ARHIVA VESTI ZA APRIL - TRAVANJ - APRIL, 2023. GODINE


Godina izlaženja: XXV • Uređuje: Zlatko Milenković • email: stripvesti@gmail.com  
prethodni mesec - arhiva - sledeći mesec



Maja Veselinović - SUNCE, PTICE I LATICE -...      Press
  ...izložba ilustracija

   Sunce, ptice i latice - izložba ilustracija Maje Veselinović
   4 - 15. maj, 2023. Srećna galerija, SKC Beograd • Otvaranje 4. maja u 19h Vidimo se!

   Izložba Sunce, ptice i latice predstavlja izbor Majinih najuspešnijih ilustratoskih projekata nastalih u prethodnih nekoliko godina. Posetioci Srećne galerije u SKC-u imaće prilike da vide ilustracije za dečje knjige, plakate, korice knjiga, čestitke, ali i mnogobrojne samoinicrane ilustratorske poduhvate inspirisane suncem, cvećem, pticama, mačkama i drugim svakodnevnim radostima.

   www.majaveselinovic.comwww.instagram.com/majaveselinovic/www.behance.net/majaveselinovic

Objavljeno: 30.04.2023.
Strip: Noćni sud (253)      Autor: Franja Straka - Milijan Despotović
Objavljeno: 30.04.2023.
Hommage Mauroviću...      Press: Veljko Krulčić
Dizajner Goran Ratković iz Beograda autor je
plakata izložbe „Maurović se vraća doma!“
  ...od strane rodnog mjesta Mula

   U svojoj uvodnoj riječi, objavljenoj u knjizi apstrakata, gdja Stanka Janković Pivljanin, koja potpisuje autorsku koncepciju trodnevne manifestacije „Dani Mula“ (od 21. do 23. travnja), te je bila njezin glavni organizator, istakla je:
   „Riječ je o prvom događaju ove vrste, posvećenom istoriji, kulturi i nasljeđu ovog malog mjesta, kao i obilježavanju 120 godina od rođenja i 40 godina od smrti Andrije Maurovića (1901 – 1981: obilježavanje je pomjereno u 2023. zbog pandemije koronavirusa), čuvenog slikara, ilustratora i strip-crtača, rođenog upravo na Mulu, kome je posvećen prvi dan manifestacije pod nazivom „Maurović: od Mula do Mula“. O Maurovićevu životu i stvaralaštvu govoriće vrsni poznavaoci njegova lika i djela...“

   Konkretno, riječ je o slijedećim imenima i naslovima njihova izlaganja na simpoziju:
   Srdjan Marlović (Herceg Novi): Maurovićev portret: kroki i karakterizacija; Jerko Denegri (Beograd): Maurović – klasik umjetnosti stripa; Tanja Petrović (Ljubljana): Baština Andrije Maurovića i Maurović kao baština; Goran Duplančić (Zagreb): Slikar koji je zalutao u strip i ušao u legendu; Zoran Đukanović (Amsterdam): Metodološki razlozi digitalne restauracije klasika „Grička vještica“ autora (ne crtača) Andrije Maurovića; Alija Balta (Sarajevo): Neprevaziđeni majstor strip-crteža: u potrazi za suštinskim odrednicama koje Maurovića čine genijem strip-crteža; Veljko Krulčić (Zagreb): I novo i nepoznato iz Maurovićeva života i stvaralaštva; Luka Rakojević (Herceg Novi): Strip u boci i Boka u stripu; Srećko Gall (Zagreb, New York, Herceg Novi): Od Maurovića do Njujorka.

   Kao „zanimljivost“ ističemo kako četiri sudionika (gdja Petrović, te Denegri, Duplančić i Rakojević) imaju akademsko zvanje doktora znanosti.

   Svako od navedenih izlaganje je na svoj način bilo zanimljivo. Proširila su dosadašnja saznanja o Mauroviću, neka od njih su i reinterpretirala u nekim segmentima umjetnikovo djelo i natuknula nove „rukavce“ za nova istraživanja, pa čekamo zbornik gdje će ista biti ukoričena.

   Na simpoziju je trebao sudjelovati i Borisav Čeliković (Beograd – Gornji Milanovac), ali je zbog bolesti otkazao dolazak u Kotor (Muo se inače nalazi nedaleko Kotora, do njega se stiže za petnaestak minuta lagane šetnje). Čelikovićeva tema bila je "Maurović u Srbiji".

   U večernjim satima manifestacije u Galeriji je predstavljena knjiga "Maurovic, od Mua do Mua" Veljka Krulčića, te je otvorena izložbaMaurović se vraća doma!“ za koju su prisutni primijetili kako pregledno i grafički atraktivno prezentira umjetnikov životopis i odjeke koje je izazvalo njegovo  stvaralaštvo, najvećim dijelom na području stripa, ali i u ostalim disciplinama.

   Autori izložbe su gdja Janković Pivljanin i V. Krulčić, likovno oblikovanje izložbe potpisuje gdja Aleksandra Drašković (i sama stanovnica Mula), te Goran Ratković; dok je izložbu otvorila  dr Tanja Petrović iz Instituta za studije kulture sjećanja iz Ljubljane.

Otvaranje izložbe „Maurović se vraća doma!“ – s lijeva na desno: Stanka Janković Pivljanin, Tanja Petrović, Veljko Krulčić i Aleksandra Đorđević

   Izložba „Maurović se vraća doma!“ se u Staklenoj galeriji Kulturnog centra „Nikola Đurković“ u Kotoru može razgledati zaključno sa 7. svibnjem.

   Kao svojevrsni uvod u simpozij prikazan je 12-minutni dokumentarac "Zvonimir Šepat o Andriji Maurovicu" kojeg su kao svoj seminarski rad 2016. napravili Fran Šepat i Ivan Kovač, a zadnje događanje toga dana bila je projekcija u kotorskoj kino-dvorani polusatnog dokumentarca "Mag stripa", snimljenog 2017. godine u produkciji crnogorske televizije i CEKUM-a. Scenarij za film napisali su Bogić Rakočević i Derviš Selhanović, dok ga je režirao Saša Terzić.

   I žitelji Mula i Kotora su pokazali poprilično zanimanje za manifestaciju i za programe posvećene Mauroviću, ali i medijski interes, koji je vidljiv po broju objava na portalima i radio-stanicama, ali i po činjenici da je nacionalna televizija imala izravno uključenje i da priprema specijalnu emisiju.

   Organizirana je i posjeta Maurovićevoj rodnoj kući, koja se nalazi na adresi Muo br. 79.

   Organizator manifestacije je bila Mjesna zajednica Muo i njezin predsjednik Miodrag Krivokapić.

Objavljeno: 28.04.2023.
Đirom p(o) Mulu...      Press: Jelena Cecur
  ...završena manifestacija Dani Mula

   Danas je izletom po Mulu okončana trodnevna manifestacija ''Dani Mula'' u organizaciji Mjesne zajednice Muo, a pod pokroviteljstvom Opštine Kotor.

   Tom prilikom su gosti manifestacije, istaknuti regionalni i domaći kulturni djelatnici, kao i svi zainteresovani imali priliku da se upoznaju sa bogatom kulturnom baštinom ovog malog bokeljskog ribarskog mjesta i da potvrde ono što su naučni skupovi koji su bili upriličeni tokom manifestacije i pokazali, a to je da se radi o izuzetno značajnom i jedinstvenom duhovnom, sakralnom, istorijskom, kulturnom i umjetničkom nasljeđu.

   Program manifestacije je bio koncipiran na način da se u fokus stručne i šire javnosti stavi Muo, mjesto koje je zaisgurno zapostavljeno na kulturnoj mapi Boke kotorske u odnosu na druga mjesta. Takođe, programom se i obilježilo 120 godina od rođenja i 40 godina od smrti istaknutog jugoslovenskog crtača stripa, slikara i ilustratora Andrije Maurovića rođenog na Mulu.

   Prvi dan manifestacije protekao je u znaku Andrije Maurovića, pa je tom prilikom održan načni skup na kom su vrsni poznavaoci njegovog života i stvaralaštva iz Slovenije, Holandije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore govorili o ovom istaknutom jugoslovenskom umjetniku koji se proslavio crtanjem stripova. Potom, otvorena je i izložba ''Maurović se vraća doma!'' autora Stanke Janković Pivljanin i Veljka Krulčića, a predstavljena je i knjiga ''Maurović: od Mula do Mula'' autora Veljka Krulčića. Zainteresovani su imali priliku da pogledaju i dva filma i to: “Andrija Maurović: mag stripa” produkcije RTCG–CEKUM iz 2017. godine, po scenariju Bogića Rakočevića i Derviša Selhanovića i u režiji Saše Terzića, kao i film “Zvonimir Šepat o Andriji Mauroviću”, Frana Šepata i Ivana Kovača čije je ovo bilo prvo javno prikazivanje.

   Drugog dana, na programu pod nazivom “Muo: (ne)zaboravljena kulturna baština Boke kotroske” bio je naučni skup na kom su ugledni arheolozi, istoričari, istoričari umjetnosti, konzervatori, pravnici, muzikolozi, filolozi, arhivisti, bibliotekari i kulturolozi govoriti o značaju Mula koji je često skrajnut na kulturnoj mapi Boke kotorske. Upriličen je i koncert: „Sitno cmilje pokraj mora raste“ – oživljeni notni zapisi Ludvika Kube s Mula iz 1907. godine, a učestvovali su  „Đude“ – KUD „Mijat Mašković“ iz Kolašina, FA „Nikola Đurković“ iz Kotora i tivatska klapa „Belezza“.

   Podsjećamo, izložba ''Maurović se vraća doma!'' u Staklenoj galeriji Kulturnog centra ''Nikola Đurković'' Kotor biće otvorena do 7. maja.

   Organizatori se zahvaljuju Opštini Kotor, kao i prijateljima manifestacije: Turističkoj organizaciji Kotor, RTCG, Taraca resto bar-u, JU ŠOSMO "Vida Matjan", Štampariji Golbi Print iz Podgorice i Društvu za kulturni razvoj BAUO, na saradnji i podršci.

Objavljeno: 28.04.2023.
Izašao je novi album...      Press: Komikaze
  ...LJUBAV, OTPOR &TD!

IZAŠAO JE NOVI ALBUM LJUBAV, OTPOR &TD / NEW ALBUM LOVE, RESIST ETC IS OUT

text_najava_pdf - download  / vizuali_najava_pdf - download

autor / author: ivana armanini • don: zagreb grad / cityfemicomix linija / line • 19. travanj, 2023. / 19th april, 2023

info: https://komikaze.hr/femicomix-loveresistetc/

• strip album ljubav, otpor &td je kompilacija radova nastalih zadnjih 7 godina & 7 solo mikro izdanja (fmcx, 2017.; plava harmonika, 2018.; mora da je luda, 2018.; nini zine, 2019.; alisa u zemlji vode, 2020.; bots, 2021.; zero zine, 2022.), realiziranih kroz niz poziva, natječaja, izložbi, festivala, radionica i publikacija (albumi, art books, antologije, fanzini, risozini, webzini, concertine, bukleti itd). / the comic album love, resist etc is compilation of works created in the last 7 years & 7 solo microeditions (fmcx, 2017.; blue concertina, 2018.; she must be mad, 2018.; nini zine, 2019.; alice in waterland, 2020.; bots, 2021.; zero zine, 2022.), realized through the plenty of local and international invitations, contests, exhibitions, festivals, murals and publications (albums, art books, anthologies, fanzines, risozines, webzines, concertina books, booklets etc).

osvrti / reviews: bob levin the comics journal, 2023 (eng) / the comics journal, 2020 (hr/eng) ; patricia počanić / zucchato, 2018 (hr/eng) ; svetlana slapšak / bots, 2020 (hr/eng); damir stojnić / lamparna, 2021 (hr) > više / more: https://ivanaarmanini.net/list-interviews-reviews/<

naruči @ stripoteka komikaze / order @ komikaze library

isbn: 978-953-56133-3-6 / cip: 001169283 ; naklada / print run: 300

svibanjska turneja / may tour: brtonigla, hr; bari – napulj, it

web: https://ivanaarmanini.net / https://komikaze.hr
Objavljeno: 27.04.2023.
Izašao je...      Press: Miodrag Milanović
  ...Balon #52-56!

