ARHIVA VESTI ZA MAJ - SVIBANJ - MAY , 2009. GODINE


Godina izlaženja: XI Uređuje: Zlatko Milenković Gagarinova 10/4, Novi Sademail: zmcomics@neobee.net

prethodni mesec - arhiva - sledeći mesec

    NOVA ŽIKIŠON IZDANJA
31.05.2009.
Press: Mazos

     Duga Devetka, broj 13

     (Izdanje domaćih autora)

     Urednik Stripa i DD: Franja Straka;
     Design & Editor: Zoran Matić Mazos

     Dragi Prijatelji, za prave ljubitelje stripa, priredili smo ono najbolje, DD sa sledećim stripovima:

     KRATKI STRIP:
     Duško Vučković, Branislav Zmajevac & Branislav Kerac, Dušan Duda Vukojev, Goran Ćeličanin Čelik, Zoran Matić Mazos, Toza Obradović & Nebojša Bačić, Mikica Ivanović, Mirko Zulić, Mladen Oljača, Dejan Lazarević, Biljana Malešević, Franja Straka, Miloš Krnjetin, Danilo Milošev Wostok, Luka Bokonjić, Aleksandar Pavković & Vladan Nikolić, Simon Vučković, Miša Mijatović.

     REDAKCIJA (click here e-mail)
     Duga Devetka # 13
     DOWNLOAD, Best Quality, unrar.pdf, 21,297 KB;

povratak na vrh

    STRIP: INSERTI
31.05.2009.
Autor: Franja Straka

Franja Straka putem interneta distribuira Samonikli korov strip
koji možete besplatno da dobijate ako mu se javite na email.

povratak na vrh

     NEORAMA DOS QUADRINHOS: 5 NAJBOLJIH
30.05.2009.
Uređuje: Marko Ajdarić

Aleksa Gajić govori o Technotise - Edit i ja
www.blic.rs/kultura. php?id=93791


Dve novosti o Aleksandru Zografu: izložba u New Yorku
calendar.artcat.com/ event/view/6/9618

i biće njegov strip u iduem broju magazina Graffiti, iz Brazila, zajedno za Majom Veselinović (posredstvom Marka Ajdarića)
graffiti76.blogspot. com/2009/05/graffiti-19- caminho...


Stjepan Šejić: pet stranica stranica od Witchblade 127
thequarterbin.com/?p= 5907


Dve recenzije rada Vladimira Aleksića:
a) Napoléon 1
stephanemantoux.unblog. fr/...andre-osi- napoleon-...

b) Antichristus 1
www.sceneario.com/bd_ 11807_antichristus_tome_1.html

b.1) ovde možete pogledati stranice iz tog albuma
forum.superpouvoir.com/ showpost.php?p=...


Muzej Hergéa se ove nedelje otvara
www.gadling.com/2009/ 05/26/herge-museum-opens-...

pa, tako da su izabrali dobar momenat da izađe Tintin au Pays des Soviets na našem jeziku
www.popboks.com/vest. php?ID=10419


Biblioteka Dilan Dog
za popularizaciju stripa u Srbiji: www.24sata.rs/vodic. php?id=52631

_____________________
Neorama dos Quadrinhos, kao i Strip Vesti, su besplatne. Svake nedelje, preko 300 izabranih novosti o devetoj umetnosti. Samo trebaš da popuniš subscribe na našem sajtu: www.neorama.com.br/

povratak na vrh

    STRIP U IZBI
29.05.2009.
Press: IzbaKLUB & SKCNS


     U okviru škole stripa Ale i bauci, Kreativne radionice Bunker i SKCNS-a predstavljamo polaznike škole stripa "Djordje Lobačev" iz Beograda.

     Gost, domaćin i promoter škole je Vlada Vesović autor i čovek koji dugo godina vodi školu i poulariše strip u Srbiji i okruženju.

     Galerija caffe IZBA
     petak 29. 05. 2009. u 20h
     Železnička 4. Novi Sad

povratak na vrh

    VESELI ČETVRTAK NEWS
29.05.2009.
Press: Veseli četvrtak

     Novi, osamnaesti po redu, broj Zagor-a je već na kioscima širom Srbije. Naslov epizode je "Srce i mač".

     Takođe se od ovog četvrtka na kioscima može kupiti i deseti broj, Teks Vilera, koji donosi epizodu "U neprijateljskom logoru".

     Izdavač je Beoštampa-Grafart iz Beograda, edicija Veseli četvrtak. Celih 100 strana (sa koricama) odlično uvezanih sa dobro odabranim kvalitetom hartije i cenom od 190 dinara (CG 2€, Mk 120 den).

povratak na vrh

    STRIP: KOKO
29.05.2009.
Autor: Duda Vukojev
    VEČITI PORUČNIK (MARŠAL, GOSPODIN...)
28.05.2009.
Piše: V. Fumeti

     U decembarskom broju Stripoteke desila se jedna stvar za koju su poznavaoci stripa sumnjali da će se ikad desiti. Na dnu poslednje panoramske slike kojom se završila 29. avantura Bluberija s naslovom Apači, Žiro je po sredini napisao: KRAJ!

     Tako je naizgled završen i "životni" put najkvalitetnijeg a verovatno i najpopularnijeg evropskog vesterna (ne znam, naravno, šta o tome misle Bonelijevi kreatori Teksa Vilera). Na toj poslednjoj slici Bluberi odvikuje dvojici vojnika, kolega, da odlazi prema tvrđavi Navaho – dakle onoj istoj u kojoj su čitaoci s njim počeli da se druže pre skoro pedeset godina! (Jugoslovenski čitaoci su , doduše malko zakasnili, manje od pola decenije, kako me je nedavno ispravio jedan stari pratilac Strip vesti, navodeći da je u umirućem Kekecu i ovaj strip imao balkansku premijeru, kao i Krcko, Beli Konjanik, Talični Tom, Džeri Spring...mnogo pre). Kad smo kod ovog poslednjeg, moramo se s pijetetom prisetiti da je Bluberi i proizišao iz iskustva koje je Žiro imao pomažući kao početnik manje slavnom, ali zato ne manje produktivnom i sjajnom Žižeu, da Džeri i Pančo jašu i dele pravdu tu negde oko opasne granice SAD i Meksika. S tim u vezi i prva naslovnica uvodne epizode Fort Navaho beše delo Žižeovo.

     Kod nas je slavni poručnik, čiji je scenaristički temelj utvrdio Žan Mišel Šarlije, izlazio u nizu najboljih revija. Sem Kekeca, u Panorami, Strip artu, Caku, Spunku, Biseru, Superu, Politikinom zabavniku, a najduže, sve do ovog meseca, i u Stripoteci. Videli smo i pročitali skoro sve epizode i one koje su Šarlije i Žiro uradili naknadno, objašnjavajući rani Bluberijev životni put, pre nego smo ga u prvoj priči sreli za kockarskim stolom a u blizini kasarne.

    Čitalac kojem je ova istorija nepoznata, u epizodi Apači diviće se pre svega Žiroovom crtačkom majstorstvu, opraštajući mu povremenu pretrpanost scenarija, neke logičke probleme u priči, kao i nagli, gotovo neprirodni kraj celog stripa. Ali neka se uteši, to je već dugo tako, maltene još od kako je Šarlije preminuo, pre dvadeset godina.

    Uprkos kraju poslednje priče, naši čitaoci će nastaviti da se druže sa nekadašnjim đavolskim poručnikom, docnije maršalom, pa posle tog i mister Bluberijem, neki uživajući po ko zna koji put u reprizama, a drugi polako ulazeći u čaroliju ovog stripa. Naime: Marketprint je prošle godine pokrenuo ediciju crno-belih integrala u okviru koje u svakoj knjizi objavljuje po tri priče. U prvom tomu su 2007. godine izašle epizode: Fort Navaho, Grmljavina na zapadu i Usamljeni orao.
     Pred Sajam knjiga Marketprint je emitovao drugi tom. U njemu su dve priče koje okončavaju prvu epsku sagu: Izgubljeni konjanik i Tragom Navahosa. Ceo tom poentira šesta epizoda Čovek sa srebrnom zvezdom. Tu, na tom prevoju između pete i šeste priče, Žiro je doživeo neku vrstu crtačkog preobražaja i iz čvrste Žižeove linije, ušao u svoju elegantnu, prepoznatljivo privlačnu i ubedljivu. Kako sam jednom već rekao, od Žižeovog sveta preostali su konji, kaktusi, stene... Dovoljno da ima južnjački šmek, ali da se u likovima, figurama, u globalnom utisku udalji od izvora i postane istinska atrakcija koja je svojim zračenjem prekrila drugu polovinu celog 20. veka i početak ovog novog. Poslednju rečenicu ste očekivali od početka: Bluberi će uvek jahati...

     P.S.
     Dok sam pisao ovaj tekst, svetski mediji su javili da Žan Žiro namerava da nacrta i tridesetu epizodu. Neka mu Veliki duh pomogne, kao što je više puta pomagao njegovom životnom junaku!

     [Objavljeno: Bestseler br. 73, Beograd, 09.01.2009. godine]

povratak na vrh

    ŠLIC MANGA!
27.05.2009.
Press: Schlitz

     SCHLITZ PONOSNO PREDSTAVLJA!

     SCHLITZ MANGU!!!
     Srećna galerija, SKC
     Kralja Milana 48

     Nakon izvesnog vremena, radionica stripa Šlic izlazi u javnost sa najnovijim, specijalnim izdanjem pod imenom "Manga Šlic".

    Kao i do sada, zaštitni znak strip autora ove radionice alternativnog stripa je ironični osvrt, defetišizacija, detabuizacija i demistifikacija kulture, umetnosti i društvenih pojava uopšte. Ovoga puta, pod kritičko-ironičnom oštricom se našao Manga strip, danas opšte mesto i za mnoge referenca kvaliteta u svetu devete umetnosti.

     Pored standardnih, redovnih učesnika Šlic radionice, ovom broju su svojim maštom doprineli: Wostok, Zograf, Maja Veselinović, Tobić Tobić, Kiza Radović i mnogi drugi.

