STRIP VESTI
Broj:
163
05.04.2002. Godina IV

prošli broj - arhiva - sledeći broj

SADRŽAJ

  1. BRUS LI MI TI SE DIVIMO - kosmoplovci
  2. SEDAMNAESTI ENDEM - Krešimir Mišak
  3. SYSTEM COMICS NA NET-u - Strip Vesti
  4. STRIP O SARAJEVU - Aleksandar Manić
  5. IZ BONELIJEVOG SVETA MAŠTE - Ilija Bakić
  6. SLUGGY FREELANCE - Srđan Aćimović
  7. PARISKI SPLEEN (26) - Franc
  8. JUŽNJAČKA UTEHA No 55. - Marko Stojanović
  9. KVINTALOVA TJEDNA KARTICA (115) - Darko Macan
  10. MOJ POGLED (2) - zmcomics
  11. VESTI IZ SVETA - Strip Vesti
    -FILMSKO ŽENSKA KLOPKA
    -ITALIJANSKI FESTIVALI
  12. PISMA ČITALACA - mail
  13. LINKOVI - Strip Vesti
  14. DATUMI - Strip Vesti

Svi prilozi su vlasništvo autora. U slučaju da želite da ih na bilo koji način eksploatišete, molimo Vas da se obratite autorima priloga, koji su potpisani (uz potpis će uvek ići i email adresa putem koje možete kontaktirati autora), u slučaju da nisu potpisane možete ih slobodno koristiti jer su to neautorizovane vesti ovog servisa, STRIP VESTI.

Sajt na kom ćete uvek moći da pročitate stare brojeve STRIP VESTI i još neke druge sadržaje vezane za strip je na sledećoj adresi:
www.zmcomics.co.yu


 

UVODNIK...

Odmah ovako "s' vrata" da objasnim nešto. Nedavno sam pozvao čitaoce da daju predloge zahteva koje bi mi, stripari, potpisane, u vidu otvorenog pisma, poslali ministru kulture. Predlozi nisu stigli, mada su se pojedinci javili da pomognu kod skupljanja potpisa. Pismo ministru, kao i jedan broj zahteva, je napisano i uskoro će vam biti predstavljeno kako bi dali svoje sugestije. Nisam zaboravio na to, već sam dao, davno sastavljeno pismo, na isčitavanje osobi koja će moći da ispravi greške, da nekažem "gluposti", koje sam možda napisao, kao laik kad je reč o pisanju peticija i predloga zakonskih rešenja. Nije to sve baš moj fah. Znam samo šta želimo, mi ljudi od stripa...

Od zavere nepisanja o Grafičkoj zaveri nema ništa. O tome sam krenuo da pišem u svojoj kolumni, kad ono... jutros mi stiže prilog Borisa Lazića o petoj Zaveri...

Dobili smo i novog saradnika, Krešimir Mišak, koji ovog puta predstavlja novi broj Endema, dok postoje "pretnje" i za redovnu saradnju. Dobro došao!

Sedam brojeva je izašlo "Nedeljnog stripa". Od osmog broja, dolazećeg ponedeljka, kreće novi strip Lazara Jovanovića "Horor!". Tako da i dalje idemo sa četiri kaiša svake nedelje:
www.zmcomics.co.yu/strip

S poštovanjem,

Zlatko Milenković

 

sadržaj

1.

BRUS LI MI TI SE DIVIMO

kosmoplovci


kung fu - borci za slobodu...brus li protiv supermena...nemi saolin protiv zelenog zmaja...brus li u tridesetom veku...zmajevi tesko umiru...zasjeda u skucenom prostoru...voldizni...studiostrip...kosmoplovci...knjizara beopolis...i svi ostali...predstavljaju...novo izdanje...

BRUS LI - mi ti se divimo...

ultimativna antologija kung fu stripa i jos jedno hit izdanje studiostrip produkcije kosmoplovaca!!!

uskoro i kod vas...za sada...

knjizara beopolis, hol doma omladine beograd, makedonska 22

http://www.crsn.com/studiostrip
mailto:studiostrip@hotpop.com


sadržaj

2.

SEDAMNAESTI ENDEM

Krešimir Mišak



Postoji sto načina za potrošiti novac. Recimo, jedan moj prijatelj troši ga na karting (glupo), a drugi lovu štedi (još gluplje). A kad bacim pogled na svoje nagomilane ploče, CD-e i stripove ponekad se zapitam koliko bih ja bio bogatiji (ili siromašniji, kako se uzme) da ih nisam kupio.

Tico svoj novac troši na Endem. I to sve češće i sve više, jer je Endem odnedavno uhvatio mjesečni ritam. Za one koji do sad nisu čuli za Endem recimo to da je riječ o najdugovječnijem hrvatskom fanzinu (mislim da je prvi broj iz fotokopirke ispao 1992), a također i po mnogočemu najozbiljnijem (da ne kažem najkvalitetnijem) među svojom fanzinskom braćom. O svima njima uskoro u Svestima (valjda), jer me Darko ukorio što se oglušujem na pozive na suradnju (kao i kod AIDS-a, jednostavno treba prihvatiti činjenicu da se suradnja ne događa nekom drugom). Ovi retci posvećeni su, u ovom trenutku još uvijek najnovijem, sedamnaestom broju.

Kod Endema me uvijek fasciniralo kako mu uspijeva, u svih ovih 10-11 godina i iz broja u broj, uvijek biti po nečemu bolji nego u prethodnom broju. Sedamnaestica je svoje prethodnike nadmašila tvrđim koricama, što možda i nije neki bitan pomak, ali je ipak napredak (uostalom, fanzin s tvrdim, glatkim koricama u boji sam po sebi nije baš svakodnevna stvar). Što se sadržaja tiče, mada fanzini inače svašta trpe, kod Endema to nije slučaj: "Pile i pile" Igora Lepčina, "Mister Mačak" Roberta Solanovića, Talajićev strip bez naslova, Kukićeva "Divljina", Macanov "Sistem dviju jednadžbi" stripovi su koji bi svoje mjesto našli u bilo kojoj "pravoj" strip-reviji (kad bi takve bilo na vidiku). Ima tu i par stripova od jedne do dvije table od kojih su neki idejama ili crtežom (jedni namjerno, a drugi sputani mogućnostima svog autora) korak iza standarda nabrojanih stripova, ali ta raznolikost je upravo ono zbog čega fanzine i volimo, zar ne?

A cijenu od 10 kuna za 42 strane dobrih stripova (a valjda Tico prima i druge valute) stvarno se može nazvati prijateljskom. Adresa je: Tihomir Tikulin (za Endem), Kvaternikova 105, 10 000 Zagreb.

E-mail: ticulin@hotmail.com


sadržaj

3.

SYSTEM COMICS NA NET-u

Strip Vesti



Od nedavno se na internetu našao i web sajt izdavačke kuće System Comics koju ste, svakako, zapazili po kolornim albumima domaćih autora (Tehnotise, Badi kukavica i druge priče i Aaron) kao i po odličnim kalendarima Alekse Gajića i Bojana Redžića. Svi ovi albumi su predstavljeni na njihovom sajtu tako da je dobra prilika da se upoznate sa ovim izdanjima ako, slučajno, već niste do sada.
Znači, još jedna obavezna adresa u vašem bookmarku.

www.systemcomics.co.yu

sadržaj

4.