Izašao je novi Balon!

Za Balon #52-56 (332 strane, format 17x24 cm, ofset štampa), crtaju i pišu: S. Maslek, D. Mataković, A. Čurdinjaković, M. Vicanović, S. Pejak, D. Pavasović, R. Radovanović i M. Milanović stripove: Aprilski rat, Lun kralj ponoći (Kompanija za ubistva), Veliki Blek (Tajna majora Finča), Soni (Specijalisti), Govno, Divlji vetar, Dostavljači, Galaksija za početnike. Tu su redovne rubrike Howgh  (pisma čitalaca) i Na devetom kanalu (stručna kritika Đ. Milovića).

Balon izlazi 4 puta godišnje (januar, april, jul i oktobar) sa ciljem da podseti stariju čitalačku publiku i upozna novu sa bogatim strip-nasleđem rasutim po brojnim izdanjima i novinama kao i sa i novim kreacijama na polju 9-te umetnosti.

https://www.facebook.com/balonstripmagazin

 

 

Objavljeno: 27.04.2023.
Leteći start...      Press: Čarobna knjiga
  ...Renesansa, Vladavina Đavola, Dani demona i Čelični alhemičar 7!

Predstavljamo vam prvi ciklus moderne naučnofantastične priče koja u korenu ima vanzemaljske civilizacije koje dolaze na Zemlju kako bi pomogle ljudskoj vrsti, koja je, iscrpivši svoje resurse, ugrožena klimatskim promenama i nalazi se na rubu istrebljenja.

„RENESANSAˮ na LETEĆEM STARTU po ceni od 1.670 dinara!



Baveći se aktuelnim ekološkim i društvenim temama na originalan način, Dival, Emem i Blanšar u svom naučnofantastičnom epu nude pregršt zrelih ideja koje izbegavaju istrošene trope i žanrovski senzacionalizam, te umesto predimenzioniranog spektakla donose dramsku priču o razvoju ličnih odnosa između žitelja dva veoma različita sveta. Sukobi raznih vrsta su, naravno, neminovni, i svaki od njih – iznova i bez preterivanja – samo ističe nepromišljenost i agresivnost ljudske rase.

Prelistajte ovo izdanje.PORUČITE ODMAH

„RENESANSAˮ na Letećem je startu od srede, 26. aprila, do nedelje, 30. aprila 2023. godine, u svim klubovima čitalaca Čarobne knjige u Beogradu, Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu, na našem sajtu i u Striparnici „Alan Fordˮ po ceni od 1.670 dinara. Posle Letećeg starta cena u našim klubovima čitalaca i na sajtu iznosiće 1.850 dinara, a u ostalim knjižarama 2.499 dinara.

POD OKRILJEM ZLOUPOTREBE VLASTI I POKRETA OTPORA PROGONJENIH SUPERHEROJA, ODIGRAĆE SE JEDAN OD NAJSPEKTAKULARNIJIH OKRŠAJA DOBRA I ZLA U MARVELOVOM SVETU.

Čip Zdarski i Marko Keketo zadiru duboko u psihu Vilsona Fiska i predstavljaju nam njegovu najzlokobniju verziju.

„VLADAVINA ĐAVOLAˮ na LETEĆEM STARTU po ceni od 1.200 dinara!

Predstavljamo vam moderan Marvelov krosover koji za uzor ima čuveni „Građanski ratˮ. Vilson Fisk, poznat i kao Kingpin, koji je godinama vladao ulicama Njujorka kao apsolutni gospodar zločina, popeo se stepenik više postavši legalno izabrani gradonačelnik najvećeg grada u Sjedinjenim Državama. Njegov prvi čin biće donošenje Akta o moćima, kojim se svako ko poseduje supermoći ili dela kao ulični osvetnik proglašava kriminalcem. Fisk je odlučio da jednom zasvagda zaustavi one koji predstavljaju pravu pretnju po njega, i učiniće to u okvirima zakona. Jedino što sada ne može da kontroliše jeste sopstvena mržnja, jer Kingpin nikoga ne prezire više od Derdevila.

Prelistajte ovo izdanje.PORUČITE ODMAH

„VLADAVINA ĐAVOLAˮ na Letećem je startu od srede, 26. aprila, do nedelje, 30. aprila 2023. godine, u svim klubovima čitalaca Čarobne knjige u Beogradu, Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu, na našem sajtu i u Striparnici „Alan Fordˮ po ceni od 1.200 dinara. Posle Letećeg starta cena u našim klubovima čitalaca i na sajtu iznosiće 1.350 dinara, a u ostalim knjižarama 1.799 dinara.

Dani demona, Pič Momoko
VIZIONARSKI SPOJ MARVELA, MANGE I JAPANSKE MITOLOGIJE!

Mariko Jošida je naizgled poput svih ostalih devojaka u Japanu. Ali kada počnu da je muče čudni snovi, otkriva da bajke uz koje je odrasla nisu samo plod mašte. Mariko će se suočiti sa mitskim bićima feudalnog Japana tokom pustolovine u kojoj će saznati više o svojoj prošlosti.

Svet koji je stvorila Pič Momoko nesvakidašnji je spoj mange, japanske mitologije i Marvelovih junaka. Poznati likovi poput Logana, Crne udovice, Tora, Venoma i ostalih znamenitih heroja Marvelovog univerzuma reinterpretirani su kroz prizmu japanske mitologije. Akvarelni crtež Pič Momoko kompozicijom i dinamikom oslanja se na mangu, dok ujedno evocira tradicionalnu japansku umetnost poput dela Kacušike Hokusaja.

Prelistajte ovo izdanje.PORUČITE ODMAH

KAKVE TAJNE KRIJE PODZEMLJE DABLISA?
„ČELIČNI ALHEMIČARˮ 7 na LETEĆEM STARTU po ceni od 330 dinara!

Skar se oporavlja u izbegličkom kampu. Ali na korak je od toga da ga otkriju. U međuvremenu, Alfons kreće u akciju na svoju ruku i sreće još jedno biće sa tetovažom urobora.

Prelistajte ovo izdanje. •  PORUČITE ODMAH

„ČELIČNI ALHEMIČARˮ 7 na Letećem je startu od srede, 26. aprila, do nedelje, 30. aprila 2023. godine, u svim klubovima čitalaca Čarobne knjige u Beogradu, Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu, na našem sajtu i u Striparnici „Alan Fordˮ po ceni od 330 dinara. Posle Letećeg starta cena u našim klubovima čitalaca i na sajtu iznosiće 370 dinara, a u ostalim knjižarama 499 dinara.

Objavljeno: 27.04.2023.
Darko Macan & gosti:...      Press
  ...Bob Solanović i Marko Golub!

   Slavni domaći pisac i stripaš Darko Macan gostuje kod nas u petak 28.4. u 20:00 sati i dovodi svoje goste, stripaša Roberta Solanovića te urednika i kustosa Marka Goluba. Sva će trojica predstaviti svoje nove autorske projekte: Darko knjižicu "Nesigurna vremena" ("These Uncertain Times") nastalu u suradnji s Brianom Biggsom; Bob Solanović knjižicu nazvanu "X", a Marko knjižicu nazvanu "Super instant priče za laku noć".

   Darko Macan se stripom počeo baviti još u osnovnoj školi, a profesionalno za vrijeme studija. Kao scenarist i crtač kod nas je vjerojatno najpoznatiji kao autor Borovnice, a izvan naših granica proslavio se scenarijima za stripove u izdanju Dark Horsea i Marvela ("Grendel Tales", "Cable: The End", naslovi iz Star Wars univerzuma itd.). Paralelno sa stripom, Darko se bavi i prozom: piše romane za djecu te kratke SF priče, a ujedno uređuje te slovi kao jedan od najznačajnijih domaćih SF autora.

   Bob Solanović surađuje i radi s brojnim domaćim i stranim izdavačkim kućama i autorima, a na našim je prostorima najpoznatiji po liku Mistera Mačka. Trenutno objavljuje vlastite autorske projekte unutar novopokrenutog strip časopisa Farto te na društvenim mrežama.

   Marko Golub je kustos i likovni kritičar, voditelj HDD galerije u sklopu Hrvatskog dizajnerskog društva te autor i urednik brojnih knjiga i publikacija o dizajnu i vizualnoj kulturi. Instant priče za laku noć objavljuje na Instagramu (https://instagram.com/instantbedtimestories i https://www.facebook.com/instantbedtimestories).

   Svi ljubitelji pisane riječi, devete umjetnosti i umjetnosti općenito, sigurno će uživati u večeri s našim gostom Darkom i njegovim gostima Bobom i Markom!

Objavljeno: 26.04.2023.
15.Salon Stripa Laktasi...      Press
  ...petak i subota, 28. i 29. aprila.

   Predstojećeg vikenda biće održan 15. Salon stripa u Laktašima, a tim povodom razgovarali smo sa Miloradom Vicanovićem Mazom, organizatorom salona, bez kojeg strip scena u Republici Srpskoj ne bi bila to što jeste.

   Salon stripa u Laktašima biće održan 15. put, tradicionalno u Domu kulture u Laktašima, u petak i subotu, 28. i 29. aprila.

   Tim povodom razgovarali smo sa Miloradom Vicanovićem Mazom, organizatorom Salona, koji se iz godine u godinu trudi da okupljanje ljubitelja stripa protekne u sjajnoj atmosferi. Nema sumnje da će tako biti i ove godine.
   "Kako je to već uobičajeno, Salon stripa u Laktašima i ove godine počinje u petak u 12 časova, kada će svi zainteresovani moći da posjete radionicu. U toku dana očekuje se i dolazak i gostiju, domaćih autora, ali i onih iz Hrvatske i Srbije. Otvaranje je u 19 časova. Za razliku od prethodnih godina, ove nećemo imati izložbu radova sa prethodnog salona, pošto je već postavljena izložba. Zbog toga ćemo naredne godine napraviti izložbu sa prethodna dva salona", kaže Maza na početku razgovora za MONDO.

   Koga možemo očekivati na Salonu od gostiju?
   "Iz Hrvatske dolazi Miljenko Horvatić, iz Srbije Milan Drča, Miroljub Milutinović Brada i Vladimir Aleksić, dok će iz BiH tu biti standardna ekipa: Filip Andronik, Midhat Mido Kapetanović, Kenan Halilović, Bešir Maglić, Zdravko Cvjetković, Boro Maljenović i drugi. Očekujemo dolazak još nekih autora koji nisu na ovom spisku", kaže Maza.

   I ove godine biće organizovana berza stripa, na kojoj će zainteresovani moći da kupe stripove, baš kao i radionica za najmlađe, koja počinje u subotu od 12 časova.
   "Biće lijepa ponuda i vjerujem da će ljudi koji budu htjeli da kupe strip naći ponešto za sebe, kao i prethodnih godina. Očekujemo dobro druženje, pozitivnu nerformalnu, opuštena atmosferu. Crtanje, druženje, ko ima šta da predstavi - predstaviće. To je nešto čega se već godinama držimo", poručuje organizator Salona stripa u Laktašima.

   Dakle, na Salonu možemo očekivati sličnu atmosferu kao i prethodnih godina.
   "Nemamo nekih mogućnosti da tu nešto mijenjamo. Salon ispunjava osnovnu svrhu - da mladim ljudima pruži mogućnost da se druže, da se neafirmisani autori upoznaju sa profesionalnim autorima, da ostvare kontakte. Želja mi je da svim onim koje interesuje strip omogućim ono što je meni nedostajalo u početnoj fazi bavljenja devetom umjetnošću - da dođu do kontakta, savjeta. To je najvažnije za svakoga ko voli strip i namjerava se baviti stripom", zaključio je Milorad Vicanović, svima poznatiji kao "Maza".

