ARHIVA VESTI ZA FEBRUAR - VELJAČA - FEVRUARY, 2011. GODINE


Godina izlaženja: XIII Uređuje: Zlatko Milenković Gagarinova 10/4, Novi Sademail: zmcomics@neobee.net

prethodni mesec - arhiva - sledeći mesec

    STRIP: MONTENEGRINI
28.02.2011.
Autor: Simon Vučković
    HRVATSKI STRIPOVI NA IPADU
27.02.2011.
Piše: M. Vr.


     BROĐANI U POSLU
     S DIGITALIZIRANIM STRIPOM

     Domaćim autorima stripova upućen poziv da plasiraju svoje radove preko tvrtke Cloud 9 Comix, prvog distributera digitaliziranih stripova pisanih na hrvatskom ili prevedenih na hrvatski jezik

     SLAVONSKI BROD - Uz skupu marketinšku kampanju ne bi bilo čudo da tehnološki prosječno vješt čovjek ne pomisli kako Appleov tablet može usisavati ili skuhati ručak za Vas. Dobro, dobro, možemo raspravljati oko ovog dijela vezanog uz kuhanje. Međutim tehnička novotarija donedavno je bila potpuno beskorisna ako ste željeli kupiti digitalizirane stripove pisane ili prevedene na hrvatski jezik. 
     U uklanjanju ove mane "svemoćnom" uređaju pomogli su ni manje ni više nego Brođani. Benjamin Slabak, poslijednjih dvadesetak godina s australskom adresom i Goran Majdandžić s adresom u rodnom gradu. Njihove tvrtke Spectrum Pacific Publishing LTD i IGNIS Projekt razvile su softver koji je poslužio za pokretanje izdavačke tvrtke "Cloud 9 Comix" sa sjedište u Sydneyu. Cloud 9 Comix uz svoje ime veže i epitet prvog australskog distributera stripova u digitalnom obliku. Kako je diio tvrtke hrvatski, isto tako može se pohvaliti da je i prvi hrvatski distributer stripova u digitalnom obliku. Brođani su i prvi na iPadu registrirani distributeri stripova pisanih na hrvatskom ili prevedenih na hrvatski jezik. 
Skupi uređaji američkog proizvođača ne obećavaju veliki promet i učinak za trud koji su u IGNIS Projektu učinili u smjeru croatizacije iPada. Zato su uvažavajući stalni rast tržišnog udjela Android operativnog sustava razvili i vlastitu aplikaciju.
     "Ljubitelji stripa su još uvijek više okrenuti tiskanim izdanjima. Međutim pojavili su se uređaji koji svojim formatom, bojama i dimenzijama zadovoljavaju sve potrebe stripa. Mi smo vidjeli da tu ima neki prostor i za nas pa smo izašli s našom ponudom. Do ožujka planiramo izaći s verzijom za Android operativni sustav koji je raširen u uređajima kod više proizvođača", kaže Goran Majdandžić dodajući kako novi softver za Android znači dobit i za autore stripova čiji će radovi biti dostupniji većem broju čitatelja. Brodska tvrtka svoj posao s digitaliziranim stripovima nije ograničila samo na Hrvatsku. Za pojedina izdanja imaju prava distribucije stripa na engleskom, francuskom, talijanskom jeziku. "Ekskluzivno pravo imamo za strip "Družina od vješala" koji je kod nas bio objavljen prije trideset godina. Sad će mo pokušati ovaj strip po prvi put plasirati u SAD", kaže G.Majdandžić.
     Nakon izrade softvera za IGNIS Projekt jedan od težih koraka bilo je pronaći kvalitetne prevoditelje. "Poput filma ili knjige strip ima svoju radnju. Primjerice "Družina od vješala" djelom je u stihovima i lokalizirana je za Hrvatsku, njen prijevod, četiri-pet brojeva, traje mjesecima. Što se tiče hrvatskih stripova i iPada ovo je prva verzija naših stripova na ovom uređaju. Pozivamo domaće autore stripova da nam se jave. Najmanje što možemo učiniti je da u slučaju ako njihov rad zadovoljava kriterije, da ga objavimo na hrvatskom. Ako s autorom vidimo da postoji šansa da se to plasira i vani, jer kod nas su tvarno dobri crtači, prevest će mo ga i na engleski, talijanski...", poručuje G.Majdandžić. 
     I dok se ne jave domaći autori sa svojim radovima Majdandžićev tim nastoji osigurati prava za objavu digitalizirane hrvatske verzije Komadanta Marka, Zagora, Alan Forda i drugih hitova na kojima je stasala sada generacija četrdesetogodišnjaka.

povratak na vrh

    STRIP: INSERTI
27.02.2011.
Autor: Franja Straka

Franja Straka putem interneta distribuira Samonikli korov strip
koji možete besplatno da dobijate ako mu se javite na email.

povratak na vrh

     NEORAMA DOS QUADRINHOS: 5 NAJBOLJIH
26.02.2011.
Uređuje: Marko Ajdarić




Danijel Žeželj: recenzija za ‘Luna Park’
www.comicbookbin.com/Luna_Park001.html

Danijel Žeželj crta American Vampire 12
www.comicbooktherapy.com/vertigo-first-look...

Dalibor Talajić i Paco Medina crtaju X-Men Giant Size 1
www.comicbookresources.com/?...

Muzej Corto Maltesea
corrieredelveneto.corriere.it/veneto/notizie/cultura_...

Možda su stripovi nastali u Škotskoj
forbiddenplanet.co.uk/blog/2011/scottish-...


Neorama dos Quadrinhos, kao i Strip Vesti, su besplatne. Svake nedelje, preko 100 izabranih novosti o devetoj umetnosti. Samo trebaš da popuniš subscribe na našem sajtu: www.neorama.com.br/

povratak na vrh

    STRIP: CANE
26.02.2011.
Autor: Goran Milenković
    SYSTEM COMICS NEWS
26.02.2011.
Press: System comics



     U izdanju System comics-a je izašao novi strip album. Reč je o serijalu Škorpija, iz Politikinog zabavnika nam znanom, čiji su autori Marini i Desberg.

     Prva knjiga Škorpije sadrži dve albumske epizode "Đavolji znak" i "Papina tajna".

     Izdanje je u mekom povezu, pun kolor, ima 96 strana A4 formata i cenu od 1.500 dinara.

     Naravno, po svoj primerak treba da obiđete već tradicionalno znana vam prodajna mesta...:)

povratak na vrh

    STRIP: KOKO
25.02.2011.
Autor: Duda Vukojev



    VESELI ČETVRTAK NEWS
25.02.2011.
Press: Veseli četvrtak


     Novi, trideset šesti, broj bonelijevog stripa Mister No je na kioscima širom Srbije. Naslov epizode je "Indokina". • scenario: Stefano Marzorati, crtež: Domenico & Stefano Di Vitto.

     Novi, dvadeset deveti, broj bonelijevog stripa Tex je takođe na kioscima širom Srbije. Naslov epizode je "Sveto mesto". • scenario: Mauro Boselli, crtež: Guglielmo Letteri.

     Izdavač je Beoštampa-Grafart iz Beograda, edicija Veseli četvrtak. Celih 100 strana (sa koricama) odlično uvezanih sa dobro odabranim kvalitetom hartije i cenom od 190 dinara (CG 2€, Mk 120 den).

     Sva pitanja i sugestije na: redakcija@veselicetvrtak.com

povratak na vrh

24.02.2011.

Zvanična web adresa stripa CONGO I MONGO:
congoimongo.blogspot.com

povratak na vrh

    ŽIKA KOD POL GRAVETA
24.02.2011.
Piše: Strip vesti

     Pol Gravet je objavio na svom veb sajtu kratak pregled najboljih domacih stripova objavljenih u Hrvatskoj i Srbiji u 2010. Pregled je uradio Živojin Tamburić što je jedan od njegovih pokušaja da predstavi stripove sa ovih prostora na Zapadu. Naime, kod njih vlada uverenje da samo ono sto je prevedeno na engleski ili francuski nesto vredi i ne zele da prate nista izvan ovog principa, tako da su i ovi mali pomaci od znacaja.

