ARHIVA VESTI ZA MAJ - SVIBANJ - MAY, 2021. GODINE


Godina izlaženja: XXIII • Uređuje: Zlatko Milenković • email: stripvesti@gmail.com  
prethodni mesec - arhiva - sledeći mesec



Otvoreni poziv za strip autore...      Press: SCM Veles
  ... za 19. Internacionalni strip
  salon VELES 2021!

Propozicije

• Pravo učešća imaju svi autori iz celog sveta, nezavisno od pola i uzrasta;

• Dužina stripova treba da bude od 1 do 6 tabli, na A4 formatu (min 300 dpi ukoliko se šalje elektronskim putem). Ukoliko je strip od 1 strane treba da bude sa najmanje 5 sličica;

• Pristigli stripovi neće biti vraćeni. Samim prijemom od strane organizatora, oni daju pravo organizatoru da ih objavljuje i prezentira, zajedno sa autorima u sklopu promocije svojih aktivnosti.
Autori poslatih stripova ulaze u kombinaciju za obezbeđivanje puta, smestaja i ishrane tokom Internacionalnog salona stripa VELES 2021;

• Tema je slobodna. Svaki autor (crtež, tuš, kolor) može učestvovati samo sa jednim stripom. Izuzetak postoji samo za scenariste koji mogu da urade scenarija za više stripova.
Svaki autor i deo autorskog tima treba da bude potpisan na stripu sa naznakom ko je šta uradio;

• Zajedno sa stripovima treba poslati i ličnu biografiju, fotografiju, kontakt podatke i godinu kada je strip nacrtan. Na svim stripovima treba da budu navedeni svi autori kao i naslov stripa. Bez ovih informacija neće biti uzeti u obzir za nagrade;

• Svi pristigli stripovi biće uzeti u konkurenciju za nagrade:
- Prva nagrada ZLATAN STRIP 200 €, diploma.
- Druga nagrada, diploma.
- Treća nagrada, diploma.
- Nagrada za najbolji scenario, diploma.
- Nagrada za najboljeg autora do 18 g, diploma.
- Nagrada za najmlađeg učesnika, diploma.
- Ostale specijalne nagrade.

Rok za slanje radova je 20. septembra 2021. godine. Oni mogu da se šalju na
a) Adresu Strip centar Makedonije-Veles (za konkurs)
Ul VASIL GJORGOV br 78 1400 Veles
б) Ili na emailu: stripkonkurs@gmail.com

Objavljeno: 30.05.2021.
Strip: Noćni sud (177)      Autor: Franja Straka
Objavljeno: 30.05.2021.
Strip godišnjak...      Press: Darko Macan
  ... poziv na saradnju!

Novi Darkov LetaQ prenosim u celosti, a za sve prethodne i buduće brojeve preporučujem da se prijacite na mailing listu. Jednostavno je, samo skoknite na priloženi link i ukucajte svoju email adresu: tinyletter.com/mcn

Kad si tup, dobra je vijest da s godinama nećeš postati ništa bistriji.

Opet me, naime, pere pomisao o godišnjaku hrvatskog stripa, nešto kao časopisu, ali u tvrdim koricama, jer vrijeme jeftinih i svima dostupnih izdanja zasad nije. Znam da je ideja kontraintuitivna i nije me jedan nakladnik dosad prezreo kad sam mu je izložio jer ono Hrvata što stripovlje još crta za svoju potrebu, a ne za strane pare, čini to onlajn i češće na kakvom univerzalnom jeziku nego na ovom našem kvačičastom. Sve to stoji, dakako, i zadnji pokušaj takve redovite nacionalne antologije koji pamtim, onaj srpskog Komika, komercijalno je propao, ali, ali, ali...

Ali vjerujem da postojeći mehanizmi financiranja kulture ne čine tu pomisao baš apsolutnim samomorom. Ali, također, mislim kako su dva i po desetljeća SF antologija koje smo uređivali Tatjana Jambrišak i ja dokaz da se nešto može sagraditi i gdje naizgled ničega nema. Ali, na koncu, mi se čini da sam dosad griješio u jednom bitnom vidu: nakladnicima sam prilazio s idejom umjesto sa stripovima.

