STRIP VESTI
Broj:
314
22.04.2005. Godina VII

prošli broj - arhiva - sledeći broj


SADRŽAJ

  1. ZONTAG U BUNKERU - Strip Vesti
  2. DK: TRN V PIVKI - StripCore
  3. STRIP NA REFRACT-u - Refract
  4. PETI PUT... - Strip Vesti
  5. ARHIV SEVERA (7) - Boris Lazić
  6. JUŽNJAČKA UTEHA No 206. - Marko Stojanović
  7. KVINTALOVA TJEDNA KARTICA (265) - Darko Macan
  8. ŠTAMPA - štampa
  9. VESTI IZ SVETA - Strip Vesti
    -SINIŠA RADOVIĆ KOD DUPUIS-a
    (Marko Ajdarić)
    -JOŠ O 1000-toj STRIPOTECI U JUŽNOJ AMERICI
    (Marko Ajdarić)
    -DARKO DRLJEVIĆ DRUGI
    (Marko Ajdarić)
    -ENKI BILAL POD AMERIČKIM HUMANOIDIMA
    (Marko Ajdarić)
  10. POZIVI NA SARADNJU - mail
  11. LINKOVI - Strip Vesti

Svi prilozi su vlasništvo autora. U slučaju da želite da ih na bilo koji način eksploatišete, molimo Vas da se obratite autorima priloga, koji su potpisani (uz potpis će uvek ići i email adresa putem koje možete kontaktirati autora), u slučaju da nisu potpisane možete ih slobodno koristiti jer su to neautorizovane vesti ovog servisa, STRIP VESTI.

Sajt na kom ćete uvek moći da pročitate stare brojeve STRIP VESTI i još neke druge sadržaje vezane za strip je na sledećoj adresi:
www.zmcomics.co.yu



UVODNIK...


Šta da vam kažem... solidno...:)
Ko hvali, posle se kaje!!!...:)
Marko Ajdarić se potrudio da nam ovog puta obogati Vesti iz sveta, 'ajde da vidim još koje obogaćivanje.
Nije da kukam, lično sam zadnjih meseci depresivac i ponestalo mi je energije što se vidi po SVestima. Na vama je da svojim prilozima malo "pokrpite" moje raspoloženje, te da se to ne oseti na SVestima...:)

S poštovanjem,

Zlatko Milenković

sadržaj

1.

ZONTAG U BUNKERU

Strip Vesti



u četvrtak 21 04 u Bunkeru (ispod Izbe) Novi Sad, u okviru rada SKC-a, Zontag izlaže svoje crno bele crteže, a na video bimu predstavlja kompjuterski strip i neke animirane video radove. takođe predstavlja dva albuma. CD psiho delija i CD kali juga.



sadržaj

2.

DK: TRN V PIVKI

StripCore



Vabimo vas na otvoritev razstave (fotografij) Trn Damjana Kocjancica, ki bo v Hisi kulture (Snezniska 2, Pivka) v soboto, 23. aprila 2005, ob 21. uri

Razstava bo na ogled do 14. maja. Galerija je odprta od pon. do pet. med 10 - 13.00, 16 - 20.00 in po dogovoru 031 647698

Vizualni material se nahaja na www.ljudmila.org/stripcore/damjan/press



sadržaj

3.

STRIP NA REFRACT-u

Refract



10. maj, Kulturni Centar Zrenjanin
12. maj, Muzej Primenjenih Umetnosti Beograd
14. maj, Dom Kulture Požarevac
15. maj, Dom Kulture Prijepolje



Matej Lavrenčič, Goražd Bozjak (Slovenija)

Matej Lavrenčič je umetnik iz Ljubljane. Njegov kreativni rad čine strip, ilustracija i animacija. Većinu svojih stripova je objavio u Stripburgeru (16kb/s, The Prince of Golovec). Animirani film Dušan (2003) nagrađen je na 2. Bijenalu slovenačke animacije u Izoli. Na VII. Festivalu nezavisnog filma i videa Slovenije 2002 osvojio je drigo mesto.
Goražd Bozjak je rođen 1978 u Kranju. Studirao je Likovnu akademiju, smer slikarstvo. Trenutno priprema diplomski rad na temu apstraktne animacije. Učestvovao je na nekoliko izložbi sa grafičkim radovima. U Atini, na Evropskom bijenalu mladih stvaralaca, predstavljao je Sloveniju.
http://www.ljudmila.org/stripcore


Simon Bukhave (Danska)
Simon Bukhave je mladi strip autor iz Kopenhagena. Član je strip radionice Fort Kox, ilustrator web stranice Danske dečije biblioteke, ilustrator kompanije DR, Tihii.dk, Loudness Production, dotbot.dk, Dansk Design Center. 2002 izdao je album "Ghost".Često sarađuje sa muzičarima na animaciji muzičkih spotova. Za Roskilde festival uradio je ilustracje za njihov projekat Gianc Comic Book exibition.
http://www.momingsiderecords.dk

www.refractnet.net



sadržaj

4.

