prosli broj - arhiva - sledeci broj


STRIP VESTI #8
19.02.1999.

S A D R Z A J

1. 103. RODJENDAN STRIPA (Kekec)
2. STRIPBURGER PO EVROPI; LAVRICC ZA "GLENA" (Zoran Penevski)
3. STRIP RADIONICA DOBILA PROSTOR (Tamara Cordas)
4. YU STRIP (Svet Kompjutera 2/99) (Miljan S. Mirovic)
5. COMIX 2000 - POZIV NA SARADNJU (L’Association)
6. VESTI IZ SVETA (Strip Vesti)
-ANGOULEMA OPET !
-NOVI BONELLIJEV STRIP "JONATHAN STEELE"
7. LINKOVI
8. JA SAM NA INTERNETU?! (zmcomics)


Svi prilozi su vlasnistvo autora. U slucaju da zelite da ih na bilo koji nacin eksploatisete, molimo Vas da se obratite autorima priloga, koji su potpisani (uz potpis ce uvek ici i email adresa putem koje mozete kontaktirati autora), u slucaju da nisu potpisane mozete ih slobodno koristiti jer su to neautorizovane vesti ovog servisa, STRIP VESTI.


Zelja da Vam u ovom broju STRIP VESTI dam adresu web sajta gde cete moci da nadjete arhivirane starije brojeve SV, i jos neke druge sadrzaje, nije ispunjena. Naime, problem je tehnicke prirode i vrlo brzo ce biti resen.

Ali je zato stigla i prijatna vest da je u februarkom "Svetu kompjutera", zahvaljujuci SVestima objavljen tekst o YU STRIPU na WWW. Isti tekst sa odobrenjem redakcije, i mi, prenosimo u ovom broju. Uz tekst su objavljene i neke slicice sa prezentacija Baneta Kerca, Aleksandra Zografa, Stripburgera, Komune (Korto Malteze),... Tekst je objavljen preko cele kolor strane.

Takodje sam zahvaljujuci Nikoli Vitkovicu dobio adresu francuskog udruzenja "L’Association" koje sam kontaktirao i koji Vas putem SV pozivaju da se prikljucite njihovom velikom projektu.

Preporucio bi i da na strip diskusiji (serbiancafe) date svoj doprinos anketi "Top 10." najdrazih Vam stripova, s tim da cu za dve nedelje na osnovu te ankete (ako bude dobar odziv) objaviti jednu objedinjenu listu, pa da vidimo kako ce to izgledati.

POZIV NA SARADNJU i dalje ostaje aktuelan.

S postovanjem,

Zlatko Milenkovic


1. 103. RODJENDAN STRIPA

Poslednja decenija proslog veka u SAD obelezena je politickim sukobima, prvim imperialistickim ratom protiv Spanjolske (za Portoriko i Filipine) i velikom ekonomskom krizom. U takvim uslovima za milione doseljenika koji su u vecini bili nepismeni, a ogroman broj je lose (ili nikako) govorio jezik nove domovine, strip je bio izuzetno sredstvo komunikacije, ali i beg iz svakodnevice pune briga i neizvesnosti.

Medjutim, podsticaj za radjanje modernog stripa u Americi nije dosao od umetnika, vec od izdavaca novina. Posebno dvojici novinskih magnata, Jozephu Albertu Pulitzeru i Williamu Randolphu Hearstu ubrzo je postalo jasno, da posle senzacionalnih naslova i vesti u novinama stripovi mogu da obezbede najbolju prodaju.

Istoricari stripa za njegov rodjendan prihvatili su 16. februar 1896, kada se na stranicama "New York Worlda" pojavio "Yellow Kid"- u prici zvanoj The Great Dog Show in M'Gogen Avenue njegov se autor Richard F. Outcoult prvi posluzio zakonitosti stripovskog medija, koje u vecini slucajeva vaze i danas.

Zbog svadjanja i sudjenja oko prava za objavljivanje Zutog decaka izmedju Pulitzera i Hearsta u americkom zargonu se pojavio izraz "zuta stampa" koji i danas simbolizuje senzacionalizam u novinama.

* * *
Pa, sretan ti rodjendan, strip!
* * *

Kekec


2.STRIPBURGER PO EVROPI; LAVRIC ZA "GLENA"
STRIP-HOP, Radio B92, utorak, 16.02.1999.

