o 'Spajdermenu', 'Srebrnom Letacu' (iako su se odlucili za stilizaciju originalnog kreatora Dzeka Kerbija, a ne najboljeg likovnog interpretatora Dzona Bjuseme, ispao je kao sasvim korektna animirana serija) i 'Hulku' te 'Supermenu' (opet pod Timovim vodjstvom). TV animirani serijali o X-Ljudima, Fantasticnoj Cetvorci, Gvozdenom Coveku, Osvetnicima i dr. su ispod svake kritike i to nisu volela ni deca vrlo niskog ukusa i siroke tolerancije. To je bila nevidjena sramota, no ipak sam mazohisticki sve izdrzao i odgledao svaku epiz[o]du. To je bilo strasno, pogotovo sa X-Menima kod kojih je kvalitet pojedinih epizoda drasticno oscilirao do neizdrzljivosti.
Moj stav jeste - pravite adaptacije kao Singer sto je uradio X-LjUDE, Barton prvog Betmena ili Tim animiranog Betmena ili Supermena i nema da fali. Nije lose ni ako se stvar odradi kao malo bolje adaptacije albuma o Asteriksu i Obeliksu - video sam par vrlo dobrih dugometraznih animiranih verzija.
No, jos uvek cekam da vidim neciji najhrabriji potez - da se neko usudi i strip prenese 100% kakav jeste na ekran, bez ikakvog doterivanja, prekrajanja i adaptiranja. To ce biti dan..!
Ej, zamisli Hermannovog DZEREMAJU adaptiranog za najavljenu TV-seriju kakav jeste na prvoj tabli stripa, sa urbanim neredima i crncem i belcem koji se natezu cepajuci americku zastavu pred bombardovanje iz aviona i nestanak civilizacije..! To NI MRTVI nisu smeli da bace na ekran, iz straha da ih ne osine gnev crnackih aktivista - svim obojenim rasama malo treba da i najneviniju pojavu ili akt smesta proglase za atak i blatantni rasizam! U novoj TV-igranoj verziji, kao, nikog [valjda] nece da uvredi premisa da virusna bolestina pokosi svakog starijeg od 12 godina... Smesno.

Koji zanr ti je autorski najblizi (realisticki, karikaturalni, istorijski, SF, krimi,...), a koji ti je citalacki najdrazi?
Kao citalac sam svastojed. Bije me glas da sam sklon iskljucivo superherojima, sto je samo delimicno istina. Najdrazi serijali u zadnje vreme bili su mi Uejdov i Endi Kjubertov 'Kej-Zar' (Ka-Zar), Bernovi 'Sledeci Ljudi' (NeXtMen), Bernova adaptacija Kerbijevog infantilnog 'Oumeka' (Omac) i pretvaranje dela dobrog za bacanje u djubre i zaborav u briljantan avanturisticki SF i Bernovo vidjenje Marvelovog 'Submarinera'. Bolno sam podlozan svemu sto napravi Herman - bilo sam, bilo sa sinom, bilo sa nekim drugim kao scenaristom... Obozavam Asteriksa, Hogara Strasnog, Umpah Paha, stare ludorije iz MAD-a sto je pravio Dzek Dejvis, Voli Vud, Kurcman, Mort Draker...
Nekako su mi lepse ispadali stilizovani crtezi koje sam pravio, koji naginju groteski, ma koliko da sam se uvek upinjao da budem 'sto realisticniji' u grafizmu...Kao citalac sam totalni eklekticar i obozavam sve sto mi se svidja, bilo karikaturalno, bilo realisticno... Svaki zanr mi je drag - i krimi, i SF, i romansa/ljubavni stripovi (kada ih osinu Italijani ili Spanci, tu se j@j@ suse, burazeru!) i istorijski (pogotovo srednjovekovne ili anticke tematike! Ratne bas i ne volim preterano...), svaki umiljat ili gnusno bezobrazan karikaturalac...
I superherojski, pogotovo od one vrste koju prave Kjuberti, Romite, Bjuseme, Garniji, Kejnovi, Rudovi, Timovi i ostali koji su zaduzili istoriju stripa svojim pregalastvom nekada i danas.
I pornici. Volim seksi, dobro nacrtane i zajebantske pornice u stripu koji izbegavaju da budu preozbiljni. Nazalost, premalo ih je i u ovoj zemlji [Britaniji] ih zabranjuju i zaplenjuju... Ovde ni u ludilu ne mozes da nadjes cak ni Krepaksa, ni Serpijerijevu DRUUNU, niti Manarine fantazije, a kamo li zestoki 'hard-kor'... Steta.

