ARHIVA VESTI ZA JUN - LIPANJ - JUNE, 2021. GODINE


Godina izlaženja: XXIII • Uređuje: Zlatko Milenković • email: stripvesti@gmail.com  
prethodni mesec - arhiva - sledeći mesecStrip vesti news...      Press: Strip vesti
  ...573. broj Samoniklog korov stripa!

     Straka nastavlja svoj strip "magazin" na Strip vestima, ovaj broj donosi 32 strane stripa.
     Samoniklog korov stripa, broj 573.: www.stripvesti.com/samoniklikorovstrip/573

Objavljeno: 28.06.2021.
Aleksandar Zograf...      Press: NBS
  ... u Narodnoj biblioteci!

Zadovolјstvo nam je da vas pozovemo da dođete, 29. juna 2021, u 18 sati, na lokalitet na Kosančićevom vencu, na ciklus gostovanja naših eminentnih književnih i drugih umetničkih stvaralaca koji predstavlјaju svoja nova, javnosti još nepoznata umetnička ostvarenja, pod nazivom Pisac u biblioteci, večeri na Kosančiću, čiji je gost strip autor Aleksandar Zograf (Saša Rakezić).

Aleksandar Zograf predstaviće se publici na Kosančićevom vencu razgovorom o temama njegovih stripova koje je objavlјivao u srpskim nedelјnicima počev od 2003. godine i onim za kojima je tragao po buvlјim pijacama. Poznati strip autor će govoriti i o tome zašto je dobro nalaziti se po strani mejnstrim produkcije i da li danas postoji strip bez nadmoćnog junaka koji se iznenada pojavlјuje i uvek rešava stvar.

Moderator razgovora je Milena Đorđijević.

Svi zainteresovani koji nisu u mogućnosti da dođu na lokalitet na Kosančićevom vencu, program mogu pratiti i uživo onlajn preko zvanične Fejsbuk stranice, kao i u odloženom terminu - preko Jutjub kanala Narodne biblioteke Srbije.

@Pisac u biblioteci, Večeri na Kosančiću obnavlјaju se u godini kada se obeležava osam decenija od uništenja zgrade Narodne biblioteke Srbije i njenog gotovo celokupnog knjižnog fonda u Drugom svetskom ratu. Ciklus se obnavlјa sa cilјem povratka pisaca, književnosti i čitalaca, kao i drugih umetničkih stvaralaca, na Kosančićev venac, te upoznavanja publike sa delima u nastajanju naših najznačajnijih umetnika. Na taj način, Kosančićev venac postaje prostor sećanja, obnove i stvaranja.

Dobro došli u Narodnu biblioteku Srbije na Kosančićevom vencu!
Objavljeno: 27.06.2021.
Strip: Noćni sud (180)      Autor: Franja Straka
Objavljeno: 27.06.2021.
Strip: Cane (436)      Autor: Goran Milenković
Objavljeno: 26.06.2021.
Intervju: Aleksandar Stevanov      Press: Vane Markoski
  Интервју со Александар Стеванов
  за „Приказна“

Каде денес се наоѓа стрип-уметноста кај нас и има ли доволно простор за изразување на вас авторите?

Субјективно гледано, од почетоците на стрип-историјата кај нас, кои датираат од учебната 1937/38 година, кога во школскиот весник „За нас и о нама“ е објавен стрип на скопскиот гимназијалец Жељко Книвалд, па до денес, имам впечаток дека поимањето на македонскиот стрип се нема изменето во многу. Во главите на обичниот Македонец, македонски стрип – не постои. Затоа и овие ваши напори за популаризација на стрип-културата кај нас, која не е воопшто сиромашна, и нејзино доближување до обичниот граѓанин се од многу поголемо значење одошто тоа на прв поглед изгледа. Од друга страна, во главите на македонскиот стрипописец, категорија во која што се вбројувам и самиот – стрипот кај нас токму сега ги има своите најдобри мигови, констатација која и покрај тоа што е подеднакво неточна, често знае да биде сина пилула која е неопходно да се проголта за човек и во иднина да продолжи да се бави со оваа дејност која не е особено благодарна.

Доколку пак на нештата се гледа од објективен агол, иако по однос на стрипот, кој е мултифасетен, тоа е тешко да се направи, линијата на македонската стрип-историја е со голема амплитута и остри агли, а главно се сведува на краткотрајни подеми и падови. Еден таков значаен подем бележиме во шеесеттите години на минатиот век во новопокренатото училишно списание „Наш свет“, кое изобилува со стрипови на домашни и странски автори. Во истиот период, надраснувајќи ги македонските граници, стрипови на наши автори, Филипов, Топуз, Ташковски, Јордановски, ги красат страниците на „Никад робом“. Оваа едиција во издание на „Дечје Новине“ од Горњи Милановац се печати во тиражи од неколку десетици илјади примероци, а се дистрибуира низ цела Југославија, на тој начин дисеминирајќи го македонскиот стрип и во останатите братски републики. Некаде на почетокот од осумедесеттите, македонскиот стрип по однос на неговиот формализам и исполнети потенцијали фаќа приклучок кон светските авангардни текови, главно преку групацијата Туш лабораторија. На самиот крај на оваа декада, задржувајќи се верен на класичниот стил, македонскиот автор Љупчо Филипив работи стрипови со популарниот лик Велики Блек кои достигнуваат тиражи од околу 100 – 150 илјади примероци, бројки што за нас, македонските автори од денешницата, се научна фантастика.

Но имајќи ја предвид мултифасетноста на стрипот, како што и претходно имам кажано, македонскиот стрип назадува од еден аспект за да би напреднал од друг. И покрај тоа што стрипови не се купуваат ни приближно онолку колку во периодот на бивша Југославија, понудата со стрип-албуми на македонски стрип-автори никогаш претходно не била побогата од денес.

Особено значаен период за развојот на стрип-сцената и целокупната стрип-култура кај нас, бележиме во периодот 1989 – 1993 кога секој месец излегува нов број на првата македонска стрип-ревија „Макстрип“. Втората половина од деведесеттите кај нас ја карактеризира доминацијата на алтернативниот стрип. Во поново време, како дел од таквата низа на светли точки не може а да не се спомне периодот ок. 2009 – 2015, во кој временски е распослана т.н. македонска стрип ренесанса. Со помош на новите технологии и демократизацијата на уметноста, сѐ поголем број млади автори се испробуваат на полето на стрипот, а на оваа уметност се навраќаат и дел од ветераните на македонскиот стрип.

Влијанието на овој период е силно изразено до ден-денес. На тој начин, за разлика од претходно, кога бележиме кратки стриповски подеми кои завршуваат со стрмоглав пад, македонскиот стрип конечно успева да востанови континуитет. А, тоа се одразува и на бројот на стриповските настани кај нас. Во споредба со деведесеттите, на пример, нивниот број во последната декада е зголемен за најмалку трипати. Минатата година беше исклучик поради неочекуваната пандемија која ја зафати и Македонија, но оваа година, иако пандемијата сѐ уште не отшумила, македонскиот стрип се враќа на старите добри патеки. Всушност, ако судиме по тоа како 2021 година започна, доколку бројот на стрип-случувања продолжи со истото темпо, можно е оваа година да биде прибележана како една од најуспешните години на македонскиот стрип, на тој начин започнувајќи втора македонска стрип-ренесанса.

Што се однесува до тоа дали кај нас има доволно простор за развој на стрип-уметноста, несомнено дека има. Постојат два стрип-магазини во кои авторите можат да објавуваат, а доколку едно време мораше прво да се придобие наклонетоста на уредникот како би се објавил стрип, денес со семрежјето секој еден може да објавува свои стриповски дела. Сепак, за вистински развој на оваа уметност и за нејзино прераснување од хоби и хонорарна дејност во нешто што приближно наликува на индустриска гранка, освен просторот потребни се и други предуслови, главно економски.

Имено тоа е и главното нешто што нѐ разликува од земјите на високо развиен стрип, како што се Франција, САД или Јапонија, во кои стрипот е мултимилионска индустрија, па споредбите со нив би биле несоодветни. Но, доколку се направи споредба во регионални рамки, а особено земајќи ја предвид големината и нашата економска моќ, би рекол авторски сосема солидно котираме. Како драги гости, македонските автори редовно објавуваат и учествуваат на фестивалите од регионот, пред сѐ од просторот на некогашна Југославија, на кои што воедно и секоја година дел од наградите се резервирани за нив. Така што при една споредба на нашата стрип-сцена со оние на земјите од опкружувањето, дел од нив се пред нас, но дел заостануваат со дистанца поголема одошто онаа помеѓу македонскиот стрип и оној на глобалните перјаници на деветтата уметност.

Каде е македонската стрип-уметност наспроти светската?

