prosli broj - arhiva - sledeci broj


STRIP VESTI #37
14.10.1999.


S A D R Z A J

1. VECE DOMACEG UNDERGROUNDA (VOLODYA)
2. JUGOSLOVENSKI FESTIVAL ANIMIRANOG FILMA (Dnevnik)
3. STRIPER #1 (zmcomics)
4. CHEWBACCA DARKA MACANA (Strip Vesti)
5. STRIP & FILM BERZA (Aleksandar Radisic)
6. VESTI IZ SVETA (zmcomics)
-Morgan, poslednji Pratov album (SANdMAN)
-TOP 10. Another Univers
7. IZLOZBA FANZINA U BRAZILU
8. LINKOVI
9. DATUMI (zmcomics)


Svi prilozi su vlasnistvo autora. U slucaju da zelite da ih na bilo koji nacin eksploatisete, molimo Vas da se obratite autorima priloga, koji su potpisani (uz potpis ce uvek ici i email adresa putem koje mozete kontaktirati autora), u slucaju da nisu potpisane mozete ih slobodno koristiti jer su to neautorizovane vesti ovog servisa, STRIP VESTI.


Sajt na kom cete uvek moci da procitate stare brojeve STRIP VESTI i
jos neke druge sadrzaje vezane za strip je na sledecoj adresi:
http://www.unovomsadu.com/strip/sv/index.htm


I ovaj novi broj me cini zadovoljnim jer ima dosta informacija i zanimljivosti i ako nije preterane velicine. S obzirom da se STRIPER nasao tek na trecem mestu kao informacija i ako predstavlja izuzetno vaznu pojavu na nasoj strip sceni osecam potrebu da objasnim na koji nacin pravim raspored informacija, da ne bi ispalo da nesto potenciram a nesto sklanjam u stranu. Posto i samo ime Strip VESTI govori da je najvaznija vest. Tako da uvek na prvo mesto stavljam vesti u kojima se najavljuju neko desavanje kako bi dosle do izrazaja i kao takve pomogle akciji. Zatim idu informacije koje govore o desavanjima kojima nije vazan datum kada je informacija poslata, desavanja koja su se vec odigrala, strip izdanja,... naravno prednost imaju izdanja koja tretiraju domacu strip scenu. Zatim idu intervjui, vesti iz sveta, pozivi na saradnju, linkovi, datumi i pisma citalaca.

Niko nije trazio od mene da objasnjavam zasto, sta i gde ide, ali sam licno uvek u strahu da neko ne zameri sto nije na zasluzenoj poziciji u casopisu, pa zato sada objasnjavam princip na kom odlucujem o rasporedu informacija u SVestima.

Toliko za sada, sajt bi trebalo da bude danas ili eventualno sutra azuriran (novi brojevi, berza, fanzini, linkovi,...). Vrlo brzo ce krenuti stripovi na sajtu a u pripremi su jos neki novi projekti!!!

S postovanjem,

Zlatko Milenkovic

POZIV NA SARADNJU i dalje ostaje aktuelan.


1. VECE DOMACEG UNDERGROUNDA

HEJ NARODE !

U domu studenata u Pancevu, u petak, 15. oktobra, sa pocetkom U 19:31h, odrzace se vece domaceg undergrounda (ekskurzivnog karaktera), u okviru kojeg ce biti:

  • informativni razgovor o alternativnoj strip sceni (ucestvuju: Radovan Popovic (Striper magazin), Aleksandar Zograf (autor), Dejan Kezic (Over your face zine), i Vladimir Palibrk kao nemilosrdni podstrekac na spiku gorepomenutih persona)
  • predstavljanje strip radionice "Kuhinja" Aleksandra Zografa, kao i istoimene publikacije u izdanju Kulturbunta
  • berza stripova i fanzina
  • KONCERT bendova prijatelja Kuhinje, a to su: SKLOP, POTUS IKAR, NUP, ZONTAG
  • posle toga, ako budemo imali snage, mozda i jos nesto

Za one van Panceva: Do Panceva (i od Panceva) se stize veoma lako - Beovozom za pet kinti, autobusom sa dunav stanice za 12 kinti, ili dzabe autostopom za 5 minuta (dobro, ne bas pet). A da biste se vratili, treba da uradite isto kao kad ste dolazili, samo obrnuto. DODJITE!!!

p.s. prica se da ce veceri tajno prisustvovati i Sinan Sakic sa zlatnom zabom, sto je razlog vise da se pojavite!

