BIOGRAFIJE
AUTORA

 

DARKO MACAN, scenarista: rodio se u Zagrebu, rujna 1966. Povijest i arheologiju diplomirao je 1994. na zagrebačkom Filozofskom fakultetu.

Stripom se "za dušu" počeo baviti u osnovnoj školi, a profesionalno za vrijeme studija: u siječnju 1988. objavljuje prve gegove "Bočka" i prve stranice licencnog "Toma i Jerrya". Slijede, uz brojne kraće stripove, "Kolumbo" u Večernjem listu, "Salomon" u sarajevskoj Nedjelji, "Walter Egg" u Patku i Kvadratu, "Volim TV" u Glasu Slavonije, "Pirati" (prekrštavani u "Surfere" i "Hakere") u nekoliko časopisa te, od 1992, "Borovnica" u Modroj lasti.

Usporedo s crtanjem, počinje pisati strip scenarije za domaće i inozemne izdavače. Među potonjima ističu se za nagradu Eisner nominirani "Grendel Tales" (s crtežima Edvina Biukovića) te scenariji u okviru serija "Tarzan" (crteži Igora Kordeja), "Star Wars", "Hellblazer", "Sandman Presents", "Captain America", "Donald Duck" i "Mickey Mouse". Od scenarija za hrvatsko tržište valja spomenuti serijale "Svebor i Plamena" (u Modroj lasti, crteži Gorana Sudžuke i Matije Pisačića), "Saša" (u Frci, crteži Gorana Sudžuke i Roberta Solanovića), "Komarac" (u Zvrku, crteži Štefa Bartolića), "Mister Mačak" (u Prvom izboru, crteži Roberta Solanovića) te "Dick Long" (U Playboyu, crteži Štefa Bartolića). 1995. dobio je dvije nagrade vinkovačkog Salona stripa za scenarij, a 2001. je bio još jednom nominiran za Eisnera, za kratku priču "A Prayer to the Sun" (crteži Edvina Biukovića).

Paralelno se baveći prozom, Macan je objavio četrdesetak priča (većinom žanra znanstvene fantastike), za koje je tri puta nagrađen nagradom SFera. S Tatjanom Jambrišak uredio je šest zbirki hrvatske znanstvene fantastike. Napisao je dva romana za djecu od kojih je prvi, "Knjige lažu!" dobio državnu nagradu "Grigor Vitez" kao najbolja knjiga za djecu.

Izabrana bibliografija:

-CITATI (album s Edvinom Biukovićem; Stripagent, 1993, 2000)
-STROSSMAYER (album s Radovanom Devlićem i Dušanom Gačićem; Glas koncila, 1993)
-GRENDEL TALES: DEVILS AND DEATHS (album s Edvinom Biukovićem; Dark Horse, 1996)
-KNJIGE LAŽU! (roman; Znanje, 1997)
-X-WING: THE PHANTOM AFFAIR (album s Mikeom Stackpoleom i Edvinom Biukovićem; Dark Horse, 1997)
-ČUBI I ĆEBE (mini; samizdat, 1997)
-ONA KOJU VOLE BOGOVI (roman s Tatjanom Jambrišak, Goranom Konvičnim i Damirom Starešinićem, u zbirci Zagreb 2014; SFera, 1998)
-BOČKO (svezak; samizdat, 19982)
-BOROVNICA (album; Školska knjiga, 1998)
-TARZAN: CARSON OF VENUS (album s Igorom Kordejem; Dark Horse, 1999)
-SPIRO SPERMIJ (mini; samizdat, 1999)
-STAR WARS: VADER'S QUEST (album s Daveom Gibbonsom, Dark Horse, 2000)
-KOŽA BOJE MASLINE (kratki SF roman, u zbirci Dvije tisuće šarenih aliena; SFera, 2000)
-STAR WARS: CHEWBACCA (album s desetak crtača, Dark Horse, 2001)
-KOMARAC: PROP'O PLAN (album sa Štefom Bartolićem, Profil, 2001)
-PAVO PROTIV PAVE (roman, Mozaik knjiga, 2002)
-STAR WARS: JEDI vs SITH (album s Ramonom Bachsom, Dark Horse, 2002)