Sta mislis o akcijama tipa, stop aids, borba protiv droge... ? Da li takvi projekti mogu, osim svog humanog karaktera, da nekako uticu da strip kod nas malo krene sa mrtve tacke, promena stava okoline prema Stripu, angazovanje autora, dobijanje sredstava za stampanje takvih projekata,...?
Ne, apsolutno nema nista od toga. Mislim da je OK da se stripovi ponekad 'angazuju' tu i tamo, ali ne verujem da mu dugorocno mogu pomoci ukljucivanja u takve akcije. Strip moze da bude sta god autor[i] i izdavac[i] pozeleli da od njega ispadne NO NE ZABORAVIMO DA JE ON PRVENSTVENO ZABAVA i kao takvog valja ga pustiti da prevashodno zabavlja. Samo neko ko nikada nije citao niti voleo stripove moze da 'truca' o tome da oni treba da budu 'poucni'. E vidis, ta 'poucnost' je recept za garantovanu propast takvih stripova!
Ne bih voleo da se od stripa pravi sto su neki reditelji svojevremeno u SFRJ pravili od filma, prosjaceci pare za NOB epopeje u slavu ne znam koje proleterske brigade ili ofanzive i cega sve ne, praveci totalnu [ideolosku] prostituciju po svakom pitanju od kinematografije, pod plastom 'angazovanosti' i ne znam kakvih 'visih ciljeva'.

Da li imas kontakte sa drugim autorima sa prostora ex-yu, imas li neke informacije vezane za njih, gde su, sta rade,...?
Slabo. U vezi sam sa Zupanom iz Beograda, tu i tamo sa Macanom, sa Bosnicem, Qmom Ivkovim (ON je zapravo QM, ne ja!!!) i sa Bolendom i Lojdom od ovdasnjih. Ni sa kim drugim. Slabo znam sta ko i gde radi, za rodnu sredinu su mi SVesti glavni izvor informacija.

Koliko na tebe utice kinematografija?
Poprilicno. Filmovi su mocna stvar, ja sam totalni filmozder.

Tvoji omiljeni filmovi reziseri?
Beson, Kusturica, Paskaljevic, Dzon Milijus, Sasa Petrovic, Ford, Leone, Oliver Stoun, Gilijem, Kevin Smit... ne mogu nesto da se setim nekih ovdasnjih britanskih mocnih sineasta... Omatoreo sam, beze mi imena... Od filmova volim Lepa sela lepo gore, Doli Bel, Andergraund, sve sto uradi Paskaljevic, Leon, Beti Blu, Peta esencija, 12 majmuna, jedno ovdasnje englesko ludilo pod naslovom Crtacev ugovor i od istog reditelja jos gore ludilo 'Zena, kuvar, ljubavnik...' - zaboravih naslov, steta... A, da - Grad tame, Mejtriks, Kocka, Vrana (prvi deo samo!), Prodavci, Pacovi iz trznog centra, Jureci za Ejmi, Dogma... Skupljaci perja... Cudotvorni mac... eto.

Veza muzika-strip (nemali broj autora se bavio, ili se jos uvek bavi i muziciranjem)?
To je tek suluda teza o povezanosti. Jedno vreme se pricalo: "Stripovi su NOVI ROKENROL!" Jeste, i rokennrol je bio novi dzez, sta li... Ako neki scenarista ili crtac prangija u nekom bendu, gudi u saksofon ili duva u klavir - eto veze, eto radosti i veselja; ja licno je ne vidim sem u slucajevima subjektivne preferencije stripara koji bira zvucnu pozadinu zarad radne atmosfere dok stvara.

Sta sve utice na tebe i tvoje radove, okruzenje, TV, stampa, internet, literatura, Strip i sl.?
Sve utice. Rekao bih, najvise ono sto PROCITAM. Jako me je prodrmao roman Majkla Krajtona 'Linija vremena' (Timeline), kao i 'Krovni svet' (Roofworld) Krisa Faulera; isto tako i 'Montenegro' Sterlinga Lorensa i svaka knjiga Ijena Benksa, bilo da je SF ili iz domena 'realnog zivota'. Na 'Netu najvise jurim sve u vezi gitara, pojedinih gitarista i basista-virtuoza, muziku uopsteno, knjige, pornografiju, pomalo nesto o stripovima i animaciji (mada sve manje) i tako to. U bioskop idem barem dvaput mesecno, TV koristim uglavnom kao monitor za video i DVD masinu, retko gledam program, uglavnom neke komedije koje mi se svidjaju i tu i tamo poneki stari film...

