ARHIVA VESTI ZA NOVEMBAR - STUDENI - NOVEMBER, 2009. GODINE


Godina izlaženja: XI Uređuje: Zlatko Milenković Gagarinova 10/4, Novi Sademail: zmcomics@neobee.net

prethodni mesec - arhiva - sledeći mesec

    STRIP: MONTENEGRINI
30.11.2009.
Autor: Simon Vučković
    PREDSTAVITEV STRIP PROJEKTA
29.11.2009.
Piše: StripCore

     PREDSTAVITEV INTERNETNEGA PROJEKTA
     ZALOŽENI STRIP
ZA NOVINARJE IN VSE OSTALE
     četrtek, 3. decembra 2009, ob 11. uri, Striponija, Slovenski entografski muzej, Ljubljana

     V četrtek, 3. decembra 2009, ob 11. uri vas vabimo v nederje Striponije na predstavitev tedenskega spletnega stripa Založeni raj, o katerem smo vas že obveščali. Projekt bo predstavil njegov producent, Izar Lunaček.
     Od 24.10. 2009 na svetovnem spletu vsako nedeljo izide nova epizoda spletnega stripa Založeni raj/Paradise Misplaced znanega slovenskega striparja Izarja Lunačka, z Bogom, Adamom in Evo ter drugimi rajskimi bitji v glavnih vlogah.
     Lunaček se je zaradi drugih obveznosti pri tokratnem projektu umaknil v ozadje ter prevzel zgolj producentsko vlogo, strip pa uradno riše in piše Anonymus Gosh, pri nas znan tudi kot Bogo Brezimni, majhen srednjeveski svetnik in stripofil, ki naj bi v zgodnjih osemdesetih s svojo vesoljsko ladjo po nesreči pristal na strehi Lunačkove družine ter od takrat živi v njegovem predalu, sicer pa v svoji biografiji navaja tudi pivska prijateljevanja z božanstvi dvomljivega slovesa.
     Strip lahko prebirate na spletnem naslovu www.paradisemisplaced.si, kjer najdete tudi dodatne informacije o njegovih junakih in avtorju.
     Novinarji, prosimo, da tole vabilo smatrate za vabilo na press konferenco, ostali pa kot povabilo na prijeten klepet z avtorjem.
     Strip izhaja pod okriljem revije Stripburger, finančno pa jo je podprlo Ministrstvo za kulturo RS. Vsebina strani je dostopna v slovenski in angleški verziji.

     P.S. Razstava Pozdravi iz Striponije je podaljšana in bo v Slovenskem etnografskem muzeju na ogled vse do 20. decembra 2009

     Vizualno gradivo za tiskane medije: www.ljudmila.org/stripcore/zalozeniraj

povratak na vrh

    STRIP: INSERTI
29.11.2009.
Autor: Franja Straka

Franja Straka putem interneta distribuira Samonikli korov strip
koji možete besplatno da dobijate ako mu se javite na email.

povratak na vrh

    NIKOLAVITKOVIĆ.COM
28.11.2009.
Piše: Nikola Vitković

    Nedavno je postavljen sajt sa galerijom mojih likovnih radova. Uglavnom su to ilustracije, ponešto stripa, slika i koječega. Dobrodošli na: www.nikolavitkovic.com
          Posto je sajt tek nedavno postavljen, oprostite ako naiđete na neku tehničku smetnju, i biću vam zahvalan ako mi je prijavite [mada bi trebalo da sve radi 100%]...

povratak na vrh

     NEORAMA DOS QUADRINHOS: 5 NAJBOLJIH
28.11.2009.
Uređuje: Marko Ajdarić

Dalibor Talajić i Ive Svorcina: 2 hrvata zajedno, u Delcourt.u
www.editions-delcourt.fr/catalogue/bd/la_bible_le_...

Gradimir Smudja je najbolji u antologiju 'Bob Dylan Revisited'
www.comicbookbin.com/bobdylanrevisited001.html

Casterman: Enki Bilal pokaze trinaest zene
bd.casterman.com/albums_detail.cfm?id=36392

Dušan Petričić: opet najbolji, u Kanada
www.bookcentre.ca/news/canadian_...

Igor Dedić pocinje 'Genuine City'
www.drugstorebd.com/bd/genuine-city-tome-...

Neorama dos Quadrinhos, kao i Strip Vesti, su besplatne. Svake nedelje, preko 300 izabranih novosti o devetoj umetnosti. Samo trebaš da popuniš subscribe na našem sajtu:
www.neorama.com.br/

povratak na vrh

    MANGE U SRBIJI !!!
27.11.2009.
Press: Dukrees


     Poštovani,

     Dukrees Communications sa zadovoljstvom Vas poziva na uficijalnu prezentaciju prva dva serijala koja će inaugurisati zbirku Dukrees Manga.
     U toku prezentacije imaćete mogućnost da se upoznate i pričate sa članovima izdavačke kuće Dukrees Communications, koji će zajedno sa članovima društva Sakurabana odgovoriti na sva Vaša pitanja vezana za svet orjentalnih crtanih romana.
     Nakon prezentacije druženje će se nastaviti u klubu “Maršal VI” u Brankovoj 17, gde će se održati party za sve ljubitelje j-pop kulture.

     Očekujemo Vas sa nestrpljenjem!

     Za sve ostale informacije o ceni i kvalitetu izdanja stojimo Vam na raspolaganju.

     INFO
     Kada? Petak 27 novembar 2009. od 19.00 do 22.00.
     Gde? Dom Omladine, Makedonska 22/4, Beograd.

     KONTAKT
     info@dukrees.com
     www.dukrees.com

povratak na vrh

    POZIVI NA SARADNJU
27.11.2009.
Priredio: Strip Core

     Ž I V E L  S T R I P ! 10

     MLADINSKI natečaj za strip in animacijo
     www.ljudmila.org/stripcore/zivel_strip/

     Združenje Vivacomix in Stripburger iz Ljubljane razpisujeta nagradni tekmovalni natečaj za strip in animacijo v okviru dogodka VIVA I FUMETTI – ŽIVEL STRIP. Natečaj podpirajo dežela Furlanija - Julijska krajina, Občina Udine, Visionario – center za vizualne umetnosti, revije Ciciban, Cicido, Pil in Plus, Festival Animateka iz Ljubljane in KUD France Prešeren. Na natečaj se lahko prijavijo šolarji in dijaki iz dežele Furlanije-Julijske krajine in iz Slovenije. Natečaj je razdeljen v dve kategoriji: a) strip, b) animacija. Glavna junaka zgodb naj bosta Kamillo Kromo avtorja Altana in Miška Smetiška avtorja Braneta Solceta.

     PRAVILNIK
     1) Tema razpisa:
a - Kamillo Kromo
b Miška Smetiška
c - prosta tema
     2) Prijavljena dela so lahko
a - stripovske zgodbe, narisane v poljubni tehniki (vključno z računalnikom), formata A3, poljubnega števila strani.
b - animacije, izvedene v klasični ali računalniški tehniki.
     3) Šolarji se lahko na razpis prijavijo samostojno ali v skupini.
     4) DOSTAVA: Dela morajo biti oddana po pošti skupaj z izpolnjeno prijavnico (za slovenske šolarje) na naslov: Stripburger, Forum Ljubljana. Metelkova 6, SI-1000 Ljubljana, Slovenija
     
5) URNIK: Dela morajo prispeti do naslovnika do četrtka, 1. aprila 2010.
     6) Žirija v sestavi: Katerina Mirović (Stripburger), Igor Prassel (Animateka), prof. Paola Bristot (predsednica Vivacomixa), Giovanna Durì (ilustratorka), ter oba avtorja: Altan in Brane Solce, se bo sestala 12. aprila in izbrala nagrajence.
     7) NAGRADE:
- Podeljene bodo 3 nagrade za zmagovalce v kategoriji stripov, in sicer 3 darilni boni v vrednosti 300 evrov.
- Avtorji nagrajenih animacij se bodo decembra 2010 udeležili mednarodnega festivala animiranega filma Animateka v Ljubljani.
Udeleženci natečaja se z izpolnjeno prijavnico strinjajo, da se lahko njihova dela uporabijo v promocijske namene. S prijavo na natečaj animiranega filma udeleženci dovoljujejo objavo svojega dela na promocijskem DVD-ju.

     Vsak udeleženec bo za sodelovanje prejel nagrado. Nagrade bodo podeljene 20. aprila 2010 ob 19. uri v KUD France Prešeren v Ljubljani, kjer bodo razstavljena dela avtorjev, Altana in Braneta Solceta ter stripi udeležencev natečaja. Ob otvoritvi si boste lahko ogledali tudi predstavo v izvedbi LG Papelito.
     Razstava udeležencev natečaja bo v klubski sobi na ogled do 17. maja 2009. V galeriji KUD France Prešeren pa bo razstava na ogled do 10. maja 2009.
Za informacije, se zainteresirani obrnite na:

    Stripburger / Forum Ljubljana • core@mail.ljudmila.org, 01 2319662 • www.ljudmila.org/stripcore/zivel_strip/
    Brane Solce

    Brane Solce, multimedijski umetnik, v začetku 80-ih ustanovi gledališko skupino, ki gostuje na pomembnejših lutkovnih festivalih po vsem svetu. Branetovo gledališče je zasnovano povsem avtorsko; lutke so iz papirja – materiala, ki ponuja neštete možnosti (pre)oblikovanja. Gledališče Papelito (prej Papilu) povezuje izrazito vizualni jezik metafor in simbolov z glasbo in zvoki – pripoveduje torej brez besed, kot nekakšna animirana papirnata slikanica.
    Gledališče Papelito je uprizorilo več kot 30 različnih predstav, vsako v drugačni papirni tehniki: zgibanke, kopitljački, senčne figure, škatlice, maske …
    Leta 1999 je v seriji 10 otroških tv oddaj An Ban Brane glavni ustvarjalec –  scenograf, glasbenik, animator, snovalec likov, scenarist ...
     Od leta 2000 se ukvarja tudi s filmsko animacijo; za seriji otroških risank o Miški Smetiški (producent: TV SLO) dobi priznanje kot najboljši neodvisni avtor in kot avtor najboljše otroške risanke. In še nekaj njegovih animiranih filmov: Glej tička!, Profesor Ananas, Gospod Bordigon, i-motion, Los Papelitos ...
     MIŠKA SMETIŠKA
     Miška Smetiška je prišla na svet v lutkovni predstavi, kmalu pa se je preselila v tv risanke (producent: TV SLO, 2003, 2005). Ob rojstvu je bila papirnata, na televiziji pa 2-razsežnostna rožnata figurica v računalniškem programu Flash. Miška živi na smetišču, kjer najde najrazličnejše odvržene predmete: steklenice, škatle, dežnike, žarnice, konzerve, čevlje ... Miška se igra s predmeti, ali pa se predmeti igrajo z njo, nikoli ne veš dobro, kdo se s kom igra. Zna pa iz stare šare tudi kaj uporabnega sestaviti: star čevelj lahko postane barka, čajnik lokomotiva, iz konzerv sestavi stolp itn. 