Pa, u cilju sondiranja stvarnosti te iznalaženja drukčijeg načina, ovim letQom raspisujem poziv za prikupljanje stripova za planirani Godišnjaq hrvatskog stripa 2022. Valja znati:
1. Traže se stripovi duljine od 4 do 20 stranica, slobodne teme i tehnike, kompletni i samostalni (štoćereć NE dijelovi većih cjelina), prikladni objavljivanju na A4 formatu i nastali tijekom 2020. ili 2021.
2. Stripovi trebaju biti na hrvatskom jeziku i po mogućnosti pismeni. Autor(i) također treba(ju) prebivati u Hrvatskoj. U slučaju kolaboracije više autora, hrvatskih građana među njima treba biti bar 50%.
3. Scenarij stripa treba biti izvoran. Ako je riječ o adaptaciji literarnog ili sličnog djela, autor(i) stripa treba(ju) osigurati pristanak autora izvornoga rada, osim u slučaju istekloga copyrighta. Tuđe ili franšizne likove preporuča se ne koristiti osim ako je strip jasne satiričke namjene.
4. Ako je strip već negdje objavljen, autor je dužan navesti gdje.
5. Odluka o uvrštenim radovima bit će moja, pristrana i konačna.
6. Radove za pregled slati u jpg formatu na 300 dpi ili u kakvu pdfu na qstrip (na) gmail (.) com do 25. Kolovoza 2021.
7. Autori koji nisu shvatili upute, neka ni ne šalju radove.

Krajem kolovoza, onda, očekujem nakladničku pomamu, ali otom potom. Dotad vas još samo molim da poziv proslijedite svima za koje mislite da bi ih mogao zanimati, a zlobne komentare svakako pošaljite meni kako bih imao čime napuniti idući letaQ.

Unaprijed hvala. Vaš sve tuplji

mcn
Objavljeno: 28.05.2021.
Leteći start...      Press: Čarobna knjiga
  ... Panišer 1 i 2 na Letećem startu!

NOVA BIBLIOTEKA ČAROBNE KNJIGE: "THE BEST OF PANIŠER", DONOSI VAM NAJBOLJE, NAJNAPETIJE I NAJKRVAVIJE EPIZODE NEMILOSRDNOG EGZEKUTORA KRIMINALACA!

„PANIŠER: KRUG KRVI“ na LETEĆEM STARTU po ceni od 1.000 dinara i
„PANIŠER: GODINA PRVA“ na LETEĆEM STARTU po ceni od 800 dinara!

Legendarni prvi serijal o neustrašivom i okrutnom borcu protiv kriminala: „PANIŠER: KRUG KRVI“!
PORUČITE ODMAH
Panišer je u zatvoru i sada kriminalci nemaju kuda da beže!
Nakon što je prvi put drugima otkrio svoj pravi identitet Frenka Kasla, Panišer je zatvoren sa najnasilnijim njujorškim kriminalcima. Ali uspon ka vrhu zatvorskog lanca ishrane prekida Krpež, čovek koji je odgovoran i za Panišerovo hapšenje! Pošto je pogođen tokom bega, Panišer rizikuje život kako bi zadržao ostale zatvorenike iza rešetaka – a on beži uz pomoć Odbora, grupe građana koja bi pre da ga gleda kako hvata kriminalce po gradu nego kako leži u zatvoru. A kada Panišer pokuša da udari na Kingpina, tad započinje borbu za moć u kojoj bi gradske bande mogle međusobno da se zbrišu. Panišeru to odgovara, međutim, kada se nevini nađu usred rata, Kasl mora da povrati mir među onima koje bi najradije da vidi mrtve...

Nezaboravna priča o poreklu Panišera: „PANIŠER: GODINA PRVA“!
PORUČITE ODMAH
Već godinama mi znamo za smrt žene i dece Frenka Kasla, ali sve do sada ta pogibija bila je obavijena velom tajne.
U Godini prvoj vidimo Frenka samo nekoliko časova nakon najveće tragedije njegovog života, dok u njemu nadiru žal i bes. Za policiju on predstavlja trag. Za novinare je sveža priča. Za kriminalce, on je samo još jedan nezavršen posao...
Vreme je da se pred nama odmota Frenkova neispričana priča i otkriju pojedinosti o tome kako je umrla jedna američka porodica, a rodio se... Panišer

Prelistajete ovo izdanje 1.  Prelistajete ovo izdanje 2.