     Pol zna za knjigu "Stripovi koje smo voleli" (napisao je predgovor za nju) koju priprema Živojin Tamburić sa Zdravkom Zupanom Zoranom Stefanovićem, pa je i to promovisao ovim tekst.

     www.paulgravett.com/index.php/articles/...

povratak na vrh

    STRIP: RADIVOJE
23.02.2011.
Autor: Mirko Zulić
    "SVET STRIPA"
23.02.2011.
Press: Svet stripa


     Udruženje ljubitelja devete umetnosti
     „Svet stripa“


     O nama:
     Udruženje ljubitelja devete umetnosti „Svet stripa“ osnovano je kao nestranačko, nevladino i neprofitno udruženje radi ostvarivanja zajedničkih ciljeva u oblasti vizuelnih umetnosti, kroz obrazovanje, izdavaštvo i promociju stripa uopšte.

     Ciljevi udruženja su: popularizacija, promocija i objavljivanje stripova; obrazovanje i stručno usavršavanje stripskih autora; povezivanja i saradnje autora, kolekcionara i ljubitelja stripa: održavanje stripskih radionica, konferencija, tribina, izložbi, okupljanja kolekcionara i ljubitelja stripa; umrežavanje, jačanje kapaciteta organizacija koje se bave promocijom stripa i razvijanja svesti o stripu kao o jednoj od bitnih grana vizuelne umetnosti.

     Radi ostvarivanja svojih ciljeva udruženje naročito:
     1) prikuplja i obrađuje stručnu literaturu u oblasti vizuelne umetnosti;
     2) organizuje, samo ili u saradnji sa drugim organizacijama, stručne skupove, savetovanja, konferencije, festivale, škole stripa, stripske radionice, izložbe, tribine, predavanja i druge oblike obrazovanja i stručnog usavršavanja u ovoj oblasti;
     3) bavi se izdavanjem publikacija (stripovi, časopisi, revije, brošure, spisi) sa tematikom u vezi sa ostvarivanjem ciljeva Udruženja. Publikacije mogu mogu biti izdavane u štampanoj ili elektronskoj formi, uključujući i internet izdanja.
     4) Okuplja autore, kolekcionare i ljubitelje stripa;
     5) Angažuje stručnjake za rad na naučnim, stručnim i istraživačkim projektima iz domena vizuelne umetnosti.
     6) Promoviše značaj razvijanja svesti o stripu i u vezi s tim sarađuje sa univerzitetima, školama, stručnim udruženjima i drugim organizacijama u zemlji i inostranstvu koji se bave stripom i vizuelnom umetnošću uopšte.
     7) Informiše javnost o radu i projektima Udruženja putem svog internet sajta i na druge prigodne načine predviđene zakonom.

     Za zastupanje Udruženja ovlašćen je Nebojša Vesović, Kragujevac.

     Odziv na koji smo naišli promovišući novoosnovano udruženje prevazilazi naša očekivanja, hvala!

     Koristimo priliku i da najavimo novu Strip Konferenciju!

     Mesto okupljanja je ponovo Kragujevac, a termin je 1.-3. jul 2011. godine.
     Družićemo se ceo jedan vikend!

     Vi koji po prvi put čitate o nama, više o Svetu Stripa, konkursu za kratki strip, kao i o planovima za Strip Konferenciju, saznajte na našem forumu:

     www.sklub.forumieren.org/forum .

     Hvala vam na ukazanom poverenju!!!

     Dobrodošli!

povratak na vrh

 

Amnezija mali baziran je na liku Amnezija, superjunak s problemom sa pamćenjem,
koji je stvorio Filip Andronik, © 2005.© 2011.


povratak na vrh

    ŠPEH V KONZORCIJU
21.02.2011.
Press: Stripburger



     Špeh v Konzorciju

     Čet., 24. februar ob 18.00
     Dave Cooper: Špeh. Zatreskan v Tino.
     zbirka Ambasada Strip 08, 136 str., barvno,
     dec. 2010, 10 eur
     www.ljudmila.org/stripcore/ambasada/speh

     predstavitev, strip predstavlja: Bojan Albahari

     Ker je Stripburger zamrežen v mednarodne tokove, ne bomo ta mesec ostali zazrti samo v domače loge. In tudi, da vi ne bi prezrli takih stripovskih mojstrovin kot je album Špeh. Zatreskan v Tino. (orig. Ripple. A Predilection for Tina), vam bo Bojan Albahari, član uredništva revije Stripburger, približal to Stripburgerjevo zimsko izdajo. Mogoče vam bo celo zaupal, kakšne novosti vas čakajo v tem letu. Katerina Mirović, tudi članica uredništva revije Stripburger, pa vam bo predstavila natečaj Živel strip! 2011.

     Da boste lažje pričakali ta veličastni dogodek, vam v pokušino dajemo par informacij o avtorju in stripu. Za trajnejši učinek in boljše počutje pa priporočamo, da si postrežete s pravim materialom, albumom.

     David Cooper (1967, www.davegraphics.com) je priznan kanadski strip avtor, ilustrator, slikar in oblikovalec. Ko ne riše stripov, slika. Svoje ogromne oljne slike razstavlja po celem svetu, predvsem pa v Los Angelesu in New Yorku. Pod psevdonimom Hector Mumbly ustvarja tudi knjige za otroke, oblikuje igrače in se kot oblikovalec/ustvarjalec/producent ukvarja z animacijo. Cooper je za svoje stripe in ilustracije prejel številne nagrade in kritiška priznanja, med njimi tudi najpomembnejši stripovski nagradi: Harvey in Ignatz Award. Leta 2003 je prejel prestižno nagrado new yorške Society of Illustrators.

     IZBRANA STRIPOGRAFIJA: Bent, 2010; Underbelly, 2005; Ripple, 2003; Overbite, 2003; Dan and Larry, 2001; Crumple, 2000; Weasel (1-7), 1999- ; Suckle, 1997. Vse izšle pri Fantagraphics books.

     Špeh (orig. Ripple), roman v stripu,  podnaslovljen z Zatreskan v Tino, je zadnji del triptiha SuckleCrumpleRipple, ki je nastajal sedem let. Prvotno izdan v petih delih v avtorjevi eklektični zbirki Weasel pri založbi Fantagraphics Books. Je Cooperjevo prelomno delo, ki za razliko od izredno nadrealističnih in prav tako kritiško priznanih knjig Crumple in Suckle, prinaša tako vsebinsko kot likovno izredno realistično zgodbo. Album so ob izidu tako stripovski ustvarjalci kot založniki v eni sapi proglasili za knjigo leta. Špeh je ekspresivna zgodba o zakompleksanemu slikarju, Martinu, ki se zaplete v obsesiven odnos s svojim modelom. Špeh je dinamična zgodba, ki razkriva celovito paleto čustev glavnih likov ter njunih pogledov na ljubezen in privlačnost. Cooper je v tem delu ustvaril tako realističen, živ lik, da je, kakor je v spremnem besedilu zapisal David Cronenberg, res neverjetno, da Tina ne obstaja zunaj Špeha.

     V knjižni verziji je Špeh prvič izdan v angleščini pod naslovom Ripple leta 2003 pri založbi Fantagraphics Books. Strip je prevedel Matej de Cecco.

     Vizualni material za novinarje je na
     www.ljudmila.org/stripcore/press/speh/

povratak na vrh

    VESELI ČETVRTAK NEWS
21.02.2011.
Press: Veseli četvrtak


     Novi, trideset šesti, broj bonelijevog stripa Dampyr je na kioscima širom Srbije. Naslov epizode je "Ubice Vampira". • scenario: Mauro Boselli, crtež: Luca Rossi.

     Iz štampe je izašla i jedanaesta sveska stripa Komandat Mark, "Ajkula sa Kariba" sa dodatnom knjižicom "Ratovi na granici" i poklon stripom "Ajkula sa Kariba" • scenario: Dario Guzzon, crtež: ario Guzzon & Lina Buffolente.

     Izdavač je Beoštampa-Grafart iz Beograda, edicija Veseli četvrtak. Celih 100 strana (sa koricama) odlično uvezanih sa dobro odabranim kvalitetom hartije i cenom od 190 dinara (CG 2€, Mk 120 den).