     ALTAN
     Altan je ustvarjalec stripov, ilustrator, scenarist, satirik. Živi v Furlaniji, natančneje v vasi Akvileja, iz katere izvira njegova družina.
     Kariero začne na filmu in televiziji kot scenograf in scenarist. Leta 1970 se preseli v Rio de Janeiro, kjer nariše svoj prvi strip za otroke. Leta 1975 se vrne v Italijo in ustvari Pimpo, eno svojih najbolj uspešnih in znanih stripovskih junakov. Najprej izhaja kot strip v časopisu Corriere dei Piccoli, potem nastane tv risanka (režija: Enzo d'Alò), zdaj Altan njene zgodbe piše in riše za revijo – Pimpa. Znana Altanova otroška junaka sta še Kika in Kamillo Kromo. Slednji pobere številne mednarodne nagrade, režiser Enzo d'Alò pa ga prestavi v kratki animirani film (avtor glasbe: Beppe Crovelle, producent: RAI).
     Altan je tudi avtor stripov z zgodovinsko tematiko, npr. Krištof Kolumb, Kazanova in Franci (parodija na življenje Frančiška Asiškega), ter ilustrator več knjig Giannija Rodarija.
     Sodeluje z revijama L'Espresso in Panorama ter dnevnikom La Repubblica, za katerega riše političnosatirične karikature, v katerih pa nastopa predvsem vsakdanji človek, redko politik.
     KAMILLO KROMO
     Nekoč, pred davnimi časi, so bili kameleoni rdeči. V teh starih časih so jih črni ptiči in dinozavri, njihovi največji sovražniki, hitro opazili med zelenim listjem in jih brž pohrustali. Kameleoni se poskušajo na vse načine izogniti tej kruti usodi, na koncu koncev pa se naučijo menjati barve, postanejo "mimetični". To je posebna veščina, ki se je morajo kameleončki naučiti, zato hodijo v šolo, kjer jih učijo barv. In v tej šoli je tudi učenec Kamillo, ki se piše Kromo in ki je prava pokora. Ne zna menjati barv, kot ga učijo v šoli. Zmeraj se zmoti: če učitelj zahteva, da postane moder, ozeleni, in obratno ... A Kamillo ugotovi, da ima prav poseben dar: če hoče, lahko spremeni barve na drugih!

PRIJAVNICA JE NA VOLJO NA:
www.ljudmila.org/stripcore/zivel_strip/zivel_strip_10_1.pdf
in preostali del razpisa:
www.ljudmila.org/stripcore/zivel_strip/zivel_strip_10_2.pdf
www.ljudmila.org/stripcore/zivel_strip/zivel_strip_10_3.pdf
www.ljudmila.org/stripcore/zivel_strip/zivel_strip_10_4.pdf

Vizualni material za novinarje je na voljo na
www.ljudmila.org/stripcore/zivel_strip/press/

povratak na vrh

    STRIP: KOKO
27.11.2009.
Autor: Duda Vukojev
    LEGENDE STRIPA
26.11.2009.
Press: Prosvjeta


ZADOVOLJSTVO NAM JE
POZVATI VAS NA PROMOCIJU

LEGENDE STRIPA


U ČETVRTAK 26.11.2009. U 20:00

U KNJIŽARI PROSVJETA,
TRG PETRA PRERADOVIĆA 5


SUDJELUJU
Borivoj Dovniković-Bordo,
Veljko Krulčić,

Julio Radilović- Jules

povratak na vrh

    VESELI ČETVRTAK NEWS
26.11.2009.
Press: Veseli četvrtak

     Na kioscima se od danas nalazi i redovna, dvadesetčetvrta, sveska stripa Dampyr pod naslovom "Mračna milicija".

     Takođe se od ovog četvrtka na kioscima i šesta sveska stripa Brad Barrona. Naslov epizode je "Put nasilja".

     Izdavač je Beoštampa-Grafart iz Beograda, edicija Veseli četvrtak. Celih 100 strana (sa koricama) odlično uvezanih sa dobro odabranim kvalitetom hartije i cenom od 190 dinara (CG 2€, Mk 120 den).
     Sva pitanja i sugestije na: 
      redakcija@veselicetvrtak.com


povratak na vrh

    НОВ ВЕБ САЈТ ЗА СТРИП
25.11.2009.
Press: Стрип центар

     НОВ ВЕБ САЈТ ЗА СТРИП

     Како продукт од проектот „НОВИ СТРИП СОСЕДСТВА“ финансиран од страна на фондацијата ЕУРОКУЛТ  од Холандија, Стрип центарот на Македонија-Велес изработи нов-наменски стрип сајт.
www.comicscenter.mk

     Истиот е во фаза на доработка а акцент е дадено на:
     •
Претставување на автори од Македонија, Косово и Бугарија,како земји кои се вклучени во проектот
     •
Богат избор на линкови од специјализирани стрип сајтови како од Македонија, така и од гореспоменатите земји.
     •
Споменување на издавачката и друга дејност на Стрип центарот на Македонија

     Во идниот период овој сајт ќе се обновува со претставување на наградени автори и дела кои учествувале на манифестации организирани од страна на Македонскиот стрип центар, како и форми на е-издаваштво на нејзини изданија.

povratak na vrh

    MAKSTRIP.COM
25.11.2009.
Piše: THE MIČO :)


     Makedonski strip forum od nedavno funkcioniše kao strip portal. Najveći deo informacija je oko makedonske strip scene ali ne fale ni balkanske i svetske strip novosti.
     Dobrodošli na:
     www.makstripovi.com & www.makstrip.com.m

povratak na vrh

    AKCIJA BELOG PUTA
25.11.2009.
Press: Beli put

     Dragi prijatelji
     Najboljih
stripova i grafičkih novela. Ovog meseca imamo za vas specijalno iznenađenje: u čast nedavne posete Džejmija Delana Beogradu, nagradićemo prvih 5 kupaca 5 grafičkih novela po izboru grafičkom novelom Helblejzer 1: Prvobitni gresi sa autorovim potpisom. Oni malo sporiji uz 5 grafičkih novela dobiće Helblejzer 1 na poklon.
     VIP članovima uz kupljenih 5 grafičkih novela na poklon Helblejzer 1 i dva postera po izboru.

Klub čitalaca Belog Puta, Kosovska 18 • tel.: 011 323 18 37 • call centar 065-BELIPUT 069-BELIPUT • www.beliput.rs

povratak na vrh

    SYMPOSION
24.11.2009.
Piše: Strip vesti


     U četvrtak, 26. novembra,
     uveče u 19 časova u 

     "STUDENTSKI GRAD"
     USTANOVA DOM KULTURE
     BULEVAR ZORANA ĐINĐIĆA 179,
     NOVI BEOGRAD,

     predstaviće se strip broj časopisa Symposion iz Subotice. Časopis rađen u ful koloru, 27 autora iz Srbije, Mađarske, Hrvatske i Slovenije, A3 format, 108 stranica.  

     Promociju prati strip izložba. Table su 100x70 cm, kaširane na karton.

povratak na vrh

    STRIP IZ PARISKE BIBLIOTEKE (107)
24.11.2009.
Piše: Aleksandar Manić

     La permutation (errata)
     Scenario i crtež: William Henne
     La Cinquieme Couche, 2006


     Ann i Jan su običan par koji žive u društvu zasnovanom na funkcionalnosti. Ann želi dete, ali lekar im saopštava da je Jan sterilan. Ljudi koji upravljaju režimom smatraju da porodica ima neophodnu vrednost za stabilnost sistema, te su uveli program Društvene Podele koji gradjanima ne nalazi samo najfunkcionalnija radna mesta, nego im nalaze i porodice koje najviše odgovaraju potrebama sistema. Pošto sistem ne prihvata da sterilan muškarac živi sa plodnom ženom, Ann biva prebačena u novi brak, sa plodnim muškarcem. Istovremeno, Jan dobija novu porodicu, ženu i decu, u kojoj može da obavlja svoju ulogu oca. Vrativši se sa posla, Jan Ache se upoznaje sa novom ženom i novom decom. Medjutim, uprkos želji da se prilagodi novoj porodici, on odbija odluku programa i polazi u potragu za bivšom ženom, permutovanom u novi brak.

     Poigravajući se kodovima stripa, uvodeći drugačiji način saopštavanja i vodjenja naracije, autor kroz vrlo apsurdnu situaciju kritikuje potpuno obezličavanje individue u današnjem društvu. Idući povremeno do ivice nihilizma, Henne, belgijski ilustrator i autor crtanih filmova, u ključnim trenucima radnje, permutuje poglavlja u svojoj naraciji, da bi tako još snažnije naglasio poremećaj u životu svog protagoniste. Henneov grafizam, kao i u prethodnim stripovima, udaljava se od uobičajene produkcije. Služeći se vrlo izražajnim akvarelom, Henne redukovanim brojem kadrova na tabli (dva do tri), uspešno upotpunjava svoju naraciju.

     Melanholična atmosfera totalitarnog, orvelovskog, društva i potraga za ličnom slobodom, nosi u sebi emotivni naboj na granici nasilja. Istovremeno, svojim strip Henne pokušava da se pobuni protiv gubljenja identita i društvenog sistema u kome ljudi bivaju samo zamenljivi delovi velikog mehanizma.

povratak na vrh

    KOMIKAZE #8
23.11.2009.
Piše: Strip vesti

     IZLAŠLO JE NOVO, PAPIRNATO IZDANJE STRIP-ALBUMA
     "KOMIKAZE" BR. 8!
     *INFO O ALBUMU * www.komikaze.hr

     Album predstavlja 33 autora/ica iz 13 zemalja na 144 stranice: (hrvatska) puma 34/ vančo rebac/ dalibor barić/ gaz/ dunja janković/ ivana armanini; (srbija) aleksandar opačić/ sandra milanović/ maja veselinović/ vuk palibrk/ infact/ wostok/ milan perišić/ radovan popović; (francuska) dav guedin/ craoman/ cecile alvarez/ ph jusforgues; (kanada) nina bunjevac/ chris graham/ cody brant; (švedska) anna ehrlemark/ kolbeinn karlsson; (engleska) paul o’connell/ daniel locke; (njemačka) carolin loebert/ oliver shulze; (australija) benjamin constantine; (portugal) rui vitorino santos; (škotska) chiu kwong man; (japan) norihiro sekitani; (belgija) kapreles; (sad) josh bayer
    Strip se može naručiti na: komikaze5001@gmail.com ili nabaviti u ovim knjižarama:
     www.komikaze.hr/wiki/Distribucija
     
Promotivna turneja traje godinu dana. Započinje na strip-festivalu "Crtani Romani Show-u" u ZKM-u/ Zagreb/ 6.-8.11.; 9.11. na Bienalu nezavisne ilustracije u Ljubljani; 15.11. na sajmu stripova i ploča u Močvari; u siječnju na najvećem stripfestivalu Europe (Angouleme) gdje se album natjeće u kategoriji "Grand Prix Alternative" s ostalim stripovima neovisnih izdavača; u lipnju na najvećem festivalu autorskog stripa „Crack“ u Rimu, itd.
     * O ostalim Komikaze akcijama čitajte na: /www.komikaze.hr/wiki i na Komikaze facebook grupi:
www.facebook.com/group.php?gid=10793028581
     
"Komikaze" su i dalje jedini časopis u Hrvatskoj koji kontinuirano objavljuje mlade i domaće stripautore/ice autorskog stripa!
     Album je ove godine podržan od Ministarstva kulture RH.