„PANIŠER: KRUG KRVI“ i „PANIŠER: GODINA PRVA“ na Letećem su startu u striparnicama „Čarobna knjiga“ u Dečanskoj 5 u Beogradu i TC „Kalča“ u Nišu, striparnici „Alan Ford“ na Novom Beogradu, u Klubu čitalaca Čarobne knjige „Bulevar Books“ u Novom Sadu i na našem sajtu po ceni od 1.000 dinara za prvi i 800 dinara za drugi, od srede, 26. maja, do nedelje, 30. maja 2021. Posle Letećeg starta, cena u našim klubovima čitalaca i na sajtu iznosiće 1.100 dinara za prvi i 900 dinara za drugi, a u ostalim knjižarama 1.499 dinara za prvi i 1.199 dinara za drugi.

Objavljeno: 26.05.2021.
13. Salon stripa Laktaši 2021...      Press: Centar za kulturu
  ... od 28. do 29. maja 2021. godine!

U periodu od 28. do 29. maja 2021. godine, u Galeriji JU "Centar za kulturu i obrazovanje" Laktaši, održaće se XIII „Salon stripa Laktaši 2021.”

Svečano otvaranje Salona stripa biće upriličeno u 20:00 časova i Galeriji JU "Centar za kulturu i obrazovanje" Laktaši.

Nastavlјamo slijediti koncept da više radimo na stvaranju mlađe publike i autora. Dolazak iskusnih strip autora koji učestvuju na strip radionicama, idealna je prilika za edukativni rad sa mladim lјudima koji direktno utiče na njihov napredak. To se pokazalo kao vrlo dobra ideja jer je broj učesnika na tim radionicima, svake godine sve veći.

Tradicionalno, na programu će se naći strip radionice koje će i ove godine voditi cijenjeni strip autori iz regiona. Povodom toga, pozivamo sve zainteresovane da, bez obzira na uzrast, uzmu učešće na radionicama koje će se održati u petak i subotu od 12:00 – 20:00.

Učesnici i posjetioci će takođe imati priliku da uživaju i u berzi stripa.

Organizatori: JU „Centar za kulturu i obrazovanje“ Laktaši i strip autor Milorad Vicanović – Maza, svjetski poznat strip autor iz Laktaša, koji godinama radi za Francuske i evropske strip izdavače i osnivač manifestacije „Strip salon Laktaši“.

Nadamo se vašem dolasku.

Objavljeno: 25.05.2021.
Strip vesti news...      Press: Strip vesti
  ...572. broj Samoniklog korov stripa!

     Straka nastavlja svoj strip "magazin" na Strip vestima, ovaj broj donosi 32 strane stripa "Ukleti pesnik Mita-Tronuti" po priči Ivana Novičića.
     Samoniklog korov stripa, broj 572.: www.stripvesti.com/samoniklikorovstrip/572

Objavljeno: 24.05.2021.
Nesavršeni (anti)junak u klopci životnih promašaja...      Autor: Ilija Bakić
  ...„Malo ubistvo“ Alena Mura i Oskara
  Sarate;
izdavač„Modesty stripovi“ 2020.

   Predvidivost je jedna od poželjnijih osobina stvaralaca u tzv. umetničkim industrijama. Ona konzumentima donosi sigurnost da će kupiti proizvod određenih performansi dok vlasnicima kompanija koje objavljuju umetničke proizvode obezbeđuje veću verovatnoću da će se uloženi kapital vratiti sa određenim procentom profita. Zbog svega toga se od zanatlija (čitaj, umetnika) u ovoj industrijskoj branši očekuje da se drže onih sadržaja/tema/formi koje su ih učinile koliko-toliko poznatim; bilo kakvo odstupanje od podrazumevane uloge se obeshrabruje od proizvođača a ni publika nije sklona takvim izletima. Otuda se ovakav eksces može smatrati velikim uspehom zanatlije/umetnika i dokaz je ne samo njegovog talenta već i tvrdoglavosti i borbe za sopstveni identitet ali i određenog respekta koji autor ima kod izdavača. Takav je slučaj sa stripom/grafičkom novelom „Malo ubistvo“ i njenim scenaristom Alanom Murom (1953). Mur je pre pojave ovog dela ali i od tada do danas zvezda korporacijskog stripa odnosno obnovitelj slave posustalih franšiza (Betmen, Stvorenje iz močvare, Marvelmen), subverzivni nastavljač tradicije superheroja („Posmatrači“); uz ova dela stoje i ona koja ambicioznije koriste žanrovske obrasce - antiutopijske fantastike („O za osvetu“), istorijskog krimića („Iz pakla“) – ili priređuju specifične žanrovske mešavine („Liga izuzetnih džentlmena“). Mura je, uprkos popularnosti, krasila i neukrotiva stvaralačka znatiželja pa je lako skretao u vode nezavisnog stripa koji mu je dozvoljavao da eksperimentiše odnosno razigrava svoje talente. Jedno od dela koja odražavaju Murovu težnju ka novom i nekonvencionalnom je i strip „Malo ubistvo“ iz 1991.g. koji je 1994. zaslužilo nagradu „Vil Ajzner“ za najbolji novi strip album. Uprkos kvalitetu i nagradi ovaj strip nije privukao pažnju Murovih fanova koji su više cenili njegove komercijalnije radove.

