Oktobar
Listopad - October


1. oktobra 1940.
Rođen je Richard Corben u Andersonu, Missouri. Kod nas poznat po stripovima Den, Svet mutanata i nekim obradama Poovih dela.

1. oktobra 2000. U okviru festivala multimedijalnih projekata nazvanog Otvorena osećajnost, u prostoru eks-bioskopa Apolo u Pančevu, održano je veče posvećeno stripu. Ostvaren je niz razgovora, uz učešće gostiju iz inostranstva - među kojima su Dario Morgante i Alessandro Onori (urednici strip časopisa Kerosene iz Rima) kao i promocija prvog strip album na srpskom jeziku Aleksandra Zografa "Okean iznenađenja".

2. oktobra 1909. Rođen je Alex Raymond u New Rochelle, država New York. Jedan je od najuticajnijih strip autora i jedan je od utemeljivača realističnog i avanturističkog stripa. On je kreirao Flash Gordona, Jungle Jima (Džim iz džungle), Tajnog agenta X-9, Rip Kirbyja.

3. oktobra 1924. Rođen je Harvey Kurtzman u u New York. Bio je začetnik i urednik MAD-a.

4. oktobra 1931. Prvi put se na stranicama lista "Chicago Tribune" pojavljuje Dick Tracy čiji je autor Chester Gould.

4. oktobra 1948. Walt Kelly u časopisu "New York Star" počinje da objavljuje strip "Pogo".

6. oktobra 2000. Tihomir Čelanović je dobio prvu nagradu na strip konkursu "La Citta 2000" koji je raspisala "Accademia Pictor", Italija.

7. oktobra 1951. Rođen je Enki Bilal (Enes Bilalović) u Beogradu, Jugoslavija. U saradnji sa Pierre Christin-om je uradio svoja najpoznatija dela: Partie de Chasse, Les Phalanges de l'Ordre Noir,... da bi kasnije samostalno uradio albume: Le Sommeil du Monstre, La Trilogie Nikopol (La Foire aux immortels, La Femme piege, Froid equateur),...

7. oktobra 1999. U Pogonu Doma Omladine Beograd održana je promocija novog, prvog broja nove serije strip casopisa Striper.

10. oktobra 1959. Umro je Ed Carl u Evanstonu, Illinois. Radio je na stripu Harold Teen.

10. oktobra 1973. Umro je Austin Briggs (Ostin Brigs), u Parizu, Francuska. Radio je i asistirao (Alexu Raymondu, kasnije nastavio njegov rad) na Flash Gordonu, Jungle Jimu, Tajnom agentu X-9.

10. oktobra 1987. Umro je Frank O'Neal u Pacific Grove, Kalifornija. Radio je na Short Ribs.

13. oktobra 1885. Rođen je Harry Hershfield u Cedar Rapids, Iowa. Radio je na Abie the Agent, Dauntless Durham, Desperate Desmond, Vanilla and the Villains.

13. oktobra 1938. Umro je E.C. Segar u Santa Monici, Kalifornija. Kreirao je nezaboravnog Popeye-a, koji se premijerno pojavio u njegovom The Timble Theatre. Radio je i na Charlie Chaplin's Comic Carpers, Sappo.

14. oktobra 1999. Jugoslovenski festival animiranog filma počeo je otvaranjem izložbe "STRIPARTY" poznatog autora jugoslovenskog stripa Milana Jovanovića, u umetničkoj galeriji "Nadežda Petrović".

15. oktobra 1999. U domu studenata u Pančevu održano je veče domaćeg undergrounda, sa informativnim razgovorom o alternativnoj strip sceni, predstavljanjem strip radionice "Kuhinja" Aleksandra Zografa, kao i istoimene publikacije u izdanju Kulturbunta.

17. oktobra 2000. Otvorena je, povodom izlaska 27 broja Stripburgera i završetka publikacije Burger Faces, izložba unikatnih, škart i gotovih finalnih sitoštampanih stripova rađenih za Burger Faces.

18. oktobra 1973. Umro je Walt Kelly u Hollywoodu, California. Radio je na stripu Pogo.

19. oktobra 1998. Preminuo je ugledni autor srpske strip-scene, Živorad Žika Atanacković, u svojoj 65. godini u nemačkom gradu Abstajnahu.