     INFO O AUTORIMA/CAMA STRIP ALBUMA „KOMIKAZE" BR. 8
:
     www.komikaze.hr/wiki/InfoOAutorima

* http://www.komikaze.hr
* http://www.facebook.com/group.php?gid=10793028581
* http://www.myspace.com/komikazekomikaze

povratak na vrh

    STRIP: MONTENEGRINI
23.11.2009.
Autor: Simon Vučković
    DANIJEL ŽEŽELJ
22.11.2009.
Press: Strip vesti


     Deborah Hustic
je objavila intervju sa Danijelom Žeželjom na svom blogu Personal Cyber Botanica:

     Equilibring black and white

     www.lomodeedee.com/interview-with-danijel-zezelj...     Deborah Hustic's site:
     www.lomodeedee.com

povratak na vrh

    3. NS STRIP VIKEND
22.11.2009.
Piše: Strip vesti

     Kako sada napisati suvisli, a da ne bude gnjavatorski dugačak, izveštaj o 3. NS Strip vikendu? Pa jednostavno, napraviti motažu fotografija koje će sve reći same za sebe. Naravno, mora se dodati da je manifestaja održana od 13.-15. novembra. I pored svih muka koje su organizatori imali, pa čak i paniku oko novog gripa koja je legla na sve to, sve bilo pošteno urađeno. Posećenost nije bila prevelika, ali ni premala... kao što se da videti po priloženim fotografijama. Sve izložbe su otvorene i prezentovane publici, a tribine i predstavljanja su održana, diskusije su znale da budu i vrlo zanimljive. Sve u svemu, bilo je dobro, a dogodine će sigurno biti sve bolje jer, baš dan pred otvaranje Strip vikenda, je Studentdki kulturni centar napokon dobio svoje prostorije, tako da više neće biti podstanar u Pozorištu mladih, kao ove godine, ili kao prethodnih godinama na različitim lokacijama.
     Pa sretno, kako SKCNS-u sa novim prostorom, tako i Festivalu sledeće, i svih narednih godina.


povratak na vrh

    STRIP: INSERTI
22.11.2009.
Autor: Franja Straka

Franja Straka putem interneta distribuira Samonikli korov strip
koji možete besplatno da dobijate ako mu se javite na email.

povratak na vrh

    LESKOVAC STRIPU
21.11.2009.
Priredio: Predrag Ikonić

     NAJZASLUŽNIJIMA DODELJENE NAGRADE GRADA

     Povodom 11. oktobra, dana grada Leskovca, 10. oktobra s početkom u 12h održana je Svečana sednica Skupštine grada u sali Narodnog pozorišta. Zaslužnim pojedincima i kolektivima na svečanoj sednici uručena je tradicionalna „Oktobarska nagrada“. Nagrade je odabranima uručio gradonačelnik Slobodan Kocić. Dodeljene su nagrade grada Leskovca Marku Stojanoviću i Srđanu Nikoliću za doprinos popularizacije Škole stripa, Tehnološkom fakultetu povodom jubileja 30 godina postojanja; doktoru Dušanu Janjiću za doprinos razvoja kulture, nauke i izdavaštva i gradskom dečjem horu „Zvezdice“.

    Panorama, br. 40, 15.10.2009.

povratak na vrh

     NEORAMA DOS QUADRINHOS: 5 NAJBOLJIH
21.11.2009.
Uređuje: Marko Ajdarić

MarkoĐurđević crta Marvel Boy: The Uranian 1
marvel.com/catalog/?id=13749

Bojan Kovačević: stiže Arctica 3
http://www.editions-delcourt.fr/catalogue/...

Katalanija:
prvo mesto za Darka Drljevića
www.vijece-crnogoraca-zagreb.hr/hrv/...

I jos, jedno drugo mesto za Darka
www.vijece-crnogoraca-zagreb.hr/hrv/...

Poziv: Zlatni Osmeh 2010
caricaturque.blogspot.com/2009/11/...

RTV Slovenija adaptirala spanski strip:
RADIJSKA IGRA

A. S. Cruz – A. Krauthaker: Srečen, premiera
ČETRTEK, 5. NOVEMBER, 22:05
Španec Antonio Seijas Cruz je mednarodno priznan ilustrator in avtor stripov. Prejel je že več mednarodnih nagrad in sodeloval v več mednarodnih projektih. Strip z naslovom SREČEN je precej asketski in poetičen, ukvarja pa se z eksistencialističnim vprašanjem medosebnih odnosov in ljubezni. Režiserka Ana Krauthaker (na sliki) je v njem našla edinstven navdih za radijsko igro, ki se je je lotila kot prirejevalka in režiserka. Ustvarila je poseben svet, kjer sta poudarjeni atmosfera, samost in kjer so čustva toliko bolj prisotna, kolikor zvočno nabite besedne praznine govori o njih.

Neorama dos Quadrinhos, kao i Strip Vesti, su besplatne. Svake nedelje, preko 300 izabranih novosti o devetoj umetnosti. Samo trebaš da popuniš subscribe na našem sajtu: www.neorama.com.br/

povratak na vrh

    ENOSTRANSKI in VEČSTRANSKI
20.11.2009.
Press: Apokalipsa

     Matjaž Bertoncelj: ENOSTRANSKI in VEČSTRANSKI

     Izšla sta strip albuma Enostranski in Večstranski, katerih avtor je Matjaž Bertoncelj, založilo pa KUD Apokalipsa. Sta 3. in 4. izdaja v zbirki Apokalipsa strip.
          Album Enostranski vsebuje 150 enostranskih stripov, kot pove že naslov, Večstranski pa 182 strani stripov daljših od ene strani. Tematike so različne: osebnoizpovedne, sanjske, po poeziji in kratki prozi, ironično humorne, komentarji aktualnega dogajanja. Stripi so nastajali med letoma 1999 in 2009, v albumih so kronološko razvrščeni.

     MATJAŽ BERTONCELJ
     (rojen 1971) riše stripe od svojega 6. leta. Albuma sta bjegov 7. in 8. tiskani izdelek. Prejšnji albumi imajo      naslednje naslove in leta izzida:
     • Barbar Macon (1996)
     • Biblijske in ostale kratke zgodbe (1996)
     • Eppur si muove: Vseeno se vrti (1997)
     • Barbar Macon 2 (1999)
     • Kratke zgodbe 2 (1999)
     • Eppur si muove: Quo vadis, Magnuslupus? (2004)

     Avtor je v Sloveniji objavljal v revijah in časopisih Večer, Tribuna, Mladina, Stripburger, Zofa, Apokalipsa, Literatura, Strip Bumerang, Ciciban, trenutno s soavtorico Jeleno Bertoncelj riše dvostranski mesečni strip v reviji Trobentica. Sodeloval je na več kot 80 skupinskih in samostojnih razstavah od Portugalske do Kazahstana.

     ZALOŽBA KUD APOKALIPSA
     Apokalipsa (revija za preboj v živo kulturo) je mesečnik in je tudi založba, pomembna za slovenski kulturni prostor in razvoj ustvarjalnosti na različnih področjih. Apokalipsa tako ne pomeni katastrofe, temveč prostor, odprt različnim ljudem in idejam.
     To pomeni, da je “združenje” žive kulture. Neformalna skupina sodelavcev – pesnikov, filozofov, esejistov, znanstvenikov, pisateljev, slikarjev, arhitektov in drugih – se povezuje skozi dialog in izmenjavo mnenj in s tem ustvarja naboj, ki je najpomembnejša podlaga kulturnega napredka. Kot založba je Apokalipsa do sedaj izdala knjige filozofije, umetnosti, poezije in proze ter seveda haikuja kot posebnega žanra, tako prevodno kot izvorno slovensko literaturo. Letno ob reviji izdamo 25 do 30 knjig. Prav tako smo soustanovili Svetovno haiku združenje.

povratak na vrh

    STRIP: KOKO
20.11.2009.
Autor: Duda Vukojev
    VESELI ČETVRTAK NEWS
19.11.2009.
Press: Veseli četvrtak

     Novi, dvadesetčetvrti, broj bonelijevog stripa Dilan Dog je već na kioscima širom Srbije. Naslov epizode je "Nepoželjni gost".
     Od ovog četvrtka se na kioscima može naći i sedmi Zagor, specijal, koji na 132 strane donosi kompletnu priču "Legenda o skitnici Ficiju" i dodatnu knjižicu "Bat Bateron" i to sve po ceni od 280 dinara!!!
     Takođe je izašla iz štampe četvrta knjiga kolekcionarskog izdanja Dilan Doga, u tvrdom povezu, koja na tristotine strana donosi tri epizode (10-12) ovog popularnog serijala.
                      Izdavač je Beoštampa-Grafart iz Beograda, edicija Veseli četvrtak. Celih 100 strana (sa koricama) odlično uvezanih sa dobro odabranim kvalitetom hartije i cenom od 190 dinara (CG 2€, Mk 120 den).

     Sva pitanja i sugestije na:
     redakcija@veselicetvrtak.com

povratak na vrh

    IZBOR IZ ŠTAMPE
19.11.2009.
Priredio: Željko Milović

     STRIP KAO ŽIVOT

     Kotoranin Simon Vučković je jedan od najeksponiranijih crnogorskih strip stvaralaca. Karikaturista je dnevnog lista „Dan” i ilustrator u „Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva”. Objavljivao za veliki broj crnogorskih i srpskih listova i časopisa, priredio je dvadesetak samostalnih izložbi u Kotoru i učestvovao na više od sto grupnih. Glavni je inicijator osnivanja i predsjednik Udruženja strip autora Crne Gore. Najpoznatiji po kaiševima stripa „Mićun i Vukota”, kojih je objavio blizu 2000.

     Monitor: Strip kao umjetnost u svijetu odavno ima status koji zaslužuje. U Crnoj Gori bavljenje stripom je još uvijek u kategoriji zabave?
     - U smislu finansija da, pod uslovom da izuzmemo novinski strip.

