prosli broj - arhiva - sledeci broj


STRIP VESTI #3
15.01.1999.

S A D R Z A J

1. Bojan Redzic, "A da li vi pljackate banke?" (Zoran Penevski)
2. 'XER FILES (Damir Smit)
- Dan posle (izvestaj) (Dux&Milke)
3. PREMINUO STRIP-AUTOR ZIVORAD ATANACKOVIC (Z.Zupan i Z.Stefanovic)
4. VESTI IZ SVETA (a i dalje)(Razni izvori)
-CORTO MALTEZE
-TARZAN (Disney!!!)
-BATMAN BEYOND
5. SERBIANCAFE diskusija "STRIP" (Strip Vesti)
6. LINKOVI KA SAJTOVIMA POSVECENIH STRIPU
(sa prostora bivse Jugoslavije)(Strip Vesti)
7. BISERI (Damir Smit)
8. POZIV NA SARADNJU
-Pismo iz Sarajeva (Sasa Milutinovic)
-Avanture Mome Avanturiste (KMS i B.Petar)



Svi prilozi su vlasnistvo autora. U slucaju da zelite da ih na bilo koji nacin eksploatisete, molimo Vas da se obratite autorima priloga, koji su potpisani (uz potpis ce uvek ici i email adresa putem koje mozete kontaktirati autora), u slucaju da nisu potpisane mozete ih slobodno koristiti jer su to neautorizovane vesti ovog servisa, STRIP VESTI.


U STRIP VESTI-ma #2 sam malo "kukao", i malo posle odasiljanja broja sam se skoro pokajao, ALI ispostavilo se da je bilo koristi od toga. Pocela je bolja komunikacija i brze da pristizu vesti, pocele su i da pristizu prijave za listu, tako da STRIP VESTI sad sigurno imaju vise od 100 pretplatnika, veliki broj pohvala i podrske. Trudim se maksimalno da svima odgovorim na postu, ali ako sam propustio da u nekom slucaju to uradim, molim da mi bude oprosteno. Nadam se da ce ovakva saradnja ostati i u buduce i da cemo na zajednicku radost morati sve vise vremena da odvajamo za citanje STRIP VESTI.

S postovanjem,

Zlatko Milenkovic


1. "A da li vi pljackate banke?"
Bojan Redzic,

STRIP-HOP, utorak, 12. januar
Bojan Redzic, "A da li vi pljackate banke?", Luxor strip, 1998.

Beogradski izdavacc "Luxor strip" obradovao nas je trechim albumom Bojana Redzzicha u biblioteci PERUN. Na kvalitetnom papiru, u punom sjaju se pokazuje Redzzichevo skoro besprekorno zanatsko umeche crtanja, tako da sam autor mozze da doda samo sledeche: Bojan Redzzich: "Moj novi album zove se 'A da li vi pljacckate banke?' sa glavnim likovima Djoka i Mrca. Djoka je jedan zzgoljavi, crni gavran, a Mrca je nessta debelo, nessta izmedju kucceta i medveda, nisam joss siguran ssta je to. Poenta stripa je da nema poente. Oni ceo strip valjaju neki alkohol, pusse vutru i tako. Zgubidane, ssto bi rekli, i tako da 64 strana stripa i vi chete zgubidaniti ako budete ccitali".

Paaaa, mahom oko tog "zgubidanjenja" - tu i poccinju problemi. Crtaccka zrelost Bojana Redzzicha, mozzda visse no ikad, jednostavno vapi za priccom. Niz kratkih idejnih doskoccica zaista nisu dovoljne da bi opravdale svo vizuelno obechanje ovog strip-albuma. "A da li vi pljacckate banke?", u tom smislu, predstavlja trijumf nonsensa. Otuda izgleda istovremeno i fascinantno kako Redzzich prosto srlja u nova izdanja. Nagon za crtanjem stripa, kod njega je doslovce postao naccin zzivljenja. Strip, uprkos sredini koja strip ne zzeli da pomogne i razume; strip, u inat gubljenju vremena i besposliccarenju.

Dakle, da rezimiramo: Redzzich, kao narator, ccini se, tapka u mestu, ali, kada se zna da je on vrhunski crtacc, ne postoji nedoumica oko nabavke ovog albuma. Djoka i Mrca, veseli groteskni i morbidni, mogu da se nabave kod samog autora, (011/600-897), kod kolportera, u striparnici "Alan Ford" ili knjizzari "Znak".