     Promocija počinje u 19h, 29-og maja u Srećnoj galeriji SKC-a.

     Za muziku su zaduženi Infact i Lagartija Myk a predviđen je i dolazak nekoliko specijalnih gostiju iz sveta glume i popularne muzike.

povratak na vrh

    STRIP: LOKALCI
27.05.2009.
Autor: Spasoje Kulauzov
    STRIP IZ PARISKE BIBLIOTEKE (85)
26.05.2009.
Piše: Aleksandar Manić

     Katharine Cornwell
     Scenario i crtež: Marc Males
     Les Humanoïdes Associés, 2007


     Otkada igra ulogu Nine Leeds, Katharine Cornwell je zapala u melanholiju. Izmedju lika koji glumi u pozorištu i njene životne situacije lagano nestaju razlike i ona počinje da se poistovećuje sa protagonistkinjom Eugene O'Neillove drame "Strange Interlude". Progonjena fantomima prošlosti, zbunjena tudjim osećanjima, nesigurna u svoja, ona ubija svog indolentnog i neodgovornog muža, u kome vidi simbol sopstvene nesreće.

     Uradjen na sredini puta izmedju ljubavne i kriminalističke priče, ovaj grafički roman slika portret mlade žene u trenutku kada se kristalizuju sva njena razočarenja. Konstrukcija pripovesti nalikuje antičkim tragedijama, jer se od samog početka oseća nadvijanje mračnih oblaka nad junakinjom, vodeći ka neminovnom kraju. Nekoliko stereotipa u gradjenju karaktera, mogu da se vide kao postavka zapleta, koji omogućavaju da se zapaze krupne mrlje u, na prvi pogled, savršenom karakteru žene i glumice. Zanimljivost su i sporedni likovi koji, ne samo da pomažu u shvatanju junakinje, nego u sebi nose životnu priču ispisanu na licu – otresita garderoberka sklona alkoholu, glavni glumac predstave koji ne zna kako da pridje Katharini, muž raskidan izmedju privlačnosti prema Katharini i razočarenju u njihov zajednički život...

     Malesov crno-beli grafizam nudi istovremeno dva aspekta. Izuzetna preciznost u dekorima i arhitekturi suprostavlja se stilizaciji ljudskih figura i lica. Ekspresivnost mimike, položaja tela i gestova, pojačava psiho-emotivni naboj pripovedanja. Grafizam podseća na Miltona Caniffa i u sebi nosi odredjenu brutalnost i apstrakciju, ukazujući na nestalu Ameriku, senzualnu, elegantnu i surovu, nalik vremenu Humphreya Bogarta. Estetizujući crtež kroz kodove crnih filmova i stripova 50-ih godina prošlog veka, Males ih modernizuje kroz danasnje kadriranje i montažu. Medjutim, vizuelna kodifikacija samo je nastavak scenarističkog postupka u kome je zamišljeno da Katherine nije glumica kakva bi želela da bude, niti žena kakva bi želelea da bude. Tako i vizuelni svet – starlete, automobili, reklame za cigarete – nisu svet u kome bi Katherine želela da živi.

     Grafički roman "Katharine Cornwell" uspešno je očuvao u sebi osnove O'Neillovih drama u kojima se protagonistise bore da očuvaju svoje aspiracije, ali neizbežno klizaju u beznadje. Istovremeno, crnilom i melanholijom, on se približio Cassavetesim likovima čiji unutrašnji svet nije uvek eksplicitni iskazan.

povratak na vrh

    TINTIN PONOVO U SRBIJI
25.05.2009.
Press

     Tintin knj. 1 • Tintin u zemlji Sovjeta - Tintin u Kongu
     Tintin knj. 2 • Tintin u Americi - Faraonove cigare - Plavi Lotos
     Autor: Remi Žorž • Prevodilac Glumac Branislav
     tvrd povez, kolor, 206/192 strane, 15 x 22 cm, latinica • Izdavač: IPS Media, Beograd 2009.
          Uživajte u avanturama glavnog junaka stripa, mladog i naivnog belgijskog reportera po imenu Tintin, koga verno prati pas Milu. Ostali junaci su nesposobni detektivi Dipon i Dipon (Dupond et Dupont) koji liče kao da su blizanci, iako to nisu, i imaju samo jednu malu razliku – brkove; zatim dežurni zajedljivac kapetan Hadok i lečeni alkoholičar u pokušaju, nagluvi, ali bistri profesor Kalkulus.

     STRIP SUSRETI • 22/05/2009 - 18.00
• FKC, Knez Mihailova 31
     Tintin ponovo u Srbiji
     Francuski kulturni centar organizuje, u saradnji sa Belgijskom ambasadom i izdavačkom kućom IPS/Media II, susret povodom izlaska integralnih izdanja stripa Tintin. Ljubitelji stripa u Srbiji imaće po prvi put priliku da pročitaju prve episode Tintinovih avantura, kao što su Tintin u zemlji Sovjeta i Tintin u Kongu. Učesnici: gđa Deniz de Hauvere, ambasador Belgije, Žan-Fransoa Teral, ambasador Francuske, Danko Ješić, izdavač i Branislav Glumac, prevodilac.


povratak na vrh

    STRIP: MONTENEGRINI
25.05.2009.
Autor: Simon Vučković
    HARD BOILED #3 - IZLOŽBA
24.05.2009.
Piše: SKC

   Studentski kulturni centar
   Srećna Galerija / Happy

   Gallery Kralja Milana 48,11000 Beograd
   e-maiI: skchappy@bitsyu.net
   www.skc.org.rs, tel. +381 11 3602044

   Hard Boiled
   (Moro doo / System Comics, Beograd, 2009.)
   Frank Miller, Geof Darrow (Dark Horse Comics)
   Promocija izdanja / Izložba
   21 - 27. maj 2009.
   otvaranje izložbe: 21. maj u 19:00

   Kreativna ekstravagancija, umetnički eksperiment u najpozitivnijem mogućem smislu, "Hard Boiled” je stripovski ekvivalent brzog i neočekivanog udarca u pleksus. Ako vas i ne osvoji beskompromisan scenario legende američkog stripa Frenka Milera , ostaćete bez reči pred minuciozim crtežima Geofa Daroua. U isto vreme mučni i prelepi, skoro svi Darouovi kadrovi su mala umetriička dela, neverovatno precizni, zamrznuti detalji najspektakularnijeg akcionog filma koji se može zamisliti.
   Pavle Zelić, web-magazin POPBOKS

   Nezamislivo detaljan crtež Geofa Daroua deluje kao pogled na Mebijusove naučnofaritastične gradove u visokoj rezoluciji, sa svakim delićem razbijenog stakla, svakom smrskanom konzervom i svakom prolivenom kapi krvi slučajnih prolaznika, pornografski uvećanim i kristalno čistim za sladokusce perverznog.
   Uroš Smiljanić, web-magazin POPBOKS

povratak na vrh

    STRIP: INSERTI
24.05.2009.
Autor: Franja Straka

Franja Straka putem interneta distribuira Samonikli korov strip
koji možete besplatno da dobijate ako mu se javite na email.

povratak na vrh

     NEORAMA DOS QUADRINHOS: 5 NAJBOLJIH
23.05.2009.
Uređuje: Marko Ajdarić

Boro Pavlović
: El Niño 7 izlazi u junu
www.humano.com/album/ 35560


Novo: galerija Gradimira Smuđa u Tavole Originali (uključujui novi rad na Sky Doll)
www.tavoleoriginali. net/gallerie/album2_1.php?...


Nova serija Marca Piskica
forum.superpouvoir.com/ showthread.php?p=292233


Poljak je najveća iznenađenje naše međunarodne izložbe
komiks.nast.pl/nowosci/ 9670/Stefaniec-najwieksza-...


Glyph Award
za...Igora Kordeja !
www.comicsreporter.com/ index.php/your_2009_...

Aleksa Gajić preko Marvel-a
www.marvel.com/catalog/ ?id=12305



Nova knjiga Aleksadra Zografa
www.danas.rs/vesti/ kultura/zografov_polovni_svet....


KOMIKAZE # 20
je vec na mreži
www.komikaze.hr
sa radovima od: WOSTOK, A. EHRLEMARK, CHIU KWONG MAN, RASHID, I. HOFBAUER, S. GAŠPEROV, D. BARIĆ, PUMA 34, KAPRELES, S. KRANJČEVIĆ, M. ŠTROMAJER


Neorama dos Quadrinhos, kao i Strip Vesti, su besplatne. Svake nedelje, preko 300 izabranih novosti o devetoj umetnosti. Samo trebaš da popuniš subscribe na našem sajtu: www.neorama.com.br/

povratak na vrh

    NOVA IZDANJA VESELOG ČETVRKA
22.05.2009.
Press: Veseli četvrtak

     Novi, sedamnaesti po redu, broj Mister No-a, je od prošlog četvrtka na kioscima širom Srbije, Naslov epizode je "Odblesci bitke".
    Takođe se od ovog četvrtka na kioscima može naći i peti broj Dylan Dog - SUPER BOOK serije, koji na 130 strana donosi tri kompletne priče "Zločin u ritmu plesnih koraka", "Bila jednom jedna..." i "Povratak ubica". Ovo izdanje ima cenu od 240 dinara!!!
     Novitet je prva knjiga kolekcionarskog izdanja Dilan Doga, u tvrdom povezu, koja na tristotine strana donosi prve tri epizode ovog popularnog serijala. Knjiga se premijerno može kupiti, sa sajamskim popustom, na novobeogradskom sajmu knjiga koji je spomenut u Strip vestim i koji još uvek traje.
          Izdavač je Beoštampa-Grafart iz Beograda, edicija Veseli četvrtak. Celih 100 strana (sa koricama) odlično uvezanih sa dobro odabranim kvalitetom hartije i cenom od 190 dinara (CG 2€, Mk 120 den).

povratak na vrh

    STRIP: KOKO
22.05.2009.
Autor: Duda Vukojev
    ROĐENDANSKI HELLYCHERRY
21.05.2009.
Press: Hellycherry

     Rođendanski HELLYCHERRY dvobroj je online


     Za 6. rođendan HC vam poklanja duplu dozu andergraund štiva. Brdo muzike, koncerata, intervjua, stripova, filmova, video materijala, i ostalih subkulturnih opskurnih imena i pojava na WWW.HELLYCHERRY.CO.NR

     U mnoštvuo zanimljivog sadržaja, možete naći i, naravno što se stripa tiče, sledeće rubrike: Strip Observation • Strip Baloon • Strip Lazy • Strip Penelopa • Strip Pazi sad ovo • Strip Ljetovanje na Kotorskoj "Rivijeri"

     Da pogledate te stripove (i pročitate naravno) posetite njihov sajt, gde se možete upoznati i sa ostalim sadržajima ovog šestogodišnjaka...:)


povratak na vrh

    NOVO NA PROFILU AKK-a
21.05.2009.
Piše: Zoran Jović

Poslušajte kako je zvučalo na koncertu povodom otvaranja Sportske hale na plejeru AKK-a
www.myspace.com/alternativnikulturniklub
ili na: music.myspace.com/index.cfm?fuseaction=music....