PETI PUT...

Strip Vesti



...među vama. Nepobedivi - Okružen mrtvima broj 5 možete već sada kupiti u Beogradu u Darkwood-u, Beopolisu i Alan Fordu. Već u utorak u Hrvatskoj u More Comics-u i novootvorenonom Libellus-u.

Kvalitet stripa, izdanja i svega ostalog je i dalje na visokom nivou. Cena, kao i uvek, sitnica. Dakle, šta čekate... red se pred knjižarama već formirao...:)



sadržaj

5.

ARHIV SEVERA (7)

Boris Lazić
boris.lazic@wanadoo.fr



O AUTORSKOM RADU I FRANCUSKOJ SCENI

Naslov: "Moby Dick 1; New Bedford"
Scenarij: Pécau
Crtež: Pahek
Izdavač: Delcourt

Pojava crtača Paheka na francuskoj sceni je izuzetno važan trenutak u istoriji novijeg srpskog stripa. Njegov je potpis, naime, na korici stripa, francuskog, rečiti dokaz o vrednosti samog njegovog rada i zrelosti jednog osobenog grafizma. Taj je potpis, istovremeno, i dobar povod za razmišljanje o dobitima i gubicima sa kojima se suočava svaki domaći stvaralac koji stiče priliku da svoj rad i znanje unovči u krajnje profesionalni (a to će reći i komercijalni) milje.

Nekoliko reči, najpre, o samom stripu. Reč je o vrlo slobodnoj interpretaciji Melvilovog romana. Dekor je: univerzum; brod, vasionski; dok je neman asteroid, ili nešto više i zagonetnije od toga. Dimenzije stripa nužno svode fabulu na prostor akcionog, lišavajući ga, u velikoj meri, misaonog, metafizičkog supstrata izvornika (u mnogo većoj meri, čak, nego film). Motivacija samih likova je, zauzvrat, dobra, kao i narastajuća dramska tenzija među njima. Reč je o (scenarističkom) komentaru, preoblikovanju izvorne građe i njenom krajnjem uprošćavanju u svrhu stvaranja zabavnog stripa. Reč je, dakle, o palimpsestu, o varijaciji, o bregovićevstvu: ali je scenarista odradio valjan jednodimenzionalan (to mu priznajemo) posao i, uzgred, dao mnogima ideju kako da na lak i lakom način dođu do zarade: adaptacijom (svejedno uspelom ili ne) tuđih autorskih radova.

Željko Pahek je iskoristio prostor francuske table za stvaranje širih planova, gro planova, splash pagea na kojima do sada nije radio. On, sklon detalju, sklon zgušnjavanju, prezasićavanju kaiševa i tabla, ovde je lak, pitak, light! Pahek light! Kadrovi su krupniji, prelomi kaiševa, tabla, kao i čitanje istih uprošćeni su i konvencionalni do granica izdržljivosti, s tim što je grafizam brodova i dekora uopšte inventivan i teži realističkoj deskripciji. Ovaj je strip bio prilika i za plodotvornu upotrebu računara, kompjuterskog crtanja uopste. Lik kapetana Ahava neretko podseća na Gregorija Peka, kao i na kinematografska kadriranja njegovog lika, iz čuvenog filmskog klasika. To sve, međutim, ne znači da Pahekov crtež i govori. Naprotiv. Tolika porinutost u komercijalnu izvedbu tabla ima za efekat gubljenje onoga što čini srž Pahekove izražajnosti. Strip u Francuskoj je upravo gušio crtačevu ekspresivnu moć. U njegovom sadašnjem crtežu ima zanata. Ima i vernosti stvarnosti. Ali u njemu nema ni draži, ni živosti, niti guste groteskne izražajnosti, fabulativne ostrašćenosti. Barokna zgusnutost se ovde rašiva u klasicističku banalnost i osrednjost ( u izvesnom variranju na zadati formalni okvir – dva kvadrata, tri kaisa čine tablu – se krije i jedina čitalačka draž ovog stripa). Opojnost višesložnih čitanja ranih Pahekovih tabla ustupa mesto čitalačkoj rezignaciji pred prostim štancanjem gaufriera i nalaže sledeće pitanje: koliko se dobija, koliko gubi, pri sličnoj transakciji?

