prosli broj - arhiva - sledeci broj


STRIP VESTI #32
10.09.1999.


S A D R Z A J

1. PANTOLEN XEREI (Nikola Vitkovic)
2. STRIPBURGER OSVOJIO SKANDINAVSKA SRCA (Strip)
3. SLOVENACKI STRIP U GRCKOJ (burger)
4. VESTI IZ SVETA (Strip Vesti)
-Janjetov na engleskom
-Tarzan Igora Kordeja
5. KONKURS ZA ILUSTRACIJU (mail)
6. "XORNADAS" PROGRAMME ADVANCE (mail)
7. LINKOVI
8. DATUMI (zmcomics)


Svi prilozi su vlasnistvo autora. U slucaju da zelite da ih na bilo koji nacin eksploatisete, molimo Vas da se obratite autorima priloga, koji su potpisani (uz potpis ce uvek ici i email adresa putem koje mozete kontaktirati autora), u slucaju da nisu potpisane mozete ih slobodno koristiti jer su to neautorizovane vesti ovog servisa, STRIP VESTI.


Sajt na kom cete uvek moci da procitate stare brojeve STRIP VESTI i
jos neke druge sadrzaje vezane za strip je na sledecoj adresi:
http://www.unovomsadu.com/strip/sv/index.htm


Strip Vesti stizu sa zakasnjenjem od jednog dana. Postoji mogucnost da sledeca 2-3 broja takodje dozive kasnjenja, tako da vas ne iznenadi ako neki od sledecih brojeva ne stize na vreme. Nakon par godina sam uspeo da izdejstvujem dve nedelje godisnjeg odmora i planiram (sto ne znaci da ce i biti tako) da se ODMARAM! Tako da se moze dogoditi da SVesti malo kasne ili da budu manjeg obima (to zavisi od vasih priloga), ali svakako ce ici. Za sledeci broj je zato ostavljen novi nastavak Wattersonovog teksta koji za vas prevodi Miroljub Milutinovic Brada, uz obecanje da ce uskoro biti jos.

Takodje ce SVesti od sledeceg broja na sajtu dati novi poklon, sto znaci da ce uputstvo za kolorisanje stripova biti na sajtu jos svega par dana, pa ako vas interesuje, a niste ga do sada preuzeli, znate sta vam je ciniti.

S postovanjem,

Zlatko Milenkovic

POZIV NA SARADNJU i dalje ostaje aktuelan.


1. PANTOLEN XEREI

Poziv na promociju:

PANTOLEN XEREI
(SOMETHING LIKE A WILL)

Najzad je gotov dugo najavljivani fanzin Nikole Vitkovica (PHANTOM WORX), Tihomira Celanovica (MORCINA) i Relje Pajica!!! Rec je o kombinaciji ilustracije, kaligrafije, poezije, modelarstva, fotografije i tako u beskraj. Do sada naj lepsi fanzin koji su Phantom i Morcina kreirali.

Promocija ovog dela ce biti odrzana 14. Septembra (utorak) u 19:00h u Kuci Dure Jaksica, u Skadarliji (Beograd), uz izlozbu svih radova (pa i vise) i prodaju ovog i svih drugih fanzina Phantom Worxa i Morcine po cijenama-pravim sitnicama. Napominjema da ce ovo biti jedini nacin da vidite modelarsko metalurgijski aircraft Relje Pajica, koji je sastavni deo PANTOLEN XEREI univerzuma (aircraft, ne Relja Pajic, mada i njega treba videti). Bice bogme i katalog, a u pozadini ce ici sa kasete The Hafler Trio: Thirsty Fish! Ko ne dode, stvarno je neozbiljan.

I kao sto bi to Edward rekao:
"IT'S WELL WE CANNOT HEAR THE SCREAMS
THAT WE CREATE IN OTHER'S DREAMS..."

Nikola Vitkovic


2. STRIPBURGER OSVOJIO SKANDINAVSKA SRCA

Helsinki comics festival

Ovogodisnji medjunarodni strip festival "The Helsinki Comics Festival", koji je organizovalo Finsko strip udruzenje, je ugostilo urednistvo Stripburgera. Stripburger je na festivalu, koji je odrzan 21. i 22. avgusta, ucestvovao sa izlozbom stripa 11. slovenackih autora (Jakob Klemecic, Jure Meden, Andrej Stular, Tomaz Lavric, Gorazd Princic, Matjaz Bertoncelj, Matej Kocjan, Iztok Sitar, Gregor Mastnak, Matej Lavrencic, Izar Lunacek) i predavanjem o slovenackoj strip produkciji.

