April
Travanj - April

1. aprila 1975. Počinje da izlazi poznati francuski strip magazin "Fluide Glacial".

2. aprila 1958. Počinje da izlazi, u magazinu Tintin, Oumpah-Pah (Umpah Pah) kojeg je crtao Uderzo po scenariju Goscinny-ja.

2. aprila 1999. Posle 46 godina rada i u 66. godini života, na inicijativu i po konceptu Slobodana Ivkova, a u okviru međunarodne manifestacije "Zlatno pero Beograda", otvorena je prva samostalna izložba jednog od najznačajnijih srpskih ilustratora realističke stilizacije, Branislava Jovanovića - Brane. Izložba je otvorena u galeriji "Kuća Đure Jakšića".

3. aprila 1951. Rođen je Daniel Ceppi autor stripova: "Le Guepier", Stephane, "L'Ombre de Jaipur" (Dargaud), "CD Corps diplomatique" i "La Nuit des Clandestins" (Humanos).

3. aprila 1957. Rođen je Yves Chaland, autor likova kao što su: Bob Fish, d'Adolphus Claar, Freddy Lombard, Jeune Albert.

3. aprila 1975. Umro je Otto Soglow crtač stripa "The Little King".

3. aprila 1988. Umro je Milton Caniff autor stripova: Office Boy, Dickie Dare, Gay Thirties, Terry and Pirates, Steve Canyon.

4. aprila 1927. Rođen je Joe Orlando u Bariju, Italija, da bi već dve godine kasnije nastavio svoj život u Americi.

5. aprila 1979. Počinje da izlazi strip "Les Passagers du Vent" (Nošeni vetrom) čiji je autor Bourgeon.

7. aprila 1925. Rođen je, u Parizu, francuski scenarista Roger Lecureux, kreator Rahan-a kao i mnogih drugih likova: "Pionniers de l'Esperance" (sa Poivet), Nasdine Hodja (Bastard), Fils de Chine (Gillon), Teddy ted (Roy puis Forton), le Grele 7/13 (Nortier i Gaty),...

8. aprila 1977. Umro je Jean Cesar, alias Cezard, autor stripa Arthur le Fantome.

9. aprila 1922. Rođen je Albert Weinberg kreator Dan Cooper-a.

10. aprila 1956. Rođen je Jacques Loustal. Po scenariju Philippe Paringaux-a je radio albume: "Coeurs de sable", "Barney et la note bleue", "Un garcon romantique", "Kid Congo" (nagrada za scenario Angoulem '98) i "Soleils de nuit". Dok je po scenariju Jerome Charyn-a radio strip "Les freres Adamov" i "White Sonya". Album "Insolite" je potpisao kao kompletni autor.

15. aprila 1919. Rođen je Alberto Breccia. Ovaj Argentinski crtač je poznat po stripu "Mort Cinder".

15. aprila 1832. Rođen je Wilhelm Busch autor prastripa "Max und Moritz" koji je počeo da izlazi 1865.

16. aprila 1948. Rođen je Andre Beautemps, kreator Michael Logan-a.

17. aprila 1996. Izložene su table Hermanovog stripa "Sarajevo Tango" u hotelu SAS, 47, rue Fosse-aux-Loups, 1000 Bruxelles.

20. aprila 1968. Umro je Rudolph Dirks, kreator stripa "Katzenjammer Kids".

21. aprila 1938. Rođen je jedan od najpopularnijih evropskih strip junaka, Spirou (Spiru). Autor lika je Francais Robert Velter (pod pseudonimom Rob-Vel).

24. aprila 1911. Rođen je u Parizu Georges Dargaud.

25. aprila 1944. Umro je George Herriman kreator stripa Krazy Kat.

25. aprila 1927. Rođen je Albert Uderzo u Francuskoj, u gradiću Klis-su-Boa u blizini Pariza. Poznat je kao crtač Asteriksa, Umpah Pah-a,...

26. aprila 1924. Rođen je Victor Hubinon. Debitovao je 1946. stripom "L'Agonie du Bismarck". Za svoga života radio je i na sledećim serijalima: humorističkim "Blondin et Cirage" (Dupuis), i realističnim "Barbe Rouge" (Dargaud), "Tiger Joe", "La Mouette", itd.

26. april 2000. Otvorena je samostalna izložba Rastka Ćirića u prostorijama "Prometeja" u Novom Sadu. Od stripova je bilo izloženo 10 tabli "Pozorišta senki" iz 1990 i kaiševi na temu "Target".

28.aprila 2000. U galeriji REMONT u Pančevu, predstavljena je zbirka stripova Aleksandra Zografa, "Okean iznenađenja" u izdanju L.O.M. U okviru predstavljanja ovog strip albuma održana je i izložba crteža nastalih prema hipnagogičkim vizijama ovog autora.

29. aprila 1986. Tome i Warnant su kreirali strip "Soda". Radnja se dešava u Njujorku i junak ovog serijala, Soda, je policajac koji se, da bi zaštitio svoju majku, kod kuće predstavlja kao sveštenik. Strip od trećeg albuma radi Bruno Gazzotti.

29. aprila 1956. Rođen je Mark Van Oppen autor stripova: "La Guerre Eternelle", "Rourke", "Les sept nains" (1994, Dupuis), "Le Solitaire" i "Red Knight" za Lombard.

29. aprila 1999. U Milanu, Italija, održana je manifestacija "Happening Underground" koja je trajala do 1. maja. Među italijanskim autorima alternativnog stripa, izloženi su bili i radovi Aleksandra Zografa, table iz albuma "Diario" (Centro Fumetto Andrea Pazienza iz Cremone) i radovi iz slovenačkog magazina Stripburger.

30. aprila 1953. Tibet kreira strip junaka Chick Bill koji počinje da se objavljuje u "Chez Nous Junior"u.

30. aprila 1999. U okviru manifestacije "Happening Underground" u Milanu, Italija, održana je diskusija o savremenom autorskom stripu u Srbiji.

PRIJAVA...

Ovaj news servis možete svakog petka dobijati i u "poštanskom sandučetu" vašeg računara. Za sve informacije o načinu i uslovima prijavljivanja kliknite na link koji vam je dat ispod ovog teksta.

MAILING LISTA

PREDSTAVLJAMO...

Sajt "zmcomics.co.yu" je na svojim stranicama ugostio i stranice pojedinish stripova kao i pojedinih strip grupa.

- LA BETE NOIRE - strip
- DIVLJE OKO - grupa

SPEC...

Povremeno su pojedini tekstovi, kao i pojedine informacije, dobijali svoje specijalne stranice. Prelaskom na "spec arhivu" ćete moći da pročitate i te priloge.

SPEC ARHIVA

KOLUMNE...

Strip vesti imaju svoje redovne kolumniste. A oni svoje stranice preko kojih lako možete doći do bilo kog broja njihove kolumne...

-Darko Macan
-Marko Stojanović
-Boris Lazić - Franc
-Aleksandar Žijak
-Zlatko Milenković
-Bojan M. Đukić
-Vanja Mišković