   Ulaz na Salon stripa je besplatan, kao i prethodnih godina.

   [Preuzeto sa Mondo]

Objavljeno: 26.04.2023.
Užički strip susreti 2...      Press
  ... od 24. do 28.04.2023, Gradski kulturni centar, Užice!

https://www.facebook.com/events/757928592404598/

Program festivala:

** Ponedeljak 24. april u 19 časova
-Otvaranje festivala
-Izložba 30 godina škole stripa, ilustracije i koncept arta “Đorde lobačev”

** Utorak 25. april
-Radionica stripa škole “Đorđe Lobačev” u 11 časova
-Panel diskusija na temu “istorija i alternativna istorija u stripu” u 19 časova
Gosti: Zoran Stefanović (scenarista i istoričar kulture) i Sabahudin Muranović Muran (strip autor)

** Sreda 26. april u 19 časova
-Otvaranje izložbe Igora Kordeja “Moderna vremena”

** Četvrtak 27. april u 11 časova
-Radionica stripa Jane Adamović
-Štand izdavača
-Panel diskusija na temu “Žene u stripu” u 19 časova
Gošće: Jana Adamović i Danica Jevđović

** Petak 28. april
-Štand izdavača
-Zatvaranje festivala

Za sve učenike osnovnih i srednjih škola, crtače, zaljubljenike u strip, simpatizere i radoznale; sve koji su uvereni da imaju šta da kažu, nasmeju nekog, izraze generacijski krik ili su autentični predstavnici užičkog duha, Gradski kulturni centar objavljuje prvi:

IZBOR ZA NAJBOLJI STRIP KAIŠ
(to vam je strip u jednom redu, sa jednim, dva, tri ili četiri kadra i celovitom pričom/idejom/dosetkom)
Razlog ovog poziva je namera festivala „Užičkih strip susreti“ da probudi kreativnu silu skrivenu u tebi i dobiju društvo u poduhvatu oplemenjivanja sveta sličicama i rečenicama.
Najbolji radovi biće objavljeni u Vestima; gledaćemo da jednog dana sve uspele objavimo u nekoj publikaciji, koja bi predstavila našu manifestaciju.
Tema je slobodna, kao ptica; na tebi je da odlučiš kojim nebeskim putem ćeš leteti.
Prva tri rada dobiće i nagrade: strip izdanja domaćih izdavača. Tu odluku će doneti žiri sastavljen od strip stvaralaca.
Rok za slanje je 24. april 2023. god.
Radove slati na adresu: Gradski kulturni centar, (Izbor za strip kaiš), Trg Svetog Save 11, 31000 Užice ili dostaviti lično u prijemnu kancelariju.

Objavljeno: 25.04.2023.
Strip vesti news...      Press: Strip vesti
  ...591. broj Samoniklog korov stripa!

     Straka nastavlja svoj strip "magazin" na Strip vestima, ovaj broj donosi 32 strane stripaSamonikli korov strip, broj 591:
www.stripvesti.com/samoniklikorovstrip/591

Objavljeno: 24.04.2023.
Br(b)ljive Kosti, čudovišta, ljudi...      Autor: Ilija Bakić
  ... i Crveni zmaj pušač – “Boun 1” Džefa
  Smita;
izdavač Čarobna knjiga, 2023..

   Praznine u dostupnosti prevoda nezaobilaznih klasika 9. umetnosti postepeno se, posle višedecenijskog kašnjenja, popunjavaju zahvaljujući retkim ovdašnjim izdavačkim kućama koje su spremne i voljne da se bave ovom rabotom a ne samo tekućom svetskom produkcijom. Tako na police knjižara stižu dragocene kockice velikog strip mozaika koji će, jednog dana, biti ipak sklopljen. Nova knjiga-kockica mozaika je upravo izašla u “Čarobnoj knjizi”, u biblioteci “Novi svet” a reč je o prvom tomu proslavljenog, u SAD i širom sveta, višestruko nagrađivanog serijala “Boun” Džefa Smita (1960).

   “Boun” je originalno izlazio u periodu od 1991. do 2004. godine u 55 nastavaka u izdanju Smitove kuće “Kartun buks”. Kao tzv “nezavisni strip” “Boun” je funkcionisao kao porodična manufaktura koja se svojim proizvodom bori za opstanak među strip gigantima što je rezultiralo neredovnim izlaženjem pojedinih svezaka. Sveske su potom sabrane u 9 knjiga a 2004.g. “Boun” je objavljen u jednoj knjizi na impozantne 1.332 strane. Prvi tom (od predviđenih pet) u izdanju “Čarobne knjige” čine prve dve knjige: “Prognani iz Bounvila” (originalno, u crno beloj verziji objavljena 1991.g. a u boji 2005.g.) i “Velika trka krava” (originalno, u crno beloj verziji objavljena 1995.g. a u boji 2005.g; kolorista je Stiv Hamejker)

   Već na prvoj stranici, usred negostoljubivog pejzaža, predstavljaju se trojica junaka neobičnog izgleda (niski, beli, bezdlaki, nosati, bez oznaka pola) koji pripadaju vrsti zvanoj Bouni. Trojka je proterana iz Bounvila a za progon je “zaslužan” Pozeslav P. Boun (kolokvijalno Pozer), najbogatiji u Bounvilu, sklon spletkama i prevarama; prate ga veseli praznoglavac Smeško sa obaveznom cigarom u ustima i dobrodušni Foune, ljubitelj “Mobi Dika” (koji uspava svakog slušaoca Founeovog prepričavanja knjige). Njihovo tumaranje prekinuće pronalazak mape u pesku i najezda skakavaca zbog koje se razdvojaju. Izgubljeni i usamljeni Foune će preko planine stići u dolinu, u šumi sresta druželjubivu bubu Teda, nabasati na buljavo-dlakavo-zubata-ne mnogo bistra čudovišta Pacolike (buba Ted će pred njima Founea bez griže savesti ostaviti na cedilu), preživeti zimu zahvaljujući mami Oposum i njeno troje dece, da bi ga od novog napada Pacolikih opet spasio mrzovoljni crveni zmaj (sa cigaretom u ustima). Na proleće Foune sreće devojku Torn, u koju se zaljubljuje, zatim upoznaje njenu prgavu Baku Ben, učesnicu Velikog rata, koja je redovna pobednica u godišnjoj seoskoj trci krava (dakle trči brže od četvoronožnih, rogatih konkurentkinja)! No, ni Pacoliki sa svojim Kraljeksom i Zaogrnutim koji, kao smrt, unaokolo nosi kosu, ne miruju; iz nekog razloga oni gone Pozera (sumnja se na poslovne mahinacije) pa napadaju farmu Bake Ben ali napadnuti uspevaju da pobegnu u selo baš pred Prolećni vašar i trku krava. U krčmi “Bačvarište” trojka Bouna se ponovo spaja ali idila ne potraje: Pozer namerava da lažira trku (kostimirani Smeško glumi Misterioznu kravu, bakinu konkurenciju za pobedu) i obogati se na opkladama, Foune je nesrećan u ljubavi, Pacoliki su svuda… Konačno, počinje urnebesna trka!

   Mada je kostur zapleta utemeljen na bogatoj tradiciji epske fantastike, Smit uspeva da, u "Boune" varijanti, gotovo sve deluje sveže i intrigantno, zahvaljujući pažljivom doziranju otkrivanja fakata iz prošlih vremena te umešnom zaplitanju 'manjih zapleta', živopisnih likova i sveprisutnog humora što je konačnom obliku donelo spoj prividne jednostavnosti i nenametljive dubine. Po završetku prve knjige, čitalac otkriva kako je neosetno uvučen u čudesan svet istovremeno infantilan ali i vrlo ozbiljano-opasan. Posebno pada u oči sveprisutna tolerantnost svih prema svima bez obzira kojoj vrsti bića da pripadaju (u dolini niko nije čuo za Boune ali zato nisu ni malo “ksenofobični”). Naravno, ako neko nije dobar i baš hoće da ratuje - to će i dobiti. Raznorodni junaci - Bouni, bube, čudovišta, zmaj i ljudi (koji definitivno nisu "glavni" u celoj stvari) - umeju biti simpatični i bliski, mada ima i onih lakovernih i glupavih (recimo, oni koji se klade na Misterioznu kravu koju niko čak nije ni video) te potpuno kvarnih (koje predstavlja Pozer). Narativni segment priče ima adekvatnog i aktivnog saradnika u likovnom. Crtež je pročišćen, jasan, precizan i oštar, sklon čistim razgraničenjima crnog i belog (naknadno bojenje nije “progutalo” crtež), i kao takav će podsetiti na pojednostavljene slike namenjene deci što je vešta varka za likovno majstorstvo i povremene egzibicije; montaža i mirnih i akcionih scena vanredno je uspela, posebno kada uključi efektan Smitov postupak koji podrazumeva niz sličica identičnih u svemu osim u sadržaju oblačića, što rezultira “zamrznutošću prizora” i potcrtavanjem teksta odnosno kompletne situacije.

   Rečju, "Boune" svakako spada u dela 9. umetnosti kojima treba posvetiti punu pažnju a koja će, pak, biti nagrađena urnebesnim smehom i uživanjem u čistokrvnim, čudesno veselim avanturama.

(“Dnevnik”, 2023)
Objavljeno: 23.04.2023.
Strip: Noćni sud (252)      Autor: Franja Straka - Milijan Despotović
Objavljeno: 23.04.2023.
Novi komikaze webzine #62...      Press: Komikaze
  ...STRIP / COMIC WEBZINE # 62!

komikaze webzine #62 je vani! / is out! – hvala svima na sudjelovanju! / thanks to all for the participation!
click click > webzine #62< > info <

novi webzine br. 62 na 104 stranica predstavlja 12 autora_ica suvremenog, art i alternativnog stripa; 8 premijerno u “komikaze mreži”. autori_ce dolaze iz hrvatske, srbije, portugala, njemačke, italije & australije. projekcija novog web izdanja će se vrtiti na strip festivalu toons & tunes(uz izložbu i friška tiskana izdanja), u sklopu xxkomikaze majske turnejeu istri i italiji. dio webzina će biti tiskan u komikaze (dvojezičnom) albumu krajem godine.

new webzine no. 62 presents 104 pages by 12 authors of the contemporary, art and alternative comics; 8 for the first time in the “komikaze network”. authors come from croatia, serbia, portugal, germany, italy & australia.

projection of the new web edition will be featuring by toons & tunes comic festival (including exhibition and fresh printed albums), as a part of the xxkomikaze‘s may tour in istria and italy. part of the webzine will be printed in the komikaze (bilingual) album at the end of the year.

click click > marlene agius / kora rogina / lucija buzančić / anđela žapčić / dragana kuprešanin / franto romano df / simon malinowski/ bojan zavišin / francisco sousa lobo / mp fikaris / giovanna fabi / ivana armanini

program komikaze 2023. je podržan od ministarstva kulture i medija republike hrvatske i grada zagreba. / komikaze programme 2023 is supported by the ministry of culture and media of the republic croatia and city zagreb.

Objavljeno: 21.04.2023.
Leteći start...      Press: Čarobna knjiga
  ...Vika 1 i 2, Garoviks 1!

PREDSTAVLJAMO VAM FENOMENALNO OSTVARENJE TOMASA DEJA I OLIVJEA LEDROA, KOJE VAM ČAROBNA KNJIGA U CELOSTI DONOSI U DVA TOMA.

Ovaj strip nudi izuzetnu vizuelnu raskoš, prepunu fantastičnih detalja i avanture obeležene svevremenim temama, dok na originalan način obrađuje klasične priče u svom magičnom stimpank univerzumu.