Pogledajte slike sa koncerta:
viewmorepics.myspace.com/index.cfm?fuseaction=...

Postavljen je novi blog sa kratkim video zapisom sa otvaranja GRRR!festivala 2004te godine:
blogs.myspace.com/index.cfm?fuseaction=...

Na profilu je postavljen slideshow sa novim strip izdanjem 04 STRIP - dečije strip radionice, a može se pogledati i natenane na:
viewmorepics.myspace.com/index.cfm?fuseaction=...

A tu u foto albumu klubu su i nove "strane iz kulture" koje AKK uredjuje i objavljuje u lokalnim "Našim novinama":
viewmorepics.myspace.com/index.cfm?fuseaction=user.viewPicture&friendID=372947741&albumId=762782

povratak na vrh

    ŽENSKI STRIP NA BALKANU
20.05.2009.
Piše: Irena Jukić-Pranjić

     Monografija ženskog strip-stvaralaštva

     Ove godine u izdanju Fibre iz tiska će izaći monografija "Ženski strip na Balkanu". Monografija će sadržavati 436 stranica visokokvalitetnog designa i tiska.

     Po prvi puta u ovom tipu izdanja predstavlja se rad dvadesetčetiri najboljih strip-autorica koje djeluju na području Slovenije, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Rumunjske i Bugarske.

     Ilustracija za naslovnicu djelo je Nine Bunjevac. U konačnici će biti dizajnirana od strane stručne osobe, pa će izgledati još genijalnije.

     Autorice zastupljene u monografiji su Helena Klakočar, Magda Dulčić, Sonja Gašperov, Dunja Janković, Ivana Armanini, Ivana Guljašević, Marina Bravoić, Irena Jukić, Zrinka Ostović, Ljubica Heidler, Mina Žabnikar, Ines Dedović, Tanja Komadina, Anda Culisir, Bojana Dimitrovski, Ivana Filipović, Maja Veselinović, Evelina Daneva, Ivana Pipal, Sara Divjak, Nina Bunevac, Neda Dokić i Biljana Malešević.

Na blogu Irene Jukić-Pranjić možete pročitati dosta informacija o ovom izdanju koje SVesti nisu prenele, a takođe možete i pogledati isečke radova pojedinih zastupljenih autorki:
irenajukicpranjic.blogspot.com/2009/05/zenski-strip-na-balkanu.html


povratak na vrh

    STRIP: LOKALCI
20.05.2009.
Autor: Spasoje Kulauzov
    STRIP IZ PARISKE BIBLIOTEKE (84)
19.05.2009.
Piše: Aleksandar Manić

     Je suis Cathare, T1 - Le parfait introuvable
     Scenario: Makyo
     Crtež: Alessandro Calore
     Delcourt, 2008


     Po četkom 14. veka, Guilhem Roché gubi pamćenje u borbi sa tajanstvenim vitezom. Emeric, travar i vidar, uzima ga kod sebe i podučava ga svojoj veštini. Napredujući u poznavanju trava i ljudskog tela, Guilhem se pročuje i kao čudotvorac koji molitvom leči najteže bolesti. Tako ga i pronalazi njegov brat, te Guilhem saznaje za njihovu borbu oko Nite, devojke u koju su obojica bili zaljubljeni. Medjutim, Inkvizicija hapsi Emerica, a jedan mladić, sa episkopskim mandatom, pretenduje da je on Guilhemov brat. U pitanju je prevara katoličke crkve koja, inače, progoni bogumile, smatrane za jeretike i likvidira ih po najkraćem postupku – spaljivanjem.

     Uprkos svim elementima neophodnim za akcioni strip (izdaja, rivalstvo dva brata, lažni identitet, amnezija, tajanstveni osvetnik...) prvi album trilogije "Ja sam bogumil", ne uspeva da pokrene priču sa lakoćom. Činjenica je da su spori i teški počeci postali fabrička oznaka poznatog francuskog scenariste Makyoa, medjutim, ovoga puta on nije uspeo da stigne do lakoće, čak ni na kraju prvog dela. Uprkos klasičnoj i relativno čvrstoj strukturi pripovesti i tehnički dobro savladanoj naraciji kroz paralelne radnje i analepse, preterane diskusije uvode čitaoca u stanje pasivnosti.

     Grafički pristup Alessandra Calorea, mladog italijanskog autora i profesora crtanja iz Peskare, dobro se slaže uz zahteve scenarija. Pažljiv crtač i dobar kolorista, on pastelnim tonovima vešto dočarava ambijente i dekore bogumilskih teritorija na jugu Francuske. Njegov izuzetno realistički crtež zasnovan je na sistematskoj upotrebi likovnih i muzejskih izvora. "Dokumentacija mi je bila vrlo važna. Konsultovao sam puno knjiga i revija, video sam nekoliko filmova i razgovarao sam sa više stru čnjaka za Srednji vek koji su mi pomogli oko odeće, dvoraca, manastira i detalja dekora – kaže Calore. Medjutim, vizuelna karakterizacija likova, kao i njihova izražajnost, još uvek nisu dovoljno doradjeni. Ostaje da se sačekaju nastavci i da se vidi u kom pravcu će nas odvesti trilogija.

povratak na vrh

    POZIVI NA SARADNJU
19.05.2009.
Priredio: Predrag Ikonić

     Ove godine Leskovačka škola stripa "Nikola Mitrović Kokan" koja radi u okviru Leskovackog Kulturnog Centra organizovaće po jedanaesti put manifestaciju "Balkanska smotra mladih strip autora". Manifestacija će se odigrati 17-19. jula 2009. u prostorijama Leskovačkog Kulturnog Centra, Narodnog Muzeja u Leskovcu i Biblioteke “Radoje Domanović”.

     Smotra ce i ove godine biti nagradna, pa će najbolji u kategorijama mladog strip crtača, ilustratora, strip scenariste i strip teoretičara na prostoru Balkana dobiti plakete sa likom Nikole Mitrovića Kokana, a dodeliće se i četiri dodatne diplome u sve četiri kategorije... Diplomu će dobiti i najbolji debitant, a dodeliće se i plaketa za doprinos srpskom stripu. Svi pristigli radovi biće izloženi u velikoj galeriji Leskovačkog Kulturnog Centra u Leskovcu i njihovi autori će autori dobiti zahvalnice za učestvovanje na smotri kao i biti pobrojani u katalogu koji će svaki učesnik dobiti. U sklopu same manifestacije koja ce trajati tri dana, održaće se nekoliko predavanja, javni cas crtanja u holu Kulturnog Centra, projekcije animiranih, igranih i dokumentarnih filmova, promocija nekoliko strip časopisa (iz zemlje ali i iz inozemstva) i knjiga o stripu, a biće neizostavno i tribina, javnih intervjua te okruglih stolova.

    Što se propozicija za učestvovanje u takmičarskom delu tiče, one su sledeće: pod terminom mladi autor podrazumevaju se oni autori mlađi od tridest godina, i svi koji ispunjavaju taj osnovni uslov slobodni su da svoje radove u bilo kojoj od četiri kategorije podnesu na uvid žiriju, ili kao materijal za izlaganje (izlagati mogu i stariji autori, ali oni neće ući u konkurenciju za dodelu nagrada). U kategoriji ilustracije moguće je konkurisati kako ilustracijom u boji, tako i crno belom ilustracijom, a strip scenarije i teorijske tekstove treba slati otkucane, ili pak podneti gotove i završene stripove koji su po scenarijima nastali.

     Ovim se upućuje i poziv za učestvovanje svim mladim strip autorima, školama i radionicama stripa koje deluju na prostoru Balkana; Leskovačka škola stripa će se potruditi da bude što je moguće bolji domaćin svim gostima.

     Vazna napomena: Radove treba slati na sledecu adresu:
     Škola stripa „Nikola Mitrović Kokan“
     Leskovački Kulturni Centar
     Trg Oslobođenja 101
     16000 Leskovac


     Najkasnije do 10.07.2009. godine. Originali su poželjni, ali je moguće slati i kvalitetne kopije.
     Dodatne informacije moguće je dobiti na no.dice.man@gmail.com

povratak na vrh

    BOOKGLOBE NEWS
18.05.2009.
Press: Bookglobe

     SPEKTAKULARNI SPIDER-MAN, broj 19!

     Pred vama je devetnaesti broj hrvatskog izdanja najprodavanijeg i najvećeg Spidey magazina na svijetu! U ovom broju u gostima nam je Fantastična četvorka kojoj Spider-Man pomaže protiv zajedničkih neprijatelja - Skrullova. U pomoć im pristiže i Srebrni letač. Priča je dvodijelna i ovo je njen završetak. Osim naših redovitih rubrika, predstavljamo vam dosjee o Super Skrullu i Srebrnom letaču.

     U ovom broju darujemo vam i dva megapostera. Na jednom su Spider-Man i Srebrni letač u borbi s Galaktusom, a na drugom se nalazi ekskluzivna galerija Marvelovih heroja nacrtanih u interpretaciji vrhunskog makedonskog ilustratora kojeg na internetu znamo pod nadimkom THE MICO.