19. oktobra 1999. Carlomaria Pilloni, saradnik italijanskih časopisa Schizzo i Mucchio Selvaggio, je bio gost galerije "Dvorište" u Pančevu. U razgovoru, koji je vodio Aleksandar Zograf, Pilloni se osvrnuo na noviju produkciju autorskog i nekomercijalnog stripa u Italiji.

20. oktobra 1889. Rođen je Frank Godwin, u Washingtonu, D.C.. Radio je na Connie, Roy Powers, Rusty Riley.

20. oktobra 1906. Rođen je Crockett Johnson u New Yorku. Radio je na stripu Barnaby.

20. oktobra 1935. Umro je Sydney Smith u Trudehurstu, Wisconsin. Radio je na The Gumps, Old Doc Yak.

20. oktobra 1999. U Kraljevu je održan koncert na otvorenom, nakon čega je održan razgovor sa Aleksandrom Zografom (dobitnikom Oktobarske nagrade grada Panceva te godine) i predstavljanje strip fanzina "Kuhinja", uz razgovor sa autorima koji su učestvovali u radu istoimene radionice.

21. oktobra 1878. Rođen je Gus Mageru u Newarku, New Jersey. Jedan od veterana stripa, radio je na Hawkshaw the Detective, The Monk Family.

22. oktobra 1954. Umro je George Mcmanus u Santa monici, California. Radio je na Bringing up Father (Porodica Tarana), The Newlyweds, Nibsy the Newsboy, Panhandle Pete, Rosie's Beau.

22. oktobra 1963. Umro je C.D.Russell u Bronxu, New York. Radio je na Pete the Tramp.

22. oktobra 1999. U Galeriji "Paleta", u organizaciji Kulturnog centra Beograda, otvorena je samostalna izložba stripova Dušana Gačića, likovnog umetnika iz Zagreba. Autor koncepta izložbe je bio Slobodan Ivkov.

23. oktobra 1920. Rođen je Bob Montana u Stcktonu, Kalifornija. Radio je Archie.

24. oktobra 2000. Otvorena je izložba stripa Izara Lunačeka povodom izlaska strip albuma "Beštija" u izdanju Gyrus-a. Izložba je otvorena u KUDu France Preseren u Ljubljani.

28. oktobra 1925. Rođen je Leonard Starr u New Yorku. Radio je Little Orphan Annie, On Stage.

28. oktobra 1983. Umro je Otto Messmer u Teanecku, New Jersey. Tvorac je stripa i animiranog filma Macak Felix (Felix the Cat).

30. oktobra 1927. Rođen je strip autor Willy Maltaite (alias Will).

30. oktobra 1999. Umro je Michel Regnier, zvani GREG, Neuilly (otmeni deo Pariza). Crtao je: Fifi, Luc Junior, Randy Rifle, Bizon i Ouistiti, Achille Talon,... Pisao je scenarije za: Tiger Joe, Modeste i Pompon, Chick Bill, Klub Nuestrasivih, Mouminet, Spirou i Fantasio, Bob Francval, Djinn, Bernard Prince, Comanche, Luc Orient, Bruno Brazil, Clifton, Marsupilami i još mnoge druge. Glavni urednik Tintina je bio od 1965 do 1974. Kao scenarista i crtač je realizovao više od 250 albuma. On je bio jedan od divova francusko-belgijske škole.

PRIJAVA...

Ovaj news servis možete svakog petka dobijati i u "poštanskom sandučetu" vašeg računara. Za sve informacije o načinu i uslovima prijavljivanja kliknite na link koji vam je dat ispod ovog teksta.

MAILING LISTA

PREDSTAVLJAMO...

Sajt "zmcomics.co.yu" je na svojim stranicama ugostio i stranice pojedinish stripova kao i pojedinih strip grupa.

- LA BETE NOIRE - strip
- DIVLJE OKO - grupa

SPEC...

Povremeno su pojedini tekstovi, kao i pojedine informacije, dobijali svoje specijalne stranice. Prelaskom na "spec arhivu" ćete moći da pročitate i te priloge.

SPEC ARHIVA

KOLUMNE...

Strip vesti imaju svoje redovne kolumniste. A oni svoje stranice preko kojih lako možete doći do bilo kog broja njihove kolumne...

-Darko Macan
-Marko Stojanović
-Boris Lazić - Franc
-Aleksandar Žijak
-Zlatko Milenković
-Bojan M. Đukić
-Vanja Mišković