Sta bi za kraj porucio mladim autorima?
Da imam puno para, SVIMA bih porucio po vinjak, i to dupli, sa kiselom vodom. Mozda i ratluk.
Da si me pitao sta bih PREPORUCIO mladim autorima, odgovor bi bio: "Bezite od ovog $r@nja, ne ulazite u bedu i ne prizivajte nevolju! A ako bas MORATE da se bavite stripom jer je potreba neugasiva i ambicija neukrotiva... Onda ispecite zanat valjano, citajte sto vise NESTRIPSKIH sadrzaja i obrazujte se. Budite sto JEDNOSTAVNIJI, ne zasenjujte prostotu efektnim manirizmom i gomilanjem detalja koji samo pokrivaju vase slabosti i mane i u tekstu i u crtezu; pisite u SADASNJEM VREMENU, izbegavajte da objasnjavate u propratnom tekstu sto se vec vidi u slici; slusajte autenticne dijaloge, ne budite izvestaceni sem ako to nije planirana osobina nekog karaktera; ako ste crtac, izbegavajte da ucite anatomiju iz knjiga Berna Hogarta - on dobro uci strukturalnoj konstrukciji, ali anatomija mu je ziva glupost i prevara; kako znate nadjite nacina da ucite crtanje po zivom modelu, ili iz knjiga Bridzmena - ili jos bolje Endrjua Lumisa; STO MANJE UCITE PRECRTAVANJEM OD DRUGIH STRIPADZIJA, ako bas morate - trudite se da uticaj sto pre pretvorite u svoj izraz; NAUCITE PERSPEKTIVU!!!!!! To je jos vaznije od anatomije i zavodljivih figura u pokretu - ako je prostor pogresno koncipiran, nista nam ne vredi sva muka i trud oko figura! Nadjite knjige o perspektivi, upisite se na kurs negde, nadjite preko oglasa studenta koji privatno daje casove iz matematike i nacrtne geometrije i zamolite ga da vas bez tupljenja sa racunskim zadacima nauci da graficki osmisljavate prostor sa horizontom i tackama nedogleda; ako to naucite - znate da crtate.
Pripovedanje je nesto cemu vas nijedna knjiga, ni jedan kurs ne moze nauciti. Izaberite omiljenog autora stripa, ucite se studiranjem raznih epizoda kako se sta i zbog cega cini sa crtezima, ucite se i gledanjem filmova na videu, usporavajte, zaustavljajte, vracajte... Znam da je mucno, ali niko nije rekao da je pravljenje stripova laka stvar.
I citajte puno - sve, narocito romansijere koji znaju da dobro vode radnju i omogucavaju karakterima da se iskazuju delanjem. I dramski pisci dobro dodju, boravite sto cesce u bibliotekama...
Najgore je sto NIKOME NECETE BITI POTREBNI. Zemlja Srbija ima preca posla od vaspostavljanja novih veza sa starom strip-tradicijom i ne znam cime sve jos. Izdavaca je malo, publike skoro manje od vas, u najboljem slucaju u skoro istom broju... Nije lako... Ja sam otisao na 'truli Zapad' na izvor svega stripskog i sada negde tucam ora'je i vatam zjale, dok deca koja nikada ni pod najcrnjim sankcijama nisu napustala Otadzbinu rade za Vrancuze, Amerce i koga sve ne... Upornoscu i verom u sebe SVE se moze, cak i probiti se kod domaceg izdavaca.
Budite ponosni, ali ne gordite se. Neka vam nije ispod casti da crtate i pisete stripove sa necijom tudjom kreacijom, bilo domacom ili stranom. Napolju cete mozda ponajpre da se probijete radeci na etabliranim likovima i serijalima - velika sreca strefi onoga kome u startu omoguce da lansira svoju kreaciju i zapocne karijeru njome! Ne naredjujte da vam se placa uradjeni posao, ali i ne savijajte kicmu u strahu pred izdavacem ili urednikom, plaseci se da izgubite [neplaceni] posao ako zatrazite da vam se isplate dugovane pare. Ne dajte da vas obradjuju seljackim balkanskim bljuvotinama u stilu "Ma, je l' tebi vaznije DA RADIS ili da mi otimas pare, a?". Postujte rokove, na prvi sumnjivi znak da ce pare da kasne ili da ih nema grabite originale i nestanite. TRIK: napravite A4 kvalitetne kopije svake table i pre nego sto ih kao dokaz o uradjenom poslu posaljete izdavacu SVAKU TABLU DIJAGONALNO PRECRTAJTE DEBLJIM CRVENIM FLOMASTEROM! Ako treba - dvaput, kao putacom. Ako se izdavac buni i trazi ili originale ili 'ciste' fotokopije, uljudno ali odlucno trazite pare. Nema para - nema stripa, pa neka im rade klipani koji bi samo da se objave, makar i ne videli novaca...
Crtajte SVE. Nosite stalno olovcicu ili flomaster sa blokcetom u dzepu. Naucite se da ekonomistete sa oblicima i linijama. Crtajte i zive objekte (ljude, zivotinje...) i nezive (vozila, kuce, bandere, klupe...), kod kuce razradite studije; precrtavajte i sa fotografija - i 'samo' gledanjem i belezenjem na hartiji i kopiranjem na pausu preko fotosa. Nesto dobro mora izaci iz tih vezbi, SAMO NE DOZVOLITE DA POSTANETE ROB FOTOGRAFIJA! One valja da VAMA sluze, ne vi njima! Ne tezite sto vecem formatu sa nadom da ce vas smanjenje u stampi 'vaditi' - nista ne spasava lose crtanje, plus sto je tesko izboriti se i sa proporcijama i prostorom na velikim formatima; najbolje crtajte makar za probu na formatu sto blizem stampanom! Pripremne skicice/tambnejlzove pravite na sto manjim tablicama, tri sa pet santimetara... Kad uradite onu pomenutu probu na formatu skoro bliskom stampanom (obavezno da bude u proporciji!) otidite do fotokopirnice i uvecajte tablu sa probnim skicama do zeljenog formata (25,5 x 38 cm) i iskopirajte pedantno olovkom na hameru pomocu prozora i dnevnog svetla ukoliko nemate svetleci sto. Tusirajte alatom koji vam odgovara, makar vam najvise lezale vostane bojice i zelena hemijska olovka - no ne zaboravite da se profesionalni stripovi za svetske izdavace IPAK rade crnim tusem, perima i najkvalitetnijim cetkicama.
Nece biti lako, znace da bude i mucno - ali ne kukajte i ne zalite se ukoliko to volite i beskrajno zelite da radite! Pustite da vam slike teku jedna u drugu kao reci koje se stapaju u recenice, neka svaka tabla bude uzbudljiva avantura za citaoca makar se na njoj nista 'akciono' ne zbivalo - odnosi i dijalozi medju likovima znaju da kreiraju atmosferu i tenziju, kao i nesvakidasnji uglovi posmatranja svakodnevnih objekata u nasoj okolini i prostoru. Ne mucite sebe preteranim htenjem da licite na svog uzora, niti nastojanjem da po svaku cenu budete 'nevidjeni' i originalni. Probajte da spontano radite ono sto rade i drugi i polako se vremenom osamostaljujte i trudite da postanete sto vise svoji. Janjetov se zauvek odvojio od svog voljenog uzora Moebiusa posto je znao sta hoce i gde treba da ide.
Uvek nadjite nacina da nadmenom i uobrazenom uredniku ili izdavacu kazete da ste VI vazniji od njih, posto bez vas im samo preostaje verglanje repriza Fantoma, Ripa Kirbija, Mandraka i ostalih inostranih trica i ku[*]cina. Postujuci sebe naucite i druge da vas postuju.
Ako vam ista od gore povrsno nabrojanog izaziva nelagodnost ili budi nadu da cete se provuci izbegavsi 'to i to' , onda ste u pogresnoj profesiji, sa ambicijom nekompatibilnom sa vasom pravom vokacijom koja NIJE strip. U tom slucaju se izborite da nadjete kakav drugaciji posao i nadjite nacina da i u tome budete srecni. Zivot je prekratak i poslednje sto vam treba jeste da ga provedete radeci nesto od cega vam je muka i sto vas cini nesretnim.
Nadasve budite iskreni i prema sebi i prema drugima. Ulazite u razumne rizike i ne posustajte ukoliko zbilja verujete u sebe. MORATE da uspete.
Ja sam pre otprilike tri godine prestao jedne veceri da verujem i u sebe i u strip i svoje mesto u njemu. Bio sam malo nesretan pod nastalom presijom da radim neke druge stvari kako bi se opstalo i prezivelo, no ubrzo se to pokazalo kao najbolja odluka u mom zivotu i vec duze vreme se uopste ne zalim niti kajem.
Vama nije potrebno da 'pod stare dane' sticete takve spoznaje. Najvaznije je da budete kreativno ispunjeni i "- sretni".

