STRIP VESTI
Broj:
375
14.07.2006. Godina VIII

prošli broj - arhiva - sledeći broj


SADRŽAJ

  1. LESKOVAC OSMI PUT - Marko Stojanović
  2. NA PLAVOJ VODENOJ PLANETI - V. Fumeti
  3. JUŽNJAČKA UTEHA No 267. - Marko Stojanović
  4. KVINTALOVA TJEDNA KARTICA (326) - Darko Macan
  5. Q STRIP - Strip Vesti
  6. INTERNET STRIPOVI - Strip Vesti
  7. ŠTAMPA - štampa
  8. VESTI IZ SVETA - Strip Vesti
    -MARKO AJDARIĆ NEWS
  9. POZIVI NA SARADNJU - mail
  10. LINKOVI - Strip Vesti


Svi prilozi su vlasništvo autora. U slučaju da želite da ih na bilo koji način eksploatišete, molimo Vas da se obratite autorima priloga, koji su potpisani (uz potpis će uvek ići i email adresa putem koje možete kontaktirati autora), u slučaju da nisu potpisane možete ih slobodno koristiti jer su to neautorizovane vesti ovog servisa, STRIP VESTI.

Sajt na kom ćete uvek moći da pročitate stare brojeve STRIP VESTI i još neke druge sadržaje vezane za strip je na sledećoj adresi:
www.zmcomics.co.yu

stripvesti.50webs.com



UVODNIK...


Dobra vest, ne kasnimo, idemo na vreme...:)

Loša, da bih ispoštovao ovakav ritam izlaženja (ubuduće će zbog mojih obaveza SVesti svakako morati da idu petkom do 15-16 časova) nisam mogao sačekati priloge koji kasne. Svakako će takvi prilozi naći svoje mesto u sledećem broju.

Kašnjenja često bivaju i zbog povremenih problema sa provajderom, što me opet prisiljava da vas podsetim da sve priloge istovremeno šaljete i na zlatkomilenkovic@yahoo.com. Ako do sada tu poštu i nisam redovno proveravao obećevam da ću to ubuduće redovno raditi, ako ništa drugo ono zbog novog yahoo interfejsa koji napokon izgleda kao pravo okruženje za email...:)

Molim autore priloga da svoje materijale šalju do četvrtka uveče kako bi sve bilo poslato na vreme. Jednostavno, da se ponovim, ovako se zbog drugih obaveza moram organizovati ubuduće.

Unapred se zahvaljujem na razumevanju (i većem broju priloga)...:)

S poštovanjem,

Zlatko Milenković

sadržaj

1.

LESKOVAC OSMI PUT

Marko Stojanović



PROGRAM VIII BALKANSKE SMOTRE
MLADIH STRIP AUTORA

Petak, 21. 7. 2006.
17h Predavanje Zaferina Grasija „Politikin Zabavnik, nekad i sad“
18h Predavanje Tihomira Tikulina „Hrvatski strip danas“
19h Javni čas crtanja u holu Leskovačkog Kulturnog Centra
20h Otvaranje izložbe mladih strip crtača Balkana u Galeriji Leskovačkog Kulturnog Centra i dodela nagrade za doprinos srpskom stripu

Subota, 22. 7. 2006.
12h Predstavljanje strip časopisa Endem i hrvatskog strip festivala Crtani Romani Šou
13h Promocija novih brojeva magazina Strip Pressinga i Think Tank-a
17h Predstavljanje makedonske strip grupe Tajfa
18h Predavanje Iztoka Sitara “Slovenački strip danas“
19h Javni intervju sa Zaferinom Grasijem, glavnim i odgovornim urednikom Politikinog Zabavnika
20h Otvaranje grupne izložbe ilustracija objavljenih u Politikinom Zabavniku u Holu Leskovačkog Kulturnog Centra i dodela nagrada u Galeriji Leskovačkog Kulturnog centra

Nedelja, 23. 7. 2006.
11:00h Revijalna košarkaška utakmica strip autora i fanova, OŠ „Josif Kostić“
12:30h Prikazivanje kratkog dokumentarnog filma o crtaču Edvinu Biukoviću
13:00h Promocija izdanja strip grupe Čaj... Odličan, izdanja edicije Lavirint i makedonskog časopisa Strip Kreator
17h Predstavljanje dugometražnog crtanog filma Alekse Gajića Technotize
18h Svečeno zatvaranje manifestacije i dodela zahvalnica u Galeriji Leskovačkog kulturnog centra i dodela nagrada

Sve vreme trajanja manifestacija u prostorijama Leskovačke škole stripa "Nikola Mitrović Kokan" u potkrovlju Leskovačkog Kulturnog Centra radiće strip radionica.

Gosti manifestacije:
- Dejan Sedlan, Nebojša Pejić, Endre Ajandi, Vuk Marković iz Novog Sada
- Zaferino Grasi (glavni i odgovorni urednik Politkinog Zabavnika), Vlada Vesović, Vladimir Ćuk, Vladimir Radović, Radomir Izgarević, Veljko Pajko, Jovan Ukropina, Siniša Banović, Miloš Holclajtner iz Beograda.
- Milan Antanasijević, Kovin
- Tihomir Tikulin, Zagreb
- Iztok Sitar, Ljubljana
- Strip grupa "Čaj... Odličan" (Dušan Cvetković, Toni Radev, Vladimir Pavlović), Vladimir Krstić, Dejan Stojiljković (urednik niškog magazina Pressing), Dejan Kostić (urednik časopisa Treš)
- Dejan Đoković Dekara, Čačak
- Bojan Vukić, Zaječar
- Mirko Čolak, Zrenjanin
- Goce Cvetanovski, Pariz
- Zlatibor Stanković, Surdulica
- Vlada Aleksić, Šabac
- Davor Dramićanin, Zdravko Girov, Nikola Temkov, Aleksandar Sotirovski, Skoplje
- Miroslav Simonović, rukovodilac Škole Animiranog Filma, Vranje


sadržaj

2.

