Januar
Siječanj - January

1. januara 1999. Izlazi prvi broj Strip Vesti, email časopisa posvećenog stripu. Pokretač Zlatko Milenković.

3. januara 1924. Rođen je Andre Franquin poznat po stripovima kao što su Gaston Lagaffe, Marsupilami, comte de Champignac, Zorglub (Dupuis), Petit Noel, Modeste et Pompon (Himalaya), Idees Noires (Audie),...

4. januara 1961. Rođen je Arno, poznat po stripovima Alef-Thau (Humanoides Associes) i d'Anton Six (Albin Michel).

4. januara 1966. Počinje da izlazi Bernard Prince (Lombard). Strip je crtao Hermann po scenariju Greg-a.

6. januara 1832. Rođen je Gustave Dore, ilustrator koji je poznat po ilustrovanoj bibliji, koja je urađena tako da je mnogi smatraju pretečom stripa.

7. januara 1929. Počinje da izlazi Tarzan, koga je crtao Harold Foster.

7. januara 1934. Počinju da izlaze u isto vreme Jungle Jim i Flash Gordon, Alex Raymond-a.

7. januara 2000. Umro je, u 64. godini života u Majamiju, Florida, USA, Don Martin dugogodišnji saradnik MAD magazina Počeo je da radi još kao student, the Newark Institute. Zvanje umetnika je stekao dobivši diplomu od Pennsylvania Academy of Fine Arts. Početkom pedesetih je počeo saradnju sa MAD magazinom.

8. januara 1979. Umro je Victor Hubinon, debitovao je 1946. stripom "L'Agonie du Bismarck". Za svoga života radio je i na sledećim serijalima: humorističkim "Blondin et Cirage" (Dupuis), i realističnim "Barbe Rouge" (Dargaud), "Tiger Joe", "La Mouette", itd.

9. januara 1908. Umro je Wilhelm Bush, autor legendarnog stripa "Max und Moritz".

10. januara 1929. Počinje da izlazi "Tintin et Milou" u Le Petit vingtieme.

12. januara 1913. Počinje da izlazi strip "Bringing up Father", Geo Mc Manus-a, u "New York American".

13. januara 1914. Rođen je Jije. Crtao je sledeće stripove: humorističke Spirou, Blondin et Cirage; realistične Jerry Spring, Jean Valhardi, Don Bosco, Emmanuel, Baden Powell, Tanguy et Laverdure, itd.

13. januara 1947. Počinje da izlazi Steve Canyon, koga je kreirao Milton Caniff.

13. januara 1999. Održana je promocija, pod nazivom NAPOKON II, kataloga 'XER FILES. Reč je o katalogu sa prvog posleratnog susreta autora stripova i fanzina iz cele bivše Jugoslavije 'XER, održanog od 6.-11. jula 1998). XER FILES je svojevrsna antologija stripova nastalih tom prilikom a njegov "podlist" je album ČOVEK IZ BUNARA.

14. januara 1863. Rođen je Richard Outcault, kreator Žutog dečaka (Yellow Kid).

15. januara 1962. Počinje da izlazi strip "le Grand Vizir Iznogoud" (Tabary i Goscinny).

15. januara 2000. U petrovaradinskom kafiću/klubu/galeriji "Dablin", otvorena je prva samostalna izložba novosadskog autora Hugo Nemeta.

15. januara 1999. U Beogradu gotovo neprimećeno umro je Božidar Veselinović, istaknuti srpski ilustrator i crtač stripa. Rođen je 1921.godine u Petrovcu na Mlavi.

16. januara 1939. Rođjen je Jean Van Hamme, jedan od najpoznatijih evropskih strip scenarista danas. Poznat je po sledećim stripovima: Domino (Cheret), Michael Logan (Beautemps), "Histoire sans Heros" (Dany), Tony Stark (Aidans), Thorgal (Grzegorz Rosinski, Lombard), XIII (Vance, Dargaud), Largo Winch (Francq, Dupuis), "S.O.S. Bonheur", (Griffo, Dupuis), "Les Maitres de l'Orge" (Valles, Glenat).