Na nedavno odrzzanom, najvechem strip-festivalu u Angulemu, slovenaccki magazin "Stripburger" dogovorio je gostovanja na nekoliko festivala i saznao da treba da dodje do nekim promena na nekomercijalnom delu ovog skupa. Jedan od urednika "Stripburgera", Igor Prassel, nam je o tome rekao: "Na ovogodissnjem Angulemu smo razgovarali oko putovanja Stripburgera na druge festivale, tako da u aprilu idemo u SSvajcarsku, u Lucern, u avgustu u Helsinski, Finska. Angulem? Ne znam, postaje previsse komercijano sve to, tako da razmissljaju ljudi da se od iduche godine fanzinski deo uradi kao OFF-festival, da se u sopstvenoj organizaciji prezentira fanzinska scena, jer su tamo u prvom planu komercijalna francuska izdanja".

Naredni broj "Stripburgera" je posvechen seksu i biche distribuiran i po americckim knjizarama. Ono ssto je vazzno za domachu strip-scenu, osim ssto su mnogi ovdassnji autori saradnici "Stripburgera", je podatak da je na ovogodissnjem Angulemu svoju uspessno promovisao svoj strip-album "Bosanske basne" slovenaccki autor Tomazz Lavricc, cciji je izdavacc od sada francuski "Glena" ("Glenat"): "Tomo Lavricc pripada velikim evropskim autorima od Angulema nadalje - vech radi za "Glena" na scenariju za jednu priccu, crtache drugu, tako da je on uspeo. Kritike "Bosanskih basni" su bile izvanredne i bass mi je drago... Mislim da je to prvi slovenaccki autor koji je izassao i uspeo napolju. On je to i zasluzzio, jer vech 10 godina radi kao zzivotinja".

"Bosanske basne" su posvechene zzrtvama rata, a, zanimljivo, njihovo izdavanje potpomoglo je Ministarstvo za kulturu Republike Slovenije. Negde izmedju crno-bele izrazzajnosti Munjoza i Sampaja, te uticaja jednog Tardija, Tomazz Lavricc u nizu kratkih epizoda pokazuje ratne pricce u kojima se neoccekivano seku mrzznja i samilost; medijska opscenost koja diktira zzrtve kao u hrvatskom "bojnom" video-spotu; eksplodira agonija Srbina ccuvara zatvora ili Muslimana-narkomana, pandan junaka iz Dragojevichevih "Lepih sela". I vizuelne i narativne groteske nalaze se u vrtlogu osstre satire i ogoljenog besmisla. Osim ssto pricce nose nazive pojedinih zzivotinja, u "Bosanskim basnama" pored njihovog lajt-motiv prisustva ili simbola za alijenaciju u ratnim uslovima, Lavricca treba pohvaliti za jedan poseban pripovedni obrt: paralelno sa svetom ljudi, i zzivotinje - bilo kao zzrtve ili zloccinci, raznosacci dobra ili zla - kada stupe na scenu izvan konvencija, to takodje ustoliccuje Apsurd. Na taj naccin postaje transparentan i moto ovog strip-albuma: "Ne pada sneg da pokrije breg, nego da zveri ostave trag". Zaista, zanimljiv i potresan album...

Pitali smo Igora Prassela i ssta ovo pojavljivanje Lavricca u katalogu najvecheg francuskog izdavaca znacci: "Na zzalost, u Sloveniji to neche nissta da znacci. Tomi Lavriccu che promeniti zzivot, a mozzda to znacci da che i neki drugi autori sa prostora bivsse Jugoslavije krenuti za njim u Francusku. Sada se vech govori o Danijelu ZZezzelju, govori se o Redzzi, o Stankovskom da bi mogli nessto da rade u Francuskoj".

Francuski "Glena" je, dakle, otvorio segment za strip-autore iz Istoccne Evrope i, u okviru toga, pominju se Bojan Redzzich, Vladimir Stankovski, a kontaktirani su i autori "Ofelijinih parazita" Dussan Pavlich i Slobodan Miladinov. Nadajmo se da che nassi majstori stupiti na pravo trzzisste...

Zoran Penevski


3. STRIP RADIONICA DOBILA PROSTOR

Imam prijatnu vest, a to je da su momci i devojke iz Novosadske Strip radionice dobili prostorije za rad od Fonda za otvoreno drustvo koji se nalaze u Jevrejskoj 4.

Odsada ce se tamo okupljati i crtati, a termin je nedelja poslepone, kada su njihova vrata otvorena za sve strip zaljubljenike i autore.