   Murova priča prati mladog Timotija Holija, Engleza na radu u Americi, stručnjaka za reklame koji je, posle jedne uspešne kampanje, dobio priliku da osmisli reklamnu kampanju za plasiranje proizvoda u – Sovjetskom savezu (radnja se odvija pre pada Berlinskog zida i propasti socijalizma)! Veliki izazov prate i neprijatnosti (napuštanje dotadašnje kompanije) ali i mentalna iscrpljenost; Holi veruje da ga odmor i put u Englesku mogu povratiti u formu. Ipak, stvari se otržu kontroli i kreću svojim tokom. Povratak u rodni grad istovremeno je i povratak među uspomene na neuspehe na ljubavnom planu (propali brak i veza), na sopstvenu nesigurnost, neuklopivost i veće i manje pogrešne odluke. Holi posvuda, u Americi i Engleskoj, vidi dečaka koji beži od njega sve dok ga ne dočeka za stolom u kafani i saopšti mu da želi da ubije Holija jer je Holi prvo ubio njega! Tuča mladog i starijeg Holija način je da stariji konačno – odraste i prihvati odgovornost za svoje postupke, kakvi god oni bili. Posle katarze usred noći sviće sunčan dan. Mur u četiri poglavlja opisuje Holijevo putovanje iz sadašnjosti u traumatičnu prošlost, prepoznavanje bolnih mesta i pogrešnih postupaka, gubljenja detinjih oduševljenja. Susret za bivšom devojkom, sada majkom dvoje dece, potvrda je Holijevog tapkanja u mestu, nesposobnosti da istinski krene dalje sa sopstvenim intimnim životom uprkos profesionalnom uspehu.

   „Malo ubistvo“ je psihološka studija vešto izvedena korišćenjem paralelnih radnji, kontrapunktiranjem dva vremenska toka sa nizom „flešbekova“, odnosno potenciranjem labilnosti i nepouzdanosti glavnog junaka. Oskar Sarate (1942), Argentinac na dugogodišnjem privremenom radu u Evropi, svojim ekspresivnim, blago karikaturalnim crtežom i eksplozivnom paletom čistih boja adekvatno oslikava atmosferu psihodelično/paranoične potrage (za izgubljenim vremenom?) u kojoj sve rečeno i viđeno ima neočekivani potekst i značenje. Nesavršeni (anti)junak uhvaćen u klopku nesposobnosti da izmiri sopstvene životne dugove nije mogao imati bolji lik od onog koji daju jarke, zasićene boje uz povremene izbledele scene sećanja. Rečju, kvalitativno visoko profilisani „Modesty stripovi“ Živojina Tamburića podarili su domaćim strip sladokuscima jedno nezaboravno delo 9. umetnosti.

(„Dnevnik“, 2021)
Objavljeno: 21.05.2021.
Leteći start...      Press: Čarobna knjiga
  ... Brubejkerov PALP!

PRVO IZDANJE U NOVOJ BIBLIOTECI ČAROBNE KNJIGE "NOVI SVET"
BRUBEJKEROV „PALP“ na LETEĆEM STARTU po ceni od 870 dinara!

Prelistajete ovo izdanjePORUČITE ODMAH

Šta da radi čovek kojeg je izneverilo očekivanje da će umreti mlad?