Janjetov već dvadeset godina stvara za Francuze. Tačno tako: za Francuze (do tad je stvarao za sebe). Već dvadeset godina! A još toliko će proći, možda i više, pre nego što se jedan ozbiljni izdavač osmeli da objavi njegov središnji autorski rad, "Bernarda Panasonika". Isto vredi za Paheka, Lazarevića (de Lazare), Geru, Bradu. Naši majstori su dobrodošli u smislu što svojim delima, svojim likovnim obrascima, svojim iskustvom i grafičkom zrelošću vrše likovnu i tehničku revitalizaciju frankofone stripovne scene. Oni, međutim, kao originalni stvaraoci, kao baštinici drugojače tradicije, kao nosioci vlastitih domorodačkih opusa ovde još ne postoje i pitanje je da li će se, uopšte, kao takvi, ikad pojaviti.



sadržaj

6.

JUŽNJAČKA UTEHA No 206.

Marko Stojanović
misto83@ptt.yu



DOKTOR ŠAPUI I MISTER ZEP

Postoji jedan Švajcarac koji se u Francuskoj, uz vazda srdačan stisak ruke, isključivo predstavlja imenom Filip Šapui. Šapui to čini iz predostrožnosti, jer iz iskustva zna da svako predstavljanje pseudonimom Zep izaziva opštu historiju kod svih koji čitaju stripove... A takvih je krajem Januara na čuvenom strip festivalu u Angulemu (malom gradu na jugu Francuske) koji se ove godine održavao po trideset drugi put i čiji je predsednik bio Zep, bilo veoma mnogo.

U Francuskoj se godišnje izda više od 2500 strip albuma, što znači da ogroman broj Francuza svih uzrasta uživa u čitanju najrazličitijih stripova – a veliki broj tih istih Francuza čita Titefa, strip koji potpisuje upravo Filip Šapui, poznatiji kao Zep.

Rođen 1967. u Švajcarskoj, Šapui je još u ranom detinjstvu zavoleo stripove, a posebno su mu bili dragi stripovi koje su radili crtači Greg i Gotlib. Inspirisan njihovim karikaturalnim crtežom, mali Filip počinje da crta svoje priče u sličnom stilu, i sa dvanaest godina pokreće svoj fanzin. No tu se javlja prva prava muka! Greg, Gotlib, Franken, to su imena za crtače, a ne Filip Šapui – treba stoga brzo smisliti kakav zvučan, po mogućstvu kratak i dopadljiv pseudonim kojim će se potpisivati stripovi i ući u legendu. Posle podužeg bezuspešnog mozganja, mali Filip se radi inspiracije okreće svojoj omiljenoj muzičkoj grupi, Led Cepelin (Led Zeppelin). Treba li posebno istaći da njegovi muzički idoli nisu ostavili na cedilu? Zep je rođen, na putu do slave trebalo je samo još nacrtati originalan, duhovit i vizelno upečatljiv strip... Što, kad se uzme u obzir da su Zepovi prethodnici u toj vrsti stripa bili tvorci Asteriksa, Taličnog Toma, Gaše, Iznoguda, Samija, Spirua, Ahila Petića, uopšte nije bio lak zadatak – no Zep se izborio. Sa 14 godina postao je stalni saradnik u švajcarskom magazinu Žena sadašnjice i francuskom Spiruu, što mu je otvorilo vrata profesionalnog bavljenja stripom.

Strip kojim je Zep ostvario ono što je sebi još u detinjstvu zacrtao i zaista ušao kako u legendu tako i u srca miliona čitalaca, bio je Titef. Titef je nastao 1992. godine., i to kako sa većinom sjajnih stvari najčešće biva, sasvim slučajno. Ko je uopšte taj Titef? Titef je mališa sa ćubom žute kose, koji non stop svojski radi na tome da se uvali u neku nevolju kod svih drugih protagonista stripa. Naravno da mu to polazi za rukom, jer je Titef nezgodnog karaktera, prznica, sa vrlo čudnim smislom za humor, veliko zlopamtilo i zaljubljive prirode – rečju, prototip savremenog klinaca. Zep koristi Titefa da se na duhovit način pozabavi gomilama stvari koje muče mališane današnjice, pa se možda i tu krije jedan od razloga njegove popularnosti. Drugi razlog Titefove popularnosti svakako bi mogao biti Zepov urnebesan smisao za humor kojim uvek iznova uspeva da maltene svakom svojom geg tablom zaista nasmeje čitaoca.

U Francuskoj zadnjih godina vlada prava pomama za Titefom, pa postoji čitav niz proizvoda koji nose njegov lik, od olovaka, šolja za kafu do jakni, a Zep nije ostao uskraćen za priznanja svojih kolega pa je dobitnik mnogih nagrada raznoraznih strip festivala. O Zepovoj, ali i Titetefovoj slavi najbolje svedoči podatak da je 2002. godine od 12 najprodavanijih strip albuma u Francuskoj njih deset bilo upravo iz Zepovog serijala Titef, te da je samo te godine tih deset albuma prodano u ukupnom tiražu od 3,3 miliona primeraka!



sadržaj

7.