Ако за светски рамки сме ситна риба, македонскиот стрип не е непознаница за стрипофилите од регионот. Освен што македонските автори редовно учествуваат, а повремено освојуваат и по некоја награда на манифестациите во регионот. Воедно на секоја половина декада во соседството се случува по една голема изложба на македонскиот стрип. Последна таква изложба беше организирана во Ваљево пред две години.

Ние не сме голема стрип-сцена, па речиси сите автори се знаеме меѓусебно. Што се однесува до соработката, сметам дека има простор за подобрување. Со поорганизиран настап надвор мислам дека ќе може да се очекуваат и подобри резултати.

Кои се последните награди и признанија кои ги освоивте?

На самиот почеток од оваа година ја освоив првата награда на меѓународниот салон на стрип во Ваљево, соседна Србија. Наградата беше доделена за стрипот „Приказна за безбојното мече“, кој само неколку месеци претходно се закити со трето место на меѓународниот салон во Велес. Станува збор за стрип во кој, преку вметнување посериозна порака, направив обид да го претставам моето гледиште за литературата за деца која често знае да биде премногу засладена.

По мое сценарио, стрипот „Приказна за безбојното мече“ го илустрираше мојата пријателка Катерина Николовска-Тери, родум од Штип, а со постојано место на живеење во Скопје. Ова не ми е прва соработка со Катерина, а се надевам нема да биде ни последна. Воедно, првото место освоеното годинава не е ниту наше прво заедничко признание на фестивалот во Ваљево. Пред три години за стрипот „Мачорот кој сакаше да стане крал на светот“ ни беше доделена втората награда.

Не сум премногу голем љубитен на наградите, но првата награда во Ваљево ми е исклучително драга. Не само затоа што „Приказна за безбојното мече“ е еден од моите омилени стрипови, туку и затоа што значи валоризација за целокупната македонска стрип-сцена. Минатата година во едно интервју беше пренесено дека македонските стрип-автори не се доволно квалитетни. Освоената прва награда за „Приказна за безбојното мече“ е метафорична врела шлаканица за таквите тврдења.

Што ве „движи“ и инспирира?

По однос на стрип-уметноста и она што ме привлекува и инспирира да се бавам со неа, често ја користам зборовната конструкција – најважна споредна работа во светот. Затоа што, она што за повеќето луѓе е фудбалот, за мене и за уште стотина други Македонци е стрипот.

Стрипот не е само забава и ескапизам, туку многу повеќе од тоа. Ако се прочепка подлабоко ќе се види дека тој е и средство за изразување, како и медиум за комуникација. Стрипот може да биде и поле за истражување и анализа, алатка за пренесување на идеи, а, иако можеби звучи чудно во денешно време, во историјата тој се покажал и како моќно оружје.

Ако во фудбалот резултатот секогаш е победа на едниот или другиот, односно нерешено, во стрипот крајниот изход може да биде победа на едниот без тоа да значи загуба за другиот и обратно. Понекогаш во стриповите победуваат или губат сите страни, кои може да бидат и повеќе од две. А, сето тоа заедно, како и безкрајните можности кои ги нуди, за мене го прават стрипот неодолив.

Кажете ни нешто за вашата најнова публикација посветена на Жељко Книвалд.

Со името на Жељко се сретнав пред неполни десет години, читајќи ја студиозната публикација „Стрип – запис со човечки“ на нашиот истакнат писател и втемелувач на македонската стрип-историографијата – Томислав Османли. По укажување на музикологот Јелица Тодорчевска, тој е првиот кој што го оттргнува Книвалд од зоната на оспкурноста, откривајќи пред пошироката јавност дека станува збор за автор на првиот стрип создаден на македонско тло. Уште при првата моја средба со неговото име и дело, посакав да дознаам нешто повеќе за него.

Освен разумен, човекот е и „хомо моралис“ и како таков силно реагира на неправдите. Имајќи предвид дека со Книвалд започнува авторската стрип-историја во Македонија, ми се чинеше неправедно да не се знае кога и каде се родил, зошто се доселил во Скопје, дали продолжил да се бави со уметност, што понатаму се случило со него и како изгледал. Првите напори да дознаам нешто повеќе за него ги направив во пресрет на јубилејот – 80 години од создавањето на неговиот стрип „Репортажа низ II машка гимназија“. За жал тогаш не успеав да најдам доволно информации, но затоа, пак, пред две години ѕвездите се наместија. Истражувајќи сам, но и со помош од некои од поблиските и подалечни роднини на Книвалд, успеав да дојдам до неговите биографски податоци и подоцнежни дела.

Па така, иако тоа првично не беше планирано од моја страна, се погоди оваа публикација да излезе точно на стогодишнината од раѓањето на Жељко Книвалд, авторот на првиот стрип создаден во Македонија. А, со тоа, иако скромно, сметам дека сосема пристојно му се оддолживме на овој зачетник на авторскиот стрип кај нас.

Колку е значаен стрипот за културата на едно општество?

Стрипот претставува пресечна точка помеѓу ликовната уметност и книжевноста, не затоа што содржи слики и текст, туку затоа што преку слики успева да создаде наратив. Иако на прв поглед не се забележува, тој во себе интегрира низа други дисциплини, како што се типографијата и дизајнот. Доколку се работи за историски стрип, неизбежно е да се направат историски истражувања и костимографски консултации, а доколку стрипот се одвива на одредено место во современо време – да се направи истражување за архитектурата и за целокупната урбаната сценографија на определеното место. На тој начин, без да навлегувам во излишни филозофии, можам самоуверено да кажам дека во себе стрипот ги содржи безмалку сите уметности, следователно бавењето со него бара широки културни познавања.

Не случајно, добар дел од македонските стрип-автори се личности кои со својот творечки ангажман се врежале во македонската културна историја. На пример, освен што Славко Јаневски е автор на првиот публикуван роман на македонски јазик, тој воедно е и првиот кој објавил стрип на македонски јазик. Со стрип се има бавено и првиот македонски историски белетрист и еден од основачите на Институтот за национална историја, а своевремено и негов заменик директор – Ѓорѓи Абаџиев. А, доколку врската е двонасочна како што најчесто е, и освен како прибежиште на талентирани личности стрипот воедно делува во насока на нивно доизградување, тоа е доволна причина за сите ние да се залагаме за опстанок и процут на оваа уметност на наше тло.

Но на крајот на краиштата ништо од претходно кажаното не е пресудно, затоа што стрип-уметноста е засебна уметност, факт што сам по себе го потврдува нејзиниот легитимитет. А, како таква, несомнено таа има право на постоење. Впрочем, културниот мозаик во едно општество, вклучително и во нашето, едноставно не би бил потполн доколку од него изостанува стрипот.

Кои се вашите најнови стрип-цели?

Пред околу месец дена во српското списание „Стрип пресинг“ беше објавен мој опширен напис посветен на стрип-ревијата „Деветка“. До крајот на летото се надевам да излезат уште два мои написи, едниот во списанието „Современост“, а другиот во српската стрип-ревија „Рас комик“, кои иако планирани за лани, поради пандемијата беа одложени за оваа година. Наското се очекува да излезат два нови броеви на „Стрип креатор“ кој што графички го уредувам веќе петта година. Исклучително сум горд на оваа периодична публикација со која мислам дека успеавме да ги поткренеме стандардите за тоа како еден стрип-магазин би требало да изгледа. Во исто време би требало да излезат и стрип-албумите „Шенко“ на доајенот на македонскиот стрип Миле Топуз и „Херлок Шолмс“ на хрватските автори Јулес и Фуртингер, на кои што исто така се потпишувам како графички обликувач.

Благодарение на финансиската поддршка од македонското министество за култура, за неколку месеци би требало да излезе третиот том од публикацијата „Визуелна хроника на македонскиот стрип“ во која што го обработувам периодот 2008 – 2011. А, до крајот на годината планирам да излезе уште една моја публикација посветена на стрипот, но ќе видиме колку ќе успеам во тоа.

Ване Маркоски
[интервјуто е направено за потребите на емисијата „Приказна“, епизода 18,
премиерно емитувана на 24 мај 2021 г. на Македонската телевизија]
Objavljeno: 25.06.2021.
23. Balkanska smotra mladih strip autora...      Press: LKC
  ... Osamdeset zemalja učesnica,
  fokus na balkanskom ženskom stripu!

Balkanska smotra mladih strip autora, koji će se ove godine u organizaciji škole stripa „Nikola Mitrović Kokan"održati 23. put od 25. do 37. juna u prostorijama Leskovačkog kulturnog centra, Narodnog muzeja i Narodne biblioteke "Radoje Domanović" nadmašila je sopstveni rekord i okupila umetnike iz čak 80 zemalja sveta!