STRIP O SARAJEVU

Aleksandar Manić



"Knjiga u vassim rukama izbacuje na medjunarodnu scenu grupu novih autora stripa, koji su prezziveli vreme terora. Ali i brisanja kulture. Ja im skidam kapu, jer su nam predstavili knjigu punu svezzine i ponudili nam susstinsku perspektivu razmissljanja u vezi dogadjaja - pisse Vil Ajzner, legendarni strip majstor u predgovoru albuma "Sarajevo: popreccne pripovesti" (GASP). Okupljeni oko francuskog entuzijaste i strip zaljubljenika Banzzamena Hercberga, ccetiri bosanska autora - Dragan Rokvich, Edin Alich, Senad Begich i Mirsad Agich nacrtali su po jedan kratak strip od deset tabli. Ujedinjeni u luksuzno opremljeni album izdat na francuskom jeziku uocci angulemskog festivala, oni su se osvrnuli na posledice gradjanskog rata u Sarajevu. Iako im je ovo prvo objavljivanje u Francuskoj, ovi autori nisu nepoznati ovdassnjoj publici. Naime, svi osim Agicha bili su uvrssteni u smotru stripa zemalja bivsse Jugoslavije, organizovane pre dve godine u Angulemu.

Album zapoccinje stripom "Ccovek uvek ide na mesec" Dragana Rokvicha, najzrelijeg i najpotpunijeg autora Bosne i Hercegovine. Njegov stilizovan i vrlo ccist crtezz, lepa kompozicija i emotivni naboj, uvode nas u nauccno fantasticcnu priccu o izgubljenim prijateljima i kajanju vezanom za odsustvo iz Sarajeva u trenucima rata. "Istina" Senada Begicha nastavlja put kroz svet posleratnih kriminalaca, njihovih obraccuna i ubistava. Izrazzajan i "mastan" crtezz ovog autora bitno se razlikuje od osrednjeg stripa prikazanog u Angulemu 2000. "Napusstanje" Mirsada Agicha najslabije su table albuma, ne toliko zbog klissetiziranog scenarija, koliko zbog crtaccke slabosti. "Sticaj okolnosti" Edina Alicha obraccunava se danassnjim profiterima i mafijassima. Jednostavan stil izbrussen radom u sarajevskim "Veccernjim" ukazuje na jednog od najboljih bosanskih strip crtacca. Zadnjih deset tabli uradio je Rokvich, jer se zbog kassnjenja iz projekta povukao Amir Idrizovic, izuzetan crtacc lirskog senzibiliteta.

Uprkos dobroj opremi, kvalitetnoj sstampi i odredjenoj tematskoj usmerenosti, sticce se utisak da je album naccinjen kao katalog ccetiri autora i jednog izdavacca. Uvodni tekst Nebojsse Jovanovicha kao i autoportreti u slici i recci, poziv su stranim izdavaccima da investiraju u bosanske talente. Uzevssi u obzir da se na bosanskoj sceni isticce samo ccetiri autora, da ne postoji ni jedan izdavacc, a da publika nije mnogo zainteresovana za strip stvaralasstvo, potpuno je opravdana zzelja da se autori predstave samo inostrastvu. Za sada, jedina buduchnost za bosanske strip autore nalazi se van zemlje.


sadržaj

5.

IZ BONELIJEVOG SVETA MAŠTE

Ilija Bakić



IGOR MARKOVIĆ, UREDNIK "EDICIJE VANNINI"

IZ BONELIJEVOG SVETA MAŠTE

Plaćamo danak praznini koju smo imali u svetu stripa jer nam je publika za sada starija nego što bi trebalo da bude - kaže urednik novog strip izdanja

Na radost novih i onih iskusnijih ljubitelja stripa sveske sa pričama u slikama koje nastaju u produkciji Serđa Bonelija ponovo su među nama, nakon gotovo decenijske pauze remećene tek ponekim izdanjem kratkog daha. Ovog puta Dilan Dog, Marti Misterija, Mister No i Zagor stižu u pravilnim mesečnim dozama, na kvalitetnom papiru sa kartonskim koricama. Zasluga za ovu blagodat pripada "Edicijama Vannini" potpuno novom strip izdavaču čiji je urednik Igor Marković.


Protiv nepoverenja fanova

Septembra prošle godine na kioscima su se pojavile sveske sa četiri junaka iz produkcije Serđa Bonelija. Kako je došlo do pkoretanja "Edicije Vannini"?

- Milan Rusalić i ja dugo smo nosili tu ideju u sebi, čak smo i kontaktirali izdavačku kuću "Beneli" u više navrata da bi krajem 2000. dobili odgovor da za prava moramo da se obratimo Ervinu Rustemagiću i njegovoj izdavačkoj kući "Strip Art Features" (nama ovde dobro poznatoj) koja drži prava, za sva "Bonelijeva" izdanja van Italije. Čudno ali se pokazalo i istinito jer nam je to potvrdio i sam Rustemagić u prepisci koja je usledila. Međutim, on nije bio zainteresovan za naše tržište i sve je propalo. Imao je prava ali nije hteo da ih proda. O ceni nismo stigli ni da razgovaramo.

Prošlo je par meseci i igrom slučaja upoznali smo gospodina Umberta iz Breše, koji je došao u Beograd u potrazi za mladim grafičkim dizajnerima potrebnim za njegovu firmu, štampariju "Vannini" iz Breše. Kako to obično u životu biva, slučajno dolazi do Dragana Rusalića, Milanovog brata, i u razgovoru sa njim neko pominje strip i pokreće se jeda, ispostaviće se zbog raznih dozvola i dešavanja u zemlji, komplikovani mehanizam koji u avgustu 2001. dobija oblik i naziv Izdavačka kuća "Edicija Vannini". Italijani su sa Rustemagićem potpisali ugovor u Celju i oformili smo izdavačku kuću u kojoj Italijani imaju većinski kapital i nosioci su prava.

Kakva su iskustva za ovih nekoliko meseci izlaženja?

- Počeli smo od nule. "Dnevnik" se ugasio tačno pre 10 godina a povremena izdanja, koja su se pojavila na tržištu, kao da su načinila više štete nego koristi jer su svojim neredovnim izlaženjem stvorila kod strip fanova nepoverenje i strah. Niko više nije hteo da kupi strip čiji će kraj, možda, pročitati za tri meseca a možda i nikada. To je bio prvi veliki problem. Drugi je još uvek distribucija.

Izvinjavam se onim čitaocima koji svoj primerak naših izdanja moraju da traže u drugom gradu; zato smo omogućili da se uplatom na naš žiro račun nabave raniji brojevi. Treći problem je sama publika. Plaćamo danak praznini koju samo imali u svemu pa i u svetu stripa jer nam je publika, za sada, starija nego što bi trebalo da bude. To su sve, slobodno mogu da kažem, ljudi od 18 pa do (moram da upotrebim Zabnikovu foru) 88 godina. Uglavnom moji vršnjaci, odrasli na stripu, što se odražava i na prodaju pa je ona, za sada, "samo" nešto malo preko 50 posto tiraža. Oni koji čitaju i kupuju veoma su aktivni i stlano smo u kontaktu preko pisama, e-mailova i telefonski. U početku nisam mogao da verujem da nam se to dešava ali sada sam se već navikao. Dnevno dobijamo bar desetak poruka i pisama.


Biće i postera

Kakvi su vam planovi?

- Veliki. Hteli bi najpre da sve pokrijemo, da se prodajemo u svakom mestu, i svakom gradu da napravimo promociju. "Bonelli" u svom svetu mašte ima 17 junaka, mi objavljujemo samo 4. Voleli bismo da priširimo taj spisak ali za sada, kako to svima govorim, sve zavisi od publike. Uopšte, sve zavisi od fanova. Ako ih ima mi ćemo sve obezbediti, proširiti ponudu. Da se razumemo, ovde se ne radi ni o kakvim velikim parama i enormnoj zaradi ali troškovi moraju da se pokriju. U planu su specijalni brojevi, počev od sredine leta a prvi specijal biće Dilan Dog, sledeći će se pojaviti za Novu godinu. Što se tiče postera, za njih su potrebna posebna prava ali već radimo i na tome; ako ne pre a ono za Novu godinu će i njih biti. Pošto je korespodencija između "SAF"-a i nas, do sada, išla preko Italije, tako da sa "Bonellijem" nismo imali direktne kontakte, imali smo malo reklamnog i ostalog potrebnog, pratećeg materijala ali radimo na tome da se to stanje promeni. Nećemo dozvoliti da i sledeću Novu godinu dočekamo nespremni.