KVINTALOVA TJEDNA KARTICA (256)

Darko Macan
darko.macan@zg.tel.hr



STANJE NACIJE

Počeo sam ove Kartice, prije više od pet godina, jer sam volio čitati slične kolumne Warrena Ellisa i Stevena Granta te jer me rajcao izazov. Smatrao sam kako sam - i fizički i psihički - bio gdje mnogi od vas vjerojatno nisu, a kako sam po cijele dane ionako samo o stripu razmišljao, kolumna se učinila zgodnom prigodom da sve to uobličim, provjetrim i testiram. Lagao bih, također, kada ne bih priznao kako je ispod svega bio i podao jedan plan: vidio sam kako Warrenu uslijed agresivne prisutnosti na internetu kult ličnosti odlično polazi za rukom te kako je Steven tjednim komentiranjem strip zbivanja vrlo lijepo podgrijao interes za vlastite stripove. I ja bih tako, pomislio sam.

Ne bih sad raščlanjivao zašto sam mislio da je kult ličnosti dobra stvar (jesu li Tito, Tuđman i Zimonić utjecali na mene ili sam prirodno častohlepan?), ali svakako sam mislio kako se o mojim stripovima ne zna dovoljno (okej, jesam častohlepan). Godine pečalbe, naime, učinile su da se za mene ovdje više zna no što me se čita. A ja sam htio i ovce i novce, kruha preko pogače, konje vrane.

Je li mi uspjelo? Ne bih znao. U početku, dok su mi kolumne prštale ljubavlju za sve vezano uz strip, odjek je bio dobar. No, kako se kolumna polako pretvorila u dnevnik razočaranja i bauljanja za smislom, auditorij je utihao. Čeznući za nekim obratom, izlazom iz muke i čemera, valjda. Ili šuljajući se na prstima k izlazu. Warren je mogao vikati na svoje čitatelje i biti negativan do mile volje, Steven je smio kritizirati što bilo, ali nisam stekao dojam da se meni takvo što oprašta. Možda je život ovdje jednostavno precrn pa od stripova i onih koji o njima pišu tražimo i trebamo samo svjetlo?

Do kraja ove kolumne preostalo je - čuknimo vo drvo - još nešto manje od dvije godine. Propitivanje sebe i smisla, bojim se, neću znati izbjeći, ali obećajem kako mi to neće biti jedina tema. Kako bi ove kolumne, jednom ukoričene, bile što je moguće cjelovitija i smislenija slika moje četiri stripovske dekade morat ću dotaći još štošta: mange, Alana Moorea, prijatelje i neprijatelje, umjetnost, zanat, slavu, rad, mene i vas. Sve upleteno treba rasplesti, pa splesti.

Čitamo se idućeg petka.


***
Dok ovog petka počinje SFeraKon, 27. dani znanstvene fantastiku u Zagrebu. S obzirom da se ove godine po prvi put netko (Mihaela Marija Perković, navedimo puno ime za slučaj da se opet googla) pobrinuo za press, detalje ne moram ja pisati već vas jednostavno mogu uputiti na, recimo:
www.tportal.hr/info/zagreb/page/2005/04/21/0278006.html
www.culturenet.hr/v1/hrvatski/infoservisread.asp?id=7040
ili na www.sferakon.hr gdje možete pročitati program i druge sitnice. Ura!



sadržaj

8.

ŠTAMPA

štampa


Dušan Banjanin i Zoran Đukanović su obezbedili sledeće priloge:


FESTIVAL STRIPA NA EXITU


Međunarodni festival stripa, na kojem će biti predstavljena novija produkcija sa prostora bivše Jugoslavije i drugih zemalja, biće održan u okviru predstojećeg Exita u Novom Sadu. Muzički festival Exit, koji će biti održan od 7. do 10. jula, prvi put će ove godine uvrstiti u program i strip. Festival stripa biće održan po ugledu na najveće svetske smotre tog tipa, prvenstveno Angulemski festival, saopštili su organizatori. Osim promocija izdavačkih kuća i predstavljanja eminentnih autora, predviđene su i tribine, radionice, škola stripa, kao i neformalni razgovori sa učesnicima, uz projekcije filmova nastalih prema čuvenim strip junacima. Organizatori Exita naveli su da se očekuje veliki broj autora i izdavača iz zemlje i inostranstva. Jedan od najboljih azijskih izvođača vorld muzike, sastav "Hun-Hur-Tu" (Huun-Huur-Tu) iz Tuve, potvrdio je učešće na Exit festivalu u Novom Sadu, saopšteno je takođe. Taj sastav predstaviće se prvog dana Exita, 7. jula, na Balkan fjužn bini izvornim "grlatim" višeglasnim pevanjem, izumom lovaca i pastira sa tuvanskih stepa.