     Monitor: Kod nas su nekada generacije djece stasavale uz „Lunov magnus Strip“, „Zlatnu seriju“, „Stripoteku“ i „Alan Ford“. Koliko se izmijenio strip za ovih dvadesetak godina. Šta je sad „in“?
     - Posljednjih desetak godina strip je poprimio sve one elemente koji postoje u ostalim mnogo razvijenijim umjetnostima. Posmatrajući stvari u kontekstu bivše Jugoslavije, ne zaostajemo mnogo. Čak štaviše, alternativna strip scena u Srbiji je jedna od vodećih u Evropi. Mislim da smo pretjerano kritični prema sebi. Hajde malo da se hvalimo. Mimo Amerike, koja je postojbina stripa, strip se u kontinuitetu pojavio u skoro isto vrijeme na prostoru Francuske, Italije i Jugoslavije u periodu kraja 20-tih i početka 30-tih godina prošlog vijeka. Svaki od ovih prostora posjeduje autentični naziv za strip. Amerikanci „comics“, Francuzi „bande dessinee”, Italijani „fumetto“, i mi riječ strip. Ona je ipak engleska. Proistekla je iz naziva za šlajfnu stripa, dok smo mi njome dali ime za čitavu jednu umjetnost. Što se tiče navedene komercijalne produkcije, teška je finansijska situacija - nešto od Bonellijevih stipova se vratilo, isto je i sa navedenim junacima.
Mnogo atraktivnija stvar, kao što su igrice na PC računarima, potisnule su stripove. Ne treba žaliti, vremena se mijenjaju.

    Monitor: Objavljivali ste za razne časopise: „Grafiti“, „Juventas“, „Zid“, „Index“, „Plima plus“. Kako uopšte dolazi do kontakta između ljudi koji vode časopis i crnogorskih strip crtača? Kolika je novčana nadoknada u odnosu na zemlje okruženja, i šire?
    - Stvar je prosta: pošalju se radovi e-mailom i kontaktira redakcija. Ne treba čekati da te neko zove, jer to se rijetko dešava. Novčane nadoknade su vrlo šarolike, od volontiranja do lijepih honorara. Naravno, vjerovatnije je da će novac biti veći ako je izdavač iz bogatije sredine, ali ne mora da znači.

     Monitor: Glavni ste inicijator osnivanja i predsednik "Udruženja strip autora Crne Gore". Zašto i kako je došlo do institucionalizacije stripadžija u Crnoj Gori?
     - To se, sticajem okolnosti, desilo pola godine prije nego što ćemo postati zasebna država. Iako mnogi misle, osnivanje Udruženja nema nikakve direktne veze sa tim. Osnova našeg okupljanja je strip.

     Monitor: Članovi Udruženja su uglavnom poznatiji van matične zemlje nego u njoj. Tipičan je primjer Laza Sredanovića, crtača Dikana koji već 40 godina izlazi u „Politikinom zabavniku“. Na Salonu stripa u Beogradu ove godine mu je priređena izložba?
     - Mi smo mala sredina, a za velike stvari, ne samo u ovoj umjetnosti ili nekoj drugoj, nego i u poslu, uglavnom je potrebno veliko tržište. Zato sada Vladimir Brajević živi u Minhenu, Tihomir Čelanović u Beogradu itd. Lijepo je što je Lazo radnju posljednja dva albuma Dikana smjestio u Herceg Novom i Boki Kotorskoj. U ličnom razgovoru sa njim primijetio sam da mu je do toga mnogo stalo. Na salonu, kao što je i očekivano, bilo je interesovanja od strane različitih genracijskih dobi.

     Monitor: Predstavite nam ukratko crnogorsku strip scenu danas?
     Najlakše je uputiti zainteresovane na sajt Montenegrina.net, najveću riznicu crnogorske kulture na internetu. U rubrici „strip“ postavljeni su svi autori koji se ozbiljno bave ovom umjetnošću kod nas: Lazo Sredanović, Tihomir Čelanović, Vladimir Brajović Wilovski, Ozren Miždalo, Mirko Zulić, Darko Drljević, Luka Lagator, Goran Šćekić i ja.

     Monitor: Strip revije u Crnoj Gori nema, tako da su dnevne novine jedina mogućnost stalne prezentacije rada, ali sa prilagođenim tematima. Za nešto ozbiljnije strip crtači organizuju izložbe. Kako je došlo do Vaših 20 samostalnih izložbi stripa?
     - Strip revije na domaćem jeziku postoje u republikama bivše Jugoslavije. One su manje-više otvorene za objavljivanje crnogorskih autora. Sa te strane ne postoji nikakav hendikep. Tim više što nas manje ima, a gledajući kroz njihove želje, da žele zastupiti što više autora iz različitih država, u prednosti smo. Mislim da ne moramo da im uzvraćamo na isti način. Recimo, bilo bi bolje da ima više festivala kao što je HIEST (Hercegnovski festival stripa). Mislim da je strip u svom najboljem elementu ipak kada se štampa. A što se tiče mojih izložbi, osim dvije u Beogradu za vrijeme studija, sve ostale su bile u mom rodnom gradu Kotoru. Možda mi ovaj podatak i nije za preveliku pohvalu, ali eto, činjenica je da niko od autora u Crnoj Gori nije uradio toliko samostalnih i kolektivnih izložbi.

     Monitor: Dobitnik ste i nekoliko nagrada za strip. Koliko one, objektivno, imaju težinu u poslu kojim se bavite?
     - U početku težina nagrade zavisi od onih koji je daju, kasnije od samog umjetnika. No, za ovo drugo je potrebno vrijeme. Koriste mi kao dobar efekat za dalja angažovanja.

     Monitor: Boravili ste ovog ljeta u Italiji na smotri autora sa Balkana. Koliko vani uopšte znaju za naš strip, i kako funkcioniše ta međubalkanska saradnja kad su strip crtači u pitanju
     - Svaka grupa koja organizuje strip dešavanja, kod nas i u svijetu, ima poseban kriterijum, odnosno, baštine određenu vrstu stripa. Ova ekipa ljudi prati najviše alternativni strip. Nema nas mnogo koji u Crnoj Goru crtamo ovakvu vrstu stripa. Ono što treba - znaju. Sa okolnom saradnjom se možemo hvaliti. Puno je zajedničkih akcija i projekata. Bilo je lijepo sresti se sa prijateljima koje već godinama poznajem. Takođe i sa onima koje znam samo preko dopisivanja na internetu ili stripova.

povratak na vrh

    IZBOR IZ ŠTAMPE
19.11.2009.
Priredio: Strip vesti

    Petrovac, 31. Oktobar 2009. PR Objave: Saopštenje -
    U organizaciji Udruženja za razvoj opštine Petrovac na Mlavi u petak u petrovačkom klubu Hemingvej održana je promocija strip novele posvećene Nikoli Tesli pod nazivom Energija i svetlost, rad umetnika i strip crtača Vladimira Zontaga Pančevca iz Novog Sada. Nakon promocije usledio je muzički program sa živom svirkom u okviru koga je promovisan album sa istoimenim nazivom Energija i svetlost koji će pratiti strip pod parolom "Vreme gluvonemih filmova je prošlo, dolaze na red zvučni stripovi".     Dobrodošli na zvanični sajt Opštinske uprave Apatin

     ponedeljak, 26. oktobar 2009.
     Izložba posvećena Nikoli Tesli U Likovnoj galeriji Meander Kulturnog centra Apatin u petak, 23. oktobra, otvorena je izložba Energija isvetlo Vladimira Nedeljkovića Zontaga. Reč je o vešto imaginiranom žitiju Nikole Tesle u formi likovnog stripa pod transparentnim naslovom. Energy and Light. Na strranicama stripa njihov autor je crtežom i tekstom nastojao da prikaže kontinuitet Teslinih životnih puteva i ostvarenja i senzacija, koja su ga svrstala u sam vrh svetske nauke u oblasti fizike, elektro-dinamike i prenosa energije sa jednog na drugi kraj, kako bi to pesnik slikovito zaključio, daljine. O multimedijalnoj praksi Vladimira Nedeljkovića Zontaga govorila je Vesna Andonovska Nedeljković, direktor Muzeja grada Novog Sada, a izložbu je otvorio dr. Živorad Smiljanić, predsednik opštine Apatin. Otvarajući izložbu, dr. Smiljanić se sugestivno osvrnuo na ideju o izgradnji Trga Nikola Tesla u Apatinu, koji će u skoroj budućnosti krasiti skulptura Nikole Tesle, rad akademskog vajara Dragana Radenovića iz Beograda. U tom osvrtu dr. Smiljanić je rekao da se skulpture u znak sećanja na zanamenite ličnosti posvećuju i postavljaju na javnim mestim za razliku od spomenika koji se podižu na grobljima.

povratak na vrh

    GNUSOBNO-SPODOBNI... U NIŠU
18.11.2009.
Piše: Dušan Cvetković

     STRIP SUSRETI - ŽIVOT NA KVADRAT

     GNUSOBNO-SPODOBNI
     SLUČAJEVI ILI UDESI


     RANI RADOVI IVICE STEVANOVIĆA

     Gnusobno-spodobni slučajevi je serija kratkih stripova, koji bi mogli da se podvedu pod potencijalno alternativni naziv haiku-strip, moguću podkategoriju underground stripa...

     četvrtak, 19.11.2009. godine u 19h
     Klub SKC-a na Pravnom fakultetu

     Program realizuje Odbor za građansku inicijativu u okviru projekta Zlatni rudnik u saradnji sa Studentskim kulturnim centrom iz Niša. Projekat Zlatni rudnik finansijski podržava Švajcarski program za kulturu Pro helvetia i SDC.

povratak na vrh

    IZLOŽBA BH STRIP CRTAČA
18.11.2009.
Press: Stripopeka

     Nakon sjajnog uspjeha Izložbe u Mostaru, u OKC Abrašević, Stripopeka Inicijativa predstavlja radove publici u Bihaću izložbom u Kulturnom Centru Bihać, u periodu od 21. do 28. novembra/studenog 2009.

     Ovo je treće predstavljanje godišnje izložbe BH strip stvaralaštva koju je Stripopeka organizovala u aprilu/travnju ove godine u Sarajevu. Tema ovogodišnje izložbe bila je „grad“ te će publika u Bihaću, kao i ona u Mostaru i Sarajevu, moći vidjeti kako su neki od najboljih strip crtača iz BH obradili ovu temu.

