ARHIVA VESTI ZA JUN - LIPANJ - JUNE, 2023. GODINE


Godina izlaženja: XXV • Uređuje: Zlatko Milenković • email: stripvesti@gmail.com  
prethodni mesec - arhiva - sledeći mesec



25. Balkanska smotra mladih strip autora 2023...      Press
  ...Mesto susreta stripovskog
  Istoka i Zapada

   U zemlji u kojoj je moguće mnogo toga što drugde nije, pa tako i da jedan grad u provinciji postane središte najstarijeg strip-festivala na Balkanskom poluostrvu, koji je uz to prema rečima svetskog autoriteta na polju stripa Pola Graveta i najmasovnija strip-manifestacija na svetu, moguće je i dva puta slaviti 25. rođendan. Tako je Balkanska smotra mladih strip autora 2023. rekordom od 3046 učesnika iz 82 zemlje sveta sa 6 kontinenata proslavila 25 godina postojanja, budući da je svoj život započela 1998. godine, da bi ove godine održavanjem u dva dela i sa čak 6 izložbi obeležila to što se održava po 25. put, jer je 1999. godine nije održana usled bombardovanja.

   Drugu proslavu 25. rođendana Balkanska smotra otpočela je 2. i 3. februara kad su Leskovačka škola stripa „Nikola Mitrović Kokan” i Leskovački kulturni centar ugostili internacionalnu izložbu „CAN FOR BALKANS”, koja je pre Leskovca bila postavljena u Regionalnom muzeju u Brašovu u Rumuniji, Nacionalnom istorijskom muzeju u Tirani u Albaniji, i, najvažnije, u Muzeju stripa u Briselu u Belgiji gde ju je videlo oko 30 000 ljudi. „Danas” i „Večernje novosti” su slažili u konstataciji da je reč o verovatno najvažnijoj izložbi na Balkanu u datom trenutku, jer ona, sem nagrađenih radova na velikom internacionalnom konkursu za strip sa temom „Balkan kroz istoriju”, donela i detaljan digitalan pregled istorijskog stripa u Rumuniji, Srbiji, Makedoniji i Albaniji. Drugi deo proslave desiće se od 29. juna do 2. jula, kada će se se uz bogat festivalski program od 28 predavanja, masterklasova, okruglih stolova i projekcija, bukvalno svaki izložbeni prostor u Leskovcu staviti u službi devete umetnosti, budući da će se u tom trenutku u Leskovcu istovremeno održati čak 5 izložbi stripa!

   Sem centralne izložbe u Leskovačkom kulturnom centru, koja je ovog puta uglavnom retrospektivnog karaktera, jer donosi izbor od šezdesetak plakata ovogodišnje prethodnih 25 Balkanskih smotri dok radove sa konkursa donosi digitalnim putem, izložbe su postavljene i u Narodnoj biblioteci „Radoje Domanović”, Narodnom muzeju i Školi za tekstil i dizajn. U Narodnoj biblioteci „Radoje Domanović” biće dve postavke. Jedna od njih je eksluzivitet pošto se njome prema našim saznanjima po prvi put u Srbiji predstavlja strip Kanade kroz izložbu koju je selektovala srpsko-kanadska strip-umetnica Ivana Filipović, a pod nazivom „Osećaj/Osećajnost: Zapadna obala Kanade”. Druga izložba u Narodnoj biblioteci nosi naziv „Vekovnice: Ženski princip u balkanskom stripu” posvećena je stvaralaštvu strip-autorki iz Rumunije, Hrvatske, Grčke, Slovenije, Bugarske, Makedonije, Turske i Srbije kroz prizmu serijala „Vekovnici” na kome su njihovi stvaralački putevi ukrstili. U subotu 1.7. u 20.00 časova Leskovac će imati prilike da prvi u Srbiji vidi izložbu posvećenu globalnom fenomenu, japanskom stripu — mangi, realizovanu pod pokroviteljstvom i uz direktno učešće ambasade matične zemlje, Japana. U pitanju je izložba „Japanski strip kao inspiracija“ u Narodnom muzeju u Leskovcu koje je specijalno priređena u čast dvadeset petog održavanja Balkanske smotre mladih strip autora i izvedena u saradnji sa ambasadom Japana. Posebnu čast festivalu će učiniti prvi sekretar ambasade gospođa Ikoma Juki koja će otvoriti izložbu. Peta izložba ovog drugog dela 25. Balkanske smotre jeste izložba „Koral Ilhan: Ilustracije i drugi ožiljci” poznatog turskog ilustratora i strip-autora dr Korala Ilhana, profesora na Akademiji u Jedrenu koja će biti postavljena u Školi za tekstil i dizajn.  Jubilej škole stripa će, na taj način uveličati Daleki istok i Krajnji zapad, budući da će se na nama bitan jubilej u Leskovcu predstaviti stripovi Japana i Kanade!

   O tome da taj jubilej nije značajan samo nama već i čitavom Balkanu svedoči to da su ove godine bratski gradovi po stripu Leskovcu, Sofija iz Bugarske i Brašov iz Rumunije, odlučili da na našoj smotri dodeljuju sopstvene nagrade za ilustraciju i strip. Sem toga, uspostavljena je i u regionu jedinstvena nagrada za doprinos stripu Balkana koju po prvi put dodeljuje tročlani međunarodni žiri iz Srbije, Rumunije i Turske.

   Blizu 30 programa dešavaće se širom Leskovca, u prostorijama Leskovačkog kulturnog centra, Narodnog muzeja, Narodne biblioteke „Radoje Domanović” i Škole za tekstil i dizajn, ali u Doljevcu u sklopu saradnje sa Slaughter art festivalom u Doljevcu u okviru koga će gostujući strip autori demonstirati svoje tehnike crtanja u okviru Otvorenog strip-ateljea, što je aktivnost koju smo započeli u prvom delu Balkanske smotre februara meseca kada je na Akademiji strukovnih studija Južna Srbija, odseku za tehnološko-umetničke studije bilo održan prvi „Otvoreni strip-atelje”, u kojoj su okupljeni strip-crtači iz Rumunije, Bugarske, Bosne i Hercegovine i Srbije demonstrirali svoj proces rada okupljenim studentima Akademije strukovnih studija Južna Srbija, Odseka za industrijski dizajn tekstila i odeće Tehnološkog fakulteta u Leskovcu i učenicima Škole za tekstil i dizajn. U okviru pobrojanih aktivnosti biće i tri posvećene projektu „CAN FOR BALKANS”, kada će biti promovisane monografije „Stripovski Balcan” i „CAN FOR BALKANS — Macedonian experience” i premijerno prikazan dokumentarni film „Raskršće” Koste Milovanovića o projektu „CAN FOR BALKANS”. U organizaciji škole stripa „Nikola Mitrović Kokan” i uz suorganizaciju i podršku Leskovačkog kulturnog centra posetiocima se pružaju mogućnosti da posete raznolike tribine, otvaranjima izložbi, demonstracije crtanja, predavanja, masterklasovima i dodele nagrada!

   Smotri će lično prisustovati i oko 50 gostiju, uglavnom strip-autora, iz Japana, Kanade, Belgije, Turske, Rumunije, Makedonije, Bugarske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije. U okviru Međunarodne strip-konferencije koja se odigrava u sastavu Balkanske smore, iz Belgije dolaze Piter Bolen i Erik Farbri, organizatori jednog od najzanimljivijih strip-festivala u Belgiji, onog u Liježu. Kanadsko-srpska autorka Ivana Fiilipović predstaviće strip Kanade a profesor Akademije u Jedrenu dr Koral Ilhan održaće masterklas na temu ilustracije. Stripovskom fenomenu golbalnih dimenzija, japanskom stripu mangi, biće, sem izložbe u Narodnom muzeju, posvećena i dva masterklasa, od kojih će jedan održati bugarski autor Daniel Atanasov, koji je za svoje manga stripove nagrađivan u samom Japanu, i Ana Cočeva i Ljuboslav Gerasimov koji u Sofiji više od 15 godina drže Manga akademiju u kojoj pružaju praktična znanja iz Japanskog stripa. Nacionalne strip-scene predstaviće Slovenija, Turska, Bugarska, Hrvatska, Rumunija, Bosna i Hercegovina i Makedonija.

