prosli broj - arhiva - sledeci broj


STRIP VESTI #4
22.01.1999.

S A D R Z A J

1. GODISNJA LISTA NAJVAZNIJIH STRIPSKIH DOGADJAJA U SRBIJI (Slobodan Ivkov)
2. VESTI IZ SVETA (a i dalje)
-Bosanske basni (Kekec)
-Kompjuterske igrice (Kekec)
-Francuska "Debela berta" (Strip Vesti)
3. 50 najznacajnijih stripova svih vremena (serbiancafe)
4. LINKOVI KA SAJTOVIMA POSVECENIH STRIPU
(sa prostora bivse Jugoslavije)(Strip Vesti)
5. POZIV NA SARADNJU
-PRVA MAIL-ART IZLOZBA (Dusan Pavlic)


Svi prilozi su vlasnistvo autora. U slucaju da zelite da ih na bilo koji nacin eksploatisete, molimo Vas da se obratite autorima priloga, koji su potpisani (uz potpis ce uvek ici i email adresa putem koje mozete kontaktirati autora), u slucaju da nisu potpisane mozete ih slobodno koristiti jer su to neautorizovane vesti ovog servisa, STRIP VESTI.


STRIP VESTI su "dogurale" i do cetvrtog broja, medju ljudima iz stampanih medija se smatra da da je cetvrti broj (revije, novina...) presudan, prva tri se uglavnom smatraju "probnim", dok je cetvrti broj taj koji oznacava stabilan tiraz i produkciju. Nadam se da ce tako biti i sa STRIP VESTI-ma.

POZIV NA SARADNJU i dalje ostaje aktuelan.

S postovanjem,

Zlatko Milenkovic


1. GODISNJA LISTA NAJVAZNIJIH STRIPSKIH
DOGADJAJA U SRBIJI


1. "Mali striponosa", "Janus", Beograd
2. "Striper" br.4, Radovan Popovic i "Janus", Beograd
3. Izlaganje stripova
4. "Djoka i Mrca", "Luxor strip", Beograd
5. Koncept "Dark House", sira okolina Beograda
(Srbija do Tokija via Bosna i Hercegovina)
6. Strip grupa "Momci", Beograd
7. "Cika Brana: Decji bioskop", "Stubovi kulture", Beograd
8. "Politikin Zabavnik", N. P. "Politika", D.O.O, Beograd
9. "Betmen: Crno i bijelo", sira okolina Bosne i Hercegovine
(Beiha do Tokija, via Srbija)
10. "Heavy Metal", Kevin Eastman/SAD i DJidji Markovic/Jugoslavija
11. "Desimir Zizovic Buin", izdavaci "Ravera pres" iz Beograda i
"Dani stripa" iz Gornjeg Milanovca
12. "Korto Malteze u Sibiru", "Komuna", Beograd
13. "Princ Valijant", "Marketprint", Novi Sad
14. "Napoleone", "Maverick", Kraljevo
15. "Dilan Dog", "Horus", Novi Sad

Jedina oblast naseg ovdasnjeg zivotarenja za koju stih iz pesme "Nasi dani" Vladislava Petkovica Disa: "Na visoko podigli se sutereni" ne mora da ima negativan prizvuk je - strip. Trend, ranije najavljivan, pa registrovan i opisivan, a sada definitivno preovladjujuci, dakle tendencija da "andergraund-strip" izidje iz geta i postane dominantan, u potpunosti se ostvarila krajem devedesetih.

Kao i prethodnih sezona, na listi sam prednost, sa jednim impresivnim izuzetkom, dao projektima koji su nove, neposredne kreacije ovdasnjih stripara, te onima koji su podsticali ili afirmisali domace stvaralastvo. Tako se dogodilo da je, na primer, "Politikin zabavnik", jedini magazin koji je bez prekida svake nedelje citave godine najveci deo svog prostora posvetio stripovima, tek na osmom mestu liste, ali je i cinjenica da u 53 broja i na svojih otprilike 3.000 stranica, ni jednu jedinu nije posvetio novim delima nasih autora.