„VIKAˮ 1 i 2 na LETEĆEM STARTU po ceni 1.540 dinara za prvi i 1.270 dinara za drugi tom!

„Vikaˮ je mračna priča misterije i magije, prepuna vila, vilenjaka, patuljaka i goblina, koja će ljubitelje fantazije ostaviti bez daha. Fascinantan crtež koji obiluje detaljima, teraće vas da mu se iznova vraćate uživajući u njegovoj raskoši.

Ova zapanjujuća epska priča prvi je izlet u svet stripa proslavljenog autora epske i naučne fantastike Tomasa Deja, a svojim predivnim ilustracijama oživeo ju je nagrađivani francuski ilustrator i stripski crtač Olivje Ledroa.

Prelistajte ovo izdanje - Vika 1.PORUČITE ODMAH
Prelistajte ovo izdanje - Vika 2.PORUČITE ODMAH

„Vikaˮ 1 i 2 na Letećem su startu od srede, 19. aprila, do nedelje, 23. aprila 2023. godine, u svim klubovima čitalaca Čarobne knjige u Beogradu, Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu, na našem sajtu i u Striparnici „Alan Fordˮ po ceni od 1.540 dinara za prvi i 1.270 dinara za drugi tom. Posle Letećeg starta cena u našim klubovima čitalaca i na sajtu iznosiće 1.700 dinara za prvi i 1.400 dinara za drugi tom, a u ostalim knjižarama 2.299 dinara za prvi i 1.899 dinara za drugi tom. 

Garoviks 1, Rene Gosini
1. Bez milosti prema Latinu - PATRONINA LOPTA; FLUCTUAT HIK MERGITUR!; LABIJEN ME POKORITI NEĆE!
2. Rimljani primaju porciju - JAJE NA RIMSKI NAČIN; AFERA OGRLICA; LABIJENOVA STATUA
3. Trese, lupa, udara u Luteciji! - KAMULOGENOV MAČ; GORI LI LUTECIJA?; BUDILNIK LUTECIJE

Prelistajte ovo izdanje - Garoviks 1.PORUČITE ODMAH
Objavljeno: 21.04.2023.
Dani Mula...      Press: Jelena Cecur
  ...Maurović: od Mula do Mula.

   DANI MULA

   U organizaciji Mjesne zajednice Muo, a pod pokroviteljstvom Opštine Kotor biće održana manifestacija Dani Mula u periodu od 21. do 23. aprila. U pitanju je bogat kulturni program koji je posvećen istoriji i kulturi ovog malog mjesta, kao i obilježavanju 120 godina od rođenja i 40 godina od smrti čuvenog slikara, ilustratora i strip-crtača Andrije Maurovića (1901–1981).

   Prvi dan manifestacije pod nazivom Maurović: od Mula do Mula, posvećen je ovom čuvenom bokeljskom stvaraocu. O Maurovićevom životu i stvaralaštvu govoriće vrsni poznavaoci njegovog djela iz Holandije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore. Dio programa je i izložba Maurović se vraća doma!, autora Stanke Janković Pivljanin i Veljka Krulčićakoju će otvoriti dr Tanja Petrović iz SAZU iz Ljubljane. Biće  predstavljena i knjiga Veljka Krulčića Maurović: od Mula do Mula, a prisutni će imati priluku da pogledaju i dva filma i to: Andrija Maurović: mag stripa produkcije RTCG–CEKUM iz 2017. godine, po scenariju Bogića Rakočevića i Derviša Selhanovića i u režiji Saše Terzića, kao i film Zvonimir Šepat o Andriji Mauroviću Frana Šepata i Ivana Kovača čije će ovo biti prvo javno prikazivanje.

   Drugog dana, u programu pod nazivom Muo: (ne)zaboravljena kulturna baština Boke kotroske biče upriličen naučni skup na kom će ugledni arheolozi, istoričari, istoričari umjetnosti, konzervatori, pravnici, muzikolozi, filolozi, arhivisti, bibliotekari i kulturolozi govoriti o značaju Mula koji je često skrajnut na kulturnoj mapi Boke kotorske. U večernjem dijelu programa planiran je koncert: „Sitno cmilje pokraj mora raste“ – oživljeni notni zapisi Ludvika Kube s Mula iz 1907. godine, a učestvovaće  „Đude“ – KUD „Mijat Mašković“ iz Kolašina, FA „Nikola Đurković“ iz Kotor i tivatska klapa „Belezza“.

   Treći dan rezervisan je za šetnju po Mulu i upoznavanje sa istorijom i osobenostima ovog malog mjesta.

   Prijatelji manifestacije su TO Kotor, RTCG, Teraca resto bar, JU ŠOSMO „Vida Matjan“, Štamparija GolbiPrint iz Podgorice i Društvo za kulturni razvoj BAUO.

   Dobrodošli!

   Program

PRVI DAN, 21. APRIL, STARI GRAD KOTOR
ANDRIJA MAUROVIĆ: OD MULA DO MULA

STAKLENA GALERIJA KULTURNOG CENTRA „NIKOLA ĐURKOVIĆ“
12.00 Svečano otvaranje
MILORAD KRIVOKAPIĆ, predsjednik Mjesne zajednice Muo
STANKA JANKOVIĆ PIVLJANIN, MA, autorka koncepta manifestacije „Dani Mula“
NEBOJŠA ŠEVALJEVIĆ, potpredsjednik Opštine Kotor
Mr DOBRILA VLAHOVIĆ, generalna direktorka Direktorata za kulturnu baštinu Ministarstva kulture i medija Crne Gore
Muzički program: učenici Škole za osnovno i srednje muzičko obrazovanje „Vida Matjan“, Kotor
Moderatorka: JASMINA BAJO, članica Organizacionog odbora
12.30 Koktel dobrodošlice

MULTIMEDIJALNA SALA KULTURNOG CENTRA „NIKOLA ĐURKOVIĆ“
13.00 Prvo javno prikazivanje filma „Zvonimir Šepat o Andriji Mauroviću“
(autori: Frano Šepat i Ivan Kovač, 2016, 12’)
13.20 Naučni skup o Andriji Mauroviću
13.20 Predstavljanje idejnog rješenja za spomen-ploču Andriji Mauroviću
SRĐAN MARLOVIĆ, autor idejnog rješenja // Maurovićev portret: kroki i karakterizacija
13.40 Prof. dr JERKO DENEGRI, Univerzitet u Beogradu, Filozofski fakultet, Odjeljenje za istoriju umetnosti // Maurović: klasik umjetnosti stripa
14.00 Dr TANJA PETROVIĆ, SAZU, Institut za studije kulture i sjećanja, Ljubljana //
Baština Andrije Maurovića i Maurović kao baština
14.20 Pauza
14.40 Dr GORAN DUPLANČIĆ, Institut „Ruđer Bošković“, Zavod za teorijsku fiziku, Zagreb //
Slikar koji je zalutao u strip i ušao u legendu
15.00 ZORAN ĐUKANOVIĆ, Amsterdam // Metodološki razlozi digitalne restauracije klasika „Grička vještica“ autora (ne crtača) Andrije Maurovića
15.20 ALIJA BALTA, Više od stripa, Sarajevo //Neprevaziđeni majstor strip-crteža: u potrazi za suštinskim odrednicama koje Maurovića čine genijem strip-crteža
15.40 Pauza i osvježenje
16.00 VELJKO KRULČIĆ, Vedis, Zagreb // I novo i nepoznato iz Maurovićeva života i stvaralaštva
16.20 BORISAV ČELIKOVIĆ, Službeni glasnik, Beograd // Andrija Maurović u Srbiji
16.40 Dr LUKA RAKOJEVIĆ, NEBOJŠA MANDIĆ, Hercegnovski strip-festival, Herceg Novi //
Strip u boci i Boka u stripu
17.00 SREĆKO GALL, Zagreb–Njujork // Od Maurovića do Njujorka


STAKLENA GALERIJA KULTURNOG CENTRA „NIKOLA ĐURKOVIĆ“
18.00 Otvaranje izložbe „Maurović se vraća doma!“ // autori izložbe: Veljko Krulčić i Stanka Janković Pivljanin, dizajn: Aleksandra Drašković i Goran Ratković; izložbu otvara dr Tanja Petrović
18.15 Predstavljanje knjige Maurović: od Mula do MulaVeljka Krulčića

KINO BOKA
19.00 Projekcija filma „Andrija Maurović: mag stripa“
(scenario Bogić Rakočević i Derviš Selhanović, režija Saša Terzić, RTCG–CEKUM, 2007, 30’)
Gost: Bogić Rakočević, scenarista filma

Objavljeno: 19.04.2023.
8. Hercegnovski strip vikend „Fumotto“...      Press:
  ...– April 21-23, Specijalni gost: ZEROCALCARE.

   HSF iliti Hercegnovski strip festival živi svoj život od 2007. godine i trenutno prolazi kroz najljepše vrijeme svog postojanja. Nižu se uspješna izdanja, i naš je festival svake godine sve bogatiji prijateljima iz cijelog svijeta. Ovdje smo prvenstveno zbog ljubavi prema stripu, prema kulturi, prema lijepom životu, prema našem gradu Herceg Novom i prema vama, dragi prijatelji! Želimo da budemo i što duže ostanemo centar vašeg okupljanja i dobrog provoda.

   Organizacioni tim i dalje čine tri amigosa, Nikola Ćurčin, Nebojša Mandić i Jovan Subotić uz veliku podršku grupe izvanrednih mladih ljudi koji su rasli i stasavali uz HSF. Festival uvijek počinje prvog petka u septembru (rujan) i traje čak 6 dana! Na festival svake godine dolazi 12 novih specijalnih gostiju i preko 50 stalnih gostiju i umjetnika povratnika na HSF. Svi programi su besplatni, a svaki se dan završava velikim muzičkim koncertima nekih od najvećih bendova sa ovih prostora.

   Pored glavnog festivalskog događaja, već 8 godina organizujemo i Hercegnovski strip vikend, tematski događaj u zimu/proljeće koji nema fiksan datum održavanja već se prilagođavamo rasporedima velikih svjetskih zvijezda stripa kojima posvećujemo manifestaciju.

   Više o svemu možete pročitati na našem sajtu www.stripfestival.me kao i na našim profilima na društvenim mrežama.

   8. Hercegnovski strip vikend „Fumotto“ – April 21-23, Specijalni gost: ZEROCALCARE
   Na Hercegnovskom strip vikendu: Dalibor Talajić, Iztok Sitar, Štef Bartolić, Krešimir Biuk, Fran Strukan, Bob Solanović, Tatjana Vidojević, Jovan Ukropina, Milan Mišić, Ana Omi, Filip Andronik, Kostja Ribnik, Miodrag Spasojević, Andrija Vujošević, Sofija Rašo, Nikola Ćurčin

   Petak, 21. april
17:00 OŠ “Dašo Pavičić”, Herceg Novi
– Radionica stripa za učenike OŠ
20:00 Galerija Josip Bepo Benković, Herceg Novi
– Svečano otvaranje
– Izložba „Zerokalkare”
22:00 Twins, Igalo
– HSF žurka – Low voltage live

   Subota, 22. april
11:00 – 19:00 Foaje Dvorane Park , Herceg Novi
– Crtanje za fanove
– Crtanje na majicama
– Berza stripa
– Radionice crtanja stripa
– Humanitarna akcija “Za Snežu”
12:00 – 13:00 Foaje Dvorane Park, Herceg Novi
– Predstavljanje: Mikele Rek – Zerocalcare, Mikele Foskini – BAO Publishing;
Moderator: Dušan Mladenović
22:00 – 01:00 Amfiteatar Hercegnovskog Pozorišta, Herceg Novi
– HSF žurka – Koncert „Repetitor”

   Nedjelja, 23. april
11:00 – 17:00 Kafe Đir, Šetalište Pet Danica, Herceg Novi
– Crtanje za fanove
– Crtanje na majicama
– Berza stripova
– Humanitarna akcija “Za Snežu”
– Muzička podrška DJ BodziE

Objavljeno: 19.04.2023.
Promocija strip-albuma...      Press: Saša Paprić
  ...Trilogija - od bezvremena do nevremena.