Maks Vinter, odmetnik i revolveraš „u penziji“ preživljava tako što piše slabo maskirane lične ispovesti za petparačke časopise. Međutim, njegov život počinje da se raspada dok posmatra kako se svet klacka na rubu rata. Dok nacisti marširaju širom Evrope, ali i ulicama Njujorka, Maks opet počinje da razmišlja kao odmetnik.

Kojim će putem krenuti – saznajte u ovom nesvakidašnjem stripskom ostvarenju koje spaja Divlji zapad i Njujork 1939. godine, a koje nam dolazi iz pera jedinstvenog Eda Brubejkera.

Zaronite u surovu i setnu priču o davnim vremenima kada su vrednosti bile drugačije, ali su ljudi bili isti. Njihova priča je univerzalna i govori o žalu za mladošću, o pohlepi i strasti, ljubavi i pravdi, o želji za životom i o smrti.

U biblioteci „NOVI SVET“ možete očekivati najznačajnija i najzanimljivija ostvarenja američkih autora, kao i autora koji su radili pod uticajem američkog stripa. Ovi izvanredni stripovi će biti objavljivani u dva formata: A4 (Veliki Novi svet) i B5 (Novi svet), takođe, odlikovaće se tvrdim koricama, mat plastifikacijom i štampom najvišeg kvaliteta. Nadamo se da ste uzbuđeni bar koliko i mi, jer pripremamo brojne stripske poslastice.

„PALP“ na Letećem je startu u striparnicama „Čarobna knjiga“ u Dečanskoj 5 u Beogradu i TC „Kalča“ u Nišu, striparnici „Alan Ford“ na Novom Beogradu, u Klubu čitalaca Čarobne knjige „Bulevar Books“ u Novom Sadu i na našem sajtu po ceni od 870 dinara, od srede, 19. maja, do nedelje, 23. maja 2021. Posle Letećeg starta, cena u našim klubovima čitalaca i na sajtu iznosiće 1.000 dinara, a u ostalim knjižarama 1.299 dinara.

Objavljeno: 19.05.2021.
Radionica Strava...      Press: Strava
  ...nezavisna grupa mladih autora!

Radionica STRAVA je nezavisna grupa još nezavisnijih mladih autora. Kao radionica stripa i animcije započela je sa radom u Valjevu 22. juna 2014. godine.

U okviru svog delovanja, kao art-grupa, obuhvata školu stripa i animiranog filma, fanzin izdavaštvo, organizovanje kulturne manifestacije, izradu plakata, murala, vitraža, pozorišne scenografije i video-podrške. Do sada je blisko sarađivala sa valjevskim udruženjima, centrima i ustanovama kao što su Udruženje dramskih, muzičkih i audio-vizuelnih stvaralaca “Milovan Glišić”, Centar za kulturu Valjevo, Matična biblioteka “Ljubomir Nenadović” Valjevo, Valjevska gimnazija, Opšta bolnica Valjevo i neprofitna organizacija VAKUM. Kao redovan učesnik “Tešnjarskih večeri” radionica je imala priliku da se predstavi kroz svoje izložbe i performanse.

Cilj Radionice je da se podstaknu mašta, individualnost i samopouzdanje kod dece, da se povežu oni koji imaju slična interesovanja i žele da crtaju.

Mesečno, putem biltena Z!N, ovjavljuje se zbornik radova kroz fanzin "STRAVA" u digitalnom izdanju, koji svi zainteresovani mogu poručiti i u štampanoj varijanti. Fanzin sadrži autorske stripove članova radionice (i šire) kao i različite izveštaje  o angažmanima radionice, kao i vesti sa domaćih prostora. Od prvog broja iz 2016. do sada učestvovalo je više od 30 mladih stripadžija i ilustratora, među kojima su najredovniji autori Stefan Krunić, Stefan Lukić, Aleksandar Jeremić i Natalija Lukić.

Članovi “STRAVE” su u par navrataja radili i na kratkometražnim igranim i animiranim filmovima koji su nagrađivani na međunarodnim festivalima.

Od formiranja radionice realizovao se veliki broj izložbi, kako u Valjevu tako i šire, a kasnije je i format prešao iz izložbenog u festivalski. Koroz istoimenu manifestaciju “STRAVA”, koja se održava jednom godišnje u Valjevu, posvećena je pažnja stripu, animaciji, video-igrama, fanzinima, a ujedno i pop-kuluri uopšte. Prva manifestacija “STRAVA Fest” održana je u avgustu 2018.,  druga “STRAVA: part deux” u septembru 2019., treća “STRAVA The Third” zbog epidemiološke situacije je prešla u digitalno izdanje u decembru 2020., a sličan je plan i za četvrtu predstojeću “STRAVA_4.NOW”  2021. godine.