NA PLAVOJ VODENOJ PLANETI

V. Fumeti



NA PLAVOJ VODENOJ PLANETI

Uz prvi album serijala Aquablue

Pre tragičnih događaja na teritoriji Jugoslavije, ovdašnja publika je najčešće istovremeno pratila velike svetske stripove sa čitaocima u svetu. Desetogodišnji istorijski poremećaj sasvim je narušio tu recepcijsku relaciju, pa smo sada, kada se s naporom obnavlja eksjugoslovensko tržište stripa, u nezahvalnoj prilici da čitamo stripove koji su u Evropi deo stripske istorije. Izuzeci su retki, a tiču se Hermanove hiperprodukcije, popularnih Bonelijevih serijala i tu negde je kraj...

Na ovo nas podseća i prvi album u serijalu Aquablue (Akvablu), koji je nedavno objavio Marketprint iz Novog Sada. S njim nismo u zakašnjenju, ali posle čitanja uvodne storije NAO nismo sigurni ni da li je moralo baš da ga čitamo promptno, tek nekoliko godina posle svetske premijere. Pitamo se da li nije bilo boljih akvizicija sa prebogate frankofone ponude, recimo.

Autori serijala Akvablu su scenarista Thierry Cailleteau i crtač Olivier Vatine, dok je odlično iskolorisao prvu priču Christophe Araldi. Scenario se bazira na ideji tzv. paralelnih vasionskih svetova i Zemljanina koji se nesrećnim slučajem, posle pogibije roditelja, nađe u jednom od njih. Kažem: u jednom, jer je reč o vodenoj planeti. Dakle, reč je u inverziji uvoda u mit o Supermenu, ali glavni junak, naše planete list, ne poseduje natprirodne sile, pa je, kad poodraste i zaplete su sukob s došljacima prinuđen da koristi intelekt i urođenu sklonost prema pustolovini. Sama priča sem predvidljivog uvoda i tromog toka odrastanja protagoniste s imenom Nao, sadrži i otvoren kraj, što pokazuje da će naredne epizode biti povezane s uvodnom storijom.

Bolji deo stripa je crtež i pominjani kolor. To tako, što se crteža tiče, ne izgleda na prvim tablama, jer su figure neubedljive, nesrazmerne i zgrčene, na samoj granici karikature, a portreti ostaju do kraja bledi, ali se docnije sve popravlja i postaje posebno dobro u slikama pejzaža s vodene planete - Akvablu. Crtač veoma dobro koristi jezik modernog stripa, te živo kadrira gradeći solidan utisak paralelnog tečno-prozirnog univerzuma. Starije ljubitelje stripova tada neki kadrovi podsećaju na besmrtnog Pilota Logana, a drugi, posebno Naov portret u burnoj mladosti, na nezaboravnog Sabera, kralja džungle – ljubitelji Panorame i Stripoteke znaju, dakako, o čemu govorim.

Trendovi u evropskom stripu se hitro menjaju, pa su sada u modi kratki serijali od nekoliko (4-5-6) povezanih priča. U instantnom i površnom vremenu niko kao da nema volje da prati epske nizove od 30, 40, 50 albuma. Akvablu pripada tom recentnom trendu i sem sjajne naslovnice, to je još jedan plus za strip koji nećemo baš nestrpljivo očekivati, ali koji nas, u narednim pričama možda može iznenaditi. Živi bili pa videli!

V. Fumeti


Objavljeno u dvonedeljniku Bestseler broj 8 , 16.06. u izdanju Narodne knjige.

BESTSELEROVA
LISTA NAJBOLJIH STRIP IZDANJA
ZA DRUGU POLOVINU JUNA

1. Kanales i Guarnido, BLEKSED, Bukglob
2. Tomas i Vindzor Smit, KONAN, KULA SLONOVA, Beli put
3. Dik Braun, HOGAR, NAJBOLJE OD MENE, Beli put
4. Darko Macan, BOROVNICA PROTIV PAJE PAUKA, Mentor
5. Kaileto i Vatine, AKVABLU, Marketprint
6. Tome i Žanri, MALI SPIRU, Strip-agent
7. Bane Kerac, FAJRKET, autorsko izdanje
8. Vans i Van Ham, XIII, KASKADOR, Marketprint
9. Žodorovski i Janjetov, INKAL 2, Sistemkomiks
10. Berardi i Leteri, MAKSI TEKS, OKLAHOMA, Ludens



sadržaj

3.

JUŽNJAČKA UTEHA No 267.

Marko Stojanović
misto83@ptt.yu



KOJ TI JE VRAG, ŠEFE? (1)

BALI: Hindu ruler of the Underworld.
On earth he assumes the shape of an
ass and lives in a dilapitated hut.
WHO IN HELL, Sean Kellz and
Rosemary Rogers

Relativno je lako utvrditi značenje reči demon, pa čak i njeno poreklo. Što se značenja tiče, standardan Vesbsterov rečnik iz 1913. godine nudi sledeće moguće definicije reči demon: Demon je zao duh, đavo, božanstvo nepoznatog porekla ili nematerijalno biće koje zauzima srednje mesto između ljudi i božanstava u paganskoj mitologiji. Reč, dalje, prema Merijem Vebsterovom rečniku etimološki vodi poreklo od grčke reči daimon, koja verovatno dolazi od glagola daiesthai u značenju “podeliti”. U Pra-Indo-Evropskom jeziku koren deiwos koristi se za boga, u prvobitnom pridevskom značenju “božanski” ili “sjajan, svetao”, i zadržao je ovo značenje u mnogim srodnim Indo-Evropskim jezicima i kulturama (na Sanskritu deva, na Latinskom jeziku deus, na Nemačkom Tiw), ali je takođe i obezbedio još jednu raširenu reč za demona – pa tako, u savremenom Grčkom, rečδαίμων ima isto (gore navedeno) značenje kao reč demon u savremenom Engleskom ili Srpskom jeziku.