     Sva pitanja i sugestije na: redakcija@veselicetvrtak.com

povratak na vrh

    STRIP: MONTENEGRINI
21.02.2011.
Autor: Simon Vučković
    POZIVI NA SARADNJU
20.02.2011.
Priredio: Ligatura festival


SILENCE - international silent comics competition during Ligatura festiva



We are glad present Jury of SILENCE-International silent comics competiton


TOM GAULD / London
ANDRZEJ KLIMOWSKI / London
ERIK KRIEK / Amsterdam
TIM MOLLOY / Melbourne

more

www.ligatura.eu
facebook.com/Centrala

povratak na vrh

    IZBOR IZ ŠTAMPE
20.02.2011.
Priredio: Damir Smith

     Umro Ivica Bednjanec

     U Zagrebu je u 77. godini umro Ivica Bednjanec,jedan od najkvalitetnijih i najproduktivnijih hrvatskih autora stripa svih vremena. Autor je popularnih strip-albuma Jasna i osmoškolci, Durica, Genije i Nježni sport. Među najkvalitetnije stripove njegova opusa svakako se ubrajaju dvije epizode započetog serijala Barun Trenk.
     Rodio se u Zagrebu 1934. godine, a diplomirao je na višoj Grafičkoj školi 1962. Prve je stripove objavio 1952. Bavio se i grafičkim dizajnom, a prvu nagradu dobio je 1957. za strip Crveni se šuma. Jednu od posljednjih većih izložbi priredila mu je galerija Klovićevi dvori u Zagrebu. 
     Nacrtao je više od 2000 tabli stripa, oko 1000 scenarija i 3 knjige stripa. Godinama je predstavljao svoju zemlju na velikim svjetskim izložbama stripa: više puta u Montrealu (ujedno više puta uvršten u katalog odabranih radova); još '78 s Mirkom Ilićem u Lucci; u Napoliju (gdje je dobio i Pulcinellu '84). U Ljubljani 1984. dobiva "Andrija"; na salonu stripa u Vinkovcima 1988. osvaja Grand Prix, a 1997. Nagradu za životno djelo. Iste je godine odlikovan Redom Danice Hrvatske.
     Posljednji ispraćaj bit će u petak, u 13.20, na groblju Miroševac. Komemoracija u spomen na Ivicu Bednjanca održat će se u ponedjeljak u podne, u Školskoj knjizi, koja je izdavač njegova djela Durica i Modre laste.

     Klikom na VIDEO možete pogledati i video materijal sa HRTa, povodom smrti Ivice Bednjanca...

povratak na vrh

    STRIP: INSERTI
20.02.2011.
Autor: Franja Straka

Franja Straka putem interneta distribuira Samonikli korov strip
koji možete besplatno da dobijate ako mu se javite na email.

povratak na vrh

     NEORAMA DOS QUADRINHOS: 5 NAJBOLJIH
19.02.2011.
Uređuje: Marko Ajdarić


Španija: Rajko Milošević Gera među zvezdama
značajnog skupa Unicomics
gothamnewszine.blogspot.com/2011/02/autores-...

Vertigo: Jeff Lemire, Peter Milligan, Brian Azzarello i
Eduardo Risso u 'Strange Adventures 1'
forum.superpouvoir.com/showthread.php?p=...

Zagor već ima 50 godina
www.ubcfumetti.com/zagor/?22892

Vratio se Dark Horse Presents
www.darkhorse.com/Comics/18-771/Dark-Horse-...

Poziv za karikaturiste: Zagreb 2011
www.hdk.hr/vijesti/zagreb2011pozivnica.htm



Neorama dos Quadrinhos, kao i Strip Vesti, su besplatne. Svake nedelje, preko 100 izabranih novosti o devetoj umetnosti. Samo trebaš da popuniš subscribe na našem sajtu: www.neorama.com.br/

povratak na vrh

    STRIP: CANE
19.02.2011.
Autor: Goran Milenković
    NOVI KALVIN I HOBS
18.02.2011.
Press: System Comics


Pozdrav,

Evo prvog obecanog albuma. Od ponedeljka u prodaji, prvo u Alan Fordu i Darkwoodu, kasnije i u svim knjizarama lanca Delfi, Vulkan i Euro Giunti.

Naravno i na starim proverenim prodajnim mestima kao sto su Beopolis i Plato.

Slede Skorpija, Dardaneli, Dilan Dog Gigant...

povratak na vrh

    ODLAZAK LEGENDE HRVATSKOG STRIPA
17.02.2011.
Piše: Ivan Trenkl i Saša Paprić


     In memoriam: Ivica Bednjanec (1934 – 2011)

     Odlazak legende hrvatskog stripa


     Ivica Bednjanec (1934 – 2011), legendarni crtač stripa, pjesnik, humorist i scenarist preminuo je u utorak 15. veljače. Pogreb će se održati u petak 18. veljače 2011. u 13,20 sati na zagrebačkom groblju Miroševac.

     Proteklu godinu ću zasigurno pamititi po Ivicu Bednjanecu zbog kalendara sa njegovim stripovima koji je te godine visio u hodinku moje kuće, a također i kod kolege u stanu, kod kojeg sam s vremena na vrijeme svraćao na neizbježni sok od bazge i dogovore o novim strip projektima. Tih dvanest tabli stripa su čak i najsumornije dane znale oraspoložiti zbog odličnog crteža i pozitivne poruke koju su svi Bednjančevi stripovi nosili. Njegov veliki opus je doživio poštovanje koje zaslužuje počevši od retrospektive u Klovićevim dvorimauz prateći katalog same izložbe te u luksuznom dvojezičnom izdanju naziva „Između stripa, ilustracije i dizajna“. Postav izložbe iz Klovićevih dvora je imala prigodu vidjeti slavonska pubilka u Ernestinovu,Đakovu, Valpovu i Slavonskom Brodu i ovim putem se u ime Udruge ljubitelja stripova Osijekzahvaljujem na sadržajima toliko kvalitetnim da i počeci, koji su uvijek teški, se činiše lakšima baš zbog te kvalitete koju smo nastojali promicati. Na izložbi u Ernestinovu, već tada bolesnog Bednjaneca malo toga je moglo zadržati da ne dođe među svoju publiku. Osnovna škola Ernestinovo i njeni osmoškolci su bili zaista Bednjančeva publika jer ako je netko obilježio „Modru Lastu“ i sve te klince koji su čitali taj „osmoškolski“ časopis – to je zasigurno bio Bednjanec!

     Iz životopisa Ivice Bednjanca
     Diplomirani grafički inženjer Ivica Bednjanec, samostalni likovni umjetnik - nekada profesor na Grafičkoj školi u Zagrebu – više 40 godina je kontinuirano objavljivao stripove, kojima je ujedno kompletni autor, kako scenarija tako i crteža. Riječ je o preko 2000 tabli stripa, preko 1000 scenarija, 4 knjige stripa... Godinama je predstavljao svoju zemlju na velikim svjetskim izložbama stripa: više puta u Montrealu (ujedno više puta uvršten u katalog odabranih radova); još '78. s Mirkom Ilićem u Lucci; u Napoliju (gdje je dobio i Pulcinellu '84.). 1984. dobiva nagradu "Andrija" u Ljubljani; na salonu stripa u Vinkovcima 1988. osvaja Grand Prix, a 1997. Nagradu za životno djelo; iste godine odlikovan je Redom Danice Hrvatske. Od ULUPUH-a 2007. dobiva nagradu za životno djelo.

     Neki od stripova koje su generacije čitale:

     Hrvatska povijest: 
     - Nikola Šubić Zrinski
     - Veliki ratnik Matija Gubec
     - Gusari s otoka smrti 
     - Putovima izdaje 
     - Avet nad Medvedgradom 
     - Buna na Hvaru
     - Uskočka osveta

     Drugi svjetski rat: 
     - Kurir Bogdan 
     - Zekina puška 
     - Babin zub 
     - Saveznici 
     - Jadranski vukovi 
     - Šume smrti 
     - Domobranci

     Meksička revolucija: 
     - Pobuna vješanih 
     - Viva Meksiko 
     - Berači pamuka 
     - Za 100 000 pezosa 
     - Dorados Panča Vile 
     - Fiesta 
     - Zlatni sombrero

     Stripovi gega i karikature: 
     - Kiko 
     - Amica 
     - Nježni robijaš (ovdje je i cijela serija naslovljena pridjevom
     „nježno“; provjerite zašto!)