Tamara Cordas


4. YU STRIP
Preuzeto iz "Sveta Kompjutera 2/99"

Svim jubiteljima domaceg stripa svakako ce najzanimljivija biti prezentacija na www.strip.co.yu gde se mogu naci sveze strip vesti, i puno toga sto svakog strip fana moze zanimati.

Pancevac Sasa Rakezic, alias Aleksandar Zograf, ciji su stripovi nasli mesto u gotovo svim vaznijim svetskim magazinima koji se bave autorskim stripom ima prezentaciju na adresi www.pancevo.com/~zograf.

Kad vec pisemo o YU stripu, ne mozemo da zaboravimo ko je Bane Kerac, autor sjajne "Cat Claw" i covek koji je napravio najvise epizoda u najduzem serijalu YU stripa - Tarzanu. Na adresi members.tripod.com/~bkerac nalazi se duhovita prezentacija posvecena njemu i njegovim radovima. Ako ste ljubitelj stripa "Cat Claw" dopasce vam se i members.tripod.com/~ivarman.

Bojan Kovacevic iz Indjije autor je nekoliko zapazenih stripova kao sto su "AARON", "Zmaj" i "Frenk Filter", i covek koji je "ofarbao" neke od Banetovih radova. Vise o njemu mozete saznati na www.beotel.yu/~nkord.

Zoran Janjetov i Obrad Popovic Cho nasli su mesto na prezentaciji novosadskog stripa na www.unovomsadu.com/strip.

Ljubiteljima stripa svakako ce biti zanimljiva i prezentacija domaceg stripa na adresi www.beograd.com/comics.

Sto se tice podrucja bivsih jugoslovenskih republika, ne mozemo a da ne preporucimo odlicno napravljenu hrvatsku interaktivnu enciklopediju stripa na adresi www.comics.cro.net. Sem dobrog humora i lepe galerije stripova, mozete naci dosta toga sto mozda niste znali o stripu na bivsim jugoslovenskim prostorima.

Na adresi www.ljudmila.org/stripcore/com.htm nalazi se prezentacija "StipBurgera", slovenackog strip-fanzina. Vredi pogledati i "StripCORE" Internet enciklopediju na adresi www.ljudmila.org/stripcore.

Tu je i Republika Sprska. Prezentacija banjaluckog strip magazina Zalosna Sveska nalazi se na www.banjaluka.net/zalosnasveska. Nazalost, svi linkovi nisu odgovarajuci, pa se nadamo da ce autori to srediti.

Za kraj svratite do prezentacije izdavacke kuce "Komuna". Lepa vest je da su otkupili prava za izdavanje kompletne serije stripova o Kortu Maltezeu. Sve o tome mozete naci na www.komuna.co.yu/strip.

Vecinu ovih informacija dobili smo posredstvom Zlatka Milenkovica, koji je i sam strip autor. Njegove stranice mozete videti na members.tripod.com/~ZM97 i www.unovomsadu.com/strip/zmcomics, a odrzava i e-mail bilten na koji se mozete pretplatiti ako mu pisete na zmcomics@EUnet.yu.

Miljan S. MIROVIC


5. COMIX 2000 - L'Association

Zahvaljujuci Nikoli Vitkovicu koji je obezbedio adresu i Strip Vestima koje su u vase ime kontaktirali "L’Association", prosledjujem Vam njihov poziv da se prikljucite velikom projektu pod nazivom "COMIX 2000".

Tekst poziva za saradnju, sa opisom projekta i uslovima, Vam prenosim u izvornom obliku kao sto sam ga i dobio, na engleskom jeziku. Smatram da je tako najbolje jer izbegavam mogucnost da u zurbi prevedem nesto pogresno (sto je u ovakvim slucajevima nedopustivo), a verujem da cete se svi snaci sa ovakvim tekstom.

Ali cu Vam zato za iduci broj prevesti tekst o "L’Association", u kom cete vise saznati o njima i njihovim ostalim projektima.

Zlatko

* * *

AND NOW, ABOUT COMIX 2000 IN ITSELF...
Some of you might have heard about it, as a rumour or an uncertain thing. Now, we have decided that this project had to turn into reality. It’s too much crazy to not exist, and so, we propose you to participate at one of the world’s most incredible books.

