Dobrodošli
eFLIT _ {travanj}

Glavni urednik
Dušan Gačić

Uredništvo:
Vjeko Đaniš

Grafički urednik:
Joško Jureškin

 
Prozor u eFLIT
 
Vjerujem da ne treba previše vremena trošiti na onu, već tradicionalnu izjavu kako je stanje s autorskim stripom u Hrvatskoj katastrofalno, kako je strip publika svedena na mizarnu brojku već da se onda sa takvim stanjem treba i suočiti kao realnim i poduzeti nešto da stvari probaju krenuti na bolje.
Kako spadam u krug kreativaca stvaraoca (grafički dizajner), odlučio sam udrugu NuclearAgeNomadz (čiji sam voditelj) aktivno uključiti u projekt prezentiranja autorskog stripa na internetu. Razlog zbog kojeg sam inicirao suradnju s Dušanom Gačićem je impresioniranost kako njegovim osobnim tako i radom strip-pokreta Divlje oko. Dušan Gačić mi se činio kao idealan partner u takvom pothvatu i krenuli smo u postavljanje temelja e-flita, web-zina koji bi sustavno pratio, recenzirao i prezentirao autore i stripove iz ovih krajeva.
Stranice je izradio Joško Jureškin (zadužen za strip sektor) unutar NANa. Joško je odradio dobar posao, koristeći jednostavnu navigaciju, širem krugu ljudi prihvatljivu rezoluciju i majstorski inputirajući elemente fotokopirnih predložaka u svrhu dočaravanja fanzinašenja i samoidavaštva.
Sam tematski koncept je precizno i koncizno odredio Dušan Gačić i ponudio paletu pravih malih remek-djela dostupnih kako za on-line čitanje tako i za download. Vjerujem da će on u svom uvodniku najbolje interpretirati svoju ideju.
Treba naglasiti kako je ovaj projekt zamišljen kao potpuno otvoreni izvor informacija što znači da smo otvoreni za apsolutno svaki vid suradnje/sugestija kako bismo svi zajedno probali (napokon) stanje stripa na ovim prostorima okrenuti ka boljoj i optimističnijoj budućnosti.

Marko Mihalinec / predsjednik udruge NuclearAgeNomadz

     
  S "Flit"-om sam počeo 1997., na tragu one želje za koju vjerujem da je još iz djetinjstva nose svi koji se bave stripom: Kako mali Ivica, nakon lopata strip časopisa koje je prevrnuo u rukama, zamišlja "svoj" časopis…
Ja sam "svoj" zamislio kao mjesto gdje će uz strip govoriti i druge umjetnosti i to na način na koji mogu oplemeniti onu umjetnost kojom se i sam bavim, dakle- strip.
Uz to, očito je da ne postoji, niti je postojala sustavna strip-kritika, teorija je zamuckivala, a i polemike su bile prošlo, svršeno vrijeme.
Drugo, trebalo je i mjesta za objavljivanje radova; mojih kao i mnogih drugih za koje sam znao da rade puno i dobro.
Zatim, povijest stripa, "gdje" se nalaze takvi zaboravljeni biseri (autori i radovi) koji mogu obogatiti ne samo naše znanje nego i potaknuti kreativnost.
Na kraju, možda i najvažnije: potreba za dijalogom. Zbog želje za dijalogom, razmjenom mišljenja, protoka ideja, povezivanjem, logičan je bio i put "FLIT"-a. od papira prema elektronici.
Dijalog je jedino što je uvijek donosilo samo koristi.
Zbog toga i ovim prvim brojem uredništvo e-"FLIT"-a poziva na suradnju, razmjenu mišljenja i objavljivanje stripova svakog (treba li uopće naglasiti: bez obzira na bilo kakvu pripadnost) tko to želi.
Pozivamo vas dakle, na DIJALOG.

Dušan Gačić / glavni urednik eFLIT-a

 

 

 
 
Ovaj mjesec...
 
{ Radionica }
{ g(H)ost }
{ Strip }
{ Photo }
{ Tekstovi }
 

>> "RADIONICA" sadržava forografije radova koji su u razvijanju, tek u projektu, ili su pak otali nedovršeni, nikad ugledali svjetlo dana...

U ovom Broju:
> Dušan Gačić

>> Rubrika "G(H)OST" namijenjena je objavljivanju misli slobodnih i kreativnih duhova s različitih područja umjetnosti i to iz različitih razdoblja.

EXAT 51
Svakome tko imalo poznaje likovnu umjetnost u Hrvatskoj poznat je značaj grupe Exat 51. Rečeno jednom rečenicom: Srušili su socrealističku tendenciju u Hrvata, a bogme i šire; i to u vrijeme kad su takve barjere teško padale...

>> Rubrika "STRIP" ugošćava razne hrvatske, ali i autore iz drugih zemalja. Uz galeriju strip uradaka, sadrži i radove na području skulpture, kolaža i grafika.

U ovom broju:
> Franjo Anžlovar
> Magda Dulčić
> Branko Farac
> Dušan Gačić
>Slobodan Ivkov
> Bogdan Jovanović
> Irena Jukić Pranjić
> Vlado Končar
> Darko Kreč
> Miroslav Nemeth
> Zvonko Todorovski

>> Odavno se fotografija koristi kao pomoćno sredstvo crtanju, poznati su nam foto stripovi, a ovi su opet očita veza s filmom, pa onda foto-kopija (blagoslovljena bila), foto-montaža...

U ovom broju:
> Franjo Anžlovar
> Dušan Gačić

>> Tekstovi kojima se pokušavaju obuhvatiti sva područja koja obuhvaća strip kao umjetnička disciplina. Dakle, osvrti, retrospektive, biografije...

U ovom broju:
> Ivana Armanini {Riječ, Dvije o "Divljem Oku"} >> tekst o strip udruženju Divlje Oko

> Branko Farac {Strip Struje Svijesti} >> o povijesti stripa...
> Dušan Gačić
{Autorski vs. Konfekcijski} >> o dva različita pristupa strip crtežu…
{O majstorovom crtežu} >> o umjetničkom izražaju Domagoja Devlića…
{ La Bete Noire} >> osvrt na strip uradak Macana , Milenkovića i Jovanovića...
{Kvadrat na kvadrat} >> o novom, 13. broju strip časopisa Kvadrat

 
 
Napomena: Sva autorska prava su pridržana. Materijal se NE SMIJE koristiti za osobnu promociju.
   
 
Novosti
 
> Novo!
Još vruće iz tiskare...
64 strane, 50 posto stripa....
Recenzija slijedi.....