     Sport: 
     - Junaci sportskih arena 
     - Majstor s mora 
     - U Montevideu 
     - Najmlađi reprezentativac 
     - NK Zagreb

     Ostalo: 
     - Macan 
     - Liječnik na Zapadu 
     - Barun Trenk: Kočija 
     - Barun Trenk: Romeo i Julija 
     - Lov na čovjeka 
     - Male ljubavi (za Smilje i Bosilje, popularni SMIB,
       glavni „konkurent“ Modroj Lasti)

     Tu je još niz drugih djela, pokoja knjiga, mnoštvo nagrada i priznanja, sve objavljeno i dobiveno u velikom broju tadašnjih jugoslavenskih izdavača i organizacija. Ipak, ono po čemu nekako najviše doživljavamo Bednjaneca, stripovi su za mladež. Tu je cijela legija zajedničkog nazivnika „Genije“: Lastan i Genije, Putovanje na Divlji Zapad, Svi u Lastangrad, Genije i Nježna Pandža te mnogi drugi. Vidljivo je i kako se autorovi junaci i serijali isprepliću i međusobno si „gostuju“. Velik broj među njima spada u „nesvrstane“, gdje su nositelji radnje mahom naši junaci iz Osmoškolaca: Strašan pronalazak, Traži se dječak, Brodolom, Manijak, Krivolovci, Tulumaši, Izgubljeni izlet, Neobuzdani ritam i, album naslovljen vječnom istinom (nažalost): Teško pametnome!

     Tužniji naslov od ovog do sada nisam napisao, no ukoliko bi trebao postojati taj svijet „gore“ zbog ljudi poput Bednjaneca bi trebao postojati. Uzevši u obzir kojem se timu „tamo“ Ivica Bednjanec pridružio, sigurno će nas čekati nebo stripa. Do tada, onaj kalendar iz hodnika će visjeti ispod novih, a ova fotografija će sjećati na uspješne početke...

     www.osijek031.com/ i www.e-novine.com

     (Hvala i Zoranu Đukanoviću koji je skretanjem pažnje na tekst i likovnim prilozima
      pomogao da u Strip vestima prilog bude bogatiji. zmcomics
)

povratak na vrh

    STRIP: RADIVOJE
16.02.2011.
Autor: Mirko Zulić
    KROZ MINULA DESETLJEĆA
15.02.2011.
Piše: Saša Paprić


     Strip vijesti: Otvorena izložba „Kroz minula desetljeća“


     Osječka galerija „Kazamat“ je još jednom ugostila mnogobrojnu strip publiku koja je došla pogledati preko 250 originalnih tabli strip maestra Julesa Radilovića. Moštovo ljudi (navodno neparan broj) koje je prisustvovalo otvorenju, nije zapravo nikakvo iznenađenje. Udruženi poduhvat Udruge ljubitelja stripova Osijek, Udruge STRIPFORUM iz Zagreba, Hrvatskog društva likovnih umjetnika, Federacije ujedinjenih svjetova... pardon, oni ipak nisu bili ali uzevši u obzir pokroviteljstvo Ministarstva kulture, potpore Grada Osijeka i Osječko baranjske županije ovi momci  iz Federacije nam nisu ni trebali. No, krenimo redom. Uvodnu riječ su imali lokalne organizaciono-crtačke snage koji su publici predstavili gospodina Radilovića, a izložbu je proglasio otvorenom sam Jules koji je za ovu prigodu potegnuo iz Zagreba za Osijek. Kroz dvije izložbene dvorane i jednu sa video-projekcijom je do sada prošlo tristotinjak ljudi, s tim kako je najzanimljivija stavka generacijska šarolikost posjetilaca.  Obiteljski dolasci, gdje roditelji furaju klince na izložbu stripova ili baka u pratnji svoje unuke su neki od ljepših detalja sa otvorenja. Što će reći kako su Striposi odradili odličan posao vezano za promociju ovog događaja. Naravno, ne samo promociju već i postavljanje samih tabli u okvire, koje je trebalo pribaviti, povješati – cijeli jedan koloplet radnji je bilo nužno obaviti kako bi dobili konačni produkt: izložbu vrhunskog strip crtača koja će biti postavljena u „Kazamatu“ do 25. veljače. Istu valja doći pogledati zbog niza originalnih tabli iz stripova koje je Jules crtao. Tu su, dakle table stripova poput: „Zakletva Huronskog poglavice“, „Herlock Shlomes“, „Neznanac“, „Diverzanti“, „Kroz minula stoljeća“, „Izviđačke pustolovine“, „Kapetan Leši“, „Partizani“, „Afirčke pustolovine“, „Međugorje“, „Saga“ i niza drugih iz velikog Julesovog opusa.


     Inače, Jules, točnije Julije Radilović je rođen 1928. i ovo mu je drugi posjet Osijeku. Što ne znači kako je zaobilazio Slavoniju, već su nekoć glavna strip događanja bila u Vinkovcima gdje se održavao Salon stripa. Nadimak Jules, kojim će kasnije potpisivati sve svoje stripove i radove je dobio u djetinjstvu po Julesu Vernu, no s jednom bitnom razlikom – Jules se izgovara kako se i piše, dakle nikako Žil. Pored svega, snimljen je i intervju gdje sam imao odgovornost kroz nekih desetak pitanja saznati o počecima Julesovog bavljenja stripom, o utjecajima iz djetinjstva putem velikih paketa novina i stripova koje mu je slao ujak iz SAD-a, o suradnji s strip scenaristom Zvonimirom Furtingerom, poznavanju Andrije Maurovića... Obzirom kako je taj materijal u montaži, izdvojio bih par stvari ovim putem. Suradnja sa strip scenaristom Zvonimirom Furtingerom je pored niza odličnih stripova koje je proizvela i zanimljiva zbog same osobnosti pokojnog Furtingera. Naime, bio je široko potkovan. Pored poznavanja niza stranih jezika, bavio se osebujnim spektrom djelatnosti od kojih je zasigurno najneobičnija stavka ona o tome kako je bio član neke egipatske mađioničarske trupe koja je krstarila po Bliskom istoku. Ovo je neobičan ekstrem pa stavke iz Furtingerove biografije poput trgovački putnik, grobar, rudar, svirač i pjevač, kinooperator, statističar, šef reklamnog biroa. Jules kaže kako se Furtinger vratio iz Egipta tako što je radio u Aleksandriji kao lučki radnik. Tu je povučena crta poveznica s još jednim značajnim strip scenaristom i reporterom Franjom Martinom Fuisom koji je također posjedovao izvrsne načine pribaljanja materijala za scenarije. Na kraju krajeva FRA-MA-FU je bio Maurovićev scenarist ili Mauroviće je bio Fuisov crtač. Na pitanje crta li danas, Jules kaže kako mu baš to nedostaje. Kvalitetan scenarij ili još bolje kvalitetan scenarist, a taj nedostatak objašnjava možebitnom nezainteresiranošću književnika za ovu formu pisanja. Crta još uvijek, njegovi stripovi se ponovo izdaju, a sa izložbom i nama kao udrugom je vrlo zadovljan. Nažalost, propustio sam pitati Julesa o stripu „Kapetan Leši“ neke stvari koje bi, vjerujem publici bile zanimljive, pogotvo zbog same dramaturške snage tog serijala. Radnja prati kapetana KNOJ-a Ramiza Lešia zvanog „kapetan Leši“ čija zadaća bila nakon završetka Drugog svjetskog rada likvidirati zaostale balističke odmetnke na Kosmetu. S tim da je naziv „balisti“ u tom stripu i u izvorniku, tj. filmu Živorada Mitrovića upotrebljavan za suradnike okupatora i naziv treba isključivo kao takav promatrati. Problem kapetana Lešia je bio taj što mu se brat zatekao na suprotnoj strani i to zaista daje težinu radnji. Moj problem je bio taj što nam je isteklo vrijeme snimanja, a po protokolu smo se trebali vratiti u „Kazamat“. Oprostite na ovom malom odstupanju opisa događanja, no činilo mi se bitnim pobliže se osvrnuti na barem jedan strip koji je Jules radio. Kad smo kod osvrtanja i drugih mišljenja, kolegu Ivana Trenkla s kojim pišem ove tekstove o stripu je pokosila gripa (više je s one strane nego s ove), no na svu sreću uskočio je jedan drugi Stripos, prof. povijesti Branislav Miličić koji u pauzama između pisanja doktorata piše i slijedeće retke, a vezano za izložbu, dakle Brane-men:

