Avgust
Kolovoz - August

1. avgusta 1999. U klubu FILI upriličen je prijem povodom svečanog izlaska iz štampe nultnog, pokusnog bukvara zadataka u stripu: MUTANAT!

2. avgusta 1944. Počinje da izlazi u Zabavniku, strip "Tomislav". Crtež je radio Andrija Maurović po scenariju S.R. Zrnovačkog. Strip je izlazio do 13. septembra. Strip je nastavio da crta Albert Kinert.

3. avgusta 1886. Rođen je Russ Westover u Los Angelesu, California. Radio je na Tillie the Toiler.

3. avgusta 1941. Rođen je Grsegorz Rosinski u Stalowa Wola, Poljska. Radio je na sledećim stripovima: Thorgal, Hans, Le grand pouvoir du Chninkel.

5. avgusta 1875. Rođen je Clare Briggs u Reedsburgu, Wisconsin. Radio je na A. Piker Clerk, Mr. and Mrs., Real Folks at Home, When a Feller Needs a Friend.

5. avgusta 1978. Preminuo je Paul Cuvelier (rodjen 22.12.1923. Lens Belgija). Prvi strip mu je bio "Le Petit Vingtieme" zatim je realizovao "Le canyon mysterieux". Uporedo se bavio crtanjem stripova, slikanjem i ilustracijom. 1960 je kreirao "Flamme d'Argent" po scenariju Greg-a i 1962 "Wapi" sa Acar i Benoi. Saradjivao je i sa, tada, mladim Jean Van Hamme-om.

5. avgusta 1959. Umro je Frank Godwin u New Hope, Pennnsylvania. Radio je na Connie, Roy Powersu, Rusty Riley.

5. avgusta 1968. Prestaje izlaziti strip Cisco Kid. I pored dobrog crteža (Jose-Luis Salinas) i scenarija strip je slabo prolazio kod publike.

6. avgusta 1985. Umro je Ken Ernst u Salemu, Oregon. Radio je na Don Winslowu, Mary Worth.

7. avgusta 1922. Rođen je Maurice Tillieux u Huy, Belgique. Kod je poznat po tome što je radio na stripu "Natacha".

7. avgusta 1933. Strip Vincenta T. Hamlina, "Alley Oop", počinje da izlazi u obliku dnevnih traka. Strip se bavio praistorijom i autor je inspiraciju našao u fosilu dinosaurusa kog je, kao 24-godišnjak, iskopao na teksaškim naftnim poljima.

9. avgusta 1964. Umro je Fontaine Fox u Greenwichu, Connecticut. Radio na Toonerville Folks.

10. avgusta 1956. Rođen je Alain Goffin u Bruxelles. Radio je "Le Neuvieme Reve", "Thierry Laudacieux", "Plagiat !", "Le signe de Lucifer", "Le Theoreme de Morcom".

10. avgusta 1999. Godine je otvorena izložba erotskog stripa Iztoka Sitara, u okviru programskog sklopa izložbi pod nazivom Peep Art, održanih u Ljubljani. Na otvaranju izložbe je i prvi put predstavljeno specijalno izdanje Stripburgera, XXX(Strip)burger, koji je posvećen erotskom stripu.

10. avgusta 2000. Otvorena je, u okviru 3. Jugoslovenskog Fesivala Jeftinog Filma, izložba ekstremnog stripa.

11. avgusta 1917. Rođen je Dik Browne u New Yorku. Njegova ostvarenja su Hagar the Horrible (Hogar strašni), Hi and Lois.

11. avgusta 1930. Rođen je Attilio Miccheluzzi u Umagu, Jugoslavija. Stripovi: Johnny Focus, Capitan Erik,... 1980 je dobio nagradu Yellow Kid u Luki (Lucca) i nagrađen je na festivalu u Angoulemi.

14. avgusta 1926. Rođen je Rene Goscinny u Parizu. Svakako najpoznatiji po Asterixu kog je radio u saradnji sa Uderzom, sa kojim je radio i još neke stripove kao što su Jehon Pistolet, Luc Junior i Oumpah Pah (Umpah Pah). Između ostalog radio je scenarije i za Taličnog Toma (Lucky Luke, Morris) i Iznoguda (Le Grand Vizir Iznogoud, Tabary). ...

15. avgusta 2000. Održano je, u Pančevu u Studiju 21, veče stripa. Gost je bio Igor Prassel, urednik magazina Stripburger. Održana je projekcija animiranog filma BRUTALNA BOLNICA (Hopital Brut; produkcija: Le Dernier Cri, Francuska). Domaćin je bio Aleksandar Zograf.

16. avgusta 1892. Rođen je Otto Messmer u Union Cityju, New Jersey. Tvorac je stripa i animiranog filma Mačak Felix (Felix the Cat).

16. avgusta 1892. Rođen je Harold Foster u Halifaxu, Kanada. Radio je na Tarzanu, Princu Valiantu, The Medieval Castle.