   Pitate se kako provesti Noć Knjige? Produkcija okupljena oko udruge Hrvatski autorski strip ima jedan prijedlog za vas.

   Ukoliko ste u Zagrebu, u subotu, 22. travnja, skoknite do Bookse, književnog kluba u Martićevoj ulici jer tamo vas čeka, s početkom u 19 sati, prava strip-poslastica. Promocija strip-albuma Trilogija - od bezvremena do nevremena.

   Trilogiju dakako potpisuje strip-autor Dušan Gačić i u njoj su okupljeni njegovi legendarni serijali Dnevnik, Grad u mraku i Kuća paukova. Publika je imala priliku čitati ove stripove još od ranih 80-ih te su oni izlazili u Patku i Flitu, no po prvi puta okupljeni su u integralno izdanje koji se prostire na pozamašnih dvije stotine tvrdo ukoričenih stranica.

   U svom osvrtu na poleđini izdanja, strip-autor Matija Pisačić, sumira impresije na slijedeći način:
   Dušan Gačić jedan je od rijetkih, dragocjenih autora stripa koji od svojih čitatelja milost ne traži, a niti bi je zauzvrat dao. Beskompromisan je i paradoksalan; njegova umjetnost istovremeno uznemiruje i oplemenjuje, potez pera i olovke poput bodeža prkosno secira svijet koji ga okružuje, servirajući usput čitatelju udarac u želudac, sve u dobronamjernom pokušaju da se isti trgne iz sveprisutna malodušja. Njegovi buntovni junaci bolno su svjesni protoka vremena, a ja se pak nadam da je Dušan svjestan kako je svojim, ovdje ukoričenim umjetničkim radom, postao bezvremenski klasik domaćeg stripa.



   Uz samog autora, Dušana Gačića, publici će ovaj strip-album predstaviti Bojan Krištofić, autor predgovora, Saša Paprić, urednik albuma, a sve uz vještu moderaciju voditelja Matka Vladanovića. Pored gore navedenih aktera, nastanku ovog albuma pridonijeli su i Korina Hunjak koja potpisuje slog i dizajn, Irena Jukić Pranjić s tekstualnim prilogom na poleđini, Saša Stanić u svojstvu lektora tekstualnih priloga te Veseljko Stojak ispred tiskare Studio Moderna.

   Trilogija - od bezvremena do nevremena je sedmi strip-album realiziran u produkciji udruge Hrvatski autorski strip, koja postoji od 2020. godine, a ukoliko ispunimo planirani cilj, ove godine doseći ćemo priželjkivanu dvoznamenkastu brojku izdanja, stoga, ukoliko volite domaći autorski strip, potražite nas u Booksi za Noć Knjige.

Objavljeno: 18.04.2023.
Prognani Kralj Konan...      Autor: Ilija Bakić
  ... – „Kralj Konan“ Džejmsa Arona i
  Mahmuda Azrara;
izdavač Čarobna
  knjiga, 2023..

   Konan Simerijanac ili Varvarin ili Osvajač ili Uništitelj spada među retke junake palp literature stvarane u prvim decenijama XX veka koji žive i u XXI veku. Rođen u mašti Hoberta E Hauarda (1906-1936) pojavio se na stranici časopisa „Uvrnute priče“ davne 1932. godine. Od 21 priče o Konanu koje je Hauard za života završio objavljeno je 18; za piscem je ostalo nekoliko započetih priča te mnoštvo sinopsisa i beležaka. Konan je brzo postao popularan među ljubiteljima petparačke literature ali je isto tako brzo, po prestanku pojave novih priča, pao u zaborav. Iako su posle II svetskog rata priče o Konanu više puta sakupljene i reprintovane a nedovršene dopisane tako da je stekao status kultnog heroja tek ga je pojava filma „Konan Varvarin“ 1982. godine izbacila na veliku pozornicu popularne kulture. Od tada do danas pišu se priče i romani o Konanu i crtaju stripovi (započeti 1970.g. u Marvelovoj produkciji). U svetovima „priča u slikama“ Konan živi u nekoliko „smerova“: onom koji se bavi njegovim avanturama iz doba pre Hauardovih priča, avanturama koje su paralelne sa Hauardovim pričama i dešavanjima posle Hauardovih priča. Strip scenaristi tek se marginalno drže Konanovog životopisa koji je Hauard skicirao i razvijaju svoje ideje u tekućim serijalima mesečnih strip svezaka odnosno albuma. Zahvaljujući „Čarobnoj knjizi“ domaći ljubitelji ovog heroja „mača i magije“ u prilici su da iščitaju dobar deo te produkcije sa samo par godina zakašnjenja. Tako nedavno objavljeni album „Kralj Konan“  (u nadahnutom prevodu Gorana Skrobonje) sabira priču koja je, najpre, 2021. godine objavljena u 6 mesečnih svezaka.

   Avantura počinje brodolomom koji preživljava samo Konan. Nošen talasima punim crva on dopliva do ostrva prekrivenog leševima mornara i ratnika koji su okončali svoje plovidbe među šiljatim stenama i grebenima. Varvarinu se čini da je jedino živo biće na ostrvu ali ubrzo otkriva da se prevario jer na njega nasrće čarobnjak Tot-Amon, čije je planove Konan, u prošlosti, više puta osujetio. Dok pada noć borba na život i smrt u punom je jeku ali će biti prekinuta dolaskom mnoštva mrtvih mornara koji beslovesno nasrću na žive. Duelisti nevoljno ali neminovno moraju da sklope savez kako bi se spasili sigurne smrti koja preti obojici. Da bi zamešateljstvo bilo veće ubrzo se otkriva da je na ostrvu i princeza Matoaka koja ispašta grehe (svoje vere u ljubav stranca koji je, međutim, više voleo zlato nego nju) i čeka ratnika koji će je osloboditi očeve kletve. No, kako to obično biva, ljupki princezin lik tek je maska za pogubnu klopku.

   Prizori borbi izmešani su sa „flešbekovima“ o epizodama iz prošlosti Konana, Tot-Amona i princeze zbog kojih su, svako na svoj način, stigli do ostrva. Naravno, čitaocu je najzanimljivija povest o Konanu koji je, kao već sredovečni kralj Akvilonije, zaslužan za prosperitet zemlje i pobedu nad svim neprijateljima. On, međutim, neprestano traži nove izazove i avanture, ne obazirući se na primedbe svog sina Kona koga, pak, smatra slabićem. Zbog toga otac, rukovodeći se svojim iskustvom, odlučuje da protera sina u svet smatrajući da će samo tako, u sukobu sa opasnostima i neizvesnostima, izrasti u zrelog čoveka. Ipak, mladić nije ni slab ni naivan pa -proteruje svog oca! Tako započinje novi krug Konanovih avantura na čijem početku je brodolom a dalji nastavci svakako slede jer nasmejani varvarin odlazi sa ostrva u priručnom čamcu ogrnut kožom ajkule!

   Konanova avantura začinjena je svime što žanr herojske fantastike, odnosno mača i magije, nudi: čudesna mesta i bića, magiju, jake ličnosti (Konan je koliko divalj toliko posvećen svom sinu, Tot-Amon je bespogovorno pokoran zmijskom bogu, u ime koga ubija bez griže savesti, princeza je najpre lakoverna a potom, poučena gorkim iskustvom, nemilosrdno ambiciozna) i jake emocije (ljubav, mržnja, pohlepa...) te mnoštvo uzbuđenja, akcija, borbi i preokreta. Scenarista Džejson Aron (1973) vešto prepliće znane događaje (pozivajući se na Hauardove priče i pojedine strip epizode) sa novim dešavanjima stvarajući tako pseudoistoriju sveta Hiborejanskog doba koje traje od pada Atlantide do uzdizanja velikih ljudskih civilizacija Starog veka odnosno Konanovu biografiju u zrelim godinama. Mračna i nasilna sadašnjost koja je suprotstavljena sećanjima dozvolila je crtaču Mahmudu Azraru (1976) da se razmaše svojim perima i četkicama, da detaljno iscrtava pejzaže i enterijere odnosno pokrete tela u borbi i izraze lica. Njegove table su dinamične, slike se prostiru preko čitave stranice sa nizom manjih crteža unesenih u velike prizore. Kolor je efektan, posebno kada prati „flešbekove“ koji su, uprkos svemu, topliji od brutalne sadašnjosti. Valja primetiti da je Azrar u nekoliko prizora sa princezom okruženom crvenim gorilama i belim tigrom odao počast velikom Frazeti koji je svojim ilustracijama uspostavio još uvek važeće standarde u likovnom identitetu epske fantastike.

   Rečju, „Kralj Konan“ nova je, sjajna kockica u mozaiku životopisa velikog heroja koga su volele i još uvek vole generacije mladih (i onih malo starijih) ljubitelja fantastike.

(“Dnevnik”, 2023)
Objavljeno: 16.04.2023.
Strip: Noćni sud (251)      Autor: Franja Straka - Milijan Despotović
Objavljeno: 16.04.2023.
Strip: Cane (480)      Autor: Goran Milenković
Objavljeno: 16.04.2023.
Promocija: El Shatt – fragmenti...      Press
  ...Split / Čakovec.

NOĆ KNJIGE 2023.

U petak 21. travnja u 19 sati održat će se predstavljanje grafičkog romana “El Shatt – fragmenti” autorice Helene Klakočar-Vukšić. Grafički prijelom Daniel Hampamer Kiga.

„Grafička novela El Shatt / fragmenti nadahnuta je sjećanjima posljednjih živih sudionika zbjega u Egipat za vrijeme Drugog svjetskog rata. Priču El Shatt doživjela sam kao putovanje od jedne do druge osobe. Skupljala sam svjedočanstva’ poput razbacanih kamenčića, odabrala najslikovitije te taj izbor složila u mozaik.

Svoj rad doživljavam kao neku vrstu vizualnog novinarstva. Koristim priče temeljene na stvarnim događajima; razgovaram s ljudima, zapisujem i skiciram, a kasnije crteže crtane rukom na papiru obrađujem digitalno. Ovakav pristup zahtijeva istraživački rad pa se pripremam čitanjem knjiga, istražujem na internetu, tragam za sudionicima.” (Helena Klakočar)

Helena Klakočar-Vukšić (Tuzla, 1958.) je hrvatska akademska slikarica i crtačica stripova, poznata po svojim autobiografskim, društvenim i političkim opažanjima. Do sada je objavila: EL SHATT /fragmenti, 2023.,REVOLT, 2020., ZID MEDITERAN, 2019., VLAGA, SOL I MRAZ DRUGI STRIPOVI, zbirka stripova, 2016., VELIKO PUTOVANJE, strip slikovnica, 2003.,NEMIRNO MORE 1 i 2, od 2015 do 2018., NEMIRNO MORE, grafička novela, francuski naslov: Passage en Douce, 1999.

Comicator Promocija stripa: El Shatt, Helena Klakočar

SATURDAY, APRIL 29, 2023 AT 12:30 AM

Promocija stripa naše sjajne Helene Klakočar. Priča o strahu, ratu, izbjeglištvu, obitelji i nadi.

El Shatt iz perspektive dalmatinske djece, dječaka od dvanaest, četrnaest godina. Zbjeg u pustinji od 1944., za mnoge do 1946. Putovanje kojem je prethodila talijanska okupacija i strah od njemačke vojske. Odlazak s Visa, u to doba krcata partizanima i britanskim vojnicima, u nepoznato. O tome u grafičkom romanu "El Shatt – fragmenti" pripovijeda Helena Klakočar.

Program festivala možete potražiti na www.comicator.hr.

Objavljeno: 15.04.2023.
Comicator 02. Festival strip kulture...      Press
  ...27.-30.04.2023. Split.