SEECULT.org


Objavljeno: DANAS, Beograd, 19.04.2005.godine





Strip - o - rama

TORPEDO 1936

"Torpedo 1936" ingeniozni strip španskog kreativnog dvojca koji čine Sančo Abuli i Džordi Bernet, priča o sudbini Luke Torelija, plaćenom ubici krvavih tridesetih. Ovaj strip predstavlja sam vrh španske nezavisne scene, rame uz rame sa opusom Munjoza i Sampaja. "Torpedo 1936" jedan je od retkih stripova gde je glavni junak negativac.

Tipičan antiheroj, Toreli pleni inteligencijom i jezivo morbidnim smislom za gangstersku "pravdu", ali koristi sve svoje raskošne talente isključivo za svoj neutaživi apetit za destrukciju. Godine 1986. ovaj strip je dobio prestižnu nagradu festivala stripa u Angulemu kao najbolji strani strip. Briljntni crtač Džordi Bernet razvio je jedinstveni minimalistički stil čija narativnost upotpunjuje Abulijeve crnohumorne sinopsise i pejzaž korumpiranog grada koji ne zna za milost.

Luka Toreli je stoprocentni negativac koji je ipak portretisan kao vrlo kompleksna ličnost kojoj je život nametnuo ulogu "anđela uništenja". Epizoda u kojoj Toreli priča o svom detinjstvu vrhunska je psihološka studija devijantnog uma. "Torpedo je oksimoron herojske strip literature i predstavlja jedan od najtežih izazova za strip crtača " izjavio je Vil Ajzner, vedeta gangsterskog stripa. Scenarista Abuli suvereno poznaje izokrenutu hijerarhiju vrednosti podzemlja i daje vrhunske dijaloge u kojima se demonstrira prezir kriminalaca prema jeziku, jer kako kaže Toreli "velike reči služe da bi ljudi uspešnije lagali".

S. Đ. M.


Objavljeno: GLAS JAVNOSTI, Beograd, 17.04.2005.godine






STRIPOVI ZA 3.000 EVRA!

ZAGREB - U Hrvatskoj vlada prava pomama za stripovima izdavanim u bivšoj SFRJ pre dvadeset i više godina. To najbolje pokazuje prošlogodišnja gužva koju su na festivalu "Crtani romani šou" izazvali Galijano Feri i Moreno Buratini, autori "Zagora", koji su posle dugog predavanja i hrpe pitanja, više od dva sata proveli deleći autograme.

Potražnja u nedavno otvorenoj "Stripoteci" u Zagrebu pokazuje kako su favoriti hrvatske publike upravo "Zagor, duh sa sekirom" i večni "Alan Ford", koji je doživeo i treće vaskrsnuće u Hrvatskoj. Celokupna kolekcija "Zagora", strip serija od 334 sveske, košta više od 3.000 evra! Kolekcija od 446 brojeva "Alana Forda" košta oko 1.200 evra.

Ponuda "Stripoteke" sastoji se od orginalnih domaćih izdanja, a namenjena je, pre svega, kolekcionarima, među kojima su dobrostojeći advokati, novinari i estradne zvezde Goran Karan i Davor Gobac, pevač Psihomodo popa.

S. Đ. M.


Objavljeno: GLAS JAVNOSTI, Beograd, 19.04.2005.godine





Fokus:

NEDAVNO OTVORENA »STRIPOTEKA« NA ZAGREBAČKOM JARUNU

TRI TISUĆE EURA ZA KOLEKCIJU "ZAGORA"

ZAGREB – Koliki interes u Hrvatskoj vlada za stripove izdavane prije dvadesetak i više godina najbolje je pokazala prošlogodišnja gužva koju su na Crtani romani šou izazvali Gallieno Ferri i Moreno Burattini, autori »Zagora«, koji su nakon dugog predavanja i hrpe pitanja iz publike, još dva sata proveli dijeleći autograme. Potražnja u nedavno otvorenoj »Stripoteci« u ulici Hinka Würtha na Jarunu u Zagrebu, također pokazuje kako su još uvijek favoriti domaće strip publike upravo Duh sa sjekirom i vječni Alan Ford koji odnedavno doživljava i svoje treće tiskarsko uskrsnuće u Hrvatskoj.