Malo je teže ustanoviti razlog zbog kog je ta inkarnacija zla, demon, interesantan celokupnom ljudskom rodu... A da je interesantan, jeste. O tome svedoče gotovo sve mitologije sveta, koje demonu, kao htonom biću, daju važnu ulogu u svakom posebnom mitološkom sistemu. Dokaze možemo naći i u svim religijama sveta, koje u svom teološkoj hijararhiji đavolu ili demonu, kao svojevrsnom pandanu svog vrhovnog božanstva (ili u svojstvu vrhovnog predstavnika zla, ili u vidu mnoštva koje rovari protiv uspostavljenog poretka i nagoni mase na zlodela) daju sekundarno mesto (pošto je primarno, jelte, rezervisano za zvezdu programa, velikog šefa, Boga lično). Da li je to hrišćanski Satana, starozavetni „protivnik“ koji je izgubio rat na nebesima i zbog toga pao, Islamski Iblis (ili Šejtan), koga je Alah stvorio iz vatre da bi varao i na zlo navodio Adamove sinove do dana uskrsnuća (yaum-ul-qiyama), ili Budistički Mara, onaj koji iskušava, đavo odnosno demon svoje postojanje duguje etičkom dualizmu na kome ove religije počivaju i predstavlja nužnu protivtežu vrhovnom božanstvu.

S psihološkog stanovišta, đavo bi u kontekstu sveprisutnog dualizma mogao biti projekcija mračne strane čovečije ličnosti, one koja je sposobna da nanese štetu, nesreću i bol drugim ljudima. Sociološki gledano, demon takođe može da predstavlja izgnanika, nekog ko ne želi da se vlada po ustanovljenim pravilima, te figuru koja se koristi lažima, prevarama, nasiljem (kao i drugim socijalno nepoželjnim aktima) radi krajnje sebičnog ostvarivanja sopstvenih ciljeva. Demon bi, uz sve to, mogao da predstavlja ono “drugo”, ono van čoveka, nepoznato i neshvatljivo, silu prirode koja se opire definiciji i kontroli, silu koja se ne može smilostiviti. Ako stvari posmatramo na taj način, jedno od mogućih objašnjenja za to što demoni čine fokus mnogih umetničkih dela jeste davnašnja potreba čoveka da kroz umetnost ispita i spozna svet oko sebe, da na taj način pronađe ključ pomoću koga će ga tumačiti, te potčiniti svojoj volji. Drugi razlog zašto se mnogi umetnici bave demonima jeste čisto praktične prirode, i njegovo objašnjenje dolazi iz poslednjeg intervjua koji je dao pokojni Džek Kirbi, jedan od očeva američkog superherojskog stripa. Na pitanje da li je lik naciste Crvene Lobanje koji stvorio za strip Captain America najzlobniji negativac na svetu, Kirbi je bez razmišljanja odgovorio:„Ne. Najzlobniji negativci koje imamo su oni iz mitova... Iz naših sopstvenih legendi.“

(Nastaviće se)


A iz štampe je kooooonačno izašao sedmi broj Strip Pressinga, sa prelepom naslovnicom Aleksandara Sotirovskog. A unutra, premijerni stripovi Vlade Aleksića, Tomaža Lavriča, Dejana Sedlana, Mijata Mijatovića, Dušana Cvetkovića, Branimira Trošića, Tonija Radeva , Milana Antanasijevića, Danka Dikića, Tihomira Čelanovića, Tončija Zonjića, Dragana Bosnića... Pa onda, vispreni tekstovi Đorđa Milosavljevića, Dušana Banjanina, Dejana Stojiljkovića, Borisa Lazića, Saše Stojanovića... Pa na kraju dva veeeeeelika intervjua sa Aleksandrom Sotirovskim i Tihomirom Čelanovićem! Pa gde to ima? Kako gde, pa ovde: www.upps.org.yu/forum/viewtopic.php?t=1037&start=0



sadržaj

4.

KVINTALOVA TJEDNA KARTICA (326)

Darko Macan
darko.macan@zg.htnet.hr



BANKARI

Prvo je trebalo napraviti reklamu za neku kreditnu karticu ili tako nešto, ali "da ne bude kao sve druge". Što je trebalo značiti da nećemo samo referatski navoditi prednosti kartice već ćemo se šaliti i napraviti, je li, nešto zabavno. Zatraženo, napisano! I svima se neposredno nadležnima strašno svidjelo. I Goran je Sudžuka nacrtao. I onda je to otišlo nekom glavnijem i... Ne sjećam se više jasno, prebrisao sam neugodne uspomene, ali rezultat je bio da je sve zabavno bilo izbačeno, a svi dijalozi vraćeni na referatski nivo. Zakleo sam se kako više neću raditi s bankarima.

Ali kad su opet zvali, a slobodnjaci su u duši kurve! Trebalo je napraviti neku slikovnicu s Pčelicom, zaštitnim znakom dječje štednje, i Štef je trebao crtati što je uvijek velik motiv. Zatraženo, napisano! U stihovima, štoviše. I svima se neposredno nadležnima strašno svidjelo, no onda je otišlo nekom glavnijem i... Ne sjećam se više jasno, ali kad su počeli zakerati na pojedine riječi ja sam pukao i otišao, a oni zaključili da će slikovnicu objaviti kao bojanku. Ne znam jesu li, znam da sam se zakleo kako više neću raditi s bankarima.

Ali kad su opet zvali. Trebalo je raditi neke slikovnice na temu kuća i stanovanja no to je tako brzo propalo da gotovo i ne spada u ovu priču. Ja sam se samo na brzinu zakleo kako više neću raditi s njima, a onda su opet nazvali.

Devet mjeseci je trajala agonija rada na karikaturama za bankarski mjesečnik. Devet mjeseci sam im objašnjavao zašto je nešto smiješno, devet mjeseci sam slao od tri do šest skica dok se ne bismo dogovorili oko blijedog, lobotomiziranog i neduhovitog sižea (ne smije se to zvati idejom). Devet mjeseci sam htio dati otkaz, a onda su ukinuli karikaturu i ja se zakleo kako više neću.

Sad su zvali radi reklamnih stripova s Pčelicom. Neposredno nadležnima scenarij se jako svidio, dok je netko glavniji zaključio da vic može, ali da poanta ne može (da!). Prije pola sata zamijenio sam vic glupljim (očekujem drugu korekciju nakon kojeg ću ga zamijeniti ne-vicom) i zakleo se da više nikad, nikad, nikad neću raditi sa zombijima koji nastanjuju sterilne hodnike banaka.

Osim ako me opet ne nazovu.


***
Nastavak "Ranih dana" idućega tjedna. Također idućeg tjedna: odgovor Matjažu Bertoncelju!


sadržaj

5.