     Tu poglavito mislimo na radove:
     - Miroslava Slipčevića - (nagrada za najboljeg mladog strip crtača na X Balkanskoj smotri mladih strip autora, 1. mjesto na Stripopekinom konkursu za Najbolju strip ilustraciju 2008.)
     - Filipa Andronika - (nagrada za najbolji strip scenarij na IX Balkanskoj smotri mladih strip autora)
     - Milorada Vicanovića - (organizator Salona stripa u Laktašima)
     - Ines Dedović - (autorica iz BiH čiji su radovi uvršteni u monografiju "Ženski strip na Balkanu")
     - Vedad Šabanadžović - (2. mjesto na Stripopekinom konkursu za Najbolju strip ilustraciju 2008.)

     Putujući ovom izložbom kroz gradove Bosne i Hercegovine, želimo pokazati publici kakvi autori danas žive i rade u BiH te istovremeno dati podsticaj mladim crtačima koji bi se bavili stripom ali odustaju zbog ubjeđenja da su sami u takvom razmišljanju. 

     Svečano otvaranje izložbe biće održano 21.11. u foajeu Kulturnog Centra Bihać, sa početkom u 12 sati.

povratak na vrh

    STRIP IZ PARISKE BIBLIOTEKE (106)
17.11.2009.
Piše: Aleksandar Manić

     La fille du professeur, T1
     Scenario : Joann Sfar
     Crtež : Emmanuel Guibert
     Dupuis, 1997

     Krajem 19. veka, u viktorijanskoj Engleskoj, čudnovato oživela mumija egipatskog princa Imhotepa IV zaljubljuje se u Liliane, ćerku londonskog arheologa, profesora Bowella. Prilike postaju komplikovane kada se pojavi i tata, Imhotep III, koji se u ljubavnu aferu meša svojim gazdinskim i mačo-faraonskim pristupom. Ni profesor Powell nije baš zadovoljan budućim zetom, malčice neurotičnim, ali mladi se ne osvrću na nerazumne roditelje.

     Radeći scenario “Profesorove kćeri”, Sfar se udaljio od svojih “moralističko-filozofskih” tema, i uspešno je napisao jednostavnu i laganu priču smešnih dijaloga. Zanimljivost scenarija se ogleda u očiglednim improvizacijama koje pripovest vode, iz čistog zadovoljstva, u burleskne situacije, menjajući ritam pripovedanja. Naravno, svaka situacija se završava na dovitljiv ili neočekivan način i tako spasava čitavu priču. “Strip scenaristi često prave istu krupnu grešku, ali za to su krivi izdavači – oni napišu kratak rezime sopstvenog albuma pre nego što su i započeli rad na njemu. To ti je kao kada bi devojci ispričao šta ćeš da joj radiš, pre nego što i počeneš da joj to radiš. Verujem da bi ona odmah pobegla – kaže Sfar o svom scenerastičkom pristupu u ovom albumu.

     Guibertov crtež radjen je akvarelom i uspešno je stvario romantičnu atmosferu u kojoj se odvija dramatična ljubav princa i mlade devojke. Striktno kadriranje i montaža (6 simetričnih prizor polja na svakoj tabli) daju stabilnost čitavoj naraciji, uvedenoj u poluatomatsko pisanje kroz Sfarov scenaristički pristup. Naravno, striknost u postavci nije omela Guiberta da svaki kadar načini kao pravu minijaturu u kojoj se pored dobre kompozicije, pazi i na izražajnost gestova i mimike, koji povremeno dostižu nivo prave koreografije. “U radu me vodi princip da svi elementi, likovi i dekori, budu dovoljno značajni za čitaočevo razumevanje kadra, i ja onda više ništa ne dodajem – objašnjava Guibert. Pored sve pažnje i preciznosti, Guibert je uspešno sačuvao pristup u kome se ogleda odredjena grafička neobradjenost, što čitavom stripu daje dodatni šarm.

povratak na vrh

    VESELI ČETVRTAK NEWS
16.11.2009.
Press: Veseli četvrtak

     Novi, dvadesetčetvrti, broj bonelijevog stripa Zagor je već na kioscima širom Srbije. Naslov epizode je "Juriš Mohava".

     Takođe se od ovog četvrtka na kioscima i šesnaesta sveska Teks Vilera. Naslov epizode je "Kripta".

     Izdavač je Beoštampa-Grafart iz Beograda, edicija Veseli četvrtak. Celih 100 strana (sa koricama) odlično uvezanih sa dobro odabranim kvalitetom hartije i cenom od 190 dinara (CG 2€, Mk 120 den).
     Sva pitanja i sugestije na: 
      redakcija@veselicetvrtak.com


povratak na vrh

    STRIP: MONTENEGRINI
16.11.2009.
Autor: Simon Vučković
     NEORAMA DOS QUADRINHOS: 5 NAJBOLJIH
16.11.2009.
Uređuje: Marko Ajdarić

Aleksandar Zograf i Stripburger, zvezde u Cagliari
www.agi.it/cagliari/notizie/200911101358-cro-

Dalibor Talajić: recenzija za Deadpool 899
www.comicbookresources.com/?page=user_...

Saša Paprić piše o Alan Fordu i Nick Raideru
www.e-novine.com/kultura/kultura-tema/32117-...

Stjepan Šejić crta... Aladdin!
www.radicalcomics.com/titles/comics/aladdin

King of Nekropolis: posle 4 godine, opet Danijel Žeželj i (odlčni) Mosquito, Zajedno
www.editionsmosquito.com/auteur.php?id=27

Marko Đurđević, crta Thor Giant - Size Finale
forum.superpouvoir.com/showthread.php?p=311561

Neorama dos Quadrinhos, kao i Strip Vesti, su besplatne. Svake nedelje, preko 300 izabranih novosti o devetoj umetnosti. Samo trebaš da popuniš subscribe na našem sajtu: www.neorama.com.br/

povratak na vrh

    3. NOVOSADSKI STRIP VIKEND
13.11.2009.
Press: SKCNS

     VOJVOĐANSKI STRIP FESTIVAL
      - 3. NOVOSADSKI STRIP VIKEND

     Pozorište mladih13-15/11/09

     Poštovani,
     unatoč gripu i ostalim preprekama (baraz tekma BIH-Portugal, Obala bjelokosti-Gana...) 3 Novosadski strip vikend održaće se od 13. do 15. novembra u Pozorištu mladih. Kako je Studentski kulturni centar Novi Sad bez prostora i godinama tavori kod svojih jataka i ovaj festival je kontekstualizovan i primeren prostoru u kom se dešava. Tako je program više koncipiran alternativnom stripu što pored propratnih izložbi u SNP-u i Francuskom kulturnom centru ipak čini ovo strip dešavanje uzbudljivim.

     Konačan program 3 NS strip vikenda!!!

petak, 13. novembar 2009.
Hol Pozorista mladih
16h Otvaranje berze stripa
19:30h Izložba strip tabli Popošak i Cveće autora Vladana Nikolića, Mala sala
20h Studio strip Johanna Marcade i Bruno Tolić Turbo comix, Radovan Popović - Fabrika Knjiga predstavljanje izdanja srpskih andergraund autora u svetu
Otvaranje koktel

subota, 14. novembar 2009.

Hol Pozorista mladih
16h Radi berza
16:30h Promocija sajta STRIP VESTI / 10 godina
Gost> Zlatko Milenković
17h
Predstavljanje izdanja i početka snimanja filma "Lavandarmen" gosti sa Hvara, Hrvatska
17:30h Predstavljanje festivala i strip dešavanja: Skc Beograd Salon stripa, Udruga ljubitelja stripa "StripOS" Osjek, Studio dobrog stripa Soko sa časopisom Dinamit, Izdavačka kuca Komiko - Vuk Marković...
19h Ivica Stevanović, predstavljane autora i poslednjeg izdanja Gnusobe...
20h Otvaranje izložbe i predstavljanje časopisa „Simpozijum" iz Subotice
20:30h Predstavljanje autora Aleksa Gajić i System comics Igor Marković

nedelja, 15. novembar 2009.
Hol Pozorista mladih
Radi berza
Mala sala
14h Predstavljanje fanzina i sajtova: Šlic, Krpelj, Fabrika knjiga
PRATEĆI PROGRAM:

05-15 novembar 2009
Izložba: "Oblačići u štampi / kratka istorija italijanskog stripa" • hol SNP-a

29. oktobar - 15. novembar 2009.
Izložba: "50 godina Asteriksa" • Francuski kulturni centar - Novi Sad

povratak na vrh

    STRIP: KOKO
13.11.2009.
Autor: Duda Vukojev
    MARKETPRINT NEWS
12.11.2009.
Press: Marketprint


STRIPOTEKA 1059

oktobar, 2009.godine

Moderni CICERON:
"Preživeli"

scenario: Richard Malka
crtež: Paul Gillon

Redov Bili
autor: Mort Walker

Braća špageti: "Mali veliki čovek"
scenario: Carlos Trillo • crtež: Domingo Mandrafina

Hogar strašni
autor: Dik Browne

Billy The Pljuc
scenario: Darko Macan • crtež: Bane Keracpovratak na vrh

    STRIP I ISTORIJA
11.11.2009.
Press: SKC

povratak na vrh

    NOVA ŽIKIŠON IZDANJA
11.11.2009.
Press: Mazos

     Duga Devetka, broj 187

     (Izdanje domaćih autora)

     Urednik Stripa i DD: Franja Straka;
     Design & Editor: Zoran Matić Mazos

     Dragi Prijatelji, za prave ljubitelje stripa, priredili smo ono najbolje, DD sa sledećim autorima:
• SAMOUBICA - Dušan Duda Vukojev;
• KRAVATA - Duda Vukojev & Mikica Ivanović;
• PROLAZ - Toza Obradović & G. N. Đukić;
• LIFETIME OF SHIT! - Vostok & Grabowski;
• SEKS I DROGA! - Radomir Belaćević & Bogdan Milošev;
• JEDNA ZABORAVLJENA LEGENDA - Dejan Lazarević;
• SENSE AND SENSIBILITY - Marko Stojanović & Milorad Vicanović Maza;
• ISTINA - Marko Stojanović & S. N. Peka;
• NERVOS - Zlatko Krstevski;
• LIJANKO - Duda Vukojev & Miša Mijatović.

     REDAKCIJA (click here e-mail)
     Duga Devetka # 18
     DOWNLOAD, Best Quality, unrar.pdf, 15,203 KB;

povratak na vrh

    STRIP IZ PARISKE BIBLIOTEKE (105)
10.11.2009.
Piše: Aleksandar Manić

     LOIN D’ÊTRE PARFAIT
     (Shortcomings)
     Scenario i crtež : Adrian Tomine
     Delcourt, 2008

     Oboje azijskog porekla, Ben Tanaka i Miko Hayashi, lagano se udaljavaju jedan od drugog. Ben toliko pokušava da se utopi u američko društvo, da skoro odbacuje svoje japansko poreklo. Miko se trudi da osmisli svoj život, lično i profesionalno, ne zaboravljajući gde joj se nalaze koreni. Na Benov cinizam i zainteresovanost za “bele” devojke, ona odgovara udaljavanjem, pre svega fizičkim, a potom i emotivnim. Napustivši Kaliforniju, ona usavršava kinematografiju u Njujorku, gde i sreće drugog mladića.

