prosli broj - arhiva - sledeci broj


STRIP VESTI #14
09.04.1999.

S A D R Z A J

1. CRTEZOM PROTIV RATA (Dusan Pavlic)
2. IZLOZBA BRANE JOVANOVICA (Slobodan Ivkov)
3. HERMANN U RIJECI I JOS PO NESTO (Zoran)
4. BOJAN REDZIC, email intervju (Strip Vesti)
5. MANGA PO CETVRTI PUT (Demo)
6. LINKOVI
7. BERZA


Svi prilozi su vlasnistvo autora. U slucaju da zelite da ih na bilo koji nacin eksploatisete, molimo Vas da se obratite autorima priloga, koji su potpisani (uz potpis ce uvek ici i email adresa putem koje mozete kontaktirati autora), u slucaju da nisu potpisane mozete ih slobodno koristiti jer su to neautorizovane vesti ovog servisa, STRIP VESTI.


Sajt na kom cete uvek moci da procitate stare brojeve STRIP VESTI i
jos neke druge sadrzaje vezane za strip je na sledecoj adresi:
http://www.unovomsadu.com/strip/sv/index.htm


Mislio sam jedno vreme da Strip Vesti ne radim dok ne stane ovo ludilo, ali cinjenica je da mi bezanje od "obaveza" ne bi nista pomoglo. Cak sta vise, mislim da je dobro da na trenutak pobegnem od svega sto se desava i na taj nacin sacuvam deo sebe.

Nadam se da ce SVesti u sto skorije vreme biti radjene u nekim mirnodobskim uslovima, i da ce strip u mom zivotu ponovo dobiti mesto koje zasluzuje. Sada mi je ipak glavna preokupacija da moja porodica sto sigurnije i bezbolnije prezivi ove dane.

Strip Vesti cu i dalje raditi, dokle god bude moguce, a vas cu zamoliti da mi oprostite na svim greskama, kojih ce verovatno biti, jer radim onako kako trenutno mogu.

Ovaj broj saljem vec nedelju dana i ne uspevam. Zato sam ga doradio i saljem ga sa novim datumom, tako da ispada da su SVesti imale jednonedeljnu pauzu. Sajt SV nece biti azuriran neko vreme zbog opravdanog odsustva vlasnika domena. Takodje jedno vreme mi mail nije radio, tako da par dana nisam primao postu i ne znam da li je bilo jos priloga, ovi su stigli do mene.

Nadam se da ce skoro doci dan kada cete SVesti primati redovno cetvrtkom (kako su se slozili citaoci SV u anketi).

POZIV NA SARADNJU i dalje ostaje aktuelan.

S postovanjem,

Zlatko Milenkovic


1. CRTEZOM PROTIV RATA

Dragi prijatelji Srbije, pomozite nasu kampanju "Crtezom protiv rata". Posaljite vase radove na adresu: dux@gal.bits.net Vasi radovi bice objavljeni na adresi www.beograd.com/antiwar.

Pozdrav,

Dusan Pavlic

* * *

A mesage to all the friends of Yugoslavia and all the people of good will
Send your drawings and cartoons and join the action designed to stop the agression of NATO forces on Yugoslavia.

Send your works to: dux@gal.bits.net
Your drawings will be displayed on the internet at
http://www.beograd.com/nato/antiwar/index.html

We will send those drawings every day to all the people and all the organizations that can influence that this agression of NATO be stopped.

Thankful in advance,

Dusan Pavlic for Gama El. Web team


2. IZLOZBA BRANE JOVANOVICA

Otvaranje odlozene (koja je zbog proglasenog ratnog stanja i bombardovanja bila odlozena) izlozbe Brane Jovanovica ce se odrzati u petak, 2. aprila 1999. u podne, na najavljenom mestu (Kuca Djure Jaksica u Skadarliji).