Q STRIP

Strip Vesti



Na blogu Q STRIP Darka Macana ima puuuno vesti i zanimljivosti a Strip vesti vam uvek prenesu jednu kao malu drašQalicu:

oš jedan od intervjua s ljudima koji su poznavali Willa Eisnera, ovaj put s njegovim izdavačem i agentom Denisom Kitchenom . U razgovoru nema, na žalost, prljavog veša, ali ima slika iz svakakvih knjiga koje je Eisner radio, uključujući i neke lošnjikavo izgledajuće knjige šala.



Osim toga, na Q Strip-u ste protekle nedelje mogli pročitati sledeće priloge:
  • ...
  • i naravno [dnevniQ] Pregled vijesti za svaki dan 08.07.-14.07.


    Kompletne priloge možete pročitati na sledećoj adresi:
    http://qstrip.blog.hr/


sadržaj

6.

INTERNET STRIPOVI

Strip Vesti



Ovo rubrika je redovna, pozicionirana na ovom mestu u SVestima, nije u samom vrhu jer na sajtu već stoje, u samom vrhu na udarnom mestu, linkovi ka svim domaćim internet stripovima koji redovno izlaze. Ostali stripovi, koji ne zadovoljavaju ove kriterijume - dakle nisu na nekom od domaćih jezika ili ne izlaze redovno - će ipak imati svoje mesto u ovoj rubrici.
Dakle zasucite rukave i poradite na dopunjavanju ove rubrike tako što ćete pokretati nove internet stripove. Svaki novi strip na spisku će, onog petka kada bude dodat, imati oznaku NOVO!
Redosled je po abecednom redu:

STRIPOVI KOJI REDOVNO IZLAZE:

-A STAR IS UNBORN (UnBornStar)
unbornstar.blog.hr/

-BLIC STRIP (Marko Somborac)
www.blic.co.yu/strip/

-BUZZ & FZ (Gudvin)
www.screaming-planet.com/comics.php?area_id=

-ČAROBNJACI (Niko Barun)
www.tportal.hr/stripovi/carobnjaci

-KUĆA STRAHA (Jurica)
www.kajgod.co.nr/

-MALI MEUR (Vladislav Gajski)
www.plastelin.com/index.php?option=com_content&...

-MARTINA MJESEC (Macan - Sudžuka)
www.stripovi.com/martinamjesec.asp

-MISTER MAČAK (Macan - Bob)
www.stripovi.com/mistermacak.asp

-NETOVCI (Niko Barun)
www.t.ht.hr/netuskoli/5-5.html

-OVERKLOKING (Dubravko Mataković)
iskon.hr/webcafe/matakovic/

-SERGEJ (Darko Macan)
www.zmcomics.co.yu/sergej

-SIVI GRAD (Rico)
www.stripovi.com/sivigrad.asp

-SOB SA SOBOM (Sonjecka)
www.stripovi.com/SobSaSobom.asp

-STRIP "DAN"-a (Simon Vučković - Mirko Zulić)
www.dan.cg.yu/stripovi.php

-SvRBI iU SVEMIRU (Milivoj Kostić)
vigled.sky.prohosting.com/

ŠTEFICA Jambriščak, prijateljica noći koja je previše znala" (Nik Titanik)
www.niktitanik.com

STRIP ČASOPISI ZA DOWNLOAD

-ZONA 9 (Udruženje strip autora Crne Gore)
www.zona9-stripmagazin.users.cg.yu

STRIPOVI KOJI SE REDOVNO DISTRIBUIRAJU E-MAIL-om

-SAMONIKLI KOROV STRIP (Franja Straka)
prijaviti se na email adresu: fstraka@eunet.yu

STRIPOVI SA ZAOKRUŽENOM PRIČOM

-Bilo jednom u Makarskoj (Dalibor Brdar)
www.stripovi.com/makarska.asp

-Zagor & Chico u Paklu Droge (Saša - Venes)
www.najbolje.com/zagor/

-Stripovi... (Dunja Janković)
deenes.ffzg.hr/~tdujmovi/strip.htm

STRIPOVI DOMAĆIH AUTORA NA STRANOM JEZIKU

-ACTION TRIP COMICS (Jojić - Grabović - Solanović)
www.actiontrip.com/index/comics.phtml

-JOHN'S PARADISE (Alić/Gelemanović)
www.johnsparadise.com

-Mc DUFFIES (Srđan Aćimović)
mcduffies.keenspace.com

-LITTLE WHITE KNIGHT (Srđan Aćimović)
www.graphicsmash.com/series.php?name=littlewhiteknight&view=current

-LEGOSTAR GALACTICA (D. M. Jeftinija)
legostargalactica.keenspace.com/

STRIPOVI KOJI VIŠE NE OBNAVLJAJU SVOJE STRANICE

-JOHN'S PARADISE (Saša - Venes)
www.crazytwo.com/novi/

-NEDELJNI STRIP (Oljača, Aćimović, Ikonić, Jovanović, Vučković)
members.lycos.co.uk/zmcomics/strip/strip.htm

-VILINTULJKOVA DRUŽINA (zmcomics)
www.zmcomics.co.yu/vilintuljak



sadržaj

7.

ŠTAMPA

štampa


Dušan Banjnin i Zoran Đukanović su obezbedili sledeće priloge:


PRVI DAN EXIT-a U OČIMA GOSTIJU

(...)
ZORAN JANJETOV, STRIP CRTAČ

- Tek sam stigao i evo me na Stripanzivi stejdžu - tezgi gde smo se okupili, evo, svi strip crtači iz bivše Juge. Ali, naravno, ovde sam došao tek nakon što sam odslušao Franz Ferdinanda. Po meni, to je dovoljno i više ništa ne mora da se desi. Osim našeg nastupa na Striopanzivi. Znači, Škoti i mi a ostalo - mogu ljudima ladno da vrate pare, što se mene tiče. Interesuju me i detroitski didžejevi, ali sam ja čovek u godinama pa ću ipak obići samo ona mesta za sedenje, kafanice i tako to.