Ove godine je bila, zbog promene termina odrzavanja - leti umesto zimi, nesto manja posecenost (prosle godine je festival posetilo vise od 10.000 ljudi), unatoc tome je Stripburgerovo predstavljanje bilo veoma uspesno zahvaljujuci intervjuima, koji su izasli u dva najveca finska dnevnika (Helsingin Sanomat i Ilta Sanomat), kao i predstavljanjem na dvema lokalnim radio stanicama.

Izlozba radova slovenackih strip autora je bila jedina izlozba, koja je bila postavljena na samom festivalskom prostoru, izlozbe ostalih autora (francuske autorske grupe Le Dernier Cri, svedskog autora Gunnarja Lundkvista) su svoje otvaranje dozivele po zavrsetku festivala. Gostujuci autor je bio i Englez Hunt Emersson. Redakcija Stripburgera je pogledala i veoma obimnu izlozbu domaceg finskog autorskog stripa, koja je bila otvorena celo leto u Kiasmi (Muzej moderne umetnosti). U prvom redovnom broju Stripburgera, u 2000 godini, ce u posebnom bloku biti predstavljen finski strip.

Po zavrsetku medjunarodnog strip festivala u Helsinkiju, Stripburger je gostovao u Stockholmu. Poziv za predstavljanje revije Stripburger u Stockholmu je jedan od rezultata saradnje sa svedskim izdavacem Galago i strip biblotekom Serieteket zajedno sa izvedbom projekta AAAAAAAAAAAA, koji je protekao tokom maja meseca u Ljubljani i gde je radovima pokriveno predstavljanje svedske strip produkcije pod okriljem izdavaca Galago. Predstavljanje Stripburgera javnosti je ukljucivalo i izlozbu 8. slovenackih strip autora (Jakob Klemecic, Jure Meden, Tomaz Lavric, Gorazd Princic, Matjaz Bertoncelj, Matej Kocjan, Matej Lavrencic, Izar Lunaccek), koja je bila izlozena u galeriji Lava u Kulturhuset od 19. do 28. avgusta. Zanimljivo je, da organizatori zbog srazmerno mlade publike (u Lavu bi dolazili i cetrnaestogodisnjaci) nisu postavili radove trojice slovenackih autora. Dva stripa su imala seksualno eksplicitine elemente. Cenzura u drzavi, gde je sezdesetih rodjena seksualna revolucija!

Unatoc tome je Stripburgeru uspelo da osvoji svedska srca i u sledecim brojevima Stripburgera cete se sretati sa radovima nekih tamosnjih autora.


3. SLOVENACKI STRIP U GRCKOJ

Nakon uspesnog predstavljanja domace slovenacke strip produkcije (okupljene oko jedine slovenacke strip revije Stripburger) u Svedskoj i Finskoj, se slovenacki strip autori od 8.-14. septembra predstavljaju na Medjunarodnom festivalu stripa u Atini. Festival u glavnom gradu Grcke je organizovan pod pokroviteljstvom grada Atine, grckog ministarstva za kulturu i UNESCO-a. Na poziv organizatora priredjeno je gostovanje predstavnika revije Stripburger, i njihovih autora Tomaza Lavrica i Zorana Smiljanica. Na jednoj od festivalskih izlozbi ce svoje radove izloziti: Tomaz Lavric, Zoran Smiljanic, Jakob Klemencic, Matjaz Bertoncelj, Andrej Stular, Gorazd Princic, Gregor Mastnak, Iztok Sitar, Izar Lunacek, Jure Meden, Matej Kocjan i Matej Lavrencic.

Na festivalu su i Zograf i Gordana te Amir Idrizovic (BiH), a Actus Tragicus iz Izraela, su juce napustili Atinu zbog zemljotresa.