Uz to što je ovo najstariji festival na prostoru bivše SFRJ jer postoji od 1998. godine, ove godine je oboren svetski rekord po broju zemalja učesnika  – 2817 izlagača iz 80 zemalja sa šest kontinenata je poslalo svoje radove na festival! Spisku stalnih zemalja učesnica koje su poznate po devetoj umetosti pridružile su se države sa svih meridijana koje najširoj publici nisu poznate po stripu kao što su Zambija, Šri Lanka, Uganda, Ekvador, Novi Zeland, Senegal, Jordan, Belorusija, Zimbabve, Uzbekistan, Južnoafrička Republika i druge. Posebno raduje učešće strip autora iz gotovo čitave Afrike, budući da se radi o kontinentu koji je što se stripa tiče još uvek velika nepoznanica u Evropi i Sjedinjene Američkim Državama, ali i zato što najbolje potvrđuje kakav ugled Balkanska smotra mladih strip autora uživa širom sveta.

O globalnoj prirodi smotre koja je počela kao Balkanska svedoči i iskorak koji je ove godine učinjen ka azijskom stripu. Sem centralne takmičarske izložbe Balkanske smotre koja će se prostirati na obe galerije Leskovačkog kulturnog centra, odigraće se i dve izložbe u Narodnom Muzeju i Narodnoj Biblioteci "Radoje Domanović". Gost Balkanske smotre za 2021. godinu je, posle predstavljanja nacionalnih scena petnaestak evropskih zemalja, strip Južne Koreje, pa je tako u Narodnom Muzeju u Leskovcu postavljena izložba "Savremeni korejski strip: Jedna perspektiva". Izložba, koja je pripremljena u saradnji sa Čungkang fakultetom za kulturne industrije, biće otvorena u subotu 26. juna u 20h snimkom obraćanja ambasadora Republike Koreje u Srbiji, njegove ekselencije Hjon Ćan-Čea. Tom prilikom će korejski strip po prvi put biti prezentovan u Istočnoj Evropi. Istog dana, sat vremena ranije, dakle u 19 časova, biće otvorena jedinstvena izložba – “Balkanski ženski strip: Izbor”. Radi se o postavci koja na jednom mestu okuplja oko stotinu strip autorki iz bukvalno čitavog regiona. Raniji pokušaji da se prezentuje ženski strip na Balkanu su se se završavali selekcijama autorki iz bivše Jugoslavije, što izuzetno značajnom čini izložbu na kojoj se po našem saznanju prvi put u okviru jedne postavke sreću radovi strip autorki iz Slovenije, Hrvatske, Rumunije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Srbije, Crne Gore, Albanije, Severne Makedonije, Grčke i Turske. Ova izložba premijerno prezentuje potpuniju sliku bitnog i zapostavljenog fenomena ženskog stripa u našem region.

U okviru 23. Balkanske smotre desiće se čak 21 aktivnost. Posetioci će imati prilike da prisustvuju raznolikim tribinama, predavanjima. otvaranjima izložbi, master klasovima, promocijama i okruglim stolovima, sve vezano za temu stripa na Balkanu. U oviru smotre desiće se i dva veoma važna internacionalna programa. Jedan od njih je Međunarodna konferencija stripa kojem je podršku pružilo Ministarstvo kulture i informisanja, a drugi internacionalni projekat CAN FOR BALKANS usmeren na istorijski strip koji sufinansira Evropska unija a podržan je kroz program Kreativna Evropa.  Smotri će lično prisustovati i oko 50 gostiju, uglavnom strip autora, iz Belgije, Velike Britanije, Kanade, Rumunije, Severne Makedonije, Bugarske,  Bosne i Hercegovine, Albanije, Hrvatske i Srbije. Veliku eksluzivu čini prisustvo gostiju iz Afrike Balkansku smotru će svojim učešćem uveličati neki od naših najpoznatijih strip autora, kao što su Vladimir Krstić Laci, Aleksa Gajić, Leonid Pilipović, Saša Jovanović, Tiberiu Beka i brojni drugi strip autori iz Srbije. Uz njih, prisustvovaće i direktorka Muzeja strip umetnosti u Briselu Izabel Debeker, poznati Belgijski strip autori David Vautier i Žeroen Žansens, renomirani rumunski strip teoretičar Dodo Nita, najpoznatiji bosanskohercegovački strip crtači Milorad Vicanović Maza i Filip Andronik, perspektivni Ivan Berov iz Bugarske, asistentkinja na Akademiji za primenje umetnosti u Rjeci Korina Hunjak, doajeni makedonskog stripa Lasko Džurovski i Vane Trajkov i mnogi drugi.

Kao jedini regionalni festival sa pedagoškim karakterom, Balkanska smotra i ove godine dodeljuje nagrade mladim autorima u kategorijama crtača, ilustratora, scenarista i teoretičara. Cilj je da se mladi autori ohrabre da nastave sa daljim bavljenjem devetom umetnošću. Smotra takođe dodeljuje i jedinstvenu plaketu „Nikola Mitrović Kokan“ za doprinos srpskom stripu, koja je takođe i najstarija nagrada ovog tipa u Srbiji. Dobitnici dotične plakete ove godine su Radič Miša Mijatović i Branislav Miltojević. Biće dodeljena i internacionalna nagrada „Miodrag Veličković Mivel“ za satiričan strip, koju ove godine osvaja hrvatski autor Nikola Listeš. Već treću godinu dodelje se i nagrada „Prijatelj stripa“ osobi koja nije iz sveta devete umetnosti, ali toj istoj devetoj umetnosti nesebično doprinosi i pomaže. Njeni ovogodišnji dobitnici biće novinari Vladimir Šagadin iz Zagreba i Danilo Kocić iz Leskovca, koji su svojim višegodišnjim delovanjem pozitivno uticali na regionalni strip.

Grad Leskovac je nastavio svoju nesebičnu podršku Smotri i 2021. godine, a već drugu godinu za redom iza festival je stalo i Ministarstvo kulture i informisanja. Takođe, svoju pomoć pružila je i kompanija "Tangled Hub" iz Leskovca. Organizatori Balkanske smotre mladih strip autora su Marko Stojanović, Miloš Cvetković, Ivan Stojanović Fiki i Marko Serafimović, inače predavači i autori iz Leskovačke škole stripa „Nikola Mitrović Kokan", a suorganizator je Leskovački kulturni centar.

Jedan od organizatora, Marko Stojanović, o organizaciji 23. Balkanske smotre mladih strip kaže: "Veliki izazov je organizovati festival u uslovima koje nameće globalna pandemija korone. Radi se, iskreno rečeno, o logističkoj noćnoj mori, jer je neophodno uskladiti bezbedonosne mere koje nameću različite države a koje se stalno menjaju. Teško je baviti se kulturom kad je glavni cilj osigurati bezbednost svakom gostu i posetiocu festivala, ali nas nikad veći odaziv autora iz 80 zemalja sveta, želja autora iz deset zemalja da uživo prisustvuju kao i institucionalna podrška internacionalnim programima koja je smotri pružena, obavezuju da damo sve od sebe i priredimo ovaj praznik duha i umetnosti najbolje što možemo te pošaljemo pozitivnu sliku Srbije u svet…”

Objavljeno: 24.06.2021.
Subota je...      Press: Hrvatski autorski strip
  ... dan za autorski strip!

Na 24-om izdanju Crtani Romani Šou-a, između niza zanimljivih događanja, prezentacija, izdanja i autora, očekuje nas i jedan dio dana posvećen – autorskom stripu.

Dakle, u subotu, u 11 sati, kreće pravi mini-segment festivala, kojeg otvara udruga Hrvatski autorski strip sa svojim novim časopisom za kulturu i umjetnost – Strip-PREFIKS.

Iako osnovani tek prošle godine, naš mali produkcijski pothvat uspio je i polučiti određene rezultate. Prošle godine smo se predstavili strip-albumima Domagoja Rapčaka i Tihomira Matijevića, a ove kako smo i najavili strižemo s časopisom i strip-albumom, kojeg nominalno vodimo kao umjetničku knjigu, ali o tome nešto više u kasnijim recima.

Naravno, u ovom pothvatu nismo sami, ekipa iz OHOHO festivala predstavit će i treći broj istoimenog fanzina, no krenimo redom.

Strip-PREFIKS, časopis za kulturu i umjetnost, produkcijski je pothvat uredništva časopisa kojeg čine Marko Dješka, Korina Hunjak, Mihaela Erceg i Saša Paprić.

Cilj uredništva je bio prikupiti ogledni presjek domaće autorske strip-scene, pa su tako svoje stripove objavili Helena Janečić koja donosi dnevnički zapis u formi stripa o izazovima rada po narudžbi, Antonio Filipović jednu pravu helenističku akciju, Sara Bernat jednotabloid o čudnoj kući, a Radovan Popović nas vodi u tminu ponoći.

Galerije alternativnog strip jezika i ilustracija potpisuju Kalara Rusan – Klarxy i Dominik Zdenković.

