TOČAK
PRVONAGRAĐENI STRIP
NA VELIKOM KONKURSU
FRANCUSKOG IZDAVAČA "GLENAT"



Zahvaljujući dopuštenju izdavača GLENAT na ovom mestu ćete moći da, među prvima u svetu, vidite radove pobednika na velikom strip konkursu "Bedecouvertes". Pobednici su Dražen Kovačević kao crtač i Goran Skrobonja kao scenarista (po sopstvenoj noveli), s tim da je adaptaciju naslovne novele uradio poznati beogradski strip-autor Vladimir Vesović.

GLENAT je konkurs otvorio povodom 30. godišnjice postojanja ove izdavačke kuće i imao je za cilj da omogući mladim, neafirmisanim, autorima da se predstave, a prvonagrađenom omogući i štampanje luksuznog kolor albuma. Od 400. prispelih radova pobedio je strip "TOČAK" beogradskih autora.

Ovog puta na sajtu Strip Vesti imate priliku da među prvima vidite te radove. Na ovoj stranici ćete naći i spisak ostalih nagrađenih kao i biografije autora i kratak sadrzaj novele "TOČAK".



NAPOMENA/WARNING
Sve sličice su zaštićene copyright © Kovacevic-Skrobonja/Glenat. Prava su zadrzana za ceo svet. Za bilo kakvo publikovanje ovih slicica obavezni ste da kontaktirate izdavača: Glenat
All artwork is copyright © Kovacevic-Skrobonja/Glenat. All rights reserved for all World. For any publishig this pictures contact Glenat.



NAGRADE GLENAT-a

C.K.


Na velikom konkursu "Bedecouvertes" izdavacke kuce GLENAT

Ziri u sastavu:
-Jerome Bonaldi - Televizija Canal+, Predsednik
-Bernard Hislaire, autor
-Frank Giroud, autor
-Jean-Christophe Ogier, novinar
-Samuel Chauveau, knjizar
-Yves Muller, kompanija Staedtler
-Jacques Glenat, izdavac
-Jean-Claude Camano, izdavac i
-Rodolphe Soublin, izdavac

je doneo odluku o dodeljenju sledecih nagrada:
1. Goran Skrobonja (scenario) i Drazen Kovacevic (crtez) za "Tocak" (The Wheel) - Beograd
2. Fabien Cantinieau za "Le Woogla" - Pariz (12-o okruzje)
3. Jean-Marc Joanny (scenario) i Sebastien Cosset (crtez) za "Res Punica" - Pariz (4-o ok.)
4. Nicolas Gasse-Chartres (28) i Christophe Lafosse-Luisant (28) - (scenario) i Laurent Paturaud - Jouy (28) (crtez) za "Senka Ironande"
5. Stephane Gemine (scenario i crtez) - Bruxelles za "Kratak Tempus"
6. Bruno Chevrier (scenario i crtez) - Septemes-les-Vallons (13) za "Mali Genije"
7. Loic Cadoret (scenario i crtez) - Saint Gratien (95) za "Lou Lorender"
8. Laurent Astier (scenario i crtez) - Paris (2-o ok.) za "Razuzdanica Apokalipse"
9. Clement Bikao (scenario i crtez) - Paris (18-o ok.) - bez naslova
10. David Van Meirhaeghe (scenario et crtez) - Nancy (54) za "Sumpvit kostur"




TOČAK - BEOGRADSKIH AUTORA

G.S.


U vezi sa stripom "Tocak" nagradjenim na konkursu izdavaca Glenat, dajemo vam malo blizih podataka o autorima:

Drazen Kovacevic (crtez, kolorisanje):
Rodjen 20.10.1974. u Zagrebu, zavrsio gimnaziju u Gradaccu, diplomirao na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Rastka Ćirića. Ucestvovao na nekoliko kolektivnih izlozbi iz domena stripa i primenjene umetnosti, kao i na Salonu stripa u Zajecaru 1997. i 1998. Zivi i radi u Beogradu.

Goran Skrobonja (prica):
Rodjen 28.03.1962, diplomirao na Pravnom fakultetu u Beogradu. Bavi se vec 15 godina pisanjem, prevodjenjem i objavljivanjem proze u zanru horora i naucne fantastike. Objavljene knjige: "Nakot" (roman), "Od sapata do vriska" (zbirka prica). "Gospodari tame" (antologija savremene horor proze), "Bakhe" (antologija savremenog zenskog horora), "Bleferski vodic za horor."

Adaptaciju naslovne novele uradio je poznati beogradski strip-autor Vladimir Vesovic.