4. VESTI IZ SVETA

-Janjetov na engleskom
U trendu stampanja engleskih verzija Humanoidovih albuma se najavljuje i "The Technopriests #1" Zorana Janjetova. Album treba da se pojavi u prodaji u Novembru imace 56 kolor strana i tvrde korice, a kostace 14.95 USD. Moze se poruciti direktno od izdavaca (Les Humanoides Associes) ili preko Diamond Comic Distributors.

-Tarzan Igora Kordeja
Osim mini serijala "Batman/Tarzan: Claws of The Cat-woman", koji od septembra izlazi u Americi (ukupno 4 nastavka koje Kordej crta po scenariju Ron Marz-a) od novembra krece novi Kordejev Tarzan.
Rec je takodje o mini serijalu, koji ce se sastojati od sest svezaka od po 32 strane i nosice naziv "Edgar Rice Burroughs' Tarzan: The Rivers of Blood". Ovog puta scenario za strip radi Neven Anticevic, s tim da ce ovog puta Kordej raditi i naslovne strane sto nije slucaj sa prvim serijalom gde korice radi Dave Dorman.


5. KONKURS ZA ILUSTRACIJU

POSTOVANI CRTACU !

U pokusaju da se uradi projekat namenjen deci potrebna nam je vasa vestina. Naravno radi se o vasem profesionalnom angazovanju, koji cemo u tom maniru i dogovoriti.

Vase ucesce je vas odziv ovom "konkursu" koji ovim putem objavljujemo.

K O N K U R S

Potrebne su ilustracije – skice – crtezi koji su dovoljno snazni inspirativni a istovremeno jednostavni i karakterni kako bi maksimalno animirali predmetni zadatak

OBRATITI PAZNJU
- Crtati crnim tusem ili rapidografom
- Likovi u pokretu
- Sa dozom humora
- sto pribliznije 3D animaciji
- boje i sencenje sa maksimalnom kompjuterskom doradom
- Dizni efekat (u 3D)

POTREBNI LIKOVI :

a) Zivotinje :
1- ajkula ( u pokretu u vodi )
2- zirafa
3- slon
4- zebra
5- koala
6- kengur
7- gazela
8- kamila
9- papagaj
10- kakadu

b) Ljudi: (sa decijim likovima)
1 jevrej
2 jevrejka
3 indijanac
4 indijanka
5 kinez
6 kineskinja
7 indus
8 inuskinja
9 crnac
10 crnkinja
11 belac
12 belkinja

c) Pejzazi :
1 suma
2 planina
3 stepa
4 prasuma
5 dzungla
6 ravnica
7 plaza
8 stenovita obala
9 okean
10 talas

Ovo bi bili inicijalni Vasi crtezi na osnovu kojih bi mogli lakse da odaberemo nekoliko Vas koji svojom tehnikom, mastom i idejom zadovoljavaju nase zamisli i kriterijume te ce biti angazovani.

Da biste punopravno ucestvovali na ovom konkursu potrebno je da iz svake od tri a), b) i c) grupe zadataka izaberete najmanje 3 crteza te ih blagovremeno E-mailom posaljete na nas E-mail: konkurs@bigfoot.com

Takodje i sva vasa pitanja u vezi ovog konkursa mozete slati na isti E-mail. Svi koji ce ucestvovati na konkursu kao i usputne informacije cete dobijati u obliku mail-a.

konkurs@bigfoot.com


6. "XORNADAS" PROGRAMME ADVANCE

The "Xornadas de Banda Desenada de Ourense" (Ourense Comic Convention) will take place in this small city located in the north-west of Spain from 1st to 9th October, 1999. Its programme will include several exhibitions and activities such as cinema projections, book releases and round-table discussions.

The most important exhibition at this issue of Ourense Comic Convention will be the one devoted to the original artwork of the French artist and scriptwriter Francois Boucq. Boucq (Lille, 1955) is one of the greatest comic creators in the world, and he had worked with prestigious writers like Pierre Christin, Jerome Charyn or Alexandro Jodorowsky. His absurd, intelligent humour is perfectly reflected in his album Les pionniers de l’aventure humaine and in his character Jerome Boucherot. This exhibition will be possible thanks to the Corunna Comic Festival.