Naravno, ni uredništvo se nije bavilo samo uređivanjem časopisa, pa tako ovaj prvi broj otvara Korina Hunjak s jednim potentnim distopijskim SF-om, Marko Dješka se vraća svojoj vještici Aniti i njenim novim avanturama, Mihaela Erceg donosi priču o jednoj Eni, a Saša Paprić u dva intervjua razgovara s autorima Vinkom Barićem i Ivanom Marušićem.

Strip-PREFIKS će predstaviti uredništvo, s izuzetkom Marka Dješke koji je opravdano odsutan jer u Francuskoj predstavlja svoj animirani film All Those Sensations in my Belly na festivalu animacije u Annecyu.

Nakon predstavljanja ovog novog produkcijskog iskoraka, u podne se vraćamo nešto klasičnijoj formi, strip-albumu Irene Jukić Pranjić – Dnevnik snivanja i filozofiranja.

Naravno, ovo je samo naoko klasičnija forma jer je Dnevnik snivanja i filozofiranja sve samo ne običan strip-album.

Prvo što čitatelj može spaziti je neobičan format izdanja, a i činjenica da nema nikakvih natpisa na koricama. Zapravo, ono što je bio Irenin cilj jest bio napraviti izdanje koje će što više nalikovati originalu u kojem je nastalo – malenoj crvenom knjižici za crtanje.

Velik trud je uložen da bi se taj knjižica za crtanje vjerno prenijela u digitalni format, a zatim i otisnula.

Narativno, ovo je poetički umjetnički esej o snovima i paralelni svjetovima kojeg je Irena započela raditi u namjeri da zaista vodi dnevnik snova, ali tijekom crtanja su joj naišle razne zamamljive misli o prirodi snova i o paralelnim svjetovima, unutarnjim svjetovima, iz kojih izvire umjetnički impuls.

Irena na CRŠ dolazi u sklopu turneje promocija ove umjetničke knjige, nakon uspješno odrađenog pulskog Sanjam knjige festivala te Animafesta, publiku će obradovati i jednim iznenađenjem vezanim za ovo izdanje.

Ovaj mini-segment autorske produkcije zatvara ekipa sa OHOHO festivala, točnije fanzina OHOHO, a čiji je treći broj, u trenutku pisanja ovog teksta u završnim fazama tiska. Svježe da svježije ne može biti, iz tiskare do čitatelja za manje od 24 sata.

Fanzin će predstaviti, uz moderatora Franju Paragu, jake autorske snage, čija su umijeća naširoko znana – Helena Janečić, Mihaela Erceg, Matija Pisačić i Darko Macan.

Dođite i podržite autorsku scenu, u subotu, 19. 06. od 11:00 do 14:00 sati u Tvornici Kulture!

Hrvatski autorski strip,
Odsjek za odnose s javnošću

Objavljeno: 17.06.2021.
Crtani Romani Šou...      Press: CRŠ
  ... u Zagrebu sljedeći vikend,
  18.-20.6. u Tvornici kulture!

Pozivamo vas i ove godine na 24. CRŠ - Zagreb Comic Con, od 18. do 20. lipnja u zagrebačkoj Tvornici kulture!

Ove vas godine, osim tradicionalnog sajma stripa na kojem će se predstavljati domaći izdavači i knjižare, očekuje i strip kviz, paneli i razgovori s autorima, crtanje i potpisivanje za publiku, predavanja, promocije novih izdanja, tribine, radionice stripa za djecu te mnoga druga događanja. Ovogodišnje goste najavljivat ćemo u danima koji dolaze, a za početak možemo predstaviti autora prvog ovogodišnjeg CRŠ - Zagreb Comic Con plakata, Tihomira Tikulina Ticu!

U sklopu festivala održava se i natječaj “Mladi lav” za najmlađe strip umjetnike čiju ćete izložbu radova moći pogledati u Tvornici, a oni najbolji će osvojiti i vrijedne nagrade! Osim “Mladog lava”, moći ćete uživati i u izložbi Vladimira Delača “Hrvatski strip za djecu - Viki i Niki”.

“Viki i Niki”, kultni strip za djecu iz šezdesetih, izlazio je u “Plavom vjesniku” i obilježio djetinjstvo onih koji su odrasli u vrijeme kad televizija nije bila u punom zamahu, kad nije bilo elektroničkih izazova današnjice, pa se izlazak novog broja svakog dječjeg lista očekivao sa nestrpljenjem. U prvoj epizodi stripa “Viki i Niki” Vladimir Delač i scenarist Norbert Neugebauer su Vikija i Nikija predstavili kao dva brata, posve obična dječaka, gotovo jednakih godina koji doživljavaju posve neobične događaje. Iza tog jednostavnog opisa stoji jedan od najdugovječnijih, najpopularnijih i najznačajnijih serijala dječjeg stripa u nacionalnoj produkciji devete umjetnosti.

Ulaz na festival i sve aktivnosti je BESPLATAN!

Festival možete posjetiti u zagrebačkoj Tvornici kulture, u Šubićevoj 2 od petka 18. lipnja do nedjelje 20. lipnja!
PETAK, 16:30 - 22:00
SUBOTA, 10:00 - 22:00
NEDJELJA, 10:00 - 18:00

Festival i svi vezani događaji organizirani su u potpunosti u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama, tako da je nošenje maske obavezno.

Za prijavu na strip kviz, koji će se također održati uz poštivanje propisanih ograničenja, pratite naše objave za više informacija!

Više o festivalu pronađite na: https://zagrebcomiccon.com/

Objavljeno: 16.06.2021.
Opstanak u apsurdnom haosu smrti ili...      Autor: Ilija Bakić
  ...o vojskama bacanim diljem
  zemaljskog šara – „Koinski priča...
  Dve-tri stvari koje znam o njima“
  Huga Prata;

  izdavač „Čarobna knjiga“ 2021.

   Nastavljajući da u biblioteci „Stari kontinent“ štampa dela Huga Prata (1927-1995), izdavačka kuća „Čarobna knjiga“ upravo je objavila album „Koinski priča... Dve-tri stvari koje znam o njima“ koji je svojevrsni nastavak prethodno objavljenog serijala „Pustinjske škorpije“ (u tri toma) koji prati akcije „Pustinjske grupe za daleka dejstva“, nazvane „Pustinjske škorpije“, u prvim godinama Drugog svetskog rata, na prostorima Afrike, tačnije u Libijskoj pustinji. Jedan od glavnih aktera ovih priča je i Major Koinski. Po okončanju afričkih avantura služba vodi Koinskog na Siciliju gde, posle savezničkog iskrcavanja, učestvuje u završnim borbama sa fašistima da bi odatle otišao na obalu Jadranskog mora i učestvovao u eliminaciji zaostalih nemačkih jedinica.

   Album je zamišljen kao niz priča o svakovrsnim događanjima u centru kojih su različiti vojnici, kako po poreklu ili rodovima vojske koje služe tako i po ponašanju i stavu prema ratu. Koinski ima ulogu posmatrača i pukog prenosioca dogodovština koje je čuo iz manje-više (ne)pouzdanih izvora. Tako Prat podriva jedan od temelja klasične strip ikonografije uvodeći pripovedača-konferansijea koji je nebitan ili sasvim marginalan za osnovni pripovedni tok. Naravno, Prat je inventivno iskoristio razne stripove koje je crtao  tokom svoje karijere i sasvim domišljato ih spojio u celinu. Značajan deo njegovog opusa vezan je za ratne stripove: uz pomenute „Pustinjske škorpije“, stvarane od 1969. do 1992.g, ovom segmentu Pratovog opusa posvećenog Drugom svetskom ratu pripadaju avanture „Ernija Pajka“ (stvarane od 1957. do 1959) i „Morgana“ (1995) te mnoštvo ratnih priča crtanih po različitim scenarijima i objavljenih u znamenitim edicijama „Biblioteka ratnih slika“ („War Picture Library“), „Rat na moru“, „Kanonada“.

   Koinski, u tekstualnim uvodnicima za stripove ilustrovanim originalnim fotografijama, ilustracijama i sjajnim akvarelima, priča o bitkama i vojničkoj svakodnevici, sveopštem haosu u kome samo retki vide svrhu i cilj. U dve priče junaci su braća, hrabri i umereno neposlušni australijanci Bili i Sendi na vrelom afričkom pustinjskom pesku, odnosno braća Filips, mornari, koji u borbi pokazuju svoju hrabrost i kukavičluk; osećanje obaveze prema saborcima pomešan sa strahom za goli život rukovode postupcima vojnika više nego bučno proklamovani ideali slobode. Prat se u ovim epizodama predstavlja kao realista koga demagogija o časti ne može pokolebati. U sledećim pričama on klizi u misticizam i metafiziku. „Amajlija“ pripoveda o neracionalnom – ili tačnije, nadracionalnom – pokušaju da se opstane u apsurdnom haosu smrti; pakao bitke za Monte Kasino, u kome se trake koje obeležavaju očišćeni deo minskog polja pomeraju zbog eksplozija bombi a pogibija ili život zavise od saplitanja na nizbrdici, pozornica je na kojoj sujeverje određuje ko će preživeti a ko ne. U pričama o lokomotivi zaostaloj iz Prvog svetskog rata i borbama u lagunama Komakija, između opisa sukoba proviruju sentimentalne veze koje su ratovi prekinuli; sećanje na bezbrižnu zaljubljenost bledi pred prizorima ubijanja, političkih doktrina koje dele ljude ali i primitivne pohlepe. U sveopštem metežu koji, čini se, samovoljno baca vojske diljem zemaljskog šara (pa u Italiji spaja Nemce i Turkmenistance), ne nudeći nikakve mogućnosti za spas, ljubav postoji samo u sećanjima koja će nestati zajedno sa njihovim nosiocima oborenim projektilima ispaljenim iz nečijeg oružja ili iz mističnih, natprirodnih sila.