   Na smotri će gostovati eminentni hrvatski strip-autori Matija Pisačić i Marko Dješka, međunarodno poznati bosankohercegovački autori Milorad Vicanović Maza, Midhat Kapetanović i Osman Hajdarević, kao i ključne figure makedonske strip-scene u vidu Laska Džurovskog, Vaneta Trajkova, Igora Jovčevskog i Nikole Temkova. Gosti smotre, kao i svake godine, biće proslavljeni domaći strip-autori koji sa uspehom rade za najveće američke i evropske strip-izdavače, među kojima se ističu Vladimir Krstić Laci, Aleksa Gajić, Vladimir Aleksić, Milan Drča, Jovan Ukropina, Tiberiu Beka i brojni drugi strip-autori iz zemlje. Poseban fokus biće na strip-stvaralaštvu strip-autorki i okruglom stolu „Ženski princip u balkanskom stripu” na kome će učestovati: Ivana Flipović, Joana Škiopu, Ana Cočeva, Jelena Vučić, Pia Nikolič, Aleksandra Andreeva, Andrada Baeš, Mina Davić, Dragana Dimitrijević, Ilina Najdenova, Marijana Kostić, Andrijana Cvetković, Đurđica Varela i Jana Stojanović.

   Od svojih početaka početka 1998. godine Balkanska smotra se profilisala kao festival sa pedagoškim karakterom, u čemu je od tada do danas istrajala iako je u tome ostala usamljena. Smotra iz tog razloga i ove godine dodeljuje nagrade mladim autorima u kategorijama crtača, ilustratora, scenarista i teoretičara, s ciljem da ohrabri mlade autora da nastave sa bavljenjem devetom umetnošću. Uz ove nagrade, Smotra dodeljuje i najstariju nagradu za doprinos srpskom stripu u zemlji pod nazivom „Nikola Mitrović Kokan”. Ovogodišnji dobitnici su Ivana Filipović iz Kanade i Milorad Vicanović Maza iz Laktaša u Bosni i Hercegovini. Uz to, biće dodeljena i internacionalna nagrada „Miodrag Veličković Mivel” za satiričan strip, koju ove godine osvaja Kosta Milovanović iz Obrenovca. Nagradu „Prijatelj stripa”, koja se daje osobi koja se ne bavi aktivno stripom ali isti pomaže, radnopravno dobijaju Milosav Miki Pješčić, organizator Međunarodnog salona u SKC-u i Udruga Mostrip iz Bosne i Hercegovine.

   Grad Leskovac je kao i uvek stao iza Smotre koja je defakto postala njegov međunarodni kulturni brend, a po četvrti put za redom to je uradilo i Ministarstvo kulture i informisanja. Organizatori Balkanske smotre mladih strip autora su: Marko Stojanović, Miloš Cvetković, i Marko Serafimović, predavači i autori iz Leskovačke škole stripa „Nikola Mitrović Kokan”, a suorganizator je Leskovački kulturni centar, koji je svesrdno pomogao održavanje manifestacije.

   Marko Stojanović, osnivač i organizator festivala ovim povodom kaže: „Članovi žirija iz Turske, Makedonije, Hrvatske, Rumunije, Bosne i Hercegovine i Bugarske danas na našem festivalu odlučuju o priznanjima za mlade autore sa čitavog Balkana. Čeone stripovske organizacije iz Bugarske i Rumunije ove godine imaju svoje nagrade na Balkanskoj smotri, a dodeljuje se, jedino u regionu, po prvi put i priznanje za doprinos balkanskom stripu! Uz sve to, izložbe kanadskog i japanskog stripa eksluzivno su odabrale Balkansku smotru kao svoju evropsku pozornicu za izlaganje i međusobni susret. Danas je, svidelo se to nekom ili ne, Leskovac centar balkanskog stripa, njegovo čvorište, međunarodno priznato mesto kulturne razmene. Sve to me navodi da se setim početaka festivala. Kada smo počeli 1998. sem Ex Yu prostora, jedni o drugima na Balkanu u pogledu devete umetnosti dokumentovano nismo znali gotovo ništa. Zato je sem potrebe da se mladi strip-autori ohrabre i osnaže da ustraju u bavljenju stripom, drugi cilj Balkanske smotre od njenog osnivanja bio je je da se na svaki način podeljeni i uzavreli prostor Balkana pokuša da poveže devetom umetnošću. Mic po mic, što bi rekao naš narod, zajednički festival po festival, međunarodno izdanje po izdanje, stripovsko pobratimljenje po pobratimljenje, tamo gde smo nekad imali strip na Balkanu danas imamo balkanski strip. Preduzeta misija izvršena. Da li je ovo kraj? Ne, za moje kolege Miloša Cvetkovića i Marka Serafimovića, kao i ekipu okupljenu oko Leskovačke škole stripa „Nikola Mitrović Kokan” ovo je tek početak…”

Objavljeno: 29.06.2023.
Izložba i promocija desetog albuma...      Press: SKC BGD
  ...iz serijala Linije fronta

STUDENTSKI KULTURNI CENTAR BEOGRAD

28. JUN 2023. Velika sala SKC Beograd, 19.00
CIKLUS IZLOŽBI I PREDAVANјA: STRIP I ILUSTRACIJA
LINIJE FRONTA #10
IZLOŽBA I PROMOCIJA DESETOG ALBUMA
IZ ISTOIMENOG SERIJALA

Izdavačka kuća Moro d.o.o. / System comics pokrenula je projekat „Linije fronta“ - serijal strip antologija posvećenih obeležavanju stogodišnjice Prvog svetskog rata širom sveta, 2014 -2018. (u saradnji sa Francuskim institutom u Beogradu, Ministarstvom kulture i informisanja Republike Srbije – kao deo zvaničnog obeležavanja stogodišnjice Velikog rata u nacionalnim planovima i Srbije i Francuske). Na taj način je stvorena jedinstvena antologija sa pričama zasnovanim na istorijskim događajima i ličnostima, a prikazana herojska borba i dela srpske vojske u Prvom svetskom ratu, a sve na osnovu istorijske građe i fotografija koji su dostupni u literaturi objavlјenoj na ovu temu. Ova edicija je imala do sada devet svezaka izdanja, koje su svaka za sebe obnavlјale to interesovanje, i povećavale spisak od 5 angažovanih stvaralaca na preko 50 vrhunskih crtača, scenarista, ilustratora i kolorista iz većeg broja zemalјa regiona i Evrope, pored inicijalne Srbije i Francuske. Ovaj serijal dostigao je veliki kritički i komercijalni uspeh u zemlјi i regionu a i u Francuskoj. Kulturološka i istorijska, ali i socijalna, umetnička i književna vrednost ovih stripova pomera granice u današnjem tehnološkom okruženju i inspiriše čitaoca da sazna više kroz svoj edukativni karakter. Namera je bila da se kroz razne priče prikažu najveće bitke, događaji, značajne ličnosti i istorijski značaj Srbije i njene vojske i građana u Prvom svetskom ratu. Dodatno je istaknuto francusko-srpsko prijatelјstvo kroz saradnju između francuskih i srpskih autora kao i prijatelјstvo koje postoji u regionu zapadnog Balkana i šire. Naglašavamo da je strip antologija u celini objavlјena na srpskom jeziku i distribuirana u svim zemlјama bivše Jugoslavije, a da je manji tiraž prvog izdanja objavlјen i na francuskom jeziku. Cilј ovog projekta je bio da kroz promociju strip umetnosti ujedno i iniciramo edukativni program o srpskoj vojsci u Prvom svetskom ratu, umetničkom prikazu pomenutog rata, prikažemo koji su to izazovi sa kojima su se crtači i scenaristi susretali pri stvaranju svojih stripova i da doprinesemo kulturi sećanja na velika stradanja svih aktera rata. Prevazišavši inicijalni period obeležavanja stogodišnjice Velikog rata, pokazalo se da i u godinama koje slede ne jenjava interesovanje autora da stvaraju priče na ove teme, neretko vezane za porodične istorije, ali i sa želјom da se u formi stripa prikažu svi klјučni događaji u ratu, kojih je previše da bi se obradili čak i u dosadašnjih devet albuma. „Linije fronta X“ je ne samo jubilarni, već i najambiciozniji album – antologija u serijalu, sa najvećim brojem pojedinačnih autora 28 i to iz Srbije, zemalјa regiona i šire – i najvećim obimom strana – 96.