Bojan M. Djukic, bonjy@guitar.com
London, februara 2001.

 

sadržaj

4.

UMETNIČKA STANJA STRIPA

Aleksandar Manić

 

Fondacija Coprim, posle cetiri godine, priredila je u Parizu drugu izlozbu pod nazivom "Umetnicka stanja stripa". Na prvoj je prikazala slikarska platna velikih strip majstora Enkija Bilala, Zzaka Tardija i Filipa Drijea, a ovoga puta se odlucila za pet isto toliko proslavljenih crtaca.

Zzan Zziro Mebijus, Andre Zzilijar, Zzak de Lustal, Martin Vejron i Kler Bretesse otvorili su tajna vrata svojih ateljea i pred publiku su izneli sto pedeset malo poznatih ulja, akvarele, pastele i crteza. Zajednicka osobina njihovog stvaralastva jeste da su slikajuci oni bili "oslobodjeni njihovog svima poznatog grafickog koda", kako je to objasnio Lustal.

Teme njihovog vanstripovskog stvaralastva istovremeno su vezane za strip, ali su i van stripa. Zzilijarovi pejzazi i arhitektura sadrze lakocu, eleganciju pokreta i svezinu koji su odlike njegovog strip stvaralastvo. Lustalova ulja velikih formata poseduju u sebi notu fovizma i uticaj Dejvida Hoknija karakteristicnu za njegove stripove. Kler Bretesse, za razliku od svojih karikaturalnih stripova, pokazuje snagu pravog slikara portretiste, dok Martin Vejron, veran svom stvaralastvu, radi vesele akvarele zenskih aktova.