Objavljeno: DANAS, Beograd, 08.07.2006.godine





"ČOVEK OD ČELIKA" STIŽE VEČERAS U BEOGRADSKE BIOSKOPE

Filmski serijal o Supermenu "umro" je 1987, nakon propasti četvrtog filma "Supermen IV: Potraga za mirom" u bioskopima. Reditelj Brajan Singer, sa svojom ekipom, upravo je i ingnorisao priče iz ovog i trećeg dela, tako da je odlučio da se "osloni" na drugi deo filmske sage o superheroju. Najnovija priča je, zapravo, obraćanje širokoj publici zahvaljujući emotivnim problemima Supermena. Majkl Doerti i Den Heris, ljudi koji su radili na scenariju, nisu želeli da ubace "američki način života", jer danas taj izraz ima drugačije predznačenje u odnosu na period od pre 50 godina. Osim toga, pošto se značaj bioskopa širom sveta ne može više ignorisati, samim tim se ne može zanemariti ni činjenica kako će se ne-Amerikanci osećati dok gledaju film. Doduše, Supermen i dalje spasava Amerikance, ali - kako neki u šali primećuju, sa izrazitim australijskim akcentom. "Povratak Supermena" premijerno će večeras biti prikazan u beogradskom Domu sindikata (17.30, 20.30 i 23.30 sati), najavio je ovdašnji distributer Tuck.

V. T.


Objavljeno: DANAS, Beograd, 12.07.2006.godine





Zavera

Piše Oto Oltvanji
(29 Maj, 2006 - 01:47)

"AAAAAAAAAAA!"

Sećate li se svog prvog prvog stripa? Ja, da. Posle njega, ko što kažu, više ništa nije bilo isto. Od mog najranijeg detinjstva do poznog tinejdžerskog doba, porodici je nedelja služila kao "dan za bake" (što je značilo dva para "baka i deda") - veći deo dana na selu, predveče u gradu. Jedne takve letnje nedelje sredinom sedamdesetih, u bašti ispred zgrade "gradske" bake, pronašao sam prljavu, neočuvanu svesku Dnevnikove Zlatne serije iz Zagorove rano/srednje faze. Epizoda je "Zaverenici", a na naslovnici dvojica ekstravagantno odevenih negativaca bacaju junaka aligatorima.

http://blog.b92.net/







REDITELJ DŽEJMS KAMERON - najavio je "razvoj" dve SF filmske trilogije, a počeće od dugo očekivanog "Projekta 880". U pitanju je ljubavna storija smeštena u budućnost planete Zemlje. Interesantno je da se i dalje ne zna tačan naziv ovog filma, a lako je moguće da se u bioskopima na kraju pojavi kao "Avatar". Druga trilogija će izgleda nastati iz ranije najavljenog projekta ekranizacije japanskog manga stripa - "Battle Angel Alita", autora Jukita Kišira, koji je opisao doživljaje ženskog kiborga iz 26. veka. Kad je reč o obe trilogije, Kameron je najavio da će on režirati sve filmove, ali da neće biti snimani, kao što je od "Gospodara prstenova" postalo popularno, odjednom već jedan za drugim. Doduše, mnogi kažu da se reditelj za tako nešto odlučio kako bi mogao da prekine razvoj neke od franšiza, ukoliko se ona pokaže kao neuspešna.

V. T.


Objavljeno: DANAS, Beograd, 13.07.2006.godine






STRADAO ČAK I MIKI MAUS

"Karikature" i (auto)cenzura" u galeriji "Ozon" o večitom sukobu politike i umetnosti. Izložba pokriva prošli vek. Sva tri sistema - kralja Aleksandra, Tita i Slobodana Miloševića, uklanjala "nepodobne" crteže. Neće se znati koliko je dobrih satiričnih crteža zauvek sklonjeno od očiju javnosti, jer nisu odgovarali vladajućoj politici. Nedavno objavljene danske karikature proroka Muhameda i burne reakcije koje su izazvale u islamskom svetu, podstakle su našeg karikaturistu Jugoslava Vlahovića da pozove kolege da se prisete prisustva cenzure u našoj sredini. Jer, većina karikaturista se u višegodišnjoj karijeri susrela sa tim problemom. Tako je nastala izložba "Karikatura i (auto)cenzura" koja se održava u beogradskoj galeriji "Ozon".

Izložba pokriva period iz proteklog veka kada su se na ovim prostorima naglo promenila tri društvena sistema. I kralj Aleksandar Karađorđević i Tito i Slobodan Milošević i branioci njihovog dela pokušali su da obrišu neke momente ili karikature koje im nisu bile po volji.

Na izložbi su zastupljeni predratni radovi Pjera Križanića i Vladimira Žedrinskog. U Brozovo vreme svoje svetle i tamne trenutke doživeli su Dragan Rumenčić, Nikola Rudić i Ranko Guzina, Dušan Petričić, Toša Borković, Vlahović... Predrag Koraksić Koraks je devedesetih bio najveći oponent porodice Milošević, imao najširu publiku i kod nas i u svetu, čime je zaslužio i dobio najviše prostora na ovoj izložbi.

ZVANIČNO

ZANIMLJIVO je da je u vreme Aleksandra Karađorđevića osnovana zvanična cenzorska ustanova. U "Politici" su u to vreme najviše bile na udaru karikature iz spoljne rubrike. Te karikature su cenzurisane tako što su precrtane reči. Veći broj Pjerovih karikatura bio je zabranjen, a ni čuveni Volt Dizni nije izmakao budnom oku naših cenzora. Njegov strip "Miki Maus kao kralj Medioke" prva četiri dana nije objavljivan u "Politici", jer se državnom cenzoru učinilo da radnja stripa liči na život na jugoslovenskom dvoru, a Miki i njegov dvojnik na princa Pavla i mladog kralja Petra Karađorđevića. Kada je Dizni saznao za događaj, u "Politiku" je stigao njegov odgovor u kojem se izvinjava sa blagom ironijom i žali što je list zbog njegovog stripa imao neprijatnosti.

CENZOR MAGARAC

NOVINAR "Njujork tajmsa", koji je o cenzuri Volta Diznija izvestio svetsku javnost, morao je da ode iz zemlje. Njegov kolega iz "Tajmsa", koji je doživeo sličnu sudbinu, tada je zabeležio: "Cenzor je uvek siledžija. Dešava se da je magarac. Da se na čelu odeljenja za cenzuru našao inteligentan čovek, on bi shvatio da je gužva oko Mikija Mausa najlepše što je moglo da se dogodi kada je reč o ugledu Jugoslavije".