Kako biste uvek bili u toku sa svim što je STRAVA, prijavite se na bilten ili zapratite radionicu na društvenim mrežama!

>Z!N ... [tinyletter.com/strava]
>[discord] ... [discord.gg/cdzB3je]
>[ o*] ... [instagram.com/strip_animacija_valjevo]
>[ f ] ... [facebook.com/stripanimacijavaljevo]
>[ t ] ... [stripanimacijavaljevo.tumblr.com]
>[stream] ... [twitch.tv/bralestudios]

Objavljeno: 16.05.2021.
Strip: Noćni sud (176)      Autor: Franja Straka
Objavljeno: 16.05.2021.
Strip: Cane (433)      Autor: Goran Milenković
Objavljeno: 15.05.2021.
6. Somborski festival stripa i fantastike...      Press: Danilo Bogdanović
  ...od 14. do 16. maja, u prostoru Mađarske Građanske Kasine!

6. Somborski internacionalni festival stripa i fantastike organizuju Klub ljubitelja stripova Sombor i udruženje "Centar PEB" Sombor, u saradnji sa Gradskim muzejom Sombora i Gradskom bibliotekom "Karlo Bijelicki". Od strane Grada Sombora festival je podržan jer je prepoznat kao "manifestacija od značaja za grad".

Ove godine održava se od 14. do 16. maja, u prostoru Mađarske Građanske Kasine. Kao predfestivalska aktivnost i najava festivala, 07. maja 2021. godine, otvorena je izložba originalnih radova Zorana Jankovića - Tom Morrowa, pod nazivom "World of Tommorrow", u sali Dečjeg odeljenja Gradske biblioteke, koja će biti postavljena do 17. maja i svi koji žele mogu je pogledati od 08,00 do 17,00 sati svakog radnog dana.

Festival zvanično otvaramo u petak, 14. maja 2021. godine, u 18,00 sati, izložbom originalnih tabli Miodraga Mikice Ivanovića u Gradskom muzeju u Somboru. Subota i nedelja, 15. i 16. maj, rezervisani su za Sajam stripova, na kome će učestvovati gotovo svi domaći izdavači, radionicu crtanja stripova za decu i mlade, predstaviće nam se izdavačka kuća Golconda, KC Kikinda i strip autor Spasoje Kulauzov, izdavačka kuća Forma B i njihovo izdanje "Gorski vijenac", a održaće se i tribina "Domaći strip u doba korone". Da ni ljubitelji fantastike ne budu zakinuti, posetiocima se će se predstaviti beograsko udruženje ljubitelja naučne fantastike "SCI-FI", kao i pisac, strip scenarista, scenarista i umetnik Goran Skrobonja.

Gosti festivala su Branislav "Bane" Kerac, Željko Pahek, Miodrag "Mikica" Ivanović, Geza Šetet, Dušan Vukojev "Duda" Spasoje Kulauzov, Nenad Cvitičanin Zoran Janković - strip autori, Goran Skrobonja, Jovan Gvero, kao i Tanja Nožica, direktor KC Kikinda."

6. Somborski internacionalni festival stripa i fantastike

Predfestivalske aktivnosti:Petak, 7. maj 2021. godine
18,00 sati – Otvaranje izložbe „World of tommorrow“ Zorana Jankovića – Tom Morrow-a (sala Dečjeg odeljenja Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“ Sombor)

Program i satnica festivala:

Petak, 14. maj 2021. godine
18,00 – 19,00 sati – Otvaranje izložbe Miodraga Mikice Ivanovića (Gradski muzej Sombor)
19,15 – 20,30 sati – Кoktel za goste i volontere (bašta Muzeja)