PRIJATNO I VESELO

VOLODYA

p.s. Ono sto su organizatori (veoma mladi) zaboravili da napomenu je da ce se na desavanju prodavati strip fanzini, tako da ce biti dosta toga da se nabavi iz prve ruke...


2. JUGOSLOVENSKI FESTIVAL ANIMIRANOG FILMA

Pod pokroviteljstvom Ministarstva za kulturu Republike Srbije u Cacku ce se od 14. do 17. oktobra odrzati Jugoslovenski festival animiranog filma na kome ce biti prikazana kompletna domaca produkcija tog vida filmskog izraza.

Jugoslovenski festival animiranog filma pocece otvaranjem izlozbe "STRIPARTY" poznatog autora jugoslovenskog stripa MILANA JOVANOVICA, u umetnickoj galeriji "Nadezda Petrovic".

Jedan deo programa, kako se najavljuje u saopstenju, namenjen je obelezavanju pedesete godisnjice kontinuirane proizvodnje animiranog filma u Jugoslaviji, u oviru koga ce biti prikazano i delo Vere Jocic "Pionir i devojka", iz 1949.godine ovencano "Zlatnim lavom" na festivalu u Veneciji 1951.godine.

Posetioci festivala moci ce da se upoznaju sa kanadskim animiranim filmom, a u okviru programa "Gost iz inostranstva", publici ce se predstaviti afirmisani autori iz Grcke Vasilis Mazomenos i Makedonije Darko Markovic.

"Portret YU animatora" namenjen je jednom od najznacajnijih autora jugoslovenskog animiranog filma Rastku Ciricu, dok ce Snezana Trstenjak predstaviti svoj licni pristup animaciji u reklamnom filmu.

Svakog dana dok traje Festival od 22 casa u oviru programa "STRIP I FILM" bice prikazani i dugometrazni animirani filmovi, uradjeni prema poznatim svetskim stripovima.

(tekst je kompletno preuzet iz novosadskog dnevnika "Dnevnik" samo su desvanja vezana za strip ovde, u Strip Vestima, naglasena, autor teksta nije potpisan)


3. STRIPER #1

Napokon, nakon dugog iscekivanja se pojavi prvi broj Stripera iz nove serije. Novi striper je sada manjeg formata i obima. Na 36. strana ovog broja su predstavljeni radovi cak 13 autora.

Na naslovnoj strani nas je docekala ilustracija Relje Pajica, dok je zadnju koricu dobio Mr. Stocca za kolor strip od jedne table. Unutrasnje strane korica je popunila Neda Dokic. Ostali prostor su svojim radovima ispunili sledeci autori: Dusan Pavlic, Tihomir Celanovic, Mr. Stocca, Ivan Grubanov, Tromb, Nikola Vitkovic, Damir Rijowich Originalow, Nikola Topuzovic, Nedim 2000, Sasa Mihajlovic, Milos Krsmanovic Krle.

Nova serija Stripera, ce ubuduce izlaziti tromesecno i bice stampan dvojezicno. S tim da se prevod nekih stripova ne nalazi u samoj svesci vec na sajtu koji sluzi u tu svrhu (http://www.cyberrex.org/striper) sto se meni cini kao odlicnom idejom za sva buduca dvojezicna izdanja, jer realno receno naj veci broj primeraka inostranim citaocima ce doci u ruke zahvaljujuci promociji na internetu. Sto znaci da im nece predstavljati problem da skinu prevod sa net-a. Tako da ne mora da se dostampava knjizica koja poskupljuje izdanje. Mislim da se o tom idejom vredi ozbiljnije pozabaviti. No da se vratimo stripovima objavljenim u Striperu. Broj je popunjen kvalitetnim radovima vec svima poznatih i afirmisanih autora. Mozda je mana sto nema novih autora, vec su to uvek isti ljudi. No to ce se sigurno vremenom promenuti jer kao sto u uvodu kazu "...casopis ce biti stampan dvojezicno i ima ce za cilj da domacoj i inostranoj publici predstavi aktere domaceg autorskog stripa, kao i aktuelnu strip produkciju iz ostatka sveta, prvenstveno istocne Evrope, a posebno drzava bivse Jugoslavije i da time da neophodan zamajac domacoj produkciji i njenoj integraciji u regionalne i svetske tokove. Striper je prvi korak u ponovnom uspostavljanju redovnih domacih strip izdanja sto je osnova daljeg razvoja scene.".

