STRIP VESTI
Broj:
315
29.04.2005. Godina VII

prošli broj - arhiva - sledeći broj


SADRŽAJ

 1. SLOVENSKI STRIP V PRAGU - StripCore
 2. OSMOSA IN ŽIVEL STRIP - StripCore
 3. DANI GRČKOG STRIPA I KARIKATURE - SKC
 4. NOVA IZDANJA - zmcomics
 5. INTERNET STRIP!!! - Strip vesti
 6. DRAŽEN KOVAČEVIĆ U NK - Vasa Pavković
 7. KOSMIČKI MOBI DIK - Aleksandar Manić
 8. ARHIV SEVERA (8) - Boris Lazić
 9. JUŽNJAČKA UTEHA No 207. - Marko Stojanović
 10. KVINTALOVA TJEDNA KARTICA (266) - Darko Macan
 11. ŠTAMPA - štampa
 12. VESTI IZ SVETA - Strip Vesti
  -DANIJEL ŽEŽELJ NAJBOLJI U USA
  (Marko Ajdarić)
  -MATEJ LAVRENČIĆ NA ŠPANSKOM
  (Marko Ajdarić)
  -MODERNIZOVANI DUŠKO DUGOUŠKO
  (Srđan Aćimović)
  -CARTOON ZAGREB 2005. - NA PORTUGALSKOM
  (Marko Ajdarić)
  -"COMPLETE" DENIS NAPAST
 13. POZIVI NA SARADNJU - mail
 14. LINKOVI - Strip Vesti

Svi prilozi su vlasništvo autora. U slučaju da želite da ih na bilo koji način eksploatišete, molimo Vas da se obratite autorima priloga, koji su potpisani (uz potpis će uvek ići i email adresa putem koje možete kontaktirati autora), u slučaju da nisu potpisane možete ih slobodno koristiti jer su to neautorizovane vesti ovog servisa, STRIP VESTI.

Sajt na kom ćete uvek moći da pročitate stare brojeve STRIP VESTI i još neke druge sadržaje vezane za strip je na sledećoj adresi:
www.zmcomics.co.yuUVODNIK...


Ne, nisam se izvukao iz depresije već ste se potrudili da broj izgleda onako kako treba. Naravno, kukam kako bi moglo i bolje...:)...:)...:)

Skrećem pažnju, moram jer će ostale sjajne vesti da bace to u zasenak, na pokušaj SVesti da vas animiraju da radite internet stripove koji će, od danas, biti redovno reklamirani i linkovani na naslovnoj strani zmcomics.co.yu.

Pridružite se listi ljudi koji rade internet stripove, čitajte SVesti i, što je najvažnije, pišite za SVesti da bi i drugi imali šta da čitaju!!!


S poštovanjem,

Zlatko Milenković

sadržaj

1.

SLOVENSKI STRIP V PRAGU

StripCoreStripburger bo v okviru spremljevalnega programa predstavitve slovenske umetniske produkcije na praskem knjiznem sejmu predstavil slovenski sodobni avtorski strip. Na razstavi bodo predstavljena dela avtorjev: Marko Kociper, Jakob Klemencic, Andrej Stular, Mina Zabnikar, Matjaz Bertoncelj, Tomaz Lavric, Matej Lavrencic, Ciril Horjak, Izar Lunacek, Iztok Sitar, David Krancan, Andreja Kladnik, Koco, Primoz Krasna, Matej de Cecco. Gre za avtorje, katerih dela so v zadnjih letih objavljena v publikacijah Stripburgerja. Najvecji delez predstavljajo stripi, ki so bili letos objavljeni v reviji Literatura st. 163/64 in so nastali na podlagi literarnih del slovenskih literatov.

Otvoritev razstave bo v sredo, 4. maja 2005, ob 17.30 uri v muzeju Portheimka (Vila Portheimka, Štefánikova 12, Praga 5, Smichov). Razstava bo na ogled od predvidoma 17. maja 2005.sadržaj

2.

OSMOSA IN ŽIVEL STRIP

StripCoreStripburger predstavlja
novo stripovsko antologijo in strip za otroke
OSMOSA / BREZ MEJA
ANTOLOGIJA STRIPOV

Projekt Osmoza, s podnaslovom Brez meja, predstavlja izmenjavo življenjskih sokov med stripovskimi avtorji na dveh straneh meje. Posebna skupna bratsko-sestrska izdaja ljubljanskega Stripburgerja in Vivacomix iz Pordenona vsebuje daljše črno bele stripe šestih avtorjev in avtoric, od tega treh Slovencev (Ciril Horjak, Jakob Klemenčič, Ivan Mitrevski) in treh Italijanov (Manuele Fior, Emanuela Biancuzzi, Sara Colaone). Avtorji so se odpravili na potovanja v Slovenijo in Furlanijo-Julijsko krajino ter vsak na svoj način raziskovali in v strip spravili poglede na drugo stran meje. V zaporedju stripovskih kadrov lahko beremo njihove impresije, občutke, srečanja ter predvsem osebne poglede na sosednjo deželo. Projekt predstavlja zanimiv stripovski eksperiment ter obenem poskuša zrušiti splošno prisotne stereotipne predstave o sosedih.

Antologija, z biografijami avtorjev in založnikov, je natisnjena v italijanskem in slovenskem jeziku ter distribuirana v obeh državah. Naslovno stran zbirke je zrisal Danijel Žeželj, hrvaški avtor na delu v ZDA. Predstavitev zbirke se je zgodila na obeh straneh meje – v videmskem Centro di Arti Visive e Cinematografiche Visionario ter v Stripartnici Buch in Italijanskem Inštitutu za kulturo v Ljubljani.

Na Italijanskem inštitutu za kulturo je do konca aprila na ogled postavljena tudi razstava originalov slovenskih in italijanskih avtorjev za zgodbe iz Osmose.

Osmoza je bila izdana s finančno pomočjo:
Regione Autonoma Friuli-Venezia Giulia
Centro Italiano di Cultura di Ljubljana
Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije
MOL – Oddelek za kulturo

Združenje Vivacomix (www.vivacomix.com) je kulturna asociacija, katere glavni cilj je popularizacija stripa preko razstav in kulturnih projektov v sodelovanju z institucijami, javnimi ustanovami in posamezniki. Člani združenja so raziskovalci, študenti in avtorji, podpirajo pa ga ljubitelji in profesionalci iz področij stripa in vizualnih umetnosti. Ustanovljeno je bilo leta 1998 v Pordenonu. Med do sedaj opravljenimi aktivnostmi izpostavljamo mladinski stripovski natečaj “Živel strip”, ki je bil prvič organiziran leta 2001 in ga sestavljajo stripovski razpis in razstava. Združenje Vivacomix prireja tudi stripovske delavnice. Za svoje založniške projekte smo leta 2002 na stripovskem salonu Comicon v Neaplju prejeli nagrado “Attilio Micheluzzi”.