Bojan Redzzich: "Alkohol i vutra nemaju nimalo voze sa liccnim iskustvom... ja sam ozzenjen ccovek, sa detetom u kuchi, ja sam straight, matorac, vech chelav i tako..."

Zoran Penevski
pene@b92.opennet.org


2. 'XER FILES
13. januar 1999.
20:00
NAPOKON II

Vise puta najavljivan, a usled niza neobjasnjivih okolnosti kao i nestabilne politicke situacije odlagan najzad ce -13. januara 1999 - biti predstavljen 'XER FILES (katalog susreta autora stripova i fanzina iz cele bivse Jugoslavije XER, odrzanog od 6. do 11. jula 1998.).

'XER FILES je svojevrsna antologija stripova nastalih tom prilikom a njegov "podlist" je album COVEK IZ BUNARA koji smo promovisali 13. novembra. U promociji 'XER FILES-a ucestvovace gosti i domacini 'XER-a: Damir Smit, Nikola Vitkovic i Goran Rajsic(MOMCI), Mr.Stocca, Sasa Mihajlovic, Aleksandar Zograf, Ivan Grubanov, Neda Dokic...

Cinema REX, Jevrejska 16, 11000 Beograd

informaciju nam je poslao Damir Smit

* * * * *

-DAN POSLE (izvestaj)

Autori Ofelijinih parazita su posetili manifestaciju u Rex-u i pored neverovatno dosadne kise. Radovan je jos jedanput dokazao da je sve kvalitetniji. Katalozi na visokom nivou za nase uslove, a u njima neosporan kvalitet, svezi crtezi i ideje - i danas ih listam. Ko kaze da se u Srbiji ne crta strip...

Pozdrav Dux&Milke
(Ofelijini paraziti)


3. PREMINUO STRIP-AUTOR ZIVORAD ATANACKOVIC

Ugledni autor srpske strip-scene, Zivorad Zika Atanackovic, umro je u svojoj 65. godini u nemackom gradu Abstajnahu, 19. oktobra 1998.

Ostace zapamcen kao pripadnik izuzetno znacajne generacije kojoj su pripadali i Zdravko Sulic, Nikola Mitrovic Kokan, Desimir Zizovic Buin, Miodrag Djurdjic, Radivoj Bogicevic, Bozidar Veselinovic, Petar Radicevic i drugi, koji su obnovili srpski strip tokom sezdesetih godina u okviru produkcije NIP "Decije novine" i strategije urednika Srecka Jovanovica.

Zivorad Zika Atanackovic rodjen je 1933. godine u Kladovu. Zavrsio je Skolu za primenjenu umetnost u Nisu. Posle tri godine koje provodi kao nastavnik likovnog vaspitanja na Ubu, 1958. dolazi u Beograd i radi kao ilustrator u mnogim redakcijama.

Godine 1964. uspostavlja saradnju sa NIP "Decje novine" iz Gornjeg Milanovca. Kao likovni urednik svih izdanja ove renomirane izdavacke kuce i glavni urednik lista za najmladje Zeka, uradio je stotine ilustracija i kreirao vise likova od kojih su posebno bili poznati Tik-Tak, Zeka, Ceca i Peca i dr.

Tokom sezdesetih godina Atanackovic je nacrtao po svojim ili tudjim scenarijima nekoliko desetina stripova, uglavnom iz nacionalne istorije, za brojna izdanja "Decjih novina": Zenit, Decje novine, Ekstra strip, Nikad robom i druge.

Pored serijala o Hajduk Veljku u ediciji "Nikad robom", u Atanackoviceva zapazenija ostvarenja spadaju i stripovi "Hvalisav iz Gacka", "Pobedonosni sukob", "Djavolja komanda" i "Zaseda".

Po sopstvenim scenarijima uradio je u ediciji "Nikad robom" price: "Heroji sa Cegra", "Izdajnik sa Klopotnika", "Varvarinska bitka", "Pod vatrom 'Debelih Berti'", "Okrsaj kraj Dunava", "Djavolja komanda", "Buntovnikov sin"...

Po scenarijima M. Jankovica nacrtao je price: "Slepi car Deljan", "Zlatni grad", "Hanuma iz Udbine", "Vitezovi iz Stubice", "Junaci sa Kumanova", "Crni Konjanik", "Vitez plavih visina", "Bitka na Velbuzdu", "Besmrtna odbrana Beograda", a po scenariju M. Perica "U plamenu bune".