Nasoj strip sceni je svakako potrebna publikacija ovakvog tipa koja ce redovno izlaziti. Ostaje nam da se nadamo da ce uistinu odrzati obecanje i izlaziti tromesecno, sto je dosta velik period ali bolje da cetiri broja izadju godisnje nego da se "provuce" samo jedan ili dva. Osim sto im za kraj zelimo uspesno izlazenje mozda bi bilo dobro i da im pozelimo da sto pre dobiju zdravu konkurenciju!!!

zmcomics


4. CHEWBACCA DARKA MACANA

Tragom informacije pronadjene na internetu u kojoj se Darko Macan spominje kao jedan od autora novog mini serijala Star Warsa posvecenog CHEWBACCI (Cubaka, onaj malo cupaviji prijatelj Han Soloa) Strip Vesti su potrazili detalje o tom projektu. Naravno obratili smo se direktno Darku Macanu kako bi dobili najtacnije informacije.

-Na internetu se mogu naci najave da ces biti jedan od koautora na novom mini serijalu "STAR WARS: CHEWBACCA" koji startuje u januaru, o cemu je tacno rec?
Cijela shema je 'vaka: isplanirana je bila serija o Chewbacci za iduchu godinu i ja sam je pristao pisati. Kako je osnovna premisa bila da se obradi Chewbaccin zzivotopis, ja sam predlozzio (kako me jednoliccni ritam ccetverobrojne serije malo umorio) da razbijemo sveske na joss manja poglavlja i da kroz deset takvih poglavlja (6-12 strana) damo dokumentarac o Chewbacci, uccinjen bass kao dokumentarac - C3P0 i R2D2 idu okolo i snimaju razne ljude kako priccaju svoje uspomene. S jedne strane, tako smo dobili u SWu dosad neprimjenjenu postavku, a uz to je takav pristup omoguchio da neki ljudi s kojima volim raditi (Eddy Biukovich, Kordej, Dave Gibbons) prihvate po poglavlje dok za cijeli svezak ili seriju ne bi imali vremena. Tako Kordej radi jedan krasan fajt u divovskoj dzzungli na Kashyyyku u prvom svesku, u broju dva Dave crta "origin story" Male Male, lika kojeg smo kreirali za "Vader's Quest", a Eddy radi zavrssno poglavlje, Hanovo svjedoccanstvo.

- Sada kada zavrsavas serijal, mozes li reci da li si zadovoljan uradjenim?
Zadnja dva poglavlja trebao bih ovaj tjedan zavrssiti, ali mogu rechi da sam svojim dijelom posla do sada zadovoljan (neke stvari do kojih mi je bilo stalo su prossle bez previsse Lucasfilmova mijessanja). Uz to, postoji moguchnost da se neki od elemenata iz ove serije prossire u Han/Chewie seriju dogodine, ali o tom potom.

- Hocemo li od tebe uskoro doziveti jos neko prijatno iznenadjenje?
U studenom i prosincu (novembru/decembru) izachi che dvije epizode Hellblazera (#144-145) koje sam pisao, a u kojima John Constantine susreche bosansku izbjegliccku obitelj u Londonu.

(o tome ce biti vise reci kada bude izaslo, ceka vas novi mini email-intervju)

Strip Vesti


5. STRIP & FILM BERZA

Zadovoljstvo mi je da Vas obavestim da je pocela da radi stip & film berza.

Svake subote od 11 do 16 sati, u kaficu Archie's u Chumichevom sokacetu ljubitelji stripa i filma moci ce da razmenjuju, pronalaze, prodaju kupuju sve sto je u vezi ova dva medija. Ulaznica i za prodavce i za kupce i za posetioce je istovetna - 10 dinara.

Pozdrav,

Aleksandar Radisic


6. VESTI IZ SVETA

-Morgan, poslednji Pratov album
U proslom broju Strip Vesti je objavljena informacija o tome da se na sajtu "a suivre" nalaze poslednje table velikog majstora Hugo Prata. Moje nesnalazenje sa Francuskim me je onemogucilo da dam preciznu i detaljnu informaciju o tom dogadjaju. Medjutim SANdMAN sa serbiancafea se bolje snasao i dao kompletnu informaciju. Koju prenosimo uz preporuku da svratite do preporucenog sajta jer se tamo uistinu svaki dan postave nove tri table, sada se mogu videti prvih 28. strana.