ŽIVEL STRIP
MLADINSKI STRIPOVSKI RAZPIS
Peta izvedba

Združenje Vivacomix in Stripburger v sodelovanju z občino Pordenone, z avtonomno regijo Furlanija-Julijska krajina in s podporo italijanskega Ministrstva za šolstvo, sta v okviru dogodka VIVA I FUMETTI / ŽIVEL STRIP razpisala tekmovalni stripovski natečaj. Na natečaj so se lahko prijavili šolarji iz regije Furlanija-Julijska krajina in iz Slovenije. Natečaj je bil razdeljen na tri starostne kategorije: 1. osnovnošolci od 5. do 10 let; 2. osnovnošolci od 11. do 13. let; 3. srednješolci od 14. do 16. let.

Tema letošnjega natečaja je bila kulturna izmenjava med italijanskimi in slovenskimi otroci, ki so z vstopom Slovenije v Evropsko Skupnost obogatili evropski kulturni prostor. Kot iztočnica sta služila dva stripovska lika, prvi rojen v Italiji in drugi v Sloveniji, ki se sprehajata vsak po drugi strani meje. Italijanski lik Pittipotti je ustvaril Lorenzo Mattotti, slovenskega Trdonjo pa Miki Muster. Ob tej priložnosti sta izšli tudi dve stripovski izdaji za otroke. Svoj prvi prevod v italijanski jezik je doživel Miki Muster z zgodbo Sneg, sneg. Prav tako prvič, pa lahko v slovenščini beremo zgodbo Pitipotitis, ki jo je po scenariju Kramskega zrisal slavni italijanski avtor Lorenzo Mattotti.

Večino nagrad so pobrali mladi slovenski avtorji: Tina Žlogar (1.b razred OŠ Tone Čufar Ljubljana), Teo Vrabec (4. razred OŠ Dutovlje), Tilen Javornik in Timotej Rok (5.c razred OŠ Valentina Vodnika Ljubljana), Domen Finžgar (8. razred OŠ Maksa Pečarja Ljubljana), Anja in Tjaša Krivec ter Lucija Penko iz Gimnazije Bežigrad. Razstava nagrajenih del bo na ogled od 3. do 8. maja v Galeriji Faronika pri Mestni knjižnici Otona Župančiča.


LORENZO MATTOTTI
Rojen leta 1954, živi in dela med Vidmom in Parizom. Po študiju arhitekture, se je posvetil ustvarjanju stripov in kmalu postal eden najbolj pomembnih stripovskih avtorjev v svetovnem merilu. Prav tako se ukvarja s slikarstvom in ilustracijo. Njegove ilustracije so objavljene v številnih italijanskih in mednarodnih revijah. Štiri leta je sodeloval z italijansko revijo za otroke »Corriere dei Piccoli«, za katero je delal zgodbe v katerih so nastopali glavni liki Barbaverde, Pittipottiji in Pinguino Pasticcione. Za revijo »Vanity« je poustvaril modele najbolj znanih svetovnih modnih stilistov. Je avtor številnih reklamnih akcij, za francoske producenta pa je naredil tudi dva animirana filma. Objavljal je tudi naslovke in ilustracije za otroške knjige, med katerimi je najbolj znana njegova interpretacija Ostržka.

Kdo so Pittipottiji?
»To so živalice, ki živijo v vodi, čeprav niso ribe. Letijo po zraku, pa niso ptiči. Jedo samo granatna jabolka in nihče jih še ni uspel ujeti.« Tako je Pittipottije opisal kapetan Barbaverde (Zelenabrada). Kapetan in njegov družabnik Pinguino pasticcione (Pingvin zgaga), dobre volje z jadrnico potujeta po morju proti uresničitvi njunih sanj, najti Pittipottije. Pripravljena sta na najbolj nevarne dogodivščine in ko ju val ponese na odprto morje, ki je zaradi ogromnih transportnih ladij umazano in smrdljivo od nafte, se sprijaznita z usodo, da nikoli ne bosta naletela na Pittipottije. Toda naenkrat se v daljavi, med plastjo megle in valom umazanije pokaže otoček. Na njem so male živali, katerih kožušček je prepojen in zamazan z zdrizasto smrdljivo plastjo umazanije. Ko jih kapetan in Pingvin očistita, spoznata v njih prav Pittipottije. Zdaj, ko so čisti je potrebno najti za njih novi dom, ki mora vsaj približno ustrezati njihovi naravi.

MIKI MUSTER
Rodil se je 22. novembra 1925. leta v Murski Soboti. Po končani gimnaziji se je vpisal na Likovno akademijo v Ljubljani, kjer je dokončal študij kiparstva. Štejemo ga med začetnike slovenskega stripa in animiranega filma. S stripom se je začel resneje ukvarjati že v študentskih letih, za risani film pa se je navdušil že kot otrok. Ko je Muster začel risati, so pri nas poznali le Disneya. Muster ga je spoznal že kot otrok. Ko je spoznal Disneyev stil ga je kmalu tudi obvladal. Vendar ga Muster ni kopiral, prevzel je le njegovo gledanje na figuro. Mustrova risba je z leti dozorevala in se spreminjala. Prvi lik, ki ga je Miki Muster obudil v življenje, je gotovo Zvitorepec. Dogodivščine Zvitorepca je risal in pisal neprekinjeno polnih petindvajset let. Obenem pa se je Miki Muster ukvarjal tudi z animiranim filmom. Ravno Zvitorepec je bil prvi junak, ki je s pomočjo njegovega svinčnika naredil dva tri korake in preskočil plot. Želja po raziskovanju in ustvarjanju pravega risanega filma ga je pripeljala v tujino, kjer je leta 1973 kot svobodni umetnik pri Bavaria filmu v Münchnu začel animirati serijske filme. Ko je sredi sedemdesetih let srečal Guillerma Mordilla, humorista in karikaturista, je nastala serija štiristotih risanih filmov, v skupni dolžini tristo minut. Muster je tudi avtor mnogih slikanic za otroke, prirejenih po zgodbah svetovnih avtorjev, delno tudi po originalnih zgodbah slovenskih pisateljev, eno pa je napisal tudi sam. Zadnje čase se ukvarja s karikaturo in plavanjem.

O TRDONJI
"Z dogodivščinami Zvitorepca, Trdonje in Lakotnika sem poskušal ustvariti slovenski strip. Iskal sem junaka iz naših pravljic. V njih je najbolj pogosta žival lisica zvitorepka, jaz pa sem jo spremenil v Lisjaka Zvitorepca, mojega junaka." Kasneje se temu junaku pridružita še Lakotnik (volk) in Trdonja (želva). Ta nepozabna trojica postane središče vsega dogajanja v Mustrovih zgodbah, ki jih je preko štirideset. “Trdonja simbolizira zrelost, izkušenost in pamet, ker so take tudi želve, ki zelo dolgo živijo. Za razliko od Zvitorepca, ki je zvit in Lakotnika, ki je butelj, sem s Trdonjo ustvaril nekakšnega detektiva, ki z logiko rešuje probleme, pa čeprav mora včasih glavo skriti v oklep….”sadržaj

3.

DANI GRČKOG STRIPA I KARIKATURE

SKCSTUDENTSKI KULTURNI CENTAR BEOGRAD
Srećna Galerija / Happy Gallery


DANI GRČKOG STRIPA I KARIKATURE
10. 05 – 27. 05. 2005.