Zoran Stefanovic i Radovan Popovic, kao najaktivniji u novoosnovanom izdavackom preduzecu "Janus", kljucno su doprineli homogenizaciji srpske scene i sagledavanju njenih dometa. Prvi je svojim glasilom "Mali striponosa" popunio informativnu prazninu koja je ovde postojala godinama posle prestanka izlazenja 1990. strucnog casopisa "Cepelin", pomogao da rezimiramo ucinjeno u prethodne dve sezone i svojim optimistickim stavom ulio prilicno pozitivne energije u posustale redove i autora i izdavaca.

Drugi clan liderskog tandema godine u srpskom stripu uredio je i cetvrti broj prosle sezone najboljeg magazina za domaci strip "Striper", koji je, vec i sadrzajem i koncepcijom tog jednog publikovanog broja, superiorno zadrzao svoj primat.

U celini posmatrano, izlagacke aktivnosti su umnogome kompenzovale odsustvo aktivnosti na izdavackom polju. Od specijalizovanih izlozbi, odrzani su 5. "Bijenale jugoslovenskog stripa" u Umetnickoj galeriji "Stara kapetanija" u Zemunu, zatim izlozbe "- + - = +" ili "Novi autorski strip u Srbiji" u "Cinema Rex"-u, "Mala istorija srpskog stripa" u prostoru "Kulturnog centra Beograda" (propratni dogadjaj: prvi put posle devet godina i raspada SFR Jugoslavije, jedan autor iz Hrvatske, Dusan Gacic, gostovao je na nekoj nasoj strip manifestaciji i informisao nas o kretanjima na hrvatskoj strip sceni), diskretni drugi niski "Dani stripa '98" i jos neke, dok je ova graficka disciplina likovne umetnosti svoje mesto, kao i ranijih sezona, nasla i na "Zlatnom peru" i "Majskoj izlozbi". Pod svojim nazivima, dakle ne kao ilustracije ili grafike, nekoliko autora je stripove izlagalo na najuglednijoj i najstarijoj srpskoj likovnoj manifestaciji, na 39. "Oktobarskom salonu".

Kako god okrenemo, treci album Bojana Redzica "Djoka i Mrca" je najbolji domaci album u 1998. I u crtackom i u tehnickom pogledu je na nivou svetskih dela ove vrste. Scenario je tanak, ali mozete vi o tome govoriti i pisati koliko vam i gde drago, saopstavati autoru u lice koliko hocete...on ce vam se pristojno nasmejati, reci da jedino tako uziva u crtanju stripova i terati dalje po svome. Sta da se radi...

Zahvaljujuci vanvremenskoj i vanprostornoj asocijaciji "Dark House" (urednik Ragib Karamehmedovic se ipak povremeno oglasava na kraju svojih izdanja; sta ce, takva mu je priroda, ne moze sasvim da ocuti), na srpskom jeziku smo ove godine u desetak knjiga i albuma procitali: sa zakasnjenjem od 10 do 36 godina preko 300 tabli legendarnih Mebijusovih kratkih stripova i jednu dugu pricu, najpopularnija dela Mila Manare, zatim Rosinskog, pa posle oko 10 godina pauze trecu i cetvrtu Serpijerijevu pricu o Druni...