* * *
20-tog avgusta su navrsene cetri pune godine od smrti jednog od najistaknutijih evropskih strip-autora Huga Prata. Casterman je odlucio da obelezi ovu tuznu godisnjicu izdavanjem poslednjeg Pratovog albuma. "Morgan" tako prati avanture mladog porucnika kraljevske mornarice koji pred kraj '43 otisnuo sa italijanske obale da bi na teritoriji Jugoslavije pomogao Titu i njegovim partizanima.
Album ce imati svoju pretpremijeru po tri table na dan na Web stranicama izdavaca "a suivre", dok je ugledni Pariski list 'le Monde' ceo dogadjaj potkrepio arhivskim clanicma o Pratu. Naravno, slede linkovi:
-Casterman
http://www.casterman.com/lemonde/
-a suivre
http://www.asuivre.com/bd/prepub/morgan.htm
-Le Monde
http://www.lemonde.fr/doss/0,2324,3018-1-QUO-2031,00.html
(SANdMAN, serbiancafe)

-TOP 10. ANOTHER UNIVERS
Nedeljna lista od 13.10.1999.godine. Ovu listu su uredili Mike O Connell & Bob Gough. http://www.AnotherUniverse.com/
1. Fantastic Four 1999
2. X-Men: The Hidden Years #1
3. Legends of the DC Universe #23
4. Tom Strong #5
5. Tooth and Claw #2
6. Vampirella #19
7. Avengers United They Stand #2
8. Jay & Silent Bob #4
9. Batman: No Man's Land #0
10. Sin City: Hell and Back #4


7. IZLOZBA FANZINA U BRAZILU

BRAZILIAN ZINE EXPOSITION

Dear Fanziner Friend,

The Regional Culture Comission, zines Fatherzine and Caleidoscopio, will be realizating in day 24/11/99 The Araraquara Zine - Fanzine Exhibition/Exposition.

Because of this, we invite you to participate of this event, sending one edition fo your work until 20/11/99.

For more information and posting your participation contact: Iara Carvalho
R. dos Libaneses, 2251
14801-425 - Araraquara -SP
Brasil


icarvalh@uol.com.br

Fanziner's regards

Iara Carvalho
Zine Caleidoscopio

(informaciju smo dobili zahvaljujuci Sasi Rakezicu)


8. LINKOVI

Vjeran Miljenovich, strip autor iz Hrvatske ima odlicnu web stranu na sledecoj adresi:
http://www.geocities.com/~vjeran/


9. DATUMI

od 08. do 14. oktobra

10. oktobra 1959. Umro je Ed Carl u Evanstonu, Illinois. Radio je na stripu Harold Teen.

10. oktobra 1973. Umro je Austin Briggs (Ostin Brigs), u Parizu, Francuska. Radio je i asistirao (Alexu Raymondu, kasnije nastavio njegov rad) na Flash Gordonu, Jungle Jimu, Tajnom agentu X-9.

10. oktobra 1987. Umro je Frank O'Neal u Pacific Grove, Kalifornija. Radio je na Short Ribs.

13. oktobra 1885. Rodjen je Harry Hershfield u Cedar Rapids, Iowa. Radio je na Abie the Agent, Dauntless Durham, Desperate Desmond, Vanilla and the Villains.

13. oktobra 1938. Umro je E.C. Segar u Santa Monici, Kalifornija. Kreirao je nezaboravnog Popeye-a, koji se premijerno pojavio u njegovom The Timble Theatre. Radio je i na Charlie Chaplin's Comic Carpers, Sappo.

Izvori: HiES, "Calendrier du centenaire", "Istorija Jugoslovenskog stripa" Slavka Dragincica i Zdravka Zupana, i monografija "Maurovic" Veljka Krulcica, "Pegaz" Zike Bogdanovica.


Ako znate nekog ko bi bio raspolozen da svakog cetvrtka dobije email sa STRIP VESTIMA, posaljite mi njegovu email adresu ili mu predlozite da nam se on sam javi i tako upise na mailing listu.

Zlatko Milenkovic

e-mail: zmcomics@EUnet.yu
web: http://members.tripod.com/~ZM97
web: http://www.unovomsadu.com/strip/zmcomics
Zlatko Milenkovic, Petra Drapsina 16, 21000 Novi Sad

STRIP VESTI SU BESPLATNE