Comicator je strip festival koji se prvi put održao u Splitu 2022. godine. Posvećen je pok. Alemu Ćurinu koji je organizatore i potaknuo na realizaciju samog događaja. Cilj festivala je promocija strip kulture, poticanje čitanja, kreativnog stvaranja te povezivanje svih vidova umjetnosti u jednu priču. Festival obuhvaća izložbe strip tabli, tribine s crtačima, tribine s izdavačima stripova, strip radionice za djecu i odrasle, crtanje za publiku, potpisivanje stripova, projektcije filmova na temu stripa, promotivne cijene stripova. Tema ovogodišnjeg festivala je Dylan Dog.

Gosti su talijanski crtači i scenarist iz kuće Sergio Bonelli Editore; Marco Nizzoli, Giovanni Freghieri, Pasquale Ruju, kao i splitski crtač Boro Pavlović. U sklopu festivala bit će predstavljen i Damir Ercegović, kao i drugi strip crtači. Vrijeme održavanja: 27.04.-30.04.2023. Lokacije održavanja: - Striparnica Columbo - Hrvatski pomorski muzej u Splitu - Centar za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata - Cafe bar Emanuel - Pub Ami

Detaljan program provjerite na www.comicator.hr

Website: http://www.comicator.hr/
Twitter: https://twitter.com/comicator_strip
TikTok: https://www.tiktok.com/@comicator_strip_festival
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC8d7s6msXn200Bv_-0ehmrA
Instagram: comicator_stripfestival

Objavljeno: 14.04.2023.
PODSETNIK...      Press: Komunikart
  ...- Poziv na konkurs za Ukrštene umetničke rezidencije iz oblasti stripa u 2023. godini.

   Poštovani/a,

   Podsećamo da su Francuski institut u Srbiji, Grad Pančevo, Agencija KomunikArt i Međunarodni centar za strip i ilustraciju (Angulem, Francuska) raspisali konkurs za Ukrštene umetničke rezidencije u oblasti stripa za 2023. godinu. U okviru ovog programa biće podržana dva stripska projekta u vidu umetničke rezidencije strip autorke/autora iz Srbije u Angulemu (Francuska) od 20. oktobra do 20. decembra 2023. godine, kao i francuske strip autorke/autora koji će boraviti u Pančevu (Srbija) u oktobru 2023. godine. Konkurs je otvoren od 10. marta do 30. aprila 2023. u ponoć, a imena dobitnice/dobitnika biće objavljena 16. maja 2023. godine na sajtu Francuskog instituta u Srbiji.

   Dobitnica/dobitnik stipendije iz Srbije boraviće u Kući autora u Angulemu, gde će na raspolaganju imati opremljen smeštaj i atelje tokom trajanja rezidencije, a a projekti koji se razvijaju u toku umetničke rezidencije biće predstavljeni na izložbi organizovanoj u okviru Nova Festivala u Pančevu u oktobru 2023. godine. Kuća autora je integralni deo Međunarodnog centra za strip i ilustraciju, koji u svom sastavu ima i Muzej stripa, izložbene galerije, arhiv, specijalizovanu biblioteku, Centar za dokumentaciju, knjižaru i bioskop. Od svog nastanka 2002. godine do danas Kuća autora ugostila je više od trista mladih talenata ili renomiranih stvaralaca iz Francuske i širom sveta.

   Detaljne propozicije konkursa i formular za prijavu dostupni su na internet strani: http://www.institutfrancais.rs/ukrstene-umetnicke-rezidencije-iz-oblasti-stripa-srbija/  Za dodatne informacije, kandidati/kinje se mogu javiti putem e-mail adrese
   rezidencije@komunikart.rs (za Srbiju) i maisondesauteurs@citebd.org (za Francusku).

   Pozivamo vas da se, ako ste zainteresovani i ispunjavate uslove, prijavite na naš konkurs.

   Takođe bismo vas zamolili da prosledite poziv onima koje bi konkurs mogao da zanima, ili objavite informaciju putem vama dostupnih kanala komunikacije.

   Srdačno,

   Komunikart tim
Objavljeno: 13.04.2023.
Promocija...      Press: Silva Dervanović
  ...prvog romskog stripa – „Suno”.

   Šestog aprila u 18h, održana je promocija prvog romskog stripa pod nazivom „Suno”. Povodom međunarodnog Dana Roma promocija se održala u Narodnoj biblioteci „Radosav Ljumović”- Stripoteci.

   Uz podršku Fondacije Ruka Prijateljstva i u saradnji sa kancelarijom za Rome i Egipćane, pri Sekretarijatu za socijalno staranje glavnog grada Podgorica i Sekretarijata za kulturu i sport  glavnog grada,  izdato je prvo izdanje veoma karakterističnog stripa „Suno”. Autor je Slobodan Bobo Lalović, član Udruženja strip autora Crne Gore. Tema djela se dijeli u dva aspekta - trgovinom ljudi i ugovorenim brakovima u romskim zajednicama.  Strip je dostupan na pet jezika  (crnogorskom, romskom, albanskom, engleskom i njemačkom) i predstavlja kanal uz pomoću kojeg se širi svijest o važnim temama koje obuhvata.

   Udruženje strip autora Crne Gore – Silva Dervanović
Objavljeno: 12.04.2023.
Leteći start...      Press: Čarobna knjiga
  ...Oštrica besmrtnika 12!

SVADBENO VESELJE SE PRETVARA U TRAGEDIJU, ANOCU JE NA IVICI PROVALIJE.

„OŠTRICA BESMRTNIKAˮ 12 na LETEĆEM STARTU po ceni od 330 dinara!

Niz tragedija obeležava kraj Anocuovog boravka u školi Kensuija Ibane. Prihvata neobičan savez sa Rin, oboje strahuju za život, ali i od onoga što su spremni da učine jedno drugom.

Prelistajte ovo izdanje.PORUČITE ODMAH

„OŠTRICA BESMRTNIKAˮ 12 na Letećem je startu od srede, 12. aprila, do nedelje, 16. aprila 2023. godine, u svim klubovima čitalaca Čarobne knjige u Beogradu, Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu, na našem sajtu i u Striparnici „Alan Fordˮ po ceni od 330 dinara. Posle Letećeg starta cena u našim klubovima čitalaca i na sajtu iznosiće 370 dinara, a u ostalim knjižarama 499 dinara.

Objavljeno: 12.04.2023.
Analitički i duhovito o „pričama u slikama“...      Autor: Ilija Bakić
  ...Povodom zbornika „Jug i strip u teoriji“   Marka Stojanovića; izdavač Udruženje
  ljubitelja stripa i pisanje reči „Nikola Mitrović
  Kokan“, 2021.

   Strip ili „priče u slikama“ ili 9. umetnost ili, po Vilu Ajzneru, „sekvencijalna umetnost“ svima je, širom zemaljskog šara, znana pojava. Brojne su generacije tokom XX veka u svetu i na ovim prostorima odrastale i stasavale uz publikacije sa stripovima. Stripovi su deci otkrivali nove predele i vremena (stara, sadašnja ili buduća), drugačije narode i kulture, avanture, ratove, ljubavi i tuge, smeh i suze... Mnogi su naučili da čitaju zahvaljujući stripovima a zbog želje da bolje shvate šta se na slikama dešava. U kasnijim školskim godinama stripovi su odvlačili pažnju s učenja, vodeći svoje male i malo veće čitaoce u izmaštane stvarnosti bez mnogo veze sa tekućom realnošću. Odrastanje je često podrazumevalo odbacivanje stripova kao neozbiljne, detinje lektire. Zbog svega toga su seriozna (čitaj, akademska) promišljanja „priča u slikama“ bila retka čak i u „belom svetu“ i padaju tek u drugu polovinu XX veka (uz poneke ranije izuzetne). Teorijsko i kritičarsko bavljenje stripom na ovdašnjim teritorijama kasnilo je još i više jer je, posle II svetskog rata, strip prokazan i zabranjem kao štetan proizvod zapadno-kapitalističke kulture koji će pokvariti socijalističku omladinu. Kada je taj žig koliko-toliko obrisan, nastupio je period proglašenja stripa za „kič i šund“ koji se može štampati ali mora dodatno oporezovati i tako povećanom cenom učiniti slabije dostupnim najširoj publici – deci. Konačno, dodatno ponižavanje stripa bilo je njegovo objavljivanje bez naznaka autora (crtača, scenariste). Ipak, tekstovi o stripovima koji bi se mogli, koristeći literarnu terminologiju, okarakterisati kao „sekundarna literature“, dakle prikazi i kritike određenih dela odnosno istorijski osvrti, počeli su se sporadično pojavjivati što u dnevnoj i nedeljnoj štampi što u časopisima za „kulturu, umetnost i društvena pitanja“. Tako su ovdašnji stripoljubci mogli da saznaju više o 9. umetnosti, njenoj istoriji, važnim autorima, kriterijumima za procenu valjanosti pojednih dela; ovi su tekstovi bili prevodi stranih članaka ali je bilo i onih koji su poticali iz pera domaćih stvaralaca. Konačno su se počele objavljivati i teorijske knjige o stripu koje su ispisali i strani i domaći autori. No, sva je domaća produkcija tekstova utemeljena na angažovanju pojedinaca u časopisima odnosno izdavačkim kućama čiji su urednici bili otvoreni za novotarije koje još nisu dobile akademsku potvrdu. Otuda nedostatak sistematičnog i kontinuiranog praćenja i proučavanja strane i domaće istorije stripa i njegovog savremenog trenutka. S druge strane, paradoksalno je ali neumoljivo logično da rasutost tekstova o stripu po mnogim publikacijama rezultira nemogućnošću njihovog šireg praćenja i korišćenja-proučavanja (što poslednjih godina koliko-toliko ispravlja nekolicina domaćih internet strip sajtova).

   Zbog svega rečenog, svako sabiranje i klasifikovanje domaćih radova o stripu je vredno pažnje a zbornik koji je priredio Marko Stojanović pod naslovom „Jug i strip u teoriji“ (izdanje Udruženja ljubitelja stripa i pisanje reči „Nikola Mitrović Kokan“, 2021) u rangu je fantastičnog otkrovenja. Naime, ovaj strip promoter, autor i teoretičar otkriva znatiželjnim čitaocima da na prostorima juga Srbije, od Surdulice preko Leskovca i Niša do Pirota, Babušnice i Dimitrovgrada, poslednjih decenija u nizu časopisa, od „Arsenala“, „Strip Pressinga“, „Tink Tanka“, „Gradine“, „Trash-a“ do „Naše reči“ i još nekoliko izdanja, o stripu piše više od dvadeset autora! Neki kao su Branislav Miltojević, Nikola Milićević, Srđan Marković i Dragan Stošić o stripu pišu decenijama. Rame uz rame sa njima su nešto mlađi Velibor Petković, Saša Stojanović, Ivan Spirić, Predrag Stanković, Dragan Đorđević, Dejan Ognjanović, Dalibor Đorđević, Goran Stevanović, Dejan Stojiljković, Marko Stojanović, Zlatibor Stanković, Marjan Milanov, Nenad Pejčić, Stefan A. Marković, Aleksandar Teokarević a pristižu i mlade snage - Uroš Dimitrijević, Luka Vidosavljević, Stefan D. Marković i Luka Stojanović. Svako od njih u ovom je zborniku zastupljen sa po par tekstova kroz koje demonstrira kako svoja interesovanja tako i ambicije odnosno analitičke veštine. Mada se bave različitim tema, od istorije stripa, svetske i  domaće, pojedinih autora i dela, svi autori pokazuju zavidnu upućenost u predmete svog rada kao i u opštu odnosno popularnu kulturu što je svakako temelj za valjane tekstove. Dodatak ovim kvalitetima je i velika doza duhovitosti koja čini da čitalac uživa kako u analizama tako i vrcavim dosetkama koje anuliraju pretpostavljenju akademsku uštogljenost a u duhu je stripa kao umetničke forme.