CONCEPT
It’s not because a lot of stupidities are going to be done for Year 2000 Celebration that we can’t consider an attractive project for this occasion. So, L’Association is simply going to realize a 2000 pages comic-book, in asking a participation to an important choice of artists of all the planet (Europe, America, Japan, etc). The thing will look like a dictionary. It will be an international object, and internationally readable, because all the contributions will imperatively be without words. This book will be a kind of Encyclopedia of live and creative comic art, from all over the world, at the exact point 2000. We’d like to be able to juxtapose in it artists as famous as Art Spiegelman or Joost Swarte with completely unknown young comic artists. More than 1000 comic artists from all countries are contacted, and this list stays open to all other authors we could have forgotten or not known. Therefore, this letter can circulate. L’Association will only judge on the quality of the received works, cause it’s obvious that the object is not to just present accumulated stuff, but to obtain 2000 pages of the best level, in a work that will be a reference for everybody, authors and readers.

REQUEST
So, we propose you to draw a story from 3 to 15 pages (for more, please contact us). Those pages will imperatively form a silent-story. Initial basis thema is “the XXth Century”, in all its senses (talking of oneself in 1998 belongs to XXth Century, but also memories, fictions, historical or political reports), but it’s just a possible orientation, not at all obligatory. Intemporal universes are also welcomed. (We just like to avoid the futuristic prospective way)... So, the only true constraint is just to make a comic without words. If a title is given to the story or if onomatopoeias are expressed, they have to be internationally understood.
- The size of the pages is determined at 14 X 21 cm (5,5 X 8,2 inch).
- The pages are in Black & White, with technic at choice (lines or half-tones).
- Participants will also have to fill the questionnaire hereafter,
which answers will form the essential index to all Encyclopedies.

SCHEDULE
The book will be published at the fall of 1999. Regarding the organisation and the fabrication of such a monster, the deadline will be:
1) As fast as can be;
2) In all cases 1st May, 1999. We’d like not to have to make reminders.

CONDITIONS
Every participant will receive one free copy and will have a 20 % discount for more copies. (Book’s public price is valued to be something like 365 FF - US $ 70/85 in import).
Every participant will receive 500 french francs per page (around 90 actual US $ per page). This money will be paid at 1st May 2000, as we need to sell around 6000 copies to be able to pay this sum. The printing will be 8000 or 10.000.
On another hand, a big exhibition is planned in january of Year 2000, during Angoulême international comics festival, at the CNBDI (French National Center of Comics Art). A scenography including the whole 2000 original pages shall juxtapose a retrospective of the 10 years of L’Association. The exhibition could be presented elsewhere in Europe. Original artworks will so be kept a while before being returned back to their authors.
You also can notice that we are making pre-agreements with foreign distributors, for the book should be the more easyly available in all the countries. It’s yet OK with Fantagraphics for the US, Presse-Import for french Canada, Editions Moderne for Switzerland and Germany. We’re soon gonna be in touch with distributors in Scandinavia, Spain, Italy and Japan.
This is all the story on this huge project, and we hope we can count on you to participate.
May everybody be in it !

The works are to be sent at:
L'ASSOCIATION
16, rue de la Pierre-Levée
75011 Paris
France

Informations :
Téléphone : 00 33 1 43 55 85 87
Fax : 00 33 1 43 55 86 21
E-Mail : Lassocia@club-internet.fr
or :
Placid
Téléphone : 00 33 1 40 24 02 56
Fax : 00 33 1 40 24 29 73
INFORMATIONS
(To send back with your contribution)

The works in the book will be classed by alphabetical order, so if you have a composed name, thank you to tell us exactly where you want to figure (exemple: Lewis Trondheim, or Trondheim, Lewis). This choice will be the same for the index.

Exact name for order:

ESSENTIAL INFORMATIONS FOR THE INDEX:

(Pseudonym):

Family Name:

First Name:

Town and Country of Birth:

Year of Birth:

Main works published in your own country: (Title - Name and town of the Publisher - Year of publishing):

Main works published in foreign countries: (Title - Name, town, country of the Publisher - Year of publishing):

Main magazines and anthologies where you’ve been published: (Title - Country - Years):

Don’t forget to ALSO join your bank account details

* * *

6. VESTI IZ SVETA

-ANGOULEMA OPET !
Par sajtova, nagradjenih stripova na festivalu u Angoulemi, koje sam uspeo da nadjem na internetu, tako da mozete barem nekakvu predstavu o tim stripovima da steknete.