     Partizani i Gospa u istom „ Kazamatu“ - neopisiv doživljaj

     Što napisati na temu izložbe čijem sam otvorenju jučer svjedočio? Netko neupućen bi rekao da je logično da sam bio prisutan kao povjesničar jer naziv ove izložbe je „Kroz minula desetljeća“. Da bi razuvjerio one koji me ne poznaju - ovdje ću javno izjaviti ono meni poznato od djetinstva - da volim strip. Otvorenje Izložbe Julesa Radilovića velik je kulturni događaj. Otvorenje je bilo organizirano na visokoj razini, a prostor Galerije „Kazamat“ pravi izbor. Bio sam na  otvorenjima nekih slikarskih izložbi, ali ovo je otvorenje za mene bilo nešto posve drugo, jer strip je umjetnost koja mi je otvorila vrata umjetnosti koja mi je na mnogo način sada posao.
     Ovo ne pišem s namjerom da bi stručno ocjenio crteže Julesa Radilovića, jer za to ima kompetetnih ljudi. Ovo pišem da bi pohvalio organizatore izložbe koji se trude osvjestiti kulturnu scenu u pogledu stripa i stripovske umjetnosti kao takve. Osječani pred sobom imaju table vrhunskog svjetski priznatog crtača čije crteže zasigurno treba vidjeti. Jules Radilović crtao je razne teme od vesterna, povijesne tematike, preko partizana do religioznih motiva, sve ih prikazujući stilom crteža jasnog kontrasnog crno- bijelog ili koloriranog crteža, baš onakvog koji me je fascinirao u mome djetinstvu kada sam prvi puta shvatio da - volim strip. Nakon ove izložbe to mogu samo potvrditi. Zbog ovih razloga bio sam na otvorenju Julesove izložbe „Kroz minula stoljeća“ i nakratko se vratio u svoje djetinstvo. To možete i vi, u ovo vrijeme recesije navratite dobrovoljno barem nakratko  u „Kazamat“ i nećete požaliti.

     Branislav Miličić

          Na kraju zahvala svim posjetiocima i onima koji će tek posjetiti izložbu jer su time opravdali naš procjenu kako je ovo događanje nešto što u Osijeku ima svoju publiku...


povratak na vrh

    STRIP: MONTENEGRINI
14.02.2011.
Autor: Simon Vučković
    POZIVI NA SARADNJU
13.02.2011.
Priredio: Vlado Nikolovski


     INTERNATIONAL MANGA COMPETITION
     presented by Weekly Morning,Kodansha,Japan

     Now accepting all entries!

     Boasting a circulation of 350,000 copies, the nearly 30-year-old Morning is Japan's most prominent weekly comics magazine for grown-ups. Home to mega-hit titles such as Vagabond, Kami no Shizuku, The Silent Service, Say Hello to Black Jack, Gon, Chi's Sweet Home, and Peepo Choo, the magazine has been a socially important one in Japan since its first issue. Now, we have set our eyes on the world stage, holding a large-scale competition determined to discover new talent across the globe.

     Deadline: Entries must be postmarked by July 31, 2011.

     Prizes: Grand prize will be awarded US $3000. Second prize will be awarded US $1000.
In addition, the grand prize entry will be published in either Morning, Japan's most influential weekly comic magazine for grown-ups, Morning 2, its extra edition, or morningmanga.com/, the official website of the magazine and its comics. The grand prize winner will also be assigned one of Morning's superb and experienced editors, who will assist them in creating future works. (However, we do not ensure that a grand prize will be awarded in every competition.)

     Morning International Comic Competition M.I.C.C.
     morningmanga.com
     国際新人漫画賞

povratak na vrh

    STRIP: INSERTI
13.02.2011.
Autor: Franja Straka

Franja Straka putem interneta distribuira Samonikli korov strip
koji možete besplatno da dobijate ako mu se javite na email.

povratak na vrh

     NEORAMA DOS QUADRINHOS: 5 NAJBOLJIH
12.02.2011.
Uređuje: Marko Ajdarić


Jovan Ukropina, srpski autor, u svetu Bandes dessinées-a
www.toutenbd.com/article.php3...

Interviju:
 Tonči Zonjić
www.newsarama.com/comics/Tonci-Zonjic-...

Wolverine by Marko Đurđević - poster
www.comixology.com/sku/DEC100698/Wolverine-...

Otvorena samostalna izložba karikaturiste Nikole Kostandinovića
www.blic.rs/Kultura/Vesti/234114/Danasnja-medijska-...

Etna 101 već ja na mreži
www.aforizmi.org/etna/etna101/index.htm

Bugarska: bijenala karikature Plovdiv 2011.
caricaturque.blogspot.com/2011/02/6th-international-...

16 poziva za karikaturiste (strane 18 do 21)
yeniakrep.org/files/yeni_akrep_96.pdf

Neorama dos Quadrinhos, kao i Strip Vesti, su besplatne.
Svake nedelje, preko 100 izabranih novosti o devetoj umetnosti.
Samo trebaš da popuniš subscribe na našem sajtu:
www.neorama.com.br/


povratak na vrh

    STRIP: CANE
12.02.2011.
Autor: Goran Milenković
    ANDREJ ŠTULAR VISIONARIU VIDMU
11.02.2011.
Press: Stripburger

     V okviru projekta Zivel strip! 11, ki ga organizirata italijansko zdruzenje Vivacomix in revija Stripburger, bo v petek, 11. februarja, ob 18. uri v kulturnem centru Visionario v Vidmu v Italiji odprtje razstave del slvoenskega ustvarjalca Andreja Stularja in italijanske ilustratorice ter pedagoginje Fulvie Spizzo.
     Andrej Stular bo predstavil svoj nov stripovski lik Zivo Pesek, Fulvia Spizzo pa Omaro. Poleg likov, ki sta tudi izhodisce letosnjega natecaja Zivel strip!, se bosta oba avtorja predstavila se z ilustracijami in drugimi likovnimi deli.

     Razstava bo na ogled do 27. februarja.

     Vec na www.ljudmila.org/stripcore/zivel_strip/

povratak na vrh

    VESELI ČETVRTAK NEWS
11.02.2011.
Press: Veseli četvrtak



     Na kioscima je novi, četrdeseti, broj bonelijevog stripa Dilan Dog. Naslov epizode je "Sahranjena sećanja" • scenario: Luigi Mignacco, crtež: Corrado Roi.

     Izdavač je Beoštampa-Grafart iz Beograda, edicija Veseli četvrtak. Celih 100 strana (sa koricama) odlično uvezanih sa dobro odabranim kvalitetom hartije i cenom od 190 dinara (CG 2€, Mk 120 den).

     Sva pitanja i sugestije na: 
     redakcija@veselicetvrtak.com




povratak na vrh

    STRIP: KOKO
11.02.2011.
Autor: Duda Vukojev
    IZLOŽBA JULESOVI STRIPOVA
10.02.2011.
Press: StripOs


     Izložba stripova
     'KROZ MINULA DESETLJEĆA'
     Julio Radilović Jules


     Hrvatska Jagićeva 2, Tvrđa Osijek, Croatia

     Ovim putem pozivamo vas na gore navedenu izložbu prilikom koje će biti prezentirani radovi jednog od najznačajnijih hrvatskih strip autora – Julesa Radilovića.

     U suradnji s Hrvatskim društvom likovnih umjetnika, Udruga ljubitelja stripova Osijek, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH te uz potpore Grada Osijeka i Osječko baranjske županije, nastavlja svoje djelovanje i ponovo donosi kvalitetne strip sadržaje u ovu našu slavonsku ravnicu. Naravno, mjesto održavanja izložbe je galerija „Kazamat“ smještena unutar zidina osječke Tvrđe, točnije u Jagićevoj 2.

     Otvorenje je u petak, 11. veljače 2011. s početkom u 19,00 sati, no sama izložba će biti postavljena do 25. veljače. Ujedno, valja naglasiti kako će i legendarni Jules potegnuti iz Zagreba za Osijek pa će publika imati priliku čuti od samog autora ponešto o njegovim stripovima poput „Kroz minula stoljeća“, „Herlock Shlomes“, „Neznanac“, „Kapetan Leši“ i niza drugih koje Jules crta još tamo od 1952.

     Ulaz je slobodan te se nadamo kako će te biti u prilici prisustvovati otvorenju ili u narednim danima posjetiti izložbu i time opravdati našu procjenu i uloženi trud u oplemenjivanju osječke kulturne scene.