Strip grupa "Momci", u sastavu Nikola Vitkovic, Goran Rajsic i Oliver Zorko, je objavila nekoliko sjajnih fanzina, samostalnih albuma i drugih stampanih projekata svojerucne izrade. Istice se kseroks album "Kako to da ovu ulicu nisam ranije primetijo". Svoje visegodisnje aktivnosti su sintetizovali tokom decembra u galeriji SKC uspesnom izlozbom "Zub vremena". Ne mogu da prezalim sto u asambleji vise nije i izvanredni Andrej Vojkovic ("sutnuli smo A. V.-a, taj nepopravljivo kvarni zub"), premda zapazam da nema ni Dalibora Novaka ("ispratili smo D. N.-a iz sekte") i jos nekih. U nesto skracenoj verziji ove liste koja je objavljena u "NIN"-u, upotrebio sam formulaciju: "neprikosnoveni lider Nikola Vitkovic". U jednom potonjem razgovoru do kojeg je doslo drugim povodom, uzgred mi je skrenuo paznju da mu takvo odredjenje ne prija. Postujuci njegovu molbu da ga ne isticem, pitam se onako u sebi, kako to da su za pet godina zvanicnog postojanja grupe svi iz nje "leteli", bili "sutnuti" ili "ispraceni", dok je samo Imenovani konstanta projekta...

Zdravko Zupan i Vasa Pavkovic su od tabli iz perioda 1931 - 1941. priredili izvanrednu knjigu posvecenu zanemarenom Brani Cvetkovicu, mozda poslednjem preteci naseg savremeno koncipiranog stripa.

"Politikin zabavnik", na celu sa Zefirinom Grasijem, je i ove godine bio najstabilniji i najredovniji punkt za prevodjeni strip. Pored vise od pedeset brojeva maticnog lista i nesto manje svesaka "Mikijevog zabavnika", objavljeno je i 12 meko uvezanih albuma, tj. sukcesivnih epizoda "Talicnog Toma".

I predstavnik iz beogradske filijale velikog banjaluckog izdavaca sjajne knjige "Betmen..." me je posle publikovanja liste naknadno nesto zamolio: da ga jasno odvojim od projekta "Dark House", sto evo i cinim. U izvanrednom prevodu i uz izuzetno dragocene biografije cetrdeset tvoraca ovog urbanog mita dvadesetog veka, tu je, na oko 150 mozda najboljih ikada kreiranih stranica o "Betmenu" smesteno cak dvadeset razlicitih epizoda, zaokruzenih kratkih prica sa ovim akterom.

Iznenadna i nenajavljena pojava prolecnog broja najpoznatijeg svetskog casopisa za savremeni strip "Heavy Metal" koji u SAD izlazi kvartalno, samo sada na srpskom jeziku i sa saizdavacem sa ovog prostora, a stampanom u Kanadi, ravno je pojavi magazina "Play Boy" na hrvatskom. Na zalost, mnogo diletantskih, najvise slovnih, gresaka i neizlazak drugog broja vratili su nas u stvarnost i podsetili gde to zivimo.

Spiritus movens knjige "Desimir Zizovic Buin", zbornika tekstova razlicitih autora o tvorcu sigurno uopste najpopularnijeg srpskog stripa "Mirko i Slavko" je, kao i u proslogodisnjem slucaju sa autobiografijom DJordja Lobaceva, bio Srecko Jovanovic, bivsi glavni urednik "Decjih novina".

Koliko je stanje lose pokazuje i cinjenica da je tako mocno preduzece kao sto je "Komuna", posle 6 dosadasnjih knjiga, uspela 1998. na trziste da plasira samo jedan novi naslov o "Kortu". Preciznije, relativno novi, jer smo "sibirijadu" vec citali u "Stripoteci".

Konacno je na trzistu i dugo najavljivani 15. tom "Princa Valijanta"!

Na kioscima su se pojavile i tri izvanredne zasebne sveske: dve nove price o "Dilanu Dogu" ("Titanik" i "Metamorfoza") i prva storija neverovatne serije o kojoj ce se jos mnogo toga cuti: "Napoleone" (epizoda "Stakleno oko").