     Obavezno posjetite njegov blog. The Mico rules!

povratak na vrh

    STRIP: MONTENEGRINI
18.05.2009.
Autor: Simon Vučković
    HERMANN U STRIP.ART.NICI BUCH
17.05.2009.
Press: Strip.art.nica Buch

     HERMANN HUPPEN, eden izmed najbolj priznanih svetovnih avtorjev stripa, podpisuje svoje albume v Strip.art.nici Buch v torek, 19.05.2009, med 12:00 in 13:00 uro.
     
"Pogosto so mi očitali, da sem navdih za Jeremiahove avanture prekopiral iz avstralske filmske uspešnice Pobesneli Max. Kot je znano, je režiser George Miller prvega Pobesnelega Maxa posnel leta 1979, jaz pa sem svoj serial zasnoval že leta 1977. Kdo je potemtakem lahko kaj prej videl? Priznam pa, da me je Cestni bojevnik, torej drugi del sage o Pobesnelem Maxu, zelo navdušil. Miller ga je posnel dve leti kasneje, ko sem snoval že šesto epizodo z naslovom Sekta,” je povedal Herman Huppen , belgijski virtuoz stripa, ki bo letos, ko Jeremiah praznuje več kot 30 let neprekinjenega izhajanja, dopolnil 71 let. Hermannov opus poleg mnogih kratkih zgodb, stripovskih vinjet in Jeremiaha, njegovega prvega avtorskega seriala, zaokrožijo še avanturistični Bernard Prince (1966), realistični vestern Comanche (1969) in zgodovinsko obarvani Jugurtha (1967).
     Predstavitev Hermanna izpod peresa Maxa Modica si oglejte na:
     www.mladina.si/ vibrator/17-05-2009-hermann_v_ ljubljani_/


     Vabljeni!
     www.stripi.si/main.php? showpage=offer_plus&language= si&category_id=1002&page_c=1# 1002
     www.jeremiahportal.com/ hermann_huppen.php
     en.wikipedia.org/wiki/ Hermann_Huppen

povratak na vrh

    TORGAL BELOG PUTA
17.05.2009.
Press: Beli put


     Poštovani prijatelji,

     Izdavačka kuća Beli Put objavila je u okviru biblioteke „88“ četvrti nastavak strip serijala TORGAL, koji obuhvata ukupno pet epizoda: Vučica (1990), Čuvarka ključeva (1991), Sunčeva moć (1992), Nevidljiva tvrđava (1993) i Žig progonstva (1994).
     Saga o Torgalu, tajanstvenom detetu kojeg su Vikinzi odgajili, predstavlja začudan i stalno rascvetavajući spoj severnjačke mitologije, atlantidske fantazije i naučne fantastike. Širom kontinenta, Torgalov svet pleni maštu svih naraštaja već tri decenije, predstavljajući jedan od najomiljenijih stripskih serijala našeg doba.
     Strip TORGAL objavljen je prvi put 1980. godine i do danas je izašlo 29 epizoda u produkciji belgijskog scenariste Žana Van Hama i poljskog crtača Gžegoža Rosinskog. U pričama o Torgalu, koje su u izdanju Belog Puta objavljene u boji i sakupljene u knjigu tvrdog poveza, maestralno su ukomponovani motivi iz nordijske mitologije, priče o vanzemaljcima, legende o Atlantidi, akcione i romantične scene.
     Beli Put će objaviti svih 29 epizoda ovog serijala.

povratak na vrh

    STRIP: INSERTI
17.05.2009.
Autor: Franja Straka

Franja Straka putem interneta distribuira Samonikli korov strip
koji možete besplatno da dobijate ako mu se javite na email.

povratak na vrh

    SLOVENSKI KLASIKI
16.05.2009.
Press: Stripburger

     SLOVENSKI KLASIKI
V STRIPU
     zbirka stripovskih reinterpretacij slovenske
     umetnosti in kulture
     www.ljudmila.org/stripcore/o

     maj 2009, A4, barvna naslovnica, trda vezava,
     notr: črno-bela, 192 str., 17 eur


     PREDSTAVITEV: torek, 19. maja, ob 19. uri
     v Strip.art.nici Buch, Cesta v mestni log 55, Ljubljana.

     Slikovna knjiga Slovenski klasiki v stripu je obsežen zbir kratkih, enostranskih, večinoma satiričnih stripovskih upodobitev, ki so jih številni slovenski stripovski ustvarjalci posvetili našim nacionalnim umetnostnim veličinam, njih poglavitnim in občepoznanim umetniškim delom, kot tudi nekaterim svojstvenim pojavom znotraj slovenske kulture vobče.
     S tem zbornikom (katerega zametki segajo v leto 1991), sta Tomaž Lavrič in Ivo Štandeker (1961-1992), njegova duhovna očeta, želela domači strip približati in priljubiti preprostemu ljudstvu. Zakladnica slovenske literarne in širše umetniške ustvarjalnosti se je za ta namen izkazala kot nadvse prikladen vir navdiha. Kot pravi Lavrič: “Poštenemu človeku se niti okreniti ni moč, ne da bi ničhudegasluteč kakšnega klasika pogazil. Saj že vsak Slovenec stihe kleplje, če že v zboru ne prepeva ali mehu ne razteguje. Iz tako plodovite, dobro nagnojene prsti narodove pa že mora vzrasti med bohotnim plevljem tudi prenekateri žlahtno duhteč cvet”. Stripi, zbrani v zborniku bodo zabavali narod, zlasti mladež, hkrati pa jih bodo skozi smeh osvetljevali in poučevali o žlahtnih stvaritvah tako naših starih kot tudi sodobnikov ter jih morebiti spodbodli tudi k poznejšemu samostalnemu prebiranju in proučevanju le-teh.
     Projekt Slovenski klasiki je potekal v več ustvarjalnih sunkih (prvi od njih se je zgodil že leta 1992), zaključuje pa se s pričujočo knjigo. Zanjo sta moči združila tednik Mladina in stripovska revija Stripburger.
     Poleg klasikov slovenske literature in kulture nasploh, pa zbornik predstavlja tudi prerez slovenske stripovske ustvarjalnosti (66 avtorjev). Oziroma, tako Lavrič: “Skupaj smo napaberkovali vse, kar se jih pri nas s stripom bavi, če pa smo katerega po nemarnem izpustili, naj preveč ne zameri. Malodane vsi vabljeni so se dobrodušno odzvali pozivu in prispevali svoj delež, dva ali trije, ki si nikakor niso mogli odtrgati potrebnega časa, pa se zdaj gotovo že gorko kesajo. Nabrala se je navsezadnje v dobrem letu dni še slaba stotnija novih prispevkov zapovrh onih starejših, vsega vkup reci in piši okroglih dve sto naslovov, silna množina za domače prilike, od avtorjev vseh generacij, šol, stilov in zmožnosti.
     “Monumentalen, pretežno duhovit in mestoma pohujšljiv globinski prerez temeljnih del in občih mest slovenske kulture, od najvzvišenejših višav visoke umetnosti do najponižnejših nižav množične zabave, od halštatske dobe do postmodernizma, skozi pikro oko najbolj zavržene med vsemi umetnostnimi zvrstmi, stripa.
Klasiki, ki bodo brani, pomnjeni in citirani brez prisile.” Lovro Matič, Mladina

     Prva predstavitev bo v torek, 19. maja ob 19. uri v Stripartnici Buch v Ljubljani, kjer bo prisostovalo tudi večje število avtorjev, kateri dela so objavljena v knjigi.
Z urednikom te izdaje, Tomažem Lavričem, se pogovarjal Sandi Buh. Na predstavitvi si bo moč svoj izvod pridobiti z 20% popustom.

     Vizualni material za novinarje je na www.ljudmila.org/stripcore/press

povratak na vrh

     NEORAMA DOS QUADRINHOS: 5 NAJBOLJIH
16.05.2009.
Uređuje: Marko Ajdarić

672 kvadratnih metara Tintina
www.toutenbd.com/article.php3?id_article=2920
Ovde, sa slikom
www.neorama.com.br/q_frame0rfj.html

Odlična knjiga od Johanna Marcadé oko srba i hrvata sada je se pretvorila u izložbu
www.actuabd.com/+Wattrelos-fait-decouvrir-...
Ovde, imate odlčne slike
http://www.turbocomix.eu/blog/

Igor Kordej: L'Histoire Secrète 15 izlazi u junu
www.editions-delcourt.fr/catalogue/bd/...

Poziv: Kragujevac 2009
www.syriacartoon.com/contests/2009/contests-...

Novo izdanje međunarodnog festivala ANIMANIMA (poziv i još informacije)
www.animanima.org/

I još, s naše strane: već smo pokazali Izara Lunačeka i Tomaža Lavriča na izložbi Gestalt dos Quadrinhos (slike)
neorama2.blogspot.com/2009/05/fotos-2-estreias-...
Još fotografija sa izložbe - sada u Lille
http://some-cool-stuff.blogspot.com/2009/05/report-...

U idućim nedeljima: Rajko Milošević Gera i Danijel Žeželj

Neorama dos Quadrinhos, kao i Strip Vesti, su besplatne. Svake nedelje, preko 300 izabranih novosti o devetoj umetnosti. Samo trebaš da popuniš subscribe na našem sajtu:
www.neorama.com.br/

povratak na vrh

    IZBOR IZ ŠTAMPE
16.05.2009.
Priredio: Marko Ajdarić

     PRVI NOVOBEOGRADSKI SAJAM KNJIGA
     BEOGRAD - U organizaciji opštine Novi Beograd, od 19. do 25. maja u Hali sportova će biti održan prvi Novobeogradski sajam knjiga. Kako je saopšteno, Sajam će otvoriti nagrađivani srpski književnik Mihajlo Pantić, specijalni gost iz Španije, Huan Gomes Hurado, i domaćin, predsednik opštine Novi Beograd Nenad Milenković. Učešće na sajmu najavilo je oko 60 izlagača, među kojima su "Laguna", "Zavod za udžbenike", "Kreativni centar", "Paidea", "Dereta", "Plato", "Kairos", IPS, "English book", Srpska književna zadruga, "Evro Guinti", "Mono&Manjana", "Alnari", "Zograf", "Globošino"," Stylos" i drugi. Novobeogradski sajam knjiga, po svom obimu, biće najveći sajam knjiga u Srbiji, posle Beogradskog sajma knjiga.
     Organizator neće akcenat staviti samo na nova, ekskluzivna i komercijalna izdanja, već je pored sajma knjiga, priredio i sajam stripa, kao i sajam antikvarne knjige. Sajam stripa biće dopunjen raznim sadržajima, među kojima su škola crtanja, radionice za izradu stripa, kao i predavanja o nastanku stripa.

