INTERVJU


-Koje bi najumesnije, kao prvo, pitanje bilo što treba da vam ga postavim?
D: Pitaj me što bih pojeo!
M: Zaista ne znam. Naše je, valjda, da odgovaramo, ne da pitamo.


-Vaša saradnja odavno traje?
D: Vidi ga kako izbjegava temu! Hej, o hrani pričamo! Daj bar koji sendvič!
M: Sreli smo se '88. na Vinkovačkom salonu; od tada radimo zajedno, manje-više redovno.


-Kako je kod vas tekla komunikacija na relaciji Zagreb-Beograd svih ovih bednih godina?

D: Preko Austrije, Praga, Budimpešte, a onda su proradili telefoni. I e-mail, iako zapravo češće lajemo nego što pišemo pisma.
M: Zašto "bednih"? Ja sam ih iskoristio da naučim mnogo toga.


-Kako je došlo do ideje i početka rada na serijalu "La Bete Noire"?
D: Ideja je Milanova, barem prva od njih. A možda i sve ostale.
M: LBN se pojavio kao sporedni lik u jednom od mojih prvih stripova (doduše, tada je bio negativac, i nešto čupaviji), zatim se probio u prvi plan u nekim mojim kasnijim storijama. Onda je Darko pristao na izazov: da napiše album od 6 epizoda po 8 strana koje čine smislenu celinu, s tim da za svaku epizodu dobije rečenicu koja određuje okosnicu zapleta. Za prvu je to glasilo otprilike ovako: "LBN dolazi na groblje Reda Sedefne Duše da poseti grob tetke Nektarine gde od njene služavke dobija nasledstvo koje čine četiri bilijarske kugle." Tako je nastao album "Omlet apokalipse" o kojem će biti reči par pitanja kasnije. Inače, tačno je da su sve ideje moje (barem one dobre).


-Strip tematski deluje evropski dok je formatom više američki. Kome ste, u početku, zamislili da ponudite serijal?
D:
Nikome. Ne sjećam se zapravo kako smo se dogovorili oko formata, ali mi se čini da smo ga počeli raditi prvenstveno za sebe. No, poznavajući se, vjerojatno idealiziram prošlost i uljepšavam istinu. Kako je to zapravo bilo, Milane?
M: Mala ispravka - pre bih rekao da LBN stilski asocira na evropski strip, nego tematski. I zaista, serijal smo u startu namenili samo sebi i publici. Kada je stigao scenario za prvu epizodu, kojim sam bio šokiran, jer gotovo da nije bilo ničega od onog što smo pre toga dogovorili, a Darko je još i ubacio nekog ogromnog psa koji juri za bejzbol lopticom, sećam se da sam mu rekao: Dobro, kad sam već obećao, nacrtaću, ali pod uslovom da LBN bude serijal u kojem možemo da radimo šta hoćemo, bez obaziranja na bilo kakve stilske ili izdavačke trendove. Pošto je Darku bilo veoma stalo da me muči kadrovima sa gigantskim štenetom, pristao je na sve. Odatle taj nesvakidašnji spoj.
D: E, ali izabrana forma se pokazala kao briljantan marketinški potez. Amerima je strip bio uredno preevropski, Evropljanima preamerički… Rječju, nitko nije znao u koju ladicu La Bete Noirea utrpati pa se nitko - do sada…
M: Do Novog Sada.
D: E. Do Novog Sada se nitko nije usudio riskirati.


-Lično sam pobornik da je ta forma spasonosna za naše autore i izdavače. Da li bi je i vi preporučili mladim autorima?
D:
Gdje su oni sendviči …?
M: Pre bih preporučio redovan i iskren rad, a formu neka biraju adekvatno projektu koji rade.


-Jeste li imali neki uzor kad ste krenuli sa ovim serijalom?
M:
Ne. U stvari, da.
D: Naš smo veliki uzor bili mi sami iz mlađih, neopterećenih dana.


-Sad kad je LBN, objavljivanjem, postao strip, jeste li zadovoljni njime?
D:
A što je do sada bio? Punjena paprika? Mmm, negokad smo kod punjenih paprika…
M: LBN je već poodavno strip, i to popularan. Postojala je bojazan (o kojoj te, naravno, pošto si urednik, nismo obavestili) da će, dok prva sveska izađe iz štampe, već svi na svetu pročitati prve tri epizode na fotokopijama i da više neće ostati niko da ih kupi.


-Hoće li se za koju godinu moći najaviti npr. LBN-2...? Da li će na kraju (početku) priče biti mesta za takvo nešto?
D:
Hoće li za koju godinu biti stripa kakvog znamo i volimo?
M: Počeo je! Brzo, daj mu nešto da jede!
D: A što se LBN-a tiče, mjesta uvijek ima. Ovaj serijal, "Pet životnih doba", i tako je smješten oko nekih priča koje nas dvojica znamo i koje smo započinjali, tako da pravo pitanje nije "što?" nego "čemu?"!
M: Evo, jedan bajat čips! Tako, dobar mali… Ovde sad dolazi nastavak odgovora od pre nekoliko pitanja: "Pet životnih doba" smo formirali u trenutku kada smo shvatili da smo, godinama se baveći LBN-om i njegovim univerzumom, nagomilali epizode u kojima se mi snalazimo, ali možda neki slučajno zalutali čitalac ne bi uspeo da raspetlja. Zato smo složili pet ključnih životnih doba LBN-a, da hronološki sortiramo važne epizode i napravimo okvir iz kojeg se granaju sve ostale priče. Dakle, ako se za koju godinu budemo i dalje bavili stripom, možete očekivati i "Omlet apokalipse" i "Tajni grad" i "Mokadderov borbeni priručnik" i ostale parčiće velikog mozaika…


-Imate li vi neku ideju za pitanje za kraj?...:)
M:
Opet isto! Radi svoj posao, čoveče, i pusti nas da odgovaramo!
D:
Ja bih da se vratimo na one sendviče!