Nažalost, čak dva izuzetna autora Svetozar Toza Obradović i Borislav Stanojević neće doživeti da ga vide objavlјenog, i njima je ovo delo i posvećeno, kao što je posvećeno svim žrtvama Prvog svetskog rata.

Akteri projekta: Igor Marković – urednik izdanja; Predrag Ginevski – strip crtač i ilustrator; Jovan Ukropina – strip crtač i ilustrator; Jovan Bratić - strip crtač, scenarista i ilustrator - Bosna i Hercegovina; Svetozar Toza Obradović – scenarista (njegov strip će biti objavlјen posthumno); Sabahudin Muranović Muran - strip crtač i ilustrator; Mijat Mijatović - strip crtač, scenarista i ilustrator; Zlatibor Stanković - strip scenarista, teoretičar i kritičar stripa – scenarista u antologiji; Nebojša Vasilić Nebeski - strip crtač, scenarista i ilustrator; dr Nele Karajlić – pisac i muzičar – scenarista u antologiji; Predrag Ikonić - Peđa Slavni – strip crtač i ilustrator - Bosna i Hercegovina; Vladimir Aleksić - strip crtač i ilustrator; Nenad Cvitičanin - strip crtač i ilustrator; Predrag Đurić – strip scenarista; Vlado Nikolovski - strip crtač i ilustrator – Severna Makedonija; Srđan Salat – kolorista - Bosna i Hercegovina; Zoran Pejić – scenarista - Bosna i Hercegovina; Gradimir Smuđa - strip crtač i ilustrator – Italija; Dražen Kovačević - strip crtač i ilustrator; Borislav Stanojević – scenarista, teoretičar umetnosti (njegov strip će biti objavlјen posthumno); Đorđe Lukić - strip crtač i ilustrator.

Objavljeno: 27.06.2023.
Strip vesti news...      Press: Strip vesti
  ...593. broj Samoniklog korov stripa!

     Straka nastavlja svoj strip "magazin" na Strip vestima, ovaj broj donosi 32 strane stripaSamonikli korov strip, broj 593:
www.stripvesti.com/samoniklikorovstrip/593

Objavljeno: 26.06.2023.
Leteći start...      Press: Čarobna knjiga
  ...Talični Tom 8 i 9

PREDSTAVLJAMO VAM JOŠ DVA TOMA MNOGIMA NAJOMILJENIJEG JUNAKA U ISTORIJI STRIPA!

„TALIČNI TOMˮ 8 i 9 na LETEĆEM STARTU u okviru LETNJE STRIPOMANIJE po ceni od 1.540 dinara po tomu!

Odeven u prepoznatljivo odelo sa crvenom maramom i šeširom, taj upečatljivi usamljeni kauboj, koji na kraju epizode na svom konju odlazi ka zalasku sunca, jedan je od najčuvenijih stripskih junaka svih vremena. Talični Tom u sebi objedinjuje mnoge stereotipe klasičnog junaka Divljeg zapada – sposoban je i brz, inteligentan i uvek spreman za akciju, zaštitnik je nejakih, sa izraženim osećajem za pravdu. Pripovedanje o njemu obojeno je živim i večito aktuelnim humorom, koji smelo parodira žanr kom Talični Tom pripada.

Odajući priznanje jednom od najčuvenijih stripskih junaka, Čarobna knjiga pred čitaoce s ponosom donosi kompletnog Taličnog Toma, od Morisovih davnih početaka, do novijih ostvarenja autora koji su nasledili serijal.

Prelistajte ovo izdanje - Talični Tom 8PORUČITE ODMAH
Prelistajte ovo izdanje - Talični Tom 9PORUČITE ODMAH

„TALIČNI TOMˮ 8 i 9 na Letećem su startu u okviru LETNJE STRIPOMANIJE od 16. do 25. juna 2023. godine, u svim klubovima čitalaca Čarobne knjige u Beogradu, Nišu* i Novom Sadu, na našem sajtu i u Striparnici „Alan Fordˮ po ceni od 1.540 dinara po tomu. Posle Stripomanije cena u našim klubovima čitalaca i na sajtu iznosiće 1.700 dinara po tomu, a u ostalim knjižarama 2.299 dinara po tomu.

U Kragujevcu će se Letnja Stripomanija i Mangamanija održati kada se saniraju posledice poplave koja je zadesila TC "Radnički", o čemu ćemo vas blagovremeno obavestiti.

Više informacija, kao i detaljan spisak noviteta na LETNJOJ STRIPOMANIJI I MANGAMANIJI, kao i spisak naslova na akcijama možete videti na našem sajtu.

Objavljeno: 25.06.2023.
Strip: Noćni sud (261)      Autor: Franja Straka - Milijan Despotović
Objavljeno: 25.06.2023.
Strip: Cane (483)      Autor: Goran Milenković
Objavljeno: 25.06.2023.
Izložba Dubravko Mataković...      Press
  ...sreda, 28.06.2023. u 19h

U sklopu programa ovogodišnjeg Osječkog ljeta kulture, u Muzeju likovnih umjetnosti bit će predstavljena izložba Dubravka Matakovića, jednog od glavnih protagonista hrvatske strip-scene. Riječ je o autoru čiji je prepoznatljivi vizualni i jezični diskurs rezultirao kultnim statusom među domaćim poznavateljima stripa, o čemu svjedoči i popularnost koju je protekle godine ostvarila njegova monografija u nakladi Gradske knjižnice i čitaonice Đakovo.

Izložba u Muzeju likovnih umjetnosti pružit će uvid u dosadašnje Matakovićevo stvaralaštvo te kroz brojne originalne strip table i ilustracije dati pregled omiljenih strip (anti)junaka: od “Malog Ivice“ 1984. godine, preko „Protmana,“ „Tetka Trinaestog,“ „Super Di,“ „Glištuna Gmižića“ i ostalih, pa do recentne ilustracije koju je umjetnik napravio posebno za ovu prigodu.

Autori izložbe su Dubravko Mataković i Hrvoje Duvnjak, a kustosica i koordinatorica Anja Kindl (MLU).

Izložba predstavlja do sada najcjelovitiju i najbogatije opremljenu retrospektivu Matakovićeva stvaralaštva te do sada najopsežniji rezime umjetnikova rada.

Izložba će biti otvorena u srijedu, 28. lipnja u 19 sati, a zainteresirani će ju posjetitelji imati prilike pogledati do 15. kolovoza 2023.

www.facebook.com/events/1008210513504217?ref=newsfeed
Objavljeno: 22.06.2023.
Kragujevac Comic Con 2023...      Press: Svet stripa
  ...Kragujevac, grad stripa.

U organizaciji Sveta stripa i pod pokroviteljstvom Skupštine grada Kragujevca Međunarodna strip konferencija “Kragujevac Comic Con“ godine trinaeste održaće se u “Ulici otvorenog stripa” (Miloja Pavlovića 9, ispred striparnice Svet stripa). Organizator je Svet stripa a sufinansijer je Skupštine grada Kragujevca sa 150.000 dinara. Medijski pokrovitelj je Glas Šumadije, a stalni prijatelji festivala su Spoter Sova i Smelo studio.