Objavljeno: Dnevnik, Novi Sad, 11. marta 2002.godine


sadržaj

6.

SLUGGY FREELANCE

Srđan Aćimović
achim@bitsyu.net



Da li ste raspoloženi za besplatan strip vrhunskog kvaliteta, humorističko-avanturističku sagu u velikim količinama, parodije koje kompleksnošću nadrastaju i nadmašuju dela na koja parodiraju, zaraznu svakodnevnu porciju najpoznatijeg on-line stripa na svetu? Posetite http://www.sluggy.com/

Pre svega, Pete Abrams, autor ovog stripa već četri godine bez prekida, jedan je od retkih on-line strip-autora koji od ovog posla živi. Dakle, njegov u početku volonterski rad dospeo je do popularnosti tih razmera da prodaja peklamnog prostora, zatim majica i ostalog propratnog materijala, biva ne samo sitna novčana satisfakcija već i dovoljan izvor prihoda Peteu Abramsu i nekolicini njegovih pomagača.

Zasluženo, svakako. Pete je postigao ono što drugim autorima ne polazi za rukom: da bude uporedo urnebesno duhovit i kompleksan u pisanju avantura svojih junaka. Pomenuti su pre svega Torg i Rif, dvojica nezrelih poklonika piva, video igara, a potonji i pronalazaštva, te veoma velikih pušaka. Treći bitan lik je Zoe, nevoljna saputnica Torga i Rifa, neuspešna studentkinja i obligatorni glas razuma u ovom stripu. Zaštitni znak ovog stripa (očigledno, pojavljuje se i u logotipu) je nasilni zeka Ban-Ban, mrzovoljan, ubilački raspoložen, kriminalnih sklonosti. Zeka sa skakavcem u ruci, heh. Kao Ban-Banov pratilac javlja se Kiki, lasica kratke pameti i koncentracije. Oni predstavljaju prvu postavu od samog početka, međutim još junaka prolazi kroz strip (Saša, Sem, Anđela), neki odlaze a neki ostaju.

Strip je crno-beli, u klasičnom novinskom formatu koji ume da ograničava, ali taj problem prenebregnut je nedeljnim nastavcima dužine table i u boji, koji obično sadrže okosnicu zapleta ili raspleta. Crtež - svrsishodna stilizacija realističkog stripa (do te mere stilizovana da je crtež veoma lako "skinuti"), razvijao se uporedo sa peteovim sticanjem veštine, mada junaci kroz strip nisu doživeli ni jednu značajniju promenu izgleda, današnji, do te mere siguran potez da gotovo možemo videti vičnu ruku koja ga povlači, čini da prvi kaiševi ovog stripa iz 1997 deluju amaterski, što su u stvari i bili. Slična transformacija desila se i na planu sižea: mada je osnovna kreativna kapisla "Sluggy freelancea" oduvak bilo parodiranje, u početku je jedina svrsishodnost ovog stilskog postupka bio bespoštedan humor (na primer epizoda "The SCI-FI adventure" gde je kapetan svemirskog broda ubeđen da će preživeti pomor "Osmi putnik"-tipa jer u filmovima tipa "Osmog putnika" zgodni kapetan uvek preživi - da bi na kraju saznao da se u stvari nalazi u stripu "goofy buddies (smotani drugari)"-tipa, što znači da će preživeti ne on već dva člana posade - Torg i Rif), da bi se kasnije sve više i više, a pogotovo posle "Storm breaker saga" epizode, strip pretvorio u neobično parodijsko delo epskog karaktera, koje kompleksnošću i kvalitetom nadrasta objekte svog parodiranja, čineći ih tek 'podlogom' za razvoj samosvojne i samodovoljne priče (primer je epizoda "Gofotron, champion of the cosmos", bazirana na parodiranju manga-crtanih filmova).

Jedna crta koja se provlači kroz ovaj strip od samog početka može biti podložna kritici, no naprotiv, može biti i razlog za hvalu, zavisno od ličnog ukusa. Radi se o sklonosti ka morbidnom, čija stalna instalacija je Ajli, vanzemaljac ljudožder, inače Torgova sekretarica. Budući bespoštedan prema svojim junacima, Pete Abrams dozvoljava da budu pojedeni od strane ove parodije "Osmog putnika" (najizrazitiji predstavnik je epizoda "Canibals anonymus" gde Ajli ide na grupnu terapiju da bi se oslobodila ovog poroka) ili iskasapljeni od strane onostranog serijskog ubice (epizoda "KITTEN" gde se kao rezultat jedne davnašnje pijanke sa prizivanjem đavola, javlja puna korpa demonskih mačića koji upijaju bez reda ukoliko ne dobiju svoju porciju mleka). Pete ponekad prelazi granicu, u skorije vreme sve češće, ali, kako svaki čovek ima svoju granicu, objektivan stav o ovom segmentu stripa nije moguće dati.

Na sajtu se može naći svih šest knjiga, podeljenih na poglavlja, koja su, opet, podeljena na epizode, sve u svemu, četri i po godine ili 1700 kaiševa stripa (računajući nedeljne specijale), mnogo materijala i mnogo utrošenog internet-vremena (srećom, postoji opcija pregledanja arhive po sedmičnim stranicama koja unekoliko štedi vreme), ali... heh, pa mi smo ljubitelji stripa, zar ne? A ukoliko smo još i ljubitelji "Sluggy freelancea", ne treba da se žalimo, već naprotiv - da budemo zadovoljni što postoji tako dobro štivo, tako lako dostupno. Zar ne?


sadržaj

7.

PARISKI SPLEEN (26)

Franc
bvlazic@EUnet.yu


"RELEVANTAN" CASOPIS,
ILITI, OD MALCICE SVEGA DO - POMALO NICEG

Naslov: Graficka zavera 5,
Priredio: Zoran Penevski
Izdavac: Samizdat B92, Rex, januar 2002.

Zapocinjem ovaj tekst sledecom, blago polemicnom misli (dopustam kako bi ovde moglo biti reci o opstem mestu): postmoderna je, kao umetnicki pravac, mac sa dve ostrice; zlatni kladenac za talentovane, slivnik za mediokritete.

Danas drzimo za stecenu svest o tome, kako jos od umetnosti baroka i tadasnjih, visestrukih oblika umetnickog izrazavanja, do danas, nije bilo toliko tehnickih, narativnih, grafickih, likovnih, montaznih oblika i postupaka, medjusobnih prozimanje raznolikih vidova umetnickog izrazavanja (osobito likovnih i knjizevnih), te estetskih mogucnosti i prosedea u stvaranju umetnickog dela. Pa opet, kao da zla kob prati upravo ovakav, krajnje podsticajan i viseslojan intelektualni pravac: kao da, usled neprestane otvorenosti ka eksperimentalnom na podrucju forme i oblikâ, postmoderni stvaralac zapada u zamku besprestanog "otkrivanja" orudja rada, ne pruzajuci nista opipljivo na polju sadrzaja, unutrasnjeg zivota, realnosti i kakvoce dela.

Neretko, "sarena laza" forme zamka je za mnoge slucajno zasle u svet umetnosti: ne biva se umetnik bez "vise" potrebe niti bez istinske, ontoloske datosti. Bice poezije ne trpi krivotvorenja.