     Na izložbi Julesa Radilovića u Osijeku, moći će se od autora kupiti serigrafije nekoliko motiva koje je Jules crtao, po cijeni od 100 kn kom. Svaka od tih serigrafija veličine je 70 x 50 cm i rađena je u sto primjeraka i svaki primjerak je numeriran i bit će od strane autora potpisan na izložbi. Radi se o nekoliko poznatih motiva koje je majstor Jules radio, kao npr. “Dolazak Hrvata /630 god./“, “Tomislav-prvi Hrvatski kralj /925 god./“, “Senjski uskoci /1590 god/“, Izuzev serigrafija, posjetioci izložbe moći će na otvaranju kupiti i neke od strip albuma koje je Jules crtao, te od autora zatražiti potpis sa posvetom.

     Za pregled serigrafije klikni na Julesove serigrafije.

povratak na vrh

    HITNO: IDEMO NA IZLOŽBU MOEBIUSA!!!
10.02.2011.
Piše: Dragan Bosnić


     U fondaciji Kartije u Parizu u toku je izložba radova Žana Žiroa Mebiusa.

     Prati je raskošna monografija (49 evra), novi Arzak, katalog na francuskom i engleskom kao i razni suveniri.
U posebnoj sali je projekcija Mebiusovog intervjua i 3D filma rađenog po njegovom stripu. Slike, skice, table iz Bluberija, Arzaka...veličanstveno. Štampana stvar je tek informacija da postoji original. Fotografisanje, nažalost, nije dozvoljeno.

     Video sam izložbu pre desetak dana. I rado bih je pogledao opet. Teku poslednji dani. Traje samo do 13. marta.

     Mićko Lapovac je spustio cenu karte ako se formira grupa od bar 10 ljudi. Autobus kreće u utorak (22. februar) i stiže u Pariz u sredu oko podne. Povratak je u petak 25. Dva noćenja u hostelu sa trokrevetnim sobama. Ako je neko raspoložen za putovanje može mi se javiti na telefon 064-1141497, najkasnije do subote 12. ov. meseca, po mogućnosti što pre zbog rezervacije smeštaja.




povratak na vrh

10.02.2011.

Zvanična web adresa stripa CONGO I MONGO:
congoimongo.blogspot.com

povratak na vrh

    STRIPBURGER V KONZORCIJU
09.02.2011.
Press: Stripburger


     Stripburger v Konzorciju

     Stripburger in slovenski strip - razstava
     Odprtje: ponedeljek, 14. februar ob 18. uri,
     Knjigarna Konzorcij, Ljubljana

     Knjigarna je odprta med pon. in pet.: 9.00-19.30
     in sobota: 9.00 – 14.00.
     Razstava bo na ogled do 7. marca.

     Po delovnem jesenskem praznovanju svoje polnoletnosti revija Stripburger s polno paro drvi dalje. Decembra ste lahko brali 54. številko Stripburgerja z obsežno predstavitvijo brazilskega stripa, poleg Stripburgerja pa smo postregli še z izredno okusnim in slikovitim Špehom kanadskega avtorja Davea Cooperja.

     Tokrat, v čast novemu oddelku za strip v Knjigarni Konzorcij, Stripburger postavlja na ogled dela, hm, drobce iz del svojih najtesnejših sodelavcev, slovenskih avtorjev, katerim so pri Stripburgerju po večini izšla tudi samostojna dela.

     Kaja Avberšek bo pokazala delček iz Pojočega gradu, priročnika za gradnjo izvirnih instrumentov v stripu, ki ga je ustvarila skupaj z glasbenikom in režiserjem Petrom Kusom ter raperjem, prevajalcem in piscem Boštjanom Gorencom Pižamo. Iz mini knjižice Eli, ki jo je Domen Finžgar ustvaril še v srednji šoli, bomo razstavili nekaj prizorov. Oddelek Stripburgerjevih stripov za mlajše bralce bo zapolnil še Fimipidipi, stripovska slikanica avtorice Saše Kerkoš. Iz rok bomo strgali tudi nekaj strani stripov Jakoba Klemenčiča, ki jih je objavil v Stripburgerju in v posebni Stripburgerjevi hit izdaji Honey talks – comics inspired by painted beehive panels. Marko Kociper nam bo približal Jazbeca, glavnega junaka albuma Jazbec in ostali svet, simpatičnega radovednega zabušanta in uživača. Matej Kocjan Koco bo prikazal svojo slikovito zgodbo o železniški progi Porečanka, ki jo je lansko leto objavil v antologiji Ču Ču Čaki. Na temo potovanja in vlaka je tudi strip Davida Krančana, ki ga je objavil v knjižici Na prvem tiru, pri kateri je sodeloval Andraž Polič. Matej Lavrenčič bo nastopil z mangastičnim stripom, ki ga je objavil v zborniku Greetings from Cartoonia, the Essential Guide of the Land of Comics. Izar Lunaček, sicer tudi avtor stripovskih knjig s filozofskim privdihom Oklepaj – Metuljeve sanje in (O)klepaj, bo razstavil strani, ki jih je objavil v antologiji Slovenski klasiki v stripu. Gašper Rus in Matej Stupica, pripadnika mlajše generacije stripovskih avtorjev, pa bosta pokazala odlomke iz njunih stripov objavljenih v zborniku Deveta soba, ki so tako kot ostali stripi v tej knjigi, nastali po literarnih predlogah izjemno plodovitega literanega ustvarjalca in režiserja Vinka Möderndorferja. Andrej Štular, sicer ponosni oče albumov Lustri in Kompost, bo razstavil strip Fahren de Leute, ki ga je objavil v zborniku Ču Ču Čaki in ki je že več kot leto dni del inventarja čakalnice na železniški postaji v Kranju. Razstavo bo s svojim prispevkom, stranmi iz albumov Rdeči alarm in Slepo sonce, nadgradil Tomaž Lavrič, emineca slovenskega stripa.

     Vizualni material za novinarje je na www.ljudmila.org/stripcore/press/stripburger

     NAPOVEDUJEMO:
     Špeh v Konzorciju, čet., 24. februar ob 18.00
     Dave Cooper: Špeh. Zatreskan v Tino.
     zbirka Ambasada Strip 08, 136 str., barvno, dec. 2010, 10 eur
     predstavitev, voditelj: Bojan Albahari (član uredništva revije Stripburger)
     Katerina Mirović (tudi iz Stripburgerja) pa vam bo predstavila natečaj Živel strip! 2011.

povratak na vrh

    STRIP: RADIVOJE
09.02.2011.
Autor: Mirko Zulić
    MARKETPRINT NEWS
09.02.2011.
Press: Marketprint



STRIPOTEKA 1074

februar, 2011. godine

Largo Vinč: "Biznis bluz"
scenario: Jean Van Hamme
crtež: Philippe Francq


Braća špageti: "Ćutanje je zlato"
scenario: Carlos Trillo • crtež: Domingo Manfradina

Redov Bili • autor: Mort Walker

Titef: "Srede u prirodi" • autor: Zep

Hogar strašni • autor: Dik Browne

Billy The Pljuc
scenario: Darko Macan • crtež: Bane Kerac

* * *

Od nedavno, za teritoriju Srbije, postoji mogućnost pretplate na Stripoteku. Za informacije se možete obratiti na telefon: 021/444-033
ili putem emaila: mprint@neobee.net

povratak na vrh

 

Amnezija mali baziran je na liku Amnezija, superjunak s problemom sa pamćenjem,
koji je stvorio Filip Andronik, © 2005.© 2011.


povratak na vrh

    IZLOŽBA JULESOVI STRIPOVA
07.02.2011.
Press: StripOs


     Izložba stripova
     'KROZ MINULA DESETLJEĆA'
     Julio Radilović Jules


     Hrvatska Jagićeva 2, Tvrđa Osijek, Croatia

     Ovim putem pozivamo vas na gore navedenu izložbu prilikom koje će biti prezentirani radovi jednog od najznačajnijih hrvatskih strip autora – Julesa Radilovića. U suradnji s Hrvatskim društvom likovnih umjetnika, Udruga ljubitelja stripova Osijek, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH te uz potpore Grada Osijeka i Osječko baranjske županije, nastavlja svoje djelovanje i ponovo donosi kvalitetne strip sadržaje u ovu našu slavonsku ravnicu. Naravno, mjesto održavanja izložbe je galerija „Kazamat“ smještena unutar zidina osječke Tvrđe, točnije u Jagićevoj 2. Otvorenje je u petak, 11. veljače 2011. s početkom u 19,00 sati, no sama izložba će biti postavljena do 25. veljače. Ujedno, valja naglasiti kako će i legendarni Jules potegnuti iz Zagreba za Osijek pa će publika imati priliku čuti od samog autora ponešto o njegovim stripovima poput „Kroz minula stoljeća“, „Herlock Shlomes“, „Neznanac“, „Kapetan Leši“ i niza drugih koje Jules crta još tamo od 1952. Ulaz je slobodan te se nadamo kako će te biti u prilici prisustvovati otvorenju ili u narednim danima posjetiti izložbu i time opravdati našu procjenu i uloženi trud u oplemenjivanju osječke kulturne scene.

povratak na vrh

    STRIP: MONTENEGRINI
07.02.2011.
Autor: Simon Vučković
    STRIP OSCAR ZA 2010.
06.02.2011.
Press: stripovi.com

     Počinje tradicionalni godišnji izbor za najbolje stripove godine u organizaciji www.stripovi.com!

     www.stripovi.com od 2007. godine tradicionalno organizira godišnji izbor najboljih stripova iz protekle godine u dvije kategorije: najbolji strip album i najbolja strip sveska. Glasači mogu odabrati najviše 10 naslova u svakoj kategoriji, a svaki član stripovi.com ima pravo glasovati samo jednom!