Tradicionalna SKC-ova međunarodna konvencija stripa, ove godine donosi radove iz domena stripa i karikature jedne od najznačajnijih evropskih zemalja u tim oblastima.

DANI GRČKOG STRIPA I KARIKATURE su zamišljeni kao istorijski pregled stvaralaštva grčkih umetnika od 1850.godine do danas.

U prvom delu projekta od 10.05. do 14.05.2005, kroz predavanja, tribine, prezentacije i berzu stripa, biće predstavljeni grčki autori, istorija grčkog stripa i karikature, aktuelna produkcija i izdavaštvo. Izbor umetnika i radova napreavili urednici Strip magazina "9" Izdavačke kuće ELEFTEROTIPIA iz Atine. Koordinator projekta: Dragan Apostolović, Beograd.

Program:

Četvrtak, 05.05.2005.
13h – PRESS KONFERENCIJA

Utorak, 10.05.2005.
SVEČANO OTVARANJE PROJEKTA
19hSrećna Galerija / Happy Centar
Otvaranje izložbi grčkog stripa i karikature
20h - Happy Centar
- Predstavljanje gostiju
- “Istorija grčkog stripa i karikature”, uvodno predavanje / tribina

Sreda, 11.05.2005.
17h - Srećna Galerija
- Berza stripa, radionica sa grčkim umetnicima
20h - Mala Sala
- GRČKI STRIP, predavanje / tribina

Četvrtak, 12.05.2005.
17h - Srećna Galerija
- Berza stripa, radionica sa grčkim umetnicima
20h - Mala Sala
- GRČKA KARIKATURA, predavanje / tribina

Petak, 13.05.2005.
17h - Srećna Galerija
- Pregled izdavaštva u Grčkoj, radionica sa grčkim umetnicima

Izložbe grčkog stripa i karikature će biti
otvorene do 27.maja 2005.godine.
DOBRODOŠLI U SKCsadržaj

4.

NOVA IZDANJA

Strip vestiU izdanju System Comicsa je izasao 9-ti broj Magičnog vetra "Kameno lice". Kao i prethodni, štampan je u tiražu od 500 primeraka, na kvalitetnoj hartiji i u tvrdom povezu. Prodaje se isključivo po knjižarama.

Takođe su se ovih dana u knjižrama pojavila i četiri poslednja albuma iz serija Torpedo (brojevi 11., 12., 13. i 14.) u izdanju Strip Agenta, tvrdi povez, crno-belo. Od istog izdavača su se pojavili 3. i 8. album Malog Spirou-a "Ama! što to radiš" i "Samo se suzdrži", kolor u tvdrom povezu. Novi album Lucky Luke-a (Talični Tom) "Daltoni na vjenčanju" je takođe izdanje Strip agenta u koloru je i mekom povezu.

2500 primeraka stripa "Bolje sutra, a?" je otišlo u manje od sedam dana! Time je ova sveska domaćih autora (mcn&Tico) jedno od najtiražnijih i najpopularnijih domaćih izdanja posljednjeg desetljeća. A kako se dijelila na WinDaysima i skupu povodom autorskih prava, sad nek kolekcionari pate i snalaze se kako znaju.

Kolekcionari mogu da pate i da se teškom mukom snalaze i uz činjenicu da se uskoro očekuje dodatni atak na njihove novčanike. Šta reći onima koji ne uspevaju kupiti ni sve ovo što do sada izlazi. Može se reći barem za šta da skupljaju novac. Uskoro treba da se pojave novi BONE i USAGI YOJIMBO, do kraja maja treba da se pojavi nova tura od 6 knjiga KEN PARKER-a u izdanju Libellus-a koji najavljuje i stripove LOVE & ROCKETS, te SPIROU I FANTASIO. Već je u štampariji i deseti Magični vetar. A šta da vam kaže na činjenicu da novi izdavač stripova, Beli put, najavljuje veliki bum novih luksuznih izdanja, od kojih su neka već odštampana, samo čekaju promociju. A najavljeni su sledeći stripovi: "BETMEN - POVRATAK MRAČNOG VITEZA", "KONTROLORI (WATCHMEN)", "SENDMEN - Zemlja snova", "KNJIGE MAGIJE", "DŽON KONSTANTIN - HELLBLAZER", "100 METAKA", "PROPOVEDNIK" i "LIGA IZUZETNIH DŽENTLMENA". Među najavama je i kompletni GASTON na više od 800 stotina strana, kao i knjige sa odabranim epizodama HOGAR-a!!!
Računam da će nam urednik Boban knežević pravovremeno poslati informacije o promocijama, i pojavljivanjima ovih izdanja u knjižarama.sadržaj

5.

INTERNET STRIP

zmcomicsStrip vesti će pokušati malo da vas zagreju, ubede, zavrbuju,... da krenete sa radom na sopstvenom internet stripu. Iskustva u svetu, a bogami u zadnjih par godina i kod nas govore da je ovo vrlo zanimljiv i koristan vid predstavljanja stripa. Kod nas to još ne može da bude i finansijski uspešno, ali... nekako se mora početi. Ne mogu govoriti o stripovima pokrenutim na drugim stranicama ali mogu reći da je Sergej na zmcomics.co.yu najposećenija strana, dok čak i davno zaustavljena Vilintuljkova družina još uvek uspeva da ima pristojan "tiraž". O Nedeljnom stripu ne mogu reći podatke jer je trenutno njegova arhiva na drugom serveru, ali je pre selidbe bio lider po posećenosti.

Dakle, redovnost pojavljivanja na net-u, uz kvalitet stripa, garantuje dobru posećenost. Dobijate šansu da se strip, kada doživi "papir" mnogo bolje proda!!!

Svakako da bi svaka koordinisana akcija međusobnog podržavanja domaćih stranica sa stripom pomogla da "tiraži" budu veći, te da se i taj segment strip izdavaštva i kod nas učini zanimljivijim i, što da ne, komercijalnim!!!

Stoga će Strip vesti od danas u svakom broju donositi linkove svih sajtova na kojima egzistiraju stripovi. Dakle, uslov je da se redovno postavljaju novi nastavci. Stripovi koji stanu na svom putu će kasnije, kada sredim posebnu stranicu imati svoj link među ostalim linkovima. Ali linkovi ka tekućim stripovima idu u svakom broju SVesti kao i na naslovnoj strani sajta www.zmcomics.co.yu

Uslov je da je strip na jednom od ex-yu jezika, dok vam lično preporučujem da uporedo radite i englesku verziju "za ceo svet".

Dakle, potrudite sa da dopunite sledeći niz linkova!!!

MARTINA MJESEC (Macan - Sudžuka)
http://www.stripovi.com/martinamjesec.asp

MISTER MAČAK (Macan - Bob)
http://www.stripovi.com/mistermacak.asp

SERGEJ (Darko Macan)
http://www.zmcomics.co.yu/sergej

SIVI GRAD (Rico)
http://www.stripovi.com/sivigrad.asp

SOB SA SOBOM (Sonjecka)
http://www.stripovi.com/SobSaSobom.asp


Molim vas da mi dojavite za druge domaće stripove koji su redovni na net-u, kako bi listing bio što bogatiji i preciznij!!!sadržaj

6.