     U pitanju je ljubavna priča, ali ukazana na vrlo specifičan način. Razmatrajući društvene stereotipe, autor dolazi do ivice karikature, ali se vešto izvlači dajući svojim likovima ljudskost i posebnost koja ih čini autentičnim karakterima. Okruživši junaka ženskim protagonistima – Alice, prijateljica i lezbejka, Automn, pank muzičar i blagajnica, Sasha, biseksualna studentkinja – Tomine ukazuje da je Benov problem višestruk. Medjutim, autor je odlučio da ga vidi samo kroz prizmu raskorenjene osobe kojoj je sistemska diskriminacija ostavila trajne tragove u sklopu ličnosti. Integracija u društvo u kome je rodjen i odrastao, kod Bena dobija nevidjene proporcije i prekriva sve ostale životne aspekte. Njegova želja za integracijom odvodi ga ka idealizaciji Amerike, do odbacivanju sopstvenog porekla i, paradoksalno, do izolaciji.

     Tomineov crno-beli grafizam je jednostavan, tačan i uradjen bez stilizacije. Pročišćenost crteža takodje podvlači prazninu koja okružuje junaka pripovesti. Crtež, nalik naraciji, poseduje odredjenu hladnoću i distancu, čineći tako priču jasnijom i fluidnijom, a egzistencijalne i ljubavne jade još reljefnijim.

     Tomineov grafički roman je više introspekcija, nego spektakl, a uzori su mu pre Woody Allen i Raymond Carver, nego sveukupno nasledje američkih comixa.

povratak na vrh

    3. NOVOSADSKI STRIP VIKEND
09.11.2009.
Press: SKCNS

     VOJVOĐANSKI STRIP FESTIVAL
      - 3. NOVOSADSKI STRIP VIKEND

     Pozorište mladih13-15/11/09

petak, 13. novembar 2009.
15h Otvaranje berze stripa
19h Predstavljanje francuskog izdanja "Stripovi, stripovi";
Gosti> Žoana Makade i Radovan Popović
20h Otvaranje izložbe "Kosmička štala"
Promocija albuma "Kosmička štala" Vladana Nikolića i Danila Miloševa Wostoka
Otvaranje festivala / Žoana Makade

subota, 14. novembar 2009.

15h Radi berza
17h Promocija sajta STRIP VESTI / 10 godina
Gost> Zlatko Milenković
18h Promocija autorskog izdanja Ivice Stevanovića
"GNUSOBNO-SPODOBNI SLUČAJEVI, ILI UDESI"
Gost> Ivica Stevanović
19h Predstavljanje izdavača i festivala iz Srbije i okruženja
20h Otvaranje izložbe i predstavljanje časopisa „Simpozijum" iz Subotice
21h Predstavljanje autora Specijalnog gosta festivala

nedelja, 15. novembar 2009.
12h Radi berza
13h Predstavljanje fanzina i sajtova: Šlic, Krpelj, Fabrika knjiga
PRATEĆI PROGRAM:

05-15 novembar 2009
Izložba: "Oblačići u štampi / kratka istorija italijanskog stripa" • hol SNP-a

29. oktobar - 15. novembar 2009.
Izložba: "50 godina Asteriksa" • Francuski kulturni centar - Novi Sad

povratak na vrh

    STRIP: MONTENEGRINI
09.11.2009.
Autor: Simon Vučković
    STRIP SALON U VELESU SEDMI PUT
08.11.2009.
Press: Strip centar

     МЕЃУНАРОДЕН САЛОН НА СТРИП 2009“ ВО ВЕЛЕС

    На ден 13 Ноември во Велес ќе започне традиционалниот,
7mi по ред МЕЃУНАРОДЕН САЛОН НА СТРИП “ВЕЛЕС 2009”


     Со тек на времето оваа најстара и најреномирана стрип-манифестација во нашата земја го стекна заслужениот публицитет со се поголема масовност, присутни гости од други земји. поддржуваши и публика. Македонскиот стрип центар r kako organizator na istata za godinava predvide poveћe sodrжini
    • презентирањето на работаta на Tomislav Osmanli –ovogodi[en laureat na priznanieto za razvoj i afirmacija na stripot vo Makedonija,
    • претставување на светски познатиот стрип-автор Draжen Kovaчeviћ од Srbija.
    • promocija I kontakti so bosanskata, bugarskata kako I so kosovskata strip scena – kako najmlada drжava na Balkanot.
    • Promocija na dejnosta na Aleksandar Sotirovski-renomiran avtor od Makedonija i
    • Drugi sodrжini
     Програмата,што ќе се случува за време на 7-иот Стрип Салон во Велес...

     ПЕТОК, 13.11.2009
19.00 Отворање на 7-от Меѓународен Салон на стрип – Велес
- Претставување на гостите
- Доделување на годинешното признание за афирмација на стрипот
- Отворање на стрип изложба на Александар Сотировски
- Отворање на стрип изложба на Дражен Ковачевиќ
- Отворање на стрип изложба на БиХ стрип
- Претставување на проектот “ New comic–strip neighborhood” и гостите од Косово, Бугарија и Македонија,како и сајтот БАЛКАЛНСКИ СТРИП КРЕАТОР

     САБОТА, 14.11.2009
11.00 Разговор со Дражен Ковачевиќ, стрип автор од светска стрип сцена
12.00 Разговор со Томислав Османли, добитник на годишното признание
13.00 Разговор со Александар Сотировски, стрип автор од Р. Македонија
17.00 Промоција на стрип албум “Кратки резови” од Игор Јовчевски
18.00 Стрип случувања помеѓу двата Салона
19.00 Стрип разговори

     НЕДЕЛА, 15.11.2009
11.00 БиХ стрип сцена
12.00 Стрип центарот помеѓу двата Салона
13.00 Стрип разговори
14.00 Затворање на Салонот на стрип

     - За време од 3 дена на Салонот ќе работи стрип работилницата од проектот “New Comic-strip neighborhood”
     - За време од 3 дена на Салонот ќе работи стрип берзата
     Место: Ликовен салон - Велес     Список на наградени автори и дела пријавени на Меѓународниот конкурс “ЗЛАТЕН СТРИП“
     Во склоп на 7-миот Меѓународен салон на стрип „ВЕЛЕС 2009“

1ва награда „ЗЛАТЕН СТРИП„ 200 ЕУ ,плакета и керамика добиваат: Срѓан Николиќ-Пека и Марко Стојановиќ-двајцата од Србија за стрипот „ВОЕНА ПРИКАЗНА“
2ра награда, плакета и керамика добиваат: Михаел Петруш и Виктор Шауер-двајцата од Чешка за стрипот „God's Peace”
3 та награда ,плакета и керамика добива: Игор Јовчевски –Македонија за стрипот „СТРАЖА“
Награда на Стрип центар на Македонија: Мирослав Мрва и Марко Стојановиќ ,двајцата од Србија за стрипот „ЈУЖЊАЧКА УТЕХА“
Награда на Стрип центар на Македонија: Милорад Вицановиќ-Маза (БиХ) и Марко Стојановиќ (Србија) за стрипот „ВИСТИНИ И ПОСЛЕДИЦИ“
Награда за уметнички израз: Андреас Антонос, Грција за стрипот „A Dagger”
Награда за најдобар учесник до 18 г: Беатрис Петровска, Скопје
Награда за најмлад учесник: Сара Панковска,Скопје
Награда за најдобро сценарио: Марко Стојановиќ, Србија
Награда за соработка и масовност: Основно училиште„ДЕДО ИЉО МАЛЕШЕВСКИ“-Берово     СПИСОК НА ОФИЦИЈАЛНИ УЧЕСНИЦИ НА 7 МЕЃУНАРОДЕН САЛОН НА СТРИП „ВЕЛЕС 2009“
     Вклучено и проектот„НОВИ СТРИП СОСЕДСТВА“

            1. Дражен Ковачевиќ, Србија
            2. Сржан Николиќ-Пека, Србија
            3. Марко Стојановиќ, Србија
            4. Александар Сотировски, Македонија
            5. Томислав Османли, Македонија
            6. Иљ Ругова, Косово
            7. Рудина Хасимја, Косово
            8. Фахри Аџанела, Косово
            9. Гани Сундури, Косово
          10. Радосав Илиев, Бугарија
          11. Борис Клисурски, Бугарија
          12. Сава Стефанов, Бугарија
          13. Венцислав Крстев, Бугарија
          14. Игор Јовчевски, Македонија
          15. Смиле Цветановски , Македонија
          16. Виктор Лозанов, Македонија
          17. Јовче Крстевски, Македонија
          18. Јордан Коцевски, Македонија
          19. Никола Талевски Македонија
          20. Дарко Богданов, Македонија
          21. Јана Лазаревска, Македонија
          22. Весна Ничевска-Саравинова, Македонија
          23. Никола Темков , Македонија

     НАПОМЕНА: За овие лица е обезбеден превоз и сместување.Останатите заинтересирани лица може да присуствуваат на свој трошок.
     Повеќе информации за ова на е-маил comicmk@yahoo.com или на фејсбук профил Tome Trajkov Упатена е и покана до добитниците на награди од Чешка и Грција,во случај на нивно прифаќање за нив е обезбеден само престој.

povratak na vrh

    STRIP: INSERTI
08.11.2009.
Autor: Franja Straka

Franja Straka putem interneta distribuira Samonikli korov strip
koji možete besplatno da dobijate ako mu se javite na email.

povratak na vrh

    NAGRADA GRADA ZA STRIP CENTAR
07.11.2009.
Press: Strip Centar

     Стрип центар на Македонија-Велес
- Награда на град Велес "9 Ноември"

     "Со задоволство и гордост ве информираме дека со одлука на Советот на општина Велес, Стрип центарот на Македонија-Велес е еден од добитниците на признанието на град Велес "9ти Ноември". Ова признание се доделува заради повеќегодишна успешна работа во промоцијата на Македонија и Велес низ други земји, ккао и развој и ширење на стрип и стрип културата меѓу широките народни слоеви низ Македонија.
          Наградата ќе се додели на Свечената седница на Советот на општина Велес ,која ќе с еодржи на www.facebook.com/l/ 114e8;09.11.2009 г со поч. во 13,оо ч во Салата на општина Велес"

*** ČESTITAMO!!!! ***

povratak na vrh

     NEORAMA DOS QUADRINHOS: 5 NAJBOLJIH
07.11.2009.
Uređuje: Marko Ajdarić

     Strip vesti su bile na stendbaju prošle nedelje, ali je Marko ipak bio vredan, pa se ove subote ovde nalazi više puta po "pet najboljih"...:)

Mozete sada da citate Alex de Campi i na našem jeziku (ali ne govori se o 'Smoke, koj je nacrtao Igor Kordej)
www.bleedingcool.com/ 2009/10/26/uncanny-...