Subota, 15. maj 2021. godine
10,00 do 22,00 sata – Sajam stripa i fantastike (dvorište Mađarske Građanske Kasine)
11,00 do 12,00 sati – radionica crtanja za decu i mlade (dvorište Mađarske Građanske Kasine)
12,30 do 13,45 sati – Gosti crtaju sa vama/za vas (dvorište Mađarske Građanske Kasine)
18,00 do 18,30 sati – Prestavljanje izdavačke kuće Golconda i njihovih izdanja (dvorište Mađarske Građanske Kasine)
18,30 do 19,00 sati – Predstavljanje Kulturnog centra Kikinda i Spasoja Kulauzova (dvorište Mađarske Građanske Kasine)
19,00 do 19,30 sati – Predstavljanje izdavačke kuće Forma B, „Gorski vijenac“ u stripu (dvorište Mađarske Građanske Kasine)
19,30 do 20,00 sati – Tribina „Domaći strip u doba korone“; učesnici Branislav Kerac, Jovan Gvero, Ilija Mirović, Željko Pahek, moderator Danilo Bogdanović (dvorište Mađarske Građanske Kasine)

Nedelja, 16. maj 2021. godine
10,00 do 16,00 sati – Sajam stripa i fantastike (dvorište Mađarske Građanske Kasine)
12,00 do 12,30 sati – Predstavljanje Udruženja fanova naučne fantastike „SCI-FI“ Beograd (dvorište Mađarske Građanske Kasine)
12,30 do 13,00 sati – Predstavljanje Gorana Skrobonje (dvorište Mađarske Građanske Kasine)
12,00 do 13,30 sati – Gosti crtaju sa vama/za vas (dvorište Mađarske Građanske Kasine)
16,00 sati – Svečano zatvaranje festivala (dvorište Mađarske Građanske Kasine)

Organizator zadržava pravo izmene programa, satnice i mesta održavanja festivala u skladu sa epidemiološkom situacijom i vremenskim prilikama.

Objavljeno: 13.05.2021.
Leteći start...      Press: Čarobna knjiga
  ...Komanča 4 i 5 na Letećem startu!

ZAVRŠNI TOMOVI LEGENDARNOG SRIJALA "KOMANČA"

„„KOMANČA“ 4 i 5 na LETEĆEM STARTU po ceni od 1.340 dinara za prvi i 1.670 dinara za drugi tom

Komanča, naslednica ranča Tri šestice, daje sve od sebe da opstane. Hrabrost te mlade žene čvrstog karaktera, međutim, nije dovoljna da sačuva imanje od najavljenog bankrota. Jednog dana, niotkuda, pojavljuje se izvesni Red Dast. Povedena tihom snagom tog neznanca, Komanča ga upošljava da vodi ranč. Kako bi se suočio sa opasnostima i tuđom pohlepom, on unajmljuje pomoćnike.

Njihovi pravi karakteri otkrivaće se postepeno u avanturom nabijenim epizodama ovog izvanrednog vesterna, smeštenog u Vajoming 19. veka, iz pera frankobelgijskih stripskih legendi Grega i Hermana, kao i Mišela Ruža, koji je nastavio da crta serijal nakon Hermana.
Uz Bluberija i Džerija Springa, ovo ostvarenje stoji među najprepoznatljivijim vestern stripovima frankobelgijske škole stripa.

Prelistajete ovo izdanje 4. PORUČITE ODMAH
Prelistajete ovo izdanje 5. • PORUČITE ODMAH

„KOMANČA“ 4 i 5 na Letećem su startu u striparnicama „Čarobna knjiga“ u Dečanskoj 5 u Beogradu i TC „Kalča“ u Nišu, striparnici „Alan Ford“ na Novom Beogradu, u Klubu čitalaca Čarobne knjige „Bulevar Books“ u Novom Sadu i na našem sajtu po ceni od 1.340 dinara za prvi i 1.670 dinara za drugi tom, od srede 12. maja, do nedelje 16. maja 2021. Posle Letećeg starta, cena u našim klubovima čitalaca i na sajtu iznosiće 1.500 dinara za prvi i 1.850 dinara za drugi tom, a u ostalim knjižarama 1.999 dinara za prvi i 2.499 dinara za drugi tom.

Objavljeno: 12.05.2021.
IN MEMORIAM...      Press: Predrag Đurić
  ...Goran Đukić – Gorski
  (Sarajevo, 11.01.1956 – Novi Sad, 10.5.2021).

Za manje od godinu dana Novi Sad je izgubio tri stripska velikana. Nakon što nas je u julu 2020. napustio Petar Aladžić, a u avgustu Svetozar Obradović, ostali smo i bez Gorana Đukića Gorskog.