DRAŽEN KOVAČEVIĆ U NK

Vasa PavkovićVeć četiri nedelje, svakog četvrtka Narodna knjiga i Politika, u ediciji Biseri književnosti za decu objavljuju klasične romane Frenka L. Bauma o Doroti i čarobmnoj zemlji Oz. U svakoj knjizi se nalaze po dva romana o Doroti, njenom psiću Totou, Plašljivom lavu, Limenom drvoseći, Ozmi iz Oza. Ono što je zanimljivo jeste da ilustracije za korice ovih knjiga radi Dražen Kovačević. Reč je o izuzetnim ilustracijama koje će obradovati sve poštovaoce njegovih stripova i ilustracija kod nas. Dakle, obratite pažnju svakog četvrtka na nove knjige o zemlji Oz i ilustracije korica Dražena Kovačevića.sadržaj

7.

KOSMIČKI MOBI DIK

Aleksandar ManićNa orbitalnoj stanici Nju Bedford, mladi Ismael se ukrcava na svemirski brod Peko. Posadu, koja lovi asteroide bogate skupocenim metalima, predvodi kapetan Ahab. Međutim, on ne traži bogatstvo, nego osvetu. Slučajno ostavši živ u uništenom brodu, Ahab progoni belu kometu zvanu Mobi Dik koja je, pored njegove, prouzrokovala nesreću nekoliko letilica. Album "Nju Bedford" (Delkur, mart 2005) slobodna je adaptacija velike knjige američkog pisca Hermana Melvila. Pariski scenarista Žan-Pjer Peko i beogradski crtač Željko Pahek prebacili su događanja sa mora u svemir, a kapetan Ahab, idući ka sopstvenom samouništenju, ne progoni kita, nego kometu. Pojednostavljujući Melvilov mit o Zlu, Peko je Mobi Dika pretočio u pravolinijski akcioni strip. Ahabova podvojena ličnost izgubila je svoju faustovsku i hamletovsku dimenziju, pretvorivši se u ludog kapetana. Međutim, nepretencioznost scenarističkog postupka i koloristička suptilnost Željka Paheka, pomogli su da album zadrži atmosferu Melvilovog dela.

Inače, Pahekov grafički pristup, u njegovom prvom francuskom albumu, pretrpeo je znatne promene. Udaljivši se od karikaturalnih likova, on je u potpunosti ušao u realistički crtež. Smanjivši broj prizor polja na tablama, on je zadržao efikasno rešavanje prostornih problema i dobar ritam montaže. Njegova vizuelna naracija je tečna, a reljefnost je data veštom upotrebom panoramičnih, opštih planova i detalja. Bogatstvo prikaza svemirskih brodova i dekora prepunih tehničkih detalja, dalo je priči dokumentarnu verodostojnost. U isto vreme, albumom "Nju Bedford" Pahek je platio danak dugogodišnjem radu na burlesknom stripu. Naime, ljudski likovi i pokreti urađeni su slabije nego što se očekuje od tako velikog majstora. Istovremeno, likovni izraz malo potseća na Huana Gimeneza u serijalu "Kasta Meta-Barona".

Ipak, najveća zamerka Pahekovom radu na albumu bio bi preterano klasičan pristup. Povinujući se zahtevima izdavača i sopstvenoj želji da se probije na komplikovano francusko tržište, on je krenuo sličnim putem kao i R.M. Gera, crtač koji je pre četvrt veka sa Željkom Pahekom i Vladom Vesovićem osnivao strip grupu "Beogradski krug 2". Naime, Gera je dve godine samo delom svog talenta za Francuze crtao nastavke lošeg naučnofantastičnog serijala "Marsovski zec", da bi potom objavio album "Hauard Blejk", njegovo do sada najzrelije ostvarenje. Drugi nastavak kosmičkog Mobi Dika najavljen je za avgust, a potom se može očekivati da će Željko preći na neki projekat u kome će u potpunosti doći do izraza njegova kreativna snaga i moć inovacije.

STRIP I FILM
Izvanredni roman Hermana Melvila bio je više puta adaptiran za strip, a crtali su ga najveći majstori 9. umetnosti: Vil Ajzner, Pol Žijon, Čiko de la Fuente, Dino Batalja… Istovremeno, Melvilovo delo je naduhnulo i sineaste, te su Milard Veb (1926) i Lojd Bejkon (1930) snimili Mobi Dika sa Džonom Barimurom u glavnoj ulozi. Najslavniju filmsku adaptaciju Melvilovog romana uradio je Džon Hjuston (1956) sa Gregori Pekom u ulozi kapetana Ahaba. Američki scenarista i reditelj Brajan Helgeland već nekoliko godina priprema svoju adaptaciju Mobi Dika sa britanskim glumcem Polom Betenijem u ulozi kapetana.sadržaj

8.

ARHIV SEVERA (8)

Boris Lazić
boris.lazic@wanadoo.frBELEŠKE O ŽIVOTU I DELU EDGARA P. ŽAKOBSA

1.

Otkrivši je, lane, s velikom znatiželjom sam prionuo na čitanje prve objavljene biografije Edgara P. Žakobsa, oca Blejka i Mortimera, iz pera Beona Mušara i Fransoa Rivjera ("La damnation d'Edgar P. Jacobs"). Razočaranje, vaj, po ishodu čitanja, može se meriti samo stepenom čežnje, silne, za otkrivanjem životopisa majstora pritajene strave i anticipacije.

Naglasio bih, najpre, svoju zapanjenost pred neukusnom familijarnošću s kojom autori govore o majstoru koga će oslovljvati, u toku čitave knjige, naprosto - Edgarom: ovakav znak vulgarnosti, znak izvesne psihološke i intelektualne neizgrađenosti pisaca – od kojih je jedan čak profesionalni književnik! - ima se smatrati, sa čistog polja književnog, i estetskim ogrešenjem o kanone pisanja. Na stranu činjenica da pisci nisu imali pristupa konkretnijim informacijama iz umetnikovog privatnog života, a dopuštaju sebi toliku privatnost. Nas tuđa intima nužno ne zanima (mada, kada je reč o umetnicima, svaki podatak može biti od koristi pri sklapanju biografskog mozaika koji je nerazdvojan od samog mozaika njegovog stvaranja). No neučtiv pristup liku umetnika, senzacionalistički pristup istraživanju ono malo privatnosti do koga su došli te, napose, isforsirana a neargumentovana teza o tobožnjoj neiživljenoj sujeti i potrebi za slavom Edgara P. Žakobsa, neobrazložene stavke koje se kao nit vodilja provlače knjigom, sve to čini od ovog štiva krajnje rđav rad i, nažalost, rđav dar umetnosti stripa.

Stilskoj neujednačenosti, naporedo, šteti i sam jezik. Rđav, traljav, neizgrađen. Nimalo sugestivan, nimalo književan, nimalo jasan ni višeslojan. Ovakva jezička otužnost od prve stranice ukida svaku draž čitanja. Ekstrapolacije pisaca, pak, sva ta kamarila predpostavki, neutemeljenih uobrazbi i klimavih izvođenja samo su dotukla jedan svež pristup knjizi, koji je, kao čista žeđ saznanja, pristup lišen predrasuda.