* * *

"Tocak" je prva novela u serijalu prica smestenih na izmisljenom svetu Arkamu. Objavljena je prvi put jos 1987. godine u novosadskom SF casopisu "Alef" (br. 16). Radnja novele pocinje u bliskoj buducnosti. Glavni junak po imenu Alfred Cester u nastupu besa ubije nevernu zenu i njegov prijatelj, advokat, uspe da ga spase smrtne kazne tako sto ga ubedi a prihvati umesto toga nagodbu sa sudom i bude osudjen na kaznu "Tocka." Ovaj sistem kaznjavanja dobio je ime po staroj vasarskoj igri "Tocak sudbine" i koristi specijalne cestice koje razdvajaju um osudjenika od njegovog tela i salju ga u slucajno odabran univerzum. Tela se cuvaju zamrznuta sve dok ne istekne zakonski rok, pod uslovom da se pre toga osudjenikov um ne vrati u telo. Ovo potonje dogodilo se samo jednom ili dvaput.


copyright © Kovacevic-Skrobonja/Glenat


copyright © Kovacevic-Skrobonja/Glenat

Cester je suocen sa velikom nepoznanicom, ali ipak bira zivot za svoj um, spreman da se bori za opstanak u svakom univerzumu u kom se nadje.

Prilikom objavljivanja presude, u sudnici ugleda svoju staru ljubav - koja je sada advokatova zena, i samo jos jedan deo sveta koji on mora da ostavi za sobom.

U trenutku izvrsenja kazne, Cester okrece prekidac koji ce ga poslati na neko drugo mesto i u neko drugo vreme. Stoga nimalo ne cudi njegova prenerazenost kada se probudi u telu mlade devojke, Princeze Leone, naslednice krune jednog od najmocnijih kraljevstava na svetu Arkamu.


copyright © Kovacevic-Skrobonja/Glenat

Cester mora da se nosi ne samo sa svojim novim, zenskim telom, vec i sa krvavim zavadama i dinastickom borbom u fantasticnom pseudo-srednjevekovnom svetu. Njegova pratilja, Gospa Ana od Vervejna, podseca ga na staru ljubav ostavljenu na Zemlji i on se postepeno zaljubljuje u tu zenu, nesposoban da izrazi svoja osecanja zbog toga sto je zarobljen u devojackom telu.


copyright © Kovacevic-Skrobonja/Glenat


copyright © Kovacevic-Skrobonja/Glenat

Tokom dugog putovanja Cester uci istoriju i obicaje Arkama, gde je magija i dalje veoma jaka, a koristi sopstvena stara iskustva kako bi nadvladao neprijatelje, sprijateljio se sa cudovisnim zverima i postao vodja mocnog varvarskog plemena. Tako ostvaruje prorocanstvo Korota koje odredjuje buducnost za Arkam i njegove zitelje.


copyright © Kovacevic-Skrobonja/Glenat


copyright © Kovacevic-Skrobonja/Glenat

Posle brutalnih bitaka i pokolja neprijatelja, Cester prima krunu i konacno pronalazi dovoljno snage da pridje Gospi Ani i prizna joj sta oseca prema njoj. Medjutim, vrtlog Tocka usisava ga natrag u stari univerzum i staro telo. Svi mu cestitaju zbog toga sto je preziveo kaznu, a on saznaje da su se njegov prijatelj i njegova stara ljubav sa Zemlje razveli... ali se i dalje oseca kao gubitnik. A onda, iznenada,...


copyright © Kovacevic-Skrobonja/Glenat


copyright © Kovacevic-Skrobonja/Glenat


copyright © Kovacevic-Skrobonja/Glenat

(neko treba kasnije i da kupi album, zato kraj...:)


copyright © Kovacevic-Skrobonja/Glenat



 

PRIJAVA...

Ovaj news servis možete svakog petka dobijati i u "poštanskom sandučetu" vašeg računara. Za sve informacije o načinu i uslovima prijavljivanja kliknite na link koji vam je dat ispod ovog teksta.

MAILING LISTA

SPEC...

Povremeno su pojedini tekstovi, kao i pojedine informacije, dobijali svoje specijalne stranice. Prelaskom na "spec arhivu" ćete moći da pročitate i te priloge.

SPEC ARHIVA

KOLUMNE...

Strip vesti imaju svoje redovne kolumniste. A oni svoje stranice preko kojih lako možete doći do bilo kog broja njihove kolumne...

-Darko Macan
-Marko Stojanović
-Boris Lazić - Franc
-Aleksandar Žijak
-Zlatko Milenković
-Bojan M. Đukić
-Vanja Mišković