Petak 23. jun 2023.
11:00 Radionica stripa u vrtiću Neven
Marko Somborac, crtanje sa najmlađima
Berza stripa, prodaja majici i figurica biće aktivna od 16 do 20 časova.
16:00 Zvanično otvaranje Međunarodne strip konferencije “Kragujevac Comic Con“ godine trinaeste
Govori Ana Petrović, pomoćnica Gradonačelnika Kragujevca za kulturu i informisanje
16:10 Mladi talenti u umetnosti stripa
Ena Vasković (Kragujevac), Tina Zvečevac (Sarajevo) i Doroteja Todorović (Smederevska Palanka). Razgovor vodi Nebojša Vesović.
16:30 30 godina škole Đorđe Lobačev
Vladimir Vesović, Sara i Ana Živković. Razgovor vodi Zoran Stefanović
17:00 Program iznenađenja
17:30 Predstavljanje stripa “Zveri u nama”
Nađa Tiodorović autorka, Igor Marković izdavač System Comics. Razgovor vodi Nikola Tasković.
18:00 Predstavljanje autora
Novica Milivojević (Zrenjanin/Novi Sad), Nemanja Radovanović (Valjevo/Novi Sad) i Đorđe Grbović (Čačak). Razgovor vodi Nikola Tasković.
18:30 Javni intervju
Sabahudin Muranović Muran (Prijepolje). Razgovor vodi Zoran Stefanović.
19:00 Tribina “Moj strip je moćniji od tvog”
Aleksa Gajić, Marko Somborac i Berin Tuzlić. Razgovor vodi Nebojša Vesović.

Subota 24. jun 2023.
15:00 Narodna biblioteka Vuk Karadžić, Kragujevac
Izložba “Zagor iz našeg sokaka
Autor izložbe Svetozar Toza Anđel.
Berza stripa, prodaja majici i figurica biće aktivna od 16 do 20 časova.
16:00 HSF ponovo u Kragujevcu!
Predstavljanje Hercegnovskog strip festivala
Nebojša Mandić, razgovor vodi Nebojša Vesović.
16:30 Predstavljanje autora
Berin Tuzlić (Sarajevo).
17:00 Predstavljanje autora
Aleksa Gajić (Zemun).
17:30 Predstavljanje autora
Marko Somborac (Smederevo/Beograd).
18:00 Predstavljanje autora i priča o savremenom hrvatskom stripu
Bob Solanović (Zagreb) i Danijel Kuzmić (Zagreb), razgovor vodi Nebojša Vesović.
18:30 Program iznenađenja
19:00 Predstavljamo: Fibra i stripovi.com
Marko Šunjić (split/Zagreb). Razgovor vodi Nebojša Vesović.

Nedelja 25. jun 2023.
10:00 – 12:00 Proglašenje pobednika na konkursu “Tri table za Mebijusa”, pisanje i crtanje posveta, ugodni razgovori sa gostima.
Svi događaji u okviru Međunarodne strip-konferencije se održavaju u “Ulici otvorenog stripa”, osim otvranja izložbe “Zagor iz našeg sokaka” koja je u Narodnoj biblioteci Vuk Karadžić (subota 15:00).

Potražite nas na društvenim mrežama: facebook stranica, instagram profil, facebook grupa, tvitter nalog.

Objavljeno: 21.06.2023.
Izložbe ilustracija i stripa...      Press: SKC BGD
  ...Iztok Sitara

STUDENTSKI KULTURNI CENTAR BEOGRAD (SKC) /
GALERIJA SKC NOVI BEOGRAD
Bulevar Zorana Đinđića 152a, Novi Beograd

GALERIJA SKC NOVI BEOGRAD ima čast da pozove Vas i Vaše prijatelje na otvaranje izložbe ilustracija i stripa slovenačkog autora IZTOKA SITARA, u četvrtak 22. juna 2023. godine u 19.00. Izložba će biti otvorena do 14. jula 2023. godine u terminima: ponedeljak - petak: 9.00 - 17.00 • www.skc.rs

22. JUN – 14. JUL 2023.
ISTOK SITAR (Slovenija)
Ilustracije i strip

Istok Sitar (Iztok Sitar) rođen je 1962. godine u Ljublјani, gde je završio dizajnersku školu. Svoj prvi (pomalo autobiografski) strip Ko je ubio crtača stripova objavio je 1984. godine u književnom časopisu Mentor. Od tada pod svojim imenom ili pseudonimom Ninel objavlјuje stripove i karikature u većini slovenačkih novina i časopisa. Godine 1990. objavlјen je njegov prvi strip album Sperma in kri, koji svojim hermetičkim sadržajem, sastavlјenim iz citata Hegela, Lakana i Markiza de Sada, te prevashodno originalnim crtežom u stilu drvoreza, nije izašao iz žanra andergraunda. Stoga se Sitar 1992. godine odlučuje za profesionalan i komercijalan pristup te u Dnevniku deset godina objavlјuje humoristički novinski strip Bučmanovi, koji je izašao i u četiri albuma. Do danas je objavio sedamnaest žanrovski različitih albuma, u rasponu od dečjih i tinejdžerskih, u kojima ga prvenstveno zanima odnos mladih prema lјubavi, seksu, alkoholu i drogama, preko erotskih, do njemu najdražih društveno-kritičkih stripova, (...) a usredsređuje se na anomalije poput nacionalizma, šovinizma, rasizma, ksenofobije i homofobije, koje su inače isprepletene u čitavom njegovom stripovskom opusu. Karakterističan je njegov album Glave u kom u pedeset kratkih priča, koje se nadovezuju jedna na drugu, „secira“ celokupno slovenačko društvo. Nјegov najjeretičniji, a ujedno i potpuno nezavisan strip koji se i u samoj tematici i u stilistici razlikuje, kako od stavova državnih institucija i mišlјenja građanskih pokreta, tako i od bilo kakvih stripovskih modnih struja i uticaja, svakako je Priča o Bogu. Za fiktivnu biografsku priču Dnevnik Ane Tank, koja je prevedena na srpski i engleski jezik, dobio je 2008. godine nagradu Zlatna kruška, koja se u Sloveniji dodelјuje u oblasti najkvalitetnijeg omladinskog štiva. Pored stripova bavi se i karikaturom pa valјa spomenuti njegovu adaptaciju starih slovenačkih poslovica u knjizi Striposlovice, koje u Sitarovom izvođenju dobijaju sasvim novo značenje. Bavi se i ilustracijom, a u tom domenu najintrigantniji su njegovi crteži Plautovih Magarca. Na novosadskom Sajmu knjiga 2012. godine nagrađene su mu ilustracije za roman Belo-crveno Dorote Maslovske. Sitar je i veliki poznavalac stripa te je napisao četiri knjige iz teorije i istorije stripa. Redovno piše recenzije i kritike za slovenački književni mesečnik Literatura te teorijske tekstove u različitim revijama u Sloveniji i u svetu, pogotovo na području bivše Jugoslavije, gde je i čest i rado viđen gost različitih strip festivala.

Objavljeno: 20.06.2023.
Još jedno veče s Banetom Kercem...      Press
  ...Promocija izdanja CAT CLAW i EX INFERIS

Učesnici: Bane Kerac, autor; Marko Šunjić, urednik izdavačke kuće Fibra; Vasa Pavković, književnik i kritičar; Dušan Mladenović, moderator • www.facebook.com/events/2092514717759102

Objavljeno: 19.06.2023.
Novo umrežavanje...      Press
  ...makedonske strip scene

Strip centar Makedonije - Veles nastavlja da otvara vrata makedonskim strip autorima za njihovu promociju u inostranstvu.

Kako nas je obavestio Tome Trajkov, programski koordinator Makedonskog centra za strip, ova bažična organizacija 9. umetnosti u ovoj zemlji već je član i u
• Evropskom forumu ilustratora (asocijativno članstvo u ) kao i u
• mreži CAN FOR BALKAN - (Comics Alliance Netvorking for the Balkans) zajedno sa partnerima iz: Rumunije, Srbije, Albanije i Belgije.

Međutim, od početka ove nedelje, preko svog predstavnika (mlade Angele Petruševske iz Skoplja), SCM učestvuje u projektu ECHO Akademija za strip umetnike, koji realizuje INTER ALIA, Grčka zajedno sa: FONDACIJOM OTVORENO DRUŠTVO iz Bugarske, SPHERa INTERNATIONAL iz Makedonije. PRO PROGRESSIONE, Mađarska i CUMEDIAE, Belgija. Projekat je kofinansiran iz programa CREATIVE EUROPE Evropske unije.

