Dubravko Mataković
 
   
   
 
  Stripovi za najmlađe često su za vrlo sklizak teren. Autori im u pravilu prilaze na dva provjerena načina: crtajući različite derivate Disneyevih likova ili pokušavajući s imitiranjem "dječjeg" crteža. Ovakve uvlakačke manire uvijek u zapravo linije manjeg umjetničkog otpora, pa zato i češće pamtimo baš one drugačije pristupe, u kojima se autor, kao u ovom slučaju Mataković, nije kretao prokušanim, provjerenim stazama dopadljivosti.
Mataković kao i obično ima oko i uho za svakodnevno i aktualno, pa i ovaj dječiji njegov strip, nastaje inspiriran prije svega tipičnim likovima, karakterima i situacijama iz naše stvarnosti.
Mataković tako djeci nudi svijet koji osnovu ima u stvarnosti, a maštom i duhovitom nadgradnjom povezuju se prepoznatljivi motivi svakodnevice s djeci bliskim motivima modernih bajki.
Spajajući tako, kroz duhovitu igru, naše lokalno i tradicionalno s elementima popularne suvremene kulture, Mataković donosi prototip modernog stripa za najmlađe, kojim ne vlada propovjedaćki ton sveznajućih "starijih", a ipak ne nedostaje plemenitih pedagoških poanti i osjećaja ljubavi prema mladom čitatelju. (D.G.)