   Rečju, zbornik „Jug i strip u teoriji“ je veoma zanimljiva knjiga kojoj će se rado obraćati ali i vraćati pravi ljubitelji „priča u slikama“.

(“Dnevnik”, 2023)
Objavljeno: 10.04.2023.
Strip: Noćni sud (250)      Autor: Franja Straka - Milijan Despotović
Objavljeno: 10.04.2023.
Strip: Cane (479)      Autor: Goran Milenković
Objavljeno: 10.04.2023.
Leteći start...      Press: Čarobna knjiga
  ...Šokovi budućnosti 1 i 2, Tokijski osvetnici 12 i Oblik glasa 6!

ČAROBNA KNJIGA VAM U DVA TOMA DONOSI SVEOBUHVATNU KOLEKCIJU NEPONOVLJIVIH PRIČA TADA MLADIH I NEAFIRMISANIH, A SADA VEĆ PROSLAVLJENIH STRIPSKIH SCENARISTA.

Njihove priče su sažete, eksplozivne, urnebesne, opasne, šašave, visprene, razigrane i sumorne. Mogu se čitati jedna dnevno, kao propisani lek protiv učmalosti, ili sve odjednom, kao tanjir pun sveže isprženih uštipaka.

„ŠOKOVI BUDUĆNOSTI“ 1 i 2 na LETEĆEM STARTU po ceni od 1.800 dinara po tomu!

Jedna od najznačajnijih britanskih stripskih revija, „2000 AD“, tokom dužeg niza godina, počev od sedamdesetih, svoje mlade talente je proveravala poveravajući im rad na kratkim naučnofantastičnim pričama po imenu „Šokovi budućnosti“. Mnogi danas slavni autori objavili su svoje rane radove u okviru te rubrike.

U dva toma, koja vam predstavljamo, sakupljene su priče Alana Mura (u prvom tomu) i četvorice velikana stripskog scenarija: Pitera Miligana, Džona Smita, Granta Morisona i Nila Gejmana (u drugom tomu). Ova uzbudljiva zbirka sadrži crteže mnogih legendi stripske industrije.

Prvi tom: Pred vama su crnohumorne i sumanuto izopačene naučnofantastične horor priče u kojima ništa nije kao što se čini. Svaka od njih je poput kratke epizode „Zone sumraka“, i svaka je puna uzbuđenja, upečatljiva i iznenadiće vas ludim i neočekivanim obrtima.

Drugi tom: Od onih uvrnutih, o najbednijim žiteljima močvara iz zabačenih galaksija, do onih o vladarima čitavih zvezdanih sistema: sve je moguće u ovim uzbudljivim fantastičnim vizijama! Batalite svoja predubeđenja, očekujte ono najneočekivanije i pođite na putovanje izvan granica mašte!

Prelistajte ovo izdanje - Šokovi budućnosti 1.PORUČITE ODMAH
Prelistajte ovo izdanje - Šokovi budućnosti 2.PORUČITE ODMAH

„ŠOKOVI BUDUĆNOSTI“ 1 i 2 na Letećem su startu od srede, 5. aprila, do nedelje, 9. aprila 2023. godine, u svim klubovima čitalaca Čarobne knjige u Beogradu, Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu, na našem sajtu i u Striparnici „Alan Ford“ po ceni od 1.800 dinara po tomu. Posle Letećeg starta cena u našim klubovima čitalaca i na sajtu iznosiće 2.000 dinara po tomu, a u ostalim knjižarama 2.699 dinara po tomu.

U FINALNOM OKRŠAJU IZMEĐU TOMANA I CRNIH ZMAJEVA MOŽE BITI SAMO JEDAN POBEDNIK.

„TOKIJSKI OSVETNICIˮ 12 na LETEĆEM STARTU po ceni od 330 dinara!

Kulminacija bitke u crkvi za Badnje veče. Ali odnos snaga je narušen. Taiđu uliva strah sam po sebi. Мeđutim, sada su pored njega Inupi i Koko, a članovi Tomana već su na izmaku snage.

Prelistajte ovo izdanje.PORUČITE ODMAH

„TOKIJSKI OSVETNICIˮ 12 na Letećem su startu od srede, 5. aprila, do nedelje, 9. aprila 2023. godine, u svim klubovima čitalaca Čarobne knjige u Beogradu, Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu, na našem sajtu i u Striparnici „Alan Fordˮ po ceni od 330 dinara. Posle Letećeg starta cena u našim klubovima čitalaca i na sajtu iznosiće 370 dinara, a u ostalim knjižarama 499 dinara.

ŠOJA I ŠOKO SE GRČEVITO BORE ZA ŽIVOT U PRETPOSLEDNJEM TANKOBONU „OBLIKA GLASAˮ.

„OBLIK GLASAˮ 6 na LETEĆEM STARTU po ceni od 330 dinara!

Šoja hvata Šokinu ruku u poslednjem trenutku. Zašto je pokušala da izvrši samoubistvo skokom sa terase? Šta ju je gurnulo u toliku tamu i očaj?

Prelistajte ovo izdanje.PORUČITE ODMAH

„OBLIK GLASAˮ 6 na Letećem je startu od srede, 5. aprila, do nedelje, 9. aprila 2023. godine, u svim klubovima čitalaca Čarobne knjige u Beogradu, Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu, na našem sajtu i u Striparnici „Alan Fordˮ po ceni od 330 dinara. Posle Letećeg starta cena u našim klubovima čitalaca i na sajtu iznosiće 370 dinara, a u ostalim knjižarama 499 dinara.

Objavljeno: 06.04.2023.
Stripburger news...      Press: Stripburger
  ...Zaključek natečaja Živel strip!
  Živela animacija! 2023!

Zaključil se je natečaj Živel strip!
Živela animacija! 2023
www.zivelstrip.net

razstava del z natečaja, projekcije
animiranih filmov in podelitev nagrad

Vodnikova domačija Center (bivša Trubarjeva hiša literature),
Stritarjeva ul. 7, Ljubljana
ODPRTJE: petek, 7. april 2023, ob 17.00 (na ogled: do 26. 4.)

Živel strip! Živela animacija! je izviren in večplasten mednarodni projekt na področju stripa in animiranega filma, ki smo ga zasnovali skupaj z združenjem Vivacomix iz italijanskega Pordenona. Pri organizaciji se nam je lansko leto pridružil še mednarodni festival animiranega filma Animateka. Partnerji projekta so revije Ciciban, Cicido in Društvo Slon, Divja misel, Center Rog in Klub Marindolus Kranj.

Namen projekta je spodbujanje stripovske ustvarjalnosti in animacije, branja ter splošnega vizualnega izobraževanja, predvsem pa popularizacija stripa in animiranega filma med mlajšo publiko. Ob predstavitvi dvojice avtorjev iz Slovenije in Italije (letos sta to bila slovenski animator in pedagog Timon Leder ter prekaljeni risar znanstveno-fantastičnih stripov Romeo Toffanetti), predstavlja osrednji sklop projekta natečaj za mlade striparje in animatorje iz Slovenije ter italijanske pokrajine Furlanija - Julijska krajina.

Na natečaj je letos prispelo 418 stripovskih del, ki jih je ustvarilo 329 učencev in 127 dijakov iz Slovenije, sodelovalo pa je 35 osnovnih in 9 srednjih šol ter 11 posameznikov. Preko 150 osnovnošolcev in 31 srednješolcev je ustvarilo 31 kratkih animiranih filmov.

Poleg vseh prispelih del na natečaj bomo na razstavi v Vodnikovi domačiji Center, ki gostuje pri Trubarju oz. v Trubarjevi hiši literature, spoznali nagrajence natečaja in jim predali zaslužene nagrade. Ob odprtju bodo poleg nagrajenih animiranih filmov na ogled tudi animirani filmi Timona Ledra.

SEZNAM NAGRAJENCEV 2023 →

SVEŽE!

Ažbe Polšak: Zmaj v brezvetrju

Vsi udeleženci natečaja prejmejo čisto svež mini strip Zmaj v brezvetrju, ki ga je ustvaril dijak Srednje šole za oblikovanje in fotografijo Ljubljana Ažbe Polšak, eden od nagrajencev.

V svojem stripovskem prvencu predstavi presenetljivo drugačno perspektivo na vsakdanjo srednješolsko rutino, ki se začne z nadležnim zvokom budilke in se ponavlja iz dneva v dan, ter pokaže, da se morda tudi v njej skriva smisel.

Več

mini album (v okviru projekta Živel strip! Živela animacija!), zbirka O, april 2023, format: B6, 24 str. 2€.

VABIMO!

KULTURNI BAZAR 2023
Ilustracija in strip v izobraževanju
okrogla miza
petek, 31. marec 2023, 14.00–15.00, Cankarjev dom, Ljubljana

Sodelujejo: Nuša Jurjevič, Center ilustracije; Špela Frlic, Vodnikova domačija in Center ilustracije, Primož Krašna, Zavod RS za šolstvo; Tanja Skale, Festival stripa Tinta; David Krančan, revija Stripburger

V petek, 31. marca 2023, bo v Cankarjevem domu potekal Kultuni bazar,  največje strokovno usposabljanje na področju kulturno-umetnostne vzgoje pri nas. V okviru raznolikega programa se bo odvila tudi okrogla miza, posvečena ilustraciji in stripu v izobraževanju in predstavitvi možnosti uporabe ilustracije in stripa pri delu z mladimi.

Več

ilustracija: David Krančan



Strastno požiraš stripe? Naroči se na Stripburger!
Lahko se naročiš samo na revijo ali cel paket letošnjih izdaj – z mastnim popustom! Celoletna in zagarantirano sveža doza stripovskega čtiva po ekstra prijaznih cenah & dostava direktno na dom. Na Stripburger se lahko naročiš kadarkoli med letom, izbiraš pa lahko med TREMI NAROČNIŠKIMI PAKETI.

Privošči si strip!


Program Foruma Ljubljana sofinancirata MOL-Oddelek za kulturo in Ministrstvo za kulturo. Založniški program, program bralne kulture in mednarodna gostovanja revije Stripburger podpira Javna agencija za knjigo RS (JAK). Projekt Remix Comix je podprt s strani programa Ustvarjalna Evropa. // Za več informacij pišite na: burger@mail.ljudmila.org. // Spremljajte nas tudi na: www.stripburger.org, Facebook, Instagram

Objavljeno: 05.04.2023.
Trilogija od bezvremena do nevremena...      Press: Strip vesti
  ...Nakladnik: Hrvatski autorski strip.

   Izložba i predstavljanje knjige stripa
   5.4.2023. u 19:00
   "Trilogija od bezvremena do nevremena"

   Galerija KRALUŠ, Pučko otvoreno učilište Sv. Ivan Zelina



   Dušan Gačić
- Slikar u potrazi
   za novom stvarnošću (Strip)

   Slikar Dušan Gačić, na kulturnoj sceni Zagreba pojavljuje se ranih osamdesetih godina avangardnim stripovskim uradcima odmaknutim od prijašnjih šablona. Od početka samosvojni pristup i izraz u mediju stripa izdvaja ga iz trendova komercijalnih izdanja ali i iz projekata poput novog kvadrata koji tada vladaju autorskom stripovskom scenom. Za razliku od narativnih i unaprijed određenih shema, Gačić kao potpuni akter kulture novog vala i medijskog, time i vizualnog oslobođenja, u svojim stripovima poetskom imaginacijom ističe slikarsku, filmsku i književnu tradiciju nove stvarnosti (Neue Sachlichkeit) raspolućenu između ekspresionizma i magijskog realizma koja se dvadesetih godina XX. vijeka pojavila kada i pokreti poput nadrealizma i dadaizma. Taj je umjetnički izraz kasnije snažno utjecao na socijalistički realizam čiji je jedan od važnih autora u nas bio i čuveni strip majstor Andrija Maurović, Gačićev intimna i stvarna inspiracija. No, za razliku od Maurovića i njegovih stripovskih priča, Gačić kao slikar duboke intime u svojim stripovima ne predstavlja ništa drugo do svoj vlastiti svijet, točnije njegov doživljaj. To je ujedno i bitan i nepokolebljiv umjetnički doprinos našoj likovnoj umjetnosti, stripu i kulturi koji se može vidjeti u prikazanim radovima ali i u monografskom izdanju strip knjige "Trilogija: od bezvremena do nevremena".