   Pratova verzija Drugog svetskog rata nije ni pompezna ali ni antiratna. Njega isključivo interesuju netipični (anti)junaci i taj (iskošeni) pogled otkriva mnoštvo velikih i malih sudbina i interesa kojima je rat dobrodošlo pokriće. S druge strane, Prat povremeno, sred  trivijalnih dešavanja, unosi i dozu romantične potrage za idealima i plemenitijim senzacijama čime događanja postavlja i u kontekst sukoba nepromenjivo-vulgarnog i kreativno-umetničkog doživljavanja sveta. To kontrapunktiranje je vidljivo i u likovnom segmentu stripa; prljavim crtežom predstavljene su prve tri priče dok su preostale dve, u kojima se pomalja i lepota mirnog sveta (makar i u sećanju), iscrtane stilizovanijim, mekšim linijama. U takvom ključu priče Koinskog predstavljaju se kao izuzetno uspelo delo koje razotkriva sav apsurd i grotesknost ratova.

(„Dnevnik“, 2021)
Objavljeno: 13.06.2021.
Strip: Noćni sud (179)      Autor: Franja Straka
Objavljeno: 13.06.2021.
Strip: Cane (435)      Autor: Goran Milenković
Objavljeno: 12.06.2021.
Stripburger news...      Press: Stripburger
  ... Živel junij! Sejemska druženja, stripovska delavnica in predstavitev Črne luknje.

Stripi pod krošnjami!
Vesela vest: končno se pričenja tudi sezona poletnih knjižnih sejmov in druženj!

Že JUTRI nas lahko obiščete na Otroškem knjižnem festivalu, kjer bomo med 9.30 in 19.00 pod mogočnimi drevesi Vodnikove domačije v Šiški s stripi navduševali najmlajše bralce. Na naši stojnici boste našli dela odličnih domačih striparjev in stripark, od priljubljenih ljudskih pravljic v stripu do zimzelenih Hribcev kremenitih, ob kateri se preverjeno zabavajo tudi tisti že starejši bralci.
Prihodnji konec tedna pa se na prizorišče vrta Društva slovenskih pisateljev vrača priljubljeni Sejem na zraku, ki tokrat poteka v okviru Slovenskih dnevov knjige. Tri dni bo 50 založnikov in založnic ponujalo najboljše in najbolj sveže knjižne izdaje – med njimi bo seveda tudi Stripburgerjeva ekipa s pestrim naborom zanimivega stripovskega branja.
Pridite na klepet in si priskrbite poletno čtivo po prijaznih cenah - vrhunska kakovost in širjenje stripovskih obzorij zagarantirano!

OTROŠKI KNJIŽNI FESTIVAL • Vodnikova domačija, Ljubljana • SOB, 12. junij, 9.30-19.00 • Več →
SEJEM NA ZRAKU • Vrt Društva slovenskih pisateljev, Ljubljana • PET, 18.–NED, 20. junij 2021, 10.00-18.00

Več →

Stripburgerjeva stripdelavnica na Slovenskih dnevih knjige

stripovska delavnica za otroke in mlade (9+)
mentorja: David Krančan in Andrej Štular
NED, 20. junij 2021, 10.00−13.30
Vrt Društva slovenskih pisateljev, Ljubljan

V nedeljo, 20. junija vabimo vse mlade stripovske navdušence na brezplačno stripovsko delavnico, ki se bo odvila v okviru Slovenskih dnevov knjige na vrtu Društva slovenskih pisateljev.
Delavnica, ki jo bosta vodila prekaljena striparja Andrej Štular in David Krančan, je namenjena mlajšim ustvarjalcem (od 9. leta dalje) in nudi osnovni vpogled v svet stripovske ustvarjalnosti.
Število mest je omejeno. Obvezne predhodne prijave na: burger@mail.ljudmila.org, 041 679 577 (Tanja).

Več →

Črna luknja v vrtincu žanrov

spletni dogodek iz serije Razlita Tinta / pogovor in branje stripa
prenos v živo: SRE, 16. junij 2021, ob 20.00
@YT kanal Kina Šiška & FB stran festivala stripa TINTA

V sredo, 16. junija ob 20. uri skupaj s Kinom Šiška in Radiem Študent vabimo k ogledu spletnega dogodka iz serije Razlita Tinta, ki bo posvečen kultnemu stripovskemu romanu ČRNA LUKNJA Charlesa Burnsa, ki smo ga nedavno dobili v slovenskem prevodu.
Burns se v tej temačni in večplastni mojstrovini učinkovito poigrava z žanrskimi klišeji grozljivke, romantičnih in krimi/noir stripov ter z močno ekspresivnim likovnim izrazom pripoveduje zgodbo o odraščanju in odtujenosti, polno simbolov in metafor, ki presega žanrske okvire.
O večžanrskosti Črne luknje, pa tudi o mejah, breznih in perspektivah žanra v stripu in sodobni popularni kulturi, se bosta pogovarjala prevajalec stripa in član uredništva revije Stripburger Bojan Albahari in Igor Harb, filmski kritik, publicist in eden od ustvarjalcev podkasta o žanru O.B.O.D.
Pogovor bo popestrilo branje odlomkov iz stripa v izvedbi špikerjev Radia Študent.

Dogodek bo na ogled v spletnem prenosu v živo na YouTube kanalu Kina Šiška in Facebook strani festivala stripa TINTA.

Več →POSTANI NAŠ NAROČNIK!

Si strasten in reden bralec stripov ali pa bi to rad postal? Naroči se na Stripburger!
Letna naročnina se splača: naročniki stripe berejo vsaj 30 % ceneje, še sveže stripovsko čtivo pa te bo pričakalo v domačem nabiralniku.
Na Stripburger se lahko naročiš kadarkoli med letom. Naročila in vse ostalo sprejemamo na: burger@mail.ljudmila.org.
Uredništvo Stripburgerja opozarja in svetuje: branje stripov zmanjšuje stres in pripomore k boljšemu počutju bralk in bralcev vseh starosti.

Več →


Program Foruma Ljubljana sofinancirata MOL-Oddelek za kulturo in Ministrstvo za kulturo. Založniški program in mednarodna gostovanja revije Stripburger podpira Javna agencija za knjigo RS (JAK). // Za več informacij pišite na: burger@mail.ljudmila.org. // Spremljajte nas tudi na: www.stripburger.org, Facebook, Instagram

Objavljeno: 11.06.2021.
Strip u funkciji...      Press: Tome Trajkov
  ... zdravog okruženja.

Strip centar iz Makedonije, sa оfisom u Velesu, već drugi mesec sprovodi projekat KREATIVNA KAMPANJA „MAKEDONIJO, OPET ĆES BITI ZELENA!“.

Preko Koncepta ZELENOG SKOKA - Klimatska akciona partnerstva koji finansira Fondacija Otvoreno društvo Makedonija. Projekat će trajati 4 meseca.

Njegov glavni cilj je razvoj ekološke svesti kod stanovništva u RS Makedoniji, što će se postići kreativnom kampanjom i mobilizacijom mladih generacija iz svih sredina za kreativno razmišljanje o pitanjima životne sredine... sve kroz upotrebu kreativnog alata STRIP.

Glavne aktivnosti na projektu su:
-Priprema i crtanje namenskog stripa koji će napraviti profesionalno angažovani autori: scenarista i crtač koji će napraviti strip od 6 stranica
-takmičenje za specijalne skolske stripove iz kojih će biti izabrani najbolji i biće dodeljene odgovarajuće nagrade.

Namenski profesionalni strip, kao i najbolji stripovi iz tematskog takmičenja biće ubačeni u poseban tematski katalog, zajedno sa prezentacijom projekta, organizacijom domaćinom i osobljem.