Pa opet, i pored svih nedostataka, ova knjiga ima dobrih strana. Ona, najpre, popunjava izvesnu prazninu (u iščekivanju temeljnijeg, boljeg, stručnijeg rada): do danas nije bilo biografija o Edgaru P. Žakobsu. I, mada nije dovoljno istican međuratni period (koji je ključan, jer formativan), čitalac oseća da sve bitno što se tiče života i dela E. P. Žakobsa, svoje začeće mora da nalazi tad. Odlično su, naime, uočene paralele između opera, filmova, knjiga kojima se hranio duh tvorca Blejka i Mortimera, sa potonjim transtekstualnim bogatstvom serijala, uronjenog u kulturno i civilizacijsko blago viktorijanskog i kolonijalnog vremena, te silovita razvoja svih naučnih disciplina u veku koga oglašava Geteov "Faust" a zaokružuju i romani Verna, Dojla, Velsa.

Opera, drama je prva ljubav Edgara Žakobsa. Mladi crtač dramu otkriva slušanjem Gunoovog "Fausta". Dve strasti, dva zanosa stopljena u jedno, kakve ih je zamislio Gete - znanstveni rad shvaćen kao sakralni čin, kao sudeonik rituala drevnih misterija, ta alhemija mudrih i pitanje idealnog društvenog poretka, politička fikcija i naučna fantazija, dakle - položaj alhemičara i pitanja koja postavlja i rešenja koja on nudi (uz sam čin glume, igranja predstave o Faustu) postaju dve središnje opsesije, dva komplementarna pravca u životu mladog briselskog umetnika. Strast prema glumi rašće naporedo sa sklonosti ka crtanju. Od samog početka Žakobs je crtač, tušer, slikar, glumac, pevač, dekorater, režiser. Do svoje četrdesete godine života, Žakobs će oscilirati između gladnih i sitih godina; crtanje pre svega predstavlja način da se dolazi do čekova, do, kakve takve, redovite plate. Radni ugovori otvaraju vrata briselskih i lilskih opera. Dvadeset i devete godine krunisan je kraljevom nagradom ekselencije u pevanju. Do početka drugog svetskog rata igraće u nekoliko desetina predstava, među kojima se ističu "Manon", "Faust", "Boris Godunov", itd… radi na crtanju dekora, mizanscena, maski; Žakobs u dramskoj kompoziciji najpre daje izraza svojim duhovnim sklonostima. Estetizam kao grandelokvencija, taj istovremeni osećaj za uprošćavanje dekora i smeštanje likova u milje monumentalnih proporcija sa ciljem isticanja zagonetnog i nesvakidašnjeg, sav taj radni materijal koji kasni Žakobs utkiva u svoje stripove prisutan je u dramskom radu mladog baritona. Na žalost, biografi veoma malo, ili nimalo podataka pružaju iz tog prvog stvaralačkog, formativnog perioda. Valja istaći: Žakobs je prišao stripu u nedostatku angažmana na drami. Ekonomska kriza tridesetih godina, koja je uslovila ukidanje angažmana većini stranih dramskih radnika u Francuskoj, radi čega je i sam morao natrag u Brisel da bi se izdržavao, potom, crtajući za kataloge modnih kreatora (sve do pojave prvih modnih fotografija), i tek povremeno, nastupao na radiju ili na sceni, ta je kriza uslovila nemio prelaz sa pevanja na crtanje, sa scene na drveno postolje, iz trupe u samotnički rad, iz miljea opereta, kabarea i velike scene na sredinu novinarskih redakcija i izdavačkih kuća, koji mu nije mogao da godi. Pored ostalog, to je značilo i prelaz sa polja priznate delatnosti u polje tek nastalog umetničkog delovanja gledanog sa nemalo podozrivosti ili cinizma od strane zvaničnika. To je, istovremeno, značilo i gubitak dodira sa publikom, gubitak zanosa i slave koja proishodi iz uloge miljenika kako slavnih, tako i publike, podjednako: u poratnim, striparskim godinama, to će značiti i duboko lirski, gorko-setan pogled na vlastitu mladost i lutanja, rastanak s mladošću koja je izgledala tim zanosnija, luđa, što je sećanje na operu, za koju više nije nastupao, bilo jače i bespogovornije. Žakobs je, do kraja, sebe smatrao za dramskog umetnika.

Pa opet, Žakobs nije ostavio ime u drami, niti u operi, niti glasa u pevanoj izvedbi "Fausta". Žakobs je svoje ime zanavek vezao za papirnu operu i papirne Fauste, za antejske i htonske likove, naučnike i vizionare Mortimera, Septimusa i Miloša, dajući pri tome, u vidu pustolovnih naracija, koherentno i suvislo viđenje sveta, sa idejom o magu, alhemičaru, znanstveniku mudracu, kao vrhovnom nosiocu društvene moralne i izvršne vlasti. Žakobs, koji nije bio religiozan u tradicionalnom smislu te reči je izmirio, putem nasleđa opera (putem slobodnog isticanja misterijskog i zagonetnog, što je u srži opere od »Čarobne frule« Volfganga Amadeusa Mocarta), dva, takoreći antagonistička pristupa svetu: sakralni i empirijski, religijski i filosofski. Ko ispituje temelje bića najpozvaniji je da upravlja zajednicom (Abdul Razek, Vasilevs, itd…), smatra crtač-režiser Žakobs.

Poput drugog, velikog maga naučne fantastike pedesetih godina, američkog književnika Filipa K. Dika, Žakobs je opsednut pitanjem tehnološkog progresa upotrebljenog u svrhe uništenja individue. Fašizam međuratnih godina proizveo je niz književnih i umetničkih dela koji će, svaki nas svoj način, isticati prvorazrednost individue nad kolektivom, pojedinca nad masom, individualne priče nad metaistorijskim zanosom kolektiva, bili to fantastično politički romani Hakslija ili Orvela, romantični i modernistički, psihološki romani Hermana Hesea, dela Kafke, Pesoe, Crnjanskog, Rastka Petrovića, Kamija. Žakobsov individualac poseduje heseovski kvalitet supra-individualnosti, što mu omogućuje da vlastiti talenat i sposobnosti upotrebi u svrhu zaštite tekovina civilizacija i humanističkih, liberalnih vrednosti čovečanstva, pred navalom političkog ili scientističkog, tehnokratskog varvarstva koji hoće da lik čovekov stavi pod čizmu i to nazove ljudskom budućnošću.sadržaj

9.

JUŽNJAČKA UTEHA No 207.

Marko Stojanović
misto83@ptt.yuMIXED BLESSINGS

Watch out you might get what you're after
Cool babies strange but not a stranger
I'm an ordinary guy
Burning down the house
BURNING DOWN THE HOUSE, Talking Heads

Priznanja me čine nervoznim.

Da se razumemo, svaka nagrada čini da se osetim lepo, počašćeno, imponuje mi i svako ko tvrdi suprotno o nagradama laže ko pas, ali... Nekako, uvek kad mi odaju neko priznanje, nagrade nečim, osetim se čudno, nelagodno. Iz nekoliko razloga.