Izar Lunaček nas vodi, svake nedelje, u raj.
Strip je vec 'tu'
www.paradisemisplaced. si/


Nova antologija Stripburgera
www.ljudmila.org/ stripcore/striponija/...


Stjepan Šejic: preview od Witchblade 132
www.newsarama.com/php/...


Film o Džef Smitu
www.comicbookmovie.com/ fansites/...


Tokijski univerzitet planira da otvori biblioteku mangi (ali NE MOZE se to zvati 'prva manga
biblioteka')
www.24sata.rs/vodic. php?id=63673


BoDoï: zašto da se upoznate sa radom Damjana Stanića
www.bodoi.info/bd-a- lire/2009-10-21/un-jeune- auteur-a-decouvrir-damjan- stanich-1/23836


ULUPUH preveo poziv Švajcarskog festivala Fumetto
www.ulupuh.hr/hr/ vijesti.asp?tekst=natjecaji& id=880


Scalped: sada ga crta je Raj,,. ops... Danijel Žeželj!
www.dccomics.com/ vertigo/comics/?cm=13884

12 naslovnice za Marvela u januaru:
Esad Ribić za Daredevil 504
www.comicscontinuum. com/stories/0910/20/ daredevil504.htm

Marko Đurđević za Marvel Boy: The Uranian 1
www.comicscontinuum. com/stories/0910/20/ marvelboy1.htm

Marko Đurđević za Hulk 19
www.comicscontinuum. com/stories/0910/20/hulk19.htm

Marko Đurđević za Cable 22
http://www.comicscontinuum. com/stories/0910/20/cable22. htm

Marko Đurđević za Doctor Voodoo: Avenger of the Supernatural 4
www.comicscontinuum. com/stories/0910/20/ doctorvoodoo4.htm

Jelena Đurdjević za Web of Spider-Man 4
www.comicscontinuum. com/stories/0910/20/ webofspiderman4.htm

Jelena Đurdjević za Fantastic Four 575
www.comicscontinuum. com/stories/0910/20/ fantasticfour575variant.htm

Stjepan Šejić za Realm of Kings: Inhumans 3
www.comicscontinuum. com/stories/0910/20/ rokinhumans3.htm

Adi Granov za Siege: Embedded 1
www.comicscontinuum. com/stories/0910/20/ siegeembedded1.htm

Adi Granov za Iron Man: I Am Iron Man 1
www.comicscontinuum. com/stories/0910/20/ iamironman1.htm

Adi Granov za X-Men Legacy 232
www.comicscontinuum. com/stories/0910/20/ xmenlegacy232.htm

Adi Granov za X-Men Origins: Cyclops
www.comicscontinuum. com/stories/0910/20/ xmenoriginscyclops1.htmNeorama dos Quadrinhos, kao i Strip Vesti, su besplatne. Svake nedelje, preko 300 izabranih novosti o devetoj umetnosti. Samo trebaš da popuniš subscribe na našem sajtu:
www.neorama.com.br/

povratak na vrh

    ZALOŽENI RAJ - NOV SPLETNI STRIP
06.11.2009.
Press: Stripburger

     Razglas, razglas!

     www.paradisemisplaced.si

     Od 24.10. 2009 na svetovnem spletu vsako nedeljo izhaja nova epizoda spletnega stripa Zalozeni raj / Paradise Misplaced znanega slovenskega striparja Izarja Lunacka, z Bogom, Adamom in Evo ter drugimi rajskimi bitji v glavnih vlogah.
     Priljubljeni biblicni junaki se bodo vsak teden soocali z novo skusnjavo. Pod budnim ocesom avtorjeve domisljije jim ne bo nevarna le vsem znana kaca in njeno jabolko, pac pa tudi zelva z udobno hisko, lenivec z mehko posteljo ter kamela, ki prvima clovekoma ponuja zavojcek disecih cigaret. Strip bo obcasno porocal tudi o dogodivscinah drugih svetopisemskih likov, mestoma pa bo jadral tudi po morjih ciste in neokrnjene fantazije.
     Lunacek se je zaradi drugih obveznosti pri tokratnem projektu umaknil v ozadje ter prevzel zgolj producentsko vlogo, strip pa uradno rise in pise Anonymus Gosh, pri nas znan tudi kot Bogo Brezimni, majhen srednjeveski svetnik in stripofil, ki naj bi v zgodnjih osemdesetih s svojo vesoljsko ladjo po nesreči pristal na strehi Lunackove druzine ter od takrat zivi v njegovem predalu, sicer pa v svoji biografiji navaja tudi pivska prijateljevanja z bozanstvi dvomljivega slovesa.
     Strip lahko prebirate na spletnem naslovu www.paradisemisplaced.si, kjer najdete tudi dodatne informacije o njegovih junakih in avtorju.
     Publikacija izhaja pod okriljem revije Stripburger, financno pa jo je podprlo Ministrstvo za kulturo RS. Vsebina strani je dostopna v slovenski in angleski verziji.
     Vizualno gradivo za tiskane medije: www.ljudmila.org/stripcore/ zalozeniraj

     Lep pozdrav
     Urednistvo PM

povratak na vrh

    MALI MOREPLOVAC
06.11.2009.
Press: Stela

     Zdravko Zupan
se potrudio da za Sajam knjiga u beogradu u okviru izdavačke kuće Stela predstavi jednog zapostavljenog majstora domaćeg stripa. Ovde možete videti kako izgleda naslovna strana, i pročitati ponešto o stripu dok ćete za primerke kao što je i red morati da odete do najbliže striparnice.

     Ovi stripovi Jovana Stojanovića nastali su u jednom tranzitnom periodu posle oslobođenja i uspostavljanja nove vlasti, kada se na strip gledalo kao na manifestaciju dekadentne prozapadne propagande, stav koji se tokom godina postepeno ublažavao, da bi na kraju došlo do potpune slobode stripovske naracije. Činjenica je da su tada svi Stojanovićevi stripovi odražavali neskrivenu tendenciju ka povratku na avanturističke epopeje romantičnih junaka - kauboja i gusara, baš u punom jeku izgradnje socijalizma, odakle i potreba za stranim pseudonimom autora.

     Stojanović se bavio crtanjem stripova veoma kratko, nepune tri godine, a zatim je odlutao ka nekim drugim horizontima, tako da nije imao prilike da svoj grafizam, inače pod jasnim uticajem predratnih majstora, dovoljno personalizuje, usavrši i dovede do neslućenog nivoa.

povratak na vrh

    GRRR!PROGRAM ZA SUBOTU
05.11.2009.
Press: Grrrr!Program

     GRRR! PROGRAM 07.11.2009.

     Kulturni centar Pančeva i Saša Rakezić priređuju novo izdanje dešavanja pod nazivom GRRR! Program, u subotu 7. novembra, u prostoru Elektrika (Radomira Putnika 7, Pančevo), sa početkom u 19h. Pored izložbe slika beogradske slikarke Jelene Jelače, GRRR!Program će biti posvećen promociji knjige STRIPOVI – nezavisna produkcija stripa u Srbiji i Hrvatskoj .

     Jelena Jelača na svojim slikama beleži gradska dešavanja, sa portretima svih posetioca koji su se na tim dešavanjima zatekli. Pored toga, njeni radovi posedju zdravu dozu humora, i - zbog narativnog dodatka u obliku beleške priložene uz svaku sliku – nalikuju na strip. Jedna od Jelačinih slika posvećena je upravo zbivanju u Elektrici.

     STRIPOVI – nezavisna produkcija stripa u Srbiji i Hrvatskoj je zbirka stripova i tekstova objavljenih na francuskom jeziku ( uključujući i uvek zanimljive fotografije Marca Schneidera), kao izdanje izdavačke kuće Turbo Comix. Priređivač ove knjige, Johanna Marcade, je nastojala da frankofonskom čitalaštvu (veoma sofisticiranom, kada je strip u pitanju) prikaže jednu naizgled marginalnu, ali veoma vitalnu scenu, koja je nedavno predstavljena i na izložbama u nekoliko francuskih gradova, takođe u organizaciji Turbo Comix družine. Među katalizatorima ove scene ubrojan je i prostor Elektrika.

     www.jelenajelaca.com
     www.turbocomix.eu/blog

povratak na vrh

    VESELI ČETVRTAK NEWS
05.11.2009.
Press: Veseli četvrtak

     Od danas na kioscima se nalazi redovna, dvadesettreća, sveska stripa Mister No u epizodi "Smrt u Manausu".
     Izašla je i nova, osma, sveska edicije Dilan Dog - Suberbook koja na 132 strane, po ceni od 240 dinara, donosi epizodu "Lavirint straha".
     Veseli četvrtak je ove nedelje svoje verne čitaoce obradovao sa još jednim albumskim izdanjem: "U KAŽNJENIČKOJ KOLONIJI" Silvan Rikar - Mael po delu Franca Kafke ...
                      Izdavač je Beoštampa-Grafart iz Beograda, edicija Veseli četvrtak. Celih 100 strana (sa koricama) odlično uvezanih sa dobro odabranim kvalitetom hartije i cenom od 190 dinara (CG 2€, Mk 120 den).

     Sva pitanja i sugestije na:
     redakcija@veselicetvrtak.com

povratak na vrh

    CRŠ 2009 - PROGRAM
04.11.2009.
Press: CRŠ

     12. Međunarodni festival stripa
     Crtani Romani Šou

     Ovogodišnji festival u znaku je međunarodne umjetničke suradnje.

     Među uglednim gostima ističe se velikan francuskog stripa, scenarist Jean Pierre Pecau, poznat po hit-serijalu “Tajna povijest” na kojem je surađivao s našim proslavljenim crtačem Igorom Kordejem i serijalu “Moby Dick“ Željkom Pahekom, također gostima festivala.

     Tu je i hvaljeni Danijel Žeželj, etablirani umjetnik s newyorškom adresom koji će festivalsku publiku počastiti crtačkim performansom uz instrumentalnu pratnju saksofonistice Jessice Lurie i njezina jazz sastava.