Ekipa Strip centra Makedonija-Veles već je pripremila scenario namenskog stripa koji će nacrtati mlada autorka Evgenija Trajkovska, studentkinja Akademije likovnih umetnosti u Skopju

Kao što se može videti, tema projekta je zaustavljanje enormnog zagađenja vazduha, rastuće pretnje biodiverzitetu, smanjenje i zloupotreba zelenih površina i voda, upravljanje čvrstim otpadom itd... koje su uvek bile predmet angažovanja organizacija civilnog društva, institucija i pojedinaca. Međutim, kreativnost ovih napora osigurava se upotrebom alata- STRIP koji je u solidnoj poziciji za promociju gore navedenih ekoloških tema

Ova relativno nova kultura (oko 150 g) brzo je prihvaćena kao sredstvo komunikacije. Jednostavan pristup pričanja kroz slike očarao je ljude od samog početka, zbog čega su stripovi stekli reputaciju „devete umetnosti“. Strip kao 9. umetnost pokriva nekoliko segmenata; crtež, tekst, poruka, pozitivni junaci. Naročito je u prošlosti bio veoma popularan alat koji je omogućavao mladim ljudima, čitajući ga, da „putuju i maštaju“ kroz njega. Jedan od velikana stripa Hugo Pratt rekao je da "crta tekstove i piše slike". Prema drugim autorima, strip je "film na papiru".

Objavljeno: 10.06.2021.
Leteći start...      Press: Čarobna knjiga
  ... Viling!

PRED NAMA JE JOŠ JEDNO REMEK-DELO VELIKOG MAJSTORA STRIPA! HUGO PRAT NAS VODI "STAZOM IZGUBLJENIH PRIJATELJSTAVA"!

„VILING“ na LETEĆEM STARTU po ceni od 2.000 dinara! • PORUČITE ODMAHPrelistajte ovo izdanje.

Godine 1774, tokom pohoda na razna indijanska plemena, sreću se Kris Kenton, sedamnaestogodišnji Virdžinijanac čiju su porodicu masakrirali Indijanci, i Patrik Ficdžerald, mladi britanski aristokrata koji je emigrirao u Ameriku. Obojica su pripadnici vojnih trupa koje čuvaju doseljeničku granicu i, mada se ne slažu u svim stavovima o Americi, Evropi i samom vojničkom životu, njihovo prijateljstvo s vremenom postaje sve čvršće. Tokom jednog od pohoda na Indijance, upoznaju Mohenu, mladu devojku koja će na njih ostaviti snažan utisak i koja će postati jedna od okosnica priče o njima. Međutim, kada izbije Rat za nezavisnost, dvojica prijatelja će se naći na suprotnim stranama...

Ova izuzetna priča, iz pera velikog Huga Prata, drži našu pažnju od prve do poslednje stranice, dok se upoznajemo sa paletom stvarnih i izmišljenih likova i događaja iz američke istorije, dok rasplićemo konce koji ih povezuju i slavimo pobede i oplakujemo poraze u stripskom epu o prijateljstvu i odanosti, surovosti i nežnosti, politici, diplomatiji i krvoprolićima. Nijedan lik u Vilingu nije sasvim dobar, ali ni sasvim loš; svi su, međutim, sasvim posebni, baš kao i okolnosti koje ih prate i situacije u kojima se zatiču...

„VILING“ na Letećem je startu u striparnicama „Čarobne knjige“ u Dečanskoj 5 u Beogradu i TC „Kalča“ u Nišu, striparnici „Alan Ford“ na Novom Beogradu, u Klubu čitalaca Čarobne knjige „Bulevar Books“ u Novom Sadu i na našem sajtu po ceni od 2.000 dinara, od srede, 9. juna, do nedelje, 13. juna 2021. Posle Letećeg starta, cena u našim klubovima čitalaca i na sajtu iznosiće 2.250 dinara, a u ostalim knjižarama 2.999 dinara.

Objavljeno: 09.06.2021.
Mostiščarji...      Press: Strip.art.nici Buch
  ... predstavitev stripa.

Spoštovani!

Lani je minilo 40 let odkar so Mostiščarji premierno ugledali luč sveta v reviji Teleks, zdaj pa so dočakali tudi ponatis v knjižni obliki. Leta so minula, kaj dosti pa se medtem ni spremenilo, dogodki in problemi so še vedno isti.

Predstavitev knjige je zaradi pandemije dolgo visela v zraku, med čakanjem na sprostitev ukrepov NIJZ pa se je zgodilo nekaj, kar je za našo stripovsko sceno skoraj nepojmljivo, Mostiščarji so namreč tik pred razprodajo!

Vse stripoljubke in stripoljubce vljudno vabimo na predstavitev  in podpisovanje knjige, ki bo v četrtek, 10. junija 2021, ob 17.00 v Strip.art.nici Buch (Murgle center, Cesta v mestni log 55, Ljubljana).

Organizatorja dogodka: Studio Risar in Strip.art.nica Buch

Obvestilo za medije: Zagotovite si svoj recenzijski izvod in digitalne materiale.

Prevzeli jih boste lahko na predstavitvi, vendar samo s predhodno najavo na studio.risar@siol.net.

PS: Na dan podpisovanja bo na voljo tudi povsem svež šesti integral Jeremiah (epizode 16 -18), 144 barvnih strani, trda vezava, naklada 150 kosov, cena: 36,00 €.

Objavljeno: 08.06.2021.
Strip koji leči dušu...      Autor: Ilija Bakić
  ...„Strip pressing, magazin za devetu
  umetnost“ broj 21;
izdavač Studentski
  kulturni centar Niš, 2021.

   U uvodniku zlokobnog naslova „Pandemija ili pandemonijum?“ udarne rečenice glase „Strip ne leči koronu. On je puno univerzalniji lek, kao uostalom i umetnost uopšte. Strip, naime, leči dušu.“ Autor ovih reči je Marko Stojanović, urednik „Strip pressinga, magazina za devetu umetnost“ u izdanju niškog Studentskog kulturnog centra, koji se upravo pojavio 21. put, „pokrivajući“ tako zjap nedostajuće periodike na ovdašnjoj strip sceni. Pošto je periodika (časopisi, magazini...) najdinamičniji segment na sceni bilo koje umetničke grane koja se ostvaruje u štampanim medijima, nepostojanje publikacije koja će predstavljati aktuelna dešavanja i pružati uvid u stvaralačke radionice najsigurniji je znak da takva scena tavori, tapka u mestu i neminovno srlja u nestajanje. Otuda je pojava časopisa, koliko god neredovnih u izlaženju, kakav-takav garant opstajanja i, možda, začetak nadolazećeg boljitka. Zahvaljujući Stojanovićevom entuzijazmu udruženom sa nespornom stručnošću, ovdašnja strip scena ima serioznu publikaciju koja na 80-tak strana krcatih sadržajima nudi praksu-stripove i teoriju (intervjue, prikaze, teorijske osvrte); to je, naravno, nedovoljno za strasne ljubitelje ali izostanak „Strip pressinga“ svakako bi raskinuo bilo kakve veze sa domaćim i svetskim strip zbivanjima koja neuzaustavljivo teku. Na tom putu, na žalost, napuštaju nas velikani na čijim smo delima odrastali i stasavali; „Pressing“ dirljivim tekstovima podseća na one koji su tokom 2020.g. iz stripa otišli u večnost: proslavljeni scenaristi Svetozar Toza Obradović (1950-2020) i Petar Aladžić (1954-2020), stripski i filmski scenarista (napisao scenario za kultni film „Brazil“) Čarls Alverson (1935-2020), tvorac priča o Asteriksu, Umpah-Pahu, Tangiju i Laverdiru - Alberto Uderzo (1927-2020).

   Informativno-obrazovnu funkciju imaju sjajni tekstovi o strip klasiku „Malom Nemu“ Vinzora Mekeja (autor Milan Jovanović) i sportsko-humornom „Nježnom“ Ivice Bednjaneca (napisao Vladimir Šagadin), odnosno osvrt na rad strip crtača Karla Napravnika (1909-1957) iz pera Tomaša Prokupeka. Slede kritike izašlih brojeva makedonskog magazina „Devetka“ te par aktuelnih strip albuma. Iscrpni intervju Živojina Tamburića sa strip doajenom Dušanom Reljićem, kome je formalni povod monografija „Dušan Reljić – strip, karikatura, ilustracija“ Predraga Đurića („Modesty stripovi“, 2019), otkriva Reljićevu životnu priču, od detinjstva, prvih koraka u svetu 9. umetnosti, uspeha, uzora, dilema, „pečalbarenja“ u Grčkoj, do povratka u Srbiju i sažimanja sopstvenih iskustava. Pleni Reljićeva duhovitost i izbalansiranost u sagledavanju događaja (uz primetnu gorčinu razočarenja u pojedine prijatelje); u svakom slučaju ovaj tekst je čas iz istorije jugoslovenskog i srpskog stripa koji zaslužuje punu pažnju. Niz intervjua sa aktivnim, mladim stvaraocima – francuzom Olivijem Dobrelom Dobbsom, dancem Henrikom Rerom koji je na privremenom radu u Njujorku, grkom Vasilisom Gogtzilasom – pruža uvid u skrivenu stranu njihovih radionica: nesrazmeru između napornog rada i velikih očekivanja, s jedne strane, i, s druge strane, uhodane strip industrije, rutinskog rada uz obavezno poštovanje rokova, nedovoljnih honorara, slabe ili nikakve popularnosti. Sudar individualnih snova i nadanja sa realnim stanjem u strip biznisu autorima nameće tešku odluku: odustajanje ili pristajanje na oštre uslove uz nadu da će doći vreme kada se snovi ostvaruju.