Prvo, uvek se zapitam koliko je to što sam dobio zaista opravdano. Morao bih da budem žešći egomanijak da sebi ne postavim to pitanje, a pošto to nisam, ja se eto zapitam – da li je bilo boljih, nadahnutijih, tehnički doteranijih, jednostavno zaslužnijih? Koliko su ti koji su mi dali nagradu kompetentni, koliko su bili rukovođeni pravim razlozima u odlučivanju?

Drugo, najčešće kad mi daju neku nagradu, osećam kao da tek treba da je odradim. Izgleda mi kao da je sve što joj je prethodilo bilo tek sitnica, i da prave, velike stvari, tek treba uraditi. Priznanje koje primam najčešće mi deluje kao avans, isplata unapred – i onda nagrada postaje gigantski, šljašteći dragi kamen, vezan gde bi drugde no oko mog vrata. Mislim, nagrada je tu, sad je treba biti vredan, sad je treba opravdati – ili, bolje rečeno, treba je uvek iznova opravdavati, i opravdavati, i opravdavati svakog bogovetnog dana ostatka svog života.

Situacija sa Trajsiti Komiks Dej festivalom u Poljskoj, koji se održava na univerzitetu Gdanjsku, nije nimalo drugačija – organizatori festivali pozvali su po jednog gosta iz svake evropske zemlje u nameri da predstavi strip stvaralaštvo u svojoj zemlji. Svakako da sam počastvovan da sam pozvan kao jedini strip autor iz Srbije i Crne Gore, i svakako da mi laska što su mene odabrali da predstavljam 70 godina istorije stripa u Srbiji (Kad smo već kod toga, kad će neko da se seti da kaže da ove godine strip u Srbiji puni 70 godina?! Ili možda mislite da je to mala stvar?), i da selektujem radove za katalog i izložbu, te da napišem propratni esej, ali pitanje ostaje... Jesam li ja prava osoba za to? Jesam li dovoljno kompetentan? Hoću li znati, hoću li moći? I šta to znači za moje dalje bavljenje stripom? Kako uopšte opravdati tako nešto?

Priznanja me čine nervoznim. Priznajem.sadržaj

10.

KVINTALOVA TJEDNA KARTICA (266)

Darko Macan
darko.macan@zg.tel.hrKAKO OD AUTORA STRIPA TRAŽITI POSVETE

S obzirom da su razne konvencije i festivali na kojima čitatelji mogu tražiti potpise i crteže od svojih omiljenih (i onih drugih) autora u nas relativno rijetka pojava, incidenata je zasad malo. No doći će dan, drž'mo fige, kada će i ovdje strip biti ogrometna industrija, a skupljanje potpisa jednima opsesija, a drugima tlaka. Kako tom prigodom svog omiljenog (ili nekog drugog) autora ne biste gurnuli preko ruba strpljenja, slijedi nekoliko jednostavnih pravila.

Pravilo prvo: HVALITE GA! Bio vam omiljen ili ne, kad ste već došli žicati crtež - hvalite ga! Oduševljavajte se, padnite u ekstazu, obaspite ga laskom, ružinim laticama i grudnjacima. Vjerujte, ne možete pretjerati. Ma koliko se autor naizgled bunio ili pravio kako mu je neugodno, na festivalu je samo iz jednog razloga (dobro, i zbog badava pića za goste): da ga hvalite. Pa dajte.

Pravilo drugo: NEMOJTE GA KRITIZIRATI! Danima sâm za stolom, autor ničega nije svjestan toliko koliko pogrešne profesije koju je odabrao, svega što ne zna nacrtati i svih gafova koji su mu se dogodili u tri ujutro na dan prije roka. Stoga, zapamtite pravilo prvo, a ako žudite za cijepanjem dlaka, potražite kojeg izdavača i zaposlite se kao urednik.

Pravilo treće: NI ZA BOGA NE USPOREĐUJTE AUTORA S DRUGIM AUTORIMA! Autor može biti svjestan svojih mana, ali je tri puta svjesniji tuđih. Zato, dok razgovarate s jednim, drugi autori ne postoje, a pogotovo ih se ne hvali. Iznimno, mladog autora možete pohvaliti sličnošću s njegovim učiteljem, ali zađe li autor u srednju dob, bolje šutite. Vi želite taj crtež, je li?

Pravilo četvrto: NA POTPISIVANJE DONESITE ALBUM! Kad već žicate, pokažite autoru da je makar posredno od vas dobio pare. Crtež na istrgnutom listu bilježnice dobit će trogodišnje dijete, ako. I Playboyeva zečica.

Pravilo peto: ŠTO JEDNOSTAVNIJI CRTEŽ, TO BOLJI! Svaki autor ima svoju rutinu i tek poneki pukne i dopusti muzičke želje. U takvim slučajevima, zapamtite: detaljan prikaz bitke za Endor - NE; Čiča Gliša - DA!

I eto, poštujući ovih nekoliko jednostavnih pravila, osigurat ćete sebi crtež, nezaboravnu uspomenu, a i preživjet ćete da o svemu pričate. Sretno!sadržaj

11.

ŠTAMPA

štampa


Dušan Banjanin, Zoran Đukanović i Marko Ajdarić su obezbedili sledeće priloge:


JANI ADAMOVIĆ PRVA NAGRADA
NA KONKURSU ZA STRIP U ISTANBULU

Jana Adamović, članica Radionice stripa Dečjeg kulturnog centra Beograd, pobedila je u Istanbulu na međunarodnom konkursu za strip i karikaturu, saopšteno je iz tog centra. Adamović je dobila plaketu i 500 dolara, i to joj je treća međunarodna nagrada u poslednje dve godine. Ona se juče vratila iz Istanbula zajedno sa članicama Baletskog studija Dečjeg kulturnog centra Beograd, koje su tamo učestvovale na Međunarodnom dečjem festivalu. Ta manifestacija je počela 16. aprila a trajala je do juče. U saopštenju se navodi da su članice baletskog studija "dostojno reprezentovale našu zemlju".

BetaObjavljeno: DANAS, Beograd, 27.04.2005.godine

- Ovonedeljeni NS Cross predstavlja Vladmira Nedeljkovica - Nedelju, muzicara i strip autora iz Panceva. On je pre nekoliko dana u "SKC Bunkeru" predstavio svoj autorski rad u okviru rock benda Zontag, kao i strip radove nastale u poslednjih pet godina od kako zivi u Novom Sadu. U drugom delu priloga govorimo o "Tribute fest" serijalu koji se tokom aprila i maja odrzvan na novosadskom "Gradilistu". O cover koncertima za Cross radio govori orgnizator i idejni tvorac Minja Dundjerski


Objavljeno: www.crossradio.org

MARATON CRTANJA STRIPA U SKC-u

Internacionalni događaj Maraton crtanja stripa (24 Hour Comics), biće održan 23. aprila u Studentskom kulturnom centru u Beogradu.

Maraton stripa se, inače održava istovremeno na 75 lokacija u SAD, 5 kanadskih provincija, Francuskoj, Nemačkoj, Holandiji, Srbiji i na Tajlandu.