     Pripremili smo i bogat nagradni fond sa recentnim izdanjima domaćih izdavača (detalje ćemo objaviti na forumu, naknadno) kojima ćemo nagraditi najsretnije sudionike u izboru. Izbor traje od 1.2.2011 do 1.3.2011, kada će biti objavljeni rezultati glasovanja i dobitnici nagrada.

     Hvala na sudjelovanju!

povratak na vrh

    STRIP: INSERTI
06.02.2011.
Autor: Franja Straka

Franja Straka putem interneta distribuira Samonikli korov strip
koji možete besplatno da dobijate ako mu se javite na email.

povratak na vrh

     NEORAMA DOS QUADRINHOS: 5 NAJBOLJIH
05.02.2011.
Uređuje: Marko Ajdarić


• Rajko Milošević Gera:
Scalped 45 je najbolji ove nedelje, u SAD-u
insidepulse.com/2011/01/31/weekly-round-up-60...

• Art Spiegleman

će biti predsednik žirija Angulema 2012.-te
www.bdzoom.com/spip.php?article4774
Predstavljamo Vam sve ovogodišnje nagrade:
www.toutenbd.com/article.php3?id_article=3574
(znači, imao sam dobro oko kad sam izabrao Manuele Fiora da bude na izložbi 2006.-te godine
(ovde www.neorama.com.br/q_frame1066.html)

• Gea, Julija i Lilit: 
Slobodan Jović tvrdi da strip nije samo muška stvar
www.danas.rs/danasrs/kultura/strip_nije_samo_...

HDK: umro je Fedor Kritovac
www.hdk.hr/vijesti/fedor_kritovac.htm

Članak o najnovijoj smrti u Fantastic Four
www.comicbookresources.com/?page=article&id=30556

Neorama dos Quadrinhos, kao i Strip Vesti, su besplatne. Svake nedelje, preko 100 izabranih novosti o devetoj umetnosti. Samo trebaš da popuniš subscribe na našem sajtu:
www.neorama.com.br/

povratak na vrh

    STRIP: CANE
05.02.2011.
Autor: Goran Milenković
    VESELI ČETVRTAK NEWS
04.02.2011.
Press: Veseli četvrtak


     Novi, četrdeseti, broj bonelijevog stripa Zagor je na kioscima širom Srbije. Naslov epizode je "Odložena smrt". • scenario: Moreno Burattini, crtež: Michele Rubini.

     Iz štampe je izašla i druga sveska Taličnog Toma, "Braća Dalton" u koloru, A4 formata i mekom povezu po ceni od 430 dinara.


     Izdavač je Beoštampa-Grafart iz Beograda, edicija Veseli četvrtak. Celih 100 strana (sa koricama) odlično uvezanih sa dobro odabranim kvalitetom hartije i cenom od 190 dinara (CG 2€, Mk 120 den).

     Sva pitanja i sugestije na: 
     redakcija@veselicetvrtak.com

povratak na vrh

    STRIP: KOKO
04.02.2011.
Autor: Duda Vukojev
    IZBOR IZ ŠTAMPE
04.02.2011.
Priredio: Zoran Đukanović

     DEVETA UMETNOST - „Tarzan“ Berna Hogarta ponovo u Srbiji

     I ZA ČITANJE I ZA ČUVANJE

     Agilni beogradski strip izdavač, Darkvud/Darkwood, objavio je tokom prošle godine dva luksuzna albuma Hogartovog Tarzana, tačnije, „povratničke“ epizode - Tarzan među majmunima i Priče iz džungle, što je realizovao počev od 1972, tačno 22 godine nakon što je (mislio da je) zauvek napustio Tarzana.


     - Svi znaju za Tarzana. Od Džonija Vajsmilera, preko Kristofera Lambera, sve do crtanih filmova koji su se osamdesetih godina prethodnog veka vrteli na televiziji; od stripova Berna Hogarta, preko onih Rasa Maninga, do ovdašnjih autora kao što su Bane Kerac i Darko Macan koji su pričali avanture čoveka iz džungle - čovek-majmun koga je stvorio pisac Edgar Rajs Berouz je fenomen kulture, kako pop tako i one klasičnije, koji nikada nije jenjavao. Zato nije ni čudo što je strip izdavač Darkvud/Darkwood svoju bilblioteku Riznica započeo baš sa njim - kaže za Danas Slobodan Jović, urednik u ovoj kući.
     - Ali - dodaje on - niti su sve prve, legendarne epizode Tarzana objavljene na ovim prostorima, niti su izlazile u izdanjima kakva zaslužuju. Zato smo krenuli od početka - od Tarzana među majmunima i Pričama iz džungle kultnog autora Berna Hogarta. Jedan od razloga zbog kojih je Tarzan toliko dugo ostao u našoj kolektivnoj svesti jeste i činjenica da je njegova priča podložna najrazličitijim intepretacijama. Moguće je s njim pripovedati najklasičnije avanture, sa sukobom dobrih i loših momaka na (još uvek) najmisterioznijem kontinentu, Africi; moguće je dodati i naučno-fantastične i fentezi elemente kao što su dinosaurusi i misteriozna zemlja Pelusidar za one koji vole egzotičnije i maštovitije priče; na današnje vreme, Tarzan kao ekološka metafora povratka čoveka prirodi (i to ne bilo kog čoveka - engleskog plemića, ni manje ni više), svakako je još aktuelniji nego u prvoj polovini prošlog veka. No, Bern Hogart se nije opredelio ni za jedno od ovih (lakih?) rešenja - njegov Tarzan je priča o čoveku podeljenom između dve prirode, s Džunglom kao živim stvorenjem koje doziva njegov Id, i ljudskim nasleđem koje mu oslikava Superego. Hogartov Tarzan je duboko podeljena ličnost koja pokušava da spoji ljudsko i majmunsko, primalno i civilizovano - čovek koji provodi dane u pokušajima da se uklopi u svetove koji su pred njim. Veran je Berouzovom originalu, drugim rečima - kaže sagovornik Danasa.
     - Recimo, Priče iz džungle, najneobičnija knjiga u opusu, nikad nije bila prezentovana u Srbiji, mada je reč o delu koje u najvažnijim poglavljima zanemaruje avanturistički, ponegde i neskriveno „kiplingovski“, kolonijalni aspekt, da bi istakla osnovnu ideju Tarzana - golgotu, ali i trijumf ljudskog uma u izrazito teškim okolnostima - nastavlja Jović.
     - Ono što je tek diskretno naznačeno u prvoj trećini Tarzana među majmunima ovde doživljava svoju punu afirmaciju. Tom osnovnom niti vodiljom, vratio se Bern Hogart stripu nakon dvadesetogodišnje pauze, učinivši to u punom sjaju. Upravo nam je ovim njegovim radovima, izdavačka kuća Darkvud vratila Tarzana, ali, što je još i važnije, deo baštine za koju smo nepravedno bili uskraćeni. Bern Hogart kroz ove dve knjige, predstavlja, ne samo Tarzana u strip adaptaciji najčuvenijih romana, već crtačko umeće koje je malo ko uspeo dostići kroz strip stvaralaštvo. Darkvud u planu ima izdavanje i ostalih Hogartovih radova na Tarzanu - ali ne samo njegovih. U narednim knjigama, pokrićemo i table koje je radio veliki Hardol Foster, ali i one Rasa Maninga, sklonije avanturi i fantastičnom - najavljuje sagovornik Danasa.
     Osim Tarzana, u biblioteci Riznica uskoro će se pojaviti još jedan junak za sva vremena koga ne treba posebno predstavljati - Konan, legendarni varvarin Roberta E. Hauarda, otkriva nam Jović. Reč je o epizodama Konana objavljivanim u ediciji Savage sword of Conan - onim najboljim, tvrde znalci, pošto ta edicija nije morala da pazi na cenzuru koja je nekada snalazila stripove u Americi, i pružala je crno-bele stripove, bez nametanja neretko neadekvatnog kolora.
     - Priče koje će Darkvud objaviti kod nas - kaže Jović - nikada nisu objavljivane u formi albuma, a svakako ne u formatu većem od A4, tako da će ovo izdanje biti „definitivni“ Konan, kako za stare ljubitelje, tako i za one koji se sa simerijanskim varvarinom nikada ranije nisu sreli. Izdanje i za čitanje i za čuvanje - ponosan je sagovornik Danasa, dodajući da to i jeste cilj Darkvudove biblioeteke Riznica - objavljivanje stripova za sva vremena, u izdanju za sva vremena.