16. januara 1950. Rođen je Didier Convard. Poznat je kao kompletni autor stripa "Heritiers du Soleil" (Glenat).

17. januara 1967. Počinje da izlazi strip Luc Orient. Kreiraju ga Greg i Eddy Paape, za magazin Tintin.

17. januara 1967. Počinje da izlazi strip Bruno Brazil. Po scenariju Greg je crtež radio Vance. Za Lombard.

19. januara 1936. Počinje da izlazi strip "Jo, Zette et Jocko" kojeg je radio Herge za Casterman-a.

22. januara 1947. Rođen je Eric. Prvi strip mu je objavljen 1973. u reviji "Tintin" pod nazivom "Wen". Crtao je i "Le Maitre des Brumes" (Glénat), da bi kasnije po scenariju Jean Dufaux-a crtao "Les Perdus de l'Empire" (Lombard) i "Dampierre" (Glenat)

23. januara 1883. Umro je Gustave Dore, ilustrator koji je poznat po ilustrovanoj bibliji, koja je urađena tako da je mnogi smatraju pretečom stripa.

23. januara 1884. Rođen je Geo Mc Manus (Georges McManus) autor stripa "Bringing up Father".

23. januara 1930. Počinje da izlazi "Quick et Flupke" (Herge, Casterman).

24. januara 1974. Počinje da izlazi strip Jack Palmer (Petillon, za Dargaud i Albin Michel).

24. januara 1974. Počinje da izlazi Papyrus (De Gieter, za Dupuis).

25. januara 1976. Počinje da izlazi Adele Blanc-Sec čiji je autor Jacques Tardi (Casterman).

26. januara 1999. Otvorena je, Kafe-klubu "Dali" strip izložba mlađih Novosadskih autora iz grupe okupljene oko Strip radionice: Obrada Popovića-Cho-a, Zorana Cvetkovića, Saše Bovana, Dalibora Stupara, Branislava Geme i Zdravka Jandrića.

26. januara 2000. Otvorena je, u okviru 27. Angoulemskog strip festivala, izložba stripa "1h59" na kojoj je izlagalo 50 autora iz pet zemalja koje su nekada sačinjavale Jugoslaviju. Izložba je, kao i sam festival, trajala do 30. januara.

28. januara 1949. Rođen je crtač Dany (Marche-en-Famenne) u Belgiji. Počeo je u Gregovom studiju. Prvi serijal mu je bio "Olivier Rameau" za koji je scenario radio Greg. Po scenariju Van Hamme-a radi "Histoire sans heros" i "Arlequin", dok Bernard Prince-a radi po Gregovom scenariju.

29. januara 2000. Preminuo je Antonio Hernandez Palacios, kreator stripa Mac Coy (Dargaud, 1974), u Madridu, gde je i rođen 1921. godine.

31. januara 2000. Svet je napustio Gil Kane, rođen 1926, jedan od velikana američkog "superherojskog" stripa.

PRIJAVA...

Ovaj news servis možete svakog petka dobijati i u "poštanskom sandučetu" vašeg računara. Za sve informacije o načinu i uslovima prijavljivanja kliknite na link koji vam je dat ispod ovog teksta.

MAILING LISTA

PREDSTAVLJAMO...

Sajt "zmcomics.co.yu" je na svojim stranicama ugostio i stranice pojedinish stripova kao i pojedinih strip grupa.

- LA BETE NOIRE - strip
- DIVLJE OKO - grupa

SPEC...

Povremeno su pojedini tekstovi, kao i pojedine informacije, dobijali svoje specijalne stranice. Prelaskom na "spec arhivu" ćete moći da pročitate i te priloge.

SPEC ARHIVA

KOLUMNE...

Strip vesti imaju svoje redovne kolumniste. A oni svoje stranice preko kojih lako možete doći do bilo kog broja njihove kolumne...

-Darko Macan
-Marko Stojanović
-Boris Lazić - Franc
-Aleksandar Žijak
-Zlatko Milenković
-Bojan M. Đukić
-Vanja Mišković