Zasigurno najzanimljiviji od svih jeste Zzan Zziro Mebijus, crtac legendarnog porucnika Bluberija i Crnog Inkala. "Izabrao sam apstraktno slikarstvo jer smo okruzeni apstraktnim elementima, tako da udaljavanje od figurativne umetnosti nije samo potreba za oslobadjanjem, nego i kretanje ka sustini. Medjutim, organske i mineralne forme nisu bile izbor, nego su dosle iz dubine - kazao je Mebijus 24. februara u Fondaciji Coprim, ispred svojih slika uradjenih u zadnjih desetak godina.

"Slikarstvo osecam istovremeno kao odmor i kao izazov, ali moram da priznam da to iziskuje puno vremena i napora. Naslikati jedno platno isto je kao i nacrtati citav album. Sada cu se opet vratiti figurativnom slikarstvu, ali umesto cetkice upotrebljavacu racunar i razne programe."

 

sadržaj

5.

POSTMODERNIZAM U STRIPU (1)

Srđan Aćimović



Osnovni problem u priznavanju stripa, a bogami i filma, kao umetnosti, uvek je bilo to što stari tek jedan vek. Okolnosti u dvadesetom veku uticale su da ove dve umetnost budu podložnije trendovima nego umetničkim pravcima. Dok su u okviru književnosti u dvadesetom veku delovala tek dva značajna umetnička pokreta (moderna, sa mnogim pod-pokretima kao što su bili ekspresionizam, futurizam ili dadaizam, i, naravno, postmoderna), a u slikarstvu nešto više, dotle je film prošao kroz mnoge faze, trendove, stilove, koje je teško i nabrojati. Sa stripom je stvar još komplikovanija, razvrstavati ih za potrebe neke ozbiljne studije, vrlo je nezahvalan posao. Svakako, umetnosti 20. veka nisu znale za granice koje su budni kritičari postavljali, tako da u okviru filma možemo naći ekspresionizam, impresionizam, nadrealizam, a o povezanosti razvoja književnosti i slikarstva kroz istoriju, ne treba ni govoriti.

Što se tiče književnosti, u drugoj polovini veka, postmoderna je bila sve. Nastala je iz pera, kažu (a ja potvrđujem), najvećeg pripovedača 20. veka, Horhe Luis Borhesa, koji je u svojim pričama s kraja četrdesetih i početka pedesetih formulisao sve bitnije stavove, prozne postupke i stilske figure ovog pravca. Mnogi postmodernizam smatraju ciničnom reakcijom na modernizam, ali u proteklih pola veka, trajnost i apsolutna prevlast, kompleksnost i raznolikost dela stvorenih u ovom periodu, pokazuju da je u pitanju reakcija na sam dvadeseti vek, momenat ljudske istorije toliko različit od svega do tad viđenog, da je potreban jedan sasvim poseban i neuobičajen kompleks stvaralačkih postupaka koji bi u književnosti adekvatno reprezentovao ovo doba, pošto su svi drugi resursi upotrebljeni, preupotrebljeni i zloupotrebljeni u dosadašnjem istorijatu književnosti. Južnoamerikanci: Borhes, Kortasar, Fuentes, Severnoamerikanci: Bartelmi, Balard, Dik, Gibson, King, Evropljani: Kalvino, Tabuki, Ruždi, Nabokov, tokom godina to su dokazali na najuverljiviji mogući način. Uporedo sa književnošću, slikarstvo je imalo donekle sličan tok.

U stripu i filmu, kao umetnostima koje počivaju na masovnim medijima, relativno skorim i izuzetno popularnim, stvari nisu išle ni najmanje glatko. S obzirom na pomenute specifičnosti, ove grane umetnosti nisu ni mogle ni trebale da prate književnost preuzimajući od nje pravce, a još manje su trebale da simuliraju njen istorijski razvoj kako bi pokušale da je stignu. Tako, razvoj filma i stripa, tekao je kroz biografije pojedinaca, individualnih stvaralaca koji su ponekad drastično uticali na istoriju kulture. Slično se zbilo i sa muzikom, pojedinci kao, na primer Čak Beri, okretali su svetove naglavačke.

Ali, i umetnici su ljudi (hvala, rekoh sam sebi), koji između ostalog, ponekad vole i da čitaju. Uticaj ovog, ne zamerite mi na pretencioznim rečima, najznačajnijeg umetničkog pravca u ovom veku, za sad i poslednjeg, a u istoriji umetnosti jedinstvenog, sve vreme se ogleda i na filmu i na stripu. Na filmu smo videli i njegovo veličanstvo apsurd, posle Harmsa konačno priznat kao bitan umetnički motiv, i zadnjih godina popularno relativiziranje vremenskog toka ("Petparačke priče", "Pre kiše"), i preplitanje različitih nivoa stvarnosti ("kiberpank" filmovi) i čitav niz postmodernističkih postupaka, doduše sve to nesređeno i u zavisnosti od impresija samog stvaraoca, a najčešće i sasvim nesvesno. Ipak, može se reći da u filmu, bar u onom umetničkom delu produkcije, postmodernizam polako prelazi u vođstvo.