Slobodan Ivkov


3. HERMANN U RIJECI I JOS PO NESTO

U sklopu 14. Medjunarodne Izlozbe Crteza - Strip Crteza koja traje u Rijeci otvorena je i izlozba radova poznatog strip majstora Hermanna Huppena. Izlozba je otvorena 09.03. i traje do kraja mjeseca. Osim sto su posjetitelji mogli uzivati u strip tablama ovog iznimnog autora slikovne rijeci, centralni dogadjaj izlozbe svakako je i dolazak samog autora u Rijeku te susret sa obozavateljima njegovog djela. U subotu (27.03.) gospodin Hermann dosao je oko 11 sati u izlozbeni prostor Malog salona u pratnji svojeg dugogodisnjeg prijatelja i suradnika Ervina Rustemagica. Hermannn je razgledao postavku izlozbe i nakon kraceg komentara za tisak pristupio potpisivanju svojih strip albuma i tabli koje su posjetitelji mogli kupiti na samoj izlozbi ili su pak Hermannove stripove donijeli iz osobne kolekcije. Ruzno kisovito vrijeme i hladnoca omela je one neodlucne da ipak dodju i vide velikana stripa no zato je nekolicini od 70-tak okupljenih na njihovu veliku radost Hermann uz autogram s posvetom docrtao i poneki od likova iz svojeg sirokog opusa (Komancha, Jugurtha, Jeremiah, Kurdy, Bernard Prince...).

Potpisnik ovog clanka dobio je osim autograma s posvetom i portret Zvonka, lika iz strip albuma Sarajevo Tango, no svakako najzivlje sjecanje ostat ce na maestrov stisak ruke i osmijeh.

* * *

Ekskluzivne vijesti:

Hermann u suradnji s Van Hammom
Pocetkom februara/veljace 1999. Godine Hermann je zavrsio album "Netko je ubio Divljeg Billa". Za ovaj album Hermann je pisao i scenarij, a album ce u junu/lipnju 1999. Na francuskom i nizozemskom jeziku objaviti Edition Dupuis, a poslije toga ce slijediti izdanja na njemackom, talijanskom, spanjolskom, danskom, svedskom i drugim jezicima.
Odmah po zavrsetku rada na ovom stripu, Hermann je poceo rad na albumu "War Moon" za koji je scenario napisao Jean Van Hamme, Ovo je prvi put u posljednjih dvadesetak godina da Hermann ne radi album po svom vlastitom scenariju. Ovo je takodjer njegova prva suradnja s dugogodisnjim prijateljem Jean Van Hammeom, scenaristom popularnih serijala "Thorgal", "XIII", "Largo Winch" i drugih.

"Zatvorenik" zatvara krug Hermannove "Comanche"
U protekle dvije decenije toliko smo puta culi uzdahe Hermannovih fanova: Oh, kad bi Hermann nacrtao barem jos jedan album "Comanche"! Na zalost, ne vjerujem da ce im se ova zelja ispuniti, ali SAF je odlucio da barem malo ublazi njihove muke. Kompilirali su kratke epizode "Comanche" koje su objavljene u magazinu Tintin od 1972. do 1982.godine, ponovno ih kolorirali i objavili album pod naslovom "Zatvorenik", za koji je Hermann napravio novu naslovnu stranicu.
Album je u Francuskoj, Belgiji, Nizozemskoj i Njemackoj prodan u toliko velikoj tirazi da je iznenadio i najvece optimiste. U Nizozemskoj je album objavila kuca SAF B.V. Holland a cak se nasao i na listi 10 bestsellera. Francusko izdanje ovog albuma izdao je Ligne d'Ombre, a njemacko Kult Editionen.

Gandalf


4. BOJAN REDZIC, email intervju

-Sta trenutno radite i kakvi su Vam planovi za buducnost (sledeci projekat-i)?
Trenutno Radim sladunjave razglednice "Happy birthday" sadrzaja pa ce strip morati da saceka dok se ne zaradi koji dinar.

-Kakav je Vas stav prema pojedinim Strip scenama (Amerika, Evropa, Japan, i ostali)?
Japanska produkcija mi se bas ne svidja a Americka je vecim delom sranje, osim "Love & Rockets" ali pitanje je koliko je to Americki strip. Ja jos uvek najvise volim Evropsku scenu: Prado, Bousq, Riff Reb's, Edika, Goosens.