     Zoran Janjetov, autor klasika fracuskog stripa Incal, Tehnopape, Metabaroni, također će biti gost ovogodišnjeg festivala, a iz Slovenije nam dolazi Zoran Smiljanić.
     Program 12. Međunarodnog festivala stripa Crtani romani šou

     Petak, 6. studenoga

13 - 19h Sajam stripova / ZKM
14 - 19h Izložba gostiju Festivala (Zoran Janjetov, Željko Pahek, Zoran Smiljanić) / SHOWROOM
12 - 13.45h Škola crtanja stripa (voditeljica: Maja Duvnjak) / ZKM
15 - 15.45h Željko Pahek (druženje s publikom) / ZKM
16 - 16.45h Zoran Janjetov: "Oko stripa" (predavanje) / ZKM
17 - 17.30h Zoran Janjetov (razgovor s publikom i potpisivanje) / ZKM
17.45 - 18h Dodjela nagrade za životno djelo "Andrija Maurović" (Udruga Art9) / ZKM
18 - 18.45h Predstavljanje izdanja Udruge prijatelja stripa "Stripforum" / ZKM
20h Svečano otvorenje izložbe Edvina Biukovića (voditelj: Dalibor Talajić) / Kino Europa

     Subota, 7. studenoga
11 - 19h Sajam stripova / ZKM
12 - 19h Izložba gostiju Festivala (Zoran Janjetov, Željko Pahek, Zoran Smiljanić) / SHOWROOM
12 - 13.45h Škola crtanja stripa (voditeljica: Maja Duvnjak) / ZKM
15 - 15.45h Zoran Smiljanić (razgovor s publikom) / ZKM
16 - 16.45h Jean Pierre Pecau i Igor Kordej: "S onu stranu Tajne Povijesti" (predavanje) / ZKM
16 - 16.45h Zoran Smiljanić (potpisivanje) / ZKM (štand Udruge CRŠ)
17 - 17.45h Jean Pierre Pecau i Igor Kordej (potpisivanje i crtanje za publiku) / ZKM
18 - 18.40h Danijel Žeželj i Jessica Lurie: "My Home Is Your Home" (multimedijalni performance) / ZKM
20h CRŠ party i promocija fanzina Udruge StripOS / Kino Europa

     Nedjelja, 8. studenoga
11 - 19h Sajam stripova / ZKM
12 - 19h Izložba gostiju Festivala (Zoran Janjetov, Željko Pahek, Zoran Smiljanić) / SHOWROOM
12 - 13.45h Škola crtanja stripa (voditeljica: Maja Duvnjak) / ZKM
15 - 15.45h Danijel Žeželj (razgovor s publikom) / ZKM
16 - 16.45h Danijel Žeželj (crtanje i potpisivanje) / ZKM
17 - 17.45h Fibra predstavlja: "Maus" / ZKM
18 - 18.45h Gosti Festivala crtaju za publiku / ZKM
18.45 - 19h Zatvaranje Festivala / ZKM

povratak na vrh

    VESELI ČETVRTAK NEWS
04.11.2009.
Press: Veseli četvrtak

     Odlično, u vreme Sajma, i gužvi koja sve to prati, nakupilo se pošte i promakle su sledeće informacije o izdanjima Veselog četvrtka, koje i pored kašnjenja nisu izgubile na značaju jer se izdanja još uvek nalaze na kioscima, to jest u striparnicama!

     Veseli četvrtak je prošle nedelje svoje čitaoce obradovao sa sedmom po redu knjigom Zagora. No, to nije sve, izašla je i šesta sveska Zagor - odabrane priče u epizodi "Velika zavera" po ceni od 400 dinara.
     Na kioscima se od prošlog četvrtka nalazi i redovna, dvadesettreća, sveska stripa Dampyr pod naslovom "Đavolji napitak".
                      Izdavač je Beoštampa-Grafart iz Beograda, edicija Veseli četvrtak. Celih 100 strana (sa koricama) odlično uvezanih sa dobro odabranim kvalitetom hartije i cenom od 190 dinara (CG 2€, Mk 120 den).

     Sva pitanja i sugestije na:
     redakcija@veselicetvrtak.com

povratak na vrh

    NAGRADA ZA ŽIVOTNO DJELO
03.11.2009.
Piše: Art 9

     MLADEN BJAŽIĆ – dobitnik nagrade „ANDRIJA MAUROVIĆ“
     za životno djelo na području hrvatskog stripa

     MLADEN BJAŽIĆ (1924), novinar i književnik, prvi je dobitnik nagrade za životno djelo „Andrija Maurović“ za izniman doprinos razvoju hrvatskog stripa, koju dodjeljuje Udruga za popularizaciju hrvatskog stripa „Art 9“.

     U obrazloženju nagrade navodi se kako je Mladen Bjažić, nakon što je u poslijeratnim godinama strip de facto bio potjeran sa stranica novina, kulturnog i društvenog života, kao urednik dječjih listova „Pionirska zastava“ i „Pionir“ ranih 50-ih najprije uveo strip u tadašnje socijalističko društvo, a zatim obnovio produkciju hrvatskog stripa - omogućio Mauroviću i braći Neugebauer da se iznova posvete mediju u kojem su dostigli (i uspostavili) svjetske standarde, te je otvorio vrata cijeloj jednoj novoj generaciji stripaša (Delaču, Dovnikoviću, Goldschmiedtu, Parmakoviću, Bekeru…). Mladen Bjažić inicijator je i urednik prvih poslijeratnih strip-sveski („Snježana i sedam patuljaka“, „Patuljak Nosko“, „Izgubljeni svijet“). Mladen Bjažić prvi je urednik Vjesnikova strip-zabavnika „Petko“ (1952), a ujesen 1954. pokrenuo je legendarni „Plavi vjesnik“. Posao glavnog i odgovornog urednika ovog omladinskog tjednika koji je svoj tiražni uspjeh najvećim dijelom gradio upravo na stripovima obavljao je do 1959. godine. Ujedno, ali ništa manje važan je i značaj kojeg je Mladen Bjažić ostavio kao strip-scenarist, posebice kao tekstopisac slavne strip-serije „Mendo Mendović“, prema popularnoj tv-emisiji.

     Stručni ocjenivački sud radio je u sastavu Borivoj Dovniković – Bordo (autor stripova), Roman Chiabudini (stripofil), Željko Lordanić – Lord (autor stripova), Veljko Krulčić (povjesničar i urednik stripa) i Raul Švarc (voditelj strip-knjižare „Stripovi na kvadrat“).

     Mladenu Bjažiću će nagrada „Andrija Maurović“ biti uručena na manifestaciji „Crtani romani šou“, koja se ovog vikenda održava u Zagrebu.

povratak na vrh

    STRIP IZ PARISKE BIBLIOTEKE (104)
03.11.2009.
Piše: Aleksandar Manić

     Comme tout le monde, T1
     Scenario: Lapière i Renders
     Crtež: Spiessert
     Dupuis, 2006


     Upravo zato što je kao i sav svet, Jalil, profesor po struci, jeste izuzetan. Pobedivši u TV emisiji "Kao sav svet", on je postao slavan. Naime, njegovi odgovori na pitanja, uvek su predstavljali upravo ono što bi većina gradjana odgovorila u istim prilikama. Osoba izuzetne vrednosti za trgovce i proizvodjače, Jalil biva posmatran sa puno pažnje. Da ni jedan koristan detalj ne bi izbegao budnom oku marketinških stručnjaka, oni upošljavaju lepu Claire, glumicu bez angažmana. Njen posao je da zavede Jalila, da prati njegov život i da poslodavcima prenosi sve informacije. Medjutim, uprkos novca i moguće kasnije karijere, Claire počinje da ima probleme sa neprekidnim životom u lažima.

     Strip "Kao sav svet" izašao je tri meseca posle istoimenog filma. Za razliku od filma, koji je vrlo slabo prošao u bioskopskim salama, strip je imao mnogo veći uspeh. Naime, scenaristi su se u filmu odlučili za niz komičnih situacija, dok je u stripu zamišljen bolji pristup i skladnija razrada. Uprkos protagonistima koji nisu dovoljno razradjeni i karakterizacijama koje su šematizirane, intriga poseduje jednostavnost i fluidnost koja je nedostajala filmu.

     Narativna jednostavnost podvučena je i izborom crtača. Mladi francuski autor Rudy Spiessert, poseduje tipičnu "čistu liniju", modernu i stilizovanu. Upotrebljavajući debele konture, ravne i jednostavne linije, on je svojim grafičkim pristupom protagoniste učinio ljudskijim i nesavršenijim, a tako i emotivno prisnijim.

     Nalik američkom filmu "Truman show", scenaristi su se odlučili da napadnu marketinške i komercijalne pristupe u današnjem svetu. Njihovo razmišljanje o potrošačima, politici i manipulaciji masama, uprkos stripskoj stilizaciji, zadržava u sebi veliku dozu sličnosti sa stvarnim životom. Utkavši u intrigu duhovite dijaloge, oni su uspešno stvorili laku kritiku današnjeg društva, u kojoj se svaki gradjanin lako prepoznaje.

povratak na vrh

    JOŠ JEDNA LAVIRINTARIJA
02.11.2009.
Press: Lavirint

     Lavirint slavodobitno objavljuje da je izašla nova

     ZABAVA ZA CELU PORODICU!

     Na naše i vaše zaprepašćenje, treću godinu postojanja Zabave za celu porodicu započinjemo sa ZZCP #12, koji je izašao jedva mesec i kusur dana nakon prošlog broja!

     A unutra: finale "izdajnicke trilogije" u kome preostali Smitovi moraju da izadju na kraj sa - izdajnikom! (znamo da ima vas koji još niste pročitali ZZCP #11 - shame on you! - pa da vam ne spojlujemo) Ko je živ, ko mrtav, a ko nepokretan čitajte u priči "Majka" by Vlada „Brzi“ Tadić & Vlada „Munja“ Kuzmanov!

     Plus: BOMBI! Protiv zala birokratije! By Tadić & Mihajlo Dimitrievski - The Mičo!

     A Mitja je odgovoran i za "ready to rumble!" naslovnicu!

     Privju je ovde, a nakon premijere na Sajmu knjiga, ZZCP #12 možete naći na standardnim BG/NS mestima (Darkwood, Alan Ford, Klub obožavatelja stripa, Beopolis – ne, nema nas više na Trafikama Veselog četvrtka), a u Hrvatskoj i šire za CRŠ.

povratak na vrh

    VESELI ČETVRTAK NEWS
02.11.2009.
Press: Veseli četvrtak

     Za ovogodišnji Sajam knjiga u Beogradu, Veseli četvrtak je svoje čitaoce obradovao sa novom, osmom po redu, knjigom Zagora. No, to nije sve, izašla su i dva nova strip albuma: "DO VIĐENJA GOSPODINE" tandema Mo & Mabzon, kao i "POSLEDNJI DAN NA SMRT OSUĐENOG" čiji je autor Stanislav Gro, a strip je baziran na istoimenom delu Viktora Igoa.
                      Izdavač je Beoštampa-Grafart iz Beograda, edicija Veseli četvrtak. Celih 100 strana (sa koricama) odlično uvezanih sa dobro odabranim kvalitetom hartije i cenom od 190 dinara (CG 2€, Mk 120 den).

     Sva pitanja i sugestije na:
     redakcija@veselicetvrtak.com

povratak na vrh

    STRIP: MONTENEGRINI
02.11.2009.
Autor: Simon Vučković