Strip nije te sreće. Uplivi postmoderne mogu se svesti tek na mestimične uplive, voljom već gore pomenutih autorskih individua. Ipak, ti uplivi nalaze se na iznenađujućim mestima, kod naših omiljenih autora, gde ih nismo mogli očekivati, ponekad čak ni prepoznati iz prve. Ove primere svakako vredi pomenuti, i to je osnovna tema ovog teksta.

Hugo prat je svakako više voleo Kolridža i Kiplinga, no ipak, njegovo delo ima više dodirnih tačaka sa književnim postmodernizmom, pogotovo Borhesovim. To je uočio i teoretičar i povremeno jedan od najznačajnijih autora postmoderne, Umberto Eko. On se, zaista, često bavio Pratovim delom (ne samo on, nego i, na primer, Tabuki, jos jedan italijanski postmodernista). Između ostalog, uočio je Pratovo često pozivanje na književna dela, uglavnom s kraja pretprošlog veka, čineći referencijalne veze, neku vrstu književnih "hiperlinkova", sa tim delima, u maniru postmodernističke stilske figure "biblioteke". Ova dela, tako, čine skup koji se može posmatrati kao jedinstvena celina, koja se može i čitati u nizu, kao romaneskni serijal. Među delima koja su citirana u scenama "Korta Maltezea" ili su se pojavila u rukama nekog junaka, ili čak na nekoj polici u ćošku nekog kadra, nalaze se poeme, proza, putopisi, naučne-geografske i istorijske knjige. Njihov broj, doduše, ne doseže onaj koji je Borhes pomenuo u svojim pripovetkama (a koji je stvarno impozantan), ali dovoljan je da Eko duhovito napiše da su "Pratove ličnosti mnogo obrazovanije od njega samog". Donekle, zaista, Pratova biografija mnogo je sličnija biografiji jednog drugog (ne postmodernističkog) velikana književnosti: Hemingveja; jer, i Prat je bio veliki putnik, i svako mesto koje je posetio, pretvarao je u priču.

Sa Borhesom ga, opet, vezuje i sklonost ka revitalizaciji jednog starog, i u tom momentu marginalizovanog žanra osavremenjavanjem i ispravljanjem nekih iskonskih nedostataka: u Borhesovom slučaju, to je najčešće bio žanr detektivske priče, u Pratovom avantura, velikim delom lišena slavoljubivog herojstva, mada ne i romantičnosti. U zamenu, dobili smo daleko realnije likove, maglovito nesređenih životnih poimanja, koji se, čak, često gube i nestaju kako priča tače, i sami nesigurni u svoju ulogu u celoj avanturi. Indikativan za to je album "Korto u Sibiru", gde se on u više navrata gubi u snežnoj mećavi, u pomorskoj bici, u mračnim ulicama grada, razdvaja od svojih saputnika da bi ih u nastavku albuma našao na nekom drugom mestu, u nekoj drugoj situaciji. No, najvazniji je verovatno bio Pratov odnos prema svom junaku, iskazan kroz bogatu verodostojnu i "verodostojnu" faktografiju i kroz pojedine intervjue, gde se Prat predstavlja kao 'biograf' Korta Maltezea ili 'priređivač' priča o njemu, idući do te mere u detalj da navodi izvore iz kojih je čuo za te događaje, zajedničke prijatelje, moguće svedoke. Sasvim Borhesovski-sledeći manir ovog velikog pripovedača, Prat hteo-ne-hteo sledi i književni pravac čiji je on začetnik.

U postmodernizam, duboko su "zagazili" Godard i Ribera sa svojim "Asterom Blistokom". Paralelni nivoi stvarnosti prisutni su od same prve epizode. Pri tom se ono što naizgled predstavlja zemlju snova, sekundarni nivo pripovedne stvarnosti, ispostavlja podjednako stvaran kao i primarni, osnovni. "Ontološka nesigurnost" (ovo je citat) koja se pritom javlja, bliska je onoj kod postmodernističke retoričke figure "trompe-l'oeil" (ako neko zna kako se izgovara nek ni javi). Ovaj efekat javlja se i usled čestih prelazaka glavnih junaka iz jednog sveta u drugi, uskakanja u razne "tamne bezdane", crne rupe, prostorne vrtloge, a i posredstvom velikog kompleksa kompjutera, mašina, simulatora i sintetizatora koji motivski krug ovog dela znatno približavaju kiberpanku, jednom od značajnijih prostora koje obuhvata postmoderna. Autori stripa nas ostavljaju nesigurne čak i da su se junaci zaista i vratili iz tih sekundarnih svetova.