-Lista od deset naj boljih stripova svih vremena (po Vasem izboru)?
Listu ne bih umeo da sastavim.

-Sta mislite o upotrebi racunara u izradi Stripa (crtanje, kolorisanje, lettering ili nesto drugo)?
Racunari su postali neizbezni u radu, ali racunar nije izvor kreativnih ideja (gotove opcije u programima, CD-romovima,...) vec samo sredstvo za podizanje kvaliteta stampe, povecanja brzine proizvodnje pripreme, budzenje slova (naslova, paganacije ne teksta u baloncicima), za dizajn i opremu izdanja,...

-Kako vidite buducnost Stripa na nasim podnebljima na lokalnom nivou?
Strip na ovim prostorima nikad vise nece imati mesto kao 80-tih godina a protiv toga se ne moze boriti i bas me briga.

-Kakav je Vas stav prema trendu da se pojedini stripovi ekranizuju (posebno naglasak stavio bi na crtani film, Korto malteze, Tarzan (Disney!), Batman...)?
Ekranizacija skoro uvek upropasti strip ali se na filmu dobro zaradi a protiv toga nema argumenata.

-Sta mislite o akcijama tipa, stop aids, borba protiv droge... ? Da li takvi projekti mogu, osim svog humanog karaktera, da nekako uticu da strip kod nas malo krene sa mrtve tacke, promena stava okoline prema Stripu, angazovanje autora, dobijanje sredstava za stampanje takvih projekata,...?
Akcije su sranje.

-Koliko na Vas utice kinematografija? Vasi omiljeni filmovi reziseri?
Omiljeni film mi je "Brazil"

-Dogurao si do treceg albuma, sto je malo kome na nasim prostorima uspelo, otkud tolika energija i koliko ce to da potraje?
Jedina stvar koju radim a da mi niko ne sedi za vratom i jede govna su stripovi. Tako da ce moj rad na stripu jos dugo trajati.

-Koji ti je album najdrazi?
Prvi.

-Mozda da mladjim autorima das neki savet kako da istraju u ovim vremenima i krenu tvojim stopama (mislim na kolicinu radova, a i kvalitet naravno)?
Tesko je istrajati u ovim vremenima najvise zbog obrnuto proporcionalnog odnosa izmedju vremena koje se trosi na crtanje stripova i novca koji se pri tome zaradi. Tako da je najbolje mladim autorima da nadju neki posten posao dok su jos mladi a da im ne dodje iz dupeta u glavu tamo negde posle tridesete.

-Da li si pokusao da uzmes svoja tri albuma i pokucas nekom stranom izdavacu na vrata?
Sad imam neke kontakte al' ne volim da se lozim prerano i previse dok se sve ne razjasni.

-Kad cemo videti tvoj cetvrti album!?
Ove ili sledece godine.

Za kraj bi pohvalio "Strip Vesti", sve su bolje i bolje.

Uz ovaj intervju vam dajemo i autorov telefon kako bi ga mogli kontaktirati u slucaju da zelite da nabavite neki od njegovih albuma.
Bojan Redzic-tel.:011/600-897


5. MANGA PO CETVRTI PUT

STRIPOVI GUBE SVOJU PUBLIKU/CITAOCE
by Jonathan Watts/Tokyo (The Guardian / SMH), Japan
(preveo/priredio Demo)

Manga, stripovi koje su citale generacije japanske dece dozivljavaju danas, 50 godina posle prvog posleratnog izdanja, "krizu srednjih godina".

Seks je danas perverzniji, nasilje je danas krvavije a naucna fantastika fantasticnija - ali citaoci (kao i kritika) imaju primedbe da manga gubi na ekskluzivnosti, a i citanosti (tirazu).

U svakoj drugoj zemlji znakovi opadanja/stagnacije u industriji stripova ne bi bili razlog za toliku brigu ali to nije slucaj u Japanu. U Japanu, manga nije samo veliki biznis nego i stvar licnog/nacionalnog identiteta i ponosa.