Stradanja Mikija Mausa na ovim prostorima nastavljena su i u socijalističkoj Jugoslaviji. Ovoga puta, crvenu olovku uzeo je urednik i strip je štampan sa neverovatnim ideološkim obrtima. Počelo je sa preskakanjem celih kaiševa, sitnim i krupnim izmišljotinama u tekstu, do potpune prepravke priče na kraju stripa.

"Reprezentacija" koju je sačinio Guzina, a koja je objavljena na srednjim stranama dečjih novina "Poletarac" 1974, godine "inspirisala" je cenzore da pozovu tadašnjeg glavnog urednika Duška Radovića na informativni razgovor. Fudbalski tim su sačinjavale popularne ličnosti, a Tito, kapiten, već tada je imao probleme sa levom nogom. Problem je bio što je u ekipi bilo nekoliko levaka: zlatna levica Mate Parlov, fudbaler Dragan Džajić i košarkaš Zoran Slavnić. Možda je neko od pisaca pisao levom rukom...

STRADIJA

I AUTOR ove izložbe Jugoslav Vlahović je nekoliko puta nastradao zbog svojih karikatura. Zbog njegove montaže na kojoj je jugoslovenska zastava sačinjena od domaćih životinja časopis "Stradija" je zatvoren, a cela redakcija je podnela ostavku. "Stradija" je još jedom postradala, ali zbog karikature Nikole Rudića. Tada je ceo tiraž uništen "hemijskim putem", odnosno spaljen.

Devedesete godine prošlog veka inspirisale su mnoge karikaturiste da izoštre svoja "pera" i kažu ono što misle. Čuvena rečenica "Niko ne sme da vas bije" inspirisala je Branislava Obradovića da svoju karikaturu 1991. ponudi listu "Napred". Ona je unapred odbijena, jer je bila suviše crna, a tek 1998. objavljena je u "Ošišanom ježu" u rubrici "Zabranjeni ljudi". Studenti su u tim godinama bili vrlo aktivni, pa se među eksponatima našlo nekoliko zabranjenih i uništenih naslovnica "Studenta".

Svojevrsnom cenzurom u novom milenijumu Novosađanin Ljubomir Sopka smatra praksu svog nekadašnjeg dnevnog lista da mu objavljuje radove, ali bez honorara do konačnog odustajanja od karikature.

D. MATOVIĆ


Objavljeno: VECERNJE NOVOSTI, Beograd, 13.07.2006.godine






Dečak koji nije čitao stripove postao glavna holivudska uzdanica za uspešne filmske adaptacije

BRAJAN SINGER KRALJ SUPERHEROJA

Brajan Singer (40) nije čitao stripove kao dečak, ali je ipak postao holivudski kralj adaptacija priča o superherojima. Uspeh je postigao 2000. sa filmom "X-Men", i 2003. sa nastavkom "X2: X-Men United", a sad je tu "Povratkom Supermena". Doduše, treba reći da iako Singer nije čitao stripove, ipak se rano upoznao sa Čovekom od čelika - zahvaljujući reprizama serije iz 50-ih godina sa Džordžom Rivsom, a 1978. je Singer otišao sa majkom da gleda "Supermena" Ričarda Donera sa Kristoferom Rivom. "Supermen me je opčinio jer sam i ja bio jedinac, i takođe - usvojen. Identifikovao sam se sa tim likom i često razmišljao šta bi bilo kada bih ja imao tako neko nasleđe i posebne gene", započinje svoju priču o Supermenu reditelj. Kad je započeo rad na svom projektu nikada mu, inače, nije palo na pamet da modernizuje Supermenov kostim i da on nosi nešto slično kao i X-Men junaci. "Betmenu je potrebno njegovo odelo, Spajdermen nosi masku. Supermen samo nosi Supermenovo odelo. Jedino što sam promenio jeste do da sam podigao deo kod brade. I, da, skinuo sam slovo ‘S ‘ sa zadnjeg dela plašta, mada tamo u originalnom stripu nije ni postojalo", kaže Singer. O odnosu sa Ričardom Donerom, koji je započeo filmsku Supermen franšizu pre skoto 30 godina, kaže: "On mi je poslao faks. U njemu je napisao - želim da budem na pet sedišta od tebe tokom premijere tako da ili mogu da te zagrlim, ili udarim!". Pošto se najnoviji Supermen zapravo naslanja na prva dva, onda tu ima puno ikonografije i muzike koja je krasila početak filmske sage o Čoveku od čelika.

V. T.
"Mali zeleni čovek" opet neophodan
Budžet filma "Povratak Supermena" probio je barijeru od 200 miliona dolara - studio Warner Bros tvrdi da je potrošeno 209, dok neki tvrde da je otišlo i svih 250 miliona dolara. Doduše, ako se zna da je za reklamu potrošeno 60 miliona dolara, a da na marketing tokom leta često ode i svih 75 miliona, onda su obe pomenute cifre možda niske u odnosu na stvarni trošak. Iako je Singer znao da su jaka priča i likovi najbitniji za blokbaster, u ovom slučaju se moralo ići i na specijalne efekte. Ocenjuje se da je 20 do 25 posto budžeta potrošeno upravo na efekte - ima ih više od 1.500. Interesantno je da je najveći izazov bio sam Supermen. Raniji digitalni likovi, iz filmova "Ja, robot" i "Gospodar prstenova" nisu zapravo bili ljudi, dok ovde imate glumca koji mora "svašta da radi", između ostalog i da leti. Koliko god da su korišćene nove tehnologije u nekim scenama sa letenjem jednostavno je postojala i stara proverena tehnologije - "mali zeleni čovek" koji je Supermenu pridržavao plašt.

Objavljeno: DANAS, Beograd, 14.07.2006.godine


sadržaj

8.

VESTI IZ SVETA

Strip Vesti



-MARKO AJDARIĆ NEWS - Neorama dos Quadrinhos

Goran Parlov - Evo sinopsisa od The Punisher 35, što je izašao 6. jula, sa crtežimaGorana Parlova po scenariju Garth Ennis-a.
www.forbidden-planet.co.uk/...
Parlov se vraća da crta Y: The Last Man u 48. broju, koji izlazi u avgustu:
www.forbidden-planet.co.uk/...