"Tajni agent alfe Natan Never" zasluzuje samo da mu se pomene naslov, na srpsko trziste (po principu kojim se vodi i asocijacija "Dark House") iz Crne Gore via Beograd redovno stize "Alan Ford" (ne pitajte koliko su nove price mastovite), tu je poneki casopis sa starim stripovima, ima fanzina, izdavaca volontera, amatera i jos gomila toga sto ce jednog dana u nekoj detaljnijoj hronici o 1998. sigurno biti ipak nabrojano...

Slobodan Ivkov


2. VESTI IZ SVETA (a i dalje)

-BOSANSKE BASNI
U okviru festivala Angouleme 99 bice predstavljen i jedan album slovenackog autora, Tomaza Lavrica. Radi se o stripu "Bosanske basni" koji predstavlja jednu od najboljih (ako ne i najbolje) stripovsko delo o balkanskim ratnim igrama i strahotama rata uopste. Riba, Zmija, Muva, Ptica, Pas, Svinja, Macka i Mis osam je naslova Bosanskih basni, osam prica koje vam o ratu u Bosni kazu vise nego sto cete ikada saznati na CNN. Govore naime o obicnim ljudima, nevinom civilnom stanovnistvu koje se naslo u vrtlogu rata.
Tomaz Lavric u Sloveniji pored spomenutog albuma izdao je jos "Ratman"-a i "Crveni alarm", a citaoci iz ex-Jugoslavije verovatno ce ga se najvise secati po politicki angaziranom geg stripu "Diareja", koji izlazi u Mladini.
"Bosanske basni" izlaze u izdanju elitne francuske izdavacke kuce Dargaud.

(kekec)

-KOMPJUTERSKE IGRICE
Pre neki dan izasla je kompjuterska igra "Ring", produkt slovenacke firme Arxel Tribe. Igra se temelji na Wagnerovoj operi "Prsten Nibelunga", a zanimljivo za ljubitelje stripa je to, da je likove i scenografiju kreirao francuski crtac stripova Phillipe Druillet.
No, "Ring" nije jedina igra Arxel Tribe-a. Pre toga napravili su igru "Pilgrim" (po scenariju brazilskog pisca Paolo Coelha) za koju je likove i scenografiju kreirao jos jedan velikan francuskog stripa, sam Moebius.

(kekec)

-FRANCUSKA "DEBELA BERTA" (Les grosses Bertha de la BD)
Iz naslova se da videti kako su neke agencije nazvale proslu godinu po pitanju uspesnosti. Sto ce reci da su zadovoljni prodajom strip albuma objavljenih prosle godine. Da bi shvatili sta oni smatraju velikim tirazima prenosim vam njihovu listu najprodavanijih naslova u toku 1998. Napominjem da su to sve prvi tirazi, i da ce se oni zasigurno i dalje prodavati i dostampavati.

- Lucky Luke 72, "Marcel Dalton" 450.000
- Largo Winch 9, "Voir Venise..." 400.000
- Bilal, "Le sommeil du Monstre" 300.000
- La quete de l'Oiseau du Temps 5, "L'ami Javin" 230.000
- Spirou et Fantasio 46, "Machine qui reve" 200.000
- Les Tuniques Bleues 41, "Les bleux en cavale" 200.000
- Yoko Tsuno 22, "La Jonque celeste" 200.000
- Les Schtroumpfs 19, "Le schtroumpf sauvage" 160.000
- Titeuf 7, "Le miracle de la vie" 160.000
- Adele Blancs-Sec 8, "Le mystere des profondeurs" 150.000
- Alix 21, "Les Barbares" 130.000
- Valerian 17, "L'orphelin des astres" 130.000

Na kraju samo mogu da dodam da bi iste te izdavace voleo videti, kako se hvale da su uspeli, bilo koji od tih albuma prodati kod nas u vise od 500 primeraka. To bi bio pravi uspeh, zar ne?