     Specijalni gost sajma Hurado, prvim romanom "Božji špijun" našao se na prvom mestu mnogih bestseler lista. Roman je objavljen u 42 zemlje i prodat u preko milion primeraka, a u Srbiji se pojavio u izdanju Lagune 2006. godine. Za svoj najnoviji roman "Ugovor sa Bogom", dobio je prestižnu nagradu "Premio Novela Ciudad Torrevieja". U okviru sajma predviđena su gostovanja poznatih pisaca, Milorada Pavića, Ljubomira Simovića, Mira Vuksanovića, kao i Ljiljane Habjanović Đurović. U pratećem programu biće održana i tri okrugla stola na sledeće teme: "Deca i mladi sa knjigom u biblioteci, da ili ne?", "Nastava srpskog jezika i književnosti u osnovnoj školi" i "Knjiga između kulturne misije i tržišta". Sajam će za posetioce biti otvoren svakog dana od 10 - 21 sat.
     Cena ulaznice je 60 dinara. Besplatan ulaz na sajam imaće učenici koji ponesu svoje đačke knjižice. Organizatori očekuju da će prvi sajam knjiga Novog Beograda posetiti Beograđani iz svih opština kao i gosti iz drugih gradova.

     Tanjug

povratak na vrh

    Q #23
15.05.2009.
Piše: Darko Macan

     Split je nagazna mina. Što god o njemu napisao ja, koji nisam iz Splita, sigurno će nekoga uvrijediti. Već je izbor stripova sigurno dvojben svima koji nisu uvršteni. Činjenica da je ovaj časopis lociran u Zagrebu također smrdi na podvalu, a izbor Splita kao prvog (i, kako mi se vidi, u doglednoj budućnosti i jedinog) grada čijoj se stripovskoj produkciji posvećuje cijeli broj je ...

   Ah, mislim da je to jedina neupitna činjenica u cijeloj priči. Split je, u ovih tridesetak godina koliko pratim stvar, iznjedrio neproporcionalnu količinu talentiranih crtača pa čak i nekolicinu vrijednih. Splitski crtači bi se na domaćoj stripovskoj sceni pojavljivali meteorski, zanatski izgrađeni i autorski kompletni, samo da bi u dobrom broju slučajeva meteorski i nestali. Neću ni početi nagađati koji je uzrok tomu (jer to bi tek bila nagazna mina neutronske klase), ali je činjenica da su u vansplitskoj pameti (mojoj, je li) najčešća asocijacija na splitski strip bili Joško Marušić (koji 'em živi u Zagrebu 'em stripove baš često i ne crta) ili Alem Ćurin (koji stripove crta, ali ih baš često i ne objavljuje). Unatrag desetak godina situaciju je popravio (ako se to pika) gastarbajt, ali se pod domaćim nebom mogao tek tu i tamo vidjeti koji underground uradak.

   No, postupno se nešto promijenilo. Mrvu tu, mrvu tamo, iz Splita su počele dolaziti neke duge, prave priče. Branko Ricov serijalizirao je svoj "Sivi grad" na portalu www.stripovi.com (i preuredio ga malo za ovo objavljivanje). Ladan Mehić objavio je album "U ime ljubavi" iz kojeg smo izvukli "Osmu rundu". Sonja Gašperov tek tako je blebnula kompletnu epizodu "Vučina" između svih onih ostalih stripova na svojem blogu. Damira Ercegovića uhvatilo je završavanje starih zamisli i eto "Južine u predgrađu". Odjednom je iz Splita dolazilo toliko stripova koji su mi se sviđali da im je vrijedilo posvetiti cijeli broj, zabilježiti na ovaj način sazrijevanje jednog splitskog stripovskog naraštaja.

    Koji sutra, kako to već ide, možda nestane, ali nećemo sad o minama.

    Sad ćemo malo čitati stripove.

    PS Oni koji o splitskom stripu požele doznati više, neka nabave odličan katalog "Splitcomic - stoljeće splitskog stripa" Ćurina i Zlatka Galla.

povratak na vrh

    NOVA IZDANJA VESELOG ČETVRKA
15.05.2009.
Press: Veseli četvrtak

     Novi, sedamnaesti, broj bonelijevog stripa Dampyr je već na kioscima širom Srbije, Naslov epizode je "Grof Magnus". Autori lika su Mauro Boselli i Maurizio Clombo.

     Podsetimo da na kioscima možete naći i novu svesku edicije Zagor - Odabrane priče "Sekira i sablja" čija je cena 340 dinara.

     Izdavač je Beoštampa-Grafart iz Beograda, edicija Veseli četvrtak. Celih 100 strana (sa koricama) odlično uvezanih sa dobro odabranim kvalitetom hartije i cenom od 190 dinara (CG 2€, Mk 120 den).

povratak na vrh

    STRIP: KOKO
15.05.2009.
Autor: Duda Vukojev
    Q23 • STRIPAONICA
14.05.2009.
Piše: Strip vesti

Q23 • Profil STRIPAONICA

U četvrtak, 14. svibnja 2009.
(DANAS!!!) u 19. sati
u Profil Superstore,
Šubićeva 7
(Mala Papalićeva palača), Split.

Predstavljanje
novog Q-strip magazina,
4. MAFEST strip festivala
i crtanje/potpisivanje za posjetitelje.

gosti:
Dario Antunović (direktor Mafesta)
Boro Pavlović (strip autor)
Branko Ricov (strip autor)
Damir Ercegović (strip autor)
Sonja Gašperov (strip autor)
Ladan Mehić (strip autor)
Tico (moderator)


povratak na vrh

    MEKSIKANAC I DRUGI STRIPOVI
14.05.2009.
Piše: Veljko Krulčić

     „Meksikanac i drugi stripovi iz Horizonta“
     – nova Maurovićeva knjiga

     „Meksikanac“ i drugi stripovi iz „Horizonta“ novi je naslov iz nedavno pokrenute edicije „Bolja prošlost“ zagrebačke izdavačke kuće „Vedis“.

     Kao što se iz naslova može zaključiti radi se o izboru stripova koje je naš proslavljeni majstor ANDRIJA MAUROVIĆ (1901-1981), crtao za ilustrirani omladinski list „Horizont“ početkom pedesetih godina. Ti stripovi (osim naslovnog „Meksikanca“, radi se o povijesno-sentimentalno-avanturističkim pričama „Opsadi“ i „Cvijetu u kamenu“, te dvama vesternima „Otmica“ i „Pravda u Wagon Gapu“) manje su poznati dio njegova strip-stvaralaštva. Sada se pred čitateljima prezentiraju u novom ruhu (grafička priprema je djelo Branka Gredelja), pa će time vjerojatno potaknuti mnoge njegove štovatelje na određenu revalorizaciju.

     Suvereno se krećući najrazličitijim žanrovskim, pa i stilskim obrascima, od nacionalne povijesti i narodne mitologije do adaptacija književnih djela i vesterna, od opsežnih stripova do kraćih priča, štoviše minijatura, ali do kraja ostajući svoj i dosljedan svojoj prepoznatljivoj strip-estetici i stiliziranoj ekspresivnosti, Andrija Maurović je tijekom trogodišnje suradnje s „Horizontom“ (1951-1953) i njezinin sestrinskim listom „Horizontov zabavnik“ (1952-1953) ostvario izniman opus. Nesumnjivo se radi o jednom od vrhunaca, ako ne i samom vrhuncu majstorove karijere – ističe se u izdavačkoj bilješci.
          Osim pet kompletnih stripova, knjiga donosi i opsežnu studiju urednika Veljka Krulčića naslovljenu „Kako su Horizont i Andrija Maurović pobijedili Mošu Pijade i Jovana Popovića“, odnosno „Podsjetnik na razdoblje ranih 50-ih kada je, pod patronatom Centralnog komiteta Narodne omladine Hrvatske, u socijalizmu započela obnova nacionalne produkcije stripa“.

     Veljko Krulčić, među ostalima, navodi: „Upravo su ta Maurovićeva ostvarenja i njihovo kontinuirano objavljivanje na stranicama „Horizonta“ (iza kojeg je kao izdavač stajao Centralni komitet Narodne omladine Hrvatske) na simbolički način označili i pobjedu samog medija oslikovljenih priča nad onom dogmatskom ideologijom čiji su javni eksponenti bili Moša Pijade i Jovan Popović, ljudi koji su svojim javnim pogramaškim prozivanjem stripa na prijelazu 1945. u 1946. na punih pet godina zapečatili njegovu sudbinu na našim prostorima.

     Ta i takva ideologija je odmah po svršetku Drugoga svjetskog rata obrazlagala da se radi o „niskoj i šund literatuir“, odnosno o „zaglupljujućoj drogi u književnom obliku“ koja „terorizira djecu“, koja se „baca blatom na pravilan odgoj omladine“ i „truje čitatelje“, ali i koja je „doživjela procvat u Pavelićevoj NDH-a“, a da su njezini autori „ljudi bez ikakve ideologije i svesti, koji sve rade samo u cilju zarade“…Ukratko da ima „antidržavni karakter“, pa stoga mora „nestati s tržišta“...
          Knjiga stripa „Meksikanac i drugi stripovi iz Horizonta“ ima 108 stranica, položenog formata, tvrdi uvez, a maloprodajna cijena je 100 kn (14 eura).