     Prelomne godine
     Godina 1936. bila je prelomna u umetničkoj karijeri, tada dvadesetpetogodišnjeg, Berna Hogarta, momka iz Čikaga koji je već desetak godina pokušavao da se pokaže na polju stripa. Nakon što je Harold Hal Foster, naime, najavio da napušta Tarzana, kojeg je za udruženje izdavača Junajted fičers sindikejt crtao još od 1929, među mnogim prijavljenim za upražnjeno mesto našao se i Hogart. I, dobio je posao.
     Dve godine, 1937. i 1950, značajne su pak za poštovaoce Hogartovog Tarzana (reč je o datumima izdavanja u Sjedinjenim Američkim Državama). Preuzevši, negde na polovini, epizodu Tarzan u Zlatnom gradu/Tarzan in the City of Gold (9. maj 1937. - 3. oktobar 1937), Bern Hogart počeo je, naime, da stavlja svpj pečat na „sudbinu“ popularnog junaka. Zbog neslaganja sa izdavačem, epizodu Tarzan i lovac na krupnu divljač/Tarzan and the Wild Game Hunter, koju je započeo 23. jula 1950, napustiće 20. avgusta 1950. godine.
     „Ova nova slikovna verzija Tarzana među majmunima, bazirana na slavnom romanu Edgara Rajsa Berouza, s jednakim pravom može da nosi naslov Povratak Berna Hogarta. Pre ove knjige, prošlo je više od dvadeset godina od kada je Bern Hogart nacrtao svoju poslednju stranicu Tarzana, u avgustu 1950, ali slike koje je stvorio nastavile su da žive. Kada se Hogart udaljio od stripa, smatrao je da tim činom zatvara knjigu o svojoj prošlosti. Međutim, kao umetnik stripa ostvario je trajan uticaj: niko nikada više nije svojim odlaskom ostavio takvu prazninu. Neprekidno su ga zvali da se vrati Tarzanu. Neprekidno je to odbijao - dok na kraju nije popustio pred ljubaznim molbama svojih obožavatelja i pristao da ilustruje ovu verziju Tarzana među majmunima“, zabeležio je, između ostalog, Moris Horn u obimnom uvodnom tekstu, posvećenom Hogartu, koji prati i srpsko izdanje Tarzana među majmunima.

     D. S.

     [Objavljeno: Danas, Beograd 28.01.2011.godine]

povratak na vrh

03.02.2011.

Zvanična web adresa stripa CONGO I MONGO:
congoimongo.blogspot.com

povratak na vrh

    KONKURS ZA IZLOŽBU BH STRIPA
03.02.2011.
Press: Stripopeka

     Pozor strip crtači!

     STRIPOPEKA, družba BH crtača i čitača stripova, otvara novi

     KONKURS

     za 4. izložbu BH strip autora 2011. godine

     Dosadašnja godišnja izložba BH strip radova od ove godine postaje bijenale. Trudit ćemo se da svake dvije godine pokažemo publici dosege strip stvaralaštva u Bosni i Hercegovini.

     Pravo na učešće u ovoj izložbi imaju:
     - Autori koji su državljani Bosne i Hercegovine, bez obzira na spol i starosnu dob, sa mjestom prebivališta u Bosni i Hercegovini
    - Radovi koji ne vrijeđaju nikoga po bilo kakvoj osnovi. Nema nikakvih drugih ograničenja.

     Tehničke specifikacije za prijavu radova:
     - Rad može biti načinjen bilo kojom tradicionalnom ili digitalnom crtaćom tehnikom
     - Rad mora biti prijavljen u A4 ili A3 formatu
     - Na konkurs nam pošaljite skenirane (minimalno 300 dpi) ili kvalitetno kopirane radove
     - Uz radove obavezno napišite ime i prezime, adresu stanovanja i kontakt telefon
     - Autori mogu prijaviti neograničen broj radova na konkurs

     Nepotpune ili tehnički neprikladne prijave koje ne budu odgovarale standardima izložbe nećemo uvažiti.

     Radove nam možete poslati na sljedeće adrese:
     Stripopeka
     za četvrtu izložbu BH stripa
     Ivana Gorana Kovačića 12
     71.000 Sarajevo

     stripopeka@gmail.com

     (ukoliko su skenirani radovi isuviše „teški“ možete nam ih dostaviti na CDu na gore naznačenu adresu)

     Rok za slanje radova je 1. april 2011. godine.
     Radove poslane poslije naznačenog datuma nećemo uvažiti.

     Za sva dodatna pitanja možete se obratiti organizatoru na telefon 062 692 478 ili putem elektronske pošte na adresu stripopeka@gmail.com.

povratak na vrh

    STRIP: RADIVOJE
02.02.2011.
Autor: Mirko Zulić
    POZIVI NA SARADNJU
02.02.2011.
Priredio: Vlado Nikolovski


     The Stan Lee Foundation Superhero Contest

     The Stan Lee Foundation and Todd McFarlane invite comics artists to create a superhero character that will excite a global audience. What can your superhero do? What are your superhero’s special powers? How can they help the world?
     The Stan Lee Foundation is a non-profit organization that seeks to provide access to literacy, education and the arts throughout the nation. The Foundation will provide guidance, leadership and resources with other organizations that share its passion for quality in these fields.
     Todd McFarlane is a cartoonist, writer, toy designer and entrepreneur, best known for his work in comic books, such as the fantasy series Spawn. In the late 1980s and early 1990s, McFarlane became a comic book superstar due to his work on Marvel Comic's Spider-Man franchise.

     Eligibility
     Comics artists and fans, graphic designers, animators, illustrators.
     Submissions must not include any published characters nor any Marvel characters (such as Spider-Man, X-Men, Fantastic Four). The design must be totally original and unique.

     Prize
     The selected design will be made into either an action figure or sculpture of which The Stan Lee Foundation will make a limited number to give away to specific donors of the Foundation.
     The winner will also be presented with an award by Stan Lee at Comic-Con San Diego 2011 and will spend a day with Todd McFarlane at his art studio production facility, Todd McFarlane Entertainment, Inc in Tempe, AZ. Travel and accommodation to San Diego and Tempe, plus tickets to Comic-Con will be provided for the winner.
     The top 100 highest voted submissions will receive a Prismacolor Premier Illustration Markers Set.
The 20 highest voted submissions will also receive an official movie poster from one of the Marvel movies signed by Stan Lee.

     link: graphiccompetitions.com/illustration...

povratak na vrh

 

Amnezija mali baziran je na liku Amnezija, superjunak s problemom sa pamćenjem,
koji je stvorio Filip Andronik, © 2005.© 2011.


povratak na vrh

    POZIVI NA SARADNJU
01.02.2011.
Priredio: Vlado Nikolovski


     Vlado Nikolovski nam je našao, i prosledio, zanimljiv Strip konkurs, sa poprilično zanimljivim i privlačnim nagradama...:)

     PDF sa svim informacijama možete uzeti sa ovog sajta ako kliknete OVDE, ili ako ispratite linkove koje nam je Vlado prosledio...


www.palazzoducale.genova.it/storia/pdf/conflicts_EN.pdf
www.palazzoducale.genova.it

povratak na vrh