Milioni japanske dece odrasli su uz likove kao sto su: Astro Boy i Doreamon & Dragon Ball Z, ali manga nikad nije bila namenjena samo deci.

Stripovi cine oko 40% svih publikacija u Japanu i pokrivaju sve, od naucne fantastike i hard-core pornografije do uvodnih casova u nuklearnu fiziku ("uradi sam"). Cak i biznismen koji sedi pored vas u nekom vozu u Tokiju citace ili novine ili strip.

Medjutim, vreme prolazi a najvazniji (i najbrojniji) citaoci manga/stripova - uzrast ispod 16 godina, pocinju da se okrecu drugim stvarima pokusavajuci da se nadje zabavu.

Jedan od simbola ove promene je Shonen Jump - nekad najpopularniji strip za decake (decu). Tokom 1995. godine prodavao se u rekordnih 6.5 miliona primeraka nedeljno da bi zadnjih godina pao na 4 miliona, za sta moze "zahvaliti" vise suzenom trzistu (padu interesovanja) nego kvaliteti konkurenata.

"Jos uvek se pitamo gde nam se dedose citaoci" - kaze portparol Shueisha izdavaca. Delom je to zbog recesije u privredi ali mnogo vise zbog cinjenice da vise nismo u stanju da proizvedemo hit serijale kao sto smo to bili u proslosti.

A, kao za baksuz, pad pocinje upravo u trenutku kada stripovi pocinju da bivaju priznati u "ozbiljnim" krugovima. Internacionalno, stripovi su postali jedan od najpoznatijih japanskih (kulturnih) izvoznih artikala sa rastucim brojem konzumenata sirom sveta (narocito u Tajvanu i Juznoj Koreji).

I stav lokalne javnosti se polako menja prema stripovima. Dugo godina optuzivani kao uzrok kriminala medju omladinom i pada standarda u obrazovanju - oni bivaju, kako stasaju generacije odrasle na stripo- vima, sve manje izlozeni takvim kritikama.

Ako nista drugo manga je postala suvise "bezbedna", beskrvna. Gospodin Satoshi Otoba, upravnik Tokyo Metropolitan muzeja savremene umetnosti organizovao je nedavno izlozbu, najvecu ikad toga tipa u Japanu, sa idejom da se predstave sami poceci mange, ukljucujuci i radove Osamu Tezuka poznatog kao "bog mange" tokom pedesetih godina.

Jedan od eksponata je bio i uzorak povracke&creva (propisno uvecana) jednog nastavnika, zrtve djaka zainteresovanih za vudu magiju. Pre 10 godina to bi se moglo smatrati originalnim i sokantnim, ali danas - takva strava je "opste mesto" a citava prica oko mange postaje pomalo bajata.

I sam gospodin Toshio Naiki, vlasnik najveceg japanskog muzeja stripova priznaje: "Gledam ove danasnje stripove i ne mogu da se otmem pomisli da mi sve to izgleda strasno poznato..."

DEMO
serbiancafe


6. LINKOVI

Linkovi ka sajtovima koji objavljuju ANTI-RATNE ilustracije, karikature,...

http://www.grumble.co.yu/

http://www.beograd.com/nato/antiwar/index.html


7. BERZA

Kupujem srpska izdanja Asterixa i Talicnog Toma. ponude (naziv i cena) na iglec@yahoo.com.

jura


Ako znate nekog ko bi bio raspolozen da svakog petka dobije email sa STRIP VESTIMA, posaljite mi njegovu email adresu ili mu predlozite da nam se on sam javi i tako upise na mailing listu.

Zlatko Milenkovic

e-mail: zmcomics@EUnet.yu
web: http://members.tripod.com/~ZM97
web: http://www.unovomsadu.com/strip/zmcomics
Zlatko Milenkovic, Petra Drapsina 16, 21000 Novi Sad

STRIP VESTI SU BESPLATNE