Posebna priča su brojni stereotipovi korišćeni u "Asteru Blistoku". Veliki zvezdani heroj još je samo naizgled, i po kostimu heroj, dok je u stvari sebični usamljenik; njegov verni pratilac u stvari je...?! verna pratilja? Njegovi najbolji prijatelji u odsudnom trenutku neće mu pomoći, jer nisu za to programirani. Reciklaža stereotipa u ovom slučaju izvedena je na nivou parodije, u drugim delima to je učinjeno na drugi način.

Na primer, u "Ratnicima sa Akbara", valjda najmlađem delu koje je već ušlo u istoriju stripa, sve vrvi od stereotipa: svetovi epske fantastike, hrabri vitez, lijepa djevojka, zli i dobri čarobnjaci... Le Tendr i Loazel parafraziraju stereotipe koje je uveo još jedan postmodernist, Tolkin, parafrazirajući stereotipe iz mitologije, narodnih predanja i srednjevekovnih epova. Hrabri vitez osetljiv jedino na osporavanje njegove hrabrosti i stoga sklon manipulaciji. Heroina zanosnih oblina koja se tokom priče sve više "obezljuđuje", njene karakterne osobine ustupaju mesto manijakalnoj posvećenosti naslovnoj misiji (u originalu na francuskom jeziku), da bi od nje i zaista ostala samo obmana, privid. Ratnik zla koji se tokom priče preobraća u pozitivca koji nikad neće ni saznati da je njegova žrtva bila uzaludna, jer je obmanut zajedno sa ostalim glavnim junacima. A tu je i čitav konglomerat međusobnih odnosa, simpatija i antipatija; ljubomora, ljubav, ponos, podbadanje, sažaljenje, manipulacija osećanjima... Reciklaža postaje mnogo više od bojenja slike Merlin Monro raznim bojama.

Za razliku od njih, neki drugi autori stripa koji pretenduje da bude umetnički, besomučno se batrgaju izbegavajući klišee, opterećeni šundom holivudske filmske produkcije u smislu da pokušavaju da joj budu antipodi u svakom kontekstu. Pri tom zaboravljaju da su i klišei deo objektivne stvarnosti (koliko ste puta upoznali dva najbolja prijatelja od kojih je jedan mršav i visok, a drugi nizak i debeo? Zar pri kupovini u prodavnici svakog dana ne koristite iste rečenice?), vredan, ako ništa drugo, umetničke analize, i da nisu suština dela rečenice koje izgovaraju junaci, već značenje koje te rečenice dobijaju u okviru celokupnog dela i njegovog metaforičnog značenja. Panično izbegavanje klišea i šablona ume da bude kontraproduktivno u smislu da se izbegava njihova dublja analiza, ali i da odvraća pažnju autora od bitnijih stvari. A kad i nije kontraproduktivno, u svakom slučaju, nije dovoljno (a i sa klišeima se može sasvim lepo živeti; to pokazuje i sveže izašla "Komanča"). Pojedini autori, dakle, pokušavaju ulepšanom stazom da prikriju nedostatak cilja ka kom vodi ta staza. Po meni, površno shvatanje umetnosti za nekoga ko pretenduje da se uzdigne iznad prosečne strip-produkcije.

NASTAVIĆE SE

 

sadržaj

6.

KVINTALOVA TJEDNA KARTICA (59)

Darko Macan
darko.macan@zg.tel.hr


HYPE

Imenica "hype" danas je, u stripovskim krugovima SAD, postala više manje sinonimom za "reklamu", za sve one bombastične najave i upitne epitete kojima izdavači pokušavaju uvjeriti dućane da naruče baš njihovu robu.

Rječnik nam, pak, nudi tri druge definicije. Prvo, naime, definira hype kao "žestoku ili pretjeranu reklamu ili promociju", a zatim kao "upadljivu ili upitnu tvrdnju, postupak itd, korišten u reklami". Što sve, kad listamo Previews, stoji.

Podsjetimo se: Previews katalog izlazi te se iz njega naručuje dva mjeseca prije no što strip izađe; ono što se reklamira u tom času ponekad nije još ni nacrtano. U toj i takvoj situaciji, sam strip, sam proizvod nije nimalo važan... Važniji od njega su i junak, i naslovnica, i redni broj pa čak i zvučna autorska imena... Naslovnicu posljednjih prošlogodišnjih Previewsa tako je, recimo, zakupio DC svojim adutom za taj mjesec: povratkom Olivera Queena (poznatijeg kao Green Arrow), zbog kojeg se serija ponovo pokreće od broja jedan i za koju je priliku kao scenarist doveden poznati (iako, pitate li me, precijenjeni) nezavisni filmaš Kevin Smith. Urednik Bob Schreck također je ojačao hype svojim starim frendom Mattom "Grendel" Wagnerom kao naslovničarom, a čak su i kvalitetni iako nedovoljno poznati crtači Phil Hester i Ande Parks preko noći postali "master storyteller" i "inker extraordinaire". Kako bi drukčije i bilo, kad u Previewsima sve mora biti super, kada svaka stranica i svaka naslovnica mora nuditi obećanje neslućenog užitka... Ali ne odmah, tek za dva mjeseca.