Sve sto je pleva kad tad otpada sa ciste obrazine delâ.

Umetnost, umetnicke oblike olicavaju dela. Izrazajni oblici su stvari doba i vremenskih potreba. No agon stvaranja stvar je nutarnja. Ko nije "poeta vates" ne moze biti niti jeste "poeta docta", jer jedno drugo ne iskljucuje vec upotpunjava. Kob postmoderne je mozda i u tome sto se u njoj najlakse utope (i tope) sarlatani.

Sad predjimo na stvar.

Poslednji, peti broj "Graficke zavere", po svojim osnovnim obelezjima, zadrzava osobine casopisa prevashodno posvecenog recepciji savremene stripovne produkcije u Srbiji s ciljem sireg prikazivanja njenih "dominantnih" tokova. Te osobine od ovog casopisa cine svojevrsni stripovni almanah u sustini lisen bilo kakvih panoramskih ili antologijskih pretenzija. Zbornik heterogenih, cesto oprecnih likovnih usmerenja, "Graficku zaveru" dozivljavam kao uredno slozen katalog domace radinosti stvaran ponajpre u cilju (p.r.) prezentacije radova autohtonih crtaca i scenarista pred inostranom strucnom publikom.

Ovakav sud potkrepljuje i cinjenica da ovaj casopis ne neguje jasno profilisan editorijalni kurs te da - poput sile drugih stvari u nas na polju periodike - ima vrlo rdjavo, neredovito pojavljivanje. U osnovi, citajuci ga, sticem dojam kako glavni urednik tek ispabirci stripice po poslednjim radovima svojih odabranih stvaralaca (drugara?) i doticne tresne u svoj almanah bez nekog jasnijeg reda i viseg koncepta.

No mozda je, doista, osnovna zamisao "Graficke zavere" da sto sire predstavlja dela devete umetnosti stvarane na tlu prestonice, dok bi, konceptualno, tek insistiranje na multimedijalnom kljucu u procesu izrade stripa, bilo ono sto taj zbornik stripova razlikuje od nevelikog broja ostalih publikacija posvecenih ovoj umetnosti kod nas.

Medjutim, jedan od akutnih problema ovakvog vida hrestomatija, jeste sto zaobilazi citav niz zapazenih stvaralaca koji ne dele blagodeti prestonickog, "poetickog" ili klanovskog zivota. Nema potrebe da se pominju imena. Dovoljno je videti sta je do sad, u "Grafickoj zaveri", stampano, pa da se broj neobjavljenih autora ucini zjapece velikim.

Kada je rec o samom sadrzaju, skala predstavljenih tabla ide od tz. "undergrounda" (ovu rec valja razumeti kao eufemizam, s obzirom na to da je doskora jedini vid publikovanih stripova u Srbiji bio upravo ovaj zanr naustrb tkz. "mainstreama"), preko uvodjenja postupka multimedijske montaze tabla sve do stripova klasicnije likovne izrade. U najsirem mogucem smislu shvacen (no i sa odredjenom dozom opreza), termin "sekvencijalna umetnost" bio bi jedini zajednicki imenitelj ovih heterogenih priloga.

Odlican je dizajn revije. Korice i papir su, za nase prilike, neshvatljivo lepi.

Nagradjenim autorima konkursa "Muskarac, zena, grad", pruzen je sirok prostor u okviru revije; urednik je to ucinio sa osecajem za meru, tako da ne sticemo utisak da prostor koji zauzimaju njihovi radovi ide naustrb drugih priloga. Mene se, po svojoj izgradjenosti, svezini i cistoj fantazmagoriji, po preplitanju arhitektonskih elemenata renesanse sa urbanim dekorumom post-industrijalizovanog sveta, najvecma dojmila slika M. Pavlovica. U likovnoj izradi i jarkosti kolorita ima podrazavanja Van Goghu (junaka i jedna bledunjavo cinicne table Rastka Cirica na temi percepcije boja: "Vinsent otkriva stereo vid").

Pored iscrpnog uvodnika "Protokol graficke zavere" urednika Zorana Penevskog, koji je jos jedan kondenzovani brifing o biti devete umetnosti - na zalost opterecen apstraktnim recnikom koji nije lisen neizvesnih ili nejasnih znacenja (poput sarmantnog izraza 'narativna "proteza"' - sto se, jasno, moglo lepse i suvislije reci; ili reci "reprezent", francuski koren: représentant (dakle 'predstavnik' ili, nezgrapnije, "reprezentant") koja uopste ne postoji u srpskom jeziku) - Ivan Grubanov nudi komparativnu studiju o medjusobnim prozimanjima filma, slikarstva, digitalne slike, teksta sa stripom shvacenim kao ersaca popularne kulture. Sa ovim poslednjim shvatanjem se citalac nuzno ne mora da slozi.

Redziceve pseudo-burleskne sodomitsko-mazohisticke opsesije ("Mr Visarionovic & Joseph") nas na velika vrata uvode u samu sustinu ovde prisutne "estetike praznog": kada autor, u sustini, nema sta da kaze, i sa nama ne deli nikakvo bitno, odredjujuce iskustvo, iskustvo steceno zivotom i spoznajom, najmanje moze biti reci o saopstavanju price: rec je samo o golom, morbidnom i dosadnom trabunjaju. Prvi strip ujedno recito govori o kvaliteti vecine priloga petog broja esteticke zavere shvacene kao zavere postmodernog cutanja; cutanja koje se javlja u nedostatku znanja (tehnickog i teorijskog), kao i jasne misli, imaginacije, vizija, ideja, radosti ili bola i jasnoce i moci njihovog pravilnog izrazavanja.

U registru crnog, na jednoj psiholoskoj ravni, od gore pomenute ostvarenija je "Ljubavnicka prica", triler Zvonka Jacimovskog, kako na polju naracije, ubedljive psiholoske karakterizacije likova, tako i na polju grafizma, koji se, ocito (mozda i suvisno), oslanja na likovne predloske "Torpeda ".

Nikolicev crtez je pun, krupan, samosvojan, groteskne i plahe ekspresivnosti (prica mu je doduse prazna i dosadna - rec je o adaptaciji jedne Harmsove price). Njegova likovnost je uspeli odraz interesovanja za nasledje avangardi. Istakao bih i to da se Nikolic koristi cirilicnim pismom (u srpskome stripu, danas, postupak za cije se izvodjenje na sav glas kaci zvonki epitet: anahronizam). Neslucene graficke, likovne, ornamentalne i druge mogucnosti cirilicnog pisma - povesno obznanjene u cuvenoj Orfelinovoj "Kaligrafiji" iz 17.. -, u srpskome stripu, slikarstvu ili crtezu uopste, do danas, jos niko nije valjano istrazivao.

Sta reci povodom Zografove "Dopisnice iz Panceva" sem: zapazite, ne radja li se to pred nasim ocima pancevacki balasevicevizam? Jos samo malo patetike, A. Z., jos samo malo, i bices tu gde i Panonski mornar. Na radost sviju nas!

O Miladinovu je izlisno pisati dokle se ne stekne uvid u original. Je li rec o slici ili tabli ? Valja ipak naglasiti da su i Vorhol i Haring koristili narativne predloske stripa, koliko je klasicni narativac, Hergé, u svojim platnima, negovao apstraktnu figuraciju. Miladinov igra na oba medijska registra i ostvaruje tablu preciznih geometrijskih oblika ciji nutarnji prostor pulsira i odise sugestivnom dinamikom.