(Priredili Z.Zupan i Z.Stefanovic u ime "Malog striponose")


4. VESTI IZ SVETA (a i dalje)

-CORTO MALTEZE
Dugometrazni crtani film po liku Huga Prata. U ovom filmu je obradjena prica iz epizode "Balada o slanom moru" delic filma u Quick Time formatu (corto.mov, oko 1 MB) mozete "skinuti" sa sledeceg sajta:

http://www.awn.com/mag/issue3.6/3.6pages/3.6bekinscorto.html

-TARZAN (Disney!!!) najavljen za Jun 1999.
Dugometrazni crtani film o Tarzanu. moguce je "skinuti" animaciju u Quick Time formatu (tarzan.mov, oko 6 MB):

http://disney.go.com/DisneyPictures/tarzan/

-BATMAN BEYOND, ovog vikenda na WB televiziji.
Nova serija crtanih filmova sa Betmenom kao glavnim likom, ovog puta u novom futuristickom kostimu. animaciju u Quick Time formatu (batbeyond.mov, oko 8 MB) mozete naci na sledecoj adresi:

http://www.batman-beyond.com/


5. SERBIANCAFE diskusija "STRIP"

Ovo izdvajam kao posebnu informaciju jer zelim da skrenem paznju na ovu diskusionu grupu, i da Vam preporucim da se prikljucite i na taj nacin je malo ozivite. Citajuci diskusije, par meseci unazad, mogu reci da sam se prijatno iznenadio. Jedino sto nedostaje toj grupi je veci broj sagovornika, a mislim da to mogu postati mnogi korisnici STRIP VESTI.

Planiram sledecih nedelja da postavim par anketa u cafeu, i ako budu uspesne da rezultate tih anketa prenesem i Vama. Slobodno se prikljucite tim anketama i Vi, mozete koristiti i druga imena (sto je uglavnom i obicaj) te da tako sacuvate svoj pravi identitet.

http://www.serbiancafe.com/forums/topics/str1.shtml


6. LINKOVI KA SAJTOVIMA POSVECENIH STRIPU
(sa prostora bivse Jugoslavije)

- Serbiancafe-ima diskusionu grupu na temu STRIP
http://www.serbiancafe.com/forums/
- Art & Music festival CRO,Pula
http://www.052.com/a&m/index.html


7. BISERI
(nova, nadam se u buduce obimnija rubrika,
a sto ne i vicevi na temu stripa?)

Oglas u TEEN casopisu (he,he,he...)
"Ne bacajte pare na skupe poklone koji mogu da zavrse zaboravljeni u nekom cosku - uz 3 fotke vaseg prijatelja mozete dobiti unikatni, rucno crtani STRIP ili POSTER u kome ce glavni junak biti OSOBA KOJOJ JE POKLON NAMENJEN . 063/ 20 44 21 "

prilog poslao Damir Smit


8. POZIV NA SARADNJU

-Pismo iz Sarajeva
Postovano urednistvo,
zovem se Sasa i javljam vam se iz Sarajeva. Bavim se pisanjem scenarija i posjedujem dosta materijala, ali mi je potreban crtac sa stilom crtanja poput UDERZA ili MORRISA sa odredjenim iskustvom. Postoji mogucnost objavljivanja naseg zajednickog rada.
Unaprijed zahvalan!

Sasa Milutinovic
mailto:mils77@hotmail.com

* * * * *

-Avanture Mome Avanturiste
Obzirom na duzinu priloga, i ovog puta Vam dajemo link ka stranici gde cete moci da procitate nastavak Avantura Mome Avanturiste:
- 5 i 6 NOGA

http://solair.eunet.yu/~b.petar/moma/moma3.html

KMS i B.Petar

(u slucaju da ste zainteresovani za saradnju obratite
se na sledecu adresu: b.petar@eunet.yu )


Ako znate nekog ko bi bio raspolozen da svakog petka dobije email sa STRIP VESTIMA, posaljite mi njegovu email adresu ili mu predlozite da nam se on sam javi i tako upise na mailing listu.

Zlatko Milenkovic

e-mail: zmcomics@EUnet.yu
web: http://members.tripod.com/~ZM97
web: http://www.unovomsadu.com/strip/zmcomics
Zlatko Milenkovic, Petra Drapsina 16, 21000 Novi Sad

STRIP VESTI SU BESPLATNE