Another important show will be the one composed by the Miguelanxo Prado’s amazing designs and sketches for the television animation series Men in Black and Os vixilantes do camino (the first Galician one). On the other hand, the Spanish drawer Rafa Vaquer, whose most popular creation is the character Johnny Roqueta, will have a retrospective exhibition at the "Xornadas".

The new Portuguese authors will be present with the originals of the Cru fanzine latest issue, and with the Matosinhos Comic Contest selected works.

Of course, Expofanzines 99 will show the new amateur publications sent from places all over the world.

Some films involved with comics will be projected at the Ourense Comic Convention. For instance, a tribute will be paid to Tintin and Popeye, two actual icons of our contemporary culture that have reached the age of 70. These pictures will be Tintin et le temple du soleil and Tintin et les oranges bleues — a surprising curiosity, one of the two films about Tintin that were made with real actors — - and three Fleischers’ Popeye short animation films shot in the late thirties. Other productions will be released, such as the animation version of the popular Spanish character Pumby, or the new animated Galician series O rei Quintín.

The Xornadas will be present at a stand at Corunna Comic Festival (ŤVińetas desde o Atlánticoť), from 16th to 22nd August. If you are going to be there or nearby — Corunna is only 60 km away from Santiago de Compostela — don’t forget to pay us a visit!

http://www.teleline.es/personal/casaxou — it’s most in Galician, but you will find further information about ‘Xornadas’ programme.


7. LINKOVI

-Belgrade Alan Ford Page - je konacno apdejtovan i redizajniran,
adresa je ostala ista: (Nemanja)
http://www.yurope.com/alanford

-FESTIVAL DE LA BD A BUC (od 2-3 oktobra 1999) Ako neko zna francuski moze da procita i propozicije strip konkursa koji je otvoren povodom festivala.
http://www.mairie-buc.fr/Bande_dessinee/default.htm


8. DATUMI

od 03. do 09. septembra

3. septembra 1923. Rodjen je Mort Walker u El Doradu, Kansas. Otac je stripova Beetle Bailey, Boner's Ark, radio je na Hi and Lois, Sam's Strip.

4. septembra 1882. Rodjen je H.H. Knerr u Bryn Mawr, Pennsyvania. Radio na The Katzenjammer Kids, Die Fineheimer Twins, Mr. George, Dinglehoffer und His Dog.

5. septembra 1928. Umro je R.F. Outcault, u Queensu, New York. Kao covek koji je otac Yellow Kid-a smatra se "ocem savremenog stripa". Osim Yellow Kid-a on je stvorio i i Buster Browna-a.

6. septembra 1956. Poginuo je Alex Raymond u automobilskoj nesreci u Wesportu, Connecticut. Otac je Flash Gordona, Jungle Jima, Tajnog agenta X-9, Rip Kirbyja. Slobodno ga mozemo smatrati ocem avanturistickog stripa.

7. septembra 1954. Umro je Bud Fisher, u New Yorku. Radio je na stripovima Cicero's Cat, Mutt and Jeff.

8. septembra 1908. Rodjen je Austin Briggs u Humboldtu, Minnesotta. Radio je i asistirao na Flash Gordonu, Jungle Jimu, Tajnom agentu X-9.

9. septembra 1917. Rodjen je Frank Robbins u Bostonu, Massachusetts. Radio je na Johnny Hazardu, Scorchy Smith.

9. septembra 1934. Alley Oop, autora Vincenta T. Hamlina, jedan od najpoznatijih svetskih avanturistickih stripova, dobija i svoje nedeljno izdanje.

Izvori: HiES, "Calendrier du centenaire", "Istorija Jugoslovenskog stripa" Slavka Dragincica i Zdravka Zupana, i monografija "Maurovic" Veljka Krulcica.


Ako znate nekog ko bi bio raspolozen da svakog cetvrtka dobije email sa STRIP VESTIMA, posaljite mi njegovu email adresu ili mu predlozite da nam se on sam javi i tako upise na mailing listu.

Zlatko Milenkovic

e-mail: zmcomics@EUnet.yu
web: http://members.tripod.com/~ZM97
web: http://www.unovomsadu.com/strip/zmcomics
Zlatko Milenkovic, Petra Drapsina 16, 21000 Novi Sad

STRIP VESTI SU BESPLATNE