A za dva mjeseca, kad i ako vas naručeno razočara, to više neće biti važno - hype će i dalje biti na djelu i tjerati vas da zaboravite sva stara prekršena obećanja u ime novih i blistavih: Morrison na X-Menima - o čovječe kako će to dobro biti! Spider-man kojeg piše Garth Ennis! Perez prešao u CrossGen!

Hype, skraćenica od hiperbole, pravilo je igre i ako se netko još i pita zašto je toliko loših stripova, barem dio odgovora je u tome što hype-logika zanemaruje strip u ime pakiranja, što vam je spremna, poput Cige na sajmištu, obećati čudesa fatimskih razmjera uzmete li samo ponuđenu robu.

Ili, kao što treća rječnička definicija kaže: hype je "prijevara, varka, trik".

(Idući put: Listamo Previews - Dark Horse Comics.)


sadržaj

7.

VESTI IZ SVETA

Strip Vesti

 

-Bonelli na internetu
Najveći italijanski izdavač stripova Sergio Bonelli od prvog marta ima i svoju zvaničnu web stranicu na sledećoj adresi:
www.sergiobonellieditore.it

Sajt je odlično urađen i za preporuku je da ga pogledate čak i ako nevolite njihova izdanja. Jedino ga nemogu preporučiti onima sa lošim telefonskim linijama...

 

-TOP 10. ANOTHER UNIVERS
Nedeljna lista od 28.02.2001.godine. Ovu listu je uredio Steve Johnson.
http://www.AnotherUniverse.com/
1. Green Arrow #1
2. Avengers #39
3. Daredevil #15
4. JLA #51
5. Wonder Woman #167
6. Spider-Man: Lifeline #2
7. Ultimate Marvel Team-Up #1
8. CrossGen Chronicles #2
9. Batman: Gotham Knights #14
10. Crimson #24

 

sadržaj

8.

POZIVI ZA SARADNJU

mail

 

From: Zlatko Krstevski <zlatkoart@hotmail.com>
Subject: Cool Strip Fest II

II Cool Strip Art Fest International

Theme: Free
&
Theme: Healthy life with no drugs
Dimension: A3 & A4
The entries must be quality black and white photocopies
Deadline: 25 april 2001
Exposition on House of Culture "Marko Cepenkov" Prilep.
All participating get "Cool Strip Art Fest Antologhy".

All artist should send work to this address:
Cool Strip Art Festival International
Zlatko Krstevski
"Dimo Narednikot" 58
7500 Prilep
MACEDONIA


phone: ++389 98 30365

 

sadržaj

9.

PISMA ČITALACA

mail


From: So Young Co. <SoYoungCo@Bankerinter.net>
Subject: Novi Bluberi u PZ

Ne znam da li je jos neko primetio, ali u Politikinom zabavniku, pocev od broja 2558 od 16.02.2001. se u nastavcima objavljuje poslednja epizoda Bluberija "Apac Dzeronimo" iz 98. (ovde prevedena kao "Dzeronimo"). Strip je u boji i uopste nije lose odstampan.
Pozdrav,
Vuk

 

sadržaj

10.

LINKOVI

Strip Vesti

 

Bojana Dimitrovski
http://www.rastko.org.yu/likovne/bdimitrovska/index.htm

 

sadržaj

11.

DATUMI

Strip Vesti

 

Datumi od 3. do 9. marta

9. marta 2000. U sklopu 14. Međunarodne Izložbe Crteža - Strip Crteža u Rijeci otvorena je izložba radova poznatog strip majstora Hermanna Huppena. Centralni događaj izložbe je bio i dolazak samog autora u organizaciji Ervina Rustemagića (27.03.).

Izvori:
HiES, "Calendrier du centenaire", "Istorija Jugoslovenskog stripa" Slavka Draginčića i Zdravka Zupana, i monografija "Maurović" Veljka Krulčića, "Pegaz" Žike Bogdanovića, "Strip Vesti".

sadržaj

...
Ako znate nekog ko bi bio raspoložen da svakog petka dobije email sa STRIP VESTIMA, pošaljite mi njegovu email adresu ili mu predložite da nam se on sam javi i tako upiše na mailing listu.

Zlatko Milenković

zmcomics@neobee.net
http://members.tripod.com/~ZM97
http://www.unovomsadu.com/strip/zmcomics

Zlatko Milenković, Petra Drapšina 16, 21000 Novi Sad

STRIP VESTI SU BESPLATNE
Ako ne želite da ubuduće dobijate STRIP VESTI, jednostavno odgovorite na ovaj email i u naslovu (subject) napišite ODJAVA.