   Potvrda lekovitosti „priča u slikama“ nalazi se i u ponuđenim stripovima, počev od intrigantne vinjete Stojkovića i Gajića iz sveta „Vekovnika“, preko duhovite parafraze stripa „Mali Nemo“ na tablama „Tajni život Žila Verna“ (Stojković/Maza), humorne Reljićeve „Lisette“ i krimi-fantazije Stićove „Balave jeresi“ do ilustracija, tabli i kaiševa proverenih i pristižućih snaga (Ivana Filipović, Janjetov, Čelanović, Banković, Zulić, Herceg, Mandrapa...).

   Po sklapanju korica novog „Strip pressinga“ znatiželjni i zadovoljni čitalac svakako će zaključiti da ovo dragoceno izdanje donosi mnogo radosti i pouka stripoljupcima. Upravo zbog svih tih kvaliteta ostaje žal što „Strip pressing“ ne izlazi češće.

(„Dnevnik“, 2021)
Objavljeno: 06.06.2021.
Strip: Noćni sud (178)      Autor: Franja Straka
Objavljeno: 06.06.2021.
Strip: Cane (434)      Autor: Goran Milenković
Objavljeno: 05.06.2021.
Otvaranje prodajne izložbe...      Press: Krokodil
  ... "Seks bez nasilja" Igora Kordeja.

Otvaranje prodajne izložbe “Seks bez nasilja” Igora Kordeja
Utorak, 8. jun u 18 časova • KROKODILov Centar • Karađorđeva 43, ulaz sa Malih stepenica • Učestvuju: Igor Kordej, Igor Štiks
Live stream razgovora biće emitovan na sledećem linku s početkom u 19 časova: https://youtu.be/yzl2eSqIzjs
Broj gostiju je ograničen, rezervacije se vrše putem email adrese office@krokodil.rs, a nošenje maski u prostoru je obavezno.

Svetski poznat strip crtač Igor Kordej uskoro i u KROKODILovom Centru! U utorak, 8. juna, u 18 časova pridružite nam se na svečanom otvaranju samostalne prodajne izložbe ovog neverovatnog umetnika pod naslovom “Seks bez nasilja”, kao i na razgovoru koji će voditi pisac Igor Štiks.

Pravo iz arhive Igora Kordeja stižu nam radovi koji godinama bukte internacionalnom scenom, ruku pod ruku s delima koje će publika prvi put imati priliku da vidi u okviru ove izložbe. “Seks bez nasilja” predstavlja kolekciju više od dvadeset radova iz opusa ovog umetnika, izrađenih u raznim stilovima i tehnikama tokom više decenija njegove karijere. Senzualne scene iz paralelnih dimenzija, erotizovani kadrovi fantastičnih svetova, prizori iz budoara mašte – ovi neverovatni, često i provokativni crteži, koje ćete do početka septembra moći da vidite na zidovima KROKODILovog Centra, transportovaće vas pravo u središte imaginacije Igora Kordeja.

“Što je to u slikama, crtežima, ilustracijama Igora Kordeja što uznemiruje, uzbuđuje, zadirkuje, napaljuje?” pita otvoreno Igor Štiks tokom procesa pripreme izložbe. “Skriveni detalj, eksplicitna anatomija, melankolija bordela, odraz u ogledalu? Legenda svjetskog i našeg stripa pred nama razgolićuje izbor iz četrdesetogodišnje karijere, donoseći objavljene i, još važnije, neobjavljene naslovnice zbog kojih mu se prijetilo tužbama, filigranske crteže s motivima iz svojih stripova, radove u kojima komunicira sa Schieleom, Muchom ili skandaloznim omotom jednog albuma Scorpionsa, kao i sliku pronađenu u arhivu njemu sličnog zagrebačkog provokatora Tomislava Gotovca. U ova hipohondrična vremena, to je dionizijski poziv na oslobođenje. Za one koji ga mogu podnijeti.”

Pridružite nam se 8. juna u 18 časova u KROKODILovom Centru na otvaranju prodajne izložbe “Seks bez nasilja”, a do početka septembra iskoristite priliku i obezbedite sebi printove omiljenih radova Igora Kordeja s potpisom autora.

Za one koji nisu u mogućnosti da nam se pridruže, live stream razgovora između Igora i Igora biće emitovan na našem YouTube kanalu Krokodil Engaging Words sa početkom u 19 časova preko sledećeg linka: https://youtu.be/yzl2eSqIzjs

Vidimo se!

Broj gostiju je ograničen, rezervacije se vrše putem email adrese office@krokodil.rs, a nošenje maski u prostoru je obavezno.

https://www.facebook.com/events/980499696111509

Igor Kordej rođen je u Zagrebu 1957. i jedan je od najplodnijih i najuspešnijih strip autora i ilustratora u regiji i šire. Profesionalna karijera teče mu, uglavnom uzlaznom putanjom, vec preko 40 godina. Radovi su mu objavljivani širom Evrope, SAD, Kanadi i Latinskoj Americi, i nalaze se u brojnim javnim i privatnim kolekcijama, od Nacionalne kongresne knjižnice u Washingtonu, do Lucasovog filmskog studija. Od brojnih izdavača s kojima je surađivao tokom godina treba spomenuti: Heavy Metal magazin, Marvel, DC Comics , Dark Horse u SAD, te Dargaud, Humanoides Associes, Toutain, Silvester Strips i Algoritam u Europi. Poslednjih godina radi kao «kućni autor» za francuski Delcourt, za kojeg radi simultano na raznim strip serijalima koji se licencno objavljuju širom sveta – «Tajna istorija», » Srce bitaka», «Taras Buljba» , «Empire», «Keltos», «30 srebrnjaka» , «Dan D» , «Mi mrtvi» I “Marshal Bass”. Živio je nakratko u Danskoj i godinama u Kanadi. 2006. se vraća u domovinu živi i radi na relaciji Zagreb – Beograd. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja.
Igor Štiks (Sarajevo, 1977) pisac je i univerzitetski profesor. Objavio je nagrađivane romane "Dvorac u Romanji" (2000) i "Elijahova stolica" (2006), koji su do danas prevedeni na petnaest jezika, a 2017. i roman "Rezalište". Pozorišna predstava "Elijahova stolica", u režiji Borisa Liješevića, osvojila je Grand Prix BITEF-a 2011. Liješević je 2015. na scenu Sarajevskog ratnog teatra postavio prvi dramski tekst Igora Štiksa, "Brašno u venama", a 2017. na scenu postavio i njegovu dramu "Zrenjanin". Londonski Bloomsbury objavio je 2015. njegovu studiju "Nations and Citizens in Yugoslavia and the Post-Yugoslav States: One Hundred Years of Citizenship" koju je potom objavila i zagrebačka Fraktura (2016). Kourednik je zbornika "Citizenship after Yugoslavia" (2012) i "Citizenship Rights" (2013). Sa Srećkom Horvatom objavio je esej "Pravo na pobunu" (Fraktura, 2010) i uredio zbornik "Dobro došli u pustinju postsocijalizma" (englesko izdanje Verso, 2015; Fraktura, 2015). Štiks je i autor knjige knjiga pesama "Povijest poplave" (2008). Za svoj književni i javni rad dobio je francusko odlikovanje Vitez umetnosti i književnosti.

Objavljeno: 04.06.2021.
In memoriam...      Press: USUS
  ... Slobodan Milutinović - Adrenalin (1959-2021).

Udruženje stripskih umetnika Srbije obaveštava javnost, prijatelјe i članove da je naš kolega Slobodan Milutinović - Adrenalin, preminuo u ponedelјak 31. maja u 13:00 časova.

Milutinović je rođen u Beogradu 1959. Po profesiji i vokaciji bio je grafičar, dizajner, stripar, scenarista i poslednjih godina prozaista. Završio je Srednju školu na dizajn u Beogradu i studirao istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Od 1986. objavlјivao je stripove u glavnoj alternativnoj periodici Srbije i Hrvatske: Student, Mladost, Patak, Grafička zavera...

Izlagao je na samostalnim i grupnim izložbama. Bio je član-osnivač Udruženja stripskih umetnika Srbije.

Adrenalin je bio prepoznatlјiv po lirizovanom, svedenom izrazu, cenjenom kod poznavalaca širom Jugoslavije. Poslednjih godina inicirano je u Udruženju stripskih umetnika Srbije da se ovaj opus monografski sabere i protumači u celini.