Reč je o događaju, na kojem autori dokazuju izdržljivost sopstvene kreativnosti. Oni se ne takmiče, već testiraju svoje mogućnosti.

Gotove table stripa odmah će biti skenirane i postavljane na internet kako bi bile viđene u svim zemljama koje učestvuju u tom događaju, ali i šire, saopštio je SKC.

Gotovi stripovi biće fotokopirani u fanzine i poklanjani. Stripovi će, takođe, biti poslati u SAD kako bi bili objavljeni u knjizi “24 Hour Comics 2005”.


Objavljeno: sajt B92, Beograd, 22.04.2005.godine

POVRATAK SUPERMENA

Glumac Brandon Routh izabran je da tumači lik Supermena u novom filmskom nastavku o ovom superheroju.

Reditelj filma Bryan Singer, odlučio je da zadrži tradicionalni izgled ovog lika: Crveni plašt, crveni šorts i plavo usko odelo.

Kostim novog Supermena sličan je onom koji je nosio Cristopher Reeve u prethodnim nastavcima filma, a dizajnirao ga je Louise Migenbach.

Film "Povratak Supermena" se trenutno snima u Sidneju. Kevin Spacey igra zlog Lex Luthora, a Kate Bosworth tumači lik Lois Lane.

Novi film o Supermenu pojaviće se u bioskopima sredinom 2006. godine.

BBC


Objavljeno: sajt B92, Beograd, 24.04.2005.godine

Bravo naši!

PREGRŠT NAGRADA U SIRIJI

Član Hrvatskog društva karikaturista Damir Novak osvojio je specijalnu nagradu na prvom izdanju međunarodnog festivala karikature u glavnom sirijskom gradu Damasku dok su, također naši članovi, Zdenko Puhin-Puya, Ivan Haramija-Hans, Louis Postruzin-PoL i Miloš Panić-Pančo osvojili posebne nagrade. Prvonagrađeni su poznati svjetski autori Jitet Koestana (Indonezija), Mikhail Zlatkovski (Rusija) i Nedal Hashem (Palestina). Na festival je pristiglo 1332 karikature. Radove je poslalo 336 autora iz 49 zemalja.


Izdaje HDK, Ožujak 2005.

Strip - o - rama

BRAJS 5 - SCENOGRAFIJE U ROKU OD SAMO 5 SEKUNDI

Sa verovatno najinovativnije rešenim korisničkim interfejsom, namenjenim vizuelnim adiktima koji mrze da čitaju dosadne manuale deblje i od Tolstojevih sabranih dela, 3-D softver Bryce 5 je neverovatno lako koristiti. Ceo program je dizajniran da omogući novim korisnicima da brzo naprave i renderuju pejzaže sa neverovatnim stepenom fotorealizma. Doslovce možete stvarati sopstvene svetove u ovom jedinstvenom programu. Idealan način da integrišete 3-D tehnologiju u vaš kreativni proces.

Brajs se nameće i kao perfektan kompanjon za aplikacije sa 3-D figurama kao što su DAZ Studio i Poser 6. Brajs očas posla pravi planine, okeane, mora, nebaÖkao što ste već mogli videti u scenografski vrlo zahtevnim filmovima tipa "Kapetan Nebo i svet sutrašnjice", "Neviđeni", "Roboti", "Polarni ekspres", "Spajdermen 2" ili "Dan posle sutra", ili u novom talasu japanskih kompjuterskih stripova koji caruju internetom. I za nebo i za zemlju, Brajs koristi beskonačne ravni tako da može raditi sugestivne simulacije ogromnih prostranstava, kao na primer rekonstrukcija meteorološke stanice na Severnom polu u Emerihovom bioskopskom hitu.

Iako neverovatno popularan među početnicima, Bryce 5 nije 3-D igračkica za utehu bolida nesposobnih da shvate apstraktne koncepte virtuelnog prostora i vrhunskih programa kao što su Maya, 3D Max ili 4D Cinema. Rađen prema konceptima Kai Krauza, genija za digitalnu grafiku, Brajs sa lakoćom rešava prostore od stotine kilometara i to u "cugu. U proporciji jedan prema jedan! Nema problema!

Samo ako vaš kompjuter može da izdrži takav data overdouz. Kao i Poser 6, Brajs pomera granice i naše shvatanje "kreativnosti". Preseti se mogu preoblikovati kako hoćete. Primera radi, možete odmah napraviti drvo sa krošnjom, čak čitave prašume (što je do sada bila noćna mora svakog 3-D modelara ili preimućstvo onih koji mogu nabaviti skupocene plag-inove). Ali čistu desetku zaslužuje samo rešenje interfejsa gde sve postaje jasno zahvaljujući perfektnoj organizaciji kona i komandi.

S. Đ. M.Objavljeno: GLAS JAVNOSTI, Beograd, 24.04.2005.godinesadržaj

12.

VESTI IZ SVETA

Strip Vesti-DANIJEL ŽEŽELJ NAJBOLJI U USA
The 4Th Rail, jedna od najozbiljnijih stranica koje pišu o stripovima u Americi je izdala, među svojim najnovijim rezenzijama i ovu www.thefourthrail.com/reviews/critiques/041805/smallhands.shtml , koju potpisuje Don MacPherson.
Za MacPherosna, Small Hands, od Danijel Žeželja, je bila najbolja graphic novel izdata u Americi prošle nedelje. Može da se vidi dosta tog rada na ovom linku www.be3.it/dzezelj/pg_gn_smha.htm
(Marko Ajdarić)


-MATEJ LAVRENČIĆ NA ŠPANSKOM
Naš prijatelj, Xastrinño, koj ima svoj lepi blog 'Xastrinño Cómics', jedan od najinteresatnijih među svim blog-ovima - koji su sada ujedinjeni u Tebelogs - nam je pružio jednu veliku radost. Posle novosti koju su objavile Strip Vesti oko Refract, u kojoj je Matej Lavrenčič bio spomenut, Xastrinño se potrudio da opiše kvalitet njegovog rada: xastrino.blogspot.com/2005/04/matej-lavrencic.html. Zato je lepo učestovati u inicitivama kao Tebelogs, koja je sama već jedna od najvećih novosti u prostoru novinartsva o stripovima u Evropi ove godine: bliže na Internetu, bliži na znanju i na prijateljstvo.
Ako voliš stripove, kreni da se upoznaš sa Tebelogs, nije potrebno da govoriš španski, jer ćeš brzo razumeti veličinu projekta: više od sto blog-ova o stripovima (samo na španskom) što izdaju svoje novosti na jednoj jedinoj stranici tebelogs.dreamers.com/
(Marko Ajdarić)


-MODERNIZOVANI DUŠKO DUGOUŠKO
Otkad je kompanija Warner Bros. rešila da "modernizuje" Duška Dugouška i njegovu družinu, davši im superherojske moći i novi, agresivniji dizajn (nadajući se, valjda, da će time privući novu, "Pokemon" generaciju gledalaca), svi fanovi crtanog klasika su na nogama. Jedanaestogodišnjak Tomas Adams je pokrenuo peticiju protiv redizajniranja junaka. Posle dva meseca, konačno je uspeo da privuče pažnju kompanije, koja obećava novi, manje agresivan dizajn. Ovaj kompromis verovatno neće promeniti ništa, kako je i Tomasov prvobitni zahtev bio da se kreiraju novi junaci umesto redizajniranja starih, očigledno je da kompanija ne namerava da ode dalje od sitnih ustupaka. Za više detalja:
edition.cnn.com/2005/SHOWBIZ/TV...
(Srđan Aćimović)


