Novembar
Studeni - November


1. novembra 1975.
Umro je Mel Graff u Orlandu, Florida. Radio je na stripu Patsy, asistirao je na Tajnom Agentu X-9 i Wash Tubbs.

5. novembra 1979. Umro je Al Capp u Cambridge, Massachusetts. Radio je na stripovima Abbie an' Slats, Fearless Fosdick, Li'l Abner, Long Sam.

7. novembra 1986. Otvoren je 3. Salon Jugoslavenskog Stripa i trajao je do 9. novembra. Salon je održan u Vinkovcima, Hrvatska. Ovog puta je Grand Prix dodeljen Walteru i Norbertu Neugebaueru. Dobitnici ostalih nagrada su bili: Rajko Miloševic Gera, Igor Kordej, Lazar Stanojević, Zvonimir Furtinger, Dejan Nenadov, Zoran Janjetov, Žika Bogdanović i "Forum".

7. novembra 1988. Umro je Bill Hoest u Lloyd Necku, New York. Radio je na stripovima Agatha Crumm, The Lockhorns (dnevna karikatura).

8. novembra 2000. Preminuo je francuski strip autor Dupa (Luc Dupanloup, 1945) u pedesetpetoj godini života. Autor je stripa "Cubitus".

9. novembra 1921. Rođen je Stan Drake u Brooklynu, New York. Radio je na čuvenom stripu Blondie i na stripu Heart of Julie Jones i Kelly Green.

11. novembra 1942. Umro je Billy DeBeck u New Yorku. Radio je na stripovima Barney Google, Bunky.

12. novembra 1939. Počinje da izlazi strip "Gospodar smrti", od 76. broja u magazinu Mikijevo Carstvo. Izlazio je sve do broja 132 (26. maj 1940.). Autor je bio Đorđe Lobačev.

12. novembra 1999. Održana je prva nacionalna strip konvencija u New Yorku "Big Apple Convention". Trajala je do 14. novembra.

13. novembra 1875. Rođen je James Swinnerton u Eureka, California. Radio je na The Journal Tigers, The Little Bears, Little Jimmyju, Mr. Jacku, Rocky Masonu.

14. novembra 1901. Rođen je Clarence Gray u Toledu, Ohio. Radio je na Brick Bradfordu.

17. novembra 1960. Umro je Gene Ahern u Hollywoodu, California. Radio na Our Boarding House, Room and Board, The Squirrel Cage.

20. novembra 1900. Rođen je Chester Gould u Pawnee, Oklahoma. Radio je na čuvenom detektivskom stripu Dick Tracy.

20. novembra 1999. Otvorena je izložba frejmova mladog strip autora i animatora Antonina Križanica iz Subotice u prostoru YU-FEST kafe galeriji u Narodnom pozoristu u Subotici.

22. novembra 1899. Rođen je Walter Berndt. Radio na stripu Smitty.

22. novembra 1901. Rođen je Roy Crane u Abilene, Texas. Radio je na stripovima Buzz Sawyer, Wash Tubbs.

23. novembra 2000. Otvorena je izložba stripa i karikatura Simona Vučkovića u Gradskoj galeriji u Kotoru.

28. novembra 1953. Umro je Milt Gross, na brodu S.S.Lurline, na ruti Hawaii - američki kontinent. Radio je na stripovima Banana Oil, Count Screwloose, Dave's Delicatessen, Nize Baby.

28. novembra 1999. Klub ljubitelja umetnosti i nauke u Subotici ugostio je, u okviru svoje prve večeri stripa u Kljun kantini, Klub obožavalaca stripa iz Novog Sada.

30. novembra 1963. Umro je Jimmy Hatlo u New Yorku. Radio je na Little Iodine, They'll Do It Every Time.

PRIJAVA...

Ovaj news servis možete svakog petka dobijati i u "poštanskom sandučetu" vašeg računara. Za sve informacije o načinu i uslovima prijavljivanja kliknite na link koji vam je dat ispod ovog teksta.

MAILING LISTA

PREDSTAVLJAMO...

Sajt "zmcomics.co.yu" je na svojim stranicama ugostio i stranice pojedinish stripova kao i pojedinih strip grupa.

- LA BETE NOIRE - strip
- DIVLJE OKO - grupa

SPEC...

Povremeno su pojedini tekstovi, kao i pojedine informacije, dobijali svoje specijalne stranice. Prelaskom na "spec arhivu" ćete moći da pročitate i te priloge.

SPEC ARHIVA

KOLUMNE...

Strip vesti imaju svoje redovne kolumniste. A oni svoje stranice preko kojih lako možete doći do bilo kog broja njihove kolumne...

-Darko Macan
-Marko Stojanović
-Boris Lazić - Franc
-Aleksandar Žijak
-Zlatko Milenković
-Bojan M. Đukić
-Vanja Mišković