BLEK I ANĐELA
- ZGAZGI - BIOGRAFIJA -
LINKOVI - KONTAKT
BLACK & ANGELA - ZGAZGI - BIOGRAPHY - LINKS - CONTACT


Poštovani čitaoci,

pred vama je prva sveska strip serijala Black & Angela kojom pokušavam da strip na kome radim već neko vreme dobije jedan život kakav dolikuje svakom stripu. Naravno, to je život pred čitaocima, gde strip neće biti zadovoljstvo samo za autore i njegovu fioku već i ostvarenje kojim autor komunicira sa onima za koje je strip rađen.

Jedini način da se strip dokaže i da proveri svoje kvalitete je taj da dođe do Vas, čitalaca i da vi sami date svoj sud o njemu. Što znači da će od Vas, Vaše spremnosti da kupite ovo izdanje, zavisiti i ritam izlaženja kao i moj tempo rada. Kao pobornik dvostrane komunikacije, između autora i čitaoca, na-dam se da ćete biti slobodni da me kontaktirate i date svoje sugestije u vezi stripa koji je pred vama. Imate šansu da učinite da strip u budućnosti bude bolji.

Black & Angela je strip koji će kroz krimi priču, čiji su akteri Blek i Anđela Planinski - ljudi poreklom iz ovih krajeva, govoriti kroz svoje junake o različitostima. O nekim različitim poimanjima stvari, pojava i života. Sve to kroz prizmu priče o opsesivnom serijskom ubici, o kome sanja svaki filmski režiser, koji proganja Anđelu.

Anđela, svojim poreklom i rođenjem nosi pečat moći da vidi i oseti neke stvari koje drugi ne mogu i zbog toga je njen deda-stric Blek upisao u školu za profajling (National Center for the Analysis of Violent Crime u severnoj Virdžiniji). Nakon školovanja je uz naučne metode kriminalističke istrage i svoje moći postala sjajan FBI agent (svi registrovani profajleri su zaposleni u FBI)... sve dok jednog trenutka ubica za kojim je tragala ne ubija njenu majku i u istoj situaciji strada njen očuh, pod sumnjivim okolnostima. Slaba i senzibilna od tada napušta službu.

Ovde se završava predistorija ovog serijala i dolazimo do prve strane stripa. Sve ove detalje, uz rasvetljavanje još nekih delova njihove prošlosti, saznaćete kroz strip, samo ako budete strpljivi i dalje pratili serijal.

Za kraj bih se zahvalio ljudima koji su mi pomogli u radu na ovom stripu. Prvenstveno se zahvaljujem porodici koja je platila, ali i strpljivo izdržala, sav moj angažman oko stripa uopšte. Zahvalio bih se Darku Macanu koji mi je ukazao na sve scenarističke, i poneke crtačke, propuste kod ranijih radova te je ovaj strip započet sa nekim novim saznanjima. Naravno, zahvalio bih se i Sibinu Slavkoviću koji je svaku moju olovkiranu tablu pogledao i dao sugestije kako da strip učinim boljim, te Banetu Kercu koji mi je, uz Sibina, dao osnove za početak digitalnog kolorisanja. Zahvaljujem se i Svetlani Šimunović koja je lektorisala strip, kao i Milanu Jovanoviću koji je strpljivo morao da isprati nove verzije naslovne strane i da uzvrati svojim sugestijama. Hvala, unapred, i Vama koji ćete ovaj strip čitati...

Do sledećeg čitanja,

Zlatko Milenković
zmcomics@neobee.net