Kamo srece da je Bob Zivkovic stvarao svoj serijal: u njemu bismo danas imali jednog od nasih najvecih imena. Ovako se moramo zadovoljiti rasutim, sitnim tablama ili ilustracijama u literaturi za decu. Steta. Ukoliko, pak, Zivkovic ima citave izgradjene stripove, i njemu i nama zelimo da se oni sto skorije pojave u prodaji.

Pavlicevi/Miladinovi simpaticni junaci-trapavci odavno zasluzuju strip i da je pameti, dnevne novine ove zemlje bi objavljivale i kaiseve domacih autora. Za sada u nasoj sredini ne postoji prostor za kontinuirano plasiranje i recepciju objavljenih delâ, sto je i osnovni razlog za malo, skrto i neredovito stvaranje jasno profilisanih stripova.

Aleksa Gajic je talentovani stvaralac koji je, do sada, svoje najbolje radove dao u serijalu u nastajanju "Atila, bic boziji". Kratki, lirski strip "Poslednja misao Mirodi Josinarija" podseca na orijentalne zagonetke: bice junaka (rec je o mladom japanskom pilotu ciji se avion srusio u neposrednoj blizini americke baze na jednom ostrvu juznih mora) podvojeno je na konkretne slike zatocene ptice i grabljivog pauka. Ranjeni junak lezi na zemlji, obasipan snopovima svetlosti: njegov poslednji akt bice oslobadjanje ptice iz paukovih niti. U poznoj, dvojakoj samoidentifikaciji, junak ce oscilirati izmedju dvaju stvorenja da bi se, u sunovratu svesti umiruceg (ubijenog?), oslobodivsi pticu, pomirio sa slikom sebe kao skrsenog pauka-predatora mocnijom rukom neprijatelja.

Gajic neguje svedeni, lirski izraz. Ekspresivnost njegovih kvadrata se, u ovih nekoliko tabla, ostvaruje pazljivim odabirom tonova i boja, osobito u prvoj i petoj tabli: intimisticka slika devojke sagnute u cinu pisanja, okruzene bujnim zelenilom, pretace se u manji, odeljeni plan: snop svetlosti koji grli, na kamenu, mladica i devojku u ljubavnom cinu. Zeleni i zuti koloriti tako sluze izrazavanju dvaju odeljenih vremenskih i dusevnih trenutaka. Sunce koje se, na petoj tabli, pomalja, nije i sunce ciji simbol mladi pilot nosi, kao vrpcu, oko glave; ovo ce, u poslednjoj tabli, u istovetnom trenutu sa poznim cinom samoindentificiranja sa paukom, doziveti svoje potpuno pomracenje. Otuda poslednji, ironicni Japancev komentar: "jadan pauk".

Poslednji rad vs wostoka i sase mihajlovica pokazuje u kom pravcu bi mogao da se krece domaci underground. Poput tvoraca francuskog "L'Association", i domaci autori s lakocom prelaze granice zanra i krecu se ka sirem, slozenijem polju price. Iz "podzemlja" prilaze "mainstreamu" sa osvezenom likovnoscu, i taj proces provobitnog ikonografskog oneobicavanja u sebi sadrzi neslucene mogucnosti za dalji razvoj stripa. "Poposak & Cvece" jesu zrelo, neo-nadrealisticko ostvarenje, kompaktne narativne i likovne strukture. Konvencionalna upotreba table (te narativna linearnost price) jesu danak placen neophodnoj citljivosti stripa. Da imamo izgradjeno trziste, verovatno bi se ovakav serijal granao i razvijao u nekoliko pravaca, poput Sfar/Trondheimovog "Dojona" u Francuskoj.

Mr.stocca, pak, moze posluziti kao paradigmaticni primer akutnog problema undergrounda. Ovaj autor ima izgradjen likovni izraz i sa lakocom pretace onoricni pejzaz u crtez i strip. Medjutim, on nas neosetno uvodi i u pricu ciji organski minimalizam mu, zatim, ne dopusta da joj iznadje najapogodnjiji zavrsetak. Iz ovih razloga i inace neretko sa zebnjom prilazim radovima crtaca undergrounda: koliko su im vizije, slike, fantazme privlacne, toliko su im naracije blede a zavrseci tablâ ishitreni, cesto nelogicni, sladunjavi ili, naprosto - glupi.

Mi bismo hteli diskurs, pricu (crtez, kolaz, pesmu ili naraciju ili montazno prozimanje sviju ovih i kakvih drugih elemenata na jednoj ili vise tabla) koja bi bila dobra, koja bi nosila istinska, viseslojna znacenja, i koja bi plenila i zracila i drzala nas od pocetka do kraja.

Mi hocemo cudesnost, hocemo carobnost, mi zelimo "marvels" od korice do korice stripa! Zaboga, strip bi trebalo biti vrhunski fun! Nama je, naprotiv, u "Grafickoj zaveri 5", uz najbolje namere i trud urednistva, odvec bledo, neprohodno i dosadno.

I, to bi bilo sve.


sadržaj

8.

JUŽNJAČKA UTEHA No 55.

Marko Stojanović
misto83@ptt.yu


UREDJIVACKA KONTRACEPCIJA

Necu se pretvarati da znam kako je to biti urednik necega sto je stvarno vazno… U stvari, bas cu to da uradim: Pretvaracu se da znam kako je to biti urednik necega sto je stvarno vazno - a uredjem samo Strip Pressing (Kad ce novi? Hvala na pitanju, sa' ce!). Dakle, sta je to urednicka koncepcija, i kako svima ugoditi?

Pre nego sto je izasao prvi Strip Pressing imao sam svoje sumnje. Dobro, ja jesam bio u redakciji strip magazina par puta, i tu se covek kao nesto pita oko izbora stripova, cene, papira za stampu i svega ostalog, ali to ni u kom slucaju nije isto kao kad sve lezi na tvojim ledjima. Drugo, radio sam sa nekim ljudima po prvi put na ovom casopisu, a to me uvek cini nervoznim. Trece, vec sam dobrano bio zasao u neke krugove strip autora, i nije bas svejedno ljudima koje znas i koji te znaju objasnjavati zasto nesto nije dobro ispalo (ja jesam optimista, ali cak i mi imamo los dan, nedelju, mesec…). Cetvrto… Ne, i ovo je dosta za jednu dobranu i prolongiranu anksioznost.

Kad je izasao prvi Strip Pressing, znojio sam se svaki put kad sam nekog pitao sta misli o casopisu. Razlog? Recimo samo ovako: Ne samo da su misljenja bila raznolika, nego su cesto bila dijametralno suprotna! Jedni su mi zamerali sto sam pustio Onaj strip, drugima je Ovaj strip boo oci. Jednima su se dopali tekstualni prilozi, drugi su imali primedbe na njihov izbor, sadrzinu i raspored. Jedni mi rekose da treba vise alternative, drugi su me svojski ubedjivali da alternativu izbacim u potpunosti. Mislim da sam za svaki od desetak stripova od ponekog cuo da mu nije mesto u jednom takvom casopisu, a takodje mislim da sam za skoro svaki cuo od nekog drugog komentatora da je najbolja stvar u celom Strip Pressingu. Dizajn je bio hvaljen i osporavan, uvodnik je kod nekih izazvao osmeh a kod drugih smeh… Recju, ni jedna dva coveka nisu imala isto misljenje o mojoj urednickoj koncepciji (da budem posten, imam i kourednika pod imenom Dejan Stoiljkovic bez koga nista ne bi bilo moguce uraditi (ni uprskati, kad smo vec kod toga), ali zarad poente recimo da sam sve dobro uradio/uprskao sam)!