   Monografija donosi najvažnije cikluse stvaranja Dušana Gačića: Dnevnik, Grad u mraku i Kuća paukova, sve iz osamdesetih godina. Autentični i iskreni u težnji odbacivanja bilo kakva romantičarska idealizma i s neskrivenim nabojem verizma često izražena dijalektikom crnog i bijelog, izdvojenog i ne do kraja završena crteža, slikar ne skriva razočaranje neuspjehom socijalnih promjena, revolucije, vladavine birokracije i policije (partije). U to doba Gačićev je strip prepoznat i objavljivan u kultnom časopisu mlade beogradske avangarde "Vidici", ali bez šireg utjecaja na tadašnje društvo. U tom pogledu i ova izložba i monografija nastojanju su da se na neki način ispravi i nepravda prema autoru koji je cijelo vrijeme guran u zapećak hrvatske kulture često neprepoznat i zanemarivan od bitnih institucija. Ujedno, sada je prilika da se uistinu vidi da je značenje osamdesetih i cijele te generacije koja je promijenila dotadašnju sliku svijeta kompleksno i dakako, neizvedivo bez recepcije percepcije autora poput Dušana Gačića.

   Marijan Grakalić


   Dušan Gačić jedan je od rijetkih, dragocjenih autora stripa koji od svojih čitatelja milost ne traži, a niti bi je zauzvrat dao. Beskompromisan je i paradoksalan; njegova umjetnost istovremeno uznemiruje i oplemenjuje, potez pera i olovke poput bodeža prkosno secira svijet koji ga okružuje, servirajući usput čitatelju udarac u želudac, sve u dobronamjernom pokušaju da se isti trgne iz sveprisutna malodušja. Njegovi buntovni junaci bolno su svjesni protoka vremena, a ja se pak nadam da je Dušan svjestan kako je svojim, ovdje ukoričenim umjetničkim radom, postao bezvremenski klasik domaćeg stripa.

   Matija Pisačić

   Dušan Gačić prvi je hrvatski autor koji je prizemljio strip. Prije njega strip je lebdio u sferama avanture i mašte, a onda nas je Gačić naučio da strip neće izgubiti na ljepoti ako ga spustimo na zemlju. Objema nogama stojeći čvrsto na tlu, usmjerio je naš pogled na prostor i vrijeme svakodnevice - na poetiku sivila, betona, ljepljivog, izgaženog asfalta, na prostor grada u kojemu pronalazi refleksije svog lika u ravnodušnim licima prolaznika, u ogledalima toaleta zapuštenih kafića, u prljavim odrazima gradskih izloga.

   Dušan Gačić i crtež lišava obaveze da nas zanosi - likovnost mu je oštra, brutalna i okrutna poput života, kako bi što vjernije služila bilježenju autentičnog ljudskog iskustva. On sam najupečatljiviji je lik svojih stripova, distancirani promatrač, osamljeni jahač, naravno, bez konja, ali i bez oružja koji junake stripova čine nepobjedivima. Jedina oružja kojim nemilosrdno barata u borbi protiv života boji je težak kao mamurluk su tuš - ako se nije smrznuo, i riječi - poetične i snažne, čak i kad su neizrečene.

   Irena Jukić Pranjić



   Dušan Gačić
rođen je 1958. u Zagrebu. Nakon gimnazije diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1981. godine. Član HDLU-a. Bavi se stripom, animiranim filmom, ilustracijom, fotografijom, kombiniranim likovnim tehnikama, teorijom stripa i pedagoškim radom. Uz ilustracije knjiga i časopisa koje je objavljivao kod svih poznatijih izdavača u Hrvatskoj (u izdanjima Vjesnika, Školske knjige, Znanja, Mozaik Knjige, Abe naklade, AGM-a...), te povremenog galerijskog izlaganja likovnih radova kombiniranih tehnika na grupnim izložbama (na Salonu Mladih u Zagrebu, 1986.; Biennalu mladih u Rijeci 1987.; Likovnim jesenima u Somboru 1988; 31. Zagrebačkom salonu 1997; Modernoj galeriji u Rijeci 1998.; Varaždinu 1999; 37. Zagrebačkom salonu 2002.), trajna preokupacija, ljubav i područje najvećeg kreativnog interesa i istraživanja, ovom je autoru bio i ostao prije svega strip. Stripove je objavljivao u "Večernjem listu", "Vidicima", "Mladosti", "Patku", "Studentskom listu", "Studentu", "Modroj Lasti", "Flitu", "Divljem oku", "Strip reviji", а od 1985. godine, izlagao ih je više puta i to na Salonu stripa u Vinkovcima, u Zagrebu, Beogradu, Varaždinu, Rijeci te Groningenu, Hamburgu, Solunu... Nekoliko puta nagrađivan za strip. ("Dnevnik", "Grad u Mraku", "Strossmayer".) Pokretač i izdavač strip fanzina, e-zina, časopisa "Flit"; osnivač Multimedijalne strip grupe "Divlje oko"; jedan je od osnivača i strip udruge "Forum". Poznatiji stripovi ovog autora su "Poezija u stripu", "Dnevnik", "Kuća paukova", "Grad u mraku", "Wall strip", "Okus pepela", "Na klupi", "Bitka kod Siska", "Strossmayer", "Oluja u svemiru", "Devet kapetana Morske lastavice", "Znameniti hrvati", "Ljubavni koraci", "Cristobal Colon", "Banket u Blitvi"...

   Osim više manje klasičnog, uobičajenog pristupa stripu, autor u svom radu koristi različite grafičke, slikarske, kombinirane tehnike, a kroz novije radove upustio se u šire istraživanje izražajnih sredstava stripa, što je rezultiralo radovima koji ulaze i u treću dimenziju t.j.: "strip skulpturom", "strip reljefima", "stripom sjena", "živim stripom", "3D stripom"... Zanimanje za mogućnosti, ali i ulogu i značaj ovog medija u kulturi i društvu, Gačić prati i brojnim teorijskim tekstovima, manifestima, polemikama, esejima, intervjuima s drugim autorima, koje objavljuje u "Flitu", "Kvadratu", "Patku", "Časopisu za metodiku hrvatskog jezika", "Homo Volansu", "Quorumu", "Divljem oku" i drugima...

   Interes za svaku vrstu vizualne naracije odveo je autora logično i do animiranog filma, pa je tako Gačić autor (kao scenarist, režiser, glavni crtač, animator...) i nekoliko animiranih filmova ("Cvrčak", "Prozor na grad", "Složeni predosjećaj", "Cristobal Colon"); koautor eksperimentalnih filmova ("Ogledala grada", "Ritam tijela"); suradnik na animiranim filmovima ("Greetings from Croatia", "Davne kiše", "Oko"). Navedena iskustva i saznanja sakupljena višegodišnjim djelovanjem nastavlja, kroz različita predavanja, kontinuirano prenositi svim uzrastima unutar obrazovnog sustava, ali i šire...

   Istovremeno, i dalje nastavlja razvijati svoj neovisni autorski rad istražujući i varirajući forme i žanrove unutar jednog od najznačajnijeg oblika vizualne naracije stripa.

   Kontakt: e-mail: dgacic20@gmail.com
Objavljeno: 03.04.2023.
Priznanja za Školu stripa...      Press: SKCBGD
  ... i ilustracije beogradskog SKCa!

   OD PRVE REPUBLIČKE NAGRADE ZA STRIP DO PRVE NAGRADE NA 31. MEĐUNARODNOM KONKURSU HUMORA I SATIRE – ZLATNA KACIGA 2023.

   SKC-OVA ŠKOLA STRIPA I ILUSTRACIJE ZA POLAZNIKE
   UZRASTA DO 15 GODINA
   RAD SA POLAZNICIMA / REPUBLIČKE I
   MEĐUNARODNE NAGRADE

   ŠKOLA STRIPA I ILUSTRACIJE ZA POLAZNIKE DO 15 GODINA je jedan od najvažnijih aspekata godišnjeg programa Srećne galerije Studentskog kulturnog centra Beograd, prevashodno usmeren na edukaciju početnika,  afirmaciju mladih autora i popularizaciju devete umetnosti.

   Prijave za upis novih polaznika u Školu primaju se podnošenjem prijave u januaru mesecu tekuće godine, za polaganje prijemnog ispita u martovskom terminu, i u avgustu mesecu za polaganje prijemnog ispita u septembru tekuće godine.

   Svaki polaznik se, na početku, prijavlјuje za tromesečni kurs nakon kojeg se, vrši selekcija najbolјih kandidata (praktični ispit) za dalјi nastavak rada u narednom  tromesečju.

   Od ovog meseca kreće rad sa novoprimlјenim polaznicima koji su položili martovski prijemni ispit i koji će se nadalјe boriti da ostanu u školi kao njeni stalni polaznici.

   Najbolјi radovi redovnih, stalnih, polaznika bivaju predstavlјeni i nagrađivani na završnoj godišnjoj izložbi; bivaju slati na republičke i međunarodne konkurse takmičarskih festivala i manifestacija u zemlјi i inostranstvu.

   Na nedavno održanom godišnjem republičkom takmičenju pod pokrovitelјstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, u organizaciji Centra za likovno vaspitanje dece i omladine Vojvodine i Strip vesti iz Novog Sada, na 35. IZLOŽBI AUTORSKOG STRIPA UČENIKA SRBIJE, prvu nagradu osvojio je polaznik SKC-ove Škole SAVA TEGELTIJA a drugu, MILICA STANKOVIĆ, takođe polaznik naše Škole stripa i ilustracije. Svakako je važno napomenuti da je, na ovom prestižnom konkursu, nagrađen priznanjem za svoj rad (NAGRADA LIKOVNOM PEDAGOGU ZA KOLEKCIJU RADOVA) i moderator naše Škole prof. MILOJE MITROVIĆ. Naš treći takmičar, LAV GEORGIJEV, prošao je u najuži izbor i njegov rad je takođe predstavlјen na izložbi.

   NAGRADU ZA STRIP na 31. konkursu međunarodnog festivala humora i satire ZLATNA KACIGA 2023, u Kruševcu,  koja se dodenjuje 1. aprila 2023. god. osvojila je polaznica SKC-ove škole stripa i ilustracije MILICA MILOSAVLJEVIĆ. Na ovom prestižnom i tradicionalnom festivalu pod pokrovitelјstvom Grada Kruševca i u organizaciji Kulturnog centra Kruševac, konkurs je bio raspisan za mlade do 18 godina u kategorijama: Karikatura; Pisana forma (satirična priča, pesma ili aforizam); Strip i Kratka šalјiva i duhovita video forma.

   MILICA MILOSAVLJEVIĆ je osvojila NAGRADU ZA STRIP koja podrazumeva plaketu ZLATNA KACIGA, novčani iznos u visini od 100 evra i učešće na MASTER CLASS radionicama u Kulturnom centru Kruševac.

   Profilisanost nastavnog programa škole na profesionalnoj osnovi, odabir i edukacija kandidata rezultirali su pomenutim nagradama i priznanjima na dosadašnjim takmičenjima.

Objavljeno: 02.04.2023.
Strip: Noćni sud (249)      Autor: Franja Straka - Milijan Despotović
Objavljeno: 02.04.2023.
Svi prilozi su vlasništvo autora. U slučaju da želite da ih na bilo koji način eksploatišete, molimo vas da se obratite autorima priloga.
U slučaju da nisu potpisane možete ih slobodno koristiti jer su to neautorizovane vesti ovog servisa, STRIP VESTI.