Umetnik je bio u braku sa suprugom Majom, a kćer Senka Milutinović je istaknuti likovni umetnik najmlađe generacije.

Sahrana Slobodana Milutinovića - Adrenalina će biti u četvrtak, 3. juna 2021. na groblјu Orlovača u Beogradu u 11:30, sa početkom opela u 11 časova.

Galerija radova
• Zvanični sajt USUS: www.usus.org.rs/clanovi-2/307-slobodan-milutinovic
Reference
• Ivkov, Slobodan. „Istraživanja i novi putevi u stripu“ (i kratka autorova biografija), u: 60 godina domaćeg stripa u Srbiji, Galerija Likovni susret, Subotica, 1995.
• Adrenalin (Slobodan Milutinović): crteži i ilustracije, izložbu otvara Milenko Mihajlović, Srećna galerija, Studentski kulturni centar u Beogradu, 27. 11. 1998.

Objavljeno: 03.06.2021.
Promocija strip-albuma...      Press: MLU
  ... Mzungu Luka.

U sklopu izložbe „Nastavit će se… Strip i vizualna kultura u Hrvatskoj“, udruga Hrvatski autorski strip organizira promociju strip-albuma Mzungu Luka, vukovarskog strip-autora Domagoja Rapčaka.

Promocija će se održati u petak, 4. lipnja, u dvorištu Muzeja likovnih umjetnosti s početkom u 18:30 sati, uz pridržavanje propisanih epidemioloških mjera.

Mzungu Luka je biografsko-putopisni strip-album, prvi u nizu kojeg je izdala novoosnovana udruga Hrvatski autorski strip koja okuplja, producira i promovira domaće strip-autore i njihove radove.

Strip-album Mzungu Luka spada u biografsko-putopisni žanr s izraženim humorističnim elementima, a nastao je po stvarnom predlošku. Pored izvrsne priče i kvalitetnog crteža, ovaj strip ima i obrazovnu crtu, zato što donosi prikaz Afrike, točnije Tanzanije, uvjeta života tamošnjeg stanovništva, kao i njihovih običaja.

Uz samog strip-autora, ovaj strip-album publici će predstaviti i Luka Pejić, autor predloška priče te urednik izdanja Saša Paprić.

O autoru: Domagoj Rapčak rođen je 1986. u Vukovaru gdje i danas živi te radi kao nastavnik engleskog jezika, a u slobodno vrijeme igra Dungeons & Dragons i crta (ponekad i stripove). Redoviti sudionik natječaja CRŠ-a od samih početaka - prvi "Mladi lav" (1998. godine); dobitnik 2. nagrade godine 2008. s temom "Kauboji i indijanci".

Strip-table objavljivane u fanzinima i časopisima poput Endema, Q Stripa i StripOS-a, a velik dio i na internetu (kolaborativni stripovi na web-stranici www.darkomacan.com, strip Mzungu Luka objavljivan originalno na www.mojstrip.com, stripovi nastali u projektu 24-satnog crtanja stripa).

www.facebook.com/events/1113679345786826

Objavljeno: 02.06.2021.
Leteći start...      Press: Čarobna knjiga
  ... Princ Valijant 18 i 19 i Malci 1 i 2!

NASTAVLJAMO S VAŠIM I NAŠIM OMILJENIM VANVREMENSKIM AVANTURAMA PRINCA VALIJANTA, U ISTOM RUHU I SA ISTIM USHIĆENJEM! „PRINC VALIJANT“ 18 i 19 na LETEĆEM STARTU po ceni od 1.740 din za 18. tom i 1.340 din za 19. tom!

Princ Valijant 18: 1971–1974Prelistajete ovo izdanje 18.PORUČITE ODMAH
U ovom tomu, Džon Kalen Marfi preuzima crtački posao od Hala Fostera, radeći po njegovim scenarijima i detaljnim skicama. Val i Arn putuju na Maglena ostrva i susreću se sa zaverom da se Val ubije, sa napadom Gota, pobunom kmetova, kao i krađom Raspevanog mača! Val odlazi da brani granicu protiv varvara, ali u središte priče dospeva mladi Arn, koji se do ušiju zaljubljuje u Lidiju, ćerku gusara Hakona. Njihovu romansu ometaju bitke, dvorske zavere i pogibije, a zatim Arn, posle jedne pogrešne procene, odlazi na more. Sreće ser Gavejna i skupa s njim ostaje zarobljen u neobičnoj, skrivenoj zemlji kojom vlada ludi Siril. Za to vreme, u Tuli, Val štiti kralja unutrašnjih zemalja od invazije koju predvodi jedan džin.

Princ Valijant 19: 1975–1976 Prelistajete ovo izdanje 19.PORUČITE ODMAH
Princ Valijant se priseća avantura iz dana kada je bio štitonoša ser Gavejnu, a zatim odlazi u baltički trgovački centar Tesalrigu, koju brani od izdaje i invazije pirata. Princezu Aletu tokom povratka na Maglena ostrva hipnotiše i otima jedan čarobnjak. Val ih sledi sve do Hašidinog pećinskog kraljevstva, ali otkriva da je Aleta u stanju sama da se oslobodi. Jelenu, Aletinu mlađu sestru, muž gubi na kocki, zbog čega princ Valijant i njegov Raspevani mač moraju da učestvuju u smrtonosnom dvoboju. A između borbi, romansa vuče svoje konce među kraljevima, čarobnjacima i robovima...

„PRINC VALIJANT“ 18 i 19 na Letećem su startu u striparnici „Čarobna knjiga“ u Dečanskoj 5 u Beogradu*, striparnici „Alan Ford“ na Novom Beogradu, u Klubu čitalaca Čarobne knjige „Bulevar Books“ u Novom Sadu i na našem sajtu po ceni od 1.740 dinara za 18. tom i 1.340 dinara za 19. tom, od srede, 2. juna, do nedelje 6. juna 2021. Posle Letećeg starta, cena u našim klubovima čitalaca i na sajtu iznosiće 1.950 dinara za 18. tom i 1.500 dinara za 19. tom, a u ostalim knjižarama 2.599 dinara za 18. tom i 1.999 dinara za 19. tom.
*Striparnica Čarobne knjige u Nišu neće raditi 1-3. 6. 2021, pa će ovi naslovi imati niški Leteći start 9-13. 6. 2021, zajedno sa naslovima koji su planirani za sledeću nedelju.

ČAROBNA KNJIGA POKREĆE "KARAMBOL"! NOVA EDICIJA NAJBOLJEG HUMORISTIČKOG STRIPA NOVIJE PRODUKCIJE U A4 FORMATU I PUNOM KOLORU ZA SVE UZRASTE! MALCI“ 1 i 2 na LETEĆEM STARTU po ceni od 400 dinara po tomu!

Najpre su osvojili srca gledalaca u filmu „Grozni ja“, zatim su to ponovili u „Grozni ja 2“, a onda su čak dobili svoj dugometražni film. Međutim, to im nije bilo dosta! Malci, ti omiljeni crtani likovi s velikog platna, svoje vratolomije preselili su na papir, u ove stripske avanture bez premca, i tako nastavili da uveseljavaju i zasmejavaju svet.

Svi volimo njihov polurazumljiv govor, njihove nespretne šale, njihovu prostodušnost i želju da učine nešto dobro (što se najčešće završava haosom) i u ovim kratkim, dinamitnim skečevima, koji se protežu kroz vreme i preko čitavog globusa, čitaoci svih uzrasta uživaće u maštovitim vragolijama živahne žute družine.

Prelistajete ovo izdanje 1.PORUČITE ODMAH
Prelistajete ovo izdanje 2.PORUČITE ODMAH

„MALCI“ 1 i 2 na Letećem su startu u striparnici „Čarobna knjiga“ u Dečanskoj 5 u Beogradu*, striparnici „Alan Ford“ na Novom Beogradu, u Klubu čitalaca Čarobne knjige „Bulevar Books“ u Novom Sadu i na našem sajtu po ceni od 400 dinara po tomu, od srede, 2. juna, do nedelje 6. juna 2021. Posle Letećeg starta, cena u našim klubovima čitalaca i na sajtu iznosiće 450 dinara po tomu, a u ostalim knjižarama 599 dinara po tomu.
*Striparnica Čarobne knjige u Nišu neće raditi 1-3. 6. 2021, pa će ovi naslovi imati niški Leteći start 9-13. 6. 2021, zajedno sa naslovima koji su planirani za sledeću nedelju.

Objavljeno: 02.06.2021.
Svi prilozi su vlasništvo autora. U slučaju da želite da ih na bilo koji način eksploatišete, molimo vas da se obratite autorima priloga.
U slučaju da nisu potpisane možete ih slobodno koristiti jer su to neautorizovane vesti ovog servisa, STRIP VESTI.