Sad, par dana pre izlaska drugog Strip Pressinga mogu da kazem da sam ukapirao par stvari. Pokupio, eto, nekoliko stvari iz tog mog iskustva. Shvatio sam prvo kolika odgovornost stoji iza onog retka u zaglavlju koji kaze "Glavni i odgovorni urednik:…" Verovali vi meni li ne, nikoga zaista ne zanima da li je tip koji je radio prelom obrnuo tekst ispred jedne slike ili da li su filmovi dobro ispali ovima u Repro studiju, niti da li je stamparija zeznula deo tiraza i pomesala odredjeni broj strana. A i zasto bi? Oni znaju vas, vi ste covek iz medija i k tome urednik, vi cete pokupiti sve cuske i pritom se sirom osmehivati svojim cuvenim razoruzavajucim osmehom, uz stari dobar izgovor "Znas sta, prvi se macici i u vodu bacaju…" Druga stvar koju sam shvatio, i koja je jos bitnija, je da pravog odgovora na pitanja sa pocetka ovog teksta nema.

Urednicka koncepcija je ono sto ti smatras da treba da ide u casopis, i to je ukratko to. Celom svetu se, naravno, ne moze ugoditi, ali cela poenta i nije u tome da se svima ugodi. Skola koju sam platio tim prvim brojem je da je vazno ugoditi sebi, jer na kraju krajeva, ja sam taj koji treba da stane iza magazina. Kad to vec radim, daj da se bar dobro osecam pred sobom! Ponosan sam na to sto mogu da kazem da stojim iza svega sto sam potpisao kao urednik; mozda sam jos ponosniji na cinjenicu da sam posle samo jednog izdanja koje sam potpisao kao urednik naucio vaznu lekciju koju neki nikada ne nauce.


sadržaj

9.

KVINTALOVA TJEDNA KARTICA (115)

Darko Macan
darko.macan@zg.tel.hr


KUHANJE SCENARIJA - kupovina namirnica

Ne igram šah iz dva razloga: zato što mi je netko jednom rekao da je broj igrivih kombinacija konačan i istražen (ergo, ništa meni nije ostalo) te zato što mi je uvijek bilo žao figura. Počeo bih igrati misleći na strategiju, ali bih se onda vezao za nekog glupog pješaka koji se živ probio do šestog reda i branio bih ga do iznemoglosti, dok su mi iza leđa kraljica i dvorjani ginuli sve u šesnaest.

S Jedi vs Sith scenarijem i sedam titanskih bitaka na Ruusanu pred sobom, ja sam se, nikad general, opet usredotočio na pješake. Znao sam da fanovi od mene očekuju šahovski čist sraz bijelih i crnih figura, pa sam bio siguran samo u jedno - da to neće dobiti. Pisati što drugi žele čitati jest kao govoriti što drugi žele čuti: lak, ali bezvrijedan put do uspjeha. Pravi je uspjeh pisati što želiš, a druge natjerati da čuju i ono što ne žele.

Van, dakle, s bijelim lovcima i crnim kulama! Jedi vs Sith bit će o izborima koje sto puta dnevno svi činimo - dobro ili zlo, svjetlo ili tama, drugi ili ja - i razlozima za njih. Dobri će se ljudi boriti na krivim stranama, stamena predanost svjetlu pokazat će se štetnom kao i odanost zlu ... Tema priče se polako uobličila.

Tema je, naravno, lijepa stvar, ali prilično beskorisna kad se priča tek formira. Dok rok kucka sve bliže, nama trebaju likovi, situacije, slike i motivi.

Motiv na kojeg sam se u nuždi oslonio bezočno sam ukrao od Georgea R. R. Martina. Progonila me, naime, njegova fantasy serija "Song of Ice and Fire" i znao sam da se opsesije neću riješiti ako je ne izbacim kroz vlastito pisanje. George je koristio prokušani motiv prikaza rata kroz višestruke protagoniste, a meni se naročito svidjelo što je većina očišta pripadala raštrkanoj djeci iste obitelji (imam sklonost prema pisanju djece u nevolji pa moj izbor motiva ne čudi, ali o tome drugom zgodom). Dok George nije gledao, poslužio sam se.

Ukrasti motiv nije isto što i ukrasti priču, ako se stane na vrijeme. Djeca su bila tu, ali to nikako nisu smjela biti Georgeova djeca. Pa sam se zapitao: koju ja to djecu poznajem; koga bih mogao upotrijebiti?

Pa sam se sjetio svog brata, svoje sestre ...

... i sebe.

(Nastavlja se ...)


sadržaj

10.

MOJ POGLED (2)

zmcomics


PETA ZAVERA...

Peta zavera? Plodno neko tlo za Zavere...

Na primer, kao da postoji neka zavera nepisanja recenzija i informacija o magazinu "Grafička zavera" koji je došao do petog broja. Da li je to zbog lošeg rasporeda zvezda, slabog marketinga, slučajnog previda ili je samo reč o nekoj običnoj zaveri?

Ko će to znati?!

A za to vreme ova zaverenička ekipa radi i pravi broj za brojem, svaki bolji od prethodnog, sve do petog. Zoran Penevski, za neprosvećene - urednik Zavere, je najavio da bi tu mogla biti i prekretnica u daljem izdavanju Grafičke zavere. Ovako obimna, bogata, kolorna i, velikim brojem autora, šarenolika publikacija ima svoju vrednost, pogotovo u ovim našim, milion puta spomenutim, teškim vremenima. Penevski se zalaže za preokret u pravcu izdavanja autorskih sveski gde bi se pojedini stripovi i njihovi autori mogli pokazati u punoj snazi i veličini.

Zavera je uspela, kroz dosadašnjih pet brojeva, da pokaže kako potencijala ima, autori su se dovoljno predstavljali publici i uistinu je krajnje vreme da se pojave u samostalnim sveskama-albumima. Mešane salate, tako da ih nazovem, od magazina u celom svetu služe kako bi promovisali autore te im pružili šansu da podignu kvalitet svojih radova. Da bi na kraju započeli život u albumima. Zašto nebi tako bilo i kod nas?

Barem je sedam-osam autora koji zaslužuju autorsku svesku, da na taj način dođu pred "završni ispit" koji se ogleda kroz broj prodatih primeraka. Samo tako, izvan gomile, mogu saznati da li ih čitaoci mirišu ili ne, da li je to put kojim trebaju ili žele da idu.

Počeo sam da pišem o Grafičkoj zaveri a završio sa pričom o potrebi strip scene za autorskim strip sveskama. Možda je kod takvih, magazinskih, izdanja baš tu i problem. Možda se baš zato o njima ne rade recenzije. Jednostavno, neki ti se strip svidi, neki ne. Par radova su sjajni, neki su prosečni, neki dobri, i sve je to stvar subjektivnog mišljenja te neće vredeti da vam ističem svoje favorite kad vi već imate druge. Jedino što mogu reći sa sigurnošću je to da ovo izdanje morate da nabavite jer ćete sigurno naći nešto i za svoju dušu. Tako ćete znati čiju ćete strip svesku kupiti! Iz svakog broja se vidi da Zoran čvrsto drži kormilo u svojim rukama i da se svojski trudi da Zavera drži do kvalitetnog odnosa prema stripu i njihovim autorima.

Značajna je i informacija da je ovu Zaveru finansijski pomoglo Ministarstvo kulture Republike Srbije. Duvaju li to neki novi vetrovi? Mislim da je odgovor na to pitanje: da. Ipak su ovi novi likovi imali prilike da odrastu na stripovima.

Grafička zavera ima i svoju web stranicu. Zoran će, posle čitanja ovog teksta, znati da treba da mi pošalje njenu adresu, pa ćete je naći u sledećem broju SVesti u rubrici "Linkovi". Četvrtak je veče, i nemam prilike da dođem dovoljno brzo do adrese...:(


sadržaj

11.