Naime, mladi strip autori iz Grčke, Bugarske, Srbije, Holandije i Irske boraviće na ovoj akademiji stripa u Atini u periodu od 3 nedelje i stvaraće:
• umetničko delo inspirisano lutajućim pozorištem senki „Karagoz”. Odabrani umetnici će kreirati originalne stripove (2-5 stranica po strip crtaču) koje će u zajedničkom izdanju objaviti izdavač Jemma Press iz Grčke i
• planiranje pilot projekta osmišljenim da se implementira u njihovoj matičnoj zemlji u saradnji sa lokalnom matičnom organizacijom.

Tome Trajkov je dodao da pogodnosti za angažovanje strip umetnika su : razvoj portfolija, razvoj kapaciteta, umrežavanje, međunarodna saradnja i vidljivost, mentorstvo i individualne konsultacije, kao i marketinške konsultacije.

Pogodnosti za lokalnu matičnu organizaciju su: razvoj kapaciteta, umrežavanje, međunarodna saradnja i vidljivost.

Tome Trajkov je na kraju istakao pozitivnu komunikaciju sa nosiocima projekta iz Grčke, koji, kako naglašava, nisu dosad primenili sufiks „Severna” u nazivu našeg države . Na kraju krajeva, svaka prava saradnja se zasniva na iskreno poštovanje kako zemlje (sa istorijom i jezikom), tako i organizacije i celokupne makedonske strip scene.

Objavljeno: 18.06.2023.
Strip: Noćni sud (260)      Autor: Franja Straka - Milijan Despotović
Objavljeno: 18.06.2023.
Tv emisija o stripu...      Press
  ...na prvom programu Radio Televizije Srbije

Na državnom javnom medijskom servisu, Prvom programu Radio TV Srbije, u četvrtak 8. maja 2023. godine emitovana je emisija serije TRAG urednice Radice Smiljković, u celini posvećena stripu.

Trajanje: 26 min • Besplatno može da se pogleda preko linka: https://www.youtube.com/watch?v=0eZTqIoyo00

Objavljeno: 15.06.2023.
Promocija Maurovićeve knjige u Beogradu...      Press: Veljko Krulčić
  ...Maurović u književnom salonu „Kirka“

U petak, 16. lipnja u 19 h promocija je knjige "Maurovic: od Mula do Mula" autora Veljka Krulčića, čiji je izdavač MZ Muo (crnogorsko ribarsko mjestašce gdje je 1901. rođen Andrija Maurović).

Promocija će se održati u književnom salonu „Kirka“ (Njegoševa 73, Beograd), a po riječima voditeljice Dragane Poljak  to je prvi ulazak nekog strip-projekta u "Kirku", a Krulčić je prvi zagrebački autor koji gostuje sa svojim autorskim projektom u „Kirki“.

Na promociji će govoriti gdja Stanka Janković Pivljanin, sveučilišni profesor i povjesničar umjetnosti prof. dr. Ješa Denegri i sam autor.
Knjiga „Maurović: od Mula do Mula“ opsega je 252 strane, a tiskana je u punom koloru.

Sastoji se od 555 fragmenata iz Mauroviceva života i stvaralaštva, ali i 244 ilustracije. Među njima su i neke koje se sada prvi put javno objavljuju...

Iz pregovora gdje Jankovic Pivljanin:
"Vrijeme je najbolji pokazatelj vrijednosti umjetnika i njegovog djela - 42 godine poslije smrti Maurovic je i dalje "živ" i aktuelan, iz godine u godinu, dok je njegovo stvaralaštvo postala trajna inspiracija umjetnicima i poštovaocima stripa i likovne umjetnosti uopšte".

Pozivnicu za promociju je oblikovala gdja Aleksandra Draskovic, koja je zaslužna i za prijelom same knjige.

Knjiga je inače prvi put predstavljena u javnosti na manifestaciji „Dani Mula“ krajem travnja mjeseca u Kotoru.
Objavljeno: 14.06.2023.
Leteći start...      Press: Čarobna knjiga
  ...Oštrica besmrtnika 14 i Letnja Stripomanija i Mangamanija od 16. do 25. juna

PRED MANĐIJEM JE JEDNA OD NAJTEŽIH BORBI U ŽIVOTU.

„OŠTRICA BESMRTNIKAˮ 14 na LETEĆEM STARTU po ceni od 330 dinara!

Manđi je prihvatio da pođe sa Gićijem, ali mu pre toga predstoji jedna od najtežih bitaka u životu i ponovni susret sa kesen-ubicom, jedinim otrovom koji može da mu naudi.

Prelistajte ovo izdanjePORUČITE ODMAH

„OŠTRICA BESMRTNIKAˮ 14 na Letećem je startu od srede, 14. juna, do nedelje, 18. juna 2023. godine, u svim klubovima čitalaca Čarobne knjige u Beogradu, Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu, na našem sajtu i u Striparnici „Alan Fordˮ po ceni od 330 dinara. Posle Letećeg starta cena u našim klubovima čitalaca i na sajtu iznosiće 370 dinara, a u ostalim knjižarama 499 dinara.

POŠTOVANI, LJUBITELJI STRIPA, U PERIODU OD 16. DO 25. JUNA ODRŽAVA SE LETNJA STRIPOMANIJA I MANGAMANIJA ČAROBNE KNJIGE!

Pripremili smo za vas čak 14 fenomenalnih stripskih noviteta i 3 nova kompleta završenih manga serijala!

Pored sjajnih noviteta, u okviru LETNJE STRIPOMANIJE pripremili smo nikad bolji izbor naslova koji će biti dostupni po SPECIJALNIM CENAMA od 100, 500 i 1.000 dinara. Odlučili smo da se malo razmrdamo pred leto, pa tako pored uobičajenih kategorija cena, uvodimo i dve nove i to 250 i 1.500 dinara za selekciju izvrsnih dela devete umetnosti.

Na MANGAMANIJI ČAROBNE KNJIGE svi manga naslovi biće dostupni po cenama Letećeg starta, odnosno cena će im biti snižena za 33%! To, naravno, nije kraj iznenađenjima – specijalna poslastica za sve ljubitelje japanskog stripa je mogućnost da završene serijale kupe u kompletu. U pitanju su kompleti: „Borbeni anđeo Alitaˮ (1–9) – 2.750 dinara, „Planetesˮ (1–4) – 1.270 dinara i „Oblik glasaˮ (1–7) – 2.280 dinara.

A sada, ono što vas najviše zanima – noviteti na LETNJOJ STRIPOMANIJI I MANGAMANIJI ČAROBNE KNJIGE.

Noviteti nam stižu u dva talasa.

Prvi talas (16–25. juna):
1. „Talični Tomˮ 8 – 1.540 dinara,
2. „Talični Tomˮ 9 – 1.540 dinara,
3. „Šiˮ 1 – 1.540 dinara,
4. „Šiˮ 2 – 1.540 dinara,
5. „Prokleta huljaˮ 1 – 1.670 dinara,
6. „Izgubljena dobaˮ 1 – 1.670 dinara,
7. „Barakudaˮ 1 – 1.670 dinara,
8. „Barakudaˮ 2 – 1.670 dinara,
9. „Vampirske pričeˮ 1 – 1.540 dinara,
10. „Vampirske pričeˮ 2 – 1.670 dinara,
11. „Mateoˮ 3 – 1.540 dinara.
Drugi talas (20–25. jun):
12. „Večniˮ – 1.670 dinara,
13. „Smrt Kapetana Marvelaˮ – 999 dinara,
14. „Osvetnici: Rastanakˮ – 1.200 dinara.

Držimo palčeve i za naredna dva toma „Bounaˮ, družine koja se pored svih peripetija u dolini „zaglavilaˮ i u štamparskom gužvanjcu. Ako malo i zakasne, stižu do kraja juna.

LETNJA STRIPOMANIJA I MANGAMANIJA ČAROBNE KNJIGE održaće se u striparnicama Čarobne knjige u Beogradu, Nišu* i Kragujevcu*, u Klubu čitalaca Čarobne knjige „Bulevar Booksˮ u Novom Sadu, u Striparnici „Alan Fordˮ, kao i na našem sajtu.