Goran Đukić ođen je 11. januara 1956. godine u Sarajevu. Sa 10 godina se seli u Apatin, a 1970. godine prelazi u Novi Sad. Završio je Višu ekonomsku školu, ali se nikad nije bavio ekonomijom. Bio je ženjen suprugom Jasnom i otac tri sina.

Stripom je počeo da se bavi početkom 1980-ih godina, a prvi strip „Osvetnici“, prema scenariju Svetozara Obradovića objavio je 1984. godine u „Spunk novostima“. Za novosadski „Dnevnik“ počinje rad na licencnom stripu „Bufalo Bil“.

„Baladu o Slovenima“ (scenario Obradović) objavljuje 1987. godine u „Val stripu“. Nekoliko kraćih stripova objavljuje i u edicijama „Dečjih novina“. U periodu 1988-1990. za „Marketprint“ objavljuje dvanaest veoma uspešnih epizoda „Tarzana“ prema scenariju Dušana Vukojeva, Rastislava Durmana, Dragane Stanković i Branislava Kerca.

Početkom 1990-ih počinje saradnju sa inostranim izdavačima, najviše sa nemačkim „Bastei“-em i američkim „Malibu comics“. Pod pseudonimom George Dove radi serijale o superherojima „Prototipe“, „Solutions“ i „The death of the squad“.Učestvovao je i u ilustrovanju projekata za „Platinum studios“. Objavljuje i u italijanskim časopisima.

Za evropske izdavače radio je kolor za nekoliko epizoda stripova o Teksu Vileru i Doktoru Mistereu.

Od 1999. radi kao ilustrator „Politikinog zabavnika“. U saradnji sa Branislavom Kercem i Sibinom Slavkovićem učestvovao je u stvaranju knjige „Sveti Sava – princ monah“, a ilustrovao je i knjigu stihova Gordane Kukić „Poema o Voždu“.

Na Salonu stripa u Beogradu 2017. godine osvojio je nagradu za najbolji strip klasičnog izraza (strip Lešinari, prema Obradovićevom scenariju). Istorijski strip „Evo mene, eto vas“ objavio je 2018. godine.

Ostaće upamćen kao tih i skroman čovek, posvećen radu, čije delo ima neizbrisiv trag u umetnosti stripa Novog Sada i Vojvodine.

Objavljeno: 11.05.2021.
Međunarodna strip saradnja...      Press: Tome Trajkov
  ...Započeo projekat CAN for Balkan.

Pre nekoliko meseci započeta je konkretna primena međunarodnog projekta CAN FOR BALKAN.

(Comic alliance Network - koji se finansira u sklopu KREATIVNE EVROPE - potprogram za kulturu Evropske unije. Nosilac ovog projekta je Muzej istorije okolije Brasov (Romanije) a partneri u ovom projektu su: Makedonski strip centar Veles, Belgiski Strip centar iz Brisela, Škola stripa „Nikola Mitrović Kokan“ iz Leskovca - Srbija, kao i Državni istorijski muzej iz Tirane - Albanija.

Osnova ovog projekta je istorijski strip u pomenutim zemljama, što daje dodatni značaj u dva smera: afirmaciji društvene primene stripa (u ovom slučaju nacionalne istorije), kao i internacionalnoj razmeni i saradnji.

Ukratko, aktivnosti ovog projekta svode se na:
A) istraživačke aktivnosti na temu istorijskog stripa
B) Međunarodno tematsko takmičenje u stripu iz oblasti istorijskih heroja, koje će biti raspisano na jesen 2021. godine
C) organizovanje višednevnih tematskih dogaђaja i izložbi u uključenim zemljama, kojima će prisustvovati preko 50 autora stripova. U Makedoniji će takav događaj biti organizovan krajem avgusta, naravno u Velesu, a u Leskovcu krajem juna.

Ne treba skrivati da je jedna od prednosti logistička podrška partnerskih organizacija i podsticaj za profesionalni rad u interesu razvoja svetski poznate 9. umetnosti ovog regiona.

Objavljeno: 10.05.2021.
Svi prilozi su vlasništvo autora. U slučaju da želite da ih na bilo koji način eksploatišete, molimo vas da se obratite autorima priloga.
U slučaju da nisu potpisane možete ih slobodno koristiti jer su to neautorizovane vesti ovog servisa, STRIP VESTI.