VESTI IZ SVETA

Strip Vesti



-FILMSKO ŽENSKA KLOPKA
Novi film poznatog strip autora Enkija Bilala će biti praktično ekranizacija njegovog poznatog stripa "La Femme Piege" (Žena klopka), i u planu je za decembar 2003.godine. Zna se da je ulogu u filmu dobila Linda Hardy, bivša Miss francuske.
www.bilal.com



-ITALIJANSKI FESTIVALI
Pred svima poznatim festivalom u Bolonji, Strip Vesti vam prenose spisak većine italijanskih festivala koji su važni za strip publiku:
-Diabolik Festival 5-7. aprila 2002 - www.virusconcerti.it
-Fiera del Libro per Ragazzi Bologna 10-13. aprila 2002 - www.bookfair.bolognafiere.it
-Festival della Letteratura Fantastica 11-14. aprila 2002
-Treviso Comics 13-28. aprila 2002 - www.trevisocomics.it
-Expocartoon 18-21. aprila 2002 - www.expocartoon.net
-Torino Comics 25-28. aprila 2002 - www.torinocomics.com
-Reggio Emilia 25. maja 2002
-Fumetti di Frontiera juna 2002 - http://space.tin.it/arte/kcentomo
-Acquaviva Picena 21-28. jula 2002
-Romics - Festival del Fumetto e dell'Animazione 3-6. oktobra 2002 - www.romics.it
-Expocartoon 20-23. novembra 2002 - www.expocartoon.net
-Reggio Emilia 7-8. decembra
-20milarighe Salone del libro per ragazzi e del fumetto 15-17. decembra 2002


sadržaj

12.

PISMA ČITALACA

mail


From: "Smith Damir" <smith@EUnet.yu>
Subject: Fw: BAD SIGNAL SPECIAL: Top Shelf In Trouble

Ovo je sa jedne druge mejling liste koju sam i ranije zeleo da preporucimljubiteljima WARREN ELLIS-a i dobre informisanosti, cestih mejlova jer je u zadnjih par meseci extra pojacano slanje mejlova putem novih tehnologija... Pa se Ellisov magazin salje iz voza, iz puba, iza supe ....etc. Kad god je u prilici da posalje neki mejl, Warren ce vas bombardovati informacijama i to odakle i ne ocekujete...

Ovoga puta je poslao mejl sa akcijom solidarnosti pa i to forwardujemza strip vesti, jer mi se dopada ideja esnafske solidarnosti i uz razumevanje da strip scena materijalno ne stoji bas bog zna kako, mozda ce neko ipak pozeleti obogatiti svoju privatnu strip biblioteku sa par izdanja a onako usput spasiti jednog strip izdavaca pa cak i njegovog distributera

U ponudi ima i Stripburgera.

----------------------------------
From: WarrenE@aol.com
Subject: BAD SIGNAL SPECIAL: Top Shelf In Trouble

bad signal
WARREN ELLIS

What follows is the text of an email from Chris Staros, publisher of Top Shelf Comix, an excellent indieoperation that publishes and distributes important workfrom the likes of Eddie Campbell, Alan Moore, GlennDakin, Ed Brubaker, Matt Kindt & Jason Hall, GarySpencer Millidge and James Kochalka.

Their book distributor has filed for bankruptcy. They'rein trouble. Please read the following.

-----------------------------

TOP SHELF IN TROUBLE â€" WE NEED YOUR HELP

Dear Comics Fans,

We have just been informed this week that our book trade distributor hasfiled for bankrupcy (Chapter 11). They will continue to operate andhopefully recover â€" and we will support this all we can (as our industryneeds them, and they are good people) â€" but unfortunately, this hashappened at a time when they owed us an enormous sum of money (over$80,000.00 minus returns). And to make matters worse, the most recentcheck they cut us, for almost $20,000.00, bounced this week, in turncausing the last 30 checks we wrote to printers, conventions,cartoonists â€" practically every aspect of the business â€" to bounce (orbe held) in turn.

To put it bluntly, even with all the hard work we've put in over theyears, if we don't raise $20,000 this month, it could realisticallyforce us to suspend publishing operations for the foreseeable future.It's hard to believe but a big domino has fallen right on top of us atthe worst time possible. So, that leaves us no choice but to be honestand ask for your help.

If 400-500 of you can find it in your hearts to each spend around fiftybucks on our core list of books below, this would literally pull usthrough â€" We mean that. We've got such a strong future schedule, and somany cool things to announce soon (including two more Alan Mooreprojects and two Film & TV projects), that I'd hate to think that we'dhave to pull the plug right before we were just about to arrive.

In any event, if you can find it in your hearts to help us out, we willbe eternally grateful. We'll be manning the phones personally on this"drive," and we'll also be sure to keep you informed -- hopefullyletting all of you know in three-to-four weeks that everything's okay(with your help, that is…).

On behalf of Brett Warnock and myself.

Truly, your friend thru comics,

Chris Staros
Top Shelf Productions
PO Box 1282
Marietta, GA 30061-1282
USA

(770) 425-0551
staros@bellsouth.net
http://www.topshelfcomix.com

--------------------------------------


ORDERS OVER $100 GET AN EXTRA $25 WORTH OF BOOKS FREE!
FREE SHIPPING FOR US ORDERS ($10.00 FOR INTERNATIONAL)

PHONE IN CREDIT CARD ORDERS TO:
CHRIS STAROS (770) 425-0551

OR

E-MAIL CREDIT CARD ORDERS TO:
STAROS@BELLSOUTH.NET

OR

MAIL CHECKS TO:
TOP SHELF PRODUCTIONS, INC.
PO BOX 1282
MARIETTA, GA 30061-1282
USA

OR

ORDER ON-LINE AT:
HTTP://WWW.TOPSHELFCOMIX.COM
(for our widest selection of books)

THE TOP SHELF BOOKS (the short list):

ALAN MOORE & EDDIE CAMPBELL:
FROM HELL (GN, MOVIE COVER): $35.00
FROM HELL (GN, ORIGINAL COVER): $35.00
SNAKES & LADDERS (CB): $5.95
THE BIRTH CAUL (CB): $5.95
THE HIGHBURY WORKING CD (ALAN MOORE LIVE): $20.00
ANGEL PASSAGE CD (ALAN MOORE LIVE): $20.00
HIGHBURY & ANGEL PASSAGE POSTERS: $10.00 ea.

EDDIE CAMPBELL:ALEC: HOW TO BE AN ARTIST (TP): $13.95
ALEC: THREE PIECE SUIT (TP): $14.95
ALEC: THE KING CANUTE CROWD (TP): $14.50
BACCHUS COLOR SPECIAL (CB): $2.95
BACCHUS-VOL1: IMMORTALITY ISN'T FOREVER (TP): $10.95
BACCHUS-VOL2: THE GODS OF BUSINESS (TP): $9.95
BACCHUS-VOL3: DOING THE ISLANDS WITH BACCHUS (TP): $17.95
BACCHUS-VOL4: THE EYEBALL KID (TP): $8.50
BACCHUS-VOL5: EARTH, FIRE, AIR, WATER (TP): $9.95
BACCHUS-VOL6: 1001 NIGHTS OF BACCHUS (TP): $13.50
BACCHUS-VOL9: KING BACCHUS (TP): $12.95
BACCHUS-VOL10: BANGED UP (TP): $13.95
BACCHUS #1, #5-#8, #10, #12-#39, #41-#60 (CB): $2.95 EA.
FROM HELL / BACCHUS / ALEC ORIGINAL ART (EMAIL INQUIRIES)

GARY SPENCER MILLIDGE:
STRANGEHAVEN: ARCADIA (TP, VOL-1); $14.95
STRANGEHAVEN: BROTHERHOOD (TP, VOL-2): $14.95
STRANGEHAVEN #13: $2.95 EA.
STRANGEHAVEN #1-#3, #5-#12: $2.95 EA. (REPRINTED IN TPs)

