Mart
Ožujak - March


1. marta 1937.
Rođen je Gos. Peyo-ov saradnik, učestvuje u stvaranju Štrumpfova pre nego što je počeo da stvara za časopis Spirou "Boubou le petit Puma" (Boubu mala puma).

1. marta 1962. Počinje da izlazi "Valentin le Vagabond", od Goscinny i Tabary-a. Strip o simpatičnom prosjaku koji slobodan kao ptica, sa ruksagom na leđima, cvetom u ustima, prelazi puteljke Francuske bežeći od pajkana i njihovih lisica, pomaže meštanima u rešavanju lokalnih enigmi.

1. marta 1985. Pojavljuje se strip "Les Chemins de la Gloire" (Putevi Slave), od Hulet i Bucquoy-a (Glenat). Ova socijalna serija počinje sa tridesetim godinama, u punom jeku ekonomske krize na severu francuske.

2. marta 1935. Rođen je Jean-Paul Dethorey. Po opredeljenju slikar, prve stripove objavljuje 1964. godine "L'Inspecteur X" i "Batistin et Big Boogie" za Amis-Coop. Postiže uspeh stripom "Louis la Guigne" (sa Frank Giroud, za Glenat 1982.). Radi još 1990. "Coeurs brules" (usijana srca) po scenariju Cothias-a a 1992. potpisuje i album "L'oiseau Noir" (crna ptica) u izdanju Dupuis-a.

3. marta 1969. Počinje da izlazi Rahan čiji su autori bili Cheret i Lecureux.

4. marta 1954. Počinje da izlazi Jerry Spring (Dupuis), autora Jije-a.

5. marta 1930. Rođen je Jean Tabary, kreator stripova: "Totoche" i "Grand Vizir Iznogoud".

6. marta 1917. Rođen je Will Eisner. Autor stripa "The Spirit".

7. marta 1948. Rođen je Michel Blanc-Dumont autor koji po scenariju Laurence Harle-a (za Dargaud) crta Jonathan Cartland-a.

9. marta 1923. Rođen je Jac, alias Benito Jacovitti. Radio je stripove: Pippo, Cocco Bil i Zorry Kid.

9. marta 2000. U sklopu 14. Međunarodne Izložbe Crteža - Strip Crteža u Rijeci otvorena je izložba radova poznatog strip majstora Hermanna Huppena. Centralni događaj izložbe je bio i dolazak samog autora u organizaciji Ervina Rustemagića (27.03.).

12. marta 1951. Počinje da izlazi "Dennis the Menace" (Denis napast) koga je kreirao Hank Ketcham.

13. marta 1999. Održan je Kosmički sabor naivne umetnosti pod nazivom "Umetnost iz nehata" organizator Cinema REX u bioskopu REX. Otvorena je u istom prostoru i izložba "KRPELJa" i promocija 87. broja ovog fanzina. Takođe je predstavljena PATAGONIJA br.8, koja je posvećena u potpunosti ženskom stripu.

13. marta 1999. U svojoj 87. godini života preminuo je Leon "Lee" Falk, kreator Mandraka Mađioničara (Mandrake the Magician) i Fantoma (The Phantom).

14. marta 1920. Rođen je Hank Ketcham autor stripa "Dennis the Menace" (Denis napast).

14. marta 1973. Umro je Chic Young kreator stripa "Blondie".

14. marta 2000. Otvorena je izložba crteža Milana Pavlovića (mr.stocca) "Lotreamon: krojenje duše" u galeriji Singidunum, Beograd.

16. marta 1999. U okviru manifestacije "40. Zlatno pero Beograda", u galeriji "Singidunum" u Beogradu otvorena je izložba ilustracija Dušana Pavlića, autora stripa "Ofelijini paraziti". Izložbu je otvorio Zoran Penevski.

18. marta 1978. Pocinje da izlazi strip "Canardo" ciji je autor Benoit Sokal.

18. marta 1979. Pojavljuje se Jeremiah (Dupuis) ciji je autor Hermann Hupen.

19. marta 1999. U Galeriji savremene umetnosti u Pančevu je Charles Alverson održao predavanje: "Umetnost stripa u drugoj polovini dvadesetog veka: od časopisa Mad do Wander Warthoga".

20. marta 1927. Rodjen je spanski crtac Julio Ribera. Poznat po strip serijalu Aster Blistok.

22. marta 1977. Rodjen je "Thorgal" koga po scenariju Jean Van Hamme-a crta Rosinski.

24. marta 1932. Rodjen je scenarista Christian Godard kod nas poznat po stripu Aster Blistok (LE VAGABOND DES LIMBES) koga crta Ribera.

27. marta 1901. Rodjen je Carl Barks (Karl Barks)
tvorac legendarnog Paje Patka na farmi u Merrill-u, u Oregonu. Poznati kao crtač iz Diznijevog studija. Radio je na prvom crtiću Paje Patka (Donald Duck) kao i na strip adaptaciji istog.

30. marta 1904. Rodjen je Edgar-Pierre Jacobs autor Avantura Blejka i Mortimera (Blake et Mortimer).

PRIJAVA...

Ovaj news servis možete svakog petka dobijati i u "poštanskom sandučetu" vašeg računara. Za sve informacije o načinu i uslovima prijavljivanja kliknite na link koji vam je dat ispod ovog teksta.

MAILING LISTA

PREDSTAVLJAMO...

Sajt "zmcomics.co.yu" je na svojim stranicama ugostio i stranice pojedinish stripova kao i pojedinih strip grupa.

- LA BETE NOIRE - strip
- DIVLJE OKO - grupa

SPEC...

Povremeno su pojedini tekstovi, kao i pojedine informacije, dobijali svoje specijalne stranice. Prelaskom na "spec arhivu" ćete moći da pročitate i te priloge.

SPEC ARHIVA

KOLUMNE...

Strip vesti imaju svoje redovne kolumniste. A oni svoje stranice preko kojih lako možete doći do bilo kog broja njihove kolumne...

-Darko Macan
-Marko Stojanović
-Boris Lazić - Franc
-Aleksandar Žijak
-Zlatko Milenković
-Bojan M. Đukić
-Vanja Mišković