*U Nišu i Kragujevcu drugi talas će početi sa malim zakašnjenjem.

Želimo da napomenemo da na našem sajtu možete platiti platnim karticama, uplatnicom ili pouzećem. Ako niste u Srbiji, nema nikakvog razloga da propustite ove sjajne naslove po super cenama – poručite gde god da ste u svetu, a paket stiže na vašu adresu!

Detaljan spisak naslova po specijalnim cenama možete videti na našem sajtu.

Objavljeno: 14.06.2023.
Novi izdavač...      Press: Vladimir Topolovački
  ...Mali, a toliko su već dali

Znate da volim da prikazujem izdanja za „koja niko nikada nije čuo“? Tako i sada. Predstavljam Vam beogradski dvojac bez kormilara koji uspeva da uspešno plovi po morima domaćeg stripa.

Bio sam presrećan kada sam njihovo prvo izdanje uspeo da nabavim preko jednog kupoprodaj-nog sajta. Da, znao sam da postoji, međutim nigde nisam našao ni deo podataka o prodajnim mestima. Tiho rade i ne eksponiraju se. Crtač Goran Milutinović i scenarista Dragan Tomović, komšije i drugari „čitavog života“, generacija koja se razume i nemuštim jezikom. Do sada su objavili čak 4 albuma iz serijala „Sjaj i senka Nemanjića“: „Nemanja”, „Carigrad”, „Barbarosa” i „Dolina jorgovana”. Kolorni albumi sa mat plastificiranim koricama. Da ne bude zabune, njihova želja ne staje samo na našu teritoriju. O svom trošku preveli su i odštampali prvu knjigu („Nemanja”) na ruski, engleski, francuski i nemački. A prva dva albuma („Nemanja” i „ Carigrad”) su odštampani i na latinici. Kuriozitet je da su korice urađene samo u jednoj, ćiriličnoj varijanti tako da morate i da pogledate unutrašnjost albuma ne bi li znali koji album želite da posedujete.

Drugi kuriozitet: od albuma „Barbarosa”ovaj dvojac je dobio saglasnost da se ovaj strip može koristiti kao „dodatno nastavno sredstvo za predmet Istorija za šesti razred osnovne škole i odgovarajuće razrede gimnazije i stručnih škola”!

Treći kuriozitet: Ne samo albumski, već su se našli i na kioscima (priznajem - nisam ni na jednom kiosku primetio to izdanje).

Skromni i nenametljivi. Zaslužuju da ovako pokušam i da ih izreklamiram. Pogledajte i njihov sajt: www.sjajisenka.rs

Objavljeno: 11.06.2023.
Strip: Noćni sud (259)      Autor: Franja Straka - Milijan Despotović
Objavljeno: 11.06.2023.
Nova izdanja...      Press: Tome Trajkov
  ...Makedonskog stripa centra - Veles

U okviru godišnjeg programa Ministarstva kulture Republike Makedonije – u oblasti književnosti i izdavaštva, Strip centar Makedonija-Veles izdao je strip knjige?
„MEČKIN KAMEN – KARPOŠ“ Mile Topuz
„KIKO I VEKI I SVEMISKI PIRATI” – Jordan Manasievski
„MAKEDONSKI STRIPSKI ALMANAH 2023” – Grupa autora

Prema rečima Tome Trajkova – koordinatora programa, reč je o izdanjima različitih žanrova i različitih generacija autora.

Pre svega, Mile Topuz, koji je jedan od najplodnijih makedonskih strip ilustratora, nastavlja da radi na temi iz makedonske istorije. Naime, između ostalog, do sada je objavljivao stripove o: Haconu, Kralju Prebondu, Caru Samoilu, Klimentu Ohridskom, Gavrilu Radomiru, Đorđu Vojtehu i drugima. Za svoje dugogodišnje delovanje u oblasti stripa dobitnik je priznanja za razvoj i afirmaciju makedonskog stripa „Ljupčo Filipov“ koje dodeljuje Strip centar Makedonije sa sedištem u Velesu.

Jordan Manasievski je svetski priznat ohridski likovni umetnik koji svojim umetničkim delima afirmiše ohridske i makedonske vrednosti pred svetom. U ovom stripu uvršten je samo deo opusa sa pomenutim junacima, na kojem je radio od 1981. godine.

I na kraju, strip knjiga MAKEDONSKI STRIP ALMANAH 2023 – grupa autora je rezultat višegodišnjeg izdanja – kontinuitet ideje strip centra da afirmiše, uglavnom mlade,  makedonske strip autore.

U ovogodišnjem STRIP ALMANAH-u predstavljaju se: Vasko Gavrilov, Đurgica Varela, Jana Buteska, Martina Veličkovska, Oliver Cvetkovski, Tode Blaževski, Sibel Ismailova, Ilko Stojanovski i Vane Trajkov.

Objavljeno: 07.06.2023.
Leteći start...      Press: Čarobna knjiga
  ...Tokijski osvetnici 14

PRVI SUSRET TAKEMIĆIJA I MIKIJA U SADAŠNJOSTI – ŠTA SE PROMENILO U NEKADAŠNJEM VOĐI TOMANA?

„TOKIJSKI OSVETNICIˮ 14 na LETEĆEM STARTU po ceni od 330 dinara!

Takemići i Miki su se konačno sreli u sadašnjosti. Da li se Takemići nalazi pred starim, dobrim prijateljem – ili hladnokrvnim ubicom?

Prelistajte ovo izdanjePORUČITE ODMAH

„TOKIJSKI OSVETNICIˮ 14 na Letećem su startu od srede, 7. juna, do nedelje, 11. juna 2023. godine, u svim klubovima čitalaca Čarobne knjige u Beogradu, Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu, na našem sajtu i u Striparnici „Alan Fordˮ po ceni od 330 dinara. Posle Letećeg starta cena u našim klubovima čitalaca i na sajtu iznosiće 370 dinara, a u ostalim knjižarama 499 dinara.

Objavljeno: 07.06.2023.
Strip-tease s Matkom Vladanovićem...      Dobacio: Crni Mačak
  ...- Okus pepela i Dušan Gačić

U petak, 9. lipnja, s početkom u 19 sati, u zagrebačkom klubu Crni Mačak održat će se promocija strip-albuma Okus Pepela kojeg potpisuje Dušan Gačić.

Okus Pepela je osmi strip-album proizašao iz produkcije Hrvatski autorski strip i drugi album kojeg je Gačić odlučio objaviti unutar našeg strip-kolektiva. Prethodno izdanje, Trilogija - od bezvremena do nevremena imalo je svoju premijeru u Booksi početkom svibnja, a neumorni Dušan Gačić je odlučio da se nema više što čekati, pa možemo reći da smo ovim ulovili mjesečni ritam promocija albuma koje Gačić potpisuje.

No, što nas očekuje u Okusu Pepela?

Podnaslov albuma glasi Ratni stripovi, čime se tek sugerira tematika albuma, iako bi se mogli složiti da je riječ zapravo o anti-ratnim stripovima jer nakon čitanja ostaje taj okus pepela, a on nije niti malo prijatan. Moćnom dramaturgijom i nizom crtačkih tehnika Gačić, a kako se i navodi u uvodniku, stavlja točku na "i" jednog olovnog razdoblja donoseći zapravo niz priča kojima se predstavlja tragedija rata. Sami stripovi su praćeni dnevničkim zapisima, ilustracijama i isječcima koji imaju jasnu kritičku oštricu te upotpunjuju ovo vrlo potresno djelo o kojem uopće nije lako pisati.

Nešto lakše je pak reći koju o tehničkoj strani albuma, izašao je u tvrdim koricama, na žutom muncken papiru, ukupnog obima 84 stranica, dijelom u boji, no većinom u crno-bijeloj tehnici uz cijenu od 15 eura.

Izdanje će biti predstavljeno u sklopu tribine Strip-tease s Matkom Vladanovićem, a uz samog autora izdanje će predstaviti i Marin Radišić, odgovoran za slog i dizajn albuma te Saša Paprić, kao urednik albuma.

https://www.facebook.com/events/947025459749244
Objavljeno: 06.06.2023.
8. Vršački strip susret...      Dobacio: Ilja Bakić
  ...Vršački strip susret sa Aleksandrom
  Zografom i Borisom Stanićem

Nakon pauze od dve decenije VRŠAČKI STRIP SUSRET se vraća u grad!