Cjelokupna kolekcija »Zagora«, kojih je u bivšoj Jugoslaviji u serijama »Lunov magnus strip« i »Zlatna strip serija« tiskano 334 primjerka, stoji oko 3.000 eura što se odnosi na tzv. »glancere«, odnosno stripove u izvrsnom stanju. Kolekcija od 446 komada »Alan Forda« tiskana u zlatno doba Vjesnika, košta oko 1.200 eura. Ponuda »Stripoteke« sastoji se gotovo isključivo od domaćih izdanja, a cijenom, ali i načinom prodaje gdje se uglavnom posluje s kolekcijama, namijenjena je prije svega kolekcioniraima, među kojima se, kako doznajemo, pored dobrostojećih odvjetnika ističu i poznatije osobe poput novinara Željka Vele i Gorana Rotima ili pjevača Gorana Karana i Davora Gopca.

Ipak, pojedinačno najskuplji strip je »Lunov Magnus strip« broj 4 – »Blago crvene planine« čija se cijena procjenjuje na više od 1.500 kuna. Međutim, iako »Stripoteka« posjeduje tri primjerka stripa, ni taj, a niti puno veći iznos nije dovoljan za njihovu kupnju jer, prema riječima voditeljice »Stripoteke« Silvije Švigir, strip se više gotovo nigdje ne može naći i stoga nije na prodaju. Prema njenim riječima, u zadnje dvije godine nije čula da je pronađen ijedan primjerak, a koliko je njoj poznato, posljednji je prodan u Srbiji za 300 eura.

Cjelokupna kolekcija »Stripoteke« sastoji se od oko 200 tisuća primjeraka stripova od kojih se velika većina čuva u privatnoj kući gdje zauzimaju oko 160 kvadrata stana, nastajala je tijekom 30 godina skupljanja stripova, a vrijednost joj je, kako kaže vlasnik, neprocjenjiva. Odnosno – »uzmi da je svaki komad tri kune, a nije ni približno tako jeftin, pa računaj«. Ako ipak nekoga sentimentalne uspomene podsjete na junake najpoznatijih proizvoda iz Gornjih Milanovaca, na serijale »Lunov Magnus strip« (tiskano 997 brojeva) ili »Zlatne Strip serije« (1103 broja), pa ih požele i kupiti, cijena cjelokupne kolekcije je kao i solidnijeg rabljenog automobila – oko 5 tisuća eura za svaku kolekciju.

Zvonimir MAMIĆ


Objavljeno: NOVI LIST, Zagreb, 16.04.2005.godine





GRČKA IPAK DEMOKRATSKA

Kao što i priliči zemlji u kojoj je nastao pojam demokracije, ukinuta je sramna presuda donesena u odsutnosti kojom je austrijski strip-crtač osuđen na zatvorsku kaznu.

Prizivni sud u Ateni ukinuo je prethodnu presudu po kojoj je Gerhard Haderer proglašen krivim za "zlonamjerno javno svetogrđe" zbog svojeg stripa "Isusov život", čija prodaja je zabranjena na zahtjev Grčke pravoslavne crkve. Njegova odvjetnica Maria Marazioti izjavila je: "Pobijedili smo. Knjiga više nije zabranjena i može se slobodno prodavati, a Hadereru više ne prijeti zatvor. Moram mu dojaviti lijepe vijesti."

Kad je na zahtjev Pravoslavne crkve knjiga provizorno zabranjena jer "ismijava pravoslavnu kršćansku vjeru i Isusa Krista", peticiju za trenutno ukidanje zabrane potpisalo je 1000 europskih kulturnih djelatnika, među kojima i prošlogodišnja dobitnica Nobelove nagrade za književnost Elfriede Jelinek. "Mi smatramo da sloboda govora ne smije biti ograničena. Ovo se nikada ne bi uopće dogodilo da živimo u zbilja demokratskom društvu", istakla je Athina Kouri iz tvrtke Oxy koja je strip (dosad preveden na 10 jezika) izdala na grčkom jeziku.

M.F.


Objavljeno: Klik online, 14.04.2005.godine





- Fumetto - je 14. Internacionalni Comic Festival koji se odrzava od 16. - 24. aprila u Lucernu kod Ciriha. Od 24 zemlje sudionice, ipak u tematskom sredistu interesa ovog festivala bilo je Comic stvaralastvo iz Spanije, Francuske, Finske, Njemacke i Amerike, gdje je svicarsko izdavastvo takodje dobilo jedan vrlo reprezentativan forum. I ovogodisnji festival je kao i dosadasnji imao otvoren jedan nagradni natjecaj, gdje su autori sudjelovali sa preko 660 radova na temu - Domovina. Ovaj pojam domovine uglavnom comic crtaci nisu sadrzajno obradili na neki folkloristicki nacin vec su se vise pozabavili njegovim emocionalnim znacajem pa se tema tako mogla prosiriti i na pojmove globalizacije, migracije i integracije, sto je za mlade danas itekako preovladjujuca tema. U muzickom dijelu priloga cut cemo grupu Archive i pjesmu Fool koji su 18. i 19. aprila gostovali u Salzhaus u Winterthuru i klubu Schüür u Lucernu, te svicarski trio Herman Düne sa pjesmom Not On Top.