-CARTOON ZAGREB 2005. - NA PORTUGALSKOM
Hrvatsko DruŠtvo Karikaturista može da kaže da ima jednog dobrog prijatelja u Brazilu. Claudio Jorge, koji je karikaturist u Brazilu, potrudio se da prevede na portugalskome sve najvažnij informacije oko '10th International Festival of Cartoon Zagreb 2005a' nanquimaquarela.sites.uol.com.br/destaque_01.htm
Sa druge strane, treba da se kaže da je trud HDKa, da pokaže drugima festival (vidi ovde www.hdk.hr/festivali/tablica.doc) je jedan od razloga da se toliko ima dobre volje....
Nanquim Aquarela, stranica Claudio Jorgea, još je nova, ali lepo počinje svoj put da pomogne svim karikaturistima koji govore portugalski (i u tom sučaju, može da se kaže da i ko govori španski lepo prođe) da imaju - na vreme - mogućnosti da učestuju na festivalima. Nadam se da će biti dosta brazilaca u Zagrebu, ove godine...
(Marko Ajdarić)


-"COMPLETE" DENIS NAPAST
Hank Ketcham-ov "Dennis The Menace", kod nas poznat kao Denis napast - po kome je čak jedna strip revija nosila ime - ove godine počinje da se, u izdanju američkog Fantagraphics-a, objavljuje u formi knjiga kompletno hronološki od prve table. U prvoj knjizi su objavljene table iz 1951. i '52. godine. Možete je naručiti i preko Amazon-a:
www.amazon.com/...
(zmcomics našao na stripovi.com)


sadržaj

13.

POZIVI NA SARADNJU

MailMarko Ajdarić (Neorama dos Quadrinhos http://www.neorama.com.br/ ) nam je prosledio sledeći konkurs:

A cartoon contest by UNHCR

To mark the World Refugee Day, the Association of EastAfrican Cartoonists (KATUNI) and the United NationsHigh Commissioner for Refugees (UNHCR) is holding aninternational cartoon exhibition and caricature competition which focuses on the contribution of refugees to their host countries. The theme of the exhibition is "Mgeni Siku Ya Tatu (A Visitor on the Third Day)" which is taken from a Swahili proverb which regards all long-time visitors as productive members of society who can contribute their assets and talents.

Participation is open to all professional and amateur cartoonists and those from refugee communities are especially encouraged to participate.

The exhibition includes a caricature competition and cartoonists are invited to present their caricaturesof prominent persons who were once refugees. A list ofthese personalities along with photos can be accessedon the UNHCR website (www.unhcr.ch). The 3 best caricatures will win cash prizes of US$500, US$200 andUS$100 respectively.

Cartoons and caricatures sent via email should be in JPEG format with a resolution of 300dpi and should besent to katuni@gmail.com. Original works may be sent to Patrick Gathara at P.O. Box 3613-00200 (CitySquare), Nairobi and will only be returned ifaccompanied by a stamped, self addressed envelope. The deadline for receiving artworks is 27th May 2005.

Accepted cartoons will be included in an exhibition catalogue and may be used in various UNHCR publications as well as being displayed on the UNHCR website with credit to the particular cartoonist(s). In all the above instances, the cartoons will be usedon a non-profit making basis and cartoonists will notbe entitled to any compensation. All artworks are sententirely at the sender's risk. Neither KATUNI nor the UNHCR will accept responsibility for any loss ordamage to original artworks incurred during postage orhandling. The judges' verdict will be final andwinners will be notified via email/post and throughannouncements on the UNHCR website. All participating cartoonists will receive a copy of the exhibition catalogue.


Neorama dos Quadrinhos
26/04/2005

NVO: Strip Club:"Andrija Maurovic" Kotor
Nevladino Udruzenje za Likovnu Umjetnost, Strip, Karikaturu i Animirani Film
-Strip Club/Skola Stripa:"Andrija Maurovic" Kotor

KONTAKT:
ADRESA: MUO 78 85330 KOTOR MUO
OFFICE: "ZAVOD ZA REHABILITACIJU SLUHA I GOVORA - KOTOR"
MAIL: zvonkogaba@yahoo.com
WEB: www.users.cg.yu/saidwinder
TEL:069/286-418 069/454-015

- POZIV NA SARADNJU!

- Postovani Prijatelji i Kolege!
NVO: "Andrija Maurovic" - Kotor je pokrenula inicijativu za otvaranjem Mini Strip Biblioteke u Kotoru. S toga nam je potrebna vasa jaka podrska.
Nadamo se da nase ambicije nisu prevelike i preteske, svi vi koji imate starih Strip izdanja a neznate stacete sa njima, molimo vas da ih saljete na adresu NVO:"Andrija Maurovic" Kotor u obzir dolaze i vase Strip table koje vam se ne dopadaju a koje bi ste ( mozda bacili ).

Stare Stripove saljite na adresu: NVO: Strip Club:"Andrija Maurovic" Kotor
ADRESA: MUO 78 85330 KOTOR MUO, -Molimo vas podrzite nasu inicijativu!

- Podsjecanja radi prosle godine krajem Marta mjeseca u Ribarskom naselju Muo otvorena je Spomen Soba: "Andriji Maurovicu" jednom od velikana Ex-Yu Stripa!, U kratkom osvrtu na buduci projekat koji radimo jeste izdavanje Strip - Publikacije ciji je radni naziv: "Sopot".

Lomim se oko nekoliko Projekata s toga nisam imao puno vremena da pisem G-dinu Zlatku i redakciji: "Strip Vesti" uz veliko izvinjenje sto vam sa kasnjenjem cestitam jubilej vase : "Comics" Internet prezentacije koja je jedini svetionik stripa u zemlji.

Trudicu se da vam ubuduce zajedno sa clanovima naseg udruzenja saljem vise pisane rijeci, Mnogo hvala na podrsci koju nam dajete!

S Postovanjem:
Zvonimir Petovicsadržaj

14.

LINKOVI

Strip Vesti-Comic Book Movies
http://www.efavata.com/CBM/


-AFNEWS
http://www.afnews.info/news.asp


sadržaj

...
Ako znate nekog ko bi bio raspoložen da svakog petka dobije email sa STRIP VESTIMA, pošaljite mi njegovu email adresu ili mu predložite da nam se on sam javi i tako upiše na mailing listu.

Zlatko Milenković

zmcomics@neobee.net
www.zmcomics.co.yu

Zlatko Milenković, Petra Drapšina 16, 21000 Novi Sad

STRIP VESTI SU BESPLATNE
Ako ne želite da ubuduće dobijate STRIP VESTI, jednostavno odgovorite na ovaj email i u naslovu (subject) napišite ODJAVA.