Nagrada ALPH-ART COUP DE COEUR
- Quelques jours d'ete - Chaboute (Editions Paquet)
http://www.editions-paquet.com/~cameleon/pages/qjde.html

Nagrada ALPH-ART za omladinski strip 9-12 godina - La quete de l'oiseau du temps T.5-Le Tendre-Loisel-Lidwine (Dargaud)
http://www.dargaud.fr/quete/

Nagrada ALPH-ART za najbolji album domaceg (Francuskog) autora
- Monsieur Jean T.4 - Dupuy-Berberian (Les Humanoides Associes)
http://www.humanos.com/french/avprem/apmj4/frmj.htm


-NOVI BONELLIJEV STRIP "JONATHAN STEELE"
Jonathan Steele, je novi Bonellijev lik kreiran od strane tridesetdvogodisnjeg Federico Memola. Prva epizoda ovog serijala najavljena je za 30. mart. Postoji sajt na kome je predstavljen ovaj strip, moram da skrenem paznju da je sajt izuzetno dobro uradjen. Mozda nema nekih velikih vizuelnih atrakcija ali je krajnje jednostavan, funkcionalan, pregledan, brz i potpuno sluzi svojoj svrsi, predstavljanju stripa. Tako da vam u svakom slucaju predlazem da pogledate sajt i ako mozda niste ljubitelj Bonellijevih stripova. Jedina zamerka je sto nema engleske verzije sajta, ali je i pored toga lako razumljiv.
Na sajtu cete moci da vidite skice Teresa Marzia, koautora ovog stripa, zatim strip table iz prvog broja (Gino Vercelli), kao i iz drugog (Tiziano Scanu) i cetvrtog (Rossano Rossi), takodje se tu nalazi i par kolor ilustracija (Rossano Rossi i Gianni Sedioli).
Nacicete tu i biografije autora, opis stripa i najavu prvih pet svezaka.

http://www.steele.oasi.com


7. LINKOVI

-Julie Doucet
http://www.campus-voice.com/OB/OGE.htm
(za sada jedini "zivi" i dovoljno informativni sajt, koji sam nasao, gde mozete saznati osnovne stvari o autorki koja je cesto spominjana u zadnjih par brojeva SV, tu mozete naci i par njenih stripova)

-www.vrsac.co.yu Na vrsackom sajtu, na adresi:
http://www.vrsac.co.yu/kultura/index.html
postoji link ka alternativnoj sceni koji vodi dalje na vs undergraund/patagonija, gde su strane posvecene vrsackoj strip sceni.Tu je i prikaz upravo izasle Patagonije koja je posvecena zenama - autorkama stripa, kao i 6 tabli domacih i stranih autorki (Donna Barr, Julie Doucet, Lee Kennedy, Gabrijela Bulatovic, Roberta Gregory i Neda Dokic) i jos mnogo toga.
Na VS UNDERGROUND strani za pocetak je predstavljen vrsacki strip, kasnije ce tu biti i drugi sadrzaji sa underground scene.

-Na adresi:
http://www.bozic.co.yu/~perun/english/englishokv.html
postoji takodje prikaz VS UNDERGROUND scene ali na engleskom. Tekst i crtezi su radovi vrsackog strip autora Wostoka.

-Top 10 (serbiancafe)
http://151.196.223.229/forums/topics/str1.shtml
Pokrenuta je diskusija u kojoj mozete da se izjasnite koji su za Vas najboljih deset stripova koje ste citali. Podrzavam ovu akciju u nameri da, ako se javi dovoljan broj lista, napravimo jedinstvenu top listu i da rezultate ankete objavim u Strip Vestima. Mozete i meni poslati vasih "top 10", ali bi bilo bolje da se upisete u serbiancafe-u.


8. JA SAM NA INTERNETU?!

Ja sam na internetu?! Svaka cast, i sta sad? Gotov posao, ljudi ce da pohrle da mi vide sajt, eto i komsija Pera rek'o da ce da ga vidi.

Ne to uopste nije ispravno. Da bi sajt bio posecen mora se mnogo raditi na njemu. Vasa strana mora da zivi, nije to novina koja se jednom odstampa i gotovo, nema vise pisanja-brisanja. Prva stvar koju treba da uradite je prijavljivanje na pretrazivace. To je besplatno i vrlo se jednostavno uradi, za pocetak se prijavite na domace pretrazivace. Ko god dodje na stranu posvecenu stripu, na nasim pretrazivacima, moze da dozivi razocarenje malim brojem linkova, sto znaci da ce izgubiti interesovanje da ponovo svrati na lokaciju sa stripovima i proveri cega novog ima. Strip vesti su dokazale da broj takvih sajtova nije mali samo su neorganizovani.