Objavljeno: www.crossradio.org



sadržaj

9.

VESTI IZ SVETA

Strip Vesti



-SINIŠA RADOVIĆ KOD DUPUIS-a
Belgiski Dupuis, jedna od najvažnijih strip kompanija u svetu 'Bandes dessinées', izdao je ovoga meseca prvi album serije 'La Fille du Yukon', (jedna vrsta westerna) koji se zove 'Les Escaliers d'Or', i čiji je autor Siniša Radović, (uz saradnju roteriste Phillipa Thirault koji je vec izdao razne albume u Francuskoj). Nova serija već je dobila dobre rezenzije u Francuskoj i u Belgiji.
Oficijalna prezentacija albuma (sa 2 velike reprodukcije) može se videti ovde www.dupuis.com/servle...
(Marko Ajdarić)


-JOŠ O 1000-toj STRIPOTECI U JUŽNOJ AMERICI
Ovog 18 aprila je bio izdat četvrti broj Sonaste Maneco, najveći online magazin posvećen stripovima u Argentini.
Među 130 strana informacija, ima jedan lep članak o hiljaditom broju Stripoteke.
Na 28oj strani, pod naslovom Stripoteka, Revista Perfecta (Stripoteka, Perfektan Magazin), Sonaste Meneco jako lepo opisuje taj događaj, specijalno zbog istoriske okolnosti i pravi poredjenje sa drugim važnim izdanjima koji se više i ne izadaju u celom svetu.
Ne samo zbog toga, nego i kao dobra lekcija kako mogu da se izdaju novine stripova online, preporučuje se da se uđe u ovaj site www.labanacomic.com.ar/maneco.htm i da se napravi download tog broja (poslednji u desno).
(Marko Ajdarić)
(Ko skine 4ti broj Sonaste Maneco, poželeće da skine i prva tri - moje preporuke!!! zmcomics)


-DARKO DRLJEVIĆ DRUGI
Tabriz Cartoons, iz larana, dodelio je ove srede nagrade za Fish International Cartoon Contest. Darko Drljević, iz Crne Gore, je osvojio drugo mesto. Njegov rad možete videti na sledećoj adresi:
www.tabrizcartoons.com/fish/results/Darko-Drljevic.jpg
Tabriz Cartoons: http://www.tabrizcartoons.com/
(Marko Ajdarić)


-ENKI BILAL POD AMERIČKIM HUMANOIDIMA
Ma da je cela Amerika govorila ove nedelje o kraju veze izmešu DC i francuskog Humanoides Associes, još je bilo vremena da izađe najvažnija knjiga Enki Bilala u Americi ove godine. Evo kako predstavlja sam DC Comics taj album:
"BILAL LIBRARY: MEMORIES
Written and illustrated by Enki Bilal This stunning volume collects internationally acclaimed writer/artist Enki Bilal's two graphic novels Memories of Outer Space and Memories of Other Times into one deluxe trade paperback! Presenting some of his earliest works, every short story is written and illustrated by Bilal as he creates surreal and fantastic worlds with a science-fiction twist.
"Belgrade-born Enki Bilal is one of Europe's most important comics creators." - Nick Brownlow, NinthArt.com
Humanoids | 144pg. | Color | Softcover | $17.99 US | Mature Readers On Sale April 20, 2005 "
(Marko Ajdarić)



sadržaj

10.

POZIVI NA SARADNJU

Mail



From: Ljupco Mihajlovski <vizijamk@yahoo.ca>
Subject: SF i F strip i ilustracije

Jas sum Mihajlovski Ljupco pretsedatel na Vizija Centar za naucna fantastika na Makedonija.

Ti se javuvam za da imame sorabotka. Od 27 do 29 Maj 2005 Vo Veles ke se odrzi XX megunarodna konvencija na naucna fantastika. Vo sklopot na istata planirame i megunarodna zlozba na SF i F strip i ilustracija. Se nadevam deka ke se najdat zainteresirani vasi umetnici koi bi sakale da ucestvuvaat na nasata konvencija. Podetalni informacii ke vi bidat isprateni.