     Informacije na www.vedis.hr; , narudžbe na vedis@zg.t-com.hr ili 385-98-380-331.

povratak na vrh

    STRIP: LOKALCI
13.05.2009.
Autor: Spasoje Kulauzov
    STRIP IZ PARISKE BIBLIOTEKE (83)
12.05.2009.
Piše: Aleksandar Manić

     IBICUS T1, T2, T3, T4

     Scenario i crtež: Pascal Rabaté
     (po motivima romana Alekseja Tolstoja)
     Vents d'Ouest, 1999-2001


     Uoči boljševičkog vojnog puča, knjigovodja Simeon Nevzorof saznaje od jedne Ciganke da će svet poludeti, ali da će se on obogatiti, jer je rodjen u znaku Ibicusa, lobanje koja govori. Iznenadjen ovim rečima, Nevzorof se, igrom slučaja i ubistvom jednog antikvara, zaista ubrzo obogati. Uzevši za osnovu roman Alekseja Tolstoja, Rabaté stvara priču o malom oportunisti koji smatra da je sve dozvoljeno. Putujući od Petrograda, preko Harkova, sve do Odese i Istambula, Nevzorof se susreće i saradjuje sa različitim protuvama svakakvih opredeljenja. Opsednut novcem i lakim životom, on se prilagodjava svakoj prilici.

     Parazit i oportunista, Nevzorof tačnije objašnjava svoje vreme nego boljševički heroji. Medjutim, on nije antiheroj po mizernim moralnim vrednostima od kojih je sagradjen njegov karakter. On je antiheroj u književnom pogledu, jer nema nikakav uticaj na dogadjanja. Nevzorof se sagiba pred sudbinom i pluta koliko može na površini, a često i ispod same površine. Rezigniranost i besmisao neprekidno prate ovog tragičnog junaka, koji postaje savršena ilustracija razmišljanja Paula Valéryja – "dve opasnosti neprekidno vrebaju svet: red i nered."

     Rabatéov scenaristički pristup je vrlo zreo, promišljen, ali ne i akademski, jer se u čitavoj konstrukciji oseća odredjena nonšalancija. Grafički pristup, crno-belo tuširanje sa laviranjem, čitavoj pripovesti daje veliku fluidnost. Nalik ruskim sineastama i nemačkim slikarima ekspresionizma, Rabaté upotrebljava distorzije i krupne planove. Naracija ne počiva samo na tekstu i crtežu, nego i na tišinama i "prazninama". Tokom serijala, potez postaje markantniji, obrisi tvrdji, ali Rabaté neprekidno čuva maglovitost laviranja koja mu omogućava izražajnije scene.Vizuelno, četvrti nastavak je najuspešniji i najudaljeniji od laviranja sa početka serijala.

     Pascal Rabaté se u ovom serijalu našao na vrhuncu svog grafičkog izraza. Crno-belo, tamno-svetlo, osobena montaža, odlična figurativna naracija, omogućili su odlične kompozicije tabli, uradjene sa puno obzira prema ritmu pripovedanja, karakterizaciji likova, sugerisanju emocija i ambijenata. Serijal "Ibicus" verovatno je jedan od najvažnijih stripova u zadnjih pola veka. Upotrebivši vrlo subjektivan pristup, autor je ukazao da je neophodno istraživati i ne zadovoljavati se pomodarskim pristupom, niti akademskim šablonima.

povratak na vrh

    MACHU PICCHU INTEGRAL
11.05.2009.
Piše: Vjekoslav Đaniš

     MACHU PICCHU
     ili serijal koji se odmata

     Knjiga koju listate nije trebala izgledati ovako, nije čak ni trebala imati oblik knjige. Negdje početkom 2000., Radovan i ja dogovarali smo nekoliko zajedničkih projekata. Prvo što smo htjeli učiniti svakako je bilo objavljivanje njegovog kompletnog serijala Machu Picchu i to u obliku tri dupla albuma, svaki na 88 stranica, u rasponu od tri godine. Na ovaj način Devla bi dobio vrijeme za završetak započetog šestog albuma pod nazivom Armageddon. Sve je tako lijepo počelo, čak mi je Devla u vrlo kratkom roku od nekih mjesec dana poslao korekture prvih 88 stranica serijala, odnosno prvog albuma. Također, želja mu je bila da Igor Kordej ilustrira naslovnicu, jer je, prisjetimo se, Igor kolorirao prve 22 stranice kad su svojevremeno objavljene u Comiconu. Međutim, ubrzo se pojavilo niz problema koje je trebalo riješiti, a najgore je što Devla nije imao originale a ni kvalitetne kopije. To je bilo dovoljno za privremeni zastoj. A sve je tako lijepo počelo…
          Vrijeme je letjelo. Devla je započeo niz drugih projekata, a kraj te kobne 2000. donio je svima nama koji smo se smatrali njegovim prijateljima strašnu vijest. Majstor Radovan više nije bio među nama. Za njim su ostali mnogi nedovršeni projekti pa tako i Machu Picchu.

     Godine su prolazile. Darko i ja svaki put kad bismo se čuli ili vidjeli razmatrali smo mogućnost objavljivanja ovog serijala, ali sad kao jedinstvene knjige. Nažalost, svaki od nas imao je i svoje mnogobrojne započete poslove, pa je Machu Picchu, iako uvijek u našim mislima, stajao nekako po strani i čekao svoj red. Sve se pokrenulo s mrtve točke tek prije dvije godine kada nam je Zlatko javio da je s master kopija u Marketprintovoj arhivi napravio kvalitetne skenove cijelog serijala. Konačno smo u rukama imali nešto opipljivo, nešto što nas je natjeralo na akciju. Nevenka i Dora su u Radovanovoj zaostavštini pronašle 16 stranica nedovršene epizode "Armageddon" što je ujedno i bonus ovom izdanju. Igor se u međuvremenu iz Kanade vratio u Zagreb i odmah s velikim zadovoljstvom naslikao ovitak za korice buduće knjige. Ekipa se malo po malo okupljala, a knjiga je poprimala svoje buduće obrise. U igru je uskočio i Josip koji je uz puno truda izuzetno lijepo ponovo upisao tekstove u strip. Sve je, iako sporo, dolazilo na svoje mjesto i Machu Picchu je konačno, u impozantnoj upakiranoj knjizi na čemu se potrudila Melina, ugledao svjetlo dana.

     Od prvobitne ideje pa do konačne realizacije ove knjige prošlo je punih osam godina. Cijelo ovo vrijeme Machu Picchu je na neki način povezivao nas zanesenjake okupljene oko njega. Majstor Devla nas je toliko uvukao u svoj svijet da sam čak počeo umišljati da smo poput Devlićevih junaka Vodiča, Rani, Uška, Harama i Slomljenog Nosa. Moram priznati da sam se često zatekao kako bježeći od svakodnevnih problema mislim na Machu Picchu. Shvatio sam da i ja baš poput Devle i njegovih junaka tražim utočište.

     U tekstu koji slijedi, Darko govori kako mu je jednom u razgovoru Radovan govorio o stvaralačkom procesu u kojem se ideja ne iscrpljuje na kraju priče nego doziva nove priče i to nazvao mišlju koja se odmata. Možda baš zbog toga Machu Picchu nikada nije završio niti je trebao biti završen, budući je zamišljen kao serijal koji se stalno odmata? Darko se puno trudio pri realizaciji ove knjige pa je čak, kako čitatelji ne bi bili uskraćeni završetka, napisao svoju verziju kraja. Naravno, Darkov kraj nije ono što bi osmislio Devla. S pravom se možemo zapitati je li Armageddon uopće trebao biti kraj?

     Kada pročitate ovu knjigu, uvjeren sam da je nećete odbaciti na policu i zaboraviti već će vas njezina priča pratiti kroz život. Tražit ćete joj skrivena značenja, neće vam dati mira, jer svi mi čeznemo za utočištem, ma kako se ono zvalo. Devla, vodič naš, otišao je i siguran sam kako je, ma gdje sad bio, on svoje utočište našao. A mi, koji smo privremeno još uvijek ovdje, mi još uvijek tražimo svoj Machu Picchu.

     (Uvodni tekst integrala Machu Picchu)

povratak na vrh

    STRIP: MONTENEGRINI
11.05.2009.
Autor: Simon Vučković
    DANI IVICE BEDNJANCA U RIJECI
10.05.2009.
Piše: Strip vesti

     "Možda" info kasni da bi stigli na otvaranje, ali za pogledati izložbu još imate vremena...:)

     "DANI IVICE BEDNJANCA"

     Izložba radova gosp. IVICE BEDNJANCA bit će u Rijeci od 08 - 28.05 2009.god.

     Otvaranje izložbe 08.05 (petak) u 12.00 u prostorijama Gradske čitaonice grada Rijeke, Trg Republike Hrvatske (ispod prostorija radio Rijeke).

     Radionice stripa, uz popratni program će bit u Gradskoj knjižnici.(nasuprot čitaonice).

povratak na vrh

    STRIP: INSERTI
10.05.2009.
Autor: Franja Straka

Franja Straka putem interneta distribuira Samonikli korov strip
koji možete besplatno da dobijate ako mu se javite na email.

povratak na vrh

     NEORAMA DOS QUADRINHOS: 5 NAJBOLJIH
09.05.2009.
Uređuje: Marko Ajdarić

Šest autora iz Srbije na festivalu Ganshoren 2009
www.graphivore.be/news. php?idnews=2286


Adi Granov
crta novu seriju za Marvel
www.newsarama.com/php/ multimedia/album...


Dva umetnika iz Brazila zadovoljni su 'prisustvom'
u Stripolis-u
www.neorama.com.br/q_ frame0rej.html


Death Note
, ekranizovan
www.mtsmondo.com/ entertainment/gossip/text.?..


Jugoslav Vlahović: recenzija knjige 'Yugo Wood' [em inglês]
ecc-cartoonbooksclub.blogspot.com/2009/05..



