LESKOVAC 1997-2000
izvestaj sa manifestacije
Susreti skola stripa u leskovcu


LESKOVAC 1997-2000

Nebojsa Bacic


Susreti skola stripa u Leskovcu su tradicionalna manifestacija koja se odrzava vec 4-tu godinu za redom. Glavni organizator i rukovodilac leskovacke skole skole je Srdjan Nikolic-Peka. On je skolu preuzeo posle smrti Nikole Mitrovica-Kokana i nastavio da je vodi i to vrlo uspesno ako mogu da primetim.

Sama manifestacija traje dva dana i odrzava se u leskovackom Domu kulture. Ceo grad je bio u znaku stripa, lokalni mediji (radio i TV) pratili su manifestaciju ustupajuci joj i znacajne termine.

Gosti leskovacke skole (medju kojima sam i ja) bili su zbrinuti kod polaznika i aktivista skole stripa. Dosla je do izrazaja gostoljubivost domacina tako da nam lepe slike boravka u gradu stripa i rostilja nece lako izaci iz glave.

Prvi dan je bio rezervisan za otvaranje izlozbe. Govor je odrzao Peka, upoznao nas je sa kokanovom skolom stripa, sa tim da se sada u Leskovcu nalaze strip autori iz Beograda, Novog Sada, Zajecara, Nisa, Surdulice, Sapca, Zrenjanina, Gornjeg Milanovca i domacina.

Radovi izlozeni na izlozbi plenili su svojim kvalitetom tako da brojna publika nije ostala razocarana. Neposredno pre, a i u toku, izlozbe autori su imali priliku da se medjusobno upoznaju. Nakon izlozbe doslo je do prvog kiksa, naime Dom kulture je ustupio prostorije skole stripa nekoj dobrotvornoj organizaciji, umalo da propadne seansa uzivo, crtanje autora pristiglih u Leskovac. Rekoh umalo, stvar je izvadio Marko Stojanovic u ciji smo stan autori presli i do rano ujutro crtali jedan drugome uspomene na ovu manifestaciju.

Drugi dan je bio slobodan do 19:00 kada je odrzana ceremonija podele priznanja. Svi prisutni autori i preduzeca zasluzna za odrzavanje ovih strip-susreta dobili su zahvalnice.

Nagrade u vidu plaketa i diploma dobili su prvonagradjeni plakete i drugonagradjeni diplome u kategorijama:

-Scenario
I nagrada: Marko Stojanovic (Leskovac)
II nagrada: Dragan Bakunic (Novi Sad)

-Ilustracija
I nagrada: Tiberije Beka (Beograd)
II nagrada: Ivan Stamenkovic (Leskovac)

-Strip tabla
I nagrada: Predrag Ginevski (Beograd)
II nagrada: Nebojsa Bacic (Novi Sad)

-Najuspesniji debitant je Nikola Jovanovic iz Nisa.

Naravno potrebno je spomenuti i ziri koji je odlucivao o nagradjenima. Njega su cinili: Miodrag Velickovic, Jovan-Pop Kocic i Srdjan Nikolic-Peka.

Nakon ove ceremonije opet je sledilo druzenje u Markovom stanu uz dosta kafe i cetkicu Vlade Vesovica. O ovoj cetkici bi trebalo reci koju rec. Naime Vlada se pojavio u Leskovcu sa brdom albuma i sa dve japanske cetkice-penkala. Sama cetkica po Vladinoj prici u Japanu sluzi kao naliv-pero za japansku kaligrafiju, crtaci su joj nasli drugu, veoma korisnu, namenu - tusiranje stripova. Cetkica nije ni tvrda ni meka nego bas kako treba, a patrona sa tusem dovoljno je velika da moze dosta toga da se uradi, kad se patrona potrosi jednostavno se zameni i nastavi sa radom.

E, tu nastaje problem, naime tus koji se koristi nemoguce je zameniti sa bilo kojim drugim, cak ni mastilo za Art-pen nevalja jer je suvise retko, stoga potrebne su originalne japanske patrone. Kako sam saznao iz razgovora sa Vesovicem u Japanu ove cetkice se prodaju kao hemijske-olovke i nisu ni skupe ali tesko se nalaze van Japana, ima ih doduse retko, u Francuskoj i Engleskoj ali im je cena poprilicno visoka.

Sa pricom o ovom izuzetnom alatu bih mogao da zavrsim ovaj izvestaj sa leskovackog "Strip-festivala", zato sto je oficijelno i bio zavrsen, ali to nije bio kraj druzenja sa izuzetno gostoljubivim i ljubaznim domacinima. Osvanuo je i treci dan koji je bio iskoriscen za drugu leskovacku znamenitost - rostilj, zatim setnju gradom, soping na kineskoj pijaci. Uvece smo pozvani na zurku gde smo se proveli uz pola Leskovca, lajt-show i ozvucenje dostojno diskoteke. Nismo ostali do kraja zurke, voz je kretao u 3:00 pa smo se oprostili od domacina i krenuli na stanicu. A tu na stanici "pukao nam je film", i to bukvalno dok smo pokusavali da ga izvucemo iz foto-aparata. Posto je jos i bio osvetljen propala nam je jos jedna lepa uspomena (zasto se posebno zahvaljujemo Zeki).

Nema potrebe plakati za prolivenim mlekom ostala su nam srca puna lepih utisaka i crtezi novostecenih prijatelja.

Nebojsa Bacic - Buca
(ovo "Buca" zahvaljujuci Bojanu iz Zajecara... neka... cu mu vratim)





Ovde premijerno mozete da vidite dve strip table koje su zajednickim snagama uradili gosti ove manifestacije: Marko, Arsenic, Darko, B.Vukic, Bobo T., Stankovic, Vladimir, Ivan, Stamen, Igor, Zeka i Sedlan.






 

PRIJAVA...

Ovaj news servis možete svakog petka dobijati i u "poštanskom sandučetu" vašeg računara. Za sve informacije o načinu i uslovima prijavljivanja kliknite na link koji vam je dat ispod ovog teksta.

MAILING LISTA

SPEC...

Povremeno su pojedini tekstovi, kao i pojedine informacije, dobijali svoje specijalne stranice. Prelaskom na "spec arhivu" ćete moći da pročitate i te priloge.

SPEC ARHIVA

KOLUMNE...

Strip vesti imaju svoje redovne kolumniste. A oni svoje stranice preko kojih lako možete doći do bilo kog broja njihove kolumne...

-Darko Macan
-Marko Stojanović
-Boris Lazić - Franc
-Aleksandar Žijak
-Zlatko Milenković
-Bojan M. Đukić
-Vanja Mišković