Mirko Čolak, Luke Ross i Ron Marz, zajedno na istom stripu:
www.newsarama.com/forums/showthread.php?t=76047

Goran Sudzuka sa Y- the Last Man u Engleskoj - Evo, već kao rezenzija, najnovije izdanje na 160 strana od 'Y: the Last Man' u kome su prisutni crteži od Sudžuke i od Pio Guerra, izdanog u junu preko Titan Books-a.
www.sci-fi-online.50megs.com/...
Goran Sudžuka - Y The Last Man 47 je najbolji strip nedelje, u SAD, po rečima The Fouth Rail-a!
www.thefourthrail.com/reviews/critiques/...

'Sve' o Aleksi Gajiću na francuskom - Na sajtu od Valérie Mangin već je uključen 6. album od Le Fléau des Dieux, tako da može da se kaže da 'sve' o Aleksa Gajic na francuskone može da se nađe ovde. Lep primer saradnje među kolegama.

Silver Bullet Comics - Danijel Žeželj je najbolji u antologiji Negative Burn 2:
www.silverbulletcomicbooks.com/reviews/...

Stripburger - Honey Talks je neverovatno dobro izrađen, kako govore naše kolege sa (odlične) nemačke stranice Comicgate:
www.comicgate.de/mambo/index.php...

Antologija najboljih comix-a - Harvey Pekar je organizovao 'The Best American Comics 2006', što izlazi u oktobru, u SADu, preko Houghton Mifflin-a (što izdaje kao blokbuster knjige od J.R.R. Tolkien). Na 320 strana, biće prisutni Robert Crumb, Chris Ware, Kim Deitch, Jaime Hernandez, Joe Sacco i Lilli Carré. Verujem da će ove godine to biti jedna od najboljih novosti u prostoru nezaviznih stripova.
www.amazon.com/gp/product/...

Super antologija modernog americki strip - Robert Crumb, Kim Deitch, Art Spiegelman, Chris Ware, Ben Katchor, Charles Burns, Gary Panter, Seth, Phoebe Gloeckner, Daniel Clowes, Joe Sacco, i braća Hernandez će biti prisutni u Anthology of Graphic Fiction, Cartoons, and True Stories, što izlazi u oktobru, kod odlične izdavačke kuće - niko manje nego Yale University Press...
yalepress.yale.edu/yupbooks/book.asp...

Stripovi za tifosi - 15 strip albuma(večito od mainstream-a) će da se izdaju u Italiji uz sportske novine La Gazzetta dello Sport, u saradnji sa Paninijem:
www.comicus.it/view.php?section=news&id=2163


sadržaj

9.

POZIVI NA SARADNJU

Mail


Marko Ajdarić nam je prosledio sledeće pozive:


Reglement Concours de Bande Dessinée Quai des Bulles

Article 1: L'association Quai des Bulles - BP 40652 - 35406 Saint-Malo cedex - (association loi 1901) organise, en partenariat avec Comptoir des arts, un jeu concours de dessin.
Article 2: Le jeu concours est ouvert a 2 catégories de personnes : personnes de moins de 16 ans et personnes de 16 ans et plus.
Article 3: Le jeu concours est gratuit, sans aucune obligation pécuniaire d'aucune sorte.
Article 4: Le jeu concours est organisé dans le cadre du festival de la Bande Dessinée et de l'Image Projetée, dit Quai des Bulles, qui se déroulera du 3 au 5 novembre 2006 a Saint-Malo, sous réserve de report ou d'annulation dont l'association Quai des Bulles ne saurait etre déclarée responsable.
Article 5: Il est demandé que les projets présentés soient centrés sur le theme : "Jour de fete…."
Article 6:
Le projet devra etre présenté sur une ou deux feuilles de format demi-raisin (32.5 x 50 cm), sous forme de planche(s) BD.
Article 7: Le choix du style de dessin est libre mais doit impérativement etre en couleurs. Dans le cas ou la couleur serait réalisée a part, l'original noir et blanc doit accompagner la page de mise en couleur.
Article 8:
Les planches non pliées devront etre impérativement etre expédiées avant le vendredi 29 septembre minuit , le cachet de la poste faisant foi a l'adresse suivante : Association Quai des Bulles . BP 40652. 35406 Saint-Malo Cedex.
Aucune participation au concours ne sera admise apres cette date.
Article 9: Devront apparaître au dos des planches en lettres capitales les noms, âge, adresse et numéro de téléphone du participant (l'adresse mel le cas échéant). Les candidats mineurs joindront a leur dossier une autorisation parentale.
Article 10: Toute planche parvenue avec une adresse incomplete sera éliminée d'office.
Article 11: Une sélection de 15 projets sera effectuée entre le 1 er et le 15 octobre 2006 par un jury composé d'auteurs de bandes dessinées, ainsi que de représentants de l'association Quai des Bulles et du ou des partenaires.
Article 12: Les criteres de sélection seront le respect du theme, la qualité graphique et narrative ainsi que l'originalité. Toutefois, les organisateurs se réservent le droit d'annuler le concours s'il s'avérait qu'aucun projet ne retenait leur attention.
Article 13: Il ne sera primé qu'un seul projet par participant. Les gagnants seront avertis de leur sélection apres le 15 octobre par courrier a l'adresse figurant au dos de leur planche. Ce courrier mentionnera l'heure et le lieu de la remise des prix qui se tiendra durant le festival (3,4 et 5 nov. 2006). Les planches des 15 projets sélectionnés seront présentées durant le festival.
Les travaux pourront etre retirés au siege de l'association apres le festival. Si le participant souhaite que l'organisateur lui renvoie ces travaux par la poste, il devra accompagner ses planches des timbres nécessaires au retour.
Article 14: Sept prix seront décernés parmi les 15 projets sélectionnés,
soit des prix pour une valeur totale de 1000.00. €uros répartis comme suit :
-Un Prix Spécial du Jury décerné pour toutes catégories confondues Lot de Matériel d'Artiste d'une valeur de 300 €uros.
-Des prix pour les 1 er , 2 eme et 3 eme place des deux catégories : Soit 6 lots de matériel d'artistes répartis comme suit:
O 1 er prix : Matériel d'Artistes d'une valeur de 150 €uros ;
O 2 eme prix : Matériel d'Artistes d'une valeur de 120 . €uros ;
O 3 eme prix : Matériel d'Artistes d'une valeur de 80 €uros ;
Les 15 projets sélectionnés, se verront remettre une entrée "1 personne / 1 journée" au Festival Quai des Bulles 2005.
Les prix offerts ne peuvent donner lieu de la part des gagnants a aucune contestation d'aucune sorte, ni a la remise de leur contre-valeur en argent, ni a leur remplacement ou échange pour quelque cause que ce soit.