Veliki nedostatak svih (ponavljam SVIH!!) sajtova sa ex-yu scene je nedostatak strana sa linkovima. Linkovi su vazni jer je to veoma cest nacin da neko dodje do vase prezentacije, ako je razgledao neciji sajt na kom se nalazi link ka vama. To se uglavnom radi na principu razmene linkova. Moje licno iskustvo govori da je to najsigurniji put da vas ljudi posete (moj sajt na tripod-u ima nedeljno oko 30 poseta, ali zato sam razmenio linkove sa oko 60 sajtova), pokusavao sam i sa slanjem email-ova kojim sam skretao paznju na svoj sajt, ali to je uz mnogo truda donosilo relativno malo uspeha (to je verovatno zbog cinjenice da u svetu samo 20% ljudi cita email poruke "nepoznatih" im autora, stoga sto su zatrpani mnogobrojnim SPAM-ovima s propagandnim porukama). Email poruke su mi donele par prijatelja (sto doduse jeste velika stvar) i dosta pohvala koje su mi ulile nesto samopouzdanja. Tako da emailove zadrzite samo kao sredstvo za komunikaciju s odredjenim ljudima koji vam se ucine bliskim ili interesantnim.

Preporucujem da formirate stranu sa linkovima i da se medjusobno povezu svi nasi sajtovi. Tako dobijamo mogucnost da neko ko slucajno dodje do necijeg sajta sazna i za ostale i po svojoj volji predje na bilo koji drugi, ako zeli (da ga uhvatimo u mrezu iz koje ce tesko izaci). Na sajtu STRIP VESTI (cete imati) imate sve linkove koje sam nasao (neke i uz vasu pomoc), tako da ih mozete slobodno preuzeti i tako pomoci "umrezavanju" strip sajtova.

Pokusacu da proucim kako rade web-rings (prstenovi) koji omoguca- vaju da se s jedne prezentacije prelazi na drugu pomocu linkova koji vezuju sajtove u obliku prstena, na taj nacin se vezuju mnogi sajtovi inostranih autora. Ako budem u mogucnosti da to uradim pokusacu da formiram "yu-strip web ring", ali o tome kasnije kad budem imao malo vise slobodnog vremena.

Sledece je da konstantno menjate sajt, dodate neku novu slicicu, tekst... Sada kada postoje STRIP VESTI imate mogucnost da to besplatno oglasite i, prilikom svake promene, dobijete minimum pedesetak, a verovatno i vise, novih poseta vasem sajtu. To je, priznat cete, lepa cifra. U takvim uslovima Vasa prezentacija ima smisla, i ko god iz inostranstva bude gledao vas sajt shvatice ga mnogo ozbiljnije ako vidi da imate veliki broj poseta (ubacite brojace na vase prezentacije).

I tako blabla... Ne bi sada da ispadne da nekome solim pamet, ali imam prezentaciju na tripodu od novembra '97. i znam koliko sam se namucio da sajt "ozivi". Voleo bi da i drugima pomognem svojim iskustvima i STRIP VESTI-ma, koje mogu da pomognu povecanju broja ljudi koji gledaju vase sajtove (bilo bi mi mnogo lakse da sam '97. imao nesto poput Strip Vesti).

Vecina internet provajdera svojim korisnicima omogucavaju da besplatno na njihovom serveru postavite svoju prezentaciju, iskoristite tu mogucnost, da nas bude sto vise na internetu. Ako sami ne umete da napravite web prezentaciju naci ce se neko ko ce vam pomoci, bar nas je desetak iz Strip Vesti koji to umeju, a siguran sam da ce svi rado pomoci.

zmcomics


Ako znate nekog ko bi bio raspolozen da svakog petka dobije email sa STRIP VESTIMA, posaljite mi njegovu email adresu ili mu predlozite da nam se on sam javi i tako upise na mailing listu.

Zlatko Milenkovic

e-mail: zmcomics@EUnet.yu
web: http://members.tripod.com/~ZM97
web: http://www.unovomsadu.com/strip/zmcomics
Zlatko Milenkovic, Petra Drapsina 16, 21000 Novi Sad

STRIP VESTI SU BESPLATNE