3. 50 najznacajnijih stripova svih vremena...
...po izboru National Cartoonists Society

(stripovi NISU napisani po redosledu vrednosti):

1. R.F. Outcault: "Yellow Kid"
2. W. McCay: "Little Nemo"
3. G. Herriman: "Krazy Kat"
4. G. McManus: "Bringing Up Father"
5. E.C. Segar: "Popeye"
6. B. Hogarth: "Tarzan"
7. C. Gould: "Dick Tracy"
8. A. Raymond: "Flash Gordon"
9. M. Caniff: "Terry and the Pirates"
10. H. Foster: "Prince Valiant"
11. C.M. Shultz: "Peanuts"
12. B. Watterson: "Calvin&Hobbes"
13. J. Siegel/J. Shuster: "Superman"
14. B. Cane: "Batman"
15. J. Simon/J. Kirby: "Captain America"
16. W. Eisner: "The Spirit"
17. S. Lee/S. Ditko: "Spiderman"
18. R. Thomas/B. Smith: "Conan"
19. F. Miller: "The Dark Knight Returns"
20. A. Moore/D. Gibbons: "Watchmen"
21. R. Crumb: "Fritz the Cat"
22. R. Corben: "DEN"
23. J. Smith: "Bone"
24. A. Spiegelman: "Maus"
25. J.& G. Hernandez: "Love and Rockets"
26. P. Bagge: "Hate"
27. Herge: "Tintin"
28. R. Goscinny/Morris: "Lucky Luke"
29. A. Franquin: "Spirou"
30. Peyo: "Les Schtroumpfs"
31. R. Goscinny/A. Uderzo: "Asterix"
32. J.M. Charlier/J. Giraud: "Blueberry"
33. P. Christin/V. Mezieres: "Valerian"
34. Hermann: "Les Tours de Bois-Maury"
35. F. Hampson: "Dan Dare"
36. P. O'Donnell/J. Holdaway: "Modesty Blaise"
37. A.H. Palacios: "El Cid"
38. J. Sasturain/A. Breccia: "Perramus"
39. C. Sampayo/J.A. Munoz: "Alack Sinner"
40. K. Otomo: "Akira"
41. H. Sakaguchi: "Akkanabe Ikkyu"
42. J.C. Forest: "Barbarella"
43. H. Pratt/M. Manara: "Tutto Ricomincio con un' Estate Indiana"
44. P. Christin/E. Bilal: "Partie de Chasse"
45. Moebius: "Garage Hermetique"
46. J. Tardi: "Adele Blanc-Sec"
47. H. Pratt: "Corto Maltese"
48. Paringaux/Loustal: "Barney et la Note Bleu"
49. S. Le Tendre/R. Loisel: "La Quete del l'Oiseau du Temps"
50. P. Druillet: "La Nuit"


4. LINKOVI KA SAJTOVIMA POSVECENIH STRIPU
(sa prostora ex-yu)

-Moj zivot uz strip
http://www.interlog.com/~shishko/strip.html


5. POZIV NA SARADNJU

-PRVA MAIL-ART IZLOZBA
Pozivaju se svi crtaci i ne crtaci da se se prikljuce prvoj mail-art izlozbi na beograd.com-u.
Adresa sa informacijama:

http://www.beograd.com/blackcat/index.html

- tema macka (kao zivotinja - ne crtati zene)
- tehnika-slobodna
- format takodje
- precrtavanje i podrazavanje popularnih strip i crtanih junaka je kaznjivo
- najbolje kreacije ce biti pohvaljene

Dusan Pavlic


Ako znate nekog ko bi bio raspolozen da svakog petka dobije email sa STRIP VESTIMA, posaljite mi njegovu email adresu ili mu predlozite da nam se on sam javi i tako upise na mailing listu.

Zlatko Milenkovic

e-mail: zmcomics@EUnet.yu
web: http://members.tripod.com/~ZM97
web: http://www.unovomsadu.com/strip/zmcomics
Zlatko Milenkovic, Petra Drapsina 16, 21000 Novi Sad

STRIP VESTI SU BESPLATNE