Pod pokroviteljstvom grada Vršca, a u organizaciji Udruženja Drvarska 12 i Tačke susretanja, biće održano 8. izdanje Vršačkog strip susreta i naš grad će ponovo biti mesto gde će okupljeni strip autori moći da razmenjuju ideje i zajedno sa mladima iz našeg grada rade na stvaranju stripova. U goste nam dolaze Aleksandar Zograf i Boris Stanić.

U petak, 9. juna od 18.00h u prostorijama Tačke susretanja na adresi Zmaj Jovina 16, otvorićemo festival projekcijom filma Poslednja avantura Kaktus Bate, u kom je Aleksandar Zograf istraživač i narator, a režija pripada Đorđu Markoviću, veče nastavljamo razgovorom sa Aleksandrom Zografom i predstavljanjem njegovog izdanja „Krvavi oktobar 1941“. Razgovor vodi Danilo Milošev-Wostok.

U subotu 10. juna 2023. sa početkom u 15h biće održana strip radionica sa našim mladim sugrađanima, ali i svim zainteresovanima da se iskažu na tom polju.
U 18h biće prezentovano najnovije izdanje Drvarske 12 „I devetnaest i desetnaest, pa svašta!“ i prikazan kratak video o njegovom nastanku. Autori tog stripa su deca koja su pohađala strip školu u Domu omladine u Vršcu pod vođstvom Danila Miloševa – Wostoka u periodu od marta 2009. do juna 2011.
Od 19h sa Borisom Stanićem o njegovim izdanjima i kreativnom radu razgovaraće Danilo Milošev-Wostok.

Program:

9. jun 2023.
18.00 -
projekcija filma “POSLEDNJA AVANTURA KAKTUS BATE”
19.00 - RAZGOVOR SA STRIP AUTOROM ALEKSANDROM ZOGRAFOM I PREDSTAVLJANJE KNJIGE “KRVAVI OKTOBAR 1941”, razgovor vodi DANILO MILOŠEV - WOSTOK
20.00 - OTVARANJE IZLOŽBE STRIPOVA ALEKSANDRA ZOGRAFA I BORISA STANIĆA

10. jun 2023.
15.00 -
strip radionica za decu i mlade
18.00 - PREDSTAVLJANJE STRIP KNJIGE “I DEVETNAEST I DESETNAEST, PA SVAŠTA!” GRUPE AUTORA nastale na strip radionicama za decu i mlade u Domu Omladine Vršac koje je vodio Danilo Milošev - Wostok u periodu od 2009. do 2011. godine
18.30 - PROJEKCIJA FILMA “I DEVETNAEST I DESETNAEST, PA SVAŠTA!”
19.00 - RAZGOVOR SA STRIP AUTOROM BORISOM STANIĆEM I PREDSTAVLJANJE NJEGOVIH IZDANJA

https://www.facebook.com/events/208609704909518/
Objavljeno: 05.06.2023.
Ona...      Autor: Đorđe Milović
  ...i strip.

   Kao „po difoltu“, ženska duša je na svim strip događanjima kao i u samom svetu stripa vidno manje prisutna od one muške. Izgleda kao da je ženskoj duši neko vrlo kompententan odavno ne samo došapnuo već i nesumnjivo stručno objasnio, možda u obliku doktorske disertacije, da je strip, odnosno njegova ontologija, štivo, po svojoj dosuđenoj mu prirodi, namenjeno najpre muškoj duši.

   Kao po difoltu, i danas se gotovo niko ne pita ko je taj kompententna i prilično nevidljiva ličnost koja zahvaljujući svojoj nesumnjivoj intelektualnoj, moralnoj i duhovnoj veličini sudi i dosuđuje ženskoj duši, a posredno i muškoj, šta ona kao takva može i mora da vidi kao njoj prihvatljivo nego i krajnje poželjno kulturno dobro u veku današnjem koje je dakako posledica veka prošlog. Veku i vremenu koje se iz mnogo bržeg voza napretka u digitalnoj oblandi vidi ovlaš, razume se. Još je Gete u svom vremenu zalagao za usporen način življenja, slično kao što je i Fridrih Niče mislio u svom vremenu kada je pisao da brz način života stvara pogrešno i iskrivljeno viđenje i razumevanje svih fenomena koje nam promiču pred očima i samo delimično dopiru do svesti.

   Od masovno formiranog viđenja fabrikuje se svaki potencijal za fašizam. Svaka masovna i popularna forma kulture ima u svojoj osnovi sličan potencijal.

   U kapitalističkom sistemu vrednosti koji ne podržava i razvija ideju humanizma, osim naravno na primeru reklamnih slogana, žena kao i muški član ovog društva, mogu samo da usvajaju slike i ideje koje su svuda oko njih i da ih u vremenu vladavine elektronske slike preinači neopaženo u potrebe koje su postale integralni deo građanskog/malograđanskog identiteta. Ukoliko je kultura zadobila ulogu fusnote i viška vrednosti, ili naprosto viška ili čak suvišnog sveta već postojećeg datog/nametnutog sveta, sveta u kojem je strip, odnosno kultura čitanja stripa i/iii razumevanja njegovog bića unapred nekritički viđena najpre kao fusnota već usvojene fusnote, onda je samim tim prosečnoj ženskoj osobi, kao i onoj muškoj ,strip /stripovi već predstavljen u definisanom svetlu doživljenom kroz postojeći nekritički usvojen filter. Prosečna ženska osoba/građanka, malograđanka se u tako formiranom okruženju najverovatnije neće zanimati za strip koji će biti njena prevashodna kulturna potreba ili bar delić njene kulturne potrebe odnosno identitete njene opšte kuture.

   Velikim delo i zato što postojeća strip industrija ima već ustanovljene sadržaje koji su namenjeni onom već poznatom strip kozumentu koji je dakako muškog pola. Sa kojim i sa čijim već formiranim potrebama industrija stripa, nekada mnogo masovnija nego u današnje vreme, jedino može da računa na isplativost i dakle profit. Svako dovođenje u pitanje sadržaja i žanrova može da se ustanovi kao neprofitabilno za izdavača i čitavu strip industriju.

   U svakom biznisu, pogotovo onom koji je naročito isplativ, trgovac ponuđenom robom računa na prosečnu svest, svest mediokriteta, kako bi ostvario željenu dobit.

   Svaki veliki uspeh merljiv je isključivo profitom. Koji je, pogotovo u kapitalističkom sistemu vrednosti, ostvarljiv podilaženjem / dodvoravanjem onim postojećim potrebama ogromne većine.

   Razlika (distinkcija) između industrijski proizvedenog stripa i onog autorskog je kao razlika između industrijske hrane i one organskog porekla.

   Možda prosečni strip izdavač, iznad koga stoji i kojim vlada tržišna ekonomija koja koristi strip samo kao sredstvo isplativosti, odavno ženskom delu populacije nije toliko privlačan kao i koliko strip kreiran organski. Možda strip prodaje jednako predstava i ostvarena potreba za njim. Nezavisno od toga kako je strip proizveden.

   „Možda” je previše skup eksperiment. Koji tek na duge staze daje izvesne rezultate.

   U koji je, razume se,neophodno uložiti poveći kapital. Koji bi, paradoksalno, trebalo da je naveliko i vizionarski usmeren ulaganjem u kulturu koja igra prosvetiteljsku ulogu. Ulaganjem u tako shvaćenu kuturu koja strip vidi kao jezik, kao „mišljenje i pevanje”(Hajdeger) među već postojećim jezicima.

   Koja kulturu razumeva kao integralni faktor revolucionisanja postojećeg nesumnjivo bolesnog i destruktivnog stanja u duštvu. U kojem je svaki pucanj iz pištolja pokazatelj destruktivnog ispoljavanja ne samo etičkog, moralnog, estetskog, intelektualnog stanja do kojeg je pojedinac u svom životu dogurao, već i duhovnog nivoa prosečnog čoveka i kulture u kojoj se kao takav kreće.