...

Article 15: l'association Quai des Bulles ne pourra utiliser ultérieurement les travaux des participants remis en vue du concours, qu'en vertu d'un contrat de cession des droits en bonne et due forme délimitant les droits et obligations de chaque partie, notamment au regard de la rémunération et de la portée de la cession des droits patrimoniaux, et dans le respect du droit moral des auteurs. Toutefois, les organisateurs se réservent la possibilité de citer les noms des lauréats ainsi que celle d'utiliser leurs travaux a des fins de promotion du concours.
Article 16: Les organisateurs se réservent le droit d'annuler le présent concours ou de modifier sa durée si les circonstances l'exigent. Leur responsabilité ne saurait etre engagée de ce fait.
Article 17: la participation au jeu Concours implique l'acceptation pure et simple du présent reglement. Ce reglement ainsi qu'un exemplaire des documents adressés au public sont déposés au rang des minutes de la S.C.P. Denis GOAPPER Bertrand GROSSIN Alain GOULARD, huissiers de Justice associés a Saint-Malo, 3, quai Duguay-Trouin. Le reglement est adressé gratuitement a toute personne qui en fait la demande a l'adresse postale suivante : Association Quai des Bulles _BP 40 652 _35 406 Saint-Malo cedex. Les frais de timbre pourront etre remboursés au tarif lent sur demande écrite du participant.






OCTOBER 12-14, 2006
Washington, D.C.
The Library of Congress, James Madison Building

CALL FOR PAPERS

The International Comic Arts Festival invites scholarly paper presentations for its eleventh annual meeting, to be held at the Madison Building of the Library of Congress in Washington, D.C., from Thursday, October 12, through Saturday, October 14, 2006. We welcome proposals from a variety of disciplines and theoretical perspectives. All proposals should address the history, aesthetics, cultural significance or critical reception of comic art (including comic strips, comic books, albums, graphic novels, political cartoons, other panel cartoons, caricature, or comics in electronic media).

Proposals will be refereed via blind review.

PROPOSAL GUIDELINES

For its scholarly presentations, ICAF prefers argumentative, thesis-driven papers, clearly linked to larger critical, artistic or cultural issues. We strive to avoid presentations that are merely summative or survey-like in character. Where possible, papers should be illustrated by relevant images ( e.g., slides, transparencies). In all cases, presentations should be timed to finish within the strict limit of TWENTY (20) MINUTES (roughly eight to nine typed, double-spaced pages).

Proposals should not exceed 300 WORDS. At the bottom of the proposal, the author should precisely state her/his audiovisual equipment needs. Note that ICAF cannot provide a VCR, freestanding DVD player, or monitor. Proposals requiring computers or data projection equipment should include exact system specifications. Presenters relying on computers are urged to bring their own equipment for backup, including adaptors. (Though ICAF strives to meet basic equipment needs, we cannot guarantee the availability or compatibility of computer equipment.)

REVIEW PROCESS: All proposals will be subject to blind review by the ICAF Executive Committee, with preference given to proposals that observe the above standards. The final number of papers accepted will depend on the needs of the conference program as it develops. (In past years ICAF has typically accepted one third to one half of the proposals it has received.)

SEND ABSTRACTS (with COMPLETE contact information) BY March 15, 2006, TO:
Prof. Cécile Danehy
ICAF Program Coordinator
Department of French Studies
Wheaton College
26 Main Street
Norton, MA 02766 USA
or via email at cdanehy@wheatoncollege.edu .




sadržaj

10.

LINKOVI

Strip Vesti



KOMIKAZE NEWS
www.jedinstvo.hr/komikaze

...some words about last KOMIKAZE/KOMIK events:
www.jedinstvo.hr/pmwiki/...

* najava radionice/Dubrovnik/18-22.7.06.:
www.jedinstvo.hr/pmwiki/...

* fotoreport Exit festival 06/Novi Sad/radionica/6-9.7.06.:
www.jedinstvo.hr/pmwiki/...

* text/ "Kriteriji kvalitete u hrvatskom stripu "/Jurica Staresincic:
www.jedinstvo.hr/pmwiki/...

* fotoreport s radionice fanzina Quisisana/23.-27.5./Opatija:
www.jedinstvo.hr/pmwiki/...

* webzin Qeermama /Mama/21.5./Zagreb:
http://www.jedinstvo.hr/pmwiki/...
* fotoreport s radionice Qeermama:
http://www.jedinstvo.hr/pmwiki/...





NAJBIZARNIJA STRIP RADIONICA!
Kako, gde i pod kojim uslovima je odrzana najbizarnija strip radionica u istoriji mozete procitati u stripu "TRI DEDICE U AKCIJI!!!" na sledecoj adresi:
www.members.lycos.nl/zlikos/dedice/dedice1.htm





Skinite NUP album i stripove Zorana Jovića - Letača
Ako niste slusali zadnje NUP (Napred u proslost) muzicko izdanje "20 godina, pa sta?" a zeleli bi ste, onda otidite na www.stripburger.org, pa idite na download , pa u musics i zelja ce vam se ispuniti.
Zelite li, pak, citati dobar deo Letachevog strip opusa, idite istim putem ali na kraju skrenite na comics i tu ste...
Uzivajte..


sadržaj

...
Ako znate nekog ko bi bio raspoložen da svakog petka dobije email sa STRIP VESTIMA, pošaljite mi njegovu email adresu ili mu predložite da nam se on sam javi i tako upiše na mailing listu.

Zlatko Milenković

zmcomics@neobee.net
www.zmcomics.co.yu

Zlatko Milenković, Pariske komune 31, 21000 Novi Sad

STRIP VESTI SU BESPLATNE
Ako ne želite da ubuduće dobijate STRIP VESTI, jednostavno odgovorite na ovaj email i u naslovu (subject) napišite ODJAVA.