Neorama dos Quadrinhos, kao i Strip Vesti, su besplatne. Svake nedelje, preko 300 izabranih novosti o devetoj umetnosti. Samo trebaš da popuniš subscribe na našem sajtu: www.neorama.com.br/

povratak na vrh

    MAFEST - MAKARSKA 2009
08.05.2009.
Press: Mafest







     Evo, na jednom mjestu, apsolutno sve o ovogodisnjem MaFestu koji ce se odrzati od 21.-24.05. u Makarskoj.

     Za pocetak, specijalni gosti ovogodisnjeg MaFesta su:
     Roberto De Angelis
     Roberto Diso
     Gallieno Ferri
     Darko Macan
     Peter Milligan
     Boro Pavlovic
     Antonio Serra
     Gigi Simeoni


     Nadalje, evo i sluzbenog programa:

     ČETVRTAK, 21.05.2009.
09.00 - 11.30 • Radionice s najmladjima: Djecji vrtic «Ciciban» + OS «Oca Petra Perice»
12.00 • Polaganje vijenaca na grob Andjelka Ercega - Gradsko groblje Makarska
21.00 - 04.00 • MaFest Thursday Night Party - Cafe bar «Bety»
23.00 • Promocija lokalnih strip autora i njihovih gostiju (razgovor ugodni + potpisivanje) – Cafe bar «Bety»

     PETAK, 22.05.2009.
09.00 - 12.00 • Strip radionica za sve one koji bi zeljeli postati strip autori: Od ideje do kolora (predavaci: Darko Macan, Bob Solanovic, Tico Tikulin) - Hotel Meteor
12.30 - 14.30 • Roberto Diso (razgovor ugodni + potpisivanje) – Book Cafe
15.30 - 17.30 • Boro Pavlovic (razgovor ugodni + potpisivanje) – Book Cafe
18.00 - 18.55 • Tribina: Antonio Serra, Roberto De Angelis, Gigi Simeoni – Hotel Meteor, kongresna dvorana
19.00 - 19.55 • Tribina: Darko Macan – Hotel Meteor, kongresna dvorana
20.00 - 20.55 • Tribina: Gallieno Ferri – Hotel Meteor, kongresna dvorana
22.00 - 04.00 • MaFest Friday Night Party – Cafe bar «Bety»

     SUBOTA, 23.05.2009.
09.00 - 11.00 • Gallieno Ferri (razgovor ugodni + potpisivanje) – Book Cafe
11.00 - 13.00 • Darko Macan (razgovor ugodni + potpisivanje) – Book Cafe
13.00 - 15.00 • Antonio Serra, Roberto De Angelis, Gigi Simeoni (razgovor ugodni + potpisivanje) – Book Cafe
15.30 - 16.25 • Tribina: Peter Milligan, Esad Ribic, Goran Sudzuka – Hotel Meteor, kongresna dvorana
16.30 - 17.25 • Tribina: Roberto Diso – Hotel Meteor, kongresna dvorana
17.30 - 18.25 • Tribina: Boro Pavlovic – Hotel Meteor, kongresna dvorana
18.45 - 20.45 • Centralna tribina: De Angelis, Diso, Ferri, Macan, Milligan, Pavlovic, Serra, Simeoni + humanitarna aukcija originalnih crteza svih gostiju festivala – Hotel Meteor, kongresna dvorana
22.00 - 04.00 • MaFest koncerti: «Natural» + «Zbunjeni» + MaFest Saturday Night Party – Cafe bar «Bety»

     NEDJELJA, 24.05.2009.
09.00 - 11.00 • De Angelis, Diso, Ferri, Macan, Milligan, Pavlovic, Serra, Simeoni (razgovor ugodni + potpisivanje) – Hotel Meteor
11.15 - 13.15 • Prijatelji festivala (Bob, Kerac, Parlov, Perovic, Ribic, Sudzuka, Tico itd.) (tribina + potpisivanje) – Hotel Meteor
13.30 - 16.30 • Strip radionica za odrasle: Od ideje do kolora (predavaci: Goran Sudzuka, Esad Ribic, Matt Hollingsworth) - Hotel Meteor
17.00 - 20.00 • Popodnevni razgovor ugodni naroda stripovnoga (autori, posjetitelji i organizatori) – Book Cafe
21.00 - 04.00 • MaFest Sunday Night Party – Cafe bar «Bety»

     Naravno, i ove godine bit će upriličena i BURZA STRIPOVA (22.-24.05.2009.), a mjesto i vrijeme događanja je sljedece:
=> Petak, 22.05. Hotel Meteor (10.00 – 21.00)
=> Subota, 23.05. Hotel Meteor (10.00 – 21.00)
=> Nedjelja, 24.05. Hotel Meteor (10.00 – 16.00)

     Uz MaFestov stand na kojemu ce se moci kupiti majice, plakati, katalozi itd., svoj dolazak potvrdile su sljedece izdavacke kuce (abecednim redom):
     - BELI PUT
     - BOOKGLOBE
     - DANI
     - FIBRA
     - LAVIRINT
     - LIBELLUS
     - LUDENS
     - MENTOR
     - STRIP AGENT
     - VAN GOGH

     Uz njih, tu ce biti i Komikaze te nekoliko sjajnih standova na kojima ce se moci kupiti "sve i svasta", a to znaci da ce ponuda stripova na festivalu biti uistinu impresivna!

     Evo i nekoliko dodatnih sitnica:

     Uz tradicionalni Book Cafe (za koji svi znate da se nalazi na Kacicevu trgu, je l' tako), ovogodisnji MaFest odrzat ce se u hotelu Meteor, a svakodnevni after partyji odrzavat ce se u cafe baru Bety.

     Ove godine po prvi put imat cemo i specijaliziranu radionicu za sve one koji se zele ozbljnije baviti stripom i koja ce vam pojasniti prakticki sve vezano za strip, od same ideje do koloriranja. Termin odrzavanja je:
     -Petak, 22.05. od 9 do 12h.
     -Nedjelja, 24.05. od 13.30 do 16.30h.
     Broj polaznika je ogranicen tako da se svi vi koji imate zelju sudjelovati na njoj sto prije trebate javiti na: darijo@mastripfest.com

     Za sve vas koji planirate dolazak u Makarsku, a jos ne znate gdje cete odsjesti, moja sugestija je da kontaktirate nasega Vicu Rudana, koji je specijaliziran za privatni smjestaj, na: tempet@tempet.hr
     Svi ostali koji bi radije odsjeli u hotelu, Hoteli Makarska potrudili su se dati doista sjajne ponude smjestaja s polupansionom (dorucak-vecera).
     Tako u hotelu Dalmacija (http://www.hoteli-makarska.hr/18265/dalmacija/) boravak s doruckom i vecerom po danu i osobi kosta 253 kn (34,00 E), a u hotelu Meteor (http://www.hoteli-makarska.hr/18264/meteor/) ista ta stvar kosta 344 kn po osobi i danu (46,80 E) (u to je ukljuceno i besplatno koristenje bazena, whirlpoola i fitnessa).

     No da ne duljim, za sve dodatne informacije oko hotelskog smjestaja mozete se obratiti na: marketing@hoteli-makarska.hr (naglasite da dolazite na MaFest), a za privatni smjestaj, opet ponavljam, na: tempet@tempet.hr

     Naravno, svi gosti ce izloziti svoje originalne radove, a to doista ne smijete propustiti!

     Vidimo se!

     Darijo Antunović



     (klikom na pojedine sličice možete videti sve plakate mafesta u kompletne i u većoj rezoluciji)

povratak na vrh

    STRIP: KOKO
08.05.2009.
Autor: Duda Vukojev
    STRIPOLIS U SKC-u
07.05.2009.
Press: SKC

Srećna Galerija SKC Beograd
07 - 14.05. 2009.


0tvaranje Izložbe:
07. 05. 2009. 19h,

traje do 14.05.2009.

STRIPOLIS, br. 1
Časopis internacionalnog
i autorskog stripa
Kulturni Cemtar Zrenjanin

Izložba radova objavljenih autora
promocija izdanja

Autor Izdanja: Branko Đukić

povratak na vrh

    NOVITETI VESELOG ČETVRTKA
07.05.2009.
Press: Veseli četvrtak

     Novi, sedamnaesti, broj bonelijevog stripa Dilan Dog je već na kioscima širom Srbije, Naslov epizode je "Ne umreti za 24 časa".

    Uz novog Dilan Doga na kioscima se pojavila i druga sveska stripa Čiko, "Cico priča", po ceni od 240 dinara!!!

     Izdavač je Beoštampa-Grafart iz Beograda, edicija Veseli četvrtak. Celih 100 strana (sa koricama) odlično uvezanih sa dobro odabranim kvalitetom hartije i cenom od 190 dinara (CG 2€, Mk 120 den).

     Do idućeg četvrtka i novih izdanja

povratak na vrh

    MARKETPRINT NEWS
06.05.2009.
Pres: Marketprint

STRIPOTEKA 1053

maj, 2009.godine


PREMIJERA!!!
Velika Smrt:

"Pčelinje suze "

scenario:
Jean-Blaise Djian i Régis Loisel
crtež:
Vincent Mallié

Hogar strašni
autor: Dik Browne

Džoe Bar Tim
Tekst i crtež: Stéphane Deteindre

povratak na vrh

    STRIP: LOKALCI
06.05.2009.
Autor: Spasoje Kulauzov
    CRTAONICA ANIMAFEST '09
05.05.2009.
Priredio: Marko Ajdarić

     Crtaonica Animafest'09: Nacrtaj mi plakat!

     vrijeme: 5.5.2009. 10-22 h
     mjesto: Zagreb, Kino Europa, Varšavska 3
     url: www.animafest.hr/

     Povodom svog ovogodišnjeg dugometražnog izdanja, svjetski festival animiranog filma Animafest organizira radionicu 'Nacrtaj mi plakat!'. Radionica će se održati u predvorju kina 'Europa' u utorak, 5. svibnja, od 10 do 22 sata. Očekuje se dolazak likovnih umjetnika, dizajnera, filmaša, ali i svih zainteresiranih ljubitelja ovog festivala.
     Radionica je zamišljena kao cjelodnevni otvoreni atelje kojem je cilj skupiti dojmove ljudi o tome što im Animafest znači i kako ga doživljavaju. Radovi nastali ovom likovnom anketom iskoristit će se u osmišljavanju ovogodišnjeg službenog plakata.
     Radionicu - crtaonicu vode Tina Ivezić i Damir Gamulin Gamba, uz koordinaciju umjetničkog direktora Animafesta, Krešimira Zimonića.