CRAIG THOMPSON:
GOOD-BYE, CHUNKY RICE (GN): $14.95
DOOT DOOT GARDEN (SMALL BATCH): $7.00
BIBLE DOODLES (SMALL BATCH): $7.00

ALEX ROBINSON:
BOX OFFICE POISON (GN): $29.95

ED BRUBAKER:
A COMPLETE LOWLIFE (GN): $12.95

GLENN DAKIN:
ABE (GN): $14.95

MATT KINDT & JASON HALL:
PISTOLWHIP (GN): $14.95
MEPHISTO (CB): $3.95

JAMES KOCHALKA:
KOCHALKA'S SKETCHBOOK DIARY VOLS #1 & #2 (CB): $7.95 ea
THE PERFECT PLANET (GN): $14.95
PARADISE SUCKS (GN): $5.95
MAGIC BOY & THE WORD OF GOD (CB): $3.95
PEANUTBUTTER & JEREMY #1 (CB): $2.95
PEANUTBUTTER & JEREMY #2: THE FLIBBLEDIBBLE FILE (CB): $2.95
MERMAIDS (CB): $2.95
SUNBURN (CB): $2.95

PETE SICKMAN-GARNER:
HEY, MISTER: AFTER SCHOOL SPECIAL (TP, VOL-1): $7.95
HEY, MISTER: CELEBRITY ROAST (TP, VOL-2): $9.95
HEY, MISTER: THE FALL COLLECTION (TP, VOL-3): $12.95
HEY, MISTER #3 - #4 (CB): $2.95
HEY, MISTER: BEHIND THE GREEN DOOR (CB, #5): $2.95
HEY, MISTER: THE TROUBLE WITH JESUS (CB, #6): $2.95
HEY, MISTER: EYES ON THE PRIZE (CB, #7): $2.95
HEY, MISTER: DIAL 'M' FOR MISTER (CB, #8): $3.50

TOM HART:
THE COLLECTED HUTCH OWEN (TP): $14.95
NEW HAT STORIES: BANKS/EUBANKS (GN): $9.95
THE SANDS (GN): $14.95

PETER KUPER:
SPEECHLESS (FULL-COLOR HC): $19.95
TOPSY TURVY (TP): $9.95

RENÉE FRENCH:
THE SOAP LADY (HC): $19.95

SCOTT MILLS:
BIG CLAY POT (GN): $12.95

JOSUÉ MENJIVAR:
CICADA (GN): $12.95
BROKEN FENDER #1, #2 (CB): $2.95 EA.

JOSH SIMMONS:
HAPPY (CB): $3.50
CIRKUS NEW ORLEANS (SMALL BATCH): $7.00

STEVE LAFLER:
BUGHOUSE (GN): $14.95
BAJA (GN): $9.95

BRIAN BIGGS:
DEAR JULIA, (GN): $12.95
DEAR JULIA, SHORT FILM (VIDEO): $15.00

DEAN HASPIEL:
A BOY IN MY POCKET (CB): $2.95
DAYDREAM LULLABIES: A BILLY DOGMA EXPERIENCE (TP): $7.95
OPPOSABLE THUMBS (CB): $4.95
KEYHOLE #5, #6 (CB): $2.95 EA.

BRETT WARNOCK -- TOP SHELF (THE ANTHOLOGY):
UNDER THE BIG TOP (#8, AN): $14.95
ON PARADE (#7, AN): $6.95
TOP SHELF #5-#6 (AN): $6.95 EA.
TOP SHELF #1-#2 (AN): $5.00 EA.

CHRIS STAROS:
EXPO 2001 (INCLUDES A 23-PAGER BY CHRIS): $7.95
THE STAROS REPORT - 1996 & 1997 (ZINE): $4.95 EA.

SMALL BATCH:
BETTER LUCK NEXT CENTURY (DYLAN HORROCKS): $7.00
SMUDGES (P. SHAW): $7.00
BERN & EDWINA (PAT MORIARITY & DAVID GREENBERGER): $7.00

ACTUS:
HAPPY END (FULL-COLOR HC): $21.95
ACTUS BOX (BOXED SET OF 5 COLOR GRAPHIC NOVELLAS): $31.95
FLIPPER #1 & #2 (AN): $11.95
EA.JETLAG (AN): $14.50

STRIPBURGER:
STRIPBUREK (AN): $17.95
MINIBURGER (BOXED SET OF 12 MINICOMICS): $19.95
XXX STRIPBURGER (AN, ADULTS ONLY): $13.95
STRIPBURGER #25, #26, #27, #29 (AN): $7.00 EA.

DEE VEE:
DEE VEE #2-#14, LIC SPEC, #2001 (CB): $3.00 EA.

ALTERNATIVE COMICS:
9-11 EMERGENCY RELIEF (AN, VARIOUS): $14.95

JORDAN CRANE:
THE LAST LONELY SATURDAY (GN): $8.00

DAVID CHOE:
BRUISED FRUIT (FULL-COLOR TP): $20.00

KURT WOLFGANG:
WHERE HATS GO (GN): $8.00

JEFF NICHOLSON:
THROUGH THE HABITRAILS: $14.95

MISC. COMIX:
TALES OF THE GREAT UNSPOKEN (AARON AUGENBLICK): $3.50
JACK'S LUCK RUNS OUT (JASON LITTLE): $3.50
EYE SPY (CHARISE MERICLE): $5.00
CLOCK #1, #2, #3 (PAUL SHARAR): $3.00 EA.
RED CALLOWAY'S BIG BANG (SET OF #1-#4) (PAUL SHARAR): $10.00

SILK-SCREENED POSTERS:
NEIL GAIMAN'S THE LAST ANGEL (BY CRAIG THOMPSON): $20.00
TOP SHELF: THREE ROBOTS (BY MARTIN ONTIVEROS): $20.00
TOP SHELF: MAN WITH MARTINI (BY BRETT WARNOCK): $10.00
TOP SHELF: THE BOXER (BY FRANKIE SIRK): $10.00


sadržaj

13.

LINKOVI

Strip Vesti



BORDERLINE #9.
Trebam li išta više dodati, osim da su sada na novoj adresi?!!
http://www.coolbeansworld.com/
brži put...;-)
http://www.coolbeansworld.com/borderline/index.php




Modern comix ... i jeste strip i nije strip: http://www.bornmagazine.org/projects/tokyo/
(Damir Smith)

sadržaj

14.

DATUMI

Strip Vesti


Datumi od 6. do 12. aprila

10. aprila 2001. U Muzeju primenjene umetnosti otvorena je izložba ilustracija Rastka Ćirića. Izložbu je otvorio Zefirino Grasi, glavni urednik Politikinog Zabavnika.

Izvori:
HiES, "Calendrier du centenaire", "Istorija Jugoslovenskog stripa" Slavka Draginčića i Zdravka Zupana, i monografija "Maurović" Veljka Krulčića, "Pegaz" Žike Bogdanovića, "Strip Vesti".

sadržaj

...
Ako znate nekog ko bi bio raspoložen da svakog petka dobije email sa STRIP VESTIMA, pošaljite mi njegovu email adresu ili mu predložite da nam se on sam javi i tako upiše na mailing listu.

Zlatko Milenković

zmcomics@neobee.net
www.zmcomics.co.yu

Zlatko Milenković, Petra Drapšina 16, 21000 Novi Sad

STRIP VESTI SU BESPLATNE
Ako ne želite da ubuduće dobijate STRIP VESTI, jednostavno odgovorite na ovaj email i u naslovu (subject) napišite ODJAVA.