Srdecno vas,

Ljupco Mihajlovski





Marko Ajdarić (Neorama dos Quadrinhos http://www.neorama.com.br/ ) nam je prosledio sledeći poziv na saradnju:

REGULATION

Dates
The 32th Piracicaba International Exhibition of Comedy will be carried out according to the following schedule:
Enrollments until August 2th, 2005
Opening and Awards in August 27th, 2005

Participation
All professional and amateur cartoonists will be allowed to submit unpublished and not awarded at any other contest until the opening date (8/27/2005) material of comedy. Every author will be allowed to submit one or two works per category. Works performed at any technique, will be accepted.

Categories
Cartoon, political cartoon, strip and caricature: Free subject, at the A3 – 297 X 420 mm format with no frames and attached to cardboard in order to protect it. In the category Strips, one trough four paged comedy-themed boards will be accepted.

Categories definitions
Cartoon: Graphic joke written in universal and timeless themes
Political cartoon: Graphic representation of a journalistic subject of nowadays
Caricature: Graphic deformation of a recogizable famous person
Strips: Graphic art, sequencially made, of which the story is written in a standard format that’s usually published in newspapers

The awarding
Eight prizes adding R$ 12,000.00 will be given, divided into:
a) Five 1st place prizes of R$ 2,000.00 each, distributed to the five categories;
b) Four 2nd palce prizes of R$ 1,000.00 each, distributed to the political cartoon, cartoon, caricature and strips categories

Obs.: The awarding jury has got the right of not awarding those categories which don’t reach an enough level, replacing the works to another category or create special prize for the event. There will be a selection jury and an awarding jury compsed of people especialized for this area. The prizes will be acquisitive for Piracicaba’s City Hall.

In case of the awarding jury noticing any kind of fraud or plagianism at one or more enrolled works, it’ll be possible the calling off of the given prize. The awarded works will be announced at the event’s website right after the inauguration of it and they’ll be possibly denied at until one week after the event’s opening, trough approppriate evidences of any irregularity made without the knowlwdge of the jury.

Other prizes and mentions will be possibly instituted, according to Organization Committee.

Enrollments
The works must be sent to the following adress:
Salao Internacional de Humor de Piracicaba
Secretaria de Açao Cultural
Avenida Maurice Allain, 454 – CEP 123.405-123
Piracicaba – Sao Paulo – Brasil
Fax/phone: (55 19) 3403-2620 / 3403-2621 / 3403-2622 / 3403-2623

Until August 2th, 2005 (posting date)

They’ll be sent back until one year after the end of the event, October 16th, 2005. If the artist wants to get his work before that, must take it at Centro Nacional de Humor in Piracicaba.

In addition to the enrollment record, there must be the following information in the back of each work:

Category which the author enrolled for, full name of the author, artistic name, complete adress, phone number, e-mail, ID number bank data. They may also send (not mandatorily, though), summarized résumé and photo for tallying up in the researching database of the event.

Employees linked to event’s organization won’t be allowed to participate in the contest.

In the of his application, the author automatically accepts the transfer of the Author’s Copyright Cession of his(her) acquisitively prized work(s), according to Law n. 9.610 of February 19th 1998 (Law of Author’s Copyright) integrally, universally, and definitely, in all the forms of utilization and freely, the author’s copyright, covered by the law 9.610 of February 19th 1998, concerning the prize-winning work(s) at the International Humor Exhibit of Piracicaba, which starts to integrate the City Public Patrimony for all rights purposes, according to the City Law n. 2249, year 1976, partially modified by the City Law n. 2486, year 1982 and consolidated by City Law n. 5194, year 2002.



sadržaj

11.

LINKOVI

Strip Vesti



-OnLine magazin PLASTELIN
Novi broj: 21. april 2005. godine
Između ostalog i Strip: Mali meur - epizoda 4 (autor: Vladislav Gajski)
www.plastelin.com


-SONIC BLOG - zveles, jedan od redovnijih stripovi.com posetioca ima svoj, odličan, blog posvećen stripu:
zveles.blogspot.com/

-DRAWN - Jedan strani blog koji nije posvećen isključivo stripovima:
drawn.ca/

Pitate se šta su Blog-ovi? Pa, valda će to neko razjasniti-objasniti u nekom od sledećih brojeva SVesti...:)


-COMICS UK - Zanimljiva britanska stranica posvećena, zamislite, stripu:
www.comicsuk.co.uk/


sadržaj

...
Ako znate nekog ko bi bio raspoložen da svakog petka dobije email sa STRIP VESTIMA, pošaljite mi njegovu email adresu ili mu predložite da nam se on sam javi i tako upiše na mailing listu.

Zlatko Milenković

zmcomics@neobee.net
www.zmcomics.co.yu

Zlatko Milenković, Petra Drapšina 16, 21000 Novi Sad

STRIP VESTI SU BESPLATNE
Ako ne želite da ubuduće dobijate STRIP VESTI, jednostavno odgovorite na ovaj email i u naslovu (subject) napišite ODJAVA.