     (rafaela.petrovic@min-kulture.hr, 04.05.2009)

povratak na vrh

    BOOKGLOBE NEWS
04.05.2009.
Press: Bookglobe

     SMG! STRIP MAGAZIN, broj 06!

     Evo i šestog broja SMG! strip magazina!!! SMG!_06 možete kupiti na svim kioscima Tiska i Distri-Pressa, te u strip knjižari Stripovi na kvadrat. Na predivnih 68 stranica u boji, formata 165 x 240 mm, pročitajte kompletan strip francusko-belgijske škole A.D.A. i domaći hororac Čudovišta, autora Maria Vrandenčića plus katalog stripova. Čitatelji kod kupovine mogu birati dvije naslovnice. Sve to za samo 19,90 kuna!

OD PONEDJELJKA U STRIPOVI NA KVADRAT,
A DAN KASNIJE NA SVIM KIOSCIMA!


     IPAK IDEMO DALJE!
     Evo što vam je demokracija na djelu! Tri stotine ljudi izglasalo je nastavak izlaženja SMG! strip magazina! Ti ljudi su posjetitelji našeg web portala koji su putem ankete odlučili da ipak idemo dalje i nastavimo sa tiskanim strip izdanjem. Samo se nadamo da će nas kupovati barem oni koji su glasali za nastavak. Bit ćemo presretni ako naše atraktivne i ekskluzivne kolekcionarske naslovnice privuku još pokojeg ljubitelja stripova.
     Uskoro ćemo na portalu objaviti i termine izlaska sljedeća 3 broja magazina u ovoj godini. Štoviše, tijekom godine ponudit ćemo kroz magazin i web portal nekolicinu premijernih europskih i američkih naslova te organizirati anketu kojom će posjetitelji sami moći izabrati koje naslove žele vidjeti i čitati u SMG! strip magazinu u 2010. godini. Do zaključenja ovog broja na portalu ste izglasali da želite da vas SMG! magazin iz broja u broj iznenađuje recentnim, premijernim i originalnim stripovima s kojima se ranije niste susretali, te vam na taj način omogućiti proširiti vaše strip horizonte. Vođeni tim saznanjem u ovom broju donosimo vam dva sasvim nova stripa. Jedan je europski A.D.A., a drugi domaći hororac ČUDOVIŠTA. Nadamo se da ćete uživati u njima.

povratak na vrh

    VARM COMICS NEWS
04.05.2009.
Press: Varm comics

U prodaji:
Zagor nova serija
broj 502
"Carstvo na terorot"

     Во продажба се стриповите Загор класик број три и Загор нова серија број 502 по цена од 80 денари за примерок.
     Очекуваме материјали од Италија за Загор во тврд повез со преку 370 страници во примерок почнувајќи од број 1 во редовната серија од 1961 година.
     Цената на ова тромесечно издание ќе изнесува 300 денари по книга.



povratak na vrh

    STRIP: MONTENEGRINI
04.05.2009.
Autor: Simon Vučković
    POZIVI NA SARADNJU
03.05.2009.
Priredio: Mazos

     IV Konkurs karikature i kratkog stripa, KIKS Zikison 2009.

     www.zikison.netwww.kiks.site90.net,
     kiks.blogalerie.comwww.comics-stripovi-exyu.blogspot.com
     i SRŽ – Satirična Radionica Žikišon

     RASPISUJU U KATEGORIJI, TEMA:
     1. PORTRET KARIKATURA "ŽIKIŠON", BEZ REČI,
Kako karikaturisti vide"Žikišona" i njegovo doba, za sve tri kategorije broj radova za slanje je neograničen, tehnika slobodna?
     2. KARIKATURA, BEZ REČI – SLOBODNA, tehnika slobodna.
     3. KRATKI ALTERNATIVNI STRIP, BEZ REČI - SLOBODNA, tehnika slobodna.

    Konkurs je otvoren i slobodan za profesionalce i amatere, afirmisane i neafirmisane autore od 7 do 77 godina. Za sve narode ove planete, a ako se kojim slučajem javi i neko sa druge, pored internacionalnog postaćemo i prvi interplanetarni konkurs.
     NAGRADE: Prva nagrada u sve tri kategorije, prezentacija na posebnoj stranici www.zikison.net. Elektronskom nedeljnom listu ZIKISON i www.kiks.site90.net kiks-u (Kaarikatura i kratki strip). Svi autori čije radove žiri bude odabrao imaće svoju galeriju na Zikison.net i KIKS.net. Svi autori ćije radove žiri izabere za najbolje dobiće ŽIKIŠON Povelju ili Diplomu.
     Radove slati na e-mail caricature.comics@gmail.com, zikison.mazos@gmail.com, kiks.zikison@yahoo.com sa kratkom biografijom i fotografijom. Svi pristigli radovi za konkurs se ne vraćaju, a organizator zadržava pravo korišćenja i objavljivanja za svoje potrebe.
     Konkurs je otvoren Non-Stop!
     (Rezultati: Decembar 2009 / Januar 2010)

     ŽIKIŠON, je živeo od 1885 . do 1950. Satiričar, karikaturista, urednik, izdavač i štampar. Pokretač je saradnik i urednik više listova za humor i satiru između dva rata u Srbiji. Stradao je i bio zatvoren od komunističkog režima 1949. posle te torture i zaplenjene imovine, ubrzo je 1950. Preminuo.

     U Paraćinu, april 2009. godine
     Za SRŽ i KIKS Žikišon: Zoran Matić Mazos



     IV The Competition of a Caricature and a Short Comic Strip,
     KIKS Zikison 2009.


     www.zikison.net
     www.kiks.site90.net,
     kiks.blogalerie.com
     www.comics-stripovi-exyu.blogspot.com
     and The Satirical Manufactory "Zikison"

     are announcing in the categories, the themes:
     1. PORTRAIT cartoon "ZIKISON", WITHOUT WORDS. How to see the cartoonist, "ZIKISON" and his age, technology-free, for all three categories of works to send the full?
     2. Caricature WITHOUT WORDS - FREE, free technique.
     3. SHORT ALTERNATIVNA STRIP, WITHOUT WORDS - FREE, free technique.

     The competition will be opened and free for all of the professionals and amateurs, for affirmed and unknown authors from 7 to 77 years of age, for all people on this planet but in the case if someone appears from other planet then we will become the first interplanetar competition.
     AWARDS: First prize in all three categories, the presentation of the special page www.zikison.net Weekly electronic journal zikison and www.kiks.site90.net kiks (Caricature and Short Comic Cartoon). All authors whose works jury will be selected in your gallery Zikison.net and KIKS.net. All authors whose works selected for the jury will get ŽIKIŠON Charter or Diploma.
     Works can be sent by E-mail zikison@zikison.net & zikison.mazos@gmail.com & kiks.zikison@yahoo.com with author's short biography and photography. All of received works will not be returned to the senders. The organization of this project keeps the right for using and publishing of received works for the organization's needs.      Deadline: No deadline (Permanent Exhibition)
     The competition is open Non-Stop!
     (Results: December 2009/ January 2010)

     ZIKISON (1885. - 1950.) Was a Satirist, a caricaturist, an editor, a publisher, and a printer. Between two wars in Serbia he was an actuator, a Co – Author editor of many of newspaper for humor and satire. He has been suffering and imprisoned by Communist Regime in 1949. Soon after that torture and seizing his property, he was died in 1950.

     April 2009 in Paracin, SERBIA -
     For The SRZ /SRŽ & KIKS Zikison: Zoran Matic Mazos

povratak na vrh

    STRIP: INSERTI
03.05.2009.
Autor: Franja Straka

Franja Straka putem interneta distribuira Samonikli korov strip
koji možete besplatno da dobijate ako mu se javite na email.

povratak na vrh

    MARKO AJDARIĆ NEWS
02.05.2009.
Uređuje: Marko Ajdarić

Nedžad Kamenica i Zoran Janjetov, na festivalu BD Contern
www.bdcontern.lu/html/ Auteurs.alpha.frame04.html


Skopje: poziv od Jordan Pop Ilieva
www.ismailkar.com/ sgk2009.htm


Boris Talijančić: Hammerfall 4 izlazi u junu
www.krinein.com/bd/ hammerfall-4-ceux-...


Maja Veselinović ima lepe vesti od Australije i Hrvatske
www.majaveselinovic. com/blog.php


Yeni Akrep 80 ima 22 poziva za karikaturiste
www.yeniakrep.org/ files/yeni_akrep_80.pdf


Nije na sajtu, nažalost: www.lachienne.com/
VIENDEZ TOUTES ZET TOUS AU VERNISSOUARE DE L'EXPOSITION STRIPOVI A LA MAISON FOLIE D'OUAZAIMES 70 RUE DES SARRAZINS À LILLE LE MERCREUD 30 AVRIL À PARTIR DE 18H. Pour feter la sortie du livre de la belle et plantureuse Johanna Marcadé, cette dernière, la MFW et la chienne présente une exposition sur la bande dessinée indépendante contemporaine en serbie et en croatie, ya que du beau linge avec entre autre, Alexandar ZOGRAF, Igor HOFBAUER, Dunja JANCOVIC, Radovan POPOVIC, WOSTOK etc etc... en prime cerisale sur le cake, une piéce est consacrée aux Posters de Igor Hofbauer et une autre aux impressions experimentales de la chienne à partir des dessins d'Igor et de Zograf, une tuerie, en plus y'aura du à boire payé avec les sous de VOS impots...

Neorama dos Quadrinhos, kao i Strip Vesti, su besplatne. Svake nedelje, preko 300 izabranih novosti o devetoj umetnosti. Samo trebaš da popuniš subscribe na našem sajtu:
www.neorama.com.br/

povratak na vrh

    STRIP: KOKO
01.05.2009.
Autor: Duda Vukojev