SAŠO JANKOVIĆ
Ljubljana, 24.1.1961.
Slovenia




SAŠO JANKOVIĆ
Ljubljana,

Prvi strip je objavio u studentskom listu Tribuna još davne 1979. Onda mu tadašnji tehnički urednik Mladine i karikaturista Andrej Habić objavljuje pasice u Mladini, a uskoro i dva "duža" stripa: Koliscarji i The prevara. Sve su to bili dosta neuspešni i naivni pokušaji, pa ide jedino Habićevoj naklonosti mladim autorima zahvala, da su ugledali svetlo dana.

No serija Kapitani je već bolja, pa nekoliko nastavka objavlju i tadašnji beogradski Vidici.

U prvoj polovini osamdesetih (vreme Novog kvadrata) okupio je tzv. "grupu CAC", čiji članovi su bili između ostalih i Igor Ribić, Bostjan Debelak, Dušan Kastelic i Branko Drekonja, te organizovao nekoliko izložbi stripa i njihovo medijsko pokriće (zanimljivo je, da sadašnji "teoretici" stripa u svojim pregledima tog razdoblja spominju samo zadnju dvojicu, iako je su Igor Ribić sa svojim stripovskim opusom i Sašo sa svojim aktivnostima uveliko zaslužni za kontinuitet Slovenskog stripa u tom razdoblju - no radi se o različitim trendovima, a istoriju pišu pobjednici:) )

U drugoj polovini osamdesetih na scenu stupaju mlađi, angažovaniji autori, a Sašo na preporuku svog stripskog mentora, profesora Marjana Amaliettija (Pet očeva Neninoig djeteta) angažuje PIL (nekadašnji Pionirski list). Za njih radi strip o Dobrom vojniku Švejku, a zajedno sa Igorom Ribićem i periodni strip Janez Zbogar (obradu Nodierovog romana koji se odvija u okolici Trsta).

1993 diplomira (graduate diploma - nešto kao postdiplomska diploma) na Swinburne University of Technology u Melbournu (Animation and Interactive Multimedia). "Live from the Countdown Site" zapravo samo je vaja u 3d tehnici, no dobiva nagradu SBS mreže za najbolju "kućnu" animaciju, a diplomski rad "Nightbreaker" uvrštava se na St. Kilda Short Film Festival.

1994 vraća se u domovinu, a producenti su razočarani jer radi u 2d animaciji, umesto u 3d, koji se tada jedina traži. Za PIL radi strip "Julijan in Matilda" (po pričama, koje šalju čitaoci). 1996 i 1997 postaje animator na interakcijskom obrazovnom projektu, kog za EEPG (European Education Publishers Group) radi DZS. Zbog ukidanja financiranja projekat se 1997 obustavlja. Onda za PIL radi seriju stripova o detektivu Snofcu. I onda napokon dolazi i prva "prava" realizacija: reklamni crtić za Rupurut za njemačku firmu Bayer-Pharma, koji se sada prikazuje. A za PIL je u izradi strip "Zmajev kristal". Sada je izašla pilot epizoda, a u jesen kreće sa celom pričom.

* * *

Rodjen 24.1.1961. Ljubljana

1984. diplomirao na Fakultetu za Arhitekturu u Ljubljani Radi prvo kao dizajner namestaja, pa onda kao graficki dizajner, da bi na kraju postao slobodni umetnik.

1989. odlazi u Australiju.

1993. diplomira kao animator (Graduate Diploma in Animation and Interactive Multimedia) na Swinburne University of Technology u Melbournu

1994. se vraca u Ljubljanu.

Kao ilustrator i animator ponovo dobija status slobodnog umetnika.

Najznacajniji stripovi:
Kapitani, Janka in Metek, Janez Zbogar, Matilda in Julijan, Zmajev Kristal

Crtani filmovi:
"Coundown"(nagrada australijske TV mreze SBS)
"Nightbreaker" (prikazan na festivalu kratkog filma St. Kilda)
Rupurut (reklamni crtic)

* * *

Sašo Janković ima svoju web stranicu na sledećoj adresi:
http://pamir.k2.net/podjetja/alexjahnstudio/

Takođe od sada ima svoju stranicu i na sajtu Strip Vesti:
http://www.unovomsadu.com/strip/sv/autori/sjankovic/





 

PRIJAVA...

News servis Strip Vesti možete svakog petka dobijati i u "poštanskom sandučetu" vašeg računara. Za sve informacije o načinu i uslovima prijavljivanja kliknite na link koji vam je dat ispod ovog teksta.

MAILING LISTA

PREDSTAVLJAMO...

Sajt "zmcomics.co.yu" je na svojim stranicama ugostio i stranice pojedinish stripova kao i pojedinih strip grupa.

- LA BETE NOIRE - strip
- DIVLJE OKO - grupa

SPEC...

Povremeno su pojedini tekstovi, kao i pojedine informacije, dobijali svoje specijalne stranice. Prelaskom na "spec arhivu" ćete moći da pročitate i te priloge.

SPEC ARHIVA

KOLUMNE...

Strip vesti imaju svoje redovne kolumniste. A oni svoje stranice preko kojih lako možete doći do bilo kog broja njihove kolumne...

-Darko Macan
-Marko Stojanović
-Boris Lazić - Franc
-Aleksandar Žijak
-Zlatko Milenković
-Bojan M. Đukić
-Vanja Mišković