MILAN JOVANOVIĆ, crtač: rođen 1971, završio "Školu za industrijsko oblikovanje", odsek grafički dizajn. Bavljenje stripom datira još iz ranih srednjoškolskih dana, a objavljivanje radova, i stripova i ilustracija, započinje krajem osamdesetih godina, u "Alefu", "Mladosti", "Patku"... Po završetku srednje škole zapošljava se u "Bikić studiju" i radi tokom dve i po godine kao animator, storyboard i background artist.

Potom započinje saradnja sa "Politikinim zabavnikom" (kao ilustrator) i anga`man oko strip-magazina "Tron" (kao crtač, ilustrator i saradnik redakcije). Za taj period su karakteristični kraći stripovi, objavljeni u "Tronu", od kojih je jedan, "Posle pedeset godina", dobio nagradu u Nišu, 1993. godine.

Susret sa scenaristom Đorđem Milosavljevićem izrodiće obiman projekat - strip-serijal "Kalokagarti", sagu o troje avanturista koji po nalogu vizantijskog cara Justinijana kreću put istoka, da bi iz Kine doneli tajnu svile. Njihovu ekspediciju pokušava da osujeti carigradska trgovačka gilda, jer bi uspeh pohoda ugrozio njihov monopol na trgovinu svilom. Prvi album je završen krajem 1993, a objavljen 1994. godine. "Kalokagarti" su Milanu Jovanoviću doneli nagradu za najboljeg mladog autora na Salonu stripa u Zaječaru 1996. godine.

U međuvremenu, autorski tandem je pokušao da proširi saradnju sa "Politikinim zabavnikom" pokretanjem serije "Krakov&Krakov". Ideja je bila da se ponudi projekat koji bi afirmisao domaće likove, domaći milje i domaće autore da bi se na taj način animirala domaća publika, pod okriljem magazina koji redovno izlazi i već ima prostor rezervisan za strip. Od svega, objavljena je samo prva od tri uradjene epizode.

Sledeće godine donele su rad na nekoliko obimnih projekata. Sa Đordjem Milosavljevićem uradjen je pilot za novu seriju "Katakomb", a "Kalokagarti" su nastavili svoj put u drugom albumu koji čeka objavljivanje u "Politikinom Zabavniku". Dugogodišnje prijateljstvo i povremena saradnja sa scenaristom Darkom Macanom konačno su zadobili konkretan oblik kroz serijal "La Bete Noire" koji od decembra 2001. godine izlazi u novosadskoj ediciji "Drugi pogled", pod uredničkim vodjstvom Zlatka Milenkovića. Takodje, isti tim je započeo i projekat "Aroma Mortis" i realizovao prvo poglavlje.

Istovremeno su radjeni još neki samostalni projekti ("Kairos", "Mozaik iz Ben-Atlasa"…), a uz to je tekao i rad na ilustrovanju ("Računari", "Mikroračunari", "Saatchi&Saatchi", "Školarac", "Veliko dvorište" i drugi…), dizajnu, pripremi za štampu...

Iz tog doba je i avantura sa izdavanjem strip-magazina "Megatron", kao pokušaj da se proširi domaće strip-izdavaštvo i ideja koja je nekada vodila magazin "Tron", ali katastrofalno stanje u distribuciji, raspad redakcije i manjak sredstava uslovili su prestanak izlaženja, i odložili prezentaciju nekih od pomenutih radova za drugo doba.

Tokom 2001. godine učestvuje u osnivanju i uredjivanju magazina "Bager" u kojem, kao tehnički urednik, brine o dizajnu, prelomu i pripremi za štampu, kao saradnik učestvuje kao scenarista, strip-crtač i ilustrator, a kao član redakcije nervira ostale saradnike.

Živi i radi u Zemunu.