16. avgusta 1963. Umro je R. F. Fuller u Boothbay Harboru, Maine. Radio je na Oaky Doaks.

19. avgusta 1999. Otvorena je izložba 8. slovenačkih strip autora (Jakob Klemečić, Jure Meden, Tomaž Lavrič, Gorazd Prinčić, Matjaž Bertoncelj, Matej Kocjan, Matej Lavrenčić, Izar Lunaček) u galeriji Lava, Kulturhuset u Stockholmu u Švedskoj.

20. avgusta 1943. Strip Seoba Hrvata menja ime u Knez Radoslav. Autori stripa su A. Maurović i S.R. Zrnovački.

20. avgusta 1951. Počinje da izlazi strip "Opsada" u Horizontu. Crtež Andrija Maurović, scenario Krešo Novosel. Izlazio je do 20. januara 1952.

21. avgusta 1933. Počinje da izlazi čuveni dnevni strip, naučno- fantastični Buck Rogers, za kojeg je scenarije pisao novinski veteran Vilijem Rit (William Ritt), a po njima crtao Klarens Grej (Clarence Gray).

21. avgusta 1999. Otvorena je, u okviru "The Helsinki Comics Festival", izložba stripa 11. slovenačkih autora (Jakob Klemečić, Jure Meden, Andrej Štular, Tomaž Lavrič, Gorazd Prinčić, Matjaž Bertoncelj, Matej Kocjan, Iztok Sitar, Gregor Mastnak, Matej Lavrenčić, Izar Lunaček). U toku festivala je održano i predavanje o slovenačkoj strip produkciji.

22. avgusta 1880. Rođen je George Herriman u New Orleansu, Louisiana. Radio je na Baron Bean, The Dingbat family, Krazy Kat, Stumble Inn.

23. avgusta 1905. Rođen je Ernie Bushmiller u New Yorku. Radio je na Fritzy Ritz, Nancy.

23. avgusta 1943. U nedjeljnom izdanju počinje izlaziti Gerge Swanova, The Flop Family.

24. avgusta 1919. "Gasoline Alley", Franka O. Kinga postaje pravi novinski strip, sa svakodnevnim ritmom izlaženja.

25. avgusta 1913. Rođen je Walt Kelly u Philadelphiji, Pennsylvania. Radio je na stripu Pogo.

25. avgusta 2000. U stotoj godini života, u američkoj državi Oregon, umro je Carl Barks (Karl Barks) tvorac legendarnog Paje Patka.

27. avgusta 2000. Alternativni Kulturni Klub u Banatskom Novom Selu je priredio promociju strip fanzina Kuhinja. Među gostima je bio i Aleksandar Zograf, koji je objasnio istorijat ovog projekta, nakon čega je bio projektovan i četrdesetominutni animirani film "Brutalna bolnica" (Hopital Brut), u produkciji francuske autorske grupe Le Dernier Cri.

28. avgusta 1937. Umro je F.B. Opper u New Rochelle, država New York. Radio je na stripovina: Alphonse and Gaston, And Her Name was Maud! (I njeno ime beše Maud), Happy Hooliganu.

29. avgusta 1905. Rođen je Al Tallaferro u Montroseu, Colorado. Radio je na Paji Patku (Donald Duck) i Silly Symphonies.

29. avgusta 2000. Otvorena je izložba francuske avangardne autorske grupe Le Dernier Cri (Zadnji Krik), pod nazivom Hopital Brut. Izložba je otvorena u KUD France Presseren u Ljubljani gde su iste večeri prikazana i dva animirana filma ove autorske grupe: "Le dernier Cri" i "Hopital Brut".

30. avgusta 1936. Donald Duck (Paja Patak) postaje pravi, nezavisni strip i od tada počinje izlaziti u nedeljnom ritmu.

30. avgusta 1960. Umro je Edgar Martin u Clearwateru, Florida. Radio je na stripu Boots and Her Buddies.

PRIJAVA...

Ovaj news servis možete svakog petka dobijati i u "poštanskom sandučetu" vašeg računara. Za sve informacije o načinu i uslovima prijavljivanja kliknite na link koji vam je dat ispod ovog teksta.

MAILING LISTA

PREDSTAVLJAMO...

Sajt "zmcomics.co.yu" je na svojim stranicama ugostio i stranice pojedinish stripova kao i pojedinih strip grupa.

- LA BETE NOIRE - strip
- DIVLJE OKO - grupa

SPEC...

Povremeno su pojedini tekstovi, kao i pojedine informacije, dobijali svoje specijalne stranice. Prelaskom na "spec arhivu" ćete moći da pročitate i te priloge.

SPEC ARHIVA

KOLUMNE...

Strip vesti imaju svoje redovne kolumniste. A oni svoje stranice preko kojih lako možete doći do bilo kog broja njihove kolumne...

-Darko Macan
-Marko Stojanović
-Boris Lazić - Franc
-Aleksandar Žijak
-Zlatko Milenković
-Bojan M. Đukić
-Vanja Mišković