   Koliko smo daleko od tako viđenog puta, mogu proceniti samo oni koji još nisu prodali svoju svest i savest na tržištu ponude i tražnje. Kako ja kao autor ovog teksta odavda mogu da vidim, možda bi bolji naslov za ovaj tekst moga biti “Žene ili strip“.

   To „možda” je često suviše često najbolje što imamo. Dok živimo ili u osnovi preživljamo li preživamo  ko više ko manje, u svetu bez velike zapitanosti nad onim datim i nametnutim.

   Preživanje kao način postojanja potpuno adaptiranog govečeta iscrpljuje, kako izgleda, sve moguće potencijale za pitanje odveć filozofskog značenja. Koje za utehu ne nudi ni alternativno „možda“, koje doziva koliko-toliko svet sumnje koja doziva neki drugi svet. Svet organskog jedinstva sa onim ženskim svetom koji sve ili svet vidi i doživljava samo na njima svojstven način.

   Ženski svet (neodvojiv od muškog).

   Iako su drevni Indijski zapisi svedočili o ženi čije se biće u svetu umetnosti najbolje iskazuje ne kroz slikarstvo već kroz ples, glumu ili možda poeziju.

   Izgleda da svet kao jedinstvo suprotnosti sveta gornjeg i sveta donjeg (communicatio idiomatum) ne prihvata žensku moć u vizuelnim umetnostima, u kojima, prema mnogim ne/kritčki teorijski zasnovanim ubeđenjima, i strip ima časno mesto. I filozofija je teritorija kojom ubedljivo vladaju muški članovi društva, pa zašto ne bi tako bilo i u stripu (stripovima koji imaju svoje tržište)?

   Ali, zaboravio sam, zaboravio sam, da je u ovako ograđenom ljudstvu „psihologije gomile“(Gistav Le Bon, koliko i Hoze Ortega i Gaset u delu „Pobuna masa”) postalo skoro nemoguće pitati se sa krajnjom ozbiljnošću bilo šta što dovodi u pitanje postojeće, naizgled nesumjive i prirodne, standardizovane vrednosti, pa i pitanje: Zašto uglavnom muški deo populacije gaji interesovanje za strip/stripove. Koje bi trebalo da podrazumeva i pitanje zašto su autorke vredne pažnje prilično retke u svetu stripa?

   Zaboravio sam, dakle da je ovaj tekst/esej, sasvim nepotreban.

   Kao po difoltu.

Đorđe Milović
Leta Gospodnjeg, 2023.
Objavljeno: 04.06.2023.
Strip: Noćni sud (258)      Autor: Franja Straka - Milijan Despotović
Objavljeno: 04.06.2023.
Izbor iz štampe...      Dobacio: Simon Vučković
  ...Duplančić: Strip je najdemokratičniji
  od svih medija

Strip crtača i scenaristu, Gorana Duplančića iz Splita, oduvijek je interesovao svijet linija i boja.

Za majsko izdanje emisije “Multikultura” Radio Kotora priča da se još kao desetogodišnjak prvi put susreo sa stripovima Muljanina, Andrije Maurovića, koji su izlazili u Slobodnoj Dalmaciji i odmah ih zavolio.

“Od svih tada aktuelnih autora, upravo je on ostavio poseban utisak na mene, jer je bio specifičan, direktan crtač, imao je neku posebnu snagu. Njegovi radovi su uvijek bili tehnički i emocionalno dobro izvedeni, uz autentičnu dinamiku i pokrete, a to je nešto što je veoma teško postići na jednostavnim linijskim crtežima”, pojašnjava Duplančić.


Po obrazovanju doktor fizike, zaposlen u Zavodu za teorijsku fiziku Instituta “Ruđer Bošković”, naš sagovornik  napominje da su, osim bavljenja prirodnim naukama, njegova ljubav strip i pripovijedanje.

“Oduvijek sam bio fasciniran crtežima i stripom. Kada čovjek svoj život profesionalno setira i sebi barem na neki način osigura karijeru, onda se nekako počnete vraćati svojim talentima, ali i preispitivati interesovanja iz mladosti. Tako sam svojevremeno uzeo ponovo olovku u ruke i do danas imam više izdatih strip albumskih izdanja”, kaže Duplančić.

Strip je, ocjenjuje, najdemokratičniji od svih medija, jer ne pravi jasnu granicu između amaterizma i profesionalizma.

“Ovu vrstu umjetnosti prihvataju ljudi koji njeguju različite stilove i kvalitet izražaja i mogu s lakoćom učestvovati u njoj, te tako postati zanimljivi, kako publici, tako i kritici. Do sada sam objavljivao kraće forme stripova. Čim su stigli do publike, a zahvaljujući internetu, počeli su i pozitivni komentari mojih pratilaca koji su prepoznali određeni kvalitet u tome što radim i to me podstaklo da se još snažnije opredijelim za pisanje i crtanje”, ističe Duplančić.

Njegov autobiografski, crtani roman “Vojna” objavio je u ljeto 2021. godine Josip Sršen, u svojoj izdavačkoj kući “Barbatus”. Album od 270 stranica, manjeg formata, donio je priču devetnaestogodišnjaka koji se, kao desetar JNA, zatekao u kasarni, u ljubljanskom Šentvidu, kada je 25. juna 1991. godine Slovenija proglasila samostalnost.

“Zatekao sam se u tom gradu na početku ratnih dešavanja u Sloveniji i puno se toga zapravo dogodilo u veoma kratkom vremenu. Za mene je to bilo prilično šokantno i neugodno iskustvo i sa ove distance, na neki način filmično. U tim pričama, koji za temu imaju ratna dešavanja, uvijek postoje narativi sa nacionalnim prizvukom, a iz njih zapravo proizilazi hiljade intimnih priča malih ljudi sa ličnim doživljajem apsurdnosti i tragike. Sve što sam naučio o životu i preživljavanju smjestilo se upravo u tih par dana, što sam i svojoj djeci kasnije rekao, a to su prepoznali ljudi iz gotovo svih bivših, jugoslovenskih republika”, navodi Duplančić.

Emisiju “Multikultura” uređuje i vodi Sanja Čavor, a repriza je na programu večeras u 20 sati i 30 minuta.

Tekst i foto: Sanja Čavor

[Objavljeno: Radio Kotor, CG]
Objavljeno: 02.06.2023.
Leteći start...      Press: Čarobna knjiga
  ...Kralj Dedpul!

SVAŠTA JE NAŠ LAJAVI STRELAC BIO, SAMO JOŠ NIJE BIO KRALJ!

„KRALJ DEDPULˮ na LETEĆEM STARTU po ceni od 1.540 dinara!

U dobro poznatom maniru Dedpula, sve čega se on prihvati nekako pođe po zlu. Pa tako i zadatak da ubije kralja čudovišta. Ali, ne lezi, vraže, ko ubije kralja čudovišta, i sam postaje njihov kralj. Dedpul će se tako naći u novoj, nenadanoj ulozi – onoj koja ga do guše baca u političke intrige, pogotovo kada se nalazi na nišanu nekih od najubojitijih pripadnika Marvelovog univerzuma. Dedpul će prekasno otkriti da sa velikom krunom dolazi i velika odgovornost, jer i čudovištima treba neko da ih štiti.

Prelistajte ovo izdanjePORUČITE ODMAH

„KRALJ DEDPULˮ na Letećem je startu od srede, 31. maja, do nedelje, 4. juna 2023. godine, u svim klubovima čitalaca Čarobne knjige u Beogradu, Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu, na našem sajtu i u Striparnici „Alan Fordˮ po ceni od 1.540. dinara. Posle Letećeg starta cena u našim klubovima čitalaca i na sajtu iznosiće 1.700 dinara, a u ostalim knjižarama 2.299 dinara.

Objavljeno: 02.06.2023.
Svi prilozi su vlasništvo autora. U slučaju da želite da ih na bilo koji način eksploatišete, molimo vas da se obratite autorima priloga.
U slučaju da nisu potpisane možete ih slobodno koristiti jer su to neautorizovane vesti ovog servisa, STRIP VESTI.